CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen"

Transcriptie

1 CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een extra editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Reacties zijn steeds welkom, onze contactgegevens vindt u verderop in deze nieuwsbrief. Nog geen CM-lid? Ontdek de CM-troeven Ik wens CM-info niet langer te ontvangen V.U. Lizy Cosemans, Prins-Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend, zij is louter informatief bedoeld. Onder voorbehoud van drukfouten en wijzigingen. De statuten van CM Limburg bepalen de voorwaarden en eventuele beperkingen van ieder voordeel.

2 Bewijsstuk voor uw patiënt Vanaf 1 oktober 2015 moet u een bewijsstuk uitreiken aan uw patiënt ongeacht u geconventioneerd bent of niet. Wat houdt dit bewijsstuk in? Dit is een bijkomend document dat u moet opstellen en moet uitreiken aan uw patiënt. Dit bewijsstuk vervangt niet het het getuigschrift voor verstrekte hulp. Ter herinnering: sinds 1 juli 2015 hoeft u geen getuigschrift voor verstrekte hulp meer op te maken wanneer u factureert in derde betaler via MyCareNet. Waarom moet ik aan mijn patiënt een bewijsstuk geven? De verplichting om een bewijsstuk uit te reiken aan uw patiënt vloeit voort uit een Europese richtlijn die als doel heeft de financiële transparantie voor de patiënt te verhogen. Via het bewijsstuk informeer je de patiënt over de kostprijs van zijn geneeskundige verzorging. Dit bewijsstuk opent geen enkel recht op terugbetaling door de verplichte verzekering. Wanneer moet ik een bewijsstuk aan mijn patiënt bezorgen? U factureert contant aan uw patiënt U reikt aan uw patiënt een bewijsstuk uit wanneer er gelijktijdig terugbetaalbare en niet-terugbetaalbare verstrekkingen uitgevoerd worden in derde betaler via MyCareNet altijd tenzij er enkel niet-terugbetaalbare verstrekkingen uitgevoerd worden Wat moet ik op het bewijsstuk vermelden? De vorm van het bewijsstuk is niet vastgelegd in een modeldocument. Dit was de keuze van de Overeenkomstencommissie Verpleegkundigen - Verzekeringsinstellingen.

3 Er werd wel bepaald aan welke criteria het document moet voldoen: 1. Eén enkel document kan meerdere pagina s of onderdelen omvatten. 2. Het document geeft een volledig overzicht van de kosten 3. Volgende elementen moeten erop vermeld staan: Uw conventiestatus voor de verstrekkingen die op het bewijsstuk staan Uw naam en, indien van toepassing, die van de zorgkundigen voor de verstrekkingen die op het bewijssstuk staan Het totaal te betalen bedrag door de verzekerde ((niet)-terugbetaalbare verstrekkingen/betaalde voorschotten) Vermeld één terugbetaalbare verstrekking per lijn (best groepeert u identieke verstrekkingen in de mate van het mogelijke): Vermeld goed het remgeldbedrag dat de patiënt betaalde, het bedrag van het eventuele supplement en desgevallend het bedrag van de VP-tussenkomst. Vermeld ook de nomenclatuurnummer en een beknopte, verstaanbare omschrijving voor de patiënt Vermeld één niet-terugbetaalbare verstrekking per lijn met de omschrijving en het bedrag Op vraag van de patiënt: vermeld het aankoopbedrag van de medische hulpmiddelen wanneer ze terugbetaalbaar zijn in de verplichte ziekteverzekering (of onderdeel zijn van een verstrekking die aanleiding geeft tot een tegemoetkoming in de verplichte ziekteverzekering). Kan een groepering ook een bewijsstuk uitreiken? De groepering zelf kan een bewijsstuk opstellen (in plaats van elke verpleegkundige van de groepering afzonderlijk). Het bewijsstuk moet dan behalve bovenvermelde gegevens ook nog volgende informatie bevatten: De naam van de groepering De nummer derdebetaler van de groep (als de groep met zo n nummer factureert) Het contactadres De naam van de contactpersoon Wanneer moet ik het bewijsstuk uitreiken aan mijn patiënt? U moet maandelijks het bewijsstuk aan uw patiënt bezorgen en uiterlijk 28 dagen na de facturatie. Onder welke vorm kan het bewijsstuk uitgereikt worden? Op papier, te bezorgen aan de patiënt of zijn wettelijke vertegenwoordiger Op een elektronische drager via een adres of e-box. In dit geval: moet uw patiënt zich formeel akkoord verklaren over de verzendingswijze moet het bewijsstuk opgesteld zijn in een formaat dat leesbaar is voor uw patiënt (Word, Pdf, )

4 Ik kan geen bewijsstuk uitreiken aan mijn patiënt. Aan wie moet ik het dan uitreiken? Als u uw bewijsstuk niet aan uw patiënt kan uitreiken, kan u het uitreiken aan zijn wettelijke vertegenwoordiger. In dat geval moeten uw patiënt en zijn wettelijke vertegenwoordiger u een document overhandigen waarin zij verklaren dat zij hiermee akkoord gaan. Bij een controle moet u dit document aan de bevoegde controle-organen kunnen tonen. Wat doen bij correctiefacturen, herfacturatie,? Bij correctiefacturen, een herfacturatie of bij het opnieuw indienen van een facturatie moet eveneens een nieuw bewijsstuk opgesteld worden. Overhandig dit aan uw patiënt op het einde van de procedure voor herfacturatie, verbetering, zoadat uw patiënt steeds de correcte informatie heeft. Informatiebron RIZIV: bewijsstuk-patient-thuisverpleging.aspx

