2. DE REGISTRATIE VAN DE ACTIVITEITEN VAN EEN HANDELSONDERNEMING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2. DE REGISTRATIE VAN DE ACTIVITEITEN VAN EEN HANDELSONDERNEMING"

Transcriptie

1 2. DE REGISTRATIE VAN DE ACTIVITEITEN VAN EEN HANDELSONDERNEMING 2.1. Aankopen en verkopen van handelsgoederen (met BTW) Voorbeeld: 1/12/N0: We kopen voor EUR handelsgoederen aan bij Mandlikova, betaling op termijn, BTW 21%, AF nr. 10/12/N0: We verkopen voor EUR handelsgoederen aan Sukova, betaling op termijn, BTW 21%, VF nr. 28/12/N0: BTW-regeling.

2 2.2. Aankopen van diensten en diverse goederen Net als het aankopen van handelsgoederen, zijn de aankopen van diensten en diverse goederen eveneens bedrijfskosten. De kosten verbonden aan de aankoop van handelsgoederen zijn directe kosten (= kosten die rechtstreeks kunnen worden toegewezen aan een bepaald product). Tegenover deze kosten staan de indirecte kosten (= kunnen niet rechtstreeks aan een bepaald product worden toegewezen, maar hebben betrekking op meerdere producten). Het aankopen van diensten en diverse goederen is een voorbeeld van zo n indirecte kost. Voorbeelden: Het laten herstellen van onze vrachtwagen; Het plaatsen van een advertentie in een weekblad; Het kopen van stookolie; Het huren van een magazijn; Het aankopen van kantoorbenodigdheden; De verzekeringskosten van ons wagenpark; Telefoonrekening van de onderneming; Diensten en diverse goederen zijn KOSTEN voor de onderneming en de rekening(en) die hierop betrekking hebben behoren tot klasse 6. Diensten en diverse goederen (klasse 6) De groep 61 Diensten en diverse goederen kan door de onderneming zelf onderverdeeld worden. Een voorbeeld van een mogelijke onderverdeling is als volgt: 610 Onderaannemers 611 Huurlasten en onderhoudskosten 6111 Huurlasten 6112 Leasing 6113 Onderhoud en herstellingen 612 Leveringen

3 6121 Energie 6122 Verbruiksgoederen 6123 Boeken, tijdschriften en documentatie 6124 Kantoorbenodigdheden 613 Vergoedingen aan derden 6131 Commissielonen 6132 Erelonen 6133 Dienstverlenende organismen 6134 Rechten en royalties 6135 Verzekeringen 614 Vervoer en aanverwante kosten 6141 Vervoer van verkochte goederen 6142 Andere vervoerskosten 615 Overige leningen en diensten 6151 Verplaatsings- en onthaalkosten 6152 Publiciteit en advertenties 6153 Wettelijke formaliteiten 6154 Bijdragen 6155 Giften, handelingen om niets 616 PTT 6161 Post 6162 Telefoon 6163 Telex en telegrammen Boeking: Gebeurt zoals het aankopen van handelsgoederen, nl. de kost die ontstaat wordt gedebiteerd ( Diensten en diverse goederen ) en de (eventuele) BTW die moet worden betaald, wordt eveneens gedebiteerd op de rekening Terug te vorderen BTW. De schuld ten opzichte van de leverancier wordt gecrediteerd op de rekening Leveranciers.

4 2.3. Personeelskosten Loonkost voor de ondernemer bestaat uit: Netto loon/salaris Bedrijfsvoorheffing Werknemersbijdrage RSZ Bruto loon/salaris Loonkost Werkgeversbijdrage RSZ of patronale lasten Voorbeeld: 1 arbeider in dienst: Brutoloon: Werknemersbijdrage RSZ: Bedrijfsvoorheffing: EUR 300 EUR 500 EUR Werkgeversbijdrage RSZ: EUR

5 2.4. Afschrijvingskosten We kopen in april N0 een vrachtwagen ter waarde van EUR, 21% BTW, AF nr.. Het aankopen van een materiële vaste activa is geen kost, maar een investering. We gaan deze vrachtwagen langdurig gebruiken (veronderstel 5 jaar). Op het moment van de aankoop wordt er dan ook geen kostenrekening geopend, maar wel rekening... (klasse..). Indien we dit als een kost zouden boeken, wordt het boekjaar waarin de aankoop geschiedt belast met het volledige aankoopbedrag, hoewel de vrachtwagen ook in de komende 4 jaar zal worden gebruikt. We zullen deze kosten dus spreiden over de levensduur van het materieel vast actief door de vrachtwagen af te schrijven. Indien we ieder jaar eenzelfde bedrag afschrijven, noemen we dit een afschrijving. Op het einde van het boekjaar wordt de vrachtwagen voor 1/5 afgeschreven. Het afschrijven is een KOST en kan gezien worden als het noteren van een waardevermindering van de vrachtwagen. De nieuwe kostenrekening die we hiervoor gebruiken is: Afschrijvingskosten op materiële vaste activa (klasse 6) Deze rekening zal worden gedebiteerd (kostenrekening die ontstaat of vermeerdert) en normaal zouden we de rekening Rollend materieel crediteren (actiefrekening die daalt). MAAR we zullen echter onrechtstreeks afschrijven en niet rekening Rollend materieel crediteren, maar wel de nieuwe rekening: Geboekte afschrijvingen op rollend materieel (klasse 2) Deze rekening is een correctierekening van de rekening Rollend materieel en komt in de toelichting van de jaarrekening te staan. Ieder jaar wordt hierop het bedrag van de afschrijvingen gecrediteerd. Het creditsaldo van deze rekening geeft dus de waarde weer van het bedrag dat onze vrachtwagen reeds is afgeschreven. Het bedrag waarmee de vrachtwagen op de eindbalans zal komen (op rekening Rollend materieel ) is de boekwaarde ( = aanschaffingswaarde afgeschreven bedrag). We moeten de rekening Geboekte afschrijvingen op rollend materieel samen met de hoofdrekening Rollend materieel beschouwen om de oorspronkelijke aanschaffingswaarde van ons materieel vast actief te kennen.

6 Boeking:

7 2.5. Het journaal of dagboek Het registreren van de handelsverrichtingen hebben we leren boeken op rekeningen (het grootboek), maar dit kan ook gebeuren in het journaal 1. In het journaal of dagboek worden de verrichtingen volgens een gestandaardiseerde vorm geboekt per datum. Een dagboekpost noemen we ook wel een journaalpost. Bij iedere journaalpost noteren we het woord aan tussen de gedebiteerde en gecrediteerde bedragen. Een klassieke aankoop van handelsgoederen luidt als volgt: Aankopen Hg, Terug te vorderen BTW aan Leveranciers. Het woord aan is een overblijfsel van de formulering die als volgt luidde: Het debiteren van Aankopen Hg met EUR en het debiteren van Terug te vorderen BTW met 210 EUR is gelijk aan het crediteren van Leveranciers met EUR. Het voordeel van deze manier van registratie is dat men een chronologisch overzicht heeft van de verrichte boekingen en dat men makkelijker per boeking kan controleren dat het gedebiteerde bedrag gelijk is aan het gecrediteerde bedrag (D = C). Het voordeel van het boeken op rekeningen is dat men steeds makkelijk de voorlopige saldi kan berekenen van de rekeningen en dat het opstellen van de eindbalans vanuit de rekeningen veel makkelijker gaat na berekening van de DS en CS. Bovendien geeft het boeken op rekeningen een beter inzicht in het redeneersysteem van het dubbel boekhouden. Voorbeeld: Gegevens op 30/11/N0: Gebouwen: EUR Bank: EUR Lening Fortis (10 jaar): EUR Handelsgoederen: EUR Installaties, machines en uitrusting: EUR Klanten: EUR Leveranciers: EUR Terug te vorderen BTW: EUR 1/12: Begin met het boeken van de begintoestand. 4/12: We kopen voor EUR handelsgoederen bij John Lloyd, 21% BTW, betaling op termijn, AF nr. 1. 8/12: Onze klanten betalen hun schulden, RU nr. 1 van de bank ontvangen. 1 Het woord journaal is afkomstig van het Franse journal, wat verwijst naar een dagelijkse boekhouding.

8 13/12: We betalen onze energiefactuur, RU nr. 2 van de bank ontvangen, bedrag: 968 EUR (inclusief 21% BTW). 15/12: We verkopen voor EUR handelsgoederen aan Judith Wiesner, 21% BTW, betaling op termijn, VF nr /12: Loonstaat: brutolonen: EUR, bedrijfsvoorheffing: EUR en nettolonen: EUR Werkgeversbijdragestaat: 50% van brutoloon. 29/12: Gebouwen worden lineair afgeschreven en hebben een geschatte levensduur van 20 jaar. De gebouwen zijn in de loop van 2006 aangekocht en hebben een restwaarde van EUR. De machines hebben een levensduur van 10 jaar en worden lineair afgeschreven en werden dit jaar (2010) aangekocht. 30/12: BTW-regeling. 30/12: Eindvoorraad bedraagt EUR. 31/12: Resultaatverwerking. 31/12: Sluitpost Boek bovenstaande verrichtingen in het journaal volgens afgesproken vormvereisten.

