Strategisch ondernemingsplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Strategisch ondernemingsplan 2010-2014"

Transcriptie

1 Strategisch ondernemingsplan Versie oktober 2009

2 Inhoudsopgave 1 Woningstichting Dinteloord; de opgave Inleiding Landelijke opgave en ontwikkelingen Veranderende verhouding overheid/woningcorporaties Financiering Regionale opgave en ontwikkelingen De provincie Regiovisie op wonen en leven Lokale opgave en ontwikkelingen De gemeente Stakeholders 6 2 Visie en missie Visie Woningstichting Dinteloord Missie Woningstichting Dinteloord 8 3 Maatschappelijke verankering Rol en positionering Maatschappelijke verankering 9 4 Markt Klanten en partners Producten en diensten 11 5 Vastgoed Nieuwbouw, verkoop en verbeteren Onderhoud 13 6 Maatschappelijk en financieel rendement Financieel rendement en investeringsdoelstellingen Maatschappelijk rendement en investeringsdoelstellingen 15 7 Van strategie naar organisatie; Woningstichting Dinteloord 17 Bijlage 1 Overzicht geïnterviewde stakeholders 18

3 1. W o ningst icht ing Dint eloord; de opgave 1.1 Inleiding Woningstichting Dinteloord is een maatschappelijke organisatie met een maatschappelijke opgave. Dit wil zeggen dat zij een organisatie is die zich inzet voor de samenleving op het gebied van wonen en daaraan gerelateerde zaken, en dat zij zich daarbij laat leiden door en verantwoording aflegt aan de samenleving. Concreet betekent dit dat Woningstichting Dinteloord lokaal en regionaal de verwachtingen en behoeften ten aanzien van het wonen in het werkgebied ophaalt. Hierbij bieden landelijke ontwikkelingen en wet- en regelgeving de kaders waarbinnen zij invulling geeft aan de vragen met betrekking tot het wonen. 1.2 Landelijke opgave en ontwikkelingen Veranderende verhouding overheid/woningcorporaties Het laatste decennium heeft de corporatiesector een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Van sec het bouwen en verhuren van woningen, spelen corporaties een steeds nadrukkelijkere rol in de leefbaarheid van wijken, buurten en dorpen. De opgaven voor de woningcorporaties laten steeds meer raakvlakken zien met zorg (care), welzijn, onderwijs, werk en de economie in de wijk. Hiermee hebben woningcorporaties een verantwoordelijkheid gekregen voor de brede zorg van het wonen. Het aanwijzen van 40 krachtwijken door voormalig minister Vogelaar heeft hier een flinke impuls aangegeven. Tegelijkertijd is er discussie ontstaan over de rollen en verantwoordelijkheden van overheid en maatschappelijke organisaties; wie is verantwoordelijk voor leefbaarheid?. Mede naar aanleiding hiervan heeft de Commissie Meijerink in 2008 advies uitgebracht over de verhouding tussen overheid en woningcorporaties, en dan met name gericht op de activiteiten die woningcorporaties moeten, mogen en kunnen overwegen te ontplooien. Meijerink zet drie deeldomeinen neer: 1. Moet: Het bouwen, verhuren en/of verkopen van woningen, waarbij de huisvesting van huishoudens met een lager inkomen voorop staat. Als de lokale opgave daartoe aanleiding geeft kan de corporatie ook voorzien in huisvesting van andere doelgroepen, zoals investeringen in dure huur- en koopwoningen. 2. Kan: Het investeren in maatschappelijk vastgoed zoals ten behoeve van onderwijs en zorg. De relatie met het wonen is indirect, wederkerigheid in prestaties van de samenwerkende partijen is daarom van belang. 3. Te overwegen: Het investeren in mensen die in de wijk wonen; de wijk- en buurtaanpak. Bij investeringen in de sociale en economische ontwikkeling in de wijk, is een wederzijdse prestatie van partijen nog belangrijker. Het hebben van bezit in de betreffende wijk zou een voorwaarde moeten zijn 1. 1 Commissie Meijerink, Nieuw arrangement overheid woningcorporaties, november 2008; p 5-7.

4 1.2.2 Financiering Na de invloed van de vennootschapsbelasting op de investeringsruimte van corporaties, is daarbij gekomen de toepassing van de kasstroommethodiek bij berekening van het faciliteringsvolume. Voor de komende tien jaar verwacht het Centraal Fonds dat de financiële ruimte bij woningcorporaties voor investeringen zal afnemen. Daarnaast is te zien dat de verkoop van huurwoningen landelijk stagneert, de opbrengsten uit verkoop kunnen daardoor lager uitvallen. Het is voor woningcorporaties niet meer vanzelfsprekend om te investeren in een veelheid en diversiteit aan vastgoedprojecten. Voor de corporatie als maatschappelijke organisatie gaan de afwegingen op het gebied van financieel én maatschappelijk rendement een grotere rol spelen. Maatschappelijk rendement is het effect dat in de samenleving ontstaat als gevolg van een investering (geld, personeel et cetera) die niet (direct) in geld uit te drukken is; maar wel in toename van kwaliteit. Voorbeelden zijn; een groter gevoel van veiligheid in de wijk, ouderen die in hun eigen huis kunnen blijven wonen en het behoud van karakteristieke kleine kernen. 1.3 Regionale opgave en ontwikkelingen Woningstichting Dinteloord is actief in de gemeente Steenbergen. Deze gemeente ligt in West-Brabant, aan de grens met Zeeland, en de regio wordt de Brabantse Delta genoemd De provincie De provincie geeft in haar Paraplunota Ruimtelijke Ordening van juli 2008 aan dat Brabant in 2020 een aantrekkelijk leefgebied tussen drie metropolen moet zijn, met ruimte voor alle Brabanders om te leven en te werken. Volgens de nota zijn in 2020 de inwoners van Brabant ouder, is er een meer diverse culturele samenstelling en wonen er minder mensen in één woning. Voor West-Brabant specifiek ziet de provincie kansen in een (blijvend) sterk ontwikkelde landbouwsector, de ontwikkeling van een Agro- en Foodcluster bij Dinteloord en van Logistiek Park Moerdijk (bedrijventerrein). Wel voorziet zij dat leefbaarheid en vitaliteit van de kernen in het landelijk gebied onder druk komt te staan. De provinciale doelstelling is een leefbaar landelijk gebied Regiovisie op wonen en leven De vijf corporaties werkzaam in West-Brabant en Tholen hebben in 2009 een regionale woonvisie op wonen en leven opgesteld. Hiermee zijn de ontwikkelingen van de regionaal functionerende woningmarkt in beeld gebracht. Het gekozen perspectief loopt tot 2025 en gemeentelijke en provinciale bouwprogramma s zijn in het onderzoek meegenomen.