5 Regeling betalende derde HUISARTSEN Omdat u als thuisverpleegkundige mogelijk geconfronteerd wordt met patiënten die zich in een specifieke situatie bevinden, is het zeker de moeite waard om na te gaan of uw patiënt in aanmerking komt voor de regeling betalende derde huisartsen. Uw patiënt moet dan niet meer het volledige honorarium betalen aan de huisarts maar enkel het remgeld. Best verwijst u uw patiënt naar de huisarts voor de verdere regelingen. Om de eerstelijnsgezondheidszorg zo toegankelijk mogelijk te maken zijn er aantal maatregelen genomen voor de huisartsen met patiënten in een moeilijke situatie. Bij de regeling betalende derde int de zorgverlener enkel het remgeld bij de patiënt en het gedeelte van het ereloon dat door het ziekenfonds wordt terugbetaald wordt rechtstreeks aan de zorgverlener overgemaakt. De patiënt krijgt geen getuigschrift omdat de huisarts dit moet indienen bij het ziekenfonds van de patiënt. De patiënt dient alleen een klever te bezorgen aan de zorgverlener en het remgeld te betalen. Vanaf 01/10/2015 kunnen huisartsen ook opteren om elektronisch te factureren via e-fact. Daarbij kunnen zij automatisch het aan te rekenen tarief consulteren en de verzekerbaarheid opvragen waardoor de klever vervalt. Voor huisartsen is er in principe een verbod op het toepassen van de regeling betalende derde voor raadplegingen, bezoeken en adviezen maar hierop bestaan uitzonderingen. Volgende uitzonderingen maken het mogelijk dat er wel met het systeem van derde betaler kan worden gewerkt: Uitzondering volgens de situatie van de patiënt: Ingeval van een individuele financiële noodsituatie (verklaring vereist: zie verder) Bij overlijden of comateuze toestand Uitzondering volgens de plaats van de verstrekking: Bij opname in een centrum voor geestelijke gezondheidszorg, voor gezinsplanning of voor opvang van verslaafden Bij opname in een centrum voor de verzorging van kinderen, bejaarden of mindervaliden Voor medische huizen Uitzondering volgens statuut van de patiënt: Voor gerechtigden met verhoogde tegemoetkoming Voor gerechtigden met het statuut chronische aandoening Voor gerechtigden met een bruto belastbaar inkomen dat niet hoger is dan het leefloon Voor gerechtigden met verhoogde kinderbijslag Voor gerechtigden die zes maanden volledig werkloos zijn, hetzij met gezinslast, hetzij als alleenstaande Voor gerechtigden met een palliatief statuut (vanaf 01/10/2015)

6 Andere uitzonderingen: Voor het globaal medisch dossier: (er is een verklaring vereist op het getuigschrift: die de toepassing van de derde betalersregeling vraagt + handtekening patiënt) Voor het preventiehonorarium: (er is een verklaring vereist op het getuigschrift: die de toepassing van de derde betalersregeling vraagt + handtekening patiënt) Voor de diabetespas: (verklaring vereist op het getuigschrift: die de toepassing van de derde betalersregeling vraagt ) Bij georganiseerde wachtdienst (de handtekening is enkel nodig indien dit de reden is om de regeling toe te passen, niet wanneer een van de andere uitzonderingen van toepassing is) De geconventioneerde huisarts heeft zich bij het aanvaarden van de overeenkomst ertoe verplicht om deze regeling toe te passen voor de patiënten die hiervoor, volgens bovenstaande uitzonderingen, in aanmerking komen. Voor de patiënten met verhoogde tegemoetkoming zijn alle huisartsen vanaf 01/10/2015 verplicht de raadplegingen en de bijbehorende technische verstrekkingen af te rekenen via de derde betalersregeling. Deze verplichting geldt dus enkel in de praktijkkamer en niet tijdens bv. een huisbezoek. Om zoveel mogelijk deze doelgroep te leiden naar dit systeem werden als aanmoediging voor de huisartsen enkele gunstige maatregelen genomen: De betalingstermijn voor de huisartsen werd verkort naar 30 dagen De huisarts krijgt een Uniek Contactpunt toegewezen, dwz dat hij de bewijsstukken moet indienen bij het CM Ziekenfonds van zijn woonplaats, mits de patiënt bij CM is aangesloten. Voor een huisarts gevestigd in Limburg is dit CM Limburg. Het speelt dus geen rol meer bij welk CM ziekenfonds de patiënt is aangesloten. Er worden meerdere zendingen per maand toegelaten. De uitgebreide verzamelstaat (dit is een lijst van al de ingediende getuigschriften) werd teruggebracht tot een eenvoudig schrijven met de gegevens van de huisarts en het aantal getuigschriften dat hij/zij indient. Bij elektronische facturatie is er een afschaffing van de papieren factuur waardoor de arts dus niets meer op papier moet indienen. Werkt de huisarts nog via het papieren circuit dan zijn hiervoor specifieke enveloppen van CM Limburg ter beschikking. De huisarts kan deze aanvragen bij CM.

7 Contactgegevens Abonnement - Voor een abonnement op deze nieuwsbrief stuur je een mail naar b2b.limburg@cm.be. Vermeld je naam, adres en RIZIV-nummer. - Ook wijzigingen kan je via mail aan ons doorgeven. Dienst Gezondheidszorg CM Limburg (controles, voorschriften, verificatiebladen): - Bosmans Liliane: Swinnen Hilde: Goffings Cindy: Peters Patrick: Schillebeeks Rita: Wevers Marijke: mailadres: b2b.limburg@cm.be - adres: Prins-Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt Medisch Secretariaat CM Limburg (KATZ, aanvraag palliatieve zorgen, technische verstrekkingen, CareNet): - Achten Lut: Santermans Lydia: Winderix Anne-Mie: adres: Prins-Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt Dienst Boekhouding CM Limburg (nazicht betalingen): - Diriken Nicole: Kennes Ruben: Maatschappelijk Werk (organisatie en begeleiding in thuiszorg, tegemoetkomingen en voorzieningen, psychosociale ondersteuning ) dmw.limburg@cm.be Thuiszorgpunt - thuiszorgpunt.limburg@cm.be Landsbond CM (facturatie): - Vanschelvergem Jan: adres: Haachtsesteenweg 579, Postbus 49, 1031 Brussel RIZIV (geschillen): Dienst geneeskundige controle Guffenslaan Hasselt tel RIZIV (wetgeving, tarieven, interpretatieregels, formulieren): CM-info

Agenda. 1. Situering. 2. Regels omtrent derdebetalersregeling. 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving

Agenda. 1. Situering. 2. Regels omtrent derdebetalersregeling. 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving Agenda 1. Situering 2. Regels omtrent derdebetalersregeling 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving 2 Agenda 1. Situering 2. Regels omtrent derdebetalersregeling 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving 3

Nadere informatie

Nieuwe procedure Regeling Betalende Derde Huisartsen: eenvoudig en snel!

