Helft zorgverzekerden komt niet rond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Helft zorgverzekerden komt niet rond"

Transcriptie

1 Bijlage perstekst Helft zorgverzekerden komt niet rond 1. Het belang van de zorgverzekering Het HIVA onderzoek (2008) 1 bevestigt het nut van de Vlaamse zorgverzekering. Voor zorgerkenden maakt het wel degelijk een groot financieel verschil of ze al dan niet een tegemoetkoming vanuit de Vlaamse zorgverzekering ontvangen. Het HIVA onderzoek toont aan dat vooral de tegemoetkoming vanuit de zorgverzekering ervoor zorgt dat de bestaansonzekerheid bij zwaar zorgbehoevende aanzienlijk daalt. Grafiek 1 (afkomstig uit het HIVA onderzoek) toont aan hoe het percentage bestaansonzekerheid 2 evolueert. De objectieve bestaansonzekerheid van personen die een premie van de zorgverzekering ontvangen, bedraagt louter op basis van het inkomen (equivalent inkomen 3 ) 33 %. Deze stijgt naar 38 % als de medische kosten worden toegevoegd en naar 54 % als de niet medische kosten worden toegevoegd. De tussenkomsten van de MAF en de forfaitaire tussenkomsten voor chronisch zieken (zorgforfait, incontinentieforfait en palliatief forfait) doen de bestaansonzekerheid niet veel dalen (tot 52 %). Met de tussenkomst vanuit de zorgverzekering daalt de bestaansonzekerheid aanzienlijk van 52 % naar 38 %. De bestaansonzekerheid blijft toch nog iets hoger dan in het geval er geen kosten zouden zijn. Grafiek 1: Impact van medische en niet-medische kosten op de objectieve bestaansonzekerheid bij personen met een tegemoetkoming mantel-en thuiszorg voor de zorgverzekering 1 Pacolet J., Spruytte N., Merckx S. (2008), Bestaansonzekerheid in Vlaanderen bij chronisch zorgbehoeftige zieken thuis: belang van de Vlaamse zorgverzekering, Leuven: Katholieke Universiteit Leuven, Hoger instituut voor de arbeid. 2 Het percentage bestaansonzekerheid refereert naar het % personen met een equivalent inkomen dat beneden de grens van 60 % van het mediaan inkomen voor de totale bevolking ligt. Dit is de gangbare definitie van de armoedegrens die in Europees verband wordt gebruikt. 3 Bij het equivalent inkomen houdt men rekening met de gezinssamenstelling. Het equivalent inkomen is een berekening van het inkomen dat ongeveer beschikbaar is per gezinslid.

2 2. Compenseert de tegemoetkoming de niet-medische kosten? Het HIVA voerde in 2006 een studie 4 uit naar de impact van de Vlaamse zorgverzekering op de financiële situatie van personen met een erkenning binnen de Vlaamse zorgverzekering. Er werden enquêtes uitgevoerd bij personen met een erkenning mantel en thuiszorg in de Vlaamse zorgverzekering. In het onderzoek gebeurde een raming van de niet-medische kosten voor de volgende posten: een vergoeding voor de mantelzorger, verzorgingsmiddelen, vervoerskosten, poetshulp en gezinszorg 5. Tabel 1 toont aan dat de mediaankost voor de niet-medische kosten 128 euro bedraagt. Voor een kleine groep lopen de niet-medische kosten bijzonder hoog op. 25 % van de ondervraagde personen hebben kosten die hoger liggen dan 230 euro per maand. Tabel 1: de niet-medische kosten bij personen met een thuiszorg erkenning Bron: HIVA studie (2008) Eind 2010 waren er personen die een erkenning hadden in de Vlaamse zorgverzekering, waarvan zo n personen binnen de thuiszorg. Volgens de resultaten uit de HIVA studie zou de helft hiervan of ongeveer personen niet toekomen met deze tegemoetkoming. In het HIVA onderzoek werd ook gepeild naar indicatoren die wijzen op bestaansonzekerheid. 33 % van de ondervraagde personen heeft een inkomen onder de armoedegrens (822 euro in 2005) 6. Enkele onderzoeksresultaten die de subjectieve bestaansonzekerheid weergeven: - 61 % zegt moeilijk rond te kunnen komen - Voor 78 % passen de gezondheidskosten moeilijk tot onmogelijk in hun budget - 6 % heeft het voorbije jaar noodzakelijke medische zorgen van zichzelf of een gezinslid uitgesteld uit financiële overwegingen 3. Wie zijn de zorgverzekerden? Opmerking vooraf: 51 % van alle leden die zijn aangesloten bij een zorgkas, is lid van CM-Zorgkas. Bovendien is er slechts een minieme afwijking op de leeftijdsverdeling tussen de CM-Zorgkas-leden en de leden van alle zorgkassen samen. Op basis van deze vaststellingen kan men besluiten dat de 4 Pacolet J., Spruytte N., Merckx S. (2008), Bestaansonzekerheid in Vlaanderen bij chronisch zorgbehoeftige zieken thuis: belang van de Vlaamse zorgverzekering, Leuven: Katholieke Universiteit Leuven, Hoger instituut voor de arbeid. 5 Omwille van non-respons en onzuiverheden kon geen betrouwbare analyse gebeuren van de nietterugbetaalde medicatie, duurzame hulpmiddelen, woningaanpassing en andere niet-medische professionele hulpverening. 6 De armoedegrens is het equivalent inkomen dat beneden de grens ligt van 60 % van het mediaan inkomen voor de totale bevolking.

