Gids van de boekingen van Ticket Restaurant en Ticket Compliments

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gids van de boekingen van Ticket Restaurant en Ticket Compliments"

Transcriptie

1 WELZIJN EN PRESTATIES Gids van de boekingen van Ticket Restaurant en Ticket Compliments Door Stéphane Mercier, Hoogleraar aan de EPHEC, de Nationale School voor Fiscaliteit en Financiën - Assistent aan de ULB Editions corporate copyright 2007

2 Naast de brutolonen en werkgeversbijdragen heeft een werkgever vaak andere kosten verbonden aan het gebruik van diensten van zijn werknemers, m.n. inzake verzekeringen (al dan niet verplicht) of verschillende sociale voordelen, zoals maaltijdcheques of cadeaucheques. Het gaat tenslotte om aanvullingen op de lonen en deze lasten dienen opgenomen te worden in de rekening van subklasse [62] van het MGR (Minimum Genormaliseerd Rekeningstelsel). Deze bijdrage behandelt maaltijdcheques en cadeaucheques. De juridische voorwaarden voor hun toekenning (fiscaal en sociaal) zijn dan wel goed gekend, maar er zijn weinig of zelfs geen boekhoudhandboeken of -verdragen aan gewijd. Hier spreken we dus over hun boeking op basis van onze praktijkervaring als BIBF boekhouderfiscalist. 1. Maaltijdcheques Ticket Restaurant kan binnen bepaalde grenzen en onder bepaalde voorwaarden toegekend worden aan de werknemer zonder dat ze onderworpen zijn aan de Sociale Zekerheid of aan de Belasting op de Natuurlijke Personen. Een van die voorwaarden is bijvoorbeeld een maximum fiscaal toegelaten werkgeversbijdrage van 4,91 per maaltijdcheque en een minimum werknemersbijdrage van 1,09. De werkgeversbijdrage (in de nominale waarde van de maaltijdcheque) kan echter niet afgetrokken worden van de belastbare voordelen van de werkgever (voor de bedrijven dienen deze bedragen opgenomen te worden in het punt van kader II van de aangifte in de vennootschapsbelasting verworpen uitgaven ). Nuttige rekeningen 411 Terug te vorderen BTW 440 Leveranciers 453 Ingehouden voorheffingen 454 RSZ 455 Bezoldigingen [te betalen] 579 Kas maaltijdcheques 613 Diensten en diverse goederen 620 Bezoldigingen 621 Werkgeversbijdragen voor sociale verzekeringen 623 Andere personeelskosten De boeking van een rekening van Diensten en diverse goederen wordt verklaard door het feit dat de maaltijdcheques uitgegeven worden door gespecialiseerde bedrijven (met name Accor Services voor Ticket Restaurant ) die dit als een service beschouwen, die overigens onderworpen is aan de Belasting op de Toegevoegde Waarde (BTW). Deze diensten en de commissies die eruit voortvloeien, maken in geen geval deel uit van de verworpen uitgaven (VU).

3 Voorbeeld: Laten we het geval nemen van een maandelijkse bestelling het meest courante geval van 80 Ticket Restaurant met een nominale waarde van 6,00 per cheque (of een waarde van 480). Op 3 juli koopt het bedrijf SATC zijn 80 Ticket Restaurant ; de persoonlijke tussenkomst van de werknemer bedraagt 1,09; terwijl het aandeel van de werkgever 4,91 bedraagt. De commissie gefactureerd door Accor Services bedraagt 9,5%* van de nominale waarde van het Ticket Restaurant en de verzendingskosten bedragen 20*. Deze laatste twee elementen zijn onderworpen aan BTW, aangezien het om een prestatie van diensten gaat. Aankoopfactuur van de Ticket Restaurant (aankoopdagboek): 579 Kas Ticket Restaurant 480, Diensten en diverse goederen (commissie) 45, Diensten en diverse goederen (verzendingskosten) 20, Terug te vorderen BTW 13, Aan leveranciers 559,37 Betaling van de factuur (financieel dagboek): 4400 Leveranciers 559, Aan bank 559,37 Voorbeeld (vervolg): Het bedrijf SATC heeft 4 werknemers wiens maandelijks contractueel loon bedraagt, waarvan 500,00 bedrijfsvoorheffing, 217,26 persoonlijke RSZ (13,07% van 1.800,00), wat resulteert in een nettoloon van 1.082,74 per werknemer. De RSZ-werkgeversbijdragen worden op 600,00 per werknemer geraamd. Geen enkel sociaal secretariaat komt tussen in de berekening van de lonen. Betalingsfiches zonder Ticket Restaurant (dagboek van diverse operaties, idealiter gespecialiseerd voor de lonen): 620 Bezoldigingen 7.200, Op ingehouden voorheffingen 2.000, RSZ 869, Bezoldigingen [te betalen] 4.330,96 Nota: deze twee boekingen kunnen uiteraard in één boeking ondergebracht worden. Werkgeversbijdragen: 621 Werkgeversbijdragen voor sociale verzekeringen 2.400, Aan RSZ 2.400,00 * De cijfers en bedragen worden gegeven bij wijze van illustratie en zijn in geen geval contractueel. Ze kunnen namelijk variëren afhankelijk van de grootte van de bestelling en van het soort contract dat wordt onderhandeld. 1 We houden geen rekening met de onderverdelingen voorzien door het MGR, om zo algemeen mogelijk te blijven.

4 Voorbeeld (vervolg): De werkgever kent de Ticket Restaurant toe ten gunste van zijn 4 werknemers, hetzij 20 cheques aan 6,00 voor juli Voor elk van hen wordt dus een totaal van 20 cheques x 1,09 Betalingsfiche met Ticket Restaurant : = 21,80 afgetrokken van het nettoloon te betalen aan elke 620 Bezoldigingen ,00 werknemer (x 4 werknemers 453 Op ingehouden voorheffingen 2.000,00 = 87,20); het aandeel van de 454 RSZ 869,04 werkgever bedraagt 20 cheques x 4,91 = 98, Bezoldigingen [te betalen] 4.243,76 (x 4 werknemers = 392,80). 459 Andere sociale schulden 87,20 Werkgeversbijdragen (ongewijzigde boeking, aangezien de Ticket Restaurant niet onderworpen zijn aan RSZ): 621 Werkgeversbijdragen voor sociale verzekeringen 2.400, Aan RSZ 2.400,00 Nota: deze twee boekingen kunnen ook in één boekhoudkundig artikel ondergebracht worden. Betaling van het loon (financieel dagboek): 455 Bezoldigingen [te betalen] 4.243, Aan bank 4.243,76 Overhandiging van de Ticket Restaurant : 459 Andere sociale schulden 87, Andere personeelskosten 392, Aan kas Ticket Restaurant (80 cheques aan 6,00) 480,00 Nota: Voor deze laatste boeking raden wij aan om eerder gebruik te maken van een dagboek voor diverse operaties dan van een financieel dagboek (bij gebrek zou deze laatste moeten geboekt worden in deviezen waarvan de munteenheid het Ticket Restaurant zou zijn; bovendien kan het aandeel van de werkgever slechts geboekt worden via een andere diverse operatie). 2 We houden geen rekening met de onderverdelingen voorzien door het MGR, om zo algemeen mogelijk te blijven.

