Oktober Springbank Distillery. Vergeet aandelen koop whisky

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oktober 2008. Springbank Distillery. Vergeet aandelen koop whisky"

Transcriptie

1 Oktober 2008 Springbank Distillery In tegenstelling tot de geruchten van de laatste maanden gaat de distilleerderij Springbank niet sluiten of stilvallen. Wel hebben ze hun productie aangepast en zijn er momenteel een 50-tal vaten aan het mouten. De eigenaars denken dat het mouten tegen kerst 2008 zal gedaan zijn en dat ze in 2009 terug kunnen beginnen met distilleren. Ook laten ze weten dat hun verschillende websites, 3 in hun geval, een volledige facelift hebben gekregen. Vergeet aandelen koop whisky Crisis of geen crisis, de handel in whisky floreert. In een periode waarin investeerders wegvluchten van de aandelenmarkten maakt de World Whiskey Index een gemiddeld rendement van 26,2 procent. Sinds de start van de index 11 maanden geleden is er voor ruim 2 miljoen euro geïnvesteerd via de internetbeurs voor handel in het Schotse vocht. De vorig jaar gelanceerde online whiskybeurs, een initiatief van whiskybedrijf The Whisky Talker, is een internationaal verhandelingplatform voor exclusieve single malt whisky's. Investeerders kunnen via de whisky-index een portefeuille samenstellen en ermee handelen. Bij de introductie van de index relativeerde directeur Michel Kappen van The Whisky Talker dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst: "Maar ook al stijgt de waarde van de whisky niet, dan heb je altijd nog een heerlijke fles om leeg te drinken", klonk het toen. Op de beurs worden ondertussen zo'n flessen aangeboden. Vooral de single malt whisky's van de Bowmore distilleerderij waren de afgelopen periode in trek. De absolute uitschieter is de dertig jaar oude Bowmore, die een rendement behaalde van bijna 140 procent. Maar er zijn ook verliezers, Glengoyne liet het afgelopen jaar 22% liggen. Sinds de jaren '90 is er een toenemende vraag naar whisky, niet alleen in onze contreien, maar vooral in Azië (Japan) en grote delen van Europa. Rusland en China zijn opkomende markten waardoor de vraag naar (exclusieve) single malt whisky sterk is toegenomen. Omdat distilleerderijen hier onvoldoende op hebben ingespeeld, is er nu een tekort aan voorraad ontstaan. Door het langdurige rijpingsproces (doorgaans 12 jaar of langer) wordt het moeilijker om nog aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. Binnen 5 tot 10 jaar zullen er geen whisky s van gesloten distilleerderijen meer verkrijgbaar zijn. Dat maakt whisky vandaag een interessant beleggingsproduct.

2 Whisky Collection returns home De Braziliaan Claive Vidiz is momenteel in Edinburgh aanwezig voor een tentoonstelling van zijn whiskycollectie van ongeveer 3384 flessen, verzameld over een periode van 35 jaar. De flessen werden overgekocht door Diageo, maar het kostenplaatje hiervan is niet gekend. Wel willen ze ons laten weten dat de collectie een onschatbare waarde heeft en dat er zowel courante als zeldzame whiskybottelingen aanwezig zijn. De collectie wordt momenteel bewaard op een zeer beveiligde plaats om later te worden uitgeleend aan The Scotch Whisky Experience on the Royal Mile volgend jaar. Tussen de aangekochte flessen bevinden zich: een zeldzame fles Strathmill single malt gebotteld voor de 100ste verjaardag van de distilleerderij. Een gelimiteerde botteling daar er maar 100 flessen beschikbaar waren en dat deze toen aan enkele staatshoofden werden overhandigd. Een 2de botteling is een fles Dimple Pinch, één van de eerste speciale edities ooit gemaakt. Deze fles werd aangekocht in 1969 voor 1,000 $, dit was de duurste fles op de markt op dat moment. Verstopt en vergeten! Een fles whisky, 100 jaar oud, gevonden achter een valse deur in een Amerikaanse woonst is volgens kenners meer dan 5,000 waard. Experts denken dat deze fles Glencadam verloren is gegaan tijdens de Prohibition of drooglegging tussen 1920 en De vondst werd gedaan gedurende de jaren 50 wanneer het volledige huis een renovatie kreeg en deze muur werd afgebroken. Deze fles wordt geveild bij Bonhams in Edinburg op woensdag 12 November 2008, andere flessen die dan ook onder de hamer zullen gaan zijn vb. The Balvenie 1937, The Macallan Select Reserve 1948 en een 50-jaar oude Springbank. Misschien beslis ik naderhand om mijn Macallan Select Reserve 1946 ook eens te laten veilen.