3 onderzoeksresultaten op basis van de CM-Zorgkas gegevens de algemene tendensen weergeven die gelden voor alle erkenden binnen de Vlaamse zorgverzekering. De erkende zorgverzekerde uit : wordt hoofdzakelijk thuis verzorgd 64 % heeft een erkenning van mantel- en thuiszorg 36 % heeft een erkenning binnen de residentiële zorg heeft een hogere leeftijd De mediane leeftijd 8 in de mantel- en thuiszorg erkenning = 78 jaar De mediane leeftijd in de residentiële zorg erkenning = 85 jaar Een kleine minderheid van de erkenden (2,7 %) zijn kinderen of jongeren (0-25 jaar). Deze zijn (bijna) uitsluitend terug te vinden onder de mantel- en thuiszorgerkenningen. 14 % is tussen de 26 en 64. is vaak een vrouw In de mantel-en thuiszorg erkenning is 59 % een vrouw. In de residentiële zorg erkenning is 73 % een vrouw. de meerderheid bevindt zich in een financieel kwetsbare situatie Van alle CM-Zorgkas leden heeft slechts een minderheid (14 %) het VT statuut. Van alle personen die een erkenning hebben binnen CM-Zorgkas heeft de meerderheid (64 %) het VT-statuut, ontvangt in sommige gevallen ook een tegemoetkoming vanuit de verplichte ziekteverzekering Binnen de mantel-en thuiszorg erkenningen ontvangt 58 % van de personen ook een tegemoetkoming vanuit de verplichte ziekteverzekering (VP). (hoofdzakelijk: terugbetaling MAF, zorgforfait en incontinentieforfait) Binnen de residentiële zorg erkenning ontvangt 39 % een tegemoetkoming vanuit de VP. (hoofdzakelijk: terugbetaling MAF en zorgforfait) Grafiek 2: Leeftijdsverdeling residentiële zorg en mantel-en thuiszorg erkenning wordt als analysejaar genomen omdat op het moment van de samenstelling van de bestanden ( ) nog niet alle gegevens uit 2010 beschikbaar waren. 8 Indien men alle personen rangschikt op basis van hun leeftijd, dan bevindt de persoon met de mediane leeftijd zich net in het midden. 50 % van de personen is dus ouder 50 % van de personen is jonger dan de persoon met de mediane leeftijd.

4 4. Hoelang blijft de zorgverzekerde erkend? Enkel voor de erkenningen die ondertussen al beëindigd zijn, kan de werkelijke duurtijd berekend worden. Gemiddeld verblijven de zorgverzekerden 30 maanden of 2,5 jaar in de zorgverzekering. Voor de erkenningen die nog lopende zijn, kan enkel een minimale duurtijd berekend worden. Als fictieve einddatum werd genomen. De gemiddelde duurtijd voor de nog lopende erkenningen bedraagt 45,5 maanden of 3,5 jaar. De gemiddelde duurtijd wordt beïnvloed door enkele factoren: de duurtijd is langer indien er tijdens de erkenning veranderd wordt van zorgvorm (vb: overgang van een thuiszorg naar een residentiële erkenning); de duurtijd is langer voor personen die op het einde van hun erkenning een erkenning binnen de residentiële zorg hebben; hoe jonger men is bij de instroom in de zorgverzekering, hoe langer de duurtijd van de erkenning is. Specifiek voor de al beëindigde erkenningen: de duurtijd is langer voor personen die erkend zijn tot aan hun overlijden (doorlopende erkenning) (31 maanden) dan voor personen die erkend zijn tot ze niet meer voldoen aan de inclusievoorwaarden voor wat betreft de graad van zorgbehoevendheid of opname in een instelling (tijdelijke erkenning) (22 maanden). 5. Het bereik van de zorgverzekering Om erkend te worden moet men aantonen dat men zorgbehoevend is. In de meerderheid van de gevallen (59 % in 2009) wordt dit bewezen aan de hand van een attest (attest van afhankelijkheidsproblemen of opname in een erkende instelling). In de andere gevallen toont men dit aan met een indicatiestelling, uitgevoerd door een erkende instantie. Personen met een attest dat recht geeft op een erkenning binnen de zorgverzekering, moeten hiervoor steeds een aanvraag tot erkenning indienen. Deze verplichte tussenstap van een erkenningsaanvraag kan tot gevolg hebben dat een zeker aantal personen met een geldig attest toch niet erkend is in de zorgverzekering (=non-take up). Dankzij de koppeling tussen verplichte ziekteverzekeringsgegevens van CM (bezit van een attest) en CM-Zorgkasgegevens (erkenning) kon voor de eerste keer de non-take up berekend worden. De nontake up werd berekend voor de volgende 3 attesten: attest thuisverpleging (forfait B of C), opnameattest ROB (Rustoord voor bejaarden) of RVT (rust- en verzorgingstehuis) en een opnameattest PVT (psychiatrisch verzorgingstehuis). De 3 geselecteerde attesten zijn goed voor de meerderheid (73 %) van de attesten gebruikt als bewijsvoering bij lopende erkenningen in Tabel 2 toont aan dat procentueel gezien de non-take up zeer beperkt is (tussen 0,46 % en 2,21 % naargelang het onderzochte attest). Dit wijst erop dat personen met een attest dat het recht opent op een erkenning in de zorgverzekering, de weg naar de zorgverzekering ook vinden. De non-take up die in 2005 al beperkt was, is in de loop der jaren nog verkleind. In absolute aantallen gaat het om 718 personen die in 2009 niet erkend zijn, ondanks het bezit van het vereiste attest.

