Anesthesie voor dagchirurgie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Anesthesie voor dagchirurgie"

Transcriptie

1 Anesthesie voor dagchirurgie 1. Inleiding De laatste jaren is de toename in aantal procedures op ambulante basis enorm. Vroeger was dagchirurgie enkel bedoeld voor eenvoudige ingrepen en gezonde mensen. Actueel stelt men een uitbreiding vast, niet alleen qua chirurgische procedures maar ook wat betreft patiëntenselectie. Dit wordt mogelijk gemaakt door verbetering van de chirurgische en anesthesiologische technieken. Ook economische aspecten spelen een rol in deze toename, afhankelijk van de ingreep daalt de kost met 25% tot 75%. Procedures Bepalende factoren: 2. Selectie van procedures en patiënten De duur van de ingreep: hiervoor wordt < dan 4 uur als limiet aanvaard. De nood aan postoperatieve zorgen. Het risico op postoperatieve complicaties. Hiermee kan via een score-systeem de kans berekend worden op een postoperatieve opname en aldus of de ingreep al dan niet in daghospitalisatie kan gebeuren. Door het toenemend aantal kijkoperaties in alle disciplines is het aantal mogelijke procedures fors toegenomen. Patiëntenselectie Bepalende factoren: Leeftijd: < 46 weken: 12u monitoring nodig owv risico op apnee. <60 weken en anemie, longproblemen, neurologische problemen: 12u monitoring noodzakelijk. >46 weken maar < 60weken: 6u monitoring noodzakelijk. Oudere leeftijd is op zich geen contra-indicatie, de co-morbiditeit en de familiale ondersteuning is hierbij doorslaggevend.

2 ASA score: Niet alleen ASA I-II kunnen in daghospitaal maar ook ASA III zo hun systemische ziekte de laatste 3 maanden stabiel is. Obesitas/ OSAS: Zo de ingreep normaal in daghospitaal gebeurt, kan dit ook bij deze patiënten, er is hierbij geen hogere incidentie van ongeplande opnames vastgesteld. De patiënten moeten steeds vergezeld van een volwassene naar huis gaan en de eerste 24 u bij hen blijven. Ze moeten hiervan preoperatief op de hoogte zijn. 3. Preoperatieve evaluatie Screening van deze patiënten dient te gebeuren voor de dag van operatie. Doel: medische voorgeschiedenis medicatie problemen met anesthesie aanvragen van extra onderzoeken geven van informatie: nuchter zijn, begeleiding, preoperatief optimaliseren van co-existing disease: bloeddruk, diabetes, rookstop, Nuchter zijn De reden waarom men nuchter dient te zijn is om het risico op aspiratie te verminderen. Routinematig wordt 6à 8 uur aanvaard. Maar: bij kinderen < 6maanden ziet men bloeddrukdaling zo ze langer dan 8u nuchter zijn. zo patiënten tot 2u voor de ingreep heldere vloeistof gedronken hebben is hun maaginhoud kleiner. een kortere periode van vasten geeft minder PONV de inname van chronische medicatie mag niet onderbroken worden. Angstreductie Voorafgaand aan de opname dient reeds informatie gegeven te worden. Dit moet gebeuren eerst en vooral in een persoonlijk contact met de anesthesist. Ook het ter beschikking stellen

3 van brochures en films heeft zijn nut.de info moet gegeven worden aan ouder en kind zodat ze beiden weten wat er staat te gebeuren. We moeten er zorg voor dragen dat de angst van de ouder niet overgaat op het kind. Kinderen hebben voornamelijk scheidingsangst. Dit kunnen we verminderen door een ouder aanwezig te laten zijn bij inductie. Zo ouder en kind minder angstig zijn, geeft dit ook postoperatief minder delirium, is er minder pijnmedicatie nodig en is er een sneller ontslag mogelijk. Bovenste luchtweginfectie Volwassenen met een luchtweginfectie blijven tot 6 weken nadien meer gevoelig. Ingrepen worden in deze periode dan ook best uitgesteld. Bij kinderen is het vaak moeilijk om een infectievrije periode te vinden. Men ziet bij kinderen met een bovenste luchtweginfectie geen verschil in incidentie van larynx- of bronchospasmen, wel meer breathholding en desaturaties. Maar deze hebben geen invloed op de hospitalisatieduur. Procedures dienen bij deze kinderen niet uitgesteld te worden zo ze geen koorts vertonen, een normale eetlust hebben en niet acuut ziek zijn. 4. Premedicatie Er blijkt geen verschil in angst tussen daghospitaal of in-hospitaal patiënten. Belangrijk is dat de medicatie die gegeven wordt in daghospitaal de recovery na chirurgie niet mag verlengen. Benzodiazepines Deze worden het meest courant gebruikt. Ze kunnen oraal of IV gegeven. Bij kinderen volstaat een dosis midazolam van 0.25mg/kg 10 tot 45 min voor de ingreep. Bij zeer kortdurende ingrepen kan de verblijfsduur hierdoor wel verlengen. Het anxiolytisch effect wordt vaak geassocieerd met vermoeidheid. Volwassenen kunnen tot 8 u na toediening slaperig zijn na midazolam zeker in combinatie met opioiden. Een gecontroleerde dosis is niet geassocieerd met een verhoogd risico op ademhalings- of LV-depressie. Opioiden en NSAID s Opioiden hebben geen bewezen effect op angstreductie bij volwassenen. Opioide premedicatie voorkomt wel bloeddrukstijging en is, samen met NSAID s, goed geschikt voor pijncontrole in de vroege postoperatieve fase. Ze hebben enkel hun nut bij een geselecteerde groep patiënten.

4 5. Intra-operatief management Anesthesietechniek dient gericht te zijn op: o Optimale chirurgische condities o Snelle recovery o Minimale neveneffecten PONV preventie Multimodale analgesie: o Medicatie o Locoregionale anesthesietechnieken Regionale anesthesie Dit omvat een hele waaier van technieken: Spinaal Epiduraal, Locale infiltratie Perifere zenuwblocks IVRA. Hierbij dient rekening gehouden met het feit dat het prikken van een block meer tijd in beslag neemt dan een algemene anesthesie en dat de failure rate hoger is maar de postoperatieve analgesie is beter. SPINAAL Bij kinderen gebeurt soms een liesbreukherstel onder spinale anesthesie. Hhiervoor wordt marcaïne HB 0.5% 0.2mg/kg gebruikt. Bij volwassenen worden vooral kortwerkende producten gebruikt. Lidocaïne heeft als nadeel dat er transiënte neurologische symptomen (TNS) beschreven zijn. Daarom is het recent beschikbare bewaarmiddelvrije chloroprocaïne in opmars. Door het gebruik van dunne naalden is het risico op PDPH klein. EPIDURAAL-CAUDAAL Een epidurale anesthesie heeft als nadeel dat het een langere tijd duurt vooraleer het block zich instelt. De recoverytijd komt overeen met die van een spinale anesthesie.

