Aandelenopties in woord en beeld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aandelenopties in woord en beeld"

Transcriptie

1 Aandelenopties in woord en beeld

2 2 Aandelenopties in woord en beeld 1 In deze brochure gaan we het hebben over aandelenopties zoals die worden verhandeld op de optiebeurs van Euronext. Maar wat zijn dat eigenlijk, aandelenopties? En wat kunt u, als belegger, doen met aandelenopties?

3 Aandelenopties in woord en beeld Wat is een optie? Een optie is een recht. Een recht om iets te kopen of te verkopen. Dat iets wordt de onderliggende waarde genoemd. U kunt een optie nemen op een auto of op een ander verhandelbaar product, bijvoorbeeld aandelen. In het geval van aandelenopties is de onderliggende waarde een pakket aandelen. Een aandelenoptie is dus een recht om een pakket aandelen te kopen of te verkopen. Zo n pakket bestaat meestal uit 100 aandelen. Als u een aandelenoptie heeft gekocht, dan kunt u zelf bepalen of en wanneer u gebruik wilt maken van dat recht tot kopen of verkopen van aandelen. U hoeft er dus geen gebruik van te maken. 4 5 Met aandelenopties kunt u profiteren van de koersbewegingen van aandelen. De waarde van een aandeel kan stijgen en dalen. Dit noemen we de koersbeweging van een aandeel. Stijgt de koers, dan wordt het aandeel meer waard. Daalt de koers, dan wordt het aandeel minder waard. Koersbewegingen worden onder andere veroorzaakt door verandering in vraag en aanbod op de financiële markten, door ontwikkelingen binnen de onderneming en door (inter)nationale economische factoren. De koersbeweging van een aandeel heeft directe invloed op de waarde van de daarop verhandelde opties. Er bestaan twee soorten opties: callopties en putopties. Een calloptie is een kooprecht. Een putoptie is een verkooprecht. Het kooprecht van een calloptie houdt in dat u een pakket van 100 aandelen mag kopen tegen een vooraf afgesproken prijs, de uitoefenprijs van de optie. Dit recht blijft geldig gedurende een bepaalde, afgesproken periode. Deze periode wordt de looptijd van de optie genoemd.

4 4 Aandelenopties in woord en beeld 6 Het verkooprecht van een putoptie houdt in dat u een pakket van 100 aandelen mag verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Ook dit recht blijft geldig gedurende de looptijd van de optie. Aan het einde van de looptijd houdt de optie op te bestaan, dit heet in beurstaal expiratie. De maand waarin de expiratie plaatsvindt heet de afloopmaand. Op de derde vrijdag van de afloopmaand expireert de optie. Expirerende aandelenopties kunnen tot vijf uur s middags worden verhandeld. 7 Tegenover elk recht staat een plicht. De koper van een optie heeft een recht, de verkoper van een optie heeft daardoor automatisch een plicht. De verkoper van een optie wordt aangeduid met de term schrijver, een verkochte optie met de term geschreven optie. 8 Aandelenopties kunnen voor diverse doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld om een aandelenportefeuille te verzekeren tegen ongewenste koersbewegingen of voor het maken van winst op aandelen, zonder dat u deze aandelen in bezit heeft. 9 U kunt op die manier maximaal profiteren van de koerswinst van aandelen terwijl uw investering slechts een fractie van de beurskoers van dezelfde aandelen is. Dit wordt de hefboomwerking genoemd: met een relatief lage investering toch de mogelijkheid van een hoog rendement.

5 Aandelenopties in woord en beeld 5 10 Stel, u koopt een calloptie. Deze optie geeft u het recht om 100 aandelen te kopen tegen een bepaalde uitoefenprijs, bijvoorbeeld 50, per aandeel. Voor de calloptie betaalt u een bepaald bedrag, dit bedrag wordt de premie genoemd. De premie bedraagt bijvoorbeeld 2,. De premie wordt per aandeel genoteerd, dus u betaalt uiteindelijk 2, x 100 (aandelen) = 200, per optie. 11 Tijdens de looptijd van de optie stijgt de koers van het aandeel naar 60,. De calloptie neemt daardoor ook in waarde toe en de premie stijgt naar 11,. 12 U kunt besluiten om gebruik te maken van uw kooprecht en de aandelen kopen voor 50,. U kunt dan een winst van 10, verzilveren als u deze aandelen direct weer verkoopt tegen de actuele marktprijs van 60,. Na aftrek van de betaalde optiepremie van 200, bedraagt uw winst dus 8,- x 100 = 800,. 13 In plaats van de aandelen te kopen kunt u besluiten om uw calloptie te verkopen. Die is immers ook in waarde gestegen. U kunt daardoor profiteren van de gestegen koers zonder dat u hoeft te investeren in aandelen. Bij verkoop van de calloptie uit dit voorbeeld ontvangt u 1.100, terwijl uw investering slechts 200, bedroeg. Dit is dus een winst van 900,, ofwel een winstpercentage van 450%!

