1. Opvolging verslag VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A 8 NOVEMBER '12

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Opvolging verslag VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A 8 NOVEMBER '12"

Transcriptie

1 VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A 8 NOVEMBER '12 Aanwezigen: Jan Van Hecke (voorzitter netwerkplatform functie 2a), Koen Van Rompaey (ZNA EPSI), Hilde Vints (CAW ROSA+), Leen Van Assche (CGG Andante), Robby Geldof (SC De Wilg), Luc Van der Straeten (SODA), Dirk Meeus (CGG VAGGA), Danny Boons (SEL Amberes CM), Linda Huybrechts (SEL Amberes De Voorzorg), Joris Housen (Netwerkcoördinatie SaRA), Karolien Weemaes (Netwerkcoördinatie SaRA - verslag) Verontschuldigd: Geert Vandendriessche (VDIP), Mieke Joniaux (CGG Andante), Elisabeth Dries (MSOC Free-Clinic), Jo Bernagie (huisarts WGC t Spoor), Ward Verbruggen (PZ Sint-Amedeus) 1. Opvolging verslag - Er wordt opgemerkt dat de thuiszorgdiensten weinig aan bod komen tijdens de afgelopen vergaderingen en ook niet vermeld worden in de beslissingsboom. Hoewel dergelijke diensten geen behandeling of therapeutisch werk doen, kunnen zij in de thuisomgeving een belangrijke rol spelen in de ondersteuning ( thuiszorgmedewerkers zien & horen veel en kunnen mee structuur geven in een huishouden ). Zo kunnen deze diensten b.v. na 6 weken opvolgperiode door 2a, cliënten verder opvolgen en stabiliseren. Het klopt dat nog niet werd ingegaan op de samenwerking tussen functie 2a en de diensten gezinszorg. In het lijstje van de te bespreken thema s staat de samenwerking met andere (externe) diensten wel vermeld. Momenteel wordt binnen het netwerkplatform gefocust op de concrete inhoudelijke en praktische uitwerking van het mobiel crisisteam. Vandaag ligt b.v. de beslissingsboom voor aanmeldingen bij het 2a-team opnieuw voor. Op de beslissingsboom staat bij inclusie mobiel 2a-team vermeld: opmaak netwerkkaart met cliënt en cliëntsysteem. In deze netwerkkaart worden alle diensten die rond een cliënt samenwerken in kaart gebracht, de netwerkkaart omvat dus zowel het niet-professionele als professionele netwerk van de cliënt (inclusief diensten gezinszorg). Samenwerking met de gezinszorg is vooral belangrijk in een latere fase, bij de afronding en bij het installeren van een vervolgtraject. - In het verslag wordt een onderscheid gemaakt tussen week- en weekendaanmeldingen. Hierbij wordt opgemerkt dat veel acute zaken in het weekend terecht komen op de wachtposten van de huisartsen. Aangezien dit vaak voorkomt en huisartsen in het weekend frequent met acute situaties worden geconfronteerd, zijn de huisartsen vragende partij om ook voor de weekendaanmeldingen een goede procedure uit te werken (b.v. goede afspraken tussen spoeddiensten en 2a-team - met duidelijke afspraken waarnaar huisartsen binnen de regio in het weekend kunnen verwijzen). - In het verslag staat vermeld wat mensen zonder papieren betreft, is momenteel niet duidelijk of 2a onder de regelgeving van dringende medische zorg valt, er wordt gevraagd om dit verder uit te klaren:

2 De hulpverlening door het mobiel crisisteam is gratis dus de regelgeving inzake dringende medische zorg is hier niet van toepassing. Wat mensen zonder papieren betreft (een grote groep in Antwerpen): 2a wordt in het leven geroepen om mensen in de thuisomgeving te behandelen. Dit impliceert dat er een thuisomgeving moet zijn. Een definiëring van het begrip thuis (afbakening en begrenzing) dringt zich op. Bovendien is het zo dat om een opname te vermijden, verondersteld wordt dat er rond de cliënt een (beetje) netwerk moet zijn (het voorbeeld wordt gegeven van een Nederlander met psychotische stoornis die in het Harmoniepark woont zinvolheid en meerwaarde inschakeling 2a t.a.v. opname is wellicht beperkt). Twee bovenstaande puntjes (inzake weekendregeling en mensen zonder papieren) zijn opmerkingen van huisartsen: het is aangewezen, dat van zodra 2a meer vorm krijgt, toenadering wordt gezocht tot de huisartsenwachtposten om dit te bespreken. - Daarnaast wordt verduidelijking gevraagd over verhouding / afstemming tussen functie 2a en 2b. Er is een kloof tussen de doelgroepen met acute en chronische psychiatrische problemen. Doorverwijzing van 2a naar 2b kan wel eens voorkomen, maar dit is zeker geen automatisme. Iemand die door 2a wordt opgevolgd, is niet per definitie een patiënt met een EPAproblematiek die langdurende outreach-behandeling behoeft. Momenteel wordt ook de stelling ingenomen dat de 2b-teams de crisissen van eigen cliënten oplossen wat maakt dat ook doorverwijzing van 2b naar 2a zeker geen automatisme zal zijn. Dit verslag wordt goedgekeurd. 2. Mogelijke samenwerking tussen CGG en toekomstig 2a-team Om het mobiel crisisteam goed te laten functioneren is vanuit gedeelde verantwoordelijkheid voor de cliënten van SaRA een goede ondersteunende samenwerking en afstemming met ambulante en residentiële netwerkpartners nodig. Inzake het overleg met de CGG en de positie van het 2a-team binnen het GGZ-landschap, kunnen een aantal thema s benoemd worden waarover in deze context grondig moet worden nagedacht: - Functie 1 zit vóór functie 2 (principe stepped care ): ambulante en poliklinische zorg is goedkoper dan mobiele, outreachende zorg waarbij interdisciplinair team aan huis gaat; - Anderzijds komt het mobiel, outreachend team (functie 2) aan huis en zit het dichter bij cliënt en cliëntsysteem (in vergelijking met polikliniek en CGG waar cliënten naartoe dienen te gaan) functie 2a zit dus ook gedeeltelijk vóór functie 1 (in acute crisissituaties gaat een huisarts b.v. geen contact opnemen met een CGG maar met 2a-team). Bovenstaande twee stellingen gaan over hoe de CGG en het mobiel 2a-team zich tot elkaar verhouden en onder welke modaliteiten naar elkaar kan worden verwezen en met elkaar kan worden samengewerkt. CGG VAGGA gaat als volgt te werk: 1. Telefonische aanmelding 2. Telefonische screening: komt persoon in aanmelding voor hulpverlening?

