CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen"

Transcriptie

1 CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Met deze CM-info voor verpleegkundigen willen wij informatie aanbieden die voor u als zorgverlener nuttig kan zijn. Als u wenst te reageren op een of meerdere onderwerpen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Dan kan via of telefonisch: kijk hiervoor in het item contactgegevens verder in deze nieuwsbrief. Ik wens CM-info niet langer te ontvangen V.U. Lizy Cosemans, Prins-Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend, zij is louter informatief bedoeld. Onder voorbehoud van drukfouten en wijzigingen. De statuten van CM Limburg bepalen de voorwaarden en eventuele beperkingen van ieder voordeel.

2 Starten als verpleegkundige Starten als verpleegkundige Bent u pas gestart als verpleegkundige? Bent u al een tijdje bezig als thuisverpleegkundige? Er is zeer veel waar u rekening mee dient te houden en het is niet eenvoudig om alles te weten. Wist u dat het RIZIV een volledige wegwijzer voor (startende) verpleegkundigen ter beschikking stelt? U kan deze infobox terugvinden op volgende website: Welke informatie vindt u hier onder andere in terug? De administratieve voorwaarden om de verpleegkunde te mogen uitoefenen in de thuiszorg De handelingen die u als verpleegkundige kan stellen Uw verantwoordelijkheid als verpleegkundige De nationale overeenkomst tussen de verpleegkundigen en de verzekeringsinstellingen Ondersteunende maatregelen voor u als verpleegkundige De nomenclatuur van de verpleegkundige verzorging Het verpleegkundig dossier De attesten van verpleegkundigen De verzekeringstoestand van de patiënt De betalingsregeling De geïntegreerde diensten voor thuisverzorging De zorgtrajecten De rechten van de patiënt Een veelomvattend bundel, zeker de moeite waard om een blik op te werpen!

3 Zorgforfait of forfait voor chronisch zieken Wat? Het zorgforfait is een jaarlijkse tegemoetkoming voor chronisch zieken die sterk afhankelijk zijn van anderen. Hoeveel? Het jaarbedrag varieert naargelang de mate van verlies aan zelfredzaamheid en bedraagt in 2013: 296,00 euro 444,01 euro 592,00 euro De tegemoetkoming wordt jaarlijks geïndexeerd. Voorwaarden Hoge uitgaven voor gezondheidszorg In het betrokken en voorafgaande kalenderjaar zijn de remgelden van de chronische zieke minstens: 450 euro/jaar (chronisch zieken zonder verhoogde tegemoetkoming). 365 euro/jaar (chronisch zieken met verhoogde tegemoetkoming). Verlies aan zelfredzaamheid Voor de tegemoetkoming van 296,00 euro dient de chronisch zieke zich in één van de volgende situaties te bevinden: minstens zes maanden erkend zijn als rechthebbende met een zware aandoening in het kader van kinesitherapie of fysiotherapie; in het betrokken of voorafgaande kalenderjaar samen, minstens zesmaal of gedurende minstens 120 dagen opgenomen zijn in een algemeen of psychiatrisch ziekenhuis; voldoen aan de medische voorwaarden die recht geven op de verhoogde kinderbijslag voor kinderen met een handicap of ernstige ziekte. Voor de tegemoetkoming van 444,01 euro dient de chronisch zieke zich in één van de volgende situaties bevinden: voldoen aan de afhankelijkheidsvoorwaarden voor de toekenning van de integratietegemoetkoming voor gehandicapten (minstens 12 punten); voldoen aan de afhankelijkheidsvoorwaarden voor de toekenning van de tegemoetkoming hulp aan bejaarden met een handicap (minstens 12 punten); recht hebben op een tegemoetkoming voor hulp van derden (minder validen); als invalide met gezinslast, recht hebben op een tegemoetkoming voor hulp van derden; als invalide zonder gezinslast, recht hebben op een uitkering als gerechtigde met gezinslast wegens een behoefte aan hulp van derden. Voor de tegemoetkoming van 592,00 euro: minstens drie maanden recht hebben op het forfait B of C in het kader van de thuisverpleging.

4 Procedure Het ziekenfonds beschikt over de nodige gegevens, zodat het zorgforfait in principe automatisch wordt uitbetaald indien men aan de voorwaarden voldoet. Als de zelfredzaamheid in de loop van het jaar afneemt en men aanspraak maakt op een hogere tegemoetkoming, zal ook de regularisatie automatisch gebeuren. Meer informatie De dienst Maatschappelijke Werk helpt u graag verder op het telefoonnummer of maak een afspraak in het plaatselijk CM-kantoor. U kan ook informatie bekomen bij de groep Regularisaties van de dienst Gezondheidszorg op het telefoonnummer of via mail aan regularisaties.limburg@cm.be Goed om te weten Het zorgforfait kan worden gecumuleerd met het incontinentieforfait, het forfait palliatieve zorg en het forfait voor persistente vegetatieve status. Het zorgforfait mag niet worden verward met de zorgverzekering, die tegemoetkomt in de niet-medische kosten van zwaar zorgbehoevende thuiszorgpatiënten.

5 Info- en groepsbijeenkomsten Samen sterk in Thuiszorg Het CM Thuiszorgpunt heeft een ruim aanbod infosessies en reeksen voor mantelzorgers en/of zorgbehoevenden. Hiermee ondersteunen we hen in de zorg voor een ziek of zorgbehoevend familielid, kennis, buur Tijdens deze bijeenkomsten krijgen ze informatie kan ervaring uitgewisseld worden en ontmoeten ze andere mantelzorgers en zorgbehoevenden in een vergelijkbare situatie. De eerste infosessie van dit najaar is Dementie: hoe omgaan met veranderend gedrag? Tijdens deze avond zal dhr. Johan Abrahams dit thema toelichten. Ook reikt hij enkele tips aan voor thuis. De eerste reeks van dit najaar: Omgaan met dementie vindt plaats in Overpelt, Riemst en Lummen. Deze reeks wil (beginnende) mantelzorgers van personen met dementie ondersteunen. Tijdens 4 samenkomsten gaat men verder in op de thema s communicatie, balans draagkracht draaglast, grenzen en de invloed op gezinsrelaties. Maar ons aanbod is uiteraard veel ruimer dan deze initiatieven. Neem een kijkje op (op deze pagina Thuiszorg aanvinken).