6 6 Aandelenopties in woord en beeld Met een putoptie kunt u profiteren van een koersdaling van een pakket aandelen. Als u een putoptie koopt heeft u namelijk het recht om een pakket van 100 aandelen te verkopen tegen een bepaalde uitoefenprijs, bijvoorbeeld 50, per aandeel. U betaalt voor de putoptie een bedrag, de premie. Deze bedraagt bijvoorbeeld 4,. U betaalt dan 4, x 100 (aandelen) = 400, per optie. 16 De koers van het aandeel daalt naar 40,. De putoptie wordt daardoor meer waard, de premie stijgt naar 12,. Als u de aandelen in uw bezit heeft kunt u deze nu verkopen voor 50,. Dat was de afgesproken prijs toen u de putoptie kocht. Ondanks de lagere koersen kunt u dus toch winst behalen. Heeft u de aandelen niet in uw bezit, dan kunt u de putoptie verkopen. We zagen dat die door de dalende koers meer waard was geworden, namelijk 12, x 100 (aandelen) = 1200,. 17 Zonder de aandelen te bezitten kunt u met opties dus toch winst behalen door te profiteren van een stijgende of een dalende koers van de onderliggende waarde. Bij de aankoop van call- en putopties kunt u overigens nooit meer verliezen dan het relatief geringe premiebedrag dat u in de optie heeft geïnvesteerd.

7 Aandelenopties in woord en beeld In combinatie met aandelenbezit kunt u een aandelenoptie ook gebruiken om te profiteren van of uzelf te verzekeren tegen koersbewegingen. Stel, u heeft aandelen en u bent onzeker over de koersontwikkeling. Op dit moment staan uw aandelen op winst. Om die winst te verzilveren besluit u uw aandelen te verkopen. Maar omdat u ook denkt dat een verdere koersstijging mogelijk is koopt u een calloptie voor een klein deel van de winst uit de aandelenverkoop Als nu de koers van de aandelen blijft stijgen dan wordt uw calloptie meer waard. Ondanks dat u uw aandelen heeft verkocht kunt u dus toch nog blijven profiteren van de koersstijging bij verkoop van de calloptie. Daalt de koers van de aandelen dan heeft u uw winst gemaakt bij de verkoop van de aandelen. Uw verlies kan dan nooit groter zijn dan het bedrag dat u heeft geïnvesteerd in de calloptie.

8 8 Aandelenopties in woord en beeld Met putopties kunt u uw aandelenbezit verzekeren tegen koersdaling maar tegelijkertijd toch de mogelijkheid behouden om winst te maken als de koers stijgt. U bezit aandelen en u bent onzeker over de toekomstige koersontwikkeling. Toch wilt u uw aandelen op dit moment (nog) niet verkopen. 24 U koopt een putoptie. Het bedrag dat u daarvoor betaalt, de premie, kunt u beschouwen als verzekeringspremie. 25 Als nu de koers van het aandeel daalt, dan kan dat verlies grotendeels worden goedgemaakt door de stijging van de waarde van de putoptie. U kunt vervolgens besluiten gebruik te maken van uw verkooprecht en uw aandelen tegen de vooraf afgesproken, hogere, koers te verkopen.

9 Aandelenopties in woord en beeld Als de koers van het aandeel stijgt, dan loopt de putoptie waardeloos af en verliest u alleen de geïnvesteerde premie. Dit verlies kan echter worden goedgemaakt door de gestegen koers van de aandelen. Op deze wijze kunt u dus relatief goedkoop uw aandelenbezit verzekeren tegen koersdalingen en toch de mogelijkheid houden om te profiteren van koersstijgingen. Ook kunt u aandelenopties gebruiken om extra inkomen te verwerven Dit kan door het schrijven van callopties. U neemt hiermee de verplichting op u om 100 aandelen te verkopen als uw tegenpartij, de koper van de calloptie, besluit om van zijn kooprecht gebruik te maken. Bij het schrijven van een calloptie geeft u aan tegen welke uitoefenprijs u de aandelen wilt verkopen.

