GROOT PARTNEROVERLEG SARA - 5 JUNI 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GROOT PARTNEROVERLEG SARA - 5 JUNI 2014"

Transcriptie

1 GROOT PARTNEROVERLEG SARA - 5 JUNI 2014 Realisaties b innen Fu n c t ie 1 Ontwikkeling en va n M TA S a m enwerking m et S a R A - n et werk C ijfergeg evens

2 A. REALISATIES BINNEN FUNCTIE 1 Binnen het netwerk van SaRA maakte MTA De Vliering een bundeling van haar aanbod: Vormingsaanbod: vorming en supervisie. In 2014 is er geen tussenkomst meer van SEL Amberes. Zorgaanbod advies/wegwijzer : via een centraal telefoonnr 0477/ en een mailadres (sara.wegwijzer@gmail.com). Opvolging themagroep: afspraken met SEL Amberes omtrent de organisatie van een Multi Disciplinair Overleg psychiatrie (MDO -psy) Gezamenlijke bekendmaking naar eerstelijnsdiensten: We trachten de communicatiekanalen t.a.v. huisartsen, verslavingszorg, organisaties binnen de eerste lijn verder uit te bouwen (zie evaluatie)

3 CIJFERGEGEVENS FUNCTIE 1: VORMING EN COACHING 50 u supervisie aan gezinshelpsters van verschillende organisaties: circa 214 hulpverleners 43 u vorming betreft ziektebeelden en/of basishouding: circa 280 hulpverleners vanuit de eerstelijn en 30 studenten.

4 CIJFERGEGEVENS FUNCTIE 1: WEGWIJZER EN ADVIES TELEFOON Wegwijzer en advies telefoon: advies wegwijzer combi tel mail workload Totaal 2013 Totaal Er zijn 6 adviezen op verplaatsing geweest. Verwijzers: huisarts CAW Thuiszorg justitie OCMW Mut. familie cliënt Andere

5 B. ONTWIKKELINGEN FUNCTIE 2B 2013 was een overgangsjaar voor het personeel van psychiatrische thuiszorg en het nieuwe, gedetacheerde personeel voor MTA. Vanaf 2 mei 2014 startten de mobiele teams Antwerpen langdurende zorg (MTA) (folder ter beschikking).

6 TWEE TEAMS, ÉÉN CENTRALE AANMELDING aanmeldingsnummer : De centrale aanmelder is verantwoordelijk voor de aanmelding en intakeprocedure van MTA: Evaluatie: we evalueren regelmatig deze nieuwe functie met de stuurgroep en het netwerkplatform. Aan de hand van feedback van verwijzers en obv ervaringen van onze aanmeldingsmedewerkers trachten we deze functie zo pragmatisch mogelijk uit te werken en de communicatie zo duidelijk en goed mogelijk te organiseren. We proberen nu nieuwe afspraken uit, maar moeten de tijd nemen om deze functie zo optimaal mogelijk uit te werken. We moeten dit ook blijven evalueren omdat door de verzadiging van de teams de aanmeldingsprocedure ook zal veranderen. Afstemming met de afdelingen van PZ en verbeteren Communicatie en bereikbaarheid verbeteren

7 INCLUSIECRITERIA Het afgelopen jaar hebben we bij elke aanmelding zo zorgvuldig mogelijk een inschatting gemaakt rond de inclusie van de cliënten. We richten ons op cliënten die langdurig en in ernstige mate nood hebben aan ondersteuning omdat ze het anders erg moeilijk zouden hebben om zelfstandig te blijven wonen. waarbij het niet alleen goed zou zijn dat er eens iemand langskomt maar cliënten waarbij het nódig is dat er iemand langskomt, omdat ze zich anders zouden verwaarlozen, niet wassen, geen medicatie nemen, niet langs de arts gaan, hun inspuiting niet gaan halen, geen eten zouden maken, niet buiten zouden komen, hun administratie niet opvolgen, enz die (zo leert ons de ervaring) vaak uit een lange ziekenhuisopname komen. Evaluatie: Zelden worden er personen van buiten de regio of van een te hoge leeftijd aangemeld. Wat blijkt is dat niet zozeer de diagnose ervoor zorgt dat iemand geïncludeerd kan worden dan wel de zorgbehoefte en de motivatie van de cliënt.

8 SAMENWERKING SHM EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG ANTWERPEN (SSEGA) De doelgroep van het SSeGA-project: Cliënten met een ernstige psychiatrische stoornis die gehuisvest zijn in de SHM Antwerpen. De aanmelding gebeurt op aanvraag van de 3 SHM s in Antwerpen: Woonhaven, ABC, De Ideale Woning. De doelstellingen zijn vooral Overlast beperken Uithuiszetting voorkomen Assessment, risk-management, diagnosestelling adviesverlening,... Herstelproces bevorderen van cliënten Bemoeizorg, trachten bereiken en verleiden van zorgwekkende zorgmijders, vinger aan de pols houden,

9 BEGELEIDING De begeleiders nemen bij de begeleiding de ondersteuning op alle levensdomeinen op samen met de cliënt. Huidig gebruik van het begeleidingsplan om het herstelproces van de cliënten te bevorderen. Onze methodiek en visie is presentie -, herstel- en krachtgericht. Implementatie Herstel Actie Plan door de Link in het najaar van 2014 / implementatie Systematisch Rehabilitatie Handelen door De Vliering in Crisiskaart en crisisplan : momenteel werken we met een eerste versie. Deze wordt ge -update, rekening houdend met de herstelgedachte.

10 OPSCHALING VAN ZORG Ieder is begeleider van één bepaalde cliënt, maar er kan ook een gedeelde caseload zijn bij deze opgeschaalde zorg. Met de werking van MTA hebben we de mogelijkheid om de zorg op te schalen aan de hand van de FACT -werking indien de cliënten een (tijdelijk) intensievere ondersteuning nodig hebben. Deze cliënt wordt dan met het ganse team op de briefing besproken. Evaluatie: is zeer effectief. We hebben het gevoel dat we sommige opnames kunnen voorkomen, dat cliënten sneller naar huis kunnen en dat de overgangen vlotter kunnen verlopen. De regelmatige briefings en de gedeelde caseload worden als een meerwaarde ervaren door cliënten en begeleiders.

11 AFRONDING Zorgvuldigheid is geboden In wederzijds overleg met cliënt, zijn netwerk en het team Mogelijkheid van vinger aan de pols. Evaluatie: Blijft een continue aandachtspunt. We zullen hiervoor nog duidelijk criteria moeten uitwerken. Dit vooral om de wachtlijst in de toekomst tegen te gaan, maar eveneens om langdurige zorg en ondersteuning te kunnen blijven aanbieden voor die cliënten die het nodig hebben. Gezien we pas in mei 2013 zijn opgestart is er nog weinig sprake van afronding

12 ELEKTRONISCH PATIËNTEN DOSSIER De MTA s hebben hard gewerkt om dit instrument te implementeren. Vanaf 2 mei 2013 zijn we begonnen met de voorbereidingen: praktische werking, internetverbinding, dongels, aankoop laptops.. Om dan vanaf 1 januari effectief van start te gaan met het EPD. Het gebruik van de laptop bij cliënten vraagt de nodige aanpassingen in houding en communicatie. Evaluatie: Voor de communicatie tussen de teams en binnen het eigen team is het zeker een verbetering. Volgend jaar kunnen we de volledige cijfergegevens raadplegen. Voornemen: we blijven hierin investeren om zo nauwkeurig mogelijk met EPD te werken zodat we het instrument optimaal kunnen gebruiken.! De lamentabele 3G verbinding zorgt voor de nodige ongemakken op het secretariaat en ion het mobiel werken.