3 3. Intake-gesprek: gaat grondiger in op problematiek en nodige zorg 4. Behandeling Sommige CGG s werken enkel op verwijzing: CGG VAGGA niet, hoewel de voorkeur uitgaat naar werken op verwijzing door een goed geplaatst iemand waarbij eveneens overleg over de modaliteiten van de verwijzing plaatsvindt (b.v. overbrugging wachttijden). De wachttijden zijn zeer verschillend: het ouderenteam heeft momenteel geen wachttijd, het jongvolwassenenteam heeft amper wachttijd. De wachttijd voor de volwassenenteams is doelgroepafhankelijk en kan oplopen tot gemiddeld 6 maanden, vooral als er door de cliënt zeer specifieke vragen gesteld worden (b.v. enkel avondsessies, enkel psychiateruren, therapeut moet man zijn, ). CGG VAGGA maakt uitzonderingen op de wachtlijst voor dringende medische zorg. Bij CGG Andante verloopt er tussen de aanmelding en het eerste (intake-)gesprek 2 à 3 weken. Aansluitend daarop wordt deze persoon op team besproken: Is het iemand voor CGG Andante? Zijn er alternatieven (b.v. voldoende kapitaalkrachtig voor privécircuit?)? Indien blijkt dat behandeling door het CGG geïndiceerd is, volgt een tweede gesprek. Pas daarna komt deze persoon op de wachtlijst. In bepaalde crisissituaties is het mogelijk om crisisgesprekken te hebben (b.v. 5 sessies). Iemand met suïcidedreiging heeft binnen een paar dagen een crisisgesprek, in bepaalde andere crisissituaties heeft men binnen 2 à 3 weken een eerste gesprek. Bij een CGG kunnen alle klinische doelgroepen terecht, zolang het gaat om personen met een ernstige, psychiatrische aandoening voor wie een ambulante zorgvorm haalbaar is. De gemiddelde behandelduur is 10 sessies, maar sommige behandelingen kunnen ook 10-tallen sessies duren. Het onderscheid acuut langdurend speelt niet zozeer mee voor de intake, hoewel een cure/careafweging wel gemaakt wordt: er zijn ook cliënten die niet uitstromen (care), maar cure is meer focus van CGG. bij CGG Andante vindt b.v. volgende week een interne vorming plaats over tijdsgelimiteerd en kortdurend werken en hoe men bij het begin van het traject reeds eindigheid kan introduceren. CGG Andante en CGG VAGGA hebben een verschillende categorale werking. CGG Andante doet de suïcidepreventie en CGG VAGGA de verslavings- en forensische zorg. Onderling overleg en doorverwijzingen gebeuren niet zo frequent aangezien men dezelfde algemene doelgroep heeft en dezelfde intakecriteria. Een CAW (met CLG-werking) gaat bij een aanmelding gelijkaardig te werk. Tijdens de screening wordt onderzocht welke zorg nodig is en bekijkt men onmiddellijk wat het CAW zelf kan opnemen en waarvoor men beroep moet doen op andere partners. Deze partners worden bij aanvang van de begeleiding betrokken. CAW werkt louter op verwijzing: - In vele gevallen is er immers al een hulpverlener betrokken en het CAW wil aansluiten op het voortraject dat reeds werd afgelegd, - Bovendien wil men achteraf, na afronding van de begeleiding, opnieuw kunnen doorverwijzen naar de verwijzer.

4 De doorslaggevende factor om te kiezen voor een CAW (1 e lijn) of een CGG (2 e lijn), is de nood aan een psychiater (uiteraard is hier grijze zone). Daarnaast is er in een aantal gevallen ook sprake van gedeelde zorg en neemt een CAW de begeleiding op zich op voorwaarde dat men makkelijk toegang krijgt tot de psychiater van een CGG. Uit de bespreking: - Indien een cliënt geïncludeerd wordt in functie 2a waarvoor een ambulant vervolgzorg- /nazorgtraject geregeld moeten worden, zou deze best reeds tijdens de eerste 2 weken 2abehandeling aangemeld worden bij een CGG. Functie 2a heeft een adequaat versneld antwoord nodig, anders kan het crisisteam niet doen waarvoor het effectief bedoeld is en zal het mensen moeten blijven opvolgen omdat er geen achterdeur/alternatief is. Indien wordt ingeschat dat CGG bij afronding door 2a nodig is, wordt hiervoor best zo snel mogelijk contact opgenomen met het CGG. Er dient door netwerkplatform functie 2a een beslissingsboom opgemaakt te worden voor de achterdeur van 2a (naar analogie van beslissingsboom aanmeldingen), waarin eveneens verschillende situaties gespecifieerd worden (b.v. nood aan opvolging GGZ of CAW/CLG opvolging privécircuit haalbaar). De vraag die voorligt is of er binnen een CGG een rechtstreekse toegang of iets extra kan gecreëerd worden voor enkele binnen 2a geïncludeerde cliënten. Binnen CGG VAGGA een extra voordeur creëren of iemand vrijstellen voor doorverwijzingen zonder enige wachttijd vanuit 2a, kan niet. Maar het is b.v. wel mogelijk dat een verwijzer van 2a onmiddellijk na aanmelding van een dossier bij 2a contact heeft met een CGG-hulpverlener zodat de modaliteiten van de verwijzing na afronding 2a onmiddellijk besproken kunnen worden (b.v. onderzoeken van mogelijkheden om de wachttijd te overbruggen) en meteen duidelijk is wat verwacht kan worden. Een structureel overleg in kader van afstemming en samenwerking tussen hulpverleners van 2a en CGG behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast kan er binnen het CGG een aanspreekpunt voor 2a gecreëerd kunnen worden, met het engagement dat er zo snel als mogelijk een adequaat antwoord geformuleerd wordt op een concrete 2a-vraag. Vanuit CGG Andante wordt opgemerkt dat er nog te veel onbekenden zijn om een rechtstreeks toegang te proberen concretiseren ( en te gaan onderhandelen met de betrokken teams ): over hoeveel verwijzingen gaat het? - Binnen GGZ netwerk Kempen is er een zeer intense samenwerking tussen het CGG en het team crisis- en kortdurend behandeling om te bewaken dat overgangen efficiënt en naadloos gebeuren. In deze context wordt ook verwezen naar het CO3-verhaal en VDIP-team waarbij gekozen wordt om een team samen te stellen met medewerkers van verschillende betrokken actoren zodat het netwerk binnen het team weerspiegeld wordt wat de samenwerking en aansluiting ten goede komt. (noot van de verslaggever: we dienen hier echter wel bij op te merken dat ons eerste projectdossier door de jury werd afgekeurd omdat we middelen uit reallocatie en middelen van partners binnen 1 e en 2 e lijn hadden ingezet in het mobiele 2a-team en de overheid dit het niet respecteren van de bevoegdheidsverdeling vond.)

