Scherp op de toekomst: nieuwe kansen voor u als ondernemer?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Scherp op de toekomst: nieuwe kansen voor u als ondernemer?"

Transcriptie

1 Scherp op de toekomst: nieuwe kansen voor u als ondernemer? Afgelopen dinsdag werd het regeerakkoord gepresenteerd van onze nieuwe regering. De hoofdlijnen voor de komende jaren zijn geschetst. Hieruit blijkt dat dit akkoord voor u als ondernemer een forse impact heeft. We zien een hervorming van het belastingstelsel en verkleining van verschillen in fiscale behandeling. Meer werken of gaan werken wordt beloond, belastingontwijking aangepakt en het fiscaal vestigingsklimaat wordt verbeterd. In deze special maken we de vertaling naar concrete kansen en aandachtspunten voor u als ondernemer. Regeren is vooruitzien, accon avm ziet ook vooruit! 1. Lagere tarieven vennootschapsbelasting: een kans! De komende jaren gaat het nieuwe kabinet de tarieven in de vennootschapsbelasting fors verlagen. De tarieven worden tot 2021 in stappen verlaagd van 20% naar 16% over de eerste winst en van 25% naar 21% over de winst daarboven. In onderstaande tabel hebben we per jaar opgesomd wat de dan geldende tarieven zijn. Eerste schijf Tarief Tweede schijf Tarief 2017 tot % en meer 25% 2018 tot % en meer 25% 2019 tot % en meer 24% 2020 tot ,5% en meer 22,5% 2021 tot % en meer 21% De verhoging van de eerste schijf van naar dat met Prinsjesdag in het Belastingplan is gepresenteerd wordt teruggedraaid. 2. Tarieven in de inkomstenbelasting De tarieven in de inkomstenbelasting gaan behoorlijk veranderen en grotendeels omlaag. Er komt een basistarief van ongeveer 37% en een hoog tarief van bijna 50%. Ook gaan een aantal belastingkortingen omhoog. Per saldo levert dit voor de meeste werknemers een hoger nettoinkomen op. 3. Voorziening vormen levert financieel voordeel op! accon avm verwacht dat ondernemers nu al gaan anticiperen op de verlaging van de tarieven in de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting. accon avm adviseert ondernemers om goed te kijken naar de mogelijkheden van het vormen van een voorziening. Door het vormen van een voorziening kunnen nu al, in 2017 en 2018, kosten ten laste van de winst worden gebracht. Kosten waarvan de uitgaven pas plaatsvinden in de toekomst. Concreet betekent dat een aftrekpost tegen de huidige hogere tarieven van 20% en 25%. Tarieven die dus verlaagd worden naar 16% en 21%. Bij een voorziening van is de besparing ten opzichte van 2021 of later !

2 Deze aftrekpost bestaat al jaren sinds het zogenaamde Baksteenarrest. Voorheen leverde deze aftrekpost alleen een voordeel op door uitstel van heffing. Door de lagere tarieven in de toekomst komt daar dus nog een extra voordeel bij! Dit kan ondernemers duizenden euro s belastingvoordeel opleveren. Voorbeelden zijn de voorzieningen voor groot onderhoud, sloopkosten, installaties, garanties en jubileumkosten. De adviseurs van accon avm beschikken over een lijst met de meest voorkomende voorzieningen. Samen met u wordt bekeken welke van toepassing kunnen zijn. Vraag de lijst nu kosteloos aan op onze website en bespreek hem met uw adviseur. 4. Een tarief van 7% vennootschapsbelasting kan ook! De Innovatiebox is een speciale regeling voor winsten die behaald zijn met innovaties. Deze winsten zijn belast tegen effectief 5% vennootschapsbelasting. Terwijl normale winsten tegen maximaal 25% belast zijn. Dit effectieve tarief van 5% wordt verhoogd naar 7%. Dit betekent echter dat de Innovatiebox nog steeds een interessant middel voor u is om belasting te besparen. Bent u innovatief en/of maakt u gebruik van WBSO-subsidies, neem dan zeker contact op met uw adviseur. U kunt wellicht zelfs nog voor 2017 in aanmerking komen voor de Innovatiebox! 5. Verdwijnen van een aftrekpost! Veel ondernemers hebben een pand in eigen gebruik. Van de aanschafwaarde van dit pand mag jaarlijks een deel worden afgetrokken van de winst (als afschrijving). Dit mag totdat 50% van de WOZ-waarde is bereikt. Volgens het Regeerakkoord mag er in de toekomst worden afgeschreven totdat 100% van de WOZ-waarde is bereikt. Deze voorgestelde wijziging geldt echter alleen voor de vennootschapsbelasting en niet voor de inkomstenbelasting. In de praktijk betekent dit dat er vaak niet meer afgeschreven mag worden op een pand in eigen gebruik. Hierdoor betaalt u als ondernemer meer belasting! Bespreek met uw adviseur wat dit concreet voor u betekent. Indien u een pand huurt, mag u wel jaarlijks de huur ten laste van de winst brengen. Dit verandert niet. 6. Verrekenbare verliezen In de vennootschapsbelasting zijn verliezen die u in een jaar maakt verrekenbaar met de belastbare winst uit het voorgaande jaar. Als niet alle verliezen verrekend kunnen worden, dan kunnen deze verliezen met de belastbare winst van de komende 9 jaren worden verrekend. Is na 9 jaar het verlies niet verrekend? Dan verdampt dit verlies en is het nooit meer verrekenbaar. Voor de vennootschapsbelasting wordt deze regeling door het nieuwe kabinet gewijzigd. Verliezen in de vennootschapsbelasting kunnen straks 1 jaar terug en nog maar 6 jaar vooruit worden verrekend. Voor de inkomstenbelasting blijft de huidige regeling (3 jaar terug, 9 jaar vooruit) gewoon bestaan. Heeft u verrekenbare verliezen? Overleg dan met uw adviseur hoe u verliesverdamping kunt voorkomen. Voorkomt u verliesverdamping, dan voorkomt u ook onnodige belastingheffing! In 2017 kunt u hierover al in gesprek met uw adviseur, wacht niet te lang.

