Verslagen marktconsultaties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslagen marktconsultaties"

Transcriptie

1 Verslagen marktconsultaties Ter voorbereiding van deze aanbesteding is er op 14 april 2014 een marktconsultatie gehouden. De verslagen vindt u op de volgende pagina s.

2 Verslag marktconsultatie wegenzout: Akzo Nobel Datum: 14 april 2014 Aanwezig: Niels Springeling (voorzitter inkoopplatform noordoost Brabant) Tim Niessen (Boekel) Marc de Bie (Sint-Oedenrode) Robert van Houtert (Boxmeer) Jean-Paul de la Roy (Veghel) Sander Bouman (Akzo Nobel) Trends en ontwikkelingen Trend is pekelsproeien: alleen maar vloeistof op weg brengen. Het gaat om de hoeveelheid nacl wat op weg ligt. Kunt veel later of eerder beginnen en is goedkoper. Je hebt dan wel andere machines nodig. Andere trend is additief aan pekel: verminderd vorstschade met 50%. Heet AsfaltProtection. Is nieuw product van Akzo Nobel. Leveringsbetrouwbaarheid Voorgaande seizoen is bepalend. Daar wordt de behoefte op afgestemd. Nu zwakke winter gehad. Lessen van zwaardere winters worden vaak vergeten. De Nederlandse winter kent een standaard deviatie van 40% per seizoen in gebruik van zout. Geeft een bandbreedte aan. Vraag is welk niveau van risico neem je als opdrachtgever? Tip is bereken je eigen 100% op basis van 5 tot 8 jaar. Doe daar ook wat bovenop. Voor 150% zit je goed in het geval van een bovengemiddelde winter voor het seizoen, maar een altijd voldoende zout contract bestaat niet. Ligt er ook aan welk risico je zelf wil. Er zitten kosten aan als je extra garanties wil. Dit zie je in de prijs terug. Kan via strategische voorraad. Koopt nu, blijft liggen bij leverancier, betaald voor opslag. Strategische voorraad lokaal kan wel, maar dan heb je niet je de bulkvoordelen bij een zoutleverancier. Totale transportcapaciteit leverancier is ca ton per dag. Akzo levert vacuümzout en soms ook zeezout. We zorgen altijd dat er geleverd kan worden. Desnoods kopen we het in en behandelen het zelf. Flexibiliteit Het is een kwestie van geven en nemen. Meer garanties bieden dan nodig. Daar tegenover staat minimale afname of strategische voorraad. Flexibiliteit moet zitten in zomervolume en het wintervolume. Samen moeten ze voldoende aan de berekende behoefte. Bundeling van de inkoop van wegenzout door diverse gemeenten Voordelen in prijs en administratief gemak. Risicoverdeling is goed daardoor. Eén keer gehad in contract met één tonnage. Toen gedonder tussen gemeenten door geen goede onderlinge afspraken.

3 Het product wegenzout CROW specificatie is goed. Redelijk breed. Op basis van onderzoek Rijkswaterstaat en provincie Gelderland. Te grote korrelgrote geeft slechte efficiency. Grof zout is minder efficiënt. Bovengrens terugbrengen naar 1.6 mm. Dan gelijk strooibeeld en efficiency. Deze eis opnemen in bestek. Kwaliteit wordt geborgd doordat elke productiestap gemeten wordt. Duurzaamheid Verschillen in productieproces. Vacuümzout is minst vervuilende wegenzout. Stoom die we nodig hebben is restafval van naastgelegen fabriek. Vacuumzout heeft de minste zware metalen. Kijk meer naar 1.6 mm korrel en de efficiency. Zout zorgt niet voor vorstschade, de schommeling boven en net onder 0 zorgt bij vochtig wegdek voor schade. Het wegdek gaat niet kapot door wegenzout. Omstandigheden die bepalend zijn om als leverancier zelf in te schrijven op een aanbesteding Moet een balans zijn tussen klant en leverancier. Ongelimiteerd volume doen we niet aan. Definieer waar leverancier zich op zich moet voorbereiden. Zie voorbeeld Provincie Brabant en Overijssel. Geef geen kans aan leverancier om eigen berekening te maken. Duidelijk volume afspreken. De rest via strategische voorraad. Volgorde van je eigen gebruik van wegenzout is eerst de loods op de werf, dan contractafname, en dan pas strategische voorraad. Strategische voorraad zet je pas in op een strategisch moment. Ontzorgen gebeurt via strategische voorraad. Bij strenge winter is er niet genoeg zout. Dan heb je strategische voorraad nodig. Je omschrijft niet een verschil tussen steenzout en vacuümzout. In de aanbestedingsdocumenten geef je aan dat je wegenzout wil. Percelen Maakt niet uit hoe je het in de tender zet. Je kunt de regio als 1 perceel wegzetten. Daaronder maak je per gemeente raamcontracten. Selectiecriteria Goed zout selecteer je door een korrelgrootte te eisen van max 1.6 mm. En laat ook referenties geven van leveringen van wegenzout met dezelfde omvang. Gunningscriteria Prijs hoogste punten. Innovatieve producten met duurzaamheid. Bonus/malus: aantal euro s per ton dat nog niet geleverd is. Wat binnenkomt boven 48 uur. Zie provincie Brabant als voorbeeld. Social return Er is geen social return mogelijk. We werken op een chemische fabriek. Wordt heel hard afgeschoten in de nota van inlichtingen. Binnen zout is niks mogelijk.

4 Aspecten die van invloed zijn op de prijsopbouw Goed tonnage bepalen, splitsing zomer wintervolume. Redelijke betaaltermijn: 30 dagen na factuur. Strategische voorraad en/of minimale afname. We doen niet mee aan een tender met ongelimiteerd contract. Voor de aangeboden prijs is het beter als je de tender na de zomervakantie op de markt zet. Dan willen aanbieders orders binnen halen. Het contract Raamcontract is meest geschikt. Maakt ook niet uit als gemeenten later aansluiten door bestaande contracten. Een slimme looptijd is Na elk seizoen evaluatie. Calculeren de prijs daardoor niet anders. Is een stuk risicoverdeling plus de hoogte van de afname. Conflicterende inkoop- en leveringsvoorwaarden en dan bijvoorbeeld met betrekking tot aansprakelijkheid Aansprakelijkheid voor directe schade met maximum. 3 gevallen van 1.5 mln. per seizoen. Indirecte schades en schades voor derden zullen we geen aansprakelijkheid voor willen nemen.

