Kennisportfolio. Blok 1. Algemene Economie (micro) Model/Theorie. Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennisportfolio. Blok 1. Algemene Economie (micro) Model/Theorie. Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor"

Transcriptie

1 Kennisportfolio Blok 1 Algemene Economie (micro) Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor Dit model geeft de factoren weer waar een organisatie mee te maken krijgt. De buitenste ring zijn de omgevingsfactoren. Hier hebben ze vaak niet veel invloed op. De groene stukjes zijn de factoren die direct met de organisatie te maken hebben. Hier kunnen ze dus ook invloed op uitoefenen. Dit model is de swot analyse. Het is een analyse die een bedrijf intern maakt. Je kijkt naar je organisatie en bepaalt dan bijvoorbeeld de strengths. Waar is jou bedrijf nu zo goed in? De

2 weaknesses zijn de zwaktes van het bedrijf. Deze moeten zo veel mogelijk ingedamd worden. Opportunities, dit zijn de mogelijkheden die een bedrijf heeft. Mogelijkheden bijvoorbeeld door nieuwe wetgevingen. Threats zijn de bedreigingen waar je altijd rekening mee moet houden. Dit model gaat over de prijselasticiteit van de vraag. Het laat de veranderingen zien wanneer je met de prijzen van je producten gaat schuiven. Wanneer je product prijsinelastisch is, zit het getal tussen de 0 en 1. Dit betekend dat je niet veel klanten zult kwijtraken wanneer je de prijs verhoogt. Zit het boven de 1 dan zul je bij een kleine prijsverhoging veel klanten kwijtraken. Je ziet hier 3 grafieken. Het gaat hier om de totale variabele kosten. Variabele kosten zijn de kosten die mee veranderen met de productieomvang. In het eerste geval noemt men de kosten degressief, In het tweede geval proportioneel en in het derde geval progressief.

3 Bedrijfseconomie Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor Debet Activa aanschaffingen Besteding vermogen bezittingen kapitaal Credit Passiva Betaling aanschaffingen Bron vermogen (fin.wijze) Schulden Vermogen Dit model geeft een weergave van de zaken die op de balans moeten komen. Aan de debet zijde staan bijvoorbeeld bezettingen (ongeacht de financieringswijze). Aan de rechterkant daarentegen staan je schulden.

4 Dit is een voorbeeld van een balans. Het moet altijd in evenwicht zijn. Dit wil dus zeggen dat er aan de linkerkant evenveel moet staan als de rechterkant. Hier zie je goed dat de linkerkant wordt gevuld met de bezittingen en de rechterkant met het eigen vermogen + de schulden (vreemd vermogen). De journaalposten 1. Kas debiteuren Aan omzet (EV) I.W.O. (EV) Aan voorraden Voorraad Aan crediteuren Personeelskosten (EV) Aan Kas Afschrijvingen (EV) Aan machines Overige kosten (EV) Aan Kas Kas Aan debiteuren Crediteuren Aan Kas Te betalen posten Aan Kas Journaalposten zijn de financiële transacties van een organisatie. Ze worden op bovenstaande manier genoteerd.

5 liquiditeitsoverzicht januari 2010 inkomsten / ontvangsten uitgaven omzet inkopen van debiteuren personeelskosten rente 100 ov.kstn aan crediteuren kasafname In een liquiditeitsoverzicht staan de inkomsten en uitgaven schematisch weergegeven. Deze wordt opgesteld aan de hand van transacties over een bepaalde tijd. Meestal over een kwartaal. Een balans is dus een moment opname en een liquiditeitsoverzicht over een langere periode. Het verschil tussen een liquiditeitsoverzicht en een resultaten rekening is dat je bij een resultaten rekening wel opbrengsten kan hebben, maar geen ontvangsten. Communicatie Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor Dit model gaat over de identiteit en het imago van een bedrijf. Je voet intern een bepaald beleid, dit voer je door d.m.v. gedrag, symboliek, communicatie en persoonlijkheid. Deze identiteit probeer je op deze manier over te brengen naar het imago. Het imago is het beeld wat klanten van jou hebben.

6 Er wordt een bepaalde boodschap gevormd. Deze komt bij de ontvanger uit. Hij/zij geeft feedback in de vorm van een reactie. Door deze reactie gaat de zender er verder over nadenken en komt de terugkoppeling uiteindelijk weer bij de ontvanger terecht. Het is dus gewoon een eenvoudige weergave van een bericht. DESTEP. Via deze factoren kan je inzicht krijgen op de externe factoren die voor jou organisatie belangrijk zijn. Demografisch = Samenstelling van de bevolking Economisch = stand van de economie Sociaal-cultureel = veranderingen in gedachte van de mens. Technologisch = technologische ontwikkelingen Ecologisch = is het moreel aanvaardbaar. Politiek = zijn er wetten die je organisatie beperken. SMART!! Specifiek Meetbaar Acceptabel Realistisch Tijdgebonden Dit zijn de eisen waar een doelstelling aan moet voldoen. 1. Analyse 2. Communicatiedoelgroepen 3. Communicatiedoelstellingen 4. Boodschap

7 5. Communicatiestrategie 6. Communicatiemiddelen 7. Tijdsplanning 8. Budget 9. Evaluatie Wanneer je een communicatieplan op gaat stellen moet je dit model gebruiken. Je kan makkelijk het stappenplan volgen en zorgen voor een goede communicatie met je doelgroep. Inleiding Management I Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor Het 7-s model is het belangrijkste model voor management van deze periode. - Structuur; de opbouw van de organisatie - Systemen: hoe zijn zaken geregeld? Procedures, handleidingen, instructies etc - Staf/personeel: de mensen in de organisatie; hoe gaan we er mee om? - Stijl van managen/leidinggeven - Sleutelvaardigheden/skills; waar blinkt het bedrijf in uit? - Shared values/gemeenschappelijke waarden; de cultuur van een organisatie; wat vindt men gewoon? Aan de hand van deze zaken komt het management van een organisatie aan het licht.

8 Bovenaan staan de taken die moeten worden uitgevoerd. Het plannen is vaak een technisch proces. Organiseren gaat over de commerciële kant enzovoorts. Wanneer je al bedrijf wilt groeien heb je 4 mogelijkheden. Marktpenetratie, productontwikkeling, marktontwikkeling, diversificatie. Het is vrij duidelijk, met marktpenetratie probeer je dus een bestaande markt te betreden met een bestaand product. Je gaat dus gewoon de directe concurrentie aan. Diversificatie is hier de meeste risicovolle optie. Je gaat een onbekende markt op met een onbekend product. De vraag is daarom ook vaak of het product wel aanslaat en of het bedrijf dit risico wil nemen. Als bedrijf heb je de mogelijkheid tot een organieke structuur en een personele structuur. De personele structuur zie je vaak terug in de kleinere organisaties. Het is heel persoonlijk en de flexibiliteit een stuk hoger. Bij de organieke structuur zijn het vooral de regels en procedures die het bedrijf leiden.

9 Hierboven staan de 4 mogelijkheden qua inrichting van je bedrijf. Het kan op een F(ase), G(eografisch), P(roduct) of M(arkt) manier. Er kan natuurlijk ook een combinatie worden gevormd van de mogelijkheden. Bij de F indeling heeft elk deel van de organisatie een bepaalde toegevoegde waarde waar dan uiteindelijk het eindproduct uit komt. Bij de geografische indeling wordt er rekening gehouden met verschillende geografische plaatsen. De G indeling wordt vaak gebruikt bij grotere bedrijven die erg verspreid zitten. Bij de P indeling heeft elke afdeling haar eigen product. In tegenstelling tot de F indeling wordt hier het begin en het eind van het product door dezelfde afdeling gedaan. De M indeling kijkt naar de verschillende markten en daar wordt de productie op aangepast.