3 7. Box 2 heffing gaat omhoog! Tegenover de stapsgewijze verlaging van de vennootschapsbelasting staat dat de regering het aanmerkelijk belang-tarief in stappen verhoogt van 25% naar 28,5% in Dit tarief geldt als een aandeelhouder uit zijn of haar bv dividend uitkeert naar privé. De verhoging van het tarief is mede om het verschil tussen de ondernemer in de inkomstenbelasting (eenmanszaak/vof/maatschap) en ondernemer in de vennootschapsbelasting (bv/nv) te minimaliseren. In onderstaande tabel hebben we per jaar opgesomd wat de dan geldende tarieven zijn % % % ,3% ,5% Aanmerkelijk belang-tarief Deze maatregel is erg belangrijk voor DGA s van een bv. Heeft u bijvoorbeeld geld geleend van uw bv (bijvoorbeeld via een rekening-courantverhouding met uw bv), dan is het wellicht verstandig om dit de komende jaren af te bouwen via dividenduitkeringen. Ook als u voornemens bent om hoge privé-uitgaven te gaan doen de komende jaren, dan kan het uitkeren van dividend voor 2020 verstandig zijn. Bij een dividend van bijvoorbeeld bespaart u dan bijna aan heffing! Let op: bij het uitkeren van dividend is een uitkeringstoets verplicht. Hiermee voorkomt u dat u als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld. Vraag uw adviseur om hulp bij de uitkeringstoets. Handig om te weten: bij een uitkering van dividend dat wordt belasting in Box 2 tegen 25%, vindt er op dit moment nog een voorheffing plaats. Dit heet dividendbelasting en bedraagt 15%. Bij de aangifte inkomstenbelasting betaalt u nu altijd 10% bij, zodat we uitkomen op 25%. De dividendbelasting verdwijnt. U betaalt dan 25% belasting bij de aangifte inkomstenbelasting. 8. Btw-tarief gaat ook omhoog Het lage tarief in de btw van 6% gaat omhoog naar 9%. Dit zal veel ondernemers kunnen raken, met name ondernemers die leveren aan de consument. Voor deze ondernemers betekent het dat hun product feitelijk duurder wordt. Hoe gaat u hier straks mee om? Verlaagt u uw eigen marge om uw verkoopprijs aan de consument gelijk te houden? 9. Eigen woning: toch weer grote veranderingen Veel ondernemers hebben een eigen woning. De ene ondernemer heeft een lening van een bank, de ander van zijn of haar eigen bv en er zijn ook ondernemers die helemaal geen lening meer hebben voor de eigen woning. Voor iedereen geldt dat er behoorlijk wat gaat veranderen de komende jaren! De renteaftrek wordt verder beperkt, het eigenwoningforfait gaat omlaag en als er geen schuld meer is moet er zelfs belasting betaald worden over de woning! Wellicht is uw lening bij de eigen bv helemaal niet meer zo aantrekkelijk?

4 Moet u de eigen woning wel in privé houden of kunt u deze ook inbrengen in uw eenmanszaak/vof of zelfs in een bv? Uw adviseur van accon avm kan voor u uitrekenen wat voor u financieel het meest voordelig is. Wacht hiermee niet te lang: hoe eerder u in gesprek gaat, hoe beter de oplossing kan zijn! 10. Vermogen in Box 3 (privé spaargeld): nog steeds te zwaar belast? Veel ondernemers beschikken ook over geld in privé. Meestal in de vorm van spaartegoeden of beleggingen. Soms ook in de vorm van een tweede woning en dergelijke. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze betalen een forse heffing in Box 3! De heffing is fors omdat het fictieve rendement waarmee wordt gerekend meestal veel hoger is dan het werkelijke rendement. De nieuwe regering gaat werken aan een regeling om de werkelijke inkomsten te belasten. Tot die tijd kunt u (veel) belasting besparen door uw vermogen in Box 3 onder te brengen in een bv of in een Fonds voor Gemene Rekening. Vraag uw adviseur ruim vóór 31 december 2017 om advies. Dan bespaart u per 2018 al (fors) belasting. 11. Werknemer of zzp er? De discussie is nog lang niet voorbij! In mei 2016 is de Wet deregulering arbeidsrelaties (Wet DBA) geïntroduceerd als opvolger van de VAR-verklaring. De nieuwe wet bracht echter vooral onduidelijkheid en onrust. Met het nieuwe Regeerakkoord is duidelijk dat de Wet DBA de prullenbak in gaat. Ter vervanging komt er een nieuwe wet. Deze moet de opdrachtgever de zekerheid bieden dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Daarnaast moet schijnzelfstandigheid worden voorkomen. De gestelde voorwaarden zijn als volgt. Onderkant van de arbeidsmarkt: snel sprake van een werknemer Een opdrachtnemer zal altijd worden aangemerkt als werknemer indien er sprake is van: a. een laag tarief in combinatie met een overeenkomst die langer dan een periode van drie maanden duurt óf b. indien er sprake is van een laag tarief in combinatie met het verrichten van dezelfde werkzaamheden als reguliere werknemers van de opdrachtgever. Een laag tarief correspondeert met loonkosten tot 125% van het wettelijk minimumloon of met de laagste loonschalen in cao s (vermoedelijk ligt de bandbreedte tussen de 15 en 18). Bovenkant van de markt: snel sprake van ondernemerschap Voor de bovenkant van de markt geldt het spiegelbeeld van wat hierboven is beschreven. Opdrachtnemers zijn dan gevrijwaard om als werknemer te worden aangemerkt en aldus voor de loonbelasting en de werknemersverzekeringen. Er moet dan sprake zijn van: a. een hoog tarief (boven de 75 per uur) in combinatie met een kortere duur van de overeenkomst (< 1 jaar) of b. een combinatie van een hoog tarief waarbij de opdrachtnemer niet hetzelfde werk verricht als de reguliere werknemers van de opdrachtgever.

5 Tussencategorie? Opdrachtgeversverklaring! Opdrachtnemers boven het lage tarief, maar onder het hoge tarief hoeven niet in onzekerheid te verblijven of zij als ondernemer (zzp er) of als werknemer worden gekwalificeerd. De Belastingdienst verstrekt namelijk een online webmodule waarin vragen kunnen worden gesteld over bijvoorbeeld de gezagsverhouding en de aard van de werkzaamheden. Deze module wijst uit of men als ondernemer (zzp er) wordt aangemerkt of als werknemer. Na het invullen van de webmodule wordt een opdrachtgeversverklaring verstrekt. Met deze opdrachtgeversverklaring krijgt een opdrachtgever zekerheid vooraf van vrijwaring van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen. Zolang men over deze opdrachtgeversverklaring beschikt, loopt men geen risico s meer op naheffingen. Zekerheid De nieuwe wet gaat vooral heel veel zekerheid vooraf bieden voor de heffing van premies en belastingen. Het is echter ook van belang dat u juridisch de zaken goed voor elkaar heeft. Het is en blijft belangrijk om alle gemaakte afspraken op de juiste wijze schriftelijk vast te leggen. Kortom laat u goed adviseren en begeleiden door de juristen van accon avm U kunt hier vandaag al mee beginnen! 12. Wat gaat er veranderen op het gebied van uw personeel en hun rechten? De verschillen tussen arbeidsovereenkomsten voor bepaalde- en onbepaalde tijd worden kleiner en het ontslagrecht wordt versoepeld. Dit is het plan van het kabinet ten aanzien van de arbeidsmarkt. Wat gaat er gebeuren om deze plannen te realiseren? Tijdelijke contracten voor tijdelijk werk Om te voorkomen dat werknemers in een draaideur van contracten terecht komen, wordt de periode waarna elkaar opeenvolgende tijdelijke contracten overgaan in een contract voor onbepaalde tijd verlengd van twee naar drie jaar. Pas na drie jaar dient de werkgever de werknemer een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Bij de voornoemde periode van drie jaar worden opvolgende contracten bij elkaar opgeteld indien er tussen de contracten een tussenpoos van minder dan zes maanden zit. Bij seizoenswerk wordt sectoraal afgeweken van deze periode van opvolgende contracten, omdat de aard van het werk dit verlangt. De plannen zijn om deze sectorale afwijking te verruimen naar ander terugkerend tijdelijk werk dat ten hoogste gedurende een periode van negen maanden kan worden verricht. Zo kan de keuze voor een bepaald arbeidscontract aansluiten bij de aard van het werk dat gedaan moet worden. Stimulering contract onbepaalde tijd Ter stimulering van werkgevers om een werknemer direct een contract voor onbepaalde tijd te bieden, wordt de proeftijd verruimd. Indien een werkgever direct (als eerste contract) een contract voor onbepaalde tijd aanbiedt, wordt de mogelijkheid tot het opnemen van een proeftijd verlengd naar vijf maanden. Voor tijdelijke contracten met een looptijd van twee jaar of langer wordt de proeftijd verlengd naar drie maanden. In overige gevallen blijft de proeftijd zoals deze nu is.