10 10 Aandelenopties in woord en beeld 30 U gaat daarmee dus een verplichting aan. Als beloning voor deze verplichting ontvangt u een premie (het bedrag dat de koper voor de optie, zijn recht tot kopen, betaalt). 31 Deze premie kunt u beschouwen als extra, onbelast rendement. 32 Zolang de koers van het aandeel lager blijft dan de afgesproken uitoefenprijs zal de koper geen gebruik willen maken van het recht om de aandelen te kopen. Het is dan goedkoper om de aandelen direct op de effectenbeurs van Euronext te kopen. De schrijver van de calloptie hoeft dus geen aandelen te leveren. 33 Als de koers stijgt kan het gebeuren dat de koper van de calloptie gebruik wil maken van zijn kooprecht en dat u de aandelen dus moet leveren tegen de vooraf afgesproken uitoefenprijs. Deze prijs kan dan wel behoorlijk afwijken van de actuele prijs van de aandelen!

11 Aandelenopties in woord en beeld Met aandelenopties kunnen beleggers, wat hun persoonlijke wensen en voorkeuren ook zijn, op een eenvoudige manier profiteren van een koersstijging of juist van een koersdaling. Ook kan een belegger aandelenopties gebruiken om zijn of haar aandelenbezit te verzekeren. Aandelenopties zijn daardoor een veelzijdig, aantrekkelijk en makkelijk toepasbaar beleggingsinstrument.

12 Deze informatie is slechts bestemd ter voorlichting van beleggers en anderen die zijn geïnteresseerd in effecten die worden verhandeld op Euronext. Geen enkele zin of zinsnede uit deze brochure mag worden aangemerkt als te zijn bedoeld om enig recht of enige verplichting te creëren. Rechten en plichten met betrekking tot de handel in effecten verhandeld op Euronext vloeien uitsluitend voort uit de reglementen van Euronext N.V. Hoewel deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, is Euronext, waaronder tevens wordt verstaan de door Euronext gehouden beurzen en ondernemingen, op geen enkele wijze aansprakelijk voor eventuele fouten, omissies of andere onjuistheden of de gevolgen hiervan in deze informatie. Alle (intellectuele) eigendomsrechten met betrekking tot deze informatie berusten bij Euronext. Iedere openbaarmaking en verveelvoudiging voor educatieve en niet-commerciële doeleinden is toegestaan mits met bronvermelding. Juli 2001, Euronext Amsterdam N.V. Consument Consumer Grand public Euronext Amsterdam Postbus GD Amsterdam Tel. +31(0) Fax +31(0) Brussel Beurspaleis Beursplein 1000 Brussel Tel. +32(0) Fax +32(0) Parijs 39, rue Cambon Parijs cedex 01 Tel. +33(0) Fax +33(0)

Brochure opties en futures

Brochure opties en futures Brochure opties en futures Deze Brochure is bedoeld om beleggers en andere geïnteresseerden voor te lichten over opties en futures die worden verhandeld op Euronext.liffe Amsterdam. In deze Brochure wordt

Nadere informatie

Wij willen u graag helpen bij het vergroten van uw kennis over de beurs en haar producten!

Wij willen u graag helpen bij het vergroten van uw kennis over de beurs en haar producten! Lesbrief opties Inleiding Door uw investering in het bestuderen van deze lesbrief vergroot u uw kennis over de mogelijkheden die opties bieden. Het rendement daarvan kan zijn dat u mogelijk een rol ziet

Nadere informatie

Informatie betreffende NYSE Liffe

Informatie betreffende NYSE Liffe LESBRIEF OPTIES Informatie betreffende NYSE Liffe NYSE Liffe is de merknaam van de derivatenmarkt van Euronext een dochteronderneming van NYSE Euronext bestaande uit de derivatenmarkten in Amsterdam, Brussel,

Nadere informatie

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group Optie strategieën Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Grafische voorstelling 4 2. Bull strategieën 5

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Valutaopties 4 Drie valutaoptiecontracten 4 Waarom valutaopties

Nadere informatie

Inleiding Inleiding. Veel plezier bij het lezen! Lespakket Scholieren, Euronext Amsterdam, december 2004 0

Inleiding Inleiding. Veel plezier bij het lezen! Lespakket Scholieren, Euronext Amsterdam, december 2004 0 Inleiding Inleiding Dit pakket is bedoeld voor scholieren in de bovenbouw van het havo en het vwo. Het geeft antwoord op veel gestelde vragen die wij krijgen vanuit deze doelgroep. Overigens leert de praktijk

Nadere informatie

Welke soorten beleggingen zijn er?

