Reflecteren. Het bestuderen van jezelf levert alle boeken die je nodig hebt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reflecteren. Het bestuderen van jezelf levert alle boeken die je nodig hebt."

Transcriptie

1 1 Reflecteren Het bestuderen van jezelf levert alle boeken die je nodig hebt. Pema Chödron Als student zit je volop in een leerproces: je doet kennis op, je leert voor een beroep, je leert over de psyche en het gedrag van de mens. Maar je voornaamste leerobject zou je zelf moeten zijn. Je zet jezelf immers in als instrument. Het is daarom goed om op jezelf te reflecteren. Ook een lerende professional is bereid te reflecteren op zichzelf én om iets te doen met de uitkomsten. Reflectie is dus nog maar de helft van je leerproces, zelfhantering volgt daar per definitie op wanneer je aan jezelf wilt werken. Persoonlijke en professionele ontwikkeling vragen om die twee componenten. Dus geen reflectie om de reflectie, maar reflectie met als doel verbetering van je gedrag. In dit hoofdstuk ga je veel vragen beantwoorden, want dat is dé manier om zelfreflectie te plegen. 1.1 Wat is reflecteren? Reflectie is een ander woord voor weerspiegeling, beschouwing of overdenking. Je blikt terug op wat er is gebeurd. Je kunt bijvoorbeeld reflecteren op je opleiding of op een specifieke werksituatie. Je gaat na hoe het ook weer was en wat er gebeurde. Wanneer je nadenkt over jezelf en je eigen handelen, reflecteer je op jezelf. Je overdenkt hoe en waarom je reageerde in een bepaalde situatie, wat die situatie met je deed, maar vooral ook welk effect je gedrag heeft op de ander, een collega of je cliënt. Zelfreflectie is een belangrijk instrument bij professionalisering. Het kan je nieuwe inzichten brengen in je persoonlijkheid, je functioneren, je gedrag en in de achterliggende drijfveren (Nijgh, 2006).

2 R e f l e c t e r e n 21 Zelfreflectie is niet hetzelfde als evaluatie. Bij een evaluatie beoordeel je; bij zelfreflectie sta je stil bij jezelf zonder daarover een oordeel te vellen. Een reflectieve houding moet steevast onderdeel zijn van je functioneren. Het kritisch kijken naar je handelen, houding en motivatie wordt daardoor een continu proces, dat je helpt bij het verbeteren van bijvoorbeeld het contact met je werkomgeving of van de begeleiding van je cliënten. Waar kun je op reflecteren? Op je houding: je houding heeft effect op een ander in positieve of negatieve zin. Maar je ervaart zelf ook het een en ander bij je houding. Wanneer je in een teamoverleg niet voldoende je mening hebt laten horen, omdat je houding passief was, zou je daar niet tevreden over kunnen zijn. Je kunt ook reflecteren op je handelen: je werkt met en voor cliënten, collega s en leidinggevenden. Je werkt in en voor een organisatie. In deze context en tegen de achtergrond van verschillende werksituaties kun je reflecteren op wat en hoe je iets gedaan hebt. Je bent immers verantwoordelijk voor een product, voor het resultaat van je handelwijze. Bij reflectie op je handelen beschouw je onder meer de kwaliteiten die je hebt ingezet en welk effect die gesorteerd hebben. Dan is er nog reflectie op leerdoelen. Stel dat de instelling of de organisatie waar je werkzaam bent, van je verlangt dat je een pop, een Persoonlijk Ontwikkel Plan, opstelt en daarin je leerdoelen benoemt. Dan zul je van tijd tot tijd moeten reflecteren op die leerdoelen om te kunnen bepalen in hoeverre je ze behaald hebt. Ook kun je reflecteren op jezelf als instrument. Je houding is daar een onderdeel van, maar wanneer je reflecteert op jezelf als instrument komen daar meer aspecten bij kijken. De fase van je leven waarin je deze functie uitoefent, speelt een rol bij het werken met mensen. Je ervaringen, je visie op zaken, de richting waarin je kijkt en leeft, je betrokkenheid en je inlevingsvermogen, de wil om mensen tegemoet te treden, je beleving erbij: ze maken allemaal deel uit van jou als instrument. Je hebt een grote mate van verantwoordelijkheid wanneer je mensen begeleidt of voor hen een voorbeeld wilt zijn (bijvoorbeeld als docent, psycholoog, therapeut). Daarom heb je een zekere verplichting om kritisch te onderzoeken wat jouw persoonlijke invloed is geweest. Een verplichting naar jezelf, de ander en de organisatie. Hoe doe je dat: reflecteren op jezelf? Op elk gewenst moment sla je jezelf gade. Dat lijkt gemakkelijker dan het is. Want het omvat verschillende dingen: je

