4. Bruto/netto toegevoegde waarde en resultaat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4. Bruto/netto toegevoegde waarde en resultaat"

Transcriptie

1 4. Bruto/netto toegevoegde waarde en resultaat Wanneer een beeldhouwer van een blok marmer een kunstwerk maakt, creëert hij toegevoegde waarde door middel van zijn arbeid en creativiteit. Veronderstel dat een beeldhouwer een ruwe blok marmer aankoopt voor 250 EUR en het kunstwerk dat na veel bloed, zweet en tranen ontstaat verkoopt voor EUR. De meerwaarde die door deze beeldhouwer gecreëerd wordt, noemen we de (bruto) toegevoegde waarde (4.750 EUR). We berekenen de bruto toegevoegde waarde door van de verkoopwaarde de aankoopkosten af te trekken. De verkoopwaarde is de waarde die een producent ontvangt (de verkoopprijs maal het aantal stuks). Het verkochte aantal stuks noemen we ook wel de afzet en de afzet maal de verkoopprijs per eenheid product noemen we de omzet (of dus verkoopwaarde). Onder aankoopkosten verstaan we de kosten die een ondernemer moet maken om zijn product te vervaardigen. Dit kunnen grondstoffen, hulpstoffen of handelsgoederen zijn die dienen aangekocht te worden. Wanneer een onderneming zelf goederen produceert koopt het hiervoor grondstoffen en hulpstoffen aan. Indien de onderneming zelf geen goederen maakt, maar ze aankoopt en doorverkoopt aan de consumenten, koopt ze handelsgoederen aan (bv. een warenhuis). Een tweede categorie aankoopkosten zijn de diensten en diverse goederen. Dit zijn goederen en diensten die eveneens nodig zijn voor de productie van de gemaakte goederen. Voorbeelden hiervan zijn: huur van een gebouw, elektriciteit om de machines te laten draaien, stookolie om de gebouwen te verwarmen, kantoorbenodigdheden, De bruto toegevoegde waarde = omzet aankoopkosten Naast de aankoopkosten zijn er nog andere kosten voor een onderneming. De belangrijkste kosten, die we nu al tegenkomen, zijn de afschrijvingskosten, de personeelskosten, de intresten die we moeten betalen op een geleend bedrag en de huur van gronden (= pacht). Indien we alle kosten van de opbrengsten (voorlopig kennen we enkel omzet) aftrekken, bekomen we het resultaat van de onderneming. Is dit resultaat positief spreken we van winst, in het andere geval van verlies.

2 Elke aankoop is een kost, behalve het aankopen van goederen die langdurig gebruikt worden door de onderneming. Dit laatste noemen we een investering. Deze goederen zijn goederen die niet aangekocht worden om door te verkopen, maar dienen om langdurig door de onderneming gebruikt te worden. Een voorbeeld hiervan is de aankoop van een vrachtwagen die een onderneming gebruikt voor het transport van hun goederen. De bedoeling is dat deze vrachtwagen liefst meerdere malen gebruikt zal worden (bijvoorbeeld gedurende een periode van 5 jaar). Deze goederen noemen we investeringsgoederen, kapitaalgoederen of materiële vaste activa. Voorbeeld: Een onderneming koopt in 2011 een vrachtwagen aan ter waarde van EUR. Men verwacht dat deze vrachtwagen gedurende 5 jaar gebruikt zal kunnen worden vooraleer deze versleten zal zijn. Deze vrachtwagen zal dus zowel gedurende 2011, 2012, 2013, 2014 en 2015 gebruikt worden vooraleer de (boek)waarde nul zal zijn (= economisch volledig versleten). Het zou dan ook oneerlijk zijn tegenover het boekjaar 2011 (het jaar waarin de vrachtwagen aangekocht wordt) om het volledige aankoopbedrag toe te rekenen als een kost, want ook in wordt deze vrachtwagen gebruikt. Daarom heeft men een manier gevonden om de kosten te spreiden over de levensduur van het materieel vast actief. In plaats van op het moment van de aankoop van de vrachtwagen (2011) het volledige bedrag ( EUR) als kost aan te rekenen, gaan we deze vrachtwagen afschrijven over de geschatte levensduur. We zullen dus gedurende 5 jaar ieder jaar EUR (1/5 van EUR) afschrijven om zo de kosten te spreiden over de ganse levensduur.!! Opgelet: Het aankopen en dus betalen van de vrachtwagen gebeurt in 2011, we krijgen immers geen uitstel van betaling, maar de aankoop zelf is geen kost. We zullen ieder jaar een kost boeken in ieder van de 5 jaren dat de vrachtwagen gebruikt wordt van EUR. Zo kunnen we het afschrijven van een investeringsgoed ook omschrijven als het noteren van een waardevermindering wegens economische of technische slijtage. Indien we van onze bruto toegevoegde waarde het bedrag van de afschrijvingen aftrekken, bekomen we de netto toegevoegde waarde.

3 De personeelskosten zijn kosten die gepaard gaan met het tewerkstellen van werknemers. We maken een onderscheid tussen arbeiders en bedienden. Arbeiders verrichten hoofdzakelijk handenarbeid en bedienden verrichten hoofdzakelijk hoofdarbeid. De vergoeding voor een arbeider noemen we het loon en de vergoeding voor een bediende noemen we salaris of wedde 1. Een gezamenlijke naam is een bezoldiging, dit kan zowel op de vergoeding van een arbeider als op de vergoeding van een bediende slaan. Wat een personeelslid effectief op zijn bankrekening ontvangt is het netto loon of netto salaris. De loonkost voor een onderneming van een personeelslid is echter veel groter dan wat effectief naar de werknemer gaat. De totale loonkost bestaat enerzijds uit het brutoloon of brutosalaris en anderzijds uit de werkgeversbijdrage RSZ. Het brutoloon bestaat op haar beurt uit het nettoloon (wat de werknemer effectief ontvangt), de bedrijfsvoorheffing en de werknemersbijdrage RSZ. De bedrijfsvoorheffing is een deel van de personenbelasting, nl. een belasting op arbeid. De fiscus wacht niet tot op het einde van het jaar om te kijken wat iemand heeft verdiend om daarna een belasting te heffen, maar iedere maand wordt een deel van de brutobezoldiging afgehouden door de werkgever en doorgestort naar de fiscus. Vandaar de benaming bedrijfsvoorheffing. Op die manier ontvangt de fiscus haar geld sneller en worden werknemers tegen zichzelf beschermd (want ze kunnen het niet uitgeven). Een deel van het brutoloon/salaris gaat naar de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), dit noemen we de werknemersbijdrage RSZ. De RSZ deelt dit geld opnieuw uit aan de bevolking onder de vorm van kinderbijslag, ziekte- en invaliditeitsuitkeringen, werkloosheidsuitkeringen, Bovenop het brutoloon/salaris moet de werkgever dus ook nog een bijdrage betalen aan de RSZ, namelijk de werkgeversbijdrage RSZ of ook wel patronale lasten genoemd. Zo kan het dus goed zijn dat iemand netto EUR verdient, maar wel EUR aan zijn werkgever kost! Nettoloon of nettosalaris Bedrijfsvoorheffing Werknemersbijdrage RSZ Werkgeversbijdrage RSZ Brutoloon of brutosalaris Totale loonkost 1 Merk op dat in het dagelijkse leven (kranten, ) loon en salaris vaak door elkaar gebruikt worden.

