Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering"

Transcriptie

1 Wat meer uitleg over de zorgverzekering Welkom bij de Vlaamse Zorgkas

2 Wat is de zorgverzekering? De Vlaamse Regering heeft aan het eind van de jaren negentig de zorgverzekering in het leven geroepen. Waarom? Ze stelde vast dat wie ziek wordt, een dokter moet bezoeken of een geneesmiddel moet betalen, van het ziekenfonds een deel van de uitgaven terugbetaald krijgt. Maar wie langdurig zorgbehoevend wordt en hulp nodig heeft bij het poetsen, boodschappen doen of de persoonlijke verzorging, moest dat uit eigen portemonnee betalen. Daar wou de Vlaamse Regering iets aan doen. Het principe is eenvoudig: elke Vlaming ouder dan 25 jaar betaalt jaarlijks een klein bedrag (sinds 2003 is dat vastgesteld op 25 euro/jaar en in bepaalde gevallen op 10 euro/jaar) en dat geld wordt in één pot gestopt. Elk jaar legt de Vlaamse overheid daar nog een pak geld bovenop. Wie hulpbehoevend wordt, kan een beroep doen op de zorgverzekering en een aanvraag indienen voor een vaste maandelijkse financiële tussenkomst. Zorgbehoevenden die thuis wonen, kunnen dat geld gebruiken om professionelen (bijvoorbeeld gezinszorg) of helpende familie en vrienden te vergoeden. Wie in een rusthuis of een psychiatrisch verzorgingstehuis verblijft, kan met dat geld een stuk van de kosten betalen. Wat is de Vlaamse Zorgkas? De inning van de ledenbijdragen en de betaling van tegemoetkomingen gebeurt door zorgkassen. Er zijn 7 erkende zorgkassen. De Vlaamse Zorgkas werd opgericht door de Vlaamse overheid en is een ongebonden en pluralistische zorgkas, waarvan iedereen lid kan worden. De hoofdzetel bevindt zich in Brussel. Meer dan mensen zijn aangesloten bij de Vlaamse Zorgkas.

3 Waar vind ik de Vlaamse Zorgkas in mijn buurt? De Vlaamse Zorgkas is in elke Vlaamse gemeente aanwezig, via het OCMW. Daar kan u terecht voor meer informatie over de Vlaamse zorgverzekering en de Vlaamse Zorgkas. U vindt er ook alle nodige formulieren als u zich wil aansluiten of als u een aanvraag wil indienen. Het OCMW helpt u ook bij het invullen ervan. Bent u lid van de Kas der Geneeskundige Verzorging van de NMBS Holding of van de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV), dan kan u ook in hun gewestelijke kantoren terecht voor informatie. U kan er ook alle formulieren afgeven. Om uw vragen of inlichtingen te beantwoorden werken wij samen met de Vlaamse Infolijn. U kan van 9 tot 19 uur terecht op het nummer Een ervaren team staat er voor u klaar. Ben ik verplicht om me aan te sluiten bij een zorgkas? Woont u in Vlaanderen en bent u ouder dan 25 jaar, dan is de Vlaamse zorgverzekering een verplichte verzekering. Wonen in Vlaanderen betekent: ingeschreven zijn in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister van een gemeente in Vlaanderen. Woont u in Brussel en bent u ouder dan 25 jaar, dan kan u zich vrijwillig aansluiten. Uiteraard kan u dan ook genieten van financiële steun wanneer u zorgbehoevend wordt. Let wel, als u zich niet aansluit van zodra het mogelijk is, dan gelden er bijkomende voorwaarden om te kunnen genieten van de zorgverzekering. Meer hierover vindt u op onze website Woont u in een andere EU- of EER-lidstaat of in Zwitserland, bent u ouder dan 25 jaar en bent u in België uit eigen recht sociaal verzekerd op basis van uw huidige of vroegere tewerkstelling in Vlaanderen, dan bent u een inkomende grensarbeider en moet u ook de jaarlijkse ledenbijdrage betalen.

4 Wie kan of mag zich niet aansluiten? Woont u in Vlaanderen of Brussel maar behoort u tot één van onderstaande categorieën, dan kan en mag u zich niet aansluiten bij een zorgkas. U kunt ook niet genieten van de voordelen van de zorgverzekering. J inwoners van Vlaanderen of Brussel die werken of gewerkt hebben in een andere lidstaat van de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) of in Zwitserland en daardoor in dat land uit eigen recht sociaal verzekerd zijn; J personeelsleden van bepaalde internationale organisaties (EU, Navo, ) en hun personen ten laste; J personen onderworpen aan het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer; J buitenlandse studenten. Komt u in aanmerking voor een vrijstelling, dan moet u dat bewijzen. Meer informatie vindt u op onze website Let op Bent u tewerkgesteld in een land dat niet behoort tot de EU of de EER en hebt u een adres in Vlaanderen, dan bent u niet vrijgesteld van de aansluitingsplicht. U moet de jaarlijkse bijdrage betalen.