9 Nr. Rek. nr. Omschrijving D C

10 2.6. Handelskortingen en retourzendingen Inleiding We kopen handelsgoederen in grote hoeveelheden, de verkoper wil zijn verkoop stimuleren in bepaalde periodes, de handelsgoederen zijn een beetje beschadigd, de verpakking van de handelsgoederen is een beetje verkleurd. Om al deze redenen kunnen we een handelskorting bekomen vanwege onze leverancier. Als de aangekochte handelsgoederen niet beantwoorden aan de voorwaarden die gesteld werden bij de bestelling (beschadigding, verkeerde bestelling, minderwaardige kwaliteit), kunnen we de handelsgoederen terugsturen naar onze leverancier (een uitgaande retourzending). We verkopen handelsgoederen in grote hoeveelheden, we willen de verkoop stimuleren in bepaalde periodes, de handelsgoederen zijn een beetje beschadigd, de verpakking van de handelsgoederen is een beetje verkleurd. Om al deze redenen kunnen we een handelskorting toestaan aan onze klanten. Als de verkochte handelsgoederen echt beschadigd zijn, als de kwaliteit van de handelsgoederen niet is zoals afgesproken, kunnen de klanten de handelsgoederen terugsturen (een inkomende retourzending) Voorbeeld 01/02: We kopen voor EUR handelsgoederen aan bij Agassi, betaling op termijn, 21% BTW, AF nr. 03/02: Wegens afwijkende kwaliteit, zenden we één vierde van de handelsgoederen terug en ontvangen we een creditnota van EUR (inclusief 21% BTW), CN nr. 05/03: We kopen voor EUR handelsgoederen aan bij Becker, korting voor afname van grote hoeveelheden is 10%, betaling op termijn, 21% BTW, AF nr. 06/04: We verkopen voor EUR handelsgoederen aan Court, betaling op termijn, 21% BTW, VF nr.

11 08/04: Daar een deel van de handelsgoederen van mindere kwaliteit is, zendt Court de helft van de handelsgoederen terug, we overhandigen haar een creditnota van 605 EUR (inclusief 21% BTW), CN nr. 04/05: We verkopen voor EUR handelsgoederen aan Sukova, korting voor grote hoeveelheden 8%, betaling op termijn, 21M% BTW, VF nr. 06/06: We verkopen voor EUR handelsgoederen aan Moffit, betaling op termijn, 21% BTW, VF nr. 08/06: Moffit meldt dat de handelsgoederen lichtjes beschadigd zijn. We treffen met haar de volgende regeling: ze behoudt de handelsgoederen en ontvangt een handelskorting van 200 EUR. We zenden een creditnota van 242 EUR, inclusief 21% BTW, CN nr. 03/07: RU nr. van de bank ontvangen wegens de betaling door Moffit Oplossing

12 Analyse van de verrichtingen 01/02: Klassieke boeking van een aankoopfactuur. 03/02: Wegens het terugzenden van een deel van onze aangekochte goederen, zullen de kosten verminderen. In plaats van Aankopen Hg te verminderen (kostenrekening die daalt, dus crediteren), gebruiken we de rekening Uitgaande retouren Hg (-). Dit is een kostenrekening met een min-teken en wordt dus gecrediteerd bij het ontstaan of een vermeerdering. Onze schuld bij Agassi vermindert, dus debiteren we rekening Leveranciers (passiefrekening die daalt). Onze vordering op de fiscus met betrekking tot de BTW vermindert uiteraard ook. In plaats van rekening Terug te vorderen BTW te verminderen (actiefrekening dus crediteren), gebruiken we de correctierekening Regularisaties terug te vorderen BTW (-). Dit is een actiefrekening (klasse 4) die we crediteren bij het ontstaan of een vermeerdering (wegens het min-teken heeft deze rekening een omgekeerde werking). 05/03: We kopen handelsgoederen aan voor EUR en ontvangen een handelskorting van 10% (= 600 EUR). In plaats van Aankopen Hg te boeken voor het saldo (5.400 EUR), gaan we Aankopen Hg boeken voor het volledige bedrag (6.000 EUR). Een kost die ontstaat of stijgt, wordt gedebiteerd. De handelskorting boeken we als een minderkost op rekening Commerciële kortingen op aankopen Hg (-). Een kostenrekening met een min-teken wordt gecrediteerd bij haar ontstaan of bij een vermeerdering. Op deze manier gaat er geen informatie verloren en kunnen we in onze boekhouding zien wat het oorspronkelijke bedrag was en hoeveel de korting bedroeg. Net als bij een klassieke aankoopboeking debiteren we de rekening Terug te vorderen BTW. Uiteraard kunnen we enkel 21% BTW terugvorderen van de fiscus op het saldo (5.400 EUR). Er ontstaat een schuld bij Becker van het saldo van ons aankoopbedrag en de handelskorting én het BTW-bedrag. Rekening Leveranciers wordt dus gecrediteerd (passiefrekening die stijgt of ontstaat wordt gecrediteerd) met (5.400 EUR EUR).

13 06/04: Klassieke boeking van een verkoopfactuur. 08/04: Court zendt de helft van de handelsgoederen terug wegens kwaliteitsproblemen. Dit betekent dat onze opbrengst niet het volledige bedrag van EUR is, maar slechts 500 EUR. We zouden rekening Verkopen Hg kunnen verminderen (opbrengst die daalt, wordt gedebiteerd), maar om geen informatie verloren te laten gaan gebruiken we een correctierekening, nl. Inkomende retouren Hg (-). Dit is een opbrengstenrekening met een min-teken en wordt dus gedebiteerd bij haar ontstaan of een vermeerdering. Onze schuld aan de fiscus van 210 EUR is dus slechts de helft, vermits Court ons maar 105 EUR aan BTW zal betalen. In plaats van rekening Te betalen BTW te verminderen (debiteren), gebruiken we een correctierekening Regularisaties te betalen BTW (-) om geen informatie verloren te laten gaan. Dit is een passiefrekening met een minteken en wordt dus gedebiteerd bij haar ontstaan. 04/05: We verkopen handelsgoederen voor EUR en verlenen een handelskorting van 8% (= 640 EUR). In plaats van Verkopen Hg te boeken voor het saldo (7.360 EUR), gaan we Verkopen Hg boeken voor het volledige bedrag (8.000 EUR). Een opbrengst die ontstaat of stijgt, wordt gecrediteerd. De handelskorting boeken we als een minderopbrengst op rekening Commerciële kortingen op verkopen Hg (-). Een opbrengstenrekening met een min-teken wordt gedebiteerd bij haar ontstaan of bij een vermeerdering. Op deze manier gaat er geen informatie verloren en kunnen we in onze boekhouding zien wat het oorspronkelijke bedrag was en hoeveel de korting bedroeg. Net als bij een klassieke verkoopboeking crediteren we de rekening Te betalen BTW. Uiteraard moet de klant ons enkel de 21% BTW betalen op het saldo (7.360 EUR). Er ontstaat een vordering op Sukova van het saldo van ons verkoopbedrag en de handelskorting én het BTW-bedrag. Rekening Klanten wordt dus gedebiteerd (actiefrekening die stijgt of ontstaat wordt gedebiteerd) met (7.360 EUR ,60 EUR). 06/06: Klassieke boeking van een verkoopfactuur.

14 08/06: Wegens een lichte beschadiging van de door ons geleverde goederen verlenen we Moffit een handelskorting van 200 EUR. We moeten onze opbrengst dus verminderen met dit bedrag. Om geen informatie verloren te laten gaan debiteren we niet de rekening Verkopen Hg, maar wel de correctierekening Commerciële kortingen op verkopen Hg (-). Dit is een opbrengstenrekening met een min-teken en wordt dus gedebiteerd bij haar ontstaan of een vermeerdering. Onze klant moet ons dus ook slechts op het saldo (1.800 EUR) BTW betalen, waardoor onze schuld aan de fiscus niet 420 EUR is, maar slechts 378 EUR. In plaats van rekening Te betalen BTW te verminderen (debiteren), gebruiken we de correctierekening Regularisaties te betalen BTW (-) om geen informatie verloren te laten gaan. Dit is een passiefrekening met een min-teken en wordt dus gedebiteerd bij haar ontstaan of een vermeerdering. Onze vordering op onze klant vermindert met 242 EUR, dus crediteren we rekening Klanten (actiefrekening die daalt, wordt gecrediteerd). 03/07: Een klant die betaalt, dus vermeerdert rekening Bank (actiefrekening die stijgt, dus debiteren) en vermindert onze vordering op Moffit met het resterende bedrag. Klanten wordt gecrediteerd (actief die daalt, wordt gecrediteerd).

