Research and Development in firms: Door geld te pompen in in-house R &D komen er meer innovatieve ideeën.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Research and Development in firms: Door geld te pompen in in-house R &D komen er meer innovatieve ideeën."

Transcriptie

1 VOORBEELDVRAGEN TENTAMEN B10 INDUSTRIALISATIE EN INNOVATIE IN DE BOUW 1. Er zijn verschillende bronnen van waaruit innovatie kan ontstaan. Bespreek drie belangrijke bronnen en geef daarbij aan hoe een bouwbedrijf deze kan inzetten ter realisatie van haar innovatiedoelstellingen. Research and Development in firms: Door geld te pompen in in-house R &D komen er meer innovatieve ideeën. Linkage between multiple sources: Zorg dat ze aansluiten bij een external netwerk van bijvoorbeeld klanten, leveranciers en universiteiten inzitten. Gebruikers komen vaak met nieuwe ideeën voor producten en universiteiten en leveranciers kunnen hier ook aan meewerken. Innovaties door gebruikers: Bedrijven kunnen dit gebruiken door nauw in verband te staan met de gebruikers. Een bouwbedrijf kan bijvoorbeeld soms een brainstorm houden voor gebruikers, hier kunnen ze dan hun ideeën kwijt over bijvoorbeeld het toepassen van nieuwe materialen in de bouw. Ze moeten gebruikers proberen te betrekken bij het ontwerpproces. 2. a. Wat is de samenhang tussen productinnovatie en procesinnovatie? b. Illustreer deze samenhang aan de hand van een voorbeeld in de bouw Procesinnovatie zijn innovaties met betrekking tot de processen binnen een bedrijf, zoals de technieken die gebruikt worden om producten te produceren. Productinnovaties zijn de outputs van een organisatie, zoals goederen of diensten Door procesinnovatie kan de snelheid waarmee een bedrijf productinnovaties ontwikkelt omhoog gaan. Door de ontwikkeling van het gebruik van nieuwe technieken om koolstof als bouwmateriaal te gebruiken voor het construeren van bruggen (dus nieuwe processen), is het mogelijk om een nieuw soort brug te maken (product). Het kan ook zo zijn dat een productinnovatie voor de 1 een procesinnovatie is voor de ander. Bijvoorbeeld de komst van prefab beton is een product voor de betonfabrieken (nieuw soort beton), maar een procesinnovatie voor de bouw. Door de komst van prefab beton gaat de bouw sneller en kunnen bouwbedrijven sneller hun producten (bijv woningen) afleveren (procesinnovatie).

2 3. a. Wat is het verschil tussen architectural en component innovation? b. Kunt U een verklaring geven voor het feit dat binnen de bouw innovaties vooral via toeleveranciers plaatsvinden (i.e. component innovation)? c. Onder welke omstandigheden kunnen ook architectural innovaties plaatsvinden in de bouw? Architectural innovation zijn innovaties die het gehele ontwerp van het systeem of de manier waarop componenten gelinkt zijn veranderen, zonder de componenten zelf te veranderen. Component innovation zijn veranderingen binnen de verschillende componenten zonder het gehele systeem te veranderen. Toeleveranciers zorgen voor verbeterde producten tegen een lage prijs (met name proces innovatie dus), zodat ze kunnen concurreren met hun concurrenten. Veel bedrijven zijn erg specialistisch in de bouw, bijv het storten van beton, aanleg van fundering, etc., ze hebben dus vooral verstand van hun eigen onderdeel en niet van het geheel, dus component innovatie. Er zouden architectural in innovaties in de bouw kunnen plaatsvinden als de verschillende componenten gaan samenwerken, waardoor er een systeem van verschillende componenten ontstaat. Een architectural innovatie zou dan het veranderen van de manier waarop de components samenwerken met elkaar. 4. De diffusie en de performance van een nieuwe technologie vertonen beide het verloop van een zogenaamde S-curve. Geef een verklaring waarom volgens U zowel bij diffusie als prestatie sprake is van een S-vorm. in het begin is de groei van de performance slow, omdat de technology slecht begrepen wordt. Als de ontwikkelaars de theorie beter onder de knie hebben dan begint de performance snel te verbeteren. Op een gegeven moment komt de techniek aan zijn limit en zal de ontwikkeling afnemen Hetzelfde gaat bij de diffusion, her gebruik neemt snel toe als de mass market de technologie gaat begrijpen. Op een gegeven moment heeft iedereen de techniek tot zijn beschikking en zal het aantal gebruikers minimaal toenemen. 5. Wat moet worden verstaan onder het begrip Network externalities? Leg dit begrip verder uit aan de hand van de markt voor DVD s en DVD-spelers. In markten die gekenmerkt worden door network externalities, profiteren gebruikers meer van een goed of service wanneer er meer gebruikers zijn van datzelfde goed. In het geval van de DVD speler (installed base) is het aanbod DVD s (complementary good) zeer belangrijk. Hoe meer mensen een DVD speler kopen, hoe meer DVD s er geproduceerd gaan worden. En hoe meer DVD s er geproduceerd gaan worden, hoe meer mensen weer een DVD speler kopen. Zo ontstaat er een cycli die zichzelf alsmaar versterkt.

3 6. Wat zijn volgens Melissa Schilling mogelijke voordelen respectievelijk nadelen om als bedrijf als eerste met een nieuw product op de markt te komen? Voordelen: Merkloyaliteit en technologisch leiderschap Verkrijgen van schaarse bezittingen Uitbuiten van de wisselkosten van kopers Zorgen voor stijgende inkomsten Nadelen: Uitgaven aan Research and Development Onontwikkelde levering en verspreidingskanalen Onder-ontwikkelde aanvullende technologieën Onzekerheid over de gebruikers eisen (ten aanzien van wat ze willen en hoeveel het mag kosten) 7. Consultancy firma s gebruiken vaak het 5-krachtenmodel van Porter om de concurrentiepositie en innovatiepositie van een bedrijf in kaart te brengen. Pas dit model toe voor een door uzelf te selecteren bedrijf (in de bouw). Een hypothetische bedrijf dat de bedrading aanlegt in nieuwe woningen. 1. De concurrenten: Er is veel concurrentie, de dienst/producten die geleverd worden zijn vaak hetzelfde en is weinig divers. De gebruikers/aannemers maken het dus niet zoveel uit welk elektriciteitsbedrijf ze kiezen, ze leveren allemaal ongeveer hetzelfde. Er is dus veel concurrentie. 2. Bedreiging door potentiële nieuwkomers in de markt: wel dreiging, het is nl makkelijk om als nieuw elektriciteitsbedrijf toe te treden (geen hoge opstartkosten), misschien wel wat vergunningen of certificaten, maar dat lijkt me geen barrière. 3. De macht van de leveranciers: Het elektriciteitsbedrijf is niet afhankelijk van een enkele leverancier. Er zijn veel aannemers die elektriciteitsbedrijven nodig hebben om de bedrading voor nieuwe woningen in orde te maken. 4. Bedreiging door vervangende diensten: Er zijn geen vervangende diensten voor het aanleggen van elektriciteit, dit zal altijd door een elektriciteitsbedrijf gedaan worden. 8. Wat moet worden verstaan onder het begrip Core rigidities en wat is het gevaar van Core rigidities? De stijfheid van het bedrijf om niet te reageren op de omgeving. met gevaar dat het bedrijf niet flexibel is, omdat ze zich vastbijten in hun core competencies. Ze houden zich bezig met de kennis die zij willen ontwikkelen en als er andere kennis beschikbaar wordt, vinden ze het lastig met deze kennis om te gaan.