Welke soorten beleggingen zijn er? Welke soorten beleggingen zijn er? Je kunt op verschillende manieren je geld beleggen. Hier lees je welke manieren consumenten het meest gebruiken. Ook vertellen we wat de belangrijkste eigenschappen van

Nadere informatie

Opties van Call tot Put Harry Klip OptieAcademy

Opties van Call tot Put Harry Klip OptieAcademy Opties van Call tot Put Harry Klip OptieAcademy Copyrght OptieAcademy Inhoud 1. Inleiding 2. Hoe verdienen met aandelen 3. Beleggen of speculeren 4. Wat zijn opties? 5. Call en Put 6. Historie van opties

Nadere informatie

Kenmerken van financiële instrumenten 123

Kenmerken van financiële instrumenten 123 01 VOORWOORD Deze beschrijving is onderdeel van uw overeenkomst met Bank Insinger de Beaufort N.V. en bevat algemene informatie over beleggen en de risico s die in het algemeen aan beleggen zijn verbonden.

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

KENNISMAKEN MET DE IRON CONDOR METHODE. Versie 4.0

KENNISMAKEN MET DE IRON CONDOR METHODE. Versie 4.0 KENNISMAKEN MET DE IRON CONDOR METHODE Versie 4.0 Dit gratis e-book bestaat uit de eerste vier hoofdstukken van Winstgevend Beleggen met de Iron Condor Methode. Door drs. Joost van der Laan www.ironcondor.nl

Nadere informatie

warrants www.warrants.commerzbank.com inhoudsopgave commerzbank securities the first option in the warrants market...3 zijn warrants iets voor mij?...4 waarom warrants van commerzbank kopen?...7 hoe worden

Nadere informatie

Euronext.liffe. Begrippenlijst opties. Onderstaand vindt u een lijst met veel voorkomende optiebegrippen.

Euronext.liffe. Begrippenlijst opties. Onderstaand vindt u een lijst met veel voorkomende optiebegrippen. Euronext.liffe Begrippenlijst opties Onderstaand vindt u een lijst met veel voorkomende optiebegrippen. Aandelenoptie Een verhandelbaar recht tot het kopen of verkopen van een pakket aandelen tegen een

Nadere informatie

Inleiding: Grotere winsten boeken met opties

Inleiding: Grotere winsten boeken met opties Inleiding: Grotere winsten boeken met opties Opties zijn geen wondermiddel. Maar wie weet hoe hij met opties moet omgaan kan betere resultaten boeken bij beurstransacties. Soms wonderbaarlijke resultaten.

Nadere informatie

Samengevat bieden aandelen over het algemeen een onzeker rendement terwijl u daarnaast het risico loopt uw inleg te verliezen.

Samengevat bieden aandelen over het algemeen een onzeker rendement terwijl u daarnaast het risico loopt uw inleg te verliezen. Bijlage 1, Kenmerken en risico's Hieronder worden de kenmerken van verschillende financiële instrumenten en enkele relevante begrippen besproken alsmede de daaraan verbonden beleggingsrisico s. Aan alle

Nadere informatie

Belangrijkste kenmerken en risico s van effecten

Belangrijkste kenmerken en risico s van effecten Belangrijkste kenmerken en risico s van effecten Algemeen De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. Aan alle vormen van beleggen zijn in meer of mindere mate risico s verbonden. De risico s zijn afhankelijk

Nadere informatie

2 >> ABN AMRO Turbo s. 22 >> ABN AMRO Turbo s op aandelen en indices. 29 >> ABN AMRO Turbo s op valuta s. 35 >> ABN AMRO Turbo s op obligaties

2 >> ABN AMRO Turbo s. 22 >> ABN AMRO Turbo s op aandelen en indices. 29 >> ABN AMRO Turbo s op valuta s. 35 >> ABN AMRO Turbo s op obligaties 2 >> ABN AMRO Turbo s 22 >> ABN AMRO Turbo s op aandelen en indices 29 >> ABN AMRO Turbo s op valuta s 35 >> ABN AMRO Turbo s op obligaties 42 >> ABN AMRO Turbo s op grondstoffen ABN AMRO TURBO S Goed

Nadere informatie

introductie valutamanagement

introductie valutamanagement introductie valutamanagement valutamanagement Valutamanagement 1 Inhoudsopgave Inleiding 1 Macro-economische factoren 1.1. Valutamarkten 1.2. Wisselkoersen 1.3. Wat bepaalt de wisselkoers? 1.4. Valutamanagement

Nadere informatie

Inhoud. Commerzbank Turbos s 04. Hoe werkt een Turbo? 05. BEST Turbo s 12. Limited Turbo s 14. Hoe koopt en verkoopt u een Turbo? 16.