4 SAMENGEVAT: OPBRENGSTEN Omzet - KOSTEN Aankopen grondstoffen, hulpstoffen, handelsgoederen Diensten en diverse goederen = BRUTO TOEGEVOEGDE WAARDE - Afschrijvingskosten = NETTO TOEGEVOEGDE WAARDE - Personeelskosten - Intresten - Pacht = RESULTAAT van de onderneming 0 : WINST 0 : VERLIES

5 Oefening 1: Een onderneming verkoopt eenheden van haar product aan een prijs van 80 EUR per eenheid. De waarde van de aangekochte grond- en hulpstoffen bedroeg EUR. Er werd voor EUR aan de elektriciteitsmaatschappij betaald. Er werd voor EUR aan waardeverminderingen van de materiële vaste activa geboekt. (Anders geformuleerd: EUR werd opzij gelegd om machines te vervangen op het einde van hun levensduur wanneer ze versleten zijn). Er werd voor EUR uitbetaald aan intrestgelden en EUR aan pachtgelden. De loonkosten bedroegen EUR. a. Bereken de bruto toegevoegde waarde. b. Bereken de netto toegevoegde waarde. c. Bereken de winst. Oefening 2: Een onderneming verkocht het afgelopen jaar eenheden van haar product. De eenheidsprijs van deze producten bedroeg 100 EUR. Om haar producten te vervaardigen moest de onderneming grondstoffen kopen, ter waarde van EUR. Om de gebouwen te verwarmen moest stookolie aangekocht worden, bedrag EUR. De onderneming bezit een vrachtwagen. Aanschaffingswaarde bedroeg EUR, restwaarde EUR met een levensduur van 5 jaar. De onderneming heeft 5 werknemers in dienst, die allen een zelfde loonkost vertegenwoordigen, nl EUR per jaar. Tenslotte werd er nog EUR aan intrestgelden en EUR pacht betaald. a. Bereken de bruto toegevoegde waarde. b. Bereken de netto toegevoegde waarde. c. Bereken de winst. Oefening 3: In de snackbar Bij Sophie gebeurde het voorbije jaar het volgende. 1. Er werden broodjes aangekocht voor een bedrag van EUR, groenten voor EUR, vlees voor EUR en visbereidingen voor EUR. 2. De tewerkstelling bestaat uit 6 parttime werkneemsters die een brutoloon genieten van EUR per werkneemster, werkgeversbijdrage RSZ per werkneemster EUR. 3. De installaties (snijmachine, messen, ) hebben een aanschaffingswaarde van EUR en een levensduur van 8 jaar.

6 4. De aankoop van kleine broodzakken liep op tot EUR. 5. Een kleine bestelwagen werd tweedehands aangekocht voor EUR, levensduur 10 jaar. 6. De uitbreiding van de naambekendheid kost elk jaar 800 EUR, de verzekeringspremies 800 EUR en de uitbesteding van de boekhouding EUR. 7. Per dag bezochten 180 klanten de zaak, de gemiddelde omzet per klant was 3 EUR. De zaak was gedurende 6 dagen per week gedurende 45 weken per jaar open. 8. Daarnaast waren er nog grote afnemers zoals ondernemingen, scholen en lagere overheden. Het ging om 60 grote afnemers die gedurende 5 dagen per week en dit gedurende 45 weken per jaar broodjes bestelden. De gemiddelde omzet per grote afnemer bedroeg 70 EUR. 9. Om het aantal grote afnemers op peil te houden en te vergroten was er een vertegenwoordiger parttime in dienst, totale salariskosten EUR. a. Bereken schematisch de bruto toegevoegde waarde. b. Bereken schematisch de netto toegevoegde waarde. c. Bereken schematisch het bedrijfsresultaat. Oefening 4: De houtzagerij Nauwelaerts maakt moeilijke tijden door. De brouwerijen gebruiken geen houten bierkratten meer, maar zijn overgeschakeld op plastic bierkratten. Na lang zoeken werd beslist om het productieproces van houten bierkratten om te schakelen naar houten pallets die vandaag meer en meer gebruikt worden bij het vervoer van goederen. Het eerste boekjaar met het nieuwe product verschafte de volgende gegevens: 1. De omzet van pallets tijdens het eerste boekjaar was EUR. 2. Er werden nieuwe machines aangekocht voor een bedrag van EUR, levensduur 10 jaar. Het bestaande gebouw heeft een aanschaffingswaarde van EUR, jaarlijkse slijtage 3%. 3. Er werden boomstammen aangekocht voor een bedrag van EUR, er werd een uitgebreide documentatie bezorgd aan tal van ondernemingen, bedrag EUR. 4. Het aankopen van drijfkracht bedroeg EUR, het regelmatig laten bijwerken van de boekhouding EUR en het verzenden van de pallets naar de klanten EUR. 5. De houtzagerij verschaft werk aan 3 werknemers, loonkosten per werknemer EUR.

7 6. De verzekeringspremies van het gebouw en de machines bedroegen EUR. a. Bereken schematisch de bruto toegevoegde waarde. b. Bereken schematisch de netto toegevoegde waarde. c. Bereken schematisch het resultaat. Oefening 5: Een autofabricant verkoopt gedurende het boekjaar 2011 auto s voor een bedrag van EUR. Het aankopen van grond- en hulpstoffen bedraagt EUR. Om de fabriek te verwarmen moet 3000 EUR aan stookolie betaald worden. De autofabricant beschikt over 3 vrachtwagens met elk een aanschaffingswaarde van EUR. De levensduur van de 3 vrachtwagens wordt op 8 jaar geschat. Er werken 4 arbeiders in het bedrijf, die elk een maandelijks brutoloon van 2000 EUR verdienen. De werkgever moet aan de RSZ nog 1000 EUR per maand per arbeider betalen. Het bedrijf huurt een stuk grond om haar auto s op te parkeren. Hiervoor moet maandelijks een bedrag van 800 EUR worden betaald. a. Bereken schematisch het resultaat. b. Bereken de netto toegevoegde waarde. c. De bruto toegevoegde waarde kan slechts in uitzonderlijke gevallen kleiner zijn dan de netto toegevoegde waarde. Dit is bijvoorbeeld het geval indien er voor een negatief bedrag afgeschreven wordt. Dit is alleen mogelijk voor bijna volledig versleten materiële vaste activa. Ben je het hiermee eens? Leg kort uit! Oefening 6: Een onderneming heeft gedurende het boekjaar eenheden van haar product verkocht. De verkoopprijs per eenheid bedroeg 200 EUR. Om haar product te maken moesten er grondstoffen gekocht worden ter waarde van 50 EUR per afgewerkt product. De onderneming had 3 arbeiders in dienst en die verdienden elk een brutoloon van EUR per maand, waarvan ze effectief 60% netto overhielden. Daarenboven diende de onderneming maandelijks per werknemer een bedrag aan de RSZ over te maken gelijk aan 50% van het brutoloon van de arbeiders.

8 Er werden ook nog advertenties geplaatst ter waarde van EUR, er werd stookolie aangekocht voor EUR en kleine herstellingen gedaan aan de gebouwen ter waarde van EUR. De onderneming bezit een gebouw met een aanschaffingswaarde van EUR en een geschatte levensduur van 50 jaar. Tevens werd in 2011 een vrachtwagen aangekocht ter waarde van EUR om de goederen naar de klanten te vervoeren. Men hoopt deze vrachtwagen gedurende 5 jaar te kunnen gebruiken en er dan nog EUR van te krijgen. Tenslotte diende er ook nog EUR huurgeld (pachtgeld) voor de gronden naast het gebouw te worden betaald. a. Bereken schematisch de bruto toegevoegde waarde in b. Bereken schematisch de netto toegevoegde waarde in c. Bereken schematisch de winst of het verlies van deze onderneming in Oefening 7: Een vrachtwagen wordt aangekocht voor een bedrag van EUR in Men schat dat de levensduur van deze vrachtwagen 5 jaar zal bedragen en dat de vrachtwagen na deze 5 jaar nog EUR zal waard zijn. a. Bereken hoeveel deze vrachtwagen jaarlijks zal worden afgeschreven. b. Bereken de boekwaarde van deze vrachtwagen op het einde van het boekjaar Oefening 8: Een onderneming kocht gedurende het boekjaar 2011 voor EUR grondstoffen en voor EUR hulpstoffen. Om de fabriek te verwarmen werd voor EUR stookolie aangekocht. Om de machines te laten draaien en het gebouw te verlichten moest een elektriciteitsrekening van 150 EUR per maand betaald worden. Om de producten van deze onderneming bekend te maken bij haar klanten werden advertenties geplaatst in lokale kranten en tijdschriften voor een bedrag van EUR. De onderneming betaalde een bedrag van EUR aan premies aan haar verzekeringsmaatschappij. Er werden 2 producten door deze onderneming gemaakt: product A en product B. Van product A werden stuks verkocht aan een prijs van 100 EUR per stuk, van product B werden eenheden verkocht aan een eenheidsprijs van 200 EUR.