6 Uitleen hulpmiddelen De Thuiszorgwinkel verkoopt hulpmiddelen maar staat ook in voor de uitleendienst van CM Limburg. Zowel CM-leden als niet-leden kunnen hulpmiddelen ontlenen, CM-leden genieten hierbij voordeligere tarieven. Een greep uit het ruime aanbod: Krukken Rolstoelen Loophulpmiddelen Ziekenhuisbedden Toilethulpmiddelen Revalidatiefietsen Serumstaanders Afhalen kan in de Thuiszorgwinkel, grote hulpmiddelen worden tegen betaling aan huis bezorgd. Maximum huurbedrag CM-leden betalen maximum 165 euro huur per kalenderjaar. Eventuele huurkosten boven dit bedrag worden door CM terugbetaald. Meer info Klik hier voor de huurtarieven en voorwaarden Adressen en contactgegevens van de Thuiszorgwinkels vind je hier Verkoop De Thuiszorgwinkel verkoopt uiteraard ook hulpmiddelen. Wist je dat de Thuiszorgwinkel ook een webshop heeft?

7 Vragen en antwoorden over Refac Als u dit leest, bent u al enkele maanden bezig met de nieuwe wijze van factureren. Refac is voor u en voor ons dan ook geen vreemd begrip meer. Via onze nieuwsbrief willen we u op de hoogte stellen van enkele veel voorkomende situaties of vragen. We hopen dat onze volgende antwoorden en tips u verder op de juiste weg houden. Uw papieren factuur, d.w.z. de getuigschriften en de verzamelstaat, is en blijft belangrijk! De elektronische verwerking wordt immers gekoppeld aan deze papieren documenten. U moet deze bezorgen aan de dienst boekhouding van uw UCP. Dit moet ten laatste binnen de 14 dagen na uw elektronische zending gebeuren. Enkele tips: verzend uw getuigschriften onmiddellijk nadat u uw facturatie ingediend hebt werk met 1 verzamelstaat per zending voor al uw patiënten, ongeacht het CM-ziekenfonds waar uw patiënt aangesloten is maak duidelijk afzonderlijke bundels per verpleegkundige indien u met meerdere verpleegkundigen tegelijkertijd getuigschriften en verzamelstaten indient (hierdoor kan de inschrijving per verpleegkundige vlekkeloos verlopen) Bij een volledige verwerping van uw zending kunnen de verworpen prestaties enkel verwerkt worden indien u deze opnieuw indient met hetzelfde zendingsnummer als dat van de verworpen zending. Het nummer van het Uniek Contactpunt wordt u automatisch toegekend zodra u start als thuisverpleegkundige. Dit gebeurt op basis van uw postcode. Is uw vestigingsplaats in Limburg dan is het Uniek Contactpunt voor u CM Limburg en moet u 131 vermelden in zone 18 van Recordtype 20 en Recordtype 80. Twijfelt u over de nummer van uw Uniek Contactpunt? U kunt hiervoor bij ons terecht op het telefoonnummer of bij uw softwareleverancier. Wilt u van UCP veranderen? In dat geval moet u de vraag schriftelijk stellen of via mail aan uw huidige UCP. Het huidige en het nieuwe UCP nemen met elkaar contact op. Zodra de nieuwe toekenning in orde is, krijgt u van een seintje van het nieuwe UCP. Pas daarna kunt u het nieuwe UCP-nummer gebruiken. Let wel: de overstap kan slechts 1 x per jaar. U dient tijdig, namelijk vóór november, een signaal te geven aan uw huidige UCP. Moet er een voorschrijver staan bij een forfait (R50, Z4, V27)? Indien er binnen het forfait enkel prestaties verricht worden die geen voorschrijver vereisen dan moet er bij het forfaitair honorarium geen voorschrijver vermeld worden.

8 De foutcode De foutcode verschijnt indien u de prestaties , , , , , of gebruikt voor een diabetespatiënt die al een zorgtraject heeft. Volgens de nationale overeenkomst met de verpleegkundigen kunnen in dat geval deze prestaties niet geattesteerd worden. Er wordt heel wat informatie in ons afrekenbestand vermeld. Wat u feitelijk ziet aan informatie is afhankelijk van het softwareprogramma dat u gebruikt. Het is in uw belang dat uw softwareleverancier u alle beschikbare informatie meedeelt. Wist u dat op onze website ook regelmatig vragen van verpleegkundigen vermeld worden én de antwoorden die voor u van belang kunnen zijn? Kijk dus regelmatig even naar: Tot uw dienst met Refac We vinden het belangrijk dat u de tussenkomsten waar u recht op heeft zo snel mogelijk bekomt. Dit houdt in dat wij dagelijks alle inkomende zendingen opvolgen. Indien het foutenpercentage hoger ligt dan 5 % of indien de getuigschriften te lang op zich laten wachten, loopt u het risico dat uw zending verworpen wordt. Dit proberen we te vermijden door met u contact op te nemen via telefoon of mail om u informatie en advies te geven zodat u verder de nodige stappen kan ondernemen. Tegelijkertijd proberen we hiermee toekomstige problemen te vermijden. Mocht u zelf vragen hebben, dan kan u onze medewerkers bereiken op het telefoonnummer of op het mailadres B2B.limburg@cm.be

