Voorbeeldprogramma werksessie omgevingsanalyse (1 dagdeel)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorbeeldprogramma werksessie omgevingsanalyse (1 dagdeel)"

Transcriptie

1 Voorbeeldprogramma - 1 Voorbeeldprogramma Voorbeeldprogramma werksessie omgevingsanalyse (1 dagdeel) Hieronder vindt u een voorbeeldprogramma voor een werksessie/trainingsmodule omgevingsanalyse voor Factor C, met een uitwerking van de doelstelling, instructie en aandachtspunten bij de verschillende stappen. U kunt voor deze module allerlei variaties maken, afhankelijk van de beschikbare tijd. Of: Of: Of: 0. Bepalen doel sessie en fase van beleid 10 min Waarom moeten we onze omgeving kennen? Aftrap 10 min Instructie per mail - Instructie Per mail 2. Inleiding omgevingsanalyse Introductie: wat gaan we vandaag doen en waarom? 20 min vooraf 20 min vooraf 3. Met wie hebben we te maken? Doen: Inventariseren van actoren, zodat we een groslijst van actoren hebben die van belang zijn in het beleidsveld. Check: hebben we ze allemaal? 45 min 45 min + korte intro 45 min vooraf 4. Wat weten we van deze partijen? Introductie: Verschillende vormen van actorenanalyse op een rij: welke past? Doen: Maken van twee soorten analyses 15 min Pauze 35 min 35 min - 35 min + terugkoppeling analyses 5. Welke bijdrage vragen we van partijen? Introductie: ringen van invloed Doen: strategiebepaling; welke gewenste rol per actor per stap? 15 min 10 min 10 min 10 min 6. Hoe verder? Maken van werkafspraken: verder uitwerken 150 min (2 ½ uur) 90 min (1 ½ uur) 75 min (1 ¼ uur) 60 min (1 uur) Factor C staat voor communicatie in het hart van beleid. Het is een werkwijze waarin beleids- en communicatieadviseurs vanaf het begin van het beleidsproces nauw met elkaar samenwerken om de buitenwereld en de binnenwereld met elkaar te verbinden. Factor C is daarmee ook een methodiek die beleidsmakers ondersteunt bij het ontwikkelen van communicatief beleid.

2 Voorbeeldprogramma - 2 Vooraf 0. Bepalen doel sessie en fase van beleid Verken van tevoren in welke fase het beleidsproces zit: in de voorbereidende fase: de omgevingsanalyse bepaalt mede de aanpak van het beleidsdossier (procesplan); in de uitvoerende fase: de omgevingsanalyse is vooral input voor voorlichting en implementatie, en minder voor beleidstraject. Check of er sprake is van een heldere fasering van het beleidstraject (alleen dan kun je heldere rollen voor actoren bepalen). Bepaal de reikwijdte van het dossier: is er al een helder standpunt? Dan heeft het zin om steun en kritiek op standpunt te bepalen; is er nog geen standpunt? Dan zal de sessie vooral inzicht geven in de stand van de bredere discussie over het onderwerp. Contact opdrachtgever Soms komt het initiatief van een beleidsafdeling, soms van de directie Communicatie. In beide gevallen is het aan te raden om op MT-niveau een opdrachtgever te zoeken en daarmee een intake te houden. Dit kan een projectleider zijn, afdelingshoofd, MT-lid, o.i.d. Belangrijk is het opdrachtgeverschap daar te beleggen, zodat de kernboodschap niet alleen van Communicatie is. Maak van tevoren afspraken over zijn/haar rol: tijdens de sessie: enthousiasmerende aftrap/belang benadrukken, eventueel meedoen maar anderen niet afkappen tijdens brainstorm, conclusies trekken, werkafspraken maken etc. na de sessie: bepalen verantwoordelijkheid voor verder uitwerken, verwerken in projectplan, voortzetting in kernboodschap en communicatiekalender, etc. Uitnodiging deelnemers De deelnemers zijn een mix van: direct inhoudelijk betrokkenen gebruikers van de boodschap (ook MT-leden!) uitvoerders (kennen geluiden uit de praktijk en moeten de vertaalslag maken) de communicatiemedewerker die het onderwerp in portefeuille heeft evt. een of twee buitenstaanders, voor de frisse blik geef in de uitnodiging goed aan wat het doel en de context is (werken aan omgevingsanalyse voor beleidsdossier, niet te veel communicatie in de uitnodiging) co-facilitator voor subsessie Laat de opdrachtgever/leidinggevende de uitnodiging verzenden.

3 Voorbeeldprogramma min 1. Waarom moeten we onze omgeving kennen? Aftrap Brainstorm Flip-over Urgentie inzien Enthousiasme voor de middag Hier zijn verschillende mogelijkheden. Nadruk op de methode: Korte brainstorm: Wat zou je willen weten van je omgeving? Waar ben je benieuwd naar? Meeschrijven op flap en clusteren naar bijv: Steun/kritiek Relaties Inhoudelijke argumenten Etc Aangeven dat er dus verschillende redenen en methodieken zijn om een omgevingsanalyse te doen. Op basis daarvan twee methodieken kiezen. Of met nadruk op de urgentie vanwege storm rond het dossier: Vooraf verzamelen (of laten verzamelen door de directie communicatie) van knipsels/uitingen van een aantal partijen Deze presenteren (bijv. op tafel uitspreiden of projecteren) Korte discussie: kennen jullie deze signalen? Wat zegt dat je? Hebben jullie het met elkaar erover? Waarom is het belangrijk om dit te weten? Of speelser: Hoeden van de Bono: doe een aantal papiertjes met rollen/invalshoeken in een hoed Laat iedereen er een trekken Vraag ze allemaal naar het onderwerp te kijken; wat is de eerste associatie vanuit het onderwerp? Constateer: rol/betrokkenheid bepaalt visie op het onderwerp. Goed om dit in kaart te brengen Kies de aftrap die bij de groep past