5 Besluitend, de twee CGG willen zich engageren om afstemming en samenwerking tussen CGG- en 2awerking in de goede richting te laten evolueren, zonder dit al te zwart/wit voor te stellen: er dient een antwoord gezocht te worden op drie vragen: wat is nodig? wat kan nu? wat kan op termijn? Er zijn tal van mogelijkheden om anders om met elkaar om te gaan en beter tegemoet te komen aan elkaars vragen dan in de huidige manier van samenwerken. 3. Volgende vergadering De eerstvolgende vergadering vindt plaats op donderdag 29 november van 16u30 tot 18u30 in een vergaderzaal van CGG Andante (en niet in CGG VAGGA omdat partners van VAGGA verhinderd zijn op dat moment). (noot van de verslaggever: de daaropvolgende bijeenkomsten van netwerkplatform functie 2a zullen plaatsvinden op de donderdagnamiddagen 20 december 2012, 10 en 31 januari en 21 februari De uren worden afgesproken op de eerstvolgende bijeenkomst op 29 november).

VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A SARA MOBIEL OUTREACHEND TEAM GERICHT OP ACUTE PSYCHIATRISCHE PROBLEMEN 18 OKTOBER 12

VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A SARA MOBIEL OUTREACHEND TEAM GERICHT OP ACUTE PSYCHIATRISCHE PROBLEMEN 18 OKTOBER 12 VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A SARA MOBIEL OUTREACHEND TEAM GERICHT OP ACUTE PSYCHIATRISCHE PROBLEMEN 18 OKTOBER 12 Aanwezigen: Jan Van Hecke (voorzitter netwerkplatform functie 2a), Koen Van Rompaey

Nadere informatie

2. Opvolging verslag opstartvergadering functie 2 (30/8/2012)

2. Opvolging verslag opstartvergadering functie 2 (30/8/2012) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A SARA MOBIEL OUTREACHEND TEAM GERICHT OP ACUTE PSYCHIATRISCHE PROBLEMEN 27 SEPTEMBER 12 Aanwezigen: Jan Van Hecke (voorzitter netwerkplatform functie 2a), Koen De Vylder

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (10/01/ 13)

1. Opvolging vorig verslag (10/01/ 13) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A 4 APRIL '13 Aanwezigen: Jan Van Hecke (voorzitter netwerkplatform functie 2a), Hilde Vints (CAW ROSA+), Dirk Meeus (CGG VAGGA), Danny Boons (SEL Amberes CM), Koen Van

Nadere informatie

3. Terugkoppeling themagroep advies, vorming en coaching eerstelijn

3. Terugkoppeling themagroep advies, vorming en coaching eerstelijn VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 1 2 SEPTEMBER '14 Aanwezigen Stefanie Ghekiere (suïcidepreventie), Wim Vanspringel (CGG VAGGA), Mia Gys (CAW Antwerpen), Jolien Debehets (Schakelteam internering), Hugo

Nadere informatie

Mobiele teams in Zuid-West- Vlaanderen stand van zaken

Mobiele teams in Zuid-West- Vlaanderen stand van zaken Mobiele teams in Zuid-West- Vlaanderen stand van zaken 1 juni 2015 door Soetkin Kesteloot, Netwerkcoördinator Z-W-Vl Inleiding Hervormingen in geestelijke gezondheidszorg (art. 107) Voor doelgroep volwassenen

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (4/11/2014)

1. Opvolging vorig verslag (4/11/2014) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 1 6 JANUARI '15 Aanwezig: Joris Housen (netwerkcoördinator), Karolien Weemaes (netwerkcoördinator), Mia Gys (CAW Antwerpen), Geert Vandendriessche (VDIP), Dirk Meeus (CGG

Nadere informatie

Martie was vorige keer niet aanwezig, maar drukt haar appreciatie uit voor de weerhouden projecten waar werkingsmiddelen worden geïnvesteerd.

Martie was vorige keer niet aanwezig, maar drukt haar appreciatie uit voor de weerhouden projecten waar werkingsmiddelen worden geïnvesteerd. VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 28 JANUARI '16 Aanwezigen: Menno Fransen (Tsedek), Joris Housen (netwerkcoördinator), Johan Mortelmans (OCMW Antwerpen - SC De Wilg), Marleen Van Staey (Similes), Jo Verstraeten

Nadere informatie

Huisartsen Maasmechelen Dilsen-Stokkem - Lanaken. Katrien De Wilde Jan Van den Eeden

Huisartsen Maasmechelen Dilsen-Stokkem - Lanaken. Katrien De Wilde Jan Van den Eeden Huisartsen Maasmechelen Dilsen-Stokkem - Lanaken Katrien De Wilde Jan Van den Eeden Wanneer de nood het hoogst is Als je willekeurig 3 Belgen rond een tafel plaatst, zal gemiddeld één van hen doorheen

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (6/01/2015)

1. Opvolging vorig verslag (6/01/2015) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 1 3 MAART '15 Aanwezig: Joris Housen (netwerkcoördinator), Karolien Weemaes (netwerkcoördinator), Mia Gys (CAW Antwerpen), Geert Vandendriessche (VDIP), Dirk Meeus (CGG

Nadere informatie

Opvolging en bespreking verslag voorbereidend overleg netwerkplatform functie 4 van 12/07/ 12

Opvolging en bespreking verslag voorbereidend overleg netwerkplatform functie 4 van 12/07/ 12 VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 4 '(SEMI-)RESIDENTIËLE DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING' VRIJDAG 21 SEPTEMBER 12 Aanwezigen: Andy De Witte (GZA/PAAZ Sint-Vincentius - voorzitter netwerkplatform functie 4), Francis

Nadere informatie

De effectieve samenwerking tussen de gespecialiseerde crisisopvang voor middelenmisbruik en de mobiele crisisteams

De effectieve samenwerking tussen de gespecialiseerde crisisopvang voor middelenmisbruik en de mobiele crisisteams De effectieve samenwerking tussen de gespecialiseerde crisisopvang voor middelenmisbruik en de mobiele crisisteams CrEM AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV MCT Noord-West-Vlaanderen Samenwerking CrEM-MCT Samenwerking

Nadere informatie

GGZ Volwassenen: Mobiele Teams Acute zorg (Netwerk GG ADS) Mobiel Crisis Team (Het Pakt) Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS

GGZ Volwassenen: Mobiele Teams Acute zorg (Netwerk GG ADS) Mobiel Crisis Team (Het Pakt) Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS GGZ Volwassenen: Mobiele Teams Acute zorg (Netwerk GG ADS) Mobiel Crisis Team (Het Pakt) Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS GGZ-Volwassenen Mobiele Teams Acute zorg (MTAZ) (Netwerk GG ADS)

Nadere informatie

Naar een betere GGZ door de realisatie van zorgcircuits en zorgnetwerken

Naar een betere GGZ door de realisatie van zorgcircuits en zorgnetwerken Forum Netwerk GGZ Kempen 1. Verbreding en verdieping projecten Psy 107 2. Aanmeldingsteam 3. vanuit een getrapt zorgmodel 4. Woonzorgloket 5. Vragen? Inspiratie! Verbreding en verdieping projecten Psy

Nadere informatie

Club 107. voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek. een initiatief van GGALIMERO

Club 107. voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek. een initiatief van GGALIMERO Club 107 voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek een initiatief van GGALIMERO PC Duffel woensdag 23 mei 2012 1. Welkom 2. GGALIMERO 3. GGZ-vernieuwing 4. Experimenten 5. En onze regio?

