Waar komen we vandaan? tiwos. Wat hebben we nodig? Thuis in de Buurt. Waar. staan we. Waar. voor? gaan we. voor? beleidsplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waar komen we vandaan? tiwos. Wat hebben we nodig? Thuis in de Buurt. Waar. staan we. Waar. voor? gaan we. voor? beleidsplan 2012-2016"

Transcriptie

1 Waar komen we vandaan? tiwos Wat hebben we nodig? Waar staan we voor? Waar gaan we voor? beleidsplan

2 Extern De meest relevante omgevingsfactoren: politiek De overheid trekt zich terug, bezuinigt en legt de verantwoordelijkheid terug bij de individuele burger, de markt of gemeenschappen. De EU beperkt het speelveld van corporaties of leidt tot hogere financieringslasten. tiwos Het kabinetsbeleid leidt tot een kleinere sociale huursector aan de ene kant en minder economie financiële ruimte aan de andere kant. De wereldwijde economische crisis heeft verstrekkende gevolgen: de stagnerende woningmarkt, de beperkte mogelijkheden tot huurverhoging en de bezuinigingen bij maatschappelijke partners betekenen dat er minder geld is om te investeren in wonen, zorg en welzijn. De laagste inkomens krijgen te maken met bezuinigingen en stijgende woonlasten. Voor lage middeninkomens tot ± dreigen problemen met beschikbaarheid van betaalbare woningen. maatschappij De maatschappij vraagt steeds meer transparantie en verantwoording. Intern en extern toezicht worden aangescherpt. De digitale maatschappij: nieuwe media spelen een grote rol, digitale dienstverlening is niet meer weg te denken. De samenleving verhardt, de tolerantie tussen mensen vermindert, de kloof tussen arm en rijk groeit. Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe initiatieven tot samenwerking en gemeenschapsvorming in de samenleving.

3 tiwos Intern koesteren Eigenschappen die we koesteren: De sociale betrokkenheid, gedrevenheid, ondernemerschap en professionaliteit van onze medewerkers. De huidige koers gericht op betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen voor de doelgroepen. Onze ruime aanwezigheid in de buurt en de focus op de leefbaarheid in de buurten. De hoge klanttevredenheid over onze dienstverlening. De samenstelling en ligging van het woningbezit die goed past bij de toekomstige doelgroepen. De financieel gezonde positie en het goede en actuele inzicht in de financiële mogelijkheden. De goede relaties met een uitgebreid netwerk van partners in de stad. aanpakken Thema s die extra aandacht vragen: Onze rol- en taakopvatting in Tilburg, waar meer focus en duidelijkheid gewenst is. De soms té sociale aanpak, waardoor de zakelijke kant wel eens onvoldoende aandacht krijgt (efficiency, kostenbewustzijn en risicobeheersing). Het effect van onze inspanningen in leefbaarheid, waar we meer inzicht in willen. Het vastgoedmanagement en portfoliobeheer dat zakelijker en professioneler kan. De verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden, die soms duidelijker kan.

4 Visie op maatschappelijke positie: tiwos Tiwos, Tilburgse woonstichting is een eigenzinnige, zelfstandige maatschappelijke onderneming, actief in het krachtenveld tussen de overheid, de markt en de lokale gemeenschap(pen). Binnen die driehoek hebben wij onze eigen verantwoordelijkheid en opvattingen. Tiwos staat midden in de Tilburgse samenleving. Wij halen in nauw contact met de lokale gemeenschap actief op wat belanghouders van ons nodig hebben. Die lokale behoefte is de basis van ons handelen en daarover leggen wij verantwoording af. Wij stellen ons ten dienste van de gemeenschap en willen initiatieven van anderen stimuleren, ondersteunen en faciliteren.

5 tiwos Missie, identiteit en focus: in kansrijke buurten: ons uiteindelijke doel is dat mensen in Tilburg kansen krijgen om hun eigen thuis in een kansrijke buurt te maken. Tegelijkertijd zijn wij van Tiwos thuis in de buurt. Onze manier van werken is sociaal, dichtbij en gedreven. Die gedrevenheid komt terug in ons mottto: Hart voor Tilburg. FOCUS OP KANSEN & PERSPECTIEF: Wij onderschrijven de doelstellingen van het Tilburgs Akkoord: elk huishouden heeft een kostwinner, inwoners leven boven de armoedegrens en jongeren halen een diploma op school. Als wij deelnemen in projecten die verder van het wonen afliggen is dat erop gericht armoede te voorkomen en te bestrijden. Voor volwassenen richten we ons dan op mogelijkheden om aan het werk te komen, voor jongeren gaat het om kansen op sociale stijging door participatie en leertrajecten.

6 tiwos Wij laten ons leiden door een aantal uitgangspunten: Omgevingsbewust: wij sluiten aan bij de leefwereld van bewoners en partners. Wij behandelen anderen zoals we zelf behandeld willen worden. Zelfstandigheid: in plaats van dat we werk overnemen, stimuleren wij eigen verantwoordelijkheid en prikkelen we tot zelfstandigheid. Duurzaamheid: wij staan stil bij de lange termijn effecten van ons handelen op mens, milieu en bedrijf. Wederkerigheid: voor wat hoort wat. Wij denken en investeren graag met anderen mee, en verwachten daarbij een actieve bijdrage van bewoners en onze partners in de stad. Transparantie: wij kunnen en willen onze keuzes altijd uitleggen. Legitimiteit: wij investeren alleen als lokale belanghebbenden daar ook het nut van inzien.

7 tiwos Doelgroepen: Wij zijn er voor mensen die dat nodig hebben om een betaalbaar thuis mogelijk te maken. Dat zijn wat ons betreft in principe: Wel de bijzondere doelgroepen (denk aan mensen met een zorgvraag, dak- en thuislozen, ex-gedetineerden). Wel de huishoudens tot en met de lagere middeninkomens. Niet de huishoudens met hogere (midden)inkomens.