4 Voorbeeldprogramma min 2. Inleiding omgevingsanalyse Introductie: wat gaan we vandaag doen en waarom? Korte presentatie Power Point Overzicht over een aantal methodieken Duidelijkheid over het programma Korte presentatie over omgevingsanalyses: in een netwerksamenleving zijn partijen en overheid afhankelijk van elkaar belangrijk dus: weten wat er speelt en erop inspelen veel methodieken voor omgevingsanalyse wij doen het in drie stappen: 1. Inventariseren (divergeren): zien we niemand over het hoofd (niet alleen projectomgeving) 2. Analyseren (naar inhoud & krachten): de geïnventariseerde actoren nader bekijken (wie zijn ze, wat vinden ze en wat kunnen ze?) 3. Strategiebepaling (convergeren): erop inspelen (hoe gaan we met ze om?) Toelichten programma (deelnemers hebben programma ook op papier) kijken naar actoren (niet factoren) werkendeweg verkennen en strategische keuzes bepalen geen ingewikkelde onderzoeken: je kunt zelf met elkaar ook al heel veel doen in 1 middag leren door te doen: reader met materiaal voor later. Focus ligt nu vooral op het beleidsveld, niet alleen op directe (interne) projectomgeving. De volgorde (eerst inventariseren, dan pas analyseren en strategiebepalen) is belangrijk: heel vaak gaat alle energie zitten in de bekende partijen en zie je partijen over het hoofd, die je wel nodig blijkt te hebben. Dus: starten met een complete lijst, dan pas indikken. Blijf niet hangen in theoretische bespiegelingen, als de groep allerlei vragen over de methodiek stelt; ga het dan gewoon doen.

5 Voorbeeldprogramma min 3. Met wie hebben we te maken? Doen: Inventariseren van actoren, zodat we een groslijst van actoren hebben die van belang zijn in het beleidsveld. Check: hebben we ze allemaal? Actoreninventarisatie naar inhoud Of Actoreninventarisatie naar feitelijke rollen. Flip-over en geeltjes Stap 1: Overzicht/groslijst van zoveel mogelijk belangrijke actoren: droog inventariseren. Met als doel: niemand over het hoofd zien. Kies uit een van de twee methodieken: Actoreninventarisatie naar inhoud Op een flip invalshoeken op het thema verzamelen. Dan pas actoren erbij verzinnen en die op geeltjes schrijven Actoreninventarisatie naar feitelijke rol Eerst zelf op geeltjes partijen opschrijven. Dan plaatsen in tabel feitelijke rollen Dan checken: hebben we partijen uit alle sectoren. Ook de gebruikers? ook de uitvoerders? Eventueel aanvullen met meer geeltjes met partijen. Bespreek de opbrengst: De inventarisatie is breder dan de organisaties met wie je onderhandelt. Moet je ook de maatschappelijke partijen zonder vertegenwoordiging meenemen ( burgers )? Houd de geeltjes bij de hand voor de volgende stappen! Nodig uit even los van de bestaande kaders en lopende contacten, open kijken. Opbrengst is vaak een lange lijst. Dat betekent niet dat je met iedereen iets moet! Daarvoor is stap 3: strategie bepalen en convergeren. Vaak ontspint zich een discussie of je ook met de burger contact moet hebben ( wemaken geen beleid voor individuele gevallen ). De vraag is alleen of je een beleidsdossier kunt aanpakken zonder inzicht te hebben in de visie van de burger. Kan ook door bijvoorbeeld onderzoek!

6 Voorbeeldprogramma min 4. Wat weten we van deze partijen? Introductie: Verschillende vormen van actorenanalyse op een rij: welke past? Doen: Maken van twee soorten analyses Argumentatieanalyse, kleurenabc, krachtenveldanslyse, belangenmatrix Flipovers en stiften Stap 2: analyseren van de actoren op een aantal aspecten om zo meer inzicht te krijgen in standpunt, steun en relatie. Eerst inzicht bieden in de verschillende vormen van actorenanalyse, dan er twee kiezen die je gaat toepassen op de belangrijkste partijen uit de groslijst. Korte inventarisatie: welke aspecten zou je willen analyseren van partijen? (macht, voor/tegen, kennis, standpunt, relaties, formele rollen, e.d.) Opbrengst plaatsen onderstaand schema en met elkaar bepalen welke twee analyse je nu gaat maken: wat is het meest passend? Analyse Methodiek Op: inhoud Argumenten, stand van het debat Gespreksopeningen vinden Argumentatie-analyse Standpunten en belangen Gedeelde belangen vinden Standpuntenmatrix Op: positie Met oog voor macht en gezag Belangrijke tegen/medestanders bepalen KleurenABC Met oog voor de relatie Strategie bepalen voor opbouw/behoud goede relatie Krachtenveld Groep in tweeën splitsen en in elke groep een analyse uitwerken Resultaten meeschrijven op flappen Kort aan elkaar terugkoppelen: inhoud: wat is het belangrijkste inzicht? proces: hoe was het om zo n analyse samen te maken? : noties bij de keuze van de juiste analysevorm: het doel (wat wil je weten) bepaalt de analyse. Niet andersom, dat een bekende analyse altijd wordt toegepast. startpunt is steeds: wat wil je in je beleidstraject bereiken? gebruik bijv. knipselkranten, onderzoeksrapporten etc. als input. soms weet je niet genoeg van actoren; dan is nader onderzoek (deskstudy, onderzoek of contact) aan te raden: ga niet zitten gissen. de geeltjes uit de actoreninventarisatie kun je gebruiken voor het plaatsen in de schema s. keuze soorten analyse kan ook van tevoren, op basis van een inschatting van wat relevant is. bij weinig tijd: laat van tevoren twee verschillende analyses maken en benut de sessie voor uitwisselen conclusies en strategiebepaling.