13 BUITENLANDSE STAGES Birmingham Utrecht Evaluatie: zeer nuttig en leerrijke stages gehad. Onlangs organiseerde MTA een gezamenlijke terugkoppeling van de deze stages naar de 2b-teams, Dr Van Hecke (2a) en netwerkcoördinatoren. Er komen zeer boeiende reflecties uit om in de toekomst MTA verder te ontwikkelen.

14 ERVARINGSDESKUNDIGE (BGE) In het team werkt van bij de aanvang halftijds een ervaringsdeskundige (BGE) mee. Deze functie heeft volgende doelen : De BGE ondersteunt en begeleidt cliënten in hun herstelproces vanuit dit interdisciplinair team mogelijks door middel van huisbezoeken; De BGE ondersteunt het team en de cliënten met advies gebaseerd op eigen ervaringen; De BGE werkt mee aan de ontwikkeling van de nieuwe beroepsgroep van Ervaringsdeskundigen in de GGZ in Vlaanderen; De BGE organiseert en begeleidt de herstelwerkgroep binnen de organisatie van de vzw. Evaluatie: Deze functie wordt door de beide teams als een sterke meerwaarde ervaren op alle bovenstaande gebieden. Aandachtspunt: het mee bewaken van kerntaken en een goed evenwicht vinden tussen het deelnemen aan verschillende overlegorganen.

15 BELEIDSMATIGE ONTWIKKELINGEN Naast het cliëntgericht werken, werden er in 2013 tal van beleidsmatige thema s binnen het netwerk van SaRA uitgewerkt: - Installatie gemeenschappelijke stuurgroep Mobiel Team Antwerpen langdurende zorg zodat beleidsbeslissingen genomen worden in onderling overleg en beide teams dus een afgestemde koers varen - Intervisie met de artsen van het MTA om een één-sporenbeleid uit te werken. Hier ontwikkelen we visie betreft de aanmelding en intake, de doelgroep, de samenwerking met de ziekenhuizen. - Evaluatieonderzoek HoNOS: Start in mei 2014, einde voorzien half juni Vragenlijst voor cliënten, vragenlijsten voor begeleider

16 C. SAMENWERKING MET SARA a. F1: coaching en vorming i. Coaching: OK, beter dat het nu door de centrale aanmelders gedaan worden. Zij schatten ineens in wat de rol van MTA al dan niet kan zijn. ii. MDO: Het is een fijne samenwerking bij het organiseren van MDO. Psy MDO hebben we nog niet veel gedaan. iii. Vormingen: goede afspraken gemaakt, evaluatie was OK. Goede verdeling gemaakt. Wel een vraag naar middelen omdat vanaf 2014 de organisaties het zelf moeten voorzien. b. F2: samenwerking SHM i. Buiten sociaal stelsel: Deze overeenkomsten zijn niet allemaal vlotjes verlopen omdat er binnen de ziekenhuizen en hun sociale diensten niet altijd duidelijke afspraken werden gemaakt. Ondertussen zijn er duidelijke en concrete richtlijnen afgesproken. ii. Versnelde doorstroom: volop in ontwikkeling, evaluatie zal volgen na de eerste reeks aanmeldingen via versnelde toewijzing. c. F3: trajectbegeleiders: voorstellingen zijn gebeurd. Samenwerking verloopt heel vlot. a. F4: ziekenhuizen: i. BOR afspraken zijn gemaakt en na enkele evaluaties en aanpassingen is er nu een duidelijke werking voorop gesteld. BOR-bedden gebruiken gaat heel vlot. Cliënten kunnen opgenomen indien echt nodig, MTA blijft opvolgen zodat de opname na enkele dagen terug kan afgerond worden. Verdere evaluatie zal gebeuren op het netwerkplatform F4 eind juni. ii. Afstemming met de ziekenhuizen in aanmeldingsfase dient nog verder uitgewerkt te worden. De PZ en kunnen meer betrokken worden in het netwerk -verhaal.

17 VERDERE SAMENWERKING MET SARA MTA maakt ook met de andere partners binnen de eertselijnsvoorzieningen samenwerkingsafspraken: - Huisartsen en ambulante psychiaters: blijft een uitdaging. Samenwerking zullen we casuïstisch ontwikkelen - Thuisverpleegkundigen (o.a. voor het toedienen van medicatie volgens de puente-methodiek); - Woonbegeleiding CAW; - OCMW s; - Trajectbegeleiding GTB/VDAB; referentiepersonen aangeduid in elk MTA - Verslavingszorg; uitwisselingsstages zijn gebeurd om een structurele samenwerking verder te kunnen uitwerken op individueel casusniveau.

18 D. CIJFERGEGEVENS VANAF 2 MEI 2013 Diagnose: we kunnen geen exacte cijfers weergeven owv het registratiesysteem dat pas actief is sinds 1 jan We zien echter wel dat de 4 groepen psychiatrische stoornissen vertegenwoordigd zijn. Stemmingsproblematiek: depressieve en bipolaire stoornissen Aan middelen gebonden stoornissen Persoonlijkheidsstoornissen Psychotische stoornissen

19 AANMELDINGEN EN INTAKE Overdracht PZT naar MTA op 2 mei cliënten naar MTA De Vliering - 16 naar MTA De Link Er worden 54 cliënten opgevolgd binnen het SSeGA-project Vanaf 2 mei 2013 tot 31 maart 2014 gelden volgende cijfers voor beide teams MTA De Link en De Vliering. Aantal aanmeldingen: 329 Aantal intakes: 262 Gestarte begeleidingen: 186

20 VERWIJZERS VAN DE AANVRAGEN We kunnen geen exacte cijfers weergeven owv het registratiesysteem dat pas actief is sinds 1 jan We zien echter wel een tendens in de verwijzende instanties. Psychiatrische ziekenhuizen : 50% Psychiater: 10% Huisarts: 10% CGG : 10% CAW: 10% OCMW: 5% Andere eerstelijn voorzieningen: 5%

21 AANTAL BEGELEIDINGEN Aantal gestarte begeleidingen door De Vliering: 81 De Link: 105 Op 31 maart begeleidt MTA De Vliering 160 cliënten, waarvan 54 voor SSeGA. De Link 112 cliënten

22 ONTSLAGGEGEVENS Aantal gestopte begeleidingen : De Vliering: 18 cliënten De Link: 12 cliënten

23 TIJDELIJKE HEROPNAMES Aantal langdurige opname zonder voorafgaande BOR: De Vliering: 4 De Link: 14 BOR met verdere opvolging van MTA tijdens de opname: De Vliering: 19 De Link: 6 Na BOR nog een langere opname noodzakelijk: De Vliering: 7 De Link: 3

24 E. WAT MISSEN WE NOG? Een kantoorruimte in Antwerpen centrum en in de richting van Berendrecht FACT-bord Meer psychiater -uren (De Vliering)

25 EN WAT HEBBEN WE AL WEL! Het is een overgangsjaar geweest met veel successen en goede ontwikkelingen, ook veel kinderziektes en er nood aan veel overleg om goede aanpassingen uit te werken. We zullen voldoende tijd nemen om verdere goede praktijken te blijven evalueren.