5 Tabel 2: De non-take up in de zorgverzekering 9 6. De evolutie in het aantal erkenningen In 2009 waren personen binnen CM-Zorgkas erkend als zorgbehoevend. Op een totaal van leden, betekent dit dus 5,90 % van alle CM-Zorgkas leden. Het aantal lopende 10 erkenningen stijgt jaarlijks met 5 à 6 %. Grafiek 3 toont aan dat vooral de mantel- en thuiszorgerkenningen die jaarlijks met 7 à 9 % stijgen verantwoordelijk zijn voor deze jaarlijkse stijging. De residentiële erkenningen stijgen slechts met 1 à 3 % per jaar. Met uitzondering van de startjaren ( ) kan men zeggen dat de erkenningen binnen de zorgverzekering eenzelfde jaarlijkse toename kennen. Grafiek 3: Jaarlijks aangroeipercentage in aantal erkenningen 9 *: personen met een VP-attest maar zonder een erkenning binnen de zorgverzekering **: aandeel non-take up = aantal personen met een VP-attest maar zonder erkenning/ aantal personen met een VP-attest (met erkenning + zonder erkenning) 10 Lopende erkenningen zijn het aantal nieuwe erkenningen (van een bepaald jaar) + het aantal bestaande erkenningen (die het jaar ervoor al bestonden en gewoon doorlopen)

www.vlaamsezorgverzekering.be

www.vlaamsezorgverzekering.be www.vlaamsezorgverzekering.be De Vlaamse zorgverzekering wil een (gedeeltelijke) dekking bieden van kosten voor niet-medische zorgen verleend aan een zorgbehoevende vernieuwde regeling vanaf 2003 om zorgverzekering

Nadere informatie

VERZEKERING: 1. Premiebetaling : 25 euro per jaar* (WIGWE 10 euro) 2. Verzekerd risico : Niet-medische kosten die een zorgbehoevende persoon heeft.

VERZEKERING: 1. Premiebetaling : 25 euro per jaar* (WIGWE 10 euro) 2. Verzekerd risico : Niet-medische kosten die een zorgbehoevende persoon heeft. B.E.L.-PROFIELSCHAAL Basis - Eerste - Lijns - profielschaal VERZEKERING: 1. Premiebetaling : 25 euro per jaar* (WIGWE 10 euro) 2. Verzekerd risico : Niet-medische kosten die een zorgbehoevende persoon

Nadere informatie

Solidariteit en. van beleidsinnovatie. Bea Cantillon FORUM FEDERALISME. Antwerpen, 16 september 2009

Solidariteit en. van beleidsinnovatie. Bea Cantillon FORUM FEDERALISME. Antwerpen, 16 september 2009 Solidariteit en subsidiariteit: de zorgverzekering als voorbeeld van beleidsinnovatie Bea Cantillon Antwerpen, 16 september 2009 Hoe verhoudt de VZV zich tot de Belgische SZ? door de VZV is een meerlagig

Nadere informatie

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering Wat meer uitleg over de zorgverzekering Welkom bij de Vlaamse Zorgkas Wat is de zorgverzekering? De Vlaamse Regering heeft aan het eind van de jaren negentig de zorgverzekering in het leven geroepen. Waarom?

Nadere informatie

Het Inkomen van Chronisch zieke mensen

Het Inkomen van Chronisch zieke mensen Het Inkomen van Chronisch zieke mensen een uiteenzetting door: Greet Verbergt voor t Lichtpuntje & Vlaamse pijnliga 18 april 2009 Greet Verbergt is navorser en collega van Prof. Bea Cantillon aan het Centrum

Nadere informatie

Zorgkas LM. Vlaamse Zorgverzekering. Zorgkas

Zorgkas LM. Vlaamse Zorgverzekering. Zorgkas Zorgkas LM Vlaamse Zorgverzekering Zorgkas Wat is de Vlaamse Zorgverzekering? De Vlaamse Zorgverzekering is een initiatief van de Vlaamse Overheid en zorgt ervoor dat er een maandelijkse tegemoetkoming

Nadere informatie

De Vlaamse zorgverzekering

De Vlaamse zorgverzekering De Vlaamse zorgverzekering 1 Inhoud Wat is de Vlaamse zorgverzekering? 3 Wat moet ik doen om in orde te zijn met de Vlaamse zorgverzekering? 4 Moet ik aansluiten bij een zorgkas en bijdragen betalen? 4

Nadere informatie

Zorgkas van de Liberale Mutualiteiten. Zorgkas van de Liberale Mutualiteiten EEN ZEKERE TOEKOMST

Zorgkas van de Liberale Mutualiteiten. Zorgkas van de Liberale Mutualiteiten EEN ZEKERE TOEKOMST Zorgkas van de Liberale Mutualiteiten EEN ZEKERE TOEKOMST Wat is de Vlaamse Zorgverzekering? De Vlaamse Zorgverzekering is een initiatief van de Vlaamse Overheid en zorgt ervoor dat er een maandelijkse

Nadere informatie

Ouderen Informatie Punt

Ouderen Informatie Punt OCMW LICHTERVELDE Sociaal Huis Ouderen Informatie Punt Tegemoetkomingen Wat, wanneer, waar en hoe aanvragen DE TEGEMOETKOMING VOOR HULP AAN BEJAARDEN VOOR WIE? De tegemoetkoming kan worden aangevraagd

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg ZG/VZ/ZF/120607 In te vullen door de zorgkas ontvangstdatum Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u als zorgbehoevende een tegemoetkoming

Nadere informatie

Aanvraag in het kader van de

Aanvraag in het kader van de Aanvraag in het kader van de U kunt dit aanvraagformulier gebruiken om de terugbetaling aan te vragen van niet-medische kosten of om een vergoeding te verkrijgen indien u thuis door een mantelzorger verzorgd

Nadere informatie

DURF2020. Mensen met een beperking hun eigen leven in handen geven, daar gaan we voor!

DURF2020. Mensen met een beperking hun eigen leven in handen geven, daar gaan we voor! DURF2020 Mensen met een beperking hun eigen leven in handen geven, daar gaan we voor! Het Basisondersteuningsbudget Wat is het en wat kan ik ermee? Overzicht workshop Deel 1 (Zorgkas) De Zorgkas vandaag

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg van de Vlaamse zorgverzekering

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg van de Vlaamse zorgverzekering Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg van de Vlaamse zorgverzekering VSB-01-161222 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Er bestaan electrische pillendozen waarbij men per dag 7 alarmen kan instellen om medicatie te nemen. De kostprijs ervan is 25 euro en kunnen bij de

Er bestaan electrische pillendozen waarbij men per dag 7 alarmen kan instellen om medicatie te nemen. De kostprijs ervan is 25 euro en kunnen bij de Parkinson Praatgroep Klein-Brabant & Willebroek 24 oktober 2018 De vierde bijeenkomst van de praatgroep werd bijgewoond door 17 personen in het dienstencentrum te Bornem. Sommige nieuwkomers waren geïnformeerd

Nadere informatie

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar 2 Thuiszorg informatie punt Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar Inhoud 1 Tegemoetkoming mindervaliden van de FOD Sociale Zekerheid... 5 1.1 De tegemoetkoming hulp aan bejaarden (THAB)...