7 Voorbeeldprogramma min Pauze 35 min 5. Welke bijdrage vragen we van partijen? Introductie: ringen van invloed Doen: strategiebepaling; welke gewenste rol per actor per stap? Ringen van invloed Flipover en geeltjes uit stap 1 Stap 3: strategiebepaling en convergeren. Bepalen van interactiedoelen tot de eerste mijlpaal: welke rol vragen we van de belangrijkste actoren, gezien hun positie in het beleidsveld en het resultaat dat we willen boeken? Korte toelichting van de methodiek: doel is gewenste bijdrage van actoren in kaart brengen per stap in het project. Dit is belangrijk als start van de inzet van communicatie; kernboodschap en middelen. (meedenken betekent bijv. eenmalig raadplegen, meewerken betekent bijv. werkgroeplid worden). Eigenlijk maak je een procesplan. Gebruik de methodiek van de ringen van invloed. Korte uitleg: interactieladder: van meeweten tot meebeslisssen Plaats de geeltjes van de actoren uit de inventarisatie in de ringen. Het gaat hierbij om de discussie: wat hebben we nodig van deze actor om ons doel in het project te bereiken? wat leren we uit de analyses uit stap 2, dat we moeten meewegen? Overzie het resultaat en bespreek: zitten er veel actoren in eenzelfde ring, dan zegt dat iets over de communicatie stijl van een project: vooral informatieverstrekkend, of erg interactief? Zijn er kwadranten helemaal leeg? Beleidsdoel (tussenresultaat) is startpunt: dit samen bepalen (top of doel erna als uitgangspunt?) Het is belangrijk te bepalen voor welke fase in het beleidstraject en welk (sub)doel je de bijdrage bepaalt. Het maakt nogal wat uit of je in een verkennende fase zit, of in een besluitvormende fase! Eenzelfde actor is bijv. in een verkenning meedenker, maar tijdens besluitvorming meeweter. Rollen kunnen dus veranderen in de tijd. Plaats de rollen in de communicatiekalender om dit helder te maken. Niet alleen de vertegenwoordigers maar ook de mensen erachter plaatsen. De kwadranten zijn wel erg ingewikkeld. Misschien beperken tot de ringen en noties van wie maken en wie wordt geraakt. De rol moet ook terugkomen in de kernboodschap; het benoemt immers wat je van actoren verwacht en wat zij van jou mogen verwachten.

8 Voorbeeldprogramma min 6. Hoe verder? Maken van werkafspraken: verder uitwerken Helderheid over vervolg. Maken van goede werkafspraken Maak afspraken over: verwerking resultaten analyses taakverdeling vervolgsessie (bijv. kernboodschap of procesplan) Evalueer kort: vond iedereen het een nuttige sessie? Doe een aanbod voor ondersteuning tussentijds en voor verder advies en evt begeleiding. Geef de projectleider hierin de lead; het is zijn verantwoordelijkheid dat de resultaten hun weg vinden in projectplan en communicatiestrategie Eind

Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender

Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender Voorbeeldprogramma - 1 Voorbeeldprogramma Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender Hier vindt u een voorbeeldprogramma voor een werksessie/trainingsmodule communicatiekalender Factor C, met een

Nadere informatie

Voorbeeldprogramma werksessie kernboodschap formuleren (1 dagdeel)

Voorbeeldprogramma werksessie kernboodschap formuleren (1 dagdeel) Voorbeeldprogramma - 1 Voorbeeldprogramma Voorbeeldprogramma werksessie kernboodschap formuleren (1 dagdeel) Hier vindt u een voorbeeldprogramma voor een werksessie/trainingsmodule kernboodschappen Factor

Nadere informatie

Factor C: Buitenste binnen weten wat er speelt

Factor C: Buitenste binnen weten wat er speelt Factor C: Buitenste binnen weten wat er speelt Factor C: Communicatie in het hart van het beleid Buitenste binnen weten wat er speelt 2 Programma Buitenste Binnen Centraal staat de omgevingsanalyse: welke

Nadere informatie

DUUR WAT HOE MATERIAAL

DUUR WAT HOE MATERIAAL DUUR WAT HOE MATERIAAL 0.00 5 min Intro begeleiders Introductie thema agressiehantering Doelen simulatiespel Toelichting rollen Introduceer jezelf en het spel Introductie begeleiders Nodig deelnemers uit

Nadere informatie

De Communicatiekalender helpt bij bepalen van de communicatiestrategie en biedt overzicht over de lopende communicatieactiviteiten.

De Communicatiekalender helpt bij bepalen van de communicatiestrategie en biedt overzicht over de lopende communicatieactiviteiten. Communicatiekalender Contacten met de buitenwereld zijn vaak talrijk, zeker in omvangrijke beleidstrajecten. Hoe zorg je dat je doelgroepen op het juiste moment op de juiste manier benadert? Hoe zorg je

Nadere informatie

Participatiewijzer gemeente De Bilt

Participatiewijzer gemeente De Bilt Participatiewijzer gemeente De Bilt Stap 1: Inventarisatie Je staat aan de start van een project/ beleidstraject, maar vraagt je af of en hoe je inwoners en/of ondernemers moet betrekken bij je project.