5 De belangrijkste conclusies uit het rapport 2 ; tot 2025: - Afname aantal inwoners, en toename aantal huishoudens - Toename oudere huishoudens - Totaal behoefte aan toegevoegde woningen - Echter, de behoefte aan uitbreiding vlakt af, rond 2025 gaat aantal huishoudens afnemen - Kwalitatief is de grootste behoefte aan (middel)dure koopwoningen (meer kwaliteit) - Daarnaast behoefte aan betaalbare huurappartementen, echter na 2020 zal deze behoefte snel dalen - Behoefte aan elke woningsegment, behalve eengezinshuurwoningen. Krimp, vergrijzing en ontgroening zijn de drie sleutelwoorden in de (nabije) toekomst van de regio West-Brabant. Ten aanzien van leefbaarheid zijn specifiek een aantal beleidsconclusies geformuleerd: - Een aantrekkelijke kwaliteit van de woonomgeving in buurten waar mensen prettig samen leven is noodzakelijk voor de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de regio in zijn geheel - Door de veranderende bevolkingssamenstelling verandert de vraag en het gebruik van maatschappelijk vastgoed - Commerciële voorzieningen zijn belangrijk voor leefbare en aantrekkelijke kernen en buurten - Er is een extra opgave tijdelijke huisvesting. 1.4 Lokale opgave en ontwikkelingen De gemeente De gemeente Steenbergen bestaat uit een stedelijke kern en vijf kleinere (landelijke) kernen, te weten, Dinteloord, Nieuw-Vossemeer, Kruisland, De Heen en Welberg. Uit de regionale visie komt naar voren dat in de kleine kernen de leefbaarheid, met name waar het gaat om de voorzieningen, de komende jaren steeds meer onder druk zal komen te staan. In combinatie met de sterke vergrijzing in diezelfde kernen is dit een belangrijk aandachtspunt. De gemeente ziet hierin voor Woningstichting Dinteloord een rol weggelegd in het realiseren van maatschappelijk vastgoed 3. De gemeente Steenbergen heeft in 2007 de Woonvisie Steenbergen vastgesteld. Hierin meegenomen is een Woonwensenonderzoek uit De woonvisie gaat met name over aantallen woningen en is doorvertaald in een Woningbouwprogramma 4. Daarnaast wordt kort ingegaan op verschillende doelgroepen. Het aandeel sociale huursector in de gemeente Steenbergen dient 26% te blijven voor de primaire doelgroep, de mogelijkheden voor starters om in de gemeente te huren of kopen dienen te worden Directeurenoverleg corporaties, Visie op wonen en leven in West-Brabant en Tholen, juli Interview gemeente in kader van stakeholdersonderzoek. De gemeente gaat in de Woonvisie uit van groei. In het recente onderzoek van de corporaties worden de bouwaantallen bijgesteld vanwege krimpprognose. Zie p. 23 van Visie op wonen en leven in West-Brabant en Tholen van juli 2009.

6 uitgebreid en het uitgangspunt voor ouderen en andere mensen met een zorgvraag is dat het mogelijk is om in de eigen woning en woonomgeving zelfstandig te kunnen blijven wonen Stakeholders Waar het gaat om de opgave onderschrijven alle stakeholders 6 de toenemende vergrijzing en ontgroening. Dit betekent voor de woningstichting een veranderende vraag, waarin de combinatie van wonen en zorg volgens alle partijen steeds belangrijker wordt. Flexibel bouwen, levensloopbestendig, gelijkvloers wonen, zorg op maat en het faciliteren met maatschappelijk vastgoed worden als belangrijke aandachtspunten benoemd. De onderstaande alinea s zijn een verkorte weergave van de wensen van de geïnterviewde stakeholders. Wonen en bouwen - Anticipeer op de woningbehoefte van een bredere klantgroep - Bevorder de doorstroming door een gedifferentieerd woningaanbod - Speel een rol in (tijdelijke) huisvesting van (buitenlandse) werkkrachten als AFC gerealiseerd wordt - Bied (samenwerkings)partners service- en onderhoudscontracten voor maatschappelijk vastgoed. Leefbaarheid en welzijn - Maak de kernen aantrekkelijk voor starters, om draagvlak te creëren voor voorzieningen - Bouw seniorenwoningen in het centrum, voor dynamiek in de kern en bereikbaarheid van voorzieningen - Realiseer maatschappelijk vastgoed, waaronder een brede school - Anticipeer vroegtijdig op huurachterstanden en problematiek achter de voordeur - Faciliteer en sponsor activiteiten voor ouderen - Bied winkelpanden met een betaalbare huur, bijvoorbeeld voor starters, om de beschikbaarheid van (commerciële) voorzieningen te waarborgen - Speel een faciliterende rol in de aanpak van hangjongeren in de wijk, met name daar waar criminaliteit en vandalisme voorkomen (fysiek deel). Zorg - Ontwikkel een eenduidige visie op wonen en zorg, en betrek zorgpartijen vroegtijdig - Anticipeer op nieuwe ontwikkelingen in woon-zorgvoorzieningen (veranderende behoeften en eisen zowel in de intra- als extramurale zorg). Overige opgaven - Bied lokaal mogelijkheden voor maatschappelijke stages. 5 6 Gemeente Steenbergen, Woonvisie Steenbergen, januari Zie bijlage 1 voor een overzicht van de geïnterviewden.

7 2. Visie en missie 2.1 Visie Woningstichting Dinteloord Wij zijn ons ervan bewust dat wij een kleine corporatie zijn, en de opgave groot. Daarom maken wij keuzes. Wij kiezen voor investeren in de kwaliteit van wonen in de gemeente Steenbergen. Uit zowel de opgave als wat wij zelf signaleren blijkt dat de leefbaarheid van de kleine kernen de grootste zorg van de toekomst is, in West-Brabant, en zeker ook in de gemeente Steenbergen. Vergrijzing en ontgroening en mede daardoor krimp, zijn de belangrijkste bedreigingen in de regio. Wij zetten onze kennis, ervaring en middelen bij voorkeur in voor de kleine kernen van de gemeente Steenbergen, met name de kern Dinteloord. Wij kiezen voor maatschappelijke verankering door fysiek investeren en sociaal faciliteren. Wij richten ons primair op fysieke investeringen met een duidelijke relatie met wonen, en treden faciliterend op waar het gaat om sociale investeringen. De deeldomeinen 1 en 2 in de beschrijving van Meijerink zijn onze eerste aandachtsgebieden, waar we anderen kunnen ondersteunen acteren we ook op deelgebied 3 waarbij de nadruk ligt op faciliteren en initiëren. Maatschappelijke verankering is voor ons een belangrijk thema. Wij kiezen voor een individuele klantbenadering. Ieder mens heeft andere wensen en behoeften. Dit merken wij aan de vragen die bij ons terecht komen. De behoefte aan keuzevrijheid is groot. Dit geldt niet alleen voor onze klanten, maar ook voor onze (samenwerkings)partners. Klanttevredenheid over het wonen vinden wij cruciaal. Wij kiezen voor vastgoed met een maatschappelijk toegevoegde waarde. In het bestaande vastgoed, de nieuwbouw en het beheer willen wij lokaal maatschappelijk toegevoegde waarde bieden. Dit betekent voor ons niet alleen voldoen aan de huidige klantvraag, maar ook anticiperen op de toekomstige marktvraag en ontwikkelingen. Wij zien hierin nadrukkelijk raakvlakken met zorg, welzijn en leefbaarheid waar het gaat om maatschappelijk vastgoed. Wij kiezen voor bewust investeren en sturen op maatschappelijk rendement. Een maatschappelijke onderneming levert maatschappelijke prestaties. Hiervoor zijn investeringen noodzakelijk. Onze investeringsruimte is door ontwikkelingen als de VPB en de kasstroommethodiek de komende beleidsperiode meer beperkt.