Nadere informatie

2 De zorgbehoevende voldoet aan de onderstaande voorwaarden:

2 De zorgbehoevende voldoet aan de onderstaande voorwaarden: Subsidiereglement mantelzorgpremie Art. 1. Doelstelling Het OCMW Horebeke wil het werk waarderen van de persoon die op een intense manier instaat voor de verzorging van een zorgbehoevende persoon, zodat

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2012/2 over de maximumfactuur in de thuiszorg

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2012/2 over de maximumfactuur in de thuiszorg VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2012/2 over de maximumfactuur in de thuiszorg Vlaamse Ouderenraad vzw 4 juli 2012 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2012/2 over de maximumfactuur

Nadere informatie

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg VSB-01-180207 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Vlaamse sociale bescherming. Wie zorg nodig heeft, sterker maken

Vlaamse sociale bescherming. Wie zorg nodig heeft, sterker maken Vlaamse sociale bescherming Wie zorg nodig heeft, sterker maken INHOUD 1. Vlaamse sociale bescherming: inhoud en situering 2. Solidair verzekeringsmodel 3. Persoonsvolgende financiering 4. Uniforme inschaling

Nadere informatie

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving sociale dienst informatiebrochure Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Financiële tussenkomst 4 3. Sociale tussenkomsten en tegemoetkomingen 8 4. Werk

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg ZG/VZ/ZF/151218 In te vullen door de zorgkas ontvangstdatum Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u als zorgbehoevende een tegemoetkoming

Nadere informatie

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg VSB-01-180207 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

AANVRAAG VOOR EEN TEGEMOETKOMING VOOR MANTEL- EN THUISZORG VAN DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING

AANVRAAG VOOR EEN TEGEMOETKOMING VOOR MANTEL- EN THUISZORG VAN DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING AANVRAAG VOOR EEN TEGEMOETKOMING VOOR MANTEL- EN THUISZORG VAN DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING In te vullen door de zorgkas Ontvangstdatum: Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u een zorgbudget

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg ZG/VZ/ZF/070507 In te vullen door de zorgkas ontvangstdatum Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u als zorgbehoevende een tegemoetkoming

Nadere informatie

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden. ouder dan 65 jaar

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden. ouder dan 65 jaar 2 Thuiszorg informatie punt Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar Inhoudstafel 1. Tegemoetkoming mindervaliden van de FOD Sociale Zekerheid pag 1 De tegemoetkoming hulp aan bejaarden pag

Nadere informatie

TITEL I. Voorwaarden tot het bekomen van een mantelzorgpremie

TITEL I. Voorwaarden tot het bekomen van een mantelzorgpremie OCMW Boortmeerbeek Dienst thuiszorg Huishoudelijk reglement dienst thuiszorg mantelzorgpremie Artikel 1 Met ingang van 1 november 2010 kent het OCMW Boortmeerbeek een mantelzorgpremie toe aan de mantelzorgers

Nadere informatie

2. Ziekteverzekering en financiële tegemoetkomingen

2. Ziekteverzekering en financiële tegemoetkomingen zorg 2. Ziekteverzekering en financiële tegemoetkomingen De ziekteverzekering dekt de medische kosten, terwijl de zorgverzekering de niet-medische kosten vergoedt. De tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden

Nadere informatie

Thuiszorg. informatiepunt

Thuiszorg. informatiepunt Thuiszorg 2 informatiepunt Inhoud 1 De Vlaamse Sociale bescherming... 4 1.1 Wat is de Vlaamse Sociale bescherming?... 4 1.2 De tegemoetkoming hulp aan bejaarden (THAB)... 4 1.2.1 Wat en voor wie?... 4

Nadere informatie

Aansluiten bij een zorgkas?

Aansluiten bij een zorgkas? De zorgkas Aansluiten bij een zorgkas? Wat is een zorgkas? Een zorgkas organiseert in opdracht van de Vlaamse overheid de Vlaamse sociale bescherming 6 zorgkassen 5 zorgkassen zijn verbonden aan een mutualiteit

Nadere informatie

Financiële tegemoetkomingen in de thuiszorg

Financiële tegemoetkomingen in de thuiszorg Financiële tegemoetkomingen in de thuiszorg Uschi De Coster Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 1 Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Wist je dat 3. Een brede waaier 4. Casus 1: Jules 5. Casus 2: Martha 6. Waar vind

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/192 BERAADSLAGING NR 08/071 VAN 2 DECEMBER 2008 BETREFFENDE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS VERVAT

Nadere informatie

SEMINAIRE QUELLE ASSURANCE AUTONOMIE EN WALLONIE? 18 maart 2016

SEMINAIRE QUELLE ASSURANCE AUTONOMIE EN WALLONIE? 18 maart 2016 SEMINAIRE QUELLE ASSURANCE AUTONOMIE EN WALLONIE? 18 maart 2016 DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING DE VLAAMSE ZORGVERZEKERING BIEDT EEN TEGEMOETKOMING IN DE KOSTEN VOOR NIET-MEDISCHE ZORGEN VERLEEND AAN EEN ZORGBEHOEVENDE

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende het automatisch toekennen van een tenlasteneming van de Vlaamse zorgverzekering voor palliatieve thuispatiënten

Voorstel van resolutie. betreffende het automatisch toekennen van een tenlasteneming van de Vlaamse zorgverzekering voor palliatieve thuispatiënten stuk ingediend op 2262 (2013-2014) Nr. 1 30 oktober 2013 (2013-2014) Voorstel van resolutie van mevrouw Vera Van der Borght, de heer Peter Gysbrechts, de dames Gwenny De Vroe en Lydia Peeters en de heren

