Notanummer en Waterbeweging. Januari Directie Watexhuishouding. District Zuidwest

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notanummer en Waterbeweging. Januari Directie Watexhuishouding. District Zuidwest"

Transcriptie

1 NVLOED VAN DE AFSLUTNG VANHETSPU OPSTORMVLOED- STANDEN N HET NOORDELJK DELTABEXKEN WUZd Notanummer Directie Watexhuishouding en Waterbeweging District Zuidwest Januari 1978

2 NHOUDSOPGAVE Lijst van bijlagen 1, Samenvatting 2. nleiding 3. Berekeningen naar de waterbeweging 3.1 Enige overwegingen met betrekking tot de mate van nauwkeurigheid van de berekeningen 3.2 Uitgevoerde berekeningen 3.3 Rekenresultaten 3.4 Beschouwing van de resultaten 4. Basispeilen 5. Conclusies 6. Literatuurlijst

3 LJST VAN BJLAGEN a Situatie noordelijk deltabekken. Betrekking tussen Rijnafvoer te Lobith en H.W.- standen te Dordrecht bij verschillende H.W.-standen te Hoek van Holland volgens Rapport Deltacommissie. Voor de berekeningen gekozen gemiddelde getij, stormopzet en waterstandsverloop bij verschillende gewenste H.W.-standen te Hoek van Holland. Berekende H.W.-standen te Rotterdam en Spijkenisse bij verschillende Rijnafvoeren te Lobith en H.W.- standen te Hoek van Holland. Berekende H.W.-standen te Goidschalxoord en Dordrecht bij verschillende Rijnafvoeren te Lobith en H.W.- standen te Hoek van Holland. Berekende H.W.-standen te Gorinchem en Hellevoetsluis bij verschillende Rijnafvoeren te Lobith en H.W.- standen te Hoek van Holland. Verhogingen en verlagingen van de H.W.-standen ontstaan door het afsluiten van het Spui. dem. Bepaling basispeil Dordrecht volgens de methode van de Deltacommissie. Berekende waterstandsveranderingen te Dordrecht als gevolg van infrastructuurveranderingen in het noorde- Lijk deltabekken en gewijzigde rekenmethodiek.

4 SAMENVATTNG ' n de nota wordt door middel van berekeningen nagegaan wat de invloed is van de afsluiting van het Spui op de extreme hoogwaterstanden in het noordelijk deltabekken. Dit wordt gedaan voor een vijftal combinaties van Rijnafvoeren te Lobith en hoogwaterstanden te Hoek van Holland. Ook wordt er kort ingegaan op de mogelijkheid om uitspraken te doen over de invloed van de Spuiafsluiting op de basispeilen.

5 NLEDNG. n de nota "Waterloopkundige en waterhuishoudkundige aspecten van een 'afgesloten' Spui" (lit. 1) is onder meer onderzocht wat de invloed is van een 'afgesloten' Spui op de stormvloedstanden. Voor een overzicht van de situatie wordt verwezen naar bijlage 1. Daar men in het onderzoek uitgegaan was van slechts ébn Bovenrijnafvoer, te weten 1000 m 3 /s, verzocht de hoofdingenieur-directeur in de directie Zuid-Holland bij brief d.d. 19 april 1977, kenmerk AN 7018, om een opgave van de verhoging van de basispeilen tengevolge van de genoemde afsluiting ten opzichte van de situatie waarvan bij de bepaling van de basispeilen door de Deltacommissie is uitgegaan. Onder het basispeil wordt een hoogwaterstand verstaan waarvan het optreaen dezelfde overschrijdingsfrequentie bezit als de stormvloedstand van NAP i 500 cm te Hoek van Holland. Daar allerlei combinat'ies van stormvloeden en Òpperwaterafvoeren mogelijk zijn, kunnen dezelfde hoogwaterstanden op één plaats op verschillende manieren worden bereikt; die combinaties die ieder een waterstand tengevolge hebben met een gezamenlijke overschrijdingakans van &Bnmaal per jaar, bepalen het basispeil voor die plaats. Om de invloed van een 'afgesloten' Spui op de basispeilen na te gaan moeten uitgaande van bekende basispeilen van de huidige situatie, van plaats tot plaats de omstandigheden nagegaan worden welke leiden tot het basispeil in de situatie met 'afgesloten' Spui. Gezien de grote inspanning die een dergelijk onderzoek met zich meebrengt, stemde de hoofdingenieur-directeur in de directie Zuid-Holland bij brief d.d. 3 augustus 1977, kenmerk AN 13592, ermee in, om het onderzoek te beperken tot het nagaan van de invloed van een 'afgesloten' Spui op,hoogwaterstanden onder een aantal omstandigheden ten aanzien van hoogwaterstanden te Hoek van Holland en rivierafvoeren.

6 BEREKENNGEN NAAR DE WATERBEWEGNG 3.1 Enige overwegingen met betrekking tot de mate van nauwkeurigheid van de berekeningen c De nog nader te beschrijven resultaten van getijberekeningen zijn verkregen met behulp van het Béndimensionaal homogeen getijberekeningsmodel voor het noordelijk deltabekken MPLC. n dit model wordt de driedimensionale niet-homogene werkelijkheid vereenvoudigd tot een Béndimensionale homogene simulatie ervan. De stelsels van vexgelijkingen die de waterbeweging in een rivier of geul beschrijven, worden in dit model numeriek opgelost waartoe in de berekening dient te worden uitgegaan van stapgrootten in plaats en tijd. Hiertoe wordt de waterloopkundige infrastructuur van het modelgebied schematisch voorgesteld waarbij achtereenvolgens het rivieren- c.q. geulenstelsel geschematiseerd wordt tot een netwerk en de afzonderlijke riviertakken verdeeld in een aantal secties. Na het vaststellen van de gemiddelde geometrie van elke sectie worden voor alle secties coëfficiënten, zogenaamde modelfactoren, bepaald door de resultaten van een berekening uitgevoerd met behulp van in het prototype gemeten randvoorwaarden, te optimaliseren naar de natuurwaarnemingen. De modelfactor is derhalve afhankelijk van onder andere de meetnauwkeurigheid in de natuur. Bij de in onderhavig onderzoek uitgevoerde berekeningen zijn modelfactoren ingevoerd die bepaald zijn aan de hand van een tweetal metingen in 1973 en 1974 bij afvoeren van de Bovenrijn van circa 1700 m 3 /s en bij ongeveer gemiddeld getij. Ook dient opgemerkt te worden dat bij de bovengenoemde schematisatie in de modelfactor mede de ruwheid van de rivier tot uitdrukking wordt gebracht.

7 - 4 - Worden berekeningen uitgevoerd voor situaties afwijkend van die waarop het model is geijkt zoals in onderhavige nota het geval is, dan dienen in feite de modelfactoren aangepast te worden; een schatting van de verandering is echter uitermate moeilijk, zo lang niet wordt beschikt over metingen in het prototype onder deze afwijkende omstandigheden. n dit onderzoek is een dergelijke aanpassing dan ook achterwege gelaten. n het algemeen kan worden gesteld dat de nauwkeurigheid van de weergave door het model van het prototype beïnvloed wordt door : a) de benadering van de driedimensionale niet-homogene werkelijkheid door een ééndimensionaal homogeen model; b) de schematisatie, waaronder begrepen wordt zowel de vereenvoudiging van het rivierenstelsel als de nauwkeurigheid' waarmee dit geschiedt; c) de afwijking van de te onderzoeken situatie vergeleken met de situatie waarop het model geijkt is; d) de nauwkeurigheid van de in de berekening in te voeren randvoorwaarden zoals getij, afvoeren, lozingen en onttrekkingen. Bij de interpretatie van de rekenresultaten dient bovenstaande te worden bedacht, vooral indien men geïnteresseerd is in de absolute waarde van de rekenresultaten. Het is echter niet goed mogelijk één en ander in getallen uit te drukken. Bij de weergave door het model van de toekomstige situatie, speelt de kennis van die situatie een rol. n onderhavig onderzoek is de ingreep, de afsluiting van het Spui, wel in de schematisatie van de nieuwe situatie aangebracht, doch met veranderingen op langere termijn in het rivierenstelsel tengevolge van de ingreep is geen rekening gehouden. Onder deze veranderingen kunnen onder meer begrepen worden de veranderingen in het profieloppervlak van riviergedeelten welke mogelijk optreden tengevolge van een veranderde waterbeweging, alsmede ruwheidsveranderingen.