5 Verslag marktconsultatie wegenzout: Eurosalt Datum: 14 april 2014 Aanwezig: Niels Springeling (voorzitter inkoopplatform noordoost Brabant) Tim Niessen (Boekel) Marc de Bie (Sint-Oedenrode) Robert van Houtert (Boxmeer) Jean-Paul de la Roy (Veghel) Sven Heddes (Eurosalt) Algemene vragen in relatie tot uw visie Trends / Ontwikkelingen Er zijn een aantal trends / ontwikkelingen op het gebied van wegenzout waar je als afnemer rekening mee dienen te houden. Er is een switch naar de verfijning van de korrel. Verfijning korrel naar 0 1,6 mm. Mede door onderzoek van Rijkswaterstaat en provincie Gelderland is gebleken dat de effectiviteit van de korrel met deze afmeting het grootst is. Andere nieuwe trend is bio zout. Dit is zout dat niet de oorsprong heeft in traditionele technieken. Is restproduct van bijvoorbeeld biodiesel. Kostencomponent ligt op hetzelfde niveau dan traditioneel wegenzout. Heeft andere kleur en geur, is nog een vrij onbekend soort zout. BIO zout heeft geen consequenties voor strooimachines. Kunt het alleen niet oplossen in pekel. Er zij geen andere partijen die het leveren. Alleen Eurosalt. Kun je eventueel meenemen als EMVI criteria? Andere trend is biologisch antiklontermiddel dat de concurrent aanbied. Gewone antiklontermiddel is ook biologisch afbreekbaar. En dit werkt niet kostenverhogend. Alles wat duurzaam vermarkt wordt is minder geschikt om mee te nemen in de aanbesteding. Het toevoegen van duurzame eisen werkt vaak dwingend naar 1 leverancier. De markt De markt is redelijk groot, er zijn legio aanbieders. Als je dwingend werkt in je zouteisen, dan beperk je het aantal aanbieders. Er is verschillende kwaliteit zout in omloop. Door duidelijke eisen te stellen kun je appels met peren vergelijken. Alle grote aanbesteders schrijven naar droge korrel. Strikt schrijven naar korrelgrootte werkt niet perse discriminerend. Binnen Crow is een norm die algemeen geaccepteerd wordt in de markt. Leveringsbetrouwbaarheid Hoe duidelijker het contract, hoe beter het wegenzout is in te kopen door de leverancier, hoe betrouwbaarder de levering is. Je moet aan de leverancier duidelijk maken wat zij maximaal

6 moeten inkopen. Klanten krijgen prioriteit 1 bij schaarste. Jullie als deelnemende gemeenten bij elkaar zijn een midden klant qua orde van grote. Andere tip, ga voor 125% en ga daarnaast evt. nog gesprek met leverancier voor overige behoefte bij strenge winters. Je kunt een bandbreedte doen in de aanbesteding. Echter geldt wel hoe helderder het in contract wordt hoe beter voor ons is in te kopen. Voor Eurosalt maakt het opnemen van een bandbreedte niet uit. We zullen niet stoppen met leveren als contracthoeveelheid afloopt. Bij levering boven de contracthoeveelheid overleggen we over de prijs en hoeveelheid die extra geleverd moet worden. Alleen zomerleveringen worden rechtstreeks vanuit de groeve geleverd. In de winter is hier geen tijd voor. Flexibiliteit / strategische voorraad Als leverancier zijn we gebaat bij zomerleveringen met maximale tonnages. Wij hebben belang om zo vroeg mogelijk te kunnen leveren. Er zijn ook contracten met zomer en winterleveringen. Je moet als opdrachtgever sturen op zomerleveringen tegen de scherpste prijs. Dan moet je je eigen opslagen maximaal vullen. Vervolgens stuur je aan op een strategische voorraad bij de leverancier. Heel Nederland is voor ons binnen 8 uur te bevoorraden. Logistiek is niet het probleem. Alleen bij piekprobleem kan er een probleem ontstaan omdat we per dag maar een maximaal tonnage kunnen leveren. Maakt voor leveringsbetrouwbaarheid niet uit waar de strategische voorraad ligt. Handigste is dit bij de leverancier omdat hij een grote opslagmogelijkheid heeft. Een strategische voorraad lokaal regelen heeft geen voordelen. Kunt allemaal gebruik maken van strategische voorraad. Het is handig om namens de negen gemeenten 1 of 2 personen te benoemen die keuzes kunnen maken. Daardoor kun je sneller schakelen. Het product wegenzout Je moet in de korrelgrootte keuzes maken. Steenzout k2 geeft 10% kostenvoordeel doordat je de korrel beter verspreidt over het wegdek. Duurzaamheid Duurzaamheid zit in de normering van CROW. Schade aan asfalt komt doordat zout bij bevriezing uitzet. Moet je niet eisen in programma van eisen. De aanbesteding Wij schrijven niet in als we bij concurrent moeten inkopen. Dit is van toepassing als er een eis in staat die alleen bij concurrent beschikbaar is. Dwingend naar concurrent schrijven is een no go. Je moet ook geen eisen opnemen zoals opslag moet binnen 15 km bij afnemer liggen. Normen als ISO zorgt er voor dat kleine aanbieders afhaken. Ook lidmaatschappen bij brancheverenigingen is een slechte eis. Tips: Voorschrijven ISO: laat ze aangeven of ze de omvang aankunnen. Wij zijn gevoeliger voor een bonus dan een boete. Bonus bij tijdigheid van leveringen bv. Onderdelen die van invloed zijn op de prijs: Kwaliteit wegenzout, bonus-boete, hoeveelheid. Percelen Percelen opdelen is prima, maakt prijstechnisch niet uit.

7 Selectie eisen Omvang, omzeteisen zijn selectie eisen. Vraag is hoe controleer je dat het zo is? Je moet het ook zo definiëren dat het gaat om de levering van wegenzout en niet ook om andere bedrijfsonderdelen. Selectie eisen altijd vooraf laten gaan met proeflevering. Monster naar SGS laboratorium, laten analyseren voor gunning. Gunningscriteria Kies voor leverancier met opslagen in Nederland. Kwaliteit van zout is in buitenland anders. Alle eisen zullen worden beantwoord met ja. In bestek opnemen als niet geleverd wordt volgens bestek, dan boetebeding. Boete is percentage van de verkoopprijs laten afnemen. SGS laboratorium kan monster analyseren. Verplicht leverancier om bij alle leveringen een monster te leveren. Social return Wij zijn geen voorstander van social return. Met heel veel moeite 1x gerealiseerd. Voegt weinig toe. Krijgt in praktijk kromme constructies. Social return is nergens in de hele keten te realiseren. Eurosalt bestaat uit 12 man. Voor één gemeente is er wel social return vervult door Eurosalt, maar ook via een kromme constructie. Kunt het eventueel als emvi criteria meenemen. Aspecten die van invloed zijn op de prijsopbouw Meer afname in zomer heeft gunstig effect op de prijs. Contract Leveringscontract is meest geschikt. Gemeenten kunnen ook later aansluiten. Werkt niet prijsopdrijvend. Slimme looptijd is 2+2 jaar. Calculeert niet anders bij andere looptijd. 2 jaar vast. Of Conflicterende inkoop- en leveringsvoorwaarden, bijvoorbeeld met betrekking tot aansprakelijkheid Weinig conflicten. Zijn er voor verzekerd.

8 Verslag marktconsultatie wegenzout: Fam International Datum: 14 april 2014 Aanwezig: Niels Springeling (voorzitter inkoopplatform noordoost Brabant) Tim Niessen (Boekel) Marc de Bie (Sint-Oedenrode) Robert van Houtert (Boxmeer) Jean-Paul de la Roy (Veghel) Kevin Neelen: accountmanager Fam Salt Fatih Mehmet Pinar: President Fam Salt Trends en ontwikkelingen De korrelgrootte is een trend. Wat betreft korrelgrote geld de regel: hoe strenger / fijner je vraagt, hoe hoger de prijs. 0-5 mm is zout dat meer wordt afgenomen. Een lagere grootte betekend duurdere prijs Als eisen rondom hier te streng zijn worden partijen uitgesloten. Een redelijke eis rondom korrelgrootte is 5-6 mm. Dit is een normale korrelgrote. Hoe ruimer je beschrijft hoe minder bewerkingen, hoe goedkoper de prijs. We hebben ook nooit klachten gehoord over het wegenzout met deze korrelgrootte. Zelfs een onderzoek naar gedaan. Dit onderzoek wordt toegestuurd. Is alleen voor intern gebruik bestemd. Leveringsbetrouwbaarheid Strategische voorraad aanleggen is mogelijk. Hiervoor rekenen we wel opslagkosten. Strategische voorraad hoeft in principe niet. Prijzen zijn duidelijk. Bij tekorten volgt een extra bestelling. Winterleveringen binnen 48 uur mogelijk is een redelijke termijn. Kan met boete beding als te laat wordt geleverd. Boetebeding: een puntensysteem EMVI met leveringstermijn werkt beter in onze ogen. Eventueel boetebeding zelf door leveranciers laten bepalen. Het product wegenzout Er zijn verschillen in kwaliteit. Door testen van monsters kun je dit ondervangen. Wij hebben geen problemen met het testen van monsters. We zijn er zelf voorstander van. Het is nodig dat er kwaliteitscontroles zijn. Moet wel gebeuren door erkende laboratoria. Ook met algemene normen hebben we geen probleem. Duurzaamheid Resultaten op duurzaamheid zijn goed. Uit testen blijkt dat de korrelgrote daarin niet veel uit maakt. Nog geen effect van zout op schade op wegen geconstateerd. Omstandigheden die voor u bepalend zijn om als leverancier zelf in te schrijven op een aanbesteding In het contract zien we graag een verplichte afname, zodat voor ons als leverancier duidelijk is hoeveel ton wordt afgenomen. Welke korrelgrote en vochtgehalte gevraagd wordt, welke