Nadere informatie

I. Analyse van de resultaten van fase 1

I. Analyse van de resultaten van fase 1 Analyse van de resultaten voor de toepassing van de referentiebedragen: Berekening 2013 Gegevens 2010 Methode 2009 Deze vijfde toepassing van de referentiebedragen had betrekking op 118 voor een totaal

Nadere informatie

POM Limburg - ERSV Provincie Limburg Werkgoesting in de zorg Cultuurcentrum Hasselt, 25 maart 2010

POM Limburg - ERSV Provincie Limburg Werkgoesting in de zorg Cultuurcentrum Hasselt, 25 maart 2010 POM Limburg - ERSV Provincie Limburg Werkgoesting in de zorg Cultuurcentrum Hasselt, 25 maart 2010 Demografie, zorgberoepen en vacatures. Nood aan statistieken Prof. dr. Jozef Pacolet Onderzoeksinstituut

Nadere informatie

Premie voor zorgbehoevende kinderen Reglement

Premie voor zorgbehoevende kinderen Reglement Premie voor zorgbehoevende kinderen Reglement Het OCMW Tervuren wenst kinderen met een hoge zorgbehoefte bijkomend te ondersteunen. De gezinnen van deze kinderen worden geconfronteerd met hogere kosten

Nadere informatie

Financiële en sociale situatie van invaliden

Financiële en sociale situatie van invaliden Financiële en sociale situatie van invaliden Inhoud 1. Doelstelling 2. Methode 3. Resultaten o 3.1. Wie zijn de invaliden? o 3.2. Welke uitgaven hebben ze? o 3.3. Slagen ze erin om rond te komen met hun

Nadere informatie

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen

CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen CM-info Nieuwsbrief voor verpleegkundigen Beste lezer Met deze CM-info voor verpleegkundigen willen wij informatie aanbieden die voor u als zorgverlener nuttig kan zijn. Als u wenst te reageren op een

Nadere informatie

REGLEMENT OP DE MANTELZORGTOELAGE geldig vanaf 1 juli 2013

REGLEMENT OP DE MANTELZORGTOELAGE geldig vanaf 1 juli 2013 REGLEMENT OP DE MANTELZORGTOELAGE geldig vanaf 1 juli 2013 goedgekeurd door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn op 27 mei 2013 Hieronder vindt u de volledige tekst van het mantelzorgreglement. De dienst

Nadere informatie

Premies en toelagen Zorg en wonen

Premies en toelagen Zorg en wonen Premies en toelagen Zorg en wonen - 2017 Zorg www.rechtenverkenner.be 1. Tegemoetkoming hulp aan bejaarden - THAB Deze tegemoetkoming wordt toegekend aan een minimum 65-jarige persoon met een handicap.

Nadere informatie

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen In dit document wordt een samenvatting gegeven van de belangrijkste wet- en regelgeving met betrekking tot palliatieve zorg: 1. m.b.t. de zorgverlening

Nadere informatie

Discussie financiering zorgverzekering: voorbode van maatschappelijke discussie over boni van Vlaamse gemeenschap?

Discussie financiering zorgverzekering: voorbode van maatschappelijke discussie over boni van Vlaamse gemeenschap? > het eerste woord < Ignace Leus directeur CM- Zorgkas Vlaanderen 1 Discussie financiering zorgverzekering: voorbode van maatschappelijke discussie over boni van Vlaamse gemeenschap? De voorbije dagen

Nadere informatie

DE VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING Vlaamse Sociale Bescherming en de sector personen met een handicap 16 mei 2018

DE VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING Vlaamse Sociale Bescherming en de sector personen met een handicap 16 mei 2018 DE VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING Vlaamse Sociale Bescherming en de sector personen met een handicap 16 mei 2018 DE VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING Decreet van 24 juni 2016 AANTAL LEDEN PER REGIO 2017 AANTAL

Nadere informatie

Koopkracht van 65-plussers met aanvullend pensioen in 2009

Koopkracht van 65-plussers met aanvullend pensioen in 2009 Koopkracht van 65-plussers met aanvullend pensioen in 2009 Nibud, februari 2009 In opdracht van de NVOG Koopkracht van 65-plussers met aanvullend pensioen in 2009 Nibud, februari 2009 In opdracht van de

Nadere informatie

ANALYSE KANKERFONDS:

ANALYSE KANKERFONDS: ANALYSE KANKERFONDS: zorgkosten en inkomen van de aanvragers Februari 2015 komoptegenkanker.be Colofon Tekst: Ward Rommel Redactieraad: An Claes, Chris Heremans, Erwin Lauwers, Hans Neefs, Hedwig Verhaegen

Nadere informatie

Gezondheidsindicatoren 2008 Vlaams Gewest

Gezondheidsindicatoren 2008 Vlaams Gewest Vlaams Gewest Gepubliceerd op: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers/cijfers-over-zorgaanbod/ - juli 2012 Door: Cloots Heidi, De Kind Herwin, Smets Hilde Afdeling Informatie & Ondersteuning Hoe refereren

Nadere informatie

Standpunt van de Gezinsbond

Standpunt van de Gezinsbond Troonstraat 125, 1050 Brussel Tel. 02 507 88 77 - E-mail: studiedienst@gezinsbond.be www.gezinsbond.be/gezinspolitiek Juni 2011 De Vlaamse zorgverzekering en thuiswonende ouderen Standpunt van de Gezinsbond

Nadere informatie

stad brugge dienst welzijn AANVRAAGFORMULIER Mantelzorgpremie

stad brugge dienst welzijn AANVRAAGFORMULIER Mantelzorgpremie stad brugge dienst welzijn AANVRAAGFORMULIER Mantelzorgpremie Met dit formulier kunt u als mantelzorger de Brugse mantelzorgpremie aanvragen. Wij vragen u alle gegevens in DRUKLETTERS in te vullen. Tip:

Nadere informatie

Samenvatting van de IMA-studie. Sociaaleconomisch profiel en zorgconsumptie van personen in primaire arbeidsongeschiktheid

Samenvatting van de IMA-studie. Sociaaleconomisch profiel en zorgconsumptie van personen in primaire arbeidsongeschiktheid 1 Samenvatting van de IMA-studie Sociaaleconomisch profiel en zorgconsumptie van personen in primaire arbeidsongeschiktheid Het aantal arbeidsongeschikten alsook de betaalde uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Onderzoek kosten Vlaams Patiëntenpanel Ontwerp vragenlijst

Onderzoek kosten Vlaams Patiëntenpanel Ontwerp vragenlijst Datum: 21-05-2013 Voor: Document: nota Volg nr. : ph Onderzoek kosten Vlaams Patiëntenpanel Ontwerp vragenlijst Een chronische ziekte kan gepaard gaan met belangrijke meeruitgaven. Met deze bevraging van

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement dienst thuiszorg mantelzorgpremie

Huishoudelijk reglement dienst thuiszorg mantelzorgpremie OCMW Boortmeerbeek Dienst thuiszorg Huishoudelijk reglement dienst thuiszorg mantelzorgpremie Artikel 1 Met ingang van 1 november 2010 kent het OCMW Boortmeerbeek een mantelzorgpremie toe aan de mantelzorgers

Nadere informatie

DMW, je partner in welzijn en zorg

DMW, je partner in welzijn en zorg DMW, je partner in welzijn en zorg Wettelijk kader DMW Woonzorgdecreet: Art 14: Een dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds is een voorziening die als opdracht heeft hulp- en dienstverlening te

Nadere informatie

Bestaansonzekerheid in Vlaanderen bij chronisch zorgbehoeftige zieken thuis

Bestaansonzekerheid in Vlaanderen bij chronisch zorgbehoeftige zieken thuis Bestaansonzekerheid in Vlaanderen bij chronisch zorgbehoeftige zieken thuis Belang van de Vlaamse Zorgverzekering Jozef Pacolet, Nele Spruytte & Sigrid Merckx Studie in opdracht van CM-Zorgkas Vlaanderen

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 18 van het ministerieel

Nadere informatie

SOCIALE en FINANCIELE VOORZIENINGEN. Informatiebrochure voor thuisverpleegkundigen. Palliatief Netwerk arrondissement Mechelen vzw

SOCIALE en FINANCIELE VOORZIENINGEN. Informatiebrochure voor thuisverpleegkundigen. Palliatief Netwerk arrondissement Mechelen vzw SOCIALE en FINANCIELE VOORZIENINGEN Informatiebrochure voor thuisverpleegkundigen Palliatief Netwerk arrondissement Mechelen vzw Inhoud I. Voorwoord p. 3 II. Hulpverlening in de thuiszorg 1. Professionele

Nadere informatie

30 augustus blauw. Toelatingsexamen arts en tandarts. Informatie verwerven en verwerken (IVV) STILLEESTEKST 2

30 augustus blauw. Toelatingsexamen arts en tandarts. Informatie verwerven en verwerken (IVV) STILLEESTEKST 2 Kleef hier onmiddellijk een identificatiesticker blauw Toelatingsexamen arts en tandarts 30 augustus 2016 Informatie verwerven en verwerken (IVV) STILLEESTEKST 2 Figuur 1: Kerncijfers over armoede in België.

Nadere informatie

Oncologisch Centrum Sociale dienst. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten

Oncologisch Centrum Sociale dienst. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten Oncologisch Centrum Sociale dienst Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten Inhoud 1. De Vlaamse Zorgverzekering (VZ)...5 2. De hospitalisatieverzekering...6 3. Tussenkomst in reisonkosten

Nadere informatie

DKV HOME CARE DE BESTE ZORGEN. LEVENSLANG.

DKV HOME CARE DE BESTE ZORGEN. LEVENSLANG. DKV HOME CARE DE BESTE ZORGEN. LEVENSLANG. Je bent nog actief, onafhankelijk van anderen en in goede gezondheid? Niemand weet echter wat morgen te bieden heeft. Bovendien verandert onze samenleving snel:

Nadere informatie

Vlaams Patiëntenpanel

Vlaams Patiëntenpanel Vlaams Patiëntenpanel Onderzoek kosten: Toelichting resultaten 1. Beschrijving respondenten 571 ingevulde bevragingen 71% vrouw Geografische spreiding: lichte oververtegenwoordiging Oost- en West- Vlaanderen,

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN

GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN TOELAGE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Voor wie Om in aanmerking te komen voor deze toelage dient men over één van onderstaande attesten te beschikken. Het bedrag van de

Nadere informatie

Aanvraagformulier mantelzorgpremie

Aanvraagformulier mantelzorgpremie Aanvraagformulier mantelzorgpremie NIEUWE AANVRAAG of X VERLENGING 2018 1. Gegevens van de zorgbehoevende aanvrager NAAM EN VOORNAAM: Vak voor administratie: Dossier ontvangen op: RIJKSREGISTERNUMMER :

Nadere informatie

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG / Archief cijfers ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG Vlaams Gewest 2013 / 5.01.2016 5.01.2016 Zorgzwaarte in de ouderenzorg 1/14 Gepubliceerd op: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers op juli 2015 door:

Nadere informatie

"#$#%&#"'&%()$#)! *&&+!,#+-&)#)!%#"!##)!.#,#+'()$/!

