7 tips voor zorgeloos en winstgevend investeren in whisky

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "7 tips voor zorgeloos en winstgevend investeren in whisky"

Transcriptie

1

2 7 tips voor zorgeloos en winstgevend investeren in whisky Investeren en genieten tegelijk Er wordt veel geklaagd onder beleggers. Sparen en beleggen brengt bijna niets meer op. Aandelen staan weer op het hoogtepunt van voor de crisis in 2008, maar al die tijd hebben ze ook niets opgebracht. Geen meerwaarden, geen plezier. Echt vermogende mensen, in vakjargon HNWIs genoemd, High Net Worth Individuals, hebben al jaren leuke én winstgevende bestedingen voor hun kapitaal ontdekt! Uit studies blijkt dat de superrijken een steeds groter deel van hun vermogen investeren in wat zij Investments of Passion (IoP) noemen. Denk maar aan classic cars, moderne kunst, juwelen en diamanten, antiek, wijn Deze activa geven hen een hoge dosis plezier en beleving. Voor de nieuwe rijken in vooral Azië komt er nog bij dat deze passion investments hun status verhogen. Vermogende Chinezen bijvoorbeeld hebben er heel veel geld voor over om aan de buitenwereld te tonen hoe succesvol ze wel zijn. Sinds de economische en financiële crisis van zien we dat ook minder vermogende particulieren een stuk van hun kapitaal investeren in zeldzame, tastbare activa. Dat komt omdat zij hebben vastgesteld dat de prijzen van oldtimers, kunstwerken, juwelen zijn blijven stijgen tijdens de financiële crisis terwijl aandelen vanaf de top meer dan 50% van hun waarde verloren. Ze hebben ontdekt dat Investments of Passion bovendien een lage correlatie hebben met de financiële markten en dus een prima diversificatie kunnen zijn voor hun vermogen. En alhoewel oldtimers en kunstwerken geen financiële producten zijn worden zeldzame activa steeds vaker als een interessante investering gezien. De belangrijkste opbrengst van passion investments mag gezien worden in het plezier, in de beleving die ze verschaffen. In vergelijking met klassieke beleggingen die weinig of geen intrest meer opbrengen bieden deze zgn. nieuwe investeringen vaak een hoge emotional return on investment. In het rijtje van de nieuwe lifestyle investeringen hoort zeker ook Schotse single malt whisky thuis. In de media wordt steeds vaker aandacht geschonken aan de opportuniteit die investeren in vloeibaar goud vandaag is. Hoog tijd dus voor 7 tips die uw investering in whisky zorgeloos en winstgevend moeten maken.

3 Tip1: Investeer in fysieke flessen whisky Stop uw geld niet in een beleggingsfonds of een of ander financieel product dat in whisky belegt. Investeren doe je door zelf fysieke, tastbare activa te verwerven. Dat is iets anders dan geld stoppen in een fonds. Het probleem met dergelijke beleggingsfondsen is dat wanneer meerdere klanten op eenzelfde moment hun geld terugvragen het fonds vaak verplicht wordt om flessen van de hand te doen tegen te lage prijzen, met alle gevolgen van dien voor de beleggers die nog in het fonds zitten. Bovendien is het zo dat fondsen instapkosten, jaarlijkse beheerskosten en vaak zelfs prestatievergoedingen rekenen. Op die manier wordt een groot deel van de verwachte waardestijgingen opgesoupeerd door de beheerder, niet door de belegger. Tip2: koop whisky en primeur En primeur is een term die we kennen uit de wijnwereld. Met name in Bordeaux bestaat de mogelijkheid om wijn te kopen nog voor hij gebotteld is, dus tijdens het rijpingsproces. Zo nemen de investeerders een positie in en steken ze de primeurkorting op zak. Ook in Schotland is het mogelijk om single malt whisky te kopen en primeur. Men koopt bijvoorbeeld 200 flessen whisky die nu nog rijpen op vat. Het voordeel is dubbel: de prijs voor 200 flessen is vanzelfsprekend scherper dan die voor pakweg 10 flessen en men geniet de primeurkorting omdat men nu al betaalt ipv. over 8 of 15 jaar, na afloop van de rijpingsperiode. Door aan te kopen en primeur stopt men dus als investeerder zelf de winst op zak die anders door de verschillende tussen- personen wordt verdiend.

4 Tip 3: koop zeldzame Schotse single malt whisky Niet minder dan 27 landen in de wereld produceren whisky of whiskey. Ook in Nederland en België worden heel lekkere en kwalitatief hoogstaande single malts gedistilleerd. Echter, Schotland is de home country wanneer het gaat over de authenticiteit en traditie in de whiskywereld. Investeren doen we uiteraard in de kwalitatieve single malt whisky (gedistilleerd uit uitstluitend gemoute gerst) en niet in een gemengde blend (die een mengeling is van goedkopere graanwhisky s). Amper 15% van de productie in Schotland is single malt. Tot voor enkele jaren was het niet meer dan 10%. Na 3 jaar rijping op vat mag de spirit whisky genoemd worden. Whisky heeft dus per definitie altijd minimum 3 jaar gerijpt maar vaak 10, 15 of 18 jaar. Het is net de uitwisseling tussen het eikenhouten vat en de whisky die zorgt voor het aroma en de kleur. Maar de prijsontwikkeling van whisky wordt vooral bepaald door de zeldzaamheid. Net zoals er van een oldtimer uit 1958 geen exemplaren kunnen bijgemaakt worden is het aantal flessen 25 of 30 jaar oude single malt beperkt. Doorgaans mag men stellen dat met de leeftijd ook de zeldzaamheid en de prijs van de whisky stijgt. Wie whisky en primeur van 20 jaar oud kan kopen en nog 10 jaar laat rijpen tot de leeftijd van 30 jaar, realiseert waarschijnlijk de grootste prijsstijging. Tip 4: zorg voor een exitstrategie Voor investeringen in tastbare activa geldt: kopen is gemakkelijk, maar terug verkopen (en met winst!)? Waar vind je een koper voor je oldtimer of oude munten? Gelukkig is de wereld de laatste 10 jaar ingrijpend veranderd door de komst van het internet. Vandaag vinden kopers en verkopers van over heel de wereld mekaar op gespecialiseerde websites. Op sites zoals de World Whisky Index, afgekort WWI ( kunnen flessen single malt aangeboden worden tegen vraagprijs. Wanneer koper en verkoper akkoord komen over de prijs wordt de deal automatisch gesloten.

