EEN NIEUWE ALTERNATIEVE INVESTERING VOOR BELEGGERS. Financial Times

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EEN NIEUWE ALTERNATIEVE INVESTERING VOOR BELEGGERS. Financial Times"

Transcriptie

1 13004 Flyer A5-Belgie.indd :32

2 EEN NIEUWE ALTERNATIEVE INVESTERING VOOR BELEGGERS Financial Times Onze klanten zien het als een diversificatie voor hun andere beleggingen. Een investering in whisky heeft een lage correlatie met klassieke beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties. Het is belangrijk de activa binnen een beleggingsportefeuille ruim te diversifiëren. Whisky is een interessant nieuw alternatief waarnaar internationaal steeds meer vraag is.

3 INVESTEER EENS IN ZELDZAME SCHOTSE WHISKY De Morgen Op zoek naar een investering met een hoge opbrengst en een beperkt risico? Dan is Schotse whisky misschien jouw ding. Om je investering te laten renderen adviseert Scotch Whisky International je whisky minimaal vijf jaar bij te houden. Zeven jaar is nog beter. Koop dus geen whisky met geld dat je binnen de vijf jaar nodig hebt. Je kunt er altijd wel van af, maar dan kan het zijn dat je verlies lijdt. Hoe meer tijd je neemt, hoe groter de kans dat je kunt verhandelen tegen de gewenste winst. Bij vaten, waarin je sinds kort kunt investeren, verwachten we dat de winst minimaal tussen de 6 en 7% per jaar uitkomt.

4 VERGEET AANDELEN, WHISKY IS EEN STERKE INVESTERING The Daily Mail Vergeet aandelen en fondsen, de waarde waarop vermogende investeerders hun oog laten vallen is whisky. Whisky is een sterke investering: de verkoop van oude single malts is booming met dank aan de groeiende middenklasse in China en de toenemende vraag van Britse collectioneurs.

5 WHISKY IS EEN GOEDE BELEGGING OMDAT DE VRAAG NAAR OUDE SINGLE MALT STIJGT South China Morning Post Investeren in whisky is gebaseerd op gezonde economische beginselen. Het is simpelweg een kwestie van vraag en aanbod. Er is vandaag helemaal geen gebrek aan nieuwe whisky in de wereld, maar oude single malts worden steeds zeldzamer, en dat terwijl de vraag ernaar blijft stijgen. Wat meer is, distilleerderijen reserveerden slechts één procent van de productie voor de whisky die 18 jaar en langer zou rijpen. Vandaar dat de markt voor oude single malt whisky vandaag opdroogt. De vraag naar single malt whisky is sterk in de VS, stabiel in het VK en dé echte groei situeert zich in Azië. Wij geloven dat de volgende 10 jaar echt een tekort gaat ontstaan aan single malt whisky s, zowel Schotse als Japanse".

6 INVESTEER IN WHISKY, LIEVER DAN IN WIJN Scotchwhisky.com Tastbare activa zoals whisky houden meestal hun waarde en die wordt niet uitgehold door inflatie. Op lange termijn correleren deze types van activa niet sterk met de traditionele aandelen- en obligatiemarkten, en daarom bieden ze opportuniteiten om te diversifiëren. Lloyds Private Banking Inzake investeringen hoeven rendement en plezier niet tegenstrijdig te zijn, en met de juiste aanpak is het best mogelijk geld verdienen met wat je interesseert. Investeren in iets waar je van houdt is geen nieuw fenomeen. Slimme investeerders hebben er altijd naar gekeken hun winst te halen waar ook hun persoonlijke interesses liggen.

7 STIJGENDE WELVAART IN AZIË MAAKT TOPWHISKY S TOT ALTERNATIEVE INVESTERING The Business Times Singapore In deze suite van het Johnnie Walker House, met uitzicht over de Singapore River, krijgen klanten van Diageo de gelegenheid om te investeren in Casks of Distinction, een programma waarmee het zeldzame vaten single malt Scotch Whisky introduceert. We zien wereldwijd dat de consumenten uitkijken naar hoogwaardige whisky's, blends en malts om ze te verzamelen of om ervan te genieten. Ze vragen ons om whiskykelders te bouwen of zoeken advies voor geschenken en investeringen. Wij stellen een significante verandering in investeringen vast. Wij zien dat de investeringsklasse whisky gebaseerd op de verkoop van zeldzame whisky op de secundaire markt een jaarlijkse groei met twee cijfers vertoont en sneller groeit dan andere beleggingscategorieën.

8 DE INTERESSE IN WHISKY ALS BELEGGING IS DE LAATSTE JAREN STERK TOEGENOMEN Christie s De afgelopen jaren is de markt voor verzamelen van oude single malts significant gegroeid. Alerte beleggers hebben goed begrepen dat de prijzen van 'liquid gold' in een opwaartse trend bewegen en dat investeren aantrekkelijke rendementen kan opleveren.

9 WELKE FACTOREN BEPALEN OF WHISKY EEN INVESTERING WAARD IS? Bloomberg Business Investeren in whisky is hot, ook bij Bloomberg Business Television. Niet enkel investeren in whiskey (Amerikaanse Bourbon) maar ook in Schotse single malt whisky.welke factoren bepalen of een whisky de investering waard is? Het belangrijkste is dat het over een schaarse whisky gaat, een waar nog moeilijk aan te geraken is. Als je een single cask - single malt botteling doet, zoals onze Glenmorangie 1976 waarvan er slechts 10 flessen waren voor heel de wereld, willen een pak mensen daarin graag investeren omdat deze zo uniek en zeldzaam zijn. Het maakt mij als distilleerder misschien een beetje droef dat deze prachtige whisky s nooit zullen gedronken worden, maar dat is nu eenmaal de realiteit. Voor mij is het dus de zeldzaamheid, de schaarste die de waarde bepaalt.