#$#%&#'&%()$#)! *&&+!,#+-&)#)!%#!##)!.#,#+'()$/! !!!!! "#$#%&#"'&%()$#)! *&&+!,#+-&)#)!%#"!##)!.#,#+'()$/!!!!!! Tegemoetkomingen voor personen met een beperking. 1. Inkomensvervangende tegemoetkoming Mensen met een handicap kunnen niet altijd een voldoende

Nadere informatie

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij mantel- en thuiszorg VSB-01-180207 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

ZORGZWAARTE IN DE THUISVERPLEGING

ZORGZWAARTE IN DE THUISVERPLEGING / Archief cijfers ZORGZWAARTE IN DE THUISVERPLEGING Vlaams Gewest 2013 / 5.01.2016 5.01.2016 Zorgzwaarte in de thuisverpleging 1/11 Gepubliceerd op: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers op juli 2015

Nadere informatie

Overleg mdt en ouders Timing

Overleg mdt en ouders Timing Mariska Waldukat Sociaal werker Patiëntenbegeleiding Overleg mdt en ouders Timing Wat nu? Aanvraagprocedure Rechten? Indienen van de aanvraag Medisch onderzoek Beslissing 1 Contact kinderbijslagfonds Bedienden

Nadere informatie

ZORGZWAARTE. / Archief cijfers. Vlaams Gewest /

ZORGZWAARTE. / Archief cijfers. Vlaams Gewest / / Archief cijfers ZORGZWAARTE Vlaams Gewest 2009-2011 / 7.01.2015 7.01.2015 Zorgzwaarte 1/14 GEPUBLICEERD OP: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers in november 2013 DOOR: Heidi Cloots, Herwin De Kind,

Nadere informatie

Het statuut van persoon met een chronische aandoening

Het statuut van persoon met een chronische aandoening Het statuut van persoon met een chronische aandoening Heb je grote ziektekosten of heb je recht op het forfait voor chronisch zieken? Dan heb je automatisch recht op het statuut van persoon met een chronische

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg ZG/VZ/ZF/151218 In te vullen door de zorgkas ontvangstdatum Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u als zorgbehoevende een tegemoetkoming

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg van de Vlaamse zorgverzekering

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg van de Vlaamse zorgverzekering Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg van de Vlaamse zorgverzekering VSB-01-161222 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

betreffende een betere ondersteuning van de mantelzorg in het Vlaamse beleid

betreffende een betere ondersteuning van de mantelzorg in het Vlaamse beleid stuk ingediend op 1228 (2010-2011) Nr. 1 7 juli 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van mevrouw Marijke Dillen, de heren Filip Dewinter, Jan Penris en Wim Wienen en mevrouw Gerda Van Steenberge betreffende

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 24 juni 2016 houdende de Vlaamse sociale bescherming, artikel 22;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 24 juni 2016 houdende de Vlaamse sociale bescherming, artikel 22; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de voorwaarden van de vaststelling, de uitbetaling en de terugvordering van de subsidies van de zorgkassen in het kader van de Vlaamse sociale bescherming DE VLAAMSE

Nadere informatie

Wat is het basisondersteuningsbudget? Zorgkas

Wat is het basisondersteuningsbudget? Zorgkas Wat is het basisondersteuningsbudget? Zorgkas Wat is het basisondersteuningsbudget? Het basisondersteuningsbudget (BOB) is een Vlaamse premie of tegemoetkoming voor personen met een handicap die een beperkte

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/049 BERAADSLAGING NR. 08/016 VAN 4 MAART 2008 BETREFFENDE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS VERVAT IN

Nadere informatie

Vlaamse Liga tegen Kanker. De medische en niet-medische zorgkosten in de dossiers van het Kankerfonds

Vlaamse Liga tegen Kanker. De medische en niet-medische zorgkosten in de dossiers van het Kankerfonds Vlaamse Liga tegen Kanker De medische en niet-medische zorgkosten in de dossiers van het Kankerfonds Onderzoeksrapport - september 2011 1 COLOFON Tekst: Ward Rommel (ward.rommel@tegenkanker.be) Redactieraad:

Nadere informatie

VOORZIENINGEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

VOORZIENINGEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING 2 INFORMATIE VOOR DE PATIËNT VOORZIENINGEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING Mensen met een beperking, kunnen in veel gevallen genieten van een reeks aangepaste maatregelen. U vindt hieronder een beknopt

Nadere informatie

AGENTSCHAP VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING. Jaarverslag 2017

AGENTSCHAP VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING. Jaarverslag 2017 AGENTSCHAP VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING Jaarverslag 2017 Inhoud Voorwoord 4 1. Werking van het Agentschap voor Vlaamse Sociale Bescherming 6 1.1 Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden 6 1.2 ZORGBUDGET VOOR

Nadere informatie

limburg.be Masterplan Ouderenzorg in Limburg 2014-2030

limburg.be Masterplan Ouderenzorg in Limburg 2014-2030 Masterplan Ouderenzorg in Limburg 2014-2030 Demografie: vergrijzing Huidig zorggebruik Huidig zorgaanbod Toekomstige zorgvraag Aanbevelingen en conclusies Overzicht Sterke vergrijzing in Limburg limburg.be

Nadere informatie

Palliatieve zorg Rondom het levenseinde

Palliatieve zorg Rondom het levenseinde Palliatieve zorg Rondom het levenseinde Inhoudstafel 1. Wat is palliatieve zorg? 4 2. Palliatieve zorg in Vlaanderen 6 a. Palliatieve Thuiszorg 6 b. Palliatieve vrijwilligers 7 c. Palliatieve zorg in het

Nadere informatie

Inhoud. IV. Financiële impact 264

Inhoud. IV. Financiële impact 264 Inhoud Deel 4: Financiële impact... 265 Deel 4.1 Bijdrage: gebruikersbijdrage en maatschappelijke bijdrage... 266 1. Doel... 266 2. Werkwijze... 266 3. Scenario 1: Eigenaar... 268 4. Scenario 2: Huren

Nadere informatie

De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000.