3 Illegaal stoken Edmund Flynn, 66 jaar, en zijn zoon Ross, 24 jaar, moeten niet naar de cel voor het illegaal stoken van whisky. Beide heren werd betrapt begin dit jaar door 2 agenten in burger. Hun verklaring was als volgt: Edmund: werd benaderd door louche zakenmannen om te stoken, indien niet dan bedreigde ze hem tot hij dit deed Ross: heeft nooit geholpen bij het stoken, hielp enkel zijn vader bij het tillen van zware lasten. Gekregen strafmaat: Edmund: 24 weken met uitstel, alhoewel hij reeds voor gelijkaardige feiten was veroordeeld Ross: 12 maanden community order waarvan 120 uren onbetaald. New releases Diageo heeft alvast enkele nieuwe producten op de markt gebracht zoals de Glen Elgin 16y, de Brora 25y, Port Ellen en 3 verschillende versies van Linkwood 1981 nl. Port, Red Wine en Rum. Wie nog een Brora 30y official release wenst te bemachtigen zal zich moeten haasten, aangezien deze niet lang meer verkrijgbaar zullen zijn. Balblair heeft ook een nieuwe release op de markt gebracht nl. een Vintage Deze is op 23 maart 1965 gedistilleerd in een single American Oak ex Sherry Cask en is gebotteld op 52,3%. Van deze vintage zijn er amper 350 flessen beschikbaar. Elke fles is voorzien van een echtheidscertificaat, een boekje een een gesigneerde brief van Distillery Manager John MacDonald met de melding dat ze recht hebben op een door Fin Macroe gesigneerde foto van de distilleerderij. In Edderton zijn ze heel blij met deze unieke en oude malt, want zeg nu zelf hoe groot is de kans dat je nog zo n uitstekend vat tegenkomt. De geur is licht rokerig, rozijnen, peren en citroen. De smaak is zoet, romig, kruidig, honing en licht rokerig en heeft een lange afdronk Dalmore brengt een 50 jaar oude single malt op de markt. Deze whisky is gelimiteerd tot 191 flessen en is uitgebracht in Portugese kristallen decanters en zal enkel te verkrijgen zijn via de travel retail sector. De verkoopsprijs zal ongeveer 700 per fles bedragen.

4 De nieuwe editie van de Ardbeg Mor is gelanceerd, maar de vorige editie was op vatsterkte en is nu op 46% gebotteld. Deze fles van 450cl is verkrijgbaar bij Jurgen s Whiskyhuis aan 449,99 euro. Blackadder brengt binnekort terug enkele nieuwe raw cask bottelingen op de markt nl. Dalmore 1976 (28y 58%), Glencadam 1971 (36y 56,1%) en Glenugie 1981 (24y 61,8%). Berry Bros & Rudd heeft een laatste toevoeging gedaan aan zijn Blue Hanger portfolio. Op 01/10/2008 hebben ze bekendgemaakt dat de 4th Limited Release van deze vatted/blended malt whisky weldra op de markt zal komen, maar de aanwezigen op onze Berry Bros whisky degustatie van 24/10/2008 hebben alvast het privilége gekregen om deze reeds te proeven. Deze fles werd ons aangeboden door Doug McIvor himself, waarvoor onze dank en de reacties waren ook positief. Deze vatted malt bestaat uit verschillende whisky s nl. Mortlach Glenlivet en Glen Elgin die tussen de 16 en de 34 jaar oud zijn en gebotteld is op 45,6%. Met deze vatted malt mikken ze hoog en willen ze elk aspect van de toegevoegde whisky s naar boven laten komen, aldus Doug McIvor. Wel is er steeds een sterke invloed van sherry vaten geweest, maar hij probeerde dit steeds in balans te brengen door de complexiteit van de andere whisky s. Tragisch ongeval Bij het busongeval op 31/10/2008 in Egypte zijn er 6 mensen om het leven gekomen waaronder ook Jan Filliers van de gelijknamige jeneverstokerij in het Oost-Vlaamse Bachte- Maria-Leerne bij Deinze. Zijn vier kinderen en zijn vrouw raakten gewond. Bij deze betuigen wij ons medeleven aan de slachtoffers en hun familie.