9 Er werken 6 arbeiders in dit bedrijf die elk een maandelijks brutoloon van EUR verdienen. Er werken tevens 3 bedienden die elk maandelijks een nettoloon van EUR verdienen. De werknemersbijdrage aan de RSZ en de bedrijfsvoorheffing samen bedragen EUR per maand voor elke bediende. De maandelijkse werkgeversbijdrage door de onderneming te betalen aan de RSZ voor iedere arbeider in dienst bedraagt EUR en voor iedere bediende EUR. De onderneming beschikt over een machine met een aanschaffingswaarde van EUR en met een levensduur van 10 jaar. De onderneming ging in oktober 2009 een lening aan bij Fortis ter waarde van EUR met een looptijd van 10 jaar en een jaarlijkse intrestvoet van 5%. Een eerste betaling (aflossing) aan Fortis gebeurde in oktober 2010, een tweede in oktober a. Bereken de personeelskosten in b. Bereken de bruto toegevoegde waarde van deze onderneming in c. Bereken de netto toegevoegde waarde van deze onderneming in d. Indien je weet dat de onderneming in 2011 een winst boekte van EUR, bereken dan de pachtgelden die in 2011 moesten worden betaald. Oefening 9: Een onderneming raamt haar kosten en opbrengsten voor Men hoopt stuks te kunnen verkopen aan een eenheidsprijs van 50 EUR. Aan grondstoffen zal de vervaardiging van de producten 10 EUR per stuk bedragen. Voor de hulpstoffen rekent men op 2 EUR per stuk. Men schat per maand een elektriciteitsrekening van 200 EUR en een maandelijkse huur voor een magazijn van 500 EUR te hebben. Een boekhouder heeft men niet in dienst en deze taak zal men uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf, kostprijs: 1000 EUR per trimester. Aan stookolie verwacht men 100 EUR per maand te moeten betalen. Documentatiekosten zullen oplopen tot 200 EUR per jaar. Men heeft 1 bediende en 2 arbeiders in dienst. De bediende verdient maandelijks een nettosalaris van EUR. Maandelijks gaat 600 EUR naar de fiscus (bedrijfsvoorheffing) en 500 EUR werknemersbijdrage naar de RSZ. Daarenboven moet de werkgever nog een maandelijkse bijdrage van 50% van het brutosalaris aan de RSZ betalen. De 2 arbeiders

10 verdienen ieder een maandelijks brutoloon van EUR, werkgeversbijdrage is 700 EUR per maand. De onderneming heeft een aantal jaren geleden een gebouw aangekocht voor EUR met een geschatte levensduur van 50 jaar. Twee jaar geleden werd een vrachtwagen aangekocht ter waarde van EUR met een restwaarde van EUR en een levensduur van 4 jaar. Een bedrag ter waarde van EUR werd geleend voor een periode van 20 jaar bij KBC met een jaarlijkse intrestvoet van 5%. De lening werd aangegaan in 2008, met een eerste aflossing in a. Bereken de verwachte bruto toegevoegde waarde in b. Bereken de verwachte netto toegevoegde waarde in c. Bereken het verwachte bedrijfsresultaat in Oefening 10: Een onderneming maakt 3 producten. De verkoopprijzen per eenheid bedragen 20 EUR, 10 EUR en 30 EUR voor respectievelijk product A, B en C. Men verwacht , en stuks van product A, B en C te verkopen. Aan grondstoffen heeft men 5 EUR, 2 EUR en 6 EUR nodig per eenheid voor respectievelijk product A, B en C. Om hun producten bekend te maken zal men in EUR per trimester advertentiekosten moeten betalen. De documentatiekosten zullen op jaarbasis EUR bedragen. De telefoonrekening zal oplopen tot 200 EUR per maand, de stookoliekosten bedragen 150 EUR per maand. Men heeft 2 bedienden en 2 arbeiders in dienst. De bedienden verdienen een maandelijks brutosalaris van EUR, de werkgeversbijdrage aan de RSZ bedraagt 50% van het brutosalaris. De arbeiders verdienen een nettoloon van EUR per maand, wat overeenkomt met een maandelijks brutoloon van EUR. De werkgeversbijdrage aan de RSZ voor de arbeiders bedraagt 700 EUR per maand. De onderneming is in het bezit van machines met een aanschaffingswaarde van EUR en een geschatte levensduur van 10 jaar. De vrachtwagen van de onderneming heeft

11 EUR gekost en heeft een restwaarde van EUR. Men verwacht dat de vrachtwagen 5 jaar zal meegaan. Om dit alles te helpen financieren werd een lening aangegaan in 2011 met een looptijd van 20 jaar voor een bedrag van EUR. De jaarlijkse intrestvoet bedraagt 4%. De eerste aflossing van de lening zal in 2012 plaatsvinden. Voor de huur van een stuk grond wordt jaarlijks EUR betaald. a. Bereken de verwachte bruto toegevoegde waarde in b. Bereken de verwachte netto toegevoegde waarde in c. Bereken het verwachte bedrijfsresultaat in 2012.

Oefeningen: Break-even analyse

Oefeningen: Break-even analyse Oefeningen: Break-even analyse Oefening 1: Een onderneming produceert een bepaald product dat verkocht wordt tegen een prijs van 50 EUR per stuk. Per eenheid dat gemaakt wordt, kost het de onderneming

Nadere informatie

ECONOMIE 3 de jaar Brussel S. Vangoetsenhoven

ECONOMIE 3 de jaar Brussel S. Vangoetsenhoven ECONOMIE 3 de jaar 2016-2017 Jan-van-Ruusbroeckollege R. De Wever Forumlaan 4 C. De Smet 1020 Brussel S. Vangoetsenhoven THEMA 1: DE KERN VAN HET ONDERNEMEN Hoofdstuk 1: Welke activiteiten vinden in een

Nadere informatie

ECONOMIE 3 de jaar Jan-van-Ruusbroeckollege Brussel

ECONOMIE 3 de jaar Jan-van-Ruusbroeckollege Brussel ECONOMIE 3 de jaar 2012-2013 Jan-van-Ruusbroeckollege Forumlaan 4 1020 Brussel R. De Wever THEMA 1: DE KERN VAN HET ONDERNEMEN Hoofdstuk 1: Welke activiteiten vinden in een onderneming plaats? 1. Behoeften

Nadere informatie

ECONOMIE 3 de jaar Jan-van-Ruusbroeckollege Brussel

ECONOMIE 3 de jaar Jan-van-Ruusbroeckollege Brussel ECONOMIE 3 de jaar 2012-2013 Jan-van-Ruusbroeckollege Forumlaan 4 1020 Brussel R. De Wever THEMA 1: DE KERN VAN HET ONDERNEMEN Hoofdstuk 1: Welke activiteiten vinden in een onderneming plaats? 1. Behoeften

Nadere informatie

Studietoets

Studietoets Prof. Dr. G. Van Herck Prof. Dr. H. Vandenbussche Studietoets 2008-2009 Naam en Voornaam (Drukletters).. Richting + jaar:... Werkcollegegroep:...... Richtlijnen De oefening is individueel te maken (gesloten

Nadere informatie

ECONOMIE 3 de jaar Jan-van-Ruusbroeckollege Brussel S. Vangoetsenhoven

ECONOMIE 3 de jaar Jan-van-Ruusbroeckollege Brussel S. Vangoetsenhoven ECONOMIE 3 de jaar 2013-2014 Jan-van-Ruusbroeckollege Forumlaan 4 R. De Wever 1020 Brussel S. Vangoetsenhoven THEMA 1: DE KERN VAN HET ONDERNEMEN Hoofdstuk 1: Welke activiteiten vinden in een onderneming