5 Nota s: - De bedrijven zijn verplicht om de Ticket Restaurant maandelijks te verdelen. Indien dit bedrijf voor 2 maanden zou bestellen, namelijk 160 cheques, worden de bedragen enkel verdubbeld op de factuur van Accor Services. De daarop volgende boekingen van lonen veranderen niet. - Het verloop via de rekeningen 579 kas Ticket Restaurant en 459 andere sociale schulden is facultatief en is slechts gegrond, wanneer de Ticket Restaurant niet onmiddellijk worden verdeeld. - De sociaal secretariaten staan in voor de berekening van het persoonlijke aandeel dat moet afgetrokken worden van het nettoloon van de werknemers. Indien het bedrijf geen beroep doet op de diensten van een sociaal secretariaat, berekent het bedrijf zelf deze inhouding en trekt ze af van het nettoloon van de werknemer. - Andere boekhoudprocédés schrijven de Ticket Restaurant in als last van bij ontvangst; rekening houdend met het feit dat ze niet altijd allemaal worden verdeeld (bv. in geval van ziekte), zijn wij van mening dat dit procédé niet beantwoordt aan de voorschriften van de boekhoudwetgeving. Nieuw sinds 1 januari 2007: Ticket Restaurant voor de bedrijfsleiders! Maaltijdcheques die worden uitgereikt aan zelfstandige bedrijfsleiders door de onderneming waar zij hun activiteit als dusdanig uitoefenen, worden vanaf 1 januari 2007 als vrijgestelde sociale voordelen beschouwd uit hoofde van de begunstigde, voor zover tezelfdertijd voldaan wordt aan alle vereiste voorwaarden, dat zij dit ook geven aan hun personeel en dat de zichtwaarde niet hoger is dan de hoogste zichtwaarde gangbaar binnen de firma. Nota: het aandeel ten laste van het bedrijf dient echter opgenomen te worden in de verworpen uitgaven. We raden aan om de last/belasting m.b.t. Ticket Restaurant te boeken door in voornoemde boekingen (voor het personeel) de rekening 623 Andere personeelskosten te vervangen door een subdetail van de rekening 618 van het MGR (idealiter) ofwel in een andere verschillende rekening van de Diensten en diverse goederen. De boeking is precies gelijk aan wat hierboven vermeld werd en we verwijzen onze lezers dus naar wat werd uiteengezet voor de werknemers.

6 2. Cadeaucheques Voor zover ze geen lonen of andere belastbare voordelen vervangen, vormen de cadeaucheques niet te verwaarlozen voordelen voor de begunstigde. De cadeaucheques worden: - ofwel aangeboden aan alle personeelsleden (niet individualiseerbare sociale voordelen), bijvoorbeeld naar aanleiding van de eindejaarsfeesten; - ofwel aangeboden in het kader van uitzonderlijke gebeurtenissen: huwelijk, pensionering, eervolle onderscheiding... Er wordt gebruik gemaakt van een gepaste onderverdeling van de rekeningen van rubriek 623 Andere personeelskosten, voor zover dit systeem enkel van toepassing is op de personeelsleden. Accor Services biedt in zijn gamma cadeaucheques: De Ticket Compliments Supreme Award, of analoge cadeaucheque. Dankzij deze cheques kunnen de begunstigden het gewenste geschenk kiezen uit een brede waaier van instellingen die lid zijn van het netwerk. Ze worden voornamelijk aangeboden ter gelegenheid van eindejaarsfeesten ( 35 per werknemer + 35 per kind ten laste, vrijgesteld van RSZ, aftrekbaar voor het bedrijf en niet belastbaar voor de begunstigde) of bij bijzondere gebeurtenissen (pensionering, eervolle onderscheiding ). Het schema hiernaast vermeldt in detail het sociaal en fiscaal kader voor elke gelegenheid De Ticket Compliments Sport & Culture Deze cheques genieten sinds 30 juni 2006 een bijzonder wettelijk kader en bieden de begunstigden de mogelijkheid om deel te nemen aan sportactiviteiten of culturele evenementen. Om te genieten van een vrijstelling van de belasting op de natuurlijke personen voor de begunstigde en van een vrijstelling van sociale lasten, dienen enkele regels nageleefd te worden: het toegekende bedrag mag niet meer bedragen dan 100 per werknemer per jaar, de toekenning van de cheques dient vervat te zijn in een overeenkomst (individueel of collectief) en het bedrag/de cheque wordt genoteerd op de individuele rekening van de werknemer. De toekenning van de Ticket Compliments Sport & Culture verhindert de toekenning van andere cheques, zoals Ticket Compliments of Ticket Restaurant niet. Voorbeeld: Laten we het geval nemen van een bestelling van 25 Ticket Compliments met een nominale waarde van 12,50 (of een waarde van 312,50). Accor Services rekent 52,50* administratiekosten aan. Deze kosten zijn onderworpen aan 21% BTW, aangezien het om een prestatie van diensten gaat (hetzij 11,03). Aankoopfactuur Ticket Compliments (aankoopdagboek): 5791 Kas Ticket Compliments 312, Diensten en diverse goederen (commissie) 52, Terug te vorderen BTW 11, Aan leveranciers 376,03 Betaling van de factuur (financieel dagboek): 4400 Leveranciers 376, Aan bank 376,03 * De cijfers en bedragen worden gegeven bij wijze van illustratie en zijn in geen geval contractueel. Ze kunnen namelijk variëren afhankelijk van de grootte van de bestelling en van het soort contract dat wordt onderhandeld.

7 Op het moment van de toekenning van de Ticket Compliments geregistreerd te worden: dient de volgende boeking 6231 Aftrekbare sociale voordelen 312,50 of 6232 NIET aftrekbare sociale voordelen (volgens de aard van het aangeboden geschenk) 5791 Kas Ticket Compliments 312,50 Nota s: - Behalve de onderverdeling voorgesteld in de rekeningen 6231/6232, voor wat betreft de vennootschapsbelasting, worden deze voordelen beschouwd als sociale voordelen die niet onderworpen zijn aan de belasting op de natuurlijke personen. - Indien de cheques toegekend worden aan zakenrelaties, wordt deze laatste rekening vervangen door 6191 Geschenken voor klanten. - Indien de cheques worden aangeboden in het kader van een tombola, wordt gebruik gemaakt van 6152 publiciteitskosten. Wettelijke en fiscale kader voor alle gelegenheden: Vrijstelling RSZ Aftrekbaarheid (bedrijf) Belasting op de natuurlijke personen (begunstigde) Aan het personeel Eindejaarsfeesten 35/werknemer + 35/kind ten laste Huwelijkspremie of premie ter gelegenheid van de vervulling van een verklaring van wettelijke samenwoning Anciënniteit (25 en 35 jaar) Maximum van 200. Indien de werkgever een hogere premie toekent (bijvoorbeeld 250), dienen RSZbijdragen betaald te worden op het bedrag boven het plafond van 200. Bedrag van het maandelijks bruto belastbaar inkomen 25 jaar: 1 x - 35 jaar: 2 x Niet aftrekbaar* Niet aftrekbaar* (sinds 1 oktober 2007) Uitzonderlijke gebeurtenis (bijvoorbeeld bedrijfsverjaardag) Laag bedrag Niet aftrekbaar Pensionering 35/anciënniteitjaar Min. 105/Max 875) Eervolle onderscheiding 105 Sport en Cultuurcheques Max. 100 Niet aftrekbaar Voor incentives Geval per geval te beoordelen Belastbaar Voor zakenrelaties Niet onderworpen 50% Indien < 125/jaar/begunstigde: niet belastbaar Indien > 125/jaar/begunstigde: in principe belastbaar (met opmaak van een fiscaal attest) Tombola s groot publiek Niet onderworpen *Op 5 november ontvingen we de bevestiging dat deze kosten niet aftrekbaar zijn. Er bestaat echter een ontwerp van circulaire, handelend over dit onderwerp, die de fiscale behandeling ervan zou kunnen wijzigen.