15 2.7. Dubieuze vorderingen Op 05/10/2010 verkopen we voor EUR handelsgoederen, inclusief 21% BTW aan Bonaly, betaling dient te gebeuren binnen de 3 weken, VF nr.. Op 05/11/2010 heeft de klant nog steeds niet betaald, bovendien vernemen we dat deze klant in financiële problemen zit. Een vordering die achterstallig en twijfelachtig is, noemen we een dubieuze vordering. In onze boekhouding zullen we deze dubieuze vordering afzonderen op een aparte rekening, namelijk de rekening: Dubieuze handelsvorderingen (klasse 4: vordering op ten hoogste 1 jaar). Wanneer we op 31/12/2010 het resultaat gaan berekenen en de eindbalans opstellen, moeten we rekening houden met de vermoedelijke waardevermindering die we zullen lijden ten gevolge van de dubieuze vordering. De vermoedelijke waardevermindering is voor ons een kost en hiervoor gebruiken we de rekening: Waardeverminderingenskosten op handelsvorderingen op ten hoogste 1 jaar: toevoeging (klasse 6: kost) We zullen niet de rekening Dubieuze handelsvorderingen crediteren, maar wel de rekening: Handelsvorderingen: geboekte waardeverminderingen (-) (klasse 4)

16 Deze laatste rekening is de correctierekening van de rekening Dubieuze handelsvorderingen. Op deze wijze blijft het oorspronkelijk bedrag staan op de rekening Dubieuze handelsvorderingen en komt het bedrag dat we vermoedelijk niet zullen ontvangen op de rekening Handelsvorderingen: geboekte waardeverminderingen (-). Stel dat we op 31/12/2010 schatten dat de vermoedelijke waardevermindering op de dubieuze vordering van Bonaly 30% van de waarde van de handelsgoederen bedraagt. Geval 1: In de loop van 2011 ontvangen we van Bonaly EUR, RU nr. van de bank ontvangen tegen volledige kwijting (= 55%). Factuur We ontvangen 55% We ontvangen niet 45% Verlies = Reeds geboekt verlies = Nog te boeken verlies = We hebben een nog te boeken verlies van. EUR, hiervoor gebruiken we de kostenrekening: Minderwaarden op de realisatie van handelsvorderingen (klasse 6) De dubieuze vordering en de correctierekening met betrekking tot deze dubieuze vordering mogen we nu afsluiten. Het bedrag van de BTW dat de klant ons niet heeft betaald, moeten we uiteraard niet doorstorten aan de fiscus, onze schuld aan de fiscus mogen we dus verminderen met dit bedrag.

17 Geval 2: In de loop van 2011 ontvangen we van Bonaly EUR, RU nr. van de bank ontvangen tegen volledige kwijting (= 80%). Factuur We ontvangen 80% We ontvangen niet 20% Verlies = Reeds geboekt verlies = Minder te boeken verlies = We hebben een minder te boeken verlies van. EUR, hiervoor gebruiken we de opbrengstenrekening: Meerwaarden op de realisatie van handelsvorderingen (klasse 7) De dubieuze vordering en de correctierekening met betrekking tot deze dubieuze vordering mogen we nu afsluiten. Het bedrag van de BTW dat de klant ons niet heeft betaald, moeten we uiteraard niet doorstorten aan de fiscus, onze schuld aan de fiscus mogen we dus verminderen met dit bedrag.

18 2.8. Voorzieningen voor risico s en kosten Januari 2010: We laten een nieuwe installatie plaatsen in onze zaak voor het zuiveren van ons afvalwater. In de akte van de koopovereenkomst is voorzien dat om de 4 jaar grote onderhoudswerken moeten worden uitgevoerd opdat de installatie optimaal zou blijven functioneren. Het kostenplaatje wordt geraamd op EUR. Na 4 jaar (januari 2014) laten we de onderhoudswerken uitvoeren en ontvangen we een factuur van EUR, inclusief 21% BTW, AF nr. We zullen op het einde van ieder jaar, in afwachting van deze grote kost, een voorziening aanleggen om op deze kost in 2014 te anticiperen. Indien we dit niet zouden doen zouden de onderhoudswerken volledig ten laste van 2014 komen te liggen, waardoor het resultaat van 2014 te zwaar belast zou worden. De slijtage van de installatie gebeurt in de jaren 2010, 2011, 2012 en Het zou oneerlijk zijn voor het resultaat van 2014 indien we deze grote kost volledig ten laste van dit boekjaar zouden leggen. We zullen op het einde van ieder jaar (te beginnen met 2010) gedurende 4 jaar, steeds een kost boeken ( EUR) omdat de slijtage in deze jaren gebeurt. Hiervoor gebruiken we de nieuwe rekening: Voorzieningskosten voor grote onderhoudswerken: toevoeging (Klasse 6: Kost) Op deze manier gaan we de verwachtte kosten spreiden en onttrekken we gedurende 4 jaar een bedrag aan de resultaten van boekjaren om in 2014 de onderhoudswerken te laten uitvoeren. We leggen als het ware voorziening aan om deze grote kost in 2014 te kunnen financieren. Je kan dit vergelijken met afschrijvingen, maar daar vond de uitgave plaats in het begin van de periode, hier op het einde. De gespaarde gelden worden geboekt op de nieuwe rekening: Voorzieningen voor grote onderhoudswerken (klasse 1)

19 Deze rekening staat op de passiefzijde van de balans tussen eigen vermogen en vreemd vermogen genoteerd, en kan beschouwd worden als een deel van het eigen vermogen. Het zijn gelden die uit de resultatenrekeningen van zijn gehaald opdat ze niet zouden worden uitgekeerd. Op 31/12 van 2010, 2011, 2012 en 2013 zullen we boeken: In januari 2014 bij het ontvangen van AF nr. boeken we: Momenteel hebben we in 2014 het volledige kostenbedrag geboekt, dit bedrag zullen we verminderen met de reeds geboekte kosten in verband met deze onderhoudswerken. Hiervoor gebruiken we volgende kostenrekening met een (-) teken: Voorzieningskosten voor grote onderhoudswerken: besteding en terugneming (-) Klasse 6 (-) We zullen nu de aangelegde voorziening aanwenden en dus verdwijnt de rekening Voorzieningen voor grote onderhoudswerken. Boeking:

20 2.9. Overlopende rekeningen a. Stel dat we een gebouw huren en de huur driemaandelijks moeten betalen steeds aan het begin van de periode van de drie maanden, 1000 EUR per maand. Op 1/11/N0 ontvangen we RU nr. van de bank wegens het betalen van de huur van de komende 3 maanden. Wanneer we op het einde van het jaar het resultaat berekenen, moeten we opmerken dat slechts 2/3 van de geboekte kost betrekking heeft op dit boekjaar. We hebben dus teveel kosten geboekt en de huurkosten met betrekking tot de maand januari horen het boekjaar N1 toe. Om deze reden gaan we op het einde van N0 een deel van de op 1/11/N0 geboekte kosten overdragen of uitstellen naar het volgende boekjaar. Dit doen we via de overlopende rekening: Over te dragen kosten (klasse 4) Op 30/12/N0 zullen we dus boeken: Een overlopende rekening dient om de kosten (en opbrengsten) tot het juiste boekjaar toe te wijzen. Ze wordt op het einde van het boekjaar, voor de resultaatverwerking gecreëerd en gesaldeerd in het begin van het volgende boekjaar. Een overlopende rekening bestaat dus slechts enkele dagen. Op 2/1/N1 zullen we boeken:

21 De kostenrekening die gedebiteerd wordt is een kost van het boekjaar N1 die ontstaat en zal dus in het resultaat van boekjaar N1 vervat zitten. Dit is dus niet dezelfde kostenrekening waarop de huur van N0 werd geboekt, want deze rekening is verdwenen in de sluitpost op het einde van N0. Op deze manier hebben we de huurkosten correct gespreid over de 2 boekjaren, nl. 2/3 in N0 en 1/3 in N1. De rekening Over te dragen kosten noemen we een actieve uitstelpost. Het is een actiefrekening omdat het met een DS voorkomt op de eindbalans van N0. Het is een uitstelpost omdat we via deze rekening kosten uitstellen tot een volgende periode die nog niet betrekking hebben op deze periode. b. Stel dat we een gebouw huren en de huur driemaandelijks moeten betalen steeds op het einde van elke periode van drie maanden, 1000 EUR per maand. Voor de periode november december januari zullen we de huur pas op 31/1/N1 betalen. Bij het berekenen van het resultaat voor N0 hebben we dus nog geen huurkosten met betrekking tot november - december geboekt. We zullen, indien we onze huurkosten tot de juiste periode willen toewijzen, dus moeten anticiperen op een toekomstige kost, die reeds betrekking heeft op deze periode. Op 30/12/N0 zullen we dus al 2 maanden huur toerekenen, hoewel we ze pas in N1 effectief zullen betalen. Dit doen we via de overlopende rekening: Toe te rekenen kosten (klasse 4) Op 30/12/N0 zullen we boeken: Op 2/1/N1 wordt de overlopende rekening tegengeboekt en dus gesaldeerd. We zullen een kostenvermindering voor N1 boeken, vandaar dat de kostenrekening wordt gecrediteerd.

