Stageverslag afstudeerstage Huidtherapie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stageverslag afstudeerstage Huidtherapie"

Transcriptie

1 Stageverslag afstudeerstage Huidtherapie Naam; Bernice Havermans Klas; HDT4-H Studentnummer; Opleiding; Huidtherapie Instelling; De Haagse Hogeschool Studieloopbaan begeleider; R. Ouwendijk Datum;

2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beschrijving van de stage... 4 De stageplaats... 4 Stage activiteiten... 4 Beschrijving leerproces door middel van vijf casussen... 5 Beschrijving hoe gewerkt aan vooraf opgestelde leerdoelen... 8 Reflectie op de stage Reflectie op procesmatig verloop Reflectie op voortgang, uitvoering stagewerkplan en leerdoelen Reflectie op vragen en toepassen van feedback Reflectie op moeizame situatie Reflectie op positieve en negatieve factoren Reflectie op de beoordeling van de stagebegeleidster Bijlagen Bijlage 1. Het beoordelingsformulier Bijlage 2. Het uren registratieformulier... 28

3 Inleiding In dit eindverslag komt mijn reflectie over de gelopen afstudeerstage aan bod. Deze huidtherapeutische stage heb ik gelopen bij praktijk voor huid- en oedeemtherapie Eefje Wouters te Eindhoven, de afstudeerstage bestond uit 40 stagedagen van acht uur. Tijdens deze stage was Eefje Wouters mijn hoofd stagebegeleidster maar ik heb ook meegelopen met de twee andere huidtherapeuten die werkzaam zijn in deze praktijk. Als ik dan ook van stagebegeleidster spreek in dit verslag bedoel ik daar een van de drie stagebegeleidsters mee en niet specifiek alleen mijn hoofd stagebegeleidster. Allereerst zal ik een beschrijving geven van de gelopen stage met daarin een beschrijving van de praktijk, de stageactiviteiten, het leerproces aan de hand van vijf casussen en hoe ik aan mijn leerdoelen heb gewerkt. Vervolgens zal ik reflecteren op onder andere, voortgang van de stage, leerdoelen, een moeizame situatie, positieve en negatieve factoren en op mijn eindbeoordeling gegeven door mijn stagbegeleidster.

4 Beschrijving van de stage De stageplaats De stage heeft plaatsgevonden in een praktijk voor Huidtherapie met twee behandelruimtes, waarin verdeeld over de week drie huidtherapeuten werkzaam zijn. E. Wouters is de praktijkhoudster en is sinds 2005 werkzaam als huid- en oedeemtherapeute, zij heeft twee andere huid- en oedeemtherapeuten in dienst. De praktijk is de gehele werkweek geopend en heeft op twee dagen ook een avondopening. Voor patiënten die niet in staat zijn naar de praktijk toe te komen voor hun behandeling, worden er huisbezoeken ingepland. Het is een praktijk waarbij kwaliteit en een persoonlijke benadering voorop staan. Onder de collega s onderling is een prettige samenwerking, elkaar raadplegen over werkgerelateerde zaken is heel normaal en de praktijkhoudster en werknemers zijn gelijkwaardig aan elkaar. De patiënten die onder behandeling zijn bij deze praktijk zijn veelal vrouwen maar er is ook zeker een redelijk aandeel mannen. De meeste patiënten komen voor oedeemtherapie, steunkousen aanmeten, overbeharing verwijderen, acne therapie of littekentherapie. De overige behandelingen worden wel regelmatig gegeven maar nemen een minder groot deel in van de ingeplande behandelingen per week. Doordat er drie dagen in de week twee huidtherapeuten werkzaam zijn in de praktijk kunnen er veel patiënten terecht gedurende de gehele week. Stage activiteiten De activiteiten die tijdens de stage aan bod kwamen waren vanaf het begin al erg uitgebreid. In het begin bestonden deze uit; praktijkruimte klaar maken voor behandelingen, telefoon aannemen, afspraken inplannen, agenda in de computer zetten, patiënten bellen, contact met zorgverzekeraars opnemen, rapportage brieven schrijven, huisarts bellen, patiënten met oedeem behandelen, lymfetape knippen en plakken, gebruiken van lpg apparaat, gebruiken van lymfapress, zwachtelen van benen en armen, assisteren met de behandeling van IPL ontharen, oppervlakkige reiniging bij acne behandelingen, opmeten steunkous onder begeleiding, huisbezoeken afleggen samen met stagebegeleidster. Halverwege de stage kwamen daar de volgende activiteiten bij; zelfstandig patiënten behandelen voor oedeem, acne en zwachtelen, zelfstandig op huisbezoek, zelfstandig oefenen met elektrisch ontharen, website aanpassen, informatiefolder aanpassen, meer eigen oedeempatiënten, volledige acne behandeling geven, volledige IPL behandeling geven, behandeling met Dermapen geven, opmeten van steunkousen, intake gesprekken oefenen met stagebegeleidster, intake gesprekken doen met ondersteuning van de stagebegeleidster, uitleg geven over behandelingen aan patiënten, betalingen van behandelingen uitvoeren. Aan het einde van de stage kwam daar nog bij; archiveren van verwijzingen, steunkousformulieren, machtigingen, documenten voor in het patiënten dossier en andere papieren, bestellen van steunkousen, brief opstellen voor een patiënt met daarin een expertise vraag aan een dermatoloog en advies geven aan patiënten.

5 Beschrijving leerproces door middel van vijf casussen Casus 1; De volgende casus gaat over een patiënt die belde over een factuur die hij moest betalen, terwijl hij door onverwachte ziekte niet kon komen. De praktijk hanteert een afzegtermijn van 48 uur voor de behandeling als patiënten niet kunnen komen voor hun behandeling. Dit geldt voor elke patiënt ongeacht of dat het patiënten zijn die vaak komen of af en toe. Er moet namelijk ergens een grens worden getrokken omdat er altijd patiënten bij zijn die vlak voor de behandeling afbellen en als je dan verteld dat de behandeling alsnog in rekening wordt gebracht komen ze toch maar wel. In dit geval vond deze patiënt het kinderachtig dat hij alsnog moest betalen aangezien hij met een longontsteking in het ziekenhuis was opgenomen en dit ook niet van tevoren had kunnen weten dat dit hem zou overkomen. Hierover had ik deze patiënt dus aan de telefoon, ik heb op een rustige toon uitgelegd waarom wij dit termijn aanhouden en dat ik goed begreep dat het in zijn geval buiten zijn schuld om was maar daarbij ook genoemd dat we niet voor iedereen die buiten zijn schuld om niet kan komen een uitzondering kunnen maken. Dit snapte hij ook wel maar was het er nog steeds niet mee eens dat hij die factuur moest betalen. Er stonden ook nog twee afspraken die de patiënt meteen maar af wilde zeggen als hij de factuur moest betalen. Ik heb toen vervolgens gezegd dat ik de situatie voor zou leggen aan mijn stagebegeleidster (tevens praktijkhoudster) zij was op dat moment niet aanwezig op de praktijk. Dit heb ik gedaan en voor deze keer is er een uitzondering gemaakt maar met de nadruk op dat we er niet van houden als patiënten gaan dreigen afspraken af te zeggen. Dit heb ik teruggekoppeld aan de patiënt deze was blij dat de factuur werd kwijtgescholden en bood nog wel zijn excuses aan dat zijn reactie misschien iets te agressief was. Leerproces; Ik heb van deze casus geleerd hoe je een moeilijk telefoongesprek zo rustig mogelijk kunt voeren om ervoor te zorgen dat de situatie niet nog verder escaleert. Dit was ongeveer halverwege de stage, als dit eerder was voorgekomen had ik waarschijnlijk niet goed geweten wat ik had moeten zeggen. Ik kreeg van mijn collega s de feedback dat ik het netjes had opgelost en dat ik heel beleefd was gebleven aan de telefoon. Over het geheel gezien vind ik zelf ook dat ik het goed heb opgelost.