6 Ontslagrecht De Wet Werk en Zekerheid heeft er toe geleid dat ontslag in de situaties waar dat redelijkerwijze aan de orde is, onnodig wordt bemoeilijkt. Dit stimuleert werkgevers niet om contracten voor onbepaalde tijd te bieden. Het ontslagrecht zal daarom worden versoepeld. Het nadeel is dat ontslag slechts kan volgen op basis van een afzonderlijk bestaande ontslaggrond die volledig voldragen wordt. De praktijk laat echter zien dat er soms combinaties van ontslaggronden spelen, maar er niet één ontslaggrond voldoende wettelijke basis voor ontslag biedt. Het ontslagrecht wordt versoepeld in die zin dat de rechter kan worden gevraagd een afweging te maken of het van een werkgever kan worden verlangd om de arbeidsovereenkomst voort te zetten of dat ontslag gerechtvaardigd is op basis van de optelsom van omstandigheden genoemd van verschillende gronden. Ter compensatie tegenover de werknemer kan de rechter een hogere ontslagvergoeding (transitievergoeding) toekennen van maximaal de helft van de ontslagvergoeding (bovenop de reeds bestaande ontslagvergoeding). Voorts wordt er meer balans in de ontslagvergoeding gezocht. Zo krijgen werknemers vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht op een ontslagvergoeding (in plaats van na twee jaar) en gaat voor elk jaar in dienstverband de ontslagvergoeding een derde maandsalaris bedragen. Wat kunt u nu al gaan doen? Indien u nieuwe werknemers in dienst gaat nemen, zorg er dan voor dat de arbeidsovereenkomst voorbereid is op de toekomstige plannen. Spelen er momenteel kwesties die verband houden met het ontslagrecht, dan kan het wellicht lonen om nu al actie te ondernemen (of juist niet!). Laat u goed adviseren en begeleiden indien u met arbeidsrechtelijke aspecten te maken krijgt. De juristen van accon avm kunnen u hierbij goed ondersteunen. 13. Schulden De juridische afhandeling van schulden wordt verbeterd. Schuldeisers dienen eerst de mogelijkheden van een betalingsregeling te onderzoeken, voor een zaak voor de rechter wordt gebracht. Er komt een experiment met een schuldenrechter, die alle zaken van een schuldenaar geconcentreerd behandelt. Heeft u nagedacht over uw debiteurenbeleid? Wellicht moet u uw debiteurenbeleid aanpassen aan deze nieuwe wetgeving. Wij houden u op de hoogte! Tot slot De hoofdlijnen van het Regeerakkoord zullen nog nader worden uitgewerkt in wetgeving de komende jaren. Wij houden u op de hoogte van regeerakkoord naar invoering. In elke verandering ligt ook weer een kans. Samen met u willen we deze kansen pakken. Met deze special hebben we een eerste stap gezet. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze special, neemt u dan vooral contact op met uw adviseur of maak gebruik van ons contactformulier op onze website. accon avm heeft bij de samenstelling van deze whitepaper gestreefd naar uiterste betrouwbaarheid en zorgvuldigheid, maar kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en de gevolgen hiervan. Oktober 2017

Eindejaarstips December 2017

Eindejaarstips December 2017 Eindejaarstips December 2017 Geachte relatie, Het nieuwe jaar komt alweer in zicht en daarmee wordt het weer tijd voor onze eindejaarstips. Zoals u van ons gewend bent hebben wij ook dit jaar weer een

Nadere informatie

KDO NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2017

KDO NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2017 KDO NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2017 1. Nieuwe zzp-wet vervangt Wet DBA! Het nieuwe kabinet wil af van de Wet DBA. Deze in 2016 ingevoerde wet ter vervanging van de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) zorgt voor

Nadere informatie

Eindejaarslezing Voorbereid op de toekomst?! 23 november 2017

Eindejaarslezing Voorbereid op de toekomst?! 23 november 2017 Eindejaarslezing Voorbereid op de toekomst?! 23 november 2017 Sprekers Bas Pijnaker - Leidt fiscale groep Govers - Sinds 1 nov 2013 werkzaam bij Govers Mr. F.J.W.A. (Manfred) Maas RB - Leidt fiscale groep

Nadere informatie

1. Het regeerakkoord en de 5 belangrijkste gevolgen voor het arbeidsrecht

1. Het regeerakkoord en de 5 belangrijkste gevolgen voor het arbeidsrecht 1. Het regeerakkoord en de 5 belangrijkste gevolgen voor het arbeidsrecht Nieuwe bazen nieuwe wetten wordt wel eens een gezegd. Betekent dit dat de nieuwe regering het arbeidsrecht, dat in 2015 ingrijpend

Nadere informatie

HRT Business Sessions Toelichting: sociaal akkoord nieuw kabinet. Wat kunnen we verwachten?

HRT Business Sessions Toelichting: sociaal akkoord nieuw kabinet. Wat kunnen we verwachten? HRT Business Sessions Toelichting: sociaal akkoord nieuw kabinet. Wat kunnen we verwachten? Datum 23 november 2017, Eindhoven Datum 7 december 2017, Amsterdam Programma 15.30 15.40 Introductie 15.40 16.20

Nadere informatie

SAMENVATTING REGEERAKKOORD

SAMENVATTING REGEERAKKOORD SAMENVATTING REGEERAKKOORD Sociale zekerheid I N H O U D 1. Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid 2. De balans op de arbeidsmarkt 3. Werken als zelfstandige 4. Langer doorwerken 5. De uitbreiding van

Nadere informatie

(Verwachte) fiscale wijzigingen Belastingplan 2018 en Regeerakkoord

(Verwachte) fiscale wijzigingen Belastingplan 2018 en Regeerakkoord UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING (Verwachte) fiscale wijzigingen Belastingplan 2018 en Regeerakkoord mr. B. (Bas) Opmeer Programma 2 Politieke werkelijkheid Tarieven en vrijstellingen Box 3 Schenkbelasting

Nadere informatie

EXTRA NIEUWS: nieuwe wetten. Twee nieuwe wetten die belangrijk zijn voor u om te weten.