22 Op 31/1/N1 ontvangen we RU nr. van de bank wegens het betalen van de huur van de voorbije 3 maanden. We zien dat op deze manier de huurkosten aan de juiste periode zijn toegewezen, dankzij het gebruik van de overlopende rekening, Toe te rekenen kosten. We noemen dit een passieve anticipatiepost. Het is een passiefrekening omdat het een CS vertoont op de eindbalans van N0. Een anticipatiepost omdat we door middel van deze rekening anticiperen op een kost uit een volgende periode die reeds betrekking heeft op deze periode. c. Stel dat we een gebouw verhuren en de huur van een 3-maandelijkse periode steeds op het einde van de periode ontvangen van onze huurder. Op 31/1/N1 zullen we de huur (1.000 EUR per maand) ontvangen voor de periode van november tot en met januari. Bij het berekenen van het resultaat van het boekjaar N0 hebben we de huuropbrengsten van onze huurder nog niet geboekt. Om de huuropbrengsten van november en december toe te wijzen aan de juiste periode (N0), gaan we anticiperen op het te ontvangen bedrag. Op 31/12/N0 zullen we dus al een deel van de opbrengst toerekenen, hoewel we de huur pas in het volgende jaar effectief zullen ontvangen. We gebruiken hiervoor de overlopende rekening: Verworven opbrengsten (klasse 4) Op 31/12/N0 zullen we boeken:

23 Op 2/1/N1 wordt de overlopende rekening tegengeboekt en dus gesaldeerd. We zullen een opbrengstenvermindering voor N1 boeken, vandaar dat de opbrengstenrekening wordt gedebiteerd. Op 31/1/N1 ontvangen we een RU nr. van de bank wegens het betalen van de huur van de voorbije 3 maanden door onze huurder. We zien dat op deze manier de huuropbrengsten aan de juiste periode zijn toegewezen, dankzij het gebruik van de overlopende rekening, Verworven opbrengsten. We noemen dit een actieve anticipatiepost. Het is een actiefrekening omdat het een DS vertoont op de eindbalans van N0. Een anticipatiepost omdat we door middel van deze rekening anticiperen op een opbrengst die we pas effectief zullen ontvangen in een volgende periode, maar die reeds betrekking heeft op deze periode. d. Stel dat we een gebouw verhuren en de huur van een 3-maandelijkse periode steeds aan het begin van de periode ontvangen van onze huurder. Op 1/10/N0 ontvangen we de huur (1.000 EUR per maand) voor de periode van november tot en met januari, RU nr. van de bank ontvangen. Bij het berekenen van het resultaat van het boekjaar N0 hebben we de uuropbrengsten van onze huurder met betrekking tot de maand januari N1 reeds geboekt. Deze opbrengsten behoren toe aan de volgende periode en gaan we dus uitstellen of overdragen naar het volgende boekjaar. Op 31/12/N0 zullen we dus het deel van de reeds ontvangen opbrengst dat betrekking heeft op het volgende boekjaar overdragen naar N1.

24 We gebruiken hiervoor de overlopende rekening: Over te dragen opbrengsten (klasse 4) Op 1/10/N0 bij het ontvangen van de 3-maandelijkse huur boeken we het volgende: Op 31/12/N0 zullen we boeken: Op 2/1/N1 wordt de overlopende rekening tegengeboekt en dus gesaldeerd. We zullen een opbrengstenvermeerdering voor N1 boeken, vandaar dat de opbrengstenrekening wordt gecrediteerd. We zien dat op deze manier de huuropbrengsten aan de juiste periode zijn toegewezen, dankzij het gebruik van de overlopende rekening, Over te dragen opbrengsten. We noemen dit een passieve uitstelpost. Het is een passiefrekening omdat het een CS vertoont op de eindbalans van N0. Een uitstelpost omdat we door middel van deze rekening een opbrengst uitstellen naar een volgende periode, hoewel we het bedrag reeds effectief hebben ontvangen.

3. Boeken op rekeningen (grootboek) We gaan uit van volgende beginbalans: Actief Beginbalans Passief

3. Boeken op rekeningen (grootboek) We gaan uit van volgende beginbalans: Actief Beginbalans Passief 3. Boeken op rekeningen (grootboek) We gaan uit van volgende beginbalans: Actief Beginbalans Passief Gebouwen 250.000 Rollend materieel 100.000 Handelsgoederen 40.000 Bank 30.000 Kapitaal 300.000 Lening

Nadere informatie

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN. 6 de jaar

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN. 6 de jaar BEDRIJFSWETENSCHAPPEN 6 de jaar 2014-2015 Rudy De Wever Sam Vangoetsenhoven Inhoud 1. HET SYSTEEM VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN... 1 1.1. De balans... 1 1.1.1. Verrichtingen op balansen... 1 1.1.2. Indeling

Nadere informatie

EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR

EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR naam :... M.A.R. Uittreksel uit de minimumindeling van het algemeen rekeningenstelsel KLASSE 1 : EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR 10 Kapitaal 100 Geplaatst

Nadere informatie

1. HET SYSTEEM VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN

1. HET SYSTEEM VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN 1. HET SYSTEEM VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN 1.1. De balans 1.1.1. Verrichtingen op balansen We beginnen een zaak met 80.000 EUR, dit geld komt uit ons persoonlijk fortuin. We plaatsen dit geld op de bankrekening

Nadere informatie

Handleiding budgettering

Handleiding budgettering Handleiding budgettering A. Algemene opmerkingen Bij het budgetteren komen zeer veel berekeningen voor, wat dus een grote kans op rekenfouten met zich meebrengt. Bovendien bestaat de kans dat die rekenfouten

Nadere informatie

Extra uitleg bij berekeningen budgettering

Extra uitleg bij berekeningen budgettering Extra uitleg bij berekeningen budgettering A. Algemene opmerkingen Bij het budgetteren komen zeer veel berekeningen voor, wat dus een grote kans op rekenfouten met zich meebrengt. Bovendien bestaat de

Nadere informatie

+ 10 000,00 D opbrengsten Toename (bedrijfs)opbrengsten O 70400 Verkopen handelsgoederen

+ 10 000,00 D opbrengsten Toename (bedrijfs)opbrengsten O 70400 Verkopen handelsgoederen OPLOSSING OEFENINGENBLOK 3 (p. 114) 3.3 Eindejaarsverrichtingen m.b.t. activazijde 3 Regularisaties i.v.m. aan- en verkopen 1 Stel de redeneringsschema s op. Document Divers document nr. 26 Verrichting:

Nadere informatie

OEFENING Het divers journaal inclusief de boeking van de resultaatverdeling

OEFENING Het divers journaal inclusief de boeking van de resultaatverdeling OEFENING 5.18 Hierna volgt de oplossing van oefening 5.18 p. 452. Achtereenvolgens zijn in dit rapport opgenomen: 1. Het openingsjournaal (dat is de loutere inboeking van de voorlopige proef- en saldibalans

Nadere informatie

Thema 7 Overlopende rekeningen

Thema 7 Overlopende rekeningen Thema 7 Overlopende rekeningen Wat zul je leren? De noodzaak van het gebruik van overlopende rekeningen verantwoorden. Een eenvoudig voorbeeld van het gebruik van een overlopende rekening boekhoudkundig

Nadere informatie

Thema 4 Eindejaarsverrichtingen

Thema 4 Eindejaarsverrichtingen Thema 4 Eindejaarsverrichtingen Wat zul je leren? Waarom zijn de eindejaarsverrichtingen noodzakelijk? Hoe verlopen de eindejaarsverrichtingen? Hoe verwerken we de eindejaarsverrichtingen boekhoudkundig?

Nadere informatie

Voorbeeld: VKF/1: Verkoop handelsgoederen 1.000,00 EUR, excl. btw 21 % D 400 Handelsdebiteuren C D 700 Omzet C (1) 1.210,00 1.