8 Bestellen? Snel en eenvoudig! Of u nu al klant bent van Accor Services of klant wil worden, 3 mogelijkheden: 1. Via Internet: De eenvoudigste en snelste manier. Surf naar Klik in de rubriek Klantzone, klik op Klant worden (als u nog geen klant bent van Accor Services) of Online bestelling (als u al klant bent). U hoeft enkel nog de instructies te volgens, 3 muisklikken volstaan! 2. Via (Excel-bestand): Voor uw klanten die gepersonaliseerde Ticket Restaurant of Ticket Compliments wensen, is een conform bestelbestand nodig. Om de beschrijving van het bestand te ontvangen, volstaat het contact met ons op te nemen op het nummer 02/ of een te sturen naar order@accor-services.be. 3. Via de post (bestelbon): Wie dat wenst kan de bestelbon downloaden op onze website Onze klantendienst staat eveneens tot uw beschikking voor alle vragen op het nummer 02/ Zodra we de ingevulde bestelbon ontvangen hebben, sturen wij uw klant via een betalingsverzoek samen met een overschrijvingsformulier. De bestelling wordt geleverd binnen de 5 werkdagen na registratie van de betaling. Vragen? Tips? Surf snel naar of contacteer ons: Brussel Herrmann-Debrouxlaan 54 bus Brussel Tel.: 02/ Fax: 02/ Antwerpen Groenenborgerlaan 84 bus Wilrijk Tel.: 03/ Fax: 03/ Luik Cour St-Rémy 10 e 4000 Luik Tel.: 04/ Fax: 04/ WELZIJN EN PRESTATIES

621000 Werkgeversbijdrage rsz 54.076,00 454000 aan Te betalen rsz 54.076,00 Divers journaal

621000 Werkgeversbijdrage rsz 54.076,00 454000 aan Te betalen rsz 54.076,00 Divers journaal Lonen & Wedden I. Algemeen voorbeeld A. Boekhoudkundige verwerking 454000 aan Te betalen rsz 20.194,00 454000 aan Te betalen rsz 54.076,00 550000 aan KBC 733-0509088-62 103.058,00 3. Ontvangst aankoopfactuur

Nadere informatie

Geschenken, geschenkcheques en premies

Geschenken, geschenkcheques en premies CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 Geschenken, geschenkcheques en premies info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com De werkgever

Nadere informatie

VIP-PLAN VOOR BEDRIJFSLEIDERS EN WERKNEMERS

VIP-PLAN VOOR BEDRIJFSLEIDERS EN WERKNEMERS VIP-PLAN VOOR BEDRIJFSLEIDERS EN WERKNEMERS INDIVIDUELE PENSIOENTOEZEGGING 30.30.014/10 09/08 U bent bedrijfsleider en u wil een extra-legaal pensioenvoordeel - gefinancierd do of aan bepaalde personeelsleden.

Nadere informatie

TOEGESTANE EVOLUTIE VAN DE LOONKOST VOOR 2015-2016. I. Geen loonsverhoging voor 2015, maar beperkte mogelijkheden voor 2016

TOEGESTANE EVOLUTIE VAN DE LOONKOST VOOR 2015-2016. I. Geen loonsverhoging voor 2015, maar beperkte mogelijkheden voor 2016 1/6 TOEGESTANE EVOLUTIE VAN DE LOONKOST VOOR 2015-2016 I. Geen loonsverhoging voor 2015, maar beperkte mogelijkheden voor 2016 Het ontwerp van interprofessioneel akkoord dat werd voorgesteld door de Regering

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling FOD FINANCIËN Onderwerp Circulaire nr. Ci.RH.241/575.580 (AOIF 33/2007). Bericht aan de vennootschappen.. Zelfstandige bedrijfsleider. Sociaal voordeel aan het personeel.. Voordeel van alle

Nadere informatie

Loonsverhoging : Effecten Verhouding netto voor de werknemer tov kost voor de werkgever Voorbeeld : bediende gehuwd zonder personen ten laste

Loonsverhoging : Effecten Verhouding netto voor de werknemer tov kost voor de werkgever Voorbeeld : bediende gehuwd zonder personen ten laste Loonsverhoging : Effecten Verhouding netto voor de werknemer tov kost voor de werkgever Voorbeeld : bediende gehuwd zonder personen ten laste nettoloon per maand brutoloon per maand kostprijs Bedrijf verhoging

Nadere informatie

Onze nieuwe manier van factureren heeft enkele opmerkingen en vragen opgeroepen die we u verder willen duiden en uitklaren.

Onze nieuwe manier van factureren heeft enkele opmerkingen en vragen opgeroepen die we u verder willen duiden en uitklaren. Geachte klant, Onze nieuwe manier van factureren heeft enkele opmerkingen en vragen opgeroepen die we u verder willen duiden en uitklaren. Met deze nieuwe facturatiestructuur beantwoordt Acerta aan de

Nadere informatie

Personeelskosten. Handboek p. 143 tot 173 ANDERE VERRICHTINGEN PERSONEELSCYCLUS INVESTERINGEN FINANCIERINGEN

Personeelskosten. Handboek p. 143 tot 173 ANDERE VERRICHTINGEN PERSONEELSCYCLUS INVESTERINGEN FINANCIERINGEN Personeelskosten Handboek p. 143 tot 173 ANERE VERRIHTINGEN PERSONEELSYLUS INVESTERINGEN FINANIERINGEN 1 ANERE VERRIHTINGEN (vervolg) Betreft verrichtingen die niet uit een wel bepaalde courante transactie

Nadere informatie

De maaltijdcheques zijn onderworpen aan een bijzondere regeling zowel op fiscaal vlak als op het vlak van sociale zekerheid.