5 De WWI is gevestigd in een ultra beveiligd pand in Sassenheim (Nederland), dichtbij de luchthaven van Schiphol. Dagelijks vertrekken er flessen naar nieuwe eigenaren in alle hoeken van de wereld. Tip 5: kies voor maximale garanties Bij enkele Schotse distilleerderijen is het vandaag nog mogelijk om vaten rijpende whisky te kopen. Bij grote namen als Macallan is er een jarenlange wachtlijst, wat er de facto op neerkomt dat u enkel nog afgewerkte producten of flessen kunt kopen. Bij de distilleerderijen waar het wel nog kan, betaalt u een aankoopprijs plus de kosten voor bewaring gedurende bijvoorbeeld 8 jaar. Niet alleen moet u dan nog rekening houden met de kostprijs van de botteling (werkuren, flessen, verpakking) en de toeslagen (BTW en accijns), maar de grootste onzekerheid schuilt bovendien in de smaakevolutie van de whisky in het vat. Zowat drie vierde van de uiteindelijke smaak van de whisky wordt bepaald door het vat, ttz. de uitwisseling van smaken tussen het eikenhout en de spirit. Maar wat als de smaak niet positief evolueert? Wat als er geen goede match is tussen hout en spirit? Dit risico is niet ondenkbaar en er moet wel degelijk rekening mee gehouden worden. Daarom is het veilig om zoveel mogelijk garanties in te bouwen. Scotch Whisky International ( biedt kopers zowel een kwantiteitswaarborg aan (de garantie dat na rijping x aantal flessen zullen afgeleverd worden, rekening houdend met de verdamping van de whisky in het vat), als een kwaliteitswaarborg.

6 Een team van kenners proeft aan het einde van de rijpingsperiode alle whisky s en geeft ze een score. Indien uw whisky minder dan 80 punten op 100 zou halen, dan neemt Scotch Whisky International het vat van u terug en ruilt het voor een vat dat wel een hoge score haalt. Dat is een hele geruststelling omdat whisky een natuurproduct is waarvan de evolutie niet altijd op voorhand kan voorspeld worden. Tip 6: Laat u begeleiden door specialisten Tenzij u een echte kenner bent en over alle faciliteiten ter plaatse beschikt om de rijping van uw whisky op de voet te volgen, laat u zich beter begeleiden door ervaren cask managers in Schotland. Op de foto hierboven (tip 5) ziet u hoe vaten worden opgeslagen in bonded warehouses. Het is vooral tijdens de jarenlange rijping dat whisky de grootste aandacht vereist. Gespecialiseerde cask managers, zoals die van de Coleburn Warehouses in de Speyside regio, volgen alle individuele vaten stuk voor stuk op. Jaarlijks worden samples genomen en wordt een rapport opgemaakt. Dat verslag kan aanbevelingen bevatten om de kwalitatieve evolutie van elke single malt te optimaliseren. Zo kan het interessant zijn om een whisky over te hevelen in een ander vat waarin voorheen sherry, porto of een Franse Bordeaux

7 heeft gerijpt. Zo kunnen de aroma s en de kleur van een whisky op enkele jaren tijd een sterke evolutie ondergaan. De persoonlijke opvolging van elk individueel vat is een noodzaak en de specialisten in Coleburn waarmee Scotch Whisky International samenwerkt hebben hun proces zelfs tot een wetenschap en kunst verheven. Ze noemen het The Art of Maturation. Tip 7: Diversifieer Een gouden regel die geldt voor alle beleggingen en investeringen stelt dat het verstandig is om niet alle eieren in dezelfde mand te leggen en te spreiden over meerdere activa. In het geval van vastgoed of classic cars moet u over een belangrijk vermogen beschikken om voldoende te kunnen spreiden. Met whisky is dat veel gemakkelijker. Enkele Private Barrels kopen hoeft geen fortuin te kosten. Nieuw is dat diversificatie nu ook kan in een Private Collection. Dat is een nieuwe investeringsformule van Scotch Whisky International. Met een collectie koopt u niet alle beschikbare flessen uit één bepaald vat, maar een aantal flessen uit verschillende geselecteerde vaten. Zo is een investering gespreid over meerdere whisky s/distilleerderijen en uiteenlopende leeftijden. Een voorbeeld: Private Collection n 70 Deze collectie bevat een selectie uit vaten van 7 distilleerderijen: Aultmore, Clynelish, Craigellachie, Glenburgie, Imperial (gesloten distilleerderij!), Macduff en Tormore. Het jongste vat (Craigellachie) is 6 jaar oud. Het oudse vat (Imperial) is 24 jaar oud. De voorgestelde optimale rijpingstijd bedraagt gemiddeld 12 jaar. De aankoopprijs van deze collectie bedraagt euro. De verwachte marktwaarde na rijping bedraagt: - gerekend obv. de historische waardeontwikkeling: euro - gerekend obv. de huidige waardeontwikkeling: euro - gerekend obv. de waardeontwikkeling sinds 2008: euro Met een Private Collection past u de 7 tips tegelijk toe: Tip 1: u investeert in een tastbaar actief Tip 2: u koopt en primeur, met een korting, Tip 3: u verwerft zeldzame Schotse single malt whisky,

8 Tip 4: u verkoopt uw flessen straks online aan kopers over heel de wereld, Tip 5: u geniet een kwantitatieve en een kwalitatieve garantie, Tip 6: u wordt van A tot Z begeleid door cask managers in Schotland, Tip 7: u diversifieert over verschillende distilleerderijen en rijpingsperiodes. Is collectie n 70 momenteel nog beschikbaar? En hoe zijn de andere collecties samengesteld? Een overzicht van alle beschikbare Private Barrels en Private Collections vindt u in de kluis van Scotch Whisky International. De lijst met beschikbare vaten is toegankelijk mits u beschikt over een speciale toegangscode. Geïnteresseerden kunnen de toegangscode op eenvoudig verzoek bekomen op Slainte (Schots voor gezondheid! ) Filip Potteau filip@investereninvloeibaargoud.nl Scotch Whisky International Industriekade 18A 2172 HV Sassenheim Nederland

7 tips voor zorgeloos en winstgevend investeren in whisky

7 tips voor zorgeloos en winstgevend investeren in whisky 7 tips voor zorgeloos en winstgevend investeren in whisky Investeren en genieten tegelijk Er wordt veel geklaagd onder beleggers. Sparen en beleggen brengt bijna niets meer op. Aandelen staan weer op het