Inhoud. Commerzbank Turbos s 04. Hoe werkt een Turbo? 05. BEST Turbo s 12. Limited Turbo s 14. Hoe koopt en verkoopt u een Turbo? 16. Commerzbank Turbo s Inhoud 3 Inhoud Commerzbank Turbos s 04 Hoe werkt een Turbo? 05 BEST Turbo s 12 Limited Turbo s 14 Hoe koopt en verkoopt u een Turbo? 16 Risico s 18 Kosten 20 4 Commerzbank Turbo s

Nadere informatie

Warrants. The first option in the warrant market

Warrants. The first option in the warrant market Warrants The first option in the warrant market Een optimaal rendement met de topfondsen van de wereld Inhoudsopgave Zijn warrants iets voor mij? 2 Waarom gedekte warrants van Commerzbank kopen? 5 Hoe

Nadere informatie

OPTIES? GEEN KUNST! J.N. Sibie

OPTIES? GEEN KUNST! J.N. Sibie OPTIES? GEEN KUNST! J.N. Sibie Versie 1, september 2000 Voorwoord. Dit is opties? Geen kunst!, deel 1 van de boekenserie Beleggen, kunst of kunde Opties? Geen kunst! 2 Deze serie wordt uitgegeven door

Nadere informatie

Deutsche Bank www.deutschebank.nl. Informatie Document Beleggen

Deutsche Bank www.deutschebank.nl. Informatie Document Beleggen Deutsche Bank www.deutschebank.nl Informatie Document Beleggen 2012.04.26 Inleiding 04 Algemene risico s van beleggen 05 Valutarisico/ wisselkoersrisico Renterisico Liquiditeitsrisico Krediet-/debiteurenrisico

Nadere informatie

Binck turbo s. Versneld beleggen op de meest liquide markten

Binck turbo s. Versneld beleggen op de meest liquide markten Binck turbo s Versneld beleggen op de meest liquide markten Binck turbo s De turbo is een populair product onder ervaren en actieve beleggers. Het hoge winstpotentieel gecombineerd met een transparante

Nadere informatie

ING Sprinters BEST. Met een nog grotere hefboom inspelen. 2op een koers stijging of -daling @

ING Sprinters BEST. Met een nog grotere hefboom inspelen. 2op een koers stijging of -daling @ ING Sprinters BEST Met een nog grotere hefboom inspelen 2op een koers stijging of -daling @ ING Sprinters BEST Eind 2008 heeft de ING Sprinters geïntroduceerd. Hiermee kunt u inspelen op wereldwijde marktontwikkelingen.

Nadere informatie

Wanneer koopt u een Turbo?

Wanneer koopt u een Turbo? Turbo s zijn complexe en risicovolle financiële producten en kennen geen gegarandeerde waarde of vooraf bepaalde looptijd. Aan een belegging in deze financiële producten zijn financiële risico s verbonden

Nadere informatie

ING Sprinters. Versneld inspelen op een koersstijging of -daling. 2van aandelen, indices, obligaties, grondstoffen of valuta s@

ING Sprinters. Versneld inspelen op een koersstijging of -daling. 2van aandelen, indices, obligaties, grondstoffen of valuta s@ ING Sprinters Versneld inspelen op een koersstijging of -daling 2van aandelen, indices, obligaties, grondstoffen of valuta s@ ING Sprinters De ING heeft eind 2008 de ING Sprinters geïntroduceerd. Hiermee

Nadere informatie

Uitgangspunten bij de Optiebox Abonnement-service

Uitgangspunten bij de Optiebox Abonnement-service Uitgangspunten bij de Optiebox Abonnement-service Opgemaakt 20 April 2014 Versie 04.2014 OPTIEBOX LAAT GELD VOOR JE WERKEN INHOUDSOPGAVE Het is aan te bevelen om deze handleiding te lezen VOORDAT u van

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. (laatste update: 18-11-2014)

Algemene Voorwaarden. (laatste update: 18-11-2014) Algemene Voorwaarden (laatste update: 18-11-2014) 1. Identificatie Tradzster is de handelsnaam van Caesar Capital BV met statutaire zetel te Noordkade 4A, 6003 ND Weert, Nederland, met KvK nr. 14130725

Nadere informatie

Algemene Informatie inzake Fondsenplatform

Algemene Informatie inzake Fondsenplatform Algemene Informatie inzake Fondsenplatform Hieronder volgt een beknopte weergave van relevante algemene informatie over de beleggingsdiensten die worden verleend door Fondsenplatform. Fondsenplatform is

Nadere informatie