5 Caudale blocks worden voornamelijk bij kinderen gebruikt. Hiervoor kan bupivacaïne, chirocaïne, ropivacaïne gebruikt worden in een dosis van 0.5 tot 1 ml /kg. Allerhande additieven zijn beschreven om de blockduur te verlengen: clonidine, neostigmine, ketamine,opioiden. Doordat patiënten minder pijn ervaren, komen ze sneller in beweging en is een sneller ontslag mogelijk. PERIFERE ZENUWBLOCKS Dit zijn voornamelijk het interscaleen en axillair block voor het bovenste lidmaat en het enkel en het femoraal block voor het onderste lidmaat. Perifere zenuwblocks hebben verschillende positieve gevolgen: minder onverwachte opnames daling van de hospitaalkost toegenomen patiëntentevredenheid minder postoperatieve pijn sneller ontslag Eventueel kan tevens een catheter geplaatst worden voor postoperatieve pijnbehandeling. Hierbij moet men steeds de veiligheid van de procedure in gedachten gehouden worden en dient men er op toe te zien dat de patiënt mogelijke problemen herkent. Sedatie Het liggen op een operatietafel enkel in combinatie met en locale anesthesie is voor de meeste patiënten een zeer onaangename ervaring. Daarom wordt een lokale anesthesie vaak gecombineerd met sedatie. Men kan een onderscheid tussen een lichte en een diepe sedatie waarbij de protectieve reflexen gedeeltelijk geblokkeerd zijn. Kinderen blijven enkel stilliggen wanneer ze diep gesedeerd worden! Algemene anesthesie INDUCTIE Omwille van zijn korte halfwaardetijd (3u) wordt voornamelijk propofol gebruikt. Nadeel is wel dat pijn ontstaat bij injectie vooral thv de hand. Er bestaat geen verhoogde incidentie van tromboflebitis. Lidocaïne 0.2mg/kg of eventueel ketamine 0.1mg/kg kan de pijnsensatie verminderen. De stabiliteit van propofol vermindert evenwel zo er meer dan 20mg lidocaïne wordt toegevoegd. Zo de patiënt geen infuus wenst, kan gekozen worden voor een sevo-inductie. Bij een goed geprimed anesthesietoestel verloopt dit zeer snel.

6 Spierrelaxantia worden enkel gebruikt zo nodig voor de ingreep. ONDERHOUD Hierbij zijn het voorkomen van PONV en de snelle recovery de bepalende factoren. Propofol heeft een kort halfleven, een snelle recovery en weinig neveneffecten. Desflurane en sevoflurane komen door hun lage bloed-gaspartitiecoëfficiënt ook in aanmerking. Inhalatie-inductie kan enkel met sevoflurane omdat desflurane de luchtwegen te zeer irriteert. Na desflurane-anesthesie zijn de patiënten sneller wakker maar het drinken, opkomen en het ontslagklaar zijn, verlopen niet sneller in vergelijking met sevoflurane of propofol. PONV Dit is de belangrijkste vertragende factor voor ontslag of reden voor ongeplande opname. Risicofactoren: vrouwen reisziekte VG van PONV Dag 1-7 van de menstruele cyclus niet-roker procedure-gerelateerd: laparoscopie, borst, NKO Inhalatieanesthetica verhogen het risico op PONV direct postoperatief. Narcotica postoperatief verhogen het risico op laattijdig PONV (>2u). Preventie en behandeling gebeurt door combinatietherapie: dexamethasone, selectieve serotonine antagonisten. Ook het gebruik van lachgas en neostigmine wordt best vermeden. LUCHTWEG Het larynxmasker is hiervoor de beste keuze om verschillende redenen: patiënt is sneller wakker te maken geen nood aan spierrelaxantia minder hoesten minder anesthetica nodig Wel dient men op te letten voor maaginsufflatie want hierdoor neemt het risico op PONV toe.

7 6. Postoperatief management Het is belangrijk mogelijke problemen snel en efficiënt te behandelen. PONV 5 HT3 antagonisten Dehydrobenzoperidol Metoclopramide Dexamethasone Propofol 15mg Zo deze medicatie reeds perop gegeven werd kan eventueel een herhalingsdosis gegeven worden in de PAZA. Pijn Enkel IV of PO, geen medicatie IM. NSAID s, paracetamol mg/kg of tramadol. Multimodale analgesie is de beste aanpak in daghospitaal! 7. Ontslagcriteria Ontslag van PAZA naar fase 2 gebeurt meestal op basis van de Aldretescore(9-10). Bij LA met sedatie kan rechtstreeks doorgeschoven worden naar fase 2. Voor ontslag van fase 2 naar huis worden ook allerhande criteria gehanteerd: Drinken-eten? Maar: meer risico op PONV Plassen? Psychomotorische tests De instructies bij ontslag dienen mondeling én schriftelijk doorgegeven worden. Op D1 postop is er best een telefonisch contact om het verder herstel op te volgen.

8 The Aldrete Scoring System The Post Anesthetic Discharge Scoring System (PADSS) Respiration Vital signs Able to take deep breath and cough 2 BP & pulse within 20% preop 2 Dyspnea/shallow breathing 1 BP & pulse within 20-40% preop 1 Apnea 0 BP & pulse within >40% preop 0 O2 Saturation Activity >92% on room air 2 Steady gait, no dizziness 2 Needs O2 inhalation to maintain 1 Requires assistance 1 saturation >90% Unable to ambulate 0 O2 saturation with supplemental 0 Oxygen <90% Nausea and vomiting Minimal/trated with PO medication 2 Consciousness Moderate/ treated with parenteral 1 Fully awake 2 medication Arousable on calling 1 Severe/ continues despite treatment 0 Not responding 0 Pain Circulation Controlled with oral analgesics and BP + 20mmHg preop 2 acceptable to patient: BP mmhg preop 1 Yes 2 BP + 50 mmhg preop 0 No 1 Activity Surgical bleeding Able to move 4 extremities 2 Minimal/ no dressing changes 2 Able to move 2 extremities 1 Moderate/ up to two dressing changes 1 Able to move 0 extremities 0 required Severe/ more than three dressing 0 changes required

9

Anesthesie voor dagchirurgie

Anesthesie voor dagchirurgie 1. Inleiding Anesthesie voor dagchirurgie De laatste jaren is de toename in aantal procedures op ambulante basis enorm. Vroeger was dagchirurgie enkel bedoeld voor eenvoudige ingrepen en gezonde mensen.