Nieuwe procedure Regeling Betalende Derde Huisartsen: eenvoudig en snel! Nieuwe procedure Regeling Betalende Derde Huisartsen: eenvoudig en snel! Ondanks diverse drempelverlagende financiële maatregelen, blijkt voor sommige patiënten de persoonlijke bijdrage nog steeds te hoog.

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Met deze CM-info voor verpleegkundigen willen wij informatie aanbieden die voor u als zorgverlener nuttig kan zijn. Als u wenst te reageren op een

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een nieuwe editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Reacties zijn steeds welkom, onze contactgegevens vindt u verderop

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Met deze CM-info voor verpleegkundigen willen wij informatie aanbieden die voor u als zorgverlener nuttig kan zijn. Als u wenst te reageren op een

Nadere informatie

Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen

Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen vzw BRUSSELSE HUISARTSEN KRING Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen 1. Inleiding Uit onderzoek blijkt dat ondanks het invoeren van verschillende drempelverlagende financiële maatregelen,

Nadere informatie

VERPLICHTE DERDEBETALER EN FINANCIËLE TRANSPARANTIE VANAF 1 juli 2015

VERPLICHTE DERDEBETALER EN FINANCIËLE TRANSPARANTIE VANAF 1 juli 2015 Vlaams Artsensyndicaat Afdeling Oost- & West-Vlaanderen Burg. Nolfstraat 7 8500 Kortrijk Tel. 056/21.05.08 Fax. 056/21.52.19 E-mail : info@vaskor.be - www.vaskor.be - Fortis IBAN BE15 2850 2031 1930 VERPLICHTE

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een nieuwe editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Reacties zijn steeds welkom, onze contactgegevens vindt u verderop

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een nieuwe editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Reacties zijn steeds welkom, onze contactgegevens vindt u verderop

Nadere informatie

Ja/Neen 15/10/ /10/2015: Verplichte DBR voor huisarts. Welke patiënten? Recht op Verhoogde Verzekeringstegemoetkoming

Ja/Neen 15/10/ /10/2015: Verplichte DBR voor huisarts. Welke patiënten? Recht op Verhoogde Verzekeringstegemoetkoming 1/10/2015: Verplichte DBR voor huisarts 15/10/2016 475075 101076 Welke patiënten? Recht op Verhoogde Verzekeringstegemoetkoming Welke prestaties? Consultaties + technische prestaties tijdens consultatie

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een nieuwe editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Wij hopen u hiermee relevante informatie aan te bieden. Als

Nadere informatie

Derdebetalersregeling

Derdebetalersregeling Derdebetalersregeling www.tarimed.be Praktische informatie 1 Algemene info i.v.m. derdebetalersregeling Per patiënt wordt een getuigschrift van verstrekte hulp opgemaakt. De specifieke derdebetalersprocedures

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Met deze CM-info voor verpleegkundigen willen wij informatie aanbieden die voor u als zorgverlener nuttig kan zijn. Als u wenst te reageren op een

Nadere informatie

= Mogelijkheid waarbij een derde (=mutualiteit) de rekening van de tandarts betaalt:

= Mogelijkheid waarbij een derde (=mutualiteit) de rekening van de tandarts betaalt: = Mogelijkheid waarbij een derde (=mutualiteit) de rekening van de tandarts betaalt: Patiënt betaalt niet meer het volledig honorarium Patiënt betaalt enkel remgeld Getuigschrift wordt niet meer aan patiënt

Nadere informatie

Mogelijkheid waarbij een derde (= de mutualiteit) de rekening van de zorgverstrekker betaalt: Patiënt betaalt contant enkel remgeld Getuigschrift wordt niet meer aan patiënt gegeven, maar naar mutualiteit

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een nieuwe editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Reacties zijn steeds welkom, onze contactgegevens vindt u verderop

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE CONSEQUENTIES VAN DE TRANSPARANTIEWET. Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Salons Waerboom Groot-Bijgaarden - 8 november 2014

ADMINISTRATIEVE CONSEQUENTIES VAN DE TRANSPARANTIEWET. Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Salons Waerboom Groot-Bijgaarden - 8 november 2014 ADMINISTRATIEVE CONSEQUENTIES VAN DE TRANSPARANTIEWET Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Salons Waerboom Groot-Bijgaarden - 8 november 2014 WAT? Wet van 10 april 2014 houdende diverse bepalingen

Nadere informatie

De informatieplicht in het kader van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

De informatieplicht in het kader van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen De informatieplicht in het kader van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen Caroline Lekane, Attaché jurist Dorothée Nevens, Attaché jurist Inleiding Sociaal verzeker de

Nadere informatie

Voorstelling LTD3. Infobrochure Kinesitherapie

Voorstelling LTD3. Infobrochure Kinesitherapie Infobrochure Kinesitherapie Voorstelling LTD3 Nationale tariferingdienst medische sector; Meer dan 25 jaar actief; Gelegen in Hasselt; Administratieve verwerking van zorgprestaties; Klanten: - huisartsen