Nadere informatie

radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. connect 0-4 is een programma dat instaat

radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. connect 0-4 is een programma dat instaat radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. RADAR verbindt verschillende actoren en organisaties om de geestelijke gezondheid van kinderen, jongeren

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag 24/3

1. Opvolging vorig verslag 24/3 VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 15 MEI '14 Aanwezigen Anneleen Malcorps (MTA De Vliering), Marleen Geentjens (IBW De Sprong, PZ Bethanië en PVT De Landhuizen), Joris Van de Wouwer

Nadere informatie

II. Opvolging omschrijving eenheden (o.m. toevoeging PAAZ Klina)

II. Opvolging omschrijving eenheden (o.m. toevoeging PAAZ Klina) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 4 28 JUNI '13 Aanwezigen: Francis De Groot (PZ Broeders Alexianen voorzitter netwerkplatform functie 4), Martie Mol (De Evenaar), Marc Leysen (PZ Sint-Amedeus), Hugo Pietermans

Nadere informatie

Overleg netwerkcoördinatoren en teamleiders -

Overleg netwerkcoördinatoren en teamleiders - Overleg netwerkcoördinatoren en teamleiders - 23 oktober 14 - VRAAGSTELLING: TEMPLATE MOBIELE EQUIPES 2014 1. Rubriek aanmeldingen, intake en inclusie Nood aan goede definities: aanmelding-intake-inclusie

Nadere informatie

VERSLAG NETWERKSTUURGROEP SARA SAMENWERKINGSVERBAND VOOR GEMEENSCHAPSGERICHTE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO ANTWERPEN BERCHEM 27 SEPTEMBER 12

VERSLAG NETWERKSTUURGROEP SARA SAMENWERKINGSVERBAND VOOR GEMEENSCHAPSGERICHTE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO ANTWERPEN BERCHEM 27 SEPTEMBER 12 VERSLAG NETWERKSTUURGROEP SARA SAMENWERKINGSVERBAND VOOR GEMEENSCHAPSGERICHTE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO ANTWERPEN BERCHEM 27 SEPTEMBER 12 aanwezig: Vicky Matthysen (ZNA PZ/PAAZ Stuivenberg voorzitter

Nadere informatie

Eerstelijnspsychologische functie

Eerstelijnspsychologische functie Eerstelijnspsychologische functie Leen Ballieu Isabel Debuysere Katrien De Wilde Jan Van den Eeden 2 en 16 februari 2017 3 Regio s Netwerk Accolade: Regio Ieper Diksmuide Netwerk Het PAKT Netwerk Noolim:

Nadere informatie

Nieuwe gids GGB K&J 1

Nieuwe gids GGB K&J 1 Nieuwe gids GGB K&J 1 Waarom deze gids Missie en Visie 3 Visie: 7 uitgangspunten A. Het moet duidelijk zijn dat een geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren moet uitgaan van een globale aanpak

Nadere informatie

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Info avond SEL Waasland 24 mei 2012 Sint-Niklaas Stefaan Baeten Directeur psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus Historische context

Nadere informatie

FOC 2/4 - art. 107 Halle-Vilvoorde-Brussel

FOC 2/4 - art. 107 Halle-Vilvoorde-Brussel FOC 2/4 - art. 107 Halle-Vilvoorde-Brussel Verslag van 22 februari 2018 Aanwezig: Verontschuldigd: Verslag: Manu Meers, Fans De Greve, Liesbeth Santermans, Elke Saerens, Tatjana Cammerman, Freya Van Imschoot,

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag 15/5. 2. Terugkoppelingen VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 11 SEPTEMBER '14

1. Opvolging vorig verslag 15/5. 2. Terugkoppelingen VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 11 SEPTEMBER '14 VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 11 SEPTEMBER '14 Aanwezigen Anneleen Malcorps (MTA De Vliering), Joris Van de Wouwer (ZNA PZ Stuivenberg en PZT ADAPT), Gert Rombouts (IBW De

Nadere informatie

2. Ervaringen van ervaringsdeskundigen in de MTA s (door Annick Beyers en Elke Van Gompel)

2. Ervaringen van ervaringsdeskundigen in de MTA s (door Annick Beyers en Elke Van Gompel) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B DATUM 13/03/2014 Aanwezig: Nicole Van Houtven (Vzw De Link en voorzitter netwerkplatform functie 2B ), Karolien Weemaes (netwerkcoördinator SaRA), Joris Housen (netwerkcoördinator

Nadere informatie

Netwerk GGZ Kempen. Project Psy 107. Overleg. SEL Kempen GGZ arrondissement Turnhout. 8 maart 2012

Netwerk GGZ Kempen. Project Psy 107. Overleg. SEL Kempen GGZ arrondissement Turnhout. 8 maart 2012 Project Psy 107 Overleg SEL Kempen GGZ arrondissement Turnhout 8 maart 2012 Overzicht presentatie nper functie: ovooropgesteld zorgaanbod ostavaza: - Team - Werking oplanning To Do Geheugensteun Vooropgesteld

Nadere informatie

1. Opvolging vorige verslagen (08/03/2016 en 14/04/2016)

1. Opvolging vorige verslagen (08/03/2016 en 14/04/2016) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 1 31 MEI '16 Aanwezig: Wim Vanspringel (voorzitter functie 1), Marleen Van Staey (Similes), Anne Grimon (CGG Andante), Mia Gys (CAW Antwerpen), Ann Van Pelt (CAW Antwerpen),

Nadere informatie

(Net)werking van een PAAZ

(Net)werking van een PAAZ (Net)werking van een PAAZ Frederic Ulburghs (hoofverpleegkundige) en Henrik Palmans (psychiatrisch verpleegkundige) Voorstelling PAAZ Enkele cijfers: +/- 13 FTE verpleegkundigen +/- 3 FTE psychologen +/-