5 Activiteiten Jurgen s Whiskyhuis Zaterdag 22/11/08 om 11u Masterclass Glenfarclas door Ian Mc William 12y 15y 17y 21y 25y th Anniversary Zondag 23/11/08 om 16u Masterclass Glengoyne door Anthony Mc Cullum 10y 12y 17y 21y Single Cask Tokay 1996 Programma : - Masterclas Glenfarclas of Glengoyne - Bezoek stokerij Filliers en het productieproces van de Goldlys Belgian Whisky - Tasting Goldlys Belgian Whisky - Hapje en de mogelijkheid tot aankoop van alle Glenfarclas, Glengoyne en Goldlys producten. De deelnameprijs voor een Masterclass van Glenfarclas of Glengoyne bedraagt amper 15 euro en is telkens gelimiteerd tot 25 personen. Elke bezoeker zal ook nog 2 waardebons ontvangen t.w.v. 5 euro elk, die hij kan benutten bij een aankoop van een fles naar keuze Glenfarclas, Glengoyne of Goldlys. 1 bon per fles. Inschrijven kan rechtstreeks in onze winkel, gelegen in het Gaverland 70 te 9620 Zottegem of via een overschrijving op het rekeningnummer met vermelding van de gewenste tasting (Glenfarclas of Glengoyne) en uw familienaam. Meer info te verkrijgen via Hebridean Whiskyclub Na de oproep in mijn vorige nieuwsbrieven voor medewerkers voor de opstart van een whiskyclub hebben sommigen onder jullie hierop gereageerd en is ons clubje reeds opgestart. Indien je interesse hebt om bij onze club aan te sluiten of meer info wenst te weten omtrent onze activiteiten stuur ons een berichtje naar of hou onze website die eind volgende week zal gelanceerd worden zeker in het oog. Als eerste activiteit organiseren wij op 12/12/2008 een beginners tasting in het ontmoetingcentrum van Leeuwergem te Zottegem en dit voor amper 15 euro.

Inhoudsopgave. Over de auteurs 117 Over de uitgever 119 Nog meer boeken 121

Inhoudsopgave. Over de auteurs 117 Over de uitgever 119 Nog meer boeken 121 Inhoudsopgave Introductie 1 Hoofdstuk 1. Water uit stenen persen 3 2. Succesgeheimen 9 3. De nieuwe paradigmaverschuiving 15 4. Principes van internet marketing voor netwerk marketers 19 5. Informatie

Nadere informatie

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE W E V R O E G E N U I T 2 0 L A N D E N H O E Z E D E N K E N IN EEN ONDERZOEK UITGEVOERD DOOR CICERO BLACKROCK INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE WAT HOUDT NEDERLANDERS

Nadere informatie

Welkom bij de coachingclub! Hoe verdienen professionals

Welkom bij de coachingclub! Hoe verdienen professionals Welkom bij de coachingclub! Hoe verdienen professionals geld met opties? DISCLAIMER-AFWIJZING AANSPRAKELIJKHEID Cashflowopties.com is een produkt en website van Volatility Trading BVBA, met statutaire

Nadere informatie

Hoe u meer winst maakt met de winst van s werelds beste bedrijven

Hoe u meer winst maakt met de winst van s werelds beste bedrijven 1 Dividend liegt niet! Hoe u meer winst maakt met de winst van s werelds beste bedrijven Vandaag ga ik u niet vertellen dat u aandelen Coca-Cola, Pepsi of McDonald s moet kopen. Wel ga ik u vertellen wanneer

Nadere informatie

Waar ligt dat dat aan?

Waar ligt dat dat aan? Ook al is hij al zestien jaar niet meer actief als marktonderzoeker toch blijft Maurice de Hond (52) voor velen nog altijd een opiniepeiler. De Hond gaat naar de beurs en iedereen zal dat weten. Met zijn

Nadere informatie

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam Werkboek voor jonge beleggers 1200 Praagse miniatuur (kleine afbeelding in een boek) van een werkplaats voor manuscripten (geschreven boeken) waar de

Nadere informatie

Gratis uitgave van PensioenDividend.nl. Elke Maand Dividend. Geniet van een extra maandinkomen zonder de kosten van een dure verzekeraar

Gratis uitgave van PensioenDividend.nl. Elke Maand Dividend. Geniet van een extra maandinkomen zonder de kosten van een dure verzekeraar Gratis uitgave van PensioenDividend.nl Elke Maand Dividend Geniet van een extra maandinkomen zonder de kosten van een dure verzekeraar Droomt u ook wel eens van een extra maandinkomen en dat zonder daar

Nadere informatie

De consument en zijn beleggingsverzekering. Waarom sommige bezitters in actie komen en andere niet