Nadere informatie

Handleiding budgettering

Handleiding budgettering Handleiding budgettering A. Algemene opmerkingen Bij het budgetteren komen zeer veel berekeningen voor, wat dus een grote kans op rekenfouten met zich meebrengt. Bovendien bestaat de kans dat die rekenfouten

Nadere informatie

Extra uitleg bij berekeningen budgettering

Extra uitleg bij berekeningen budgettering Extra uitleg bij berekeningen budgettering A. Algemene opmerkingen Bij het budgetteren komen zeer veel berekeningen voor, wat dus een grote kans op rekenfouten met zich meebrengt. Bovendien bestaat de

Nadere informatie

2. DE REGISTRATIE VAN DE ACTIVITEITEN VAN EEN HANDELSONDERNEMING

2. DE REGISTRATIE VAN DE ACTIVITEITEN VAN EEN HANDELSONDERNEMING 2. DE REGISTRATIE VAN DE ACTIVITEITEN VAN EEN HANDELSONDERNEMING 2.1. Aankopen en verkopen van handelsgoederen (met BTW) Voorbeeld: 1/12/N0: We kopen voor 20.000 EUR handelsgoederen aan bij Mandlikova,

Nadere informatie

EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR

EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR naam :... M.A.R. Uittreksel uit de minimumindeling van het algemeen rekeningenstelsel KLASSE 1 : EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR 10 Kapitaal 100 Geplaatst

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 4

Samenvatting Economie Hoofdstuk 4 Samenvatting Economie Hoofdstuk 4 Samenvatting door D. 1323 woorden 7 februari 2016 1 1 keer beoordeeld Vak Economie Samenvatting Hoofdstuk 4; Aan 't werk Boek: 200% Economie 4 mavo/tl Paragraaf 1; productie

Nadere informatie

Investeringen in MVA

Investeringen in MVA Investeringen in MVA Handboek p. 174 tot 180 INVESTERINGEN IN MATERIËLE VASTE ATIVA Begrip Vaste activa zijn activa die verworven worden omwille van hun duurzame bijdrage tot het exploitatieproces van

Nadere informatie

Net omdat het nettoloon verschilt, wordt er in loonsonderhandelingen altijd over brutolonen gesproken.

Net omdat het nettoloon verschilt, wordt er in loonsonderhandelingen altijd over brutolonen gesproken. Loon berekening Deel 1 : De periodieke Bezoldiging basis berekening 0 Inleiding Niet iedereen die hetzelfde brutoloon heeft, houdt netto hetzelfde bedrag over. Indien je bvb. kinderen ten laste hebt, worden

Nadere informatie

Inzicht in uw cijfers

Inzicht in uw cijfers Welkom! Inzicht in uw cijfers Opbouw van uw boekhouding Balans Overzicht van de bezittingen en schulden Toont vermogen van de vennootschap Resultatenrekening Overzicht van kosten en opbrengsten Steeds

Nadere informatie

Samenvatting M&O periode 1. Hoofdstuk 13 8,4. Paragraaf 1. Samenvatting door G woorden 12 maart keer beoordeeld

Samenvatting M&O periode 1. Hoofdstuk 13 8,4. Paragraaf 1. Samenvatting door G woorden 12 maart keer beoordeeld Samenvatting door G. 1623 woorden 12 maart 2016 8,4 9 keer beoordeeld Vak Methode M&O 200% M&O Samenvatting M&O periode 1 Hoofdstuk 13 Financieel beleid niet-commerciële organisaties (nco) Paragraaf 1

Nadere informatie

Rente. Een lening is soms nodig om een grote uitgave te kunnen doen. De lening moet terugbetaald worden, maar ook de rente. Hoe hoog is de rente?

Rente. Een lening is soms nodig om een grote uitgave te kunnen doen. De lening moet terugbetaald worden, maar ook de rente. Hoe hoog is de rente? Rente Een lening is soms nodig om een grote uitgave te kunnen doen. De lening moet terugbetaald worden, maar ook de rente. Hoe hoog is de rente? Als een bedrijf een nieuwe machine wil kopen, is daar niet

Nadere informatie

Antwoorden Economie H1; Productie en Productiefactoren (Present)

Antwoorden Economie H1; Productie en Productiefactoren (Present) Antwoorden Economie H1; Productie en Productiefactoren (Present) Antwoorden door een scholier 1164 woorden 25 maart 2004 5,1 76 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1: productie en productiefactoren

Nadere informatie

De resultatenrekening

De resultatenrekening De resultatenrekening format resultatenrekening kosten/uitgaven en opbrengsten/ontvangsten afschrijvingen rente eindbalans Joop Lengkeek Kamer H0.012 Email: Lengkeek.J@NHTV.nl www.jooplengkeek.nl 1 De

Nadere informatie

5. Belasting over de toegevoegde waarde

5. Belasting over de toegevoegde waarde 5. Belasting over de toegevoegde waarde Van de toegevoegde waarde die door ondernemingen wordt gecreëerd, wil de overheid (fiscus) haar graantje meepikken. Vandaar dat er hierop een belasting wordt geheven,

Nadere informatie

Het verschil tussen de verkoopopbrengst van de verkochte goederen en de inkoopwaarde van die goederen

Het verschil tussen de verkoopopbrengst van de verkochte goederen en de inkoopwaarde van die goederen Samenvatting door F. 643 woorden 19 juni 2013 6,4 23 keer beoordeeld Vak M&O 4.2 De verandering van het eigen vermogen: het resultaat Een niet-productieonderneming koopt goederen in en probeert die goederen

Nadere informatie

Jaarstukken Stichting Koinonia

Jaarstukken Stichting Koinonia Jaarstukken 2012 2. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Pagina 2 Opdracht Pagina 3 1. Resultaten Pagina 4 2. Financiele positie Pagina 5 3. Kengetallen Pagina 6 4. Balans Activa Pagina 8 5. Balans Passiva Pagina

Nadere informatie

INLEIDING: Het BBP als welvaartsindicator van een land

INLEIDING: Het BBP als welvaartsindicator van een land INLEIDING: Het BBP als welvaartsindicator van een land A. Inleidende begrippen 1. Het begrip BBP Het BBP is de som van alle bruto toegevoegde waarden geproduceerd door alle ondernemingen in 1 land in een

Nadere informatie

Bij de aankoop voor 125.000,00 EUR in 2003 van een onroerend goed heeft de vennootschap geboekt :

Bij de aankoop voor 125.000,00 EUR in 2003 van een onroerend goed heeft de vennootschap geboekt : Algemene herhalingsoefening NV BRUG Samenstelling en evolutie rekening kapitaal : De NV Brug werd in 1935 opgericht met een in geld gestort kapitaal van 25.000,00 EUR. In 1987 werd het kapitaal verhoogd

Nadere informatie

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2017

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2017 1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland - 1-22 mei 2017 1.1 Balans per 31 december 2016 (Na resultaatbestemming) 31 december 2016 31 december 2015 ACTIVA Vaste activa Immateriële vaste

Nadere informatie

Kamer van Koophandel (KvK): hier kom je meer te weten over vergunningen, wetgeving en btw.

Kamer van Koophandel (KvK): hier kom je meer te weten over vergunningen, wetgeving en btw. Samenvatting door Sem 1018 woorden 25 januari 2018 7,3 5 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie Samenvatting economie hoofdstuk 3 + 4 + 5 Paragraaf 3.1 Kamer van Koophandel (KvK): hier

Nadere informatie

De JetStar bestaat uit een reeks onderdelen die in de onderneming JetFun bvba worden geproduceerd.