Nadere informatie

Voorstelling LTD3. Infobrochure

Voorstelling LTD3. Infobrochure Infobrochure Voorstelling LTD3 Nationale tariferingdienst medische sector; Meer dan 25 jaar actief; Gelegen in Hasselt; Administratieve verwerking van zorgprestaties; Klanten: - huisartsen - zelfstandige

Nadere informatie

tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan

tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan De palliatieve patiënt verblijft: 1 thuis in een woon- en zorgcentrum of thuisvervangend 2 milieu op de palliatieve

Nadere informatie

betreffende de derdebetalersregeling Gewijzigd door: KB 21/07/2017 BS 09/08/2017 KB 18/09/2017 BS 05/10/2017 in voege vanaf 28/09/2017 (blz.

betreffende de derdebetalersregeling Gewijzigd door: KB 21/07/2017 BS 09/08/2017 KB 18/09/2017 BS 05/10/2017 in voege vanaf 28/09/2017 (blz. 18 SEPTEMBER 2015. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 53, 1 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, betreffende

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een nieuwe editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Reacties zijn steeds welkom, onze contactgegevens vindt u verderop

Nadere informatie

DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018

DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018 DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018 In mei 2015 richtte het Riziv een ad hoc werkgroep op genoemd diabetes type 2 en comorbiditeit. Een afgevaardigde van de commissie

Nadere informatie

Financiële transparantie van de geneeskundige verzorging: principes en nieuwigheden

Financiële transparantie van de geneeskundige verzorging: principes en nieuwigheden Financiële transparantie van de geneeskundige verzorging: principes en nieuwigheden Directie juridische zaken en toegankelijkheid Dienst voor geneeskundige verzorging 27 april 2016 2 3 Toegang tot wifi

Nadere informatie

betreffende de derdebetalersregeling

betreffende de derdebetalersregeling 18 SEPTEMBER 2015. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 53, 1 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, betreffende

Nadere informatie

Verplichte 3 e betaler

Verplichte 3 e betaler Verplichte 3 e betaler Huisartsen Verplichting vanaf 1 oktober 2015 Patiënten met een OMNIO-statuut Raadplegingen en technische prestaties (geen huisbezoeken) Voor niet-geconventioneerdenen geconventioneerden

Nadere informatie

Ereloonsupplementen buiten ziekenhuizen stijgen met 15 procent

Ereloonsupplementen buiten ziekenhuizen stijgen met 15 procent PERSBERICHT 29.03.2019 Ereloonsupplementen buiten ziekenhuizen stijgen met 15 procent Belgen die op bezoek gaan bij hun huisarts, specialist, tandarts of kinesitherapeut moeten in een derde van de gevallen

Nadere informatie

RICHTLIJNEN BETREFFENDE DE ELEKTRONISCHE FACTURERING VAN DE GENEESKUNDIGE VERZORGING HUISARTSEN IN HET KADER VAN MediPrima Fase 2

RICHTLIJNEN BETREFFENDE DE ELEKTRONISCHE FACTURERING VAN DE GENEESKUNDIGE VERZORGING HUISARTSEN IN HET KADER VAN MediPrima Fase 2 RICHTLIJNEN BETREFFENDE DE ELEKTRONISCHE FACTURERING VAN DE GENEESKUNDIGE VERZORGING HUISARTSEN IN HET KADER VAN Fase 2 1. Algemene procedure De derde betaler (huisarts/ wachtpost) kan dagelijks een factureringsbestand

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Hierbij presenteren wij u een nieuwe editie van onze nieuwsbrief voor verpleegkundigen. Reacties zijn steeds welkom, onze contactgegevens vindt u verderop

Nadere informatie

Voorstelling LTD3. Infobrochure huisartsen

Voorstelling LTD3. Infobrochure huisartsen Infobrochure huisartsen Voorstelling LTD3 Nationale tariferingdienst medische sector; Meer dan 25 jaar actief; Gelegen in Hasselt; Administratieve verwerking van zorgprestaties; Klanten: - huisartsen -

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2011/03

OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2011/03 OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2011/03 RIZIV Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekerin DIENST VOOR GENEESKUNDIGE VERZORGING Tel. : (02)739.74.79 Fax:(02)739.77.36 E-mail : nurse@riziv.fgov.be

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding. Pulinx Erlend - RIZIV - Vorming gezondheidszorg 25/09/08 afdeling maatschappelijk welzijn 1

Inleiding. Inleiding. Pulinx Erlend - RIZIV - Vorming gezondheidszorg 25/09/08 afdeling maatschappelijk welzijn 1 VERPLICHTE VERZEKERING VOOR GENEESKUNDIGE VERZORGING Inleiding De verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen is een tak van de sociale zekerheid naast de takken betreffende: -

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING:

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: UMC Sint-Pieter Hoogstraat 322 1000 Brussel RIZIV num. : 7/10076/61 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een klassieke opname of een opname in dagziekenhuis Inleiding

Nadere informatie

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE A. Beknopt overzicht Onderscheid tussen korte termijn en chronische behandeling o Korte termijn: behandeling door huisarts of specialist levering via officina-apotheker o

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR DE VERPLEGINGSINSTELLINGEN BETREFFENDE DE ELEKTRONISCHE FACTURERING VAN DE GENEESKUNDIGE VERZORGING IN HET KADER VAN MediPrima Fase 1

RICHTLIJNEN VOOR DE VERPLEGINGSINSTELLINGEN BETREFFENDE DE ELEKTRONISCHE FACTURERING VAN DE GENEESKUNDIGE VERZORGING IN HET KADER VAN MediPrima Fase 1 Specifieke instructies voor de facturatie van geneeskundige zorgen in het kader van fase 1. RICHTLIJNEN VOOR DE VERPLEGINGSINSTELLINGEN BETREFFENDE DE ELEKTRONISCHE FACTURERING VAN DE GENEESKUNDIGE VERZORGING

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/18/086 BERAADSLAGING NR. 17/007 VAN 7 FEBRUARI 2017, GEWIJZIGD OP 6 JUNI 2017 EN OP 3 APRIL 2018, OVER