4 9. Geef op basis van het boek een drietal redenen met onderbouwing hiervan waarom een bedrijf ervoor kan kiezen een ontwikkeling op eigen kracht te realiseren. - Alle capabilities zijn beschikbaar binnen het bedrijf. Als een bedrijf alle nodige bekwaamheid in huis heeft voor een project, is het niet nodig om samen te werken met andere bedrijven. - Bescherming van eigen technologieën. Soms willen bedrijven niet samenwerken om te voorkomen dat een concurrent inzicht krijgt in de technologieën van haar bedrijf. Zij willen de technologie voor zichzelf houden tijdens het ontwikkelingsproces. - Ze willen de technologie ontwikkeling en het gebruik zelf controleren. Soms willen bedrijven niet samenwerken, omdat ze complete controle over het ontwikkelingsproces willen hebben (eigen inbreng) en over het gebruik van de nieuwe technologie. Dit kan zijn als verwacht wordt dat de nieuwe technologie hoge winst gaat behalen en een bedrijf wil dit niet delen met een ander bedrijf. 10. a. Bespreek voor respectievelijk de samenwerkingsvormen Strategische alliantie, Joint venture en Outsourcing de essentiële verschillen tussen deze vormen van samenwerking. b. Wanneer kiest u respectievelijk voor een Strategische alliantie, een Joint venture respectievelijk voor outsourcing? Strategische alliantie - Strategische alliantie maakt het mogelijk voor bedrijven om de capabilities van bedrijven samen te bundelen, zodat er een nieuwe technologie ontwikkelt kan worden. Zo kan er door bedrijven meer kennis verkregen worden en kunnen ze bijvoorbeeld ook de kosten en de risico s delen. - U kiest voor een strategische alliance als u niet alle kennis in huis heeft die u nodig hebt om een bepaalde technologie te ontwikkelen of als u de kosten en risico s van een bepaalde technologie ontwikkeling wilt delen of als u bijvoorbeeld een groot bedrijf bent dat invloed wil hebben op de ontwikkelingen binnen een klein bedrijf (het kleine bedrijf kan gebruik maken van de kennis van het grote bedrijf). Joint venture - Een joint venture bestaat uit een groep bedrijven dat samen als het ware een nieuwe entiteit vormt. Het vereist van alle bedrijven een investering (bijvoorbeeld kosten en kennis) en wordt gemaakt op basis van contracten. - Als u bijvoorbeeld de kennis in huis heeft om een nieuwe technologie te ontwikkelen, maar niet genoeg geld heeft om erin te investeren kunt u met andere bedrijven (geldschieters) samen gaan werken en de winst delen. Outsourcing - Bedrijven die een nieuwe technologie ontwikkelen laten soms bepaalde activiteiten uitvoeren door andere bedrijven.

5 - Als bedrijven zelf bepaalde kwaliteiten niet in huis hebben om die activiteit efficiënt en effectief uit te voeren of als bedrijven flexibel willen blijven en geen grote investeringen willen doen in bepaalde onderdelen van het ontwikkelingsproces laten ze bepaalde nodige onderdelen uitvoeren door andere bedrijven. Zo houden ze hun eigen specifieke technologische voordelen ten opzichte van concurrenten en laten de standaard dingen uitvoeren door andere bedrijven. Het bedrijf kan zo snel handelen en flexibel blijven. Bij een strategische alliance wordt voornamelijk kennis uitgewisseld/gebundeld, verder weinig verplichtingen aan elkaar, eventueel samenwerken aan een product, bij joint ventures is er echt sprake van een nieuw soort bedrijf dat bestaat uit 3 ondernemingen zeg maar. Het is een overeenkomst op contractuele basis en de winst wordt verdeeld, bij outsourcing laat je een ander bedrijf een deel van jou ontwikkelingsproces uitvoeren op contractuele basis 11. a. Wat zijn belangrijke voordelen respectievelijk nadelen van product platforms? b. In welke van de 4 fasen van de productlevenscyclus (introduction; rapid growth; mature & stable growth; decline) van een product zijn de belangrijkste voordelen te verwachten bij het toepassen van een product platform? Beargumenteer uw keuze. a. Product platforms houdt in dat er naar de markt toe veel verschillende producten zijn, maar binnen een bedrijf zoveel mogelijk standaard modules worden gehanteerd, door bijvoorbeeld cd & dvd samen te produceren. Voordelen: Kortere Time to Market Langere termijn consensus en focus Betere kostenbeheersing in ontwikkeling en productie Grotere mate van betrouwbaarheid Minder onderdelen op voorraad Betere kans op effectieve en efficiënte service Nadelen: Inflexibiliteit Aanloopproblemen: meer initiële kosten meer initiële ontwikkeltijd overleg besluitvorming