Nadere informatie

EEN NIEUWE ALTERNATIEVE INVESTERING VOOR BELEGGERS. Financial Times

EEN NIEUWE ALTERNATIEVE INVESTERING VOOR BELEGGERS. Financial Times 13004 Flyer A5-Belgie.indd 1 18-09-13 12:32 EEN NIEUWE ALTERNATIEVE INVESTERING VOOR BELEGGERS Financial Times Onze klanten zien het als een diversificatie voor hun andere beleggingen. Een investering

Nadere informatie

SCHOTSE SINGLE MALT WHISKY BIEDT TOEKOMST- PERSPECTIEF

SCHOTSE SINGLE MALT WHISKY BIEDT TOEKOMST- PERSPECTIEF SCHOTSE SINGLE MALT WHISKY BIEDT TOEKOMST- PERSPECTIEF Aandachtspunten Gestage waardeontwikkeling door rijping en schaarste Inspelen op stijging expressieve productwaarde Vat komt op uw naam Scherpe inkoop,

Nadere informatie

Aandachtspunten. Gestage waardeontwikkeling door rijping en schaarste. Inspelen op stijging expressieve productwaarde. Vat komt op uw naam

Aandachtspunten. Gestage waardeontwikkeling door rijping en schaarste. Inspelen op stijging expressieve productwaarde. Vat komt op uw naam Aandachtspunten Gestage waardeontwikkeling door rijping en schaarste Inspelen op stijging expressieve productwaarde Vat komt op uw naam Scherpe inkoop, geen BTW, geen accijns Whisky heeft altijd handelswaarde

Nadere informatie

21 juni Wegwijs in Tak 23

21 juni Wegwijs in Tak 23 21 juni 2017 Wegwijs in Tak 23 Inhoud Vastrentende beleggingen en obligaties Wat zijn de alternatieven? Investeren in fondsen? Tak 23: de eenvoudige investering Tips om te slagen VASTRENTENDE BELEGGINGEN

Nadere informatie

RISICOFACTOREN. Annex SCOTCH WHISKY INTERNATIONAL. Sassenheim. Versie 20120827

RISICOFACTOREN. Annex SCOTCH WHISKY INTERNATIONAL. Sassenheim. Versie 20120827 RISICOFACTOREN SCOTCH WHISKY INTERNATIONAL Sassenheim Versie 20120827 1. Algemeen Investeerders dienen te beseffen en te aanvaarden dat het investeren in Whisky niet zonder risico s is. In deze worden

Nadere informatie

Er zijn verschillende soorten whisky te benoemen, die elk hun eigen kenmerken hebben.

Er zijn verschillende soorten whisky te benoemen, die elk hun eigen kenmerken hebben. Van Uisge Beatha, dat Schots Gaelic is voor Water of Life, is de naam whisky afgeleidt. De correcte uitspraak is ooskeh bayuh, alhoewel de meningen daarover op de verschillende sites nogal uiteen lopen.

Nadere informatie

Rapport door Filip Potteau Scotch Whisky International

Rapport door Filip Potteau Scotch Whisky International Rapport door Filip Potteau Scotch Whisky International In dit rapport wordt het bekende boek Liquid Gold, Investing Successfully in Whisky besproken. Het is een dik werk van ruim 600 pagina s. Het grootste

Nadere informatie

Whisky maken. Mouten Brouwen Distilleren Rijpen Bottelen

Whisky maken. Mouten Brouwen Distilleren Rijpen Bottelen Whisky maken Mouten Brouwen Distilleren Rijpen Bottelen Mouten Gerst wordt tijdens het mouten vochtig gemaakt, waardoor het ontkiemt. Bij het ontkiemen worden suikers aangemaakt, die in het verdere distilleerproces

Nadere informatie

Beleggen op uw eigen tempo.

Beleggen op uw eigen tempo. Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo. FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. 2 De voordelen van beleggen en het gemak van sparen Flexinvest is een beleggingsplan waarmee u maandelijks een klein bedrag opzij

Nadere informatie

Whisky The basics. 29 mei 2009

Whisky The basics. 29 mei 2009 Whisky The basics 29 mei 2009 Inhoud van presentatie De geschiedenis van whisky Productie van single malt whisky Whisky gebieden van de wereld Whisky trivia Geschatte duur: 20 minuten De geschiedenis van

Nadere informatie

Prospectus Investeren in Schotse Single Malt Whisky s

Prospectus Investeren in Schotse Single Malt Whisky s APRIL 2017 Prospectus Investeren in Schotse Single Malt Whisky s 0 Definities Tenzij expliciet anders aangeduid, worden in dit prospectus de volgende begrippen en afkortingen gebruikt: Belegger(s) De (rechts-)persoon(personen)

Nadere informatie

Prospectus Investeren in Schotse Single Malt Whisky s

Prospectus Investeren in Schotse Single Malt Whisky s JANUARI 2018 Prospectus Investeren in Schotse Single Malt Whisky s 0 Definities Tenzij expliciet anders aangeduid, worden in dit prospectus de volgende begrippen en afkortingen gebruikt: Belegger(s) De

Nadere informatie

Whisky is een beleggingsobject dat kwalificeert als een hoog risico belegging. Het product is om die reden niet geschikt voor iedere belegger.

Whisky is een beleggingsobject dat kwalificeert als een hoog risico belegging. Het product is om die reden niet geschikt voor iedere belegger. Klantprofiel Scotch Whisky International (SWI) is ingeschreven in het register van de AFM als beheerder van beleggingsobjecten. Aan deze vergunning zijn veel verplichtingen verbonden waaronder de zorgplicht

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

Uw spaarrekening: een lage opbrengst in ruil voor veiligheid?

Uw spaarrekening: een lage opbrengst in ruil voor veiligheid? Inhoudstafel Deel 1. Uw spaarrekening: een lage opbrengst in ruil voor veiligheid? 1. Hoe werkt een spaarrekening eigenlijk?............................... 1 1.1. De rente op uw spaarrekening: basisrente

Nadere informatie

Beleggen op uw eigen tempo.

Beleggen op uw eigen tempo. Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo. FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. De voordelen van beleggen en het gemak van sparen Flexinvest is een beleggingsplan waarmee u maandelijks een klein bedrag opzij

Nadere informatie

UNIEK IN BELGIË. TWINSTAR Tomorrow. Vandaag investeren in een LEVENSLANG extra inkomen voor later.

UNIEK IN BELGIË. TWINSTAR Tomorrow. Vandaag investeren in een LEVENSLANG extra inkomen voor later. UNIEK IN BELGIË TWINSTAR Tomorrow Vandaag investeren in een LEVENSLANG extra inkomen voor later. 1 2 Levenslang een gegarandeerd extra maandelijks inkomen. Een innovatief product voor een inventieve generatie.