Nadere informatie

Dr. An Teunkens Dienst Anesthesie

Dr. An Teunkens Dienst Anesthesie Dr. An Teunkens Dienst Anesthesie Aantal procedures Verbetering technieken Economische aspecten PROCEDURES: Duur Postoperatieve zorgen Risico op complicaties PATIËNTEN: Leeftijd ASA score Obesitas- OSAS

Nadere informatie

Aantal procedures Verbetering technieken Economische aspecten. Dr. An Teunkens Dienst Anesthesie

Aantal procedures Verbetering technieken Economische aspecten. Dr. An Teunkens Dienst Anesthesie Aantal procedures Verbetering technieken Economische aspecten Dr. An Teunkens Dienst Anesthesie PROCEDURES: Duur Postoperatieve zorgen Risico op complicaties PATIËNTEN: Leeftijd ASA score Obesitas- OSAS

Nadere informatie

ANESTHESIE TIJDENS LACTATIE

ANESTHESIE TIJDENS LACTATIE ANESTHESIE TIJDENS LACTATIE Inleiding Borstvoeding is momenteel gouden standaard WHO en AAP bevelen borstvoeding gedurende 6 maanden aan meer en meer moeders die operatie (vb. Sterilisatie-curretage) ondergaan

Nadere informatie

Dexamethasone Indicaties en potentiële neveneffecten. Vrijdagochtendkrans 10/04/2015

Dexamethasone Indicaties en potentiële neveneffecten. Vrijdagochtendkrans 10/04/2015 Dexamethasone Indicaties en potentiële neveneffecten Vrijdagochtendkrans 10/04/2015 Inhoud Indicaties: 1) Postoperative nausea & vomiting (PONV) preventie 2) Verlengen perifeer zenuwblock 3) Multimodale

Nadere informatie

Basisbegrippen in de anesthesie tijdens verdiepende stage (groep 2 - startend 8 april 2019):

Basisbegrippen in de anesthesie tijdens verdiepende stage (groep 2 - startend 8 april 2019): Basisbegrippen in de anesthesie tijdens verdiepende stage (groep 2 - startend 8 april 2019): Aanpassingen op 19/03/2019 in t groen Aanpassingen op 25/03/2019 in t rood Maandag 8 april leslokaal 1 (1400-1830)

Nadere informatie

PCEA BIJ HET KIND INDICATIES VOOR EPIDURALE/PCEA ANATOMISCHE AANDACHTSPUNTEN ANATOMISCHE AANDACHTSPUNTEN KIND VS VOLWASSEN

PCEA BIJ HET KIND INDICATIES VOOR EPIDURALE/PCEA ANATOMISCHE AANDACHTSPUNTEN ANATOMISCHE AANDACHTSPUNTEN KIND VS VOLWASSEN INDICATIES VOOR EPIDURALE/PCEA PCEA BIJ HET KIND JORIS VUNDELINCKX 20-06-2014 Deel van de multimodale anesthesie Management van de postoperatieve pijn Heelkundige procedures : Orthopedie van het onderste

Nadere informatie

In Search of the Best Analgesic Solution using Interscalene Block for postop pain after Day-case Shoulder Surgery

In Search of the Best Analgesic Solution using Interscalene Block for postop pain after Day-case Shoulder Surgery In Search of the Best Analgesic Solution using Interscalene Block for postop pain after Day-case Shoulder Surgery Ons probleem Huidige praktijk: ssisb +/- plaatsen catheter met elastomeer pijnpomp (5ml/h)

Nadere informatie

PROGRAMMA PIJN EN AMPUTATIE PIJN EN AMPUTATIE BIJ HEMODIALYSE PATIËNTEN. o THEORETISCHE ACHTERGROND EN STUDIE UZ LEUVEN o B.

PROGRAMMA PIJN EN AMPUTATIE PIJN EN AMPUTATIE BIJ HEMODIALYSE PATIËNTEN. o THEORETISCHE ACHTERGROND EN STUDIE UZ LEUVEN o B. PROGRAMMA PIJN EN AMPUTATIE o THEORETISCHE ACHTERGROND EN STUDIE UZ LEUVEN o B. MERTENS PIJN EN AMPUTATIE BIJ HEMODIALYSE PATIËNTEN o PROJECT AZ DELTA o K. VERMEULEN PIJN EN AMPUTATIE Een onafscheidelijk

Nadere informatie

Hier lees je hoe de anesthesie doet wat jij wilt. N.T. van Dasselaar

Hier lees je hoe de anesthesie doet wat jij wilt. N.T. van Dasselaar Hier lees je hoe de anesthesie doet wat jij wilt N.T. van Dasselaar Take home message "Soms moet eriets gebeuren voordat er iets gebeurt." More mistakes in medicine are made by those who do not care,

Nadere informatie

Preoperatieve onderzoeken

Preoperatieve onderzoeken Preoperatieve onderzoeken Dr.Veerle Dirckx Anesthesie mariaziekenhuis.be Mensen zorgen voor mensen Preoperatieve evaluatie: overzicht Voorgeschiedenis medisch en chirurgisch KOZ Medicatie Allergie met

Nadere informatie

Anesthesie in dagbehandeling: De nieuwe uitdagingen

Anesthesie in dagbehandeling: De nieuwe uitdagingen Anesthesie in dagbehandeling: De nieuwe uitdagingen Xavier Falières, Anesthesioloog Medisch manager OK, Medisch manager dagbehandeling Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht NVDK congres, Ede 10 november

Nadere informatie

Schouder prothesiologie in Dagbehandeling. Derk van Kampen, orthopedisch chirurg & epidemioloog

Schouder prothesiologie in Dagbehandeling. Derk van Kampen, orthopedisch chirurg & epidemioloog Schouder prothesiologie in Dagbehandeling Derk van Kampen, orthopedisch chirurg & epidemioloog Disclosure geen Waarom prothesiologie in dagbehandeling? Omdat wij ons altijd willen verbeteren Waarom prothesiologie

Nadere informatie

Ruggenprik. 1 Anesthesie en pijnbehandeling. 2 Over regionale anesthesie

Ruggenprik. 1 Anesthesie en pijnbehandeling. 2 Over regionale anesthesie 16/01/2019 Ruggenprik 1 Anesthesie en pijnbehandeling U heeft met uw arts besproken dat u geopereerd wordt in de Sint Maartenskliniek. Met behulp van de moderne anesthesie kan uw lichaam deze operatie

Nadere informatie

Juridische aspecten postoperatieve zorg, Postoperatieve pijnbehandeling, Nieuwe technieken. G.M. Woerlee, Anesthesioloog

Juridische aspecten postoperatieve zorg, Postoperatieve pijnbehandeling, Nieuwe technieken. G.M. Woerlee, Anesthesioloog Juridische aspecten postoperatieve zorg, Postoperatieve pijnbehandeling, Nieuwe technieken G.M. Woerlee, Anesthesioloog NIEUWERE ANESTHESIE TECHNIEKEN?? POSTOPERATIEVE PIJN VERMINDERING Lokale anesthetica

Nadere informatie

PONV: The big little problem. Dr. Dewinter

PONV: The big little problem. Dr. Dewinter PONV: The big little problem Dr. Dewinter PONV Inleiding Definitie Pathofysiologie PONV risicofactoren en prognose systemen Anti-emetica PONV schema PDNV Besluit Inleiding Incidentie van PONV: 25-30% Frequente

Nadere informatie

Sedatie Praktijk Specialist

Sedatie Praktijk Specialist Sedatie Praktijk Specialist Inhoud Inleiding... 3 Hoe wordt een sedatie uitgevoerd?... 3 Sedatie Praktijk Specialist... 3 Sedatieprocedure... 4 Gedurende de behandeling... 5 Na de sedatieprocedure... 5