10 VERGEET AANDELEN, BELEG IN WHISKY NRC Zeldzame whiskyflessen waren in 2015 een betere investering dan wijn en goud. De belangrijkste graadmeter voor Schotse whisky, de Rare Whisky Apex 1000, steeg 14 procent. Whisky versloeg ook de belangrijkste beursindices. De AEX leverde bijvoorbeeld een bescheiden rendement van 3,82 procent op.

11 KAN INVESTEREN IN WHISKY GELD OPBRENGEN? Paul D hoore "Dat is mogelijk. Sommige flessen worden verhandeld tegen euro per fles en de duurste fles kost zelfs euro. Maar dat wil niet zeggen dat élke fles whisky met de tijd duurder wordt". "Naarmate de prijs van whisky stijgt drijven stokerijen hun productie op. De jongste jaren hebben verscheidene whisky stokerijen hun productie verdubbeld en zijn er diverse nieuwe distilleerderijen op de markt gekomen". "Nochtans zijn het doorgaans alleen schaarse goederen die op termijn in prijs stijgen.

12 IS SCOTCH WHISKY HET NIEUWE GOUD? The Telegraph Schotse whisky wordt steeds meer een aparte investeringsklasse, zegt Rare Whisky 101, een consultant die een index heeft gemaakt van collecting-'en investing-whisky. Zeldzame Bordeaux wijnen zijn al langer bekend bij investeerders en verzamelaars. Maar ingewijden geloven dat Schotse whisky het nieuwe vloeibaar goud wordt. Op veilingen wereldwijd worden steeds hogere bedragen betaald voor oude single malts.

13 PRIJZEN VAN WHISKY ZIJN STABIELER DAN DIE VAN WIJN CNBC Investeren in whisky is nog relatief nieuw. De markt is veel kleiner dan die van wijn. Dat maakt ze ideaal voor trendvolgers die in de markt willen stappen nu de prijzen nog relatief laag zijn. Verzamelaars moeten zich focussen op single barrel whisky s. Het aanbod daarvan is beperkt tot de whisky van één vat en zal alleen maar dalen met de tijd. De kwaliteit van whisky is constanter dan die van wijn, en daarom is ook de prijs stabieler. Wie een stabiele prijsevolutie verkiest is beter af met whisky dan met wijn.

14 VATEN WHISKY: EEN NIEUW ALTERNATIEF VOOR DE LANGE TERMIJNBELEGGER The Herald Scotland Het is belangrijk om de risico s in een portefeuille te spreiden. Dit is een aantrekkelijke nieuwe investeringsklasse met een robuust potentieel voor een evenwichtige lange termijn beleggingsportefeuille.

15 VERKOOP VATEN WHISKY OP VEILINGEN STEEDS POPULAIRDER The Spirits Business Een vat single malt whisky van The Macallan, gevuld in 1990, werd recent in Hong Kong geveild voor $

16 HEBT U REEDS EEN TASTBARE ACTIVA STRATEGIE? Willem Middelkoop Stop een belangrijk deel van uw vermogen in niet-beursgenoteerde tastbare activa, als bescherming tegen de gevaren van het ongelimiteerd geldprinten door de centrale banken.

17 VOORRADEN OUDE SINGLE MALT WHISKY GERAKEN UITGEPUT CNN Money De schaarste aan oude single malt is een feit en het wordt alleen maar erger. De vraag naar single malt whisky is sterk in de VS, stabiel in het VK en dé echte groei situeert zich in Azië. Wij geloven dat de volgende 10 jaar echt een tekort gaat ontstaan aan single malt whisky s, zowel Schotse als Japanse".

18 VU: Filip Potteau Scotch Whisky International BV Industriekade 18A, 2172 HV Sassenheim The Netherlands

7 tips voor zorgeloos en winstgevend investeren in whisky

7 tips voor zorgeloos en winstgevend investeren in whisky 7 tips voor zorgeloos en winstgevend investeren in whisky Investeren en genieten tegelijk Er wordt veel geklaagd onder beleggers. Sparen en beleggen brengt bijna niets meer op. Aandelen staan weer op het

Nadere informatie

SCHOTSE SINGLE MALT WHISKY BIEDT TOEKOMST- PERSPECTIEF

SCHOTSE SINGLE MALT WHISKY BIEDT TOEKOMST- PERSPECTIEF SCHOTSE SINGLE MALT WHISKY BIEDT TOEKOMST- PERSPECTIEF Aandachtspunten Gestage waardeontwikkeling door rijping en schaarste Inspelen op stijging expressieve productwaarde Vat komt op uw naam Scherpe inkoop,

Nadere informatie

7 tips voor zorgeloos en winstgevend investeren in whisky

7 tips voor zorgeloos en winstgevend investeren in whisky 7 tips voor zorgeloos en winstgevend investeren in whisky Investeren en genieten tegelijk Er wordt veel geklaagd onder beleggers. Sparen en beleggen brengt bijna niets meer op. Aandelen staan weer op het

Nadere informatie

Rapport door Filip Potteau Scotch Whisky International

Rapport door Filip Potteau Scotch Whisky International Rapport door Filip Potteau Scotch Whisky International In dit rapport wordt het bekende boek Liquid Gold, Investing Successfully in Whisky besproken. Het is een dik werk van ruim 600 pagina s. Het grootste

Nadere informatie

Aandachtspunten. Gestage waardeontwikkeling door rijping en schaarste. Inspelen op stijging expressieve productwaarde. Vat komt op uw naam

Aandachtspunten. Gestage waardeontwikkeling door rijping en schaarste. Inspelen op stijging expressieve productwaarde. Vat komt op uw naam Aandachtspunten Gestage waardeontwikkeling door rijping en schaarste Inspelen op stijging expressieve productwaarde Vat komt op uw naam Scherpe inkoop, geen BTW, geen accijns Whisky heeft altijd handelswaarde

Nadere informatie

Whisky is een beleggingsobject dat kwalificeert als een hoog risico belegging. Het product is om die reden niet geschikt voor iedere belegger.