6 Casus 2; De volgende casus gaat over een patiënt die terminaal ziek is en bij wie er nog manuele lymfedrainage wordt gegeven aan beide benen. De eerste keer dat ik deze patiënt zag was in de praktijk en ik moest ook voor het eerst bij deze patiënt mijn behandeling van manuele lymfdrainage laten zien. Mijn tempo tijdens de behandeling was op dat moment erg snel en nog niet vloeiend genoeg, dit kreeg ik ook als feedback van de patiënt en van mijn stagebegeleidster. Ze heeft toen voor mij de wals opgezet via de computer om een bepaald tempo aan te geven. Dit hielp wel iets maar alsnog was mijn tempo te hoog. Het was tevens de laatste keer dat deze patiënt naar de praktijk zou komen in verband met zijn terminale kanker. De volgende behandeling vond plaats bij de patiënt thuis, waarbij mijn stagebegeleidster en ik ieder een been behandelden en halverwege wisselden van been. De feedback van de patiënt was toen dat het al een stuk beter aanvoelde dan de keer ervoor. Ook mijn stagebegeleidster vond de behandeling er al stukken beter uitzien en zag ook dat ik wat meer een ritme had kunnen vinden in de behandeling. Later in mijn stage ben ik ook enkele keren alleen op huisbezoek geweest bij deze patiënt, aan het einde van mijn stage heb ik nog de feedback gekregen van de patiënt dat ik heel erg vooruitgegaan ben in mijn behandeling. Leerproces; Dit voorbeeld geeft aan dat ik gegroeid ben in deze behandeling en het vertrouwen heb gekregen van mijn stagebegeleidster en de patiënt deze behandeling zelfstandig uit te voeren. Casus 3; De volgende casus gaat over een patiënt die totaal niet mobiel is en eigenlijk in haar stoel leeft, bij deze patiënt gaan we ook op huisbezoek omdat het niet mogelijk is voor haar om naar ons toe te komen. De eerste keer dat ik meeging op huisbezoek naar deze patiënt werd ik al een beetje erop voorbereid door mijn stagebegeleidster. Deze patiënt heeft namelijk ernstig oedeem in beide benen, zo erg dat zie je normaal eigenlijk alleen in de studieboeken. Toen ik dit zag was ik ook wel een beetje gechoqueerd hierdoor. Ik heb vrij kleine handen dus vroeg me ook af hoe ik de behandeling het beste kon aanpakken. Dit omdat we bij deze patiënt eigenlijk alleen maar bij de voeten kunnen zitten en vanaf daar kunnen behandelen, wat niet prettig voor je rug is en niet handig met behandelen. Toen ik deze patiënt moest behandelen ging het tijdens de eerste behandeling wat moeizaam omdat ik er een bepaalde handigheid in moest krijgen om de oedeemgrepen op een andere manier te kunnen uitvoeren, ook vanwege de omvang van de benen moest ik goed op mijn tijd letten die ik had voor de behandeling. Naarmate ik vaker mee op huisbezoek ben geweest naar deze patiënt lukte het steeds makkelijker om de grepen toe te passen en ook binnen de gestelde tijd beide benen te behandelen. In het begin van de behandeling kreeg ik de feedback van de patiënt dat ik nogal voorzichtig was, aan het einde van de stage was de feedback dat de behandeling goed overeenkwam met die van mijn stagebegeleidster. Leerproces; Ik heb geleerd van deze casus dat je niet meteen moet oordelen of je een behandeling wel of niet makkelijk uit kunt voeren. Het is gewoon een kwestie van doen en gaandeweg merk je dan vanzelf dat je er een bepaalde handigheid in krijgt. Zo bevestigd ook de gekregen feedback dat ik gegroeid ben in deze behandeling.

7 Casus 4; Deze casus gaat niet specifiek over een situatie met een patiënt maar meer om een handeling. Het gaat namelijk over het doen van intake gesprekken met mogelijke patiënten. Dit is in mijn vorige stage maar driemaal voorgekomen en daar was mijn aandeel nog niet heel groot in. Tijdens deze stage heb ik daar meerdere mogelijkheden gekregen om daar mee te oefenen. Als eerste heb ik bij een intakegesprek naast mijn stagebegeleidster gezeten en goed opgelet hoe zij dit invulde in ProSoftware (het computersysteem) vervolgens heb ik ook een aantal vragen gesteld waarvan ik dacht die zijn van belang. Bij een tweede intake heb ik zelf de gegevens mogen invullen in ProSoftware en ook aanvullende gegevens uitgevraagd, hierbij met de hulp van mijn stagebegeleidster. Omdat dit hele proces nog niet heel vloeiend verliep zijn er voor mij ook momenten ingepland in de agenda om een fictieve intake te oefenen van meerdere klachten. Hierbij heb ik ook veel tips gekregen om zo n gesprek wat vloeiender te laten verlopen. Zoals dat ik een spiekbriefje kon maken met de grove lijnen van het gesprek erop om een lijdraad te hebben en bijvoorbeeld eerst alle informatie los opschrijven en vervolgens in de computer te zetten. Deze tips hebben mij wel geholpen om een bepaalde logica aan te houden tijdens het gesprek. Bij de volgende intakes verliep het gesprek al een stuk vloeiender dan tijdens de eerste intake, ik heb zeker nog wat hulp gekregen van mijn stagebegeleidster maar heb grotendeels zelf de intake gedaan. Het is in dit geval gewoon een kwestie van veel doen om er een bepaald ritme in te krijgen om zo op die manier telkens een logische intake af te kunnen nemen. Leerproces; Dit voorbeeld toont aan dat ik mijzelf heb getraind op het afnemen van intakes maar dat ik dit zeker nog veel vaker moet doen om echt ervaring hierin op te bouwen en een zekere gewenning te krijgen in het afnemen hiervan. Casus 5; Deze casus gaat over het opmeten van een steunkous bij een patiënt met nog gering oedeem in de benen. Bij deze patiënt was het de bedoeling een steunkous aan te meten maar omdat er nog wat oedeem aanwezig was moest er goed door het oedeem heen gemeten worden. Ik ben begonnen met opmeten laten en mijn stagebegeleidster heeft vervolgens nagemeten. Daaruit bleek dat ik het meetlint nog strakker had mogen aantrekken om de juiste maat te kunnen meten, op zich zat ik niet heel ver van de maten die mijn stagebegeleidster had opgemeten. Ik vond dit ook erg lastig aangezien wij op school natuurlijk altijd gewend zijn om gezonde benen op te meten. Bovendien zijn de meetpunten bij een wat dikker been ook lastiger te zien, omdat ik nog niet veel praktijk ervaring had met het opmeten van steunkousen ging me dit dan ook nog niet zo goed af. Dit was vrij aan het begin van mijn stage, tijdens mijn stage heb ik nog meerdere malen steunkousen opgemeten bij redelijk dunne benen en nog eenmaal bij iemand waar ook nog redelijk wat oedeem in de benen aanwezig was. Dit ging dan ook al veel beter dan die eerste keer door het oedeem heen meten, het verschil tussen mijn maten en die van mijn stagebegeleidster waren minimaal. Leerproces; Deze casus laat zien dat ook bij deze behandeling geldt hoe vaker je dit toepast des te meer ervaring krijg je op het gebied van steunkousen aanmeten, ook vooral met het meten door nog wat resterend oedeem heen.

8 Beschrijving hoe gewerkt aan vooraf opgestelde leerdoelen Leerdoel 1; Omgang met werk en taken Methodisch: werkt gestructureerd, planmatig, bewust, doelmatig en efficiënt, en weet eigen werkzaamheden binnen de gestelde kwaliteitsnormen en tijd af te ronden. Leerdoel: Tijdens mijn stage wil ik graag leren om behandelingen die binnen een beperkte tijd moeten worden uitgevoerd, uit te voeren in de daarvoor gestelde tijd, zonder daarbij mijn werk af te moeten raffelen. Tijdens mijn stage heb ik gewerkt aan dit leerdoel door eerst de behandelingen deels uit te voeren samen met mijn stagebegeleidster, zodat ik door delen van dezelfde behandeling vaak te herhalen, de behandeling steeds meer onder de knie heb gekregen en waardoor ik mijn snelheid telkens kon opvoeren. Dit heeft er in geresulteerd dat ik uiteindelijk de hele behandeling binnen de gestelde tijd kon uitvoeren zonder deze te moeten afraffelen. Ook heeft mijn stagebegeleidster me in het begin van de stage vaak gewezen op de tijd terwijl ik aan het behandelen was, dit was vooral in het begin een erg prettig geheugensteuntje. Dit gaf mij dan de gelegenheid om tijdens het behandelen een bepaald ritme aan te leren waardoor ik een goede behandelvolgorde kon aanhouden en hierdoor dus op tijd de hele behandeling kon uitvoeren. Doordat ik hier regelmatig aan herinnerd werd heeft dit ervoor gezorgd dat ik me een bepaald behandelritme heb eigen gemaakt. Feedback die ik heb gehad van vooral de oedeempatiënten was onder meer in het begin, dat ik iets te gehaast was en mijn handen daardoor niet goed aansloot, dit voelde minder prettig voor patiënten en ik mocht ook meer druk geven. Naarmate ik de behandelingen vaker had gegeven en hierbij ook telkens weer feedback had gevraagd, kwam naar voren dat mijn behandelingen steeds meer overeenkwamen met de andere huidtherapeuten in de praktijk. Ik ben dus gegroeid in het op tijd werken en hierbij ook kwalitatief werken. Dit leerdoel is dan ook behaald in deze stageperiode. Al zal ik hier als beginnend huidtherapeut nog wel op moeten blijven letten, in elke praktijk zijn er weer andere behandeltijden waaraan je jezelf moet aanpassen.