8 - 5 - n het kader van het onderhavige onderzoek heeft bovenstaande tot gevolg dat het effect van een door het afsluiten van het Spui mogelijk optredende uitschuring van de Oude Maas tussen het splitsingspunt Kil en de Beerenplaat niet in de berekeningen wordt meegenomen. De rekenresultaten zijn derhalve slechts interpreteerbaar als de bodem van de Oude Maas over genoemd traject of niet uitschuurt bf kunstmatig wordt vastgelegd. 3.2 Uitgevoerde berekeningen De berekeningen zijn, voorzover hierna niet anders is aangegeven] uitgevoerd met een schematisatie die in eerste instantie gebaseerd is op lodingsgegevens uit de periode 1960'- 1965, maar die voor een aantal riviertakken aangepast is aan recentere peilingen. Zo zijn de Rotterdamse Waterweg en de Nieuwe Maas aangepast tot en met 1972, de Oude Maas tot en met De Noord is in die zin aangepast dat het prófieloppervlak van het zuidelijke vak van de Noord met 20% vergroot isr dat van het noordelijke vak met 4% en dat van het tussengelegen vak met 7%] waarmee het geschematiseerde profiel redelijk in overeenstemming is met het aanwezige profiel. De Dordtsche Kil is verruimd tot het Zeklusaprofiel. De Noord- en Oostwaard en het gebied Dongemond en Oude Maasje worden verondersteld watervrij te blijven. Bij de uitgevoerde berekeningen is het Hartelkanaal als open beschouwd en is aangenomen dat de stormvloedkering in de Hollandsche Jssel gesloten is. n de situatie met 'afgesloten' Spui is het Spui ter plaatse van.kmr. 1003,3 als afgesloten beschouwd. Met betrekking tot de in de berekeningen ingevoerde randvoorwaarden ten aanzien van de waterbeweging kan het volgende opgemerkt worden:

9 De Maasafvoer te Lith bedraagt de 50% waarde van de bi'j de Bovenrijnafvoer behorende Maasafvoeren. 2. Geen lozingen of onttrekkingen naar polders etc. 3. Geen afvoer via de Volkeraksluizen. 4. Verdeelsleutel Bovenrijn-Waal-Lek volgens stuwprogramma 'S '. 5. Opening Haringvlietsluizen volgens normaal lozingsprogramma 1970 (NLP-"O). 6. Het ingevoerde waterstandsverloop te Hoek van Holland is samengesteld uit: a) het gemiddeld getij ; b) een verloop van de stormopzet zoals aangegeven in het rapport van de Deltacommissie. De waterstanden te Hoek van Holland worden verkregen door bij het gekozen gemiddelde getij een stormopzet op te tellen. De vorm van het verloop van deze stormopzet is gelijk gesteld aan de vorm van het verloop van de opzet van de "1953- storm". Om de gewenste hoogwaterstanden te bereiken wordt, evenals in het rapport van de Deltacommissie, deze stormop-, zet aangepast met een vermenigvuldigingsfactor. Het gemiddeld getij, de verschillende stormopzetten en de verschillende waterstandsverlopen zijn weergegeven op bijlage 3., - Bij bovengenoemde randvoorwaarden zijn de in navolgende tabel aangegeven berekeningen uitgevoerd voor zowel de situatie met open Spui als met afgesloten Spui. TABEL 1 Uitgevoerde berekeningen voor zowel de situatie met een open als afgesloten Spui Bovenrijnafvoer [m3/s Hoogwaterstand te Hoek van Holland [m] + NAP

10 Bij de keuze van de randvoorwaarden met betrekking tot de afvoer van de Bovenrijn en de hoogwaterstand te Hoek van Holland, kan het volgende opgemerkt worden. n het rapport van de Deltacommissie, deel 5, figuur (lit. 2) (zie bijlage 2) is, voor Dordrecht, aangegeven welke combinaties van Bovenrijnafvoeren en hoogwaterstanden te Hoek van Holland leiden tot bepaalde stormvloedstanden. De keuze van deze randvoorwaarden is in het onderhavige onderzoek zodanig dat de combinaties volgens genoemd rapport leiden tot een stormvloedstand van ca NAP m (basispeil Dordrecht = NAP m). 3.3 Rekenresultaten - ~, : - De hoogwaterstanden als gevolg van de 5 gekozen combinaties van Bovenrijnafvoeren en hoogwaterstanden te Hoek van Holland (zie paragraaf 3.2) zijn voor een zestal stations, te weten Rotterdam, Spijkenisse, Goidschalxoord, Dordrecht, Gorinchem en Hellevoetsluis, uitgezet als functie van de Bovenrijnafvoer op de bijlagen 4, 5 en 6 zowel voor de situatie met open Spui als voor die met een afgesloten Spui. - De invloed van de afsluiting van het Spui uitgedrukt in waterstandsverschillen is voor de onderzochte randvoorwaardencombinaties langs de rivierassen uitgezet op de bijlagen 7 en Beschouwing van de resultaten Nadrukkelijk wordt er op gewezen dat de in deze paragraaf gegeven beschouwingen slechts een geldigheid hebben voor de onderzochte combinaties van randvoorwaarden.

11 Te Rotterdam zijn de verhogingen, welke kenmerkend zijn voor de gevolgen van de Spuiafsluiting voor de gehele Rotterdamse Waterweg en verder stroomopwaarts voor de Lek, kleiner dan een decimeter. - Te Spijkenisse, even bovenstrooms van het splitsingspunt Oude Maas-Nieuwe Waterweg, is de invloed van de Spuiafsluiting beperkt tot een verhoging van om en nabij de decimeter. - Te Goidschalxoord, even bovenstrooms van het splitsingspunt Oude Maas-Spui, is de invloed van de Spuiafsluiting duidelijk merkbaar. Tevens is de spreiding in de verkregen waterstandsverhogingen groot, waarmee wordt aangegeven dat het effect van een Spuiafsluiting op de waterstanden afhankelijk is van de randvoorwaarden te Lobith en Hoek van Holland. Deze waterstandsverhogingen zijn 1 tot 4 decimeter. - Te Dordrecht, verder stroomopwaarts op het splitsingspunt Oude Maas-Beneden Merwede, is echter de invloed van de Spuiafsluiting al weer beperkt tot verhogingen onder de decimeter. - Te Gorinchem, als kenmerkend station voor de Boven-Merwede en verder stroomopwaarts voor de Waal, treden waterstandsverlagingen op als gevolg van de Spuiafsluiting, alle echter binnen de decimeter. - Te Hellevoetsluis, als kenmerkend station voor het Haringvliet en verder stroomopwaarts voor de Bergse Maas, treden waterstandsverlagingen op die liggen tussen O en 2 decimeter. - Op het Spui zelf komen voor het onderzochte gebied de grootste waterstandsveranderingen voor met als extremen de waterstandsveranderingen ter weerszijden van de Spuiafsluiting op kmr. 1003,3. Aan de kant van de Oude Maas een maximale verhoging van 12 decimeter. Aan de kant van het Haringvliet een maximale verlaging van 5 decimeter.

12 l Op de Dordtsche Kil, Noord en Nieuwe Merwede zijn de waterstandsveranderingen beperkt tot maximaal een verlaging van 2 decimeter (Dordtsche Kil en Nieuwe Merwede) en een verhoging van 1 decimeter (Noord). Zoals te verwachten is treden de grootste waterstandsveranderingen nabij het Spui op. Met name in het Spui zelf, met verhogingen tot 12 decimeter en verlagingen tot 5 decimeter. Naar het Haringvliet gaande is de invloed snel gedaald tot onder de 2 decimeter. Naar de Oude Maas gaande is de invloed van de Spuiafsluiting beperkt tot het traject Puttershoek (kmr. 985) - Zalmplaat (kmr. 1000) op de Oude Maas, daarbuiten zijn de waterstandsveranderingen minder dan 2 decimeter.

13 BASSPELEN Zoals in de inleiding al is beschreven, is het onderhavige onderzoek te beperkt om de basispeilen in het noordelijk deltabekken te bepalen. Om inzicht te krijgen in de manier waarop de verkregen berekeningsresultaten aangewend kunnen worden om enig verband aan te geven met de bestaande basispeilen wordt teruggegaan naar de methode van de Deltacommissie en wel met name naar de in bijlage 2 gegeven figuur. Een schematische weergave van deze figuur is te zien op bijlage 9. n deze figuur zijn 3 grootheden aangegeven: waterstanden te Dordrecht, hoogwaterstanden te Hoek van Holland en Rijnafvoeren te Lobith. Hierbij is de eerst genoemde grootheid afhankelijk van de andere twee. Deze twee hebben beide een bekende f requentieverdeling. Met behulp van deze frequentieverdelingen is het mogelijk om per vakje (zoals het in de figuur aangegeven gearceerde vakje A) de kans van optreden te bepalen. Om het basispeil te vinden volgde de Deltacommissie de volgende procedure: - voor een waterstandsinterval te Dordrecht werden bijbehorende vakjes gemaakt; - van ieder vakje werd de kansdichtheid bepaald; - door sommatie werd de kans van optreden van een waterstand binnen het gekozen interval verkregen; - voor elk waterstandsinterval werd de bovenstaande procedure herhaald; - door sommatie van bovenstaande kansen werd een overschrijdingskromme verkregen; - uit deze overschrijdingskromme werd die waterstand bepaald die Bénmaal per jaar overschreden wordt. Nu kan de lijn van het basispeil (in de figuur aangegeven met B-B') dienen als scheidingslijn tussen twee oppervlakken, waarbij het bovenste oppervlak bestaat uit combinaties van hoogwaterstanden te Hoek van Holland en Rijnafvoeren te Lobith die tezamen een kans van optreden hebben van éénmaal per jaar.