Nadere informatie

Agenderen en leren over Factor C door terugploegen van (communicatieve) sleutelmomenten met projectleiders/-team in beeldbepalend beleidsdossier

Agenderen en leren over Factor C door terugploegen van (communicatieve) sleutelmomenten met projectleiders/-team in beeldbepalend beleidsdossier Voorbeeldprogramma - 1 Menukaart Factor C In dit document vindt u een overzicht van alle Factor C-modules en hoe u een volledig Factor C-programma kunt opbouwen voor een overheidsorganisatie, van start

Nadere informatie

Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam

Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam Wat: Dag 2 van de ideeteams die tijdens de Innovatie driedaagse aan de slag gaan bij de gemeente Rotterdam Doelen dag 1: Het bepalen van

Nadere informatie

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen:

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen: Focusgroepen basisonderwijs: Wat denken ouders uit verschillende doelgroepen over wat de school of het schoolteam kan doen om ouders meer te betrekken bij de school (geïnspireerd op de draaiboeken van

Nadere informatie

Stappenplan. Wie is wie in deze methode? #2 Stappenplan

Stappenplan. Wie is wie in deze methode? #2 Stappenplan VERNIEUWEND WERKEN SWS BALANS STAPPENPLAN Vernieuwend werken is een methode die organisaties helpt (opnieuw) te werken vanuit hun bedoeling. Zo doorbreekt een school bestaande systemen en structuren. Systemen

Nadere informatie

(Burger) participatie. De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli 2015 Tessa van den Berg

(Burger) participatie. De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli 2015 Tessa van den Berg (Burger) participatie De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli Tessa van den Berg AGENDA - Welke soorten en vormen van (burger)participatie zijn er? - Een korte theoretische introductie - Wat is en

Nadere informatie

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo

Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Stimuleringsproject LOB in het mbo Versterking van LOB in de doorlopende leerlijn vmbo-mbo Visie ontwikkelen in regionale inspiratiebijeenkomsten Wat verstaan we eigenlijk onder loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Nadere informatie

OR & VERGADEREN VARIATIE EN VERRASSING HOUDEN DE. Richard Broer trainer/adviseur VERGADERAARS ALERT!

OR & VERGADEREN VARIATIE EN VERRASSING HOUDEN DE. Richard Broer trainer/adviseur VERGADERAARS ALERT! 1 OR & VERGADEREN VARIATIE EN VERRASSING HOUDEN DE VERGADERAARS ALERT! Richard Broer trainer/adviseur IS VERGADEREN HET JUISTE INSTRUMENT? 2 Ja! Iedereen tegelijk op de hoogte Korte tijd nodig Synergetische

Nadere informatie

Samenwerken in de wijk

Samenwerken in de wijk Meer lezen? Download de publicatie Samenwerken in de wijk met achtergronden over de 10 meest genoemde vragen en dillemma s bij samenwerken. Draaiboek voor bijeenkomst Samenwerken in de wijk 1 Introductie

Nadere informatie

D R A A I B O E K W O R K S H O P :

D R A A I B O E K W O R K S H O P : D R A A I B O E K W O R K S H O P : K L A N T G E R I C H T W E R K E N B I J. Programma Samen voor de klant 3 O U T L I N E Opdracht vóór de eerste sessie: Neem een positief voorbeeld van klantgerichtheid

Nadere informatie

Hoe ondernemend is jouw OR?

Hoe ondernemend is jouw OR? Hoe ondernemend is jouw OR? WORKSHOP OR IMPULSE 2015 WWW.OOSTERHOORNMZ.NL 1 Wensen bestuurder en OR Bestuurders krijgen graag input van de OR OR wil graag vroeg bij bepaalde onderwerpen worden betrokken

Nadere informatie

De interne communicatieadviseur

De interne communicatieadviseur De interne communicatieadviseur Dit zijn de kenmerken van een complex Verschillende ideeën Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben Beweeglijke doelen Het pad ontrolt zich met iedere stap??? Geen

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Meer GRIP op het vergaderproces! Welkom

Meer GRIP op het vergaderproces! Welkom Meer GRIP op het vergaderproces! Welkom Vergaderen is een middel, geen doel! Doel van deze workshop. Na afloop heb je: Meer inzicht in de fasen in het vergaderproces (BOB) en je eigen invloed daarop; Meer

Nadere informatie

Werkvorm I - Werkconferentie opstellen profielschets

Werkvorm I - Werkconferentie opstellen profielschets - Werkconferentie opstellen profielschets Het hoofdstuk met de leidraad voor een profielschets beschrijft de stappen die leiden tot een profielschets en de vragen die in die stappen aan de orde moeten

Nadere informatie

Werksessie marktvisie & - strategie

Werksessie marktvisie & - strategie Werksessie marktvisie & - strategie Ontwikkeling naar een marktstrategie voor huisvestingsportefeuille Nationale Politie `De Nationale Politie ondersteund door De Bouwcampus Plek in het gehele proces (Huisvestings)opgave

Nadere informatie

Samenwerken èn netwerken

Samenwerken èn netwerken Samenwerken èn netwerken Stappenplan voor versterken van zelforganisaties Auteurs Saskia van Grinsven en Jamila Achahchah Fotografie: Guillermo Dazelle MOVISIE Juni 2012 Inleiding Voor je ligt een stappenplan

Nadere informatie

compact communicatietraject Speciaal voor startende ondernemers en kleine bedrijven

compact communicatietraject Speciaal voor startende ondernemers en kleine bedrijven Speciaal voor startende ondernemers en kleine bedrijven Wat wil je met je bedrijf bereiken? En hoe helpt communicatie daarbij? Wij hebben speciaal voor startende en kleine bedrijven een communicatie traject:

Nadere informatie

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO!