3 22 De lerende professional luistert naar je gedachten en je observeert je gevoelens. Je hebt aandacht voor je beleving en je houding, voor je reacties op anderen en oud zeer dat naar boven komt (je zult dat waarschijnlijk in eerste instantie niet eens als zodanig herkennen). Je peilt je stemming en je fysieke uitstraling. Je bent je bewust van wat en hoe je iets zegt en vooral van wat het bij anderen teweegbrengt. Je bent dus heel druk bezig als je aan zelfreflectie doet. Dat is lastig als je dat moet doen tijdens het dagelijkse functioneren. Je houdt gesprekken, je zit in een overleg, je pleegt telefoontjes, je staat voor een groep. En ondertussen sla je jezelf gade. Natuurlijk kun je ook na afloop op jezelf reflecteren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen na een gesprek, als je een project of een begeleidingstraject hebt afgerond. Ook een enerverende vergadering of een functioneringsgesprek leent zich goed voor reflectie. Je bent dan uit je werksituatie gestapt en geeft jezelf de gelegenheid om er los van te komen en zodoende ruimte te creëren om naar je eigen gevoelens, gedachten en ervaringen te kijken (Nijgh, 2006). Zelfreflectie vraagt hernieuwde aandacht en bewustzijn. Want je doet als het ware dat specifieke moment nog eens over en je kijkt aandachtig naar je reacties, de redenen van je gedrag en jouw beleving bij dit alles. Je kunt jezelf heel veel vragen stellen. Wanneer je zelfreflectie tot een vast ritueel wilt maken binnen je functioneren, kun je schema 1.1 gebruiken. Hierin zijn de vragen per aspect uitgewerkt. Op deze wijze ga je bij elke zelfreflectie systematisch je handelen en gedrag na. Vul dus in op welk aspect je gaat reflecteren; de vragen in schema 1.1 kun je gebruiken bij je reflectie. Reflectie op: taak of opdracht motivatie Vragen Welke taak voerde ik uit? Welke plaats neemt deze taak in mijn functie in? Hoe kijk ik tegen deze taak aan? Hoe ben ik omgegaan met vragen en problemen? In hoeverre ben ik hier methodisch te werk gegaan? Waar ben ik ervan afgeweken? Op welke manier heb ik verantwoording genomen t.a.v. deze taak? Aan welke leerdoelen heb ik nu gewerkt? In wiens belang voerde ik deze taak uit? Welk grondmotief had ik zelf? Welke gedachten had ik ten aanzien van deze taak voordat ik eraan begon? Wat wilde ik precies bereiken? Welke van mijn meningen, overtuigingen en ideeën hebben mij ondersteund bij de uitvoering van deze taak?

4 R e f l e c t e r e n 23 kwaliteiten en vaardigheden Van welke (beroeps)vaardigheden heb ik gebruikgemaakt? Welke van mijn kwaliteiten heb ik ingezet? In hoeverre heeft dit mij hierbij geholpen; waar ben ik in doorgeschoten? Welke kwaliteiten en vaardigheden kwamen niet goed uit de verf; waar lag dat aan? houding en gedrag contacten beleving en ervaring Schema 1.1 Hoe was mijn beroepshouding in deze situatie? Wat in mijn houding bevorderde het bereiken van het resultaat? Wat heeft belemmerend gewerkt? Hoe komt het dat ik me op dat moment zo gedroeg? Welk effect had mijn gedrag op de betrokkenen? Voelen betrokkenen zich veilig genoeg om dit aan mij duidelijk te maken? Met wie van mijn collega s en/of leidinggevende(n) heb ik bij deze taak prettig samengewerkt? Welke factoren speelden hierbij mee? Hoe reageerden de anderen op mij? Wat deed dat met mij? Hoe ben ik met de anderen omgegaan? Wat daarin ging mij goed af, waar had ik moeite mee? Hoe heb ik het geheel ervaren? Waar ben ik tevreden over? Waar heb ik moeite mee? Hoe voelde ik mij tijdens de taak, wat zegt dat over mij? Wat maakt dat ik deze taak als minder prettig ervaar? Bij welke andere ervaringen sluit deze ervaring aan? Wat leer ik hieruit? Zelfreflectieschema Het levert altijd veel materiaal op als je een moment uit een taak waar je niet tevreden over bent, concreet uitwerkt. Je stelt jezelf dus vragen als wat gebeurde er precies, wat dacht en voelde ik, hoe ging ik te werk? Maar je kunt ook aan anderen vragen hoe ze jouw gedrag hebben ervaren. Dat is ook een vorm van reflectie, die vaak nog moeilijker is, omdat dan van je gevraagd wordt dat je goed met feedback weet om te gaan. Toch zijn dit effectieve manieren gebleken om je handelen en houding te kunnen veranderen. Een consistente methode van reflecteren op jezelf met en door anderen is intervisie. In het hoofdstuk over loopbaanontwikkeling wordt uitgelegd wat intervisie inhoudt. Voorbeeldcasus: Rob Kader 1.1 Rob liet zich een jaar uitschrijven van de opleiding hbo-psychologie. Hij wilde de zaken op een rij zetten en na een jaar opnieuw een keuze maken. Na twee jaar studie zei hij veel te verwerken te hebben. Hij doelde niet alleen op de kennis die hij verworven had en de werkervaringen opgedaan in de

5 24 De lerende professional Vervolg kader 1.1 stage. Hij had zichzelf tijdens die twee jaar opleiding goed leren kennen, een beetje te goed voor zijn gevoel. Daar wilde hij ook bij stilstaan. Met een oud-docent van een vorige opleiding had hij gesprekken waarin zij terugblikten op wat twee jaar Psychologieopleiding met Rob gedaan hadden en vooruitkeken naar wat Rob zou kunnen doen na dit jaar. In de gesprekken kwam Rob erachter dat de opleiding veel in hem had wakker gemaakt. Iets waar hij, toen hij met de studie begon, nooit aan gedacht had. Hij ontdekte dat de persoonlijke verhalen van mensen in zijn stageperiode hem diep raakten en dat hij deze mensen heel graag verder wilde helpen. In reflectieoefeningen tijdens de opleiding kreeg hij al dat idee. Vooral de ontdekking dat een waarde zorgen voor anderen in zijn leven een grote rol speelde, maakte dat hij ook steeds meer voldoening kreeg uit het helpen van mensen. Het werd Rob in dat jaar duidelijk dat hij niets liever wilde dan het werk van een hbo-psycholoog uit te voeren. De keuze werd dus: de studie voortzetten. Terugkijkend op dat tussenjaar zegt Rob: Het was misschien een beetje lang om er een jaar voor uit te trekken, maar ik ben er veel wijzer van geworden. Ik heb eens goed mijn levensvisie, de waarden die ik van essentieel belang vind, mijn gevoelswereld en mijn drijfveren onderzocht. Ik weet nu veel beter wie ik ben en wat ik wil. Dat lijkt me een goede reden om de draad weer op te pakken. Rob heeft inmiddels zijn studie weer opgepakt. 1.2 star Een methode om terug te blikken op situaties waarin jij een rol speelde, is de star-methode. Je geeft aan hoe de situatie (S) was, wat je taak (T) was, welke actie (A) je ondernam en wat het resultaat (R) was. Situatie Taak/taken Activiteit/Actie Resultaat Wat was de situatie? Wie waren erbij betrokken? Wat was het doel? Wat dreigde er mis te gaan? Wat was precies je taak? Wat werd er van jou verwacht? Deed je dit vaker? Met wie werkte je samen? Wat heb je gedaan om deze situatie aan te kunnen pakken? Wat heb je eerst gedaan? Hoe lang ben je bezig geweest? Hoe heb je de situatie beëindigd? Wat was het resultaat van je actie? Hoe liep het af? Hoe reageerden betrokkenen? Wat heb je ervan geleerd?