De consument en zijn beleggingsverzekering. Waarom sommige bezitters in actie komen en andere niet De consument en zijn beleggingsverzekering Waarom sommige bezitters in actie komen en andere niet 2 / De consument en zijn beleggingsverzekering De consument en zijn beleggingsverzekering Waarom sommige

Nadere informatie

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

Beleggen met de Warren Buffett strategie

Beleggen met de Warren Buffett strategie Beleggen met de Warren Buffett strategie Tien pakkende artikelen over de value investing filosofie van s werelds beste belegger drs. Hendrik Oude Nijhuis WarrenBuffett.nl December 2007 www.warrenbuffett.nl/aandelen

Nadere informatie

SPELERS WERELD. Ageas in zijn huidige vorm bestaat nog maar vijf jaar, maar DE KRUIN IN AZIË DE WORTELS IN BELGIË,

SPELERS WERELD. Ageas in zijn huidige vorm bestaat nog maar vijf jaar, maar DE KRUIN IN AZIË DE WORTELS IN BELGIË, 15 november 2014 WERELD SPELERS H O E B E L G I S C H E B E D R I J V E N D E W E R E L D V E R O V E R E N Met een oppervlakte van 30.528 vierkante kilometer is België maar een klein stipje op een wereldkaart,

Nadere informatie

Het Bierviltje Actueel blz 1

Het Bierviltje Actueel blz 1 voorblad Het Bierviltje Actueel blz 1 Hallo biervrienden Hopelijk kan ik u met deze tweede editie van 2013 van ons geliefd tijdschrift wat meer zon en warmte brengen, want de weergoden laten ons de laatste

Nadere informatie

Wat u moet weten over beleggen

Wat u moet weten over beleggen Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we deze

Nadere informatie

E-mail marketing verleden tijd?

E-mail marketing verleden tijd? E-mail marketing verleden tijd? Seminar onderzoek van Joost van der Goot STUDENT: 1582927 DOCENT: Rob van den Idsert DATUM: 04-01-2015 1 of 21 Inhoudsopgave - Inleiding blz 3 - Aanleiding blz 3 - Doelstelling

Nadere informatie

Oss, het magazine najaar 2012. Is er leven na MSD?

Oss, het magazine najaar 2012. Is er leven na MSD? 6 Tekst: Gert-Jan Van Zoggel, Wilma Willemse, Roel Kuilder Fotografie: Frank Zwinkels Is er leven na MSD? Het bericht van MSD om haar vestiging in Oss grondig te reorganiseren, sloeg in de zomer van 2010

Nadere informatie

Vraag en antwoord: waarom beleggen in staatsobligaties?

Vraag en antwoord: waarom beleggen in staatsobligaties? ING Investment Office Publicatiedatum: 13 maart 2014 Vraag en antwoord: waarom beleggen in staatsobligaties? In onze beleggingsvisie op 2014 ( Visie 2014: minder crisis, meer groei ) kunt u lezen dat we

Nadere informatie

Duurzaam Beleggen 2010

Duurzaam Beleggen 2010 Toegankelijkheidsonderzoek Duurzaam Beleggen 2010 Met sprongen vooruit Toegankelijkheidsonderzoek Duurzaam Beleggen 2010 Kees Gootjes, MSc Projectmanager Duurzaam Beleggen Culemborg, februari 2010 In samenwerking

Nadere informatie

Beursgang Alibaba. Thomas Stelling Aandelenkopen.nl 19-9-2014

Beursgang Alibaba. Thomas Stelling Aandelenkopen.nl 19-9-2014 2014 Beursgang Alibaba Dit rapport verstrekt diverse inzichten over Alibaba. Kom erachter of het verstandig is om Alibaba aandelen te kopen en of het winstgevend kan zijn om mee te doen met de Alibaba

Nadere informatie

EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE

EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE Brugge VOORWOORD Beste student, Je bent jong en wil wat? Dan is dit voor jou. Zijn verzekeringen in? Zeker weten! Waarom? Luister even naar me... De verzekeringsstudies

Nadere informatie

EFFICIËNT SPAREN VOOR JE BABY. carl de boom

EFFICIËNT SPAREN VOOR JE BABY. carl de boom EFFICIËNT SPAREN VOOR JE BABY carl de boom Beste, Je hebt deze bundel waarschijnlijk gekregen omdat je net papa of mama bent geworden. Van harte gefeliciteerd! Er zal zeer veel op je afkomen, en sommige

Nadere informatie

Uw pensioenbulletin juli 2011. Beleggingsbeleid doorgelicht. Algemeen Mijnwerkersfonds

Uw pensioenbulletin juli 2011. Beleggingsbeleid doorgelicht. Algemeen Mijnwerkersfonds Uw pensioenbulletin juli 2011 Beleggingsbeleid doorgelicht Algemeen Mijnwerkersfonds Externe deskundigen hebben in opdracht van het bestuur een zogenaamde ALM-studie (Asset Liability Management) uitgevoerd.

