VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A SARA MOBIEL OUTREACHEND TEAM GERICHT OP ACUTE PSYCHIATRISCHE PROBLEMEN 18 OKTOBER 12

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A SARA MOBIEL OUTREACHEND TEAM GERICHT OP ACUTE PSYCHIATRISCHE PROBLEMEN 18 OKTOBER 12"

Transcriptie

1 VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A SARA MOBIEL OUTREACHEND TEAM GERICHT OP ACUTE PSYCHIATRISCHE PROBLEMEN 18 OKTOBER 12 Aanwezigen: Jan Van Hecke (voorzitter netwerkplatform functie 2a), Koen Van Rompaey (ZNA EPSI), Kirsten O (ZNA EPSI), Hilde Vints (CAW ROSA+), Geert van den Driessche (VDIP), Leen Van Assche (CGG Andante), Robby Geldof (SC De Wilg), Luc Van der Straeten (SODA), Elisabeth Dries (MSOC Free- Clinic), Danny Boons (SEL Amberes CM), Linda Huybrechts (SEL Amberes De Voorzorg), Ward Verbruggen (PZ Sint-Amedeus), Ivo Vermeulen (GZA/PAAZ Sint-Vincentius), Stef Joos (PZ Bethanië), Manuel Morrens (PZ Broeders Alexianen), Geert Dom (PZ Broeders Alexianen), Joris Housen (Netwerkcoördinatie SaRA), Karolien Weemaes (Netwerkcoördinatie SaRA - verslag) Verontschuldigd: Mieke Joniaux (CGG Andante), Jo Bernagie (huisarts WGC t Spoor) 1. Opvolging verslag opstartvergadering functie 2 (27/09/ 12) Dit verslag wordt goedgekeurd. 2. Beslissingsboom bij aanmeldingen In bijlage bij het verslag wordt een voorlopige beslissingsboom bijgevoegd. Deze doet dienst als vertrekpunt voor de bespreking van vandaag. De bedenkingen die worden geformuleerd, werden reeds in de bijlage verwerkt. Deze beslissingsboom is voor eigen gebruik, en dient niet om te afficheren. Bovendien is het een beslissingsboom die dienst doet in de opstartfase van 2a en kan deze achteraf nog bijgestuurd worden. Aanmelding - Aanmelding 2a gebeurt door een medicus. Deze medische doorverwijzing houdt een zekere drempelverhoging in, voornamelijk om casussen reeds een stuk uit te filteren: de focus van het 2a-team ligt immers op interventies, niet op filtering. Indien een cliënt of familielid rechtstreeks aanmeldt, zal niet worden meegedeeld dat dit niets voor 2a is. Er zal gevraagd worden zich te wenden tot de huisarts die zal beoordelen of een doorverwijzing naar 2a op zijn plaats is. De opsomming van verschillende artsen wordt weggelaten in de beslissingsboom, er zijn immers ook andere artsen die in aanmerking komen b.v. arts MSOC, arts CGG. - Er wordt opgemerkt dat wellicht ook andere clinici / professionele verwijzers geschikt zijn om een juiste inschatting te maken en correct aan te melden bij 2a. Er wordt toch geopteerd om voorzichtig te starten en een fasering in aanmelding te hanteren: het gaat om een grote regio met veel potentiële cliënten. De professionele verwijzers kunnen reeds als bemerking vermeld worden in de beslissingsboom, maar in de opstartfase wordt de aanmelding gecoördineerd door een arts.

2 Op termijn kunnen niet-medische professionele verwijzingen casuïstisch beken worden (casuïstiek =/= bekendmaking). Er wordt een onderscheid gemaakt tussen week- en weekendaanmeldingen. o Nieuwe aanmeldingen gebeuren in de week. o Hierbij wordt opgemerkt dat het weekend wellicht het moment bij uitstek is dat nieuwe cliënten zullen aangemeld worden omdat andere voorzieningen gesloten zijn ( schaarste bepaalt de vraag ), het komt er echter op aan de schaarse middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten (24/24 en 7/7 shiften zijn zeer duur) In het weekend zal voor 24/24-advies beroep gedaan worden op de spoeddiensten, opname binnen spoed kan echter wel verkort worden want in de week kan worden doorverwezen naar 2a. Binnen hoeveel tijd na aanmelding een afspraak met de cliënt kan gemaakt worden is afhankelijk van de screening (hoe dringend en hoe haalbaar). Er wordt opgemerkt dat indien 2a opnamevoorkomend wil werken, de verwijzer de dag zelf nog een afspraak moet kunnen maken hier wil men werken met een watervalsysteem : betreft afweging in de praktijk, afhankelijk van screening (hoe dringend en hoe haalbaar). Tot 22u aanmelden is redelijk laat. In de praktijk zal ook dit afhangen van de screening (urgentie). Het is niet de bedoeling dat dit zo wordt bekend gemaakt of in een folder wordt vermeld. Telefonische screening - Betreft telefonische medische screening, arts die contact opneemt met 2a-team. Een correcte screening (incl. risicotaxatie) is afhankelijk van de kennis van de verwijzer en het 2a-teamlid dat de telefoon beantwoordt. - Er zal 7/7 en 24/24 telefonische permanentie voorzien worden, het is echter niet mogelijk om de klok rond effectief op verplaatsing te gaan. - Adviesvraag GGZ betekent dat in geval door verwijzer indicatie wordt gesteld die geen indicatie is, door 2a advies wordt gegeven. Uitsluitingsvragen - In de beslissingsboom wordt naar wie verwezen kan worden op basis van de verschillende exclusiecriteria verder opgedeeld: < 16 jaar jeugdhulp, reguliere GGZ Buiten regio Deurne/Borgerhout (in opstartperiode deze regio) reguliere GGZ Somatische urgentie, ernstige intoxicatie, acuut gevaar/geweld politie, spoed - Wat de regio betreft wordt de stelling ingenomen dat de regioafbakening consequent wordt bewaakt. Aangezien 2a thuis wil behandelen en het steunsysteem van de cliënt mee wordt ingeschakeld, moet het domiciliëringsadres of verblijfadres van de cliënt binnen de regio gelegen zijn. Wat met mensen zonder papieren betreft, is momenteel niet duidelijk of 2a onder de regelgeving van dringende medische zorg valt (waarvoor terugbetaling wordt voorzien (PZ Spoed)).