Nadere informatie

Whiskyreis Schotland

Whiskyreis Schotland Slijterij Bij Bert Whiskyreis Schotland 01 03 oktober 2017 The Travel Club Teun van Wel 1 Pagina Bij Bert gaat op whiskyreis, en u mag mee! Dit najaar gaat het gebeuren, op whiskyreis met slijterij Bij

Nadere informatie

De Pensioenkrant. Wilt u ook uw pensioen veilig stellen? Lees verder in de pensioenkrant...

De Pensioenkrant. Wilt u ook uw pensioen veilig stellen? Lees verder in de pensioenkrant... De Pensioenkrant Wilt u ook uw pensioen veilig stellen? Lees verder in de pensioenkrant... Het probleem Levensstandaard behouden wordt moeilijker Uit cijfers van het nationaal instituut voor statistiek

Nadere informatie

Trade van de week. Welcome to. Africa

Trade van de week. Welcome to. Africa Trade van de week Welcome to Africa We versturen nu al een tijdje wekelijks de Trade van de Week. Een Trade van de Week hoeft in absolute termen niet de grootste winst op te leveren. Een kleine investering

Nadere informatie

VIVIUM Managed Funds. Tak 23-fonds met een mooi rendement. Professioneel portefeuillebeheer

VIVIUM Managed Funds. Tak 23-fonds met een mooi rendement. Professioneel portefeuillebeheer VIVIUM Managed Funds Tak 23-fonds met een mooi rendement Professioneel portefeuillebeheer door experts Interessante fiscale voordelen Een belegging aangepast aan uw profiel Verdient u meer dan wat u vandaag

Nadere informatie

Welke soorten beleggingen zijn er?

Welke soorten beleggingen zijn er? Welke soorten beleggingen zijn er? Je kunt op verschillende manieren je geld beleggen. Hier lees je welke manieren consumenten het meest gebruiken. Ook vertellen we wat de belangrijkste eigenschappen van

Nadere informatie

Single Highland Whisky Co-operative

Single Highland Whisky Co-operative 27 mei 2016 Single Highland Whisky Co-operative Highlands Alcoholpercentage 40% Leeftijd 12y Working with Whyte & Mackay's master blender, Richard Paterson, the retail chain has selected the Highland single

Nadere informatie

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen

Uw pensioen en Flexioen. Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen Flexibel Individueel Pensioen Uw pensioen en Flexioen U bouwt een pensioeninkomen op via uw werkgever. Dit pensioeninkomen ontvangt u nadat u gepensioneerd bent, naast uw AOW-uitkering.

Nadere informatie

TOELICHTING. TAXATIERAPPORT: nr Plaats. datum: Breda,

TOELICHTING. TAXATIERAPPORT: nr Plaats. datum: Breda, WIJNTAXATIES Ron Andes RWTM Nieuwe Boschstraat 13 NL - 4811 CS Breda The Netherlands Tel +31 6 34 34 52 22 Mail andes@wijntaxaties.nl Web www.wijntaxaties.nl TOELICHTING TAXATIERAPPORT: nr. 2017-011 Plaats.

Nadere informatie

Distillers Edition Nieuw! % Inhoud Prijs

Distillers Edition Nieuw! % Inhoud Prijs April 2012 Whisky s Distillers Edition Nieuw! % Inhoud Prijs De Distillers Edition van The Classic Malts geeft een nieuwe dimensie van smaak aan de Single Malt whisky's. Voor deze speciale botteling worden

Nadere informatie

Beleggen. voor beginners

Beleggen. voor beginners Beleggen voor beginners Beleggen voor beginners Inhoudsopgave Een uitgave van beginmetbeleggen.com Beleggen brengt altijd risico s met zich mee. Hoewel de informatie in dit document met de grootst mogelijke

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 van de interne fondsen

Jaarverslag 2011 van de interne fondsen TwinStar Jaarverslag 31/12/2011-1 / 6 Jaarverslag 2011 van de interne fondsen twinstar Inhoudsopgave 1 Omschrijving...2 2 Beleggingsbeleid van de interne fondsen...2 2.1 Equity 50...2 2.2 Equity 100...2

Nadere informatie

Your investments Our business

Your investments Our business realiseer toprendement met een zorgeloze service Your investments Our business 2 Er zijn heel wat alternatieven om je spaargeld aan het werk te zetten, maar die alternatieven worden vaak beïnvloed door

Nadere informatie

ER CAPITAL BEDRIJFSPARTICIPATIES

ER CAPITAL BEDRIJFSPARTICIPATIES ER CAPITAL BEDRIJFSPARTICIPATIES GEZAMENLIJK INVESTEREN IN DE TOP VAN HET MKB INFORMATIEBROCHURE AANDELENUITGIFTE 80.000 AANDELEN TEGEN EEN UITGIFTEKOERS VAN 30,- TOTAAL 2.400.000,- ER CAPITAL PARTICIPATIEFONDS

Nadere informatie

Halfjaarverslag 2011 van de interne fondsen

Halfjaarverslag 2011 van de interne fondsen TwinStar Halfjaarverslag 30/06/2011-1 / 6 Halfjaarverslag 2011 van de interne fondsen TwinStar Inhoudsopgave 1 Omschrijving...2 2 Beleggingsbeleid van de interne fondsen...2 2.1 Equity 50...2 2.2 Equity

Nadere informatie

McDonald's Traditional Ben Nevis

McDonald's Traditional Ben Nevis 30 mei 2013 McDonald's Traditional Ben Nevis Een speciale botteling van Ben Nevis ter gelegenheid van hun 185 jarig bestaan. Men heeft getracht om de McDonald s Traditional Ben Nevis, een populaire whisky

Nadere informatie

De LifeCycle Mix bij Mijn Pensioen. LifeCycle Mix (LCM): online oplossing met maximale transparantie en gemak

De LifeCycle Mix bij Mijn Pensioen. LifeCycle Mix (LCM): online oplossing met maximale transparantie en gemak De LifeCycle Mix bij Mijn Pensioen LifeCycle Mix (LCM): online oplossing met maximale transparantie en gemak Gespecialiseerd team onderhoudt en ontwikkelt LCM WWW.INGIM.COM 2 ING INVESTMENT MANAGEMENT

Nadere informatie

{loadposition Plus500-grafiek-zilver} BEKIJK HIER DE TECHNISCHE ANALYSE VAN ZILVER. Prijs van Zilver

{loadposition Plus500-grafiek-zilver} BEKIJK HIER DE TECHNISCHE ANALYSE VAN ZILVER. Prijs van Zilver {loadposition Plus500-grafiek-zilver} BEKIJK HIER DE TECHNISCHE ANALYSE VAN ZILVER Prijs van Zilver Zilver is een edelmetaal wat zich mag verheugen in een toenemende populariteit onder beleggers. Als beleggingsobject

Nadere informatie

Triodos Bank Private Banking. Meer over duurzaam beleggen met Triodos Fondsadvies.