Whisky is een beleggingsobject dat kwalificeert als een hoog risico belegging. Het product is om die reden niet geschikt voor iedere belegger. Klantprofiel Scotch Whisky International (SWI) is ingeschreven in het register van de AFM als beheerder van beleggingsobjecten. Aan deze vergunning zijn veel verplichtingen verbonden waaronder de zorgplicht

Nadere informatie

Vastgoed. Sectorcommentaar. ING Investment Office. Publicatiedatum: 5 juni. Door Jan Kleipool, analist van het ING Investment Office

Vastgoed. Sectorcommentaar. ING Investment Office. Publicatiedatum: 5 juni. Door Jan Kleipool, analist van het ING Investment Office ING Investment Office Publicatiedatum: 5 juni Sectorcommentaar Vastgoed Door Jan Kleipool, analist van het ING Investment Office De vooruitzichten voor beursgenoteerd vastgoed zijn volgens ons voor zowel

Nadere informatie

Klantprofiel. B. Nee. Legitimatie gecheckt door: Op datum :

Klantprofiel. B. Nee. Legitimatie gecheckt door: Op datum : Gegevens Aanvrager: Man/ Vrouw Titel : BSN-nummer : Naam : Tel. nr. : 2 e tel. Nr. : E-mail adres 1 : Voornaam : E-mail adres 2 : Adres : Geboortedatum : Postcode : Nationaliteit : Woonplaats : Legitimatiebewijs:

Nadere informatie

Strategy Background Papers

Strategy Background Papers november 2013 Beleggen in vastgoed Huurder of eigenaar, iedereen krijgt in het dagelijkse leven te maken met vastgoed. De meeste eigenaars van een huis zien hun woning meer als een vorm van comfort dan

Nadere informatie

Beschermd Beheer. Guarding gains and managing risks

Beschermd Beheer. Guarding gains and managing risks Beschermd Beheer Guarding gains and managing risks Agenda De noodzaak om risicovol te beleggen Aandelenbeleggen zonder neerwaarts risico Voor wie geschikt 2 Vermogensgroei: de afweging tussen risico en

Nadere informatie

Beleggen als onderdeel van een gezond financieel lange termijnplan? Donderdag 6 oktober 2016

Beleggen als onderdeel van een gezond financieel lange termijnplan? Donderdag 6 oktober 2016 Beleggen als onderdeel van een gezond financieel lange termijnplan? Donderdag 6 oktober 2016 Even voorstellen Martijn Rozemuller Ruim 20 jaar actie in de financiële wereld In 1995 gestart als arbitrage

Nadere informatie

Uw spaarrekening: een lage opbrengst in ruil voor veiligheid?

Uw spaarrekening: een lage opbrengst in ruil voor veiligheid? Inhoudstafel Deel 1. Uw spaarrekening: een lage opbrengst in ruil voor veiligheid? 1. Hoe werkt een spaarrekening eigenlijk?............................... 1 1.1. De rente op uw spaarrekening: basisrente

Nadere informatie

BlackRock Managed Index Portfolios. zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten

BlackRock Managed Index Portfolios. zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten BlackRock Managed Index Portfolios zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten BlackRock Managed Index Portfolios zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten Herkent u zich hier in? U wilt eigenlijk

Nadere informatie

Spirit AeroSystems Holdings Inc.

Spirit AeroSystems Holdings Inc. TIP 3: Spirit AeroSystems Holdings Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector New York Stock Exchange Verenigde Staten SPR US8485741099 Industrial Goods - Aerospace/Defense Products & Services Spirit

Nadere informatie

Rendement in een laagrentende omgeving

Rendement in een laagrentende omgeving Rendement in een laagrentende omgeving FIN bijeenkomst, 9 april 2015 Hendrik Zonnenberg (Multifund B.V.) Inhoud Lage verwachte lange termijn rendementen 3 Implicaties laag renderende omgeving 6 Impact

Nadere informatie

21 juni Wegwijs in Tak 23

21 juni Wegwijs in Tak 23 21 juni 2017 Wegwijs in Tak 23 Inhoud Vastrentende beleggingen en obligaties Wat zijn de alternatieven? Investeren in fondsen? Tak 23: de eenvoudige investering Tips om te slagen VASTRENTENDE BELEGGINGEN

Nadere informatie

Informatiewijzer. Beleggingsdoelstelling & Risicoprofielen. Today s Tomorrow Morgen begint vandaag

Informatiewijzer. Beleggingsdoelstelling & Risicoprofielen. Today s Tomorrow Morgen begint vandaag Informatiewijzer Beleggingsdoelstelling & Risicoprofielen Today s Tomorrow Morgen begint vandaag Beleggen op een manier die bij u past! Aangenomen mag worden dat beleggen een voor u een hoger rendement

Nadere informatie

ALLEEN VOOR BELEGGERS IN NEDERLAND OVER INKOMSTEN GESPROKEN DEEL 1 KENNISMAKING MET INKOMSTENBELEGGEN

ALLEEN VOOR BELEGGERS IN NEDERLAND OVER INKOMSTEN GESPROKEN DEEL 1 KENNISMAKING MET INKOMSTENBELEGGEN ALLEEN VOOR BELEGGERS IN NEDERLAND OVER INKOMSTEN GESPROKEN DEEL 1 KENNISMAKING MET INKOMSTENBELEGGEN Kennismaking met inkomstenbeleggen Een rente die lager is dan de inflatie en beleggingen die minder

Nadere informatie

= de ruilverhouding tussen 2 munten De wisselkoers is de prijs van een buitenlandse valuta uitgedrukt in de valuta van het eigen land.