De JetStar bestaat uit een reeks onderdelen die in de onderneming JetFun bvba worden geproduceerd. De onderneming JetFun bvba produceert één type jetski, de JetStar. De JetStar bestaat uit een motor die de jetski aandrijft. De motor is een Kawasaki 23 pk die wordt aangekocht. De JetStar bestaat uit

Nadere informatie

Jaarstukken Stichting Koinonia

Jaarstukken Stichting Koinonia Jaarstukken 2013 2. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Pagina 2 Opdracht Pagina 3 1. Resultaten Pagina 4 2. Financiele positie Pagina 5 3. Kengetallen Pagina 6 4. Balans Activa Pagina 8 5. Balans Passiva Pagina

Nadere informatie

NE-iT Hosting B.V. De Tienden 26c 5674 TB NUENEN. Publicatierapport Handelsregister Kamer van Koophandel voor Brabant, dossiernummer

NE-iT Hosting B.V. De Tienden 26c 5674 TB NUENEN. Publicatierapport Handelsregister Kamer van Koophandel voor Brabant, dossiernummer NE-iT Hosting B.V. De Tienden 26c 5674 TB NUENEN Publicatierapport 2016 Handelsregister Kamer van Koophandel voor Brabant, dossiernummer 17254018. Vastgesteld door de algemene vergadering d.d. 17 mei 2017

Nadere informatie

Interne Balans Ope 2013 --> Afs 2013

Interne Balans Ope 2013 --> Afs 2013 VASTE ACTIVA Pagina : 1 20/28 35.169,27 III. Materiële vaste activa (toel. I; B) B. Installaties; machines en uitrusting 22/27 35.169,27 23 1.000,43 230000 230009 INSTALLATIES, MACHINES EN UITRUSTING 2.776,11

Nadere informatie

Hoofdstuk 13 Kostensoorten

Hoofdstuk 13 Kostensoorten Hoofdstuk 13 Kostensoorten Paragraaf 13.1 1. Kosten zijn onder andere in te delen in kostensoorten a. Wat zijn kostensoorten? b. Welke zes kostensoorten onderscheidt men meestal? c. Waarom worden de kosten

Nadere informatie

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2016

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2016 1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland - 1-3 mei 2016 1.1 Balans per 31 december 2015 (Na resultaatbestemming) 31 december 2015 31 december 2014 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

Marcus wil eindelijk zijn droom realiseren en zet een nv op waarbinnen hij stoelen op maat zal maken en verkopen.

Marcus wil eindelijk zijn droom realiseren en zet een nv op waarbinnen hij stoelen op maat zal maken en verkopen. Marcus wil eindelijk zijn droom realiseren en zet een nv op waarbinnen hij stoelen op maat zal maken en verkopen. Beginsituatie: Marcus start na wijs beraad een zaak op, Marcus bvba. Marcus bezit 700.000e,

Nadere informatie

Stichting Boek Werk Onderzoek Zuiderparklaan TL Winsum JAARREKENING Datum: 15 januari 2019

Stichting Boek Werk Onderzoek Zuiderparklaan TL Winsum JAARREKENING Datum: 15 januari 2019 Stichting Boek Werk Onderzoek Zuiderparklaan 5 9951 TL Winsum JAARREKENING 2018 Datum: 15 januari 2019 Stichting Boek Werk Onderzoek 1 Jaarrekening 2018 INHOUDSOPGAVE BLZ Rapportagebrief 3 Resultaat 4

Nadere informatie

HET BEREKENEN VAN VERANTWOORDE VERKOOPPRIJZEN VOOR BANKETGEBAK

HET BEREKENEN VAN VERANTWOORDE VERKOOPPRIJZEN VOOR BANKETGEBAK HET BEREKENEN VAN VERANTWOORDE VERKOOPPRIJZEN VOOR BANKETGEBAK Voorstelling van het op regionaal vlak aanvaarde systeem van verkoopprijsberekening. Praktische uitleg van het manuele systeem. 1 Inhoudstabel

Nadere informatie

OEFENINGEN HOOFDSTUK 1

OEFENINGEN HOOFDSTUK 1 OEFENINGEN HOOFDSTUK 1 1 2 OEFENING 1 DE FIRMA N.V. BUILD IS GESPECIALISEERD IN WEGENWERKEN. ZIJ KRIJGT VANDAAG HET AANBOD VAN DE STAD BRUSSEL OM DE KANAALSTRAAT HER AAN TE LEGGEN. OM TE EVALUEREN OF DIT

Nadere informatie

LESDOSSIER: KOSTPRIJSBEREKENING

LESDOSSIER: KOSTPRIJSBEREKENING LESDOSSIER: KOSTPRIJSBEREKENING Situatie Wanneer men als handelaar een product verkoopt of een dienstverlening verleent, dient men een prijs te bepalen om te verkopen. Hoe gaat men tewerk? Met wat dient

Nadere informatie

OEFENING Het divers journaal inclusief de boeking van de resultaatverdeling

OEFENING Het divers journaal inclusief de boeking van de resultaatverdeling OEFENING 5.18 Hierna volgt de oplossing van oefening 5.18 p. 452. Achtereenvolgens zijn in dit rapport opgenomen: 1. Het openingsjournaal (dat is de loutere inboeking van de voorlopige proef- en saldibalans

Nadere informatie

OPGAVEN HOOFDSTUK 5 UITWERKINGEN

OPGAVEN HOOFDSTUK 5 UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 UITWERKINGEN Opgave 1 a. Wanneer spreken we van vaste activa? Wanneer een productiemiddel langer dan 1 jaar meegaat. b. Welke uitgaven behoren tot de vaste activa? Alle uitgaven die

Nadere informatie

JAARREKENING St. Maas Binnenvaartmuseum Haventraat CR MAASBRACHT

JAARREKENING St. Maas Binnenvaartmuseum Haventraat CR MAASBRACHT JAARREKENING 2017 Haventraat 12 6051 CR MAASBRACHT Peters & Van Sandijk B.V. Administrateurs & adviseurs Postbus 7171 6050 AD MAASBRACHT INHOUDSOPGAVE Pagina JAARVERSLAG 1 Resultaat 3 JAARREKENING 1 Balans

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting behoud kasteel de Keverberg. KvK-nummer

Jaarrekening Stichting behoud kasteel de Keverberg. KvK-nummer Jaarrekening 2017 Stichting behoud kasteel de Keverberg KvK-nummer 55058639 Inhoudsopgave paginanummer Resultaatvergelijking 3 Balans 4 Staat van Baten en Lasten 5 Algemene toelichting 6 Toelichting op

Nadere informatie

Samenvatting M&O Eenmanszaak deel 1 H3 t/m 5

Samenvatting M&O Eenmanszaak deel 1 H3 t/m 5 Samenvatting M&O Eenmanszaak deel 1 H3 t/m 5 Samenvatting door een scholier 1437 woorden 10 juni 2017 7 6 keer beoordeeld Vak M&O Samenvatting M&O Hoofdstuk 3 De firma Vennootschap onder firma: een overeenkomst

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 4

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 4 HOOFDSTUK 4 Opgave 1 a. Wanneer spreken we van vaste activa? Wanneer een productiemiddel langer dan 1 jaar meegaat. b. Welke uitgaven behoren tot de vaste activa? Alle uitgaven die noodzakelijk zijn om

Nadere informatie

Interne Balans 2.776, ASCHRIJVINGEN (1.368,86) , AFSCHRIJVINGEN (39.930,00) 2.718,

Interne Balans 2.776, ASCHRIJVINGEN (1.368,86) , AFSCHRIJVINGEN (39.930,00) 2.718, Pagina : 1 VASTE ACTIVA 20/28 13.995,38 17.106,62 III. Materiële vaste activa (toel. I; B) 22/27 13.995,38 17.106,62 B. Installaties; machines en uitrusting 23 1.407,25 1.814,07 230000 INSTALLATIES, MACHINES

Nadere informatie

EENMANSZAAK DEEL 1. Hoofdstuk 4 De categoriale kostenindeling

EENMANSZAAK DEEL 1. Hoofdstuk 4 De categoriale kostenindeling EENMANSZAAK DEEL 1 Hoofdstuk 4 De categoriale kostenindeling VERANDERING VAN HET EIGEN VERMOGEN: RESULTAAT Bruto verkoopresultaat/brutowinst = verkoopopbrengst inkoopwaarde Nettoresultaat = brutoresultaat