3 Insluitingsvragen - De inschatting voor wie in aanmerking komt voor 2a zal moeilijk zijn: opname is nodig maar kan mits outreach nog net voorkomen worden vandaar dat in een eerste fase een arts betrokken wordt. Het 2a-team kan de arts tijdens de telefonische screening helpen om mee uit te zoeken of outreach zonder opname haalbaar is. - Van cruciaal belang dat 2a voor de juiste doelgroep wordt ingezet en de verschillende gradaties binnen stepped care bewaakt worden (Amb. 2A Res.). Functie 2a is immers een dure zorgvorm voor een specifieke doelgroep: een soort algemene opname-eenheid op verplaatsing, waarbij cliënten op vele facetten zorg nodig hebben (vergelijkbaar met het volledige pakket dat binnen een PZ wordt aangeboden) maar waarbij de cliënt het comfort heeft dat hij thuis in zijn bed kan liggen (en de GGZ -en ruimer nog de maatschappij- het voordeel dat geen bed ter beschikking moet worden gesteld) Integrale psychiatrische zorg zonder ziekenhuisbed. - De opvolgperiode door het 2a-team werd in het projectdossier vastgelegd op 6 weken. Dit houdt het midden tussen wat de overheid vooropstelt (4 weken) en wat gelijkaardige teams in het buitenland vooropstellen (max. 12 weken met 3 fasen (1 e week erg intensieve thuisbehandeling, week 2-4 regelmatige thuisbezoeken op weekbasis, week 5-12 een wekelijks tot 2-wekelijks contact)). De opvolgperiode kan in de praktijk worden afgestemd op hoe snel enige doorstroom naar andere voorzieningen kan gerealiseerd worden en verder casuïstisch worden bekeken o.a. door het inlassen van tussentijdse evaluatiemomenten. - Of 2a ook bemoeizorg zal opnemen en in welke vorm is nog niet zeker Men wil toch zeker een informed consent van de cliënt, alvorens aanklampend hulp wordt verleend Bij VDIP gebeurt de formele ondertekening informed consent pas van zodra men een voet binnen heeft. VDIP hanteert bovendien een zeer bruikbaar en pragmatisch concept dat beschreven wordt in het boek Bemoeizorg van Jules Tielens. Indien een potentiële cliënt wordt ingeschat als oordeelsonbekwaam en er geen gevaarscriterium voorhanden is gaat VDIP over tot bemoeizorg hierbij wordt opgemerkt dat het moeilijk in te schatten is of een potentiële cliënt voor bemoeizorg oordeelsbekwaam is o.a. omdat het kenmerkend is voor deze cliënten dat ze zich moeilijk laten benaderen. Wat als de omgeving van de cliënt vragende partij is voor bemoeizorg maar de cliënt zelf zich daar niet toe leent? Indien de cliënt oordeelsbekwaam is zal zijn keuze gerespecteerd worden (en niet die van b.v. de familie). - Een eerste contact met een cliënt gebeurt telkens met twee teamleden. niet de ganse behandeling. 3. Opnamemogelijkheid PAAZ en PZ vanuit mobiel 2a-team Om de mobiele teams goed te laten functioneren is vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid voor de cliënten van SaRA een goede ondersteunende samenwerking en afstemming met ambulante en residentiële netwerkpartners nodig.

4 Op 14 december vindt een overleg plaats tussen vertegenwoordigers per medische raad van de betrokken PZ en en PAAZ en (incl. Bethaniënhuis en PAAZ Klina) waar de thema s opnamemogelijkheden voor cliënten mobiel 2a-team, bed-op-recept voor cliënten mobiel 2b-team, medische wacht voor mobiel 2a- en mobiel 2b-team worden besproken. Het lijkt echter zinvol om de nood aan opnamemogelijkheden voor cliënten mobiel 2a-team vooraf reeds vanuit het 2a-perspectief te benaderen. In concreto gaat het vandaag enkel om een opnamemogelijkheid voor 2a. De ervaring van reeds gestarte 2a-teams en buitenlandse projecten leert dat het creëren van een extra toegangspoort een aanzuigeffect tot gevolg kan hebben. De vraag die voorligt is of er binnen de betrokken PZ en en PAAZ en mogelijkheden zijn om rechtstreeks toegankelijke bedden te verschaffen voor mensen met een acute zorgvraag die worden doorverwezen vanuit het 2a-team. Hier zijn twee gevallen denkbaar: 1. Aanmelding bij 2a-team maar uit de screening blijkt dat opname nodig en outreach niet haalbaar is. 2. Gedurende de begeleiding van binnen 2a geïncludeerde cliënten blijkt dat een opname toch noodzakelijk is. Uit de bespreking - GZA/PAAZ Sint-Vincentius heeft hierover naar aanleiding van vandaag intern overlegd en kwam tot volgende besluiten: In geval 1. (supra) dient het traditionele circuit doorlopen te worden. Concreet wil dit zeggen dat kan worden doorverwezen naar de spoedafdeling van de PAAZ waardoor de aanmelding terecht komt in het wachtsysteem van de psychiaters. In geval 2. kan rechtstreeks onderhandeld worden met psychiaters PAAZ en kan een samenwerking tot stand komen tussen het 2a-team en de PAAZ-opnameplanner (= beheerder PAAZ-wachtlijst). Concreet wil dit zeggen dat van zodra een PAAZ-bed vrijkomt en alvorens dit opnieuw wordt ingevuld, het 2a-team wordt geraadpleegd en in dialoog de dringendheid en prioritering van bepaalde dossiers wordt ingeschat. - Momenteel heeft men geen idee van hoe groot de extra nood aan rechtstreeks toegankelijke bedden zal zijn waardoor PZ Sint Amedeus en PZ Broeders Alexianen (ondanks het engagement om samen naar oplossingen te zoeken) het moeilijk vinden om in deze fase een concreet aanbod te formuleren. Om een beter beeld te krijgen op de te verwachte nood wordt door Joris bij de 107- netwerken waar functie 2a reeds operationeel is navraag gedaan of zij hierrond al enige gegevens hebben. Het VDIP-team laat niet zo vaak opnemen maar Geert heeft geen exacte cijfers paraat. Hij zal eens bekijken in welke mate het aantal opnames in verhouding staat met het aantal aanmeldingen VDIP. - Het kan een idee zijn om een centrale wachtlijst te realiseren waarbij (per patiënt of per dag) beurtelings wordt opgenomen door alle betrokken residentiële voorzieningen.

5 - Een ander idee is om de regio Deurne/Borgerhout op te delen in wijken en af te spreken vanuit welke wijk naar welk PZ/PAAZ er kan verwezen worden voor opname (cfr. afspraken bij verplichte plaatsing, maar dan toegepast op een kleinere regio). - Ook binnen een PZ of vanuit een PAAZ dient doorstroom gegenereerd te worden na een acute opname. Het profiel, het ziektebeeld van de cliënt in verhouding tot het eigen opname-aanbod binnen PZ/PAAZ spelen hierbij een belangrijke rol Niet elk PZ/PAAZ kan voor alle cliënten even kwalitatieve zorg bieden. Er wordt afgesproken dat een nota wordt opgesteld waarin differentiatie van het profiel opnamediensten van betrokken PZ en en PAAZ en nader gespecificeerd wordt. Dergelijke factoren kunnen een belangrijke rol spelen in de dispatching van welke cliënt naar welke opnamedienst binnen welke PZ/PAAZ verwezen wordt. Hierbij wordt nog opgemerkt dat inschatting van capaciteit die nodig zal zijn vooraf moeilijk in te schatten is o.m. omdat dit ook zeer regiogebonden is. - Ten slotte wordt nog opgemerkt dat door het creëren van het 2a-team en de hiermee gepaard gaande mogelijkheid tot acute zorg aan huis, de marge waarbinnen een PZ/PAAZ iemand in ontslag kan laten gaan wordt vergroot. Het betreft hier m.a.w. communicerende vaten. Wegens tijdgebrek dient hier afgerond te worden. Joris & Karolien zullen bovenstaande bedenkingen en afspraken opvolgen, o.m. ter voorbereiding van het overleg tussen de artsen op 14 december. 4. Volgende vergadering Uur- en locatiewijziging (!) : de eerstvolgende vergadering van netwerkplatform functie 2a vindt plaats op donderdag 8 november van 16u30 tot 18u30 in een vergaderzaal van CGG VAGGA (Belgiëlei 147A te Antwerpen). Op de agenda van 8 november staan alvast volgende thema s: - Mogelijke samenwerking tussen het op te richten mobiele 2a-team en de CGG s in functie van vervolgzorg 2a (vanuit 2a-perspectief); CGG Andante en CGG VAGGA worden hiervoor mee uitgenodigd en zijn ook best actief aanwezig. Indien 2a een acute eerste psychose stabiliseert kan worden doorverwezen naar VDIP, die overigens niet met een wachtlijst werken (opvallend). Ook hier wordt tijdens de volgende bijeenkomst verder op ingegaan. - Teamsamenstelling; - Hoe omgaan met suïcidedreiging.