6 Trade-off tussen levenscyclus, volumeafzet en vereiste uniciteit b. Het zal wel om de verhouding gaan tussen snelle groei en langzame groei, dat de voordelen dan meer vóórdelen zijn dan bij kleinere groei, dus in verhouding meer voordeel van de kostenbeheersing tijdens de productie. 12. a. Geef een aantal onderbouwde richtlijnen die essentieel zijn voor het in kaart brengen van alle belangrijke voorzienbare risico s in een innovatieproject. b. Idem om een zorgvuldige besluitvorming over gediagnosticeerde risico s te garanderen. a: Zorg voor systematische opbouw van risico-inventarisatie: vertrouw niet enkel op brainstorm! Doorloop het project/business plan via een systematische beschrijving van: - De beoogde doelstelling(en) versus het geformuleerde resultaat: mate van functievervulling - De omgeving: actoren/factoren die het te bereiken eindresultaat kunnen beïnvloeden: de belanghebbenden - De gespecificeerde doelstellingen in termen van: tijd, geld en kwaliteit - De organisatie-opzet: effectiviteit van de organisatie gegeven de beoogde doelstelling(en) - De realisatie van het project: hoe wordt het uitgevoerd gegeven de beoogde doelen en vastgestelde inrichting. Ieders standpunt is van belang! Geen dominante leider, alle meningen zijn van belang. b: Besluitvormingscriteria: Hoe worden de risico s behandeld? Individueel, in groepen of plenair. En worden de risio s geaccepteerd, verworpen, verminderd of overgedragen? Ook systematisch werken Bewust zijn van het systeem Democratisch overtuigingskracht Minderheidsstandpunt ook van belang

PORTERS VIJFKRACHTENMODEL

PORTERS VIJFKRACHTENMODEL PORTERS VIJFKRACHTENMODEL Gebruik van de tool Template Voorbeeld Porters Vijfkrachtenmodel Porters Vijfkrachtenmodel laat zien hoe sterk de concurrentiepositie van je bedrijf is. Met de tool beschrijf

Nadere informatie

Het Vijfkrachtenmodel van Porter

Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het Vijfkrachtenmodel van Porter (een concurrentieanalyse en de mate van concurrentie binnen een bedrijfstak) 1 Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het vijfkrachtenmodel is een strategisch model wat de aantrekkelijkheid

Nadere informatie

Innovatiemanagement. Samenvatting/Presentatie Hoofdstuk 3 Wat kun je innoveren? Door Anne Werkman en Els de Jong

Innovatiemanagement. Samenvatting/Presentatie Hoofdstuk 3 Wat kun je innoveren? Door Anne Werkman en Els de Jong Innovatiemanagement Samenvatting/Presentatie Hoofdstuk 3 Wat kun je innoveren? Door Anne Werkman en Els de Jong 3.1 De innovatieruimte Organisatiestrategie: 3 vragen die je jezelf moet stellen Wat? welke

Nadere informatie

Het veilig delen van informatie in de zorg

Het veilig delen van informatie in de zorg Het veilig delen van informatie in de zorg Presentatie Duurzaam informatiestelsel voor de zorg 26 juni 2017 Loek Hassing Edwin van Leeuwen Loek.hassing@oracle.com Mob +31 6 55248998 1 Topic: Het veilig

Nadere informatie

Plant One Daar worden ideeën groter van. Karin Husmann

Plant One Daar worden ideeën groter van. Karin Husmann Plant One Daar worden ideeën groter van Karin Husmann Plant One Centrum voor testen, demonstreren en optimaliseren van duurzame innovatieve technologieën Plant One is een initiatief van Innoveren van procesinnovatie

Nadere informatie

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS!

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! Innovatieplatform voor industrieel oppervlaktebehandelend Nederland SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! VOORSPRONG DOOR INNOVATIEGERICHTE SAMENWERKING Dat Nederland er economisch goed

Nadere informatie

Bezoek Zorgnetwerk Limburg aan de High Tech Campus op initiatief van Lensen. 1 April 10, 2015 Philips Innovation Services

Bezoek Zorgnetwerk Limburg aan de High Tech Campus op initiatief van Lensen. 1 April 10, 2015 Philips Innovation Services Bezoek Zorgnetwerk Limburg aan de High Tech Campus op initiatief van Lensen 1 April 10, 2015 Philips Innovation Services Wat is innovatie? Innovatie is vernieuwing van iets concreets Dat kan zijn: Van

Nadere informatie

Leiderschap gericht op zelforganisatie & performance

Leiderschap gericht op zelforganisatie & performance Leiderschap gericht op zelforganisatie & performance LEERGANG RGO MANAGER VOOR EFFECTIEF EN EFFICIËNT LEIDERSCHAP 1 van 6 Wat is de leergang RGO Manager? Wil je doelgerichter leren managen? Wil je meer

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties De afgelopen decennia zijn er veel nieuwe technologische producten en diensten geïntroduceerd op de

Nadere informatie

De goede requirements goed bij Philips Handheld Diagnostics Venture

De goede requirements goed bij Philips Handheld Diagnostics Venture De goede requirements goed bij Philips Handheld Diagnostics Venture Een groeipad voor het professionaliseren van werken met requirements Edwin Schumacher Managing partner Synergio B.V. e.schumacher@synergio.nl

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

Bent u bewust van & gereed voor de veranderingen en ontwikkelingen in uw omgeving

Bent u bewust van & gereed voor de veranderingen en ontwikkelingen in uw omgeving Bent u bewust van & gereed voor de veranderingen en ontwikkelingen in uw omgeving Omgevingsanalyse cruciaal voor duurzaam leveren van kwaliteit in een snel veranderende omgeving RK-Intelligence - Ruud

Nadere informatie

Beleids- en BeheersCyclus. Cursus beleidsplanning, -monitoring en evaluatie: Inleidend hoofdstuk

Beleids- en BeheersCyclus. Cursus beleidsplanning, -monitoring en evaluatie: Inleidend hoofdstuk Beleids- en BeheersCyclus Cursus beleidsplanning, -monitoring en evaluatie: Inleidend hoofdstuk Inhoud cursus Rode draad 1.2 Inleiding 1.3 Definities 1.4 Model strategisch 1.5 Belang strategisch 1.6 Belang

Nadere informatie

Case. VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS

Case. VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS Case VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS FlowFabric geeft startsein voor innovatie bij VolkerWessels Telecom VolkerWessels Telecom, specialist in telecominfrastructuur, weet als geen

Nadere informatie

Case. VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS

Case. VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS Case VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS FlowFabric geeft startsein voor innovatie bij VolkerWessels Telecom VolkerWessels Telecom, specialist in telecominfrastructuur, weet als geen

Nadere informatie

Meerwaarde van een professionele inkoopbenadering

Meerwaarde van een professionele inkoopbenadering Meerwaarde van een professionele inkoopbenadering NEVI Al ruim 55 jaar hét netwerk van en voor inkoopprofessionals Netwerk van ruim 9.000 inkoopprofessionals: leden, cursisten en relaties Circa 6.000 leden

Nadere informatie

STAKEHOLDERS. Hoe gaan we daar mee om? Jacques van Unnik Manager Personnel Certification & Training 3 december 2015 BUSINESS ASSURANCE

STAKEHOLDERS. Hoe gaan we daar mee om? Jacques van Unnik Manager Personnel Certification & Training 3 december 2015 BUSINESS ASSURANCE BUSINESS ASSURANCE STAKEHOLDERS Hoe gaan we daar mee om? Jacques van Unnik Manager Personnel Certification & Training 3 december 2015 1 DNV GL 2014 Stakeholders 19 November 2015 SAFER, SMARTER, GREENER

Nadere informatie

Marktrijpe innovaties. Huis van Morgen (HvM) Visie Missie. Toepassingsgericht. Innovaties. Energiebesparing. Participanten.