Nadere informatie

Samenvatting Economie Nationale Rekeningen

Samenvatting Economie Nationale Rekeningen Samenvatting Economie Nationale Rekeningen Samenvatting door een scholier 1747 woorden 18 november 2004 4,8 57 keer beoordeeld Vak Methode Economie Kern van de economie 1.1 Macro-economie Kenmerk macro-economie

Nadere informatie

GELD. Tijs Vastesaeger,js@doenker.be. www.doenker.be

GELD. Tijs Vastesaeger,js@doenker.be. www.doenker.be GELD Tijs Vastesaeger,js@doenker.be Hoeveel geld heb je nodig? Voor je zaak Om van te leven Om te investeren Om te starten Waar ga je geld halen? Uit je ac,viteiten Loon, winst, kosten vergoeding Leningen

Nadere informatie

Personeelskosten. Handboek p. 143 tot 173 ANDERE VERRICHTINGEN PERSONEELSCYCLUS INVESTERINGEN FINANCIERINGEN

Personeelskosten. Handboek p. 143 tot 173 ANDERE VERRICHTINGEN PERSONEELSCYCLUS INVESTERINGEN FINANCIERINGEN Personeelskosten Handboek p. 143 tot 173 ANERE VERRIHTINGEN PERSONEELSYLUS INVESTERINGEN FINANIERINGEN 1 ANERE VERRIHTINGEN (vervolg) Betreft verrichtingen die niet uit een wel bepaalde courante transactie

Nadere informatie

VOORBEELD JAARREKENING B.V. TE HOOFDDORP. Rapport inzake jaarstukken 2010

VOORBEELD JAARREKENING B.V. TE HOOFDDORP. Rapport inzake jaarstukken 2010 VOORBEELD JAARREKENING B.V. TE HOOFDDORP Rapport inzake jaarstukken 2010 INHOUDSOPGAVE Pagina RAPPORT 1 Opdracht 3 2 Samenstellingsrapport 3 3 Resultaat 4 4 Financiële positie 6 JAARREKENING 1 Balans per

Nadere informatie

Afsluitverrichtingen D C 57.016.188 59.452.800

Afsluitverrichtingen D C 57.016.188 59.452.800 Afsluitverrichtingen D C 57.016.188 59.452.800 1 604 000 Aankoop handelsgoederen 64.000 64.000 411 000 Aftrekbare BTW op aankopen 3.840 418 000 Borchtochten leeggoed 1.500 440 000 a/ Leveranciers 69.340

Nadere informatie

VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+)

VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+) Kind en Gezin BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 6.740.045 5.995.037 Immateriële vaste activa (+) 637.252 330.597 Materiële vaste activa 6.092.560 5.654.208 Terreinen en gebouwen (+) 310.546

Nadere informatie

OPGAVEN HOOFDSTUK 5 ANTWOORDEN

OPGAVEN HOOFDSTUK 5 ANTWOORDEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 ANTWOORDEN Opgave 1 a. Wanneer spreken we van vaste activa? Wanneer een productiemiddel langer dan 1 jaar meegaat. b. Welke uitgaven behoren tot de vaste activa? Alle uitgaven die noodzakelijk

Nadere informatie

BREAK EVEN PUNT. Kostprijsberekening Hendrik Claessens

BREAK EVEN PUNT. Kostprijsberekening Hendrik Claessens BREAK EVEN PUNT Vraag 1 Hoe groot zal het BEP zijn indien ik weet dat Vaste kost 25 522 de verkoopsprijs 10 variabele kost 8,5 resultaat naar boven af te ronden tot 0 cijfers na de komma Vraag 2 Hoe groot

Nadere informatie

ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+)

ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa (+) Kind en Gezin BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 13.409.234 12.996.862 Immateriële vaste activa (+) 426.175 251.716 Materiële vaste activa 12.972.845 12.734.932 Terreinen en gebouwen (+)

Nadere informatie

Stichting Boek Werk Onderzoek Zuiderparklaan TL Winsum JAARREKENING Datum: 20 april 2016

Stichting Boek Werk Onderzoek Zuiderparklaan TL Winsum JAARREKENING Datum: 20 april 2016 Stichting Boek Werk Onderzoek Zuiderparklaan 5 9951 TL Winsum JAARREKENING 2015 Datum: 20 april 2016 Stichting Boek Werk Onderzoek 1 Jaarrekening 2015 INHOUDSOPGAVE BLZ Rapportagebrief 3 Resultaat 4 JAARREKENING

Nadere informatie

Break-Even Analyse. Vaste Kosten Variabele Kosten DE EXTRACOMPTABELE KOSTENCALCULATIE

Break-Even Analyse. Vaste Kosten Variabele Kosten DE EXTRACOMPTABELE KOSTENCALCULATIE Vaste Kosten Variabele Kosten f() = f() Directe kosten Indirecte kosten rechtstreeks toewijsbaar niet-rechtstreeks toewijsbaar DE EXTRACOMPTABELE KOSTENCALCULATIE Gedurende de boekingsperiode worden alle

Nadere informatie

2. VILLAVENNOOTSCHAP: TEGENVOORBEELD TRENDS

2. VILLAVENNOOTSCHAP: TEGENVOORBEELD TRENDS 2. VILLAVENNOOTSCHAP: TEGENVOORBEELD TRENDS BESCHRIJVING Het is een heel eenvoudig voorbeeld waarbij de aankoop van een huis en een beperkt aantal kosten in verband hiermee worden bekeken. De kostprijs

Nadere informatie

Voorwaarde voor het berekenen van de ratio De noemer moet positief zijn 70/74 > 0 70/74 > 0

Voorwaarde voor het berekenen van de ratio De noemer moet positief zijn 70/74 > 0 70/74 > 0 5.3.6 Definitie van de ratio's voor verenigingen en stichtingen Codes die voorkomen in het A. EXPLOITATIE 1. BRUTOMARGE OP BEDRIJFSOPBRENGSTEN (%) De noemer moet positief zijn 70/74 > 0 70/74 > 0 Bedrijfswinst

Nadere informatie

Examen accountancy januari 2013

Examen accountancy januari 2013 Examen accountancy januari 2013 meerkeuze vragen 1. Welke van volgende verrichtingen heeft invloed op de waarde van de vlottende activa: A) Een voorraadwijziging van de handelsgoederen als het systeem

Nadere informatie

STICHTING LOKALE OMROEP MIDDEN-NL TE RENSWOUDE. Rapport inzake jaarstukken 2014

STICHTING LOKALE OMROEP MIDDEN-NL TE RENSWOUDE. Rapport inzake jaarstukken 2014 STICHTING LOKALE OMROEP MIDDEN-NL TE RENSWOUDE Rapport inzake jaarstukken 2014 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Resultaat 2 JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2014 4 2 Winst-en-verliesrekening

Nadere informatie

Stichting Boek Werk Onderzoek Zuiderparklaan TL Winsum JAARREKENING Datum: 31 januari 2017

Stichting Boek Werk Onderzoek Zuiderparklaan TL Winsum JAARREKENING Datum: 31 januari 2017 Stichting Boek Werk Onderzoek Zuiderparklaan 5 9951 TL Winsum JAARREKENING 2016 Datum: 31 januari 2017 Stichting Boek Werk Onderzoek 1 Jaarrekening 2016 INHOUDSOPGAVE BLZ Rapportagebrief 3 Resultaat 4

Nadere informatie

Jaarrekening 2015. Stichting Chabad Central Amsterdam Dr. Eijkmanstraat 1 1181 WG Amstelveen

Jaarrekening 2015. Stichting Chabad Central Amsterdam Dr. Eijkmanstraat 1 1181 WG Amstelveen Jaarrekening 2015 Stichting Chabad Central Amsterdam Dr. Eijkmanstraat 1 1181 WG Amstelveen INHOUD JAARREKENING 1 Samenstellingsverklaring 4 2 Balans 5 3 Winst en verliesrekening 6 4 Toelichting op de

