Effectenhandelaar - Markt en handel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Effectenhandelaar - Markt en handel"

Transcriptie

1 Effectenhandelaar - Markt en handel Beschrijving De handel in effecten is op allerlei manieren gereguleerd. In de volgende vijf situaties, die spelen binnen de Meta bank, maakt u kennis met een deel van die regulering. Stap 1: Who care's? Stap 2: Maandag 'wasdag' Stap 3: Overname Stap 4: Je weet toch hoe het werkt? Stap 5: Verlinken of stil houden? Stap 1: Who care's? Peter krijgt een telefoontje van de AFM. De handel in RDP is na een aantal maanden van grote omzetten en stijgende koersen in omvang weer wat afgenomen en veel mensen verwachten nu ook een koerscorrectie. Peter Sijbers van Meta Bank heeft flink kunnen profiteren van de stijgingen en ook hij ziet de koers nu eerder neerwaarts gaan. Zijn longpositie is afgebouwd en hij wil wel een gokje wagen op een daling. Lenen van RDP is erg lastig, short gaan is dus geen optie en hij begint daarom met het verkopen van RDP-futures. De omzet in de futures RDP is dun en Peter constateert al snel dat hij bijna de hele omzet aan de verkoopkant van de markt in handen heeft. De koers van RDP blijft stabiel en wil maar niet dalen. Peter heeft ondertussen een flink bedrag aan margins uitstaan. De omzet in de futures loopt snel terug. Om nu geen gezeur te krijgen, zou het hem goed uitkomen als het totale marginbedrag wat lager wordt én het resultaat op zijn positieoverzicht een klein plusje laat zien. Peter besluit om nog wat extra futures te verkopen en legt gedurende een paar dagen, steeds aan het eind van de dag, orders in met een lage futureprijs. De transacties worden gedaan en het bedrag van zijn variation margin loopt aanmerkelijk terug. En die koers van RDP, Peter is er nog steeds van overtuigd dat die naar beneden zal gaan. Dan krijgt Peter een telefoontje van de AFM, of ze hem kunnen spreken over RDP. Wat zou de boodschap uit het telefoontje kunnen zijn? a) Zijn uitstaande marginbedragen zijn te hoog, hij moet meer zekerheden storten. Feedback: Onjuist. De AFM houdt gedragstoezicht op de markt en haar gebruikers en houdt geen direct toezicht op de hoogte van de margins, dit is de taak van DNB. b) De AFM wil uitleg over de achtergronden van de verkooporders aan het einde van de dag. Feedback: Juist. Het handelspatroon van Peter wekt op zijn minst de verdenking van marktmanipulatie. Steeds tegen het einde van de dag verkoopt hij tegen lagere futureprijzen. Als hier geen duidelijk reden voor is, bijvoorbeeld orders van cliënten uitvoeren, dan lijkt dit sterk op marktmanipulatie, wat ingevolge artikel 5:58 van de Wft verboden is.

2 c) De AFM ziet dat de futures verkocht zijn zonder dat hier een dekking in aandelen tegenover staat. Dit is niet toegestaan. Feedback: Onjuist. Los van het feit dat de AFM geen toezicht houdt op de wijze van dekking, dat doet de clearing member en indirect DNB, is het geen probleem als futures verkocht worden zonder dat de onderliggende waarde in bezit is. Dit uiteraard binnen de grenzen die gesteld zijn in de risicomaatregelen van het clearing member en de Clearing. Stap 2: Maandag 'wasdag' Hans krijgt de opdracht om een cross in te voeren. Hij weet echter niet hoe hij dit moet aanpakken. Sandra en Hans werken sinds kort samen op de handelsdesk van Meta Bank. Hans is net binnengekomen bij Meta en naar eigen zeggen leert hij nog elke dag van Sandra, die al vele jaren als senior trader aan het werk is. De week is nog maar net begonnen en een collega van Sales vraagt Hans om in Selding N.V., een fonds uit de index, een aantal van stukken te crossen op de markt voor EUR 48,15. Hans kijkt op zijn scherm en ziet dat de markt 48,12-48,15 biedkant voor stukken en de laatzijde voor stuks. Hij aarzelt even en vraagt zich af hoe hij dit nu weer moet oplossen. Er liggen immers stukken aan de laatzijde van het boek en hij heeft niet veel zin om die stukken op te nemen. Uiteraard kan hij zijn salescollega ook niet laten staan. Moet ik nu toch eerst de laatzijde van het boek uitnemen? Moet ik de cross maar buiten de markt om doen?, denkt Hans. Sandra, help! Hoe pak ik dit nu aan? a) Geen probleem, gewoon de cross invoeren op EUR 48,15 en verder hoef je niets te doen. Feedback: Juist. De regels voor een cross zijn dat het een continu verhandeld fonds moet zijn. Om een cross op de beste prijs uit te voeren, moet het aantal van de cross groter zijn dan het aantal op de beste prijs. Aan al deze voorwaarden is voldaan. Artikel 4402 rulebook 1 Euronext. b) Je moet Sales vertellen dat een dergelijk grote cross niet is toegestaan. Dit is marktmanipulatie, het verhogen van de omzet met transacties die buiten de markt om uitgevoerd moeten worden. Feedback: Onjuist. Een cross in dit fonds mag via de centrale markt uitgevoerd worden, maar ook buiten de markt. c) Je zult in dit geval (crossen op de beste prijs) een kooporder én een verkooporder van gelijke omvang moeten invoeren op EUR 48,15 als je de transactie in de omzet wilt hebben. Feedback: Onjuist. Dit garandeert niet dat de order ook volledig wordt uitgevoerd.