Marktrijpe innovaties. Huis van Morgen (HvM) Visie Missie. Toepassingsgericht. Innovaties. Energiebesparing. Participanten. Huis van Morgen (HvM) Visie Missie Innovaties Participanten Initiatiefnemers Participeren in innovatie Word participant Voordelen participatie Marktrijpe innovaties Toepassingsgericht Energiebesparing

Nadere informatie

Nameting Scan Mijn Bedrijf 2.0 2011-2012

Nameting Scan Mijn Bedrijf 2.0 2011-2012 Sociale innovatie De volgende vragen gaan over sociale innovatie en innovatief ondernemingsbeleid. Sociale Innovatie is een vernieuwing of een verbetering in de arbeidsorganisatie en in de arbeidsrelaties

Nadere informatie

Business Model Canvas

Business Model Canvas Business Model Canvas Vivian Vleeshouwers Lekko B.V. Mariëlle Meuffels Philips Industry Consulting 10 Oktober 2013 Agenda - tijdschema 13:30 Welkom en voorstellen Vivian en Mariëlle Korte uitleg Business

Nadere informatie

Bedrijfskunde. H4 Samenwerking

Bedrijfskunde. H4 Samenwerking Bedrijfskunde H4 Samenwerking Toename in samenwerking Een toename in concurrentie en technologische ontwikkelingen dwingt bedrijven beter na te denken over efficiëntie en effectiviteit. Door Mondialisering

Nadere informatie

Iedere manager in Nederland kent het vraagstuk: Make or Buy

Iedere manager in Nederland kent het vraagstuk: Make or Buy Iedere manager in Nederland kent het vraagstuk: Make or Buy en Ally? Blijkbaar zijn er steeds meer organisaties die kiezen voor allianties in verschillende vormen: FrieslandCampina Joint Venture Coöperatie

Nadere informatie

Ketenintegratie in de woningbouw. Een onderzoek naar de invloed van ketenintegratie op tijd, geld en kwaliteit Door Karin van der Vliet

Ketenintegratie in de woningbouw. Een onderzoek naar de invloed van ketenintegratie op tijd, geld en kwaliteit Door Karin van der Vliet Ketenintegratie in de woningbouw Een onderzoek naar de invloed van ketenintegratie op tijd, geld en kwaliteit Door Karin van der Vliet Inhoud Waarom? Hoe? Resultaten theorie Resultaten praktijk Conclusie

Nadere informatie

Het succes van samen werken!

Het succes van samen werken! White paper Het succes van samen werken! Regover B.V. Bankenlaan 50 1944 NN Beverwijk info@regover.com www.regover.com Inleiding Regover B.V., opgericht in 2011, is gespecialiseerd in het inrichten en

Nadere informatie

Basismodel dienstenmarketing. Klant

Basismodel dienstenmarketing. Klant Naam: Basismodel dienstenmarketing Hippische diensten / Hippische producten Concurrentie en andere omgevingsinvloeden Dienstverlener Klant Relatie Dienstverleningsproces Dienst/Product Welke diensten biedt

Nadere informatie

Duurzaam creëren van waarde. Onze Werkmethoden. Onze waarden. Onze bedrijfsprincipes

Duurzaam creëren van waarde. Onze Werkmethoden. Onze waarden. Onze bedrijfsprincipes Onze Werkmethoden Samen met Onze Bedrijfsprincipes en Onze Waarden vormen ze de basis voor onze processen. Onze Werkmethoden beschrijft hoe wij onze middelen omzetten in resultaten. Wij begeleiden u in

Nadere informatie

Strategisch samenwerken: Open Innoveren met partijen. 26 mei 2011 Pepijn Vos

Strategisch samenwerken: Open Innoveren met partijen. 26 mei 2011 Pepijn Vos Strategisch samenwerken: Open Innoveren met partijen 26 mei 2011 Pepijn Vos Pepijn Vos Forthcoming: Handbook: Strategic Alliance management Tjemkes (VU), Vos (TNO), Burgers (Neyrode) Focus Tijdelijke (contractuele)

Nadere informatie

Spiegelartikel: Meer omzet dr. Alex Klein

Spiegelartikel: Meer omzet dr. Alex Klein Spiegelartikel: Meer omzet door: dr. Alex Klein Soms is het goed om uzelf een spiegel voor te houden, ook al is het beeld dat u te zien krijgt misschien niet altijd even leuk. Het is wél de realiteit en

Nadere informatie

Aluminium kasdek- en gevelsystemen

Aluminium kasdek- en gevelsystemen Aluminium kasdek- en gevelsystemen Betrouwbare partner BOAL Systems is een hecht familiebedrijf en heeft vanaf haar oprichting een sterke groei doorgemaakt. Als onderdeel van een internationaal opererende

Nadere informatie

Het beste idee van Nederland

Het beste idee van Nederland School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever De opdrachtgever is Manon Vos-Vlamings, docente Human Technology/Industrieel product ontwerpen aan de Hanzehogeschool in Groningen. Situatie

Nadere informatie

BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD

BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD BIG DATA & ANALYTICS BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD FLEXIBEL EN SCHAALBAAR BEHEER VAN ENORME HOEVEELHEDEN INFORMATIE IN GROTE ORGANISATIES EFFICIËNT EN SCHAALBAAR OMGAAN MET INFORMATIE-EXPLOSIE De hoeveelheid

Nadere informatie

Het beste idee van Nederland

Het beste idee van Nederland Het beste idee van Nederland 1. DE OPDRACHT Opdrachtgever De opdrachtgever is Manon Vos-Vlamings, docente Human Technology/Industrieel product ontwerpen aan de Hanzehogeschool in Groningen. Situatie Bekend