1. Opvolging verslag VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A 8 NOVEMBER '12

1. Opvolging verslag VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A 8 NOVEMBER '12 VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A 8 NOVEMBER '12 Aanwezigen: Jan Van Hecke (voorzitter netwerkplatform functie 2a), Koen Van Rompaey (ZNA EPSI), Hilde Vints (CAW ROSA+), Leen Van Assche (CGG Andante),

Nadere informatie

2. Opvolging verslag opstartvergadering functie 2 (30/8/2012)

2. Opvolging verslag opstartvergadering functie 2 (30/8/2012) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A SARA MOBIEL OUTREACHEND TEAM GERICHT OP ACUTE PSYCHIATRISCHE PROBLEMEN 27 SEPTEMBER 12 Aanwezigen: Jan Van Hecke (voorzitter netwerkplatform functie 2a), Koen De Vylder

Nadere informatie

Opvolging en bespreking verslag voorbereidend overleg netwerkplatform functie 4 van 12/07/ 12

Opvolging en bespreking verslag voorbereidend overleg netwerkplatform functie 4 van 12/07/ 12 VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 4 '(SEMI-)RESIDENTIËLE DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING' VRIJDAG 21 SEPTEMBER 12 Aanwezigen: Andy De Witte (GZA/PAAZ Sint-Vincentius - voorzitter netwerkplatform functie 4), Francis

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (10/01/ 13)

1. Opvolging vorig verslag (10/01/ 13) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A 4 APRIL '13 Aanwezigen: Jan Van Hecke (voorzitter netwerkplatform functie 2a), Hilde Vints (CAW ROSA+), Dirk Meeus (CGG VAGGA), Danny Boons (SEL Amberes CM), Koen Van

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag 24/3

1. Opvolging vorig verslag 24/3 VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 15 MEI '14 Aanwezigen Anneleen Malcorps (MTA De Vliering), Marleen Geentjens (IBW De Sprong, PZ Bethanië en PVT De Landhuizen), Joris Van de Wouwer

Nadere informatie

II. Opvolging omschrijving eenheden (o.m. toevoeging PAAZ Klina)

II. Opvolging omschrijving eenheden (o.m. toevoeging PAAZ Klina) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 4 28 JUNI '13 Aanwezigen: Francis De Groot (PZ Broeders Alexianen voorzitter netwerkplatform functie 4), Martie Mol (De Evenaar), Marc Leysen (PZ Sint-Amedeus), Hugo Pietermans

Nadere informatie

VERSLAG NETWERKSTUURGROEP SARA SAMENWERKINGSVERBAND VOOR GEMEENSCHAPSGERICHTE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO ANTWERPEN BERCHEM 27 SEPTEMBER 12

VERSLAG NETWERKSTUURGROEP SARA SAMENWERKINGSVERBAND VOOR GEMEENSCHAPSGERICHTE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO ANTWERPEN BERCHEM 27 SEPTEMBER 12 VERSLAG NETWERKSTUURGROEP SARA SAMENWERKINGSVERBAND VOOR GEMEENSCHAPSGERICHTE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO ANTWERPEN BERCHEM 27 SEPTEMBER 12 aanwezig: Vicky Matthysen (ZNA PZ/PAAZ Stuivenberg voorzitter

Nadere informatie

Martie was vorige keer niet aanwezig, maar drukt haar appreciatie uit voor de weerhouden projecten waar werkingsmiddelen worden geïnvesteerd.

Martie was vorige keer niet aanwezig, maar drukt haar appreciatie uit voor de weerhouden projecten waar werkingsmiddelen worden geïnvesteerd. VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 28 JANUARI '16 Aanwezigen: Menno Fransen (Tsedek), Joris Housen (netwerkcoördinator), Johan Mortelmans (OCMW Antwerpen - SC De Wilg), Marleen Van Staey (Similes), Jo Verstraeten

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (4/11/2014)

1. Opvolging vorig verslag (4/11/2014) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 1 6 JANUARI '15 Aanwezig: Joris Housen (netwerkcoördinator), Karolien Weemaes (netwerkcoördinator), Mia Gys (CAW Antwerpen), Geert Vandendriessche (VDIP), Dirk Meeus (CGG

Nadere informatie

GGZ Volwassenen: Mobiele Teams Acute zorg (Netwerk GG ADS) Mobiel Crisis Team (Het Pakt) Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS

GGZ Volwassenen: Mobiele Teams Acute zorg (Netwerk GG ADS) Mobiel Crisis Team (Het Pakt) Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS GGZ Volwassenen: Mobiele Teams Acute zorg (Netwerk GG ADS) Mobiel Crisis Team (Het Pakt) Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS GGZ-Volwassenen Mobiele Teams Acute zorg (MTAZ) (Netwerk GG ADS)

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (12/09) 2. Verwelkoming netwerkcoördinator internering en korte voorstelling van haar werkzaamheden

1. Opvolging vorig verslag (12/09) 2. Verwelkoming netwerkcoördinator internering en korte voorstelling van haar werkzaamheden VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 10 OKTOBER '13 Aanwezigen: Vicky Matthysen (voorzitter netwerkcomité), Jan Mampuys (voorzitter netwerkcomité), Jan Bogaerts (PZ Sint-Amedeus), Johan Deforche (PZ Broeders Alexianen

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag 15/5. 2. Terugkoppelingen VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 11 SEPTEMBER '14

1. Opvolging vorig verslag 15/5. 2. Terugkoppelingen VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 11 SEPTEMBER '14 VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 11 SEPTEMBER '14 Aanwezigen Anneleen Malcorps (MTA De Vliering), Joris Van de Wouwer (ZNA PZ Stuivenberg en PZT ADAPT), Gert Rombouts (IBW De

Nadere informatie

Mobiele teams in Zuid-West- Vlaanderen stand van zaken

Mobiele teams in Zuid-West- Vlaanderen stand van zaken Mobiele teams in Zuid-West- Vlaanderen stand van zaken 1 juni 2015 door Soetkin Kesteloot, Netwerkcoördinator Z-W-Vl Inleiding Hervormingen in geestelijke gezondheidszorg (art. 107) Voor doelgroep volwassenen