3 Stap 3: Overname Hieronder staat beschreven op welke wijze Ruud, een trader, handelt. Tijdens een diner in een beter restaurant bespreken de CEO van CT N.V. en de CEO van Meta Bank op welke wijze CT het bestaande belang van 4% in Metastaal kan uitbreiden. CT is vast van plan om Metastaal over te nemen en eerdere gesprekken tussen CT en UKsteel om de overname op een vriendelijke manier te regelen, liepen op niets uit. De koers van UKsteel is op dit moment EUR 34,40. De CEO van Meta spreekt af dat zijn tradingafdeling de aandelen UKsteel geleidelijk uit de markt zal opkopen om zo toch tot de gewenste overname te komen. De afspraak is dat Meta de opgebouwde posities steeds aan het eind van de dag op rekening boekt van UKsteel. Ruud, trader bij Meta Bank, krijgt de opdracht zo veel mogelijk stukken UKsteel te kopen op een zo rustig mogelijke manier. Na twee maanden heeft CT een belang van 28% in UKsteel. UKsteel is echter vast van plan om zich met hand en tand te verzetten tegen de overname en weigert ieder gesprek. CT krijgt spijt van de voorgenomen overname en wil van het belang af. Ruud moet nu gaan verkopen! Zijn koopacties zijn niet onopgemerkt gebleven en er zijn redelijk wat andere kopers in de markt actief geworden. Ruud besluit nu om bij te kopen tot de koers nog verder gestegen is en hij voorzichtig tegen die hoge prijzen kan gaan verkopen. Mag Ruud dit zo wel doen? a) Ja, dit is geen enkel probleem, zolang alle regels omtrent de WMZ-meldingen, zowel van CT als van Meta Bank maar in acht genomen worden. Feedback: Onjuist. Natuurlijke moeten de WMZ-regels in acht genomen worden, maar Ruud mag dit zo niet doen. b) Ja, hij mag dit doen, zolang hij dit maar doet voor rekening en risico van CT. Op het eigen boek mag het niet, het zou gezien worden als cornering. Feedback: Onjuist. Dit wordt gezien als marktmanipulatie en het maakt voor de wetgever niet uit voor wiens rekening en risico de markt gemanipuleerd wordt. c) Nee, dit is niet toegestaan. Ondanks het feit dat de orders steeds zichtbaar zijn in de markt wordt dit gezien als marktmanipulatie. Feedback: Juist. Het opkopen van grote hoeveelheden stukken met als doel de koers op te drijven (en daarna zelf stukken te verkopen) wordt door de WFT gezien als marktmanipulatie. 'Pumping and dumping' is één van de termen die hiervoor gebruikt wordt. Het maakt niet uit of het met orders, quotes of op een andere manier gebeurt. Ook maakt het niet uit voor wiens rekening en risico het gedaan wordt. De Wft maakt, als het gaat over marktmisbruik, geen onderscheid voor wiens rekening en risico de stukken gekocht dan wel verkocht worden.

4 Stap 4: Je weet toch hoe het werkt? Rob krijgt te horen dat hij geen opties op aandelen van de bank krijgt. De bank staat namelijk op het punt om een grote overname aan te kondigen en volgens de CEO zou dat insider trading zijn. Meta Bank kent al ruim tien jaar een personeelsregeling waarbij de directie opties op aandelen Meta Bank krijgt als zij hun jaarlijkse targets gehaald hebben. Deze targets verschillen per directeur, maar zijn nauwkeurig omschreven. Afgelopen jaar heeft CFO Rob Vermaten zijn target ruim gehaald en hij kon al in november uitrekenen dat hij opties op aandelen Meta Bank zou krijgen. Daar kan ik te zijner tijd een mooie auto van kopen, is zijn gedachte. Groot is zijn teleurstelling en verbazing als blijkt dat hij bij zijn eindejaarsbrief géén opties ziet staan. Meteen loopt hij naar de CEO en vraagt om opheldering. De reactie van de CEO is kort maar krachtig: Rob, je weet dat wij met een grote overname bezig zijn. We staan op het punt deze overname aan te kondigen en dan denk jij dat ik je opties op onze aandelen kan geven? Dat zou insider trading zijn! Volgend jaar beter. Klopt het wel wat de CEO beweert, is dit insider trading? a) Ja, dit is insider trading. De directie bij Meta Bank is per definitie primaire insider en mag niet handelen zolang de koersgevoelige informatie over de overname niet bekendgemaakt is. Het toekennen van opties valt onder dit handelsverbod. Feedback: Onjuist. De Wft kent voor een aantal situaties en producten uitzonderingen op het verbod tot handel. Dit is er één van. b) Nee, dit is geen insider trading. Het toekennen van opties valt nooit onder de regels rond insider trading, het betreft immers een toekomstig en geen onmiddellijk opeisbaar recht op aandelen. Feedback: Onjuist. Het toekennen van opties valt in principe wél onder de regels rond insider trading. c) Nee, dit is geen insider trading. Voor het toekennen van opties bestaan uitzonderingsregels en die zijn in bovenstaande case voldoende nageleefd. Feedback: Juist. Meta Bank heeft al vele jaren duidelijke criteria voor het toekennen van opties aan directieleden en valt om die reden onder de uitzonderingsregel uit het besluit Marktmisbruik. De Wft kent voor een aantal situaties en producten uitzonderingen op het verbod tot handel. Het toekennen van opties is in het besluit Marktmisbruik, hoofdstuk 2, artikel 2, onderdeel a, uitgezonderd van het verbod, mits er zeer duidelijke en controleerbare criteria en procedures zijn afgesproken voor het toekennen van de opties. Rob had in dit geval dus wél opties mogen ontvangen.

5 Stap 5: Verlinken of stil houden? CFO Jan belt met zijn persoonlijk effectenmakelaar Maarten. Jan vraagt aan Maarten om een bepaalde transactie te doen. Maarten doet de transactie, maar het zit hem niet lekker. Als CFO van een beursgenoteerde onderneming moet je je houden aan de regels omtrent voorwetenschap. Om te voorkomen dat je ongemerkt tóch met voorwetenschap aandelen koopt of verkoopt in het bedrijf waar je werkt, zijn regels opgesteld over de periodes waarin je wél of juist niet mag handelen. Zo is het voor insiders, personen die uit hoofde van hun functie op de hoogte zijn van koersgevoelig informatie, niet toegestaan om vlak voor het publiceren van jaarcijfers te handelen in het eigen fonds. Jan Verheyde uit Koog a/d Zaan is CFO van Mercurant N.V., hij heeft uit personeelsopties een behoorlijke post aandelen gekregen en wil deze wel verkopen. Het is twee dagen voor het publiceren van de jaarcijfers. Jan belt met zijn persoonlijk effectenmakelaar, de DSIgeregistreerde Maarten Post. Jan: Maarten, verkoop voor mij Mercurants; doe maar bestens, ik heb het geld zo snel mogelijk nodig. Maarten sputtert wat: Kan dat nu wel, zo vlak voor de cijfers? Jan: Tuurlijk, de cijfers zijn exact conform onze eerder afgegeven verwachting, die koers doet echt niets. De transactie wordt gedaan, maar het zit Maarten niet lekker. Wat moet Maarten nu doen? a) Maarten moet zijn Compliance Officer aan de AFM laten melden dat Jan Verheyde een transactie gedaan heeft, terwijl hij beschikte over voorwetenschap. Feedback: Juist. Maarten heeft ingevolge de Wet marktmisbruik de plicht een dergelijke transactie door zijn werkgever te laten melden bij de AFM. Hij weet dat Jan insider is en beschikt over koersgevoelig informatie. Wat de aard van de informatie is, doet niet terzake, evenals de mogelijke marktbewegingen of afwezigheid van marktbewegingen. b) Maarten hoeft helemaal niets te doen. Pas ná invoering van de MiFID wordt de 'klikplicht' van kracht en pas dan zou Maarten een dergelijke transactie moeten melden bij de AFM. Feedback: Onjuist. De klikplicht is ingegaan op het moment dat de Wet marktmisbruik werd ingevoegd in de Wte, nu Wft (oktober 2005). c) Maarten moet de transactie en het vermoeden van handel met voorwetenschap melden bij justitie. Jan Verheyde begaat een strafbaar feit, overtreding van de Wet marktmisbruik. Feedback: Onjuist. Maarten moet de verdachte transactie melden bij de AFM. Dit soort transacties vallen onder de klikplicht. De klikplicht is ingegaan op het moment dat de Wet marktmisbruik in de Wte werd ingevoegd, nu Wft (oktober 2005).