= de ruilverhouding tussen 2 munten De wisselkoers is de prijs van een buitenlandse valuta uitgedrukt in de valuta van het eigen land. 1 De wisselmarkt 1.1 Begrip Wisselkoers = de ruilverhouding tussen 2 munten De wisselkoers is de prijs van een buitenlandse valuta uitgedrukt in de valuta van het eigen land. bv: prijs van 1 USD = 0,7

Nadere informatie

JULI Ontdek ook verhalen op Vertrouw het beheer van uw kapitaal toe aan. experts. Architas NV Vorstlaan, 36 B-1170 Brussel

JULI Ontdek ook verhalen op   Vertrouw het beheer van uw kapitaal toe aan. experts. Architas NV Vorstlaan, 36 B-1170 Brussel JULI 2018 Ontdek ook verhalen op www.architas.be Vertrouw het beheer van uw kapitaal toe aan experts Architas NV Vorstlaan, 36 B-1170 Brussel WELKOM BIJ ARCHITAS U beschikt over een aanzienlijk kapitaal

Nadere informatie

Beursdagboek 24 Mei 2013.

Beursdagboek 24 Mei 2013. Beursdagboek 24 Mei 2013. Loopt Abenomics nu al op zijn laatste benen! Tijd 10:30 uur. Het was afgelopen nacht in Japan een angstige sessie voor de handelaren. Na eerst een winst van drie procent vlogen

Nadere informatie

Financieel planner, trusted advisor ook op beleggingsgebied

Financieel planner, trusted advisor ook op beleggingsgebied Financieel planner, trusted advisor ook op beleggingsgebied PE Expertmeeting, FFP-congres 4oktober 2018 Drs. Jeroen J.A. Knol - knol@o4partners.nl O4 & Partners: financieel directeur voor uw vermogen Sparring-partner

Nadere informatie

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Woensdag 11 oktober 2017

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Woensdag 11 oktober 2017 Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Woensdag 11 oktober 2017 Wie ben ik? Bouke van den Berg Ruim 15 jaar actief in de financiële wereld Gewerkt voor ING, Russel en Vanguard Sinds vijf jaar

Nadere informatie

Directe investeringen Investeren buiten traditionele financiële markten

Directe investeringen Investeren buiten traditionele financiële markten Directe investeringen Investeren buiten traditionele financiële markten CLAVIS Vermogensstructurering Directievoering Trustdiensten Vermogensbeheer (Infra)structuur Vermogensplanning Transactiebegeleiding

Nadere informatie

Samenvatting M&O hoofdstuk

Samenvatting M&O hoofdstuk Samenvatting M&O hoofdstuk 10+ 11 Samenvatting door een scholier 1168 woorden 16 maart 2017 7 3 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 10 vermogensmarkt 10.1 vrager van vermogen Vragers van

Nadere informatie

Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg

Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg Capital Life Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg Situatie op 31/10/2014 Capital Balanced Benchmark obligaties: EuroMTS Global Index Datum Performance (%) Sterren NIW Info oprichting 1 maand 3 maanden

Nadere informatie

Distillers Edition Nieuw! % Inhoud Prijs

Distillers Edition Nieuw! % Inhoud Prijs April 2012 Whisky s Distillers Edition Nieuw! % Inhoud Prijs De Distillers Edition van The Classic Malts geeft een nieuwe dimensie van smaak aan de Single Malt whisky's. Voor deze speciale botteling worden

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

Whisky The basics. 29 mei 2009

Whisky The basics. 29 mei 2009 Whisky The basics 29 mei 2009 Inhoud van presentatie De geschiedenis van whisky Productie van single malt whisky Whisky gebieden van de wereld Whisky trivia Geschatte duur: 20 minuten De geschiedenis van

Nadere informatie

Examen HAVO. Economie 1

Examen HAVO. Economie 1 Economie 1 Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 21 juni 13.30 16.00 uur 20 00 Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor elk vraagnummer is aangegeven hoeveel punten met een goed

Nadere informatie

L yxor S trategie ETFs

L yxor S trategie ETFs L yxor S trategie ETFs Lyxor Exchange Traded Funds (ETFs) zijn open-end beleggingsfondsen, ontworpen om een bepaalde benchmark index zo nauwgezet mogelijk te volgen. ETFs volgen zeer transparant de evolutie

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Derde kwartaal juli 2017 t/m 30 september Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Derde kwartaal juli 2017 t/m 30 september Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Derde kwartaal 2017-1 juli 2017 t/m 30 september 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 113,6% naar 116,5%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DECEMBER 2014 1. Economie VS blijg anker Het IMF verwacht een wereldwijde economische groei van 3,8% in 2015 Met een verwachte economische

Nadere informatie

wisselkoers Euro in Amerikaanse dollar 1,3644 Hoeveel dollar is 590?

wisselkoers Euro in Amerikaanse dollar 1,3644 Hoeveel dollar is 590? wisselkoers Euro in Amerikaanse dollar 1,3644 Hoeveel dollar is 590? 1,3644 * 590 = $805 2300 is dan 1,3644 * 2300 =$3138,12 Hoeveel euro is $789? 1,3644 dollar = 1 euro $789 / 1,3644 =578,28 euro Bereken

Nadere informatie

Rendement. 9 de jaargang maart 2015 nr 30 FINANCIEEL NIEUWS

Rendement. 9 de jaargang maart 2015 nr 30 FINANCIEEL NIEUWS Rendement 9 de jaargang maart 2015 nr 30 FINANCIEEL NIEUWS De voordelen van globale diversificatie Ondanks de sterk toegenomen globalisering blijft internationale diversificatie in aandelenportefeuilles

Nadere informatie

Patriottisch beleggen: investeren in de B.V. Nederland?