Nadere informatie

Rijksinstituut voor ziekte- en Tervurenlaan 211, invaliditeitsverzekering 1 ] 50 Brussel V 02/

Rijksinstituut voor ziekte- en Tervurenlaan 211, invaliditeitsverzekering 1 ] 50 Brussel V 02/ M/17 Biilage 1 Rijksinstituut voor ziekte- en Tervurenlaan 211, invaliditeitsverzekering 1 ] 50 Brussel V 02/739 71 11 Dienst voor geneeskundige verzorging Overeenkomst voorgesteld door het Verzekeringscomite

Nadere informatie

Overleg mdt en ouders Timing

Overleg mdt en ouders Timing Mariska Waldukat Sociaal werker Patiëntenbegeleiding Overleg mdt en ouders Timing Wat nu? Aanvraagprocedure Rechten? Indienen van de aanvraag Medisch onderzoek Beslissing 1 Contact kinderbijslagfonds Bedienden

Nadere informatie

Nomenclatuur. Lesdoelstellingen. Een beetje geld. Dirk Devroey. 13 november 2006

Nomenclatuur. Lesdoelstellingen. Een beetje geld. Dirk Devroey. 13 november 2006 Nomenclatuur Dirk Devroey 13 november 2006 Lesdoelstellingen Het ontstaan van de nomenclatuur De conventie, het sociaal statuut Gebruik van de nomenclatuur Adviezen, raadplegingen, huisbezoeken, technische

Nadere informatie

Lesdoelstellingen. Nomenclatuur. Het ontstaan van de nomenclatuur. Pas op!

Lesdoelstellingen. Nomenclatuur. Het ontstaan van de nomenclatuur. Pas op! Nomenclatuur Dirk Devroey 10 november 2004 Lesdoelstellingen Het ontstaan van de nomenclatuur De conventie, het sociaal statuut Gebruik van de nomenclatuur Adviezen, raadplegingen, huisbezoeken, technische

Nadere informatie

MANDAAT. verklaart zich akkoord mandaat te verlenen aan LTD3, voor het factureren en indienen van de rekeningen "derde betalende".

MANDAAT. verklaart zich akkoord mandaat te verlenen aan LTD3, voor het factureren en indienen van de rekeningen derde betalende. MANDAAT Ondergetekende STEMPEL PLAATSEN verklaart zich akkoord mandaat te verlenen aan LTD3, voor het factureren en indienen van de rekeningen "derde betalende". Het innen van de gelden gebeurt via de

Nadere informatie

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN BRUSSEL

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN BRUSSEL RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN 211-1150 BRUSSEL Dienst voor Geneeskundige Verzorging INSTRUCTIES VOOR

Nadere informatie

FACTURATIE ANNO 2018 EGMD...EFAKT...EATTEST

FACTURATIE ANNO 2018 EGMD...EFAKT...EATTEST FACTURATIE ANNO 2018 EGMD...EFAKT...EATTEST INHOUDSTAFEL E-GMD DEFINITIE EN VOORWAARDEN HOE ACTIVEER IK E GMD EEN ZIEKENFONDS AAN HET WOORD VOORDELEN EN NADELEN E-FAKT OF E-FAKTURATIE DEFINITIE EN DOEL

Nadere informatie

De wetswijziging treedt in werking 10 dagen na de publicatie in het Belgisch Staatsblad, hetzij 9 januari 2006.

De wetswijziging treedt in werking 10 dagen na de publicatie in het Belgisch Staatsblad, hetzij 9 januari 2006. Vragen naar: Astrid De Clippel of Wim Pierlé E-mail: astrid.declippel@mi-is.be of wim.pierle@mi-is.be Tel : I Fax : Aan de dames en heren voorzit(s)ters van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/115 van 24 maart 2009 393/42 Van toepassing vanaf 1 maart 2009 Modaliteiten waaronder

Nadere informatie

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN BRUSSEL

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN BRUSSEL RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN 211-1150 BRUSSEL Dienst voor Geneeskundige Verzorging COMMISSIE VOOR INFORMATIEVERWERKING

Nadere informatie

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE De reglementering voor terugbetaling van de zuurstoftherapie thuis wijzigt grondig vanaf 1 juli 2012. A. Belangrijkste wijzigingen Onderscheid tussen korte termijn en chronische

Nadere informatie

MANDAAT. verklaart zich akkoord mandaat te verlenen aan LTD3, voor het factureren en indienen van de rekeningen "derde betalende".

MANDAAT. verklaart zich akkoord mandaat te verlenen aan LTD3, voor het factureren en indienen van de rekeningen derde betalende. MANDAAT Ondergetekende STEMPEL PLAATSEN verklaart zich akkoord mandaat te verlenen aan LTD3, voor het factureren en indienen van de rekeningen "derde betalende". Het innen van de gelden gebeurt via de

Nadere informatie

Arbeidsongevallen. Tussenkomst Medex bij medische kosten en verplaatsingskosten

Arbeidsongevallen. Tussenkomst Medex bij medische kosten en verplaatsingskosten Arbeidsongevallen Tussenkomst Medex bij medische kosten en verplaatsingskosten 1. Hoe moet u kosten en bijlagen indienen bij Medex? 2. Wanneer dient u uw kosten in bij Medex? 3. Wat betaalt Medex? 4. Wat

Nadere informatie

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE De reglementering voor terugbetaling van de zuurstoftherapie thuis werd grondig gewijzigd. A. Belangrijkste wijzigingen Onderscheid tussen korte termijn en chronische behandeling

Nadere informatie

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN 1. Welke medische kosten worden door het ziekenfonds betaald? De ziekenfondsen vergoeden geneeskundige

Nadere informatie

Het GMD? Niets dan voordelen!