Groot Partneroverleg SaRA: Kick-off mobiele teams Antwerpen. donderdag 2 mei 13

Groot Partneroverleg SaRA: Kick-off mobiele teams Antwerpen. donderdag 2 mei 13 Groot Partneroverleg SaRA: Kick-off mobiele teams Antwerpen donderdag 2 mei 13 Programma Welkomstwoord en inleiding; door Jan Mampuys (covoorzitter SaRA) Voorstelling concrete realisaties van SaRA tot

Nadere informatie

Opendeur bij SSeGA. opendeur bij SSeGA

Opendeur bij SSeGA. opendeur bij SSeGA Opendeur bij SSeGA Overzicht SHM Introductie Vaststelling Nood SSeGA-project Opzet Aanpak Cijfers Ervaringen SSeGA Partners Sociaal Wonen Geestelijke Gezondheidszorg Financiering 3,2 vte en 3u psychiater

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen

Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen Samenwerkingsverband Shm en Ggz Antwerpen Vaststelling bij Sociale dienst van Sociale huisvestingmaatschappijen (SHM) Belangrijke groep bewoners kampen met ernstige psychische problemen. Of er is een

Nadere informatie

Mobiel Crisis Team Antwerpen

Mobiel Crisis Team Antwerpen Mobiel Crisis Team Antwerpen Wie zijn we? Wat doen we? Wat drijft ons? Overzicht Voorstelling van het MCTA 1. Onze plaats binnen het acuut traject 2. Regio 3. Doelgroep 4. Aanmelding en werking 5. 2014

Nadere informatie

Opendeur bij SSeGA. Marianne Destoop Ellen Berghmans Wim Phlix. opendeur bij SSeGA

Opendeur bij SSeGA. Marianne Destoop Ellen Berghmans Wim Phlix. opendeur bij SSeGA Opendeur bij SSeGA Marianne Destoop Ellen Berghmans Wim Phlix Overzicht SHM Introductie Vaststelling Nood SSeGA-project Opzet Aanpak Cijfers Ervaringen SSeGA Partners Sociaal Wonen Geestelijke Gezondheidszorg

Nadere informatie

Mobiele teams in Zuid-West- Vlaanderen stand van zaken

Mobiele teams in Zuid-West- Vlaanderen stand van zaken Mobiele teams in Zuid-West- Vlaanderen stand van zaken 1 juni 2015 door Soetkin Kesteloot, Netwerkcoördinator Z-W-Vl Inleiding Hervormingen in geestelijke gezondheidszorg (art. 107) Voor doelgroep volwassenen

Nadere informatie

3/06/2016. SSeGA. Samenwerkingsverband Sociale huisvestingsmaatschappijen en geestelijke Gezondheidszorg Antwerpen. partners. Sociaal Wonen.

3/06/2016. SSeGA. Samenwerkingsverband Sociale huisvestingsmaatschappijen en geestelijke Gezondheidszorg Antwerpen. partners. Sociaal Wonen. SSeGA Samenwerkingsverband Sociale huisvestingsmaatschappijen en geestelijke Gezondheidszorg Antwerpen partners Sociaal Wonen Welzijn 1 Sociaal wonen in Vlaanderen Sociale huisvestingsmaatschappijen 6%

Nadere informatie

Overleg netwerkcoördinatoren en teamleiders -

Overleg netwerkcoördinatoren en teamleiders - Overleg netwerkcoördinatoren en teamleiders - 23 oktober 14 - VRAAGSTELLING: TEMPLATE MOBIELE EQUIPES 2014 1. Rubriek aanmeldingen, intake en inclusie Nood aan goede definities: aanmelding-intake-inclusie

Nadere informatie

INFOBROCHURE MOBIEL TEAM ANTWERPEN DE VLIERING. DE V LIER ING p s y chiat rische z org in de samenle ving VZW

INFOBROCHURE MOBIEL TEAM ANTWERPEN DE VLIERING. DE V LIER ING p s y chiat rische z org in de samenle ving VZW INFOBROCHURE MOBIEL TEAM ANTWERPEN DE VLIERING VZW DE V LIER ING p s y chiat rische z org in de samenle ving INHOUD Wat doen we? 5 Wie zijn we? 6 Wat verwachten we van jou voor de opstart van MTA? 7 Hoe

Nadere informatie

Trefdag Uithuiszetting

Trefdag Uithuiszetting Trefdag Uithuiszetting 1 juni 18 Woonhaven Antwerpen cvba Frank Lejeune Steven Wouters Wim Phlix www.woonhaven.be Preventie uithuiszetting bij Woonhaven Antwerpen Agenda Sociale dienst Preventief huisbezoek

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (4/11/2014)

1. Opvolging vorig verslag (4/11/2014) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 1 6 JANUARI '15 Aanwezig: Joris Housen (netwerkcoördinator), Karolien Weemaes (netwerkcoördinator), Mia Gys (CAW Antwerpen), Geert Vandendriessche (VDIP), Dirk Meeus (CGG

Nadere informatie

RESULTATEN VIP² GGZ CGG PRISMA VZW -

RESULTATEN VIP² GGZ CGG PRISMA VZW - RESULTATEN VIP² GGZ 2017 - CGG PRISMA VZW - VISIE & AANPAK KWALITEIT TE MONITOREN EN TE VERBETEREN Kwaliteitszorg is een belangrijk thema binnen de werking van ons centrum. Het verbeteren van de kwaliteit

Nadere informatie

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Info avond SEL Waasland 24 mei 2012 Sint-Niklaas Stefaan Baeten Directeur psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus Historische context

Nadere informatie

tractor 30 maart 2011 ACT Assertive Community Treatment

tractor 30 maart 2011 ACT Assertive Community Treatment tractor 30 maart 2011 ACT Assertive Community Treatment Behandelmethodiek die door haar specifieke aanpak patiënten met psychisch lijden wil helpen bij het: Bevorderen van herstel en rehabilitatie Bevorderen

Nadere informatie

Brainstorming Rond Zorgplanning Welkom!