10 Schematische weergave van de rol die een manager heeft in een organisatie. Het verschil tussen het management van vroeger en nu is dat er minder lage zijn. Je hebt gewoon het top management en het middenmanagement. Het midden management zorgt ervoor dat de uitvoerende taken goed worden uitgevoerd. Het topmanagement zorgt voor de besluitvorming. De instroom van medewerkers is de eerste fase van het personeel. Je wordt geselecteerd en rondgeleid. Hierna volgt de doorstroom. Je werkt al een tijdje voor het bedrijf en je wil je verder gaan ontwikkelen. Het bedrijf zal hieraan mee moeten werken om haar personeel zo goed mogelijk opgeleid te hebben. Uiteindelijk kom je bij de uitstroom. Je gaat met pensioen of je wordt gedwongen ontslagen. Hiervoor gelden nog allerlei procedures.

11 Inleiding Recht Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor De verschillende soorten wetten. 1. Verdragen/EG-recht 2. Grondwet 3. Wetten in formele zin 4. AMvB s 5. Ministeriele regelingen 6. Verordeningen van provincie 7. Verordeningen van gemeente/waterschap Hogere wet gaat voor lagere wet Latere wet gaat voor eerdere wet Bijzondere wet gaat voor algemene wet Wanneer er een uitspraak moet worden gedaan en er komen bijvoorbeeld wetten in botsing met elkaar, is dit de volgorde van belangrijkheid. Een verdrag staat dus boven een verordening van de provincie.

12 Door wie wijze Art. 1. Van rechtswege - automatisch art. 7: :674 BW 2. wederzijds goedvinden wg + wn wilsovereenstemming Boek BW 3. Opzegging wg of wn gewoon dringende reden proeftijd art. 6 lid 1 BBA + art. 7:667 v. BW art. 6 lid 2 sub a BBA + art. 7: : :679 BW 7: 676 BW + artikel 6 lid 2 sub b BBA 4. Ontbinding Wg of wn naar kantonrechter gewichtige redenen art. 7:685 BW Wanneer er een ontslag valt, kan dit op 4 manieren. Van rechtswege, Je contract is verlopen. Wederzijds goedvinden, je stemt beide erover in dat het beter is dat je ophoudt met de baan. Opzegging, Dit is na een proefperiode en je bent niet geschikt. Ontbinding, Een der beide partijen wil ontslag maar de ander is het hier niet mee eens. Er kan alsnog ontslag volgen als de rechter de argumenten goed vindt.

13 blok 2 Bedrijfseconomie Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor Winst voor VPB (vennootschapsbelasting) VPB Winst na vpb Dividend (primair dividend) Overwinst * Dividend (secundair dividend) * Tantiemes * Reserve De verdeling van de behaalde winst voor een rechtspersoon. Solvabiliteitspercentage = EV / TV * 100% Debt ratio = VV / TV * 100% OF: EV / VV * 100% De solvabiliteit is de mate waarin de organisatie in staat is om aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Gemiddelde krediettermijn debiteuren = Gemiddelde debiteurensaldo Verkopen op rekening X 365 dagen Berekening voor het gemiddelde krediet termijn van debiteuren.

14 HRM Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor Het personeelsmanagement gaat bij bijna alle organisaties op deze manier. Je zoekt bij de arbeidsmarkt naar werknemers. Wanneer de werknemers hebben gesolliciteerd volgt het proces van selecteren. Na een tijdje bij een bedrijf gewerkt te hebben komt de doorstroom. Mensen krijgen nieuwe (betere) banen. Uitstroom is de regelgeving rondom het ontslag.

15 Competenties zijn vaardigheden die je bezit. Elke functie binnen een bedrijf heeft andere competenties nodig. Het model hierboven geeft een format voor competenties weer. Dit is de behoefte piramide van Maslow. Mensen willen graag wat bereiken in de wereld en willen acceptatie. Het belangrijkste is hetgene wat onderaan staat. De fysiologische behoefte, iedereen wil dat ze voor zichzelf kunnen zorgen in de vorm van eten etc. Dan komt de zekerheid. Nadat je je in de fysiologische behoefte hebt voorzien wil je zekerheid in je leven. Wanneer de zekerheid er is wil je sociale acceptatie. Mensen moeten je nemen voor wat je bent. Hierboven op komen de waardering en zelf realisatie. Je wilt weten gewaardeerd worden en je gaat kijken wat je nu echt in het leven wilt. Dit is behoefte piramide van Maslow.

16 Wanneer de elementen van de pushfactoren niet in orde zijn, zullen er weinig medewerkers blijven. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat deze goed zijn. De pullfactoren gaan meer over de staat van de markt en economie. Marketing Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor PRODUCTIE PRODUCT VERKOOP MARKETING MAATSCHAPPIJ Marketing gedachte van de bedrijven. Op deze factoren kan er invloed worden uitgeoefend d.m.v. reclame

17 beschikbaar Verbeteringen Vraag > aanbod aanbod Volume tbv kostenefficiency differentiatie product innovatie betaalbaar superieur overtuigen focus Aanbod > vraag verkoop promotie Meerwaarde klant relatie unsought behoefte MVO klant maatschappij welzijn bedrijf De 5 factoren waar je marketing voor kan maken. De rondjes eromheen zijn de aspecten die je moet behandelen.

18 Een marktgerichte missie formuleer je met 3 bouwstenen volgens het Abell diagram: wat, wie en hoe. In dit voorbeeld zijn de afnemers wie, technologieën hoe en de behoeften wat. Het vijfkrachten model van Porter. Dit model geeft de huidige concurrenten weer. Substituten en nieuwe concurrenten staan met elkaar in verband en de afnemers en leveranciers met elkaar. Wanneer er substituten komen volgen er ook nieuwe concurrenten. Wanneer er meer leveranciers komen blijven er ook minder afnemers over voor jou product.

19 De star is een product dat pas kort geleden op de markt is gebracht en wat nu al populair is. Bij stars is het vaak dat ze groeien in cash cows. De cash cows van een bedrijf zijn de producten die altijd goed blijven draaien. De question mark is een product of dienst die nog niet goed draait maar wel veel potentie heeft. De dogs zijn de zwarte schapen binnen een organisatie. Ze zijn niet winstgevend en zullen daarom ook snel verdwijnen. Een product heeft 3 lagen. Het begint met het kernproduct. Dit is basis en eigenlijk waar het voor gemaakt is. De tweede laag is het werkelijke product. Hier komen zaken als de verpakking bij kijken. Uiteindelijk komt het uitgebreide product, hier horen zaken als service etc. bij.

20 De wegen die een product allemaal aflegt voordat het bij de consument in handen komt. Inleiding Management II Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor Lijn-organisatie Voordelen: Eenvoudige en duidelijke structuur Duidelijke gezagsverhoudingen TBV zijn duidelijk af te bakenen Goed toezicht en controle op uitvoering processen

21 Snelle besluitvorming mogelijk Relatief geringe kosten aan leidinggevenden en organisatie Mogelijke nadelen van de lijnorganisatie: Beslissingen nemen meer tijd De manager weet niet altijd genoeg voor de juiste beslissing Afstemming tussen de afdelingen via de managers Soms veel managementlagen! (steil) Lijn-staforganisatie Voordelen Lijn-staforganisatie Lijnmanager kan meer gebruikmaken van specialistische kennis betere beslissingen! Lijnmanager heeft nu zelf meer tijd over! Omdat hij stafmedewerkers kan inschakelen. Het omspanningsvermogen van de manager kan toenemen. Nadelen Lijn-staforganisatie Het staf personeel heeft niks te zeggen over het eindproduct Ze zijn te veel met de theorie bezig Laten hun werk vaak een beetje afhaken Mogen alleen advies geven

22 Lijn- en functionele staforganisatie Voordelen: (Functionele) staffunctionaris nu meer betrokken bij het resultaat > doet nu zelf meer mee Uniformiteit en consistentie in procedures, beleid etc. Inbreng van deskundigheid in bedrijfsprocessen Nadelen De staffunctionaris mag nu (ook) een medewerker iets dwingend opleggen! > Loslaten van eenheid van bevel! Een afdelingsmanager heeft minder grip op het geheel Het ui-diagram van Hofstede gaat over de cultuur van een bedrijf. Binnen een bedrijven heb je symbolen, rituelen en waarden. Intern wil je dat deze goed door worden gevoerd. Wanneer dit het geval is komt het in de praktijk beter over waar de organisatie voor staat. Helden heeft elk bedrijf ook. Het is een persoon die veel voor het bedrijf heeft betekend.