14 ! i l.. De kans van optreden van deze combinaties verandert alleen als de frequentieverdeling van hoogwaterstanden te Hoek van Holland en/of de frequentieverdeling van Rijnafvoeren te Lobith veranderen. De eerst genoemde frequentieverdeling zal wijzigingen hebben ondergaan door: zeespiegelrijzing, bodemdaling, de uitbreiding van de havenmonden van Hoek van Holland en dergelijke. Deze wijzigingen worden zeer klein geacht. De andere frequentieverdeling zal eveneens wijzigingen hebben ondergaan onder andere door Rijnverbeteringen in Duitsland. De invloed van deze Rijnverbeteringen is nu nog niet aan te geven. Nemen we aan dat deze invloed klein is dan is, mits tussen de grenzen van het MPLC-model (Amerongen en Dodewaard) en Lobith geen veranderingen hebben plaatsgevonden, de kans van optreden van de beschouwde combinaties gelijk gebleven. Door veranderingen in de infrastructuur in het noordelijk deltabekken zal de relatie tussen de waterstanden te Dordrecht enerzijds en de hoogwaterstanden te Hoek.van Holland met RijnafVoeren anderzijds aan wijzigingen onderhevig zijn. De als uitgangspunt gekozen waterstand NAP -b 3.50 m te Dordrecht (in bijlage 10 de lijn A-A) vervormt hierdoor tot de lijn B-B; maar de kans van optreden van de combinaties van hoogwaterstanden te Hoek van Holland en Rijnafvoeren te Lobith boven de lijn B-B blijft gelijk aan de kans van optreden van de combinaties boven de lijn A-A. Resteert de opgave om de kromme B-B zodanig te middelen dat deze middellijn gebieden met gelijke kansdichtheid van de kromme B-B afsnijdt. Hierbij kan niet meer uitgegaan worden van de getrokken hoogwaterlijnen te Hoek van Holland aangezien die voor een situatie gelden zoals vastgelegd door de Deltacommissie. Deze lijnen moeten opnieuw bepaald worden met de in paragraaf 3.2 geschetste bodemschematisatie.

15 Voor Dordrecht kan echter wel gezegd worden dat voor de n paragraaf 3.2 geschetste bodemschematisatie (en open Spui) een waterstand ergens tu'ssen NAP m en NAP m eenzelfde overschrijdingskans heeft als NAP m zoals 4 aangegeven door de Deltacommissie (1,8.10 per jaar), indien aangenomen wordt dat beide berekeningsmethodieken gelijkwaardig zijn.. Langs dezelfde lijnen geredeneerd kan er gesteld worden dat de invloed van de Spuiafsluiting op de basispeilen in de nieuwe situatie voor de verschillende stations te bepalen is op : - Rotterdam, verhoging rond de decimeter: - Spijkenisse, verhoging rond de decimeter; - Goidschalxoord, verhoging rond 3 decimeter: - Dordrecht, verhoging rond de decimeter; - Gorinchem, verlaging rond de decimeter: - Hellevoetsluis, verlaging rond 2 decimeter. N.B. Deze getallen doen géén uitspraak over de ligging van het basispeil, voor de geschetste bodemschematisatie (paragraaf 3.2) en een afgesloten Spui, ten opzichte van het basispeil, zoals is vastgesteld door de Deltacommissie; maar alleen over het basispeil, voor de geschetste bodemschematisatie met afgesloten Spui, ten opzichte van het basispeil, voor de geschetste bodemschematisatie met open Spui, mits de afsluiting van het Spui geen aanleiding geeft tot wijzigingen in de gebruikte schematisatie. Verder is de nauwkeurigheid van deze getallen afhankelijk van de nauwkeurigheid van de MPLC-berekeningen, goede inzichten hierin zijn nog niet voorhanden. Daar MPLC vele malen bij kleine afvoereh ( m 3 / si getoetst is aan natuurwaarnemingen bestaat er van de nauwkeurigheid met betrekking tot de waterstanden de indruk dat deze bij kleine afvoeren onder de decimeter ligt. Voor hogere afvoeren en grote getijamplituden worden de MPLC-berekeningen echter onnauwkeuriger. Naar de mate van onnauwkeurigheid wordt onderzoek verricht.

16 CONCLUSES Onderstaande conclusies zijn gebaseerd op de eerder genoemde berekeningen en kennen de aldaar aangegeven beperkingen. 1) Veranderingen groter dan 2 decimeter als gevolg van de Spuiafsluiting zijn beperkt tot het Spui en een gedeelte van de Oude Maas; met name het traject Puttershoek-Zalmplaat. 2) De afsluiting van het Spui heeft voor de onderzochte combinaties van randvoorwaarden tot gevolg: een waterstandsverhoging voor: de Rotterdamse Waterweg - Lek - de Oude Maas - Beneden Merwede, de Noord, gedeelte van het Spui benoorden de afsluitdam; een waterstandsverlaging voor: de Boven Merwede - Waal - het Haringvliet - Bergse Maas, de Dordtsche Kil, de Nieuwe Merwede, gedeelte van het Spui bezuiden de afsluitdam. - Het verschil van het basispeil, voor de geschetste bodemschematisatie (paragraaf 3.2) en open Spui, met het basispeil, voor de geschetste bodemschematisatie en afgesloten Spui, is voor de verschillende stations als gevolg van de Spuiafsluiting: Rotterdam, verhoging rond 1 decimeter; Spijkenisse, verhoging rond 1 decimeter; Goidschalxoord, verhoging rond 3 decimeter; Dordrecht, verhoging rond 1 decimeter; Gorinchem, verlaging rond 1 decimeter; Hellevoetsluis, verlaging rond 2 decimeter. - Over de ligging van het basispeil, voor de geschetste bodemschematisatie en afgesloten Spui, ten opzichte van het basispeil, zoals is vastgesteld door de Deltacommissie, is geen uitspraak mogelijk met de beschouwde combinaties van randvoorwaarden.

17 LTERATUURLJST 1. De waterloopkundige en waterhuishoudkundige aspecten van een afgesloten Spui Nota december 1974 Rijkswaterstaat - Deltadienst Waterloopkundige afdeling 2. Rapport Deltacommissie - deel 5 januari 1961 Staatsdrukkerij en Uitgeverijbedrijf s-gravenhage

18 5 *.' :..~, ~.....,. rijkswaterstaat din a 3 nota nr: diratis waterhuishding a waterbeweging nr.. bijlage nr. 1. district zuidwest.. i..~... ~... ~....

19 t 5.00 a < c E c u W o" ' g E t 2.00?i 2i n < z + 9 c E z - a 2 < -1 - o c P x ' W W, - % t 1.00 ARNCVL~SLUZEN EHELE GETJ GESLOTE ' 1- SPU - OPENNG HARNGVLETSLUZEN 6wom2 BENEDEN NAP 6 O O rijkswaterstaat directie waterhuishouding en waterbe'weging district zuidwest Get. m nr. nota nr biilaae nr. 2

20 à AANGENOMEN OPZET N STORMVLOEDSTAND TE E z - W N O a z * 9 c E z O z U v; U W 2 3 TJD N UREN - rijkswaterstaat directie waterhuishouding en waterbeweging district zuidwest Get. JW nr. nota nr bijlage nr. 3

21 8. i 8 o O 9 0 Li d n; c - a + + O 8.l. dvn 'No'? U N N3ûNVlSä3lVM9OÒH rij kswa temt aat dimtk vmtorhuishadi~ ri wmtorbe.*i.giri(l dirtrkt zuiámmt at. m. notanr nr.. bijlage nr. 4

22 . 1 zi # S g $1 " i * +. 't. + dvn 'KO'Z O -.9 N N3QNVlSä31VM9OOH +., rijkswaterstaat dlintk watorhukhaiding.n watorbomgtng diatrict zuidwort at. m nota nr nr. bijlage nr. 5

23 ..,... - u 'O t oe...~.,,, <..,. > W - - w ; 8 *i +._ f W -0- z rijkswaterstaat dir.ct&.wmtorhukhouding.n mtorbowoghg district zuidwat oct. JN: nota nr nr. bijlage nr. 6

24 - 0 _- NEUWE WATERWEG NEUWE MAAS - LEK 40 O 10 L SPJKENSSE 32lD~CHALXOORD L DORDRECHT L- GORNCHEM HELLEVMTSLUS - W OESTAND : GESLOTEN SPU i0.v. OPEN SPU H.v.H Om WVOER WENRJN : DVERSE WO0 + s.m a m UYO ey)( awo. VERHOGNG EN VERLAGNG VAN DE HOOGWATERSTANDEN.,, OMSTAAN MMR HET AFSLUTEN VAN HET SFU --- BrnM mi.rh-lwwlinp a torb.l.ohg dkirict ddrni rijkswaterstaat din a 3 nota nr nr; 1 bijlagenr. 7.