Brainstorming Rond Zorgplanning Welkom! Brainstorming Rond Zorgplanning 2018 Welkom! Brainstorming Rond Zorgplanning 2018 Welkom Waarom of waarvoor zit ik hier? Wat is het probleem? Cliëntenbureau Waarom hebben we jullie uitgenodigd? Brainstorming

Nadere informatie

Sociaal centrum De Wilg

Sociaal centrum De Wilg Sociaal centrum De Wilg Begeleiding van mensen met psychiatrische problemen Wat is sociaal centrum De Wilg? Sociaal centrum De Wilg begeleidt OCMW-klanten met psychiatrische problemen. Die mensen vragen

Nadere informatie

SITUERING. - Er was eens. CLUB 107

SITUERING. - Er was eens. CLUB 107 mobiel team SITUERING - Er was eens. CLUB 107-9 oktober 2015: - eerste netwerkforum Ggalimero - 2b: uitwisseling ervaringen opstart mobiel team De Link (Sara netwerk) - samenstelling werkgroep 2b maandelijkse

Nadere informatie

POZAH PSYCHIATRISCHE ONDERSTEUNING EN ZORGTRAJECT VOOR ASIELZOEKERS AAN HUIS

POZAH PSYCHIATRISCHE ONDERSTEUNING EN ZORGTRAJECT VOOR ASIELZOEKERS AAN HUIS POZAH PSYCHIATRISCHE ONDERSTEUNING EN ZORGTRAJECT VOOR ASIELZOEKERS AAN HUIS 29 november 2017 Cindy Baillieu Situering AMIF project (vroegere Europees Vluchtelingen Fonds) Samenwerking FedAsil & St. Alexius

Nadere informatie

The M -Team : uw mobiele partner in herstelgerichte zorg!?

The M -Team : uw mobiele partner in herstelgerichte zorg!? The M -Team : uw mobiele partner in herstelgerichte zorg!? Mobiel Team GGZ Leuven-Tervuren Vestigingsplaats Minderbroedersstraat NVKVV 21 maart Wim Cornelis Josine Stouten Kaat Ghyselen Herstelgerichte

Nadere informatie

NETWERKPUNT. Voorstelling Art. 107 regio Mechelen 9 oktober 2015

NETWERKPUNT. Voorstelling Art. 107 regio Mechelen 9 oktober 2015 NETWERKPUNT Voorstelling Art. 107 regio Mechelen 9 oktober 2015 Het PAKT: regio NETWERKPUNT Medewerkers: Sofie Wybo & Liesbeth Reynders Start: april 2012 1.5VTE Doelpubliek: hulp- en dienstverleners Regio:

Nadere informatie

preventie, promotie ggz, vroegdetectie, screening en diagnosestelling (Functie 1)

preventie, promotie ggz, vroegdetectie, screening en diagnosestelling (Functie 1) preventie, promotie ggz, vroegdetectie, screening en diagnosestelling (Functie 1) Preventie, promotie ggz, vroegdetectie, screening en diagnosestelling (F1) Kernboodschap: Samen nieuwe wegen bouwen zodat

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (21/3)

1. Opvolging vorig verslag (21/3) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B 23 MEI '13 Aanwezigen: Nicole Van Houtven (Mobiel team Antwerpen De Link en voorzitter netwerkplatform functie 2b), Patricia De Pauw (SC De Wilg OCMW Antwerpen), Tine

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag 24/3

1. Opvolging vorig verslag 24/3 VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 15 MEI '14 Aanwezigen Anneleen Malcorps (MTA De Vliering), Marleen Geentjens (IBW De Sprong, PZ Bethanië en PVT De Landhuizen), Joris Van de Wouwer

Nadere informatie

CGG VAGGA. Afdeling Volwassenen en ouderenzorg

CGG VAGGA. Afdeling Volwassenen en ouderenzorg VAGGA vzw Centrale aanmelding forensisch cliënteel Inleiding CGG Vagga wil zijn verantwoordelijkheid opnemen en ons zorgaanbod openstellen voor mensen die met justitie in aanraking kwamen en verplicht

Nadere informatie

Overzicht van de voorstelling

Overzicht van de voorstelling Voorstelling Zorgtraject Persoonlijkheidsstoornissen Noord-West-Vlaanderen Q&A werkgroep Brussel, 19 maart 2015 Dumarey Fanny Psycholoog Gedragstherapeut Coördinator Zorgtraject Persoonlijkheidsstoornissen

Nadere informatie

Sociaal centrum De Wilg Begeleiding van mensen met psychiatrische problemen

Sociaal centrum De Wilg Begeleiding van mensen met psychiatrische problemen Sociaal centrum De Wilg Begeleiding van mensen met psychiatrische problemen Wat is sociaal centrum De Wilg? Sociaal centrum De Wilg begeleidt OCMW-klanten met psychiatrische problemen. Die mensen vragen

Nadere informatie

Zakboek FACT. Flexible Assertive Community Treatment. Remmers van Veldhuizen. Zorg in de wijk voor mensen met ernstige psychiatrische problemen

Zakboek FACT. Flexible Assertive Community Treatment. Remmers van Veldhuizen. Zorg in de wijk voor mensen met ernstige psychiatrische problemen Zakboek FACT Flexible Assertive Community Treatment Zorg in de wijk voor mensen met ernstige psychiatrische problemen Remmers van Veldhuizen De Tijdstroom, Utrecht De Tijdstroom uitgeverij, 2016. De auteursrechten

Nadere informatie

Verontschuldigd: Nicole Van Houtven (IBW De Link), Yves Kempeneers (IBW De Vliering), Joris Housen (Netwerkcoördinator

Verontschuldigd: Nicole Van Houtven (IBW De Link), Yves Kempeneers (IBW De Vliering), Joris Housen (Netwerkcoördinator VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 5 29 NOVEMBER '12 Aanwezigen: Herwig Uytterlinde (IBW Antwerpen), Ingrid Van Lier (PVT Hoge Beuken), Monique Lowyck (Similes), Rob De Winter (CAW Metropool/ ROSA+), Marleen

Nadere informatie

Mobiele Teams Langdurige Zorg

Mobiele Teams Langdurige Zorg Mobiele Teams Langdurige Zorg Netwerk GG Aalst-Dendermonde-Sint-Niklaas 25/01/2019 Dendermonde Wat is een MTLZ? - Een multidisciplinair samengesteld team - dat langdurig begeleiding aan huis biedt (visie:

Nadere informatie

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken

Naar een betere geestelijke gezondheidszorg. door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Naar een betere geestelijke gezondheidszorg door de realisatie van zorgcircuits en netwerken Studiedag GEPS 13/07/2017 Vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Situering 2002: algemene

Nadere informatie

Vlaams Indicatoren Project VIP² GGZ: Vlaamse Patiënten Peiling psychiatrische afdeling

Vlaams Indicatoren Project VIP² GGZ: Vlaamse Patiënten Peiling psychiatrische afdeling Vlaams Indicatoren Project VIP² GGZ: Vlaamse Patiënten Peiling psychiatrische afdeling Het Vlaams Indicatorenproject voor Patiënten en Professionals in de Geestelijke Gezondheidszorg (VIP² GGZ) meet aspecten