De maaltijdcheques zijn onderworpen aan een bijzondere regeling zowel op fiscaal vlak als op het vlak van sociale zekerheid. CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 Maaltijdcheques info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com Niet alle ondernemingen kunnen hun

Nadere informatie

Versie DEEL VIII Maaltijdcheques (oud statuut) Inhoudstafel

Versie DEEL VIII Maaltijdcheques (oud statuut) Inhoudstafel Versie 04-03-2011 DEEL VIII Maaltijdcheques (oud statuut) Inhoudstafel 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke en reglementaire grondslagen 3. Begunstigden 4. Bedrag 5. Kenmerken van de maaltijdcheques 5.1

Nadere informatie

Payroll Professional 2 e editie sessie: Uw link met de boekhouding en de payrollrapportering. 7 & 8 oktober 2010 Bert Laurier

Payroll Professional 2 e editie sessie: Uw link met de boekhouding en de payrollrapportering. 7 & 8 oktober 2010 Bert Laurier Payroll Professional 2 e editie sessie: Uw link met de boekhouding en de payrollrapportering 7 & 8 oktober 2010 Bert Laurier Welke problemen ondervind je met de boekhouding? 證 書 的 工 資 開 支,62 到, 預 訂 文 件,

Nadere informatie

Zijn geschenken aan klanten en personeel aftrekbaar?

Zijn geschenken aan klanten en personeel aftrekbaar? Zijn geschenken aan klanten en personeel aftrekbaar? Nieuwjaar betekent voor veel ondernemingen niet alleen recepties organiseren, maar ook cadeaus uitdelen. Een flesje wijn bijvoorbeeld of een kalender.

Nadere informatie

Van: Vandelanotte Datum: 15/5/2015 Onderwerp: alternatieve verloningsvormen inzake bonussen

Van: Vandelanotte Datum: 15/5/2015 Onderwerp: alternatieve verloningsvormen inzake bonussen Van: Vandelanotte Datum: 15/5/2015 Onderwerp: alternatieve verloningsvormen inzake bonussen In onderstaande memo lichten wij graag volgende alternatieve verloningsvormen inzake bonussen toe: 1) Loonbonus

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 21 februari

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 21 februari A D V I E S Nr. 2.077 ------------------------------ Zitting van woensdag 21 februari 2018 ------------------------------------------------------ Verhoging van de bedragen van geschenken die zijn vrijgesteld

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling FOD FINANCIËN Onderwerp Voorafgaande beslissing nr. 700.096. Personenbelasting.Vrijgesteld inkomen. Sociaal voordeel aan het personeel. Thuisoppas van zieke kinderen. Beroepskosten. Niet-aftrekbare

Nadere informatie

algemene boekhouding Periodieke bezoldiging Hoe boeken? Uitzendarbeid 617 Zaakvoerders, bestuurders 618

algemene boekhouding Periodieke bezoldiging Hoe boeken? Uitzendarbeid 617 Zaakvoerders, bestuurders 618 Periodieke bezoldiging Hoe boeken? K.B. van 12 september 83 - MAR 620 Bezoldigingen en rechtstreekse sociale voordelen 6200 Bestuurders of zaakvoerders 6201 Directiepersoneel 6202 Bedienden 6203 Arbeiders

Nadere informatie

BENEFITS & REWARDS SERVICES. White Paper Maaltijdcheque. In collaboration with

BENEFITS & REWARDS SERVICES. White Paper Maaltijdcheque. In collaboration with BENEFITS & REWARDS SERVICES White Paper Maaltijdcheque In collaboration with VOORWOORD Deze white paper heeft tot doel de basisprincipes van de maaltijdcheque samen te vatten, zodat de wetgeving in deze

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Diverse soorten cheques 1. Maaltijdcheques Algemene regeling Vrijstelling Rev.: Juridische dienst

expertise binnen handbereik Diverse soorten cheques 1. Maaltijdcheques Algemene regeling Vrijstelling Rev.: Juridische dienst Diverse soorten cheques 13.12.2006 Rev.: 06.11.2018 Juridische dienst 1. Maaltijdcheques De maaltijdcheque is een sociaal voordeel ter beloning van werknemers die regelmatig in de onderneming aanwezig

Nadere informatie

Versie DEEL III Titel I Hoofdstuk VIII Afdeling VI (Geschenken)cheques Inhoudstafel

Versie DEEL III Titel I Hoofdstuk VIII Afdeling VI (Geschenken)cheques Inhoudstafel Versie 17-02-2016 DEEL III Titel I Hoofdstuk VIII Afdeling VI (Geschenken)cheques Inhoudstafel 1. Wettelijke en reglementaire grondslagen 2. (Geschenken)cheques 3. Procedure 3.1 Algemeen 3.2 Rol van de

Nadere informatie

De nieuwe btw-wetgeving van 2015 zal ook invloed op u hebben!

De nieuwe btw-wetgeving van 2015 zal ook invloed op u hebben! De nieuwe btw-wetgeving van 2015 zal ook invloed op u hebben! A. Inleiding Op 1 januari 2015 treedt de nieuwe btw-wetgeving in voege. Deze houdt in dat het btw-bedrag voortaan niet meer zal moeten worden

Nadere informatie

Invoering elektronische maaltijdcheque. Het einde van het papieren tijdperk

Invoering elektronische maaltijdcheque. Het einde van het papieren tijdperk Een stijging van de maaltijdcheques? Inderdaad, maar wel pas vanaf 2016. Dat is alvast wat er in het akkoord van de sociale partners voorzien is. Concreet zal u vanaf volgend jaar maaltijdcheques van 8

Nadere informatie

Hoe boekt PapYrreus in december allerlei verrichtingen met BOB? 14.1 Enkele loonverrichtingen (maand november boeking op 1 december)

Hoe boekt PapYrreus in december allerlei verrichtingen met BOB? 14.1 Enkele loonverrichtingen (maand november boeking op 1 december) Hoofdstuk 14 Hoe boekt PapYrreus in december allerlei verrichtingen met BOB? Na dit hoofdstuk kan je... loondocumenten boeken in BOB: eerst het document analyseren en de boeking voorbereiden via een boekingsschema;

Nadere informatie

Financieel verslag. Coopkracht vzw Posthoflei Berchem BE

Financieel verslag. Coopkracht vzw Posthoflei Berchem BE Financieel verslag 2017 2600 Berchem BE 0443.590.205 Boekhoudkantoor Q-bus cvba Grotesteenweg 110 2600 Berchem BE 0475.875.347 Balans ACTIEF 31-dec-17 31-dec-16 PASSIEF 31-dec-17 31-dec-16 VASTE ACTIVA

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN

HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN WOORD VOORAF... OVER DE AUTEURS... v vii HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN 1 INLEIDING... 2 2 DE BALANS... 3 2.1 Ondernemingsmiddelen of activa... 4 2.2 Ondernemingsbronnen of passiva...

Nadere informatie

Toegangskaarten en abonnementen

Toegangskaarten en abonnementen Een klant uitnodigen cultureel of sportevenement : hoe ziet de fiscus dat? Inhoudsopgave Aftrekbaar of niet op het vlak van inkomstenbelastingen?[1] 1 Toegangskaarten en abonnementen 1 op voorwaarde 2

Nadere informatie

ECOCHEQUES Een nieuw middel tot koopkrachtverhoging. Carla Timmermans en Kathelijne Verboomen, 8 en 9 oktober 2009

ECOCHEQUES Een nieuw middel tot koopkrachtverhoging. Carla Timmermans en Kathelijne Verboomen, 8 en 9 oktober 2009 ECOCHEQUES Een nieuw middel tot koopkrachtverhoging Carla Timmermans en Kathelijne Verboomen, 8 en 9 oktober 2009 Eco-cheques en maaltijdcheques Situering : Interprofessioneel akkoord 2009-2010 Geen plaats

Nadere informatie

Auteur. Federale Overheidsdienst Financiën. minfin.fgov.be. Onderwerp

Auteur. Federale Overheidsdienst Financiën. minfin.fgov.be. Onderwerp Auteur Federale Overheidsdienst Financiën minfin.fgov.be Onderwerp Circulaire nr. Ci.RH.241/567.657 (AOIF 7/2008). BEROEPSINKOMEN. Anciënniteitspremie. Bezoldiging. Sociaal voordeel. Vrijgesteld inkomen.