8 Tevreden klanten die ruimte hebben om van hun huis een thuis te maken. Daaraan dragen wij bij door: tiwos aantrekkelijke woningen met een goede basiskwaliteit te leveren (dierbaarheid en kwaliteit). keuzevrijheid en voldoende variatie aan te bieden in verschillende marktsegmenten en buurten (beschikbaarheid). een prijs te vragen die in balans is met de kwaliteit van de woning en de draagkracht van de bewoner (betaalbaarheid). een goede kwaliteit van onze dienstverlening (sociaal, zakelijk en consequent). klanten (meer) zeggenschap te geven in en rondom de eigen woning. Vasthouden van de klanttevredenheid. Onderzoeken van mogelijkheden voor efficiëncyverbetering. Invulling geven aan het begrip thuis in de diverse processen.

9 tiwos Buurten met perspectief: Waar bewoners zich goed en veilig voelen, kunnen deelnemen in de maatschappij en hun talenten kunnen ontwikkelen. Daarom zijn wij actief op de volgende terreinen: De woning, het woongebouw en de directe omgeving: schoon, heel en veilig (de basis). Het samenleven: bewoners zijn betrokken bij hun buurt, hebben begrip voor elkaar en geven elkaar de ruimte. Meedoen: participeren in de samenleving. Vooruitkomen: sociale stijging. BETROKKENHEID EN ROL: Naarmate een probleem verder van de woning afstaat zijn wij minder direct en minder alleen verantwoordelijk. De rol die wij innemen hangt af van de mate waarin de buurt dat nodig heeft. We onderscheiden focusbuurten, vinger-aan-de-polsbuurten en OKbuurten. Dat onderscheid biedt richting en FOCUS voor de inzet in de wijk. Bijdragen door het bouwen, leveren en/of beheren van vastgoed (eventueel via bijzondere toewijzing). In gang zetten en organiseren van de oplossing in rol van kartrekker. Financieren van de oplossing (geheel of gedeeltelijk, rendabel of deels onrendabel). Actief deelnemen in samenwerkingsverband (signaleren, doorverwijzen, bemiddelen, projectpartner). Ontwikkelen visie op de stad. Opstellen en uitvoeren van integrale buurtvisies/plannen. Optimaliseren betrokkenheid en inzet van bewoners en partners. Duidelijke afspraken met partners rondom rol- en taakopvatting in de wijken.

10 Vastgoed Ons vastgoed is het belangrijkste middel om mensen een kans te geven op een thuis in een kansrijke buurt in Tilburg. We maakten de volgende afspraken: tiwos Wij bieden ongeveer 25 % van de sociale woningvoorraad in de gemeente Tilburg, ongeveer 8000 eenheden. We brengen de prijs/kwaliteitverhouding van ons bezit meer in balans en houden daarbij rekening met de draagkracht van onze doelgroepen. Wij dragen bij aan een duurzame wereld: wij streven naar een gemiddeld energielabel B voor ons bezit. Tussen isoleren we ongeveer 1200 woningen. Wij heroverwegen de uitgangspunten en instrumenten uit ons verkoopbeleid. Verkoop van Tiwos woningen moet bijdragen aan de keuzevrijheid van de klant, de vitaliteit van de wijk of de investeringsruimte van Tiwos. We investeren doorlopend in de kwaliteit van onze woningen en de samenstelling van ons bezit, door dagelijks of projectmatig onderhoud, maar ook door sloop/nieuwbouw of aan- of verkopen. Bij het stellen van prioriteiten gaat bestaand bezit voor nieuwbouw. Verdere professionalisering van projectontwikkeling en beheersing. Ontwikkelen visie op de (waarde)ontwikkeling vastgoedportefeuille; professionaliseren portefeuillemanagement. Realisatie van geplande investeringsopgave binnen vastgestelde kaders.

11 Organisatie tiwos Alles valt of staat met de kwaliteit en de motivatie van onze medewerkers. Wij faciliteren dit op verschillende manieren: Wij maken heldere afspraken over de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Onze organisatiestructuur houdt rekening met de diversiteit in werkprocessen. Mensen hebben een duidelijk mandaat zodat zij hun verantwoordelijkheid ook kunnen nemen. Wij koesteren de prettige werksfeer en de organisatiecultuur waarin mensen tot hun recht kunnen komen. We bieden richting en leiderschap bij de doorvertaling en implementatie van de organisatiedoelen naar afdelings- en individuele taken. Wij optimaliseren de Planning & Control cyclus en zorgen voor goede en tijdige management- en sturingsinformatie met voldoende afstemmings- en bijsturingsmogelijkheden. We bieden goede arbeidsomstandigheden en -voorwaarden, met mogelijkheden om te groeien en te leren. Opzetten van een meerjarenprogramma voor organisatieontwikkeling. Samenhang in het HR-beleid en in te zetten instrumenten.

12 tiwos Geld Geen plan wordt werkelijkheid zonder financiering en risicobeheersing. Daarom sturen wij op: De financierbaarheid van de investeringsopgave op korte en lange termijn (positieve kasstroom). Financiële continuiteit (A status CFV). Efficiency en kostenbewustzijn. Risicomanagement en beheersing. Doorontwikkelen van relevante management- en stuurinformatie. Strakke regie op financierbaarheid en risicomanagement.

13 tiwos Partners Wij kunnen de opgave waar we voor staan alleen waarmaken in nauwe samenwerking met alle anderen die zich inzetten voor bewoners van Tilburg: Vanuit een gedeeld beeld met de maatschappelijke partners in de stad maken wij heldere en zakelijke afspraken over de rollen, taken en verantwoordelijkheden in de samenwerking. Samen met partners in stad en buurt verkennen wij nieuwe (multidisciplinaire) samenwerkingsvormen om de problemen in de buurten effectiever aan te kunnen pakken. In- en extern borgen Tiwos beleid. Faciliteren en doorontwikkelen beleidsvorming binnen en buiten Tiwos. Contact en relatiebeheer belanghouders.