Patriottisch beleggen: investeren in de B.V. Nederland? Patriottisch beleggen: investeren in de B.V. Nederland? 1. In het politieke debat in Nederland (en overigens ook in andere Europese landen) is beleggen in eigen land een hot topic. Dat is ongetwijfeld

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Conjunctuur

Praktische opdracht Economie Conjunctuur Praktische opdracht Economie Conjunctuur Praktische-opdracht door een scholier 1660 woorden 8 oktober 2006 6,9 43 keer beoordeeld Vak Economie PRAKTISCHE OPDRACHT Conjunctuur. De conjuncturele situatie

Nadere informatie

High Risk. Equity Interest Other. ING Metal Index Note

High Risk. Equity Interest Other. ING Metal Index Note High Risk Equity Interest Other ING Metal Index Note 175% participatie in de mogelijke stijging van een metalen-index 60% garantie van de nominale waarde op einddatum Maximum aflossing: 187,50% van de

Nadere informatie

Beleggen met LG Partners

Beleggen met LG Partners Beleggen met LG Partners Voordat u met ons gaat beleggen wilt u weten waar u aan toe bent. Bij LG Partners begrijpen we dat. Daarom zetten wij in deze brochure op een rijtje hoe wij tegen beleggen aankijken.

Nadere informatie

Robeco Life Cycle Funds

Robeco Life Cycle Funds Robeco Life Cycle Funds KWARTAALBERICHT Q3 2018 Terugblik 2 Portefeuille en verwachtingen 3 In het kort... 4 Productkenmerken 4 Contact & Informatie 5 Terugblik In het begin van het derde kwartaal werden

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Derde kwartaal 2017-1 juli 2017 t/m 30 september 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind september 2017 is 117,8% en is gestegen ten opzichte

Nadere informatie

Toelichting beleggingsbeleid Triodos Bank Private Banking

Toelichting beleggingsbeleid Triodos Bank Private Banking Toelichting beleggingsbeleid Triodos Bank Private Banking Heeft u vragen? Neemt u dan telefonisch contact op met Triodos Bank Private Banking via 030 693 65 05. Of stuur een e-mail naar private.banking@triodos.nl.

Nadere informatie

Huishoudens bouwen hun effectenportefeuille af

Huishoudens bouwen hun effectenportefeuille af Huishoudens bouwen hun effectenportefeuille af Inleiding Door de opkomst van moderne informatie- en communicatietechnologieën is het voor huishoudens eenvoudiger en goedkoper geworden om de vrije besparingen,

Nadere informatie

Beleggen op uw eigen tempo.

Beleggen op uw eigen tempo. Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo. FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. 2 De voordelen van beleggen en het gemak van sparen Flexinvest is een beleggingsplan waarmee u maandelijks een klein bedrag opzij

Nadere informatie

RISICOFACTOREN. Annex SCOTCH WHISKY INTERNATIONAL. Sassenheim. Versie 20120827

RISICOFACTOREN. Annex SCOTCH WHISKY INTERNATIONAL. Sassenheim. Versie 20120827 RISICOFACTOREN SCOTCH WHISKY INTERNATIONAL Sassenheim Versie 20120827 1. Algemeen Investeerders dienen te beseffen en te aanvaarden dat het investeren in Whisky niet zonder risico s is. In deze worden

Nadere informatie

2018: lagere rendementen hogere volatiliteit

2018: lagere rendementen hogere volatiliteit 2018: lagere rendementen hogere volatiliteit Rob Stuiver & Tycho Schaaf Amsterdam, 5 juni 2018 Uw sprekers van vanavond Rob Stuiver Tycho Schaaf Fund Manager VOC Fonds Beleggingsexpert LYNX Blogger VOCbeleggen.nl

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Opgave 1 1 maximumscore 1 oligopolie Voorbeelden van een juiste verklaring zijn: Er is sprake van een beperkt aantal (twee) aanbieders. Toetreding tot deze markt is moeilijk. 2 maximumscore 2 Prijs bij

Nadere informatie

Oktober 2008. Springbank Distillery. Vergeet aandelen koop whisky

Oktober 2008. Springbank Distillery. Vergeet aandelen koop whisky Oktober 2008 Springbank Distillery In tegenstelling tot de geruchten van de laatste maanden gaat de distilleerderij Springbank niet sluiten of stilvallen. Wel hebben ze hun productie aangepast en zijn

Nadere informatie

Fysiek goud is de ultieme veilige haven en zou de basis moeten vormen van ieder vermogen.

Fysiek goud is de ultieme veilige haven en zou de basis moeten vormen van ieder vermogen. Fysiek goud is de ultieme veilige haven en zou de basis moeten vormen van ieder vermogen. Goud is al duizenden jaren simpelweg een betaalmiddel: geld. U hoort de term steeds vaker opduiken in de media.