25 ... u z - TOESTAND : GESLOTEN SPU t0.v. OPEN SPU HXH a, AFVOER BWE~RJN : DVERSE , w o m c 2.80 te500 5 E.' cl z o O ' ;a i w > t u 'Z o o 4 - a w > --! DDRDTSCHE KL VERHOGNG EN VERLAGNG VAN DE EXTREME HOOGWATER.STANDEN - ONTSTAAN DOOR HET AFSLUTEN VAN HET SW --- rijkswaterstaat --- directie r.tnluirmuding em rrterbereging dislricl zuid-s din a 3 1 nota nr nr.! bijiage nr.a

26 a Z E z e - H.W. TE HOEKvan HOL.o ' 4ND ' BASSPEL t a Z a $ t 2.oc Y G OC C O.ooO 12) RJNAFVOER TE LOBTH N m3/s rijkswaterstaat Get. 3 ~ : nota nr nr. bijlage nr. 9 directie waterhuishouding en waterbeweging district zuidwest

27 t4.00- O J - A E t 3.50 z U 'C3.00* W 0 8 o *o w c 2 c2.00' 4 - v) p: W c oo* H.W. TE HOEK van HOLLAND O0 f i, O, O ' RJNAFVOER TE LOBTH N m3/s WATERSTANDSVERANDER NGE N TE DORDRECHT ALS GEVOLG VAN rijkswaterstaat directie waterhuishouding fm waterbeweging dlstrict zuidwest Get. rn nota nr nr. bijlage nr. 10

hluzltl District Zuidwest ~ugustus 1978 Directie Waterhuishouding. cn Waterbcweying

hluzltl District Zuidwest ~ugustus 1978 Directie Waterhuishouding. cn Waterbcweying APPENDX 1 ALGEHELE HERZENNG VAN DE SCHEMATSATE VAN DE WATEREN VAN HET NOORDE- LJK DELTABEKKEN hluzltl Notanummer 73.001.01 Directie Waterhuishouding. cn Waterbcweying District Zuidwest ~ugustus 1978 van

Nadere informatie

Kenmerk ZKS Doorkiesnummer +31(0)

Kenmerk ZKS Doorkiesnummer +31(0) Memo Deltares ~ Aan Pedja Zivojnovic Datum 19 februari 2016 Van Nadine Slootjes Kenmerk Doorkiesnummer +31(0)883358080 Aantal pagina's 5 E-mail nadine.slootjes@deltares.nl Onderwerp Analyse effect Nieuwe

Nadere informatie

Noord-Zuidrelaties Rijn-Maasmonding. Onderdeel van de Systeemanalyse Rijn-Maasmonding

Noord-Zuidrelaties Rijn-Maasmonding. Onderdeel van de Systeemanalyse Rijn-Maasmonding Noord-Zuidrelaties Rijn-Maasmonding Onderdeel van de Systeemanalyse Rijn-Maasmonding Ymkje Huismans - Kennisdag Zoetwater 8 november 2016 Gebiedsbeschrijving Enige open verbinding met zee Hollandsche IJssel

Nadere informatie

Berekening van de saliniteit uit de geleidendheid en de temperatuur

Berekening van de saliniteit uit de geleidendheid en de temperatuur Berekening van de saliniteit uit de geleidendheid en de temperatuur Project: NAUTILUS Werkdocument: RIKZ/OS-98.145X Ministerie van Verkeer en Waterstaat In opdracht van: Directie Noordzee Directie Zuid-Holland

Nadere informatie

Achterwaartse Verzilting Rijn-Maasmonding

Achterwaartse Verzilting Rijn-Maasmonding Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Achterwaartse Verzilting Rijn-Maasmonding RIZA werkdocument 26.65X Auteur: Ronald Struijk Rotterdam, maart 26 Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Ministerie

Nadere informatie

Van Hopinhoucklian 60 AAN. Van Ho~enhoucklaan 60, ' BiaUVICNIIAUiE.

Van Hopinhoucklian 60 AAN. Van Ho~enhoucklaan 60, ' BiaUVICNIIAUiE. RJKS,WATCiRSTAAT DRECTE BENEDENRVEREN Afdeling Studiedi,enst. 'S -G R A V E N H A G E Van Hopinhoucklian 60 Tililoon 77639015 r L AAN Heer Hoofdinge ieur-. k?reoteur van de hjkswateretaut in de directie

Nadere informatie

Ontwikkeling van een nieuwe generatie WAQUA-RMM model

Ontwikkeling van een nieuwe generatie WAQUA-RMM model Ontwikkeling van een nieuwe generatie WAQUA-RMM model Firmijn Zijl (Deltares) Simona Gebruikersdag 2010 RMM modelontwikkeling (achtergrond) Ontwikkeling van een hydrodynamisch model voor het Noordelijk

Nadere informatie

... st7~e. te 's-g R A VEN H A G E. In afschrift toeeezonden aan de Leden en den Secretaris AAN. Vun Speykstraat ~O. DIRECTIE

... st7~e. te 's-g R A VEN H A G E. In afschrift toeeezonden aan de Leden en den Secretaris AAN. Vun Speykstraat ~O. DIRECTIE f"w: s~ - Nota onderzoek naar de veranderingen van de hoogere-en hoogste standen voor het gebied van de Beneden-rütieren in den loop der jaren door J.C.Scharp., AFSCHRIFT. RLJKS /ATERSTAAT DIRECTIE.tLG"JIEENE

Nadere informatie

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon memo Witteveen+Bos Postbus 2397 3000 CJ Rotterdam telefoon 010 244 28 00 telefax 010 244 28 88 hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon datum

Nadere informatie

nieuw sturmvioeclvoorspellings systeem

nieuw sturmvioeclvoorspellings systeem P oy).c?.qo nieuw sturmvioeclvoorspellings systeem nadere afregeling van Vlissingen in CSM8 Ministerie van verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat MS Rijksinstituut voor Kust en Zee/R/KZ

Nadere informatie

- 2.1 - In het model M 600 werden de volgende oppervlakten van de Biesbos R 9 KS WAT ERSTAAT - DELTA DI EN ST

- 2.1 - In het model M 600 werden de volgende oppervlakten van de Biesbos R 9 KS WAT ERSTAAT - DELTA DI EN ST RLJKSWATERSTAAT - DELTADIENST WATERLOO PK UN DIGE AFDE LI NG MAAG GESTELD DOOR Ir. H.A. Perguaon JAN Do2tadiona0 IE ~acoxavmhage. PAGINA No 1 AANTAL PAGINA'S,$ AANTAL BULAGEN 2 NOTAN? w-701 AAN Is. E+

Nadere informatie

vw Toetspeilen 1 bovenrivierengebied (de Rijntakken en de Maas) Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat

vw Toetspeilen 1 bovenrivierengebied (de Rijntakken en de Maas) Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat vw02000044 Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat Den Haag, 21 januari 2002 Hierbij deel ik u mede dat ik op 21 december 2001 de hydraulische randvoorwaarden 2001 (HR 2001)

Nadere informatie

Bathse spuikanaal zuid (Volkerak-Zoommeer)

Bathse spuikanaal zuid (Volkerak-Zoommeer) Bathse spuikanaal zuid (Volkerak-Zoommeer) 1 mei 1987 Aanvang metingen Gemiddelde etmaalwaarden Datum Afvoer kenmerkende waarden periode 27 jan 1988 120 Hoogste (periode 1988...1990) 14 Gemiddelde (periode

Nadere informatie

Rivierkundige gevolgen van de Nieuwe Lek bij extreme rivierafvoeren

Rivierkundige gevolgen van de Nieuwe Lek bij extreme rivierafvoeren Rivierkundige gevolgen van de Nieuwe Lek bij extreme rivierafvoeren Tom Smits, 6151930 Juni, 2010 Voorwoord Dit onderzoeksrapport is geschreven als Additional thesis en bevat de bevindingen van de studie

Nadere informatie

1 O0 200 zoo c.m. + N.A.P. 40 O ies

1 O0 200 zoo c.m. + N.A.P. 40 O ies 1 O0 200 zoo c.m. + N.A.P. 40 O ies. ~ 3863 é 3-NDV1U38 RIJII,;,"'lt'1' :;S'i'AA'l' -------------- No.4025 Z Vervolg op dzz.schrijven van 18 October 1938, No.3821 Z. Betreffende I Toepassing wet droogmakerijen

Nadere informatie

2Perspectieven voor benedenrivieren: een lange termijn visie

2Perspectieven voor benedenrivieren: een lange termijn visie 2Perspectieven voor benedenrivieren: een lange termijn visie enedenrivieren in samenhang 10 ij het denken over rivierverruiming vindt de regio het belangrijk om vanuit de lange termijn te redeneren. Wanneer

Nadere informatie

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd.