6 R e f l e c t e r e n 25 Je kunt na het maken van een star benoemen welke kwaliteit of vaardigheid van jou uit jouw aanpak blijkt. 1.3 Zelfhantering Als lerende professional kijk je niet alleen naar wat goed ging en wat minder goed. Je hebt de intentie het een volgende keer beter te doen, dit noemen we zelfhantering. Je verwerkt ook de feedback van anderen en probeert je gedrag te veranderen of je handelen te verbeteren. Je hebt niet veel aan zelfreflectie zonder zelfhantering. Met andere woorden, je kunt bijzondere ontdekkingen doen over jezelf, maar als je ze niet omzet in gedragsverandering of verbetering van werkresultaten, dan heeft je zelfreflectie niet veel zin gehad. Op die manier is er ook geen sprake van professionalisering. Deze twee aspecten, zelfreflectie en de onlosmakelijk daarmee verbonden zelfhantering, vormen de motor waarmee je professionaliteit laat werken. Houd deze motor altijd draaiende en kijk voortdurend naar wie je bent, wat je doet en hoe, je beleving erbij en het effect ervan op je omgeving. De volgende vragen helpen je bij zelfhantering. Taak Motivatie Kwaliteiten en vaardigheden Houding en gedrag Contacten Beleving en ervaring Hoe ga ik een volgende keer met een dergelijke taak te werk? Op welke punten pas ik mijn methode van werken aan? Op welke manier kan ik mij volledig verantwoordelijk voor deze taak voelen? Hoe zorg ik ervoor dat mijn motivatie sterker wordt? Op welke valkuil en welke uitdaging wil ik mij een volgende keer concentreren? Wie en wat kunnen mij daarbij helpen? Welke aspecten van mijn houding laat ik de volgende keer meer uitkomen zodat anderen zich prettiger voelen in onze relatie? Hoe gedraag ik me zo dat niet alleen de ander maar ook ikzelf daar baat bij heeft? Wat blijf ik doen en wat verander ik in mijn contacten? Wat wil ik ermee bereiken? Hoe wil ik mij voelen als ik de volgende taak heb volbracht? Welke positieve ervaringen wil ik dan hebben?

7 26 De lerende professional Met bovenstaande vragen krijg je duidelijk wat je wilt veranderen, aanpassen of verbeteren. Je stelt niet alleen deze vragen, je bepaalt ook hoe en wanneer je veranderingen gerealiseerd wilt hebben. Let daarbij vooral op de haalbaarheid, de werkbaarheid en op datgene wat je erbij nodig hebt. Veranderingen in gedrag verlopen meestal procesmatig. Verbeteringen in resultaten hebben ook tijd nodig. Om zelfhantering te kunnen concretiseren kun je datgene wat je wilt aanpassen of verbeteren in zogenaamde smart-doelen formuleren (zie ook het hoofdstuk Leren) en daar gedurende een periode mee aan het werk gaan, waarna je weer op jezelf reflecteert en anderen vraagt hoe zij jou na die periode ervaren. Zie zelfhantering als een investering in jezelf op de lange termijn waarvan niet alleen jijzelf profijt hebt, maar ook je omgeving. Zelfreflectie en zelfhantering zijn individuele processen. Soms heb je daarbij een ander nodig. Bijvoorbeeld wanneer je twijfelt over je kwaliteiten en vaardigheden: veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te benoemen waar ze goed in zijn. Raadpleeg dan een collega of iemand met wie je nauw hebt samengewerkt. Zij kunnen jouw antwoorden op de zelfreflectievragen bevestigen of er iets aan toevoegen. Vooral nadat je zaken veranderd hebt of op een andere wijze hebt aangepakt, is het zinnig anderen te vragen hoe zij er nu tegenaan kijken. Als je echt kritisch wilt zijn (reflecteren op jezelf is immers kritisch naar jezelf kijken) betrek je een ander erbij. Zo voorkom je dat je voorbijgaat aan je blinde vlekken, en zo ben je werkelijk een lerende professional. Voorbeeldcasus: Annemarie Annemarie kreeg van haar therapeut de opdracht om haar levensloop op te schrijven. Deze opdracht hield in dat zij moest terugblikken op haar jeugd en opvoeding, op haar sociale leven, opleidingen en banen, op haar gezondheid en het verloop van de levensfasen. Zij stelde het maken van haar levensloop lange tijd uit, uit angst dat zij de traumatische ervaringen van jarenlang gepest zijn, het verlies van een zusje en een problematisch huwelijk weer moest beleven. Haar therapeut begeleidde haar hierin niet adequaat. Dit had tot gevolg dat Annemarie met de sessies bij deze therapeut stopte. Zij vroeg hulp bij een psycholoog die haar weliswaar ook liet terugblikken op haar verleden, maar die dat omzichtig inzette gezien haar slechte eerdere ervaring. Annemarie leerde hoe het verwerken van alles wat ze had meegemaakt niet alleen voorwaarde was om verder te kunnen gaan met haar leven, maar zij ontdekte dat het reflecteren op zichzelf en haar omgeving een heilzame werking had. Kader 1.2