5 Wat is de jaarlijkse ledenbijdrage? U betaalt één keer per jaar de ledenbijdrage van 25 euro. Had u op 1 januari van het voorgaande jaar recht op de verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering, dan betaalt u slechts 10 euro. Dat zijn onder andere personen met een WIGW-statuut of personen die een leefloon van het OCMW krijgen. Vanaf 2009 betalen ook personen met het OMNIOstatuut de verminderde bijdragen. Wat gebeurt er als ik niet betaal? J Betaalt u drie ledenbijdragen niet of niet volledig, dan krijgt u een administratieve geldboete van 250 euro. De boete wordt 100 euro als u recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering. J Betaalt u een bijdrage niet, onvolledig of te laat, dan wordt uw recht op een financiële tussenkomst met vier maanden geschorst. Deze opschorting met verlies van rechten gaat in op het moment dat u zorgbehoevend wordt en recht zou hebben op die steun. Hoe sluit ik mij aan? Heel eenvoudig: bel, fax of mail ons uw naam, adres en rijksregisternummer. Wij bezorgen u daarna de nodige informatie en een overschrijvingsformulier om de ledenbijdrage te betalen. Wat als ik mij niet aansluit bij een zorgkas? Als u zich niet tijdig bij een zorgkas aansluit, dan wordt u automatisch bij de Vlaamse Zorgkas aangesloten en dat vanaf 1 januari van het eerste jaar waarin u voldoet aan de voorwaarden voor aansluiting. Dit noemt men de ambtshalve aansluiting. De Vlaamse Zorgkas brengt u hiervan schriftelijk op de hoogte en nodigt u ook uit om de bijdrage(n) te betalen. Zo kan u zich tijdig in orde stellen met uw aansluitingsplicht en krijgt u geen sanctie.

6 Wat heeft de Vlaamse zorg Woont u thuis en bent u zwaar zorgbehoevend of verblijft u in een erkende residentiële instelling (een rusthuis, een rust- en verzorgingstehuis of een psychiatrisch verzorgingstehuis), dan heeft u recht op een maandelijkse financiële vergoeding van de zorgverzekering. Die vergoeding wordt ook wel een tenlasteneming genoemd. Dat bedrag wordt maandelijks op uw rekening gestort of u ontvangt het via circulaire cheque. Dat geld mag u vrij besteden. Momenteel genieten ongeveer leden van de Vlaamse Zorgkas van een maandelijkse tussenkomst. Vanaf maart 2009 werd de maandelijkse tegemoetkoming verhoogd van 125 euro naar 130 euro per maand. Mantel- en thuiszorg Residentiële zorg tot juli euro 125 euro juli 2008 tot maart euro 125 euro vanaf maart euro 130 euro U kan steeds een aanvraag tot tegemoetkoming indienen en dit ongeacht uw leeftijd. Ook als u jonger bent dan 26 jaar en zorgbehoevend, kan u een aanvraag indienen en een tenlasteneming ontvangen.

7 verzekering mij te bieden? Om een aanvraag in te dienen, vult u een aanvraagformulier in en stuurt u dat naar ons op. U vindt het formulier op onze website of u kan het aanvragen op het nummer Uw zorgbehoevendheid moet u aantonen met een attest. J Verblijft u in een residentiële instelling, dan moet u een verblijfsattest van de instelling voorleggen. J Doet u beroep op mantel- en thuiszorg, dan komen verschillende attesten in aanmerking. Katz-schaal in de thuisverpleging (score B of C) Medisch-sociale schaal voor onderzoek naar recht op integratietegemoetkoming en tegemoetkoming hulp aan bejaarden (minstens score 15) Bijkomende kinderbijslag op basis van minstens 66% handicap en minstens 7 punten met betrekking tot de graad van zelfredzaamheid uit hoofde van het kind Bijkomende kinderbijslag op basis van minstens 18 punten op de medisch-sociale schaal (pijlers P1, P2,P3) Bel-profielschaal van de gezinszorg (minstens 35 punten) Evaluatieschaal tot staving van de aanvraag om tegemoetkoming in een verzorgingsinrichting (minstens score C) Kine E-attest (enkel bij verlenging na minstens 3 jaar een positieve beslissing op basis van een Bel-profielschaal) J Als u nog geen attest hebt, dan kan u uw zorgbehoevendheid laten onderzoeken door een erkende dienst. Voor meer informatie hierover neemt u best contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