8 Daarom is het in deze beleidsperiode belangrijk om te sturen op rendement, zowel financieel als maatschappelijk. Wij kiezen voor groot worden door klein te blijven. Woningstichting Dinteloord is een relatief kleine organisatie. Wij willen ook een kleine organisatie blijven, want zo staan we dicht bij onze klanten. Daarnaast willen we door onze klanten, partners en belanghouders als proactief, alert en initiërend gekend worden. Onze medewerkers zijn generalisten die in staat zijn in een brede context te beoordelen waar specialisten op ingezet moeten worden. 2.2 Missie Woningstichting Dinteloord Onze visie leidt tot de volgende missie: Woningstichting Dinteloord is een partner voor het wonen met name gericht op de kleine kernen van de gemeente Steenbergen en dé partner in Dinteloord. Wij bieden kwalitatief hoogwaardige en gedifferentieerde huisvesting op maat, voor klanten (met name de primaire doelgroep) en partners. Hierbij hebben wij aandacht voor de leefomgeving en treden wij faciliterend op waar het gaat om zorg, welzijn en leefbaarheid. Wij realiseren dit met een kleine, professionele organisatie, die dicht bij de klanten en partners staat.

9 3. M aatschappelijke veranker ing Strategische doelstelling: Woningstichting Dinteloord investeert in de gemeente Steenbergen; bij voorkeur in Dinteloord en waar nodig in de andere kleine kernen en wij verankeren ons maatschappelijk door fysiek te investeren en sociaal te faciliteren. 3.1 Rol en positionering Ambitie Woningstichting Dinteloord (WsD) wil de woningstichting zijn voor bij voorkeur de kleine kernen in de gemeente Steenbergen en specifiek voor de kern Dinteloord. Vanuit haar rol als maatschappelijk ondernemer treedt WsD faciliterend op waar het gaat om welzijn, zorg en leefbaarheid. Uitwerking De gemeente Steenbergen en breder de regio Zuidwest-Brabant, wordt in de nabije toekomst geconfronteerd met krimp. Ontgroening en vergrijzing zetten druk op de leefbaarheid, met name in de kleine(re) kernen. Tegelijkertijd zijn er nieuwe ontwikkelingen die kansen bieden. Bijvoorbeeld de uitbreiding van de glastuinbouw, de ontwikkeling van AFC (Agro- en Foodcluster) en de aansluiting van de regio op A4. Dit biedt tevens kansen voor de kwaliteit van het wonen in Dinteloord. WsD kan zich richten op het verbeteren van de productkwaliteit en differentiatie van het aanbod passend bij de vraag. De woonvisie en de Visie op Wonen en Leven geven een goede basis om te sturen op de opgave. WsD heeft een goede relatie met haar belanghouders, expertise van kleine kernen en wordt gekenmerkt als een toegankelijke organisatie. In de komende jaren besteden we aandacht aan de rol en positionering ten opzichte van de samenwerkingspartners waaronder de gemeente. WsD ziet zichzelf als een samenwerkingspartner in de maatschappelijke opgave en niet als alleen projectontwikkelaar en we streven ernaar als zodanig herkend te worden. Op het terrein van wonen, zorg en welzijn en leefbaarheid ligt in de nabije toekomst een grote opgave. Om hieraan een goede bijdrage te kunnen leveren voor een langere periode zullen we een visie en afwegingskaders opstellen. 3.2 Maatschappelijke verankering Ambitie Woningstichting Dinteloord zet zich optimaal in voor het belang van de lokale samenleving. Met de focus op de kleine kernen willen wij de overlegstructuren en samenwerking met lokale stakeholders verbeteren.

10 Uitwerking Maatschappelijke verankering betekent voor WsD een goede binding hebben met bewoners, belanghouders en partners zodat een ieder zich maximaal kan inzetten voor de lokale samenleving. Alle medewerkers hebben hier een belangrijke rol in, zij zijn sterk betrokken bij het werk en de organisatie en hebben veel ervaring. De belanghouders zijn in beeld en er is een goede relatie. Dit willen we versterken door een duidelijke en eenduidige visie op het betrekken van belanghouders en partners bij beleid en organisatie. Daarnaast is bewonersparticipatie, zowel de huurders als de wijken kernbewoners, een punt van aandacht. Wij willen de bestaande netwerken beter structureren en tegelijkertijd nieuwe vormen van overleg en samenwerken verkennen.

11 4. M arkt Strategische doelstelling: Woningstichting Dinteloord werkt vanuit een individuele klantbenadering. 4.1 Klanten en partners Ambitie Vanuit een duidelijke definitie en de wensen van klantgroepen en partners bepaalt WsD haar inzet. Zij stelt zich proactief op, levert waar mogelijk maatwerkoplossingen en meet de tevredenheid van de dienstverlening (en voldoet aan algemeen gestelde kwaliteitsnormen). Uitwerking WsD wordt door haar stakeholders getypeerd als laagdrempelig, proactief, betrokken en klantgericht. Wij kunnen en willen snel inspringen op nieuwe vragen, en hebben in de afgelopen beleidsperiode reeds ervaring opgedaan met het bieden van maatwerkoplossingen. Een onderwerp in dit kader wat steeds nadrukkelijker de aandacht vraagt is de vergrijzing. Ouderen gaan steeds meer op zoek naar vormen van wonen in combinatie met zorg die past bij hun eigen leefstijl. Overigens wil WsD niet alle maatwerkoplossingen zelf leveren, maar waar nodig wel fungeren als tussenpersoon voor klant en derde. Hierbij moeten wij kritisch zijn ten aanzien van de keuzes die we maken. De omgeving kan meer vragen dan waargemaakt kan worden en ook financieel gezien moeten er kaders gesteld worden om maatwerk ook op langere termijn te kunnen blijven bekostigen. Wij zetten in op tevreden klanten, belanghouders en partners. Dit betekent inzetten op goede dienstverlening en producten, maar zeker ook het leveren van maatschappelijke prestaties. Hier legt WsD ook verantwoording over af, laat zij zich toetsen, om zich daar vervolgens weer in te kunnen verbeteren. 4.2 Producten en diensten Ambitie Wonen gaat voor de WsD verder dan het bieden van onderdak. Vanuit een gedegen analyse en in samenspraak met partners faciliteert de stichting vanuit haar rol als maatschappelijk ondernemer zowel de bewoners als partners met producten en diensten. Uitwerking In haar omgeving signaleert WsD een groeiende vraag naar diensten door onder andere vergrijzing, extramuralisering en stijgende arbeidsparticipatie. Tevens zijn zorgpartijen op zoek naar partners in wonen en zorg.