23 Organisatiecultuur van Handy. Personencultuur grote machtsspreiding, lage samenwerkingsgraad prioriteit aan het individu; manager is gelijk aan medewerker Taakcultuur grote machtsspreiding, hoge samenwerkingsgraad taakgericht en professioneel Rollencultuur kleine machtsspreiding, lage samenwerkingsgraad regels en procedures functies geven toon aan, niet de mens (bureaucratische organisatie) Machtscultuur kleine machtsspreiding, hoge samenwerkingsgraad alles draait om topfiguur weinig regels en procedures (kleine, jonge organisaties) Deming cirkel. Je begint met het vaststellen van een plan. Hierna ga je hem uitvoeren. Uiteindelijk ga je hem controleren en waar nodig is aanpassen ( act).

24 Overeenkomsten- & Rechtspersonenrecht Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor niet onder gemeenschappelijke naam naar buiten treden onder gemeenschappelijke naam naar buiten treden Beroep stil maatschap openbaar maatschap Bedrijf stil maatschap VOF In dit schema is het verschil tussen een vof en een maatschap te zien. Wie zijn de partijen? Waar gaat het over? Zoek het juiste artikel in de wet (welke rechtspraak) Noem criteria uit artikel Toets aan deze criteria Wat is de conclusie Antwoord op vraag Het schema voor het oplossen voor een case.

25 Burgerlijk Recht Personenrecht Vermogensrecht Familierecht Rechtspersonen Alg. vermogensrecht (boek 3 BW) Zakelijke rechten (boek 5 BW) Verbintenissenrecht (boek 6 BW) Verbintenissen uit de wet (boek 6 BW titel 3 en 4) Overeenkomsten (boek 6 BW titel 5) De indeling van het burgerlijk recht. Bijzondere overeenkomsten (boek 7 BW)

26 Blok 3 Algemene economie (macro) Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor De economische kringloop. De pijltjes geven aan waar de uitgaven per onderdeel naartoe gaan. Boven aan staan de consumenten. Zij geven geld aan de overheid in de vorm van belasting en betalen bedrijven voor de producten die ze kopen. De overheid investeert in bedrijven en gezinnen d.m.v. uitkeringen etc. Bedrijven exporteren hun producten en betalen gezinnen in de vorm van loon. De 5 variabelen waardoor de consumptie omhoog kan gaan.

27 Bedrijfseconomie Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor De rationele en irrationele overcapaciteit. Een overcapaciteit is het gedeelte van je productiemiddelen die je niet benut. Wanneer deze irrationeel is, is het niet deelbaar. Een machine is bijvoorbeeld niet deelbaar. Grondstoffen daarentegen wel. Kostprijs = Variabele kosten p.st + Bijdrage p.st voor constante kosten Kp = Totale variable kosten (V) + Constante kosten (C) verwachte productie (W) Normale productie (N) Kp= V C W + N De formule hoe je de kostprijs uit kunt rekenen. Vrij duidelijk.

28 Belastingrecht Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor Inkomstenbelasting. De 3 verschillende boxen met mogelijke inkomsten. Box 1: werk en woning Box 2: Aanmerkelijk belang Box 3: sparen en beleggen Eindbalans beginbalans - Stortingen + onttrekkingen + beperkt en niet aftrekbare kosten - Vrijstellingen - Ondernemingsfaciliteiten - MKB-winstvrijstelling = Belastbare winst uit onderneming voor Box 1 Het stappenplan voor een vermogensvergelijking.

29 HRM Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor Doelstellingen van arbeidsmarktcommunicatie. De employer branding en employee relationship management hebben invloed op de personeelswerving van een bepaalde organisatie. Werknemers willen graag weten in wat voor organisatie ze terecht komen en wat het hun te bieden heeft. Dit plaatje geeft duidelijk weer waar het dit blok over gaat. Het werven en selecteren van werknemers. Bij werving probeer je zo goed mogelijk je doelgroep te bereiken en deze binnen te halen. Bij selectie ga je uiteindelijk de beste over laten en hier mee aan de slag.

30 Het nut van selectie. De linker verticale as zijn de criteria. De horizontale as is de selectie. Uiteindelijk worden de stipjes die rechts boven staan geselecteerd. Het is een beetje een vaag figuur. Management (groeistrategieën) Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor Volgens keuning gaat elke organisatie door een bepaalde groei. Elke fase (pioniersbedrijf, afdelingsgewijze opbouw, volgroeide organisatie, volgroeide organisatie 2) heeft 2 stadia. Elke bedrijf begint met de bestaansopbouw en moet zien te overleven. Na de succes volgt de expansie waarna een bedrijf kan gaan groeien. Op een gegeven moment worden de optimale verhoudingen bereikt. Een bedrijf groeit dan niet verder. Na deze fase komt de verstarring en mogelijk nieuwe vormen van

31 groei. Bedrijven gaan kijken of ze in andere branches nog kunnen verder groeien. Vaak wordt er een dochterorganisatie opgericht. Greiner stelde dat er na elke fase een crisis komt. De eerste fase mist een leider. Wanneer deze leider er dan komt gaan de werknemers zich ermee bemoeien dat hij teveel macht heeft. Hierna komt de fase dat er teveel controle is. De bureaucratiecrisis wordt uiteindelijk tegengegaan d.m.v. allianties etc. hieruit volgt een overlegcrisis waar ze uiteindelijk bij een identiteitscrisis komen. Vaak is dit het einde van de groei van de organisatie volgens Greiner.

32 Het groeimodel van Lewin stelt dat je je werknemers eerst moet voorbereiden op een verandering binnen de organisatie. Je moet het unfreeze; uitleg geven over de veranderingen die gaan komen. Hierna moet je de veranderingen toepassen en de werknemers om feedback vragen. Uiteindelijk moet je refreeze. je moet ervoor zorgen dat de nieuwe cultuur aanpassingen etc. goed overkomen bij de werknemers. Het model van Ezerman geeft ook de veranderingen in een organisatie weer. De verticale lijn staat voor het aantal weerstand wat ontstaat na doorvoering van een verandering. Het stappenplan is als volgt: Je kunt ze eerst het beste ontwijken, dan informeren over de veranderingen, dan ondersteunen waar ze hulp nodig hebben. Mensen die na dit proces nog niet overtuigd zijn, daar moet je mee gaan onderhandelen en overtuigen. Mochten ze nog niet toegeven moet je ze afdwingen. De groep die afgedwongen moet worden is vaak maar klein.

33 Bedrijfseconomie Model/Theorie Auteur - Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor

34 Innovatie theorie Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor Het canvas model. Deze periode zijn we voornamelijk aan de slag gegaan met het innoveren van een bepaald bedrijf. Voor de innovatie hebben we de bouwstenen van het canvas model moeten bekijken. Wanneer je een verandering in je bedrijf doorvoert merk je dit ook aan de bouwstenen van het model. Costumer segments: De doelgroep Costumer relationships: de soorten klantrelaties die een bedrijf aangaat met haar doelgroep. Channels: op welke manieren de doelgroep wordt benaderd. Value proposition: Het onderscheidende van jou onderneming t.o.v. een andere Revenue streams: de inkomstenbronnen van een organisatie Key activities: de kernactiviteiten die je organisatie uitoefent Key resources: de middelen die nodig zijn om je activiteiten uit te voeren Key partners: het aantal allianties etc. wat je met andere organisaties aangaat. Cost structure: waar de kosten vandaan komen en hoe je deze kosten wil gaan maken. Ga je voor kwaliteit of zo laag mogelijke kosten.

35 Een klantrelatie gaat door 5 fasen. Voor elke fasen kunnen dezelfde maar ook andere kanalen relevant zijn. Bijvoorbeeld meubels. Voor fase 1 en 2 spelen internet een belangrijke rol maar vervolgens zal de aankoop nog grotendeels in een meubelzaak gebeuren. Et cetera. Oefening: bedenk van een aantal producten en leveranciers hoe de distributieketen is georganiseerd. Kunnen de studenten tot voorbeelden komen waarin de verschillende fasen duidelijk verschillende kanalen kennen. Zijn er voorbeelden waarvan de kanalen in de laatste jaren sterk veranderd zijn. Het waardeketenmodel van Porter geeft een algemeen model weer van de processen die in een bedrijf worden uitgevoerd. De vraag die een bedrijf moet beantwoorden is welke processen het belangrijkste zijn om de waarde aan de klant te leveren. Die sleutelprocessen moet je zelf in de hand hebben en die moet je het beste organiseren. Voorbeeld Nike: ontwerp en marketing doen ze zelf. De rest is allemaal uitbesteed.