Nadere informatie

Intersectoraal Provinciaal Zorgcircuit zorgprogramma

Intersectoraal Provinciaal Zorgcircuit zorgprogramma Intersectoraal Provinciaal Zorgcircuit zorgprogramma OPBOUW Beknopte situering in evoluties (Jan) Federaal FOD overlegplatform geestelijke gezondheidszorg Vlaamse CGGZ GGZ Antwerpen VAPH Antwerpen Uitbouw

Nadere informatie

preventie, promotie ggz, vroegdetectie, screening en diagnosestelling (Functie 1)

preventie, promotie ggz, vroegdetectie, screening en diagnosestelling (Functie 1) preventie, promotie ggz, vroegdetectie, screening en diagnosestelling (Functie 1) Preventie, promotie ggz, vroegdetectie, screening en diagnosestelling (F1) Kernboodschap: Samen nieuwe wegen bouwen zodat

Nadere informatie

CGG De Drie Stromen. Kinder- en Jongerenteam Dendermonde, Wetteren

CGG De Drie Stromen. Kinder- en Jongerenteam Dendermonde, Wetteren CGG De Drie Stromen Kinder- en Jongerenteam Dendermonde, Wetteren Opdracht van een CGG: Decreet 1999 Een patiënt is een persoon met (een risico op het ontwikkelen van) ernstige geestelijk gezondheidsproblemen

Nadere informatie

1. Opvolging verslag (25/04)

1. Opvolging verslag (25/04) VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 16 MEI '13 Aanwezigen: Vicky Matthysen (voorzitter netwerkcomité), Jan Mampuys (voorzitter netwerkcomité), Ann Van De Vloet (Uilenspiegel), Geert Kestens (Uilenspiegel), Nicole

Nadere informatie

GROOT PARTNEROVERLEG SARA - 5 JUNI 2014

GROOT PARTNEROVERLEG SARA - 5 JUNI 2014 GROOT PARTNEROVERLEG SARA - 5 JUNI 2014 Realisaties b innen Fu n c t ie 1 Ontwikkeling en va n M TA S a m enwerking m et S a R A - n et werk C ijfergeg evens A. REALISATIES BINNEN FUNCTIE 1 Binnen het

Nadere informatie

ROL VAN DE HUISARTS IN HET VERANDER(EN)DE GGZ LANDSCHAP

ROL VAN DE HUISARTS IN HET VERANDER(EN)DE GGZ LANDSCHAP ROL VAN DE HUISARTS IN HET VERANDER(EN)DE GGZ LANDSCHAP Ervaringsdeskundigheid, cultuursensitief Mobiel crisisteam (2A) Mobiel team (2B) Residentiële zorg 1 e lijns psychologen 2 e lijn * psychologen (zelfst,cgg)

Nadere informatie

Mobiele Teams Langdurige Zorg

Mobiele Teams Langdurige Zorg Mobiele Teams Langdurige Zorg Netwerk GG Aalst-Dendermonde-Sint-Niklaas 25/01/2019 Dendermonde Wat is een MTLZ? - Een multidisciplinair samengesteld team - dat langdurig begeleiding aan huis biedt (visie:

Nadere informatie

Noden bij de opvang en doorverwijzing van psychiatrische patiënten in AZ Vesalius

Noden bij de opvang en doorverwijzing van psychiatrische patiënten in AZ Vesalius Noden bij de opvang en doorverwijzing van psychiatrische patiënten in AZ Vesalius Ellen Beets 18 juni 2013 Inhoudstabel 1. Korte voorstelling AZ Vesalius 2. Psychologische dienst 3. Huidige zorgen en bestaande

Nadere informatie

Verontschuldigd: Nicole Van Houtven (IBW De Link), Yves Kempeneers (IBW De Vliering), Joris Housen (Netwerkcoördinator

Verontschuldigd: Nicole Van Houtven (IBW De Link), Yves Kempeneers (IBW De Vliering), Joris Housen (Netwerkcoördinator VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 5 29 NOVEMBER '12 Aanwezigen: Herwig Uytterlinde (IBW Antwerpen), Ingrid Van Lier (PVT Hoge Beuken), Monique Lowyck (Similes), Rob De Winter (CAW Metropool/ ROSA+), Marleen

Nadere informatie

26/06/2017. Subtitel. Crisisteam De Schelp

26/06/2017. Subtitel. Crisisteam De Schelp Wat is een CAW? Subtitel Crisisteam De Schelp 2 1 Crisisteam De Schelp 1. Doelgroep 2. 3. Principes 4. Doelstellingen 5. Spanningsvelden 6. Contact 3 Doelgroep Voor iedereen die zich in een crisissituatie

Nadere informatie

De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond

De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond alcohol, illegale drugs, medicatie en gokken. Doelgroep Meander: Iedereen met problemen in verband met

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (12/09) 2. Verwelkoming netwerkcoördinator internering en korte voorstelling van haar werkzaamheden

1. Opvolging vorig verslag (12/09) 2. Verwelkoming netwerkcoördinator internering en korte voorstelling van haar werkzaamheden VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 10 OKTOBER '13 Aanwezigen: Vicky Matthysen (voorzitter netwerkcomité), Jan Mampuys (voorzitter netwerkcomité), Jan Bogaerts (PZ Sint-Amedeus), Johan Deforche (PZ Broeders Alexianen

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (7/2) 2. Voorstelling folder VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B 21 MAART '13

1. Opvolging vorig verslag (7/2) 2. Voorstelling folder VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B 21 MAART '13 VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B 21 MAART '13 Aanwezigen: Nicole Van Houtven (Mobiel team Antwerpen De Link en voorzitter netwerkplatform functie 2b), Ann Van De Vloet (Uilenspiegel), Patricia De Pauw

Nadere informatie

Wegwijzer crisis en acute zorg in Hart van Brabant

Wegwijzer crisis en acute zorg in Hart van Brabant Wegwijzer crisis en acute zorg in Hart van Brabant Voor de huisartsenzorg Aanbod van diensten 1 Alarmnummer 112 3 Spoedeisende hulp 2 De crisisdienst van GGz Breburg 4 Acute psychiatrische problematiek

Nadere informatie

Het Psychiatrische Expertiseteam, op de brug tussen de eerstelijnszorg en de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg

Het Psychiatrische Expertiseteam, op de brug tussen de eerstelijnszorg en de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg Het Psychiatrische Expertiseteam, op de brug tussen de eerstelijnszorg en de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg Uitwisseling Innovatieve Praktijken FOD Volksgezondheid 2 februari 2017 Filip Desmit

Nadere informatie

Brainstorming Rond Zorgplanning Welkom!