Nadere informatie

Plaatselijke of locoregionale verdoving PATIËNTENBROCHURE

Plaatselijke of locoregionale verdoving PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Plaatselijke of locoregionale verdoving Plaatselijke of Locoregionale verdoving Afhankelijk van het type ingreep kiest de anesthesist voor een regionale verdoving waarbij enkel het te

Nadere informatie

Rapid Recovery. Anesthesiologische mogelijkheden. Xander Eijsbouts Xeijsbouts@fzr.nl Anesthesioloog Franciscus Ziekenhuis Roosendaal

Rapid Recovery. Anesthesiologische mogelijkheden. Xander Eijsbouts Xeijsbouts@fzr.nl Anesthesioloog Franciscus Ziekenhuis Roosendaal Rapid Recovery Anesthesiologische mogelijkheden Original in the Royal College of Surgeons of England, London. 18th Century Surgery October 17, 1846: First public demonstration of the use of ether in anesthesia

Nadere informatie

Klassieke Pijnschema. Start Narcose. Paracetamol PAZA. Uitleiden Narcose. Ingreep. Inductie. Sequens. Opiaat extra. Verdere pijntherapie

Klassieke Pijnschema. Start Narcose. Paracetamol PAZA. Uitleiden Narcose. Ingreep. Inductie. Sequens. Opiaat extra. Verdere pijntherapie Opiaat extra NSAID Paracetamol Sequens Verdere pijntherapie PAZA & afdeling Start Narcose Ingreep Uitleiden Narcose PAZA Inductie 1 Paracetamol = Perfusalgan = Dafalgan PARACETAMOL eerste dosis: 2 g IV

Nadere informatie

INFOBROCHURE Anesthesie

INFOBROCHURE Anesthesie INFOBROCHURE Anesthesie INLEIDING Binnenkort onderga je een chirurgische ingreep. Bij die operatie is er een vorm van anesthesie nodig. In deze brochure krijg je informatie over verschillende vormen van

Nadere informatie

DIABETESPATIENTEN IN DAGZIEKENHUIS. DR. K. Vermeulen Anesthesie, chirurgisch dagcentrum UZLeuven

DIABETESPATIENTEN IN DAGZIEKENHUIS. DR. K. Vermeulen Anesthesie, chirurgisch dagcentrum UZLeuven DIABETESPATIENTEN IN DAGZIEKENHUIS DR. K. Vermeulen Anesthesie, chirurgisch dagcentrum UZLeuven Doelstelling van diabetesbeleid Kwaliteit: veilig medisch beleid voor diabetespatienten in dagziekenhuis:

Nadere informatie

Infobrochure. Pijn in het ziekenhuis

Infobrochure. Pijn in het ziekenhuis Infobrochure Pijn in het ziekenhuis Onbehandelde pijn staat een goede genezing in de weg. Bijt niet op uw tanden, praat over uw pijn! Pijn... een nuttig signaal Acute pijn is een alarmsignaal, een onmiddellijke

Nadere informatie

Sedatie voor pijnlijke interventies door nietanesthesiologen

Sedatie voor pijnlijke interventies door nietanesthesiologen Sedatie voor pijnlijke interventies door nietanesthesiologen Benedikt Van Loo (RNA/RSPS) afd. anesthesiologie AMC Amsterdam Academisch Medisch Centrum, Amsterdam Sedatie.. Dat doen we al jaaaaaaaaaaaaaaaren!

Nadere informatie

LOCOREGIONALE ANESTHESIE / PERIFERE BLOCKS

LOCOREGIONALE ANESTHESIE / PERIFERE BLOCKS LOCOREGIONALE ANESTHESIE / PERIFERE BLOCKS Regionale anesthesie is gebaseerd op het concept dat pijn is overgebracht door zenuwvezels, die geblokkeerd kunnen worden op elke plaats van hun verloop. Zenuwblokkade

Nadere informatie

Anesthesie Gelrebreed

Anesthesie Gelrebreed Trefwoord Pijnbestrijding Epidurale pijnbestrijding PCA (Patiënt Controlled Analgesia) PCA pomp (Numeric Rating Scale) Sedatiescore Bestemd voor Verpleegkundigen van de verpleegafdelingen waar patiënten

Nadere informatie

SEDATIE Dr. Frederik De Buck Dienst Anesthesie UZ Leuven. Procedural sedation and analgesia (PSA) Verschillende soorten sedatie. Dieptes van sedatie

SEDATIE Dr. Frederik De Buck Dienst Anesthesie UZ Leuven. Procedural sedation and analgesia (PSA) Verschillende soorten sedatie. Dieptes van sedatie Verschillende soorten sedatie SEDATIE Dr. Frederik De Buck Dienst Anesthesie UZ Leuven Sedatie als onderdeel van algemene anestesie Sedatie van beademde patiënten Sedatie tijdens onaangename en/of pijnlijke

Nadere informatie

Kliniek ViaSana. Zelfstandig Behandelcentrum ZBC Mill November 2013

Kliniek ViaSana. Zelfstandig Behandelcentrum ZBC Mill November 2013 Kliniek ViaSana Zelfstandig Behandelcentrum ZBC Mill November 2013 Kliniek ViaSana Drs. Huub Jessen Anesthesioloog/pijnspecialist Kliniek ViaSana 2005 2007 : klinische Behandelingen 250 TKP en THP Kliniek

Nadere informatie

Voorbeelden informatiepakketten

Voorbeelden informatiepakketten Bijlage 1 Voorbeelden informatiepakketten 4.3 Overdracht OK-verkoeverafdeling Hieronder wordt de overdracht van de operatiekamer naar de verkoeverafdeling besproken. De overdracht van de operatiekamer

Nadere informatie

Anesthesiologisch beleid bij heupfracturen. Vrijdagochtendkrans 26/09/2014 Sarah Cornelis DrP Van Loon

Anesthesiologisch beleid bij heupfracturen. Vrijdagochtendkrans 26/09/2014 Sarah Cornelis DrP Van Loon Anesthesiologisch beleid bij heupfracturen Vrijdagochtendkrans 26/09/2014 Sarah Cornelis DrP Van Loon Anesthesie en heupfracturen Inleiding Pre-operatieveaandachtspunten Pre-operatiefmanagement Intra-operatief

Nadere informatie

1. Verschillende vormen van anesthesie 2. 1.1 Algehele anesthesie 2 1.2 Plaatselijke anesthesie 2. 2. Naar huis 4. 3. Complicaties en bijwerkingen 5

1. Verschillende vormen van anesthesie 2. 1.1 Algehele anesthesie 2 1.2 Plaatselijke anesthesie 2. 2. Naar huis 4. 3. Complicaties en bijwerkingen 5 Inhoudsopgave 1. Verschillende vormen van anesthesie 2 1.1 Algehele anesthesie 2 1.2 Plaatselijke anesthesie 2 2. Naar huis 4 3. Complicaties en bijwerkingen 5 4. Vragen 6 Regionale anesthesie 1 1. Verschillende

Nadere informatie

Voor- en Nadelen van Propofol Sedatie voor Kindertandheelkunde. Catherine de Jong Anesthesioloog