Nadere informatie

4. JAARPLAN BEGROTING INDICATOREN 2012 Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg JAARPLAN 2012

4. JAARPLAN BEGROTING INDICATOREN 2012 Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg JAARPLAN 2012 4. JAARPLAN BEGROTING INDICATOREN 2012 Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg DAGG vzw, Guffenslaan 22-3500 Hasselt Adelberg 31-3920 LOMMEL Tel. 011 54 72 43 - Fax. 011 54 72 44 e-mail: administratie@dagg-cgg.be

Nadere informatie

PRIT praat INTERSECTORAAL. 12 december 2013

PRIT praat INTERSECTORAAL. 12 december 2013 PRIT praat INTERSECTORAAL 12 december 2013 Wie is de persoon met een psychische kwetsbaarheid of psychiatrische problematiek? Enkele cijfers (Itinera) Als 3 willekeurige Belgen rond een tafel zitten,

Nadere informatie

II. Opvolging omschrijving eenheden (o.m. toevoeging PAAZ Klina)

II. Opvolging omschrijving eenheden (o.m. toevoeging PAAZ Klina) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 4 28 JUNI '13 Aanwezigen: Francis De Groot (PZ Broeders Alexianen voorzitter netwerkplatform functie 4), Martie Mol (De Evenaar), Marc Leysen (PZ Sint-Amedeus), Hugo Pietermans

Nadere informatie

2. Ervaringen van ervaringsdeskundigen in de MTA s (door Annick Beyers en Elke Van Gompel)

2. Ervaringen van ervaringsdeskundigen in de MTA s (door Annick Beyers en Elke Van Gompel) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B DATUM 13/03/2014 Aanwezig: Nicole Van Houtven (Vzw De Link en voorzitter netwerkplatform functie 2B ), Karolien Weemaes (netwerkcoördinator SaRA), Joris Housen (netwerkcoördinator

Nadere informatie

EINDRAPPORTAGE Samenwerking Pegode Servicepunt vrijwilligerswerk Antwerpen

EINDRAPPORTAGE Samenwerking Pegode Servicepunt vrijwilligerswerk Antwerpen EINDRAPPORTAGE 2016 Samenwerking Pegode Servicepunt vrijwilligerswerk Antwerpen Inhoudstafel eindrapportage 2016 Inleiding 1. Globaal overzicht cijferrapportage 1.1 Aantal intakes per doorverwijzende instantie

Nadere informatie

De effectieve samenwerking tussen de gespecialiseerde crisisopvang voor middelenmisbruik en de mobiele crisisteams

De effectieve samenwerking tussen de gespecialiseerde crisisopvang voor middelenmisbruik en de mobiele crisisteams De effectieve samenwerking tussen de gespecialiseerde crisisopvang voor middelenmisbruik en de mobiele crisisteams CrEM AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV MCT Noord-West-Vlaanderen Samenwerking CrEM-MCT Samenwerking

Nadere informatie

(Net)werking van een PAAZ

(Net)werking van een PAAZ (Net)werking van een PAAZ Frederic Ulburghs (hoofverpleegkundige) en Henrik Palmans (psychiatrisch verpleegkundige) Voorstelling PAAZ Enkele cijfers: +/- 13 FTE verpleegkundigen +/- 3 FTE psychologen +/-

Nadere informatie

Naar een betere GGZ door de realisatie van zorgcircuits en zorgnetwerken

Naar een betere GGZ door de realisatie van zorgcircuits en zorgnetwerken Forum Netwerk GGZ Kempen 1. Verbreding en verdieping projecten Psy 107 2. Aanmeldingsteam 3. vanuit een getrapt zorgmodel 4. Woonzorgloket 5. Vragen? Inspiratie! Verbreding en verdieping projecten Psy

Nadere informatie

Checklist voor kwaliteit van de uitvoering van de groep Daar waar groep vermeld staat kan ook cursus of training gelezen worden.

Checklist voor kwaliteit van de uitvoering van de groep Daar waar groep vermeld staat kan ook cursus of training gelezen worden. Checklist voor kwaliteit van de uitvoering van de groep Daar waar groep vermeld staat kan ook cursus of training gelezen worden. Nr. Werving/eerste contact/aanmelding 1. Op de doelgroep gerichte publiciteit

Nadere informatie

De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond

De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond De Meander is er voor mensen die een vraag hebben naar informatie, ondersteuning of begeleiding rond alcohol, illegale drugs, medicatie en gokken. Doelgroep Meander: Iedereen met problemen in verband met

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (7/2) 2. Voorstelling folder VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B 21 MAART '13

1. Opvolging vorig verslag (7/2) 2. Voorstelling folder VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B 21 MAART '13 VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2B 21 MAART '13 Aanwezigen: Nicole Van Houtven (Mobiel team Antwerpen De Link en voorzitter netwerkplatform functie 2b), Ann Van De Vloet (Uilenspiegel), Patricia De Pauw

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (10/01/ 13)

1. Opvolging vorig verslag (10/01/ 13) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A 4 APRIL '13 Aanwezigen: Jan Van Hecke (voorzitter netwerkplatform functie 2a), Hilde Vints (CAW ROSA+), Dirk Meeus (CGG VAGGA), Danny Boons (SEL Amberes CM), Koen Van

Nadere informatie

Verbeterproject GGZ NHN Divisie Langdurende Psychiatrie

Verbeterproject GGZ NHN Divisie Langdurende Psychiatrie Verbeterproject GGZ NHN Divisie Langdurende Psychiatrie Anja Reilman en Saskia van Duin Expertverpleegkundigen Projectleiders implementatie zorgprogramma s schizofrenie & dubbele diagnose GGZ Noord Holland

Nadere informatie

VERSLAG NETWERKSTUURGROEP SARA SAMENWERKINGSVERBAND VOOR GEMEENSCHAPSGERICHTE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO ANTWERPEN BERCHEM 27 SEPTEMBER 12

VERSLAG NETWERKSTUURGROEP SARA SAMENWERKINGSVERBAND VOOR GEMEENSCHAPSGERICHTE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO ANTWERPEN BERCHEM 27 SEPTEMBER 12 VERSLAG NETWERKSTUURGROEP SARA SAMENWERKINGSVERBAND VOOR GEMEENSCHAPSGERICHTE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG REGIO ANTWERPEN BERCHEM 27 SEPTEMBER 12 aanwezig: Vicky Matthysen (ZNA PZ/PAAZ Stuivenberg voorzitter

Nadere informatie

ADD. Brugzorg. Zuid-Oost Vlaanderen. Zorgvernieuwing SOM+ inhoudelijk toegelicht. Dinsdag 4 oktober 2016