14 Vastgoed beleidsplan Ons vastgoed is het belangrijkste middel om mensen een kans te geven op een thuis in een kansrijke buurt in Tilburg. We maakten de volgende afspraken: tiwos Wij bieden ongeveer 25 % van de sociale woningvoorraad in de gemeente Tilburg, ongeveer 8000 eenheden. We brengen de prijs/kwaliteitverhouding van ons bezit meer in balans en houden daarbij rekening met de draagkracht van onze doelgroepen. Wij dragen bij aan een duurzame wereld: wij streven naar een gemiddeld energielabel B voor ons bezit. Tussen isoleren we ongeveer 1200 woningen. Wij heroverwegen de uitgangspunten en instrumenten uit ons verkoopbeleid. Verkoop van Tiwos woningen moet bijdragen aan de keuzevrijheid van de klant, de vitaliteit van de wijk of de investeringsruimte van Tiwos. We investeren doorlopend in de kwaliteit van onze woningen en de samenstelling van ons bezit, door dagelijks of projectmatig onderhoud, maar ook door sloop/nieuwbouw of aan- of verkopen. Extern Bij het stellen van prioriteiten gaat bestaand bezit voor nieuwbouw. politiek De meest relevante omgevingsfactoren: Verdere professionalisering van projectontwikkeling en beheersing. Ontwikkelen visie op de (waarde)ontwikkeling vastgoedportefeuille; professionaliseren portefeuillemanagement. De overheid trekt zich terug, bezuinigt en legt de verantwoordelijkheid terug bij de individuele burger, de markt of gemeenschappen. Realisatie van geplande investeringsopgave binnen vastgestelde kaders. De EU beperkt het speelveld van corporaties of leidt tot hogere financieringslasten. Het kabinetsbeleid leidt tot een kleinere sociale huursector aan de ene kant en minder financiële ruimte aan de andere kant. Organisatie economie Alles valt of staat met de kwaliteit en de motivatie van onze medewerkers. Wij faciliteren dit op verschillende manieren: maatschappij De wereldwijde economische crisis heeft verstrekkende gevolgen: de stagnerende woningmarkt, de beperkte mogelijkheden tot huurverhoging en de bezuinigingen bij maatschappelijke partners betekenen dat er minder geld is om te investeren in wonen, zorg en welzijn. De laagste inkomens krijgen te maken met bezuinigingen en stijgende woonlasten. Voor lage middeninkomens tot ± dreigen problemen met beschikbaarheid van betaalbare woningen. De maatschappij vraagt steeds meer transparantie en verantwoording. Intern en extern toezicht worden aangescherpt. De digitale maatschappij: nieuwe media spelen een grote rol, digitale dienstverlening is niet meer weg te denken. De samenleving verhardt, de tolerantie tussen mensen vermindert, de kloof tussen arm en rijk groeit. Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe initiatieven tot samenwerking en gemeenschapsvorming in de samenleving. Visie op maatschappelijke positie: Tiwos, Tilburgse woonstichting is een eigenzinnige, zelfstandige maatschappelijke onderneming, actief in het krachtenveld tussen de overheid, de markt en de lokale gemeenschap(pen). Binnen die driehoek hebben wij onze eigen verantwoordelijkheid en opvattingen. Tiwos staat midden in de Tilburgse samenleving. Wij halen in nauw contact met de lokale gemeenschap actief op wat belanghouders van ons nodig hebben. Die lokale behoefte is de basis van ons handelen en daarover leggen wij verantwoording af. Wij stellen ons ten dienste van de gemeenschap en willen initiatieven van anderen stimuleren, ondersteunen en faciliteren. Missie, identiteit en focus: in kansrijke buurten: ons uiteindelijke doel is dat mensen in Tilburg kansen krijgen om hun eigen thuis in een kansrijke buurt te maken. Tegelijkertijd zijn wij van Tiwos thuis in de buurt. Onze manier van werken is sociaal, dichtbij en gedreven. Die gedrevenheid komt terug in ons mottto: Hart voor Tilburg. Tevreden klanten die ruimte hebben om van hun huis een thuis te maken, daaraan dragen wij bij door: aantrekkelijke woningen met een goede basiskwaliteit te leveren (dierbaarheid en kwaliteit). keuzevrijheid en voldoende variatie aan te bieden in verschillende marktsegmenten en buurten (beschikbaarheid). een prijs te vragen die in balans is met de kwaliteit van de woning en de draagkracht van de bewoner (betaalbaarheid). een goede kwaliteit van onze dienstverlening (sociaal, zakelijk en consequent). klanten (meer) zeggenschap te geven in en rondom de eigen woning. Vasthouden van de klanttevredenheid. Onderzoeken van mogelijkheden voor efficiëncyverbetering. Invulling geven aan het begrip thuis in de diverse processen. Wij maken heldere afspraken over de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Onze organisatiestructuur houdt rekening met de diversiteit in werkprocessen. Mensen hebben een duidelijk mandaat zodat zij hun verantwoordelijkheid ook kunnen nemen. Wij koesteren de prettige werksfeer en de organisatiecultuur waarin mensen tot hun recht kunnen komen. We bieden richting en leiderschap bij de doorvertaling en implementatie van de organisatiedoelen naar afdelings- en individuele taken. Wij optimaliseren de Planning & Control cyclus en zorgen voor goede en tijdige management- en sturingsinformatie met voldoende afstemmings- en bijsturingsmogelijkheden. We bieden goede arbeidsomstandigheden en -voorwaarden, met mogelijkheden om te groeien en te leren. Geld Opzetten van een meerjarenprogramma voor