Nadere informatie

3. Terugkoppeling themagroep advies, vorming en coaching eerstelijn

3. Terugkoppeling themagroep advies, vorming en coaching eerstelijn VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 1 2 SEPTEMBER '14 Aanwezigen Stefanie Ghekiere (suïcidepreventie), Wim Vanspringel (CGG VAGGA), Mia Gys (CAW Antwerpen), Jolien Debehets (Schakelteam internering), Hugo

Nadere informatie

Verontschuldigd: Nicole Van Houtven (IBW De Link), Yves Kempeneers (IBW De Vliering), Joris Housen (Netwerkcoördinator

Verontschuldigd: Nicole Van Houtven (IBW De Link), Yves Kempeneers (IBW De Vliering), Joris Housen (Netwerkcoördinator VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 5 29 NOVEMBER '12 Aanwezigen: Herwig Uytterlinde (IBW Antwerpen), Ingrid Van Lier (PVT Hoge Beuken), Monique Lowyck (Similes), Rob De Winter (CAW Metropool/ ROSA+), Marleen

Nadere informatie

Evaluatie Winterwerking

Evaluatie Winterwerking Evaluatie Winterwerking 2014-2015 Inhoud Presentatie 1. Evaluatie nachtopvang 2. Evaluatie dagopvang 3. Evaluatie geneeskundige, verpleegkundige en (para)medische zorgen 4. Evaluatie algemene organisatie

Nadere informatie

ROL VAN DE HUISARTS IN HET VERANDER(EN)DE GGZ LANDSCHAP

ROL VAN DE HUISARTS IN HET VERANDER(EN)DE GGZ LANDSCHAP ROL VAN DE HUISARTS IN HET VERANDER(EN)DE GGZ LANDSCHAP Ervaringsdeskundigheid, cultuursensitief Mobiel crisisteam (2A) Mobiel team (2B) Residentiële zorg 1 e lijns psychologen 2 e lijn * psychologen (zelfst,cgg)

Nadere informatie

Wegwijzer crisis en acute zorg in Hart van Brabant

Wegwijzer crisis en acute zorg in Hart van Brabant Wegwijzer crisis en acute zorg in Hart van Brabant Voor de huisartsenzorg Aanbod van diensten 1 Alarmnummer 112 3 Spoedeisende hulp 2 De crisisdienst van GGz Breburg 4 Acute psychiatrische problematiek

Nadere informatie

De effectieve samenwerking tussen de gespecialiseerde crisisopvang voor middelenmisbruik en de mobiele crisisteams

De effectieve samenwerking tussen de gespecialiseerde crisisopvang voor middelenmisbruik en de mobiele crisisteams De effectieve samenwerking tussen de gespecialiseerde crisisopvang voor middelenmisbruik en de mobiele crisisteams CrEM AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV MCT Noord-West-Vlaanderen Samenwerking CrEM-MCT Samenwerking

Nadere informatie

1. Opvolging verslag (25/04)

1. Opvolging verslag (25/04) VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 16 MEI '13 Aanwezigen: Vicky Matthysen (voorzitter netwerkcomité), Jan Mampuys (voorzitter netwerkcomité), Ann Van De Vloet (Uilenspiegel), Geert Kestens (Uilenspiegel), Nicole

Nadere informatie

Mobiel Crisis Team Antwerpen

Mobiel Crisis Team Antwerpen Mobiel Crisis Team Antwerpen Wie zijn we? Wat doen we? Wat drijft ons? Overzicht Voorstelling van het MCTA 1. Onze plaats binnen het acuut traject 2. Regio 3. Doelgroep 4. Aanmelding en werking 5. 2014

Nadere informatie

NETWERKPUNT. Voorstelling Art. 107 regio Mechelen 9 oktober 2015

NETWERKPUNT. Voorstelling Art. 107 regio Mechelen 9 oktober 2015 NETWERKPUNT Voorstelling Art. 107 regio Mechelen 9 oktober 2015 Het PAKT: regio NETWERKPUNT Medewerkers: Sofie Wybo & Liesbeth Reynders Start: april 2012 1.5VTE Doelpubliek: hulp- en dienstverleners Regio:

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (6/01/2015)

1. Opvolging vorig verslag (6/01/2015) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 1 3 MAART '15 Aanwezig: Joris Housen (netwerkcoördinator), Karolien Weemaes (netwerkcoördinator), Mia Gys (CAW Antwerpen), Geert Vandendriessche (VDIP), Dirk Meeus (CGG

Nadere informatie

Naar een nieuwe geestelijke gezondheidszorg voor het Arrondissement Antwerpen. met PROJECT in afstemming en verbinding -

Naar een nieuwe geestelijke gezondheidszorg voor het Arrondissement Antwerpen. met PROJECT in afstemming en verbinding - Naar een nieuwe geestelijke gezondheidszorg voor het Arrondissement Antwerpen met PROJECT 107 - in afstemming en verbinding - Welkom Namens STUURGROEP 107 Arrondissement Antwerpen OGGPA SEL Amberes Uilenspiegel

Nadere informatie

2. Ervaringen van ervaringsdeskundigen in de MTA s (door Annick Beyers en Elke Van Gompel)

2. Ervaringen van ervaringsdeskundigen in de MTA s (door Annick Beyers en Elke Van Gompel) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B DATUM 13/03/2014 Aanwezig: Nicole Van Houtven (Vzw De Link en voorzitter netwerkplatform functie 2B ), Karolien Weemaes (netwerkcoördinator SaRA), Joris Housen (netwerkcoördinator

Nadere informatie

VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 19 MEI '16. Aanwezigen: 1. Opvolging netwerkcoördinator art. 107. 2. Opvolging vorig verslag 14/04/ 16

VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 19 MEI '16. Aanwezigen: 1. Opvolging netwerkcoördinator art. 107. 2. Opvolging vorig verslag 14/04/ 16 VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 19 MEI '16 Aanwezigen: Annemie Deckers (Stuurgroep Zorg aan geïnterneerden ), Johan Deforche (PZ Broeders Alexianen), Koen De Vylder (CAW Antwerpen), Els Draeck (OP WEGG), Menno

Nadere informatie

Netwerk GGZ Kempen. Project Psy 107. Overleg. SEL Kempen GGZ arrondissement Turnhout. 8 maart 2012

Netwerk GGZ Kempen. Project Psy 107. Overleg. SEL Kempen GGZ arrondissement Turnhout. 8 maart 2012 Project Psy 107 Overleg SEL Kempen GGZ arrondissement Turnhout 8 maart 2012 Overzicht presentatie nper functie: ovooropgesteld zorgaanbod ostavaza: - Team - Werking oplanning To Do Geheugensteun Vooropgesteld

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (28/01/ 16) 2. Wijzigingen bij netwerkpartners met invloed op SaRA. VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 10 MAART '16

1. Opvolging vorig verslag (28/01/ 16) 2. Wijzigingen bij netwerkpartners met invloed op SaRA. VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 10 MAART '16 VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 10 MAART '16 Aanwezigen: Jan Mampuys (covoorzitter SaRA CGG Andante), Vicky Matthysen (covoorzitter SaRA ZNA PZ Stuivenberg), Linda Huybrechts (SEL Amberes De Voorzorg), Liane

Nadere informatie

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Info avond SEL Waasland 24 mei 2012 Sint-Niklaas Stefaan Baeten Directeur psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus Historische context

Nadere informatie

< Het project 107 in zorgregio s Antwerpen & Mortsel > Netwerkcoördinatoren joris.housen@fracarita.org en karolien.weemaes@oggpa.