Het GMD? Niets dan voordelen! Het GMD? Niets dan voordelen! HET GMD? NIETS DAN VOORDELEN! Opgestart in 1999, heeft het Globaal Medisch Dossier (GMD) in 10 jaar al een hele weg afgelegd en neemt het een steeds grotere plaats in aan

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2017/388 van 21 december 2017 3910/1636 Van toepassing vanaf 1 januari 2018 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

Tussen de partijen SEL Zorgregio Gent vzw, Baudelokaai 8 te 9000 Gent vertegenwoordigd door dr. P. Verdonck, voorzitter en ...

Tussen de partijen SEL Zorgregio Gent vzw, Baudelokaai 8 te 9000 Gent vertegenwoordigd door dr. P. Verdonck, voorzitter en ... Baudelokaai 8 9000 Gent Overeenkomst tussen de SEL Zorgregio Gent vzw als Geïntegreerde Dienst voor Thuisverzorging en partnerorganisaties,hulpverleners, gezondheidsbeoefenaars, deelnemers aan het overleg,

Nadere informatie

De vroedvrouw en de DGEC Verplichtingen in het kader van de RIZIV-reglementering

De vroedvrouw en de DGEC Verplichtingen in het kader van de RIZIV-reglementering De vroedvrouw en de DGEC Verplichtingen in het kader van de RIZIV-reglementering Genk, 15 november 2016 Marie-Christine Stoop Sociaal inspecteur 1 Inhoud 1. Het RIZIV en de Dienst Geneeskundige Evaluatie

Nadere informatie

EEN GESLAAGDE DOKTERSCONSULTATIE IN TIEN STAPPEN

EEN GESLAAGDE DOKTERSCONSULTATIE IN TIEN STAPPEN EEN GESLAAGDE DOKTERSCONSULTATIE IN TIEN STAPPEN Ga je naar je huisarts of een andere zorgverlener (bv. specialist, tandarts, kinesist, )? Hou deze tien stappen in je achterhoofd. Ze helpen je op weg naar

Nadere informatie

Terugbetaling zuurstof

Terugbetaling zuurstof Terugbetaling zuurstof Veranderingen vanaf 1 mei (Bron: APB) Vanaf 1 mei 2012 zal de reglementering rond de zuurstof grondig wijzigen. De officina-apotheker wordt enkel nog ingeschakeld in de korte termijn

Nadere informatie

Terugbetaling zuurstof vanaf 1 juli 2012

Terugbetaling zuurstof vanaf 1 juli 2012 1 Terugbetaling zuurstof vanaf 1 juli 2012 Vanaf 1 juli 2012 verandert de reglementering voor de terugbetaling van zuurstoftherapie grondig. De nieuwe regels zijn gebaseerd op wetenschappelijke richtlijnen

Nadere informatie

E-huisarts MyCareNet. e-communicatie, zijn we goed bezig? Dr. Bernard Landtmeters. Medische directie CM

E-huisarts MyCareNet. e-communicatie, zijn we goed bezig? Dr. Bernard Landtmeters. Medische directie CM E-huisarts MyCareNet e-communicatie, zijn we goed bezig? Dr. Bernard Landtmeters Medische directie CM Met dank aan het NIC (Nationaal Intermutualistisch College) E-huisarts MyCareNet Actuele situatie MyCareNet

Nadere informatie

OCMW-TUSSENKOMST IN MEDISCHE KOSTEN

OCMW-TUSSENKOMST IN MEDISCHE KOSTEN OCMW-TUSSENKOMST IN MEDISCHE KOSTEN Doelgroep Onderscheid op basis van wettelijk kader : Onwettig verblijf Wettig verblijf 20/11/18 2 ONWETTIG VERBLIJF : DRINGENDE MEDISCHE HULP DRINGENDE MEDISCHE HULP

Nadere informatie

Cosmopolite te Blankenberge (rust/herstel) J-Club De Knapzak te Bohan (rust) Andere. Naam en voornaam van verzekerde:... Adres:...

Cosmopolite te Blankenberge (rust/herstel) J-Club De Knapzak te Bohan (rust) Andere. Naam en voornaam van verzekerde:... Adres:... Aanvraag voor herstelverblijf rustverblijf zorgverblijf begeleider herstelverblijf Cosmopolite te Blankenberge (rust/herstel) J-Club De Knapzak te Bohan (rust) Andere 1) Administratieve gegevens 4.. INSS......

Nadere informatie

Tariefonderzoek: wat betaalt u bij de specialist? Vragen en antwoorden

Tariefonderzoek: wat betaalt u bij de specialist? Vragen en antwoorden 1. Het onderzoek Tariefonderzoek: wat betaalt u bij de specialist? Vragen en antwoorden 1.1 Waarom heeft CM dit onderzoek uitgevoerd? Elke twee jaar sluiten de ziekenfondsen en artsenvertegenwoordigers

Nadere informatie

Uw ziekenhuisfactuur. algemene informatie over de elementen die uw factuur bepalen

Uw ziekenhuisfactuur. algemene informatie over de elementen die uw factuur bepalen Uw ziekenhuisfactuur algemene informatie over de elementen die uw factuur bepalen Mijnheer, Mevrouw Binnenkort wordt u opgenomen in ons ziekenhuis. De opnamedienst overhandigde u daarom deze brochure,

Nadere informatie

Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven. Huishoudelijk reglement

Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven. Huishoudelijk reglement Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven BINNENSCHOOLSE KINDEROPVANG Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement vzw Kinderopvang Leuven Inhoud 1. Voorwoord... 3

Nadere informatie

Vanaf september 2016 gaan we opnieuw van start met opleidingen. Een optimale facturatie is de basis voor een gezonde financiering van het ziekenhuis.