Voorbeeld: VKF/1: Verkoop handelsgoederen 1.000,00 EUR, excl. btw 21 % D 400 Handelsdebiteuren C D 700 Omzet C (1) 1.210,00 1. 2. De verkoopcyclus Een periodieke afstemming van de saldi op de btw-rekeningen, met de gegevens van de btw-aangifte (opgemaakt op basis van de dagboeken), is aangewezen (zie p. 131: btw-overboeking).

Nadere informatie

Cursus Boekhoudkundig Bediende 9 december 2016

Cursus Boekhoudkundig Bediende 9 december 2016 OEFENING 1 In deze oefening vraag ik enkel om de journaalposten weer te geven. U voert de boekhouding van de NV BG grootwarenhuis, gevestigd te Brussel. De onderneming is een BTW-belastingsplichtige onderneming

Nadere informatie

Inzicht in uw cijfers

Inzicht in uw cijfers Welkom! Inzicht in uw cijfers Opbouw van uw boekhouding Balans Overzicht van de bezittingen en schulden Toont vermogen van de vennootschap Resultatenrekening Overzicht van kosten en opbrengsten Steeds

Nadere informatie

5,3. Samenvatting door een scholier 1776 woorden 13 juni keer beoordeeld

5,3. Samenvatting door een scholier 1776 woorden 13 juni keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1776 woorden 13 juni 2007 5,3 38 keer beoordeeld Vak Economie 4. Grondige studie van de eindejaarsverrichtingen Werkschema= Opstellen van een voorlopige proef- en saldibalans

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING Nr. 0812.019.662 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... Toel. 20/28 60.411,22 55.375,35 Oprichtingskosten...... Immateriële vaste activa.... Materiële vaste activa... Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

440 aan Leveranciers AF/643 22/ Btw op aankopen 617, aan Versch. btw ICV 617,40 Btw-verrekening ICV 23/ Bank 475

440 aan Leveranciers AF/643 22/ Btw op aankopen 617, aan Versch. btw ICV 617,40 Btw-verrekening ICV 23/ Bank 475 Herhalingsoefening intracommunautaire handel en medecontractant p. 148 15/4 1 604 4110 Aankopen handelsgoederen Btw op aankopen 8 000 1 680 440 4512 aan Leveranciers aan Versch. btw ICV 8 000 1 680 AF/641

Nadere informatie

4. Bruto/netto toegevoegde waarde en resultaat

4. Bruto/netto toegevoegde waarde en resultaat 4. Bruto/netto toegevoegde waarde en resultaat Wanneer een beeldhouwer van een blok marmer een kunstwerk maakt, creëert hij toegevoegde waarde door middel van zijn arbeid en creativiteit. Veronderstel

Nadere informatie

REGISTRATIE DUBBEL BOEKHOUDEN

REGISTRATIE DUBBEL BOEKHOUDEN REGISTRATIE DUBBEL BOEKHOUDEN Basisbeginselen Courante exploitatiecyclus : aankopen verkopen, inkomsten en uitgaven Andere transacties: personeel, investeringen, financiering Inventaris Jaarrekening HOOFDSTUK

Nadere informatie

Bridgeboetiek vzw. Balans en Jaarrekening. Seizoen 2009-2010

Bridgeboetiek vzw. Balans en Jaarrekening. Seizoen 2009-2010 Bridgeboetiek vzw Balans en Jaarrekening Seizoen 2009-2010 1 juli 2009 tot 30 juni 2010 Actief passief resultatenbalans Pagina 1/5 Datum lijst 14/10/2010 BRUTO Afschrijvingen en waardeverm. NETTO ACTIEF

Nadere informatie

Datum: 23/12/2000 Lead Tijd: 10:12:30 Aanvrager: JV 1-Z9003 OEFENING 1/5.14 (01/01/1998-31/12/1998)

Datum: 23/12/2000 Lead Tijd: 10:12:30 Aanvrager: JV 1-Z9003 OEFENING 1/5.14 (01/01/1998-31/12/1998) OPENINGSJOURNAAL Datum: 23/12/2000 Lead Tijd: 10:12:30 OPENINGSJOURNAAL Blz. 1 Overdracht 0.00 0.00 1 01/01/1998 G 604000 Aankopen van handelsgoederen 5 670 000.00 G 220000 Terreinen en gebouwen 4 000

Nadere informatie

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ LRM Nr. BE 0452.138.972 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 326.978.093 317.434.940 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 159.589 8.214 Materiële vaste activa

Nadere informatie

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ Lijninvest Nr. BE 0889.551.267 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 5.201.558 5.046.931 Oprichtingskosten 5.1 20 4.162 Immateriële vaste activa 5.2 21 Materiële vaste activa 5.3 22/27

Nadere informatie

Participatiemaatschappij Vlaanderen

Participatiemaatschappij Vlaanderen Participatiemaatschappij Vlaanderen Nr. BE 0455.777.660 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 341.917.124 257.063.221 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 411.617

Nadere informatie

Studietoets

Studietoets Prof. Dr. G. Van Herck Prof. Dr. H. Vandenbussche Studietoets 2008-2009 Naam en Voornaam (Drukletters).. Richting + jaar:... Werkcollegegroep:...... Richtlijnen De oefening is individueel te maken (gesloten

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING BE 04.777.660 VOL2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingskosten Immateriële Materiële Terreinen en gebouwen Installaties, machines en uitrusting Meubilair en rollend materieel Leasing

Nadere informatie

Interne Balans Ope 2013 --> Afs 2013

Interne Balans Ope 2013 --> Afs 2013 VASTE ACTIVA Pagina : 1 20/28 35.169,27 III. Materiële vaste activa (toel. I; B) B. Installaties; machines en uitrusting 22/27 35.169,27 23 1.000,43 230000 230009 INSTALLATIES, MACHINES EN UITRUSTING 2.776,11

Nadere informatie

Deel 2: Financiële jaarrekening

Deel 2: Financiële jaarrekening Deel 2: Financiële jaarrekening Nr. 0407.201.941 VOL-VZW 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingskosten..... Immateriële vaste activa. Materiële vaste activa... Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 19.233.968,34 19.711.879,71 VLOTTENDE ACTIVA... 29/58 6.723.285,38 4.508.

BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 19.233.968,34 19.711.879,71 VLOTTENDE ACTIVA... 29/58 6.723.285,38 4.508. VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 19.233.968,34 19.711.879,71 Oprichtingskosten... 5.1 20...... Immateriële vaste activa... 5.2 21 2.089,48 3.556,27 Materiële vaste activa...

Nadere informatie

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8 Nr. 0862.492.920 VOL 3.1 JAARREKENING BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA OPRICHTINGSKOSTEN.. VASTE ACTIVA.. Immateriële vaste activa.. Materiële vaste activa.. Terreinen en gebouwen.. Installaties, machines

Nadere informatie

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Bridgeboetiek VZW

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Bridgeboetiek VZW Jaarrapport Onderneming Bridgeboetiek VZW 0445.163.781 Rapporteringsperiode 1 JANUARI 2016-31 DECEMBER 2016 Inhoudstafel Balans 2 Resultatenrekening 5 Resultaatverwerking 7 afschrijvingstabel 2016 9 Toelichtingen

Nadere informatie

BALANS EN RESULTATENREKENING (VOLLEDIG SCHEMA)

BALANS EN RESULTATENREKENING (VOLLEDIG SCHEMA) Bijlage 3. BALANS EN RESULTATENREKENING (VOLLEDIG SCHEMA) Nr. VOL 2.1 Balans na winstverdeling ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28...... Oprichtingskosten... 5.1 20...... Immateriële vaste activa... 5.2 21......

Nadere informatie

C. Montgomery CAD 4 000,00 1 CAD = 0,6314 EUR 2 525,60 EUR. S. Imamura JPY 1 500 000,00 1 JPY = 0,0073 EUR 10 950,00 EUR

C. Montgomery CAD 4 000,00 1 CAD = 0,6314 EUR 2 525,60 EUR. S. Imamura JPY 1 500 000,00 1 JPY = 0,0073 EUR 10 950,00 EUR OPLOSSING OEFENINGENBLOK 7 (p. 166) 3.4 Eindejaarsverrichtingen m.b.t. de passivazijde 5 Openstaande schulden op ten hoogste 1 jaar TOEPASSING 1 1 Vervolledig in de tabel de waarde in EUR. Leverancier

Nadere informatie

VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/ , ,40. Nr. BE Oprichtingskosten

VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/ , ,40. Nr. BE Oprichtingskosten VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 340.346,18 538.042,40 Oprichtingskosten... 4.1 20...... Immateriële vaste activa... 4.2 21 244.452,43 441.579,00 Materiële vaste activa...