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! INHOUDSOPGAVE STARTFASE VOORAF - IS HET EEN ONDERWERP VOOR CREATIVITEIT? - ANALYSEVRAGEN - BRIEFING MET PROBLEEMEIGENAAR DE CREATIEVE SESSIE - SPELREGELS

Nadere informatie

Workshop samen talenten benutten

Workshop samen talenten benutten Workshop samen talenten benutten Doelgroep: organisaties die met vrijwilligers met een beperking willen werken Doel: kennis en vaardigheden overdracht voor het werken met mensen met een beperking Bijeenkomst

Nadere informatie

RISICO-ANALYSE Een gewaarschuwd mens telt voor twee

RISICO-ANALYSE Een gewaarschuwd mens telt voor twee RISICO-ANALYSE Een gewaarschuwd mens telt voor twee In 3 uur zicht op de risico s in en buiten uw bedrijf - Inventariseer factoren die het succes van uw onderneming in de weg kunnen staan - Met stappenplan

Nadere informatie

Er zijn (grote) belangen van burgers gemoeid met het onderwerp: neen stop ja ga door. Er is voldoende beïnvloedingsruimte voor inbreng van betrokkenen

Er zijn (grote) belangen van burgers gemoeid met het onderwerp: neen stop ja ga door. Er is voldoende beïnvloedingsruimte voor inbreng van betrokkenen Stroomschema Burgerparticipatie Stap 1 situatieschets Omschrijf de beleidssituatie: Wat is het probleem? Breng de complexiteit in beeld. Wie zijn de spelers en wat zijn hun belangen? Maak een krachtenveldanalyse

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Anne-Marie Poorthuis en Sjanneke Werkhoven De netwerkmultiloog is een methode om veel mensen in een organisatie te betrekken bij een organisatiethema

Nadere informatie

Uitgeverij De Arend Kortenhoef, Poorthuis, A. en Hoogerwerf L., Netwerkmultiloog, de regels van het spel.

Uitgeverij De Arend Kortenhoef, Poorthuis, A. en Hoogerwerf L., Netwerkmultiloog, de regels van het spel. De Netwerkmultiloog De Netwerkmultiloog is een netwerkconferentiespel om met grote groepen vanuit verschillende invalshoeken een thema te verkennen en te verdiepen. Achtergrond De Netwerkmultiloog hebben

Nadere informatie

Toolbox voor Strategisch OmgevingsManagement

Toolbox voor Strategisch OmgevingsManagement Toolbox voor Strategisch OmgevingsManagement Over SOM en SOM SET Ingewikkelde opgaven verdienen een oplossing die een meerwaarde heeft voor alle betrokken stakeholders. Om dit te realiseren heeft WesselinkVanZijst

Nadere informatie

Tietel slide. Titel slide 2 Module 2. tekst. Beïnvloeden. Juni 2014. Trainers: Sarah Strübin en Willem Ezerman ALFABEELD ORGANISATIEONTWIKKELING

Tietel slide. Titel slide 2 Module 2. tekst. Beïnvloeden. Juni 2014. Trainers: Sarah Strübin en Willem Ezerman ALFABEELD ORGANISATIEONTWIKKELING Tietel slide Titel slide 2 Module 2 tekst Beïnvloeden Juni 2014 Trainers: Sarah Strübin en Willem Ezerman ALFABEELD ORGANISATIEONTWIKKELING Beïnvloeden Programma 2014 Beïnvloeden Programma module 2 09.00

Nadere informatie

Workshop 1: Communiceren over zelfredzaamheid: daar is mijn volggroep!

Workshop 1: Communiceren over zelfredzaamheid: daar is mijn volggroep! Workshop 1: Communiceren over zelfredzaamheid: daar is mijn volggroep! Workshopleiders: Guido Rijnja, communicatieadviseur bij de Rijksvoorlichtingsdienst Ellen van Selm, projectleider Buurtvoorlichters

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

Meedoen& Meetellen. Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals

Meedoen& Meetellen. Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals Meedoen& Meetellen Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals Samenstelling trainingsmodule Eline Roelofsen Roel Schulte www.verwondering.nu Illustratie

Nadere informatie

DAG 1. Werkblad Drie brainstormtechnieken

DAG 1. Werkblad Drie brainstormtechnieken DAG 1 Werkblad 1.3.1 Drie brainstormtechnieken Er zijn verschillende technieken die u kunt gebruiken om studenten te laten brainstormen. Hieronder vindt u drie manieren. De eerste twee kunnen willekeurig

Nadere informatie

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS ORGANISEER EEN TRENDSESSIE MET DE TRENDPUBLICATIE IEDEREEN AAN ZET DOEL Met deze set kun jij samen met anderen de gevolgen van trends voor de communicatie van de Rijksoverheid

Nadere informatie

Schrijf je leerwensen voor deze training op. Laat je hierbij inspireren door je standpunten bij de uitspraken die de trainer net gedaan heeft.

Schrijf je leerwensen voor deze training op. Laat je hierbij inspireren door je standpunten bij de uitspraken die de trainer net gedaan heeft. DAG 1 OPDRACHT BESCHIKBARE HULPMIDDELEN TIJD LEEROPBRENGSTEN 1.1. Schrijf je leerwensen op Post-it en flip-over met als titel: Leerwensen 5-10 minuten Bewust bezig zijn met je eigen ontwikkeling als begeleider

Nadere informatie

Werkvorm voor gesprek middenkader

Werkvorm voor gesprek middenkader Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen het gesprek aan te gaan over

Nadere informatie

Communicatie en participatie

Communicatie en participatie Communicatie en participatie Beleid / project: Toekomstvisie Albrandswaard 2025 Documentversie: Versie D1, 12 november 2010 Vooraf: 1. In het projectplan Toekomstvisie Albrandswaard 2025 komen veel communicatieaspecten

Nadere informatie

BentVoorbeeld. Proces en informatie onderzoek DECLA. consultancy. Versie : 1.0 Datum : 3 juli 2013 Auteur : D.W.F.