9 Leerdoel 2; Omgang met anderen Communicatief: geeft uitleg over eigen handelen, beslissingen en overwegingen, communiceert helder en concreet in woord en geschrift, stemt communicatie af op de anderen, ontwijkt moeilijke, confronterende gesprekken niet. Leerdoel: Ik wil tijdens mijn stage graag leren op een heldere manier te communiceren op elk moment van de dag en hierbij ook open staan voor feedback op mijn communicatie. Tijdens mijn stage heb ik gewerkt aan dit leerdoel door feedback te vragen op mijn communicatie aan zowel patiënten als mijn stagebegeleidster. Dit heb ik tijdens dat ik behandelingen aan het geven was gevraagd en ook wanneer patiënten weer weg gingen. Dit zodat ik bewust gewezen werd op verbeterpunten zoals bijvoorbeeld het vragen of de druk goed is tijdens oedeembehandelingen. In het begin van de stage vroeg ik hier heel veel naar en naarmate ik langer stage liep vergat ik dit af en toe te vragen, ook omdat ik het idee had dat ik al redelijke druk gaf. Tijdens mijn tussenevaluatie gaf mijn stagebegeleidster aan dat ze van enkele patiënten had gehoord dat ik de behandeling best steviger mocht doen. Dit is in eerste instantie niet heel fijn om te horen want je wil het goed doen maar ik vond het wel prettig dat ik hierop geattendeerd werd zodat ik er in het laatste deel van mijn stage nog aan kon werken. Ook heeft mijn stagebegeleidster tegen die patiënten gezegd dat ze het beter zelf tegen mij konden zeggen tijdens de behandeling maar ze gaven aan dit moeilijk te vinden. Hier heb ik uiteindelijk op ingespeeld door aan te geven bij de patiënten dat als de behandeling steviger moest ze dit gewoon moesten aangeven omdat ik er meer aan heb om mezelf te kunnen verbeteren dan dat ik het gevoel heb dat ik het allemaal wel goed doe. De behandelverslagen in de stagepraktijk zijn doorgaans kort en bondig geschreven, daar is ook verder niks mis mee. Ik vind het zelf prettig om goed weer te geven wat er tijdens een behandeling is gebeurd en besteed hier dan ook iets meer zorg aan waardoor mijn behandelverslagen wat langer zijn dan die van de rest van de huidtherapeuten. Zo weet ik in ieder geval dat ik mijn best heb gedaan goed te communiceren naar collega s als zij een volgende behandeling moeten geven. Ook ben ik tijdens mijn stage moeilijke gesprekken niet uit de weg gegaan, door bijvoorbeeld naar mijn stagebegeleidster te verwijzen en heb ik deze gesprekken gewoon gevoerd met zowel patiënten als zorgverzekeraars. (zie hiervoor de casusbeschrijvingen) Dit leerdoel is dan ook behaald tijdens deze stageperiode. Maar hier geldt dat dit leerdoel nog gedurende alle arbeidsjaren doorloopt, het communiceren en openstaan voor feedback is te allen tijde erg belangrijk in dit vak.

10 Leerdoel 3; Omgang met het eigen functioneren Kritisch reflectief: is in staat het eigen functioneren en gedrag vanaf een zekere afstand kritisch te bekijken, geeft zich rekenschap van de grenzen van de eigen deskundigheid en vooroordelen, zoekt feedback en accepteert kritiek. Leerdoel: Ik wil graag tijdens mijn stage leren te reflecteren op mijn eigen handelen na afloop van een behandeling die ik heb uitgevoerd. Tijdens mijn stage heb ik aan dit leerdoel gewerkt door in het begin goed mijn stagebegeleidster te observeren hoe zij met haar patiënten omgaat en wat voor grenzen zij stelt in de omgang met haar patiënten. Ik heb gezien dat dit bij elke patiënt toch weer anders is en dat als een patiënt over haar grens gaat zij dit wel gewoon zegt tegen die persoon. Dit is een punt wat ik wel erg lastig vind, want hoe geef je goed je grens aan en hou je toch een prettig band met je patiënten. Ik heb dan ook regelmatig feedback gevraagd na behandelingen of dat een bepaald antwoord wat ik had gegeven aan de patiënt wel goed was en ook tips gevraagd hoe je bepaalde gesprekken beter kunt aanpakken. Ook heb ik gewerkt aan dit leerdoel door informatie te geven aan patiënten en mij aan laten vullen door mijn stagebegeleidster, dit omdat ik sommige dingen niet weet en hierbij wat ondersteuning nodig heb. Hierbij heb ik ook te horen gekregen van mijn stagebegeleidster dat ik niet zo onzeker moet zijn en gewoon zeggen wat ik denk of anders aangeven dat je dit na zal zoeken, want je kunt nooit alles weten en dat is ook helemaal niet erg. Mijn stagebegeleidster gaf aan tijdens mijn tussenevaluatie dat ik nog meer als therapeut er mag gaan staan en mijn onzekerheid moet laten varen. Dit heb ik dan ook meegenomen in het laatste deel van mijn stage en me hierop gefocust. Ze gaf ook aan dat de patiënten contacten heel goed gingen en dat ze daar niks op aan te merken had. Dit leerdoel is dan ook behaald in deze stageperiode. Ook hier loopt het leerdoel door over alle arbeidsjaren die nog komen gaan, aangezien je altijd bewust moet blijven van je eigen handelen en grenzen tijdens je vakuitoefening.

11 Reflectie op de stage Reflectie op procesmatig verloop In het beginfase van de stage was het even wennen, wennen aan de patiënten, de huidtherapeuten, de praktijk en de gang van zaken in de praktijk. Ik had verwacht dat ik de eerste week vooral zou kijken hoe het eraan toe gaat in de praktijk en tijdens de behandelingen. Maar ik werd al meteen aan het werk gezet, dit was wel even wennen en ook wat ongemakkelijk. Je moet toch laten zien wat je kunt maar doordat je zo lang geen praktijkervaring meer hebt gehad is er dan toch een beetje een drempel in het uitvoeren van de behandeling en het laten zien van hoe je werkt. De start van het behandelen verliep dus niet heel soepel maar zodra ik de smaak te pakken had ging het al stukken beter en ook de feedback die ik kreeg maakte dat ik vooruitgang boekte met het behandelen. De feedback die ik kreeg was bijvoorbeeld hoe ik mijn handen het beste kon plaatsen met oedeembehandelingen en dat mijn stagebegeleidster mee ging tellen om het ritme te krijgen wat ik wilde hebben. Ik kreeg in het begin van mijn stage al vrij veel verantwoordelijkheden, iets wat ik wel spannend vond maar ook stoer omdat iemand dat in mij zag dat ik die verantwoordelijkheden aankon. Soms was het wel lastig omdat ik niet alles zelf kon oplossen en me dan een beetje opgelaten voelde tegenover mijn stagebegeleidster omdat ik het wel graag zelf had willen oplossen. Uiteindelijk heb ik me erbij neergelegd dat ik nog niet alles kon oplossen omdat ik daar nog maar zo kort stage liep. Halverwege de stage kreeg ik er nog meer verantwoordelijkheden bij, dit vond ik erg prettig want het gaf mij ontzettend veel vertrouwen in mijn eigen kunnen. Ook had ik steeds meer het gevoel dat ik echt op mijn plek was in de praktijk, dit gevoel werd extra versterkt doordat mijn stagebegeleidster regelmatig aangaf dat ik echt goed in de praktijk paste en goed was met patiëntencontacten en ze mij ook allemaal zagen als een collega in plaats van een stagiaire. Dit gevoel van gelijkwaardigheid geeft echt een boost aan je zelfvertrouwen. Naarmate de stage vorderde was het echt net of dat ik er werkte in plaats van stage liep. Ik kreeg ook veel eigen patiënten want de mening van de therapeuten was dat je het vak het beste leert als je het allemaal zelf moet doen. Natuurlijk kon ik altijd even naar mijn stagebegeleidster toe lopen als ik ergens over twijfelde of ergens hulp bij nodig had. Tijdens mijn eindevaluatie heeft mijn stagebegeleidster aangegeven dat ik tijdens mijn stage ben uitgegroeid tot een echte huidtherapeut, dit is een enorm compliment. Er is dus uiteindelijk wel echt een proces van kennismaking geweest maar de verdere stage is gewoon vloeiend verlopen.