8 R e f l e c t e r e n Johari-venster Het Johari-venster is een model waarmee je naar jezelf en naar anderen kijkt. Het Johari-venster geeft je inzicht in wat je aan je eigen gedrag in groepen kunt veranderen. Of wat de groep kan doen aan de samenwerking. Ook ervaar je door feedback van anderen je eigen invloed op anderen. Als je wilt weten hoe je jezelf ziet in een groep en hoe anderen jou zien, kun je dit model toepassen. Als je met dit model werkt, krijg je antwoord op vragen als: Hoe zien anderen mij? Hoe ervaar ik het gedrag van de ander? Hoe goed kennen anderen mij? Wat zien anderen van mij waar ik me niet van bewust ben? Bekend aan mijzelf ja nee Bekend aan anderen ja open ruimte blinde vlek nee privédomein onbekend gebied Schema 1.2 Het Johari-venster De open ruimte is het gebied van jezelf dat jij zelf én anderen kennen. Het betreft je gedrag en je motivaties. In het privédomein laat je dingen van jou niet aan de buitenwereld zien. Het is dat deel van je gedrag dat jijzelf wel kent. De blinde vlek staat voor datgene wat een ander wel van jou ziet, maar dat je niet bij jezelf herkent. Ten slotte is het onbekende gebied voor zowel jezelf als voor anderen onbekend terrein. Het Johari-venster is goed bruikbaar bij zelfreflectie, vooral wanneer je wilt reflecteren in werksituaties waarin je deel van een groep uitmaakt. Je kunt ermee je plaats in een groep verklaren; het maakt inzichtelijk hoe anderen naar jou kijken en jij naar anderen (Verhoeven, 2006 en Remmerswaal, 2001). Dit model is toepasbaar wanneer je bijvoorbeeld jezelf en je plaats in je team wilt verduidelijken ten aanzien van communicatie of samenwerking. Je vult zelf de open ruimte in en vraagt daarnaast aan je omgeving hoe zij jou zien in de communicatie of samenwerking. Alleen je omgeving vult de blinde vlek in en alleen jij vult het privédomein in.

9 28 De lerende professional De bedoeling is om de open ruimte te vergroten en de blinde vlek en het privédomein te verkleinen. Dit wordt gerealiseerd door er samen over te praten en feedback te geven. Zo word jij of je werkwijze of je manier van communiceren namelijk transparant. En dat bevordert het teamverband weer. Vul met medestudenten of collega s het Johari-venster in. Bepaal eerst samen over welk aspect jullie met het Johari-venster willen werken, bijvoorbeeld motivatie of samenwerken. Denk daarbij aan het doel de open ruimte vergroten. 1.5 Evalueren Wanneer je aan zelfreflectie doet, denk je na over een situatie of analyseer je jezelf en stel je je rol, houding en handelen centraal. Vragen als hoe voelde ik me in het gesprek?, wat deden de reacties van de ander mij? of aan welk leerdoel heb ik in die situatie gewerkt? zijn aan de orde. Je concludeert wat je een volgende keer anders zou doen dat is de zelfhantering en dat maakt dat je met je leerproces aan de gang gaat. Wanneer je evalueert sla je het reflectiedeel over, en beoordeel je hoe je het deed of hoe een ander het deed. Mirjam Groen zegt in haar boek Reflecteren: de basis dat bij een evaluatie het eindresultaat en het proces worden beoordeeld. Dan staat dus niet de persoon centraal. Vaak volgt uit een evaluatie niet automatisch zelfhantering. Dat is wel het geval bij zelfreflectie. Zelfreflectie (zonder beoordeling) heeft een positievere invloed op je leerproces dan evaluatie, vooral de evaluatie van iemand anders dan jezelf, omdat je bij zelfreflectie eerst probeert te kijken naar je leerproces en van daaruit jezelf meer wilt ontwikkelen. 1.6 Opdrachten Opdracht i Kies een symbool voor reflecteren, een symbool dat handzaam is zodat je het te allen tijde mee kunt nemen om je te herinneren aan de noodzaak van zelfreflectie. Opdracht ii Vul het zelfreflectieschema (schema 1.1) in met zaken waarop je wilt reflecteren. Je reflecteert dus op een taak, je motivatie, een kwaliteit of vaardigheid, je houding, je gedrag, je contacten of je beleving of ervaringen. Beantwoord de

10 R e f l e c t e r e n 29 vragen die in de tweede kolom van het schema zijn aangegeven. Je kunt ook een ander deze vragen aan jou laten stellen en de antwoorden samen bespreken. Werk dan verder in het zelfhanteringsschema en bepaal aan de hand van de vragen in de tweede kolom van dit schema wat je wilt verbeteren. Formuleer dit doel of deze doelen volgens de smart-methode. Opdracht iii Geef twee voorbeelden van zelfreflectie en (zelf)evaluatie. Vraag aan een medestudent feedback op je eigen voorbeelden: reflecteer je werkelijk op jezelf, en maak je het juiste onderscheid tussen reflecteren en evalueren? Opdracht iv Je geeft een workshop aan een groep werknemers. Je wilt dat zij aan het einde van die workshop reflecteren op de workshop en op hun leerproces. Bedenk een tiental vragen die de groep bewust maken van hun leerproces en van hun beleving bij de workshop. Opdracht v Leg aan medestudenten een eigen problematische stage- of werksituatie voor. Laat je medestudenten jou vragen stellen waardoor je gaat nadenken over de situatie, de gebeurtenissen, je handelingen en je houding, je gedachten en je gevoelens. Probeer zo open en eerlijk mogelijk antwoord te geven zodat je met behulp van anderen leert reflecteren op jezelf. 1.7 Reflectie Werk jij veel op routine? Wat en wanneer precies? Op welke momenten gaat dat fout? Op welke specifieke momenten in je studie of werk vind je zelfreflectie belangrijk? Zijn er gedragsaspecten waar je vaker feedback op hebt gekregen en waar je zelf regelmatig op reflecteert? Hoe ga je hiermee om? Welke concrete positieve ervaring heb je met reflectie? Wat heb je ontdekt en wat heb je verbeterd? Welke leerdoelen vind jij belangrijk om het beroep waar je voor leert (psycholoog, maatschappelijk werker, coach, trainer) uit te kunnen oefenen? Welke persoonlijke leerdoelen (bijvoorbeeld assertief zijn, grenzen stellen,