organisatieontwikkeling. Samenhang in het HR-beleid en in te zetten instrumenten. Intern koesteren Eigenschappen die we koesteren: De sociale betrokkenheid, gedrevenheid, ondernemerschap en professionaliteit van onze medewerkers. FOCUS OP KANSEN & PERSPECTIEF: Wij onderschrijven de doelstellingen van het Tilburgs Akkoord: elk huishouden heeft een kostwinner, inwoners leven boven de armoedegrens en jongeren halen een diploma op school. Als wij deelnemen in projecten die verder van het wonen afliggen is dat erop gericht armoede te voorkomen en te bestrijden. Voor volwassenen richten we ons dan op mogelijkheden om aan het werk te komen, voor jongeren gaat het om kansen op sociale stijging door participatie en leertrajecten. Wij laten ons leiden door een aantal uitgangspunten: Buurten met perspectief: Waar bewoners zich goed en veilig voelen, kunnen deelnemen in de maatschappij en hun talenten kunnen ontwikkelen. Daarom zijn wij actief op de volgende terreinen: De woning, het woongebouw en de directe omgeving: schoon, heel en veilig (de basis). Het samenleven: bewoners zijn betrokken bij hun buurt, hebben begrip voor elkaar en geven elkaar de ruimte. Meedoen: participeren in de samenleving. Geen plan wordt werkelijkheid zonder financiering en risicobeheersing. Daarom sturen wij op: De financierbaarheid van de investeringsopgave op korte en lange termijn (positieve kasstroom). Financiële continuiteit (A status CFV). Efficiency en kostenbewustzijn. Risicomanagement en beheersing. aanpakken De huidige koers gericht op betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen voor de doelgroepen. Onze ruime aanwezigheid in de buurt en de focus op de leefbaarheid in de buurten. De hoge klanttevredenheid over onze dienstverlening. De samenstelling en ligging van het woningbezit die goed past bij de toekomstige doelgroepen. De financieel gezonde positie en het goede en actuele inzicht in de financiële mogelijkheden. De goede relaties met een uitgebreid netwerk van partners in de stad. Thema s die extra aandacht vragen: Onze rol- en taakopvatting in Tilburg, waar meer focus en duidelijkheid gewenst is. De soms té sociale aanpak, waardoor de zakelijke kant wel eens onvoldoende aandacht krijgt (efficiency, kostenbewustzijn en risicobeheersing). Het effect van onze inspanningen in leefbaarheid, waar we meer inzicht in willen. Het vastgoedmanagement en portfoliobeheer dat zakelijker en professioneler kan. De verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden, die soms duidelijker kan. Omgevingsbewust: wij sluiten aan bij de leefwereld van bewoners en partners. Wij behandelen anderen zoals we zelf behandeld willen worden. Zelfstandigheid: in plaats van dat we werk overnemen, stimuleren wij eigen verantwoordelijkheid en prikkelen we tot zelfstandigheid. Duurzaamheid: wij staan stil bij de lange termijn effecten van ons handelen op mens, milieu en bedrijf. Wederkerigheid: voor wat hoort wat. Wij denken en investeren graag met anderen mee, en verwachten daarbij een actieve bijdrage van bewoners en onze partners in de stad. Transparantie: wij kunnen en willen onze keuzes altijd uitleggen. Legitimiteit: wij investeren alleen als lokale belanghebbenden daar ook het nut van inzien. Doelgroepen: Wij zijn er voor mensen die dat nodig hebben om een betaalbaar thuis mogelijk te maken. Dat zijn wat ons betreft in principe: Wel de bijzondere doelgroepen (denk aan mensen met een zorgvraag, dak- en thuislozen, ex-gedetineerden). Wel de huishoudens tot en met de lagere middeninkomens. Niet de huishoudens met hogere (midden)inkomens. Vooruitkomen: sociale stijging. BETROKKENHEID EN ROL: Naarmate een probleem verder van de woning afstaat zijn wij minder direct en minder alleen verantwoordelijk. De rol die wij innemen hangt af van de mate waarin de buurt dat nodig heeft. We onderscheiden focusbuurten, vinger-aan-de-polsbuurten en OKbuurten. Dat onderscheid biedt richting en FOCUS voor de inzet in de wijk. Bijdragen door het bouwen, leveren en/of beheren van vastgoed (eventueel via bijzondere toewijzing). In gang zetten en organiseren van de oplossing in rol van kartrekker. Financieren van de oplossing (geheel of gedeeltelijk, rendabel of deels onrendabel). Actief deelnemen in samenwerkingsverband (signaleren, doorverwijzen, bemiddelen, projectpartner). Ontwikkelen visie op de stad. Opstellen en uitvoeren van integrale buurtvisies/plannen. Optimaliseren betrokkenheid en inzet van bewoners en partners. Duidelijke afspraken met partners rondom rol- en taakopvatting in de wijken. Doorontwikkelen van relevante management- en stuurinformatie. Strakke regie op financierbaarheid en risicomanagement. Partners Wij kunnen de opgave waar we voor staan alleen waarmaken in nauwe samenwerking met alle anderen die zich inzetten voor bewoners van Tilburg: Vanuit een gedeeld beeld met de maatschappelijke partners in de stad maken wij heldere en zakelijke afspraken over de rollen, taken en verantwoordelijkheden in de samenwerking. Samen met partners in stad en buurt verkennen wij nieuwe (multidisciplinaire) samenwerkingsvormen om de problemen in de buurten effectiever aan te kunnen pakken. In- en extern borgen Tiwos beleid. Faciliteren en doorontwikkelen beleidsvorming binnen en buiten Tiwos. Contact en relatiebeheer belanghouders.