36 Trechter model om van gebeurtenissen in je omgeving, naar concrete taken in je organisatie te komen om hier op in te spelen. Gebeurtenissen in de omgeving kunnen losse gebeurtenissen zijn maar als ze vaker voorkomen en/of samenvallen met andere gebeurtenissen dan kan sprake zijn van een trend. Die moet je herkennen. Vervolgens in kaart brengen. Welke zijn relevant, welke zijn niet relevant. Welke bieden kansen e.d. Vervolgens doelen stellen: hoe gaan we reageren op de trend. Waar willen we staan over x periode t.a.v. deze trend. Vervolgens uitvoeren en implementeren. Een organisatie kan volgens Treacy en Wiersema het beste een van deze 3 tactieken toepassen. De drie tactieken zijn: productleadership, costumor intimacy en operational excellence. De eigenschappen zijn hierboven zichtbaar.

37 Product levenscyclus. De blauwe lijn volgt de ontwikkeling van de winst. De groene lijn is de omzet. In de productontwikkelfase wordt er nog niets verdiend. Sterker nog, veel producten stranden in de ontwikkelfase en worden nooit in productie genomen. Dat behoort tot het ondernemersrisico. Dat betekent o.a. dat hoe hoger de ontwikkelkosten en hoe hoger de kans dat producten niet in productie worden genomen de winst op de omzet hoger moet zijn om de ontwikkelkosten terug te verdienen. Een goed voorbeeld is de farmacie industrie. Het ontwikkelen en testen van nieuwe medicijnen is duur en langdurig. Als een kaskrakerproduct uitblijft komt een bedrijf in moeilijkheden. Denk aan Organon. Ook de filmindustrie is een goed voorbeeld. In de introductiefase zal de omzet langzaam omhoog gaan. Hier gaan veel kosten (o.a. aan marketing) mee gemoeid. Vervolgens zal de omzet gestaag groeien totdat deze onvermijdelijk inzakt omdat er een verzadiging van de markt plaatsvindt of het product wordt achterhaald door nieuwe producten en technologieën. De wijze waarop de omzet en winstlijnen verlopen is erg afhankelijk van de branche en het product. Vergelijk tv toestellen of de pil of brood.

38 De vier analyse elementen om tot een blue ocean strategy te komen. Innovatie praktijk Model/Theorie Auteur - Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor

39 Intellectueel Eigendomsrecht Model/Theorie Auteur Vakgebied Beschrijving Relevantie/Te gebruiken voor 1. Rechterlijke instantie? 2. Welke plaats? 3. Datum uitspraak? 4. Partijen? 5. Feiten? Argumenten partijen? Vordering(en)? Relevante wetsartikelen? Beslissing? motivering? Het 10 stappen plan voor het oplossen van een case.

Blok P3. Algemene economie (macro)

Blok P3. Algemene economie (macro) Blok P3 Algemene economie (macro) Model/Theorie: Schematische weergave economische groei Auteur: geen Beschrijving: Schema geeft de economische groei weer. Geeft de voorwaarde neer voor economische groei.

Nadere informatie

Relevantie/Te gebruiken voor de winst verdeling bij aandelen in een organisatie.

Relevantie/Te gebruiken voor de winst verdeling bij aandelen in een organisatie. Blok P2 Bedrijfseconomie Model/Theorie: Winstverdeling Auteur: Drs. A.W.W. Heezen. Vakgebied: Bedrijfseconomie Relevantie/Te gebruiken voor de winst verdeling bij aandelen in een organisatie. Model/Theorie:

Nadere informatie

Algemene Economie (micro)

Algemene Economie (micro) Bijlage 1 Kennisportfolio Blok P1 Algemene Economie (micro) Dit model is te gebruiken om de omgevingsfactoren en alle betrokken partijen in beeld te brengen. Alle factoren hangen samen met elkaar, wanneer

Nadere informatie

Blok P4. Bedrijfseconomie

Blok P4. Bedrijfseconomie Blok P4 Bedrijfseconomie Model/Theorie: gegevens verwerken via Excel Auteur: Drs. A.W.W. Heezen. Vakgebied: Bedrijfseconomie o een investeringsbegroting opstellen o een financieringsbegroting opstellen

Nadere informatie

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Internationale Marketing H4 Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Executive summary Een samenvatting voor het management 1 à 2 pagina s belangrijkste

Nadere informatie

Blok P1 Kennismaken. Algemene Economie (micro) Model/Theorie

Blok P1 Kennismaken. Algemene Economie (micro) Model/Theorie Blok P1 Kennismaken Algemene Economie (micro) Schöndorff, R., Pleus, J. F. B., Kam, F.., & Bilsen, T.. (1998). Onderneming en omgeving: Algemene economie voor het hoger onderwijs. Leiden: Spruyt. De omgevingsfactoren

Nadere informatie

Kennisportfolio P1. Formules elasticiteit: Prijselasticiteit van de vraag: % verandering vraag (gevolg) % verandering prijs (oorzaak)

Kennisportfolio P1. Formules elasticiteit: Prijselasticiteit van de vraag: % verandering vraag (gevolg) % verandering prijs (oorzaak) Kennisportfolio P1 Algemene economie Marktvormen Marktvormen zijn het geheel van omstandigheden waaronder ondernemingen met elkaar concurreren. De marktvorm wordt bepaald door: de aard van het product,

Nadere informatie

Kennisportfolio opdracht

Kennisportfolio opdracht Kennisportfolio opdracht Recht Ondernemingsvormen zonder rechtspersoonlijkheid: 1. Eenmanszaak: -Geen scheiding tussen zakelijk en privé vermogen. -Aansprakelijkheid van winst en verlies voor één persoon.

Nadere informatie

15 JUNI 2015 KENNISPORTFOLIO PROPEDEUSE (LEERJAAR 1) PIEN VAN VLIET BEDRIJFSKUNDE MER Avans s-hertogenbosch

15 JUNI 2015 KENNISPORTFOLIO PROPEDEUSE (LEERJAAR 1) PIEN VAN VLIET BEDRIJFSKUNDE MER Avans s-hertogenbosch 15 JUNI 2015 KENNISPORTFOLIO PROPEDEUSE (LEERJAAR 1) PIEN VAN VLIET BEDRIJFSKUNDE MER Avans s-hertogenbosch Inhoud Dit kennisportfolio is een verzameling van de meest relevante modellen en de daarbij behorende

Nadere informatie

Veel aanbieders Volkomen mededinging Monopolistische concurrentie

Veel aanbieders Volkomen mededinging Monopolistische concurrentie Blok P1 Algemene Economie (micro) Model/Theorie: participanten en omgevingsfactoren Auteur: Dr. R. Schöndorff Drs. J.F.B. Pleus Vakgebied: Algemene Economie Participanten: participanten zijn de partijen.

Nadere informatie

What to do voor strategisch management?

What to do voor strategisch management? What to do voor strategisch management? VRAGEN Stel dat je wordt gevraagd om als adviseur van H&M op te treden. De opdracht is om een strategisch plan op te stellen om de missie te verwezenlijken. Inleiding

Nadere informatie

Collegeaantekeningen Bedrijfseconomie voor Notariëlen Week 1

Collegeaantekeningen Bedrijfseconomie voor Notariëlen Week 1 Collegeaantekeningen Bedrijfseconomie voor Notariëlen Week 1 2017-2018 Bedrijfseconomie voor notariëlen week 1 HC 1, 4 september 2017 Inleiding in de jaarrekening Voor de waardebepaling van een bedrijf

Nadere informatie

Bedrijfseconomie. B-cluster BBBBEC2A.1

Bedrijfseconomie. B-cluster BBBBEC2A.1 Bedrijfseconomie B-cluster BBBBEC2A.1 Succes met leren Leuk dat je onze bundels hebt gedownload. Met deze bundels hopen we dat het leren een stuk makkelijker wordt. We proberen de beste samenvattingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Kennisportfolio

Inhoudsopgave Kennisportfolio Inhoudsopgave Kennisportfolio Inhoudsopgave Inhoudsopgave Kennisportfolio... 1 Blok P1... 4 Algemene Economie (micro)... 4 Marktvormen... 4 Elasticiteiten... 4 Bedrijfseconomie... 5 Begin- en eindbalans...