9 De zorgverzekering Wat is de zorgverzekering? De zorgverzekering is een initiatief van de Vlaamse overheid om langdurig zwaar zorgbehoevende personen die thuis verzorgd worden alsook rusthuisbewoners financieel te steunen. Het is een maandelijkse tegemoetkoming van 130 euro, bedoeld als tussenkomst voor niet-medische kosten. De financiering van de zorgverzekering is gebaseerd op het solidariteitsprincipe. De zorgkas zorgt zowel voor het innen van de bijdrage alsook voor het behandelen van de aanvragen en de uitbetaling van de zorgverzekering. Wanneer heeft men recht op de zorgverzekering? Bij een aanvraag voor een tegemoetkoming voor residentiële zorg volstaat een verblijfsattest van de voorziening (ROB, RVT, PVT). Bij een aanvraag voor een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg geven volgende attesten recht op de zorgverzekering: Score B of C op de Katz-schaal Minstens 15 punten tegemoetkoming hulp aan bejaarden of integratietegemoetkoming Minstens 18 punten verhoogde kinderbijslag Minstens 35 punten op de BEL-schaal van dienst gezinszorg. Indien er geen geldig attest voorhanden is, vraagt de zorgkas een indicatiestelling aan. Deze heeft als doel om de graad van verminderd zelfzorgvermogen in kaart te brengen aan de hand van een BEL-foto. Tijdens een indicatiestelling zal de indicatiesteller aan de hand van een gesprek en open vragen de zorgbehoevendheid van betrokkene in kaart brengen, en dit op verschillende levensdomeinen. Meer bepaald wordt de nood aan ondersteuning bevraagd op vlak van huishoudelijke en lichamelijke ADL alsook op vlak van sociale ADL en geestelijke gezondheid. Tijdens de indicatiestelling wordt er geen rekening gehouden met de handicap, medische diagnose of psychiatrische problematiek van de zorgbehoevende. Dit impliceert dat personen met een ernstige medische aandoening relatief laag kunnen scoren op de BEL-schaal indien zij nog vrij zelfredzaam zijn. Een indicatiestelling is steeds een momentopname. Om in aanmerking te komen voor de zorgverzekering dient de zorgbehoevende minstens 35 punten te scoren op de BEL-schaal. De indicatiesteller maakt tevens een inschatting van de duur van de zorgbehoevendheid. Meestal ligt de duur van de erkenning tussen 6 maanden en 3 jaar. In een beperkt aantal gevallen kan de erkenning ook van onbepaalde duur zijn. Kunnen kinderen ook recht hebben op de zorgverzekering? Ook kinderen kunnen een aanvraag zorgverzekering indienen. De BEL-schaal kan echter pas afgenomen worden bij kinderen vanaf 5 jaar. Voor kinderen tussen 5 en 18 jaar geldt dat zij minstens 10 punten moeten scoren op het onderdeel lichamelijke ADL van de BEL-schaal. Voor kinderen jonger dan 5 jaar kan er recht op zorgverzekering bestaan op basis van een attest verhoogde kinderbijslag van minstens 18 punten.

10 Lopende erkenning Bij een eerste aanvraag zorgverzekering dient men eerst 3 maanden wachttijd in acht te nemen alvorens de eerste zorgvergoeding wordt uitbetaald. Indien een persoon tijdens een lopende erkenning voor de zorgverzekering niet langer zorgbehoevend is, wordt verondersteld dat hij dit meldt aan de zorgkas zodat de erkenning van de zorgverzekering kan worden stopgezet. Personen die een lopende erkenning voor de zorgverzekering hebben, kunnen tevens een controle krijgen door een dienst aangeduid door de overheid om te controleren of betrokkene nog steeds zwaar zorgbehoevend is en dus recht heeft op de zorgverzekering. Hebt u nog vragen? CM-Zorgkas Limburg, Prins-Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt, tel of zorgkas.limburg@cm.be

11 Zorgverlener zoeken Het kan gebeuren dat omwille van de cumulatiebeperkingen in prestaties van verschillende verpleegkundigen in de zone 149 van uw afrekenbestand het RIZIV-nummer van een andere verpleegkundige vermeld staat. Mogelijk wil u dan meer gegevens over deze verpleegkundige om contact op te nemen. U kan meer informatie over individuele zorgverleners vinden op en dan specifiek in de tool zoek een zorgverlener in je buurt. Hieronder vindt u de rechtstreekse link naar deze module : Bij geavanceerd zoeken (rechts boven) kan u het RIZIV-nummer ingeven waarna u meer details bekomt van de betrokken verpleegkundige. Op deze manier kan u snel informatie terugvinden. Deze module kan u bij het opzoeken van gegevens van andere zorgverleners ook van dienst zijn.

12 Abonnement - Voor een abonnement op deze nieuwsbrief stuur je een mail naar b2b.limburg@cm.be. - Ook wijzigingen kan je via mail aan ons doorgeven. Dienst Gezondheidszorg CM Limburg (controles, voorschriften, verificatiebladen): - Bosmans Liliane: Goffings Cindy: Peters Patrick: Schillebeeks Rita: Wevers Marijke: mailadres: B2B.limburg@cm.be - adres: Prins-Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt Medisch Secretariaat CM Limburg (KATZ, aanvraag palliatieve zorgen, technische verstrekkingen, CareNet): - Achten Lut: Santermans Lydia: Winderix Annemie: mailadres: medsec.verpleging.limburg@cm.be - adres: Prins-Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt Dienst Boekhouding CM Limburg (nazicht betalingen): - Diriken Nicole: Kennes Ruben: Maatschappelijk Werk (organisatie en begeleiding in thuiszorg, tegemoetkomingen en voorzieningen, psychosociale ondersteuning ) Thuiszorgpunt - thuiszorgpunt.limburg@cm.be - tel Landsbond CM (facturatie): - Vanschelvergem Jan: adres: Haachtsesteenweg 579, Postbus 49, 1031 Brussel RIZIV (geschillen): Dienst geneeskundige controle Dr Meersman Guffenslaan Hasselt tel RIZIV (wetgeving, tarieven, interpretatieregels, formulieren): CM-info

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een extra editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Reacties zijn steeds welkom, onze contactgegevens vindt u verderop

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Met deze CM-info voor verpleegkundigen willen wij informatie aanbieden die voor u als zorgverlener nuttig kan zijn. Als u wenst te reageren op een