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

KoersWijzer. Woningstichting Leusden

KoersWijzer. Woningstichting Leusden KoersWijzer Woningstichting Leusden KoersWijzer Inleiding In deze koerswijzer staan quotes uit de gesprekken met onze huurders, en stakeholders. Deze quotes zijn te herkennen aan de gekleurde vakken.

Nadere informatie

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Het goede gesprek Hoe kunnen we sociale huurwoningen zo goed mogelijk inzetten? Hoe zorgen we

Nadere informatie

SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST

SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST INLEIDING De wereld om ons heen is volop in beweging en aan corporaties worden steeds hogere eisen gesteld. Met het ondernemingsplan 2012-2016 spelen we in op deze ontwikkelingen.

Nadere informatie

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Naar een nieuwe Woonvisie Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Inhoud presentatie Aanleiding woonvisie Hervormingsagenda Doel en proces woonvisie Gevoel bij de woningmarkt Hoeveel

Nadere informatie

Ondernemingsplan jaar lokale kracht!

Ondernemingsplan jaar lokale kracht! Ondernemingsplan 2016-2020 100 jaar lokale kracht! Stichting Beter Wonen September 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 1 Inleiding 2 2 In- en externe analyse 3 2.1 Extern 3 Economie 3 Politiek 3 Maatschappij

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

Eindhoven: geen verordening maar prestatieafspraken. Joep Berghuis Studiedag Huisvestingswet 2014 18 juni 2014

Eindhoven: geen verordening maar prestatieafspraken. Joep Berghuis Studiedag Huisvestingswet 2014 18 juni 2014 Eindhoven: geen verordening maar prestatieafspraken Joep Berghuis Studiedag Huisvestingswet 2014 18 juni 2014 Inhoud presentatie Woonvisie: kansen benutten, basis op orde Woningmarkt Eindhoven/regio Lokaal

Nadere informatie

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015 Echt thuis Ondernemingsplan 2011-2015 2 INLEIDING Mooiland is een woningcorporatie met circa 27.000 woningen verspreid over ruim 150 gemeenten in heel Nederland. Daarmee zijn wij een van de twintig grootste

Nadere informatie

Reglement RvC Bijlage C: profielschets bestuur

Reglement RvC Bijlage C: profielschets bestuur Reglement RvC Bijlage C: profielschets bestuur Versie: 2019.01 Vastgesteld door RvC: oktober 2016 Opnieuw vastgesteld: 6 maart 2019 Gezien door de bestuurder: 6 maart 2019 Inhoudsopgave 1. Profielschets

Nadere informatie

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 WSN: Thuis in Nijkerk Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 V O O R W O O R D Bertus Rakhorst over...geborgenheid Een goed en veilig thuis vormt een stevige basis van waaruit je je verder kunt

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ

BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ BELEIDSVISIE BETER WONEN VECHTDAL 2016 BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ MISSIE: KERNWAARDEN: MOTTO: IN BONDGENOOTSCHAP EN BETROKKENHEID BIJ MENSEN EEN VEILIGE, VERTROUWDE EN DIERBARE WOON- EN LEEFOMGEVING

Nadere informatie

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Versie 2017.1 Vastgesteld door de RvC op 25 oktober 2017 Algemeen 1. Omgeving 1.1 Woonstichting Land van Altena Woonstichting Land van Altena is een woningcorporatie

Nadere informatie

Lokaal betrokken, regionaal verbonden

Lokaal betrokken, regionaal verbonden Lokaal betrokken, regionaal verbonden Beweeg de muis over de tekstblokken en klik Voorwoord Lokaal betrokken, regionaal verbonden Dat is de titel van het ondernemingsplan 2014-2018 van. Omdat dat is wat

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op 17-5-2017 TBV Wonen is een betrokken en klantgerichte woningcorporatie met ruim 7500 woningen in Tilburg. Zij richt zich op de huisvesting

Nadere informatie

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis Samenvatting Meerjarenvisie 2019-2022 Intermaris, voor jou(w) thuis Meerjarenvisie 2019-2022 Samenvatting Intermaris, voor jou(w) thuis De bewoner is onze basis Iedereen is gelijk, maar niemand hetzelfde

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Stichting Woningbeheer Betuwe

Ondernemingsplan. Stichting Woningbeheer Betuwe Ondernemingsplan Stichting Woningbeheer Betuwe OMGEVINGSFACTOREN Stichting Woningbeheer Betuwe (SWB) heeft als woningbouwcorporatie de taak het beschikbaar stellen van betaalbare (huur)woningen aan mensen

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2014 2017. Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken

Ondernemingsplan 2014 2017. Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken Ondernemingsplan 2014 2017 Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken Missie QuaWonen QuaWonen is dé woningcorporatie voor de Krimpenerwaard. Wij bieden goede huisvesting aan mensen die

Nadere informatie

Inhoud. Colofon. www.ssw.nl

Inhoud. Colofon. www.ssw.nl Colofon Redactie: Woonstichting SSW Vormgeving: Woonstichting SSW Tekst: Woonstichting SSW in samenwerking met Vannimwegen Fotografie: Lighthouse Productions/Dirk Verwoerd Amersfoort Woonstichting SSW

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Directeur / Bestuurder

Directeur / Bestuurder Vacature Stichting Rijnstad is op zoek naar een Directeur / Bestuurder Directeur / Bestuurder Stichting Rijnstad is per 1 januari 2020 opzoek naar een bestuurder. De bestuurder stelt als eindverantwoordelijke

Nadere informatie

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan Gewoon goed wonen! Ondernemingsplan 2016-2020 waar we voor staan! waar we voor gaan! Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) heeft een nieuwe koers! Daar zijn we trots op. Wij laten u in deze samenvatting

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN aan ZEEUWS- VLAANDEREN Samen bouwen Dit is de gezamenlijke visie van Clavis, Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws- Vlaanderen op de sociale volkshuisvesting in Zeeuws-Vlaanderen. Ons motto: samen bouwen.

Nadere informatie

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 1 De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 2016 was het eerste jaar van ons Ondernemingsplan 2016-2020. Afgelopen jaar hebben we extra de aandacht gericht op de thema s betaalbaarheid,

Nadere informatie

kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort

kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort 5 Bijdragen aan een krachtige gemeenschap met ruimte voor evenwicht. Inhoud Woord vooraf 5 Richting, ruimte en resultaat Maatschappelijke omgeving 6

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Uitwerking marketingplatform

Uitwerking marketingplatform Uitwerking marketingplatform Regeerakkoord: marketingstrategie of dooddoener? verbinden samenwerken Co-creatie Verantwoordelijkheid nemen tegenstellingen openheid 2 kanten kansen Win-win Gedeeld probleem

Nadere informatie

Groei is van belang. Ondernemingsplan

Groei is van belang. Ondernemingsplan Groei is van belang Ondernemingsplan 2017-2021 Waar staan we voor? Arcade: mensen en wonen Wij zijn een maatschappelijk betrokken, initiatiefrijke en sociale onderneming. Wij verhuren en beheren circa

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013 Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM Delfzijl, 21 november 2013 Frank van der Staay Atrivé/Woongroep Marenland Appingedam Onderwerpen Woonplan 2002 koersen

Nadere informatie

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Grondgebied/RO Wethouder Schoon Ter behandeling in de vergadering van: de commissie grondgebied d.d. 31 oktober 2017 de Raad d.d. 21 november 2017 Onderwerp: Woonvisie