Brainstorming Rond Zorgplanning Welkom! Brainstorming Rond Zorgplanning 2018 Welkom! Brainstorming Rond Zorgplanning 2018 Welkom Waarom of waarvoor zit ik hier? Wat is het probleem? Cliëntenbureau Waarom hebben we jullie uitgenodigd? Brainstorming

Nadere informatie

40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP. Crisisteam De Schelp. Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen

40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP. Crisisteam De Schelp. Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen 40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP Crisisteam De Schelp Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen Visie op crisishulp binnen CAW Oost-Vlaanderen Crisishulp in CAW Oost-Vlaanderen CAW Oost-Vlaanderen biedt

Nadere informatie

40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP. Crisisteam De Schelp. Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen

40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP. Crisisteam De Schelp. Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen 40 JAAR CRISISTEAM DE SCHELP Crisisteam De Schelp Crisishulp binnen/vanuit CAW Oost-Vlaanderen Crisishulp in CAW Oost-Vlaanderen CAW Oost-Vlaanderen biedt professionele hulp voor elke hulpvrager in een

Nadere informatie

YUNECO GGZ-JEUGDNET VLAAMS-BRABANT

YUNECO GGZ-JEUGDNET VLAAMS-BRABANT YUNECO GGZ-JEUGDNET VLAAMS-BRABANT Programma Crisiszorg Yuneco ggz-jeugdnet Vlaams-Brabant YUNECO CRISISZORG We streven naar een transparante toegankelijke voorziening-overschrijdende crisishulp aan kinderen

Nadere informatie

CGG VAGGA. Afdeling Volwassenen en ouderenzorg

CGG VAGGA. Afdeling Volwassenen en ouderenzorg VAGGA vzw Centrale aanmelding forensisch cliënteel Inleiding CGG Vagga wil zijn verantwoordelijkheid opnemen en ons zorgaanbod openstellen voor mensen die met justitie in aanraking kwamen en verplicht

Nadere informatie

POZAH PSYCHIATRISCHE ONDERSTEUNING EN ZORGTRAJECT VOOR ASIELZOEKERS AAN HUIS

POZAH PSYCHIATRISCHE ONDERSTEUNING EN ZORGTRAJECT VOOR ASIELZOEKERS AAN HUIS POZAH PSYCHIATRISCHE ONDERSTEUNING EN ZORGTRAJECT VOOR ASIELZOEKERS AAN HUIS 29 november 2017 Cindy Baillieu Situering AMIF project (vroegere Europees Vluchtelingen Fonds) Samenwerking FedAsil & St. Alexius

Nadere informatie

OVERGANG ONLINE NAAR AMBULANT

OVERGANG ONLINE NAAR AMBULANT OVERGANG ONLINE NAAR AMBULANT Binnen een geïntegreerd model van geestelijke gezondheidszorg volgens het stepped care model (getrapte zorg) kan er best gestreefd worden naar een vloeiende overgang tussen

Nadere informatie

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Naar een betere geestelijke gezondheidszorg door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Studiedag GEPS 13/07/2017 Vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Situering 2002: algemene

Nadere informatie

VROEGDETECTIE, TIJDIGE INTERVENTIE EN GEPASTE TOELEIDING BIJ ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN

VROEGDETECTIE, TIJDIGE INTERVENTIE EN GEPASTE TOELEIDING BIJ ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN VROEGDETECTIE, TIJDIGE INTERVENTIE EN GEPASTE TOELEIDING BIJ ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN VDIP: korte historiek van een innovatief project Initiële doelgroep UHR/ eerste psychose jongeren jonge volwassenen:

Nadere informatie

voorbereiding verticaal overleg geestelijke gezondheid 12 mei 2010

voorbereiding verticaal overleg geestelijke gezondheid 12 mei 2010 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

Internering. Analyse dossiers vanuit brugfunctie justitie zorgsector

Internering. Analyse dossiers vanuit brugfunctie justitie zorgsector Internering Analyse dossiers vanuit brugfunctie justitie zorgsector Programma Functie coördinator extern zorgcircuit Registratie: vraag Uitstroom Extern aanbod wachtlijsten Perspectieven en uitdagingen

Nadere informatie

Kalmthout 21 september 2016 ggz-congres

Kalmthout 21 september 2016 ggz-congres Kalmthout 21 september 2016 ggz-congres 1 2 historiek zorgarme regio afstanden naar stad en stadsrand groot 4 betrokken organisaties engageren zich: CAW De Terp, CGG Andante, AZ Klina, OLO intersectorale

Nadere informatie

Psychische problemen : waar kan ik terecht?

Psychische problemen : waar kan ik terecht? Psychische problemen : waar kan ik terecht? Marc Vermeire Dag van de Zorg 17 maart 2012 1 Voorkomen van psychische stoornissen (ESEMeD-studie 2002) 10,7 % stoornis voorbije jaar (850.000 6 % angststoornis

Nadere informatie

DE CONSULENTENWERKING IN VLAANDEREN & BRUSSEL

DE CONSULENTENWERKING IN VLAANDEREN & BRUSSEL DE CONSULENTENWERKING IN VLAANDEREN & BRUSSEL Rosien Mesdag, Consulentenwerking Onada, Gouverneur Kinsbergencentrum Stéphanie Danckaert, Consulententeam Vlaams-Brabant & Brussel, UPC St.- Kamillus Inhoudstafel

Nadere informatie

SITUERING. - Er was eens. CLUB 107

SITUERING. - Er was eens. CLUB 107 mobiel team SITUERING - Er was eens. CLUB 107-9 oktober 2015: - eerste netwerkforum Ggalimero - 2b: uitwisseling ervaringen opstart mobiel team De Link (Sara netwerk) - samenstelling werkgroep 2b maandelijkse

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek, deeltijdbehandeling en kliniek /opname Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek

Nadere informatie

Naar een nieuwe geestelijke gezondheidszorg voor het Arrondissement Antwerpen. met PROJECT in afstemming en verbinding -

Naar een nieuwe geestelijke gezondheidszorg voor het Arrondissement Antwerpen. met PROJECT in afstemming en verbinding - Naar een nieuwe geestelijke gezondheidszorg voor het Arrondissement Antwerpen met PROJECT 107 - in afstemming en verbinding - Welkom Namens STUURGROEP 107 Arrondissement Antwerpen OGGPA SEL Amberes Uilenspiegel

Nadere informatie

Netwerk GGZ Kempen. Samen sterk in Geestelijke Gezondheidszorg. Voorstelling aan de externe partners. 15 mei 2012

Netwerk GGZ Kempen. Samen sterk in Geestelijke Gezondheidszorg. Voorstelling aan de externe partners. 15 mei 2012 Netwerk GGZ Kempen Samen sterk in Geestelijke Gezondheidszorg Voorstelling aan de externe partners 15 mei 2012 Inhoud Inleiding door Eric Nysmans Toelichting over het Netwerk GGZ Kempen door Hans Verbiest