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een nieuwe editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Reacties zijn steeds welkom, onze contactgegevens vindt u verderop

Nadere informatie

Ouderen Informatie Punt

Ouderen Informatie Punt OCMW LICHTERVELDE Sociaal Huis Ouderen Informatie Punt Tegemoetkomingen Wat, wanneer, waar en hoe aanvragen DE TEGEMOETKOMING VOOR HULP AAN BEJAARDEN VOOR WIE? De tegemoetkoming kan worden aangevraagd

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een nieuwe editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Wij hopen u hiermee relevante informatie aan te bieden. Als

Nadere informatie

www.vlaamsezorgverzekering.be

www.vlaamsezorgverzekering.be www.vlaamsezorgverzekering.be De Vlaamse zorgverzekering wil een (gedeeltelijke) dekking bieden van kosten voor niet-medische zorgen verleend aan een zorgbehoevende vernieuwde regeling vanaf 2003 om zorgverzekering

Nadere informatie

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar 2 Thuiszorg informatie punt Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar Inhoud 1 Tegemoetkoming mindervaliden van de FOD Sociale Zekerheid... 5 1.1 De tegemoetkoming hulp aan bejaarden (THAB)...

Nadere informatie

Oncologisch Centrum Sociale dienst. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten

Oncologisch Centrum Sociale dienst. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten Oncologisch Centrum Sociale dienst Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten Inhoud 1. De Vlaamse Zorgverzekering (VZ)...5 2. De hospitalisatieverzekering...6 3. Tussenkomst in reisonkosten

Nadere informatie

VERZEKERING: 1. Premiebetaling : 25 euro per jaar* (WIGWE 10 euro) 2. Verzekerd risico : Niet-medische kosten die een zorgbehoevende persoon heeft.

VERZEKERING: 1. Premiebetaling : 25 euro per jaar* (WIGWE 10 euro) 2. Verzekerd risico : Niet-medische kosten die een zorgbehoevende persoon heeft. B.E.L.-PROFIELSCHAAL Basis - Eerste - Lijns - profielschaal VERZEKERING: 1. Premiebetaling : 25 euro per jaar* (WIGWE 10 euro) 2. Verzekerd risico : Niet-medische kosten die een zorgbehoevende persoon

Nadere informatie

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering Wat meer uitleg over de zorgverzekering Welkom bij de Vlaamse Zorgkas Wat is de zorgverzekering? De Vlaamse Regering heeft aan het eind van de jaren negentig de zorgverzekering in het leven geroepen. Waarom?

Nadere informatie

Aanvraag in het kader van de

Aanvraag in het kader van de Aanvraag in het kader van de U kunt dit aanvraagformulier gebruiken om de terugbetaling aan te vragen van niet-medische kosten of om een vergoeding te verkrijgen indien u thuis door een mantelzorger verzorgd

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende het automatisch toekennen van een tenlasteneming van de Vlaamse zorgverzekering voor palliatieve thuispatiënten

Voorstel van resolutie. betreffende het automatisch toekennen van een tenlasteneming van de Vlaamse zorgverzekering voor palliatieve thuispatiënten stuk ingediend op 2262 (2013-2014) Nr. 1 30 oktober 2013 (2013-2014) Voorstel van resolutie van mevrouw Vera Van der Borght, de heer Peter Gysbrechts, de dames Gwenny De Vroe en Lydia Peeters en de heren

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg van de Vlaamse zorgverzekering

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg van de Vlaamse zorgverzekering Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg van de Vlaamse zorgverzekering VSB-01-161222 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

De Vlaamse zorgverzekering

De Vlaamse zorgverzekering De Vlaamse zorgverzekering 1 Inhoud Wat is de Vlaamse zorgverzekering? 3 Wat moet ik doen om in orde te zijn met de Vlaamse zorgverzekering? 4 Moet ik aansluiten bij een zorgkas en bijdragen betalen? 4

Nadere informatie

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden. ouder dan 65 jaar

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden. ouder dan 65 jaar 2 Thuiszorg informatie punt Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar Inhoudstafel 1. Tegemoetkoming mindervaliden van de FOD Sociale Zekerheid pag 1 De tegemoetkoming hulp aan bejaarden pag

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg ZG/VZ/ZF/120607 In te vullen door de zorgkas ontvangstdatum Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u als zorgbehoevende een tegemoetkoming

Nadere informatie

Overleg mdt en ouders Timing

Overleg mdt en ouders Timing Mariska Waldukat Sociaal werker Patiëntenbegeleiding Overleg mdt en ouders Timing Wat nu? Aanvraagprocedure Rechten? Indienen van de aanvraag Medisch onderzoek Beslissing 1 Contact kinderbijslagfonds Bedienden

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor mantel- en thuiszorg (te gebruiken vanaf 1 januari 2004)

Aanvraagformulier voor mantel- en thuiszorg (te gebruiken vanaf 1 januari 2004) Aanvraagformulier voor mantel- en thuiszorg (te gebruiken vanaf 1 januari 2004) In te vullen door de zorgbehoevende bij een aanvraag voor mantel- en thuiszorg of een verandering van zorgvorm naar mantel-

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg ZG/VZ/ZF/070507 In te vullen door de zorgkas ontvangstdatum Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u als zorgbehoevende een tegemoetkoming

Nadere informatie

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg VSB-01-180207 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Met deze CM-info voor verpleegkundigen willen wij informatie aanbieden die voor u als zorgverlener nuttig kan zijn. Als u wenst te reageren op een

Nadere informatie

Helft zorgverzekerden komt niet rond

Helft zorgverzekerden komt niet rond Bijlage perstekst Helft zorgverzekerden komt niet rond 1. Het belang van de zorgverzekering Het HIVA onderzoek (2008) 1 bevestigt het nut van de Vlaamse zorgverzekering. Voor zorgerkenden maakt het wel