< Het project 107 in zorgregio s Antwerpen & Mortsel > Netwerkcoördinatoren joris.housen@fracarita.org en karolien.weemaes@oggpa. < Het project 107 in zorgregio s Antwerpen & Mortsel > Netwerkcoördinatoren joris.housen@fracarita.org en karolien.weemaes@oggpa.be 1975: ontstaan van DGGZ (actueel CGG) 1990: reconversie naar initiatieven

Nadere informatie

Noden bij de opvang en doorverwijzing van psychiatrische patiënten in AZ Vesalius

Noden bij de opvang en doorverwijzing van psychiatrische patiënten in AZ Vesalius Noden bij de opvang en doorverwijzing van psychiatrische patiënten in AZ Vesalius Ellen Beets 18 juni 2013 Inhoudstabel 1. Korte voorstelling AZ Vesalius 2. Psychologische dienst 3. Huidige zorgen en bestaande

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (7/2) 2. Voorstelling folder VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B 21 MAART '13

1. Opvolging vorig verslag (7/2) 2. Voorstelling folder VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B 21 MAART '13 VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B 21 MAART '13 Aanwezigen: Nicole Van Houtven (Mobiel team Antwerpen De Link en voorzitter netwerkplatform functie 2b), Ann Van De Vloet (Uilenspiegel), Patricia De Pauw

Nadere informatie

preventie, promotie ggz, vroegdetectie, screening en diagnosestelling (Functie 1)

preventie, promotie ggz, vroegdetectie, screening en diagnosestelling (Functie 1) preventie, promotie ggz, vroegdetectie, screening en diagnosestelling (Functie 1) Preventie, promotie ggz, vroegdetectie, screening en diagnosestelling (F1) Kernboodschap: Samen nieuwe wegen bouwen zodat

Nadere informatie

Naar een betere GGZ door de realisatie van zorgcircuits en zorgnetwerken

Naar een betere GGZ door de realisatie van zorgcircuits en zorgnetwerken Forum Netwerk GGZ Kempen 1. Verbreding en verdieping projecten Psy 107 2. Aanmeldingsteam 3. vanuit een getrapt zorgmodel 4. Woonzorgloket 5. Vragen? Inspiratie! Verbreding en verdieping projecten Psy

Nadere informatie

MODEL KETENZORG SUÏCIDEPREVENTIE NOORD-LIMBURG

MODEL KETENZORG SUÏCIDEPREVENTIE NOORD-LIMBURG Bijlage 1 MODEL KETENZORG SUÏCIDEPREVENTIE NOORD-LIMBURG KETENZORG SUÏCIDEPREVENTIE NOORD-LIMBURG 0 Toeleider: doet melding van suïcidaliteit of suïcidepoging HAP / huisarts SEH 112 / ambulance 8 Politie

Nadere informatie

2. Kennismaking met dhr. Geert Smits en dr. Jean-Paul Sion, algemeen directeur en hoofdarts AZ Monica

2. Kennismaking met dhr. Geert Smits en dr. Jean-Paul Sion, algemeen directeur en hoofdarts AZ Monica VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 7 MEI '15 Aanwezigen: Johan Deforche (PZ Broeders Alexianen), (Dirk Goeminne (PZ Sint-Amedeus, covoorzitter functie 3), Nicole Van Houtven (Vzw De Link, covoorzitter functie

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! PVT Esperanza 2 1 PVT Esperanza 2 Welkom op Esperanza 2. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint- Jan-Baptist te Zelzate. Je bent hier opgenomen omdat er

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen

Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen Vaststelling bij Sociale dienst van Sociale huisvestingmaatschappijen (SHM) Belangrijke groep bewoners kampen met ernstige psychische problemen. Of er is een

Nadere informatie

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Huidige Partners: - Mariaziekenhuis ( gynaecologen-vroedvrouwen-sociale dienst) - Huisartsen regio - CKG/Amberbegeleiding - CIG De Zeshoek -

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (21/3)

1. Opvolging vorig verslag (21/3) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B 23 MEI '13 Aanwezigen: Nicole Van Houtven (Mobiel team Antwerpen De Link en voorzitter netwerkplatform functie 2b), Patricia De Pauw (SC De Wilg OCMW Antwerpen), Tine

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE Samenwerking Pegode Servicepunt vrijwilligerswerk Antwerpen

EINDRAPPORTAGE Samenwerking Pegode Servicepunt vrijwilligerswerk Antwerpen EINDRAPPORTAGE 2016 Samenwerking Pegode Servicepunt vrijwilligerswerk Antwerpen Inhoudstafel eindrapportage 2016 Inleiding 1. Globaal overzicht cijferrapportage 1.1 Aantal intakes per doorverwijzende instantie

Nadere informatie

Club 107. voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek. een initiatief van GGALIMERO

Club 107. voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek. een initiatief van GGALIMERO Club 107 voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek een initiatief van GGALIMERO PC Duffel woensdag 23 mei 2012 1. Welkom 2. GGALIMERO 3. GGZ-vernieuwing 4. Experimenten 5. En onze regio?

Nadere informatie

Het Mobiel Crisisteam

Het Mobiel Crisisteam Het Mobiel Crisisteam PSY 107 Functie 2 Ambulante intensieve behandelteams voor zowel acute als chronische psychische problemen Nieuwe vorm van GGZ Behandelteams in de thuisomgeving Aangepaste zorg bieden

Nadere informatie

Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg

Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen de grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Gemandateerde voorzieningen

Gemandateerde voorzieningen Gemandateerde voorzieningen Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen de grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

(Net)werking van een PAAZ

(Net)werking van een PAAZ (Net)werking van een PAAZ Frederic Ulburghs (hoofverpleegkundige) en Henrik Palmans (psychiatrisch verpleegkundige) Voorstelling PAAZ Enkele cijfers: +/- 13 FTE verpleegkundigen +/- 3 FTE psychologen +/-

Nadere informatie

VROEGDETECTIE, TIJDIGE INTERVENTIE EN GEPASTE TOELEIDING BIJ ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN

VROEGDETECTIE, TIJDIGE INTERVENTIE EN GEPASTE TOELEIDING BIJ ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN VROEGDETECTIE, TIJDIGE INTERVENTIE EN GEPASTE TOELEIDING BIJ ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN VDIP: korte historiek van een innovatief project Initiële doelgroep UHR/ eerste psychose jongeren jonge volwassenen:

Nadere informatie

Nieuwe gids GGB K&J 1

Nieuwe gids GGB K&J 1 Nieuwe gids GGB K&J 1 Waarom deze gids Missie en Visie 3 Visie: 7 uitgangspunten A. Het moet duidelijk zijn dat een geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren moet uitgaan van een globale aanpak