12 Wij hebben daarom de ambitie om ons te ontwikkelen van vastgoedbeheerder naar dienstenorganisatie. Het uitgangspunt hierbij is dat huurders eigen verantwoordelijkheid krijgen door een eigen huurwoning. Voor deze woning bepaalt de huurder in grote mate zelf de kwaliteit van het wonen. Het al ontwikkelde ZAV- en verbeteringenbeleid en de participatie met Vraagwijzer zijn hier voorbeelden van. Daarnaast wil WsD, anticiperend op de vraag, een variatie aan producten en diensten aanbieden. Deze ontwikkeling en de veranderende tijdgeest vragen van ons een meer zakelijke professionaliteit. Ook hier geldt dat wij niet alles zelf willen doen. De structurele samenwerking met partners is belangrijk om gebruikmakend van elkaars kennis en kunde de gevraagde producten en diensten aan te bieden.

13 5. Vastgoed Strategische doelstelling: Woningstichting Dinteloord realiseert vastgoed met een maatschappelijk toegevoegde waarde. 5.1 Nieuwbouw, verkoop en verbeteren Ambitie Op basis van de opgave en rol/positionering zal de WsD haar middel vastgoed inzetten om de klantvraag zo optimaal mogelijk te bedienen. Met oog voor de primaire doelgroep zorgt WsD voor passende en kwalitatieve huisvesting in zowel de huur- als koopmarkt. Het opheffen van de eenzijdigheid van het vastgoed is hierbij een belangrijke voorwaarde. Uitwerking De vraagstukken rond krimp, vergrijzing en doorstroming staan centraal bij WsD als het gaat om vastgoed, de bedreiging van een te ontspannen woningmarkt is aanwezig. De vraag naar flexibele en levensloopbestendige woningen stijgt en ook de vraag om vastgoed gericht op wonen en zorg. De bouw van maatschappelijk vastgoed is specifiek en zeer vraaggebonden. Daarom kiest WsD voor vraaggestuurd ontwikkelen van dit vastgoed, waarbij we actief op zoek gaan naar de vraag. De focus ligt op het bouwen van het vastgoed en eventueel tijdelijk exploiteren. Gezien de huidige en toekomstige vraag, zoals deze in beeld is gebracht in de regionale woonvisie, is het van belang meer differentiatie aan te brengen in ons woningbezit. Dit kan door middel van kwalitatieve verbeteringen, waardoor zowel de woningen als de huurprijzen meer gaan differentiëren. Maar ook noodzakelijk zijn sloop en nieuwbouw, om voldoende nultredenwoningen te realiseren. Verkoop van woningen behoort tevens tot de mogelijkheden, omdat hiermee tegemoet wordt gekomen aan de vraag om eigen woningbezit en tegelijkertijd (financiële) ruimte ontstaat voor nieuwbouw. In het kader van vastgoed is energiebesparing noodzakelijk en biedt kansen om de woonlasten voor huurders te beperken. Energiebesparende maatregelen zijn kwalitatieve verbeteringen gericht op de toekomst. 5.2 Onderhoud Ambitie Bestaand woningbezit op niveau van toekomstig gewenste basiskwaliteit brengen. Rekening houdend met alternatieve energie- en onderhoudsvormen.

14 Uitwerking Het bezit van WsD is in een goede technische staat. Dit biedt de mogelijkheid vooruit te kijken naar de toekomstige wensen en eisen aan (bestaande) woningen. Het formuleren van een langetermijnvisie is hier een eerste stap in. Ondertussen gaan we verder met het doorontwikkelen van vraaggestuurd onderhoud en over twee jaar wordt dit gecombineerd met budgetonderhoud. Wat betreft het onderhoud signaleren we een groeiende vraag naar onderhoud door derden bij maatschappelijke organisaties. De mogelijkheden hiertoe worden deze beleidsperiode verkend.

15 6. M aatschappelijk en financieel rendem ent Strategische doelstelling: Woningstichting Dinteloord investeert bewust en stuurt op maatschappelijk rendement. 6.1 Financieel rendement en investeringsdoelstellingen Ambitie Vanuit een gezonde financiële basis zet WsD financieel vermogen maximaal in om deel van de maatschappelijke opgave, zoals geformuleerd in dit strategisch ondernemingsplan, te realiseren. WsD is een ondernemende organisatie en stuurt de organisatie op cyclische wijze (PDCA) aan, waardoor kennis, ervaring en verbeteringen geborgd worden. Uitwerking De financiële middelen worden beperkt door de wijzigingen in wet- en regelgeving. De solvabiliteit van WsD is op middenlange termijn goed, wat betekent dat we ruimte hebben voor investeringen. Echter, gezien de diverse ontwikkelingen is het nodig om voortdurend een (financiële) vinger aan de pols te houden. De kwartaalrapportages zijn hiervoor een goede basis, maar er is ook behoefte aan meer gefundeerde afweging van investeringen, waarbij zowel maatschappelijk presteren als de financiële gevolgen meegenomen worden. Het ontwikkelen van een continue PDCA-cyclus (Plan Do Check Act) is een voorwaarde om te weten hoe de organisatie presteert en wat dit betekent voor de maatschappij en de financiën. Het generen van extra inkomsten is mogelijk via de verkoop van woningen, aan te bieden via koopmodellen als Slimmer Kopen en Te Woon. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor een meer commerciële benadering van klanten naast de primaire doelgroep, door het aanbieden van producten en diensten tegen betaling. Ook wil WsD kritisch kijken naar mogelijkheden voor return on investment waarbij financieel rendement weer ingezet kan worden voor maatschappelijke doeleinden. 6.2 Maatschappelijk rendement en investeringsdoelstellingen Ambitie WsD wil maatschappelijk toegevoegde waarde bieden. Daartoe wil ze haar maatschappelijk rendement inzichtelijk en meetbaar maken. Daarvoor stelt WsD een afwegingskader op, waarin het brede spectrum van maatschappelijk en financieel rendement wordt benoemd en gewogen.

16 Uitwerking Maatschappelijk rendement 7 is een relatief nieuw begrip. Financieel rendement stond altijd centraal en heeft dan ook sterk de overhand bij WsD. Vanuit de overheid en de samenleving worden maatschappelijke investeringen steeds prominenter gevraagd waarbij het doel is het te bereiken maatschappelijk effect. WsD wil de klant centraal stellen, waarbij vastgoed en vermogen de middelen zijn en geen doel. De eerste stap hierin is het bepalen wat maatschappelijk rendement voor ons betekent en hoe zich dit verhoudt tot wat de belanghouders hierover denken, de Raad van Commissarissen speelt tevens een belangrijke rol. 7 Maatschappelijk rendement is het effect dat in de samenleving ontstaat als gevolg van een investering (geld, personeel et cetera) die niet (direct) in geld uit te drukken is.