Vanaf september 2016 gaan we opnieuw van start met opleidingen. Een optimale facturatie is de basis voor een gezonde financiering van het ziekenhuis. Vanaf september 2016 gaan we opnieuw van start met opleidingen. Een optimale facturatie is de basis voor een gezonde financiering van het ziekenhuis. Door een steeds ingewikkelder wetgeving, vele grijze

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Nakuurhome Papiermoleken Oudebaan 293 3000 Leuven TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Inleiding Met dit document willen

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring klassieke opname en opname in dagziekenhuis

Toelichting bij de opnameverklaring klassieke opname en opname in dagziekenhuis Toelichting bij de opnameverklaring klassieke opname en opname in dagziekenhuis Moorselbaan 164, 9300 Aalst T. 053 72 41 11 F. 053 72 45 86 www.olvz.be U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een

Nadere informatie

Nieuwe richtlijnen diabetes

Nieuwe richtlijnen diabetes Nieuwe richtlijnen diabetes Nieuwe richtlijnen diabetes In de loop van 2016 zijn er verschillende nieuwe richtlijnen gecommuniceerd en sinds 1 mei 2018 gelden er opnieuw nieuwe regelgevingen niet eenvoudig

Nadere informatie

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER?

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? Wij voorzien een tegemoetkoming in de kostprijs! 3 Wij zijn echt met je gezondheid bezig! Wie komt in aanmerking voor deze tegemoetkoming? Alle leden die al 6 maanden bijdragen

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2012/02. Website: Onze referte: 1240/OMZ-CIRC/INF-12-2-n Brussel, 16 januari 2013

OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2012/02. Website:   Onze referte: 1240/OMZ-CIRC/INF-12-2-n Brussel, 16 januari 2013 OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2012/02 RIZIV Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekerin DIENST VOOR GENEESKUNDIGE VERZORGING Tel. : (02)739.74.79 Fax:(02)739.77.36 E-mail : nurse@riziv.fgov.be

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering NL1 Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/201 van 27 mei 2009 3910/808 Van toepassing vanaf 1 juni 2009 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Mijnheer/Mevrouw DIENST GENEESKUNDIGE VERZORGING Correspondent: Call center Tel.: 02.739.74.79 - Fax: E-mail: Onze referte: 110/AG Brussel,

Nadere informatie

De HZIV voert dit type opzoekingen ook uit voor zorgverstrekkers, voornamelijk voor grote ziekenhuiscentra.

De HZIV voert dit type opzoekingen ook uit voor zorgverstrekkers, voornamelijk voor grote ziekenhuiscentra. Aanvraag verzekerbaarheid in het buitenland Procedure voor de OCMW s HZIV Dienst Internationale Relaties (iri.enquete@hziv.be) www.hziv.be Inleiding De Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

Nadere informatie

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen In dit document wordt een samenvatting gegeven van de belangrijkste wet- en regelgeving met betrekking tot palliatieve zorg: 1. m.b.t. de zorgverlening

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende het automatisch toekennen van een tenlasteneming van de Vlaamse zorgverzekering voor palliatieve thuispatiënten

Voorstel van resolutie. betreffende het automatisch toekennen van een tenlasteneming van de Vlaamse zorgverzekering voor palliatieve thuispatiënten stuk ingediend op 2262 (2013-2014) Nr. 1 30 oktober 2013 (2013-2014) Voorstel van resolutie van mevrouw Vera Van der Borght, de heer Peter Gysbrechts, de dames Gwenny De Vroe en Lydia Peeters en de heren

Nadere informatie

W/97 octies. Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering. Dienst voor geneeskundige verzorging

W/97 octies. Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering. Dienst voor geneeskundige verzorging Bijlage 2 W/97 octies Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering Tervurenlaan 211, 1150 Brussel 02/739 78 32 Dienst voor geneeskundige verzorging ZEVENDE WIJZIGINGSCLAUSULE BIJ DE NATIONALE

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Boemerangstraat 2 B-3900 Overpelt 7/10116/21/000 Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname.

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring A.Z. Vesalius - campus Tongeren A.Z. Vesalius - campus Tongeren Hazelereik 51 3700 TONGEREN Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben

Nadere informatie

Financiële tegemoetkomingen in de thuiszorg

Financiële tegemoetkomingen in de thuiszorg Financiële tegemoetkomingen in de thuiszorg Uschi De Coster Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 1 Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Wist je dat 3. Een brede waaier 4. Casus 1: Jules 5. Casus 2: Martha 6. Waar vind

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname. Deze keuzes maakt u aan de hand van

Nadere informatie

FORFAITAIRE BETALING INSCHRIJVING VAN DE RECHTHEBBENDE Abonnementsformulier

FORFAITAIRE BETALING INSCHRIJVING VAN DE RECHTHEBBENDE Abonnementsformulier FORFAITAIRE BETALING INSCHRIJVING VAN DE RECHTHEBBENDE Abonnementsformulier MEDISCH HUIS: Benaming: WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM DE WILLE Adres: KAPELSTRAAT 4 2830 WILLEBROEK Nr. R.I.Z.I.V.: 8.12502.67.101 Het

Nadere informatie

MyCareNet een meerwaarde voor de praktijk? De telematicapremie, een gezonde stimulans?

MyCareNet een meerwaarde voor de praktijk? De telematicapremie, een gezonde stimulans? Medische Directie MyCareNet een meerwaarde voor de praktijk? De telematicapremie, een gezonde stimulans? Met dank aan het Nationaal Intermutualistisch College Dr. Bernard Landtmeters Inleiding MyCareNet

Nadere informatie

Wat kost uw ziekenhuisopname?