Nadere informatie

Eindexamen m&o havo 2009 - II

Eindexamen m&o havo 2009 - II Opgave 5 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 4 tot en met 8. Beleggingsvereniging De Toekomst heeft als doel door middel van scholing, advies en het uitwisselen van ervaringen er toe bij te dragen

Nadere informatie

Risk Management. "Don't focus on making money; focus on protecting what you have." - Paul Tudor Jones

Risk Management. Don't focus on making money; focus on protecting what you have. - Paul Tudor Jones Risk Management "Don't focus on making money; focus on protecting what you have." - Paul Tudor Jones Inleiding Het doel van dit document is het introduceren van wat, denken wij, de belangrijkste factor

Nadere informatie

ProBeleggen Symposium 2018

ProBeleggen Symposium 2018 Selectie van beleggingen ProBeleggen Symposium 2018 Workshop Tim Peeters & Jim Tehupuring Welkom! Hoe en welke beleggingen selecteren? Sparen of beleggen of een combinatie? Welke aandelen interessant?

Nadere informatie

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen?

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Over Think Think is opgericht in 2009 als eerste Nederlandse ETF aanbieder. Waarom? Omdat ETF s nog niet perfect waren. Think is sinds 2011 een 60% dochter

Nadere informatie

Beleggen met LG Partners

Beleggen met LG Partners Beleggen met LG Partners Voordat u met ons gaat beleggen wilt u weten waar u aan toe bent. Bij LG Partners begrijpen we dat. Daarom zetten wij in deze brochure op een rijtje hoe wij tegen beleggen aankijken.

Nadere informatie

Hoe ABN, Achmea en Clavis zich positioneren voor het eindspel

Hoe ABN, Achmea en Clavis zich positioneren voor het eindspel Hoe ABN, Achmea en Clavis zich positioneren voor het eindspel Door Harm Luttikhedde - Vandaag FN Premium Nu de volatiliteit terug is op de markten dringt de vraag zich op of het eindspel begonnen is en

Nadere informatie

Kwartaalbericht 3e kwartaal 2009

Kwartaalbericht 3e kwartaal 2009 Kwartaalbericht 3e kwartaal 2009 Dekkingsgraad 107% Belegd vermogen 81,9 miljard Rendement derde kwartaal 9,1% Premie- en indexatiebesluit in vierde kwartaal Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft in

Nadere informatie

De terugkeer van de Greenback!

De terugkeer van de Greenback! De terugkeer van de Greenback! De koersval van de euro tegenover de dollar is hard. Hoe profiteert u als belegger van deze monetaire trendwijziging? Hoe reageert Azië en staat de beurs van Kenya reeds

Nadere informatie

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Woensdag 5 april 2017

Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Woensdag 5 april 2017 Klant: Is beleggen een alternatief voor sparen? Woensdag 5 april 2017 Even voorstellen Bouke van den Berg Ruim 14 jaar actief in de financiële wereld Diverse commerciële functies bij ING, Vanguard en Russell

Nadere informatie

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)!

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Vragen aangeduid met een * toetsen in het bijzonder het inzicht en toepassingsvermogen. Deze vragenreeksen zijn vrij beschikbaar.

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo 2003-I

Eindexamen economie 1-2 vwo 2003-I 4 Antwoordmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 Een voorbeeld van een juiste berekening

Nadere informatie

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven Philips Pensioenfonds heeft de uitvoering van het Philips flex pensioen uitbesteed aan Hewitt Associates Outsourcing B.V. U kunt bij Hewitt Associates terecht met al uw pensioenvragen. De gegevens van

Nadere informatie

Euronext.liffe. Inleiding Optiestrategieën

Euronext.liffe. Inleiding Optiestrategieën Euronext.liffe Inleiding Optiestrategieën Vooraf De inhoud van dit document is uitsluitend educatief van karakter. Voor advies dient u contact op te nemen met uw bank of broker. Het is verstandig alvorens

Nadere informatie

Kwartaalbericht 2e kwartaal 2009

Kwartaalbericht 2e kwartaal 2009 Kwartaalbericht 2e kwartaal 2009 Dekkingsgraad 100% Belegd vermogen 74,7 miljard Rendement tweede kwartaal 8,4% Herstelplan goedgekeurd In het tweede kwartaal heeft Pensioenfonds Zorg en Welzijn een rendement

Nadere informatie

Ik leef mijn leven, AXA Private Management doet mijn geld leven

Ik leef mijn leven, AXA Private Management doet mijn geld leven Ik leef mijn leven, AXA Private Management doet mijn geld leven Bij AXA Private Management doen we er alles voor opdat u zich vrij zou voelen U vertrouwt ons uw geld toe Wij zorgen ervoor dat het opbrengt

Nadere informatie

ishares CURRENCY HEDGED ETF s ALLEEN VOOR PROFESSIONELE BELEGGERS

ishares CURRENCY HEDGED ETF s ALLEEN VOOR PROFESSIONELE BELEGGERS ishares CURRENCY HEDGED ETF s ALLEEN VOOR PROFESSIONELE BELEGGERS Inhoud Inleiding 1 De belangrijkste voordelen van ishares Currency Hedged ETF s 1 De werking van ishares Currency Hedged ETF s 2 De impact

Nadere informatie

Verbeter uw rendement. Peter Siks Beleggerstrainer & auteur

Verbeter uw rendement. Peter Siks Beleggerstrainer & auteur Verbeter uw rendement Peter Siks Beleggerstrainer & auteur 1 Click icon to add picture Click icon to add picture Click icon to add picture Waarom mag ik hier staan? Ex-vloerhandelaar Manager handelshuis

Nadere informatie

Verlaag uw risico door te diversifiëren met valuta. 2011 Currensee, Inc. Currensee is member #0403251 of the National Futures Association (NFA) 1

Verlaag uw risico door te diversifiëren met valuta. 2011 Currensee, Inc. Currensee is member #0403251 of the National Futures Association (NFA) 1 Verlaag uw risico door te diversifiëren met valuta 2011 Currensee, Inc. Currensee is member #0403251 of the National Futures Association (NFA) 1 Agenda Wat is de valutamarkt? Hoe werkt de valutamarkt?