ADD. Brugzorg. Zuid-Oost Vlaanderen. Zorgvernieuwing SOM+ inhoudelijk toegelicht. Dinsdag 4 oktober 2016 Zuid-Oost Vlaanderen SOM+ ADD Zorgvernieuwing Brugzorg Zorgvernieuwing inhoudelijk toegelicht Dinsdag 4 oktober 2016 Agenda Voorstelling Inleiding Projectstructuur Hoe onze cliënten ondersteunen? Hoe onze

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

Het Psychiatrische Expertiseteam, op de brug tussen de eerstelijnszorg en de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg

Het Psychiatrische Expertiseteam, op de brug tussen de eerstelijnszorg en de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg Het Psychiatrische Expertiseteam, op de brug tussen de eerstelijnszorg en de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg Uitwisseling Innovatieve Praktijken FOD Volksgezondheid 2 februari 2017 Filip Desmit

Nadere informatie

DE CONSULENTENWERKING IN VLAANDEREN & BRUSSEL

DE CONSULENTENWERKING IN VLAANDEREN & BRUSSEL DE CONSULENTENWERKING IN VLAANDEREN & BRUSSEL Rosien Mesdag, Consulentenwerking Onada, Gouverneur Kinsbergencentrum Stéphanie Danckaert, Consulententeam Vlaams-Brabant & Brussel, UPC St.- Kamillus Inhoudstafel

Nadere informatie

Naar een nieuwe geestelijke gezondheidszorg voor het Arrondissement Antwerpen. met PROJECT in afstemming en verbinding -

Naar een nieuwe geestelijke gezondheidszorg voor het Arrondissement Antwerpen. met PROJECT in afstemming en verbinding - Naar een nieuwe geestelijke gezondheidszorg voor het Arrondissement Antwerpen met PROJECT 107 - in afstemming en verbinding - Welkom Namens STUURGROEP 107 Arrondissement Antwerpen OGGPA SEL Amberes Uilenspiegel

Nadere informatie

Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team

Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team Kader Veel vraag naar samenwerking tussen gezondheidszorg en VDAB/GTB Past binnen functie 3: rehabilitatieteams die werken rond herstel en sociale inclusie,

Nadere informatie

In te vullen door de behandelend geneesheer (bij voorkeur psychiater) en. terug te zenden t.a.v. de coördinerend psychiater van vzw Pro Mente:

In te vullen door de behandelend geneesheer (bij voorkeur psychiater) en. terug te zenden t.a.v. de coördinerend psychiater van vzw Pro Mente: vzw PRO MENTE Beschut Wonen in de geestelijke gezondheidszorg AANMELDINGSFORMULIER Tel: +32(0)3 766 67 09 Fax: +32(0)3 766 10 59 team@promente.be www.promente.be Hazewindstraat 41 9100 Sint-Niklaas vzw

Nadere informatie

FACT-teams. Intensieve wijkgerichte behandeling en begeleiding. Informatie voor cliënten, verwijzers en betrokkenen

FACT-teams. Intensieve wijkgerichte behandeling en begeleiding. Informatie voor cliënten, verwijzers en betrokkenen FACT-teams Intensieve wijkgerichte behandeling en begeleiding Informatie voor cliënten, verwijzers en betrokkenen FACT-teams bieden behandeling en ondersteuning aan mensen met psychiatrische problemen

Nadere informatie

Individuele Rehabilitatiebenadering (IRB) en ouderen. Grip houden op je leven, Als afhankelijkheid dreigt!

Individuele Rehabilitatiebenadering (IRB) en ouderen. Grip houden op je leven, Als afhankelijkheid dreigt! Individuele Rehabilitatiebenadering (IRB) en ouderen Grip houden op je leven, Als afhankelijkheid dreigt! Psychiatrische Rehabilitatie Divisie Ouderen (GP) Doel van de behandeling Mensen met psychiatrische

Nadere informatie

EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK

EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK Van een kijk als solist naar interdisciplinair samenwerken Rita Verrando, huisarts Brussel, 14 november 2014 De rol van

Nadere informatie

Integratie van beeldbellen in de werking van de mobiele teams voor acute en langdurige psychiatrische zorg

Integratie van beeldbellen in de werking van de mobiele teams voor acute en langdurige psychiatrische zorg Integratie van beeldbellen in de werking van de mobiele teams voor acute en langdurige psychiatrische zorg Basisconcept Strategische doelstelling De kwalitatieve werking van de mobile teams versterken

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY

Nadere informatie

Huisartsen Maasmechelen Dilsen-Stokkem - Lanaken. Katrien De Wilde Jan Van den Eeden

Huisartsen Maasmechelen Dilsen-Stokkem - Lanaken. Katrien De Wilde Jan Van den Eeden Huisartsen Maasmechelen Dilsen-Stokkem - Lanaken Katrien De Wilde Jan Van den Eeden Wanneer de nood het hoogst is Als je willekeurig 3 Belgen rond een tafel plaatst, zal gemiddeld één van hen doorheen

Nadere informatie

Jaarverslag PVT St.-Jozef Campus Tongeren en Munsterbilzen. Externe Ombudsfunctie Ingrid Meuwis

Jaarverslag PVT St.-Jozef Campus Tongeren en Munsterbilzen. Externe Ombudsfunctie Ingrid Meuwis OMBUDSFUNCTIE IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG SPIL vzw Samenwerking Psychiatrische Initiatieven Limburg vzw Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt Website: www.ombudsfunctieggz.be Jaarverslag 2017 PVT St.-Jozef

Nadere informatie

Handboek innovatieve praktijken

Handboek innovatieve praktijken Handboek innovatieve praktijken SLOTTOESPRAAK DOOR DHR CHR DECOSTER, DIRECTEUR-GENERAAL DGGS FOD VOLKSGEZONDHEID, NAV DE STUDIEDAG OVER INNOVATIEVE PRAKTIJKEN IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG, TE BRUSSEL

Nadere informatie

Zorg 24 Tienen Hoegaarden

Zorg 24 Tienen Hoegaarden Zorg 24 Tienen Hoegaarden Inhoud Voorstelling team Inleiding Partners Regio Doelgroep Taken projectcoördinator Taken zorgcoach 5 casusbesprekingen Samenvatting diensten 24 uurszorggarantie met zorgcoach

Nadere informatie

VROEGDETECTIE, TIJDIGE INTERVENTIE EN GEPASTE TOELEIDING BIJ ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN

VROEGDETECTIE, TIJDIGE INTERVENTIE EN GEPASTE TOELEIDING BIJ ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN VROEGDETECTIE, TIJDIGE INTERVENTIE EN GEPASTE TOELEIDING BIJ ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN VDIP: korte historiek van een innovatief project Initiële doelgroep UHR/ eerste psychose jongeren jonge volwassenen:

Nadere informatie

3. Terugkoppeling themagroep advies, vorming en coaching eerstelijn

3. Terugkoppeling themagroep advies, vorming en coaching eerstelijn VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 1 2 SEPTEMBER '14 Aanwezigen Stefanie Ghekiere (suïcidepreventie), Wim Vanspringel (CGG VAGGA), Mia Gys (CAW Antwerpen), Jolien Debehets (Schakelteam internering), Hugo

Nadere informatie

De Utrechtse Zorgmonitor

De Utrechtse Zorgmonitor De Utrechtse Zorgmonitor Wilma Swildens, Barbara Gramsma Carlos Croes m.m.v. Henk van den Berg, Gerard Driedonks, Rene Voesenek, Tom van Wel De Utrechtse Zorgmonitor Jaarlijks volgen van cliënten met schizofrenie

Nadere informatie

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Informatie voor de cliënt 2 De Regionale Centra GGZ Venray, Venlo en Roermond Lichamelijke klachten heeft

Nadere informatie

GGzE centrum psychotische stoornissen. Algemene informatie >>

GGzE centrum psychotische stoornissen. Algemene informatie >> GGzE centrum psychotische stoornissen GGzE centrum psychotische stoornissen Algemene informatie >> We zijn er zowel voor mensen met een eerste psychose als voor mensen met langer durende psychotische klachten.