8 Vlaamse Zorgkas Koning Albert II-laan 35 bus Brussel tel fax Meer weten? Op de website van de Vlaamse Zorgkas vindt u meer uitgebreide informatie over het lidmaatschap en het recht op een tegemoetkoming. U vindt er ook alle formulieren van de zorgverzekering. VU: Marc Morris, Vlaamse Zorgkas vzw, Koning Albert II-laan 35 bus 36, 1030 Brussel F4 06/2009

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON HET RECHT OP EEN LEEFLOON in twaalf stappen... Een leefloon, wat is dat? Wanneer krijg ik het leefloon? Waar moet ik het leefloon aanvragen? Wat zal er na de

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg

Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg Aanvraag van een tegemoetkoming voor mantel- en thuiszorg ZG/VZ/ZF/120607 In te vullen door de zorgkas ontvangstdatum Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u als zorgbehoevende een tegemoetkoming

Nadere informatie

20 Vragen. over de sociale zekerheid + + + + +

20 Vragen. over de sociale zekerheid + + + + + 20 Vragen over de sociale zekerheid + + + + + Een initiatief van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid in samenwerking met de Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid + + + + + 20 Vragen over

Nadere informatie

DE INKOMENSVERVANGENDE TEGEMOETKOMING EN DE INTEGRATIETEGEMOETKOMING

DE INKOMENSVERVANGENDE TEGEMOETKOMING EN DE INTEGRATIETEGEMOETKOMING DE INKOMENSVERVANGENDE TEGEMOETKOMING EN DE INTEGRATIETEGEMOETKOMING JULI 2014 Inhoud WAAROM DEZE BROCHURE?... 4 DE TEGEMOETKOMINGEN... 5 De inkomensvervangende tegemoetkoming 5 Wat? 5 Kan ik een inkomensvervangende

Nadere informatie

Net afgestudeerd, wat nu? LM is er voor jou! www.lm.be

Net afgestudeerd, wat nu? LM is er voor jou! www.lm.be LM is er voor jou! Net afgestudeerd, wat nu? www.lm.be Inhoud Schrijf je in 4 Bij de VDAB of bij Actiris 4 Bij een ziekenfonds 5 Op zoek naar een job 7 Je eerste job 8 Je arbeidsovereenkomst 8 Vakantie

Nadere informatie

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen Personen met een handicap Tegemoetkomingen en andere maatregelen 1 Heb je een handicap? Heeft je kind een handicap? Dan kan je bij ons (de Directiegeneraal Personen met een handicap) terecht voor: De

Nadere informatie

Parkeerkaart voor personen met een handicap

Parkeerkaart voor personen met een handicap Parkeerkaart voor personen met een handicap 1. Wat? Dit is een persoonlijke kaart die u bepaalde voordelen geeft bij het parkeren, als: chauffeur van het voertuig passagier. De kaart is persoonlijk: niemand

Nadere informatie

Informatie voor startende grensarbeiders

Informatie voor startende grensarbeiders Informatie voor startende grensarbeiders Wonen in Nederland en werken in België Inhoud Hoe zit het met uw inkomstenbelasting? 2 Hoe zit het met uw sociale zekerheid? 4 Hoe zit het met uw zorgverzekering?

Nadere informatie

WEGWIJS IN energie. Versie november 2014 Energie

WEGWIJS IN energie. Versie november 2014 Energie WEGWIJS IN energie Versie november 2014 Energie WEGWIJS IN ENERGIE in drie stappen... Het sociaal tarief voor gas en elektriciteit Het sociaal stookoliefonds Het gas- en elektriciteitsfonds Wegwijs in

Nadere informatie

Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland

Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland Inhoud Waarvoor bent u verzekerd? 2 Hebben uw gezinsleden geen eigen ziektekostenverzekering? 3 In welk land krijgt u medische zorg? 3 In welk land kunnen

Nadere informatie

Een sociaal statuut voor de onthaalouders

Een sociaal statuut voor de onthaalouders Een sociaal statuut voor de onthaalouders Uitgegeven door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid Inhoud Inleiding 3 1. De Belgische Sociale Zekerheid: hoe werkt dat? 4 2. Word ik dan werknemer,

Nadere informatie

DE TEGEMOETKOMING VOOR HULP AAN BEJAARDEN VERSIE: 2014-07-29

DE TEGEMOETKOMING VOOR HULP AAN BEJAARDEN VERSIE: 2014-07-29 DE TEGEMOETKOMING VOOR HULP AAN BEJAARDEN VERSIE: 2014-07-29 Inhoudstafel WAAROM DEZE BROCHURE? TEGEMOETKOMING VOOR HULP AAN BEJAARDEN 1/ Wat is de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden? 2/ Kan ik een

Nadere informatie

Wat te doen bij overlijden? februari 2015

Wat te doen bij overlijden? februari 2015 Wat te doen bij overlijden? februari 2015 Inhoud Wat zijn de meest dringende zaken als iemand overleden is? 4 Een arts moet de dood vaststellen 4 Waarschuw een begrafenisondernemer 4 Waarschuw de uitvaartverzekering

Nadere informatie

Hoe zit dat met de WAO?