Triodos Bank Private Banking. Meer over duurzaam beleggen met Triodos Fondsadvies. Triodos Bank Private Banking. Meer over duurzaam beleggen met Triodos Fondsadvies. Heeft u vragen? Neemt u dan telefonisch contact op met Triodos Bank Private Banking via 030 693 65 05. Of stuur een e-mail

Nadere informatie

De 7 MEEST GEMAAKTE FOUTEN bij een investering in diamanten

De 7 MEEST GEMAAKTE FOUTEN bij een investering in diamanten De 7 MEEST GEMAAKTE FOUTEN bij een investering in diamanten 1. Aankoop op basis van emotie i.p.v. ratio 2. Niet de juiste kwaliteit 3. Niet de juiste kleur 4. Niet het juiste gewicht 5. Niet de juiste

Nadere informatie

Triodos Bank Private Banking Meer over duurzaam beleggen met Triodos Advies op Maat

Triodos Bank Private Banking Meer over duurzaam beleggen met Triodos Advies op Maat Triodos Bank Private Banking Meer over duurzaam beleggen met Triodos Advies op Maat Heeft u vragen? Neemt u dan telefonisch contact op met Triodos Bank Private Banking via 030 693 65 05. Of stuur een e-mail

Nadere informatie

T a s t i n g i n f o r m a t i e b e h o r e n d b i j d e p r o e v e r i j e n v a n w w w. w h i s k y - t a s t i n g s. n l

T a s t i n g i n f o r m a t i e b e h o r e n d b i j d e p r o e v e r i j e n v a n w w w. w h i s k y - t a s t i n g s. n l Geschiedenis W H I S K Y Woord: uisge beatha ( levenswater ) uisgebaugh verbasterd tot whisky Oorspong: (evt. eerst: mesopotamie) N-Afrika/Arabische cultuur zendelingen Ierland Schotland Schrijfwijze:

Nadere informatie

TOELICHTING. TAXATIERAPPORT: nr Plaats. datum: Breda,

TOELICHTING. TAXATIERAPPORT: nr Plaats. datum: Breda, WIJNTAXATIES Ron Andes RWTM Nieuwe Boschstraat 13 NL - 4811 CS Breda The Netherlands Tel +31 6 34 34 52 22 Mail andes@wijntaxaties.nl Web www.wijntaxaties.nl TOELICHTING TAXATIERAPPORT: nr. 2017-011 Plaats.

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

Strategy Background Papers

Strategy Background Papers december 2013 Beleggen in grondstoffen Grondstoffen zijn, in tegenstelling tot aandelen en obligaties, voortdurend aanwezig in ons dagelijkse leven: benzine voor de wagen, goud en zilver voor juwelen,

Nadere informatie

Care Invest II. De ideale combinatie van. rendement, stabiliteit en nabijheid

Care Invest II. De ideale combinatie van. rendement, stabiliteit en nabijheid INVESTEREN Care Invest II De ideale combinatie van rendement, stabiliteit en nabijheid Uniek aanbod: enkel beschikbaar tussen 19 mei en 26 juni 2015 (een vervroegde afsluiting is mogelijk) Inleiding Via

Nadere informatie

DISCRETIONAIR BEHEER ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN

DISCRETIONAIR BEHEER ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN DISCRETIONAIR BEHEER ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN ONZE BEHEERSMANDATEN MET BELEGGINGSFONDSEN Banque de Luxembourg biedt u haar expertise aan op het gebied van vermogensbeheer. Door ons een

Nadere informatie

Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitaliserend

Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitaliserend Distributie en Kapitaliserend is een investeringsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht (sicav) met meerdere compartimenten. Ze voldoet aan de bepalingen van de Luxemburgse wet van

Nadere informatie

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Hoe te beginnen met verkopen op Catawiki catawiki.nl Wat is Catawiki? Catawiki is het snelst groeiende online veilingplatform in Europa. Ons platform

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Hoe te beginnen met verkopen op Catawiki catawiki.nl Wat is Catawiki? Catawiki is het snelst groeiende online veilingplatform in Europa. Ons platform

Nadere informatie

Zelf Beleggen en Sparen

Zelf Beleggen en Sparen de vrijheid van Zelf Beleggen en Sparen 1 inhoud Omschrijving Pagina 1. Wat is Zelf Beleggen en Sparen? 2 2. Hoe werkt Zelf Beleggen en Sparen bij ABN AMRO Pensioenen? 2 3. Hoeveel rendement kunt u behalen?

Nadere informatie

RegioBank Doelbeleggen

RegioBank Doelbeleggen RegioBank Doelbeleggen Denkt u erover om te beleggen? En wilt u hierbij gemak en niet meer risico lopen dan bij u past? Dan is Doelbeleggen de oplossing voor u. Met Doelbeleggen beleggen onze experts uw

Nadere informatie

Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo SPAREN EN BELEGGEN

Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo SPAREN EN BELEGGEN Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo SPAREN EN BELEGGEN Daniël Elke maand stort ik 120 als appeltje voor de dorst voor later. #flexinvest#extraatjevoormijnpensioen Inge Het geld van Kerstmis, Nieuwjaar,

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE BELEGGINGSFONDSEN

INFORMATIEBROCHURE BELEGGINGSFONDSEN INFORMATIEBROCHURE BELEGGINGSFONDSEN Beleggen brengt risico s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. NOVEMBER 2018 INFORMATIEBROCHURE BELEGGINGSFONDSEN 1. Omschrijving Een beleggingsfonds is te

Nadere informatie

VIVIUM Langetermijnsparen

VIVIUM Langetermijnsparen VIVIUM Langetermijnsparen Sparen voor de toekomst met fiscale korting Gewaarborgd rendement Jaarlijkse winstdeelname Fiscaal voordeel Financiële zekerheid voor uw nabestaanden Moet u straks rondkomen met

Nadere informatie

Wie is Aristophil? Aristophil is een internationale groep opgericht in 1990 en gespecialiseerd in aan- en verkoop van brieven en manuscripten.