Nadere informatie

FOC 2/4 - art. 107 Halle-Vilvoorde-Brussel

FOC 2/4 - art. 107 Halle-Vilvoorde-Brussel FOC 2/4 - art. 107 Halle-Vilvoorde-Brussel Verslag van 22 februari 2018 Aanwezig: Verontschuldigd: Verslag: Manu Meers, Fans De Greve, Liesbeth Santermans, Elke Saerens, Tatjana Cammerman, Freya Van Imschoot,

Nadere informatie

Als acuut residentieel dient te. (Net)werking van een PAAZ

Als acuut residentieel dient te. (Net)werking van een PAAZ Als acuut residentieel dient te worden (Net)werking van een PAAZ Frederic Ulburghs (hoofverpleegkundige) Voorstelling PAAZ Enkele cijfers: +/- 13 FTE verpleegkundigen +/- 3 FTE psychologen +/- 1,5 FTE

Nadere informatie

Intensive Home Treatment IHT

Intensive Home Treatment IHT Intensive Home Treatment IHT Intensive Home Treatment (IHT) Wat houdt IHT behandeling in en welke zorg levert dit team aan u? Dat kunt u lezen in deze folder. Wat is IHT IHT staat voor Intensive Home Treatment.

Nadere informatie

Zorgstrategisch plan

Zorgstrategisch plan Zorgstrategisch plan 2016-2025 Naar een gespecialiseerd psychiatrisch ziekenhuis Auteurs: Jan Bogaerts, Johan Deforche, Francis De Groot, dr. Marianne Destoop, dr. Geert Dom, Bart Goossens, Joris Housen,

Nadere informatie

1. Kennismaking nieuwe deelnemer netwerkplatform functie 5

1. Kennismaking nieuwe deelnemer netwerkplatform functie 5 VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 5 31 JANUARI '13 Aanwezigen: Rob De Winter (CAW Metropool/ ROSA+), Marleen Geentjens (IBW De Sprong & PVT de Landhuizen covoorzitter netwerkplatform functie 5), Nicky Van

Nadere informatie

Overleg netwerkcoördinatoren en teamleiders -

Overleg netwerkcoördinatoren en teamleiders - Overleg netwerkcoördinatoren en teamleiders - 23 oktober 14 - VRAAGSTELLING: TEMPLATE MOBIELE EQUIPES 2014 1. Rubriek aanmeldingen, intake en inclusie Nood aan goede definities: aanmelding-intake-inclusie

Nadere informatie

Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim

Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim Studentenbrochure Mobiel Crisisteam Noolim INTRODUCTIEBROCHURE VOOR STUDENTEN MOBIEL CRISISTEAM NOOLIM 1 VOORSTELLING VAN MOBIEL CRISISTEAM 1.1 Noolim Noolim - het netwerk Geestelijke Gezondheidszorg Oost-Limburg

Nadere informatie

Voortraject...2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?...3 Wat kan ik bij de intake verwachten?...4 Behandeling...6 Afsluiting en nazorg

Voortraject...2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?...3 Wat kan ik bij de intake verwachten?...4 Behandeling...6 Afsluiting en nazorg Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject...2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?...3 Wat kan ik bij de intake verwachten?...4 Behandeling...6 Afsluiting en nazorg... 7 Overige informatie... 9 Samen

Nadere informatie

PRIT praat INTERSECTORAAL. 12 december 2013

PRIT praat INTERSECTORAAL. 12 december 2013 PRIT praat INTERSECTORAAL 12 december 2013 Wie is de persoon met een psychische kwetsbaarheid of psychiatrische problematiek? Enkele cijfers (Itinera) Als 3 willekeurige Belgen rond een tafel zitten,

Nadere informatie

Kalmthout 21 september 2016 ggz-congres

Kalmthout 21 september 2016 ggz-congres Kalmthout 21 september 2016 ggz-congres 1 2 historiek zorgarme regio afstanden naar stad en stadsrand groot 4 betrokken organisaties engageren zich: CAW De Terp, CGG Andante, AZ Klina, OLO intersectorale

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Encarga 2 1 Encarga 2 Welkom op Encarga 2. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan- Baptist te Zelzate. We bieden psychiatrische zorg aan personen die

Nadere informatie

Vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg in afstemming en verbinding binnen een zorgnetwerk

Vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg in afstemming en verbinding binnen een zorgnetwerk Vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg in afstemming en verbinding binnen een zorgnetwerk - het project 107 in de zorgregio s Antwerpen en Mortsel- 18 november 2011 Inhoudstafel: 1. Toelichting

Nadere informatie

WELKOM. Aanbod GGZ voor kinderen en jongeren - regio Dendermonde

WELKOM. Aanbod GGZ voor kinderen en jongeren - regio Dendermonde WELKOM Aanbod GGZ voor kinderen en jongeren - regio Dendermonde Programma 11u45 Ontvangst 12u30 Voorstelling: RADAR (Netwerk GGZ kinderen en jongeren Oost-Vlaanderen) CAR (Centra Ambulante Revalidatie):

Nadere informatie

Wat kan je doen na een suïcide of suïcidepoging? Multidisciplinaire Richtlijn: Detectie & Behandeling van Suïcidaal Gedrag Gent 30/03/2017

Wat kan je doen na een suïcide of suïcidepoging? Multidisciplinaire Richtlijn: Detectie & Behandeling van Suïcidaal Gedrag Gent 30/03/2017 Wat kan je doen na een suïcide of suïcidepoging? Multidisciplinaire Richtlijn: Detectie & Behandeling van Suïcidaal Gedrag Gent 30/03/2017 Wat kan je doen na een suïcidepoging? Peter Beks - Zorg voor Suïcidepogers

Nadere informatie

- De definitieve versie van het project i.k.v. meerjarenplan Internering van het Hof van Beroep Antwerpen wordt in bijlage bij het verslag gevoegd.

- De definitieve versie van het project i.k.v. meerjarenplan Internering van het Hof van Beroep Antwerpen wordt in bijlage bij het verslag gevoegd. VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 13 FEBRUARI '14 Aanwezigen: Vicky Matthysen (voorzitter netwerkcomité), Marleen Geentjens (netwerkplatform functie 5), Johan Deforche (PZ Broeders Alexianen Boechout), Ann Van

Nadere informatie

VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 9 FEBRUARI 2017

VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 9 FEBRUARI 2017 VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 9 FEBRUARI 2017 Aanwezigen dr. Vicky Matthysen (ZNA Stuivenberg/ Erasmus covoorzitter SaRA), Koen Devylder (CAW Antwerpen), Dingens Yves (CAW Antwerpen), Annemie Dekkers (stuurgroep

Nadere informatie

1. Situatieschets door de netwerkcoördinator

1. Situatieschets door de netwerkcoördinator VERSLAG THEMAGROEP GETRAPTE ZORG VOOR MENSEN MET EEN PSYCHOSE EN PSYCHOSEGERELATEERDE PROBLEMATIEK DONDERDAG 22 OKTOBER '13 Aanwezigen Vicky Matthysen (ZNA PZ Stuivenberg - covoorzitter SaRA), Jurjen Luykx

Nadere informatie

Infobrochure. Het Psychiatrische Aanbod in het Algemeen Ziekenhuis

Infobrochure. Het Psychiatrische Aanbod in het Algemeen Ziekenhuis Infobrochure Het Psychiatrische Aanbod in het Algemeen Ziekenhuis Welkom Het PAAZ Het PAAZ staat voor enerzijds de Psychiatrische Afdeling in het Algemeen Ziekenhuis en anderzijds voor het ruimere aanbod

Nadere informatie

Regeling spoedzorg gehandicaptenzorg Noord-Oost Brabant.