12 Reflectie op voortgang, uitvoering stagewerkplan en leerdoelen Na deze vierdejaarsstage heb ik er een goed gevoel over om straks nadat ik mijn diploma in ontvangst heb mogen nemen, aan de slag te gaan als beginnend huidtherapeut. Tijdens de laatste stage van de opleiding heb ik de kans gehad om veel te mogen leren en ook al enkele keren zelfstandig aan het werk te zijn. Zoals te lezen valt in de rest van het verslag heb ik tijdens deze stage een zekere groei doorgemaakt, wat mij heeft gebracht bij waar ik nu ben en wat mij een mooi eindcijfer heeft opgeleverd voor deze stage. Doordat ik zoveel geleerd heb in deze stage ga ik met vertrouwen het werkveld in om mijn beroep te kunnen uitoefenen. In het begin als ik aan de slag zal gaan, zal het vast heel erg wennen zijn omdat je dan zelf de beslissingen neemt over behandelingen en andere zaken. Dit zal ook een gevoel van spanning met zich meebrengen denk ik, omdat je toch beginnend huidtherapeut bent en de praktijkervaring die ik heb is natuurlijk nog niet heel groot. Maar deze laatste stage heeft wel bijgedragen in mijn zelfvertrouwen als huidtherapeut. Tijdens de stage heb ik gewerkt aan mijn leerdoelen, deze leerdoelen had ik opgesteld omdat dit voor mij belangrijke punten waren die ik wilde leren tijdens deze stage. Zoals te lezen valt bij het puntje leerdoelen, heb ik naar mijn mening deze leerdoelen dan ook alle drie behaald voor deze stage. Er staat ook bij vermeld dat alle leerdoelen zeker ook nog gelden tijdens de rest van mijn arbeidsjaren, aangezien je nooit uitgeleerd bent. Ook is tijdens de tussenevaluatie nog een soort van extra leerdoel opgesteld in verband met het nog niet zo goed beheersen van de behandeling elektrisch ontharen. Dit leerdoel was als volgt; Tijdens het laatste deel van mijn vierdejaarsstage wil ik mijn vaardigheid in ontharen verbeteren. Dit ga ik doen door enkele patiënten langer in te plannen voor de behandeling om zo meer tijd te creëren om te oefenen met deze behandeling. Dit leerdoel is ook behaald want de feedback die ik heb gekregen van mijn stagebegeleidster en patiënten was in het begin dat ik nogal langzaam was en veel moeite had met de behandeling en tijdens de laatste behandeling was deze feedback dat ik het al een stuk beter deed, wat meer snelheid had en minder moeite. Het stagewerkplan heb ik goed kunnen uitvoeren op mijn stageplek. Ik heb goed aan alle vooraf opgestelde leerdoelen kunnen werken en de kans gehad deze ook te behalen. Ook heb ik met alle competenties die tijdens de stage aan bod moesten komen kunnen oefenen tijdens mijn stage, deze zijn dan ook allemaal op het gewenste niveau afgetekend. Er zijn dus geen competenties die ik nog moet bewijzen met een extra opdracht in mijn portfolio.

13 Reflectie op vragen en toepassen van feedback Ik heb tijdens mijn stage, bij elke behandeling die ik heb gegeven feedback gevraagd aan mijn stagebegeleidster en ook aan de patiënten, omdat je van hen toch de beste feedback krijgt. Deze feedback heb ik genoteerd in mijn logboek om zo goed terug te kunnen lezen waar ik nog aan moest werken en wat ik al goed kon. Ook heb ik hieraan gewerkt door bijvoorbeeld een volgende behandeling iets anders aan te pakken, meer aan de hand van de feedback die ik had gehad en dit na de behandeling navragen of er verschil in zat met de vorige behandeling. Wanneer er feedback gegeven werd waar ik meteen wat mee kon, heb ik deze feedback al meteen toegepast tijdens de behandeling om mijzelf met deze behandeling te verbeteren en dan heb dan ook vervolgens op mijn handeling weer feedback gevraagd. Op die manier werk je het meest effectief wanneer je gekregen feedback meteen toepast in de behandeling. Dit draagt bij aan de kwaliteit van de behandeling en maakt dat je kunt groeien in een behandeling. Ik heb in mijn stageperiode meegelopen met drie verschillende huidtherapeuten en van hen alle drie feedback gehad, dit was soms heel verwarrend aangezien ieder toch op zijn eigen manier de behandeling geeft waardoor ik door drie verschillende personen het voorbeeld heb gekregen. Soms was dit lastig omdat ik het bij de ene stagebegeleidster zo had geleerd en bij de ander weer op een andere manier. Maar ik heb het ook als zeer leerzaam ervaren omdat ik zo veel meer feedback kon verkrijgen van verschillende personen en daar mijn eigen manier van werken in kon vormen. Zo werd ik veel bewuster van mijn eigen handelen en doordat ik zoveel feedback kreeg heb ik dit zoveel mogelijk toegepast in mijn stage om mijzelf zo goed mogelijk te kunnen professionaliseren en te kunnen groeien in mijn stage. Ik heb wel van alle drie de huidtherapeuten op een punt dezelfde feedback gekregen afzonderlijk van elkaar. De feedback was dat ik er nog meer als een echte huidtherapeut mocht gaan staan en eigenlijk mijn stagebegeleidster een soort van moest negeren omdat ik toch nog een beetje leunde op hen wanneer ze aanwezig waren in dezelfde ruimte. Deze feedback kreeg ik ongeveer op de helft van mijn stageperiode en heb ik dan ook ter harte genomen en mijzelf anders opgesteld tijdens de resterende stageperiode. Dat ik in de rol van huidtherapeut ben gegroeid wordt ook bevestigd in de opmerking van mijn hoofd stagebegeleidster wat geschreven staat bij de beoordeling.

14 Reflectie op moeizame situatie Al vanaf het begin van mijn opleiding huidtherapie vormt het onderdeel ontharen mijn struikelblok. Het is niet dat ik het niet kan want ik heb al mijn tentamens voor dit onderdeel in een keer behaald. Tijdens mijn tweedejaars stage heb ik niet de kans gekregen dit te oefenen in de praktijk en bovendien ook niet op het gezicht, aangezien wij op school altijd bij elkaar op het been of de oksel moesten ontharen. Toen ik dit dan ook voor het eerst in deze stage moest oefenen werd ik heel nerveus omdat ik de haren niet goed kon zien en het lastig vond hoe ik mijn handen moest plaatsen op het gezicht. Dit vond ik voor de patiënt heel vervelend en ook voor mezelf omdat het gewoon niet wilde lukken om het naaldje in het haarzakje te kunnen schuiven. Daardoor werd ik nog zenuwachtiger en heeft mijn stagebegeleidster het maar weer overgenomen. Ik heb het vervolgens nog bij een aantal andere patiënten geoefend en dit ging iets beter maar nog steeds niet geweldig. Tijdens mijn tussenevaluatie gaf mijn stagebegeleidster aan dat ik hier nog wel goed aan moest werken en dat ik desnoods maar zelf patiënten moest opbellen of tijdens de behandeling vragen of ze een volgende keer langer wilden blijven zodat ik ook nog een hele tijd kon oefenen. Ook heb ik een naaldhouder meegekregen om thuis de insteek te oefenen. Ik heb toen vervolgens drie patiënten langer behandeld zodat ik goed de tijd kon nemen om te oefenen en me niet hoefde te haasten. Dit was erg prettig en daardoor was ik rustiger dan toen ik de laatste vijf minuten van een behandeling nog even mocht oefenen want dan heb je toch een tijdsdruk. Het behandelen zelf ging ook een heel stuk beter dan die andere keren, ik kreeg er een bepaalde snelheid en handigheid in waardoor ik het ook leuk begon te vinden, iets wat ik dus de vorige keer helemaal niet had. Ook is mijn stagebegeleidster nog even komen kijken tijdens het behandelen en zag dat dit al stukken beter ging dan de vorige keren, dit was fijn om te horen. Het was prettig dat ik de kans kreeg om patiënten langer in te plannen om zo in alle rust te kunnen oefenen, ik heb namelijk gemerkt dat dit mij erg goed heeft gedaan. Hierdoor heb ik meer zelfvertrouwen gekregen in het ontharen en weet ik beter om te gaan met mijn nervositeit als het even niet wil lukken.