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Augutus. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Augutus. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources. 2013 Solutions for Human Resources. Newsletter Sociale actualiteit van Augutus PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met

Nadere informatie

Boekhouding. boekhouding 1

Boekhouding. boekhouding 1 Boekhouding boekhouding 1 Welke boekhouding? Natuurlijke personen - werknemers kunstenaars - zelfstandigen Feitelijke vereniging Handelsvennootschappen VZW s boekhouding 2 Werknemer kunstenaar Geen boekhoudverplichting

Nadere informatie

Wil je meer weten? Meer uitgebreide informatie kan je vinden in onze Sociale Gids

Wil je meer weten? Meer uitgebreide informatie kan je vinden in onze Sociale Gids JANUARI 2019 Wil je meer weten? Meer uitgebreide informatie kan je vinden in onze Sociale Gids 1 Openbare autobusdiensten 1.1 Uurlonen chauffeurs (Vlaamse privé-exploitanten) Vanaf 01.11.2018) Anciënniteit

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Juli. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Juli. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Juli. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Juli. Solutions for Human Resources. 2011 Solutions for Human Resources. Newsletter PERSOLIS Résidence de la Lyre, 19 1300 Wavre Tel : +32 (0)10 43 98 83 www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met Groep S

Nadere informatie

Versie Datum Auteur Opmerkingen 1 12/02/2016 AOS Oorspronkelijke versie

Versie Datum Auteur Opmerkingen 1 12/02/2016 AOS Oorspronkelijke versie Proces nr 516 : Voordelen van alle aard -> s Wijzigingshistoriek Versie Datum Auteur Opmerkingen 1 12/02/2016 AOS Oorspronkelijke versie Inhoudstafel Voordelen van alle aard: de s... 2 Inleiding... 2...

Nadere informatie

DE MAALTIJDCHEQUE. De maaltijdcheque

DE MAALTIJDCHEQUE. De maaltijdcheque DE MAALTIJDCHEQUE De maaltijdcheque v04/2011 voorwoord Deze white paper heeft tot doel de basisprincipes van de maaltijdcheque samen te vatten, zodat de wetgeving in deze materie op een optimale manier

Nadere informatie

Eindejaarspremie. Verplichting tot betalen van een eindejaarspremie

Eindejaarspremie. Verplichting tot betalen van een eindejaarspremie Definitie Eindejaarspremie Een eindejaarspremie of dertiende maand is een vergoeding voor een jaar prestaties, die meestal rond de jaarwisseling uitbetaald wordt. De eindejaarspremie wordt niet bij het

Nadere informatie

De eerste stappen in uw Klantenruimte

De eerste stappen in uw Klantenruimte 0 De eerste stappen in uw Klantenruimte Inhoud 1. Hoe gaat u van start?... 2 2. Uw persoonlijke gegevens... 4 3. Uw Klantenruimte - Home... 5 4. Uw Klantenruimte - Onderneming... 6 4.1 Mijn organisatie...

Nadere informatie

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2 B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2 A. WIJZE VAN BETALING VAN HET VAKANTIEGELD De betaling van het vakantiegeld gebeurt per overschrijving. Er kan nog slechts per cheque

Nadere informatie

SYSTEEMVAART FONDS VOOR RIJN- EN BINNENSCHEEPVAART KOEN DESCHEEMAEKER

SYSTEEMVAART FONDS VOOR RIJN- EN BINNENSCHEEPVAART KOEN DESCHEEMAEKER SYSTEEMVAART FONDS VOOR RIJN- EN BINNENSCHEEPVAART KOEN DESCHEEMAEKER TOETREDING Voorzitter PC (binnen 30 dagen): toetredingsacte Addendum aan het arbeidsreglement Aanpassing van de arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

Grenzen jaar 2016 versie 01/07/2016 1

Grenzen jaar 2016 versie 01/07/2016 1 Grenzen jaar 2016 versie 01/07/2016 1 Loongrenzen Aard grens Datum Bedrag RSZ-grens werknemers Loonplafond Riziv 01/01/2016 01/06/2016 41.573,16 EUR 42.404,95 EUR Maximumpensioen 80 %-grens 01/01/2016

Nadere informatie

onderbroken dienst (d.i. vanaf 4 uur tussen 2 diensten): + 30%

onderbroken dienst (d.i. vanaf 4 uur tussen 2 diensten): + 30% Verloning en bijkomende voordelen Als medewerker bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen kun je rekenen op een competitief loon. Bovendien bieden we je een indrukwekkend voordelenpakket dat niet in het

Nadere informatie

INHOUD. VOORWOORD... v

INHOUD. VOORWOORD... v INHOUD VOORWOORD...................................................... v HOOFDSTUK 1. WETTELIJK KADER.................................................. 1 1.1. Wet van 27 juni 1921 gewijzigd door de Wet

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 mei

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 4 mei A D V I E S Nr. 1.512 ----------------------------- Zitting van woensdag 4 mei 2005 -------------------------------------------- - Resolutie inzake de invoering van sport- en cultuurcheques 3-706, aangenomen

Nadere informatie

Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP)

Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP) CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 Pensioenfonds info@claeysengels.be www.claeysengels.be Instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP) www.iuslaboris.com

Nadere informatie

Wat is een voordeel van alle aard?

Wat is een voordeel van alle aard? Wat is een voordeel van alle aard? Een voordeel van alle aard is een voordeel dat een onderneming toekent aan een personeelslid of aan één van zijn leidinggevenden (b.v. een bedrijfswagen, een ter beschikking

Nadere informatie

HANDLEIDING MY.TENTOO VOOR OPDRACHTGEVERS

HANDLEIDING MY.TENTOO VOOR OPDRACHTGEVERS HANDLEIDING MY.TENTOO VOOR OPDRACHTGEVERS INHOUD 1. Inloggen op my.tentoo... 1 2. Nieuwe uitvoerder inschrijven... 2 3. Dimona-aangifte invoeren... 3 4. Werkbriefje invoeren... 5 5. Werkbriefjesoverzicht...11

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST - ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST - ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST - ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS Tussen de ondertekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer : Nationaliteit : Arbeidskaart : Vrijgesteld Nodig 1

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2014/4. Wat brengt het regeerakkoord?

Nieuwsbrief 2014/4. Wat brengt het regeerakkoord? Nieuwsbrief 2014/4 Wat brengt het regeerakkoord? Hierbij geef ik u een overzicht van de meest in het oog springende wijzigingen van de nieuwe regering. Let wel, sommige regelingen zijn nog niet definitief

Nadere informatie

Voorbeeld: VKF/1: Verkoop handelsgoederen 1.000,00 EUR, excl. btw 21 % D 400 Handelsdebiteuren C D 700 Omzet C (1) 1.210,00 1.