BentVoorbeeld. Proces en informatie onderzoek DECLA. consultancy. Versie : 1.0 Datum : 3 juli 2013 Auteur : D.W.F. BentVoorbeeld Proces en informatie onderzoek DECLA consultancy Versie : 1.0 Datum : 3 juli 2013 Auteur : D.W.F. Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 INTRODUCTIE... 4 3 OPDRACHTOMSCHRIJVING EN SCOPE... 5 4

Nadere informatie

WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1 WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1

WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1 WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1 WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1 2 /16 Beschrijving van het spel Doel van het spel Het spel Op Stap is bedoeld om gemeentelijke beleidsmakers en aanbieders van zorg en welzijn te helpen bij de voorbereiding

Nadere informatie

Communicatieplan project Gaan!

Communicatieplan project Gaan! Communicatieplan project Gaan! Team Communicatie, Tom Schooltink 11 januari 2012, versie 0.1 Inleiding Veranderen kan niet zonder communiceren. Daarom is er voor alle verandertrajecten een plan voor de

Nadere informatie

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo WERKVORMEN MAGAZIJN Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Voorwoord Voor u heeft u Thema boekje 1 Wat is netwerken? Dit themaboekje is een onderdeel van de lessenserie Netwerken.

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 15R.00366

RAADSINFORMATIEBRIEF 15R.00366 RAADSINFORMATIEBRIEF 15R.00366 Van Datum 16 juni 2015 college van burgemeester en wethouders Portefeuillehouder(s) : wethouder Duindam Portefeuille(s) Contactpersoon : Welzijn : R. de Jongh Tel.nr. : 06-20094767

Nadere informatie

VERGADEREN VOOR DUMMIES

VERGADEREN VOOR DUMMIES VERGADEREN VOOR DUMMIES DE AGENDA VASTSTELLEN Er zijn verschillende soorten agendapunten: Open Bij open agendapunten zijn er nog geen plannen gemaakt, er is nog geen concreet voorstel. De discussie is

Nadere informatie

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren Jongeren leren organiseren Hoe kunnen jongeren regie hebben over eigen handelen en toch in verbinding zijn met alles om hen heen? Hoe verstaan jongeren de kunst om te bouwen aan netwerken, om een positie

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

Bijlage De ins en outs van een brainstormsessie versie 0.1. juni 2015

Bijlage De ins en outs van een brainstormsessie versie 0.1. juni 2015 Bijlage De ins en outs van een brainstormsessie versie 0.1. juni 2015 status: concept In het handboek wordt meerdere malen geadviseerd een brainstormsessie te houden om ideeen te genereren en om te komen

Nadere informatie

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid plan Duurzame Inzetbaarheid Stappenplan en format Dit actieplan Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Introductie Voor je ligt

Nadere informatie

www.arbocatalogusvvt.nl

www.arbocatalogusvvt.nl AdMova 2011 www.admova.nl Colofon Sturen op Werkdrukbalans en Energie Wat is? AdMova 2011 Erna van der Weerd, Ben van Hilst Sturen op Werkdrukbalans en Energie is een uitgave van de Stichting A+O VVT.

Nadere informatie

Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen

Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen 4 november 2011 NJPV Conferentie door Welmoed Lockefeer Onderwijs Maak Je Samen Waarom reflecteren met kinderen? Roepvraag met hele groep, bij aanvang

Nadere informatie

Functiefamilie ET Thematische experten

Functiefamilie ET Thematische experten Functiefamilie ET Thematische experten DOEL Expertise in een materie* en verstrekken aan de administratieve en politieke instanties teneinde hen te ondersteunen bij de besluitvorming en de uitvoering van

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd >>> Overgang Maatstaf 2016 Onderstaand overzicht bevat de selectie van de geheel nieuwe eisen uit de Maatstaf 2016 en de eisen waarbij extra of andere accenten zijn gelegd, inclusief een korte toelichting.

Nadere informatie

Draaiboek SWOT-analyse met medewerkers

Draaiboek SWOT-analyse met medewerkers Draaiboek SWOT-analyse met medewerkers Dit hulpmiddel is bestemd voor leidinggevenden die met hun medewerkers een SWOTanalyse willen doorlopen. SWOT = Strengths (sterkten) Weaknesses (zwakten) Opportunities

Nadere informatie

DAP Toepassing in de Praktijk

DAP Toepassing in de Praktijk DAP 3.0 - Toepassing in de Praktijk Hoewel de Doelgerichte Activiteiten Planning (DAP MDFnl) in zijn geheel bestaat uit 12 elkaar opvolgende stappen, blijkt in de praktijk dat er vele toepassingsmogelijkheden

Nadere informatie

Samen met je team meer werkplezier voor jou!

Samen met je team meer werkplezier voor jou! Samen met je team meer werkplezier voor jou! Mijn inziens is dit de juiste aanpak om gedragsverandering te bewerkstelligen. Met behulp van deze bijeenkomsten, het stellen van de juiste vraag en het bewust

Nadere informatie

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het?