Effectenhandelaar Beleggingsproducten

Effectenhandelaar Beleggingsproducten Effectenhandelaar Beleggingsproducten Beschrijving Effectenhandelaren hebben te maken met een breed pakket aan producten. Hierbij is steeds weer de vraag: wat zijn de kenmerken van het product, welke risico

Nadere informatie

OEFENEXAMEN INTEGRITEITSMODULE DSI EFFECTENSPECIALIST

OEFENEXAMEN INTEGRITEITSMODULE DSI EFFECTENSPECIALIST OEFENEXAMEN INTEGRITEITSMODULE DSI EFFECTENSPECIALIST NIBE-SVV 1. Een beleggingsonderneming overtreedt meerdere regels uit de Wet op het financieel toezicht (Wft). Hieronder volgen twee beweringen over

Nadere informatie

Effectenhandelaar Informatievoorziening

Effectenhandelaar Informatievoorziening Effectenhandelaar Informatievoorziening Beschrijving Zowel de Wft als de MiFID stellen eisen aan de informatievoorziening van beleggingsondernemingen aan cliënten en markten. In de volgende vijf situaties

Nadere informatie

Kan je voor mij 20.000 aandelen Brikker kopen?, vraagt Johan aan André.

Kan je voor mij 20.000 aandelen Brikker kopen?, vraagt Johan aan André. Algemeen Regelgeving Beschrijving Voor effectenspecialisten bestaan verschillende regels waarbij compliance van toepassing is. Hier volgen vijf situaties waarin deze regelgeving naar voren komt. Stap 1:

Nadere informatie

REGLEMENT VOORWETENSCHAP TIMBER AND BUILDING SUPPLIES HOLLAND N.V.

REGLEMENT VOORWETENSCHAP TIMBER AND BUILDING SUPPLIES HOLLAND N.V. REGLEMENT VOORWETENSCHAP TIMBER AND BUILDING SUPPLIES HOLLAND N.V. Dit document is het reglement voorwetenschap (het "Reglement") van Timber and Building Supplies Holland N.V. ("TABS ). TABS heeft dit

Nadere informatie

Marktmanipulatie bij het handelen op bestensorders

Marktmanipulatie bij het handelen op bestensorders Marktmanipulatie bij het handelen op bestensorders De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van de kapitaalmarkten. In dit verband onderzoekt de AFM met enige

Nadere informatie

Insiderreglement inzake SnowWorld N.V.

Insiderreglement inzake SnowWorld N.V. Insiderreglement inzake SnowWorld N.V. 1. DEFINITIES In dit reglement wordt verstaan onder: 1. Gelieerde vennootschap: iedere naamloze vennootschap naar Nederlands recht (N.V.) waarvan verhandelbare (certificaten

Nadere informatie

reglement voorwetenschap inzake bezit van en transacties in aandelen en bepaalde overige financiele instrumenten inzake novisource n.v.

reglement voorwetenschap inzake bezit van en transacties in aandelen en bepaalde overige financiele instrumenten inzake novisource n.v. reglement voorwetenschap inzake bezit van en transacties in aandelen en bepaalde overige financiele instrumenten inzake novisource n.v. 1. DEFINITIES In dit reglement wordt verstaan onder: 1. Gelieerde

Nadere informatie

Instructie met betrekking tot de handel in en bezit van effecten uitgegeven door Van Lanschot

Instructie met betrekking tot de handel in en bezit van effecten uitgegeven door Van Lanschot Instructie met betrekking tot de handel in en bezit van effecten uitgegeven door Van Lanschot Onderstaande instructie geldt ten aanzien van de handel in en het bezit van Financiële Instrumenten uitgegeven

Nadere informatie

Aandelenopties in woord en beeld

Aandelenopties in woord en beeld Aandelenopties in woord en beeld 2 Aandelenopties in woord en beeld 1 In deze brochure gaan we het hebben over aandelenopties zoals die worden verhandeld op de optiebeurs van Euronext. Maar wat zijn dat

Nadere informatie

Corporate Governance Charter

Corporate Governance Charter Corporate Governance Charter Dealing Code Hoofdstuk Twee Euronav Corporate Governance Charter December 2005 13 1. Inleiding Op 9 december 2004 werd de Belgische Corporate Governance Code door de Belgische

Nadere informatie

OEFENEXAMEN INTEGRITEITSMODULE DSI FINANCIEEL ADVISEUR

OEFENEXAMEN INTEGRITEITSMODULE DSI FINANCIEEL ADVISEUR OEFENEXAMEN INTEGRITEITSMODULE DSI FINANCIEEL ADVISEUR NIBE-SVV 1. Op welke wijze is te zien of een financieel adviseur professioneel handelt? A. Hij opereert dan onbaatzuchtig en deskundig. B. Hij behaalt

Nadere informatie

Cursus Berekend Beleggen

Cursus Berekend Beleggen Auteur: Uitgever: Jan van Gemeren GannTrader Een unieke combinatie van leren beleggen met geavanceerde optieconstructies en over de schouder meekijken van Jan van Gemeren, een ervaren optiebelegger en

Nadere informatie

www.complianceriskmanagement.intranet ING Groep N.V., 2010 Dit document mag op geen enkele wijze buiten ING verspreid worden zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de afdeling Corporate Compliance

Nadere informatie

Vermogensbeheerder institutioneel Ken uw cliënt

Vermogensbeheerder institutioneel Ken uw cliënt Vermogensbeheerder institutioneel Ken uw cliënt Beschrijving Met de invoering van de MiFID veranderen ook de eisen die aan financiële instellingen worden gesteld. Instellingen moeten aan deze eisen voldoen

Nadere informatie

INSIDERREGLEMENT ZIGGO N.V. Ingangsdatum 18 juli 2013

INSIDERREGLEMENT ZIGGO N.V. Ingangsdatum 18 juli 2013 INSIDERREGLEMENT ZIGGO N.V. Ingangsdatum 18 juli 2013 INHOUD (1) Definities (2) Algemene regels van toepassing op alle Werknemers (3) Aanvullende regels voor Insiders (4) Interne Toezichthouder APPENDICES

Nadere informatie

Voorbeelden van marktmisbruik

Voorbeelden van marktmisbruik Voorbeelden van marktmisbruik Transacties/orders waarvan een onjuist of misleidend signaal uitgaat Het maken van afspraken over het aangaan van koop- en verkoopovereenkomsten in financiële instrumenten

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 4, vierde lid, van het Besluit marktmisbruik Wft;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 4, vierde lid, van het Besluit marktmisbruik Wft; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 8349 12 mei 2011 Regeling van de Minister van Financiën van 4 mei 2011, nr. FM/2011/8728M, tot aanwijzing van categorieën,

Nadere informatie

REGLEMENT VOORWETENSCHAP DOCDATA N.V.