Voorbeeld: VKF/1: Verkoop handelsgoederen 1.000,00 EUR, excl. btw 21 % D 400 Handelsdebiteuren C D 700 Omzet C (1) 1.210,00 1. 2. De verkoopcyclus Een periodieke afstemming van de saldi op de btw-rekeningen, met de gegevens van de btw-aangifte (opgemaakt op basis van de dagboeken), is aangewezen (zie p. 131: btw-overboeking).

Nadere informatie

Welkom. Wie zijn wij? Wat doen wij voor u? Onze bedoeling: basisbegrippen boekhouding meegeven van het apothekersberoep. Isabel Delodder Maddy Tanghe

Welkom. Wie zijn wij? Wat doen wij voor u? Onze bedoeling: basisbegrippen boekhouding meegeven van het apothekersberoep. Isabel Delodder Maddy Tanghe Welkom Onze bedoeling: basisbegrippen boekhouding meegeven van het apothekersberoep Wie zijn wij? Isabel Delodder Maddy Tanghe Accountancy KOVAG BOA Wat doen wij voor u? Begeleiding, advies bij : - Opstarten

Nadere informatie

Hoe worden kunstenaars vergoed? Michael Van den Eynde 27 april 2013

Hoe worden kunstenaars vergoed? Michael Van den Eynde 27 april 2013 Hoe worden kunstenaars vergoed? Michael Van den Eynde 27 april 2013 Overzicht 20 december 2012 1. Kunstenaarsstatuut 2. Wat is een artistieke prestatie? 3. Vergoeding voor een artistieke prestatie 3.1.

Nadere informatie

HOE EEN FACTUUR INGEVEN DIE ENKEL BTW BEVAT?

HOE EEN FACTUUR INGEVEN DIE ENKEL BTW BEVAT? HOE EEN FACTUUR INGEVEN DIE ENKEL BTW BEVAT? INLEIDING De geïmporteerde goederen die langs de douane passeren geven soms aanleiding tot 2 boekingen : de ene boeking heeft betrekking op de aankoop van een

Nadere informatie

Belangrijke informatie i.v.m. het budget

Belangrijke informatie i.v.m. het budget Belangrijke informatie i.v.m. het budget 1. Betoelaagd bedrag De gevraagde toelage en de verdeling ervan dient in overeenstemming te zijn met de reële kosten in relatie tot de duur, de aard, de benodigde

Nadere informatie

Uw groepsverzekering. Een toelichting bij uw premieafrekening 530-01

Uw groepsverzekering. Een toelichting bij uw premieafrekening 530-01 Uw groepsverzekering Een toelichting bij uw premieafrekening Sinds 23 oktober wordt uw groepsverzekering beheerd in een nieuw informaticasysteem. Binnenkort ontvangt u uw eerste premieafrekening in de

Nadere informatie

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS PROFICIAT! U HEBT ZOPAS EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA DE GESPECIALISEERDE DIENSTEN VAN HAYS! hays.be Meteen willen wij u graag wat wegwijs maken in de wereld van de

Nadere informatie

Grenzen jaar 2017 versie 01/01/2017 1

Grenzen jaar 2017 versie 01/01/2017 1 Grenzen jaar 2017 versie 01/01/2017 1 Loongrenzen Aard grens Datum Bedrag RSZ-grens werknemers Loonplafond Riziv 01/01/2017 42.404,95 EUR Maximumpensioen 80 %-grens 01/01/2017 54.648,70 EUR RSZ-grens zelfstandigen

Nadere informatie

Toelichting loonbelastingpakket 2014/2015. voor inhoudingsplichtigen 1. Departamento di Impuesto. Aruba, 1 januari 2015

Toelichting loonbelastingpakket 2014/2015. voor inhoudingsplichtigen 1. Departamento di Impuesto. Aruba, 1 januari 2015 Toelichting loonbelastingpakket 2014/2015 Aruba, 1 januari 2015 Departamento di Impuesto De informatie in deze toelichting is met zorgvuldigheid door Departamento di Impuesto samengesteld. Aan deze informatie

Nadere informatie

AG Ascento. Omdat ú met pensioen gaat, niet uw kapitaal. AG Employee Benefits

AG Ascento. Omdat ú met pensioen gaat, niet uw kapitaal. AG Employee Benefits AG Ascento Omdat ú met pensioen gaat, niet uw kapitaal. AG Employee Benefits Het einde van uw loopbaan is in zicht? Dan hebt u waarschijnlijk heel wat vragen over hoe u uw pensioen het best kan voorbereiden.

Nadere informatie

Toelichting loonbelastingpakket 2011/2012 voor inhoudingsplichtigen

Toelichting loonbelastingpakket 2011/2012 voor inhoudingsplichtigen Toelichting loonbelastingpakket 2011/2012 Aruba, 1 december 2011 Servicio di Impuesto SIAD De informatie in deze toelichting is met zorgvuldigheid door Servicio di Impuesto samengesteld. Aan deze informatie

Nadere informatie

Financieel verslag. NEWB Europese coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Financieel verslag. NEWB Europese coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Financieel verslag 2015 NEWB Europese coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid 1210 Sint-Joost-ten-Node BE 0836.324.003 Boekhoudkantoor Q-bus cvba Grote Steenweg 110 2600 Berchem BE 0475.875.347

Nadere informatie

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENT @ WORK

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENT @ WORK STUDENTENARBEID Wie is student?... 1 Sociale zekerheidsbijdragen voor studenten... 1 Student @ work... 1 Hoe inschrijven op student @ work?... 2 Belang van het attest!... 2 Wat na het afstuderen?... 2

Nadere informatie

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job.

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Werk en studies : een prima huwelijk Hoofdstuk 2 Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Het maakt niet uit of die beslissing een vrije keuze is of gebeurt om financiële redenen,

Nadere informatie

Handleiding extranet klanten

Handleiding extranet klanten Handleiding extranet klanten Inhoudstafel 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 HOE LOGT U IN OP UW KLANTENZONE? UW PERSOONLIJKE GEGEVENS WIJZIGEN EEN VERTEGENWOORDIGER AANMAKEN DE BEDRIJFSSTRUCTUUR WIJZIGEN/AANPASSEN

Nadere informatie

Handleiding Financiële Personeelsadministratie

Handleiding Financiële Personeelsadministratie Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Herziene versie van 27-03-2006 Boek 4 Hoofdstuk 3 : Maaltijdcheques - Administratief en logistiek kader van de lokale politie Inhoudstafel 1 Wettelijke

Nadere informatie

Bonus voor diensten aan huis

Bonus voor diensten aan huis Bonus voor diensten aan huis EEN VOORDEEL VAN BIJZONDERE AARD ResQ is een nieuw en uniek digitaal bonussysteem waarmee werkgevers hun werknemers op een fiscaal interessante manier kunnen belonen in de

Nadere informatie

Beste student(e) Wij wensen je alvast een toffe job toe!