Nadere informatie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum Medische Psychologie In deze folder informeren we u over de manier van werken van de psycholoog, verbonden aan de afdeling Medische psychologie van Zuyderland

Nadere informatie

Extra hulp indien nodig

Extra hulp indien nodig Extra hulp indien nodig Minder als het kan F-ACT volwassenen F-ACT biedt zorg aan volwassenen tot 60 jaar die te maken hebben met een grote kwetsbaarheid vanwege hun psychoses of ernstige persoonlijkheidsproblematiek.

Nadere informatie

GGzE centrum psychotische stoornissen. Act. Zorg bij de eerste psychose. Informatie voor cliënten >>

GGzE centrum psychotische stoornissen. Act. Zorg bij de eerste psychose. Informatie voor cliënten >> GGzE centrum psychotische stoornissen Act Zorg bij de eerste psychose Informatie voor cliënten >> Uw klachten de baas en het dagelijks leven weer oppakken GGzE centrum psychotische stoornissen geeft behandeling

Nadere informatie

Club 107. voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek. een initiatief van GGALIMERO

Club 107. voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek. een initiatief van GGALIMERO Club 107 voor een vernieuwde GGZ in de regio Mechelen Rupelstreek een initiatief van GGALIMERO PC Duffel woensdag 23 mei 2012 1. Welkom 2. GGALIMERO 3. GGZ-vernieuwing 4. Experimenten 5. En onze regio?

Nadere informatie

ROL VAN DE HUISARTS IN HET VERANDER(EN)DE GGZ LANDSCHAP

ROL VAN DE HUISARTS IN HET VERANDER(EN)DE GGZ LANDSCHAP ROL VAN DE HUISARTS IN HET VERANDER(EN)DE GGZ LANDSCHAP Ervaringsdeskundigheid, cultuursensitief Mobiel crisisteam (2A) Mobiel team (2B) Residentiële zorg 1 e lijns psychologen 2 e lijn * psychologen (zelfst,cgg)

Nadere informatie

Het Mobiel Crisisteam

Het Mobiel Crisisteam Het Mobiel Crisisteam PSY 107 Functie 2 Ambulante intensieve behandelteams voor zowel acute als chronische psychische problemen Nieuwe vorm van GGZ Behandelteams in de thuisomgeving Aangepaste zorg bieden

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Geestelijke Gezondheidszorg (ambulant en thuis) Spreker: Kurt Lievens (PopovGGZ) Missie De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) biedt behandeling en begeleiding aan mensen met

Nadere informatie

Optimaliseren van zorglogistieke processen. YolandaVeerhuis Afdelingsmanager polikliniek Spaarnepoort

Optimaliseren van zorglogistieke processen. YolandaVeerhuis Afdelingsmanager polikliniek Spaarnepoort Optimaliseren van zorglogistieke processen YolandaVeerhuis Afdelingsmanager polikliniek Spaarnepoort Inhoud Beschrijving afdeling en doelgroep Doel: Grip op proces houden Doelstellingen project Stuurgroep

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag 15/5. 2. Terugkoppelingen VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 11 SEPTEMBER '14

1. Opvolging vorig verslag 15/5. 2. Terugkoppelingen VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 11 SEPTEMBER '14 VERSLAG THEMAGROEP VERSNELDE DOORSTROOM SARA-SHM DONDERDAG 11 SEPTEMBER '14 Aanwezigen Anneleen Malcorps (MTA De Vliering), Joris Van de Wouwer (ZNA PZ Stuivenberg en PZT ADAPT), Gert Rombouts (IBW De

Nadere informatie

42. Armoede in je hoofd en onder je vel

42. Armoede in je hoofd en onder je vel 42. Armoede in je hoofd en onder je vel Sofie Van Broekhoven / Nele Dewever OCMW Mol ZORG TOT ZORG Toegankelijke gezondheidszorg ZORG TOT ZORG BALDEMOR E TOEGANKELIJ KE GEZONDHEID SZORG ZORG TOT ZORG PROVINCIE

Nadere informatie

Sonja Pauwels Psychiatrisch verpleegkundige Team psychisch zorgverlenen Witgele Kruis Oost-Vlaanderen

Sonja Pauwels Psychiatrisch verpleegkundige Team psychisch zorgverlenen Witgele Kruis Oost-Vlaanderen Sonja Pauwels Psychiatrisch verpleegkundige Team psychisch zorgverlenen Witgele Kruis Oost-Vlaanderen Ps 1 Team Psychisch zorgverlenen WGKOVL 2 Team psychisch zorgverlenen Interne werking: Ondersteuning

Nadere informatie

Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten.

Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten. Overdracht en samenwerking 1 e en 2 e lijns diëtisten bij de dieetbehandeling van ondervoede patiënten. Inleiding Ziekte gerelateerde ondervoeding is nog steeds een groot probleem binnen de Nederlandse

Nadere informatie

Visiedocument FACT GGZ Friesland

Visiedocument FACT GGZ Friesland Visiedocument FACT GGZ Friesland Soort document: Visiedocument Versie: 02 Visie Rehabilitatie begint bij de voordeur! Vanaf het eerste behandelcontact staat het individuele herstelproces van de patiënt

Nadere informatie

1. Verwelkoming Rudy Wouters (Coördinator Beschut Wonen min)

1. Verwelkoming Rudy Wouters (Coördinator Beschut Wonen min) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 5 22 JANUARI '13 Aanwezigen Nicky Van Hecke (PVT Sint- Amedeus - covoorzitter netwerkplatform functie 5), Yves Kempeneers (IBW De Vliering), Herwig Uytterlinde (coördinator

Nadere informatie

Post-hbo opleiding bemoeizorg. Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer

Post-hbo opleiding bemoeizorg. Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer mensenkennis Post-hbo opleiding bemoeizorg Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer Bemoeizorg Hulpverleners in de bemoeizorg hebben te