Voor- en Nadelen van Propofol Sedatie voor Kindertandheelkunde. Catherine de Jong Anesthesioloog Voor- en Nadelen van Propofol Sedatie voor Kindertandheelkunde Catherine de Jong Anesthesioloog Introductie Uitgebreide tandheelkundige behandeling bij jonge, angstige kinderen is soms nodig en lukt niet

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening 00 Anesthesie bij kinderen Poli Preoperatieve Screening 1 Binnenkort krijgt uw kind een operatie onder anesthesie (verdoving). Hiervoor heeft uw kind een afspraak op de poli Preoperatieve Screening (PPS)

Nadere informatie

Delier na cardiochirurgie Kiki Stolzenbach AIOS Anesthesiologie

Delier na cardiochirurgie Kiki Stolzenbach AIOS Anesthesiologie Delier na cardiochirurgie 03-08-2017 Kiki Stolzenbach AIOS Anesthesiologie Epidemiologie Incidentie 5-55% Meestal eerste uiting tussen dag 1-3 postoperatief O Neal et al Can J Anesth 2017, Cereghetti et

Nadere informatie

Controleer zelf uw pijn na de operatie. PCA pomp

Controleer zelf uw pijn na de operatie. PCA pomp Controleer zelf uw pijn na de operatie PCA pomp copyright 2017 AZ SINT-ELISABETH ZOTTEGEM www.sezz.be ref. BRO/492/v1.0 INHOUDSTAFEL Voorwoord 2 Wat is een PCA? 3 Wat is het verschil? 3 Hoe werkt de PCA

Nadere informatie

Fast Track Het ontwikkelen van een database: orthopedie TKA en THA.

Fast Track Het ontwikkelen van een database: orthopedie TKA en THA. Fast Track Het ontwikkelen van een database: orthopedie TKA en THA. Isala Anouk Spijkerman & Marieke Hollewand 24 september 2014 Introductie Veel voorkomende operaties in Nederland: Totale knie prothese:

Nadere informatie

ERAS & GASTROINTESTINALE HEELKUNDE

ERAS & GASTROINTESTINALE HEELKUNDE ERAS & GASTROINTESTINALE HEELKUNDE q COLORECTALE HEELKUNDE q IMPACT LAPAROSCOPIE DR. RIK VERROKEN, DIENSTHOOFD ABDOMINALE HEELKUNDE AZ NIKOLAAS 21 NOVEMBER 2015 COLORECTALE HEELKUNDE IMPACT OP FAST TRACK

Nadere informatie

Anesthesie. Informatiebrochure

Anesthesie. Informatiebrochure Anesthesie Informatiebrochure 1 2 Geachte patiënt(e) Binnenkort ondergaat u een operatie, onderzoek of behandeling onder verdoving. Dit wordt ook wel anesthesie genoemd. Via deze brochure willen u hierover

Nadere informatie

Acute pijntherapie voor de geriatrische patiënt

Acute pijntherapie voor de geriatrische patiënt Acute pijntherapie voor de geriatrische patiënt Jona Houthuys promotor: Dr. Gert Poortmans Pijn bij de geriatrische patiënt Prevalentie Evaluatie van pijn Complicaties van pijn vertraagd herstel verminderde

Nadere informatie

PSA tijdens een onderzoek of behandeling

PSA tijdens een onderzoek of behandeling PSA tijdens een onderzoek of behandeling Procedurele Sedatie en/of Analgesie U heeft een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. U wordt tijdens dit bezoek verwacht bij de volgende personen: Afspraak

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Navelbreuk INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN 1. WAT IS EEN NAVELBREUK? Met een breuk (hernia) wordt in de abdominale heelkunde een onderbreking in de buikwand bedoeld. In het geval van een navelbreuk bevindt

Nadere informatie

patiëntenwijzer Anesthesie Soorten verdoving en verloop van een operatie

patiëntenwijzer Anesthesie Soorten verdoving en verloop van een operatie patiëntenwijzer Anesthesie Soorten verdoving en verloop van een operatie Patiënten zijn soms ongeruster over de verdoving dan over de operatie zelf. Die ongerustheid wil onze dienst Anesthesie graag wegnemen.

Nadere informatie

Anesthesie voor keizersnede informatie voor patiënten

Anesthesie voor keizersnede informatie voor patiënten Anesthesie voor keizersnede informatie voor patiënten ZNA Middelheim Lindendreef 1 2020 Antwerpen 03 280 31 11 ZNA Sint-Erasmus Luitenant Lippenslaan 2140 Borgerhout 03 270 80 11 ZNA Jan Palfijn Lange

Nadere informatie

Fast track THP What s new?

Fast track THP What s new? h.-hartziekenhuis vzw Fast track THP What s new? Dr Jan Myncke Orthopedie Lier 12/2016: Werkgroep Orthopedie Anesthesie Verpleegkundigen Raadpleging OK verblijfsafdeling Revalidatie kine ergo Microbiologie

Nadere informatie

Marijse Koelewijn huisarts

Marijse Koelewijn huisarts PIJN Marijse Koelewijn huisarts Je hoeft tegenwoordig toch geen pijn meer te lijden Moeilijk behandelbare pijn Om welke pijnen gaat het? Welke therapeutische mogelijkheden zijn er? Opzet workshop: Korte

Nadere informatie

Anesthesie i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n

Anesthesie i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Anesthesie i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Anesthesie 2 Anesthesie 3 Inleiding 5 Wat is anesthesie 6 Algemene anesthesie of narcose Sedatie Regionale anesthesie Het pre-anesthetische onderzoek

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening 00 Anesthesie bij kinderen Poli Preoperatieve Screening 1 Binnenkort krijgt uw kind een operatie onder anesthesie (verdoving). Hiervoor heeft uw kind een afspraak op de poli Preoperatieve screening (PPS)

Nadere informatie

sedatie met Propofol bij onderzoek of behandeling

sedatie met Propofol bij onderzoek of behandeling sedatie met Propofol bij onderzoek of behandeling Binnenkort komt u naar OLVG voor een onderzoek of een behandeling. Uw arts heeft met u besproken dat u tijdens dit onderzoek een (lichte) sedatie krijgt

Nadere informatie

Postoperatieve zorg na sectio. Dr. Frederik De Buck dienst anesthesie UZ Leuven

Postoperatieve zorg na sectio. Dr. Frederik De Buck dienst anesthesie UZ Leuven Postoperatieve zorg na sectio Dr. Frederik De Buck dienst anesthesie UZ Leuven Volgens type anesthesie Postoperatieve zorg na AA Opvolgen bewustzijnstoestand Sufheid na AA Opvolgen van hemodynamische

Nadere informatie

Remimazolam. S.J.A. van Bilsen

Remimazolam. S.J.A. van Bilsen Remimazolam S.J.A. van Bilsen Remimazolam Ontwikkeld door PAION Ultra kort werkende benzodiazepine. Vraag naar veiligheid, diepe sedatie en korte duur (=Soft) Antonik et al. A placebo- and midazolam controlled