Beste student(e) Wij wensen je alvast een toffe job toe! Praktische gids voor studenten 2018 Beste student(e) Studeren en feesten. Perfect te combineren? Toch is er vaak een job nodig om dit alles te financieren. Voor een leuke reisbestemming ga je te rade bij

Nadere informatie

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari 2019

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari 2019 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2019 V.U.: Mario Coppens, Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. 2019 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2019 De schalen van de bedrijfsvoorheffing worden voor de inkomsten

Nadere informatie

PATRIMONIALE ACTUALITEIT

PATRIMONIALE ACTUALITEIT PATRIMONIALE ACTUALITEIT Moet u uw interesten en dividenden aangeven of niet? Enkele tips. Laurence Mertens estate planner Om uw verplichtingen te kennen op het vlak van de aangifte van uw interesten en

Nadere informatie

Technische fiche De verrichtingen mbt de B.T.W.

Technische fiche De verrichtingen mbt de B.T.W. Technische fiche De verrichtingen mbt de De verrichtingen betreffende de hebben enkel betrekking op de OCMW s die, in het kader van hun opdrachten, een economische activiteit van producent, handelaar of

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER BEPAALDE DUUR DEELTIJDS Tussen de ondertekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer : Nationaliteit : Arbeidskaart : Vrijgesteld Nodig 1 Dimona

Nadere informatie

Tenslotte dient de werkgever het validatieboek in te vullen. Dit kan elektronisch gebeuren.

Tenslotte dient de werkgever het validatieboek in te vullen. Dit kan elektronisch gebeuren. Kmo-kalender - april 2014 Samengesteld door de studiedienst van Deloitte Fiduciaire Kmo-kalender. Week Datum 1 Administratieve verplichting 2 Bestemming 14 01.04.2014 Btw Datum van uitwerking van de overgang

Nadere informatie

Versie 04-03-2011 DEEL X Titel II De inhouding voor bijdrage aan de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging

Versie 04-03-2011 DEEL X Titel II De inhouding voor bijdrage aan de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging Versie 04-03-2011 DEEL X Titel II De inhouding voor bijdrage aan de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging 1. Wettelijke en reglementaire grondslagen 2. Toepassingsgebied ratione personae

Nadere informatie

Afschaffing BTW kwartaalvoorschotten

Afschaffing BTW kwartaalvoorschotten Subscribe Share Past Issues Tra English العربية Afrikaans беларуская мов български català 中文 ( 简体 ) N i e u w s b r i e f 2 0 1 7 / 1 In deze nieuwsbrief komen volgende onderwerpen aan bod: Afschaffing

Nadere informatie

VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING EN VERMINDERING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ OVERWERK

VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING EN VERMINDERING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ OVERWERK VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING EN VERMINDERING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ OVERWERK Voor werknemers die overuren presteren die recht geven op een overurentoeslag, kan de werkgever sinds

Nadere informatie

Allianz Employee Benefits. Praktische gids. voor het beheer van uw groepsverzekering

Allianz Employee Benefits. Praktische gids. voor het beheer van uw groepsverzekering Allianz Employee Benefits Praktische gids voor het beheer van uw groepsverzekering Contact Life Center Voorzorg voorzorg@allianz.be Tel.: 02/214.66.66 Fax: 02/214.71.21 Praktische gids voor het beheer

Nadere informatie

Bij de aankoop voor 125.000,00 EUR in 2003 van een onroerend goed heeft de vennootschap geboekt :

Bij de aankoop voor 125.000,00 EUR in 2003 van een onroerend goed heeft de vennootschap geboekt : Algemene herhalingsoefening NV BRUG Samenstelling en evolutie rekening kapitaal : De NV Brug werd in 1935 opgericht met een in geld gestort kapitaal van 25.000,00 EUR. In 1987 werd het kapitaal verhoogd

Nadere informatie

Quicklearn Studentenarbeid in Acerta Connect

Quicklearn Studentenarbeid in Acerta Connect Start studentenarbeid Surf naar acerta.be/myacerta Geef je gebruikersnaam en paswoord in Bevestig de knop Aanmelden Klik op Acerta Connect In deze Quicklearn focussen we op de specifieke elementen waarvoor

Nadere informatie

VIVIUM Omzetverzekering

VIVIUM Omzetverzekering VIVIUM Omzetverzekering Uw zaak blijft zijn omzet halen, ook als u buiten strijd bent Maandelijkse uitkering tijdens arbeidsongeschiktheid Tot 60% van uw omzet gegarandeerd Mogelijkheid tot integrale uitbetaling

Nadere informatie

De ecocheques zijn onderworpen aan een bijzondere regeling zowel op fiscaal vlak als op het vlak van de sociale zekerheid.

De ecocheques zijn onderworpen aan een bijzondere regeling zowel op fiscaal vlak als op het vlak van de sociale zekerheid. Vorstlaan 280-1160 Brussel - België T +32 2 761 46 00 F +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be Advocaten Datum: Januari 2016 Onderwerp: De ecocheques Werkgevers kunnen sinds 2009 ecocheques aan hun werknemers

Nadere informatie

MEMO BEDRIJF IN FALING WAT NU?

MEMO BEDRIJF IN FALING WAT NU? MEMO BEDRIJF IN FALING WAT NU? INHOUDSTAFEL BEDRIJF IN FALING. WAT NU? 5 Wat moet je doen? 5 Wat moet je meebrengen? 6 Wat gebeurt er na het opmaken van de schuldvordering? 7 Waarvoor komt het Fonds Sluiting

Nadere informatie

Fiscale aspecten van de vergoeding van officials. Jan LAMMENS

Fiscale aspecten van de vergoeding van officials. Jan LAMMENS Fiscale aspecten van de vergoeding van officials Jan LAMMENS Vooraf: vrijwilligersvergoedingen Niet het voorwerp van vanavond want beperkte mogelijkheden tot vergoeding Principes - Gelegenheidswerk voor

Nadere informatie

Stichting Ambassadors Dieren. Rapport inzake Jaarstukken 2012

Stichting Ambassadors Dieren. Rapport inzake Jaarstukken 2012 Dieren Rapport inzake Jaarstukken 2012 19 juni 2013 Inhoudsopgave Algemeen rapport 1 Algemeen 4 2 Resultaat 4 3 Fiscale positie 4 Jaarstukken Jaarrekening Balans per 31 december 2012 7 Winst- en verliesrekening

Nadere informatie

Grenzen jaar 2018 versie 01/09/2018 1

Grenzen jaar 2018 versie 01/09/2018 1 Grenzen jaar 2018 versie 01/09/2018 1 Loongrenzen Aard grens Datum Bedrag RSZ-grens werknemers Loonplafond RIZIV 01/01/2018 43.598,51 EUR 01/09/2018 44.468,70 EUR Maximumpensioen 80 %-grens 01/01/2018

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Het verlof voor pleegzorgen

Infoblad - werknemers Het verlof voor pleegzorgen Infoblad - werknemers Het verlof voor pleegzorgen Wat is het verlof voor pleegzorgen? Het betreft een verlof dat u de mogelijkheid biedt afwezig te zijn van uw werk gedurende een aantal dagen per jaar,

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER BEPAALDE DUUR VOLTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER BEPAALDE DUUR VOLTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER BEPAALDE DUUR VOLTIJDS Tussen de ondertekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer : Nationaliteit : Arbeidskaart : Vrijgesteld Nodig 1 Dimona

Nadere informatie

Schalen bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2015

Schalen bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2015 Onderstaande schalen gelden voor de maandlonen. Belastbaar : Schaal 1 : Schaal 2 : Schaal 3 : Schalen bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2015 Brutoloon - persoonlijke R.S.Z.-bijdragen. Indien het belastbare

Nadere informatie

1. Deze circulaire heeft betrekking op de anciënniteitspremies die aan werknemers worden toegekend tijdens hun loopbaan bij een werkgever.