11 30 De lerende professional geduldig zijn) zou jij moeten formuleren om dat beroep goed te beheersen? Stel dat je reflecteert op de (leer)doelen in je pop. Je trekt de conclusie dat je niet ver gekomen bent in het bereiken van je doelen. Wat doe je dan? Wie benader je, wat heb je van deze persoon nodig? Hoe denk je dat anderen jou zien en ervaren? Is dit inzicht veranderd na het gezamenlijk bespreken en uitvoeren van het Johari-venster? Welke ervaringen uit je vorige werk of opleiding helpen je bij zelfhantering? 1.8 Leessuggesties Nijgh, L. (2006). Leren reflecteren. Soest: Uitgeverij Nelissen. Je vindt in dit boek praktische voorbeelden en handvatten voor zelfreflectie. Het is vooral geschreven voor studenten en hulpverleners in het sociaalagogische werkveld. Op de website van Lida Nijgh, de auteur, kun je reflectiekaarten downloaden. Thomas, A. (2006). De 1000 belangrijkste vragen van je leven. Zaltbommel: Thema. De vragen gaan onder meer over relaties, communicatie, stress, waarden en overtuigingen. Het beantwoorden van de vragen geeft je nog meer inzicht in jezelf. Zweig, C. en Abrams, J. (2001). Ontmoeting met je schaduw. De kracht van de donkere, onderdrukte kanten van je persoon. Utrecht: Kosmos Uitgevers. Volgens de auteur biedt een ontmoeting met je schaduw kansen voor persoonlijke groei. Het zou zelfs noodzakelijk zijn om de schaduwkanten van jezelf te erkennen.

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Intervisie Helpende Z&W versnelde leerroute ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Reflecteren Eén van de definities van reflecteren: Reflecteren is het terugblikken op je handelen, nadenken

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Reflecteren

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Reflecteren BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Inleiding en leerdoelen Reflectie is de weerkaatsing van licht in bijvoorbeeld een spiegel. Reflectie zoals je dat in deze opdracht zult leren is eigenlijk

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 13. Deel 1 Persoonlijke ontwikkeling 19

Inhoud. Inleiding 13. Deel 1 Persoonlijke ontwikkeling 19 Inhoud Inleiding 13 Deel 1 Persoonlijke ontwikkeling 19 1 Reflecteren 21 1.1 Wat is reflecteren? 21 1.2 STARRT 25 1.3 Zelfhantering 26 1.4 Johari-venster 28 1.5 Evalueren 29 1.6 Opdrachten 29 1.7 Reflectie

Nadere informatie

Cursus. Ontwikkeling van het beroep en de beroepshouding

Cursus. Ontwikkeling van het beroep en de beroepshouding Cursus Ontwikkeling van het beroep en de beroepshouding Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Marcella Spithoven Inhoudelijke redactie: Floortje

Nadere informatie

POENS.NL. Onomatopeespel. Spelvarianten deel 1. Onomatopeespel - spelvarianten deel 1 - www.poens.nl - Jeroen Knevel

POENS.NL. Onomatopeespel. Spelvarianten deel 1. Onomatopeespel - spelvarianten deel 1 - www.poens.nl - Jeroen Knevel POENS.NL Onomatopeespel Spelvarianten deel 1 1 Onomatopee Het auditief beeld als expressief coaching instrument Jezelf beter leren kennen, de ander beter leren kennen, beter zicht krijgen op het samenwerken,

Nadere informatie

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar)

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar) Werkplekboek Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar) Personalia Naam Klas Schooljaar Periode Organisatie Adres Afdeling Kinderbegeleider duaal Trajectbegeleider Leraar beroepsspecifieke vakken

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

MINIMUMNORMEN VOOR HET MAILVERKEER MET COACH

MINIMUMNORMEN VOOR HET MAILVERKEER MET COACH MINIMUMNORMEN VOOR HET MAILVERKEER MET COACH Aanvullend op het mailverkeer dat de cursist wellicht spontaan zal versturen, beschrijven we in dit document de mailprocedure die de cursist dient te volgen

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je?

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je? Stagedossier Leerjaar 2 Verpleegkunde Naam: Klas: Leerjaar: PS-nummer: SLB er BPV-docent: Stage organisatie: evt. afdeling: Stage adres: Stageperiode: Naam werkbegeleider: Functie werkbegeleider: Van..

Nadere informatie

Disclaimer. Bedrijfsgegevens Cherryl Challenges

Disclaimer. Bedrijfsgegevens Cherryl Challenges Disclaimer Met alle kennis, zorg, aandacht en liefde is dit e-book voor jou voorbereid opdat jij het beste en mooiste resultaat behaalt. Ten allen tijde is het jouw keuze en verantwoordelijkheid om dit

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Reflectie-opdrachten

Reflectie-opdrachten Reflectie-opdrachten In deze bundel vinden jullie een reeks fiches met reflectie-opdrachten. De bedoeling is om iedere week één fiche te overlopen tijdens het wekelijks gesprek met je mentor. Deze vragen

Nadere informatie

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Het schoolgaande kind (3-12jaar)

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Het schoolgaande kind (3-12jaar) Werkplekboek Kinderbegeleider duaal Het schoolgaande kind (3-12jaar) 2017-2018 Personalia Naam Klas Schooljaar Periode Organisatie Adres Afdeling Kinderbegeleider duaal Trajectbegeleider Leraar beroepsspecifieke

Nadere informatie

Eindverslag stage jaar 1

Eindverslag stage jaar 1 Eindverslag stage jaar 1 In de stagegids jaar 1 kun je alle achtergrondinformatie over de stage vinden. In de bijlage van de stagegids staat ook een overzicht (tabel) met alle documenten die van belang

Nadere informatie

Breidt netwerk min of meer bij toeval uit. Verneemt bij bedrijven wensen voor nieuwe

Breidt netwerk min of meer bij toeval uit. Verneemt bij bedrijven wensen voor nieuwe Accountmanager Accountmanager onderhoudt relaties met bedrijven en organisaties met het doel voor praktijkleren binnen te halen. Hij kan nagaan welke bedrijven hebben, doet voorstellen voor bij bedrijven