Nadere informatie

Samenvatting. Psoas compartiment nervus ischiadicus blokkade voor. prothetische heup chirurgie. Klinische effectiviteit versus ongewenste bijwerkingen

Samenvatting. Psoas compartiment nervus ischiadicus blokkade voor. prothetische heup chirurgie. Klinische effectiviteit versus ongewenste bijwerkingen Psoas compartiment nervus ischiadicus blokkade voor prothetische heup chirurgie Klinische effectiviteit versus ongewenste bijwerkingen In dit proefschrift presenteren wij een risk / benefit analyse van

Nadere informatie

Verwijderen van wijsheidstanden. Informatiebrochure

Verwijderen van wijsheidstanden. Informatiebrochure Verwijderen van wijsheidstanden Informatiebrochure Inhoud 1 Wat u vooraf moet weten en/of doen 3 2 Voorbereiding op de narcose 5 2.1 Verpleegafdeling 2.2 Opname-uur 2.3 Nuchter zijn 2.4 Preoperatieve vragenlijst

Nadere informatie

Onderzoek onder sedatie. Informatiebrochure

Onderzoek onder sedatie. Informatiebrochure Onderzoek onder sedatie Informatiebrochure Inhoud 1 Wat is sedatie? 3 2 Verloop van het onderzoek 3 3 Ontwaken en herstel 4 4 Het preoperatief/pre-anesthetische onderzoek 4 5 De dag van het onderzoek 5

Nadere informatie

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Afdeling Pijnbehandeling

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Afdeling Pijnbehandeling Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist Afdeling Pijnbehandeling Inhoudsopgave Inleiding 3 1 PSA 4 1.1 Wanneer PSA? 4 1.2 Waarmee wordt de PSA uitgevoerd? 4 1.3.1 Sedatie en analgesie zijn

Nadere informatie

Acute pijn bij volwassenen. Dr. Markus Klimek, D.E.A.A., E.D.I.C. Plaatsverv. Afdelingshoofd / Plaatsverv. Opleider

Acute pijn bij volwassenen. Dr. Markus Klimek, D.E.A.A., E.D.I.C. Plaatsverv. Afdelingshoofd / Plaatsverv. Opleider Acute pijn bij volwassenen Dr. Markus Klimek, D.E.A.A., E.D.I.C. Plaatsverv. Afdelingshoofd / Plaatsverv. Opleider Acute pijn - geen probleem? De zorgvragen bij acute pijn: Waarom heb ik die pijn? Hoe

Nadere informatie

Wat is een zenuwblok? (plexusverdoving of perifeer zenuwblok)

Wat is een zenuwblok? (plexusverdoving of perifeer zenuwblok) Wat is een zenuwblok? (plexusverdoving of perifeer zenuwblok) Een zenuwblok is een inspuiting van lokale verdoving rondom zenuw(en) met als doel het verdoven van een lidmaat (plexusverdoving) of een gedeelte

Nadere informatie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw nier te verwijderen. In deze folder vindt u informatie om uzelf goed te kunnen

Nadere informatie

Sedatie en Analgesie door niet-anesthesiologen. Ankie Koopman-van Gemert

Sedatie en Analgesie door niet-anesthesiologen. Ankie Koopman-van Gemert Sedatie en Analgesie door niet-anesthesiologen Ankie Koopman-van Gemert 10-04-2016 Disclosure Geen belangen die voor deze lezing gelden Verwacht geen eye-opener Inleiding Richtlijn Afbakening Sedatie Grenzen

Nadere informatie

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Inleiding

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Inleiding Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) een uitgebreid onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek

Nadere informatie

Anesthesie en Ouderen

Anesthesie en Ouderen Dr B T Veering Afd Anesthesiologie LEIDS UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM Rembrandt 1606-1669 1890 2005 I. Inleiding II. Peri-operatief risico III. Intraoperatief IV. Postoperatieve periode verkoeverkamer

Nadere informatie

Pijnbestrijding met de pijnpomp na uw operatie

Pijnbestrijding met de pijnpomp na uw operatie Pijnbestrijding met de pijnpomp na uw operatie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. INLEIDING...4 2. VOOR DE OPERATIE...5 3. WAARUIT BESTAAT EEN PCA-SYSTEEM?...5 4. VOORDELEN VAN EEN PCA-SYSTEEM?...5

Nadere informatie

Pijnbestrijding na uw operatie met de pijnpomp

Pijnbestrijding na uw operatie met de pijnpomp I Postoperatieve pijn En het PCA systeem AZ Vesalius Hazelereik 51 3700 Tongeren www.azvesalius.be Tel: 012/396111 Acute Pijn Service. Tel: 012 39 72 64 Anesthesiologen: Dokter H. Vandendriessche Dokter

Nadere informatie

ENDOSCOPIE ONDER SEDATIE. Datum en tijd afspraak: FRANCISCUS GASTHUIS. Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum balie 320 op de derde verdieping

ENDOSCOPIE ONDER SEDATIE. Datum en tijd afspraak: FRANCISCUS GASTHUIS. Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum balie 320 op de derde verdieping ENDOSCOPIE ONDER SEDATIE Datum en tijd afspraak: Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum balie 320 op de derde verdieping FRANCISCUS GASTHUIS Afspraak Voor uw afspraak kunt u zich melden bij het Maag-,

Nadere informatie

Ingrepen. Organisatie. Indeling. Les voor de co-assistenten: anestheise bij oogheelkunde

Ingrepen. Organisatie. Indeling. Les voor de co-assistenten: anestheise bij oogheelkunde Indeling Les voor de co-assistenten: anestheise bij oogheelkunde 11/10/2017 Dr Ellen Vandemaele Ingrepen organisatie Preoperatief aspecten Anatomie/fysiologie Aandachtspunten anesthesie Complicaties ogen

Nadere informatie

Herziene richtlijn postoperatieve. Wat is nieuw?

Herziene richtlijn postoperatieve. Wat is nieuw? Herziene richtlijn postoperatieve pijnbehandeling Wat is nieuw? Rianne van Boekel Verpleegkundig pijnconsulent, epidemioloog io en promovenda Bestuurslid V&VN PV, coördinator opleiding pijnconsulent HAN

Nadere informatie

Anesthesie. informatie voor patiënten

Anesthesie. informatie voor patiënten Anesthesie informatie voor patiënten INLEIDING 3 WAT IS ANESTHESIE 4 Algemene anesthesie of narcose Sedatie Regionale anesthesie HET PRE-ANESTHETISCHE ONDERZOEK 7 NUCHTER BLIJVEN 8 PREMEDICATIE 8 RISICO

Nadere informatie

ACUTE PIJN: POSTOPERATIEVE SETTING SARAH MARTENS VERPLEEGKUNDIGE/VROEDVROUW GOPR

ACUTE PIJN: POSTOPERATIEVE SETTING SARAH MARTENS VERPLEEGKUNDIGE/VROEDVROUW GOPR ACUTE PIJN: POSTOPERATIEVE SETTING SARAH MARTENS VERPLEEGKUNDIGE/VROEDVROUW GOPR POSTOPERATIEVE PIJN = ACUTE PIJN RECENT ONTSTAAN MEESTAL VAN KORTE DUUR AANWIJSBAAR TIJDSTIP CAUSAAL VERBAND MET LETSEL