Nadere informatie

E TE XCO HAL FJA AR R E SU LTATE N 2016

E TE XCO HAL FJA AR R E SU LTATE N 2016 E TE XCO HAL FJA AR R E SU LTATE N 2016 BALANS VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingkosten 20 I Immateriële vaste activa 21 Materiële vaste activa A. Terreinen en gebouwen B. Installaties, machines en

Nadere informatie

NE-iT Automatisering B.V. De Tienden 26c 5674 TB Nuenen. Publicatierapport 2016

NE-iT Automatisering B.V. De Tienden 26c 5674 TB Nuenen. Publicatierapport 2016 NE-iT Automatisering B.V. De Tienden 26c 5674 TB Nuenen Publicatierapport 2016 Handelsregister Kamer van Koophandel voor Brabant, dossiernummer 17161342. Vastgesteld door de algemene vergadering d.d. 17

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Chabad Central Amsterdam Max Havelaarlaan LM Amstelveen

Jaarrekening Stichting Chabad Central Amsterdam Max Havelaarlaan LM Amstelveen Jaarrekening 2016 Stichting Chabad Central Amsterdam Max Havelaarlaan 87 1183LM Amstelveen INHOUD JAARREKENING 1 Samenstellingsverklaring 4 2 Balans 5 3 Winst en verliesrekening 6 4 Toelichting op de balans

Nadere informatie

3. Boeken op rekeningen (grootboek) We gaan uit van volgende beginbalans: Actief Beginbalans Passief

3. Boeken op rekeningen (grootboek) We gaan uit van volgende beginbalans: Actief Beginbalans Passief 3. Boeken op rekeningen (grootboek) We gaan uit van volgende beginbalans: Actief Beginbalans Passief Gebouwen 250.000 Rollend materieel 100.000 Handelsgoederen 40.000 Bank 30.000 Kapitaal 300.000 Lening

Nadere informatie

Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing

Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing Hoofdstuk 1 Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing Opgave 1.1 In een onderneming wordt voor het verpakken van producten Kappa gebruikgemaakt van de machine

Nadere informatie

Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel

Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel Cf. KB van 19 december 2003 & KB van 18 december 2012 1 1. EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO S EN KOSTEN EN SCHULDEN OP MEER DAN ÉÉN JAAR 10 Fondsen

Nadere informatie

VASTE ACTIVA 161.111.494 155.599.360. Oprichtingskosten (+) Immateriële vaste activa (+) 2.474.305 3.645.766

VASTE ACTIVA 161.111.494 155.599.360. Oprichtingskosten (+) Immateriële vaste activa (+) 2.474.305 3.645.766 VDAB BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 161.111.494 155.599.360 Oprichtingskosten (+) Immateriële vaste activa (+) 2.474.305 3.645.766 Materiële vaste activa 158.630.744 151.947.149 Terreinen

Nadere informatie

Pagina 1/5 Expert/M Plus V: Datum lijst 24/04/2015 Datum afdruk 24/04/ :41: , , ,88

Pagina 1/5 Expert/M Plus V: Datum lijst 24/04/2015 Datum afdruk 24/04/ :41: , , ,88 Pagina 1/5 BRUTO Afschrijvingen en waardeverm. NETTO ACTIEF Vaste activa 487.697,17-47.154,35 440.542,82 Oprichtingskosten Immateriële vaste activa Materiële vaste activa 487.697,17-47.154,35 440.542,82

Nadere informatie

Jaarstukken Stichting Koinonia

Jaarstukken Stichting Koinonia Jaarstukken 2014 2. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Pagina 2 Opdracht Pagina 3 1. Resultaten Pagina 4 2. Financiele positie Pagina 5 3. Kengetallen Pagina 6 4. Balans Activa Pagina 8 5. Balans Passiva Pagina

Nadere informatie

Jaarrekening 2014 Stichting Museum Drachten, Drachten

Jaarrekening 2014 Stichting Museum Drachten, Drachten Jaarrekening 2014 1 Balans per 31 december 2014 2 Exploitatierekening over 2014 3 Toelichting op balans en exploitatierekening Overige gegevens 2 Balans per 31 december 2014 Activa 2014 2013 Materiële

Nadere informatie

Omzet in jaar 5 Jaaromzet , , , , ,00 Variabele kosten , , , , ,00

Omzet in jaar 5 Jaaromzet , , , , ,00 Variabele kosten , , , , ,00 Financieel plan Naam: Adres: Telefoon: Email: michiel decavel bieststraat, 86, 86 8560 WEVELGEM decavele@hotmail.com Overzicht van de omzet Overzicht totale omzet Jaaromzet 187 500,00 187 500,00 187 500,00

Nadere informatie

Examen VWO. economische wetenschappen II en recht (oude stijl)

Examen VWO. economische wetenschappen II en recht (oude stijl) economische wetenschappen II en recht (oude stijl) Examen VWO Vragenboekje Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 19 mei 13.30 16.30 uur 20 04 Voor dit examen zijn maximaal 90 punten

Nadere informatie

week 2 Homework opgave 1 H4 Resultatenrekening Afschrijvingskosten: zeilboten

week 2 Homework opgave 1 H4 Resultatenrekening Afschrijvingskosten: zeilboten opgave 1 Homework Afschrijvingskosten: zeilboten Aanschafwaarde boten 2 * 7.000 = 14.000 Restwaarde 2.000 Af te schrijven in 15 jaar 12.000 Per jaar 12.000 / 15 = 800 2012 is maar een half jaar Afschrijving

Nadere informatie

Proefschoolexamen Management & Organisatie 5 vwo. Hoofdstuk 17 tot en met 28. Normering. Aantal punten x 9 + 1 = cijfer 63

Proefschoolexamen Management & Organisatie 5 vwo. Hoofdstuk 17 tot en met 28. Normering. Aantal punten x 9 + 1 = cijfer 63 Proefschoolexamen Management & Organisatie 5 vwo Hoofdstuk 17 tot en met 28 Normering Opgave 1 Opgave 1 Opgave 2 Opgave 4 Opgave 5 Opgave 6 Opgave 7 1: 2 punten 1: 2 punten a: 2 punten 1: 3 punten 1: 2

Nadere informatie

Stichting Museum van het Nederlandse Uurwerk

Stichting Museum van het Nederlandse Uurwerk JAARVERSLAG 2015 Inhoudsopgave Pagina Algemene gegevens 2 Stelseslwijziging 2 Jaarrekening Balans per 31 december 2015 4 Winst- & verliesrekening over 2015 6 Grondslagen voor waardering van activa en passiva

Nadere informatie

Stichting Boek Werk Onderzoek Zuiderparklaan 5 9951 TL Winsum JAARREKENING 2014. Datum: 10 april 2015

Stichting Boek Werk Onderzoek Zuiderparklaan 5 9951 TL Winsum JAARREKENING 2014. Datum: 10 april 2015 Stichting Boek Werk Onderzoek Zuiderparklaan 5 9951 TL Winsum JAARREKENING 2014 Datum: 10 april 2015 Stichting Boek Werk Onderzoek 1 Jaarrekening 2014 INHOUDSOPGAVE BLZ Rapportagebrief 3 Resultaat 4 JAARREKENING

Nadere informatie

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vennootschap)

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vennootschap) donderdag 21 maart 2019 14:22 Bedrijf: 2 - DE LANDGENOTEN CVBA Pagina 1 van 10 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA OPRICHTINGSKOSTEN (toelichting 6.1) 20 131,89 531,89 200000 - Kost oprichting en kapitaalverhoging

Nadere informatie

1 De economische kringloop

1 De economische kringloop 1 De economische kringloop Wat is Marco-economonie? Studie van het verband tussen Gezinnen Bedrijven Overheid Buitenland Welke soorten economische vraagstukken hebben we? Productie Werkloosheid Inflatie

Nadere informatie

Stichting Touwmuseum De Baanschuur Postbus DA Oudewater. Jaarcijfers

Stichting Touwmuseum De Baanschuur Postbus DA Oudewater. Jaarcijfers Stichting Touwmuseum De Baanschuur Postbus 39 3420DA Oudewater Jaarcijfers 2015 522010-0 INHOUDSOPGAVE Pagina Jaarrekening Balans per 31 december 2015 2 Staat van baten en lasten 3 Grondslagen voor waardering

Nadere informatie

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18.