Nadere informatie

Interne Balans 2.776, ASCHRIJVINGEN (1.368,86) , AFSCHRIJVINGEN (39.930,00) 2.718,

Interne Balans 2.776, ASCHRIJVINGEN (1.368,86) , AFSCHRIJVINGEN (39.930,00) 2.718, Pagina : 1 VASTE ACTIVA 20/28 13.995,38 17.106,62 III. Materiële vaste activa (toel. I; B) 22/27 13.995,38 17.106,62 B. Installaties; machines en uitrusting 23 1.407,25 1.814,07 230000 INSTALLATIES, MACHINES

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN

HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN WOORD VOORAF... OVER DE AUTEURS... v vii HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN 1 INLEIDING... 2 2 DE BALANS... 3 2.1 Ondernemingsmiddelen of activa... 4 2.2 Ondernemingsbronnen of passiva...

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Financieringsinstrument voor de Vlaamse visserij- en aquicultuursector openbare instelling Adres: vrijhavenstraat Nr: 5 Bus: Postnummer: 8400 Gemeente: Oostende Land:

Nadere informatie

OEFENBLOK 2 ( )

OEFENBLOK 2 ( ) OEFENBLOK 2 (3.3.3 + 3.3.4 + 3.3.5) 1 Oefeningen bij 3.3.3: Regularisaties i.v.m. aan- en verkopen OEFENING 1 Bij het afsluiten van het boekjaar dienen onderstaande verrichtingen nog geregistreerd te worden

Nadere informatie

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vennootschap)

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vennootschap) donderdag 21 maart 2019 14:22 Bedrijf: 2 - DE LANDGENOTEN CVBA Pagina 1 van 10 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA OPRICHTINGSKOSTEN (toelichting 6.1) 20 131,89 531,89 200000 - Kost oprichting en kapitaalverhoging

Nadere informatie

BOEKHOUDEN MOET JE LEREN NIET VERGETEN! Vademecum bso afdeling kantoor

BOEKHOUDEN MOET JE LEREN NIET VERGETEN! Vademecum bso afdeling kantoor BOEKHOUDEN MOET JE LEREN ÉN NIET VERGETEN! Vademecum bso afdeling kantoor Dit leerde je in het 3 e jaar 1 1 Goederen en diensten Goederen zijn tastbare zaken (materieel) Diensten zijn ontastbare zaken

Nadere informatie

Immateriële vaste activa CASE 1

Immateriële vaste activa CASE 1 5. Cases Immateriële vaste activa CASE 1 Gegeven De BVBA ABC sluit een licentieovereenkomst af met haar buitenlandse moedermaatschappij voor een prijs die als volgt is bepaald: 1.Bij de ondertekening van

Nadere informatie

Pagina 1/5 Expert/M Plus V: Datum lijst 27/03/2017 Datum afdruk 27/03/ :11:32. Actief passief resultatenbalans

Pagina 1/5 Expert/M Plus V: Datum lijst 27/03/2017 Datum afdruk 27/03/ :11:32. Actief passief resultatenbalans Pagina 1/5 BRUTO Afschrijvingen en waardeverm. NETTO ACTIEF Vaste activa 24 686,04-17 242,97 7 443,07 Oprichtingskosten Immateriële vaste activa Materiële vaste activa 24 686,04-17 242,97 7 443,07 Terreinen

Nadere informatie

Investeringen in MVA

Investeringen in MVA Investeringen in MVA Handboek p. 174 tot 180 INVESTERINGEN IN MATERIËLE VASTE ATIVA Begrip Vaste activa zijn activa die verworven worden omwille van hun duurzame bijdrage tot het exploitatieproces van

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE BALANS EN DE RESULTATENREKENING

TOELICHTING BIJ DE BALANS EN DE RESULTATENREKENING RESULTAATVERWERKING (in duizenden EUR) Boekjaar Vorig A. Te bestemmen winstsaldo 8.211 12.282 Te verwerken verliessaldo (-) 1. Te bestemmen winst van het -3.578 9.842 Te verwerken verlies van het (-) 2.

Nadere informatie

de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus: van start, via aan- en verkoop naar het einde van het jaar door Hendrik Claessens

de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus: van start, via aan- en verkoop naar het einde van het jaar door Hendrik Claessens de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus: van start, via aan- en verkoop naar het einde van het jaar door Hendrik laessens Opgave We starten met een onderneming gespecialiseerd in computermateriaal.

Nadere informatie

ACTIVA. VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING VASTE ACTIVA 20/ , ,87

ACTIVA. VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING VASTE ACTIVA 20/ , ,87 VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 5.353.141,98 5.284.478,87 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 21.635,19 3.414,00 Materiële vaste activa 5.3 22/27 5.318.337,90

Nadere informatie

Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel

Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel Cf. KB van 19 december 2003 & KB van 18 december 2012 1 1. EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO S EN KOSTEN EN SCHULDEN OP MEER DAN ÉÉN JAAR 10 Fondsen

Nadere informatie

Hoofdstuk II Boekhoudtheorie

Hoofdstuk II Boekhoudtheorie Hoofdstuk II Boekhoudtheorie 1. Structuur 2. Basisveronderstellingen a. Entiteitveronderstelling b. Continuïteitsveronderstelling c. Geldwaarde-uitdrukkingsveronderstelling d. Veronderstelling van de historische

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING Nr 1 0454423323 VOL-VZW 21 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20128 47390603 42179615 Oprichtingskosten 20 Irnrnateriele vaste activa 21 11 143122 1 1228793 Materiele vaste activa Terreinen en

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Grindfonds - Fonds gravier Instelling van openbaar nut Adres: Koning Albert II laan Nr: 20 Bus: 8 Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

VP BALANS DRAFT!

VP BALANS DRAFT! Pagina : 1 VASTE ACTIVA 20/28 134.524,57 101.972,48 Immateriële vaste activa 21 47.370,00 4.870,00 21100000 CONCESSIES, LICENTIES, SOFTWARE 165.317,10 122.817,10 21100009 AFSCHRIJVINGEN LICENTIES, SOFTWARE

Nadere informatie

Interne Balans VZW VEGAPLAN VZW HAVENLAAN 86C/202B BE-1000 BRUSSEL 1 BE Pagina : 1 05/11/2018. Volledige schema

Interne Balans VZW VEGAPLAN VZW HAVENLAAN 86C/202B BE-1000 BRUSSEL 1 BE Pagina : 1 05/11/2018. Volledige schema Pagina : 1 VASTE ACTIVA 20/28 135.492,79 101.972,48 Immateriële vaste activa 21 47.370,00 4.870,00 21100000 CONCESSIES, LICENTIES, SOFTWARE 165.317,10 122.817,10 21100009 AFSCHRIJVINGEN LICENTIES, SOFTWARE

Nadere informatie

Interne Balans VZW VEGAPLAN VZW HAVENLAAN 86C/202B BE-1000 BRUSSEL 1 BE Pagina : 1 07/03/2019. Volledige schema

Interne Balans VZW VEGAPLAN VZW HAVENLAAN 86C/202B BE-1000 BRUSSEL 1 BE Pagina : 1 07/03/2019. Volledige schema Pagina : 1 VASTE ACTIVA 20/28 130.447,63 101.972,48 Immateriële vaste activa 21 44.110,00 4.870,00 21100000 CONCESSIES, LICENTIES, SOFTWARE 165.317,10 122.817,10 21100009 AFSCHRIJVINGEN LICENTIES, SOFTWARE

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: FONDS VOOR SCHEEPSJONGENS ANDERE Adres: Vrijhavenstraat Nr: 5 Bus: Postnummer: 8400 Gemeente: Oostende Land: België Rechtspersonenregister (RPR) - Rechtbank van Koophandel

Nadere informatie

1. Debet 020 Inventaris Credit Datum Omschrijving Bedrag Datum Omschrijving Bedrag 1 feb Van balans 78.200,-

1. Debet 020 Inventaris Credit Datum Omschrijving Bedrag Datum Omschrijving Bedrag 1 feb Van balans 78.200,- Hoofdstuk 1 Opgave 1.1 1. Debet 020 Inventaris Credit 1 feb Van balans 78.200,- Debet 060 Eigen vermogen Credit 1 feb Van balans 86.180,- Debet 071 4% Onderhandse lening o/g Credit 1 feb Van balans 44.000,-

Nadere informatie

Info-books. Toegepaste Informatica. Deel 31: Dubbel boekhouden HO31. E. Goossens T. Janssens

Info-books. Toegepaste Informatica. Deel 31: Dubbel boekhouden HO31. E. Goossens T. Janssens Info-books HO31 Toegepaste Informatica Deel 31: Dubbel boekhouden E. Goossens T. Janssens Hoofdstuk 9 Het omzetbaar actief 9.1 Probleemstelling Tot nog toe hadden wij het, wat het omzetbaar actief betreft,

Nadere informatie

Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing

Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing Hoofdstuk 1 Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing 1.1 Inleiding In het boek Elementaire kennis Bedrijfsadministratie heb je geleerd om boekingen te