15 Reflectie op positieve en negatieve factoren Er waren een aantal factoren die een positieve invloed hadden op mijn stage. Dit waren onder andere; De verantwoordelijkheden die ik al vrij snel in het begin van de stage kreeg, hierdoor moest ik wel laten zien dat ik bijna afgestudeerd huidtherapeut was. Ik kon me niet meer verschuilen achter dat ik maar een stagiaire was, dit heeft dus heel erg bijgedragen aan mijn groei als beginnend therapeut. Ook de telefoongesprekken met zorgverzekeraars, apothekers, patiënten en huisartsen hebben positieve invloed gehad omdat ik hiervan veel heb geleerd, hoe ik bijvoorbeeld bepaalde situaties op moet lossen en verschillende mensen het beste te woord kan staan. Het behandelen van eigen patiënten heeft ook positief bijgedragen aan mijn stage omdat je daar toch gewoon het meeste van leert want je behandeld iemand van begin tot het einde van de behandeling en je moet zelf je tijd goed indelen. Hierdoor heb ik goed op tempo maar wel kwalitatief goed leren behandelen. Er waren ook een aantal factoren die negatieve invloed hadden op mijn stage. Dit waren onder andere; Het feit dat ik zoveel verantwoordelijkheden kreeg zo vroeg in de stage schiep natuurlijk wel een bepaalde verwachting. Dit vond ik wel lastig omdat ik niet alles kon oplossen en dan hulp moest vragen maar het eigenlijk het liefste zelf wilde oplossen. Dit vond ik jammer omdat ik het gevoel krijg dat dit soms een negatief beeld gaf van mij, als ik iets niet kon oplossen. Het feit dat ik nog niet zo goed was in ontharen en dit ook in de tweedejaars stage nooit heb kunnen oefenen op het gezicht, maakte de drempel nog hoger om dit in deze praktijk te gaan oefenen. Dit gaf voor mijn gevoel ook een negatief beeld af op mijn stagebegeleidster, in de zin van hoe ik in vredesnaam mijn tentamens heb weten te halen. Uiteindelijk is dit toch nog goed gekomen.

16 Reflectie op de beoordeling van de stagebegeleidster Mijn stagebegeleidster heeft alles op het eindniveau kunnen aftekenen. Ook heeft zij een aantal competenties afgetekend hoger dan niveau 3. Ik vind dat de beoordeling goed overeenkomt met de stageperiode, er zijn geen verrassende dingen ingevuld. Er is genoeg de kans geboden tijdens de stage om te werken aan alle competenties, wat dan ook heeft geresulteerd in het behalen van het gevraagde eindniveau. Wat ik wel jammer vind is dat ik misschien toch stiekem had gehoopt op een 8,5 als eindcijfer. Dit omdat ik zo het gevoel had dat ik tijdens mijn stage net wat beter dan een 8 was. Maar met de 8 ben ik ook verder wel heel blij. Ook het stukje tekst wat staat geschreven bij opmerkingen onder het cijfer is iets waar ik heel trots op ben. Het is heel fijn om te horen dat iemand je als prettige collega beschouwd en je ook daadwerkelijk als echte huidtherapeut ziet. Mooi is om te lezen dat ik een goed gevoel heb voor patiënten contacten, want dit vind ik ook echt een heel belangrijk onderdeel van het vak en als dit dan benadrukt wordt door iemand anders dat je dat goed afgaat is dat zeker prettig om te weten.

17 Bijlagen Bijlage 1. Het beoordelingsformulier

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28 Bijlage 2. Het uren registratieformulier

29

Stageverslag Keuzestage Module 8

Stageverslag Keuzestage Module 8 Stageverslag Keuzestage Module 8 Naam: Esther Boers Studentnummer: 10043632 Opleiding: Huidtherapie Klas: HDT 2H Datum: 10 juli 2012 1 Inhoud Stageplaats 3 Leerproces. 4 Voornemens. 4 Proces 5 Resultaat

Nadere informatie

De competenties zijn opgedeeld in 3 hoofdcompetenties, die verder zijn opgedeeld in beroepstaken.

De competenties zijn opgedeeld in 3 hoofdcompetenties, die verder zijn opgedeeld in beroepstaken. Algemene professionele competenties De competenties zijn opgedeeld in 3 hoofdcompetenties, die verder zijn opgedeeld in beroepstaken. - De professional kan omgaan met werk en taken - De professional kan

Nadere informatie

Stageverslag. Vierdejaars stage Huidtherapie HDT- BV310-11. Student: Esther Boers Studentnummer: 10043632 Klas: HDT4H

Stageverslag. Vierdejaars stage Huidtherapie HDT- BV310-11. Student: Esther Boers Studentnummer: 10043632 Klas: HDT4H Stageverslag Vierdejaars stage Huidtherapie HDT- BV310-11 Student: Esther Boers Studentnummer: 10043632 Klas: HDT4H Docentbegeleider: R. Ouwendijk Stagebegeleider: Stage coördinator: J. Spaans Datum: 20

Nadere informatie

Stageverslag Huidtherapeutische stage Gelopen bij Jessy Maes:

Stageverslag Huidtherapeutische stage Gelopen bij Jessy Maes: Stageverslag Huidtherapeutische stage Gelopen bij Jessy Maes: Bernice Havermans HDT2-H 10016112 1 Inhoudsopgave: Verslag: Bladzijde 3: Inleiding stageverslag Bladzijde 4: Reflectie op de voor aanvang van

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

TRAINING WERKBEGELEIDING

TRAINING WERKBEGELEIDING TRAINING WERKBEGELEIDING Door Martje Kuijlenburg Student no: 500618854 Jaar 3 Hogere Beroepsopleiding Verpleegkunde In opdracht van: de Hogeschool van Amsterdam Docent: Yvonne van Marle INHOUDSOPGAVE Inleiding...

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB.

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB. SLB reflectie eindverslag Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: 12043273 Datum: 05.11.2012 Vak: SLB 1 Inhoudsopgave Bijeenkomst 1 Blz. 3 Bijeenkomst 2 Blz. 4 Reflectie 3 + competenties

Nadere informatie

Stageverslag Dermatio

Stageverslag Dermatio Stageverslag Dermatio Sylvana van Amerongen 6-7-2012 Studentnummer; 10013180 Inhoudsopgave: Inleiding 3 Voornemens 4 Leerdoelen - leerdoel 1 5 - leerdoel 2 6 - leerdoel 3 7 Leerproces 8 Casussen: 9 - Casus

Nadere informatie

Stage Atom-Retail. Arwen de Vries MC4O 10/09/18-16/11/18

Stage Atom-Retail. Arwen de Vries MC4O 10/09/18-16/11/18 Stage Atom-Retail. Arwen de Vries 217856 2MC4O 10/09/18-16/11/18 Voorwoord. In dit verslag vertel ik over hoe mijn stageperiode is verlopen, wat ik geleerd heb en welke keuzes ik gemaakt heb. Deze stages

Nadere informatie

Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam

Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam Naam student: Roos Wiggelendam Klas: 2A2 Studentnummer: 500634829 Docent: D. Kronenburg Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam Datum: 14/06/2013 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Casus Blz. 4 Leerdoelen

Nadere informatie

COVA 2. Naam: Sanne Terpstra. Studentennummer: Klas: 2B2. Lerares: L. te Hennepe

COVA 2. Naam: Sanne Terpstra. Studentennummer: Klas: 2B2. Lerares: L. te Hennepe COVA 2 Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2 Lerares: L. te Hennepe Inhoudsopgave Inleiding 2 Casus 3 Leerdoelen 3 Sterkte zwakte analyse 4 Gespreksanalyse 6 Reflectie 9 Bijlagen 12

Nadere informatie

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today Reflectieverslag 2013 Jeroen Tennis Today 13-6-2013 1 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1... 4 Persoonlijke leerdoelen... 4 Reflectie volgens de PDCA-cyclus... 4 Hoofdstuk 2... 7 Stage... 7 Stageopdracht...