EXTRA NIEUWS: nieuwe wetten. Twee nieuwe wetten die belangrijk zijn voor u om te weten. EXTRA NIEUWS: nieuwe wetten Twee nieuwe wetten die belangrijk zijn voor u om te weten. Geachte relatie, Graag brengen wij u op de hoogte van twee nieuwe wetten: de Wet Minimumloon en de Wet Arbeidsmarkt

Nadere informatie

Masterclass Arbeidsrecht: ZZP ers 21 november 2017

Masterclass Arbeidsrecht: ZZP ers 21 november 2017 Masterclass Arbeidsrecht: ZZP ers 21 november 2017 Nieuwe wetgeving voor ZZP-ers Wet DBA wordt vervangen. Uitstel handhaving Wet DBA nu al tot ten minste 1 juli 2018 (geen boetes of naheffingen, behoudens

Nadere informatie

Regeerakkoord INretail 1

Regeerakkoord INretail 1 Op welke manier gaat kabinet Rutte III de positie van de retail non-food versterken op basis van de15 kernpunten van INretail die meer, minder, beter moeten Regeerakkoord INretail 1 Voorwoord: Rutte III

Nadere informatie

Samenvatting Miljoenennota & Belastingplan 2020 In Beeld

Samenvatting Miljoenennota & Belastingplan 2020 In Beeld Samenvatting Miljoenennota & Belastingplan 2020 In Beeld 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Economisch en budgettaire beeld 14 15 16 17 18 19 20 Uitgaven en inkomsten 2020 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Maatregelen

Nadere informatie

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd.

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd. Eindejaarstips 2018 Algemeen: Ondernemers en rechtspersonen 1. Verhoging BTW- tarief Per 1 januari 2019 gaat het lage BTW- tarief van 6% omhoog naar 9%. Deze verhoging heeft betrekking op onder meer de

Nadere informatie

THE POWER OF BEING UNDERSTOOD

THE POWER OF BEING UNDERSTOOD MKB NIEUWSBRIEF THE POWER OF BEING UNDERSTOOD AUDIT TAX CONSULTING MKB NIEUWSBRIEF November 2017 RSM informeert u graag over de fiscale actualiteiten. Neemt u gerust contact op met uw RSM-adviseur als

Nadere informatie

Rutte III: Wet DBA verdwijnt Opt out, webmodule en opdrachtgeversverklaring

Rutte III: Wet DBA verdwijnt Opt out, webmodule en opdrachtgeversverklaring Whitepaper Rutte III: Wet DBA verdwijnt Opt out, webmodule en opdrachtgeversverklaring In het regeerakkoord van kabinet Rutte III is aangekondigd dat de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet

Nadere informatie

Fiscaal Actueel

Fiscaal Actueel Fiscaal Actueel 4-2017 Belangrijke wijziging huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018 Tot 1 januari 2018 worden huwelijken nog standaard gesloten in algehele gemeenschap van goederen. Daarna is de standaard

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie Inhoud 1. Verhoging lage BTW-tarief van 6% naar 9% 2. Veranderingen vennootschapsbelasting en dividendbelasting box 2 3. Overige wijzigingen 4. Eindejaarstips

Nadere informatie

Belastingpakket 2019: huishoudens krijgen meer te besteden

Belastingpakket 2019: huishoudens krijgen meer te besteden Belastingpakket 2019: huishoudens krijgen meer te besteden Het belastingstelsel verandert. We vergroenen, de belasting op consumptie gaat omhoog en belangrijk: het kabinet maakt werk lonender. De belastingtarieven

Nadere informatie

Nr. Nieuwsbrief

Nr. Nieuwsbrief Nr. Nieuwsbrief 11 2017 Aan de totstandkoming van deze uitgave is de uiterste zorg besteed. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, alsmede voor de gevolgen van activiteiten die

Nadere informatie

Sterke wijziging belastingtarieven

Sterke wijziging belastingtarieven Op dinsdag 10 oktober 2017 presenteerden de partijen VVD, CDA, D66 en CU hun regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het nieuwe kabinet wil de koopkracht voor de middenklasse verbeteren, werken meer lonend

Nadere informatie

Presentatie fiscale wijzigingen. 24 januari 2019

Presentatie fiscale wijzigingen. 24 januari 2019 Presentatie fiscale wijzigingen 24 januari 2019 Wijzigingen vennootschapsbelasting Tarief vennootschapsbelasting Jaar t/m 200.000 boven 200.000 2018 20,00% 25,00% 2019 19,00% 25,00% 2020 16,50% 22,55%

Nadere informatie

Wat betekent het regeerakkoord voor uw praktijk? Heiko van Es 9 december 2017

Wat betekent het regeerakkoord voor uw praktijk? Heiko van Es 9 december 2017 Wat betekent het regeerakkoord voor uw praktijk? Heiko van Es 9 december 2017 Werking Regeerakkoord Regeerakkoord is nog geen wet, maar de verwachting dat wordt doorgepakt is reëel Aandacht voor belangrijkste

Nadere informatie

Flexibele arbeid na de Wet DBA

Flexibele arbeid na de Wet DBA Flexibele arbeid na de Wet DBA Mr. A(leid) A.W. Langevoord 20 november 2017 Casus Tobias Tobias is ondernemer in de zin van de Wet IB 2001 (geen discussie dat dit zo is) Hij houdt zich bezig met de implementatie

Nadere informatie

Top 10 fiscale voordelen en aftrekposten voor de dga Benut uw mogelijkheden!

Top 10 fiscale voordelen en aftrekposten voor de dga Benut uw mogelijkheden! Optimaliseer uw ondernemersinkomen 2013 Top 10 fiscale voordelen en aftrekposten voor de dga Benut uw mogelijkheden! Als u ervoor gekozen heeft te ondernemen in de bv, krijgt u meteen meerdere petten op.

Nadere informatie

Bent u al DBA proof?

Bent u al DBA proof? Bent u al DBA proof? Per 1 mei 2016 is de VAR afgeschaft, zoals wellicht u al bekend. Vanaf voornoemde datum kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer een overeenkomst sluiten, waaruit moet blijken dat de

Nadere informatie

Van VAR naar modelovereenkomst

Van VAR naar modelovereenkomst Van VAR naar modelovereenkomst Wat was de VAR, wat is de DBA en welke stappen moet u ondernemen? Van VAR naar modelovereenkomst Inleiding Als u met zelfstandigen werkt dan kan het onduidelijk zijn of u

Nadere informatie

Benut uw mogelijkheden!