Regeling spoedzorg gehandicaptenzorg Noord-Oost Brabant. Regeling spoedzorg gehandicaptenzorg Noord-Oost Brabant. 1. Regeling Spoedzorg Dit document beschrijft de regeling spoedzorg, zoals deze is overeengekomen en wordt uitgevoerd door de verschillende betrokken

Nadere informatie

Verslag werkgroep ontslagmanagement GGZ Datum van overleg: 4 december 2012 van 9u 11u Locatie: PC Sint-Hieronymus, Dalstraat 84, 9100 Sint-Niklaas

Verslag werkgroep ontslagmanagement GGZ Datum van overleg: 4 december 2012 van 9u 11u Locatie: PC Sint-Hieronymus, Dalstraat 84, 9100 Sint-Niklaas Verslag werkgroep ontslagmanagement GGZ Datum van overleg: 4 december 2012 van 9u 11u Locatie: PC Sint-Hieronymus, Dalstraat 84, 9100 Sint-Niklaas Aanwezig: Bike Hendrickx/ Linda Van de AZ Nikolaas, PAAZ

Nadere informatie

MedPsych Center (MPC) Voor klinische patiënten

MedPsych Center (MPC) Voor klinische patiënten MedPsych Center (MPC) Voor klinische patiënten Brengt medische en psychische kennis samen MedPsych Center (MPC) voor klinische patiënten 1. Welkom 3 2. Voor welke patiënten is de MPU bedoeld? 3 3. Wachtlijst

Nadere informatie

Groot Partneroverleg SaRA: Kick-off mobiele teams Antwerpen. donderdag 2 mei 13

Groot Partneroverleg SaRA: Kick-off mobiele teams Antwerpen. donderdag 2 mei 13 Groot Partneroverleg SaRA: Kick-off mobiele teams Antwerpen donderdag 2 mei 13 Programma Welkomstwoord en inleiding; door Jan Mampuys (covoorzitter SaRA) Voorstelling concrete realisaties van SaRA tot

Nadere informatie

Programma. 1. Historie. Noord Holland Noord. 2. Zorg voor EPA. Kenmerk (toen) 1. Historie. Ambulantiseren

Programma. 1. Historie. Noord Holland Noord. 2. Zorg voor EPA. Kenmerk (toen) 1. Historie. Ambulantiseren Programma Ambulantiseren in de Nederlandse GGZ Met een blik op Europa Diana Polhuis, Verpleegkundig specialist ggz Hoofdopleider GGZ VS 1. Historie 2. Zorg voor mensen met een Ernstig Psychiatrische Aandoening

Nadere informatie

Met de zesde staatshervorming is de bevoegdheid voor de moeder-kindeenheden naar Vlaanderen overgeheveld.

Met de zesde staatshervorming is de bevoegdheid voor de moeder-kindeenheden naar Vlaanderen overgeheveld. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 502 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 23 maart 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Moeder-kindeenheden - Stand van zaken Voor de meeste vrouwen

Nadere informatie

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Naar een betere geestelijke gezondheidszorg door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Studiedag GEPS 13/07/2017 Vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Situering 2002: algemene

Nadere informatie

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Heb je al gehoord van de 107? Niet 101 of 102 of 105 maar 107? gebaseerd op het nummer van het artikel in het KB over de ziekenhuizen die de

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag 12/3. VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 2 APRIL '15

1. Opvolging vorig verslag 12/3. VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 2 APRIL '15 VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 2 APRIL '15 Aanwezigen: Jan Mampuys (voorzitter netwerkcomité en CGG Andante), Martie Mol (De Evenaar en RC De Keerkring), Linda Huybrechts (SEL Amberes De Voorzorg), Stef Joos

Nadere informatie

Outreach functie van psychologe in de ouderenzorg

Outreach functie van psychologe in de ouderenzorg Outreach functie van psychologe in de ouderenzorg Oorspronkelijk project Vroegdetectie en ondersteuning van ouderen met cognitieve problemen o o o o o o Cognitieve screening aan huis en verder opvolgen

Nadere informatie

Gerontopsychiatrie. het gevoel van samen. Gespecialiseerde verzorgingshuiszorg. Locatie Eerdbrand Afdeling Branding & Tij

Gerontopsychiatrie. het gevoel van samen. Gespecialiseerde verzorgingshuiszorg. Locatie Eerdbrand Afdeling Branding & Tij Gerontopsychiatrie Gespecialiseerde verzorgingshuiszorg Locatie Eerdbrand Afdeling Branding & Tij het gevoel van samen Gespecialiseerde verzorgingshuiszorg Afdeling Branding en Tij Deze folder bevat informatie

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (29/08) VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 12 SEPTEMBER '13

1. Opvolging vorig verslag (29/08) VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 12 SEPTEMBER '13 VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 12 SEPTEMBER '13 Aanwezigen: Vicky Matthysen (voorzitter netwerkcomité), Leen van Assche (CGG Andante), Johan Deforche (PZ Broeders Alexianen Boechout), Nicole Van Houtven (Vzw

Nadere informatie

ADVIES INZAKE HET ONTWERP VAN SAMENWERKINGSAKKOORD MET BETREKKING TOT JONGEREN MET EEN PSYCHIATRISCHE PROBLEMATIEK DIE EEN DELICT HEBBEN GEPLEEGD

ADVIES INZAKE HET ONTWERP VAN SAMENWERKINGSAKKOORD MET BETREKKING TOT JONGEREN MET EEN PSYCHIATRISCHE PROBLEMATIEK DIE EEN DELICT HEBBEN GEPLEEGD FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU Directoraat-generaal Organisatie gezondheidszorgvoorzieningen NATIONALE RAAD VOOR ZIEKEN- HUISVOORZIENINGEN. BRUSSEL, 12/10/2006 Afdeling

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team

Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team Kader Veel vraag naar samenwerking tussen gezondheidszorg en VDAB/GTB Past binnen functie 3: rehabilitatieteams die werken rond herstel en sociale inclusie,

Nadere informatie

Bijlage 1: GGz-triagewijzer

Bijlage 1: GGz-triagewijzer Bijlage 1: GGz-triagewijzer Voor deze generieke module is een GGz-triagewijzer ontwikkeld, op basis waarvan de GGz-triagist in kan schatten welke hulpverlening een persoon nodig heeft, op welk moment (urgentie)

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (10/10) 2. Verwelkoming Jaak Roosens. 3. Ter info. VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 14 NOVEMBER '13