Wie is Aristophil? Aristophil is een internationale groep opgericht in 1990 en gespecialiseerd in aan- en verkoop van brieven en manuscripten. PARIJS Wie is Aristophil? Aristophil is een internationale groep opgericht in 1990 en gespecialiseerd in aan- en verkoop van brieven en manuscripten. Sinds de oprichting van Aristophil is het bedrijf uitgegroeid

Nadere informatie

Glenmorangie. Maart 2010

Glenmorangie. Maart 2010 Maart 2010 Glenmorangie Glenmorangie is niet langer de meeste geliefde single malt whisky in Schotland en heeft na 13 jaar de titel moeten afstaan aan Glenfiddich. Volgens de medewerkers van Glenfiddich

Nadere informatie

Is Koopgarant iets voor u? Kopen zonder zorgen. voorbeeld 3: een rekenvoorbeeld met verbouwing. Een voorbeeld. De voordelen op een rijtje

Is Koopgarant iets voor u? Kopen zonder zorgen. voorbeeld 3: een rekenvoorbeeld met verbouwing. Een voorbeeld. De voordelen op een rijtje U woont zelf in de woning. In sommige gevallen maken wij een uitzondering, als u hiervoor toestemming vraagt. Bijvoorbeeld als u tijdelijk in het buitenland verblijft. Kopen zonder zorgen Kopen met Koopgarant

Nadere informatie

De tien gouden regels voor het beleggen in aandelen door Aberdeen Asset Management

De tien gouden regels voor het beleggen in aandelen door Aberdeen Asset Management De tien gouden regels voor het beleggen in aandelen door Aberdeen Asset Management Finance Avenue, 14 november 2015 Christophe Palumbo, Senior Business Development Manager Benelux Aberdeen Asset Management

Nadere informatie

Een pensioenspaarplan op UW maat

Een pensioenspaarplan op UW maat VIVIUM Managed Funds Het product De risico s De kosten De opbrengst Een pensioenspaarplan op UW maat Denkt u aan pensioensparen, langetermijnsparen of niet-fiscaal sparen? Of aan een individuele pensioentoezegging

Nadere informatie

Fondsen. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext.

Fondsen. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Wat zijn de voordelen van een beleggingsfonds? 4 3. Hoe uw rendement

Nadere informatie

AEGON Rendementplan voor uw kind. Je gunt je kind een mooie toekomst

AEGON Rendementplan voor uw kind. Je gunt je kind een mooie toekomst AEGON Rendementplan voor uw kind Je gunt je kind een mooie toekomst Ieder mens heeft wel een droom. Een wens. Een ambitie. Ieder mens heeft een wil. Ook uw kind heeft een eigen wil. De wil om iemand te

Nadere informatie

Eilan Gillan. Gedistilleerd 2007 Gebotteld 2013 Alcoholpercentage 43% Leeftijd NAS Vattype Sherry

Eilan Gillan. Gedistilleerd 2007 Gebotteld 2013 Alcoholpercentage 43% Leeftijd NAS Vattype Sherry 16 mei 2014 Eilan Gillan Speyside Gedistilleerd 2007 Gebotteld 2013 Alcoholpercentage 43% Leeftijd NAS Vattype Sherry De man achter Eilan Gillan is Oliver Blanc, de eigenaar van de cognac distileerderij

Nadere informatie

Informatiewijzer. Beleggingsdoelstelling & Risicoprofielen. Today s Tomorrow Morgen begint vandaag

Informatiewijzer. Beleggingsdoelstelling & Risicoprofielen. Today s Tomorrow Morgen begint vandaag Informatiewijzer Beleggingsdoelstelling & Risicoprofielen Today s Tomorrow Morgen begint vandaag Beleggen op een manier die bij u past! Aangenomen mag worden dat beleggen een voor u een hoger rendement

Nadere informatie

Ontdek de geheimen van BenRiach Single Malt Scotch Whisky!

Ontdek de geheimen van BenRiach Single Malt Scotch Whisky! Al sinds 1898 produceert de BenRiach Distillery op haar eigen bescheiden manier Single Malt Scotch Whisky van hoge kwaliteit. Deze whisky werd alleen op kleine schaal gedronken door een aantal fijnproevers,

Nadere informatie

AG Fund+ De belegging op uw maat

AG Fund+ De belegging op uw maat AG Fund+ De belegging op uw maat PROMOTIONEEL DOCUMENT Wat is AG Fund+? AG Fund+ is een individuele levensverzekering van AG Insurance, gekoppeld aan beleggingsfondsen (tak 23), waarmee u belegt in zorgvuldig

Nadere informatie

AEGON Rendementplan. Je wilt meer dan sparen

AEGON Rendementplan. Je wilt meer dan sparen AEGON Rendementplan Je wilt meer dan sparen Ieder mens heeft wel een droom. Een wens. Een ambitie. Ieder mens heeft een wil. Nadenken over wat je echt wilt. Iedereen doet dat van tijd tot tijd. Even stilstaan

Nadere informatie

Inhoudstafel. Winstdelingsreglement Allianz Invest V896 NL Ed. 04/13 2

Inhoudstafel. Winstdelingsreglement Allianz Invest V896 NL Ed. 04/13 2 Inhoudstafel HOOFDSTUK I WINSTDELINGSREGLEMENT...3 1. Doel van het reglement...3 2. Quotiteit van de verzekerde prestaties gebonden aan elk van de gekantonneerde fondsen...3 3. Bepaling van het globaal

Nadere informatie

MULTIMANAGEMENT DE AANPAK VAN AG INSURANCE VOOR HET BEHEER VAN ZIJN FONDSEN

MULTIMANAGEMENT DE AANPAK VAN AG INSURANCE VOOR HET BEHEER VAN ZIJN FONDSEN MULTIMANAGEMENT DE AANPAK VAN AG INSURANCE VOOR HET BEHEER VAN ZIJN FONDSEN Wilt u de voordelen genieten van een belegging in aandelen, obligaties of vastgoed op basis van fondsen, maar laat u de selectie

Nadere informatie

Wat is oud? Wat is nieuw?