Nadere informatie

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services

Ezcorp Inc. TIP 2: Verenigde Staten. Ticker Symbol. Credit Services TIP 2: Ezcorp Inc. Beurs Land Ticker Symbol ISIN Code Sector Nasdaq Verenigde Staten EZPW US3023011063 Credit Services Ezcorp (EZPW) is een bedrijf dat leningen verstrekt en daarnaast tweedehands spullen

Nadere informatie

De opmars van zorgvastgoed

De opmars van zorgvastgoed De opmars van zorgvastgoed september 2014 www.dtz.nl Duidelijk. DTZ Zadelhoff De opmars van zorgvastgoed Met een gemiddeld aandeel van 56% van het totale investeringsvolume, lag de nadruk op de beleggingsmarkt

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Samenvatting: dalende euro en dalende rente Nominale dekkingsgraad gedaald van 117,4% naar 115,1%

Nadere informatie

Beleggen. voor beginners

Beleggen. voor beginners Beleggen voor beginners Beleggen voor beginners Inhoudsopgave Een uitgave van beginmetbeleggen.com Beleggen brengt altijd risico s met zich mee. Hoewel de informatie in dit document met de grootst mogelijke

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Geen rendement zonder risico 1 Rustig en onrustig beleggen 12 2 Alles heeft z n prijs 27 3 Verdeel en heers 41

Inhoud. Deel 1 Geen rendement zonder risico 1 Rustig en onrustig beleggen 12 2 Alles heeft z n prijs 27 3 Verdeel en heers 41 Inhoud Inleiding 9 Deel 1 Geen rendement zonder risico 1 Rustig en onrustig beleggen 12 2 Alles heeft z n prijs 27 3 Verdeel en heers 41 Deel 2 Eigen vermogen of onvermogen 4 Eigen vermogen 56 5 Uit balans

Nadere informatie

Février 2011. Trends Finance Day June 1st 2013

Février 2011. Trends Finance Day June 1st 2013 Février 2011 Trends Finance Day June 1st 2013 STATE BANKRUPTCY POSITIVE CONSUMPTION More responsible More ethical More social More ecological More respect Van MVI tot Impact Financing Het Belgisch landschap

Nadere informatie

DCA-Finance Agri Note. 115% garantie van de nominale waarde op einddatum. Profiteer van de mogelijke prijsstijging van landbouwgrondstoffen

DCA-Finance Agri Note. 115% garantie van de nominale waarde op einddatum. Profiteer van de mogelijke prijsstijging van landbouwgrondstoffen Protection Equity Interest Other Deze brochure is opgesteld voor de aanbieding van deze Note en is na sluiting van de inschrijvingsperiode niet meer geactualiseerd. Voor actuele informatie met betrekking

Nadere informatie

DB Private Solutions. Discretionaire portefeuilles, beheerd door professionals. Investeer in uw leven

DB Private Solutions. Discretionaire portefeuilles, beheerd door professionals. Investeer in uw leven DB Private Solutions Discretionaire portefeuilles, beheerd door professionals Investeer in uw leven U delegeert, wij beheren. De voorbije jaren hebben de beursprestaties duidelijk aangetoond dat de markten

Nadere informatie

Verhoog het rendement en verlaag het risico met ETF s. Hoe bouwt u eenvoudig een gespreide beleggingsportefeuille tegen lage kosten

Verhoog het rendement en verlaag het risico met ETF s. Hoe bouwt u eenvoudig een gespreide beleggingsportefeuille tegen lage kosten Verhoog het rendement en verlaag het risico met ETF s Hoe bouwt u eenvoudig een gespreide beleggingsportefeuille tegen lage kosten 8 oktober 2015 Wie geeft deze presentatie? Martijn Rozemuller Oprichter

Nadere informatie

Beleggingrisico s. Rendement en risico

Beleggingrisico s. Rendement en risico Beleggingsrisico s Beleggingrisico s Onderstaand tref je de omschrijving aan van de belangrijkste beleggingsrisico s die samenhangen met jouw keuze voor een portefeuilleprofiel. Je neemt een belangrijke

Nadere informatie

Rapportage 2e kwartaal 2016

Rapportage 2e kwartaal 2016 Rapportage 2e kwartaal 2016 Economische ontwikkelingen Inleiding Markten worden geregeerd door de uitkomst van het referendum in Groot Brittannië (VK) eind juni. De keuze om de Europese Unie te verlaten

Nadere informatie

Inflatie protectie: risico management of slim beleggen?