1. Deze circulaire heeft betrekking op de anciënniteitspremies die aan werknemers worden toegekend tijdens hun loopbaan bij een werkgever. Algemene administratie van de FISCALITEIT Centrale diensten Directie I/5B Circulaire nr. Ci.RH.241/608.543 (AAFisc Nr. 27/2011) dd. 23.05.2011 Personenbelasting Beroepsinkomen Anciënniteitspremie Vrijgesteld

Nadere informatie

Weerslag van de studentenarbeid op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders. (inkomsten van het jaar 2005)

Weerslag van de studentenarbeid op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders. (inkomsten van het jaar 2005) Weerslag van de studentenarbeid op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders (inkomsten van het jaar 2005) 1 Personenbelasting In de personenbelasting kan het verrichten van studentenarbeid

Nadere informatie

Inhoudstafel. Verhogen van het brutoloon loonvorm 1

Inhoudstafel. Verhogen van het brutoloon loonvorm 1 Deel 1. Individuele loonsverhogingen Verhogen van het brutoloon loonvorm 1 Ho o f d s t u k 1: Be g r i p... 2 Wat bedoelen we met een brutoloon?...................................................... 2

Nadere informatie

Enkele richtlijnen voor de verwarmingsperiode 2006-2007

Enkele richtlijnen voor de verwarmingsperiode 2006-2007 Vragen naar: Petra Romelart E-mail: petra.romelart Url : www.mi-is.be Aan de dames en heren Voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn Dienst Juridisch en Beleidsondersteunend advies

Nadere informatie

How To Tentoo. How to Tentoo voor opdrachtgevers

How To Tentoo. How to Tentoo voor opdrachtgevers How To Tentoo How to Tentoo voor opdrachtgevers Tentoo neemt u de administratie uit handen Met Tentoo Payroll Services combineert u de voordelen van goed personeel met een efficiënte bedrijfsadministratie.

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies

Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Tussen de Staat (naam van het land), vertegenwoordigd door de heer XXXX, Ambassadeur van xxxxxxx te

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER VOOR EEN DUIDELIJK BEPAALD WERK CLAUSULE VAN PROEF

ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER VOOR EEN DUIDELIJK BEPAALD WERK CLAUSULE VAN PROEF ARBEIDSOVEREENKOMST ARBEIDER VOOR EEN DUIDELIJK BEPAALD WERK CLAUSULE VAN PROEF Tussen de ondertekenden : En, De werkgever Inschrijving in het rijksregister onder het nummer : Nationaliteit : Arbeidskaart

Nadere informatie

De ecocheques zijn onderworpen aan een bijzondere regeling zowel op fiscaal vlak als op het vlak van de sociale zekerheid.

De ecocheques zijn onderworpen aan een bijzondere regeling zowel op fiscaal vlak als op het vlak van de sociale zekerheid. Vorstlaan 280-1160 Brussel - België T +32 2 761 46 00 F +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be Advocaten Datum: Maart 2017 Onderwerp: De ecocheques Werkgevers kunnen sinds 2009 ecocheques aan hun werknemers

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering voor combinatie tak 21 en 23

Financiële infofiche levensverzekering voor combinatie tak 21 en 23 CAMELEON - CAMELEON Dynamico CAMELEON - CAMELEON Dynamico 1 TYPE LEVENSVERZEKERING Levensverzekering waarbij een gegarandeerd rendement (tak 21) gecombineerd wordt met een rendement dat gekoppeld is aan

Nadere informatie

CORTEX HANDLEIDING ONLINE BEHEERPLATFORM VOOR DE BESTELLING VAN UW PAPIEREN CHEQUES

CORTEX HANDLEIDING ONLINE BEHEERPLATFORM VOOR DE BESTELLING VAN UW PAPIEREN CHEQUES CORTEX HANDLEIDING ONLINE BEHEERPLATFORM VOOR DE BESTELLING VAN UW PAPIEREN CHEQUES INHOUD 1. WAT IS CORTEX?... 03 2. INLOGGEN... 03 3. BESTELLEN... 04 4. UW BESTELLINGEN OPVOLGEN... 09 5. UW KLANTENREKENING

Nadere informatie

MAATREGELEN DI RUPO DE ONDERNEMER ZAL BETALEN

MAATREGELEN DI RUPO DE ONDERNEMER ZAL BETALEN MAATREGELEN DI RUPO DE ONDERNEMER ZAL BETALEN BENT U GESTRIKT OF BENT U GESTRIKT? INLEIDING» Feitelijk opheffen bankgeheim» Geheime commissielonen Bewust niet aangegeven - systematisch Taxatie 309 % Te

Nadere informatie

Schematisch overzicht van het taxatiestelsel dat van toepassing is op aanvullende pensioenen van werknemers, bedrijfsleiders en zelfstandigen.

Schematisch overzicht van het taxatiestelsel dat van toepassing is op aanvullende pensioenen van werknemers, bedrijfsleiders en zelfstandigen. Algemene administratie van de FISCALITIT - Centrale diensten Directie I/5A Circulaire nr. Ci.RH.332/604.868 (AOIF Nr. 67/2010) dd 03.11.2010 Personenbelasting Belastingstelsel van het aanvullend pensioen

Nadere informatie

Rekening houdend met de financieringsmethode, kan er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende types van pensioenplannen.

Rekening houdend met de financieringsmethode, kan er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende types van pensioenplannen. CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 De groepsverzekering info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com I WAT IS EEN GROEPSVERZEKERING?

Nadere informatie

Nieuwe facturatieregels vanaf 2013

Nieuwe facturatieregels vanaf 2013 Nieuwe facturatieregels vanaf 2013 Vanaf 1 januari 2013 zijn er een aantal nieuwe facturatieregels van kracht. Het betreft voornamelijk volgende wijzigingen: de verplichte vermeldingen op de factuur, de

Nadere informatie

VOORBEREIDING VAN DE AANGIFTE IN DE BELASTING VAN NIET-INWONERS (natuurlijke personen) DEEL 2

VOORBEREIDING VAN DE AANGIFTE IN DE BELASTING VAN NIET-INWONERS (natuurlijke personen) DEEL 2 VOORBEREIDING VAN DE AANGIFTE IN DE BELASTING VAN NIET-INWONERS (natuurlijke personen) Aanslagjaar 2017 - Inkomsten van het jaar 2016 DEEL 2 Vul hierna de vakken in die u aanbelangen. (Lees eerst aandachtig

Nadere informatie

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 22 mei 2017

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 22 mei 2017 Type levensverzekering Doelgroep Contracterende partijen Waarborgen Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, met gewaarborgde intrestvoet door de verzekeringsmaatschappij. Deze levensverzekering laat

Nadere informatie