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18. bij oprichting Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal Kapitaal volgens oprichtingsstatuten Minimum inbreng in speciën jaar 1 18.550,00

Nadere informatie

Omzet 148,6 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde 37,2 miljoen (+10%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) 20,2 miljoen (+12%)

Omzet 148,6 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde 37,2 miljoen (+10%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) 20,2 miljoen (+12%) Hogere volumes zorgen voor stijging toegevoegde waarde en ebitda met meer dan 10% Resultaat Resilux na belasting stijgt met meer dan 25% Resultaat JV Airolux blijft voorlopig nog negatief Kerncijfers eerste

Nadere informatie

Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel (OPZ Geel)

Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel (OPZ Geel) Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel (OPZ Geel) BALANS ACTIVA huidig jaar vorig jaar VASTE ACTIVA 23.731.281 16.557.840 Oprichtingskosten (+) 8.100 76.181 Immateriële vaste activa (+) 60.221 18.371

Nadere informatie

Stichting Beheer Warenar Kerkstraat HE Wassenaar

Stichting Beheer Warenar Kerkstraat HE Wassenaar Kerkstraat 75 2242 HE INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 31 december 2017 1 Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling 2 Toelichting op de balans per 31 december 2017 5 BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (voor

Nadere informatie

Beginner. Beginner. Beginner

Beginner. Beginner. Beginner Beginner Nummer 1 Beginner Nummer 2 Beginner Antwoordmodel Antwoordmodel Antwoordmodel Nummer 3 2014: uitgave 0/kosten 30 Afschrijving De waardevermindering van de auto (een onderdeel van de vaste activa)

Nadere informatie

Daarna komen de economische levensduur en het afschrijvingsplan nog aan de orde.

Daarna komen de economische levensduur en het afschrijvingsplan nog aan de orde. 1 Kosten van duurzame productiemiddelen 1.1 Inleiding Een onderneming maakt kosten om omzet te kunnen behalen. De kosten vormen de basis voor de totstandkoming van de verkoopprijs. Een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Chabad Central Amsterdam Max Havelaarlaan LM Amstelveen

Jaarrekening Stichting Chabad Central Amsterdam Max Havelaarlaan LM Amstelveen Jaarrekening 2017 Stichting Chabad Central Amsterdam Max Havelaarlaan 87 1183 LM Amstelveen INHOUD JAARREKENING 1 Samenstellingsverklaring 4 2 Balans 5 3 Winst- en verliesrekening 6 4 Toelichting op de

Nadere informatie

Annuïteit= Elke maand een vast bedrag terugbetalen. Eerste periode is vooral rente, later wordt het aflossingsdeel steeds groter

Annuïteit= Elke maand een vast bedrag terugbetalen. Eerste periode is vooral rente, later wordt het aflossingsdeel steeds groter Samenvatting door Y. 1479 woorden 5 juli 2017 6,3 4 keer beoordeeld Vak M&O Hoofdstuk 1 Oorspronkelijke geleende bedrag alle aflossingen= schuldrest. Annuïteit= Elke maand een vast bedrag terugbetalen.

Nadere informatie

Vaste activa Materiële vaste activa

Vaste activa Materiële vaste activa 1 BALANS PER 31 DECEMBER 2015 (voor winstbestemming) 31 december 2015 31 december 2014 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 375.365 504.356 Vlottende activa Voorraden 50.210 20.111 Vorderingen 105.994

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 1.254.964.595 1.232.965.536 Immateriële vaste activa (+) 4.172.139 5.133.990 Materiële vaste activa 1.250.765.343

Nadere informatie

BREAK EVEN PUNT. Oefeningen Kostprijsberekening: Het Break Even Punt

BREAK EVEN PUNT. Oefeningen Kostprijsberekening: Het Break Even Punt BREAK EVEN PUNT Vraag 1 Hoe groot zal het BEP zijn indien ik weet dat Vaste kost 25 522 de verkoopsprijs 10 variabele kost 8,5 resultaat naar boven af te ronden tot 0 cijfers na de komma Vraag 2 Hoe groot

Nadere informatie

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW)

Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) BALANS huidig jaar vorig jaar ACTIVA VASTE ACTIVA 1.358.350.586 1.262.170.071 Immateriële vaste activa (+) 9.983.612 8.275.185 Materiële vaste activa 1.348.350.351

Nadere informatie

Antwoorden hoofdstuk 11

Antwoorden hoofdstuk 11 Antwoorden hoofdstuk 11 Opgave 11.1 a. Bruto % Afval 15 % Netto 21,25 kg = 85 % Bruto moet x 21,25 kg = 25 kg worden aangewend. 85 b. In de kostprijs wordt opgenomen 25 x 3,60 = 90 Opgave 11.2 Bruto %

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 1,3t/m6: Financieel Management

Samenvatting Economie Hoofdstuk 1,3t/m6: Financieel Management Samenvatting Economie Hoofdstuk 1,3t/m6: Financieel Management Samenvatting door een scholier 459 woorden 23 juni 2013 5,6 7 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1 Omzet % Omzet incl. BTW 119,00% BTW

Nadere informatie

Stichting Zorgboerderij Den Hoet. gevestigd te Utrecht. Rapport inzake de Jaarrekening 2012

Stichting Zorgboerderij Den Hoet. gevestigd te Utrecht. Rapport inzake de Jaarrekening 2012 Stichting Zorgboerderij Den Hoet gevestigd te Utrecht Rapport inzake de Jaarrekening 2012 Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening Balans per 31 december 2012 3 Staat van baten en lasten over 2012 5 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Jaarstukken Stichting Koinonia

Jaarstukken Stichting Koinonia Jaarstukken 2016 2. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Pagina 2 Opdracht Pagina 3 1. Resultaten Pagina 4 2. Financiele positie Pagina 5 3. Kengetallen Pagina 6 4. Balans Activa Pagina 8 5. Balans Passiva Pagina

Nadere informatie

Vereniging Masjid Nour. Jaarcijfers 2014

Vereniging Masjid Nour. Jaarcijfers 2014 Vereniging Masjid Nour Jaarcijfers 2014 Inhoud Balans per 31-12-2014 Pagina 2 Winst-en verliesrekening over 2014 Pagina 3 Grondslagen Pagina 4 Toelichting op de balans per 31-12-2014 Pagina 5 Overige gegevens

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Opgave 1.1 1. 171. 2. 26,176. 3. 13.758,57. Opgave 1.2 1. 16.687. 2. 832. 3. 469,078. Opgave 1.3 1. 250,-. 2. 11,94114769. 3. 124.

Hoofdstuk 1. Opgave 1.1 1. 171. 2. 26,176. 3. 13.758,57. Opgave 1.2 1. 16.687. 2. 832. 3. 469,078. Opgave 1.3 1. 250,-. 2. 11,94114769. 3. 124. Hoofdstuk 1 Opgave 1.1 1. 171. 2. 26,176. 3. 13.758,57. Opgave 1.2 1. 16.687. 2. 832. 3. 469,078. Opgave 1.3 1. 250,-. 2. 11,94114769. 3. 124. Opgave 1.4 1. 25,24. 2. 1.486,35. 3. 28.459.000,-. 4. 4.659,-.

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Grindfonds - Fonds gravier Instelling van openbaar nut Adres: Koning Albert II laan Nr: 20 Bus: 8 Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

Thema 7 Overlopende rekeningen

Thema 7 Overlopende rekeningen Thema 7 Overlopende rekeningen Wat zul je leren? De noodzaak van het gebruik van overlopende rekeningen verantwoorden. Een eenvoudig voorbeeld van het gebruik van een overlopende rekening boekhoudkundig

Nadere informatie