Nadere informatie

AANVRAAG VOOR EEN TEGEMOETKOMING VOOR MANTEL- EN THUISZORG VAN DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING

AANVRAAG VOOR EEN TEGEMOETKOMING VOOR MANTEL- EN THUISZORG VAN DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING AANVRAAG VOOR EEN TEGEMOETKOMING VOOR MANTEL- EN THUISZORG VAN DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING In te vullen door de zorgkas Ontvangstdatum: Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u een zorgbudget

Nadere informatie

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg VSB-01-180207 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Zorgkas LM. Vlaamse Zorgverzekering. Zorgkas

Zorgkas LM. Vlaamse Zorgverzekering. Zorgkas Zorgkas LM Vlaamse Zorgverzekering Zorgkas Wat is de Vlaamse Zorgverzekering? De Vlaamse Zorgverzekering is een initiatief van de Vlaamse Overheid en zorgt ervoor dat er een maandelijkse tegemoetkoming

Nadere informatie

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving sociale dienst informatiebrochure Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Financiële tussenkomst 4 3. Sociale tussenkomsten en tegemoetkomingen 8 4. Werk

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg ZG/VZ/ZF/151218 In te vullen door de zorgkas ontvangstdatum Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u als zorgbehoevende een tegemoetkoming

Nadere informatie

Zorgkas van de Liberale Mutualiteiten. Zorgkas van de Liberale Mutualiteiten EEN ZEKERE TOEKOMST

Zorgkas van de Liberale Mutualiteiten. Zorgkas van de Liberale Mutualiteiten EEN ZEKERE TOEKOMST Zorgkas van de Liberale Mutualiteiten EEN ZEKERE TOEKOMST Wat is de Vlaamse Zorgverzekering? De Vlaamse Zorgverzekering is een initiatief van de Vlaamse Overheid en zorgt ervoor dat er een maandelijkse

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/192 BERAADSLAGING NR 08/071 VAN 2 DECEMBER 2008 BETREFFENDE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS VERVAT

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg van de Vlaamse zorgverzekering

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg van de Vlaamse zorgverzekering Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg van de Vlaamse zorgverzekering VSB-01-161222 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Financiële tegemoetkomingen in de thuiszorg

Financiële tegemoetkomingen in de thuiszorg Financiële tegemoetkomingen in de thuiszorg Uschi De Coster Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 1 Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Wist je dat 3. Een brede waaier 4. Casus 1: Jules 5. Casus 2: Martha 6. Waar vind

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement dienst thuiszorg mantelzorgpremie

Huishoudelijk reglement dienst thuiszorg mantelzorgpremie OCMW Boortmeerbeek Dienst thuiszorg Huishoudelijk reglement dienst thuiszorg mantelzorgpremie Artikel 1 Met ingang van 1 november 2010 kent het OCMW Boortmeerbeek een mantelzorgpremie toe aan de mantelzorgers

Nadere informatie

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg VSB-01-180207 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een nieuwe editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Reacties zijn steeds welkom, onze contactgegevens vindt u verderop

Nadere informatie

TITEL I. Voorwaarden tot het bekomen van een mantelzorgpremie

TITEL I. Voorwaarden tot het bekomen van een mantelzorgpremie OCMW Boortmeerbeek Dienst thuiszorg Huishoudelijk reglement dienst thuiszorg mantelzorgpremie Artikel 1 Met ingang van 1 november 2010 kent het OCMW Boortmeerbeek een mantelzorgpremie toe aan de mantelzorgers

Nadere informatie

Onderzoek kosten Vlaams Patiëntenpanel Ontwerp vragenlijst

Onderzoek kosten Vlaams Patiëntenpanel Ontwerp vragenlijst Datum: 21-05-2013 Voor: Document: nota Volg nr. : ph Onderzoek kosten Vlaams Patiëntenpanel Ontwerp vragenlijst Een chronische ziekte kan gepaard gaan met belangrijke meeruitgaven. Met deze bevraging van

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg ZG/VZ/ZF/151218 In te vullen door de zorgkas ontvangstdatum Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u als zorgbehoevende een tegemoetkoming

Nadere informatie

Het statuut van persoon met een chronische aandoening

Het statuut van persoon met een chronische aandoening Het statuut van persoon met een chronische aandoening Heb je grote ziektekosten of heb je recht op het forfait voor chronisch zieken? Dan heb je automatisch recht op het statuut van persoon met een chronische

Nadere informatie

Kortenbergse mantelzorgpremie Voor wie voor een zorgbehoevende inwoner zorgt

Kortenbergse mantelzorgpremie Voor wie voor een zorgbehoevende inwoner zorgt Kortenbergse mantelzorgpremie Voor wie voor een zorgbehoevende inwoner zorgt De mantelzorgpremie is een waardering voor iedereen die een naaste, meestal een familielid of buur, verzorgt in diens eigen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/17/202 BERAADSLAGING NR. 17/087 VAN 7 NOVEMBER 2017 OVER DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE DIRECTIE-GENERAAL

Nadere informatie

Thuiszorg. informatiepunt

Thuiszorg. informatiepunt Thuiszorg 2 informatiepunt Inhoud 1 De Vlaamse Sociale bescherming... 4 1.1 Wat is de Vlaamse Sociale bescherming?... 4 1.2 De tegemoetkoming hulp aan bejaarden (THAB)... 4 1.2.1 Wat en voor wie?... 4

Nadere informatie

DURF2020. Mensen met een beperking hun eigen leven in handen geven, daar gaan we voor!