Benut uw mogelijkheden! Lentink Accountants/Belastingadviseurs brengt onder uw aandacht Top 10 fiscale voordelen en aftrekposten voor de dga (2013) Benut uw mogelijkheden! Huizen, november 2013 1 Introductie Als u ervoor gekozen

Nadere informatie

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014)

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) Het einde van het jaar is weer in zicht. Bedrijfsopvolging.nl heeft wat fiscale tips voor familiebedrijven op een rij gezet. Schenken Ieder jaar kunt

Nadere informatie

Special Regeerakkoord 2017

Special Regeerakkoord 2017 Special Regeerakkoord 2017 Op dinsdag 10 oktober 2017 presenteerden de partijen VVD, CDA, D66 en CU hun regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het nieuwe kabinet wil de koopkracht voor de middenklasse

Nadere informatie

Informatieblad 03-10-14. Uw positie als dga

Informatieblad 03-10-14. Uw positie als dga Informatieblad 03-10-14 Uw positie als dga Als dga heeft u verschillende petten op. U bent bestuurder en aandeelhouder, maar ook werknemer en mogelijk stelt u ook nog vermogensbestanddelen ter beschikking

Nadere informatie

Special Regeerakkoord 2017

Special Regeerakkoord 2017 Special Regeerakkoord 2017 Sterke wijziging belastingtarieven Beperking hypotheekrenteaftrek Verlichting regeldruk en administratieve lasten 12 oktober 2017 Inleiding Op dinsdag 10 oktober 2017 presenteerden

Nadere informatie

ACTIEPUNTEN. EIND 2018 voor de DGA TARIEVEN WONING BTWVERHOGING EIGEN KLAAR VOOR

ACTIEPUNTEN. EIND 2018 voor de DGA TARIEVEN WONING BTWVERHOGING EIGEN KLAAR VOOR ACTIEPUNTEN EIND 2018 voor de DGA KLAAR VOOR 2019 TARIEVEN BTWVERHOGING EIGEN WONING ACTIEPUNTEN VOOR DE DGA Inhoudsopgave 3 Maatregelen tegen veel lenen bij eigen bv 3 Tarieven in de vennootschapsbelasting

Nadere informatie

UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING. Belastingplan mr. B. (Bas) Opmeer

UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING. Belastingplan mr. B. (Bas) Opmeer UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING Belastingplan 2019 mr. B. (Bas) Opmeer Programma 2 Politieke werkelijkheid Tarieven en vrijstellingen Box 2 en VpB tarieven Vergroening en milieu Eigen woning Mobiliteit Overige

Nadere informatie

De VAR is dood, lang leve modelovereenkomsten!

De VAR is dood, lang leve modelovereenkomsten! WHITEPAPER 2016 De VAR is dood, lang leve modelovereenkomsten! Wat zijn de gevolgen en risico s voor zzp ers en hun opdrachtgevers? De manier waarop zzp ers ingehuurd worden door opdrachtgevers is volledig

Nadere informatie

Regeerakkoord 2017 Nieuwsbrief

Regeerakkoord 2017 Nieuwsbrief Op dinsdag 10 oktober 2017 presenteerden de partijen VVD, CDA, D66 en CU hun regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het nieuwe kabinet wil de koopkracht voor de middenklasse verbeteren, werken meer lonend

Nadere informatie

Wijzigingen per 1 januari Wijzigingen per 1 januari 2017

Wijzigingen per 1 januari Wijzigingen per 1 januari 2017 Wijzigingen per 1 januari 2017 Wijzigingen per 1 januari 2017 Op 1 januari 2017 zijn enkele wetten aangepast, die van invloed zijn op het geven van een passend financieel advies. In dit bericht geven we,

Nadere informatie

Ook dit jaar verstrekken wij u graag de eindejaarstips voor 2014, praktische tips voor u als ondernemer en/of particulier.

Ook dit jaar verstrekken wij u graag de eindejaarstips voor 2014, praktische tips voor u als ondernemer en/of particulier. Ook dit jaar verstrekken wij u graag de eindejaarstips voor 2014, praktische tips voor u als ondernemer en/of particulier. Inhoudsopgave: Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen pensioen en lijfrente Werkkostenregeling

Nadere informatie

Hoe in 2017 optimaal geld uit uw BV halen? DEEL 9 DEEL 9. Lenen van de BV

Hoe in 2017 optimaal geld uit uw BV halen? DEEL 9 DEEL 9. Lenen van de BV Hoe in 2017 optimaal geld uit uw BV halen? DEEL 9 DEEL 9 Lenen van de BV HOOFDSTUK 1: BEGRIP Wat bedoelen we hier met lenen? Met lenen bedoelen we, dat u geld of andere goederen ter beschikking krijgt

Nadere informatie

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd.

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd. Particulier Toeslagen op tijd aanvragen Zorg ervoor dat de toeslagen op tijd worden aangevraagd. Als de deadline gepasseerd is heeft u geen recht meer op uitbetaling. Als u bij ons op de uitstellijst staat

Nadere informatie

Sander Kruijthof Partner KIBO

Sander Kruijthof Partner KIBO Sander Kruijthof Partner KIBO /sanderkruijthof /sander.kruijthof sander@kibo-accountants.nl Ondernemingsvormen 1 Eenmanszaak 4 B.V. 2 VOF 5 LLP 3 Maatschap 6 C.V. Wat zijn de verschillen? Eenmanszaak B.V.

Nadere informatie

Eindejaarstips Let op! De eenmalige verhoging van ten behoeve van de eigen woning geldt ook voor andere personen dan de eigen kinderen.

Eindejaarstips Let op! De eenmalige verhoging van ten behoeve van de eigen woning geldt ook voor andere personen dan de eigen kinderen. Eindejaarstips 2017 In deze tips hebben wij zo veel mogelijk rekening gehouden met de plannen van het kabinet voor volgend jaar. Een aantal van deze plannen is echter nog niet definitief, omdat ze nog

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 2 november 2017

Nieuwsbrief van 2 november 2017 Nieuwsbrief van 2 november 2017 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief: Wettelijk minimumloon per 1 januari 2018 Correctie op BTW-aangifte alleen nog digitaal Aftrek BTW voorheffing op bonnetjes Punten

Nadere informatie

Van VAR naar DBAmodelovereenkomst

Van VAR naar DBAmodelovereenkomst Van VAR naar DBAmodelovereenkomst 1 6 A P R I L 2 0 1 6 F R A N K VA N B E R G E N Programma VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) Vervanger VAR Wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) Afsluiting

Nadere informatie

Prinsjesdag Belastingplan september 2018 Bram Faber

Prinsjesdag Belastingplan september 2018 Bram Faber Prinsjesdag 2018 Belastingplan 2019 19 september 2018 Bram Faber Belastingplan Inhoud Korte terugblik Inhoud Belastingplan 2019 Terugblik Terugblik Terugblik Terugblik Dividendbelasting (gedeeltelijk)

Nadere informatie

Let op! Hoe meer gebruikelijk loon u opneemt dan wel op moet nemen, hoe minder u profiteert van het lage tarief van de vennootschapsbelasting.

Let op! Hoe meer gebruikelijk loon u opneemt dan wel op moet nemen, hoe minder u profiteert van het lage tarief van de vennootschapsbelasting. De bv is in het mkb een populaire rechtsvorm, veelal vanwege fiscale motieven. Wat zijn deze fiscale motieven? Welke voor- en nadelen kleven er aan een dergelijke overstap en welke aspecten komen er nog

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Begrip. Onzakelijke rente. Onzakelijke lening/onzakelijk debiteurenrisico

Hoofdstuk 1: Begrip. Onzakelijke rente. Onzakelijke lening/onzakelijk debiteurenrisico Hoofdstuk 1: Begrip Wat bedoelen w e h i e r m e t lenen? Met lenen bedoelen we, dat u geld of andere goederen ter beschikking krijgt van en ter beschikking stelt aan uw BV. In dit hoofdstuk spreken we

Nadere informatie

Ruitenburg University. Belastingheffing privé vs bv

Ruitenburg University. Belastingheffing privé vs bv Ruitenburg University Belastingheffing privé vs bv Inhoud bijeenkomst Introductie belastingheffingssystematiek Ondernemen in privé of in BV Salaris of dividend Vermogen, in BV of eruit? Hypotheek aflossen?