Hoe zit dat met de WAO? uwv.nl werk.nl Hoe zit dat met de WAO? Informatie over de WAO-uitkering Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat mvoor u in uw situatie geldt?

Nadere informatie

Deeltijds werken: rechten en valkuilen. Deeltijds werken: ABVV. Samen sterk. rechten Rechten en valkuilen

Deeltijds werken: rechten en valkuilen. Deeltijds werken: ABVV. Samen sterk. rechten Rechten en valkuilen Deeltijds werken: rechten en valkuilen Deeltijds werken: rechten Rechten en valkuilen ABVV Samen sterk 1 Deeltijds werken: rechten en valkuilen Mannen - Vrouwen: Verwijzingen naar personen of functies

Nadere informatie

Op zoek naar een rusthuis!

Op zoek naar een rusthuis! Op zoek naar een rusthuis! Praktisch informatieboekje met antwoorden op uw vragen bij het zoeken naar een rusthuis. vzw Home-Info www.home-info.be Naar een rusthuis! Hoe begin ik eraan? Verantwoordelijke

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt en toch actief

Arbeidsongeschikt en toch actief Arbeidsongeschikt en toch actief 2015 Inhoud Arbeidsongeschikt en toch actief Aanvraag bij de adviserend geneesheer 4 4 arbeidsongeschikteid was ik zelfstandige. Ik wil starten met een loontrekkende of

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

AFGE G STU T D U EER E D

AFGE G STU T D U EER E D AFGESTUDEERD wat nu? GEFELICITEERD Je hebt je diploma op zak of zegt de schoolbanken vaarwel om je op de arbeidsmarkt te storten. Wat je ook studeerde, er komt heel wat op je af als je de schoolpoort achter

Nadere informatie

U bent. Wat nu? arbeidsongeschikt. praktisch

U bent. Wat nu? arbeidsongeschikt. praktisch praktisch U bent arbeidsongeschikt. Wat nu? Een uitgave van het Onafhankelijk Ziekenfonds Securex in samenwerking met de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen T 078 15 93 01 www.securex-ziekenfonds.be

Nadere informatie

TOG: als uw kind gehandicapt of ernstig ziek is

TOG: als uw kind gehandicapt of ernstig ziek is TOG: als uw kind gehandicapt of ernstig ziek is Inhoud Wat is TOG 2 Wie krijgt TOG 2 Voor wie krijgt u TOG 2 Wanneer gaat de TOG in 3 Hoeveel TOG krijgt u 3 Hoe kunt u TOG krijgen 4 Andere bijdragen voor

Nadere informatie

Slachtoffer van een ongeval

Slachtoffer van een ongeval Een ongeluk is gauw gebeurd: in de privésfeer, maar ook in uw beroepsleven. Hoe kunnen het ziekenfonds, de verzekeringsmaatschappij of overheidsinstellingen instaan voor de uitbetaling van een vergoeding?

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015

Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015 Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015 Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg met verblijf. Deze eigen bijdrage betaalt u in de volgende gevallen: U woont in een zorginstelling of verblijft daar

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg thuis 2015

Eigen bijdrage Zorg thuis 2015 Eigen bijdrage Zorg thuis 0 Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg thuis. Deze eigen bijdrage betaalt u in de volgende gevallen: U ontvangt zorg of ondersteuning thuis zoals hulp bij het huishouden

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

Energiegids. ontdek meer over uw factuur voor elektriciteit en aardgas

Energiegids. ontdek meer over uw factuur voor elektriciteit en aardgas Energiegids ontdek meer over uw factuur voor elektriciteit en aardgas Wat vindt u in deze gids? Beste lezer, Elektriciteit en aardgas zijn duur. Wil u zo weinig mogelijk betalen? Dan is het belangrijk

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Alkmaar komt je tegemoet!

Alkmaar komt je tegemoet! Alkmaar komt je tegemoet! Alles over vergoedingen, voorzieningen en bijzondere bijstand 2014 Voorwoord Als je weinig geld te besteden hebt, dan merk je dat je niet aan alles mee kunt doen. Het is dan

Nadere informatie

Hoe krijgt u de Nederlandse nationaliteit terug? Optie- en naturalisatieprocedure voor oud-nederlanders

Hoe krijgt u de Nederlandse nationaliteit terug? Optie- en naturalisatieprocedure voor oud-nederlanders Hoe krijgt u de Nederlandse nationaliteit terug? Optie- en naturalisatieprocedure voor oud-nederlanders Inhoudsopgave 1. Waarom deze publicatie? 2. Nederlandse nationaliteit terugkrijgen in het kort 3.

Nadere informatie