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd. partner in bouwputadvies en grondwatertechniek 1/5 Project : HT140056 Park Waterrijk Hekelingen Datum : 1 September 2014 Betreft : Nota waterhuishouding Opsteller : M. (Marco) Zieverink, MSc Documentstatus

Nadere informatie

. D.B.W./RIZA. Stijghoogte-veranderingen door de aanleg van Westelijk Flevoland. D.B.W./RIZA nota 88046. Auteurs F.A.M. Claessen D.

. D.B.W./RIZA. Stijghoogte-veranderingen door de aanleg van Westelijk Flevoland. D.B.W./RIZA nota 88046. Auteurs F.A.M. Claessen D. Stijghoogte-veranderingen door de aanleg van Westelijk Flevoland D.B.W./RIZA nota 88046 Auteurs F.A.M. Claessen D. Endema. D.B.W./RIZA Hoofdafdeling WS STIJGHODGTE-VERANDERINGEN DOOR AANLEG WESTELIJK FLEVOLAND

Nadere informatie

De Biesbosch gelegen tussen de verstedelijkte Randstad en de Brabantse Stedenrij.

De Biesbosch gelegen tussen de verstedelijkte Randstad en de Brabantse Stedenrij. e Biesbosch gelegen tussen de verstedelijkte Randstad en de Brabantse Stedenrij. Merwedes e Waal voert het grootste deel van de Rijnafvoer af (ongeveer zestig procent). Vanaf Slot Loevesteijn komt het

Nadere informatie

Ruimte voor de Waal - Nijmegen Verificatie Ruimtelijk Plan Hydraulica

Ruimte voor de Waal - Nijmegen Verificatie Ruimtelijk Plan Hydraulica Ruimte voor de Waal - Nijmegen Verificatie Ruimtelijk Plan Hydraulica Gemeente Nijmegen 1 oktober 2010 Definitief rapport 9V0718.05 A COMPANY OF HASKONING NEDERLAND B.V. KUST & RIVIEREN Barbarossastraat

Nadere informatie

Zitting 1967-9074. Samenhang tussen stormvloeden en hoge rlvierafvperen BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT. Nr. 1

Zitting 1967-9074. Samenhang tussen stormvloeden en hoge rlvierafvperen BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT. Nr. 1 Zitting 1967-9074 Samenhang tussen stormvloeden en hoge rlvierafvperen BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Nr. 1 's-gravcnhage, 28 maart 1967. Hoogedelgestrenge Heer, Naar aanleiding van vragen

Nadere informatie

Reproductie nauwkeurigheid Zeedelta v7 Fase 2: lage afvoer augustus 1998. Werkdocument: RIKZ/OS/2001.124X

Reproductie nauwkeurigheid Zeedelta v7 Fase 2: lage afvoer augustus 1998. Werkdocument: RIKZ/OS/2001.124X Reproductie nauwkeurigheid Zeedelta v7 Fase 2: lage afvoer augustus 1998 Project: NAUTILUS Werkdocument: RIKZ/OS/2001.124X Ministerie van Verkeer en Waterstaat In opdracht van: Directie Noordzee Directie

Nadere informatie

Kenmerk VEB Doorkiesnummer +31(0)

Kenmerk VEB Doorkiesnummer +31(0) Memo Aan RWS-WVL (Robert Vos) Datum Van Alfons Smale Kenmerk Doorkiesnummer +31(0)88335 8208 Aantal pagina's 5 E-mail alfons.smale@deltares.nl Onderwerp OI2014 voor dijkring 44 (Lek) 1 Inleiding In het

Nadere informatie

Land + Water jaargang 40, nummer 9, pag , Auteurs: M.T. Duits H. Havinga J.M. van Noortwijk ISBN

Land + Water jaargang 40, nummer 9, pag , Auteurs: M.T. Duits H. Havinga J.M. van Noortwijk ISBN Land + Water jaargang 40, nummer 9, pag. 59-61, 2000 Auteurs: M.T. Duits H. Havinga J.M. van Noortwijk ISBN 90-77051-06-6 nummer 6 april 2002 Onzekerheden in waterstanden en kosten onderzocht M.T. Duits

Nadere informatie

notitie Grondbank GMG 1. INLEIDING

notitie Grondbank GMG 1. INLEIDING notitie Witteveen+Bos van Twickelostraat 2 postbus 233 7400 AE Deventer telefoon 0570 69 79 11 telefax 0570 69 73 44 www.witteveenbos.nl onderwerp project opdrachtgever projectcode referentie opgemaakt

Nadere informatie

Rivierkundige berekeningen Randwijkse Waard Rivierkundige analyse

Rivierkundige berekeningen Randwijkse Waard Rivierkundige analyse Rivierkundige berekeningen Randwijkse Waard 9T5318.A0 Definitief 24 maart 2010 A COMPANY OF HASKONING NEDERLAND B.V. KUST & RIVIEREN Barbarossastraat 35 Postbus 151 6500 AD Nijmegen (024) 328 42 84 Telefoon

Nadere informatie

1) Bijsluiter betrekkingslijnen 2013_2014 geldigheidsbereik 1 november oktober 2014

1) Bijsluiter betrekkingslijnen 2013_2014 geldigheidsbereik 1 november oktober 2014 1) Bijsluiter betrekkingslijnen 2013_2014 geldigheidsbereik 1 november 2013-31 oktober 2014 Document 1 van 4 1) "Bijsluiter betrekkingslijnen 2013_2014" 2) "Betrekkingslijnen Maas versie 2013_2014" 3)

Nadere informatie

Wiskunde A. Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 16.30 uur

Wiskunde A. Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 16.30 uur Wiskunde A Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 16.30 uur 20 00 Als bij een vraag een verklaring, uitleg of berekening vereist is, worden aan het antwoord

Nadere informatie

Modelberekeningen Noordoevers. Definitief

Modelberekeningen Noordoevers. Definitief Definitief 3 mei 2007 Schiehaven 13G 3024 EC Rotterdam P.O. box 91 3000 AB Rotterdam T +31-10 - 467 13 61 F +31-10 - 467 45 59 E info@svasek.com I www. svasek.com Documenttitel Verkorte documenttitel Status

Nadere informatie

Rivierkundige compensatie dijkverbetering - Werkendam Rivierkundige Analyse

Rivierkundige compensatie dijkverbetering - Werkendam Rivierkundige Analyse Rivierkundige compensatie dijkverbetering - Werkendam 28 oktober 2009 Definitief 9S6258.E0 Barbarossastraat 35 Postbus 151 6500 AD Nijmegen (024) 328 42 84 Telefoon (024) 360 54 83 Fax info@nijmegen.royalhaskoning.com

Nadere informatie

Herkalibratie van de debietverdeling en Zoutverdeling NDB-model. Definitief Rapport

Herkalibratie van de debietverdeling en Zoutverdeling NDB-model. Definitief Rapport Herkalibratie van de debietverdeling en Zoutverdeling NDB-model Heer Bokelweg 145 3032 AD Rotterdam P.O.Box 91 3000 AB Rotterdam The Netherlands T +31-10 - 467 13 61 F +31-10 - 467 45 59 E info@svasek.com

Nadere informatie

Het nieuwbouwproject d Amandelhof bestaat uit een Zorgcentrum met blokken A, B en C en twee commerciële woontorens.

Het nieuwbouwproject d Amandelhof bestaat uit een Zorgcentrum met blokken A, B en C en twee commerciële woontorens. Notitie Nieuwegein, 4 september 2009 Kenmerk : V040817abA1.sc Project : d Amandelhof Locatie : Capelle aan den IJssel Betreft : Oriënterende windklimaat onderzoek 1. Inleiding In opdracht van NSL Architecten,

Nadere informatie

De invloed van het sluis- en stuwcomplex Doorwerth - Driel, tijdens de bouw en na voltooiing, op de hoogwaterstanden ter plaatse

De invloed van het sluis- en stuwcomplex Doorwerth - Driel, tijdens de bouw en na voltooiing, op de hoogwaterstanden ter plaatse CsT: 2UQtbZ De invloed van het sluis- en stuwcomplex Doorwerth - Driel, tijdens de bouw en na voltooiing, op de hoogwaterstanden ter plaatse met 5 bijlagen - augustus 1957 Ministerie v a n V e r k e e

Nadere informatie

ZEEUWSE MEER. globale getij - hoogten. in verschillende. compartimenteringsmodellen. ;aat deltadienst ndenzoek. nota: 75-04

ZEEUWSE MEER. globale getij - hoogten. in verschillende. compartimenteringsmodellen. ;aat deltadienst ndenzoek. nota: 75-04 Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Direutie Zeeland Nummer: Bibliotheek, Koestr. 30, tel: 0118-686362 postbus 5014,4330 KA Middelburg ZEEUWSE MEER globale getij -

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 19 EN 20 DECEMBER 1993 (SR70)

VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 19 EN 20 DECEMBER 1993 (SR70) VERSLAG VAN DE STORMVLOED VAN 19 EN 20 DECEMBER 1993 (SR70) Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat, Rijksinstituut voor I