Nadere informatie

HET NIEUWE REGEERAKKOORD EN ONZE SOCIALE ZEKERHEID (DEEL 3): WIJZIGINGEN IN HET ARBEIDS- EN ONTSLAGRECHT

HET NIEUWE REGEERAKKOORD EN ONZE SOCIALE ZEKERHEID (DEEL 3): WIJZIGINGEN IN HET ARBEIDS- EN ONTSLAGRECHT HET NIEUWE REGEERAKKOORD EN ONZE SOCIALE ZEKERHEID (DEEL 3): WIJZIGINGEN IN HET ARBEIDS- EN ONTSLAGRECHT Op 10 oktober 2017 presenteerde het kabinet-rutte III het regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst'.

Nadere informatie

Samenvatting Miljoenennota & Belastingplan 2019 In Beeld

Samenvatting Miljoenennota & Belastingplan 2019 In Beeld Samenvatting Miljoenennota & Belastingplan 2019 In Beeld 2 3 4 5 6 7 8 9 Economisch en budgettaire beeld 10 11 12 13 14 15 16 Uitgaven en inkomsten 2019 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 Maatregelen voor ondernemers

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 000 Nota over de toestand van s Rijks Financiën Nr. 72 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

SEPTEMBER 2018 TAK NIEUWSBRIEF

SEPTEMBER 2018 TAK NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2018 TAK NIEUWSBRIEF Inkomstenbelasting Uren tellen en bijhouden voor fiscus 1.225 uur werken voor de zaak in een kalenderjaar levert zelfstandigenaftrek ( 7.280,-) op. Dat moet u echter wel

Nadere informatie

Met héél véél fiscale tips!

Met héél véél fiscale tips! Volg ons op Tips voor alle belastingplichtigen! Ondernemers massaal in de fout bij inhuur ZZP-er maar ook specifiek voor: Ondernemer DGA en werkgever Met héél véél fiscale tips! 2019 Nummer 3 Voorlopige

Nadere informatie

Special Miljoenennota 2019

Special Miljoenennota 2019 Special Miljoenennota 2019 De belangrijkste plannen voor u en uw bedrijf! Verlaging van de inkomsten- en vennootschapsbelasting, afschaffing van de dividendbelasting, versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek,

Nadere informatie

ALLE ONDERNEMINGSVORMEN

ALLE ONDERNEMINGSVORMEN Eindejaarstips 2013 ALLE ONDERNEMINGSVORMEN Laat uw verliezen niet op 31 december in rook op gaan Zoals inmiddels bekend mag u uw bedrijfsverliezen helaas niet onbeperkt verrekenen met positieve resultaten.

Nadere informatie

Prinsjesdagspecial 2018

Prinsjesdagspecial 2018 Prinsjesdagspecial 2018 19 september 2018 Welke voorstellen bevat het pakket Belastingplan 2019? De Prinsjesdagspecial 2018, opgesteld in opdracht van de NBA, biedt een handzaam overzicht van de aangekondigde

Nadere informatie

INFORMA editie Regeerakkoord 2017

INFORMA editie Regeerakkoord 2017 INFORMA editie Regeerakkoord 2017 Westerveld en Vossers l Accountants en Adviseurs Op dinsdag 10 oktober 2017 presenteerden de partijen VVD, CDA, D66 en CU hun regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 35 028 Invoering van een bronbelasting en afschaffing van de dividendbelasting alsmede wijziging van enige wetten in verband met enkele maatregelen

Nadere informatie

Toekomst van de arbeidsmarkt. RSC ledenbijeenkomst 24 april 2019

Toekomst van de arbeidsmarkt. RSC ledenbijeenkomst 24 april 2019 Toekomst van de arbeidsmarkt RSC ledenbijeenkomst 24 april 2019 1 Inhoud Herstel Wet werk en zekerheid Compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid Jurisprudentie over transitievergoeding

Nadere informatie

Pay for People Informatiebrochure WAB Mei Informatiebrochure. Wet Arbeidsmarkt in Balans

Pay for People Informatiebrochure WAB Mei Informatiebrochure. Wet Arbeidsmarkt in Balans Informatiebrochure Wet Arbeidsmarkt in Balans 1 Inhoud 1 Aanleiding... 3 2 De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)... 3 3 Veranderingen onder de WAB... 3 3.1 Transitievergoeding vanaf dag één... 4 3.2 Verruiming

Nadere informatie

THE POWER OF BEING UNDERSTOOD

THE POWER OF BEING UNDERSTOOD SPECIAL THE POWER OF BEING UNDERSTOOD AUDIT TAX CONSULTING SPECIAL REGEERAKKOORD 2017 Oktober 2017 THE POWER OF BEING UNDERSTOOD AUDIT TAX CONSULTING STERKE WIJZIGING BELASTINGTARIEVEN Het kabinet wil

Nadere informatie

ESJ Regeerakkoord Special

ESJ Regeerakkoord Special ESJ Regeerakkoord Special In deze regeerakkoordspecial staan de belangrijkste voorstellen uit het nieuwe regeerakkoord aangaande fiscale wetswijzigingen. Special Regeerakkoord 2017 Op dinsdag 10 oktober

Nadere informatie

Ook dit jaar verstrekken wij u graag de eindejaarstips voor 2016, praktische tips voor u als ondernemer en/of particulier.

Ook dit jaar verstrekken wij u graag de eindejaarstips voor 2016, praktische tips voor u als ondernemer en/of particulier. Ook dit jaar verstrekken wij u graag de eindejaarstips voor 2016, praktische tips voor u als ondernemer en/of particulier. Inhoudsopgave: Herziening aftrek voorbelasting Auto van de zaak Werkkostenregeling

Nadere informatie

Geld geleend van de eigen vennootschap? Mogelijk dubbele heffing door nieuwe wetgeving! CROP.NL

Geld geleend van de eigen vennootschap? Mogelijk dubbele heffing door nieuwe wetgeving! CROP.NL Geld geleend van de eigen vennootschap? Mogelijk dubbele heffing door nieuwe wetgeving! Bovenmatig lenen bij eigen vennootschap wordt ontmoedigd! Algemeen De belastingdienst stelt de laatste jaren steeds

Nadere informatie

Presentatie NVBU. Wetswijzigingen

Presentatie NVBU. Wetswijzigingen Presentatie NVBU Wetswijzigingen 01-01- 2015 Wat staat u te wachten per 01-01-2015 Participatiewet WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) Werkkostenregeling (Gerard Gelling) ZZP en BGL (Beoordeling Geen

Nadere informatie

Tips voor jouw aangifte inkomstenbelasting!