Nadere informatie

Blok P3 Groeien. Algemene Economie (macro)

Blok P3 Groeien. Algemene Economie (macro) Blok P3 Groeien Algemene Economie (macro) Literatuur Onderneming en omgeving: basiskennis economie voor het hoger onderwijs. Dr.R. Schöndorff, drs. JFB Pleus, dr. CA de Kam. Beschrijving Economische kringloop.

Nadere informatie

HRM. Fombrun model Auteur: C. Fombrun

HRM. Fombrun model Auteur: C. Fombrun HRM Fombrun model Auteur: C. Fombrun Vakgebied: HRM Beschrijving: Het Fombrun model geeft aan hoe de instroom, doorstroom en uitstroom van een medewerker binnen een organisatie samenhangt. Met deze aspecten

Nadere informatie

Aurington. Administratie en Advies

Aurington. Administratie en Advies Aurington Administratie en Advies Let op de houdbaarheidsdatum! Mei 5 Pincode 6 7 8 Boetes Dit jaar Deze maand De balans Tandorine B.V. Debet Activa Bezittingen Wat heb ik? Credit Passiva Vermogen Hoe

Nadere informatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting door J. 1369 woorden 10 februari 2014 5,5 2 keer beoordeeld Vak Economie 3.1 a -werken als werknemer: in dienst van bedrijf, solliciteren

Nadere informatie

Financieel Management

Financieel Management Financieel Management Liquide en Solvabel Voldoende werkkapitaal Voldoende eigen vermogen 2 1 Kasstromen Operationele cashflow Investeringscashflow Financieringscashflow 3 Liquiditeit Mate waarin schulden

Nadere informatie

Blok P2 Managen. Overeenkomstenrecht en ondernemingsrecht

Blok P2 Managen. Overeenkomstenrecht en ondernemingsrecht Blok P2 Managen Overeenkomstenrecht en ondernemingsrecht - Nederlands recht begrepen, 3 e druk, mr Lydia Janssen - Recht voor organisaties, 1e druk, mr R. Westra (gepubliceerd op blackboard) - Wettenbundel

Nadere informatie

Managen: alle activiteiten die nodig zijn om een organisatie te besturen en in verandering te brengen.

Managen: alle activiteiten die nodig zijn om een organisatie te besturen en in verandering te brengen. Management P1 Auteurs: André Weber en Aldert Doelen. Managen: alle activiteiten die nodig zijn om een organisatie te besturen en in verandering te brengen. Organiseren: een aantal mensen dat zich als eenheid

Nadere informatie

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing Quickscan Danique Beeks Studentnummer: 2054232 Advanced Business Creation Stagebedrijf: JH Busines Promotions Bedrijfsbegeleider: John van den Heuvel Datum: 26 augustus 2013 JH Business Promotions heeft

Nadere informatie

Kennisportfolio Robbert Knevel Leerjaar

Kennisportfolio Robbert Knevel Leerjaar Kennisportfolio Robbert Knevel Leerjaar 1 2015-2016 Voorwoord Met het maken van dit kennisportfolio ga ik mijn eigen databank aanmaken met daarin een overzicht van de modellen en theorieën die ik op school

Nadere informatie

SWOT ANALYSE. In 7 stappen

SWOT ANALYSE. In 7 stappen SWOT ANALYSE In 7 stappen DEFINITIE Een SWOT analyse is een invuloefening van een matrix met vier vakken: horizontaal: interne en externe factoren verticaal: positieve en negatieve factoren hieraan voegen

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan www.jooplengkeek.nl Ondernemingsplan Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan Persoonlijk plan Persoonsgegevens Motivatie om ondernemer te worden Sterke punten & zwakke punten 1 Ondernemingsplan

Nadere informatie

26-5-2015. Module 3 Gegevens verwerken. Geleerd in vorige presentaties. Les 2. Wat is boekhouden? Wat zijn transacties? Les 2. Leer het boekhoudproces

26-5-2015. Module 3 Gegevens verwerken. Geleerd in vorige presentaties. Les 2. Wat is boekhouden? Wat zijn transacties? Les 2. Leer het boekhoudproces Geleerd in vorige presentaties Module 3 Gegevens verwerken Les 2. Leer het boekhoudproces Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief / DGA-salaris Papieren en digitale archief ordnersysteem Btw-administratie

Nadere informatie

Het Vijfkrachtenmodel van Porter

Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het Vijfkrachtenmodel van Porter (een concurrentieanalyse en de mate van concurrentie binnen een bedrijfstak) 1 Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het vijfkrachtenmodel is een strategisch model wat de aantrekkelijkheid

Nadere informatie

Kennisportfolio. Lisa van der Heijden. Bedrijfskunde MER Leerjaar 1: BD1AV

Kennisportfolio. Lisa van der Heijden. Bedrijfskunde MER Leerjaar 1: BD1AV Kennisportfolio Bedrijfskunde MER Leerjaar 1: 2013-2014 Lisa van der Heijden 49BD1AV 17-07-2014 Inhoudsopgave Leerjaar 1 Blok P1 Blok P2 Blok P3 Blok P4 Blok P1 Algemene economie Literatuur: Onderneming

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Antwoordmodel ORGANISATIE & MANAGEMENT MAANDAG 14 DECEMBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Antwoordmodel ORGANISATIE & MANAGEMENT MAANDAG 14 DECEMBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Antwoordmodel ORGANISATIE & MANAGEMENT MAANDAG 14 DECEMBER 2015 12.30-14.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Organisatie & Management Maandag 14 december 2015 B / 6 2015 NGO-ENS

Nadere informatie

Financiële analyse van de jaarrekening

Financiële analyse van de jaarrekening 17 hoofdstuk Financiële analyse van de jaarrekening 17.1 B 17. C 17.3 C 17.4 A 17.5 A 17.6 C 17.7 D 17.8 D 17.9 B 17.10 D 17.11 D 17.1 C 17.13 A 17.14 C 17.15 B 17.16 C 1.000.000 / 1.500.000 = 0,08 17.17

Nadere informatie

Hoeveel geld zit er in de bedrijfsvoering?

Hoeveel geld zit er in de bedrijfsvoering? Hoeveel geld zit er in de bedrijfsvoering? Een simpele vraag met een simpel en nuttig antwoord. Deze vraag is de eerste stap bij het opstellen van kristalheldere financiële overzichten. Hoeveel geld zit

Nadere informatie

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016 TOELATINGSTOETS M&O VUL IN: Datum 14-1-2016 Naam en voorletters. Adres. Postcode. Woonplaats. Geboortedatum / / Plaats Land. Telefoonnummer. E-mail. Gekozen opleiding. OPMERKINGEN: Tijdsduur: 90 minuten

Nadere informatie

MKBTR TOPFIT SESSIE HET VERHAAL VAN DE JAARCIJFERS 17 MAART 2016

MKBTR TOPFIT SESSIE HET VERHAAL VAN DE JAARCIJFERS 17 MAART 2016 MKBTR TOPFIT SESSIE HET VERHAAL VAN DE JAARCIJFERS 17 MAART 2016 Wat gaan we doen? Wat zijn je verwachtingen? Stukje theorie Oefencasus Afronding Handel en boekhouding Zo lang er handel wordt gedreven

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 1 t/m 3.3

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 1 t/m 3.3 Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 1 t/m 3.3 Samenvatting door een scholier 1298 woorden 30 november 2008 7,3 3 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 1. 1.1 Organisaties. Organisatie:

Nadere informatie

Oefenopgave 1. Oefenopgave 1. Crediteuren 600 EV 600. Debiteuren 400. Gebouwen 300 EV. Voorraden 200 Crediteuren. Kas 300