Nadere informatie

Examen accountancy januari 2013

Examen accountancy januari 2013 Examen accountancy januari 2013 meerkeuze vragen 1. Welke van volgende verrichtingen heeft invloed op de waarde van de vlottende activa: A) Een voorraadwijziging van de handelsgoederen als het systeem

Nadere informatie

OPLOSSING OEFENINGEN REEKS 2

OPLOSSING OEFENINGEN REEKS 2 OPLOSSING OEFENINGEN REEKS 2 Oefening 1 (= oefening 4 van reeks 1): Open het grootboek en het journaal. Stel voor elke transactie het algoritme op, registreer elke verrichting in het grootboek en in het

Nadere informatie

Interne balans (2jaar)

Interne balans (2jaar) Interne balans (2jaar) Actief Vaste activa 2.847,00 4.531,30 I. Oprichtingskosten 0,00 0,00 200000 Oprichtingskosten 1.000,00 1.000,00 200090 Afschr.opricht.kost.&kap.verh. -1.000,00-1.000,00 II. Immateriële

Nadere informatie

DRAFT na input 4Q17 voor audit Boekjaar 2017

DRAFT na input 4Q17 voor audit Boekjaar 2017 VASTE ACTIVA Pagina : 1 20/28 105.657,61 Immateriële vaste activa 21 38.275,72 21100000 21100009 CONCESSIES, LICENTIES, SOFTWARE 117.987,10 AFSCHRIJVINGEN LICENTIES, SOFTWARE (79.711,38) Materiële vaste

Nadere informatie

Pagina 1/5 Expert/M Plus V: Datum lijst 24/04/2015 Datum afdruk 24/04/ :41: , , ,88

Pagina 1/5 Expert/M Plus V: Datum lijst 24/04/2015 Datum afdruk 24/04/ :41: , , ,88 Pagina 1/5 BRUTO Afschrijvingen en waardeverm. NETTO ACTIEF Vaste activa 487.697,17-47.154,35 440.542,82 Oprichtingskosten Immateriële vaste activa Materiële vaste activa 487.697,17-47.154,35 440.542,82

Nadere informatie

Herhalingsoefening 1

Herhalingsoefening 1 Herhalingsoefening 1 1 01-10-x1 230 IMU, AW 200.000,00 240 Meubilair en rollend materieel, AW 175.000,00 5500 KI, R/C 200.000,00 100 @ Geplaatst kapitaal 575.000,00 Oprichting & RU/01 2 30-09-x1 61x D&DG

Nadere informatie

Voor het bedrijf. Climasoft nv. Vertegenwoordigd door Dirk Maartens. Financiële planningen. van januari 2010 tot december 2012

Voor het bedrijf. Climasoft nv. Vertegenwoordigd door Dirk Maartens. Financiële planningen. van januari 2010 tot december 2012 Financieel plan Voor het bedrijf Vertegenwoordigd door Dirk Maartens Financiële planningen van januari 2010 tot december 2012 Studie gerealiseerd op 10 januari 2010 door De Heer Deckers op basis van de

Nadere informatie

1 Codes I Boekjaar I Vorig boekjaar I

1 Codes I Boekjaar I Vorig boekjaar I VOL 2.1 BALANS NA WNSTVERDELNG ACTVA VASTE ACTVA...... Oprichtingskosten... mmateriële vaste activa... Toel. 5.1 5.2 1 Codes Boekjaar Vorig boekjaar Materiële vaste activa......... Terreinen en gebouwen......

Nadere informatie

Interne Balans VZW Boekjaar 2017

Interne Balans VZW Boekjaar 2017 VASTE ACTIVA Pagina : 1 20/28 101.972,48 Immateriële vaste activa 21 4.870,00 21100000 21100009 CONCESSIES, LICENTIES, SOFTWARE 122.817,10 AFSCHRIJVINGEN LICENTIES, SOFTWARE (117.947,10) Materiële vaste

Nadere informatie

E TE XCO HAL FJA AR R E SU LTATE N 2016

E TE XCO HAL FJA AR R E SU LTATE N 2016 E TE XCO HAL FJA AR R E SU LTATE N 2016 BALANS VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingkosten 20 I Immateriële vaste activa 21 Materiële vaste activa A. Terreinen en gebouwen B. Installaties, machines en

Nadere informatie

VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS. Dit is een vakfiche boekhouden voor 3de graad bso kantoor/kantooradministratie en gegevensbeheer.

VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS. Dit is een vakfiche boekhouden voor 3de graad bso kantoor/kantooradministratie en gegevensbeheer. VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS VAK: BOEKHOUDEN Dit is een vakfiche boekhouden voor 3de graad bso kantoor/kantooradministratie en gegevensbeheer. Let op: de inhoud van een vakfiche wordt jaarlijks

Nadere informatie

Marcus wil eindelijk zijn droom realiseren en zet een nv op waarbinnen hij stoelen op maat zal maken en verkopen.

Marcus wil eindelijk zijn droom realiseren en zet een nv op waarbinnen hij stoelen op maat zal maken en verkopen. Marcus wil eindelijk zijn droom realiseren en zet een nv op waarbinnen hij stoelen op maat zal maken en verkopen. Beginsituatie: Marcus start na wijs beraad een zaak op, Marcus bvba. Marcus bezit 700.000e,

Nadere informatie

1 604 Aankopen handelsgoederen Btw op aankopen aan Leveranciers AF/20

1 604 Aankopen handelsgoederen Btw op aankopen aan Leveranciers AF/20 Oefening 1 (p. 113) 1 604 Aankopen handelsgoederen 8 500 4110 Btw op aankopen 1 785 440 aan Leveranciers 10 285 AF/20 2 440 Leveranciers 1 210 604 aan Aankopen handelsgoederen 1 000 4511 Btw op ingaande

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Intern Verzelfstandigd Agentschap met Rechtspersoonlijkheid Adres: Zenithgebouw, Koning Albert II-laan Nr: 37 Bus:

Nadere informatie

8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN

8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN 48 8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN 8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN CONSOLIDEREN Beheren DUIDELIJKHEID DE REKENINGEN VAN PARKING.BRUSSELS Het kapitaal van het Agentschap = 561.500 Het kapitaal van het Agentschap,

Nadere informatie

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vereniging)

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vereniging) dinsdag 26 februari 2019 11:50 Bedrijf: 86 - Hippische Regionale van Oost Vlaanderen Pagina 1 van 8 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 4 305,95 2 685,31 Oprichtingskosten (toelichting 4.1)

Nadere informatie

Inhoud. DEEL I Het systeem van dubbel boekhouden 19. Inleiding 21

Inhoud. DEEL I Het systeem van dubbel boekhouden 19. Inleiding 21 Inhoud Woord vooraf 5 DEEL I Het systeem van dubbel boekhouden 19 Inleiding 21 Hoofdstuk 1 De balans 25 1 Inleiding 25 2 De balans: actief = passief 26 3 Indeling van de balans in rubrieken 28 3.1 De indeling

Nadere informatie

Vraag I.1: Meerkeuzevragen (slechts 1 antwoord mogelijk, -1 punt wanneer gokken!)

Vraag I.1: Meerkeuzevragen (slechts 1 antwoord mogelijk, -1 punt wanneer gokken!) Vakgroep Accountancy, Beheerscontrole en Fiscaliteit Prof. Jan Verhoeye Vraag I.1: Meerkeuzevragen (slechts 1 antwoord mogelijk, -1 punt wanneer gokken!) 1. De bedoeling van de resultatenrekening is een

Nadere informatie

1. Eigen vermogen, voorzieningen voor risico's en kosten en schulden op meer dan één jaar

1. Eigen vermogen, voorzieningen voor risico's en kosten en schulden op meer dan één jaar 1 1. Eigen vermogen, voorzieningen voor risico's en kosten en schulden op meer dan één jaar 10. Kapitaal 100 Geplaatst kapitaal 101 Niet-opgevraagd kapitaal (-) 11. Uitgiftepremies 12. Herwaarderingsmeerwaarden

Nadere informatie

1 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. ACTIVA 51/ Toel. Codes. Boekjaar. Vorig boekjaar VASTE ACTIVA

1 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. ACTIVA 51/ Toel. Codes. Boekjaar. Vorig boekjaar VASTE ACTIVA Nr. 048.896.677 VOL 2. BALANS NA WINSTVERDELING Toel. ACTIVA VASTE ACTIVA... 2028 Oprichtingskosten... 5. 20 Immateriële vaste activa....... 5.2 2 Materiële vaste activa... 5.3 22/27 Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Born in Africa Vereniging zonder winstoogmerk Adres: ROBERT DALECHAMPLAAN Nr: 7 Bus: Postnummer: 1200 Gemeente: Sint-Lambrechts-Woluwe Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Vlaamse Ombudsdienst Instellingen opgericht bij decreet Adres: Leuvenseweg 86 Nr: 86 Bus: Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister (RPR)