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het? Project Start Up Wat is het? De Project Start Up (PSU) is een krachtige interventie bij aanvang van het project. De PSU is een workshop waarin je de belangrijke aspecten van het project met elkaar inventariseert

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Leren Samenwerken 17 maart 2016

Leren Samenwerken 17 maart 2016 Leren Samenwerken 17 maart 2016 Even voorstellen. Leon van Hoof en Sanne van Deursen 160127sdejbu01 2 Expeditie Ruimte Etappe 2 2 ROUTES 180 DEELNEMERS 3 ROUTES 200 DEELNEMERS 160127sdejbu01 3 Dag 1: Leren

Nadere informatie

Handleiding Verbetercheck in teams

Handleiding Verbetercheck in teams Handleiding Verbetercheck in teams Praktisch hulpmiddel om de Verbetercheck in een team toe te passen 22 maart 2011 Betrokken partijen: Teksten en advies: Huub Pennock en Alex van der Wal 1 Inleiding De

Nadere informatie

Acteren in het krachtenveld

Acteren in het krachtenveld Acteren in het krachtenveld Het uitvoeren van een krachtenveldanalyse is een methode die veel in projectmanagement wordt toegepast. Door het uitvoeren van een krachtenveldanalyse kijk je met andere ogen

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie

Resultaatgerichtheid van de adviseur. Michiel van Geloven en Melle de Vries

Resultaatgerichtheid van de adviseur. Michiel van Geloven en Melle de Vries Resultaatgerichtheid van de adviseur Michiel van Geloven en Melle de Vries Workshop tijdens CRWO-conferentie 2003 Programma 10:15 Introductie workshop 10:20 Resultaatgerichtheid 10:30 Product van het advies

Nadere informatie

Gefeliciteerd!! Wat gaan jullie doen?

Gefeliciteerd!! Wat gaan jullie doen? UNESCO project 3A1A 2012 Gefeliciteerd!! Jullie zijn de trotse winnaars van de UNESCO scholengame 2012! Door het spel te spelen hebben jullie kennis verzameld over het werk en de doelen van UNESCO. Jullie

Nadere informatie

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten OPDRACHTFORMULIER Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent

Nadere informatie

Definitiefase fase 2

Definitiefase fase 2 Definitiefase fase 2 Nu dat jullie als projectteam de startnotitie af hebben, kunnen jullie beginnen met de volgende fase: jullie gaan de startnotitie uitbreiden tot een projectplan en jullie gaan de rollen

Nadere informatie

Training zorgleefplan coaches februari 2011

Training zorgleefplan coaches februari 2011 Training zorgleefplan coaches februari 2011 1 Inleiding Deze training voor zorgleefplancoaches bestaat uit twee dagdelen. Het eerste dagdeel gaat in op de achtergronden van het zorgleefplan en de rol van

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT MEDMEC01 Q1 JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Vandaag Wat is er in het nieuws? Dummy: show us what you got! Convergerende technieken

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

Introduceren thema Natuurgeweld. tsunami s. centraal rondom natuurgeweld: Thema: Natuurgeweld. laten ontstaan?

Introduceren thema Natuurgeweld. tsunami s. centraal rondom natuurgeweld: Thema: Natuurgeweld. laten ontstaan? Aardrijkskunde Natuurgeweld Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Natuurgeweld In dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal rondom natuurgeweld: 1. Wat zou er moeten gebeuren

Nadere informatie

WERKBOEK GEMEENTE RONDE 2

WERKBOEK GEMEENTE RONDE 2 2 /14 Ronde 2 Voorbereiding Tijd: 5 minuten Voorbereiding: Fase 1: Fase 2: Fase 3: Korte evaluatie: Totale duur: 5 minuten 15 minuten 15 minuten 15 minuten 10 minuten 60 minuten Wat moet ik doen? - Trek

Nadere informatie

Handleiding Vergadertechnieken

Handleiding Vergadertechnieken Handleiding Vergadertechnieken Zelfstudie en rapporteren Bij OGO leer je niet alleen via het actief deelnemen aan groepsdiscussies, maar ook via het individueel uitvoeren van zelfstudieopdrachten (ZSO).

Nadere informatie

OnderWIJS met ICT. hoe gaan WE dit digitaal veroorzaken? KICK-OFF 4 juni 2014

OnderWIJS met ICT. hoe gaan WE dit digitaal veroorzaken? KICK-OFF 4 juni 2014 OnderWIJS met ICT hoe gaan WE dit digitaal veroorzaken? KICK-OFF 4 juni 2014 Dit document bevat de volgende onderdelen: 1. werkwijze voor het middagdeel 2. uitleg TPACK-the Game (de creatieve sessie),

Nadere informatie

Naam project. Participatie- en communicatieplan. Versie concept dd-mm-jjjj

Naam project. Participatie- en communicatieplan. Versie concept dd-mm-jjjj Kerngegevens Hier kan je een uitspraak of overkoepelende tekst over je onderwerp plaatsen, met evt. de naam van degene die de uitspraak heeft gedaan. Maar dat hoeft niet; je kunt deze tekst ook gewoon

Nadere informatie

PLUS Retail. Aafke Woudstra Articulate Gebruikersdagen Utrecht, 15 & 16 november 2018

PLUS Retail. Aafke Woudstra Articulate Gebruikersdagen Utrecht, 15 & 16 november 2018 PLUS Retail Aafke Woudstra Articulate Gebruikersdagen 2018 Utrecht, 15 & 16 november 2018 Aafke Woudstra 28 jaar Enschede Nieuwegein Hardlopen 2012 Onderwijskunde Radboud Universiteit Nijmegen 2014-2017

Nadere informatie

visie en doelen WORKSHOPGENERATOR Inhoudsopgave Inleiding... 2 Algemene informatie over w orkshops... 3 De w orkshop van visie naar doelen...

visie en doelen WORKSHOPGENERATOR Inhoudsopgave Inleiding... 2 Algemene informatie over w orkshops... 3 De w orkshop van visie naar doelen... WORKSHOPGENERATOR Handleiding w orkshop visie en doelen Inhoudsopgave Inleiding... 2 Algemene informatie over w orkshops... 3 De w orkshop van visie naar doelen... 6 Checklist voorbereiding... 9 Inleiding

Nadere informatie

Kunst in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan?