Wat is oud? Wat is nieuw? Wat is oud? Wat is nieuw? 13-04-2015 Ardmore Ardmore Traditional heeft in 2010 nog bij de World Whisky Awars de gouden medaille in de wacht gesleept, en terecht want het is een prachtige whisky! Prachtige

Nadere informatie

In samenwerking met. Veilig en kansrijk investeren in puur Hollandse grond. Propositie Heerhugowaard. Kadastrale aanduiding: Sectie:

In samenwerking met. Veilig en kansrijk investeren in puur Hollandse grond. Propositie Heerhugowaard. Kadastrale aanduiding: Sectie: In samenwerking met Veilig en kansrijk investeren in puur Hollandse grond Propositie Heerhugowaard Kadastrale aanduiding: Gemeente: Naam project: Sectie: Perceel: Oppervlakte: Heerhugowaard De Vaandel

Nadere informatie

Strak, hedendaags woonproject in Wetteren

Strak, hedendaags woonproject in Wetteren Achttien Augustuslaan 28, 9230 Wetteren Strak, hedendaags woonproject in Wetteren INFO & VERKOOP Keizer Karelstraat 103, 9000 Gent Tel 09 233 15 30 Url www.urbis.be voorwoord voorwoord Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

ARTESORIS Aan- en verkoop van autograafbrieven en manuscripten. Art-Investments Partner voor beleggingen in Kunst

ARTESORIS Aan- en verkoop van autograafbrieven en manuscripten. Art-Investments Partner voor beleggingen in Kunst ARTESORIS Aan- en verkoop van autograafbrieven en manuscripten. Art-Investments Partner voor beleggingen in Kunst Wie is Artesoris? Gespecialiseerd in de aan- en verkoop van brieven en manuscripten. Meer

Nadere informatie

Essentiële Beleggersinformatie 19 februari 2014

Essentiële Beleggersinformatie 19 februari 2014 Essentiële Beleggersinformatie 19 februari 2014 Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven

Nadere informatie

Koopgarant. Wonen Wateringen. Dorpskade 25-27 Postbus 26, 2290 AA Wateringen T 0174 293650 info@wonenwateringen.nl www.wonenwateringen.

Koopgarant. Wonen Wateringen. Dorpskade 25-27 Postbus 26, 2290 AA Wateringen T 0174 293650 info@wonenwateringen.nl www.wonenwateringen. Wonen Wateringen Koopgarant Dorpskade 25-27 Postbus 26, 2290 AA Wateringen T 0174 293650 info@wonenwateringen.nl www.wonenwateringen.nl EIGEN WONING MET KORTING VIA KOOPGARANT Wonen Wateringen Koopgarant

Nadere informatie

BELEGGINGSPROFIEL. Naam cliënt: Cliëntnummer: Rekening nummer: Datum: Referentie:

BELEGGINGSPROFIEL. Naam cliënt: Cliëntnummer: Rekening nummer: Datum: Referentie: BELEGGINGSPROFIEL Naam cliënt: Cliëntnummer: Rekening nummer: Datum: Referentie: Beleggingsadvies impliceert in de eerste plaats dat wij een voldoende inzicht krijgen in uw risico-profiel, uw kennis en

Nadere informatie

Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor

Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor Het beleggingsbeleid van Berben s Effectenkantoor Waarschijnlijk baseert u uw keuze voor een vermogensbeheerder op diverse gronden. Mogelijk heeft u binnen uw netwerk al goede berichten over ons vernomen.

Nadere informatie

Distributie en Kapitalisatie. Argenta Fund of Funds

Distributie en Kapitalisatie. Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitalisatie is een investeringsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht (sicav) met meerdere compartimenten. Ze voldoet aan de bepalingen van de Luxemburgse wet van

Nadere informatie

Wat is een fonds? Wat zijn de voordelen? Welk rendement mag u verwachten? 5 tips voor een goede start Hoe beleggen in een fonds?

Wat is een fonds? Wat zijn de voordelen? Welk rendement mag u verwachten? 5 tips voor een goede start Hoe beleggen in een fonds? Hoe werken fondsen? inhoud 1l Wat is een fonds? P. 3 2l Wat zijn de voordelen? P. 3 3l Welk rendement mag u verwachten? P. 3 4l 5 tips voor een goede start P. 4 5l Hoe beleggen in een fonds? P. 5 6l Welk

Nadere informatie

Vermogen: geld Kapitaal (aandelen, obligaties, leningen (lange termijn))

Vermogen: geld Kapitaal (aandelen, obligaties, leningen (lange termijn)) www.jooplengkeek.nl Vermogensmarkt De markt: vraag en aanbod Vermogen: geld Kapitaal (aandelen, obligaties, leningen (lange termijn)) Vermogen is een ruimer begrip dan geld. Een banksaldo is ook vermogen.

Nadere informatie

Op de bank, of op de beurs? Sparen of beleggen: wat kies jij?

Op de bank, of op de beurs? Sparen of beleggen: wat kies jij? Op de bank, of op de beurs? Sparen of beleggen: wat kies jij? 1 Inhoud Inleiding... 3 Sparen... 3 A. Waarom wel?... 3 B. Waarom niet?... 4 Beleggen... 4 A. Waarom wel?... 4 B. Waarom niet?... 5 Besluit:

Nadere informatie

ABN AMRO Multi Manager Profiel Fondsen. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd.

ABN AMRO Multi Manager Profiel Fondsen. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd. ABN AMRO Multi Manager Profiel Fondsen. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd. Beleggen

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende het afschaffen van sociale koopwoningen

Voorstel van resolutie. betreffende het afschaffen van sociale koopwoningen stuk ingediend op 1687 (2011-2012) Nr. 1 21 juni 2012 (2011-2012) Voorstel van resolutie van de dames Mieke Vogels en Elisabeth Meuleman en de heren Filip Watteeuw en Dirk Peeters betreffende het afschaffen

Nadere informatie

Whisky The Scotch Whisky Blended whisky Single malt whisky Er zijn vier whiskygroepen

Whisky The Scotch Whisky Blended whisky Single malt whisky Er zijn vier whiskygroepen hisky (of whiskey) is een sterke drank die gemaakt wordt van gemout graan, waarbij malt whisky gedistilleerd wordt van gemoute gerst in een potketel en grain whisky ook van andere graansoorten (voornamelijk

Nadere informatie

prijswinnende franse wijnen. Exclusieve aanbiedingen voor jou als kaarthouder IWC. Aanbevolen

prijswinnende franse wijnen. Exclusieve aanbiedingen voor jou als kaarthouder IWC. Aanbevolen IWC Aanbevolen Wine Advocate 90 punten De acties zijn geldig van 1 t/m 14 mei 2017 prijswinnende franse wijnen 8.39 5.99 11.29 8.99 Exclusieve aanbiedingen voor jou als kaarthouder 2171879 GG DM MDD10

Nadere informatie

GROEI NAAR VERMOGEN. Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG

GROEI NAAR VERMOGEN. Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG GROEI NAAR VERMOGEN Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG Zorgeloos genieten van uw pensioen Er komt een moment in uw leven dat u zonder zorgen wilt gaan genieten van uw pensioen.