17 7. Van strategie naar organisatie; W o ningst icht ing Dint eloord Strategische doelstelling: Woningstichting Dinteloord wordt groot door klein te blijven. Ambitie WsD wil in beperkte mate groeien. Met een beperkte schaalgrootte en omvang blijven we dicht bij onze klanten staan. Om onze slagvaardigheid te behouden en te versterken liggen onze verantwoordelijkheden en bevoegdheden laag in de organisatie. We streven naar een stabiele en professionele organisatie die zich voortdurend blijft ontwikkelen. Uitwerking WsD is een lerende organisatie met een sterk ontwikkelde pragmatische insteek, met de verantwoordelijkheden laag in de organisatie. De medewerkers zijn in hoge mate betrokken en korte communicatielijnen zorgen voor een slagvaardige organisatie. Dit wil WsD niet verliezen, zij wil de kracht van de kleine organisatie blijven benutten. Tegelijkertijd beseft WsD dat er veel verwacht wordt van de organisatie en dat er een grote opgave is in het werkgebied. Dit vraagt om een voortdurend zoeken naar evenwicht tussen de omgeving en de organisatie. De komende jaren wordt ingezet op het (door)ontwikkelen van professionaliteit en een dienstverlenende en zakelijke cultuur. Dit geeft WsD vorm door het sturen op competenties en persoonlijke ontwikkelingsplannen (POP) en gerichte training en begeleiding van medewerkers. Multiinzetbaar personeel is het streven. Een kleine organisatie kent ook een zekere kwetsbaarheid. Hoger opgeleid personeel blijft vaak maar voor korte tijd aan de organisatie verbonden en voor specialistische problematiek is de organisatie afhankelijk van ingehuurde kennis. Door de samenwerking te zoeken met collega-corporaties wil WsD de mogelijkheden onderzoeken om hoog opgeleiden meer te binden. Kennismanagement én het ontwikkelen van generalistische competenties bieden de mogelijkheid om minder afhankelijk te zijn van externen. De generalisten binnen WsD dienen voldoende toegerust te zijn om specialisten aan te kunnen sturen en de uitkomsten mee te nemen in het dagelijks werk.

18 Bijlage 1 Overzicht geïnterviewde stakeholders Organisatie ANBO voor 50+ De Regenboog, openbare school Gemeente Dinteloord Contactpersonen Huisartsenpraktijk Birkhoff Huurdersvereniging Dinteloord Katholieke Bond van Ouderen Nat. Vereniging De Zonnebloem Pr. Chr. Groen van Prinstererschool Raad van Commissarissen R.K. School Petrus en Paulus St. Dag en Woonvoorzieningen St. Dorpsraad Dinteloord St. Tante Louise/Vivensis Surplus Traverse Algemeen Maatschappelijk Werk Vraagwijzer Winkeliersvereniging Dinteloord Winkeloord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

KoersWijzer. Woningstichting Leusden

KoersWijzer. Woningstichting Leusden KoersWijzer Woningstichting Leusden KoersWijzer Inleiding In deze koerswijzer staan quotes uit de gesprekken met onze huurders, en stakeholders. Deze quotes zijn te herkennen aan de gekleurde vakken.

Nadere informatie

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

Wij zijn Brabantse Waard

Wij zijn Brabantse Waard Wij zijn Brabantse Waard Gastvrij wonen Inhoudsopgave 3 Wie is Brabantse Waard 4 Een organisatie met een transparante structuur 5 Onze missie en visie 5 Doelstellingen waarin de gast centraal staat 6 Onze

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST

SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST INLEIDING De wereld om ons heen is volop in beweging en aan corporaties worden steeds hogere eisen gesteld. Met het ondernemingsplan 2012-2016 spelen we in op deze ontwikkelingen.

Nadere informatie

Lokaal betrokken, regionaal verbonden

Lokaal betrokken, regionaal verbonden Lokaal betrokken, regionaal verbonden Beweeg de muis over de tekstblokken en klik Voorwoord Lokaal betrokken, regionaal verbonden Dat is de titel van het ondernemingsplan 2014-2018 van. Omdat dat is wat

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN Gewoon goed wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN 2014-2018 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Hierbij presenteren wij met veel plezier ons ondernemingsplan 2014-2018 met als titel: GEWOON GOED WONEN

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten Profielschets Directeur-bestuurder Woningstichting Putten ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningstichting Putten Datum: 21 oktober 2014 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningstichting Putten

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016 Visie op wonen Open Huis 8 september 2016 Doel van vanavond Informeren en beelden peilen over huidige stand en toekomst van wonen in Bunnik Niet vandaag: oplossingen! Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad

Nadere informatie

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 1 De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 2016 was het eerste jaar van ons Ondernemingsplan 2016-2020. Afgelopen jaar hebben we extra de aandacht gericht op de thema s betaalbaarheid,

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015 Echt thuis Ondernemingsplan 2011-2015 2 INLEIDING Mooiland is een woningcorporatie met circa 27.000 woningen verspreid over ruim 150 gemeenten in heel Nederland. Daarmee zijn wij een van de twintig grootste

Nadere informatie

WONINGSTICHTING ST. JOSEPH STRAMPROY.

WONINGSTICHTING ST. JOSEPH STRAMPROY. Ondernemingsplan 2011-2014 van WONINGSTICHTING ST. JOSEPH STRAMPROY. Inleiding Woningstichting St. Joseph Stramproy ( Woningstichting) wil dat mensen goed, betaalbaar en prettig kunnen wonen. Om dat doel

Nadere informatie

Wat werkelijk van waarde is Ondernemingsplan

Wat werkelijk van waarde is Ondernemingsplan Wat werkelijk van waarde is Ondernemingsplan 2016-2019 woningstichting Het Grootslag Wat is werkelijk van waarde? Inleiding De afgelopen jaren ging de corporatiesector een richting op die in tegenspraak

Nadere informatie

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015 THEMABIJEENKOMST WONEN 29 juni 2015 1. Opzet van de bijeenkomst Na een korte introductie van de voorzitter (wethouder Wolff) houdt woningcorporatie ZO Wonen een korte presentatie op hun visie en functie

Nadere informatie

Strategisch plan Woontij 2015-2017 Uitslag enquête

Strategisch plan Woontij 2015-2017 Uitslag enquête Strategisch plan Woontij 2015-2017 Uitslag enquête Inleiding Als voorbereiding van haar strategisch plan 2015-2017 heeft Woontij een vragenlijst opgesteld waarmee input wordt gevraagd voor de te kiezen

Nadere informatie

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Het goede gesprek Hoe kunnen we sociale huurwoningen zo goed mogelijk inzetten? Hoe zorgen we

Nadere informatie

Welkom! Programma. 18 juni 2015. Welkom. Presentatie visitatierapport. Voor welke uitdagingen staan we? Kort filmpje. Borrel en informeel contact

Welkom! Programma. 18 juni 2015. Welkom. Presentatie visitatierapport. Voor welke uitdagingen staan we? Kort filmpje. Borrel en informeel contact Welkom! 1 Programma Welkom Presentatie visitatierapport Voor welke uitdagingen staan we? Kort filmpje Borrel en informeel contact 2 1 van bekend naar nieuw van naar 3 Waar gaat het naar toe? Verkleining

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

Groei is van belang. Ondernemingsplan

Groei is van belang. Ondernemingsplan Groei is van belang Ondernemingsplan 2017-2021 Waar staan we voor? Arcade: mensen en wonen Wij zijn een maatschappelijk betrokken, initiatiefrijke en sociale onderneming. Wij verhuren en beheren circa

Nadere informatie

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 WSN: Thuis in Nijkerk Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 V O O R W O O R D Bertus Rakhorst over...geborgenheid Een goed en veilig thuis vormt een stevige basis van waaruit je je verder kunt