Nadere informatie

Uitbreiding scheepswerf Jooren Aanvullende rivierkundige analyse

Uitbreiding scheepswerf Jooren Aanvullende rivierkundige analyse Uitbreiding scheepswerf Jooren Scheepswerf Jooren / Milon BV 9 februari 2010 Definitief rapport 9V5755.A0 A COMPANY OF HASKONING NEDERLAND B.V. KUST & RIVIEREN Barbarossastraat 35 Postbus 151 6500 AD Nijmegen

Nadere informatie

/ DE AFVOERBEPALING VAN DE OVERIJSSELSE VECHT

/ DE AFVOERBEPALING VAN DE OVERIJSSELSE VECHT ~~ -. ~..-... -- -~ -....-.. ~.~ -7 / DE AFVOERBEPALNG VAN DE OVERJSSELSE VECHT NOTA B 62-12 - -- DENST DER ZUDERZEEVERKEN. Waterloopkundige afd. B 62-12. nhoud: par. 1 - nleiding par. 1. DE AFVOERBEPALNG

Nadere informatie

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Rijkswaterstaat beheert de grote rivieren in Nederland. Het stuwensemble Nederrijn en Lek speelt hierin een

Nadere informatie

Probabilistisch model hydraulische randvoorwaarden Benedenrivierengebied

Probabilistisch model hydraulische randvoorwaarden Benedenrivierengebied Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat Generaal Rijkswaterstaat RIZA Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling Probabilistisch model hydraulische randvoorwaarden

Nadere informatie

Getijdengegevens beschikbaar gesteld door: Rijksinstituut voor Kust en Zee. Bij de samenstelling van de tafels is rekening gehouden met de zomertijd.

Getijdengegevens beschikbaar gesteld door: Rijksinstituut voor Kust en Zee. Bij de samenstelling van de tafels is rekening gehouden met de zomertijd. GETIJDEN 2011 GETIJDEn 2011 Watergetijden Rotterdam en hoek van holland HET Havenbedrijf Rotterdam wenst iedereen een goede vaart in 2011 Getijdengegevens beschikbaar gesteld door: Rijksinstituut voor

Nadere informatie

Om in aanmerking te komen voor een beoordeling op basis van Artikel 6d moet de verlaging van waterstanden ten minste 1 cm bedragen.

Om in aanmerking te komen voor een beoordeling op basis van Artikel 6d moet de verlaging van waterstanden ten minste 1 cm bedragen. Afgedrukt: 21 februari 2014 Project : Ontwerp landgoederen Ossenwaard Datum : 17 februari 2014 Onderwerp : Resultaten van de berekeningen Van : Anne Wijbenga; Joana Vieira da Silva Aan : M. van Berkel

Nadere informatie

3Maatregelen benedenrivierengebied korte termijn

3Maatregelen benedenrivierengebied korte termijn 3Maatregelen benedenrivierengebied korte termijn Benedenrivieren in samenhang 24 In het vorige hoofdstuk is een visie voor de lange termijn geschetst. De visie gaat uit van een mogelijke afvoer van 18.000

Nadere informatie

Stormvloedflits van 13 en 14 januari Noordwesterstorm veroorzaakt hoge waterstanden langs de kust

Stormvloedflits van 13 en 14 januari Noordwesterstorm veroorzaakt hoge waterstanden langs de kust Stormvloedflits 2017-03 van 13 en 14 januari 2017 Noordwesterstorm veroorzaakt hoge waterstanden langs de kust Donderdag 12 t/m zaterdag 14 januari is het team Stormvloedwaarschuwingen Kust van het Watermanagementcentrum

Nadere informatie

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Inleiding In deze notitie worden verscheidene scenario s berekend en toegelicht ter ondersteuning van de bepaling van inrichtingsmaatregelen voor de EVZ Ter Wisch.

Nadere informatie

AFDELING s-gravenhage KONINGSKADE 25 TELEFOON AAN

AFDELING s-gravenhage KONINGSKADE 25 TELEFOON AAN RIJKSWATERSTAAT DIRECTIE WATERHUISHOUDING EN WATERBEVJEGING HYDPOMETRISCEE AFDELING s-gravenhage KONINGSKADE 25 TELEFOON 18328 AAN geadresseerde Ons kenmerk: 371 Bijlagen: nieuw div. s GRAVENHAGE, 1 november

Nadere informatie

Waterstanden langs de Rijn en zijn takken bij vijf herhalingstijden

Waterstanden langs de Rijn en zijn takken bij vijf herhalingstijden Directoraat-Ceneraal RijkswaU Waterstanden langs de Rijn en zijn takken bij vijf herhalingstijden ter bepaling van de urgentiecategorieen van te verbeteren dijken Notanr. 94.012 ministerie van verkeer

Nadere informatie

Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte

Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 26 april 2011 Nummer 2011-03 Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte

Nadere informatie

WL delft hydraulics. Effect klimaatveranderingen op toetspeilen en kruinhoogtes voor benedenrivierengebied. Rijkswaterstaat RIZA Rotterdam

WL delft hydraulics. Effect klimaatveranderingen op toetspeilen en kruinhoogtes voor benedenrivierengebied. Rijkswaterstaat RIZA Rotterdam Opdrachtgever: Rijkswaterstaat RIZA Rotterdam Effect klimaatveranderingen op toetspeilen en kruinhoogtes voor benedenrivierengebied Rapport december 2007 Q4209.50 WL delft hydraulics Opdrachtgever: Rijkswaterstaat

Nadere informatie

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving 3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving Droogtebericht Droogtebericht voor waterbeheerders, Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater Nadat begin mei

Nadere informatie

Droogtebericht. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) 23 september 2013 Nummer 2013-10

Droogtebericht. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) 23 september 2013 Nummer 2013-10 Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 23 september 2013 Nummer 2013-10 Laatste Droogtebericht 2013. De neerslag in de afgelopen periode heeft

Nadere informatie

3bb-ï -.s??" \c?-r>.a?-

3bb-ï -.s?? \c?-r>.a?- i ~ i SluitinKsvarianten van de stormvlocdkerinfi in de Hollandsche IJssel voor een stormvlocdsvcrloo~ ulo dat van 7-8 april 1943, bij een beginwaterstand van 1.40 m + NAP. DELTADIENST Waterloopkundige

Nadere informatie

Notitie consultatiebijeenkomst 20 april 2011 honorarium medische specialisten DOT 2012

Notitie consultatiebijeenkomst 20 april 2011 honorarium medische specialisten DOT 2012 Notitie consultatiebijeenkomst 20 april 2011 honorarium medische specialisten DOT 2012 Bepaling BKZ aandelen per medisch specialisme 1. Inleiding Dit memo dient ter voorbereiding op de 4 de klankbordgroepbijeenkomst

Nadere informatie

Landelijk model voor hoogwaterbereke ningen

Landelijk model voor hoogwaterbereke ningen Landelijk model voor hoogwaterbereke ningen juli 2001 Landelijk model voor hoogwaterberekeningen Q2977 juli 2001 Inhoud 1 Inleiding...1 1.1 Aanleiding en kader...1 1.2 Opzet van het rapport...2 1.3 De

Nadere informatie

Rotterdam, 17 mei 2005 V.V.: 29 juni Waterakkoord Hollandsche IJssel en Lek. Agendapuntnr: 13

Rotterdam, 17 mei 2005 V.V.: 29 juni Waterakkoord Hollandsche IJssel en Lek. Agendapuntnr: 13 Rotterdam, 17 mei 2005 V.V.: 29 juni 2005 Onderwerp: Waterakkoord Hollandsche IJssel en Lek Agendapuntnr: 13 Inleiding Het Waterakkoord voor de Hollandsche IJssel en Lek is opgesteld op grond van artikel

Nadere informatie

Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Gras Erosie Kruin en Binnentalud (GEKB) - Traject 53-2

Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Gras Erosie Kruin en Binnentalud (GEKB) - Traject 53-2 Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Gras Erosie Kruin en Binnentalud (GEKB) - Traject 53-2 Keywords #Gevoeligheidsanalyse, #Toetsspoor Graserosie Kruin en Binnentalud (GEKB), #Ringtoets /

Nadere informatie

rijkswaterstaat notitie WWKZ -81.V276 adviesdienst Vlissingen Leden Projectgroep VWG Verdiepen Westerschelde

rijkswaterstaat notitie WWKZ -81.V276 adviesdienst Vlissingen Leden Projectgroep VWG Verdiepen Westerschelde ~ ~'7 rijkswaterstaat directie waterhuiehouding en waterbeweging dlstrlct kust en zee adviesdienst Vlissingen,prol~tpode~~~...~..- aan : ~. ~-.~!L h--!9_ IA.!.~i&! ven : Ir. W.T. Bakker dahm : Juni 1981

Nadere informatie

Grondwater effecten parkeergarage en diepwand Scheveningen

Grondwater effecten parkeergarage en diepwand Scheveningen Notitie / Memo Aan: Kees de Vries Van: Anke Luijben en Jasper Jansen Datum: 25 januari 2017 Kopie: Ons kenmerk: WATBE5026-136N001D0.2 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V. Water