De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000. De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000. De afgelopen tien jaar is het gemiddelde inkomen van de Belgische kinesitherapeut met 40% gestegen,

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6e Directie Dienst 62 Gezondheid Provincieraadsbesluit betreft verslaggever ZORG Reglement provinciale mantelzorgpremie - nieuwe gecoördineerde versie (62/03303/fm/05009) de heer Jean-Pierre Van Der Meiren

Nadere informatie

Ziekte van Alzheimer. Impact van de beperkingsmaatregelen op de terugbetaling. studie

Ziekte van Alzheimer. Impact van de beperkingsmaatregelen op de terugbetaling. studie studie Ziekte van Alzheimer Impact van de beperkingsmaatregelen op de terugbetaling van geneesmiddelen De ziekte van Alzheimer is een groot probleem voor onze volksgezondheid, niet alleen omdat er zoveel

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Werking van de Vlaamse zorgverzekering... 5

Hoofdstuk 1 Werking van de Vlaamse zorgverzekering... 5 JAARVERSLAG 2010 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Werking van de Vlaamse zorgverzekering... 5 1. Wat is de Vlaamse zorgverzekering... 5 2. Het Vlaams Zorgfonds... 5 3. Enkele kerncijfers... 6 Tabel 1 - Aantal

Nadere informatie

Deel 4: Financiële impact

Deel 4: Financiële impact Deel 4: Financiële impact Deel 4 bestaat uit twee hoofdstukken waar dieper op de financiële kant van zorg wordt ingezoomd: enerzijds de financiële bijdrage van de gebruiker en de maatschappelijke kost

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 18729 MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP N. 2006 1350 [C 2006/35448] 6 JANUARI 2006. Ministerieel besluit houdende de goedkeuring van de handleiding zorgverzekering De Vlaamse minister van Welzijn,

Nadere informatie

ARMOEDETOETS VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING: MAXIMUMFACTUUR IN DE THUISZORG

ARMOEDETOETS VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING: MAXIMUMFACTUUR IN DE THUISZORG ARMOEDETOETS VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING: MAXIMUMFACTUUR IN DE THUISZORG Jozef Pacolet & Frederic De Wispelaere ARMOEDETOETS VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING: MAXIMUMFACTUUR IN DE THUISZORG Jozef Pacolet &

Nadere informatie

Koppels in de woonzorgcentra

Koppels in de woonzorgcentra Koppels in de woonzorgcentra Conceptnota voor nieuwe regelgeving F.Foucart, Gedelegeerd Bestuurder - 1 Uitgangspunt conceptnota Creëren van wettelijke mogelijkheid om relatief redzame partner van zorgbehoevende

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2013/3 over de overdracht van de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) naar Vlaanderen

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2013/3 over de overdracht van de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) naar Vlaanderen VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2013/3 over de overdracht van de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) naar Vlaanderen Vlaamse Ouderenraad vzw 18 december 2013 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Belg tevreden over arts Transparantie en kostprijs blijven pijnpunt

Belg tevreden over arts Transparantie en kostprijs blijven pijnpunt Belg tevreden over arts Transparantie en kostprijs blijven pijnpunt Bijlage Naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de ziekte- en invaliditeitsverzekering heeft CM de tevredenheid van de Belgen

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2007. Hoofdstuk 1 Werking van de Vlaamse zorgverzekering... 5

JAARVERSLAG 2007. Hoofdstuk 1 Werking van de Vlaamse zorgverzekering... 5 JAARVERSLAG 2007 Hoofdstuk 1 Werking van de Vlaamse zorgverzekering... 5 1. Wat is de Vlaamse zorgverzekering... 5 2. Het Vlaams Zorgfonds... 5 3. Enkele kerncijfers... 6 Tabel 1 - Aantal leden in Vlaanderen

Nadere informatie

1. Spectaculaire groei van het gebruik. gebruik. gebruik. Aantal erkende en effectief actieve dienstencheque-ondernemingen, in aantal, 2004-2009

1. Spectaculaire groei van het gebruik. gebruik. gebruik. Aantal erkende en effectief actieve dienstencheque-ondernemingen, in aantal, 2004-2009 Inhoud De dienstencheque en woonzorgen welzijnsvoorzieningen in Vlaanderen Onderzoeksproject in het kader van het Steunpunt WVG Studiedag In-zicht, Leuven, 2 december 21 Frederic De Wispelaere, Annelies

Nadere informatie

VOORZIENINGEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

VOORZIENINGEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING 2 INFORMATIE VOOR DE PATIËNT VOORZIENINGEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING Mensen met een beperking kunnen in veel gevallen genieten van een reeks aangepaste maatregelen. U vindt hieronder een beknopt

Nadere informatie

tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan

tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan De palliatieve patiënt verblijft: 1 thuis in een woon- en zorgcentrum of thuisvervangend 2 milieu op de palliatieve

Nadere informatie

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 39902 MONITEUR BELGE 13.09.2005 BELGISCH STAATSBLAD GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor mantel- en thuiszorg (te gebruiken vanaf 1 januari 2004)

Aanvraagformulier voor mantel- en thuiszorg (te gebruiken vanaf 1 januari 2004) Aanvraagformulier voor mantel- en thuiszorg (te gebruiken vanaf 1 januari 2004) In te vullen door de zorgbehoevende bij een aanvraag voor mantel- en thuiszorg of een verandering van zorgvorm naar mantel-

Nadere informatie

Webplatform. Informeren op maat 22/06/

Webplatform. Informeren op maat 22/06/ Webplatform Informeren op maat 22/06/2018 www.vlaanderen.be/informatievlaanderen Wat is informeren op maat? Welke problemen willen we oplossen? Burgers worden vaak geconfronteerd met information overload

Nadere informatie

Limburg Sociaal Enkele cijfers. 17 juni 2014 Steunpunt Sociale Planning

Limburg Sociaal Enkele cijfers. 17 juni 2014 Steunpunt Sociale Planning Limburg Sociaal Enkele cijfers 17 juni 2014 Steunpunt Sociale Planning Inhoud Inleiding Bestaansonzekerheid in Limburg Inkomen ter hoogte van wettelijke armoedegrens Recht op voorkeurtarief in de ziekteverzekering

Nadere informatie