9 afstanden het betreft en welke leveringstijden gelden. De tender moet niet te veel naar bepaalde leverancier toe worden geschreven. Nederlandse recht met leveringsvoorwaarden: We zijn vertrouwd leveringen aan bijvoorbeeld Rijkswaterstaat. Geen wettelijke drempels bij Nederlands recht. Percelen Onderverdelen in percelen maakt niet uit. Als je opdeelt in perceel heeft dat maar minimaal effect op de prijs. Gemeenten kunnen ook later aansluiten. Is geen probleem. Selectie eisen Niet te veel selectie eisen inzetten. Geef zo veel mogelijk bedrijven de kans om mee te doen. Gunningscriteria Prijs, leveringstermijn, kwaliteit korrel. EMVI criteria als leveringstermijn om te bepalen eventueel. Social return In België weinig ervaring met social return. Relatief nieuw begrip in België. Er zijn weinig mogelijkheden. Aspecten die van invloed op de prijsopbouw Korrelgroottes, vochtgehaltes, leveringstermijn heeft effect op prijs. Vochtgehaltes tussen 3 á 4 % geeft de beste prijzen. Er zijn geen kosten voor import. Alles wordt franco geleverd. De lengte van het contract heeft een effect op de prijs. 3 jarig contract heeft groter effect op de prijs, dan 1 jarig contract met verlengingsmogelijkheid. Bij langdurige contracten moet er later onderhandeld worden over de prijs. Eventueel een indexering toepassen. Om offertes beter te vergelijken zou de prijs moeten worden opgesplitst. Deze transparantie in prijs is beter. Het inkoopmoment maakt niet veel uit. Zal geen groot effect op de prijs hebben. Voor leverancier makkelijker als ruim voor winterseizoen gepubliceerd wordt. Aansprakelijkheid Zijn verzekerd tot 1.5 tot 1 miljoen per levering. Geen onbeperkte aansprakelijkheid opnemen. Is niet te verzekeren.

Wegenzout aanbesteden op kwaliteit: het kán

Wegenzout aanbesteden op kwaliteit: het kán E-mail nieuwsbrief van AkzoNobel Wegenzout Wegenzout aanbesteden op kwaliteit: het kán De professionele gladheidbestrijding in Nederland staat op een zeer hoog niveau. Dat is de conclusie na het Nationaal

Nadere informatie

ALGEMENE TOELICHTING. Inleiding

ALGEMENE TOELICHTING. Inleiding ALGEMENE TOELICHTING Inleiding Het uitbesteden van gladheidsbestrijding vraagt om een gedegen kennis van deze materie. Hiervoor heeft CROW twee publicaties uitgebracht; Leidraad gladheidsbestrijdingsplan

Nadere informatie

Tendermanagement. in de afvalbranche

Tendermanagement. in de afvalbranche Tendermanagement in de afvalbranche Jaap Jan van Ingen Zelfstandig & Onafhankelijk & Realistisch 1. Aanbestedende diensten 2. Inschrijvende partijen 3. Projecten en Advies Duurzaam aanbesteden Nederlandse

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Inkoop Cranendonck, 26 februari 2015. I.D. (Inge) de Vos BEd, Inkoopmanager

Informatiebijeenkomst Inkoop Cranendonck, 26 februari 2015. I.D. (Inge) de Vos BEd, Inkoopmanager Informatiebijeenkomst Inkoop Cranendonck, 26 februari 2015 I.D. (Inge) de Vos BEd, Inkoopmanager Bizob Stichting opgericht door de deelnemende gemeenten 2003; Bizob is van en voor de 18 gemeenten; Combinatie

Nadere informatie

Communicatie en Inlichtingen Hoe gaat het nu en hoe kan dat beter? Congres Beter aanbesteden Jos van Alphen, 30 november 2018

Communicatie en Inlichtingen Hoe gaat het nu en hoe kan dat beter? Congres Beter aanbesteden Jos van Alphen, 30 november 2018 Communicatie en Inlichtingen Hoe gaat het nu en hoe kan dat beter? Congres Beter aanbesteden Jos van Alphen, 30 november 2018 Open deur Heldere en open communicatie bij aanbesteden biedt de meeste kans

Nadere informatie

FACTO SUCCES MET AANBESTEDEN! PROF.DR. JAN TELGEN BREUKELEN, 20 MAART 2013

FACTO SUCCES MET AANBESTEDEN! PROF.DR. JAN TELGEN BREUKELEN, 20 MAART 2013 FACTO SUCCES MET AANBESTEDEN! PROF.DR. JAN TELGEN BREUKELEN, 20 MAART 2013 AGENDA Nieuwe aanbestedingswet EU voorstellen 10 fouten in aanbestedingen 20/3/2013 2 NIEUWE AANBESTEDINGSWET 20/3/2013 3 1. NIEUWE

Nadere informatie

MANAGEMENTBEOORDELING: VAN ANDERS DENKEN NAAR ANDERS DOEN!

MANAGEMENTBEOORDELING: VAN ANDERS DENKEN NAAR ANDERS DOEN! WHITEPAPER MANAGEMENTBEOORDELING: VAN ANDERS DENKEN NAAR ANDERS DOEN! ALLES WAT U MOET WETEN OVER HOE U VAN EEN MANAGEMENT- BEOORDELING EEN SUCCES MAAKT ÉN TEGELIJKERTIJD VOLDOET AAN DE EISEN DIE AAN EEN

Nadere informatie

Aanbesteding anno 2014

Aanbesteding anno 2014 Aanbesteding anno 2014 Facts & figures over ontwikkelingen in de aanbestedingsmarkt Aanbesteding 2014 Zoetermeer, 26 november 2014 1 Inleiding Inleiding Welke veranderingen heeft de aanbestedingswet teweeggebracht?