Inflatie protectie: risico management of slim beleggen? Inflatie protectie: risico management of slim beleggen? 1. Precies een jaar geleden schreven we over het inflatiefenomeen dat altijd zijn kop opsteekt na periodes van recessie. Onze conclusie was dat nieuwe

Nadere informatie

Prospectus Investeren in Schotse Single Malt Whisky s

Prospectus Investeren in Schotse Single Malt Whisky s APRIL 2017 Prospectus Investeren in Schotse Single Malt Whisky s 0 Definities Tenzij expliciet anders aangeduid, worden in dit prospectus de volgende begrippen en afkortingen gebruikt: Belegger(s) De (rechts-)persoon(personen)

Nadere informatie

Trade van de week. Welcome to. Africa

Trade van de week. Welcome to. Africa Trade van de week Welcome to Africa We versturen nu al een tijdje wekelijks de Trade van de Week. Een Trade van de Week hoeft in absolute termen niet de grootste winst op te leveren. Een kleine investering

Nadere informatie

Your investments Our business

Your investments Our business realiseer toprendement met een zorgeloze service Your investments Our business 2 Er zijn heel wat alternatieven om je spaargeld aan het werk te zetten, maar die alternatieven worden vaak beïnvloed door

Nadere informatie

Eenvoudig beleggen met trackers

Eenvoudig beleggen met trackers Eenvoudig beleggen met trackers Rabobank Rijn en Veenstromen 14 Oktober 2010 Gertjan Dorrepaal Directoraat Private Banking Beleggingscompetence Agenda 1. Wat zijn Trackers? Explosieve groei Geschiedenis

Nadere informatie

Trade van de week. Winnen met. Indexopties

Trade van de week. Winnen met. Indexopties Trade van de week Winnen met Indexopties Hoe profiteer je van een stijgende of dalende beurs? Veel traders proberen dit door zelf een aantal aandelen uit de index te kiezen en daar long of short op te

Nadere informatie

De Praktijk van het verdubbelen

De Praktijk van het verdubbelen De Praktijk van het verdubbelen Rob Stuiver & Tycho Schaaf Amsterdam, 21 februari 2017 Uw sprekers van vanavond Rob Stuiver Tycho Schaaf Eigenaar VOCbeleggen.nl Beleggingsexpert LYNX Verdubbelaar en blogger

Nadere informatie

Marktwaardedekkingsgraad per 31 maart 2014: 128,6%, een toename van 3,3%-punt ten opzichte van 31 december 2013.

Marktwaardedekkingsgraad per 31 maart 2014: 128,6%, een toename van 3,3%-punt ten opzichte van 31 december 2013. Kwartaalbericht 2014 Samenvatting Marktwaardedekkingsgraad per 31 maart 2014: 128,6%, een toename van 3,3%-punt ten opzichte van 31 december 2013. Meer informatie vindt u op de website. Beleggingsrendement

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten eerste kwartaal 2018 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1

Presentatie beleggingsresultaten eerste kwartaal 2018 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Presentatie beleggingsresultaten eerste kwartaal 2018 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg, Aegon Asset

Nadere informatie

Finance Avenue 16 november 2013. Gilles Coens Verantwoordelijke portefeuillebeheer en advies

Finance Avenue 16 november 2013. Gilles Coens Verantwoordelijke portefeuillebeheer en advies Finance Avenue 16 november 2013 Gilles Coens Verantwoordelijke portefeuillebeheer en advies Wie zijn wij? Dichtbij en ten dienste van de klant Een luisterend oor inspelend op de behoe5e van de klant Een

Nadere informatie

Prospectus Investeren in Schotse Single Malt Whisky s

Prospectus Investeren in Schotse Single Malt Whisky s JANUARI 2018 Prospectus Investeren in Schotse Single Malt Whisky s 0 Definities Tenzij expliciet anders aangeduid, worden in dit prospectus de volgende begrippen en afkortingen gebruikt: Belegger(s) De

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht april 2018

Terugblik. Maandbericht april 2018 Maandbericht april 2018 Terugblik Aandelenbeurzen lopen in april groot deel van verlies in De keuzes die we voor u maakten in de portefeuilles - we zijn overwogen in aandelen en vastgoed ten koste van

Nadere informatie

Toekomstwensen vervullen voor uzelf én voor de wereld

Toekomstwensen vervullen voor uzelf én voor de wereld Toekomstwensen vervullen voor uzelf én voor de wereld Vermogensbeheer met meerwaarde Een vermogen biedt de mogelijkheid om toekomstwensen te vervullen. Voor uzelf én voor de wereld. ASN Vermogensbeheer

Nadere informatie

T a s t i n g i n f o r m a t i e b e h o r e n d b i j d e p r o e v e r i j e n v a n w w w. w h i s k y - t a s t i n g s. n l

T a s t i n g i n f o r m a t i e b e h o r e n d b i j d e p r o e v e r i j e n v a n w w w. w h i s k y - t a s t i n g s. n l Geschiedenis W H I S K Y Woord: uisge beatha ( levenswater ) uisgebaugh verbasterd tot whisky Oorspong: (evt. eerst: mesopotamie) N-Afrika/Arabische cultuur zendelingen Ierland Schotland Schrijfwijze:

Nadere informatie

Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen

Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we die premies voor u beleggen.

Nadere informatie

Slimmer beleggen met ETF s. Donderdag 22 juni te Nijmegen

Slimmer beleggen met ETF s. Donderdag 22 juni te Nijmegen Slimmer beleggen met ETF s Donderdag 22 juni te Nijmegen Even voorstellen Martijn Rozemuller Ruim 20 jaar actief in de financiële wereld In 1995 gestart als arbitrage handelaar bij Optiver Oprichter en

Nadere informatie

Trade van de Week. ETF s. als alternatief. voor aandelen

Trade van de Week. ETF s. als alternatief. voor aandelen Trade van de Week ETF s als alternatief voor aandelen In mijn zoektocht naar de Trade van de Week stuitte ik vandaag niet zozeer op een trade, maar eerder op een trader van de week. Deze klant trok mijn

Nadere informatie