Wat kost uw ziekenhuisopname? Wat kost uw ziekenhuisopname? INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Deze folder bevat informatie over de kosten die verbonden zijn aan een verblijf in ons ziekenhuis. WELKE KOSTEN BETAALT UW MUTUALITEIT? Wanneer

Nadere informatie

Agenda. Doel van de opleiding De tandverzorging. Persoonlijk aandeel Derde betaler Samenvatting Vraag en antwoord. Algemeenheden Verstrekkingen

Agenda. Doel van de opleiding De tandverzorging. Persoonlijk aandeel Derde betaler Samenvatting Vraag en antwoord. Algemeenheden Verstrekkingen Agenda Doel van de opleiding De tandverzorging Algemeenheden Verstrekkingen Persoonlijk aandeel Derde betaler Samenvatting Vraag en antwoord Inzicht verwerven in de verschillende verstrekkingen tandzorg

Nadere informatie

Wegwijs ersie 4/2018 nk v mpus Ge elzijnsca W g vzw ruis Limbur -Gele K Wit teur ec n dir emee lg yers a rt Me VU: Ba

Wegwijs ersie 4/2018 nk v mpus Ge elzijnsca W g vzw ruis Limbur -Gele K Wit teur ec n dir emee lg yers a rt Me VU: Ba Wegwijs egwijs Ziekte, handicap of leeftijd brengen ongemakken met zich mee. Je verpleegkundige komt je thuis verzorgen, volgens jouw behoeften. Maar ze maakt je ook wegwijs als je met vragen zit of advies

Nadere informatie

Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV Campus Stad Campus Melveren

Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV Campus Stad Campus Melveren Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV 720-991-10 Campus Stad Campus Melveren Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis Versie 01/01/2018 U kan als patiënt

Nadere informatie

ZUURSTOF WIJZIGINGEN VANAF 1 JULI 2012 WAT MOET IK DOEN ALS APOTHEKER OM DE CONTINUÏTEIT TE WAARBORGEN?

ZUURSTOF WIJZIGINGEN VANAF 1 JULI 2012 WAT MOET IK DOEN ALS APOTHEKER OM DE CONTINUÏTEIT TE WAARBORGEN? ZUURSTOF WIJZIGINGEN VANAF 1 JULI 2012 Vanaf 1 juli 2012 zal de terugbetaling van zuurstoftherapie grondig wijzigen. De officinaapotheker wordt enkel nog ingeschakeld in de korte termijn zuurstoftherapie.

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR DE VERPLEGINGSINSTELLINGEN BETREFFENDE DE ELEKTRONISCHE FACTURERING VAN DE GENEESKUNDIGE VERZORGING IN HET KADER VAN MediPrima Fase 1

RICHTLIJNEN VOOR DE VERPLEGINGSINSTELLINGEN BETREFFENDE DE ELEKTRONISCHE FACTURERING VAN DE GENEESKUNDIGE VERZORGING IN HET KADER VAN MediPrima Fase 1 Specifieke instructies voor de facturatie van geneeskundige zorgen in het kader van fase 1. RICHTLIJNEN VOOR DE VERPLEGINGSINSTELLINGEN BETREFFENDE DE ELEKTRONISCHE FACTURERING VAN DE GENEESKUNDIGE VERZORGING

Nadere informatie

infobrochure tarieven en factuur

infobrochure tarieven en factuur infobrochure tarieven en factuur Auteur: dienst facturatie KEI - Versie 2016 Mevrouw, Mijnheer, Met deze brochure willen we u informeren over het financiële aspect van uw ziekenhuisverblijf. In het KEI

Nadere informatie

Handboek voor het gebruik van 4CP door huisartsen

Handboek voor het gebruik van 4CP door huisartsen Handboek voor het gebruik van 4CP door huisartsen Inleiding Vanuit hun bekommernis om een verbetering van de productiviteit, maar ook om de dienstverlening aan de klantenzorgverleners, hebben de Onafhankelijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2015 juli

Nieuwsbrief 2015 juli Nieuwsbrief 2015 juli De papieren factuur niet meer opsturen naar de VI Op 15/07/2015 heeft het RIZIV op haar website gepubliceerd dat voor de facturatie van prestaties vanaf 1 juli 2015 u geen papieren

Nadere informatie

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering AAN DE LABORATORIA Dienst voor geneeskundige verzorging Correspondent: Annelies Degraeve Attaché Tel.: 02/739.78.45 E-Mail: Annelies.Degraeve@riziv.fgov.be

Nadere informatie

Coordinatie--ZIV--KB forfaitaire-honoraria-klinische-biologie--niet-in-ziekenhuis.doc

Coordinatie--ZIV--KB forfaitaire-honoraria-klinische-biologie--niet-in-ziekenhuis.doc 24 SEPTEMBER 1992. - Koninklijk besluit tot vaststelling van nadere regelen betreffende de forfaitaire honoraria voor sommige verstrekkingen inzake klinische biologie, verleend aan niet in een ziekenhuis

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2009/3

OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2009/3 OMZENDBRIEF AAN DE VERPLEEGKUNDIGEN 2009/3 RIZIV Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering DIENST VOOR GENEESKUNDIGE VERZORGING Tel. : (02)739.74.79 Fax: (02)739.77.36 E-mail : Onze referte:

Nadere informatie

FORFAITAIRE BETALING INSCHRIJVING VAN DE RECHTHEBBENDE Abonnementsformulier

FORFAITAIRE BETALING INSCHRIJVING VAN DE RECHTHEBBENDE Abonnementsformulier FORFAITAIRE BETALING INSCHRIJVING VAN DE RECHTHEBBENDE Abonnementsformulier MEDISCH HUIS: Benaming: WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM DE WILLE Adres: KAPELSTRAAT 4 2830 WILLEBROEK Nr. R.I.Z.I.V.: 8.12502.67.101 Het

Nadere informatie

herstelverblijf rustverblijf zorgverblijf begeleider herstelverblijf Cosmopolite te Blankenberge (rust/herstel) Andere

herstelverblijf rustverblijf zorgverblijf begeleider herstelverblijf Cosmopolite te Blankenberge (rust/herstel) Andere AANVRAAG herstelverblijf rustverblijf zorgverblijf begeleider herstelverblijf 1) Administratieve gegevens 4 Cosmopolite te Blankenberge (rust/herstel) Andere INSS - _ - Naam en voornaam van verzekerde...

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes maken in verband met uw opname in het ziekenhuis, keuzes die een belangrijke

Nadere informatie