Nadere informatie

Overzicht van de voorstelling

Overzicht van de voorstelling Voorstelling Zorgtraject Persoonlijkheidsstoornissen Noord-West-Vlaanderen Q&A werkgroep Brussel, 19 maart 2015 Dumarey Fanny Psycholoog Gedragstherapeut Coördinator Zorgtraject Persoonlijkheidsstoornissen

Nadere informatie

INTAKE- EN OPNAMEPROCEDURE Informatie voor de aanmelder

INTAKE- EN OPNAMEPROCEDURE Informatie voor de aanmelder INTAKE- EN OPNAMEPROCEDURE Informatie voor de aanmelder A. PROCEDURE 1. Aanmelding De kandidaat patiënt of een verwijzer kan zichzelf of een andere persoon aanmelden zowel telefonisch, per mail/brief of

Nadere informatie

NETWERKPUNT. Voorstelling Art. 107 regio Mechelen 9 oktober 2015

NETWERKPUNT. Voorstelling Art. 107 regio Mechelen 9 oktober 2015 NETWERKPUNT Voorstelling Art. 107 regio Mechelen 9 oktober 2015 Het PAKT: regio NETWERKPUNT Medewerkers: Sofie Wybo & Liesbeth Reynders Start: april 2012 1.5VTE Doelpubliek: hulp- en dienstverleners Regio:

Nadere informatie

Met de zesde staatshervorming is de bevoegdheid voor de moeder-kindeenheden naar Vlaanderen overgeheveld.

Met de zesde staatshervorming is de bevoegdheid voor de moeder-kindeenheden naar Vlaanderen overgeheveld. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 502 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 23 maart 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Moeder-kindeenheden - Stand van zaken Voor de meeste vrouwen

Nadere informatie

< Het project 107 in zorgregio s Antwerpen & Mortsel > Netwerkcoördinatoren joris.housen@fracarita.org en karolien.weemaes@oggpa.

< Het project 107 in zorgregio s Antwerpen & Mortsel > Netwerkcoördinatoren joris.housen@fracarita.org en karolien.weemaes@oggpa. < Het project 107 in zorgregio s Antwerpen & Mortsel > Netwerkcoördinatoren joris.housen@fracarita.org en karolien.weemaes@oggpa.be 1975: ontstaan van DGGZ (actueel CGG) 1990: reconversie naar initiatieven

Nadere informatie

Integratie van beeldbellen in de werking van de mobiele teams voor acute en langdurige psychiatrische zorg

Integratie van beeldbellen in de werking van de mobiele teams voor acute en langdurige psychiatrische zorg Integratie van beeldbellen in de werking van de mobiele teams voor acute en langdurige psychiatrische zorg Basisconcept Strategische doelstelling De kwalitatieve werking van de mobile teams versterken

Nadere informatie

Artikel 107, de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg

Artikel 107, de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg Artikel 107, de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg - 5 sleutelfuncties - Voorstelling van het Mobiel Behandelteam Sander Minderhout Alexander.Minderhout@azwest.be Artikel 107 van de wet op ziekenhuizen:

Nadere informatie

WELKOM. Aanbod GGZ voor kinderen en jongeren - regio Dendermonde

WELKOM. Aanbod GGZ voor kinderen en jongeren - regio Dendermonde WELKOM Aanbod GGZ voor kinderen en jongeren - regio Dendermonde Programma 11u45 Ontvangst 12u30 Voorstelling: RADAR (Netwerk GGZ kinderen en jongeren Oost-Vlaanderen) CAR (Centra Ambulante Revalidatie):

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Geestelijke Gezondheidszorg (ambulant en thuis) Spreker: Kurt Lievens (PopovGGZ) Missie De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) biedt behandeling en begeleiding aan mensen met

Nadere informatie

Gwendy Moentjens & Valérie Samsoen (TEJO Gent) Geert Petit (TEJO Ronse) TEJO. Therapeuten voor Jongeren

Gwendy Moentjens & Valérie Samsoen (TEJO Gent) Geert Petit (TEJO Ronse) TEJO. Therapeuten voor Jongeren Gwendy Moentjens & Valérie Samsoen (TEJO Gent) Geert Petit (TEJO Ronse) TEJO Therapeuten voor Jongeren ONTSTAAN DE STANDAARD 04 09 2009 GUY TEGENBOS TEJO Gent: de start TEJO Therapeuten voor Jongeren De

Nadere informatie

Voortraject...2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?...3 Wat kan ik bij de intake verwachten?...4 Behandeling...6 Afsluiting en nazorg

Voortraject...2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?...3 Wat kan ik bij de intake verwachten?...4 Behandeling...6 Afsluiting en nazorg Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject...2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?...3 Wat kan ik bij de intake verwachten?...4 Behandeling...6 Afsluiting en nazorg... 7 Overige informatie... 9 Samen

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

Samenwerkingsverband GGZ De Vlaamse Ardennen

Samenwerkingsverband GGZ De Vlaamse Ardennen Initiatief Beschut Wonen Samenwerkingsverband GGZ De Vlaamse Ardennen Samenwerkingsverband GGZ De Vlaamse Ardennen MISSIE Herstelgeoriënteerde begeleiding en ondersteuning aan personen met psychosociale

Nadere informatie

Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim

Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim INTRODUCTIEBROCHURE VOOR STUDENTEN MOBIEL CRISISTEAM NOOLIM 1 VOORSTELLING VAN MOBIEL CRISISTEAM 1.1 Noolim Noolim - het netwerk Geestelijke Gezondheidszorg Oost-Limburg

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Geestelijke Gezondheidszorg (residentieel) Spreker: Koen Lefevre (Psychiatrisch Centrum Sint-Jan) Geestelijke gezondheidszorg (GGZ): 6 officiële voorzieningensoorten Psychiatrische

Nadere informatie

NETWERK GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO IEPER - DIKSMUIDE

NETWERK GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO IEPER - DIKSMUIDE NETWERK GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO IEPER - DIKSMUIDE Situering De overheid ontwikkelde een globale visie op wat er nodig is om te komen tot een (nog) betere geestelijke gezondheidszorg, weliswaar

Nadere informatie

PRIT praat INTERSECTORAAL. 12 december 2013

PRIT praat INTERSECTORAAL. 12 december 2013 PRIT praat INTERSECTORAAL 12 december 2013 Wie is de persoon met een psychische kwetsbaarheid of psychiatrische problematiek? Enkele cijfers (Itinera) Als 3 willekeurige Belgen rond een tafel zitten,

Nadere informatie

Mobiel Crisis Team Antwerpen

Mobiel Crisis Team Antwerpen Mobiel Crisis Team Antwerpen Wie zijn we? Wat doen we? Wat drijft ons? Overzicht Voorstelling van het MCTA 1. Onze plaats binnen het acuut traject 2. Regio 3. Doelgroep 4. Aanmelding en werking 5. 2014