Nadere informatie

Masterclass KIVI: Beter scoren op openbare aanbestedingen

Masterclass KIVI: Beter scoren op openbare aanbestedingen Masterclass KIVI: Beter scoren op openbare aanbestedingen 9 februari 2017 Wat is de toegevoegde waarde van een b-to-b marketeer? www.vanemdenmc.nl Programma 9.00 uur Inleiding Bart v Emden 9.15 uur Ontwikkelingen

Nadere informatie

Innovatie. Inkopen. Risico s. Niels van Ommen Projectmanager CROW Programmamanager RISNET 2010 CROW

Innovatie. Inkopen. Risico s. Niels van Ommen Projectmanager CROW Programmamanager RISNET 2010 CROW Innovatie Risico s 2010 CROW Inkopen Niels van Ommen Projectmanager CROW Programmamanager RISNET 1 Stellingen 1. Innovatie inkopen gaat prima met een reguliere, relatief eenvoudige aanbestedingsprocedure

Nadere informatie

Motivering bij inkoopbeslissingen

Motivering bij inkoopbeslissingen Motivering bij inkoopbeslissingen Amsterdam, 17 november 2011 Congres NVvA Annelies Soede, hoofd Concern Inkoop Agenda 1. Amsterdamse inkoop 2. Het inkoopproces 3. Een case uit de praktijk 4. Proportionaliteit

Nadere informatie

Slimmer werken met gunning op Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding. Jos van Alphen Bijeenkomst IPG

Slimmer werken met gunning op Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding. Jos van Alphen Bijeenkomst IPG Slimmer werken met gunning op Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding Jos van Alphen Bijeenkomst IPG 7-12-2016 Evaluatie Aanbestedingswet Lasten Aanbestedende diensten: Goedkoper: Gebruik elektronische middelen

Nadere informatie

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Elektriciteit. Versie maart 2017

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Elektriciteit. Versie maart 2017 Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Elektriciteit 1. Scope/afbakening De productgroep Elektriciteit omvat alle elektriciteit die van het openbare net betrokken wordt door een

Nadere informatie

EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN. Diederik Heij

EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN. Diederik Heij EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN Diederik Heij INHOUD PRESENTATIE 1. Wat is PIANOo? 2. Wat is aanbesteden? 3. Waar moet u als subsidieaanvrager op letten bij het aanbesteden? PIANOo (opgericht n.a.v. bouwfraude)

Nadere informatie

AANBESTEDINGSBELEID. Vastgesteld 28 juni ID Pagina 1 van 7

AANBESTEDINGSBELEID. Vastgesteld 28 juni ID Pagina 1 van 7 AANBESTEDINGSBELEID Vastgesteld 28 juni 2018 ID-26045 Pagina 1 van 7 Inhoud 1. INLEIDING...3 2. REIKWIJDTE...3 2.1. REIKWIJDTE...3 3. UITGANGSPUNTEN...4 3.1. UITGANGSPUNTEN...4 3.2. ONDERNEMERSLIJST(EN)...4

Nadere informatie

Inkoop flexibele arbeid. Inkoop in control

Inkoop flexibele arbeid. Inkoop in control Inkoop flexibele arbeid 1 Agenda Introductie Inkoop door overheid Selectie en gunning Besparing door aanbesteding!? Praktijk raamcontracten Marktontwikkelingen Juridische risico s Vragen 2 Inkoop door

Nadere informatie

AANBESTEDING HULPMIDDELEN Evaluatie gemeente Hattem

AANBESTEDING HULPMIDDELEN Evaluatie gemeente Hattem AANBESTEDING HULPMIDDELEN 2018 Evaluatie gemeente Hattem 2015-2017 Samenvatting In dit document blikt de gemeente Hattem terug op haar aanbesteding Wmo-hulpmiddelen die zij in 2015 samen met de gemeente

Nadere informatie

EVALUATIE GLADHEIDBESTRIJDING

EVALUATIE GLADHEIDBESTRIJDING EVALUATIE GLADHEIDBESTRIJDING 2011-2012 1 1. INLEIDING Het afgelopen winterseizoen kenmerkt zich door een zachte winter met nauwelijks vorst en neerslag. Dit heeft geleid tot een zeer beperkte gladheidbestrijding.

Nadere informatie

EMVI Gunningscriteria BGMM Gemeente Bergen, Gennep en Mook en Middelaar-

EMVI Gunningscriteria BGMM Gemeente Bergen, Gennep en Mook en Middelaar- EMVI Gunningscriteria BGMM 2014-01 - Gemeente Bergen, Gennep en Mook en Middelaar- Kenmerk : BGMM 2014-01 Status : Definitief Uitgevoerd door : Roel Gevers Datum : 05-03-2014 Algemeen Inschrijvers krijgen

Nadere informatie

CONCEPT EU RICHTLIJNEN WAT BETEKENT DAT VOOR DE INKOOPPRAKTIJK PIANOO CONGRES 7 JUNI 2012 PROF.DR. JAN TELGEN

CONCEPT EU RICHTLIJNEN WAT BETEKENT DAT VOOR DE INKOOPPRAKTIJK PIANOO CONGRES 7 JUNI 2012 PROF.DR. JAN TELGEN CONCEPT EU RICHTLIJNEN WAT BETEKENT DAT VOOR DE INKOOPPRAKTIJK PIANOO CONGRES 7 JUNI 2012 PROF.DR. JAN TELGEN WAAR GAAT HET OM? 20 december 2012: drie concepten van EU Commissie: Klassieke overheid Nutssectoren

Nadere informatie

Masterclass Communicatie & acquisitie voor, tijdens en na een aanbesteding

Masterclass Communicatie & acquisitie voor, tijdens en na een aanbesteding Masterclass Communicatie & acquisitie voor, tijdens en na een aanbesteding Berenschot Johan Stuiver Martijn Röfekamp Hanzehogeschool Groningen Geke Werkman-Bouwkamp Marius van der Woude Gert Walhof Groningen,

Nadere informatie

Trends in de aanbestedingspraktijk Juridisch vragenuurtje. Voorlichting Infra Regio Zuid Jos van Alphen, 26 oktober 2017

Trends in de aanbestedingspraktijk Juridisch vragenuurtje. Voorlichting Infra Regio Zuid Jos van Alphen, 26 oktober 2017 Trends in de aanbestedingspraktijk Juridisch vragenuurtje Voorlichting Infra Regio Zuid Jos van Alphen, 26 oktober 2017 Nu we hier toch zijn Hup Willem II stoere kerels, Trots van het voetballand. Denk

Nadere informatie

Knelpunten & perspectief voor de EMVI-praktijk. Tom van Eck & Leen Valk

Knelpunten & perspectief voor de EMVI-praktijk. Tom van Eck & Leen Valk Knelpunten & perspectief voor de EMVI-praktijk Tom van Eck & Leen Valk EIB-onderzoek EIB-onderzoek: bevindingen EIB-onderzoek: bevindingen 19% EMVI s 48% laagste prijs 47% EMVI s 76% laagste prijs 35%

Nadere informatie

Aanbesteding van Toerit Someren

Aanbesteding van Toerit Someren Aanbesteding van Toerit Someren Rijkswaterstaat, Nederland De nieuwe aanbestedingsmethode gericht op vermindering van milieueffecten en CO2 uitstoot werd succesvol toegepast bij een aanbesteding voor een

Nadere informatie

Gunningscriteria: een kwestie van gemotiveerd afwegen en verantwoord toepassen

Gunningscriteria: een kwestie van gemotiveerd afwegen en verantwoord toepassen Gunningscriteria: een kwestie van gemotiveerd afwegen en verantwoord toepassen CROW Infradagen 22&23 mei 2012 Ing. Teun van Reeuwijk, CROW-projectleider Selectie Gunning Doel: Geschikte inschrijvers Doel:

Nadere informatie

Circulair Inkopen Utrecht op weg naar duurzame markttransformatie

Circulair Inkopen Utrecht op weg naar duurzame markttransformatie Circulair Inkopen Utrecht op weg naar duurzame markttransformatie Opdrachtgevers: - Provincie Utrecht - Gemeente Utrecht - Gemeente Amersfoort Middag/avond over biobased aanbesteden Centre of Expertise