Oefenopgave 1. Oefenopgave 1. Crediteuren 600 EV 600. Debiteuren 400. Gebouwen 300 EV. Voorraden 200 Crediteuren. Kas 300 Oefenopgave 1 Oefenopgave 1 Balans 1-1-2001 (x 1.000 euro) Gebouwen 300 EV Voorraden 200 Crediteuren Debiteuren 400 Kas 300 EV 600 Crediteuren 600 300 1200 1200 - Inkopen 600.000 euro (helft rekening,

Nadere informatie

Saxionstudent.nl Blok1

Saxionstudent.nl Blok1 Samenvatting eindopdracht Trends en ontwikkelingen op consumentenniveau Macro In dit eind rapport hebben we de navigatiesystemen markt in kaart gebracht. In de macro, meso en micro omgevingen hebben we

Nadere informatie

MBO+ / Intermediate vocational education. Raymond Reinhardt. 3R Business Development 3R DYNAMIEK & CULTUUR

MBO+ / Intermediate vocational education. Raymond Reinhardt. 3R Business Development 3R DYNAMIEK & CULTUUR MBO+ / Intermediate vocational education Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Veranderingen, altijd F De omgeving van organisaties is voortdurend aan het veranderen,

Nadere informatie

2 Constante en variabele kosten

2 Constante en variabele kosten 2 Constante en variabele kosten 2.1 Inleiding Bij het starten van een nieuw bedrijf zal de ondernemer zich onder andere de vraag stellen welke capaciteit zijn bedrijf moet hebben. Zal hij een productie/omzet

Nadere informatie

Kennisportfolio P3 Bram Bottenberg 49BKM1GV

Kennisportfolio P3 Bram Bottenberg 49BKM1GV Kennisportfolio P3 Bram Bottenberg 49BKM1GV HRM Employer Branding/arbeidsmarktimago: het verkrijgen en behouden van een positieve en bij voorkeur unieke positie als werkgever in de mindset van huidige

Nadere informatie

Kennisportfolio P2. Door: Duncan Bruin. Klas: I. Vak: Voor mezelf ;)

Kennisportfolio P2. Door: Duncan Bruin. Klas: I. Vak: Voor mezelf ;) Kennisportfolio P2 Door: Duncan Bruin Klas: I Vak: Voor mezelf ;) Indeling: Marketing HRM Management: inleiding 2 Bedrijfseconomie Overeenkomsten- en Rechtspersonen recht Marketing, auteur: Kotler, P.,

Nadere informatie

ZEEËN VAN KANSEN FINANCIEEL MANAGEMENT

ZEEËN VAN KANSEN FINANCIEEL MANAGEMENT ZEEËN VAN KANSEN FINANCIEEL MANAGEMENT (Innovatieve) projecten Financiële haalbaarheid Welke kennis is essentieel Bedrijfsplan Investeringsselectie Inkoopmarkt Bedrijf Verkoopmarkt Productiemiddelen Gelduitgaven

Nadere informatie

Crowdfunding: publiek laten betalen, d.m.v. vermogen aan te trekken.

Crowdfunding: publiek laten betalen, d.m.v. vermogen aan te trekken. Crowdfunding: publiek laten betalen, d.m.v. vermogen aan te trekken. Informal investors: informele investeerders, bv particulieren Gebruiken is vast. Verbruiken is vlot. Materieel: tastbaar Immaterieel:

Nadere informatie

Verandermanagement. Hoofdstuk 5 Strategie en ondernemingsdoelstellingen

Verandermanagement. Hoofdstuk 5 Strategie en ondernemingsdoelstellingen Verandermanagement Hoofdstuk 5 Strategie en ondernemingsdoelstellingen Schema strategie Externe analyse Interne analyse Kansen en bedreigingen (Opportunities, Threats) Confrontatieanalyse Sterkten en zwakten

Nadere informatie

Samenvatting Economie Boekhouden: THEORIE

Samenvatting Economie Boekhouden: THEORIE Samenvatting Economie Boekhouden: THEORIE Samenvatting door J. 1589 woorden 4 maart 2013 5,6 18 keer beoordeeld Vak Economie Economie Boekhouden Waar haalt de onderneming het geld vandaan? Financieringsbehoeften

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 3

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 3 Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 561 woorden 1 april 2004 5,5 8 keer beoordeeld Vak Methode M&O Rendement Management en Organisatie 3.1 Het belang van een

Nadere informatie

Module 4 Inzicht in cijfers

Module 4 Inzicht in cijfers Geleerd in vorige presentaties Module 4 Inzicht in cijfers 1. Balans in detail 2. Kengetallen Les 4. Vergelijk je resultaten op 4 manieren + maak goede investeringsbeslissingen Les 4 Vergelijk je resultaten

Nadere informatie

KREDIETAANVRAAG. Stappen:

KREDIETAANVRAAG. Stappen: KREDIETAANVRAAG Stappen: 1. De Ondernemer 2. De Onderneming en de kredietaanvraag 3. Het Business Model van de onderneming 4. Het Financiële Plan 5. Bijlage(n) Kredietaanvraag Stichting Impulsfonds Utrecht

Nadere informatie

Financieel management

Financieel management Financieel management Tweede herziene druk Kees van Alphen Inhoud 1 inleiding 1 2 het verhaal achter de cijfers 3 2.1 Het besturen van een organisatie: ondernemingsmodel 3 Checklist 6 3 sturen op winst,

Nadere informatie

Financieel Management

Financieel Management Financieel Management Beoordeling financieel Financiële kengetallen Activiteitskengetallen Rentabiliteitskengetallen Liquiditeitskengetallen Solvabiliteitskengetallen Productiviteitskengetallen Beleggingskengetallen

Nadere informatie

Bedrijfseconomie. DC methode Omzet:... Variabele kosten...+ Dekkingsbijdrage... Constante kosten...-- Resultaat

Bedrijfseconomie. DC methode Omzet:... Variabele kosten...+ Dekkingsbijdrage... Constante kosten...-- Resultaat Marketing Stimulus respons model Auteur: A. Kotler Beschrijving: Bij het consumeren van een product vanuit de afnemer, wordt de consument beïnvloed door verschillende factoren. Het aankoop gedrag heeft

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 OPGAVE 3

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 OPGAVE 3 HOOFDSTUK 5 OPGAVE 3 Opgave 3 De liquiditeitsbegroting De betaling van de verkopen Verkopen Ontvangsten Maand ex btw btw incl btw 1 maand later Januari 780.000 163.800 943.800 Februari 720.000 151.200

Nadere informatie

Bedrijfseconomische Aspecten Examennummer: 71533 Datum: 14 april 2012 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur

Bedrijfseconomische Aspecten Examennummer: 71533 Datum: 14 april 2012 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Bedrijfseconomische Aspecten Examennummer: 71533 Datum: 14 april 2012 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Dit examen bestaat uit 8 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 30 meerkeuzevragen (maximaal

Nadere informatie

Management. Auteur: Mitchell Janssen Vakgebied: Management Beschrijving

Management. Auteur: Mitchell Janssen Vakgebied: Management Beschrijving Management Auteur: Mitchell Janssen Vakgebied: Management Beschrijving Alles wat we leren wordt gedaan vanuit het 7S- model van McKinsey, dit model is gebaseerd op de 500 beste bedrijven over de wereld.