Nadere informatie

Leren Beleggen. Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010

Leren Beleggen. Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010 Leren Beleggen Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010 Welkom (nieuwe) belegger. U bent begonnen aan een nieuwe hobby die ontzettend leuk kan zijn. Is zeg kan zijn, want ik zal u in dit rapport de realiteit

Nadere informatie

Inhoud REDACTIONEEL VAN DE VOORZITTER OVER DUITENBERG AGENDA THE WOLF OF WALL STREET? WAT IS BELEGGEN? BEGINNEN MET BELEGGEN, MAAR WAAR?

Inhoud REDACTIONEEL VAN DE VOORZITTER OVER DUITENBERG AGENDA THE WOLF OF WALL STREET? WAT IS BELEGGEN? BEGINNEN MET BELEGGEN, MAAR WAAR? 02 REDACTIONEEL Inhoud 03 VAN DE VOORZITTER 06 04 OVER DUITENBERG 06 07 AGENDA THE WOLF OF WALL STREET? 07 10 WAT IS BELEGGEN? 11 14 BEGINNEN MET BELEGGEN, MAAR WAAR? ERVARINGEN VAN DUITENBERGERS 18 18

Nadere informatie

Connect. Specialiteiten uit Wapenveld. Connect online: http://one.akzonobel.intra/country/nl. Jaargang 9 September 2011 #04

Connect. Specialiteiten uit Wapenveld. Connect online: http://one.akzonobel.intra/country/nl. Jaargang 9 September 2011 #04 Connect Connect online: http://one.akzonobel.intra/country/nl Jaargang 9 September 2011 #04 Specialiteiten uit Wapenveld Connect #04 September 2011 pagina 2 In deze Connect Connect wordt OneWorldNL Geen

Nadere informatie

Samenmogelijkmaken. Onderzoeknaardemotivaties vancrowdfundersinnederland. PetervandenAkker,RonaldKleverlaan, GijsbertKorenenKoenvanVliet

Samenmogelijkmaken. Onderzoeknaardemotivaties vancrowdfundersinnederland. PetervandenAkker,RonaldKleverlaan, GijsbertKorenenKoenvanVliet Samenmogelijkmaken Onderzoeknaardemotivaties vancrowdfundersinnederland PetervandenAkker,RonaldKleverlaan, GijsbertKorenenKoenvanVliet Op dit werk is de volgende Creative Commons licentie van toepassing:

Nadere informatie

Rabo magazine 2012? Welke zekerheden zijn er in. WIM DELVOYE Je moet zeker niet beleggen bij een bank. spaarrekeningen van het jaar.

Rabo magazine 2012? Welke zekerheden zijn er in. WIM DELVOYE Je moet zeker niet beleggen bij een bank. spaarrekeningen van het jaar. # 1 Welke zekerheden zijn er in 2012? WIM DELVOYE Je moet zeker niet beleggen bij een bank Ontdek de spaarrekeningen van het jaar Focus op uw spaargeld 2 Edito Geslaagde vergelijking 3 OOK IN 2012 HET

Nadere informatie

Hugo Bakker Trainer & Coach

Hugo Bakker Trainer & Coach Hugo Bakker Trainer & Coach Introductie Website maken en Passief Inkomen Creëren Toen Ik deze e-mail cursus schreef in 2011 was mijn avontuur op het internet nog maar net begonnen. Het liep niet direct

Nadere informatie

DE ONSTUITBARE OPMARS VAN INDEXPRODUCTEN

DE ONSTUITBARE OPMARS VAN INDEXPRODUCTEN nummer 2 * juni 2015 Financieel advies en inzicht voor gevorderden * jaargang 10 FONDS NL Financiële doelen en de obstakels onderweg GIMME AN E GIMME M A T Ivar Roeleven praat met filmregisseur Rita Horst

Nadere informatie

Compensatie na geweld

Compensatie na geweld Compensatie na geweld Wie krijgen er een vergoeding van het Schadefonds Geweldsmisdrijven en wat zijn de effecten van zo n financiële vergoeding? Door Drs. J.D.W.E. Mulder José Mulder is als promovenda

Nadere informatie