REGLEMENT VOORWETENSCHAP DOCDATA N.V. REGLEMENT VOORWETENSCHAP DOCDATA N.V. DOCDATA N.V.'s interne reglement in de zin van artikel 5:65 Wet op het financieel toezicht en artikel 11 van de Richtlijn Marktmisbruik ("Reglement Voorwetenschap").

Nadere informatie

Groepsbeleid marktmanipulatie of handel met voorwetenschap (verordening Marktmisbruik)

Groepsbeleid marktmanipulatie of handel met voorwetenschap (verordening Marktmisbruik) Groepsbeleid marktmanipulatie of handel met voorwetenschap (verordening Marktmisbruik) Hof Hoorneman Bankiers NV biedt een uitgebreid palet aan producten en diensten. Zij richt zich op verschillende vormen

Nadere informatie

INSIDER TRADING REGLEMENT

INSIDER TRADING REGLEMENT INSIDER TRADING REGLEMENT HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Toepassingsbereik 1. Dit reglement is van toepassing op insiders die werkzaam zijn bij DGB Group N.V. of de met haar in een groep verbonden

Nadere informatie

Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 8-9-2011.

Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 8-9-2011. Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 8-9-2011. Wordt ook China afgewaardeerd door de rating bureaus? Tijd 09:40 uur. Vanochtend rond acht uur zat ik voor de koersschermen. De opening van de futures

Nadere informatie

Hof Hoorneman Groep Beleid inzake Marktmanipulatie en Handel met voorwetenschap

Hof Hoorneman Groep Beleid inzake Marktmanipulatie en Handel met voorwetenschap Hof Hoorneman Groep Beleid inzake Marktmanipulatie en Handel met voorwetenschap Introductie Hof Hoorneman Bankiers NV biedt een uitgebreid palet aan producten en diensten. Zij richt zich op verschillende

Nadere informatie

Welkom bij de coachingclub! 3 mei 2012

Welkom bij de coachingclub! 3 mei 2012 Welkom bij de coachingclub! 3 mei 2012 CalendarSpreads Calendarspreads Calendarspreads zijn meestal non-directioneel. U wil dat de onderliggende waarde binnen een trading range blijft gedurende de volgende

Nadere informatie

Euronext.liffe. Inleiding Optiestrategieën

Euronext.liffe. Inleiding Optiestrategieën Euronext.liffe Inleiding Optiestrategieën Vooraf De inhoud van dit document is uitsluitend educatief van karakter. Voor advies dient u contact op te nemen met uw bank of broker. Het is verstandig alvorens

Nadere informatie

Insider Code ING Bank Bank Compliance Risk Management Annex bij de ING Market Abuse Policy (2015)

Insider Code ING Bank Bank Compliance Risk Management Annex bij de ING Market Abuse Policy (2015) Insider Code ING Bank Bank Compliance Risk Management Annex bij de ING Market Abuse Policy (2015) 1 juli 2016 INFORMATION SHEET Bij een verschil tussen de Engelse versie van deze Code en een vertaling

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Trade van de week. Winnen met. Indexopties

Trade van de week. Winnen met. Indexopties Trade van de week Winnen met Indexopties Hoe profiteer je van een stijgende of dalende beurs? Veel traders proberen dit door zelf een aantal aandelen uit de index te kiezen en daar long of short op te

Nadere informatie

Trade van de Week. Meeliften. op het succes. van BESI

Trade van de Week. Meeliften. op het succes. van BESI Trade van de Week Meeliften op het succes van BESI Wanneer we de in Nederland genoteerde aandelen bekijken sinds de start van 2009, dan komen we toch wel tot de conclusie dat BE Semiconductor N.V. (BESI)

Nadere informatie

Generieke Insider Code Nederland ING Bank Bank Compliance Risk Management Annex bij de ING Market Abuse Policy (2015)

Generieke Insider Code Nederland ING Bank Bank Compliance Risk Management Annex bij de ING Market Abuse Policy (2015) Generieke Insider Code Nederland ING Bank Bank Compliance Risk Management Annex bij de ING Market Abuse Policy (2015) 1 juli 2016 INFORMATION SHEET Bij een verschil tussen de Engelse versie van deze Code

Nadere informatie

Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 9-8-2011.

Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 9-8-2011. Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 9-8-2011. De financiële wereld zit diep in de put. Tijd 08:02 uur. Gisterenavond sloot ik met de volgende alinea: Tijd 22:00 uur. De avond zit er op. De Dow sluit

Nadere informatie

Welke soorten beleggingen zijn er?

Welke soorten beleggingen zijn er? Welke soorten beleggingen zijn er? Je kunt op verschillende manieren je geld beleggen. Hier lees je welke manieren consumenten het meest gebruiken. Ook vertellen we wat de belangrijkste eigenschappen van

Nadere informatie

BETER BED HOLDING N.V.

BETER BED HOLDING N.V. BETER BED HOLDING N.V. Reglement inzake voorwetenschap en meldingsverplichtingen 2008 3 november 2008 Beter Bed Holding N.V. 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. BEGRIPPEN...3 2. TOEPASSELIJKE BEPALINGEN EN MELDINGSVERPLICHTINGEN...3

Nadere informatie

"Opties in een vogelvlucht"

Opties in een vogelvlucht "Opties in een vogelvlucht" Presentatie voor het NCD November 2010 Ton Ruitenburg Senior Officer Retail Relations Amsterdam Opties en hun gebruikers Doel van deze presentatie is u een eerste indruk te

Nadere informatie

Handelen op NPEX. Handleiding. Inhoudsopgave

Handelen op NPEX. Handleiding. Inhoudsopgave Handelen op NPEX Handleiding Inhoudsopgave (klik op de paragrafen om direct te navigeren) Algemeen... 2 Veilingsysteem... 2 Soorten effecten op NPEX... 2 Informatie over de effecten en de onderneming...