Nadere informatie

Welkom! Programma. 18 juni 2015. Welkom. Presentatie visitatierapport. Voor welke uitdagingen staan we? Kort filmpje. Borrel en informeel contact

Welkom! Programma. 18 juni 2015. Welkom. Presentatie visitatierapport. Voor welke uitdagingen staan we? Kort filmpje. Borrel en informeel contact Welkom! 1 Programma Welkom Presentatie visitatierapport Voor welke uitdagingen staan we? Kort filmpje Borrel en informeel contact 2 1 van bekend naar nieuw van naar 3 Waar gaat het naar toe? Verkleining

Nadere informatie

KOERS. 1. Inleiding: samen meer betekenen

KOERS. 1. Inleiding: samen meer betekenen KOERS 1. Inleiding: samen meer betekenen Samen kunnen we meer doen voor bewoners. Daarom fuseren Woonstichting Etten- Leur en AlleeWonen. Beide corporaties zetten zich afzonderlijk al met hart, ziel en

Nadere informatie

Mensen wonen het liefst bij Portaal. Ondernemingsplan

Mensen wonen het liefst bij Portaal. Ondernemingsplan Mensen wonen het liefst bij Portaal Ondernemingsplan 2012 2020 1 De sociale huisvesting heeft te maken met veel veranderingen. Daarom heeft Portaal een nieuw ondernemingsplan gemaakt, dat geldt voor de

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2013-2017

Ondernemingsplan 2013-2017 bewonersavond Ondernemingsplan 2013-2017 woensdag 29 augustus 2012 Theater de Junushoff Programma 19.30 uur Ontvangst 20.00 uur Welkomstwoord avondvoorzitter (Jelle de Gruyter) 20.05 uur Agendacommissie

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

Ondernemingsplan

Ondernemingsplan pagina1 1.1 Politiek/economische ontwikkelingen De overheid doet in toenemende mate een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de burger. De crisis is steeds meer voelbaar en leidt tot meer huurders

Nadere informatie

Missie We zijn een maatschappelijke vastgoedonderneming, die met en voor bewoners samenwerkt aan krachtige wijken met toekomstwaarde.

Missie We zijn een maatschappelijke vastgoedonderneming, die met en voor bewoners samenwerkt aan krachtige wijken met toekomstwaarde. Governance handboek Besturingsmodel Havensteder Inleiding Het besturingsmodel van woningcorporatie Havensteder maakt de verbanden zichtbaar tussen missie, visie en strategie. En de daarvan afgeleide doelstellingen,

Nadere informatie

1. Klantrelatie. Ambitie Gerichter in verbinding, meer oog voor persoonlijke omstandigheden en oplossingen; zoveel mogelijk digitaal ondersteund.

1. Klantrelatie. Ambitie Gerichter in verbinding, meer oog voor persoonlijke omstandigheden en oplossingen; zoveel mogelijk digitaal ondersteund. 1. Klantrelatie Gerichter in verbinding, meer oog voor persoonlijke omstandigheden en oplossingen; zoveel mogelijk digitaal ondersteund. meer persoonlijke aandacht en maatwerk in onze dienstverlening.

Nadere informatie

Doet scheiden lijden?

Doet scheiden lijden? Doet scheiden lijden? Extramuralisering na Zorgakkoord en Kamerbrief Jasper Klapwijk Strateeg Espria Woonzorg Nederland Apeldoorn, 30 mei 2013 Extramuralisering voor zorgaanbieders Waar staan we? Zorgakkoord

Nadere informatie

Professionele en persoonlijke groei?

Professionele en persoonlijke groei? + Professionele en persoonlijke groei? Samen naar meer resultaat, meer gemak en meer plezier! Han Oei Oei voor Groei - www.oeivoorgroei.nl info@oeivoorgroei.nl 0633794681 + Meer resultaat, meer gemak en

Nadere informatie

Met bewoners naar vitale wijken. Strategie SSW voor 2014 2019

Met bewoners naar vitale wijken. Strategie SSW voor 2014 2019 Met bewoners naar vitale wijken Strategie SSW voor 2014 2019 September 2014 Inhoudsopgave 1. Een eerlijk verhaal... 1 2. Wat is SSW... 2 2.1 Woningcorporatie 2 2.2 Wat zien wij in onze wereld 2 2.3 Grote

Nadere informatie

BuildDesk kennisdocument

BuildDesk kennisdocument BuildDesk kennisdocument Groot economisch en maatschappelijk voordeel van energieneutraal renoveren Woningverbetering naar energieneutraal in de sociale huursector is economisch en maatschappelijk zeer

Nadere informatie

Managementcontract 2013. Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht

Managementcontract 2013. Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht Managementcontract 2013 Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht Programma 2 Wat is het? Ondernemingsplan Managementcontract: 3 thema s - De wensen van de klant zijn de start - Goede en betaalbare

Nadere informatie

Profielschets ten behoeve van de leden van de Raad van Commissarissen

Profielschets ten behoeve van de leden van de Raad van Commissarissen Profielschets ten behoeve van de leden van de Raad van Commissarissen Algemeen kwaliteitsprofiel Uitgangspunt voor de bezetting van de Raad van Commissarissen is, dat de Raad uit generalisten bestaat die

Nadere informatie

Visie op besturen en toezicht houden

Visie op besturen en toezicht houden Visie op besturen en toezicht houden Vastgesteld door directeur-bestuurder en raad van commissarissen op 14 februari 2018 Inleiding De nieuwe woningwet die op 1 juli 2015 in werking is getreden en de nieuwe

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6 Strategisch kader 2013-2017 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Missie en kernwaarden...3 3. Ambitie en speerpunten...5 4. Doorvertaling organisatie...6 1 1. Inleiding Ons vorige ondernemingsplan Wonen

Nadere informatie

Op weg naar een uitvoeringsplan Sociale Agenda College 10 maart 2015

Op weg naar een uitvoeringsplan Sociale Agenda College 10 maart 2015 Op weg naar een uitvoeringsplan Sociale Agenda 2015 College 10 maart 2015 Uitvoeringsplan 2015 Bondig: sheets / punten plus bijlagen Innovatie-agenda 2015: o Veranderstrategie / methodiek o Overzicht lokale