Nadere informatie

Oefenvragen Ondernemerskunde A - Businessplan & strategie

Oefenvragen Ondernemerskunde A - Businessplan & strategie Oefenvragen Ondernemerskunde A - Businessplan & strategie 1. Michael Porter onderscheidt 3 basisstrategieën, waar volgens hem iedere organisatie een keuze uit dient te maken, om op een gezonde wijze een

Nadere informatie

Co-creatie. en haar toekomst. Tom Zeegers

Co-creatie. en haar toekomst. Tom Zeegers Co-creatie en haar toekomst. Tom Zeegers Tom Zeegers 16-10-2014 Nijmegen Anticiperen heeft de toekomst: weet wat de klant wil, voordat hij dat zelf weet is een artikel wat recentelijk op Frankwatching

Nadere informatie

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse Arnold Monshouwer Business Club Bernisse Wie zijn wij? Waarom innoveren? Wat is innovatie? Hoe kom ik op ideeën? Hoe pak ik het aan? Agenda Even voorstellen 1. Beter, eerder en sneller innoveren 2. Onafhankelijk

Nadere informatie

Aluminium kasdek- en gevelsystemen

Aluminium kasdek- en gevelsystemen Aluminium kasdek- en gevelsystemen Betrouwbare partner Bij BOAL Systems staat Partnership & Innovation hoog in het vaandel. Zo beschikken wij over een krachtig netwerk van zorgvuldig gekozen partners waar

Nadere informatie

FIT Gebruik van de FIT analyse Doel van de FIT analyse

FIT Gebruik van de FIT analyse Doel van de FIT analyse De FIT analyse Gebruik van de FIT analyse u krijgt van een klant een vraag of u heeft als bedrijf zelf een idee voor een nieuw product. Om dat nieuwe product te ontwikkelen en te realiseren concludeert

Nadere informatie

Welkom. 2014: Innovatiekracht

Welkom. 2014: Innovatiekracht Welkom 2014: Innovatiekracht 2014: innovatiekracht Doel: Ambitieuze / resultaatgerichte ondernemers Ambitieuze / resultaatgerichte ondernemers Onderwerpen verschillende invalshoeken Interactie / begeleiding

Nadere informatie

Praktijkboek Strategie Bruggen bouwen naar de toekomst Aimé Heene

Praktijkboek Strategie Bruggen bouwen naar de toekomst Aimé Heene Praktijkboek Strategie Bruggen bouwen naar de toekomst Aimé Heene Inhoud Woord vooraf Ontstaan en achtergronden van het 'Praktijkboek Strategie' 5 Doelstellingen en uitgangspunten 5 Het gebruik van de

Nadere informatie

erbeterdezaak.nl Processen managen Een inleiding erbeterdezaak.nl

erbeterdezaak.nl Processen managen Een inleiding erbeterdezaak.nl Processen managen Een inleiding Proces cultuur De klant komt eerst Zorg dat je altijd waarde toevoegt Moedig eigen initiatief aan Geef medewerkers ruimte Moedig teamwerk aan Beloon team prestaties Werk

Nadere informatie

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen 4 Context van de organisatie 4 Milieumanagementsysteemeisen 4.1 Inzicht in de organisatie en haar context 4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden 4.3 Het toepassingsgebied

Nadere informatie

Centrale regie en decentraal gebruik binnen communicatie

Centrale regie en decentraal gebruik binnen  communicatie binnen e-mailcommunicatie Een guide voor het regisseren en faciliteren van e-mail als communicatiemiddel binnen organisaties met decentrale verantwoordelijkheden Powered by De inzet van e-mail als communicatiemiddel

Nadere informatie

Hoofdstuk 12 Productontwikkeling en levenscyclusstrategieën

Hoofdstuk 12 Productontwikkeling en levenscyclusstrategieën Hoofdstuk 12 Productontwikkeling en levenscyclusstrategieën Productontwikkeling en levenscyclusstrategieën Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Product Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 Leerdoelen 1. Uitleggen

Nadere informatie

Energie voor de toekomst

Energie voor de toekomst Energie voor de toekomst Uw bedrijfsvisie realiseren Propositiereeks januari 2018 Uw bedrijfsvisie realiseren Het tempo van veranderingen in de markt en de technologie wordt steeds hoger en de gevolgen

Nadere informatie

IFD:concepten in de praktijk Industrie- en Projectbouw, 22 nov. 2006

IFD:concepten in de praktijk Industrie- en Projectbouw, 22 nov. 2006 IFD:concepten in de praktijk Industrie- en Projectbouw, 22 nov. 2006 Industrieel Flexibel en Demontabel Bouwen Frank De Troyer, Prof. Dr ir Arch. KULeuven Department ASRO Nieuwe slagwoord? Echt iets toepasbaar?

Nadere informatie

DE ZES IT-SUCCES- FACTOREN

DE ZES IT-SUCCES- FACTOREN DE ZES IT-SUCCES- FACTOREN BUSINESSINNOVATIE MET IT ALS PARTNER Door: Anton Dijkhuis DE ZES IT-SUCCESFACTOREN BUSINESSINNOVATIE MET IT ALS PARTNER Mind the digital gap Mensen die reizen met de metro in

Nadere informatie

van Nederlandse CIO s ziet steeds meer onzekerheid

van Nederlandse CIO s ziet steeds meer onzekerheid 62,8% van Nederlandse CIO s ziet steeds meer onzekerheid Het antwoord op deze onzekerheid zijn flexibelere technologieplatformen en efficiënt omgaan met ingekrompen budgetten Opzetten van flexibele technologieplatformen

Nadere informatie

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 4 ERP-systemen: verkoop en marketing. Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 4 ERP-systemen: verkoop en marketing. Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Enterprise Resource Planning Hoofdstuk 4 ERP-systemen: verkoop en marketing Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Leerdoelstellingen Inzicht krijgen in de werking van de

Nadere informatie

Nedap Varkens Prestatie Test

Nedap Varkens Prestatie Test Complete oplossingen voor varkenshouderij Nedap biedt middels elektronische individuele dieridentificatie efficiënte en slimme oplossingen voor dierverzorging in de gehele varkenshouderij. Nedap Varkens

Nadere informatie

Van Inkoop naar SCM: Naar een nieuw managementparadigma?

Van Inkoop naar SCM: Naar een nieuw managementparadigma? Inkoop Vs. SCM: Zijn dagen CPO geteld? Van Inkoop naar SCM: aar een nieuw managementparadigma? Prof.dr. Jack AA van der Veen EVO Leerstoel Supply Chain Management yenrode Business Universiteit EVI Kring

Nadere informatie

ISO 9001: Niets aan de hand! Enkele cosmetische wijzigingen... of toch niet?