Nadere informatie

Proefexamen Financiële Rapportering en Analyse

Proefexamen Financiële Rapportering en Analyse Proefexamen Financiële Rapportering en Analyse 2017-2018 Theorie 1. De Balanced Scorecard is een raamwerk dat managers toelaat de missie, strategie en doelstellingen van een onderneming te vertalen in

Nadere informatie

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN 20 31/08/2017 BE 0832.375.509 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 17568.00080 VKT 1.1 JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN IDENTIFICATIEGEGEVENS

Nadere informatie

Omzet in jaar 5 Jaaromzet , , , , ,00 Variabele kosten , , , , ,00

Omzet in jaar 5 Jaaromzet , , , , ,00 Variabele kosten , , , , ,00 Financieel plan Naam: Adres: Telefoon: Email: michiel decavel bieststraat, 86, 86 8560 WEVELGEM decavele@hotmail.com Overzicht van de omzet Overzicht totale omzet Jaaromzet 187 500,00 187 500,00 187 500,00

Nadere informatie

Proefexamen BOEKHOUDEN

Proefexamen BOEKHOUDEN Proefexamen BOEKHOUDEN Beschikbare tijd: 9 minuten 15623 1 Proefexamen HET EXAMEN BESTAAT UIT 12 GENUMMERDE PAGINA'S, waarin opgenomen: 2 OPDRACHTEN, gericht op toetsing van de vaardigheid om de basisregels

Nadere informatie

1. FINANCIËLE INFORMATIESYSTEMEN

1. FINANCIËLE INFORMATIESYSTEMEN Inhoud 1. FINANCIËLE INFORMATIESYSTEMEN............................. 13 1. Wat is boekhouden?........................................ 13 2. Gebruikers van boekhoudinformatie...........................

Nadere informatie

Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing

Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing Nr. I 0454.423.323 I VOL-VZW 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA Toel. Codes Boekjaar Vorig boekjaar VASTE ACTIVA....... 20/28 467.243,35 526.129,30 Oprichtingskosten.......................

Nadere informatie

BROUWERIJ LIEFMANS NV Juridische status : Faillissement. Juridische vorm : NV. Wontergemstraat, DENTERGEM

BROUWERIJ LIEFMANS NV Juridische status : Faillissement. Juridische vorm : NV. Wontergemstraat, DENTERGEM BROUWERIJ LIEFMANS NV 0400.228.136 Juridische status : Faillissement Juridische vorm : NV Wontergemstraat, 42 8720 - DENTERGEM NACE code : 11050 - Vervaardiging van bier Het bedrijf komt NIET voor op de

Nadere informatie

BALANS PER 31 DECEMBER 2010

BALANS PER 31 DECEMBER 2010 BELGISCHE BRANDWONDEN STICHTING Frans Landrainstraat, 43 1970 Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2010 ACTIVA III. MATERIËLE VASTE ACTIVA 230000Installaties, machines en uitrusting 2,776.11 230009Afschrijvingen

Nadere informatie

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Vlaamse Bridge Liga VZW

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Vlaamse Bridge Liga VZW Jaarrapport Onderneming Vlaamse Bridge Liga VZW 0417.758.412 Rapporteringsperiode 1 JANUARI 2016-31 DECEMBER 2016 Inhoudstafel Balans 2 Resultatenrekening 4 Resultaatverwerking 7 Afschrijvingstabel 2016

Nadere informatie

ACTIEF. Scmactn.doc [22]

ACTIEF. Scmactn.doc [22] ACTIEF I. Oprichtingskosten... 20 II. Immateriële vaste activa... 21 III. Materiële vaste activa... 22/27 A. Terreinen en gebouwen...22 B. Installaties, machines en uitrusting...23 C. Meubilair en rollend

Nadere informatie

resultatenrekening jaar 2017 (administratie) 60 Handelsgoederen, grond en hulpstoffen 0,00 0,00 0,00 0,

resultatenrekening jaar 2017 (administratie) 60 Handelsgoederen, grond en hulpstoffen 0,00 0,00 0,00 0, resultatenrekening naam Timelab jaar 2017 type actieplan dossiernummer 0 Gekleurde cellen bevatten formules: gelieve deze niet aan te passen! De laatste kolom wordt door de administratie ingevuld. aanvaarde

Nadere informatie

Pagina 1/7 Expert/M Plus V: 12.12.210.02 Datum lijst 31/12/2012. Actief passief resultatenbalans

Pagina 1/7 Expert/M Plus V: 12.12.210.02 Datum lijst 31/12/2012. Actief passief resultatenbalans Pagina 1/7 ACTIEF Vaste activa 130.590,47-57.842,12 72.748,35 Oprichtingskosten Immateriële vaste activa 17.743,07-6.920,53 10.822,54 210100 Software - Aanschaffingswaarde 17.743,07-6.920,53 10.822,54

Nadere informatie

4. Wettelijke basis 17 4.1. Europese richtlijnen en verordeningen 17 4.2. Belgische wetgeving 17 4.3. Voor vzw s 18

4. Wettelijke basis 17 4.1. Europese richtlijnen en verordeningen 17 4.2. Belgische wetgeving 17 4.3. Voor vzw s 18 Inhoud 1. Financiële informatiesystemen 13 1. Wat is boekhouden? 13 2. Gebruikers van boekhoudinformatie 14 3. Financial versus management accounting 15 3.1. Financial accounting (of algemeen boekhouden)

Nadere informatie

Vorig boekjaar 200(X-1) - - - PASSIEF Eigen Vermogen I Kapitaal IV Reserves V Overgedragen winst (verlies) VII Voorzieningen 10/15 10 13 14 16

Vorig boekjaar 200(X-1) - - - PASSIEF Eigen Vermogen I Kapitaal IV Reserves V Overgedragen winst (verlies) VII Voorzieningen 10/15 10 13 14 16 10 Kapitaal Wat zul je leren? Hoe is ons eigen vermogen samengesteld? Wat leren we uit de rekening kapitaal? Waarom leggen we reserves aan? Waarom worden winst en/of verlies overgedragen van het ene boekjaar

Nadere informatie

Balans en Jaarrekening. Seizoen

Balans en Jaarrekening. Seizoen Balans en Jaarrekening Seizoen 2009-2010 1 juli 2009 tot 30 juni 2010 Actief passief resultatenbalans Pagina 1/6 BRUTO Afschrijvingen en waardeverm. NETTO ACTIEF Vaste activa 80.404,03-4.789,41 75.614,62

Nadere informatie

Interne Balans Ope > Afs 2012

Interne Balans Ope > Afs 2012 VASTE ACTIVA Pagina : 1 20/28 2.151,84 III. Materiële vaste activa (toel. I; B) C. Meubilair en rollend materieel 22/27 2.041,84 24 2.041,84 240100 240109 INFORMATICAMATERIEEL 3.336,00 AFSCHRIJVINGEN INFORMATICAMATERIEEL

Nadere informatie

Circulaire NBB_2013_XX - Bijlage 1

Circulaire NBB_2013_XX - Bijlage 1 Prudentieel beleid en financiële stabiliteit de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 38 12 Fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire NBB_2013_XX

Nadere informatie

Verkorte Jaarrekening (Nederlands)

Verkorte Jaarrekening (Nederlands) 9 Interwaas Verkorte Jaarrekening Nederlands) Datum Uur 7/4/211 16:28:4 Periodes huidig boekjaar Van tot HER AFS 1/1/21 31/12/21 Periodes vorig boekjaar Van HER tot AFS 1/1/29 31/12/29 V Afdruk vorig boekjaar

Nadere informatie

1 Grootboek, journaalposten, balans en resultatenrekening

1 Grootboek, journaalposten, balans en resultatenrekening 1 Grootboek, journaalposten, balans en resultatenrekening In de boekhouding worden de financiële feiten van een onderneming vastgelegd. Financiële feiten zijn enerzijds uitgaven en ontvangsten. Let op!

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Eigen Vermogen Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek Eigen Vermogen Adres: Kliniekstraat Nr: 25 Bus: Postnummer: 1070 Gemeente: Anderlecht Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

Cursus Boekhoudkundig Bediende Test: 18 november 2016 OPLOSSING

Cursus Boekhoudkundig Bediende Test: 18 november 2016 OPLOSSING Cursus Boekhoudkundig Bediende Test: 18 november 2016 OPLOSSING De beginbalans op 1.1. 2015 is 100 Kapitaal 100 000 130 Wettelijke reserve 8 000 133 Beschikbare reserve 31 200 Lening > 1 jaar 225 000 2210

Nadere informatie