Nadere informatie

Project Wonen & Welzijn Brugge werken aan netwerken

Project Wonen & Welzijn Brugge werken aan netwerken Project Wonen & Welzijn Brugge werken aan netwerken 1. Situering van het project 2. Stand van zaken 3. Ervaringen Wonen & Welzijn Brugge 2 1. Wie is onze doelgroep? - volwassen personen met psychische

Nadere informatie

1. Opvolging verslag VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A 8 NOVEMBER '12

1. Opvolging verslag VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A 8 NOVEMBER '12 VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 2A 8 NOVEMBER '12 Aanwezigen: Jan Van Hecke (voorzitter netwerkplatform functie 2a), Koen Van Rompaey (ZNA EPSI), Hilde Vints (CAW ROSA+), Leen Van Assche (CGG Andante),

Nadere informatie

WOONPROBLEMEN? Het woon-zorgcontinuüm in de praktijk. Uw thuis in Temse

WOONPROBLEMEN? Het woon-zorgcontinuüm in de praktijk. Uw thuis in Temse WOONPROBLEMEN? Het woon-zorgcontinuüm in de praktijk Uw thuis in Temse 2 Het woon-zorgcontinuüm, algemeen Het woon-zorgcontinuüm is ingericht in de regio Beveren, Temse en Kruibeke en heeft als doel uithuiszetting

Nadere informatie

GGZ Volwassenen: Mobiele Teams Acute zorg (Netwerk GG ADS) Mobiel Crisis Team (Het Pakt) Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS

GGZ Volwassenen: Mobiele Teams Acute zorg (Netwerk GG ADS) Mobiel Crisis Team (Het Pakt) Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS GGZ Volwassenen: Mobiele Teams Acute zorg (Netwerk GG ADS) Mobiel Crisis Team (Het Pakt) Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS GGZ-Volwassenen Mobiele Teams Acute zorg (MTAZ) (Netwerk GG ADS)

Nadere informatie

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Huidige Partners: - Mariaziekenhuis ( gynaecologen-vroedvrouwen-sociale dienst) - Huisartsen regio - CKG/Amberbegeleiding - CIG De Zeshoek -

Nadere informatie

Infomoment. Advies & Coaching GG ADS

Infomoment. Advies & Coaching GG ADS Infomoment Advies & Coaching GG ADS Overzicht 1. Netwerk geestelijke gezondheid Aalst Dendermonde Sint Niklaas 1.1 Vermaatschappelijking van de zorg 1.2 Netwerk GG ADS 1.3 Functies 2. Advies & Coaching

Nadere informatie

Strategisch plan Netwerk GGZ Kempen 2015-2016

Strategisch plan Netwerk GGZ Kempen 2015-2016 Strategisch plan Netwerk GGZ Kempen - Missie We werken aan een betere GGZ voor de doelgroep volwassenen in het arrondissement Turnhout. Onze doelgroep omvat alle personen van 18 tot 60 jaar met een psychische

Nadere informatie

1. Opvolging vorig verslag (6/01/2015)

1. Opvolging vorig verslag (6/01/2015) VERSLAG NETWERKPLATFORM FUNCTIE 1 3 MAART '15 Aanwezig: Joris Housen (netwerkcoördinator), Karolien Weemaes (netwerkcoördinator), Mia Gys (CAW Antwerpen), Geert Vandendriessche (VDIP), Dirk Meeus (CGG

Nadere informatie

Geïntegreerde behandeling van patiënten met schizofrenie en middelengebruik

Geïntegreerde behandeling van patiënten met schizofrenie en middelengebruik Geïntegreerde behandeling van patiënten met schizofrenie en middelengebruik Saskia van Duin - verpleegkundig specialist GGZ Melchiord Ricardo - ervaringsdeskundige Ellen Struik teamleider DD kliniek GGZ

Nadere informatie

De inrichting van wijkgerichte zorg in een innovatieve GGZ

De inrichting van wijkgerichte zorg in een innovatieve GGZ Workshop De inrichting van wijkgerichte zorg in een innovatieve GGZ Philippe Delespaul FACT Couleur Locale: Op weg naar een regionaal model in de GGZ Evoluon Eindhoven, 28 maart 2013 GGZ gemeente 1ste

Nadere informatie

FACT IDRIS. Idris is een onderdeel van de Amarant Groep

FACT IDRIS. Idris is een onderdeel van de Amarant Groep FACT IDRIS Idris is een onderdeel van de Amarant Groep Iedereen is Behandeling en begeleiding voor cliënten met een LVB in combinatie met complexe problematiek Specialistische behandeling Kinderen, jeugdigen

Nadere informatie

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten combinatie van psychische en lichamelijke klachten Informatie voor cliënten

Nadere informatie

Protocol ADHD bij verslaving 139

Protocol ADHD bij verslaving 139 Bijlage 12 Checklist Coaching Protocol ADHD bij verslaving 139 CHECKLIST ADHD-COACH Naam Cliënt: Naam Coach: Geboortedatum cliënt dag maand jaar De start van dit coordinerende coachingstraject vindt plaats

Nadere informatie

< Het project 107 in zorgregio s Antwerpen & Mortsel > Netwerkcoördinatoren joris.housen@fracarita.org en karolien.weemaes@oggpa.

< Het project 107 in zorgregio s Antwerpen & Mortsel > Netwerkcoördinatoren joris.housen@fracarita.org en karolien.weemaes@oggpa. < Het project 107 in zorgregio s Antwerpen & Mortsel > Netwerkcoördinatoren joris.housen@fracarita.org en karolien.weemaes@oggpa.be 1975: ontstaan van DGGZ (actueel CGG) 1990: reconversie naar initiatieven

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek / opname INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek /opname Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek biedt psychiatrische

Nadere informatie

Studentenbrochure Mobiel Team Langdurige Zorg Noolim

Studentenbrochure Mobiel Team Langdurige Zorg Noolim Studentenbrochure Mobiel Team Langdurige Zorg Noolim Introductiebrochure voor studenten Mobiel Team Langdurige Zorg Welkom binnen het mobiele 2b-team Noolim! Via deze weg willen we je informatie verschaffen

Nadere informatie

Aanvraagformulier Multidisciplinair Overleg voor psychiatrische patiënt

Aanvraagformulier Multidisciplinair Overleg voor psychiatrische patiënt Aanvraagformulier Multidisciplinair Overleg voor psychiatrische patiënt Gelieve dit formulier volledig ingevuld te bezorgen aan één van de erkende overlegorganisatoren MDO PSY (zie www.selgoal.be). Bij

Nadere informatie

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Heb je al gehoord van de 107? Niet 101 of 102 of 105 maar 107? gebaseerd op het nummer van het artikel in het KB over de ziekenhuizen die de

Nadere informatie

Samenwerkingsafspraken crisisinterventie Jeugd in de Gelderse jeugdhulpregio s

Samenwerkingsafspraken crisisinterventie Jeugd in de Gelderse jeugdhulpregio s CONVENANT DEEL 1 ALGEMEEN 1. Aanleiding Door de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor de crisishulp aan jeugdigen en hun ouders. Voor het maken van een

Nadere informatie