Tips voor jouw aangifte inkomstenbelasting! Tips voor jouw aangifte inkomstenbelasting! Whitepaper - SFAA Administratiekantoor Amsterdam Koningsplein 1-2, 1017 BB Amsterdam https://www.sfaa.nl/ - +31 20-2610723 Waarom deze Whitepaper? Ben jij een

Nadere informatie

De bv is in het mkb een populaire rechtsvorm, onder andere vanwege fiscale motieven. Wat zijn deze fiscale motieven? Welke voor- en nadelen kleven er

De bv is in het mkb een populaire rechtsvorm, onder andere vanwege fiscale motieven. Wat zijn deze fiscale motieven? Welke voor- en nadelen kleven er De bv is in het mkb een populaire rechtsvorm, onder andere vanwege fiscale motieven. Wat zijn deze fiscale motieven? Welke voor- en nadelen kleven er aan een dergelijke overstap en welke aspecten komen

Nadere informatie

Zakendoen met uw eigen bv in De kansen en mogelijkheden. whitepaper

Zakendoen met uw eigen bv in De kansen en mogelijkheden. whitepaper 28.06.16 Zakendoen met uw eigen bv in 2016 De kansen en mogelijkheden whitepaper In dit whitepaper: Als directeur-grootaandeelhouder bent u in de unieke positie om zaken te doen met uw eigen bv. Partijen

Nadere informatie

MEER WETEN OVER BELASTINGEN

MEER WETEN OVER BELASTINGEN www.damd.nl Meer weten over Belastingen De belangrijkste belastingen waarmee je als zzp er te maken hebt zijn de inkomsten- en de omzetbelasting. De eerste belastingsoort is voor jou van belang, omdat

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips 2017 Belastingplan 2018

Fiscale eindejaarstips 2017 Belastingplan 2018 Fiscale eindejaarstips 2017 Belastingplan 2018 door: Keetie Duijkers Belastingadviseur BDO Accountants & Belastingadviseurs Agenda Introductie Belastingplan 2018 met eindejaarstips in combinatie met Regeerakkoord

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips 2009 en wijzigingen 2010

Fiscale eindejaarstips 2009 en wijzigingen 2010 Fiscale eindejaarstips 2009 en wijzigingen 2010 IB ONDERNEMER Uitstellen van winst Het uitstellen van winst is voor een IB-ondernemer fiscaal voordelig, want in 2010 is de MKB-winstvrijstelling verhoogd

Nadere informatie

Tip! Het onderbrengen van het bedrijfspand in een aparte bv maakt een toekomstige bedrijfsoverdracht gemakkelijker te structureren en te financieren.

Tip! Het onderbrengen van het bedrijfspand in een aparte bv maakt een toekomstige bedrijfsoverdracht gemakkelijker te structureren en te financieren. Als directeur-grootaandeelhouder (dga) bent u in de unieke positie om zaken te doen met uw eigen bv. Partijen moeten dan wel zakelijk met elkaar omgaan en afspraken moeten goed zijn vastgelegd. Wie de

Nadere informatie

Geld geleend van de eigen vennootschap? Mogelijk dubbele heffing door nieuwe wetgeving! CROP.NL

Geld geleend van de eigen vennootschap? Mogelijk dubbele heffing door nieuwe wetgeving! CROP.NL Geld geleend van de eigen vennootschap? Mogelijk dubbele heffing door nieuwe wetgeving! Belastingdienst gaat bovenmatig lenen bij eigen vennootschap aanpakken. Inleiding De Belastingdienst stelt de laatste

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Hanneke Frijlink 7 november 2017

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Hanneke Frijlink 7 november 2017 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Hanneke Frijlink 7 november 2017 Inhoudsopgave : regeerakkoord! Jurisprudentie: a. terecht ontslag staande voet, toch transitievergoeding; b. schending herplaatsingsverplichting;

Nadere informatie

OKTOBER 2016 TAK NIEUWSBRIEF

OKTOBER 2016 TAK NIEUWSBRIEF OKTOBER 2016 TAK NIEUWSBRIEF Algemeen Verzekeringscontrole Het was een ramp in Zuid-Oost Brabant na de storm die hier gewoed heeft. Er waren mensen niet goed of helemaal niet verzekerd voor deze schade.

Nadere informatie

Freelancers en zzp ers

Freelancers en zzp ers Freelancers en zzp ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Juli 2013 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Hoewel aan deze tekst veel zorg is besteed, wordt voor de inhoud geen

Nadere informatie

Freelancers en zzp'ers

Freelancers en zzp'ers Freelancers en zzp'ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Maart 2011 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Freelancers en zzp's E-0444 03-2011 1 In deze brochure: 1. Zelfstandig

Nadere informatie

Tips voor de BV/IB-ondernemer

Tips voor de BV/IB-ondernemer s voor de BV/IB-ondernemer 1. Pas de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toe U komt in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek indien u geïnvesteerd heeft in bedrijfsmiddelen voor een bedrag

Nadere informatie

FNV Vrouwennetwerk 27 mei 2016 ZZP in coöperatie: samen sterk. Dr.mr. Petra Oden, lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt

FNV Vrouwennetwerk 27 mei 2016 ZZP in coöperatie: samen sterk. Dr.mr. Petra Oden, lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt FNV Vrouwennetwerk 27 mei 2016 ZZP in coöperatie: samen sterk Dr.mr. Petra Oden, lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Introductie 1. Ontwikkelingen op arbeidsmarkt 2. ZZP 3. ZZP in coöperatie

Nadere informatie

Hoe zit het met op 31-12-2012 al bestaande hypotheken vanaf 1-1-2013?

Hoe zit het met op 31-12-2012 al bestaande hypotheken vanaf 1-1-2013? Hoe zit het met op 31-12-2012 al bestaande hypotheken vanaf 1-1-2013? Voor alle op 31 december 2012 bestaande hypotheken blijven de oude hypotheekregels van kracht. Oversluiten van een bestaande schuld

Nadere informatie

Arbeidsrechtelijke positie van de tennisleraar

Arbeidsrechtelijke positie van de tennisleraar Arbeidsrechtelijke positie van de tennisleraar Verschillende arbeidsrelaties Tennisleraar werkzaam o.b.v. een arbeidsovereenkomst Tennisleraar werkzaam o.b.v. een overeenkomst van opdracht Tennisleraar

Nadere informatie

Wetsvoorstel werk en zekerheid

Wetsvoorstel werk en zekerheid Wetsvoorstel werk en zekerheid De belangrijkste gevolgen op een rij Geachte relatie, Vrijdag 29 november jl. is het wetsvoorstel met betrekking tot de Wet werk en zekerheid ingediend. De voorstellen van

Nadere informatie

WELKOM Prinsjesdagavond Ontvangst Presentatie nieuwe website Presentatie Wil Vennix + Vragen 21.