Nadere informatie

Checklist analysefase

Checklist analysefase Totale Checklist analysefase Checklist analysefase I Interne analyse Huidige situatie 1. Omschrijf het huidige inkoop / aanbestedingsbeleid (doelstelling, missie) etc; -inkoopnota 2. Wat is het huidig

Nadere informatie

Contractmanagement bij NS Mirjam Kop/André Mulder

Contractmanagement bij NS Mirjam Kop/André Mulder Contractmanagement bij NS Mirjam Kop/André Mulder Wij helpen u graag Onze medewerkers staan voor u klaar om u een goede reis te bezorgen Agenda Even voorstellen Wat is contractmanagement Hoe heeft NS dit

Nadere informatie

ALS JE DOET WAT JE DEED,

ALS JE DOET WAT JE DEED, ALS JE DOET WAT JE DEED, KRIJG JE WAT JE KREEG MASTERCLASS CIRCULAIR INKOPEN 25 MAART 2015 AGENDA 1. WAAROM? 2. PROCESMATIGE INNOVATIE 3. TECHNISCH-INHOUDELIJKE INNOVATIE 4. BUSINESS MODEL INNOVATIE 5.

Nadere informatie

Inkoopbeleid en -planning 3 INKOOPBELEID EN -PLANNING 3 (CLO03.3/CREBO:50155)

Inkoopbeleid en -planning 3 INKOOPBELEID EN -PLANNING 3 (CLO03.3/CREBO:50155) INKOOPBELEID EN -PLANNING 3 (CLO03.3/CREBO:50155) sd.clo03.3.v1 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in enige vorm

Nadere informatie

AFDELING III: JURIDISCHE, ECONOMISCHE, FINANCIÃ LE EN TECHNISCHE INLICHTINGEN III.1 VOORWAARDEN MET BETREKKING TOT DE OPDRACHT III.1.1 Verlangde borgs

AFDELING III: JURIDISCHE, ECONOMISCHE, FINANCIÃ LE EN TECHNISCHE INLICHTINGEN III.1 VOORWAARDEN MET BETREKKING TOT DE OPDRACHT III.1.1 Verlangde borgs AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1 NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Gemeente Eindhoven, Sector Realisatie & Beheer Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven ( Nederland ) Ter attentie van: Marian Matheeuwsen

Nadere informatie

Voeding, dranken en aanverwante producten

Voeding, dranken en aanverwante producten 2 e Nota van Inlichtingen Openbare Europese aanbesteding Voeding, dranken en aanverwante producten Ten behoeve van Drenthe College Aanbestedingsnummer: 2013/S 102-174076 juni 2013, Ingenion Alle rechten

Nadere informatie

Notitie. Betreft: Resultaten Aanbestedingsregistratie 2008

Notitie. Betreft: Resultaten Aanbestedingsregistratie 2008 Notitie Betreft: Resultaten Aanbestedingsregistratie 2008 In 2008 zijn ruim 2000 aanbestedingen geregistreerd. De analyse van de resultaten wijst uit dat er geen wezenlijke verschillen zijn in vergelijking

Nadere informatie

Factsheet Aanbesteding promotionele producten

Factsheet Aanbesteding promotionele producten Factsheet Factsheet Deze factsheet is bedoeld om meer inzicht te bieden in het proces van inkoop van promotionele producten en diensten. De factsheet richt zich op een ieder die via aanbestedingen of tenders

Nadere informatie

Wat is het product noodvermogen? Hoe wordt er gecontracteerd?

Wat is het product noodvermogen? Hoe wordt er gecontracteerd? Noodvermogen Noodvermogen Deze brochure geeft u uitgebreide informatie over de werking van noodvermogen binnen TenneT. Daarnaast geeft het een beeld aan (potentiele) leveranciers van noodvermogen over

Nadere informatie

BAMM/U201101915 Lbr. 11/070

BAMM/U201101915 Lbr. 11/070 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Gladheidbestrijding uw kenmerk ons kenmerk BAMM/U201101915 Lbr. 11/070 bijlage(n) 2 datum 11 november 2011

Nadere informatie

Verantwoord inkopen van gebouwonderhoud

Verantwoord inkopen van gebouwonderhoud Verantwoord inkopen van gebouwonderhoud Nico Koch Beleidsadviseur KAM en Economie Congres Verantwoord Gebouwonderhoud Nieuwegein 16 mei 2013 1 Waar gaat het over? Verantwoord Goed doordacht Zich verantwoorden

Nadere informatie

Samenvatting van de Invitation to Tender

Samenvatting van de Invitation to Tender C L E A N I N L A N D S H I P P I N G CLINSH, de Vlootselectie II Samenvatting van de Invitation to Tender Voor u ligt de samenvatting van de aanbesteding Vlootselectie II voor het project Clean Inland

Nadere informatie

Inkopen bij de gemeente Winterswijk

Inkopen bij de gemeente Winterswijk Inkopen bij de gemeente Winterswijk door Erny Hogenkamp, inkoopcoördinator auteur: Erny Hogenkamp 1 Inkopen bij de gemeente Winterswijk Wat zijn de regels? Wat is het beleid van de Achterhoekse gemeenten?

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet. Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland

Nieuwe Aanbestedingswet. Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland Nieuwe Aanbestedingswet Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland 1 evaluatie en implementatie wijziging Aw 2012 als gevolg van: evaluatie Aw 2012 en implementatie Richtlijnen

Nadere informatie

UW PARTNER IN SCHOONMAAKONDERHOUD

UW PARTNER IN SCHOONMAAKONDERHOUD UW PARTNER IN SCHOONMAAKONDERHOUD Voorwoord Voor u ligt de brochure van Fm Portal Schoon BV (nader genoemd; FPS). In deze brochure treft u informatie aan over onze dienstverlening. Als uw interesse in

Nadere informatie

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering augustus 2013 VELDWERK OPTIMAAL

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering augustus 2013 VELDWERK OPTIMAAL Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering augustus 2013 VELDWERK OPTIMAAL Veldwerk Optimaal B.V. 's-hertogenbosch, september 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. ONDERZOEKSVERANTWOORDING 2

Nadere informatie

Verschillende dooizouten en hun effecten Richtlijnen wat betreft het gebruik van dooizouten. Kristof Ramaekers Hasselt

Verschillende dooizouten en hun effecten Richtlijnen wat betreft het gebruik van dooizouten. Kristof Ramaekers Hasselt Verschillende dooizouten en hun effecten Richtlijnen wat betreft het gebruik van dooizouten Kristof Ramaekers 04-10-2011 Hasselt Agentschap Wegen en Verkeer Beheer in Vlaanderen van: 5.500 km gewestwegen

Nadere informatie

Contractmanagement. Kwaliteit van de relatie. Inkooptoekomst door samenwerking, innovatie en opleiding! ir. ing. Dennis Mostert Eigenaar DME Advies

Contractmanagement. Kwaliteit van de relatie. Inkooptoekomst door samenwerking, innovatie en opleiding! ir. ing. Dennis Mostert Eigenaar DME Advies 1 Inkooptoekomst door samenwerking, innovatie en opleiding! Contractmanagement Kwaliteit van de relatie ir. ing. Dennis Mostert Eigenaar DME Advies Dennis Mostert - CV 2 Eigenaar DME Advies oktober 2013

Nadere informatie

Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3

Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3 Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3 Samenvatting door Joelle 1347 woorden 24 juni 2018 6,3 3 keer beoordeeld Vak M&O M&O Samenvatting hoofdstuk 3 Logistiek = integrale goederenstroombeheersing