Nadere informatie

HR in control. In 7 stappen de inzet van Human Capital optimaal. Dominica Diensten

HR in control. In 7 stappen de inzet van Human Capital optimaal. Dominica Diensten HR in control In 7 stappen de inzet van Human Capital optimaal. Doel en stappen In 7 stappen de personeels- en organisatieontwikkeling afgestemd. Handvatten voor: Opleidingsbehoefte Performancemanagement,

Nadere informatie

Weten waar je staat. Koppeling produkten. MKB-stresstest

Weten waar je staat. Koppeling produkten. MKB-stresstest MKB stresstest Weten waar je staat Koppeling produkten 1 Aanpak Samen werken en kennis delen, geven van comfort in uw ondernemerschap Direct resultaat Onder- nemers huis Stimuleren ontwikkeling Kansen

Nadere informatie

Bedrijfseconomische aspecten Examennummer: 26042 Datum: 17 september 2011 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur

Bedrijfseconomische aspecten Examennummer: 26042 Datum: 17 september 2011 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Bedrijfseconomische aspecten Examennummer: 26042 Datum: 17 september 2011 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Dit examen bestaat uit 4 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 10 open vragen (maximaal

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Hoofdstuk 1 Managen = iemand iets laten doen waarvan jij vindt dat het nodig is. Dit gaat d.m.v. communicatie. Een organisatie is een samenwerkingsverband van mensen die bepaalde

Nadere informatie

Communicatie: Corporate identity- mix

Communicatie: Corporate identity- mix Communicatie: Corporate identity- mix Auteur: Birkigt & Stadler Persoonlijkheid: Het geen de organisatie karakteriseert. (ziel van het bedrijf) Gedrag: Dagelijkse handelingen van medewerkers, omgaan met

Nadere informatie

Lesbrief Vraag en Aanbod 1 e druk

Lesbrief Vraag en Aanbod 1 e druk Hoofdstuk 1 1.6 C Markten 1.7 a. De prijzen zijn gestegen. Bij een gelijk volume (= afzet) leidt dit tot een omzetgroei. b. Indexcijfer volume (afzet): 105, indexcijfer prijs: 97,1. 97,1 105 = 101,96.

Nadere informatie

Syllabus. Leerdoelen voor de European Business Competence* Licence, EBC*L Niveau A

Syllabus. Leerdoelen voor de European Business Competence* Licence, EBC*L Niveau A Syllabus en voor de European Business Competence* Licence, EBC*L Niveau A Modules: Bedrijfsdoelstellingen & kengetallen Financiële administratie Kosten & prijzen Bedrijfsvorm & wetgeving EBC*L International,

Nadere informatie

*NAAM BEDRIJF. *Naam ondernemer DATUM

*NAAM BEDRIJF. *Naam ondernemer DATUM *NAAM BEDRIJF *Naam ondernemer DATUM Samenvatting *Omschrijving/samenvatting Hoofdstuk 1 De ondernemer *Omschrijving Hoofdstuk 2 Bedrijfsidee *Conclusie, specifieke omschrijving Hoofdstuk 3 Doelgroep *Conclusie

Nadere informatie

1 De inventarislijst en de balans

1 De inventarislijst en de balans 1 Beginbalans Verlies- en winstrekening en eindbalans Financiële feiten Proef- en saldibalans Journaal Grootboek Op de hoogte zijn van je financiële situatie: je weet zelf wel hoe belangrijk dat is. Wat

Nadere informatie

Wat is Waar(de)? & De P van People

Wat is Waar(de)? & De P van People Wat is Waar(de)? & De P van People Door: Tamme de Vries AA RV Register Valuator Blauwzaam Workshop 08 oktober 2015 Mijn winkel; Tamme B.V. Waardering bestaat uit twee componenten: EN Wat is kasstroom?

Nadere informatie

Tijd voor een Blauwe Oceaan

Tijd voor een Blauwe Oceaan Tijd voor een Blauwe Oceaan Als u aan een oceaan denkt, een helderblauwe zee, denkt u meestal aan vakantie in een tropisch land en niet aan een nieuwe strategie voor uw bedrijf. Tijdens ons werk, zeker

Nadere informatie

Customer segments: de verschillende groepen mensen en organisaties die een onderneming wil bereiken en bedienen.

Customer segments: de verschillende groepen mensen en organisaties die een onderneming wil bereiken en bedienen. Innovatie theorie en praktijk Auteurs: Alexander Osterwalder & Yves Pigneur. Business Model Canvas Formulier Customer segments: de verschillende groepen mensen en organisaties die een onderneming wil bereiken

Nadere informatie

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INHOUD 1. Uitgangspunten 2. Doelgroep - achtergrondkenmerken 3. IMVO - algemeen 4. IMVO voor het eigen bedrijf/ bedrijf waar het voor werkt

Nadere informatie

Klassieke scholen: de organisatie is de machine en het management de bestuurder

Klassieke scholen: de organisatie is de machine en het management de bestuurder Samenvatting door een scholier 823 woorden 23 januari 2013 4,9 8 keer beoordeeld Vak M&O criteria organisaties onderscheiden: - grootte: omzet of aantal personeel - product of output: goederen of diensten

Nadere informatie

Bedrijfseconomie P1. Algemene economie P1. Model/Theorie poldermodel. Model/Theorie een balans

Bedrijfseconomie P1. Algemene economie P1. Model/Theorie poldermodel. Model/Theorie een balans Algemene economie P1 Model/Theorie poldermodel Auteur - Vakgebied arbeidsvoorwaarden en lonen Beschrijving bij het poldermodel gaan vakbonden, werkgevers en overheid om de tafel zitten om het te hebben

Nadere informatie

Eindexamen m&o havo 2009 - I

Eindexamen m&o havo 2009 - I Beoordelingsmodel Opgave 1 1 maximumscore 2 625 + 175 = 800 eenheden 2 maximumscore 3 Verkoopresultaat = 2000 800 = 2,50 per stuk 1 Kostprijs = 4 + 1 = 5 1 Verkoopprijs = 5 + 2,50 = 7,50 1 3 maximumscore

Nadere informatie

KLANTSEGMENTERING [ BUSINESS MODEL GENERATION CANVAS. ]

KLANTSEGMENTERING [ BUSINESS MODEL GENERATION CANVAS. ] KLANTSEGMENTERING [ BUSINESS MODEL GENERATION CANVAS. ] [ ZOEKTOCHT. ] [ ZOEKTOCHT. ] STARTUP CENTER STARTUP NEXT [ BUSINESS DEVELOPMENT. ] [ WAT IS EEN BUSINESS MODEL?. ] Een Business Model is een kans

Nadere informatie

Numerieke antwoorden. Hoofdstuk 1. V 1.2 a a b c c d e

Numerieke antwoorden. Hoofdstuk 1. V 1.2 a a b c c d e Numerieke antwoorden Hoofdstuk 1 V 1.2 a1 250.000 a2 290.000 b 192.500 c1 124.025 c2 133.400 d 165.975 e 156.600 V 1.3 a Omzet maximaal 11.400 (situatie 10) b Winst maximaal 4.670 (situatie 7) Hoofdstuk

Nadere informatie

A day made of glass. h.p://www.youtube.com/watch? v=6cf7il_ez38

A day made of glass. h.p://www.youtube.com/watch? v=6cf7il_ez38 A day made of glass h.p://www.youtube.com/watch? v=6cf7il_ez38 HC5: Finance in Entrepreneurship Blok 3: 2011 Ben White & Arnout Kroezen Agenda 1) Why focus on finance ma.ers? 2) Break Even point 5) Prijs

Nadere informatie

Klas:.. Datum:. Beginbalans B.V. xyz 1 jan. 20xx. rekeningafschrift B.V. xyz nr. 643.058.230.279 1 jan. 17.500 30 jun. 22.097

Klas:.. Datum:. Beginbalans B.V. xyz 1 jan. 20xx. rekeningafschrift B.V. xyz nr. 643.058.230.279 1 jan. 17.500 30 jun. 22.097 Beginbalans B.V. xyz 1 jan. 20xx activa debet passiva credit Grond 5 ha 156.000 Eigenvermogen 256.500 Gebouwen 425.000 Hypotheek 325.000 Machines 15.000 Lening 145.000 Inventaris 60.000 000 Crediteuren

Nadere informatie

Verdieping Management en Organisatie (M&O) 3havo/vwo

Verdieping Management en Organisatie (M&O) 3havo/vwo Sectie economie 2012-2013 1 Verdieping Management en Organisatie (M&O) 3havo/vwo In de bovenbouw kunnen jullie in de vrije ruimte het vak M&O opnemen. Het is daarom handig om dit jaar al een aantal lessen

Nadere informatie

Financiële ratio s met CASH!

Financiële ratio s met CASH! Inleiding Het is belangrijk dat je als ondernemer weet hoe je onderneming er financieel voor staat. Hier kan je financiële ratio's goed voor gebruiken. Maar wat zijn ze en wat doe je ermee? Om de financiële

Nadere informatie

Kengetallen met betrekking tot de vermogensbehoefte. Opgave 3.6a hoort bij paragraaf 3.3, De gemiddelde opslagduur van de voorraad goederen.