Nadere informatie

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) In de voorbereiding op het Pop gesprek stelt de medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierbij maakt de medewerker gebruik

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

Werk, moederschap en jij in balans

Werk, moederschap en jij in balans Werk, moederschap en jij in balans Ben jij een ambitieuze professional en moeder en herken je dat je het goed wilt doen: in je carrière, de opvoeding van je kind(eren), als partner en voor je vrienden;

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

Begeleiding van leerlingen

Begeleiding van leerlingen Begeleiding van leerlingen Doel Voorbeelden aanreiken van de wijze waarop begeleiding vorm kan krijgen. Soort instrument Voorbeelden Te gebruiken in de fase Uitvoeren Beoogde activiteit in de school Het

Nadere informatie

2.3 Wanneer ben je een goede werkbegeleider? Methodisch werken als werkbegeleider 18

2.3 Wanneer ben je een goede werkbegeleider? Methodisch werken als werkbegeleider 18 15 De werkbegeleider Samenvatting De werkbegeleider heeft een belangrijke rol binnen zorg- en welzijnsorganisaties. Zij helpt de student zich het vak eigen te maken en leert tegelijkertijd zelf hoe zij

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Inhoud 2e Fase persoonlijk ontwikkelplan het praktijktraject... 3 Leerdoel... 3 Droom... 3 Naar de praktijk...

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak. Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W2 (C) Maakt een plan van aanpak Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt staat, kan

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN

OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN OPDRACHTEN BIJ THEMA 8 GESPREKSMODELLEN Gespreksvoering is een kwestie van je gezond verstand gebruiken. INLEIDING Een professioneel gesprek is geen alledaags gesprek. Bij een professioneel gesprek heb

Nadere informatie

Speak up! Wat is JA en wat NEE?

Speak up! Wat is JA en wat NEE? Les 3 Speak up! Wat is JA en wat NEE? Deze derde les gaat over het leren inzien en uitspreken van je wensen en grenzen bij intimiteit en seks. Hoe zorg je dat het leuk is en blijft? Het belangrijkste daarbij

Nadere informatie

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden

Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een stagiaire instrueren en begeleiden bij het uitvoeren van leeractiviteiten en werkzaamheden Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Avondcursus kennismaken met NLP

Avondcursus kennismaken met NLP Avondcursus kennismaken met NLP Voor mensen die meer inzicht in zichzelf en anderen willen krijgen en zich verder willen ontwikkelen, is dit een prima inleiding in NLP! Waarnemingsstructuur: zintuiglijke

Nadere informatie

De IMS-cirkel. Themamiddag Reflectie, 24 november 2015 Cathy Ververda & Tess van der Hulst

De IMS-cirkel. Themamiddag Reflectie, 24 november 2015 Cathy Ververda & Tess van der Hulst De IMS-cirkel Themamiddag Reflectie, 24 november 2015 Cathy Ververda & Tess van der Hulst Typering gezinshuizen De aanpak van gezinshuizen is gericht op: Versterken van talenten en mogelijkheden van kinderen

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige

Persoonlijk Ontwikkelplan Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Persoonlijk Ontwikkelplan Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Inhoud Inleiding... 3 De basis... 4 Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige... 4 Overview persoonlijk ontwikkelplan... 4 1e Fase persoonlijk

Nadere informatie

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals FOCUS ON THE FUTURE Je bent een HR professional met veel ambitie en je wilt succesvol(ler) zijn. Je bent gericht op de nieuwste HR ontwikkelingen en nieuwsgierig naar hoe andere HR professionals zaken

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Feedback. Wat is feedback?

Feedback. Wat is feedback? Feedback Wat is feedback? Letterlijk vertaald is feedback terugvoeding. Het is het proces waarin informatie teruggevoerd wordt in een informatieverwerkend systeem, in dit geval de mens. Als het om mensen

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

Het gedragmodel. 1. Inleiding

Het gedragmodel. 1. Inleiding Het gedragmodel 1. Inleiding Het gedragmodel is een NLP-techiek, ontwikkeld door Peter Dalmeijer (zie www.vidarte.nl) en Paul Lenferink. Het model leert ons feedback te geven waarbij we anderen op hun

Nadere informatie

Begrippenkader Studieloopbaanbegeleiding en Reflectie

Begrippenkader Studieloopbaanbegeleiding en Reflectie Begrippenkader Studieloopbaanbegeleiding en Reflectie Kariene Mittendorff, lectoraat Innovatief en Effectief Onderwijs Studieloopbaanbegeleiding Binnen scholen wordt op verschillende manieren gewerkt aan

Nadere informatie

Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek

Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek Docent: Soort gesprek: Manon Kessels Voortgangsgesprek 1. Wat is het doel van het gesprek en heb je dit bereikt? Het doel van het

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK Van positieve feedback leer ik niets. INLEIDING Feedback geven en ontvangen moet je eerst oefenen en dan toepassen. In de opdrachten hieronder ga je ermee aan de slag. Doelstellingen

Nadere informatie

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Wie de schoen past Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Het ROC ASA in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar het programma Kaleidoscoop ingevoerd. Daardoor volg

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

Module 1 Zelfkennis en zelfontwikkeling

Module 1 Zelfkennis en zelfontwikkeling Module 1 Zelfkennis en zelfontwikkeling Hoofdstuk 6 Je reflecteert op je werk Inhoud 6.1 Reflecteren Opdracht 1 Spiegeltest Opdracht 2 Reflectieoefening Opdracht 3 Reflectie en PAP 6.2 ABCD- en STARR-methode

Nadere informatie

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven De 4 stappen Je communiceert de hele dag en meestal hebben wij het gevoel dat dat ons best goed afgaat, toch? Pas op het moment

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders Klanttevredenheidsonderzoek Ouders - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou u Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,3! Het onderzoek is 51 keer verstuurd en maar liefs 39 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