ISO 9001: Niets aan de hand! Enkele cosmetische wijzigingen... of toch niet? ISO 9001:2015... Niets aan de hand! Enkele cosmetische wijzigingen... of toch niet? NNK bijeenkomst, 09 september 2014 Bob Alisic / ActinQ V2.1 Waarom een nieuwe versie van ISO 9001? De norm in lijn te

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf

Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische opdracht Management & Organisatie Een eigen bedrijf Praktische-opdracht door een scholier 2071 woorden 17 juli 2009 5,4 14 keer beoordeeld Vak M&O 1. Inleiding Mijn werkstuk gaat over de eigen

Nadere informatie

Euronics. Case. Euronics haalt maximale uit een deal voor haar aangesloten retailers FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS

Euronics. Case. Euronics haalt maximale uit een deal voor haar aangesloten retailers FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS Case Euronics haalt maximale uit een deal voor haar aangesloten retailers 01 FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS Euronics haalt maximale uit een deal voor haar aangesloten retailers Op zoek naar nieuwe elektronica?

Nadere informatie

B².DNA. Strategische GedragsVerbetering

B².DNA. Strategische GedragsVerbetering Het begrip waarde is een modewoord. Maar wat waarde precies is weten maar weinigen. In dit artikel wordt het begrip overzichtelijk uit de doeken gedaan. Met concrete aanwijzingen voor de praktijk van de

Nadere informatie

Business & IT Alignment deel 1

Business & IT Alignment deel 1 Business & IT Alignment deel 1 Informatica & Economie Integratie 1 Recap Opdracht 1 Wat is integratie? Organisaties Strategie De omgeving van organisaties AH Bonuskaart AH Bonuskaart Economisch Geïntegreerd

Nadere informatie

mijn zaak poweredbycisco. innovatie. powered by

mijn zaak poweredbycisco. innovatie. powered by mijn zaak poweredbycisco. innovatie. powered by De klanten zijn binnengehaald, de medewerkers zijn aangenomen, de uitdagingen zijn het hoofd geboden. Kortom, uw bedrijf is opgebouwd. En nu kunt u ook nog

Nadere informatie

INNOVATIEMANAGEMENT HOOFDSTUK 14 INNOVEREN ORGANISEREN. Eva Strengers & Stéphanie Konings & Jacky van Angelen

INNOVATIEMANAGEMENT HOOFDSTUK 14 INNOVEREN ORGANISEREN. Eva Strengers & Stéphanie Konings & Jacky van Angelen INNOVATIEMANAGEMENT HOOFDSTUK 14 INNOVEREN ORGANISEREN Eva Strengers & Stéphanie Konings & Jacky van Angelen 14.1 MANAGEMENT VAN INNOVEREN Twee verantwoordelijkheden van het topmanagement ten aanzien van

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT Tomatensaus B.V. Ent-teach Module 3 Marktonderzoek

LEERACTIVITEIT Tomatensaus B.V. Ent-teach Module 3 Marktonderzoek LEERACTIVITEIT Tomatensaus B.V. Ent-teach Module 3 Marktonderzoek Beschrijving van de leeractiviteit Je bent de eigenaar van een startend bedrijf in de voedingssector. Je wilt een nieuwe tomatensaus produceren.

Nadere informatie

Innovatie-monitor 2004 Sectorrapport voedings-, genotsmiddelen en drankenindustrie

Innovatie-monitor 2004 Sectorrapport voedings-, genotsmiddelen en drankenindustrie Innovatie-monitor 2004 Sectorrapport voedings-, genotsmiddelen en drankenindustrie Twynstra The Bridge Arun SwamiPersaud asw@t-tb.com 1 Voedings-, genotsmiddelen- en drankenindustrie De voedings-, genotsmiddelen

Nadere informatie

Workshop Innoveren Monique Blacha Femke van Laarhoven

Workshop Innoveren Monique Blacha Femke van Laarhoven Workshop Innoveren Monique Blacha Femke van Laarhoven Laten we ons even voorstellen Workshop leiders: Femke van Laarhoven, Nehem KMC Monique Blacha, VMRG/Slimbouwen En wie bent u? Doel van de workshop

Nadere informatie

Verandermanagement. Hoofdstuk 5 Strategie en ondernemingsdoelstellingen

Verandermanagement. Hoofdstuk 5 Strategie en ondernemingsdoelstellingen Verandermanagement Hoofdstuk 5 Strategie en ondernemingsdoelstellingen Schema strategie Externe analyse Interne analyse Kansen en bedreigingen (Opportunities, Threats) Confrontatieanalyse Sterkten en zwakten

Nadere informatie

Ketensamenwerking: Bedrieglijk simpel & onverwacht krachtig

Ketensamenwerking: Bedrieglijk simpel & onverwacht krachtig Ketensamenwerking: Bedrieglijk simpel & onverwacht krachtig Prof.dr. Jack AA van der Veen evofenedex Leerstoel Supply Chain Management Nyenrode Business Universiteit Platform WCM Zuid Brightlands Campus,

Nadere informatie

Sturen op rendement en cashflow

Sturen op rendement en cashflow Sturen op rendement en cashflow Jacques Adriaansen VKL Jaarcongres 2004 04 november 2004 Jacques Adriaansen Sturen op rendement en cashflow Van strategie naar bedrijfsvoering Optimalisatie (kosten versus

Nadere informatie

NIMA Business Marketing B1 - Examennummer 12495-3 juli 2010. Case: Transport Exceptionel (100 punten)

NIMA Business Marketing B1 - Examennummer 12495-3 juli 2010. Case: Transport Exceptionel (100 punten) Antwoordmodel Aan dit antwoordmodel kunnen geen rechten worden ontleend. Over de antwoordindicaties kan niet worden gecorrespondeerd voordat de uitslag van het examen bekend is. Bent u het niet eens met

Nadere informatie

Welkom bij Interconnect. Maartje van Alem Marketing Manager

Welkom bij Interconnect. Maartje van Alem Marketing Manager Welkom bij Interconnect Maartje van Alem Marketing Manager Agenda Introductie Interconnect Outsourcing is niet meer weg te denken in de datacenterwereld Wat zijn de laatste marktontwikkelingen? Technologische

Nadere informatie

Diensteninnovatie: wat is dat?

Diensteninnovatie: wat is dat? Over de AWT De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) adviseert regering en parlement over beleid voor wetenschap, technologie en innovatie De AWT adviseert gevraagd en ongevraagd.