Nadere informatie

Matige en diepe sedatie tijdens een procedure of onderzoek

Matige en diepe sedatie tijdens een procedure of onderzoek Matige en diepe sedatie tijdens een procedure of onderzoek het verlagen van het bewustzijn 73.009N-140901 Diensthoofd Anesthesie-Reanimatie Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net

Nadere informatie

Datum en tijd afspraak: Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum op de derde verdieping, balie 320 ENDOSCOPIE ONDER SEDATIE

Datum en tijd afspraak: Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum op de derde verdieping, balie 320 ENDOSCOPIE ONDER SEDATIE Datum en tijd afspraak: Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum op de derde verdieping, balie 320 ENDOSCOPIE ONDER SEDATIE 779 Afspraak Voor uw afspraak kunt u zich melden bij het Maag-, Darm- & Levercentrum

Nadere informatie

Eerst wil ik heb even hebben over de veranderende wereld van de gastro-intestinale endoscopie. Daarna geef ik een woordje uitleg over de

Eerst wil ik heb even hebben over de veranderende wereld van de gastro-intestinale endoscopie. Daarna geef ik een woordje uitleg over de 1 Eerst wil ik heb even hebben over de veranderende wereld van de gastro-intestinale endoscopie. Daarna geef ik een woordje uitleg over de verschillende sedativa die gebruikt worden. 2 Vroeger was het

Nadere informatie

PIMS. Johan De Coster, M.D. Mede namens: Julie Lauweryns, M.D., Sarah Devroe, M.D., Elke Van Gerven M.D., Trui Dewinter M.D.

PIMS. Johan De Coster, M.D. Mede namens: Julie Lauweryns, M.D., Sarah Devroe, M.D., Elke Van Gerven M.D., Trui Dewinter M.D. PIMS Johan De Coster, M.D. Mede namens: Julie Lauweryns, M.D., Sarah Devroe, M.D., Elke Van Gerven M.D., Trui Dewinter M.D. PIMS patient incident managment systeem PIMS critical-incidents near-incidents

Nadere informatie

LIESBREUKOPERATIE. - Patiëntinformatie -

LIESBREUKOPERATIE. - Patiëntinformatie - LIESBREUKOPERATIE - Patiëntinformatie - 1 Beste, U wordt in AZ Oudenaarde opgenomen voor een liesbreukoperatie. Deze folder biedt u bijkomende informatie over de opname, de operatie en de periode na de

Nadere informatie

Disclosure. Wat steekt u op. Waar denkt u over na. Rode vlaggen en co-morbiditeit bij COPD INLEIDING HET IS ZWARTWIT EN HET LOOPT IN DE WEI

Disclosure. Wat steekt u op. Waar denkt u over na. Rode vlaggen en co-morbiditeit bij COPD INLEIDING HET IS ZWARTWIT EN HET LOOPT IN DE WEI Disclosure Rode vlaggen en co-morbiditeit bij COPD Geen belangenverstrengeling voor deze presentatie Hans Sportel, huisarts Ruurlo Waar denkt u over na Wat steekt u op Dyspnoe en haar DD COPD en co-morbiditeit

Nadere informatie

Waarom zou U in dagchirurgie gaan opereren?

Waarom zou U in dagchirurgie gaan opereren? De geschiedenis van de dagchirurgie Wat betekent dit voor de chirurg?... Guy A. Bogaert (Kinderuroloog en Medisch Manager van het CDC UZ Leuven) De bedoeling Waarom dagchirurgie? Economische aspecten voor

Nadere informatie

Anesthesie. Patiëntenvoorlichting. Wat is anesthesie? OLV Ziekenhuis

Anesthesie. Patiëntenvoorlichting. Wat is anesthesie? OLV Ziekenhuis OLV Ziekenhuis ANESTHESIOLOGIE Campus Aalst T. 053 72 43 05 Campus Asse T. 02 300 62 72 Campus Ninove T. 054 31 21 05 Patiëntenvoorlichting Anesthesie Wat is anesthesie? Het woord anesthesie betekent ongevoeligheid

Nadere informatie

De mogelijkheden van invasieve technieken in de palliatieve pijnbestrijding. Erich Ohlsen, anesthesioloog-pijnbehandelaar

De mogelijkheden van invasieve technieken in de palliatieve pijnbestrijding. Erich Ohlsen, anesthesioloog-pijnbehandelaar De mogelijkheden van invasieve technieken in de palliatieve pijnbestrijding Erich Ohlsen, anesthesioloog-pijnbehandelaar TEAM Behandelingen zoals: Plexus coeliacusblokkade Plexus hypogastricusblokkade

Nadere informatie

Infobrochure zenuwblock voor operaties aan borstkas en buik

Infobrochure zenuwblock voor operaties aan borstkas en buik Infobrochure zenuwblock voor operaties aan borstkas en buik 73.033N Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net Deze brochure geeft meer informatie over

Nadere informatie

Diep blok waarom eigenlijk?

Diep blok waarom eigenlijk? Diep blok waarom eigenlijk? Bart Torensma Klinisch epidemioloog (Drs/ PhD.c) Anesthesie ass 11 oktober 2016 Nederlandse OK dagen Introductie De slappe feitjes: Incidentie van post-operatieve rest curarisatie

Nadere informatie

Pijn na een operatie

Pijn na een operatie Pijn na een operatie 1. Inleiding Binnenkort wordt U geopereerd in het TweeSteden ziekenhuis op locatie Tilburg. Pijn na een operatie is vrijwel onvermijdelijk. Pijn is een signaal van (mogelijke) weefselbeschadiging,

Nadere informatie

MEDISCH CENTRUM WAALRE

MEDISCH CENTRUM WAALRE MEDISCH CENTRUM WAALRE Narcose Anesthesie Om een ingreep mogelijk te maken, is er een vorm van verdoving nodig, dit wordt anesthesie genoemd. Afhankelijk van de ingreep krijgt u een regionale of algehele

Nadere informatie

Wat gaan we doen. Van LPA 7 naar LPA 8 Verschillen Overeenkomsten. Medicamenten Voor- en nadelen. Pijnstilling in de LPA 8

Wat gaan we doen. Van LPA 7 naar LPA 8 Verschillen Overeenkomsten. Medicamenten Voor- en nadelen. Pijnstilling in de LPA 8 Wat gaan we doen Pijnstilling in de LPA 8 17 september 2014 Fabian Kooij Anesthesioloog, AMC MMT arts, Lifeliner 1 Van LPA 7 naar LPA 8 Verschillen Overeenkomsten Medicamenten Voor- en nadelen Wat gaat

Nadere informatie

Sacro-coccygeale fistel

Sacro-coccygeale fistel patiënteninformatie algemene heelkunde Sacro-coccygeale fistel ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Algemene anesthesie. Wat is anesthesie? De algemene anesthesie of narcose. Uw gezondheid Onze grootste zorg