Nadere informatie

Raad voor Accreditatie (RvA) De sterkte van het zwaarteveld in Nederland

Raad voor Accreditatie (RvA) De sterkte van het zwaarteveld in Nederland Raad voor Accreditatie (RvA) De sterkte van het zwaarteveld in Nederland Document code: RvA-Tk-2.27 Datum vaststelling: 14 september 2004 Een RvA-Toelichting beschrijft het beleid en/of de werkwijze van

Nadere informatie

Stormvloedkering Oosterschelde

Stormvloedkering Oosterschelde 1 Delta-ingenieurs Ir F. Spaargaren (penvoerder) Prof.ir. K. d Angremond Ir. A.J. Hoekstra Ir. J.H. van Oorschot Ing. C.J. Vroege Prof.drs. Ir. H. Vrijling 2 Stormvloedkering Oosterschelde Brief aan de

Nadere informatie

Systeem Rijn-Maasmond Afsluitbaar Open

Systeem Rijn-Maasmond Afsluitbaar Open BESTAAND NIEUW DAM MET SLUIS EN/OF DOORLAATMIDDEL SYSTEEMUITBREIDING Systeem Het onderzoeksproject Afsluitbaar Open Rijnmond een eerste integrale ver kenning, onder leiding van de Technische Universiteit

Nadere informatie

HUISSENSCHE WAARDEN AANVULLENDE GRONDWATERBEREKENING

HUISSENSCHE WAARDEN AANVULLENDE GRONDWATERBEREKENING HUISSENSCHE WAARDEN AANVULLENDE GRONDWATERBEREKENING BASAL TOESLAGSTOFFEN BV 12 december 2013 077461453:0.1 - Definitief C01012.100037.0120 Inhoud 1 Inleiding... 4 2 Rivierwaterstanden... 5 2.1 Rivierwaterstanden

Nadere informatie

Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen

Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Hydraulische randvoorwaarden categorie c-keringen Achtergrondrapport Hollandsche IJssel (dijkring 14 en 15) Auteurs: Bastiaan Kuijper Nadine Slootjes

Nadere informatie

Burgemeester Ponjeestraat wijziging 2

Burgemeester Ponjeestraat wijziging 2 Bestemmingsplan (vastgesteld) Burgemeester Ponjeestraat wijziging 2 Gemeente Venray Datum: 9 juni 2010 Projectnummer: 90667 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Ligging plangebied 3 1.3 Vigerend

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15058 5 juni 2015 Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 4 juni 2015, nr. IENM/BSK-2015/101689 tot

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage A. Samenhang in het watersysteem

Deltaprogramma Bijlage A. Samenhang in het watersysteem Deltaprogramma 2013 Bijlage A Samenhang in het watersysteem 2 Deltaprogramma 2013 Bijlage A Bijlage A Samenhang in het watersysteem Het hoofdwatersysteem van Eijsden en Lobith tot aan zee Het rivierwater

Nadere informatie

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW)

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 9 mei 2011 Nummer 2011-05 Waterbeheerders spelen in op actuele situatie Ook in de afgelopen week is

Nadere informatie

&ntat---w -bp..u 13.

&ntat---w -bp..u 13. &ntat---w -bp..u 13. RiviermetinKen Noordelijk Bekken Meetcampagne V 9 en 10 september 1967 deel 3, sedimentmeting Nota W69.004/3 ~~ RLJKSWATERSTAAT - DELTADENST WAT ER LOO P K U N D GE AF DEL N G VRAAG

Nadere informatie

Ford automuseum te Hillegom; actualisering 2009 te Hillegom

Ford automuseum te Hillegom; actualisering 2009 te Hillegom Ford automuseum te Hillegom; actualisering 2009 te Hillegom Actualisering 2009 Opdrachtgever : Gemeente Hillegom Kenmerk : R067526adA0.ac Datum : 11 september 2009 Auteur : dhr. ir. A.H.M. Crone Inhoudsopgave

Nadere informatie

Nadere informatie. Weersverwachting

Nadere informatie. Weersverwachting Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 16 mei 2011 Nummer 2011-06 Droogtesituatie verandert weinig, ondanks regen De wateraanvoer van de Rijn

Nadere informatie

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening.

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 2 mei 2011 Nummer 2011-04 Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Afgelopen

Nadere informatie

Hydraulische Randvoorwaarden 2006 benedenrivierengebied

Hydraulische Randvoorwaarden 2006 benedenrivierengebied 25000 20000 15000 10000 5000 0-40 -20 0 20 40 60 Hydraulische Randvoorwaarden 2006 benedenrivierengebied Afvoerstatistiek en overige statistische invoer Hydra-B RIZA werkdocument 2005.114x Ministerie van

Nadere informatie

Voorbeeld kaartvervaardiging: kreekruginfiltratie De volgende 5 factoren zijn gebruikt voor het bepalen van de geschiktheid voor kreekruginfiltratie:

Voorbeeld kaartvervaardiging: kreekruginfiltratie De volgende 5 factoren zijn gebruikt voor het bepalen van de geschiktheid voor kreekruginfiltratie: Verkennen van grootschalige potentie van kleinschalige maatregelen Binnen Kennis voor Klimaat worden kleinschalige maatregelen ontwikkeld om de zoetwatervoorziening te verbeteren. In deze studie worden

Nadere informatie

Samenvatting Samenvatting Seiches zijn opslingerende staande golven die in afgesloten havenbekkens kunnen ontstaan, wanneer vanaf zee golven met specifieke golflengtes de haven binnen dringen. In het Europoortgebied

Nadere informatie

Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Asfaltbekleding - Golfklap (AGK) Traject 13-5

Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Asfaltbekleding - Golfklap (AGK) Traject 13-5 Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Asfaltbekleding - Golfklap (AGK) Traject 13-5 Keywords #Gevoeligheidsanalyse, #Beoordelingsspoor Golfklappen op Asfaltbekleding (AGK), #Ringtoets / RisKeer,

Nadere informatie

Reactienota gewijzigde aanleg Inlaatsysteem IJsseldijk. 26 april 2017

Reactienota gewijzigde aanleg Inlaatsysteem IJsseldijk. 26 april 2017 Reactienota gewijzigde aanleg Inlaatsysteem IJsseldijk 26 april 2017 Inhoudsopgave I. Onderwerp... 3 II. Toelichting... 3 III. Zienswijze en beantwoording... 4 IV. Ambtshalve wijzigingen... 8 IV. Bijlage...

Nadere informatie

Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Graserosie Buitentalud (GEBU) Traject 47-1

Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Graserosie Buitentalud (GEBU) Traject 47-1 Gevoeligheidsanalyse van de invoerparameters voor Graserosie Buitentalud (GEBU) Traject 47-1 Keywords #Gevoeligheidsanalyse, #Beoordelingsspoor Graserosie Buitentalud (GEBU), #Ringtoets / RisKeer, #BM

Nadere informatie

Op basis van bovenstaande figuur zou de kwel circa 1 à 2 mm/dag bedragen bij een hoogwatergolf in de rivier die één keer per jaar voorkomt.

Op basis van bovenstaande figuur zou de kwel circa 1 à 2 mm/dag bedragen bij een hoogwatergolf in de rivier die één keer per jaar voorkomt. Kwel te Zuilichem Van waterschap Rivierland zijn kwelkaarten verkregen waarvan in deze bijlage enkele uitsneden zijn opgenomen. Figuur 10: Kwel bij T=1 hoogwatergolf Op basis van bovenstaande figuur zou

Nadere informatie

TU Delft. lodellering morfodynamisch adrag van de Drempel van answeert. C-13809 712 (bijlage) Aanvuliende berekeningen. M.D. Groenewoud.

TU Delft. lodellering morfodynamisch adrag van de Drempel van answeert. C-13809 712 (bijlage) Aanvuliende berekeningen. M.D. Groenewoud. Bibliotheek C-13809 712 (bijlage) lodellering morfodynamisch adrag van de Drempel van answeert Aanvuliende berekeningen Januari 1998 M.D. Groenewoud 1 Uitgevoerd in opdracht van het Rijksinstituut voor

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A vwo I

Eindexamen wiskunde A vwo I Eindexamen wiskunde A vwo 000 - I Opgave Bierbrouwen bij vat verdwijnt 00% (0% + 0% + 65%) = 5% bij het overpompen bij vat verdwijnt 00% (0% + 5% + 50%) = 5% bij het overpompen bij vat 3 verdwijnt 00%

Nadere informatie

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Definitief Gemeente Kampen Grontmij Nederland bv Zwolle, 29 november 2005 @ Grontmij 11/99014943, rev. d1 Verantwoording Titel : Bergingsberekeningen

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Notitie Contactpersoon ir. J.M. (Martin) Bloemendal Datum 7 april 2010 Kenmerk N001-4706565BLL-mya-V02-NL Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Tauw

Nadere informatie

Toetsing waterhuishouding

Toetsing waterhuishouding Toetsing waterhuishouding Bedrijventerrein Hattemerbroek - deelgebied Hattem Quickscan waterhuishouding - nieuwe stedenbouwkundige opzet Ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek B.V. december 2009 concept