Reflectie. Werkplekleren. EM2X0 Gonny Schellings

Reflectie. Werkplekleren. EM2X0 Gonny Schellings Reflectie Werkplekleren EM2X0 Gonny Schellings g.l.m.schellings@tue.nl 26-09-2018 Doelstellingen van deze bijeenkomst: - Wat weet je na deze bijeenkomst? - Wat kan je na deze bijeenkomst? 2 EM2X0: Reflecteren

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Portfolio ~ POP ~ PAP

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Portfolio ~ POP ~ PAP BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Inleiding en leerdoelen Het begrip portfolio komt oorspronkelijk uit de wereld van kunst en architectuur. Kunstenaars en architecten kunnen bij hun sollicitaties

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

AGRESSIE EN WEERBAARHEID. Overzicht Elementen Training

AGRESSIE EN WEERBAARHEID. Overzicht Elementen Training AGRESSIE EN WEERBAARHEID Overzicht Elementen Training Voorwoord Hier is een overzicht van Agressie en Weerbaarheid Wat leuk dat je interesse hebt in onze training Agressie en Weerbaarheid! In deze training

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Rapport: Delegeren is te leren.

Rapport: Delegeren is te leren. Rapport: Delegeren is te leren. Ingrid Jeuring, trainer, coach, spreker 1 Delegeren is te leren. Allereerst bedankt voor het downloaden van dit rapport. Het betekent dat je open staat voor ontwikkeling

Nadere informatie

Employabilityscan. Naam. Mw C. ABC. Datum assessment

Employabilityscan. Naam. Mw C. ABC. Datum assessment Employabilityscan Naam Datum assessment Mw C. ABC 10-2 - 2014 Gegevens kandidaat Naam E-mail Mw C. ABC c.abc@abc.nl Geboortedatum 18-3 - 1964 Organisatie ABC Groep Datum assessment 10-2 - 2014 Doel en

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Portfolio-opdracht 1 O 2 Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 2 Ondernemend gedrag Niveau 2-dossiers Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid SWOT Werkblad 1 Sterke punten Sterke punten 1.Omgevingsgericht heid 2. Vermogen tot groei en vernieuwing Voorbeelden Ik ben echt iemand die midden in de maatschappij staat. Ik heb veel interesses binnen

Nadere informatie

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4

Praktijk oriëntatie. Maatschappelijke zorg. Niveau 3 + 4 Praktijk oriëntatie Maatschappelijke zorg Niveau 3 + 4 Reader voor studenten Schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave Voorblad Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1.Inhoud Praktijk oriëntatie Voor wie is Praktijk oriëntatie?

Nadere informatie

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek.

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Begaafde leerlingen komen er vanzelf... toch? Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Teambijeenkomsten Anneke Gielis Begaafde leerlingen

Nadere informatie

Werkbeleving. Naam: Bea Voorbeeld. Datum:

Werkbeleving. Naam: Bea Voorbeeld. Datum: Werkbeleving Naam: Bea Voorbeeld Datum: 16.07.2015 Bea Voorbeeld / 16.07.2015 / Werkbeleving (QWBN) 2 Hoe beleef je je werk? Je hebt een vragenlijst ingevuld met vragen over je werkbeleving. Hierbij is

Nadere informatie

Dé stappen om je doel te bereiken: de combinatie van de creatiespiraal en het enneagramprocesmodel. Ontspannen. Handelen

Dé stappen om je doel te bereiken: de combinatie van de creatiespiraal en het enneagramprocesmodel. Ontspannen. Handelen Van wens naar doel Dé stappen om je doel te bereiken: de combinatie van de creatiespiraal en het enneagramprocesmodel. Het combinatiemodel Ontspannen Doel bereiken Willen/wensen Verbeelden/ verheugen Geloven/

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt.

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. In je eentje Time-out reflectie Time-out reflectie is een snelle manier om in je eentje

Nadere informatie

In de praktijk (en later in projectgroepen) leer je op een andere manier dan op school.

In de praktijk (en later in projectgroepen) leer je op een andere manier dan op school. Handleiding leerverslag. Inleiding In de praktijk (en later in projectgroepen) leer je op een andere manier dan op school. Binnen de HBO-V opleiding neemt bovengenoemde vorm van leren veel tijd in beslag

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

C.1 Delen en deelnemen

C.1 Delen en deelnemen COLLEGIALE SAMENWERKING C.1 Delen en deelnemen De leraar levert een oplossingsgericht bijdrage aan algemene taken in het team en aan de onderwijskundige en pedagogische ontwikkeling van de school. De leraar

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Anders kijken, anders leren

Anders kijken, anders leren Anders kijken, anders leren Inleiding De transformatie van het sociaal domein stelt andere eisen aan de competenties van de professionals. Multidisciplinair, met oog voor participatie en eigen regie van

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

MOGELIJKMAKERS PASPOORT GEMEENTE HEUSDEN

MOGELIJKMAKERS PASPOORT GEMEENTE HEUSDEN MOGELIJKMAKERS PASPOORT GEMEENTE HEUSDEN GEMEENTE HEUSDEN MOGELIJKMAKERSPASPOORT GEMEENTE HEUSDEN MOGELIJKMAKERSPASPOORT Dit paspoort is van > Datum > GEMEENTE HEUSDEN MOGELIJKMAKERSPASPOORT GEMEENTE HEUSDEN

Nadere informatie

Welkom! Reflectiestimuli in een ontwikkelingsportfolio. Wendy Kicken & José Janssen. ELOS Netwerkvergadering

Welkom! Reflectiestimuli in een ontwikkelingsportfolio. Wendy Kicken & José Janssen. ELOS Netwerkvergadering Welkom! Reflectiestimuli in een ontwikkelingsportfolio Wendy Kicken & José Janssen ELOS Netwerkvergadering 9-6-11 Weet u nog.. 15 & 16 april Den Bosch Reflectiecyclus HANDELEN VOORUITKIJKEN TERUGKIJKEN

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

Leerjaar Doelstelling opdracht. Activiteit Betrokkenen Loopbaancompetenties. Motievenreflectie Kwaliteitenreflectie