DURF2020. Mensen met een beperking hun eigen leven in handen geven, daar gaan we voor! DURF2020 Mensen met een beperking hun eigen leven in handen geven, daar gaan we voor! Het Basisondersteuningsbudget Wat is het en wat kan ik ermee? Overzicht workshop Deel 1 (Zorgkas) De Zorgkas vandaag

Nadere informatie

Kortenbergse mantelzorgpremie Voor wie voor een zorgbehoevende inwoner zorgt

Kortenbergse mantelzorgpremie Voor wie voor een zorgbehoevende inwoner zorgt Kortenbergse mantelzorgpremie Voor wie voor een zorgbehoevende inwoner zorgt De mantelzorgpremie is een waardering voor iedereen die een naaste, meestal een familielid of buur, verzorgt in diens eigen

Nadere informatie

Kanker. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving. T +32(0) F +32(0)

Kanker. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving. T +32(0) F +32(0) Kanker Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/049 BERAADSLAGING NR. 08/016 VAN 4 MAART 2008 BETREFFENDE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS VERVAT IN

Nadere informatie

REGLEMENT OP DE MANTELZORGTOELAGE geldig vanaf 1 juli 2013

REGLEMENT OP DE MANTELZORGTOELAGE geldig vanaf 1 juli 2013 REGLEMENT OP DE MANTELZORGTOELAGE geldig vanaf 1 juli 2013 goedgekeurd door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn op 27 mei 2013 Hieronder vindt u de volledige tekst van het mantelzorgreglement. De dienst

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2011/03

OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2011/03 OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2011/03 RIZIV Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekerin DIENST VOOR GENEESKUNDIGE VERZORGING Tel. : (02)739.74.79 Fax:(02)739.77.36 E-mail : nurse@riziv.fgov.be

Nadere informatie

Wanneer bent u arbeidsongeschikt?

Wanneer bent u arbeidsongeschikt? Arbeidsongeschikt? Wanneer bent u arbeidsongeschikt? U bent arbeidsongeschikt als u door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten moet

Nadere informatie

Avantages - Voordelen. Détails - Details Tegemoetkoming van 10 euro per behandeling tot maximaal 50 euro per jaar. Organisation - Organisatie

Avantages - Voordelen. Détails - Details Tegemoetkoming van 10 euro per behandeling tot maximaal 50 euro per jaar. Organisation - Organisatie Organisation - Organisatie Acupunctuur Avantages - Voordelen Détails - Details Tegemoetkoming van 10 euro per behandeling tot maximaal 50 euro per jaar. De Voorzorg Socialistische Mutualiteit van Limburg

Nadere informatie

stad brugge dienst welzijn AANVRAAGFORMULIER Mantelzorgpremie

stad brugge dienst welzijn AANVRAAGFORMULIER Mantelzorgpremie stad brugge dienst welzijn AANVRAAGFORMULIER Mantelzorgpremie Met dit formulier kunt u als mantelzorger de Brugse mantelzorgpremie aanvragen. Wij vragen u alle gegevens in DRUKLETTERS in te vullen. Tip:

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2009/3

OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2009/3 OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2009/3 RIZIV Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering DIENST VOOR GENEESKUNDIGE VERZORGING Tel. : (02)739.74.79 Fax: (02)739.77.36 E-mail : Onze referte:

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een nieuwe editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Reacties zijn steeds welkom, onze contactgegevens vindt u verderop

Nadere informatie

2. Ziekteverzekering en financiële tegemoetkomingen

2. Ziekteverzekering en financiële tegemoetkomingen zorg 2. Ziekteverzekering en financiële tegemoetkomingen De ziekteverzekering dekt de medische kosten, terwijl de zorgverzekering de niet-medische kosten vergoedt. De tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden

Nadere informatie

Wat is het basisondersteuningsbudget? Zorgkas

Wat is het basisondersteuningsbudget? Zorgkas Wat is het basisondersteuningsbudget? Zorgkas Wat is het basisondersteuningsbudget? Het basisondersteuningsbudget (BOB) is een Vlaamse premie of tegemoetkoming voor personen met een handicap die een beperkte

Nadere informatie

DE VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING Vlaamse Sociale Bescherming en de sector personen met een handicap 16 mei 2018

DE VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING Vlaamse Sociale Bescherming en de sector personen met een handicap 16 mei 2018 DE VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING Vlaamse Sociale Bescherming en de sector personen met een handicap 16 mei 2018 DE VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING Decreet van 24 juni 2016 AANTAL LEDEN PER REGIO 2017 AANTAL

Nadere informatie

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN BRUSSEL

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN BRUSSEL RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN 211-1150 BRUSSEL Dienst voor Geneeskundige Verzorging INSTRUCTIES VOOR

Nadere informatie

SEMINAIRE QUELLE ASSURANCE AUTONOMIE EN WALLONIE? 18 maart 2016

SEMINAIRE QUELLE ASSURANCE AUTONOMIE EN WALLONIE? 18 maart 2016 SEMINAIRE QUELLE ASSURANCE AUTONOMIE EN WALLONIE? 18 maart 2016 DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING BIEDT EEN TEGEMOETKOMING IN DE KOSTEN VOOR NIET-MEDISCHE ZORGEN VERLEEND AAN EEN ZORGBEHOEVENDE

Nadere informatie

23/12/15. Doelstelling. Inleidende oefening: groepsgesprek. Casus Jan. Belangrijke personen in mijn reintegratietraject

23/12/15. Doelstelling. Inleidende oefening: groepsgesprek. Casus Jan. Belangrijke personen in mijn reintegratietraject Medefinanciering door Doelstelling Kennis verhogen omtrent wie allemaal betrokken is/kan zijn bij een re-integratie-traject Meer duidelijkheid m.b.t. rol en taken van deze personen Je kan dit vertalen

Nadere informatie

Ontslagboekje Wat na uw verblijf in het UZA? Informatiebrochure patiënten

Ontslagboekje Wat na uw verblijf in het UZA? Informatiebrochure patiënten Ontslagboekje Wat na uw verblijf in het UZA? Informatiebrochure patiënten 3 1. Thuiszorg... 4 1.1 Thuisverpleegkundige...4 1.2 Poetshulp...4 1.3 Gezinszorg...4 1.4 Hulpmiddelen...4 1.5 Maaltijden...5 1.6

Nadere informatie

tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan

tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan De palliatieve patiënt verblijft: 1 thuis in een woon- en zorgcentrum of thuisvervangend 2 milieu op de palliatieve

Nadere informatie

Privacywet. Vlaamse Sociale Bescherming

Privacywet. Vlaamse Sociale Bescherming Privacywet Vlaamse Sociale Bescherming In het kader van de Vlaamse Sociale Bescherming worden er 3 tegemoetkomingen toegekend: de Vlaamse Zorgverzekering het Basisondersteuningsbudget en de tegemoetkoming

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING:

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: UMC Sint-Pieter Hoogstraat 322 1000 Brussel RIZIV num. : 7/10076/61 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een klassieke opname of een opname in dagziekenhuis Inleiding

Nadere informatie

Om de vijf jaar 50 euro terugbetaald.