Nadere informatie

Interpretaties marktmanipulatie. Enkele praktijkvoorbeelden

Interpretaties marktmanipulatie. Enkele praktijkvoorbeelden Interpretaties marktmanipulatie Enkele praktijkvoorbeelden Publicatiedatum: juni 2016 Autoriteit Financiële Markten De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. Als onafhankelijke

Nadere informatie

Convergentie van toezicht

Convergentie van toezicht Convergentie van toezicht Jaarvergadering Vereniging voor Effectenrecht, 17 juni 2008 Rogier Raas Convergentie van toezicht Waarom nodig? Wat is er al gebeurd? Wat moet er nog gebeuren? Waarom nodig?

Nadere informatie

Periodiek Inleggen. Iedere maand vast bedrag. Klein bedrag mogelijk. Spreiding instaprisico. Flexibel

Periodiek Inleggen. Iedere maand vast bedrag. Klein bedrag mogelijk. Spreiding instaprisico. Flexibel Periodiek Inleggen Met een klein maandelijks bedrag uw vermogen opbouwen 2 G emak staat centraal 3 Spreiding risico van het instapmoment Iedere maand vast bedrag Klein bedrag mogelijk Spreiding instaprisico

Nadere informatie

Voorlichtingsbrochure manipulatieve handelspatronen

Voorlichtingsbrochure manipulatieve handelspatronen Voorlichtingsbrochure manipulatieve handelspatronen De AFM houdt ruim drie jaar toezicht op het verbod op marktmanipulatie. In die drie jaar heeft de AFM herhaaldelijk opgetreden tegen handelspraktijken

Nadere informatie

Wolters Kluwer-Reglement 2013 inzake Voorwetenschap

Wolters Kluwer-Reglement 2013 inzake Voorwetenschap Wolters Kluwer-Reglement 2013 inzake Voorwetenschap 1 / 24 Inhoudsopgave AFDELING I Artikel 1 Artikel 2 Inleidende bepalingen Definities en Reikwijdte Wettelijke verbodsbepalingen, meldingsplichten en

Nadere informatie

REGELS TER VOORKOMING VAN MISBRUIK VAN VOORKENNIS EN MARKTMANIPULATIE

REGELS TER VOORKOMING VAN MISBRUIK VAN VOORKENNIS EN MARKTMANIPULATIE BIJLAGE 3 BIJ HET CORPORATE GOVERNANCE CHARTER REGELS TER VOORKOMING VAN MISBRUIK VAN VOORKENNIS EN MARKTMANIPULATIE Oorspronkelijke versie goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 4 oktober 2007. Bijwerking

Nadere informatie

5 Assertiviteit. 1 Inleiding

5 Assertiviteit. 1 Inleiding DC 5 Assertiviteit 1 Inleiding Als SAW er zul je regelmatig in situaties terecht komen waarin je duidelijk moeten maken wat je wel of niet wilt. Bijvoorbeeld omdat een cliënt op een activiteitenafdeling

Nadere informatie

do not print this layer Trading Manual

do not print this layer Trading Manual do not print this layer Trading Manual PureDMA Trading Manual Inhoud Inhoud 01 DMA handelen: een introductie Wat is DMA? Voordelen van DMA 02 Van Start Gaan DMA Activeren in PureDeal Permissions & Data

Nadere informatie

Datum 7 juli 2014 Ons kenmerk ------------------- Pagina 1 van 45. Telefoon E-mail. Betreft

Datum 7 juli 2014 Ons kenmerk ------------------- Pagina 1 van 45. Telefoon E-mail. Betreft OPENBARE VERSIE De heer B.C. Ultee -------------------- ---------------------------------- Datum 7 juli 2014 Pagina 1 van 45 NeeJ.T.M Telefoon E-mail Betreft ------------------ ------------------------------

Nadere informatie

REGLEMENT BELEGGINGEN VAN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN VAN Ctac N.V.

REGLEMENT BELEGGINGEN VAN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN VAN Ctac N.V. REGLEMENT BELEGGINGEN VAN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN VAN Ctac N.V. De Raad van Commissarissen heeft in overleg met de Raad van Bestuur het volgende Reglement vastgesteld I INLEIDING 1.1 Dit reglement

Nadere informatie

Suspicious Transaction Reports

Suspicious Transaction Reports Suspicious Transaction Reports melden van een redelijk vermoeden van marktmisbruik VV&C bijeenkomst 22 mei 2012 David Austen, Toezichthouder AFM mr. Alexandra Bitlloch, Toezichthouder AFM Waarom we hier

Nadere informatie

Beleid van ABN AMRO over uitvoering van orders

Beleid van ABN AMRO over uitvoering van orders Beleid van ABN AMRO over uitvoering van orders 1..Inleiding 1.1.. Wat is het doel van dit beleid? In dit beleid leest u de werkwijze en regels die de bank gebruikt als de bank orders voor u uitvoert. In

Nadere informatie

Heineken Holding N.V. Reglement 2007 inzake bezit van en transacties in Aandelen en bepaalde overige Financiële Instrumenten

Heineken Holding N.V. Reglement 2007 inzake bezit van en transacties in Aandelen en bepaalde overige Financiële Instrumenten mei 2009 Heineken Holding N.V. Reglement 2007 inzake bezit van en transacties in Aandelen en bepaalde overige Financiële Instrumenten (zoals gewijzigd in december 2007 en mei 2009) 1/17 INHOUD Pagina Overwegingen

Nadere informatie

Trade van de week. Welcome to. Africa

Trade van de week. Welcome to. Africa Trade van de week Welcome to Africa We versturen nu al een tijdje wekelijks de Trade van de Week. Een Trade van de Week hoeft in absolute termen niet de grootste winst op te leveren. Een kleine investering

Nadere informatie

PostNL Group Policy. inzake het voorkomen van handel met voorwetenschap. 17 mei 2017 PostNL N.V. General Counsel/directeur Group Legal

PostNL Group Policy. inzake het voorkomen van handel met voorwetenschap. 17 mei 2017 PostNL N.V. General Counsel/directeur Group Legal 17 mei 2017 PostNL N.V. PostNL Group Policy inzake het voorkomen van handel met voorwetenschap Raad van Bestuur Auteur General Counsel/directeur Group Legal Titel Versie 3.1 PostNL Group Policy inzake

Nadere informatie

GEDRAGSCODE TER VOORKOMING VAN MISBRUIK VOORWETENSCHAP VAN. Inverko N.V. ( Insider Regeling )