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Tytsjerksteradiel Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort

kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort 5 Bijdragen aan een krachtige gemeenschap met ruimte voor evenwicht. Inhoud Woord vooraf 5 Richting, ruimte en resultaat Maatschappelijke omgeving 6

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op 17-5-2017 TBV Wonen is een betrokken en klantgerichte woningcorporatie met ruim 7500 woningen in Tilburg. Zij richt zich op de huisvesting

Nadere informatie

*BM1400514* BM1400514

*BM1400514* BM1400514 *BM1400514* BM1400514 Verslag : Beeldvormende vergadering Woonvisie Datum : 18 februari 2014 Tijd : 19:30 uur Lokatie : raadszaal gemeentehuis Onderwerp : Woonvisie Aanwezig : Zie presentielijst Afwezig

Nadere informatie

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Rn nummer 2016 Lokaal woonbeleid 5 collegevergadering d.d. 20 september 2016 raadsvergadering d.d. 12 oktober 2016 programma Wonen en Leefomgeving portefeuillehouder

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN aan ZEEUWS- VLAANDEREN Samen bouwen Dit is de gezamenlijke visie van Clavis, Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws- Vlaanderen op de sociale volkshuisvesting in Zeeuws-Vlaanderen. Ons motto: samen bouwen.

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

Nota van beantwoording

Nota van beantwoording RIS.5791 Nota van beantwoording & overzicht van schriftelijke reacties op de concept woonvisie 2012-2017 Thuis in Emmen De volgende organisaties hebben schriftelijk gereageerd: 1. Domesta 2. Lefier 3.

Nadere informatie

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Naar een nieuwe Woonvisie Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Inhoud presentatie Aanleiding woonvisie Hervormingsagenda Doel en proces woonvisie Gevoel bij de woningmarkt Hoeveel

Nadere informatie

Senioren en mensen met beperkingen op de woningmarkt

Senioren en mensen met beperkingen op de woningmarkt Senioren en mensen met beperkingen op de woningmarkt Themapublicatie mede op basis van het WoON 2015 WoON-congres 7 april 2016 Johan van Iersel RIGO Research en Advies Aanleiding en context Een nieuw WoON-bestand

Nadere informatie

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz)

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Agenda De sector Taak en rol corporaties Zorg en veiligheid > actuele vraagstukken

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Versie: september 2018 Vastgesteld door raad van commissarissen en bestuur: 19 november 2018 Inleiding Met de invoering van de Woningwet per 1 juli 2015

Nadere informatie

KOERS. 1. Inleiding: samen meer betekenen

KOERS. 1. Inleiding: samen meer betekenen KOERS 1. Inleiding: samen meer betekenen Samen kunnen we meer doen voor bewoners. Daarom fuseren Woonstichting Etten- Leur en AlleeWonen. Beide corporaties zetten zich afzonderlijk al met hart, ziel en

Nadere informatie

Uitwerking marketingplatform

Uitwerking marketingplatform Uitwerking marketingplatform Regeerakkoord: marketingstrategie of dooddoener? verbinden samenwerken Co-creatie Verantwoordelijkheid nemen tegenstellingen openheid 2 kanten kansen Win-win Gedeeld probleem

Nadere informatie

BELEIDS VISIE OKTOBER

BELEIDS VISIE OKTOBER BELEIDS VISIE OKTOBER 2017 ONS DOEL1.0 2ONZE OMGEVING ONZE TAAKOPVATTING Ons doel is om mensen met een laag inkomen een prettige woonsituatie te bieden. Woningstichting Tubbergen verhuurt betaalbare en

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

inform special Ruimte geven en samen leven

inform special Ruimte geven en samen leven inform special Ruimte geven en samen leven Ondernemingsplan WSP 2013-2017 Het ondernemingsplan 2013-2017 van Woningstichting Putten Ruimte geven en samen leven Ruimte geven en samen leven is de titel van

Nadere informatie

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap.

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap. Belanghoudersbijeenkomst 3 juni 2014 Blad 1. Op verzoek van Wonen Zuidwest Friesland aangaande een toelichting over de betaalbaarheid van het wonen willen wij dit toespitsen op onze corporaties en de veranderingen

Nadere informatie

Goed wonen = samen doen!

Goed wonen = samen doen! Goed wonen = samen doen! Beleidsplan Tablis Wonen 2016 2019 Participatiemaatschappij In Nederland leven we steeds meer in een participatiemaatschappij. We maken steeds meer gebruik van elkaars sterke punten

Nadere informatie

Ladder voor duurzame verstedelijking Bestemmingsplan Huis ter Heide West, gemeente Zeist

Ladder voor duurzame verstedelijking Bestemmingsplan Huis ter Heide West, gemeente Zeist Ladder voor duurzame verstedelijking Bestemmingsplan Huis ter Heide West, gemeente Zeist De Ladder voor duurzame verstedelijking is in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) geïntroduceerd en

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Smallingerland Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Route KOERS. Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken. gericht op oplossingen. samen met klanten en partners. met begrip voor hun situatie

Route KOERS. Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken. gericht op oplossingen. samen met klanten en partners. met begrip voor hun situatie KOERS 2018-2023 Route 23 Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken gericht op oplossingen Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken Poeldijk 2, 3621 CZ Breukelen Telefoon (0346) 25 94 90 E-mail info@vechtenomstreken.nl

Nadere informatie

Met bewoners naar vitale wijken. Strategie SSW voor 2014 2019

Met bewoners naar vitale wijken. Strategie SSW voor 2014 2019 Met bewoners naar vitale wijken Strategie SSW voor 2014 2019 September 2014 Inhoudsopgave 1. Een eerlijk verhaal... 1 2. Wat is SSW... 2 2.1 Woningcorporatie 2 2.2 Wat zien wij in onze wereld 2 2.3 Grote

Nadere informatie

Inleiding. Vervolgens worden uitgangspunten geformuleerd die van belang zijn voor de regionale woonvisie.

Inleiding. Vervolgens worden uitgangspunten geformuleerd die van belang zijn voor de regionale woonvisie. notitie Wonen in Molenwaard april 2012 Inleiding De woningmarkt is de laatste jaren sterk aan veranderingen onderhevig. De economische situatie heeft grote gevolgen gehad voor de woningmarkt, evenals nieuwe

Nadere informatie

Wordt wonen in Oisterwijk een luxe? Pro-Plein Wonen

Wordt wonen in Oisterwijk een luxe? Pro-Plein Wonen Wordt wonen in Oisterwijk een luxe? Pro-Plein Wonen Frenkel Beerens Adviseur wonen 7 maart 2018 Inhoud Woningmarkt (5 min) Woonvisie (10 min) Onderzoek locaties sociale huur (5 min) WONINGMARKT Economische

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2009-2013

Ondernemingsplan 2009-2013 Verbindingen leggen Samenwerken voor maatschappelijke prestaties Ondernemingsplan 2009-2013 vanaf 2010 1. Inleiding Verbindingen leggen om maatschappelijke opgaven te realiseren. Zo zien we onze opdracht