Om de vijf jaar 50 euro terugbetaald. Organisation - Organisatie Bond Moyson Oost-Vlaanderen 311 Tramstraat 69 9052 ZWIJNAARDE Tél. : (09) 333 50 00 Fax : (09) 333 50 59 Acupunctuur Avantages - Voordelen Brillen en lenzen Chiropraxie Dag-

Nadere informatie

Nieuwe procedure Regeling Betalende Derde Huisartsen: eenvoudig en snel!

Nieuwe procedure Regeling Betalende Derde Huisartsen: eenvoudig en snel! Nieuwe procedure Regeling Betalende Derde Huisartsen: eenvoudig en snel! Ondanks diverse drempelverlagende financiële maatregelen, blijkt voor sommige patiënten de persoonlijke bijdrage nog steeds te hoog.

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen

Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen vzw BRUSSELSE HUISARTSEN KRING Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen 1. Inleiding Uit onderzoek blijkt dat ondanks het invoeren van verschillende drempelverlagende financiële maatregelen,

Nadere informatie

Op welke tegemoetkomingen heb je recht?

Op welke tegemoetkomingen heb je recht? Op welke tegemoetkomingen heb je recht? Wie in een thuiszorgsituatie belandt, kijkt vaak aan tegen een berg extra rekeningen, meestal net op een moment dat er een inkomensverlies is. De overheid voorziet

Nadere informatie

DMW, je partner in welzijn en zorg

DMW, je partner in welzijn en zorg DMW, je partner in welzijn en zorg Wettelijk kader DMW Woonzorgdecreet: Art 14: Een dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds is een voorziening die als opdracht heeft hulp- en dienstverlening te

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN

GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN TOELAGE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Voor wie Om in aanmerking te komen voor deze toelage dient men over één van onderstaande attesten te beschikken. Het bedrag van de

Nadere informatie

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen In dit document wordt een samenvatting gegeven van de belangrijkste wet- en regelgeving met betrekking tot palliatieve zorg: 1. m.b.t. de zorgverlening

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Nakuurhome Papiermoleken Oudebaan 293 3000 Leuven TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Inleiding Met dit document willen

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID WAARVOOR KAN IK BIJ DE SOCIALE DIENST TERECHT?

BEREIKBAARHEID WAARVOOR KAN IK BIJ DE SOCIALE DIENST TERECHT? SOCIALE DIENST INHOUD SOCIALE DIENST 3 BEREIKBAARHEID 3 WAARVOOR KAN IK BIJ DE SOCIALE DIENST TERECHT? Psychosociale ondersteuning Vervoer voor dialyse Zorgcoördinatie Administratie en financiële ondersteuning

Nadere informatie

Bijlage 5 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING:

Bijlage 5 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Franciscus Penitentenlaan 7 9620 Zottegem Bijlage 5 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Nadere informatie

Er bestaan electrische pillendozen waarbij men per dag 7 alarmen kan instellen om medicatie te nemen. De kostprijs ervan is 25 euro en kunnen bij de

Er bestaan electrische pillendozen waarbij men per dag 7 alarmen kan instellen om medicatie te nemen. De kostprijs ervan is 25 euro en kunnen bij de Parkinson Praatgroep Klein-Brabant & Willebroek 24 oktober 2018 De vierde bijeenkomst van de praatgroep werd bijgewoond door 17 personen in het dienstencentrum te Bornem. Sommige nieuwkomers waren geïnformeerd

Nadere informatie

Handboek voor het gebruik van 4CP door huisartsen

Handboek voor het gebruik van 4CP door huisartsen Handboek voor het gebruik van 4CP door huisartsen Inleiding Vanuit hun bekommernis om een verbetering van de productiviteit, maar ook om de dienstverlening aan de klantenzorgverleners, hebben de Onafhankelijke

Nadere informatie

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN 1. Welke medische kosten worden door het ziekenfonds betaald? De ziekenfondsen vergoeden geneeskundige

Nadere informatie

Voorstelling LTD3. Infobrochure Kinesitherapie

Voorstelling LTD3. Infobrochure Kinesitherapie Infobrochure Kinesitherapie Voorstelling LTD3 Nationale tariferingdienst medische sector; Meer dan 25 jaar actief; Gelegen in Hasselt; Administratieve verwerking van zorgprestaties; Klanten: - huisartsen

Nadere informatie

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER?

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? Wij voorzien een tegemoetkoming in de kostprijs! 3 Wij zijn echt met je gezondheid bezig! Wie komt in aanmerking voor deze tegemoetkoming? Alle leden die al 6 maanden bijdragen

Nadere informatie

Opname in het ziekenhuis

Opname in het ziekenhuis Opname in het ziekenhuis Wat je moet weten www.cm.be Uitgave 2014 Inhoud Inhoud... 2 Voorwoord... 3 Keuze van het ziekenhuis en van je kamer... 3 Aangifte van je arbeidsongeschiktheid... 4 Je ziekenhuisrekening...