Nadere informatie

Nikki van der Meer. Stage eindverslag. Stage Cordaan Thuiszorg.

Nikki van der Meer. Stage eindverslag. Stage Cordaan Thuiszorg. Nikki van der Meer. Stage eindverslag Stage Cordaan Thuiszorg. Klas: lv13-4agz2 Student nummer: 500631386 Docentbegeleider: Marieke Vugts Werkbegeleider: Linda Pieterse Praktijkopleider: Evelien Rijkhoff

Nadere informatie

STAGEBOEK MaS+ Samenwerking tussen leerlingen van Pleincollege Nuenen en van Novaliscollege Eindhoven. Klas :

STAGEBOEK MaS+ Samenwerking tussen leerlingen van Pleincollege Nuenen en van Novaliscollege Eindhoven. Klas : STAGEBOEK MaS+ Samenwerking tussen leerlingen van Pleincollege Nuenen en van Novaliscollege Eindhoven Naam : Klas : Pleincollege Nuenen Novalis College Sportlaan 8 Sterrenlaan 16 5670 AA Nuenen 5631 KA

Nadere informatie

Cursus werkbegeleiding

Cursus werkbegeleiding Cursus werkbegeleiding Naam: Joyce Stuijt Studentnr: 500635116 Klas: 3IKZ1 Opleiding: 3 e jaar HBO-V Studiedeelnummer: 3512TRWBOP Studieonderdeel: Cursus werkbegeleiding Aantal woorden: 1800 Docent: Y.

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

Stageverslag. Hogeschool van Amsterdam, HBO-V Jaar 4

Stageverslag. Hogeschool van Amsterdam, HBO-V Jaar 4 Stageverslag Hogeschool van Amsterdam, HBO-V Jaar 4 Naam student: Roos Wiggelendam Stage afdeling: AMC, Tieners (F8NT) Stagebegeleiders: Nicole Visser, Marjan Hustinx, Tineke Eveleens Stageperiode: 03/09/2014

Nadere informatie

Blok 1 - Introductie

Blok 1 - Introductie Reflectie jaar 1 Algemeen Aan het begin van het eerste jaar kwamen een hoop nieuwe dingen op mij af. Na een jaar reizen had ik veel zin om aan de studie Voeding en Diëtetiek te beginnen en was erg benieuwd

Nadere informatie

Stage werkplan. Huidtherapie Leenen

Stage werkplan. Huidtherapie Leenen Stage werkplan Huidtherapie Leenen Te Helmond Naam: Tamara de Vries Studentnummer: 09023259 HDT-vt-02 Inhoud: 1.Inleiding 2. Beschrijving leerdoelen 2.1 Huidtherapeutische stage 2.2 Overzicht leerdoelen

Nadere informatie

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je?

5. Waarin onderscheid deze organisatie zich van vergelijkbare organisaties? 9. Wat vinden die zorgvragers/klanten/cliënten belangrijk denk je? Stagedossier Leerjaar 2 Verpleegkunde Naam: Klas: Leerjaar: PS-nummer: SLB er BPV-docent: Stage organisatie: evt. afdeling: Stage adres: Stageperiode: Naam werkbegeleider: Functie werkbegeleider: Van..

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren Klanttevredenheidsonderzoek Jongeren - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou je Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,4! Het onderzoek is 61 keer verstuurd en maar liefs 41 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Opdracht 1. Patiënten beschrijvingen

Opdracht 1. Patiënten beschrijvingen Snuffelstage Rozemarijn van Dinten 12053449 HDT.1-d Dag stage: 22 november 2012 Streutker huid en oedeemtherapie Onze Lieve Vrouwen Gasthuis Amsterdam Oosterpark 9 1091 AC Telefoon (036) 8689681 info@uwhuidonzezorg.nl

Nadere informatie

Blok 1 - Voeding en ziekte

Blok 1 - Voeding en ziekte Reflectie jaar 2 Algemeen Nadat ik mijn propedeuse heb behaald kon ik mij in het volgende studiejaar compleet richten op het begin van de hoofdfase. Ik heb in het tweede jaar veel geleerd en mijzelf verder

Nadere informatie

Inleiding 3. Les zingeving 3. Les rouw en verlies 3. Les euthanasie 4. Doorvragen en assertief 4. Casus 5. Reflectie op casus 5.

Inleiding 3. Les zingeving 3. Les rouw en verlies 3. Les euthanasie 4. Doorvragen en assertief 4. Casus 5. Reflectie op casus 5. Naam: Joyce Stuijt Leerlingennummer: 500635116 Klas: 2B2 Vak: Cova 2S Docent: I. te Hennepe Datum: 15 januari 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Les zingeving 3 Les rouw en verlies 3 Les euthanasie 4 Doorvragen

Nadere informatie

Beargumenteer je beoordeling met minimaal één voorbeeld uit je stage Is je motivatie voor het werk toegenomen of afgenomen? Leg uit waarom.

Beargumenteer je beoordeling met minimaal één voorbeeld uit je stage Is je motivatie voor het werk toegenomen of afgenomen? Leg uit waarom. Beoordelingsformulieren van. Beoordelingsformulier onderdeel 1: motivatie Motivatie ten aanzien van het werk: 1 2 3 Op het werk ben ik gemotiveerd. Op het werk kom ik op tijd. Op het werk kom ik mijn afspraken

Nadere informatie

Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek

Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek Docent: Soort gesprek: Manon Kessels Voortgangsgesprek 1. Wat is het doel van het gesprek en heb je dit bereikt? Het doel van het

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren!

maandag 11 mei inleveren! maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... Stageboek 2015 1 Gegevens Leerling Naam -------------------------------------------------------------------------------------- Adres Postcode Woonplaats

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

Toetsopdracht. Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra. Studentnummer: 500646500. Klas: 2B2

Toetsopdracht. Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra. Studentnummer: 500646500. Klas: 2B2 Toetsopdracht Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra Studentnummer: 500646500 Klas: 2B2 Datum: 15 januari 2013 Reflectieverslag bijeenkomst 1,2 en 3 Zingevingsgesprekken Dit

Nadere informatie

Reflectie-opdrachten

Reflectie-opdrachten Reflectie-opdrachten In deze bundel vinden jullie een reeks fiches met reflectie-opdrachten. De bedoeling is om iedere week één fiche te overlopen tijdens het wekelijks gesprek met je mentor. Deze vragen

Nadere informatie

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar)

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar) Werkplekboek Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar) Personalia Naam Klas Schooljaar Periode Organisatie Adres Afdeling Kinderbegeleider duaal Trajectbegeleider Leraar beroepsspecifieke vakken

Nadere informatie

Beter Leren Communiceren. U zoekt een training om uw communicatieve vaardigheden te versterken?

Beter Leren Communiceren. U zoekt een training om uw communicatieve vaardigheden te versterken? Beter Leren Communiceren U zoekt een training om uw communicatieve vaardigheden te versterken? Effectief communiceren. Het lijkt misschien eenvoudig, maar misverstanden of oplopende emoties tijdens gesprekken

Nadere informatie

Verslag Blokstage 2019

Verslag Blokstage 2019 Verslag Blokstage 2019 Naam:... Klas:.. Profiel:...... Stagebedrijf / organisatie / instelling:.... Het Westeraam 1 / 19 Inhoudsopgave Handboek bij je blokstage... 3 Verslag van je kennismakingsgesprek...

Nadere informatie

R E F L E C T I E V A N KORTHAGEN

R E F L E C T I E V A N KORTHAGEN 1/5 Reflectievragen van Korthagen Fase 1: Handelen / ervaring opdoen Wat wilde ik bereiken? Ik wilde een leerling gaan begeleiden bij haar huisartsenstage, van het begin tot het eind van de stage en als

Nadere informatie

Praktijkschool Westfriesland

Praktijkschool Westfriesland Beste ouders/verzorgers, Praktijkonderwijs is een (bijzondere) richting in het voortgezet onderwijs. Praktijkonderwijs is eindonderwijs en richt zich op het verwerven van competenties. De leerlingen worden

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

STAGEBOEK 2014 VAN AFDELING..