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen Bouwen aan beloften Woningbouwvereniging Alkemade Bezoekadres De Lasso 1 2371 GV Roelofarendsveen Postadres Postbus 150 2370 AD Roelofarendsveen T 071 331 50 00 F 071 331 71 44 www.wbv-alkemade.nl algemeen@wbv-alkemade.nl

Nadere informatie

Profielschets Raad van Toezicht

Profielschets Raad van Toezicht Profielschets Raad van Toezicht Algemeen Woonpartners is een woningcorporatie in Helmond met circa 7.400 woningen. Met een sterk team zoekt Woonpartners voortdurend mogelijkheden om de inwoners van de

Nadere informatie

herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ

herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ Voorwoord Voor u ligt het herijkte ondernemingsplan van SWZ. Dit is het antwoord op de vraag die we onszelf en onze belangrijkste stakeholder huurdersbelangenvereniging

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Visitatie. Omnia Wonen 2012. Maatschappelijke prestaties op het gebied van: Ambities en doelstellingen

Visitatie. Omnia Wonen 2012. Maatschappelijke prestaties op het gebied van: Ambities en doelstellingen Visitatie Omnia Wonen 2012 Maatschappelijke prestaties op het gebied van: Ambities en doelstellingen Landelijke, regionale en lokale opgaven Belanghebbenden Vermogen en effiency Governance DIT IS EEN UITGAVE

Nadere informatie

Verkorte versie. wonen doen we samen

Verkorte versie. wonen doen we samen Verkorte versie ondernemingsplan Jaarverslag 2012013-2017 wonen doen we samen Inhoud 1 VOORWOORD...3 2 TOTSTANDKOMING...4 3 WIE ZIJN WIJ...5 3.1 Onze missie...5 3.2 Onze visie: Wonen doen we samen...5

Nadere informatie

Vraagstelling. 3. Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig?

Vraagstelling. 3. Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig? Vraagstelling 1. Wat vragen opdrachtgevers en gebruikers werkelijk en hoe kunnen aanbieders kansen pakken door hun dromen waar te maken? 2. Hoe ontstaat een win-win situatie door gebruik te maken van elkaars

Nadere informatie

Woonstichting Hulst presteert evenwichtig en goed over de volle breedte

Woonstichting Hulst presteert evenwichtig en goed over de volle breedte Woonstichting Hulst presteert evenwichtig en goed over de volle breedte Woonstichting Hulst is werkzaam in de kern Hulst en heeft daar een bezit van ca. 1. verhuureenheden, waarvan ca. 1.33 wooneenheden.

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN

ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN 2015-2020 DV.Ondernemingsplan 2015-2020.indd 1 1.INLEIDING Woningstichting De Veste is een toegelaten instelling en is actief in drie regio s: het Vechtdal, Enschede en Terschelling. We

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwstichting Cothen

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwstichting Cothen Profielschets Directeur-bestuurder Woningbouwstichting Cothen ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningbouwstichting Cothen Datum: april 2015 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningbouwstichting

Nadere informatie

1. Klantrelatie. Ambitie Gerichter in verbinding, meer oog voor persoonlijke omstandigheden en oplossingen; zoveel mogelijk digitaal ondersteund.

1. Klantrelatie. Ambitie Gerichter in verbinding, meer oog voor persoonlijke omstandigheden en oplossingen; zoveel mogelijk digitaal ondersteund. 1. Klantrelatie Gerichter in verbinding, meer oog voor persoonlijke omstandigheden en oplossingen; zoveel mogelijk digitaal ondersteund. meer persoonlijke aandacht en maatwerk in onze dienstverlening.

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Ooststellingwerf Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

VISIE TOEZICHT & BESTUUR. van STICHTING MAASKANT WONEN

VISIE TOEZICHT & BESTUUR. van STICHTING MAASKANT WONEN VISIE op TOEZICHT & BESTUUR van STICHTING MAASKANT WONEN 1 ALGEMEEN Maaskant Wonen is een woningcorporatie met circa 1.850 woningen in beheer. We zijn actief in de gemeente Stein in de Westelijke Mijnstreek.

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 215-218 3.5 Ruimtelijke ontwikkeling Gouda heeft bijna 71. inwoners en is een stad waar het prettig is om te wonen. Een stad met een mooie historische binnenstad en waar inwoners betrokken

Nadere informatie

Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord

Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord Samen kiezen voor een sterke woningmarkt Martin Hoiting/Rob Ravestein 14 oktober 2013 verandering in denken: één woningportefeuille welke woningen hebben we nodig

Nadere informatie

Waar komen we vandaan? tiwos. Wat hebben we nodig? Thuis in de Buurt. Waar. staan we. Waar. voor? gaan we. voor? beleidsplan 2012-2016

Waar komen we vandaan? tiwos. Wat hebben we nodig? Thuis in de Buurt. Waar. staan we. Waar. voor? gaan we. voor? beleidsplan 2012-2016 Waar komen we vandaan? tiwos Wat hebben we nodig? Waar staan we voor? Waar gaan we voor? beleidsplan 2012-2016 Extern De meest relevante omgevingsfactoren: politiek De overheid trekt zich terug, bezuinigt

Nadere informatie

Woondiensten Aarwoude geeft u de vijf!

Woondiensten Aarwoude geeft u de vijf! Ondernemingsplan 2016-2018 Woondiensten Aarwoude geeft u de vijf! Woondiensten Aarwoude is een bedrijf dat woonruimte verhuurt aan mensen die op basis van hun inkomen in aanmerking komen voor een sociale

Nadere informatie

Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven

Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven Inleiding De Prioriteringssessie Woonvisie is een belangrijk vervolg op de co-makersgesprekken die zijn gevoerd en de 5 thematafels die

Nadere informatie

Grijs of groen Kadernotitie Woonvisie gemeente Dalfsen 2011 t/m 2015

Grijs of groen Kadernotitie Woonvisie gemeente Dalfsen 2011 t/m 2015 Grijs of groen Kadernotitie Woonvisie gemeente Dalfsen 2011 t/m 2015 1 Inleiding Ultimo 2010 eindigt de looptijd van het Geactualiseerd woonplan Dalfsen 2007-2011. De gemeente Dalfsen hecht aan een gefundeerd

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT Uitvoeringsprogramma 2016-2025 gemeente Brummen Kenmerk INT16.2900 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Uitvoering per pijler 1 Pijler 1. Betaalbaarheid en beschikbaarheid 2 Pijler 2. Wonen, zorg en vergrijzing 5 Pijler

Nadere informatie

1. Organisatie Profiel Thema s AlleeWonen in kengetallen Verkorte CV Raad van Bestuur 4

1. Organisatie Profiel Thema s AlleeWonen in kengetallen Verkorte CV Raad van Bestuur 4 Persmap AlleeWonen Inhoud 1. Organisatie 1 1.1 Profiel 1 1.2 Thema s 1 1.3 AlleeWonen in kengetallen 2 2. Verkorte CV Raad van Bestuur 4 3. Contactinformatie 5 3.1 Persberichten 5 3.2 AlleeMagazine 5 3.3