Nadere informatie

Service Boulevard Ontwikkelen met de wereldtop

Service Boulevard Ontwikkelen met de wereldtop Service Boulevard Ontwikkelen met de wereldtop Brightlands Chemelot Campus 13/10/14 Hugo Delissen Chemisch technoloog 14 jaar Productie engineer, Product ontwikkeling, Operations manager 1990-2004 Philips

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: De rol van technologie

Hoofdstuk 7: De rol van technologie Hoofdstuk 7: De rol van technologie Marloes Moorman Samira van Dorsselaer Innovatiemanagement week 5 7.1 Wat is technologie? Technologie is onverbrekelijk verbonden met ons leven. Ook het lezen van deze

Nadere informatie

Verder in Fusie & Overnames

Verder in Fusie & Overnames Verder in Fusie & Overnames (Mid size en familiebedrijven) Datum: december 2009 Plaats: Zeewolde Door: Triple Play Keynote speaker: Mr. Pieter J.H. Mensink MBA Verbonden door vertrouwen; groeien door samenhang

Nadere informatie

Procesmanagement Examennummer: 19646 Datum: 19 november 2011 Tijd: 15:00 uur - 16:30 uur

Procesmanagement Examennummer: 19646 Datum: 19 november 2011 Tijd: 15:00 uur - 16:30 uur Procesmanagement Eamennummer: 19646 Datum: 19 november 2011 Tijd: 15:00 uur - 16:30 uur Dit eamen bestaat uit 8 pagina s. De opbouw van het eamen is als volgt: - 40 meerkeuzevragen (maimaal 40 punten)

Nadere informatie

Innovatie support gids

Innovatie support gids Innovatie support gids Uw gids naar resultaat 1 Uw gids naar resultaat Innovatief duurzaam drukwerk Het drukwerk van deze gids is uitgevoerd in waterloos offset met inkt op plantaardige basis, dit resulteert

Nadere informatie

Kennissessie Werkgroep zorg WELKOM. Case4BestValue

Kennissessie Werkgroep zorg WELKOM. Case4BestValue Kennissessie Werkgroep zorg WELKOM Programma 14:00 15:00 uur uitleg beoordeling prestatieonderbouwing, risico- en kansendossier 15:00 15:45 uur Oefenen met RAVA-plannen Groepjes vormen 20 minuten lezen

Nadere informatie

Test naam Marktgerichtheidsscan Datum 28-8-2012 Ingevuld door Guest Ingevuld voor Het team Team Guest-Team Context Overige

Test naam Marktgerichtheidsscan Datum 28-8-2012 Ingevuld door Guest Ingevuld voor Het team Team Guest-Team Context Overige Test naam Marktgerichtheidsscan Datum 28-8-2012 Ingevuld door Guest Ingevuld voor Het team Team Guest-Team Context Overige Klantgerichtheid Selecteren van een klant Wanneer u hoog scoort op 'selecteren

Nadere informatie

Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken

Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken Masterclass - Alliantievaardigheden Een praktische leidraad voor toekomstige alliantiemanagers Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen

Nadere informatie

HOE EXACT ACCOUNTANTS HELPT GROEIEN.

HOE EXACT ACCOUNTANTS HELPT GROEIEN. HOE EXACT ACCOUNTANTS HELPT GROEIEN www.exactonline.nl GROEIMODEL VOOR AMBITIEUZE ACCOUNTANTS MEER INFORMATIE? WWW.EXACTONLINE.NL/ACCOUNTANTS Hoe Exact accountants helpt groeien Exact focust zich nadrukkelijk

Nadere informatie

Beheersing van de totale logistieke kost in de healthcare supply chain

Beheersing van de totale logistieke kost in de healthcare supply chain Beheersing van de totale logistieke kost in de healthcare supply chain Krist l Krols 24-05-2012 Uitgangspunten 1. Handelingen/werkwijze van de leverancier beïnvloeden de eigen kostenstructuur. Transparantie

Nadere informatie

Gevestigde belangen in energie en transport innovaties. Prof. dr. Marko Hekkert

Gevestigde belangen in energie en transport innovaties. Prof. dr. Marko Hekkert Copernicus Institute of Sustainable Development Gevestigde belangen in energie en transport innovaties Prof. dr. Marko Hekkert Transitie = institutionele strijd Nieuwe paradigma s Nieuwe wet en regelgeving

Nadere informatie

WHITE PAPER STAKEHOLDERMANAGEMENT

WHITE PAPER STAKEHOLDERMANAGEMENT WHITE PAPER STAKEHOLDERMANAGEMENT Van strategie naar implementatie in 4 stappen. 2018 leansixsigmatools.nl versie 3.00-2019-2020 Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen

Nadere informatie

SWOT ANALYSE. In 7 stappen

SWOT ANALYSE. In 7 stappen SWOT ANALYSE In 7 stappen DEFINITIE Een SWOT analyse is een invuloefening van een matrix met vier vakken: horizontaal: interne en externe factoren verticaal: positieve en negatieve factoren hieraan voegen

Nadere informatie

DRS HÜLYA TÜRKSEVER PROF DR FINN WYNSTRA ARNOUT KROOK DEPARTMENT OF MANAGEMENT OF TECHNOLOGY AND INNOVATION PURCHASING AND SUPPLY MANAGEMENT

DRS HÜLYA TÜRKSEVER PROF DR FINN WYNSTRA ARNOUT KROOK DEPARTMENT OF MANAGEMENT OF TECHNOLOGY AND INNOVATION PURCHASING AND SUPPLY MANAGEMENT DEPARTMENT OF MANAGEMENT OF TECHNOLOGY AND INNOVATION DRS HÜLYA TÜRKSEVER PROF DR FINN WYNSTRA PURCHASING AND SUPPLY MANAGEMENT ARNOUT KROOK NEDERLANDSE SPOORWEGEN CONCERN INKOOP NRS SEMINAR UTRECHT, 24

Nadere informatie

Dit is MMP. MMP boekt al jaren prima resultaten met partners als Euretco.

Dit is MMP. MMP boekt al jaren prima resultaten met partners als Euretco. just smarter... Dit is MMP. MMP boekt al jaren prima resultaten met partners als Euretco. Voor een eerste offshore traject met MMP in India waren onze ambities behoorlijk hoog. Maar alle deadlines werden

Nadere informatie

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 1

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 1 Enterprise Resource Planning Hoofdstuk 1 Een basis om inzicht te krijgen in Enterprise Resource Planning-systemen Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Leerdoelstellingen

Nadere informatie

Hoe laat IT en business- alignment jouw organisatie accelereren?