Kunst in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Kunst in mijn stad projectdag 1 Wat is de bedoeling? Vandaag gaat jouw projectgroep zich verdiepen in de kunst die in jullie stad te vinden is. Een kunstenaar legt uit, op welke manier zo'n kunstwerk tot

Nadere informatie

WERKBOEK GEMEENTE RONDE 1

WERKBOEK GEMEENTE RONDE 1 2 /18 Beschrijving van het spel Doel van het spel Het spel Op Stap is bedoeld om gemeentelijke beleidsmakers en aanbieders van zorg en welzijn te helpen bij de voorbereiding op hun nieuwe taken in het

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

Com rn u n icatie Diffuse Bronnen

Com rn u n icatie Diffuse Bronnen Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat -G en eraal Rijkswaterstaat FWVO Functionele Werkgroep Verontreiniging Oppervlaktewateren Com rn u n icatie Diffuse Bronnen Auteur : Harold Hansen Rijkswatertsaat

Nadere informatie

Beter worden door te leren van vergelijken in blended leertrajecten

Beter worden door te leren van vergelijken in blended leertrajecten Beter worden door te leren van vergelijken in blended leertrajecten Stichting Benchmark GGZ Rembrandtlaan 46 3723 BK Bilthoven T +31 (0) 30 229 90 90 W www.sbggz.nl Inhoudsopgave 1 Het speelveld in beeld...

Nadere informatie

Draaiboek reflectieworkshop werkprocedures

Draaiboek reflectieworkshop werkprocedures Draaiboek reflectieworkshop werkprocedures Snel veel verbetervoorstellen genereren met een grote groep mensen Vrij gebruik is toegestaan, bronvermelding is fijn. Vraag Hoe kunnen we in korte tijd van een

Nadere informatie

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard.

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Doel: Eén van jullie groep gaat opschrijven wat jullie al weten over De Tweede Wereldoorlog (bekend). Daarna schrijven jullie op wat jullie graag willen weten over

Nadere informatie

SWOT - analyse. november 2007 van Dromen naar Scoren 1

SWOT - analyse. november 2007 van Dromen naar Scoren 1 SWOT - analyse Een handige methode om uw organisatie te leren kennen en te kijken waar uw organisatie staat en naartoe moet, is de SWOT-analyse. De vier letters staan voor Strengths, Weaknesses, Opportunities

Nadere informatie

Participatie betrokkenheid

Participatie betrokkenheid 5 Participatie en betrokkenheid De mate van participatie in de sessies die je organiseert kan erg verschillen. Soms wil je gebruik maken van de ideeën van de medewerkers door een brainstorm te organiseren

Nadere informatie

Vele kralen maken een ketting Training Wat kan ik doen om (andere) ouderen te helpen?

Vele kralen maken een ketting Training Wat kan ik doen om (andere) ouderen te helpen? Vele kralen maken een ketting Training Wat kan ik doen om (andere) ouderen te helpen? Vijf bijeenkomsten van 2 2,5 uur (aansluitend eten) Eerste bijeenkomst Benodigdheden Flip over Stiften Papier Memobriefjes

Nadere informatie

Competentiemanagement

Competentiemanagement Januari 2019 Competentiemanagement Wij werken aan de toekomst van bibliotheken Stappenplan voor implementatie Management & Organisatie Competentiemanagement De transitie van de klassieke bibliotheek naar

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Sport & spel Een mondelinge instructie begrijpen Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een mondelinge instructie begrijpen Thema: Sport & spel Leerstijlvariant:

Nadere informatie

WORKSHOP LOOPBAAN OP PEIL OUTLINE (60 MIN)

WORKSHOP LOOPBAAN OP PEIL OUTLINE (60 MIN) Deze sheet is bedoeld voor de facilitator van de workshop WORKSHOP LOOPBAAN OP PEIL OUTLINE (60 MIN) Tijd Wat Hoe Benodigdheden 45 min Voorbereiding Klaarzetten opstelling voor de workshop, 5 flip-overs

Nadere informatie

Scenario bijeenkomst studiekeuzegesprekken (SKG)

Scenario bijeenkomst studiekeuzegesprekken (SKG) Scenario bijeenkomst studiekeuzegesprekken (SKG) zomer 2009 Algemene tijdsvolgorde van de gesprekken Tijd Locatie Wat Wie Opmerkingen a. Een presentielijst wordt bijgehouden 9.30-10.00 T3 hal Ontvangst

Nadere informatie

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas)

Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Gaan stemmen of niet gaan stemmen? (Uit: Kompas) Bij deze activiteit wordt een enquête gehouden bij mensen in de omgeving in verband met: het gaan stemmen bij verkiezingen, de deelname van burgers aan

Nadere informatie

INTRODUCTIE. BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket

INTRODUCTIE. BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket INTRODUCTIE BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket INTRODUCTIE De Basis voor Cultuurparticipatie In 2017 hebben op initiatief van het LKCA landelijk ruim 200 professionals meegedacht aan de Basis

Nadere informatie

PRAKTISCH LEAN MANAGEMENT WERKWIJZER VISION WORKSHOP

PRAKTISCH LEAN MANAGEMENT WERKWIJZER VISION WORKSHOP PRAKTISCH LEAN MANAGEMENT WERKWIJZER VISION WORKSHOP WERKWIJZE VISION WORKSHOP DOEL: In een veilige omgeving en in teamverband ophalen van positieve en verbeterpunten binnen de afdeling met de medewerkers

Nadere informatie

Key success actors. De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen. Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management

Key success actors. De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen. Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management Key success actors De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management 1 Key success actors De rol van middenmanagement bij strategische

Nadere informatie