Leerjaar Doelstelling opdracht. Activiteit Betrokkenen Loopbaancompetenties. Motievenreflectie Kwaliteitenreflectie LOB matrix KWC afdeling SMS Noteer in onderstaand schema alle activiteiten die jij als professional of binnen de afdeling waar je werkzaam bent mee gewerkt wordt. Dit kunnen losse instrumenten zijn zoals

Nadere informatie

Cursus DE MACHTIGE MINDSET

Cursus DE MACHTIGE MINDSET Cursus DE MACHTIGE MINDSET Gelukkig worden, begint met de vraag: Wat houdt mij tegen? Neale D. Walsch Inleiding Je mag nu al trots op jezelf zijn. Trots, omdat je de eerste stap hebt gezet om gelukkiger

Nadere informatie

Professioneel communiceren: belangrijk onderdeel van dit boek en deze lessen DENK NA: WAAR KAN JE ALS JURIDICH MEDEWERKER TERECHTKOMEN?

Professioneel communiceren: belangrijk onderdeel van dit boek en deze lessen DENK NA: WAAR KAN JE ALS JURIDICH MEDEWERKER TERECHTKOMEN? Hoofdstuk 1 Leerdoelen pg 17 Link tussen leerdoelen en toets stof 1.1 Juridisch medewerker Algemene vaardigheden besproken: Op de hoogte zijn (kennis) Informatie op papier kunnen zetten Goed kunnen lezen

Nadere informatie

Oriëntatie op ondernemerschap

Oriëntatie op ondernemerschap O 4 3 Portfolio-opdracht 3 1 2 Oriëntatie op ondernemerschap De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 1, 2, 3, 4 Oriëntatie op ondernemerschap Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 1 - portfolio Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 1 - portfolio Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 1 - portfolio Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Inhoud Inleiding... 3 De basis... 4 Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige... 4 Overview persoonlijk ontwikkelplan...

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding

Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding In de voorgaande mails heb je kunnen lezen over de kracht van je onderbewustzijn en hoe je jouw onderbewustzijn voor je kan laten werken. Je weet inmiddels

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. De weg naar verandering

Hoofdstuk 1. De weg naar verandering Hoofdstuk 1 De weg naar verandering 9 Hoofdstuk 1: De weg naar verandering Voor optimaal welzijn en geluk is actie nodig. Je moet daadwerkelijk in beweging komen om dingen anders aan te pakken of zaken

Nadere informatie

Beeldcoaching in de. kinderopvang. Visie In Beeld. Leren coachen met video

Beeldcoaching in de. kinderopvang. Visie In Beeld. Leren coachen met video Beeldcoaching in de kinderopvang Leren coachen met video V i s i e I n B e e l d H u z a r e n l a a n 2 4 7 2 1 4 e c E p s e Gebruik van video is de duidelijkste en snelste manier om te reflecteren op

Nadere informatie

Cursus werkbegeleiding

Cursus werkbegeleiding Cursus werkbegeleiding Naam: Joyce Stuijt Studentnr: 500635116 Klas: 3IKZ1 Opleiding: 3 e jaar HBO-V Studiedeelnummer: 3512TRWBOP Studieonderdeel: Cursus werkbegeleiding Aantal woorden: 1800 Docent: Y.

Nadere informatie

Workshops De werkelijkheid van gedrag. 11 maart, 25 maart en 8 april 2010

Workshops De werkelijkheid van gedrag. 11 maart, 25 maart en 8 april 2010 Workshops De werkelijkheid van gedrag 11 maart, 25 maart en 8 april 2010 Workshops De werkelijkheid van gedrag Vandaag heb je de eerste workshop De werkelijkheid van gedrag gevolgd. De workshops geven

Nadere informatie

Professionele Communicatie vlgs Thomas Gordon

Professionele Communicatie vlgs Thomas Gordon Professionele Communicatie vlgs Thomas Gordon VASMO Dag Klaar voor Morgen Juliette van de Mheen 16 mei 2017 Wat gaan we doen?! Eerste kennismaking met een Deze workshop biedt een methode om uw persoonlijke

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

De kracht van jouw gedachten en hoe jij daar invloed op hebt

De kracht van jouw gedachten en hoe jij daar invloed op hebt De kracht van jouw gedachten en hoe jij daar invloed op hebt Tijd: 1 uur De kracht van jouw gedachten Doel: Inzicht in de kracht van jouw gedachten. Inzicht in de effectiviteit van jouw gedachten, gevoel

Nadere informatie

COVA 2. Naam: Sanne Terpstra. Studentennummer: Klas: 2B2. Lerares: L. te Hennepe

COVA 2. Naam: Sanne Terpstra. Studentennummer: Klas: 2B2. Lerares: L. te Hennepe COVA 2 Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2 Lerares: L. te Hennepe Inhoudsopgave Inleiding 2 Casus 3 Leerdoelen 3 Sterkte zwakte analyse 4 Gespreksanalyse 6 Reflectie 9 Bijlagen 12

Nadere informatie

Deel = Overige onderdelen

Deel = Overige onderdelen Deel = Overige onderdelen In dit hoofdstuk staat een aantal overige onderdelen die je kunt toevoegen aan de scriptie. Het gaat om de Bijlagen (paragraaf 5.1), de Reflectie (paragraaf 5.2) en het Nawoord

Nadere informatie

2. WERKWIJZE IN SUPERVISIE

2. WERKWIJZE IN SUPERVISIE SUPERVISIEGIDS 1. INLEIDING Supervisie is een praktijkgebonden leermethode. In kleine groepen wordt onder begeleiding van een supervisor gewerkt aan persoonlijke leerdoelen die voortkomen uit de werkervaringen

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier.

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier. Werkboek en Persoonlijk actieplan Een training heeft alleen effect als je er in de praktijk mee aan de slag gaat. Het werkboek en persoonlijk actieplan kunnen je daarmee helpen. 1. Inzichten en actiepunten

Nadere informatie

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse Haal het maximale uit de TMA 360º fb competentieanalyse Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt

Nadere informatie