Nadere informatie

Inkoopstrategie. Algemene gegevens Aanvrager Functie Afdeling. Projectgegevens Korte omschrijving van het in te kopen product, dienst of werk

Inkoopstrategie. Algemene gegevens Aanvrager Functie Afdeling. Projectgegevens Korte omschrijving van het in te kopen product, dienst of werk (Startformulier Inkoop en aanbestedingen) Omschrijving Naam van het project Het betreft een Algemene gegevens Aanvrager Functie Afdeling Budgethouder Functie Afdeling Geraamde waarde excl. btw Begrotingspost

Nadere informatie

Invulling Wet op de OverheidsOpdrachten V.S.Z. 4 oktober Eric De Brabanter Manu De Keuster

Invulling Wet op de OverheidsOpdrachten V.S.Z. 4 oktober Eric De Brabanter Manu De Keuster Invulling Wet op de OverheidsOpdrachten V.S.Z. 4 oktober 2012 Eric De Brabanter Manu De Keuster AAA+ Partners in Zorg Waardecreatie zorgsector Betaalbare en vooruitstrevende zorg Aankoop: Organisatie &

Nadere informatie

Functieprofiel: Medewerker Inkoop Functiecode: 0701

Functieprofiel: Medewerker Inkoop Functiecode: 0701 Functieprofiel: Medewerker Inkoop Functiecode: 0701 Doel Afsluiten van (raam)contracten en overeenkomsten alsmede het voorbereiden en uitvoeren van eenmalige opdrachten, op basis van de behoefte van de

Nadere informatie

BESTEK Controle inzake de duurzaamheidscriteria van de catering van collectiviteiten

BESTEK Controle inzake de duurzaamheidscriteria van de catering van collectiviteiten BESTEK Controle inzake de duurzaamheidscriteria van de catering van collectiviteiten INLEIDENDE OPMERKING TOT HET BESTEK Dit lastenboek heeft als doel de aanbestedende overheid de mogelijkheid te geven

Nadere informatie

De wet op de overheidsopdrachten: uitdaging of last?

De wet op de overheidsopdrachten: uitdaging of last? De wet op de overheidsopdrachten: uitdaging of last? Jo Swartenbroekx Hoofdapotheker UZ Antwerpen PUO 4 oktober 2011 Wet op de overheidsopdrachten Wet op overheidsopdrachten is meer dan Europese aanbesteding

Nadere informatie

Marktconsultaties in sociaal domein

Marktconsultaties in sociaal domein Marktconsultaties in sociaal domein Even voorstellen: Mr. Eugène Lobry MMC CMC Ruim 30 jaar ervaring als onderzoeker/adviseur voor gemeenten en uitvoeringsbedrijven in publiek domein Gespecialiseerd in

Nadere informatie

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Gas. Versie 8 april 2015

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Gas. Versie 8 april 2015 Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Gas 1. Scope/afbakening De productgroep Gas omvat alle gas die van het openbare gasnet en via transport over de weg betrokken wordt door

Nadere informatie

Presentatie Raad 4 februari INKOOP. Neem me aan de hand en loods me door Inkoopland

Presentatie Raad 4 februari INKOOP. Neem me aan de hand en loods me door Inkoopland Presentatie Raad 4 februari 2016 - INKOOP Neem me aan de hand en loods me door Inkoopland Even voorstellen Aanleiding: N.a.v. de nieuwsbrief waarin verslag werd gedaan over de evaluatie van het inkoop-

Nadere informatie

Betreft Nota van Inlichtingen Datum 31 maart Europese aanbesteding Diensten en Producten Mobiele Telefonie

Betreft Nota van Inlichtingen Datum 31 maart Europese aanbesteding Diensten en Producten Mobiele Telefonie Nota van Inlichtingen_1 Betreft Nota van Inlichtingen Datum 31 maart 2014 Van Veiligheidsregio Haaglanden Perceel 2 Project Europese aanbesteding Diensten en Producten Mobiele Telefonie Deze Nota van Inlichtingen

Nadere informatie

Gerneente Delft. Ter informatie zenden wij u notitie Gunningsbesluit aanbesteding Wmo hulpmiddelen toe.

Gerneente Delft. Ter informatie zenden wij u notitie Gunningsbesluit aanbesteding Wmo hulpmiddelen toe. Gerneente Delft Retouradres. Wijk- en Stadszaken, Postbus 340, 2600 AH Delfl Gemeenteraad van Delft Afd.!^iT? Gemefente Delft Kopie 2 9 MEI 2009 Datum Ons kenmerk 975440 Uw brief van Onderwerp Toezending

Nadere informatie

Hoe haalt u er de waarde uit?

Hoe haalt u er de waarde uit? De marktconsultatie Hoe haalt u er de waarde uit? Significant B.V. 26 mei 2011 Jan-Pieter Papenhuijzen Johan van Loenhout Agenda Doelstellingen van een marktconsultatie Wettelijke kader: wat mag wel en

Nadere informatie

Inschrijven op aanbestedingen

Inschrijven op aanbestedingen : Wat u moet weten, doen en niet-doen. Wie? 1 Stappen (i.h.a.): aankondiging aanbesteding vragen stellen + beantwoorden (NvI, 2.53 Aw) inleveren beoordeling inschrijving bekendmaking voornemen tot gunning

Nadere informatie

ROLLUIK BOXMILANO. Email: info@broutec.nl www.broutec.nl Tel: 0031 (0)573 454242

ROLLUIK BOXMILANO. Email: info@broutec.nl www.broutec.nl Tel: 0031 (0)573 454242 ROLLUIK BOXMILANO Email: info@broutec.nl www.broutec.nl Tel: 0031 (0)573 454242 1 PAGINA 13/2 Rolluik Boxmilano Rolluik Boxmilano Boxmilano rolluik cassette worden op maat gemaakt en zijn eenvoudig te

Nadere informatie

Aanbestedingswet. Jeroen Zegveld/Marcel Stuijts Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuidoost-Brabant j.zegveld@bizob.nl/m.stuijts@bizob.

Aanbestedingswet. Jeroen Zegveld/Marcel Stuijts Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuidoost-Brabant j.zegveld@bizob.nl/m.stuijts@bizob. Hoe stelt u uw (inkoop)organisatie in op de Jeroen Zegveld/Marcel Stuijts Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuidoost-Brabant j.zegveld@bizob.nl/m.stuijts@bizob.nl 6 DECEMBER 2012 Agenda Inleiding Inkooporganisatie?

Nadere informatie

Evaluatie Opdracht: Contractnummer:

Evaluatie Opdracht: Contractnummer: Evaluatie Opdracht: Contractnummer: A. Algemene informatie 1 Dienst / Bedrijf 2 3 Sector en afdeling Contactpersoon Opdrachtgever 4 Contactpersoon: Gegevens Opdrachtnemer Naam Bedrijf: KVK-nummer: Adres:

Nadere informatie

Overheid & MKB Nederland

Overheid & MKB Nederland Overheid & MKB Nederland 14 /11 /2016 Programma Emerga Facts & Figures MKB & Overheidsopdrachten Nieuwe Aanbestedingswet Actuele Uitgangspunten Trends / Ontwikkelingen / Toekomst Vragen Organisatie Emerge

Nadere informatie

Verslag marktconsultatie Advies- en Ingenieursdiensten

Verslag marktconsultatie Advies- en Ingenieursdiensten Verslag marktconsultatie Advies- en Ingenieursdiensten Waterschappen Hunze en Aa s, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân Datum : 17 september 2014 Waterschappen Hunze en Aa s, Noorderzijlvest en Wetterskip