GEDRAGSCODE TER VOORKOMING VAN MISBRUIK VOORWETENSCHAP VAN. Inverko N.V. ( Insider Regeling ) GEDRAGSCODE TER VOORKOMING VAN MISBRUIK VOORWETENSCHAP VAN Inverko N.V. ( Insider Regeling ) November 2013 Inverko Insider Regeling November Page 1 1. Toepassingsbereik Deze Gedragscode is van toepassing

Nadere informatie

Groothandelsgebouwen N.V. REGLEMENT INZAKE VOORWETENSCHAP EN MELDINGSVERPLICHTINGEN

Groothandelsgebouwen N.V. REGLEMENT INZAKE VOORWETENSCHAP EN MELDINGSVERPLICHTINGEN Groothandelsgebouwen N.V. REGLEMENT INZAKE VOORWETENSCHAP EN MELDINGSVERPLICHTINGEN 10 januari 2018 REGLEMENT INZAKE VOORWETENSCHAP EN MELDINGSVERPLICHTINGEN, getekend op 10 januari 2018 (het "Reglement")

Nadere informatie

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group Optie strategieën Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Grafische voorstelling 4 2. Bull strategieën 5

Nadere informatie

FINANCIEEL STRAFRECHT

FINANCIEEL STRAFRECHT FINANCIEEL STRAFRECHT Financieel strafrecht: inleiding en recente ontwikkelingen 11 februari 2014 Prof. Roan Lamp Hoogleraar Financieel Strafrecht VU Partner De Brauw Blackstone Westbroek 2 Onderwerpen:

Nadere informatie

bepaalde overige Financiële Instrumenten

bepaalde overige Financiële Instrumenten en bepaalde overige Financiële Instrumenten 1 / 27 INHOUD Pagina Overwegingen 5 Afdeling I Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Inleidende bepalingen Definities Reikwijdte Wettelijke verbodsbepalingen en meldingsplichten

Nadere informatie

Reglement voorkoming Misbruik Voorwetenschap. Qurius N.V. Zaltbommel, juli 2007

Reglement voorkoming Misbruik Voorwetenschap. Qurius N.V. Zaltbommel, juli 2007 Reglement voorkoming Misbruik Voorwetenschap Qurius N.V. Zaltbommel, juli 2007 1 Inleiding 3 2 Definities 3 3 Algemene voorschriften 4 4 Bijzondere voorschriften voor personen van Groep A en B 5 5 Bijzondere

Nadere informatie

REGLEMENT BELEGGINGEN VAN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN VAN CORIO N.V.

REGLEMENT BELEGGINGEN VAN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN VAN CORIO N.V. REGLEMENT BELEGGINGEN VAN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN VAN CORIO N.V. De Raad van Commissarissen heeft in overleg met de Raad van Bestuur het volgende Reglement vastgesteld 1 I. Inleiding 1.1 Dit reglement

Nadere informatie

www.complianceriskmanagement.intranet

www.complianceriskmanagement.intranet www.complianceriskmanagement.intranet ING Groep N.V., 2009 This document may not be distributed outside ING in any way without prior written consent of the ING Corporate Compliance Risk Management department.

Nadere informatie

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Member of the KBC group

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Member of the KBC group Hedging strategies Opties p. 2 Index 1. Hedging met opties 3 2. Hedging met put opties 4 3. Hedgen met valutaopties 6 Twee valutaoptiecontracten 6 p. 3 Hedging met opties Hedging komt van het Engelse to

Nadere informatie

Verhandelingsreglement Regels ter voorkoming van marktmisbruik

Verhandelingsreglement Regels ter voorkoming van marktmisbruik Verhandelingsreglement 2015 Verhandelingsreglement Regels ter voorkoming van marktmisbruik update 12 januari 2015 Inhoud I. Beleidsverklaring... 3 II. Gedragscode... 3 1. Naleving van de Wet... 4 2. Compliance

Nadere informatie

REGLEMENT INZAKE VOORWETENSCHAP Niet-royeerbare certificaten op naam van aandelen B in het kapitaal van Funda N.V.

REGLEMENT INZAKE VOORWETENSCHAP Niet-royeerbare certificaten op naam van aandelen B in het kapitaal van Funda N.V. REGLEMENT INZAKE VOORWETENSCHAP Niet-royeerbare certificaten op naam van aandelen B in het kapitaal van Funda N.V. Stichting Administratiekantoor Funda heeft op 10 maart 2011 dit Reglement ter voorkoming

Nadere informatie

Bijeenkomst Vereniging Financieel Recht Prof. mr. Roan Lamp

Bijeenkomst Vereniging Financieel Recht Prof. mr. Roan Lamp Bijeenkomst Vereniging Financieel Recht Prof. mr. Roan Lamp New Framework on Market Abuse INHOUD Wat leert een (terug)blik op de huidige (MAD) periode ons? Grootste gemiste kans van MAR Pluspunt MAR Vernieuwing:

Nadere informatie

Strategieën met Opties

Strategieën met Opties Strategieën met Opties Euronext, de nieuwe pan-europese beurs, komt voort uit de fusie tussen de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs. Handelen op Euronext is snel en goedkoop. Bovendien heeft u binnenkort

Nadere informatie

Meldplicht(en) financiële ondernemingen

Meldplicht(en) financiële ondernemingen Meldplicht(en) financiële ondernemingen Meer dan alleen! augustus 2013 Meldplicht(en) financiële ondernemingen 1 Inleiding De Wet op het financieel toezicht (Wft) is een zeer brede wet waarin regels zijn

Nadere informatie

Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen Pagina 1 Beginnen met beleggen André Brouwers Disclaimer Pagina 2 Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van de AFM. Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

Nadere informatie

Sandra: Ik niet, maar mijn man doet wel eens wat via die internetbroker, effect.com.

Sandra: Ik niet, maar mijn man doet wel eens wat via die internetbroker, effect.com. Algemeen Zorgplicht Beschrijving Effectenspecialisten moeten zich aan de zorgplicht houden en moeten deskundig zijn. Hier volgen vijf situaties waarin zorgplicht en deskundigheid centraal staan. Stap 1:

Nadere informatie

REGLEMENT TER VOORKOMING GEBRUIK VOORWETENSCHAP van AMSTERDAM COMMODITIES N.V. (zoals geldend per 31 januari 2010)

REGLEMENT TER VOORKOMING GEBRUIK VOORWETENSCHAP van AMSTERDAM COMMODITIES N.V. (zoals geldend per 31 januari 2010) REGLEMENT TER VOORKOMING GEBRUIK VOORWETENSCHAP van AMSTERDAM COMMODITIES N.V. (zoals geldend per 31 januari 2010) HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities In dit reglement hebben de volgende