Nadere informatie

Regionaal Crisisnetwerk Zuid-West-Vlaanderen. Titeltekst

Regionaal Crisisnetwerk Zuid-West-Vlaanderen. Titeltekst Regionaal Crisisnetwerk Zuid-West-Vlaanderen Titeltekst inhoud Crisis? Regionaal crisisnetwerk Algemene werking Crisisinterventie Multidisciplinair crisisoverleg Trajectbegeleiding uitdagingen Crisis binnen

Nadere informatie

Project DeelSEL; Verslaving

Project DeelSEL; Verslaving Project DeelSEL; Verslaving Indienen project Het project is goedgekeurd op de vergadering van de deel-sel van 8 november Het project sluit aan bij opdracht(en) 3 en 6 van de SEL Zorgregio Gent vzw. Opdracht

Nadere informatie

Gemandateerde voorzieningen

Gemandateerde voorzieningen Gemandateerde voorzieningen Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen de grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Nieuw aanbod jongerenprogramma De Sleutel

Nieuw aanbod jongerenprogramma De Sleutel Nieuw aanbod jongerenprogramma De Sleutel Residentieel Jongerenprogramma (RKJ) Zuidmoerstraat 165 9900 Eeklo T 09-377 25 26 E-mail rkj.info@fracarita.org www.desleutel.be 2 Inleiding Het jongerenprogramma

Nadere informatie

West-Vlaams Integrerend Netwerk Geestelijke Gezondheid voor kinderen, jongeren en hun context

West-Vlaams Integrerend Netwerk Geestelijke Gezondheid voor kinderen, jongeren en hun context Netwerkforum juni 2017 West-Vlaams Integrerend Netwerk Geestelijke Gezondheid voor kinderen, jongeren en hun context Nieuw geestelijk gezondheidsbeleid De Gids naar een nieuw geestelijk gezondheidsbeleid

Nadere informatie

Kennisnetwerk HBO-docenten Bijeenkomst 16 september 2016

Kennisnetwerk HBO-docenten Bijeenkomst 16 september 2016 Kennisnetwerk HBO-docenten Bijeenkomst 16 september 2016 Nienke Foolen (NJi) Met bijdragen van: Cécile Chênevert Renée Dekker Leo Bathoorn Vandaag: Integraal werken en de samenwerking tussen professionals.

Nadere informatie

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Informatie voor de cliënt 2 De Regionale Centra GGZ Venray, Venlo en Roermond Lichamelijke klachten heeft

Nadere informatie

radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. connect 0-4 is een programma dat instaat

radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. connect 0-4 is een programma dat instaat radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. RADAR verbindt verschillende actoren en organisaties om de geestelijke gezondheid van kinderen, jongeren

Nadere informatie

Eerstelijnspsychologische functie

Eerstelijnspsychologische functie Eerstelijnspsychologische functie Eerstelijnshuis Midden West-Vlaanderen samenwerking tussen vzw Huisartsen MWVL, CGG Largo, stad Roeselare, CAW MWL, SEL MWVL, LMN CWV, PRIT en Dr. Piet Snoeck Met de steun

Nadere informatie

Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS. Situering Netwerkdag 25 januari 2019 Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS

Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS. Situering Netwerkdag 25 januari 2019 Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS Situering Netwerkdag 25 januari 2019 Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS Hervormingen in de GGZ Artikel 107 Situering van het Netwerk Geestelijke Gezondheid

Nadere informatie

Landelijk Beleidskader Instroom def versie

Landelijk Beleidskader Instroom def versie Landelijk Beleidskader Instroom def versie 3-1- 08 I. Waarom een landelijk beleidskader? In het onderzoek van het Trimbosinstituut ( Aan de voordeur van de vrouwenopvang, 2003) wordt geconstateerd dat

Nadere informatie

Aanmeldprocedure OZAPP

Aanmeldprocedure OZAPP Aanmeldprocedure Inleiding Met de komst van passend onderwijs wordt getracht meer leerlingen binnen het regulier onderwijs de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Dat maakt dat er ook leerlingen

Nadere informatie

Het Mobiel Crisisteam

Het Mobiel Crisisteam Het Mobiel Crisisteam PSY 107 Functie 2 Ambulante intensieve behandelteams voor zowel acute als chronische psychische problemen Nieuwe vorm van GGZ Behandelteams in de thuisomgeving Aangepaste zorg bieden

Nadere informatie

EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK

EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK Van een kijk als solist naar interdisciplinair samenwerken Rita Verrando, huisarts Brussel, 14 november 2014 De rol van

Nadere informatie

TRANSMURAAL PROTOCOL PSYCHIATRIE Herziene versie mei/juni 2009.

TRANSMURAAL PROTOCOL PSYCHIATRIE Herziene versie mei/juni 2009. TRANSMURAAL PROTOCOL PSYCHIATRIE Herziene versie mei/juni 2009. Werkafspraken De afdeling psychiatrie, gevestigd in het Academisch Psychiatrisch Centrum van het AMC, kent 4 zorglijnen: 1. Acute zorg 2.

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

Afspraken over verwijzen, terugverwijzen en ontslag in de GGZ regio Arnhem voor patiënten/cliënten van 18 jaar en ouder

Afspraken over verwijzen, terugverwijzen en ontslag in de GGZ regio Arnhem voor patiënten/cliënten van 18 jaar en ouder Afspraken over verwijzen, terugverwijzen en ontslag in de GGZ regio Arnhem voor patiënten/cliënten van 18 jaar en ouder Verwijzen Criteria voor verwijzen vanuit de huisartsenpraktijk 1 Uit Landelijke samenwerkingsafspraken:

Nadere informatie

WS 3 & 10. Studiedag FAM Vlaams welzijnsverbond 23/1/2015

WS 3 & 10. Studiedag FAM Vlaams welzijnsverbond 23/1/2015 Studiedag FAM Vlaams welzijnsverbond 23/1/2015 Volwassenenwerking OC Sint Idesbald Roeselare Vóór FAM Stelsels : Nursing Tehuis niet werkenden: bezigheid Tehuis Werkenden DIO, Beschermd Wonen Begeleid

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (28/01/ 16) 2. Wijzigingen bij netwerkpartners met invloed op SaRA. VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 10 MAART '16

1. Opvolging vorig verslag (28/01/ 16) 2. Wijzigingen bij netwerkpartners met invloed op SaRA. VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 10 MAART '16 VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 10 MAART '16 Aanwezigen: Jan Mampuys (covoorzitter SaRA CGG Andante), Vicky Matthysen (covoorzitter SaRA ZNA PZ Stuivenberg), Linda Huybrechts (SEL Amberes De Voorzorg), Liane

Nadere informatie