1. Opvolging vorig verslag (10/10) 2. Verwelkoming Jaak Roosens. 3. Ter info. VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 14 NOVEMBER '13 VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 14 NOVEMBER '13 Aanwezigen: Jan Mampuys (voorzitter netwerkcomité), Jan Bogaerts (PZ Sint-Amedeus), Johan Deforche (PZ Broeders Alexianen Boechout), Marc Leysen (PZ Sint-Amedeus),

Nadere informatie

Eerstelijnspsychologische functie

Eerstelijnspsychologische functie Eerstelijnspsychologische functie Leen Ballieu Isabel Debuysere Katrien De Wilde Jan Van den Eeden 2 en 16 februari 2017 3 Regio s Netwerk Accolade: Regio Ieper Diksmuide Netwerk Het PAKT Netwerk Noolim:

Nadere informatie

ZUIDOOST BRABANT ZONDER ZELFMOORD SLUITENDE AANPAK SUÏCIDEPREVENTIE ZUIDOOST-BRABANT V1.0

ZUIDOOST BRABANT ZONDER ZELFMOORD SLUITENDE AANPAK SUÏCIDEPREVENTIE ZUIDOOST-BRABANT V1.0 ZUIDOOST BRABANT ZONDER ZELFMOORD SLUITENDE AANPAK SUÏCIDEPREVENTIE ZUIDOOST-BRABANT V1.0 Ondergetekenden: INTENTIEVERKLARING KETENZORG SUÏCIDEPREVENTIE ZUIDOOST-BRABANT GGD: vertegenwoordigd door mw.

Nadere informatie

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Eén gezin één plan Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Inhoud De oproep Context en beleidskeuzes Finaliteit van de oproep: één gezin, één plan Samenstelling en uitbouw

Nadere informatie

Family Justice Center Mechelen Korte Keten. Raadscommissie Welzijn 08/05/2017

Family Justice Center Mechelen Korte Keten. Raadscommissie Welzijn 08/05/2017 Family Justice Center Mechelen Korte Keten Raadscommissie Welzijn 08/05/2017 1 Korte Keten? Partners Korte Keten Bevindingen na 4 jaar Korte Keten Doorontwikkeling naar Family Justice Center 2 Korte Keten

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek, deeltijdbehandeling en kliniek /opname Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek

Nadere informatie

Diagnostiek bij kinderen van 0 tot 6 jaar en hun gezin. OOOC Ter Heide Lieke van Cann Cathérine Van de Kerckhof OOOC.

Diagnostiek bij kinderen van 0 tot 6 jaar en hun gezin. OOOC Ter Heide Lieke van Cann Cathérine Van de Kerckhof OOOC. Diagnostiek bij kinderen van 0 tot 6 jaar en hun gezin OOOC Ter Heide Lieke van Cann Cathérine Van de Kerckhof OOOC OOOC = onthaal observatie oriëntatie Capaciteit: 17 bedden Reguliere werking: Achter

Nadere informatie

1. Opvolging verslag (21/02)

1. Opvolging verslag (21/02) VERSLAG NETWERKCOMITÉ SaRA 14 MAART '13 Aanwezigen: Ann Van De Vloet (Uilenspiegel), Nicole Van Houtven (voorzitter netwerkplatform functie 2b), Menno Fransen (TSEDEK netwerkstuurgoeplid RIZIV-conventies),

Nadere informatie

OVERGANG ONLINE NAAR AMBULANT

OVERGANG ONLINE NAAR AMBULANT OVERGANG ONLINE NAAR AMBULANT Binnen een geïntegreerd model van geestelijke gezondheidszorg volgens het stepped care model (getrapte zorg) kan er best gestreefd worden naar een vloeiende overgang tussen

Nadere informatie

De Fase 4. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor mensen met depressie

De Fase 4. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor mensen met depressie P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l De Fase 4 Afdeling voor mensen met depressie Stationsstraat 22 C 2570 Duffel tel: 015 30 40 30 www.pz-duffel.be Informatie Wie kan bij ons terecht? 3 Behandelmodel

Nadere informatie

Overzicht van de voorstelling

Overzicht van de voorstelling Voorstelling Zorgtraject Persoonlijkheidsstoornissen Noord-West-Vlaanderen Q&A werkgroep Brussel, 19 maart 2015 Dumarey Fanny Psycholoog Gedragstherapeut Coördinator Zorgtraject Persoonlijkheidsstoornissen

Nadere informatie

Netwerk Crisishulp 18 Regio Mechelen Situering en toelichting.

Netwerk Crisishulp 18 Regio Mechelen Situering en toelichting. Marc Van Echelpoel Netwerk Crisishulp 18 Regio Mechelen Situering en toelichting. Binnen de ontwikkelingen van de integrale jeugdhulpverlening wordt dit jaar en volgend jaar per arrondissement een netwerk

Nadere informatie

Het Psychiatrische Expertiseteam, op de brug tussen de eerstelijnszorg en de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg

Het Psychiatrische Expertiseteam, op de brug tussen de eerstelijnszorg en de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg Het Psychiatrische Expertiseteam, op de brug tussen de eerstelijnszorg en de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg Uitwisseling Innovatieve Praktijken FOD Volksgezondheid 2 februari 2017 Filip Desmit

Nadere informatie

Beter worden doe je thuis!

Beter worden doe je thuis! Beter worden doe je thuis! De kliniek en het fact team Jeanette de Grand Henk Hut Irene de Paepe Wie zijn wij?? Henk Hut manager intensieve zorg langdurende psychiatrie. Irene de Paepe verpleegkundig specialist

Nadere informatie

Zorg 24 Tienen Hoegaarden

Zorg 24 Tienen Hoegaarden Zorg 24 Tienen Hoegaarden Inhoud Voorstelling team Inleiding Partners Regio Doelgroep Taken projectcoördinator Taken zorgcoach 5 casusbesprekingen Samenvatting diensten 24 uurszorggarantie met zorgcoach

Nadere informatie

Kortdurende Behandeling. Afdelingsbrochure

Kortdurende Behandeling. Afdelingsbrochure Afdelingsbrochure HET PZ SINT-CAMILLUS Het PZ Sint-Camillus is een acuut psychiatrisch ziekenhuis opgericht in 1936 door de Mariazusters van Franciscus van Waasmunster. Het PZ Sint-Camillus beschikt over

Nadere informatie

Topklinisch Centrum voor Korsakov. en alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen. Informatie voor verwijzers

Topklinisch Centrum voor Korsakov. en alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen. Informatie voor verwijzers Topklinisch Centrum voor Korsakov en alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen Informatie voor verwijzers Via deze folder willen wij u graag nader kennis laten maken met de behandelmogelijkheden van het

Nadere informatie

1. Opvolging vorige verslagen (08/03/2016 en 14/04/2016)

1. Opvolging vorige verslagen (08/03/2016 en 14/04/2016) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 1 31 MEI '16 Aanwezig: Wim Vanspringel (voorzitter functie 1), Marleen Van Staey (Similes), Anne Grimon (CGG Andante), Mia Gys (CAW Antwerpen), Ann Van Pelt (CAW Antwerpen),

Nadere informatie