Nadere informatie

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1 Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed 19 april 2012 pagina 1 Strategie van Ymere Missie Ymere werkt als maatschappelijke onderneming aan wijken met perspectief, waar bewoners willen

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Beleidsplan van Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Activiteiten in 2013 In Baarn, Bunschoten, Blaricum, Bussum, Hilversum en Wijdemeren Investeren in groen en betaalbaar

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID donderdag 19 maart 2015 BETAAL- BAARHEID Groningen is de jongste stad van Nederland. Van de totaal circa 200.000 inwoners zijn

Nadere informatie

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN Gewoon goed wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN 2014-2018 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Hierbij presenteren wij met veel plezier ons ondernemingsplan 2014-2018 met als titel: GEWOON GOED WONEN

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Versie: september 2018 Vastgesteld door raad van commissarissen en bestuur: 19 november 2018 Inleiding Met de invoering van de Woningwet per 1 juli 2015

Nadere informatie

Wij zijn Brabantse Waard

Wij zijn Brabantse Waard Wij zijn Brabantse Waard Gastvrij wonen Inhoudsopgave 3 Wie is Brabantse Waard 4 Een organisatie met een transparante structuur 5 Onze missie en visie 5 Doelstellingen waarin de gast centraal staat 6 Onze

Nadere informatie

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven.

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven. 1 Sittard-Geleen Voorop lopen naar een duurzame toekomst. De gemeente heeft als stip op de horizon een energie- en klimaatneutrale gemeente in 2040 (of zoveel eerder als mogelijk). Belangrijke sleutel

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF Inleiding De raad van toezicht van Laverhof heeft de wettelijke taak toezicht te houden op de besturing door de raad van bestuur en op de algemene gang van zaken binnen Laverhof

Nadere informatie

ondernemingsplan in het kort.

ondernemingsplan in het kort. leefbaarheid ondernemingsplan in het kort. samenwerking 2012 2016 betaalbaarheid zorg intro intro staat in verbinding met mensen in haar omgeving. De wereld om ons heen verandert snel. gaat in die verandering

Nadere informatie

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS 2018-2021 Dit is onze strategische koers, dé leidraad bij ons denken en ons doen. Het is ons kompas, dat richting geeft aan de keuzes die we maken

Nadere informatie

Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting

Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting De wijze waarop de woningmarkt nu georganiseerd is met 2,4 miljoen sociale huurwoningen is niet meer houdbaar. We zullen naar een systeemverandering

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle DATUM 4 oktober 2017 PROJECTNUMMER 501.102/ OPDRACHTEVER emeente Brielle Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle 2017-2022 Inleiding In de Woonvisie Brielle 2017-2022 geven wij als gemeente Brielle

Nadere informatie

De brede school als maatschappelijke onderneming. Ria van der Hamsvoord Karin Sesink

De brede school als maatschappelijke onderneming. Ria van der Hamsvoord Karin Sesink De brede school als maatschappelijke onderneming Ria van der Hamsvoord Karin Sesink De brede school is de parel van dorp of wijk Unieke kansen in deze bestuurlijke periode Uniek: Door de combinatie van

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

Project Talent in beweging : naar een professionele HRM-organisatie. Myriam Jammaers, diensthoofd algemene zaken

Project Talent in beweging : naar een professionele HRM-organisatie. Myriam Jammaers, diensthoofd algemene zaken Project Talent in beweging : naar een professionele HRM-organisatie Myriam Jammaers, diensthoofd algemene zaken 1. Missie / visie van het OCMW Sint-Truiden Het OCMW Sint-Truiden heeft als opdracht het

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

Zakelijker worden om sociaal te blijven

Zakelijker worden om sociaal te blijven [1] Zakelijker worden om sociaal te blijven Koers GroenWest 2014-2018 GroenWest Maart 2014 Woerden, maart 2014 Afdeling Strategie & Beleid Tekeningen: Zwaar Water, Esther Mosselman [2] Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen R.K. Woningbouwvereniging Zeist

Profielschets Raad van Commissarissen R.K. Woningbouwvereniging Zeist Profielschets Raad van Commissarissen R.K. Woningbouwvereniging Zeist 1. Inleiding De RvC van de R.K. Woningbouwvereniging Zeist heeft drie taken: - toezicht houden op het bestuur en op de gang van zaken

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten Profielschets Directeur-bestuurder Woningstichting Putten ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningstichting Putten Datum: 21 oktober 2014 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningstichting Putten

Nadere informatie

Met bewoners naar vitale wijken VAN SSW 2014-20

Met bewoners naar vitale wijken VAN SSW 2014-20 Met bewoners naar vitale wijken STVISIE TOEKOM VAN SSW 19 2014-20 Met bewoners naar vitale wijken 1 Een eerlijk verhaal SSW helpt mensen met een smalle beurs in de gemeente De Bilt aan sociale woonruimte.

Nadere informatie

Qmus 11februari 2010. = veranderenverbeteren. Context en balans

Qmus 11februari 2010. = veranderenverbeteren. Context en balans Qmus 11februari 2010 = veranderenverbeteren Context en balans HET INK MODEL Management van medewerkers Medewerkers Leiderschap Strategie en beleid Management van processen Klanten en Partners Bestuur en

Nadere informatie

Oplegnotitie bij: Onderzoeksrapport. Meer- en minderwaarden van een mogelijke fusie tussen. Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen.

Oplegnotitie bij: Onderzoeksrapport. Meer- en minderwaarden van een mogelijke fusie tussen. Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen. Oplegnotitie bij: Onderzoeksrapport Meer- en minderwaarden van een mogelijke fusie tussen Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen. 2 april 2015 1 Inleiding Eind 2013 is in de Algemene Ledenvergadering

Nadere informatie

Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem

Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem Versie: 9 juni 2017 Vastgesteld door Raad van Toezicht en Raad van Bestuur: 21 juni 2017 Inleiding Met de Invoering

Nadere informatie

Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie

Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie Tineke Lupi, projectleider Platform31 netwerk bijeenkomst van afterworknet, op 31 oktober 2017 Den Haag Wat is een wooncoöperatie? Zelforganisatie in het

Nadere informatie

Leidinggeven aan kwaliteitszorg

Leidinggeven aan kwaliteitszorg Leidinggeven aan kwaliteitszorg Van kwaliteitsbewustwording naar continue kwaliteitsverbetering Drs Jan Polderman Utrecht, 24 januari 2007 1 2 Kwaliteitszorg; een instrument kiezen? Aanbevelingen schoolleiders

Nadere informatie

Dit is onze nieuwe strategische koers!