STAGEBOEK 2014 VAN AFDELING.. STAGEBOEK 2014 VAN AFDELING.. Stageboek 2014 1 Gegevens Leerling Naam -------------------------------------------------------------------------------------- Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon

Nadere informatie

Individuele reflectie Project PAD. Cindy Fransen ETI Eindreflectie PAD

Individuele reflectie Project PAD. Cindy Fransen ETI Eindreflectie PAD Individuele reflectie Project PAD Cindy Fransen ETI01 500730897 Eindreflectie PAD Cindy Fransen ETI01 500730897 Bijdragen aan het team Nadat ik werd overgeplaatst naar ETI01 was het bijna tijd voor de

Nadere informatie

Gespreksvaardigheden Naam: Nathalie Kombolitis Klas: VD-1H2 Docent: Osiriscode: VD-A240-07 Inleverdatum: 20-01-2011

Gespreksvaardigheden Naam: Nathalie Kombolitis Klas: VD-1H2 Docent: Osiriscode: VD-A240-07 Inleverdatum: 20-01-2011 Gespreksvaardigheden Naam: Nathalie Kombolitis Klas: VD-1H2 Docent: Osiriscode: VD-A240-07 Inleverdatum: 20-01-2011 Reflectieverslag eindpresentatie Handelen Gespreksvaardigheden Ik wilde door de geleerde

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

Training: Mindfulness. 22 september 2015 NOG 1 PLEK! 23 september 2015 NOG PLEK! 1 december 2015 start extra training

Training: Mindfulness. 22 september 2015 NOG 1 PLEK! 23 september 2015 NOG PLEK! 1 december 2015 start extra training Training: Mindfulness 22 september 2015 NOG 1 PLEK! 23 september 2015 NOG PLEK! 1 december 2015 start extra training Waarom? Leven in deze hectische tijd vraagt veel van ons dat maakt dat we ons vaak uitgeput

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

5,7. Samenvatting door S woorden 25 januari keer beoordeeld. [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding

5,7. Samenvatting door S woorden 25 januari keer beoordeeld. [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding Samenvatting door S. 1663 woorden 25 januari 2016 5,7 3 keer beoordeeld Vak Biologie [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding In dit verslag ga ik het hebben over wat gezond leven is en hoe je

Nadere informatie

Evaluatie. Rots & Water

Evaluatie. Rots & Water Evaluatie Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk Brunssum - Onderbanken Rots & Water Training Weerbaarheid Groep 8 Algemene Basisschool Dol-fijn Schooljaar 2003/2004 Door: Linda Geraeds Sociaal

Nadere informatie

Hieronder vind je informatie over de mindfulness trainingen die starten op 23 september en 1 december 2015!

Hieronder vind je informatie over de mindfulness trainingen die starten op 23 september en 1 december 2015! Agenda 2015 SEPTEMBER 22 september Start training: Mindfulness VOL! 23 september Start training: Mindfulness NOG 2 PLAATSEN! DECEMBER 1 december start extra training: Mindfulness In de onderstaande pagina

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Beschrijving leerproces 3 Voornemens Proces en resultaat. Praktijkvoorbeelden leerproces 5. Reflectie op leerdoelen 7

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Beschrijving leerproces 3 Voornemens Proces en resultaat. Praktijkvoorbeelden leerproces 5. Reflectie op leerdoelen 7 Stageverslag Naam: Mieneke Nieuwenhuis Instelling: ZGAO - Flevohuis te Amsterdam Afdeling: Kliniek 2, revalidatie Stagebegeleider: Marieke Vugts Werkbegeleider: Carla Wildenburg Praktijkopleider: Maaike

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW Huisartsenpraktijk Whereplantsoen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Whereplantsoen zijn de afgelopen 2 jaren

Nadere informatie

DOEL. Omdat het fijn is om het formulier digitaal tot je beschikking te hebben, is het formulier te downloaden op de website

DOEL. Omdat het fijn is om het formulier digitaal tot je beschikking te hebben, is het formulier te downloaden op de website Hoofdstuk uit: DOEL Printen of downloaden Omdat het fijn is om het formulier digitaal tot je beschikking te hebben, is het formulier te downloaden op de website www.onswijs.nl Op de pagina s 53 tot en

Nadere informatie

STAGE. Informatieboekje over stage op de Oost ter Hout School voor Praktijkonderwijs

STAGE. Informatieboekje over stage op de Oost ter Hout School voor Praktijkonderwijs STAGE 2015 2016 Informatieboekje over stage op de Oost ter Hout School voor Praktijkonderwijs Beste ouder(s) en/of verzorger(s), Uw zoon /dochter/pupil begint na de zomervakantie in de derde klas. Dat

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Voortgangsverslag Blok 5

Voortgangsverslag Blok 5 Voortgangsverslag Blok 5 Kevin de Ram Voortgangsverslag Blok 5 Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. november 2016 Kevin de Ram Voortgangsverslag Blok 5 1 Voorwoord Aan het einde van elk

Nadere informatie

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap Over rapportgesprekken en eigenaarschap Geef een Het is voor een kind heel fijn om te weten waar het staat, hoe het daar gekomen is, waar het naartoe gaat werken én hoe het daar kan komen. Renée van Eijk

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Resultaten M&E Het Begint Bij Mij - OKT Amsterdam 2018

Resultaten M&E Het Begint Bij Mij - OKT Amsterdam 2018 Resultaten M&E Het Begint Bij Mij - OKT Amsterdam 2018 Yvonne van Westering, Stichting Het Begint Bij Mij 10 december 2018 Onderstaande overzichten zijn gebaseerd op de digitale monitoring, middels een

Nadere informatie

Studenten handleiding Competentie Ontwikkel Moment

Studenten handleiding Competentie Ontwikkel Moment Studenten handleiding Competentie Ontwikkel Moment MBO en HBO studenten 3 de en 4 de jaars, HBO studenten verkorte opleiding en cursisten vervolgopleidingen Jeroen Bosch Ziekenhuis 1 Juni 2014, Jeroen

Nadere informatie

360 graden feedback 1.0 PETER VERSTEEG

360 graden feedback 1.0 PETER VERSTEEG 2015 360 graden feedback 1.0 PETER VERSTEEG Voorwoord Aan de hand van dit rapport wordt duidelijk hoe mijn collega s mij zien tijdens de werkzaamheden die ik verricht in mijn huidige functie. Door middel

Nadere informatie

Stageboek Derde jaar BOL Verpleegkunde

Stageboek Derde jaar BOL Verpleegkunde Stageboek Derde jaar BOL Verpleegkunde 1 Inleiding Beste student, De derde stage komt eraan. Je bent natuurlijk goed voorbereid om na het onderwijs op school naar de praktijk te gaan. Je stageperiode duurt

Nadere informatie

Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2

Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2 Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2 Visrestaurant De Viskêête Tijdsperiode: 2006 tot heden Locatie: Havendijk 36, 4401 NS Yerseke Website: www.pietvanoost.nl Competenties: Stressbestendigheid,

Nadere informatie

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS:

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Inhoudsopgave Gegevens van het talent, de school en het leerbedrijf... 1 Belangrijke regels... 3 Wat wordt er van je verwacht als je stageloopt?... 4 Verslagonderdeel A...