Nadere informatie

SPEL VAN DE GOUDEN EEUW - LESMATERIAAL

SPEL VAN DE GOUDEN EEUW - LESMATERIAAL Amsterdam in 1594, aan het begin van de Gouden Eeuw. De Nederlandse kunst, wetenschap en vooral de economie bloeien op. Ondernemers krijgen nieuwe kansen en kunnen steeds grotere investeringen doen. De

Nadere informatie

Info & Verkoop. Site Peutiebos - Aarschotseweg 50, 1800 Peutie. URBIS GROUP Keizer Karelstraat 103 9000 Gent. Tel.: 09 233 15 30 Fax: 09 233 17 29

Info & Verkoop. Site Peutiebos - Aarschotseweg 50, 1800 Peutie. URBIS GROUP Keizer Karelstraat 103 9000 Gent. Tel.: 09 233 15 30 Fax: 09 233 17 29 Site Peutiebos - Aarschotseweg 50, 1800 Peutie Info & Verkoop URBIS GROUP Keizer Karelstraat 103 9000 Gent Tel.: 09 233 15 30 Fax: 09 233 17 29 info@urbis.be www.urbis.be www.peutiebos.be Voorwoord Geachte

Nadere informatie

Brand in St. Georges

Brand in St. Georges Juli 2010 Juridische besherming in China Schotse whisky krijgt in China juridische bescherming tegen namaak. De Chinese overheid is pro om een geografische aanduiding van oorsprong in te voeren om zo een

Nadere informatie

Laat uw geld optimaal renderen

Laat uw geld optimaal renderen Beleggen in 2014 Laat uw geld optimaal renderen In welke producten heb je al belegd? Spaarrekeningen % Ben je tevreden met de huidige lage rendementen? Kasbons Staatsbons Termijnrekeningen Obligaties Tak

Nadere informatie

Essentiële Beleggersinformatie 1 oktober 2013

Essentiële Beleggersinformatie 1 oktober 2013 Essentiële Beleggersinformatie 1 oktober 2013 Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven

Nadere informatie

Een plezier om te. geven of krijgen. Château La Bernède Grand Poujeaux 2012 A.O.P. Moulis-en-Médoc

Een plezier om te. geven of krijgen. Château La Bernède Grand Poujeaux 2012 A.O.P. Moulis-en-Médoc Sfeeropener meestal human touch, vult sfeerbeeld aan Een plezier om te geven of krijgen Een wijn van topkwaliteit, een pousse-café om u tegen te zeggen, een gin om helemaal mee te zijn met de hype Stuk

Nadere informatie

Laat uw geld zijn vruchten afwerpen. db Renteportefeuille. n Geniet zorgeloos van regelmatige inkomsten

Laat uw geld zijn vruchten afwerpen. db Renteportefeuille. n Geniet zorgeloos van regelmatige inkomsten db Renteportefeuille Laat uw geld zijn vruchten afwerpen n Geniet zorgeloos van regelmatige inkomsten n Dankzij een veilige, transparante en flexibele oplossing n Kwalitatief voor u beheerd door onze specialisten

Nadere informatie

VERVANGENDE FONDSEN VOOR DE BLACKROCK FUNDS OF ISHARES

VERVANGENDE FONDSEN VOOR DE BLACKROCK FUNDS OF ISHARES ONDERZOEK NAAR VERVANGENDE FONDSEN VOOR DE BLACKROCK FUNDS OF ISHARES NOVEMBER 2014 Met dank aan: Naar aanleiding van het besluit van BlackRock om per 31 december 2014 de Funds of ishares op te heffen

Nadere informatie

Inhoudstafel. Winstdelingsreglement Allianz Invest V873 NL Ed. 09/12 2

Inhoudstafel. Winstdelingsreglement Allianz Invest V873 NL Ed. 09/12 2 Inhoudstafel HOOFDSTUK I WINSTDELINGSREGLEMENT... 3 1. Doel van het reglement... 3 2. Quotiteit van de verzekerde prestaties gebonden aan elk van de gekantonneerde fondsen... 3 3. Bepaling van het globaal

Nadere informatie

Commercieel document. Allianz Immo Invest. Bouwen aan je toekomst

Commercieel document. Allianz Immo Invest. Bouwen aan je toekomst Commercieel document Allianz Immo Invest Bouwen aan je toekomst Allianz Immo Invest Vastgoed blijft een groeisector. Er wordt niet voor niets gezegd dat elke Belg een baksteen in zijn maag heeft. Voor

Nadere informatie

Vraag en Aanbod in de Goudmarkt

Vraag en Aanbod in de Goudmarkt Vraag en Aanbod in de Goudmarkt Beleggen in goud is een populair onderwerp sinds de financiële crisis zijn intrede heeft gedaan. In 2011 bereikte de goudprijs een all time high van $1900 per troy ounce.

Nadere informatie

VIVIUM Langetermijnsparen

VIVIUM Langetermijnsparen VIVIUM Langetermijnsparen Sparen voor de toekomst met fiscale korting Gewaarborgd rendement Jaarlijkse winstdeelname Fiscaal voordeel Financiële zekerheid voor uw nabestaanden Moet u straks rondkomen met

Nadere informatie

Doordacht beleggen begint bij Belfius Bank. Ontdek onze beleggingsaanpak

Doordacht beleggen begint bij Belfius Bank. Ontdek onze beleggingsaanpak Doordacht beleggen begint bij Belfius Bank Ontdek onze beleggingsaanpak Onze beleggingsaanpak: op maat én persoonlijk Ontdek het verschil. Beleg bij Belfius Bank. Beleggen is complex. Er bestaan immers

Nadere informatie

l Discipline in aandelen l

l Discipline in aandelen l AandelensERVICE l l Waarom in aandelen beleggen? Aandelen leveren op langere termijn een hoger rendement op dan obligaties. Op één voorwaarde: dat u niet alle eieren in één mand legt. Op langere termijn

Nadere informatie

Sicav naar Luxemburgs recht

Sicav naar Luxemburgs recht Sicav naar Luxemburgs recht Best Choice Best Choice is een selectie van fondsen die spe ciaal werd samengesteld voor wie vandaag flexibel en verstandig wil beleggen. Best Choice werd opgericht onder de

Nadere informatie