Algemene anesthesie. Wat is anesthesie? De algemene anesthesie of narcose. Uw gezondheid Onze grootste zorg Wat is anesthesie? Het woord anesthesie betekent dat men niets voelt van een diagnostische of therapeutische ingreep. Anesthesie is echter veel meer dan het ongevoelig maken van patiënten. Zonder de moderne

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie. Dagziekenhuis 1

Arthroscopie van de knie. Dagziekenhuis 1 Arthroscopie van de knie Dagziekenhuis 1 imelda omringt u met zorg Inhoud Voorbereiding 3 Verloop 4 Nazorg 5 Verloop thuis 6 Nota s 7 2 Doel van de ingreep en/of behandeling Een arthroscopie is een kijkoperatie

Nadere informatie

Uitgangspunt(en) Een evidence based multidisciplinair ontwikkeld serious game voor een geplande ingreep bij kinderen 27/11/2017

Uitgangspunt(en) Een evidence based multidisciplinair ontwikkeld serious game voor een geplande ingreep bij kinderen 27/11/2017 Een evidence based multidisciplinair ontwikkeld serious game voor een geplande ingreep bij kinderen Jo Vrancken Onderzoeker Expertisecentrum Zorginnovatie Uitgangspunt(en) Kinderen die worden geopereerd

Nadere informatie

Titel OSAS perioperatief management

Titel OSAS perioperatief management Pagina 1 van 9 Auteur Dr. T. Linden Anesthesioloog Beoordelaar Dr. D. Harhangi Dr. C. Dekker Dr. Klaaver Anesthesioloog Anesthesioloog Longarts Autorisator C. Calis Directeur Vastgesteld op 20-02-2014

Nadere informatie

DOCNR VERSIE PAGINA 05/11 1/4

DOCNR VERSIE PAGINA 05/11 1/4 DIENST ANESTHESIE Preoperatieve vragenlijst voor kinderen Diensthoofd Prof. dr. P. Wouters CHIRURGISCH DAGCENTRUM Afdelingshoofd Dr. M. Coppens CONTACT CHIRURGISCH DAGCENTRUM TELEFOON E-MAIL +32 (0)9 332

Nadere informatie

Palliatieve zorg bij COPD

Palliatieve zorg bij COPD Palliatieve zorg bij COPD Joke Hes Longverpleegkundige Palliatieve zorg bij COPD 26/06/2014 Joke Hes Inhoud presentatie Welkom Wat is COPD Wanneer is er sprake van palliatieve zorg bij COPD Ziektelast

Nadere informatie

ANESTHESIE. Infobrochure

ANESTHESIE. Infobrochure ANESTHESIE Infobrochure ANESTHESIE Infobrochure Wat is anesthesie? Het woord anesthesie betekent dat men niets voelt van een diagnostische of therapeutische ingreep. Men onderscheidt meerdere vormen van

Nadere informatie

Obesitas bij ortopedische ingrepen: challenge of contra-indicatie? Co-assistent: Philippe Leire Promotor: Dr. A. Kumar

Obesitas bij ortopedische ingrepen: challenge of contra-indicatie? Co-assistent: Philippe Leire Promotor: Dr. A. Kumar Obesitas bij ortopedische ingrepen: challenge of contra-indicatie? Co-assistent: Philippe Leire Promotor: Dr. A. Kumar Kaart toenemende demografie obesitas The influence of obesity on total joint arthroplasty.

Nadere informatie

PIJN BIJ KINDEREN VOORLICHTING VOOR OUDERS/VERZORGERS

PIJN BIJ KINDEREN VOORLICHTING VOOR OUDERS/VERZORGERS PIJN BIJ KINDEREN VOORLICHTING VOOR OUDERS/VERZORGERS 17803 Inleiding Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis kan uw kind pijn ervaren, als gevolg van de aandoening,

Nadere informatie

N.B.: Piercings, make-up en nagellak dienen verwijderd te worden.

N.B.: Piercings, make-up en nagellak dienen verwijderd te worden. OPNAME OP / / OM UUR INLEIDING Binnenkort ondergaat je kind een ingreep of onderzoek in het Jan Yperman ziekenhuis te Ieper onder volledige verdoving. Dit betekent dat je kind in slaap gebracht wordt,

Nadere informatie

Sedatie anesthesie. Het verlagen van het bewustzijn. Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis.

Sedatie anesthesie. Het verlagen van het bewustzijn. Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis. Sedatie anesthesie Het verlagen van het bewustzijn Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis www.anesthesiologie-ysl.nl Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Sedatie 3 1.1 Wat is sedatie? 3 1.2 Wanneer sedatie?

Nadere informatie

Sedatie anesthesie Het verlagen van het bewustzijn

Sedatie anesthesie Het verlagen van het bewustzijn Sedatie anesthesie Het verlagen van het bewustzijn Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis www.anesthesiologie-ysl.nl Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Sedatie 3 1.1 Wat is sedatie? 3 1.2 Wanneer sedatie?

Nadere informatie

ANESTHESIE EN DE BEGELEIDING VAN UW KIND

ANESTHESIE EN DE BEGELEIDING VAN UW KIND ANESTHESIE EN DE BEGELEIDING VAN UW KIND 73.003N 140901 Diensthoofd Anesthesie - Reanimatie Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper T: 057 35 35 35 info@yperman.net www.yperman.net INLEIDING

Nadere informatie

Bijlage III. Amendementen in relevante rubrieken van de Samenvatting van de Productkenmerken

Bijlage III. Amendementen in relevante rubrieken van de Samenvatting van de Productkenmerken Bijlage III Amendementen in relevante rubrieken van de Samenvatting van de Productkenmerken Opmerking: Deze amendementen in de relevante rubrieken van de Samenvatting van de Productkenmerken zijn het resultaat

Nadere informatie

OSAS peri-operatief. Queenayda Kroon Peter Huybrechts

OSAS peri-operatief. Queenayda Kroon Peter Huybrechts Queenayda Kroon Peter Huybrechts Inhoud Casus Slaap apnee Obstructief slaap apnee syndroom (OSAS) 1. Preoperatief 2. Peroperatief 3. Postoperatief Take home messages Casus Man, 66jaar, BMI 31, ASA3 Medische

Nadere informatie

Behandeling urine incontinentie met TVT Tension-free Vaginal Tape

Behandeling urine incontinentie met TVT Tension-free Vaginal Tape Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie Behandeling urine incontinentie met Tension-free Vaginal Tape Behandeling van urine incontinentie met Tension-free Vaginal Tape Inleiding Incontinentie voor urine is een

Nadere informatie

Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie

Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie De zorg voor u rondom de operatie Inleiding U krijgt binnenkort een oproep voor de nier- of (nier)pancreastransplantatie, waarbij het nodig is

Nadere informatie

anesthesie en pijnbestrijding

anesthesie en pijnbestrijding patiënteninformatie anesthesie en pijnbestrijding volwassenen Binnenkort ondergaat u een operatie. Om dit goed voor te bereiden, bespreekt u op de polikliniek Pre-operatief Onderzoek (PPO) de anesthesie

Nadere informatie