Hoe laat IT en business- alignment jouw organisatie accelereren? Hoe breek je de muur af tussen business en IT? blog Hoe laat IT en business- alignment jouw organisatie accelereren? De 2x4 grootste uitdagingen door Edwin Roetgering, PreSales / Business-consultant bij

Nadere informatie

ǫ P a g 1 in / 5 a Juni 2016

ǫ P a g 1 in / 5 a Juni 2016 Pagina 1/5 Juni 2016 Introductie De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bevordert kansen en keuzes voor bedrijven en consumenten. ACM verbetert concurrentie door te vechten tegen oneerlijke concurrentie

Nadere informatie

Ecological Management Foundation

Ecological Management Foundation Ecological Management Foundation Beleidsplan Frederik Claasen In opdracht van Bestuur EMF December 2013 Projectnummer 2047 Ecological Management Foundation C/o Aidenvironment Barentszplein 7 1013 JN Amsterdam

Nadere informatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie Technologische innovatie biedt het onderwijs talloze mogelijkheden. Maar als we die mogelijkheden echt willen

Nadere informatie

Open Convenant 12 november 2015

Open Convenant 12 november 2015 12 november 2015 Cees Buijs Albert Martinus Geert Jan Verkade René de Kwaadsteniet 1 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 13-11-15 Duurzaam GWW begint bij ambitie en focus Winst in integrale gebiedsontwikkeling; Focus

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Groningen geeft het goede voorbeeld

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Groningen geeft het goede voorbeeld Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Groningen geeft het goede voorbeeld Waarom Maatschappelijk Verantwoord Inkopen? Onze ambities zijn groot. Zo willen we in 2035 klimaatneutraal zijn en in 2025

Nadere informatie

2.a Welke drie fasen van de levenscyclus van een onderneming worden door Lievegoed onderscheiden? (3 x 1 punt)

2.a Welke drie fasen van de levenscyclus van een onderneming worden door Lievegoed onderscheiden? (3 x 1 punt) UITWERKINGEN: 1.a Geef vier sociologische startomstandigheden voor ondernemers die Shapero onderkent. (4 x 1 punt) Shapero onderkent de volgende vier startomstandigheden: - breuk in de levensloop; - voorbeeld

Nadere informatie

Kracht door samenwerking. VDL Industrial Modules

Kracht door samenwerking. VDL Industrial Modules Kracht door samenwerking VDL Industrial Modules IN DE HIGH-TECH WERELD WAARIN U EN WIJ OPEREREN, DRAAIT ALLES OM EFFICIENCY: STREVEN NAAR REDUCTIE VAN KOSTEN EN UITBESTEDING VAN NIET KERNCOMPETENTIES.

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 24.10.2016 COM(2016) 691 final/2 2013/0029 (COD) MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking

Nadere informatie

Biotor. Biomassa 2.0. Token model Maart 2018 versie 1.0

Biotor. Biomassa 2.0. Token model Maart 2018 versie 1.0 Biotor Biomassa 2.0 Token model Maart 2018 versie 1.0 Biotor Token model Biotor wil pellets en briketten produceren daar waar dat nodig is: regionaal en dicht bij huis, met het overkoepelende BBT platform

Nadere informatie

PEZY GROUP GLOBAL SOURCING LOCAL SUCCESS

PEZY GROUP GLOBAL SOURCING LOCAL SUCCESS PEZY GROUP GLOBAL SOURCING LOCAL SUCCESS 15-10 2009 @ pezy group 1 China & India een kans of bedreiging voor een klein product ontwikkelbedrijf in Nederland? Inleiding bedrijfsactiviteiten Visie, trends

Nadere informatie

BU$trN{s5 S$f{Àr# $? [íts sílt Rtnfil Fr', xtêz*h. tdc f l'! Iltï[Rr Ít í'05iïi0ïrnf x DO Ê[.e f oepxtuzs. }}r n ${ 5ï1p Ê0 t} u cï.

BU$trN{s5 S$f{Àr# $? [íts sílt Rtnfil Fr', xtêz*h. tdc f l'! Iltï[Rr Ít í'05iïi0ïrnf x DO Ê[.e f oepxtuzs. }}r n ${ 5ï1p Ê0 t} u cï. s - r.ëí ljii $ BU$trN{s5 S$f{Àr# ÍXïf*{ttf à$rllysi Ifi rë.ri,të Àt{AtYsE Ktfrli lpt8a![ë]4 $? [íts sílt Rtnfil Fr', xtêz*h rli.'1 t{ar K[ ï Ir* GflOtLSTf;:"l"llifi tdc f l'! Iltï[Rr Ít í'05iïi0ïrnf x

Nadere informatie

De concerncontroller als navigator van een wendbare gemeentelijke organisatie Mario Halfhide en Roy Mierop

De concerncontroller als navigator van een wendbare gemeentelijke organisatie Mario Halfhide en Roy Mierop De concerncontroller als navigator van een wendbare gemeentelijke organisatie Mario Halfhide en Roy Mierop Seminar Concerncontrol binnen de gemeente 2018 15 maart 2018 een organisatie die zich rond maatschappelijke

Nadere informatie

We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. (Albert Einstein)

We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. (Albert Einstein) We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. (Albert Einstein) Sociale Innovatie, wat is dat eigenlijk? Sjiera de Vries, lector Sociale Innovatie Innoveren:

Nadere informatie

De Landsverordening inzake Concurrentie. De regels uit de Landsverordening inzake concurrentie uitgelegd

De Landsverordening inzake Concurrentie. De regels uit de Landsverordening inzake concurrentie uitgelegd De Landsverordening inzake Concurrentie De regels uit de Landsverordening inzake concurrentie uitgelegd Waar gaat deze brochure over? In deze brochure kunt u lezen over de Landsverordening inzake concurrentie

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ORGANISATIE & MANAGEMENT DINSDAG 8 MAART UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 6

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ORGANISATIE & MANAGEMENT DINSDAG 8 MAART UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 6 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel ORGANISATIE & MANAGEMENT DINSDAG 8 MAART 2016 14.45 16.15 UUR SPD Bedrijfsadministratie B / 6 Opgave 1 Vitens: van restproduct naar super-pokon 1 Vraag 1 Vraag

Nadere informatie

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model.

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. 1. Wat is het INK-model? Het INK-model is afgeleid van de European Foundation for Quality Management (EFQM). Het EFQM stelt zich ten doel Europese bedrijven

Nadere informatie