Dit is onze nieuwe strategische koers! woongeluk Dit is onze nieuwe strategische koers! Hiermee geven wij invulling aan onze visie op wonen in Drenthe en Groningen en de rol die wij daarin innemen. Wij gaan het verschil maken! Niet gewoon ons

Nadere informatie

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda 2012-2013 Inleiding M&S Breda bestaat uit acht organisaties die er voor willen zorgen dat de kwetsbare burger in Breda mee kan doen. De deelnemers in M&S Breda delen

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Wendy Hermans Monique Speelman Karin Stevens Inhoudsopgave 1 Meedoen in Alblasserdam... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Ontwikkelingen... 3 1.3

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen Bouwen aan beloften Woningbouwvereniging Alkemade Bezoekadres De Lasso 1 2371 GV Roelofarendsveen Postadres Postbus 150 2370 AD Roelofarendsveen T 071 331 50 00 F 071 331 71 44 www.wbv-alkemade.nl algemeen@wbv-alkemade.nl

Nadere informatie

SAMENVATTING FUSIE-EFFECTRAPPORTAGE STANDVAST WONEN EN DE GEMEENSCHAP

SAMENVATTING FUSIE-EFFECTRAPPORTAGE STANDVAST WONEN EN DE GEMEENSCHAP SAMENVATTING FUSIE-EFFECTRAPPORTAGE STANDVAST WONEN EN DE GEMEENSCHAP INLEIDING De speelruimte van corporaties is kleiner geworden en tegelijkertijd neemt de complexiteit van onze maatschappelijke opgaven

Nadere informatie

Ondernemingsplan Volksbelang Helmond. Veranderen en meebewegen

Ondernemingsplan Volksbelang Helmond. Veranderen en meebewegen Ondernemingsplan 2014-2016 Volksbelang Helmond Veranderen en meebewegen 2 Ondernemingsplan 2014-2016 Veranderen en meebewegen Volksbelang wil met veranderingen meebewegen en daar op een eigen en eigentijdse

Nadere informatie

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014 in Houten Burgerpeiling 2014 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Houten Projectnummer 598 / 2015 Samenvatting Goede score voor Sociale Kracht in Houten Houten scoort over het algemeen goed als

Nadere informatie

6 september Zomerbloeii.

6 september Zomerbloeii. 6 september Zomerbloeii. Themabijeenkomst: Maatschappelijk Rendement Raeflex Catharijnesingel 56, 3511 GE Utrecht Postbus 8068, 3503 Utrecht (030) 230 31 50 www.raeflex.nl Visitaties van Raeflex Gestart

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant

Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant Agenda Voor de pauze: introductie en een ondernemer over het Diamond model Pauze: 17.30-18:30 uur Na de pauze toepassing van het Diamond model in de praktijk

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Goed wonen = samen doen!

Goed wonen = samen doen! Goed wonen = samen doen! Beleidsplan Tablis Wonen 2016 2019 Participatiemaatschappij In Nederland leven we steeds meer in een participatiemaatschappij. We maken steeds meer gebruik van elkaars sterke punten

Nadere informatie

Woningstichting Maasvallei Maastricht Ondernemingsplan

Woningstichting Maasvallei Maastricht Ondernemingsplan Woningstichting Maasvallei Maastricht Ondernemingsplan 2017-2021 Samen sociaal innoveren 1. Voorwoord 5 2. Inleiding 6 2.1 Waarom dit document 2.2 In welke structuur past dit Ondernemingsplan? 3. De visie

Nadere informatie

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit!

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! zelfbewust eigentijds ambities kritisch ondersteuning open uitdaging ruimdenkend samen ondernemend betrokken oog voor de wereld vrijheid creatief daadkracht

Nadere informatie

Thuis in Nijmegen. Ondernemingsvisie De Gemeenschap 2015-2020

Thuis in Nijmegen. Ondernemingsvisie De Gemeenschap 2015-2020 Thuis in Nijmegen Ondernemingsvisie De Gemeenschap 2015-2020 Thuis in Nijmegen Ondernemingsvisie De Gemeenschap 2015-2020 Inhoud 1. Woord vooraf: Waarom nu een ondernemingsvisie? 2 2. De wereld van De

Nadere informatie

Finale versie d.d. september Profiel Raad van Commissarissen Rentree

Finale versie d.d. september Profiel Raad van Commissarissen Rentree Profiel Raad van Commissarissen Rentree Rentree verhuurt circa 3800 woningen en zakelijke ruimtes in Deventer; in de oude binnenstad, in bestaande wijken en in nieuwbouwwijken. Rentree bouwt aan de toekomst

Nadere informatie

Duurzaamheidsaanpak en de Stroomversnelling. Chris Faro Beleidsadviseur Tiwos

Duurzaamheidsaanpak en de Stroomversnelling. Chris Faro Beleidsadviseur Tiwos Duurzaamheidsaanpak en de Stroomversnelling Chris Faro Beleidsadviseur Tiwos Visie Tiwos: betaalbaarheid centraal! Tiwos staat voor betaalbare woonlasten (huur en energie), comfortkeuze is voor rekening

Nadere informatie

Wonen en Zorg. Mirjam Lamme

Wonen en Zorg. Mirjam Lamme Wonen en Zorg Mirjam Lamme 1 Weer thuis in de Wijk EN LANGER THUIS Waar gaat het allemaal over. De opgave is regionaal 2 Scheiden wonen en zorg: casus niveau Situatie in beeld Ja, scheiden wonen / zorg

Nadere informatie

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Ontwikkelgerichte en verbindende persoonlijkheid die de gemeentelijke organisatie verder ontwikkelt en het bestuur professioneel ondersteunt.

Nadere informatie