Nadere informatie

NIBE-SVV, 2008. Oefenexamen DSI EFFECTENHANDELAAR

NIBE-SVV, 2008. Oefenexamen DSI EFFECTENHANDELAAR NIBE-SVV, 2008 Oefenexamen DSI EFFECTENHANDELAAR 1. Waarop duidt een vlakke yieldcurve? A. Dat de korte en de lange rente NIET of nauwelijks van elkaar verschillen. B. Dat de korte rente onder de lange

Nadere informatie

LONG/SHORT TRADING FUND

LONG/SHORT TRADING FUND LONG/SHORT TRADING FUND Frog Capital Management B.V. Van Weedestraat 3 3761 CA Soest +31 (0)35 6039201 info@frogfund.nl www.frogcapitalmanagement.com Frog Capital Management B.V. Opgericht maart 2002 Tot

Nadere informatie

Maandbeleggen. Ook met een klein bedrag. Geen aankoopkosten. Betere spreiding. Flexibel. Van punt tot punt sneller naar je doel

Maandbeleggen. Ook met een klein bedrag. Geen aankoopkosten. Betere spreiding. Flexibel. Van punt tot punt sneller naar je doel Maandbeleggen Van punt tot punt sneller naar je doel Ook met een klein bedrag Geen aankoopkosten Betere spreiding Flexibel Elke maand dichter bij je doel Je legt geld opzij voor later. Om een onvergetelijke

Nadere informatie

Trade van de Week. Traden, BAM, cashen!

Trade van de Week. Traden, BAM, cashen! Trade van de Week Traden, BAM, cashen! De titel doet het wellicht al vermoeden. Ik sprak vandaag een klant die een mooie winst behaalde door het handelen in BAM. Een trade die met recht Trade van de Week

Nadere informatie

Beleggingsadviseur Informatievoorziening

Beleggingsadviseur Informatievoorziening Beleggingsadviseur Informatievoorziening Beschrijving De Global Office Bank probeert zijn cliënten zo goed mogelijk van informatie te voorzien. De bank hanteert daarbij de regels zoals opgenomen in de

Nadere informatie

Van Stuiver tot Miljardair

Van Stuiver tot Miljardair Van Stuiver tot Miljardair Ondernemend Beleggen pt 2 Rob Stuiver & Tycho Schaaf 26 november 2015 Sprekers Rob Stuiver RBA Tycho Schaaf Ondernemend belegger Beleggingsspecialist bij LYNX Masterclass Archief

Nadere informatie

Beleggingsadvies - Afgeleide producten - Opties - Combinaties

Beleggingsadvies - Afgeleide producten - Opties - Combinaties Beleggingsadvies - Afgeleide producten - Opties - Combinaties Op deze pagina vindt u voorbeelden van mogelijkheden met opties. U kan te weten komen hoe u met opties kan inspelen op een verwachte stijging

Nadere informatie

De favoriete optiestrategie van André Brouwers

De favoriete optiestrategie van André Brouwers 2 De favoriete optiestrategie van André Brouwers Disclaimer Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van de AFM. Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Het

Nadere informatie

Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 5-8-2011.

Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 5-8-2011. Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 5-8-2011. Geven de Amerikanen zich over? Capituleren ze? Tijd gisterenavond 20:21 uur Dit is de tickgrafiek van de Dow. Op dit moment staat de Dow 400 punten in

Nadere informatie

Concept Beleidsregel aangaande de definitie en de berekening van een shortpositie in de zin van de Wft. (ter consultatie)

Concept Beleidsregel aangaande de definitie en de berekening van een shortpositie in de zin van de Wft. (ter consultatie) Concept Beleidsregel aangaande de definitie en de berekening van een shortpositie in de zin van de Wft (ter consultatie) Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële

Nadere informatie

NYSE Euronext Optiecompetitie 2010 Resultaten, statistieken en evaluatie

NYSE Euronext Optiecompetitie 2010 Resultaten, statistieken en evaluatie NYSE Euronext Optiecompetitie 2010 Resultaten, statistieken en evaluatie 47% speelt om te leren beleggen met opties 25% zal meer gaan beleggen in opties 36% zal meer gebruik gaan maken van dagopties Samenvatting

Nadere informatie

Trade van de Week. Futures handelen. voor gevorderden

Trade van de Week. Futures handelen. voor gevorderden Trade van de Week Futures handelen voor gevorderden Het handelen van futures is een vak apart. Het maakt veel traders rijk, maar ook net zoveel traders arm. Wat is een future nu eigenlijk precies? Een

Nadere informatie

Voorwaarden Futures ABN AMRO

Voorwaarden Futures ABN AMRO Voorwaarden Futures ABN AMRO De Voorwaarden Futures ABN AMRO bestaan uit de Voorwaarden Futures en de Bijlage Futures Voorwaarden Futures Belangrijke begrippen 1. INLEIDING 2. ORDERS 3. ADMINISTRATIE VAN

Nadere informatie

Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO

Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO Deze overeenkomst wordt gesloten tussen: 1. u,...., en 2. de bank (ABN AMRO Bank N.V.). Wilt u dat de bank uw vermogen beheert? Dan moet u de Deelovereenkomst

Nadere informatie

ASML Call Spread. 15 januari Analyse:

ASML Call Spread. 15 januari Analyse: ASML Call Spread 15 januari 2016 Analyse: Volgende week komt ASML met kwartaalcijfers. De koers van het aandeel is de afgelopen maanden behoorlijk teruggezakt. Rond de zone 70-72 ligt een belangrijk steunniveau.

Nadere informatie

ETF s: koersen liquiditeitsrisico. Martin van der Schans, Patrick Tuijp, Paul van t Zelfde

ETF s: koersen liquiditeitsrisico. Martin van der Schans, Patrick Tuijp, Paul van t Zelfde T ETF s: koersen liquiditeitsrisico Martin van der Schans, Patrick Tuijp, Paul van t Zelfde E F ETF s combineren de goede eigenschappen van open-end fondsen en closed-end fondsen. ETF s bieden de belegger

Nadere informatie

REGLEMENT PRIVE-BELEGGINGEN VOOR DE RAAD VAN COMMISSARISSEN EN RAAD VAN BESTUUR VAN MACINTOSH RETAIL GROUP NV

REGLEMENT PRIVE-BELEGGINGEN VOOR DE RAAD VAN COMMISSARISSEN EN RAAD VAN BESTUUR VAN MACINTOSH RETAIL GROUP NV REGLEMENT PRIVE-BELEGGINGEN VOOR DE RAAD VAN COMMISSARISSEN EN RAAD VAN BESTUUR VAN MACINTOSH RETAIL GROUP NV Vastgesteld en goedgekeurd door de Raad van Commissarissen op 15 december 2004 Definities:

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Nadere informatie

Vragenlijst kennis & ervaring voor niet-particuliere beleggers

Vragenlijst kennis & ervaring voor niet-particuliere beleggers Triodos Bank nv Belgisch bijkantoor Hoogstraat 139/3 1000 Brussel Tel. +32 (0)2 548 28 28 www.triodos.be Btw BE 0450.507.887 RPR Brussel Maatschappelijke zetel: Zeist, Nederland Vragenlijst kennis & ervaring

Nadere informatie

Vermogensbeheerder institutioneel - Gedragscodes en Regelgeving

Vermogensbeheerder institutioneel - Gedragscodes en Regelgeving Vermogensbeheerder institutioneel - Gedragscodes en Regelgeving Beschrijving Vermogensbeheerders hebben met diverse gedragscodes te maken. Hierna volgen vijf situaties bij de Wonderbank waar de diverse

Nadere informatie

KONINKLIJKE TEN CATE N.V. Reglement inzake voorwetenschap en meldingsverplichtingen

KONINKLIJKE TEN CATE N.V. Reglement inzake voorwetenschap en meldingsverplichtingen KONINKLIJKE TEN CATE N.V. Reglement inzake voorwetenschap en meldingsverplichtingen 6 april 2010 Reglement Voorwetenschap Koninklijke Ten Cate N.V. 1 INHOUDSOPGAVE Artikel Pagina 1 DEFINITIES... 4 1.1

Nadere informatie

Optiestrategieën André Brouwers.

Optiestrategieën André Brouwers. Optiestrategieën André Brouwers Disclaimer Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van de AFM. Het Beleggingsinstituut staat niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Het Beleggingsinstituut

Nadere informatie

Beter Bed Holding N.V.

Beter Bed Holding N.V. Beter Bed Holding N.V. INTERN REGLEMENT INZAKE VOORWETENSCHAP 1 maart 2017 INHOUDSOPGAVE 1 BEGRIPPEN EN INTERPRETATIE... 3 2 REIKWIJDTE REGLEMENT... 3 3 VERBODEN EN VERPLICHTINGEN... 4 4 UITBREIDING VAN

Nadere informatie

AEX lager door nieuwe banken- en kredietcrisis

AEX lager door nieuwe banken- en kredietcrisis AEX lager door nieuwe banken- en kredietcrisis De AEX zit nog steeds ingeklemd tussen de 402 en de 409-puntengrens. Het wachten is op een uitbraak. Diverse indices zoals de Duitse DAX en de Portugese PSI

Nadere informatie

HEFBOOMPRODUCTEN (FACTOR CERTIFICATEN) NYSE Euronext in samenwerking met Commerzbank. NYSE Euronext. All Rights Reserved.

HEFBOOMPRODUCTEN (FACTOR CERTIFICATEN) NYSE Euronext in samenwerking met Commerzbank. NYSE Euronext. All Rights Reserved. HEFBOOMPRODUCTEN (FACTOR CERTIFICATEN) NYSE Euronext in samenwerking met Commerzbank NYSE Euronext. All Rights Reserved. Gestructureerde producten markt van NYSE Euronext NYSE Euronext Brussel NYSE Euronext

Nadere informatie

Kruis in onderstaande tabel aan hoeveel uw netto vermogen, uw liquide netto vermogen en uw totale vermogen bedraagt.

Kruis in onderstaande tabel aan hoeveel uw netto vermogen, uw liquide netto vermogen en uw totale vermogen bedraagt. Vaststellen beleggersprofiel Met de volgende vragen probeert Stichting Obligatiebeheer Noordenwind inzicht te krijgen in uw financiële positie, kennis, ervaring, doelstellingen en risicobereidheid ten

Nadere informatie

Regeling. Privé Beleggingstransacties KAS BANK N.V. KAS BANK N.V. juli 2016 pagina 1

Regeling. Privé Beleggingstransacties KAS BANK N.V. KAS BANK N.V. juli 2016 pagina 1 Regeling Privé Beleggingstransacties KAS BANK N.V. KAS BANK N.V. juli 2016 pagina 1 1. Inleiding Door de activiteiten van KAS BANK is het mogelijk dat binnen de organisatie Voorwetenschap aanwezig is.

Nadere informatie

Gaat u beleggen? Publieksfolder

Gaat u beleggen? Publieksfolder Gaat u beleggen? Publieksfolder Gaat u beleggen? U wilt meer weten over beleggen. Misschien belegt u al een tijdje in effecten, bijvoorbeeld in aandelen, obligaties of opties. Of misschien denkt u er over

Nadere informatie

TVM gedragscode integriteit

TVM gedragscode integriteit TVM gedragscode integriteit versie 3.9 juli 2015 LST/JOK I. Definities 1.1 TVM: de Coöperatie TVM U.A. en alle rechtspersonen met wie TVM een groep vormt zoals bedoeld in artikel 2:24b BW 1.2 Raad van

Nadere informatie

Dexia Banque Internationale à Luxembourg S. A. RCS Luxembourg B-6307 69, route d Esch, L-2953 Luxembourg Tel. +352 4590 6699

Dexia Banque Internationale à Luxembourg S. A. RCS Luxembourg B-6307 69, route d Esch, L-2953 Luxembourg Tel. +352 4590 6699 DM02163 - NL - 09 / 09 NL Directe toegang tot de financiële markten en financiële informatie Dexia Private Banking stelt Dexia Direct Private voor aan cliënten die zelf over het beheer van hun vermogen

Nadere informatie

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 1. Doet u dit examen voor de eerste keer of gaat het om een herexamen? Eerste keer 279 70% Herexamen 104 26% Niet beantwoord 16 4% Totaal 399 2. Als de voorlopige

Nadere informatie

BRUNEL REGLEMENT inzake bezit en transacties in Aandelen en bepaalde overige Financiële Instrumenten 2014 'BRUNEL REGLEMENT VOORWETENSCHAP'

BRUNEL REGLEMENT inzake bezit en transacties in Aandelen en bepaalde overige Financiële Instrumenten 2014 'BRUNEL REGLEMENT VOORWETENSCHAP' BRUNEL REGLEMENT inzake bezit en transacties in Aandelen en bepaalde overige Financiële Instrumenten 2014 'BRUNEL REGLEMENT VOORWETENSCHAP' - 2 - INHOUD Pagina Overwegingen 4 Afdeling I Inleidende bepalingen

Nadere informatie

ORDER EXECUTION POLICY

ORDER EXECUTION POLICY 1. OVERZICHT ORDER EXECUTION POLICY 1.1. AvaTrade EU Limited (hieronder "we", "wij", "ons" of "onze") verplicht zich om op een rechtvaardige, eerlijke en professionele wijze zaken te doen met onze klanten

Nadere informatie