Nadere informatie

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij residentiële zorg

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij residentiële zorg Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij residentiële zorg VSB-01-180207 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

MONITEUR BELGE 12.02.2003 BELGISCH STAATSBLAD

MONITEUR BELGE 12.02.2003 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 12.02.2003 BELGISCH STAATSBLAD 7093 Uitleg velden : a. rijksregisternummer : b. geboortejaar c. NIS-code fusiegemeente : NIS - code van de fusiegemeente waar de betrokken persoon laatst

Nadere informatie

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering OMZENDBRIEF AAN DE RUSTOORDEN VOOR BEJAARDEN EN DE RUST- EN VERZORGINSTEHUIZEN OMZ. ROB 2015/6 OMZ. RVT 2015/6 Dienst voor geneeskundige

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een nieuwe editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Reacties zijn steeds welkom, onze contactgegevens vindt u verderop

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2013/3 over de overdracht van de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) naar Vlaanderen

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2013/3 over de overdracht van de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) naar Vlaanderen VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2013/3 over de overdracht van de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) naar Vlaanderen Vlaamse Ouderenraad vzw 18 december 2013 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel

Nadere informatie

Administratief stappenplan bij invaliditeit kinderbegeleider

Administratief stappenplan bij invaliditeit kinderbegeleider Administratief stappenplan bij invaliditeit kinderbegeleider versie kinderbegeleider Woord vooraf Ziek zijn verandert je leven, wordt wel eens gezegd. En bij langdurige ziekte is dat meer dan ooit het

Nadere informatie

Ja/Neen 15/10/ /10/2015: Verplichte DBR voor huisarts. Welke patiënten? Recht op Verhoogde Verzekeringstegemoetkoming

Ja/Neen 15/10/ /10/2015: Verplichte DBR voor huisarts. Welke patiënten? Recht op Verhoogde Verzekeringstegemoetkoming 1/10/2015: Verplichte DBR voor huisarts 15/10/2016 475075 101076 Welke patiënten? Recht op Verhoogde Verzekeringstegemoetkoming Welke prestaties? Consultaties + technische prestaties tijdens consultatie

Nadere informatie

Premies en toelagen Zorg en wonen

Premies en toelagen Zorg en wonen Premies en toelagen Zorg en wonen - 2017 Zorg www.rechtenverkenner.be 1. Tegemoetkoming hulp aan bejaarden - THAB Deze tegemoetkoming wordt toegekend aan een minimum 65-jarige persoon met een handicap.

Nadere informatie

Vlaamse sociale bescherming. Wie zorg nodig heeft, sterker maken

Vlaamse sociale bescherming. Wie zorg nodig heeft, sterker maken Vlaamse sociale bescherming Wie zorg nodig heeft, sterker maken INHOUD 1. Vlaamse sociale bescherming: inhoud en situering 2. Solidair verzekeringsmodel 3. Persoonsvolgende financiering 4. Uniforme inschaling

Nadere informatie

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG / Archief cijfers ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG Vlaams Gewest 2013 / 5.01.2016 5.01.2016 Zorgzwaarte in de ouderenzorg 1/14 Gepubliceerd op: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers op juli 2015 door:

Nadere informatie

Studiedag: rechten en plichten. Vlaamse sociale bescherming. in de

Studiedag: rechten en plichten. Vlaamse sociale bescherming. in de Studiedag: rechten en plichten in de Vlaamse sociale bescherming VSB in de praktijk TOELEIDING VANUIT DE DIENST MAATSCHAPPELIJK WERK VAN EEN ZIEKENFONDS CASUS -65 jaar. Persoon met een snel degeneratieve

Nadere informatie

INFOSESSIE MOHM STUDIEDAGEN SOCIAAL WERK

INFOSESSIE MOHM STUDIEDAGEN SOCIAAL WERK INFOSESSIE MOHM STUDIEDAGEN SOCIAAL WERK 29 mei, 3 juni, 5 juni 2019 SINDS 1 JANUARI 2019 ZIJN MOBILITEITSHULPMIDDELEN EEN ONDERDEEL VAN DE VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING RIZIV VAPH VSB december 2018 Agentschap

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een nieuwe editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Reacties zijn steeds welkom, onze contactgegevens vindt u verderop

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/319 van 3 augustus 2009 10/320 Van toepassing vanaf 27 juli 2009 Vervangt omzendbrief

Nadere informatie

Agenda. 1. Situering. 2. Regels omtrent derdebetalersregeling. 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving

Agenda. 1. Situering. 2. Regels omtrent derdebetalersregeling. 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving Agenda 1. Situering 2. Regels omtrent derdebetalersregeling 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving 2 Agenda 1. Situering 2. Regels omtrent derdebetalersregeling 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving 3

Nadere informatie

TEGEMOETKOMINGEN VSB.

TEGEMOETKOMINGEN VSB. TEGEMOETKOMINGEN VSB www.zorg-en-gezondheid.be TEGEMOETKOMINGEN VSB maandelijks zorgbudget Zorgbudget zwaar zorgbehoevenden Zorgbudget ouderen met een zorgnood* Zorgbudget personen met een handicap derdebetalersregeling

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2010

Nadere informatie

MANTELZORGPREMIE 2017

MANTELZORGPREMIE 2017 MANTELZORGPREMIE 2017 DE ZORGBEHOEVENDE (zelf in te vullen) NAAM: VOORNAAM: ADRES: TELEFOON / GSM: RIJKSREGISTERNR: DE MANTELZORGER (zelf in te vullen) NAAM: VOORNAAM: ADRES: TELEFOON / GSM: E-MAIL: RELATIE

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Verpleegkundigen. Tarieven; verpleegkundige verzorgingen;

R.I.Z.I.V. Verpleegkundigen. Tarieven; verpleegkundige verzorgingen; R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2012/182 van 10 mei 2012 3910/1094 Van toepassing vanaf 1 juni 2012 Tarieven; verpleegkundige

Nadere informatie

Organisation - Organisatie. Avantages - Voordelen. Détails - Details

Organisation - Organisatie. Avantages - Voordelen. Détails - Details Organisation - Organisatie Avantages - Voordelen Antidoorligmateriaal Détails - Details Tegemoetkoming van 40% bij de aankoop van antidoorligmateriaal (met een maximum van 744 euro per jaar). CM Limburg

Nadere informatie