WELKOM Prinsjesdagavond Ontvangst Presentatie nieuwe website Presentatie Wil Vennix + Vragen 21. WELKOM Prinsjesdagavond 19.30 Ontvangst 19.45 Presentatie nieuwe website 20.00 Presentatie Wil Vennix + Vragen 21.00 Hapje & Drankje Prinsjesdag en fiscale actualiteiten 2016 28-9-16, DE TOESTROOM WIL

Nadere informatie

Presentatie 1 Wilke van Nuland en Peter Meulepas

Presentatie 1 Wilke van Nuland en Peter Meulepas Presentatie 1 Wilke van Nuland en Peter Meulepas Afschaffing VAR per 1 mei 2016 Status VAR / DBA VAR = Verklaring Arbeids Relatie vervalt per 1 mei 2016 Per 1 mei 2016 Wet Beoordeling Deregulering arbeidsrelaties

Nadere informatie

NVJ FAQ - VAR en modelovereenkomsten

NVJ FAQ - VAR en modelovereenkomsten NVJ FAQ - VAR en modelovereenkomsten Vragen over het verdwijnen van de VAR 1. Tot wanneer is mijn VAR geldig? Per 1 mei 2016 komt de VAR te vervallen en verliest zijn geldigheid. Op die datum gaat de wet

Nadere informatie

Wijzigingen in het arbeidsrecht in het regeerakkoord 2017

Wijzigingen in het arbeidsrecht in het regeerakkoord 2017 Wijzigingen in het arbeidsrecht in het regeerakkoord 2017 Contactgegevens Mr. Kika L.M. Kaldenbach Labour & Law Advocaten Amsterdam E-mail: kaldenbach@labourandlaw.nl Telefoon: 06 53 106 513 Belangrijkste

Nadere informatie

Vermogensrendementsheffing

Vermogensrendementsheffing 29 november 2016 Onderwerpen Vermogensrendementsheffing Vermogensrendementsheffing Elke sukkel haalt meer dan 4% rendement. Wie dat niet lukt kan bij mij staatsobligaties krijgen, met een procent of 6

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips Belastingplan 2017

Fiscale eindejaarstips Belastingplan 2017 Fiscale eindejaarstips door: Keetie Duijkers Belastingadviseur Steven Huizer Adviseur Accountancy & Bedrijfsadvies BDO Accountants & Belastingadviseurs Agenda Introductie met eindejaarstips Vragen uit

Nadere informatie

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? klik dan hier.

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? klik dan hier. Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? klik dan hier. Eindejaarstips 2015! Optimaliseer investeringsaftrek De investeringsaftrek is een fiscale subsidie op investeringen. Boven een investeringsgedrag

Nadere informatie

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst.

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. www.damd.nl Arbeidsovereenkomst en opdrachtovereenkomst Arbeid kun je op verschillende manieren verrichten: in loondienst (arbeidsovereenkomst),

Nadere informatie

Invoering Wet DBA. Aanleiding Wet DBA. Agenda. Informatieavond 19 april Wet DBA. Vooral veel vragen en Onduidelijkheid opgeleverd

Invoering Wet DBA. Aanleiding Wet DBA. Agenda. Informatieavond 19 april Wet DBA. Vooral veel vragen en Onduidelijkheid opgeleverd Informatieavond 19 april 2017 Wet DBA Sprekers: mr Fred Snelderwaard RB mr Ingrid Schut RB 2 Invoering Wet DBA * Informatieavond op 21 november 2016 geannuleerd * ingehaald door de actualiteit * behoefte

Nadere informatie

Hieronder treft u onze eindejaarstips 2018 aan, onderverdeeld in 3 hoofdstukken: 1. de ondernemer en onderneming 2. de DGA 3.

Hieronder treft u onze eindejaarstips 2018 aan, onderverdeeld in 3 hoofdstukken: 1. de ondernemer en onderneming 2. de DGA 3. Eindejaarstips 2018 Hieronder treft u onze eindejaarstips 2018 aan, onderverdeeld in 3 hoofdstukken: 1. de ondernemer en onderneming 2. de DGA 3. privé 1. Ondernemer en onderneming 1.1 Bepaal de meewerkaftrek

Nadere informatie

Eindejaarstips 2017 en fiscale wijzigingen 2018

Eindejaarstips 2017 en fiscale wijzigingen 2018 Van vier naar twee schijven We beginnen met een wijziging die voor iedereen van belang is. De huidige vier tariefschijven van de inkomstenbelasting worden per 2019 vervangen door twee schijven: - de eerste

Nadere informatie

Special Regeerakkoord 2017

Special Regeerakkoord 2017 Special Regeerakkoord 2017 Vanhier B.V. Special Regeerakkoord 2017 Op dinsdag 10 oktober 2017 presenteerden de partijen VVD, CDA, D66 en CU hun regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het nieuwe kabinet

Nadere informatie

Welkom. Introsessie Prinsjesdag

Welkom. Introsessie Prinsjesdag Welkom Introsessie Prinsjesdag Voorbereiding PRinsjesdag Onderneming Privé Bart Willemijn Pierre Bart Willemijn Pierre Situatie Bart van de Meerakker 48 jaar Advocaat internationaal octrooi- en merkenrecht

Nadere informatie

Actualiteitenbulletin 1/6

Actualiteitenbulletin 1/6 Actualiteitenbulletin 1/6 Titel: Handboek personeelswerk, 3 e druk Datum: 27 februari 2014 Par. Blz. Art. Wijziging 1.1 15 Beroepsbevolking 559 duizend mensen hebben twee banen, dat zijn voornamelijk zelfstandigen.

Nadere informatie

17-4-2014. Onderwerpen: Wet op de inkomstenbelasting 2001

17-4-2014. Onderwerpen: Wet op de inkomstenbelasting 2001 Onderwerpen: Korte uitleg heffingssysteem inkomstenbelasting Korte uitleg heffingssysteem vennootschapsbelasting Vrijstellingen en heffingskortingen Aflossen eigenwoningschuld Familielening eigen woning

Nadere informatie

Belastingen Administraties Adviezen Financiële planning. De wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties voor de creatieve ondernemer; hoe nu verder?

Belastingen Administraties Adviezen Financiële planning. De wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties voor de creatieve ondernemer; hoe nu verder? De wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties voor de creatieve ondernemer; hoe nu verder? Dennis Ketelaars Danny Pieters Introductie van VAR naar de Wet DBA VAR vanaf 2005 (200.000 zzp ers) Wet DBA

Nadere informatie

Wijzigingen per 1 januari Wijzigingen per 1 januari 2017

Wijzigingen per 1 januari Wijzigingen per 1 januari 2017 Wijzigingen per 1 januari 2017 Wijzigingen per 1 januari 2017 Op 1 januari 2017 zijn enkele wetten aangepast, die van invloed zijn op het geven van een passend financieel advies. In dit bericht geven we,

Nadere informatie

Je moet durven denken als een ondernemer! Inhoudsopgave nieuwsbrief Maart 2014.

Je moet durven denken als een ondernemer! Inhoudsopgave nieuwsbrief Maart 2014. nieuwsbrief maart 2014 Inhoudsopgave nieuwsbrief Maart 2014. Je moet durven denken als een ondernemer! Let op! Er zijn weer valse e-mails in omloop Afwijking pro rata aftrek Btw-correctie voor het privégebruik

Nadere informatie

1. Verhoog uw salaris alleen als het moet, niet omdat de schijven omhoog gaan

1. Verhoog uw salaris alleen als het moet, niet omdat de schijven omhoog gaan 1. Verhoog uw salaris alleen als het moet, niet omdat de schijven omhoog gaan Voorkom discussies met de belastingdienst over uw salaris; stel uw salaris niet te laag vast. Als u uw salaris te laag vaststelt

Nadere informatie