Nadere informatie

GGD Zuid Holland Zuid t.a.v. Mevrouw I. Akkersdijk. Gemeente Dordrecht / Afd. Bouw en Wonen t.a.v. Mevrouw G. Norden. Geachte heer, mevrouw,

GGD Zuid Holland Zuid t.a.v. Mevrouw I. Akkersdijk. Gemeente Dordrecht / Afd. Bouw en Wonen t.a.v. Mevrouw G. Norden. Geachte heer, mevrouw, GGD Zuid Holland Zuid t.a.v. Mevrouw I. Akkersdijk Gemeente Dordrecht / Afd. Bouw en Wonen t.a.v. Mevrouw G. Norden uw brief van uw kenmerk reactie op onderwerp Onderzoeksresultaten Stomerij Vrieseweg

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR CULTUURTECHNIEK EN WATERHUISHOUDING NOTA no 316, d.d. 5 oktober 1965

INSTITUUT VOOR CULTUURTECHNIEK EN WATERHUISHOUDING NOTA no 316, d.d. 5 oktober 1965 NN31545.0316 INSTITUUT VOOR CULTUURTECHNIEK EN WATERHUISHOUDING NOTA no 316, d.d. 5 oktober 1965 Resultaten van het onderzoek naar de invloed op de intreeweer stand van verschillende omhulling smate rial

Nadere informatie

Technische analyse waterstanden op de Waal Cornelis van Dorsser & Marleen Buitendijk 8 oktober 2018

Technische analyse waterstanden op de Waal Cornelis van Dorsser & Marleen Buitendijk 8 oktober 2018 Hoogteligging rivier te Lobith (cm t.o.v. NAP) Technische analyse waterstanden op de Waal Cornelis van Dorsser & Marleen Buitendijk 8 oktober 2018 Al lange tijd ontvangen wij klachten van binnenvaartschippers

Nadere informatie

Betreft : Invloed Dieperhout op waterstandsfluctuatie Poelwetering

Betreft : Invloed Dieperhout op waterstandsfluctuatie Poelwetering Notitie HASKONINGDHV NEDERLAND B.V. WATER TECHNOLOGY Aan : Mevrouw S. Eefting Gemeente Leiden De heer R. van Deutekom Gemeente Leiden Van : De heer M. van Dijk Royal HaskoningDHV Datum : 19 december 2014

Nadere informatie

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen agendapunt 6 ENW-T-11-13 Aan: ENW-Techniek Van: H. van Hemert - STOWA Betreft: Waarnemingen Hoogwater2011 Datum: 11 maart 2011 Projectnummer: 474.020 Kenmerk: 20110xxx Situatie Naar aanleiding van enkele

Nadere informatie

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening.

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 2 mei 2011 Nummer 2011-04 Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Afgelopen

Nadere informatie

Je kunt al: -de centrummaten en spreidingsmaten gebruiken -een spreidingsdiagram gebruiken als grafische weergave van twee variabelen

Je kunt al: -de centrummaten en spreidingsmaten gebruiken -een spreidingsdiagram gebruiken als grafische weergave van twee variabelen Lesbrief: Correlatie en Regressie Leerlingmateriaal Je leert nu: -een correlatiecoëfficient gebruiken als maat voor het statistische verband tussen beide variabelen -een regressielijn te tekenen die een

Nadere informatie

Zaterdag 15 oktober. Even een terugblik, mijn handschoenen moet ik duidelijk nog aandoen. En mijn veiligheidslijn is ook nog niet vastgeklikt.

Zaterdag 15 oktober. Even een terugblik, mijn handschoenen moet ik duidelijk nog aandoen. En mijn veiligheidslijn is ook nog niet vastgeklikt. Zaterdag 15 oktober Met de kajak op de Nieuwe Merwede van Oosthaven naar de Beneden Merwede. De Nieuwe Merwede loopt door het natuurpark De Biesbosch. En dat is te zien ook, tot bijna aan de Beneden Merwede

Nadere informatie

Externe veiligheidsrisico's

Externe veiligheidsrisico's 29 juni 2012 Dossiernummer Externe veiligheidsrisico's hogedruk aardgasleidingen bestemmingsplan IJburg 29-06-2012 S.M. Musch Cruquiusweg 5 Postbus 922 1019 AT Amsterdam 1000 AX Amsterdam 020-254 38 26

Nadere informatie

Toetspeilen Oude IJssel

Toetspeilen Oude IJssel Opdrachtgever: Rijkswaterstaat RIZA Auteurs: A.A.J. Botterhuis H.J. Barneveld K. Vermeer PR1011 december 2005 december 2005 Inhoud 1 Inleiding...1-1 1.1 Aanleiding tot het project...1-1 1.2 Probleembeschrijving...1-1

Nadere informatie

Extrapolatie van de waterstand in het Waddengebied

Extrapolatie van de waterstand in het Waddengebied Extrapolatie van de waterstand in het Waddengebied Henk van den Brink KNMI 8 juli 2015 Probleemstelling De onzekerheid in de extrapolatie is ongewenst groot bij het gebruik van een 3-parameter (Extreme

Nadere informatie

BEZWIJKBELASTING VAN RAAMWERKEN ^ BOVENGRENSBENADERING. Gevraagd: 6.3-1t/m 4 Als opgave 6.2, maar nu met F 1 ¼ 0 en F 2 ¼ F.

BEZWIJKBELASTING VAN RAAMWERKEN ^ BOVENGRENSBENADERING. Gevraagd: 6.3-1t/m 4 Als opgave 6.2, maar nu met F 1 ¼ 0 en F 2 ¼ F. 6.3 Vraagstukken Opmerking vooraf: Tenzij in de opgave anders is aangegeven hebben alle constructies overal hetzelfde volplastisch moment M p. 6.2-1 t/m 4 Gegeven vier portalen belast door een horizontale

Nadere informatie

Momenteel bevinden zich langs de Westerschelde de volgende stations: R R L L

Momenteel bevinden zich langs de Westerschelde de volgende stations: R R L L IJKSWATESTAAT DIECTIE WATEHUISIIOUDINO EN WATEBEWEOTNO Dienst voor de Waterhuishouding Operationele Afdeling Meetnet Westerschelde. Momenteel bevinden zich langs de Westerschelde de volgende stations:

Nadere informatie

Samenvatting van het onderzoek Grensoverschrijdende effecten van extreem hoogwater op de Niederrhein, april 2004

Samenvatting van het onderzoek Grensoverschrijdende effecten van extreem hoogwater op de Niederrhein, april 2004 Samenvatting van het onderzoek Grensoverschrijdende effecten van extreem hoogwater op de Niederrhein, april 2004 In opdracht van de Duits-Nederlandse werkgroep hoogwater is vanaf 2002 tot 2004 door de

Nadere informatie

LTV O&M thema Veiligheid Vergelijking Nederlandse en Vlaamse hydraulische randvoorwaarden in het Schelde-estuarium

LTV O&M thema Veiligheid Vergelijking Nederlandse en Vlaamse hydraulische randvoorwaarden in het Schelde-estuarium Lange Termijn Visie: Onderzoek en Monitoring LTV O&M thema Veiligheid Vergelijking Nederlandse en Vlaamse hydraulische randvoorwaarden in het Schelde-estuarium Nathalie Asselman, Govert Verhoeven Patrik

Nadere informatie

Dijkversterking Wolferen Sprok. Veiligheidsopgave 29 augustus 2017

Dijkversterking Wolferen Sprok. Veiligheidsopgave 29 augustus 2017 Dijkversterking Wolferen Sprok Veiligheidsopgave 29 augustus 2017 Welkom! 19:00 19:10: Welkom WSRL 19:10 20:10: Interactief gastcollege veiligheidsopgave door Matthijs Kok (TU Delft) 20:10 20:25: Toelichting

Nadere informatie

1 Verslag 2 effectbepaling Rivierkundige effecten Via15 Depots Scherpekamp

1 Verslag 2 effectbepaling Rivierkundige effecten Via15 Depots Scherpekamp 1 Verslag 2 effectbepaling Rivierkundige effecten Via15 26/08/15 06-83 98 30 64 claus@uflow.nl www.uflow.nl Hoenloseweg 3 8121 DS Olst Aan: Mevr. I. Dibbets, Dhr. F. Berben Cc Mevr. S. Malakouti Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Herstel van de "trapjeslijn" in de Nieuwe Waterweg en de Nieuwe Maas Fase 1: Voorstudie naar de effecten op de zoutindringing

Herstel van de trapjeslijn in de Nieuwe Waterweg en de Nieuwe Maas Fase 1: Voorstudie naar de effecten op de zoutindringing Herstel van de "trapjeslijn" in de Nieuwe Waterweg en de Nieuwe Maas Fase 1: Voorstudie naar de effecten op de zoutindringing C. Kuijper, T. v.d. Kaaij Deltares, 29 Titel Herstel van de "trapjeslijn" in

Nadere informatie