Kengetallen met betrekking tot de vermogensbehoefte. Opgave 3.6a hoort bij paragraaf 3.3, De gemiddelde opslagduur van de voorraad goederen. Hoofdstuk 3 Kengetallen met betrekking tot de vermogensbehoefte Extra opgaven Opgave 3.6a hoort bij paragraaf 3.3, De gemiddelde opslagduur van de voorraad goederen. Opgave 3.6a Vazzo bv koopt en verkoopt

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. Basiskennis Ondernemerschap Voorbeeldexamen Belangrijke informatie Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. Dit voorbeeldexamen bestaat

Nadere informatie

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken.

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken. BUSINESSPLAN IDENTITEIT Om Matthijs Rolleman Producties meer richting te geven, is er een duidelijke identiteit ontwikkeld vanuit de theorie van Kay Morel s Identiteitsmarketing. Deze identiteit geeft

Nadere informatie

Marcus wil eindelijk zijn droom realiseren en zet een nv op waarbinnen hij stoelen op maat zal maken en verkopen.

Marcus wil eindelijk zijn droom realiseren en zet een nv op waarbinnen hij stoelen op maat zal maken en verkopen. Marcus wil eindelijk zijn droom realiseren en zet een nv op waarbinnen hij stoelen op maat zal maken en verkopen. Beginsituatie: Marcus start na wijs beraad een zaak op, Marcus bvba. Marcus bezit 700.000e,

Nadere informatie

Dia 1 Communicatie voor de Lokale afdelingen. Dia 2. Dia 3. Programma. Kennismaking

Dia 1 Communicatie voor de Lokale afdelingen. Dia 2. Dia 3. Programma. Kennismaking Dia 1 Communicatie voor de Lokale afdelingen Communicatietraining Jenneke Blanken en Amanda Minkema 08.10.2014 Amersfoort Dia 2 Programma 1. Kennismaking en doel van de training 2. Wat is een communicatieplan

Nadere informatie

Antwoordmodel. Case: Almijnaankopen.nl bouwt mega e-commerce distributiecentrum

Antwoordmodel. Case: Almijnaankopen.nl bouwt mega e-commerce distributiecentrum Antwoordmodel Aan dit antwoordmodel kunnen geen rechten worden ontleend. Het antwoordmodel dient als indicatie voor de corrector. Studiemateriaal Chaffey, D. (2011). E-business en e-commerce. Amsterdam:

Nadere informatie

> Een praktijkvoorbeeld van de openingsbalans staat in de CASE achterin het boek. Rechterkant, passiva, credit Vaste activa. 7.

> Een praktijkvoorbeeld van de openingsbalans staat in de CASE achterin het boek. Rechterkant, passiva, credit Vaste activa. 7. De openingsbalans stap voor stap uitgelegd In het onderstaande schema zie je een voorbeeld van een complete openingsbalans. In de volgende schema s wordt de openingsbalans per onderwerp uitgelegd. C >

Nadere informatie

1 De inventarislijst en de balans

1 De inventarislijst en de balans 1 Beginbalans Verlies- en winstrekening en eindbalans Financiële feiten Proef- en saldibalans Journaal Grootboek Elke ondernemer is verplicht een boekhouding of bedrijfsadministratie te voeren. In de eerste

Nadere informatie

Checklist haalbaarheidsstudie

Checklist haalbaarheidsstudie Hieronder kan je een overzicht vinden van elementen die je haalbaarheidsstudie zeker moet bevatten. Afhankelijk van de gekozen onderneming, ga je je haalbaarheidsstudie verder uitbreiden en verduidelijken.

Nadere informatie

Weekopdracht 3 Trends

Weekopdracht 3 Trends Weekopdracht 3 Trends Klas Tutorgroep 22 Leden tutorgroep PBD1EV Tomas van Summeren Teun Hartman Jan Lunenburg Bart van Doorn Bob Willemse 2060407 2064036 2059446 2060556 2038225 Tutor Ivo de Leeuw Vakdocent

Nadere informatie

Eigen vermogen Geplaats aandelenkapitaal Agioreserve Herwaarderingsreserve Wettelijke en statutaire reserves Ingehouden winst uit de voorgaande jaren

Eigen vermogen Geplaats aandelenkapitaal Agioreserve Herwaarderingsreserve Wettelijke en statutaire reserves Ingehouden winst uit de voorgaande jaren www.jooplengkeek.nl Regels voor Passiva Eigen vermogen Geplaats aandelenkapitaal Agioreserve Herwaarderingsreserve Wettelijke en statutaire reserves Ingehouden winst uit de voorgaande jaren www.jooplengkeek.nl

Nadere informatie

Hoe groot is het marktaandeel van onderneming B? Vul een geheel getal in (zonder decimalen).

Hoe groot is het marktaandeel van onderneming B? Vul een geheel getal in (zonder decimalen). Basiskennis Ondernemerschap Correctiemodel Vraag 1 Toetsterm 1.1 - Beheersingsniveau: B - Aantal punten: 1 In Alkmaar wordt elke vrijdag een kaasmarkt gehouden. De kazen worden aangeleverd door de producenten

Nadere informatie

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse Arnold Monshouwer Business Club Bernisse Wie zijn wij? Waarom innoveren? Wat is innovatie? Hoe kom ik op ideeën? Hoe pak ik het aan? Agenda Even voorstellen 1. Beter, eerder en sneller innoveren 2. Onafhankelijk

Nadere informatie

OR EN BEDRIJFSDIAGNOSE

OR EN BEDRIJFSDIAGNOSE OR EN BEDRIJFSDIAGNOSE Antoinetta Eikenboom Paul Melsen BASIS & BELEID ORGANISATIEADVISEURS EFQM-MODEL Personeelsmanagement Waardering door personeel Leiderschap Beleid en strategie Management van processen

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP)

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Hoofdstuk 18 Extra informatie Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) is bedoeld om een medewerker persoonlijk in de gelegenheid te stellen in eigen woorden te vertellen

Nadere informatie

Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf?

Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf? Themabijeenkomst Gezond Beleid Employee branding en HRM 10 september 2015 Vraag Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf? 1 Employer branding Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie

Nadere informatie

Een lening met een onroerend goed als onderpand. 5. Waarom is het handig een boekhouding bij te houden (noem 2 redenen).

Een lening met een onroerend goed als onderpand. 5. Waarom is het handig een boekhouding bij te houden (noem 2 redenen). Sectie economie 2012-2013 1 Antwoorden opgave 1 1. Wat zijn crediteuren? Leveranciers op rekening 2. Wat zijn debiteuren? Afnemers op rekening 3. Wat is een hypotheek? Een lening met een onroerend goed

Nadere informatie

Financiële aspecten van de planning

Financiële aspecten van de planning 14 hoofdstuk Financiële aspecten van de planning 14.1 B 14.2 A 14.3 D 14.4 D 14.5 D 14.6 C 14.7 C 14.8 C 14.9 A 14.10 D 14.11 B 14.12 D 14.13 C 1 12 18.000 = 1.500 14.14 A 14.15 C Ontvangen wordt november,

Nadere informatie

Examen. De Accountancypraktijk voor gevorderden. Najaar 2017

Examen. De Accountancypraktijk voor gevorderden. Najaar 2017 Examen P a g i n a 1 De Accountancypraktijk voor gevorderden Najaar 2017 Gebruik van een rekenmachine is toegestaan; gebruik van het boek jaarrekening MKB 2017 (of andere jaren), Jaarrekening MKB Checklist

Nadere informatie

van 1 2 2009 Kas tot 28 2 2009

van 1 2 2009 Kas tot 28 2 2009 BAM voorbeeld toets 2 blz. 1 van 5 Begin Balans 1 feb. 20xx activa debet passiva credit Grond 150.000 Gebouwen 300.000 Eigen vermogen 356.000 Machines 15.000 Vervoermiddelen 22.000 Hypotheek 125.000 Veestapel

Nadere informatie

Eindexamen m&o vwo 2004-II

Eindexamen m&o vwo 2004-II 4 Beoordelingsmodel Opgave 1 1 voorbeelden van een juist antwoord: De relatief hoge prijzen voor A-merken hebben veel te maken met het imago van het product. Actiereclame kan juist imagoverlagend gaan

Nadere informatie