Nadere informatie

SOCIAAL INKOPEN: IMPACT DOOR INKOOP MVI-CONGRES 14 DECEMBER 2017

SOCIAAL INKOPEN: IMPACT DOOR INKOOP MVI-CONGRES 14 DECEMBER 2017 SOCIAAL INKOPEN: IMPACT DOOR INKOOP MVI-CONGRES 14 DECEMBER 2017 ROOS SPEKMAN & BART KRULL ANTOON DE BEKKER MARIEKE SNOEK - BUY SOCIAL - GEMEENTE NIJMEGEN - CYCLOON DOEL VAN VANDAAG Informeren over sociaal

Nadere informatie

Code of Conduct CSR certificering

Code of Conduct CSR certificering Code of Conduct CSR certificering 1 Opzet van de training 1. Introductie 2. Context van het programma 3. 4. Certificatie traject 5. Vragen 2 Introductie Doel van de training Na afloop in staat zijn om:

Nadere informatie

Advies d.d. Onderwerp Procedure uitgangspunten aanbesteding hulpmiddelen WMO

Advies d.d. Onderwerp Procedure uitgangspunten aanbesteding hulpmiddelen WMO Advies 2018-06 d.d. Onderwerp Procedure uitgangspunten aanbesteding hulpmiddelen WMO (Uitgebracht door de samenwerkende Adviesraden Sociaal Domein Noordwest Veluwe) Advies van de gezamenlijke adviesraden

Nadere informatie

Yorick Vlaar & Mariëlle Hintzen

Yorick Vlaar & Mariëlle Hintzen HTC Advies Duurzaam, gezond én geld besparen Yorick Vlaar & Mariëlle Hintzen Yorick & Mariëlle We geloven in de kracht van gastvrij denken en handelen Duurzaamheid Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Nadere informatie

Milieuverantwoorde overheidsaankopen. Kantoorapparaten

Milieuverantwoorde overheidsaankopen. Kantoorapparaten Milieuverantwoorde overheidsaankopen Kantoorapparaten Voorstelling project Minimaal 20 infosessies Verspreid over Vlaanderen Telkens ander onderwerp Handleiding Ondersteuning steunpunt Het aankoopproces

Nadere informatie

Commodity Strategy Development (CSD-traject)

Commodity Strategy Development (CSD-traject) Commodity Strategy Development (CSD-traject) Productgroep Strategie Ontwikkeling Jurgen Keijzer Senior Inkoper 5 juni 2014 1 5 juni 2014 2 Agenda Wat doet Evides Waterbedrijf? Aanleiding CSD-traject Wat

Nadere informatie

Milieuverantwoorde overheidsaankopen. Schoonmaakmiddelen

Milieuverantwoorde overheidsaankopen. Schoonmaakmiddelen Milieuverantwoorde overheidsaankopen Schoonmaakmiddelen Voorstelling project Minimaal 20 infosessies Verspreid over Vlaanderen Telkens ander onderwerp Handleiding Ondersteuning steunpunt Het aankoopproces

Nadere informatie

Leen Valk

Leen Valk Wat staat er in dit E-book In dit E-book leg ik uit: - Wie ik ben en waarom ik met EMVI-prestatiemeting ben begonnen - Wat EMVI-prestatiemeting is - Waarin EMVI-prestatiemeting verschilt van Gunnen op

Nadere informatie

Slim advies kopen. Een opdrachtnemer aan het woord. PIANOo/NEVI 28 oktober Dirk de Wit

Slim advies kopen. Een opdrachtnemer aan het woord. PIANOo/NEVI 28 oktober Dirk de Wit Slim advies kopen Een opdrachtnemer aan het woord PIANOo/NEVI 28 oktober 2008 Dirk de Wit Opdrachtnemer: O&i partners in BPM Advieskantoor gespecialiseerd in het slimmer, beter en gecontroleerder ontwerpen

Nadere informatie

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert Lectoraat Inkoopmanagement Inkoop Inkoop overheidsopdrachten worden opengesteld voor mededinging overheidsopdrachten hebben

Nadere informatie

Aanbesteden is niet moeilijk, krijgen wat je beoogt wel

Aanbesteden is niet moeilijk, krijgen wat je beoogt wel Aanbesteden is niet moeilijk, krijgen wat je beoogt wel Introductie In 2016 werden er alleen al op TenderNed 15.000 aankondigen van aanbestedingen gepubliceerd door 1.360 verschillende aanbestedende diensten.

Nadere informatie

INNOVATIEF AANBESTEDEN VAN GRAS. Teus van Steenis Tactisch inkoper

INNOVATIEF AANBESTEDEN VAN GRAS. Teus van Steenis Tactisch inkoper INNOVATIEF AANBESTEDEN VAN GRAS Teus van Steenis Tactisch inkoper AANLEIDING INNOVATIEF AANBESTEDEN VAN GRAS einde lopende contracten veel aandacht voor circulariteit en duurzaamheid ambitie provincie

Nadere informatie

Workshop. Dynamisch Aankoop Systeem NEVI INKOOPDAG 2013

Workshop. Dynamisch Aankoop Systeem NEVI INKOOPDAG 2013 Workshop Dynamisch Aankoop Systeem NEVI INKOOPDAG 2013 1 Inleiding Kan een dynamisch aankoopsysteem zorgen voor de juiste verbinding met uw ICT vraag? Verwachtingen? Uw relatie met ICT inkoop / DAS Dynamisch

Nadere informatie

Openbare aanbesteding 2015/S van

Openbare aanbesteding 2015/S van Ref. Ares(2015)3961281-25/09/2015 European Commission DG JRC Institute for Energy and Transport Resource Management Petten Openbare aanbesteding 2015/S 169-307448 van 02.09.2015 NL Petten: Inspectie/lektest

Nadere informatie

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Heeze-Leende

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Heeze-Leende Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Heeze-Leende Kenmerk: Bizob2012MVI Versie: 1.1, d.d. 18-2-2014 Status: vastgesteld Inleiding De gemeente spant zich continu in voor een (verdere) professionalisering

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE WAARDE NEVI PUBLIEK PIANOO DAG, 6 JUNI 2013 PROF. DR. JAN TELGEN

MAATSCHAPPELIJKE WAARDE NEVI PUBLIEK PIANOO DAG, 6 JUNI 2013 PROF. DR. JAN TELGEN MAATSCHAPPELIJKE WAARDE NEVI PUBLIEK PIANOO DAG, 6 JUNI 2013 PROF. DR. JAN TELGEN INDELING Maatschappelijke waarde: De achtergrond Juridische interpretatie Als sociaal begrip Rekenen met waarde Maatschappelijke

Nadere informatie

Instellingen orders met margeregeling (mogelijk vanaf SnelStart Nota 3). Stap 1: Verkoopsjabloon voor de margeregeling:

Instellingen orders met margeregeling (mogelijk vanaf SnelStart Nota 3). Stap 1: Verkoopsjabloon voor de margeregeling: Versie: 1209121 Pagina 1 van 5 Instellingen orders met margeregeling (mogelijk vanaf SnelStart Nota 3). Voordat u orders waarbij de margeregeling van toepassing is kunt invoeren dienen er: artikelomzetgroepen,

Nadere informatie

Aanbesteding Kartonnen verpakkingen Nota van Inlichtingen 1 Tekstuele deel

Aanbesteding Kartonnen verpakkingen Nota van Inlichtingen 1 Tekstuele deel Aanbesteding Kartonnen verpakkingen Nota van Inlichtingen 1 Tekstuele deel www.swaholland.nl/ www.swadisplays.nl/ Titel: Nota van Inlichtingen 1 Datum: 13-10-2016 Aantal pagina s: 7 Copyright Niets uit

Nadere informatie

EMVI, de nieuwe aanbestedingswet en duurzaamheid

EMVI, de nieuwe aanbestedingswet en duurzaamheid EMVI, de nieuwe aanbestedingswet en duurzaamheid Marjo Meeuwsen-Dek www.justionadvocaten.nl Middelburg Rotterdam 1. Europese richtlijnen Richtlijnen 2004/17 en 2004/18 (en 2007/66) Aanbestedende dienst

Nadere informatie

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Foto: Willem Mes In dit plan kun je stap voor stap lezen hoe je via een Zon-Privé actie eenvoudig zonne - panelen kunt aanbieden aan je medewerkers.