Nadere informatie

Uw huisartsenpraktijk

Uw huisartsenpraktijk Uw huisartsenpraktijk Welke huisartsenpraktijk heeft u bezocht? Huisartsenpraktijk De Greev Huisarts(en)praktijk De Kaap 75 69 % 75 100 % 0 0 % 0 0 % - - 33 30 % 0 0 % 33 100 % 0 0 % - - elders 1 1 % 0

Nadere informatie

Stagedagboek NAAM: BEDRIJF: PERIODE: TRAJECT:

Stagedagboek NAAM: BEDRIJF: PERIODE: TRAJECT: Stagedagboek NAAM: BEDRIJF: PERIODE: TRAJECT: The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

LINT STAGEBOEK VAN Techniek. Neem dan op een leuke manier afscheid van je stage plaats en bedank je collega s en stagebegeleider (s )

LINT STAGEBOEK VAN Techniek. Neem dan op een leuke manier afscheid van je stage plaats en bedank je collega s en stagebegeleider (s ) LINT STAGEBOEK VAN Techniek Deel 2 inleveren op maandag 24 maart! Je laatste stage dag is vrijdag 28 maart! Neem dan op een leuke manier afscheid van je stage plaats en bedank je collega s en stagebegeleider

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief In 2016 (februari tot juli) hebben acht studenten, in totaal 3 groepen, van de Hogeschool Arnhem Nijmegen nader

Nadere informatie

Persoonlijk Opleidings Plan. POP

Persoonlijk Opleidings Plan. POP Persoonlijk Opleidings Plan. POP Patrick v/d Vlist Krimpen a/d IJssel Oktober 2015 Inhoudsopgave 1: samenvatting 2: inleiding 3: algemeen 4: eerste studie jaar 5: tweede studie jaar 6: werken na mijn studie

Nadere informatie

Observatie l gedrag leerlingen

Observatie l gedrag leerlingen Observatie l gedrag leerlingen Datum: 27 Maart Student: Carolien Kliffen Student nr.: 500617968 School: PCC Fabritiusstraat Klas: 1a1 Lesuur: 2 e, 4 e, 5 e, 6 e uur Inleiding Ik wil weten wat de invloed

Nadere informatie

Disclaimer. Bedrijfsgegevens Cherryl Challenges

Disclaimer. Bedrijfsgegevens Cherryl Challenges Disclaimer Met alle kennis, zorg, aandacht en liefde is dit e-book voor jou voorbereid opdat jij het beste en mooiste resultaat behaalt. Ten allen tijde is het jouw keuze en verantwoordelijkheid om dit

Nadere informatie

Zelfevaluatie. Inleiding:

Zelfevaluatie. Inleiding: Sabine Waal Zelfevaluatie Inleiding: In dit document heb ik uit geschreven wat mijn huidige niveau is en waar ik mij al zoal in ontwikkeld heb ten opzichte van de zeven competenties. Elke competentie heb

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp op school Om met succes je opleiding te kunnen volgen kan het voor jongeren met een psychische beperking belangrijk zijn om over een aantal specifieke vaardigheden te beschikken.

Nadere informatie

Deel = Overige onderdelen

Deel = Overige onderdelen Deel = Overige onderdelen In dit hoofdstuk staat een aantal overige onderdelen die je kunt toevoegen aan de scriptie. Het gaat om de Bijlagen (paragraaf 5.1), de Reflectie (paragraaf 5.2) en het Nawoord

Nadere informatie

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Naam Klas Mentor Waar loop jij stage? Naam 1 e stagebedrijf Adres Telefoon Stagebegeleider Startdatum stage Einddatum stage Aantal stagedagen

Nadere informatie

Reflectieverslag Zonnepomp

Reflectieverslag Zonnepomp Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. mei 2016 Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp 1 Voorwoord Mijn naam is Kevin

Nadere informatie

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik Dit ben ik Op DOK12 verwerf ik kennis, vaardigheden en ontwikkel ik mij als persoon. Ik krijg ruimte om mijzelf goed te leren kennen, te zijn wie ik ben en mijn talenten te ontwikkelen. Ook leer ik oog

Nadere informatie

Aandachtspunt

Aandachtspunt FEEDBACK VOOR DE LEERLING Plannen en organiseren Planmatig werken Ik werk chaotisch en heb geen aandacht voor plan en schema. Ik kan geen prioriteiten stellen. Ik werk ordelijk, maar vergeet daarbij het

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

L O O P B A A N L E R E N & C O M P E T E N T I E S

L O O P B A A N L E R E N & C O M P E T E N T I E S 3 L O O P B A A N L E R E N & C O M P E T E N T I E S i n h o u d 2 Loopbaanleren Wat zijn competenties? Waarom competenties? De competenties De werkwijze Wat is de winst? 4 Zelfstandig werken competentie

Nadere informatie

Gewoon Bijzonder Nationaal Programma Gehandicapten. Werkpakket A: Wat is een Heterotopos?

Gewoon Bijzonder Nationaal Programma Gehandicapten. Werkpakket A: Wat is een Heterotopos? Gewoon Bijzonder Nationaal Programma Gehandicapten Werkpakket A: Wat is een Heterotopos? Een plaats waar mensen met en zonder een beperking samenwerken Inhoud 1. Inleiding 3 2. Samenwerken 4 3. Samenwerken

Nadere informatie

Namens Jelle: Je kan heel goed verslagen schrijven. En je bent altijd gemotiveerd om te werken. Ga vooral zo door.

Namens Jelle: Je kan heel goed verslagen schrijven. En je bent altijd gemotiveerd om te werken. Ga vooral zo door. 360 graden feedback groep sigma 7 2.0: Feedback aan Max: Dit project ben ik een stuk zelfverzekerder ingestapt dan het vorige project. Ik weet nu veel beter wat mijn eigen kwaliteiten zijn en ook die van

Nadere informatie

Laurentius Cliëntenpanel

Laurentius Cliëntenpanel Laurentius Cliëntenpanel Enquête juni 2015 Digitaal patiëntenportaal en opname in het ziekenhuis Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis Respons Aantal deelnemers cliëntenpanel: 561 Ingevulde vragenlijsten:

Nadere informatie

Persoonlijke reflectie. Project Agile Development

Persoonlijke reflectie. Project Agile Development Persoonlijke reflectie Project Agile Development Naam: Dewi van Aalderen Project: WaagSociety Team: WGS10 Inleverdatum: 12 juni 2017 Inhoud 1.Inleiding... 3 2. Bijdrage... 3 3. Waar ben ik trots op?...

Nadere informatie

Praktijkervaring. Marloes 2012/2013

Praktijkervaring. Marloes 2012/2013 Praktijkervaring Marloes 2012/2013 Inhoud 1) Persoonlijke doelstelling... 2 2) Beschrijving activiteiten... 2 3) Feedback van 1 betrokken persoon... 3 Bijlage 1: Samenvatting Gedachtenmanagement door Herman

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

Beoordelingsformulier professioneel gedrag

Beoordelingsformulier professioneel gedrag Beoordelingsformulier professioneel gedrag Naam student: Floor Smit Cijfer:, (in te vullen door DB) Student nr: 000 Herkansing: nee ja Naam beoordelaar: Ferdinand de Haan Handtekening/datum: --0 Docent-begeleider

Nadere informatie

ASSESSMENTS VAN DE BACHELOR LGL en GPW

ASSESSMENTS VAN DE BACHELOR LGL en GPW ASSESSMENTS VAN DE BACHELOR LGL en GPW FHTL, UTRECHT 2017-2018 Inhoudsopgave INLEIDING 3 PROPEDEUSE- ASSESSMENT 4 TOELATINGSEISEN VOOR HET ASSESSMENT: 4 INHOUD VAN HET PORTFOLIO 4 OPMERKINGEN 5 HOOFDFASE-

Nadere informatie

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Mentoren van Duhamel College Den Bosch (vmbo) hebben het programma Een Positieve Klas in het schooljaar 2011-2012 uitgevoerd met eerste en tweede

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Workshop Portfolio. Linsey Meenken CMD2D

Workshop Portfolio. Linsey Meenken CMD2D Workshop Portfolio Linsey Meenken 0930123 CMD2D 16-11-2017 Portfolio STARR-t Situatie Voorbereiden voor stage met een eigen portfolio maken, voorbereiden op solliciteren en informatie verzamelen hierover.

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek naar de rol van pedagogisch medewerkers op peuterspeelzalen in achterstandswijken

Samenvatting onderzoek naar de rol van pedagogisch medewerkers op peuterspeelzalen in achterstandswijken Samenvatting onderzoek naar de rol van pedagogisch medewerkers op peuterspeelzalen in achterstandswijken Sociaal Werk Nederland heeft door vier studenten (Isabelle de Beere, Nina Smaling, Floor Links en

Nadere informatie

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19 Inhoud Hallo!...5 Wie is wie? Even voorstellen...7 Wat is mijn PrOP?...9 1 PrOP opstellen...11 2 Doelen voor mijn PrOP...19 Ik verander mijn P!...23 3 Leren van anderen: het sociogram...25 4 Omgaan met

Nadere informatie

Projectmatig Samenwerken - Individueel Procesverslag Ashita Sewnath

Projectmatig Samenwerken - Individueel Procesverslag Ashita Sewnath Projectmatig Samenwerken - Individueel Procesverslag Ashita Sewnath-10072462 Wat is belangrijk met betrekking tot samenwerken en wat zijn de voor- en nadelen? Wat ik ten eerste belangrijk vind is dat het

Nadere informatie