Nadere informatie

Woningstichting Maasvallei Maastricht Ondernemingsplan

Woningstichting Maasvallei Maastricht Ondernemingsplan Woningstichting Maasvallei Maastricht Ondernemingsplan 2017-2021 Samen sociaal innoveren 1. Voorwoord 5 2. Inleiding 6 2.1 Waarom dit document 2.2 In welke structuur past dit Ondernemingsplan? 3. De visie

Nadere informatie

Woonvisie gemeente Drimmelen

Woonvisie gemeente Drimmelen Woonvisie gemeente Drimmelen Deel 2 informatieverstrekking 15 sept. 2011 Opzet bijeenkomst Korte beschrijving vorige informatieronde Nieuwe informatie over gedane onderzoeken: Onderzoek senioren Onderzoek

Nadere informatie

Inhoud. Colofon. www.ssw.nl

Inhoud. Colofon. www.ssw.nl Colofon Redactie: Woonstichting SSW Vormgeving: Woonstichting SSW Tekst: Woonstichting SSW in samenwerking met Vannimwegen Fotografie: Lighthouse Productions/Dirk Verwoerd Amersfoort Woonstichting SSW

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6 Strategisch kader 2013-2017 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Missie en kernwaarden...3 3. Ambitie en speerpunten...5 4. Doorvertaling organisatie...6 1 1. Inleiding Ons vorige ondernemingsplan Wonen

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

Ondernemingsplan Volksbelang Helmond. Veranderen en meebewegen

Ondernemingsplan Volksbelang Helmond. Veranderen en meebewegen Ondernemingsplan 2014-2016 Volksbelang Helmond Veranderen en meebewegen 2 Ondernemingsplan 2014-2016 Veranderen en meebewegen Volksbelang wil met veranderingen meebewegen en daar op een eigen en eigentijdse

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders Visie op wonen Open Huis 16 mei 2017 Gesprek raad en stakeholders Opzet - Proces - Korte schets woningmarkt - Vijf stellingen Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad 8 september 2016 2 Beelden ophalen Bewoners

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Samen werken aan goed en betaalbaar albaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Leeuwarden Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Woonvisie Gemeenteraad Boxtel

Woonvisie Gemeenteraad Boxtel Woonvisie 2015-2025 Gemeenteraad Boxtel Aanleiding Woonvisie 2010-2014 afgerond Regionale agenda wonen Veranderde dynamiek op de woningmarkt Extramuralisering Woningwet 2015 2 Vorm van de woonvisie Visie

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL. SESSIE Stad maken

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL. SESSIE Stad maken Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE Stad maken donderdag 19 maart 2015 Stad maken Duiding en context De traditionele rollen binnen het ontwikkeltraject veranderen. De corporaties,

Nadere informatie

Dit is onze nieuwe strategische koers!

Dit is onze nieuwe strategische koers! woongeluk Dit is onze nieuwe strategische koers! Hiermee geven wij invulling aan onze visie op wonen in Drenthe en Groningen en de rol die wij daarin innemen. Wij gaan het verschil maken! Niet gewoon ons

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan Gewoon goed wonen! Ondernemingsplan 2016-2020 waar we voor staan! waar we voor gaan! Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) heeft een nieuwe koers! Daar zijn we trots op. Wij laten u in deze samenvatting

Nadere informatie

Verbeterplan visitatie 2011-2014

Verbeterplan visitatie 2011-2014 Verbeterplan visitatie 2011-2014 Managementafspraken 2011 Hoofddoelen volgend uit visitatieonderzoek 2010 Zes perspectieven en acht hoofddoelen klanten 1. Professionele klanten: Habion onderhoudt voldoende

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Samen verder We zijn altijd dichtbij. We durven te doen. Manon is Reggewoon.

Ondernemingsplan. Samen verder We zijn altijd dichtbij. We durven te doen. Manon is Reggewoon. Ondernemingsplan Samen verder 2018-2022 We zijn altijd dichtbij. We durven te doen. Manon is Reggewoon. Ondernemingsplan Samen verder / 03 Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord Pagina 03 Het eerste ondernemingsplan

Nadere informatie

(VER)BOUWEN AAN PLEZIERIG WONEN

(VER)BOUWEN AAN PLEZIERIG WONEN BODEGRAVEN NIEUWERBRUG Een flexibele en moderne organisatie Zorgen voor een passende woningvoorraad WAARDER REEUWIJK Reeuwijkse plassen DRIEBRUGGEN Plezierig wonen HOGEBRUG (VER)BOUWEN AAN PLEZIERIG WONEN

Nadere informatie

1. Doel profielschets Functie van de Raad van Commissarissen Algemeen Kwaliteitsprofiel 2

1. Doel profielschets Functie van de Raad van Commissarissen Algemeen Kwaliteitsprofiel 2 Stichting Mozaïek Wonen Profielschets Raad van Commissarissen Met ingang van 12-05-2016 Inhoudsopgave 1. Doel profielschets 1 2. Functie van de Raad van Commissarissen 1 3. Algemeen Kwaliteitsprofiel 2

Nadere informatie

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis Samenvatting Meerjarenvisie 2019-2022 Intermaris, voor jou(w) thuis Meerjarenvisie 2019-2022 Samenvatting Intermaris, voor jou(w) thuis De bewoner is onze basis Iedereen is gelijk, maar niemand hetzelfde

Nadere informatie

Missie We zijn een maatschappelijke vastgoedonderneming, die met en voor bewoners samenwerkt aan krachtige wijken met toekomstwaarde.

Missie We zijn een maatschappelijke vastgoedonderneming, die met en voor bewoners samenwerkt aan krachtige wijken met toekomstwaarde. Governance handboek Besturingsmodel Havensteder Inleiding Het besturingsmodel van woningcorporatie Havensteder maakt de verbanden zichtbaar tussen missie, visie en strategie. En de daarvan afgeleide doelstellingen,

Nadere informatie

DE BASIS. VOOR EEN BETAALBAAR THUIS Ondernemingsplan De Goede Woning

DE BASIS. VOOR EEN BETAALBAAR THUIS Ondernemingsplan De Goede Woning DE BASIS VOOR EEN BETAALBAAR THUIS Ondernemingsplan 2015-2018 De Goede Woning VOORWOORD Een dak boven het hoofd en brood op de plank. Hoe vanzelfsprekend is dat niet? Helaas minder vanzelfsprekend dan

Nadere informatie

Koersplan VWS

Koersplan VWS 2016-2020 blad 1 Inleiding De Veenendaalse Woningstichting is er voor de huisvesting van mensen die daar zelf niet in kunnen voorzien. Deze 100 jaar oude doelstelling geldt nog steeds en de VWS zal zich

Nadere informatie

Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem

Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem Versie: 9 juni 2017 Vastgesteld door Raad van Toezicht en Raad van Bestuur: 21 juni 2017 Inleiding Met de Invoering

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Beleidsplan van Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Activiteiten in 2013 In Baarn, Bunschoten, Blaricum, Bussum, Hilversum en Wijdemeren Investeren in groen en betaalbaar

Nadere informatie

RWS Jaarplan

RWS Jaarplan RWS Jaarplan 2012-2013 Het jaarplan 2012-2013 vloeit voort uit het Ondernemingsplan 2012-2016. Het is een concrete uitwerking van wat we in 2013 doen om de lange termijn doelen van het ondernemingsplan

Nadere informatie