Nadere informatie

Eemstroom, coöperatie Amersfoort. Lex Mellink - voorzitter

Eemstroom, coöperatie Amersfoort. Lex Mellink - voorzitter Eemstroom, coöperatie Amersfoort Lex Mellink - voorzitter Zorg & Mobiliteit Bussen, auto s, etc. Industrieterrein De Hoef Geschikt voor 55.000 (stuks) panelen Winkelcentrum van Corio Totaal m 2 parkeervakken

Nadere informatie

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Foto: Willem Mes In dit plan kun je stap voor stap lezen hoe je via een Zon-Privé actie eenvoudig zonnepanelen kunt aanbieden aan je medewerkers.

Nadere informatie

Aanbesteden door de Twentse gemeenten. Mariëlle Eshuis, inkoopcoördinator Noaberkracht

Aanbesteden door de Twentse gemeenten. Mariëlle Eshuis, inkoopcoördinator Noaberkracht Aanbesteden door de Twentse gemeenten Mariëlle Eshuis, inkoopcoördinator Noaberkracht Inkopen in Twente Wat zijn de regels? Wat is het beleid? Enkele feiten en cijfers Voorbeelden en tips Aanbestedingsregels

Nadere informatie

Interpolis Kredietverzekeringen. AfnemersCheck. Hoe goed kent u uw afnemers? Interpolis. Glashelder

Interpolis Kredietverzekeringen. AfnemersCheck. Hoe goed kent u uw afnemers? Interpolis. Glashelder Interpolis Kredietverzekeringen Hoe goed kent u uw afnemers? Eenvoudig inzicht in de kredietwaardigheid van uw afnemers met de Interpolis. De Interpolis geeft u direct inzicht in de kredietwaardigheid

Nadere informatie

Europese aanbesteding netwerkapparatuur en diensten

Europese aanbesteding netwerkapparatuur en diensten Europese aanbesteding netwerkapparatuur en diensten Agenda Voorstellen Aanleiding van de aanbesteding Scope IGEA Deelnemende ROC s Ondersteuning Beginselen Europees aanbesteden Aanbestedingsstrategie Planning

Nadere informatie

food en non food ten behoeve van kantines en horeca opleiding

food en non food ten behoeve van kantines en horeca opleiding Nota van Inlichtingen food en non food ten behoeve van kantines en horeca opleiding Aanbesteding Aanbestedende Dienst: Referentie: food en non food ten behoeve van kantines en horeca opleiding Graafschap

Nadere informatie

Europese Aanbesteding Schoonmaak Pius X College, Sg. Canisius en SFBVR 20 augustus 2013

Europese Aanbesteding Schoonmaak Pius X College, Sg. Canisius en SFBVR 20 augustus 2013 Informatiebijeenkomst Europese Aanbesteding Schoonmaak Pius X College, Sg. Canisius en SFBVR 20 augustus 2013 Agenda EA Schoonmaak Welkom Doel van deze informatiebijeenkomst: Uitleg over de Europese aanbesteding

Nadere informatie

Gewijzigde Aanbestedingswet: ruimte voor innovatie. Sprekers: Floris den Boer en Henk Wijnen

Gewijzigde Aanbestedingswet: ruimte voor innovatie. Sprekers: Floris den Boer en Henk Wijnen Gewijzigde Aanbestedingswet: ruimte voor innovatie Datum: 30 mei 2016 Sprekers: Floris den Boer en Henk Wijnen Inhoudsopgave Reacties op gewijzigde Aanbestedingswet 2012 Innovatiegericht inkopen Concurrentiegerichte

Nadere informatie

Aanbestedingswet. Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot

Aanbestedingswet. Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot Aanbestedingswet Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot Agenda Aanleiding Aanbestedingswet 2012 Gids Proportionaliteit ARW 2012 Richtsnoeren Leveringen en Diensten Klachtenregeling Vervolgacties

Nadere informatie

Is nadere selectie nodig? Sluit uw opdracht aan bij de markt? Hoe zijn teleurstellingen te voorkomen?

Is nadere selectie nodig? Sluit uw opdracht aan bij de markt? Hoe zijn teleurstellingen te voorkomen? Doel van de handreiking Deze handreiking dient als praktisch beslismodel, maar heeft niet de intentie een compleet beeld te geven van alle afweegpunten. Het model beperkt zich tot de essentiële aspecten

Nadere informatie

Partnerselectie ketensamenwerking: succesfactoren en leerpunten

Partnerselectie ketensamenwerking: succesfactoren en leerpunten Partnerselectie ketensamenwerking: succesfactoren en leerpunten vertrouwen, transparantie & Verbondenheid 2 Voor het Volledige rapport: www.regieraadbouwzuid.nl Een nieuwe marktbenadering Bij Wonen Limburg

Nadere informatie

Bark Verpakkingen. Outsourcing Concept

Bark Verpakkingen. Outsourcing Concept Bark Verpakkingen Outsourcing Concept Outsourcing Bark Verpakkingen BV als uw partner in strategisch verpakkingsmanagement. De win-win relatie tussen 'outsourcing' en uw 'core business efficiency'. Met

Nadere informatie

Aanbestedingen zo zit dat!

Aanbestedingen zo zit dat! D A T U M 17-2-2009 P A G I N A 0 White paper Serie Acquisitie in Re-integratie deel 3 Aanbestedingen zo zit dat! Versie december 2008 D A T U M 17-2-2009 P A G I N A 1 Wat kunt u er wel en niet van verwachten?

Nadere informatie

Brevosil en Brevotube. Siliconen en PTFE slangen. Prijslijst 2018

Brevosil en Brevotube. Siliconen en PTFE slangen. Prijslijst 2018 Brevosil en Brevotube Siliconen en PTFE slangen Prijslijst 2018 Inhoudsopgave Brevosil ZI transparant ( 0,2 tot en met 3,5 mm inwendig )...4 Brevosil ZI transparant ( 4 tot en met 8 mm inwendig )...5 Brevosil

Nadere informatie

? ? 1990 B Hergebruik C Recycling D Verbranden voor energie E Verbranden F Storten of lozen = 10% van het totaal verwerkte afval 2010 B Hergebruik C Recycling D Verbranden voor energie E Verbranden F Storten

Nadere informatie

Ondernemersbijeenkomst Aanbesteden 050. Aanbesteden 050

Ondernemersbijeenkomst Aanbesteden 050. Aanbesteden 050 Ondernemersbijeenkomst Agenda Basisprincipes (EU) Aanbesten Art. 2.82 SW Kansen voor (lokale) ondernemers Interactie-Discussie Wat is een aanbesteding een aanbesteding is een bijzondere wijze van totstandkoming

Nadere informatie

Effectieve marketing door focus

Effectieve marketing door focus Effectieve marketing door focus Wel of niet investeren in marketing? In de huidige economische situatie laait de discussie weer op: ga je wel of geen marketing toepassen. Voor een groeiend aantal ondernemers

Nadere informatie