Van VAR naar DBAmodelovereenkomst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van VAR naar DBAmodelovereenkomst"

Transcriptie

1 Van VAR naar DBAmodelovereenkomst 1 6 A P R I L F R A N K VA N B E R G E N

2 Programma VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) Vervanger VAR Wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) Afsluiting

3 Wat handig, zo n VAR! Verklaring Arbeidsrelatie: kwestie van goed invullen en klaar is Kees Nauwelijks controle op feitelijke situatie (1%?) Zeer beperkt risico voor opdrachtgevers Gevolg: explosie van aantal zzp ers (zelfstandige zonder personeel) Schijnzelfstandigheid

4 De VAR gaat verdwijnen Wat is (nog even) het belang van de VAR? Wie heeft belang bij de VAR? Opdrachtgever of opdrachtnemer? DBA = Deregulering Arbeidsrelatie overheid trekt zich terug Einde zekerheid dankzij VAR dus en meer verantwoordelijkheid voor partijen, in bijzonder dus voor de opdrachtgever Toch dienstbetrekking? naheffing opdrachtgever (werkgever)

5 Het nieuwe systeem Eis 1: Werken met een door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomst, hetzij een modelovereenkomst, hetzij een specifieke Eis 2: Feitelijke situatie conform de gesloten overeenkomst Indien hieraan wordt voldaan, is er geen dienstbetrekking Indien hieraan niet is voldaan, is er mogelijk wel een dienstbetrekking, dus risico naheffing bij opdrachtgever Werken met modelovereenkomst is niet verplicht

6 De modelovereenkomsten De modelovereenkomsten hebben gemeen dat ze de 3 cruciale kenmerken van een dienstbetrekking vermijden: 1) gezagsverhouding (leiding en toezicht; exclusiviteit) 2) persoonlijk verrichten van arbeid (of vrije vervanging mogelijk) 3) verplichting tot het betalen van loon (doorbetaling bij ziekte of vakantie; vaste bedragen of naar prestatie/project; risico slecht werk bij opdrachtnemer)

7 Algemene modelovereenkomsten Geen werkgeversgezag gericht op situaties waarin het werkgeversgezag ontbreekt. Dat betekent onder andere dat de opdrachtnemer het werk naar eigen inzicht en zonder toezicht of leiding van de opdrachtgever kan doen. Vrije vervanging opdrachtnemer kan zich vrij laten vervangen. Dat betekent dat de opdrachtnemer iemand anders kan vragen om het werk voor hem te doen.

8 Andere overeenkomsten Voorbeeldovereenkomsten, veelal voorgelegd door brancheorganisaties Individuele overeenkomsten (iedereen kan die voorleggen) Een goedgekeurde overeenkomst is in principe voor vijf jaar geldig, tenzij de wet of jurisprudentie wijzigt.

9 Invoering / overgangsrecht 1 mei 2016: nieuwe systeem treedt in werking 1 mei mei 2017: implementatiefase, Belastingdienst handhaaft terughoudend; wel inspanningsverplichting Vanaf 1 mei 2017 geldt het nieuwe systeem volledig Een voor 2014/2015 afgegeven VAR blijft geldig tot 1 mei 2016 (tenzij feiten veranderen)

10 Veelgestelde vragen (fiscus) Krijgt de zzp er in het nieuwe systeem minder duidelijkheid en zekerheid? Eerder omgekeerd. Veel zzp ers dachten dat de VAR een soort werkvergunning was, maar in werkelijkheid gaf de VAR alleen aan de opdrachtgever zekerheid. De VAR hield de zzp er in het ongewisse of hij wel echt buiten dienstverband werkte. De enige zekerheid voor de zzp er was dat hij met een VAR-wuo of een VAR-dga géén recht had op sociale zekerheid. Het nieuwe systeem biedt aan zowel opdrachtgever als zzp er helderheid en zekerheid, mits ze volgens een modelovereenkomst werken. Dat is voor de zzp er juist een verbetering.

11 Veelgestelde vragen (fiscus) Wordt het nu voor veel opdrachtnemers moeilijker om als zzp er te werken? Nee. De grens tussen ondernemerschap en dienstverband verandert niet. Alles wat nu mag, mag straks ook. Alles wat straks niet kan, kan nu ook al niet. Het wordt met de modelovereenkomsten wel veel duidelijker wat wel en niet kan.

12 Veelgestelde vragen (fiscus) Moet ik voor elke klus en voor allerlei verschillende klussen opnieuw een overeenkomst opstellen? Nee. De modelovereenkomsten staan op onze internetsite. De algemene modelovereenkomsten zijn geschikt voor alle type opdrachten, ongeacht de branche of het beroep. Als u afspreekt volgens een bepaalde modelovereenkomst te werken, hebt u zekerheid. Welke overeenkomst u neemt, kiezen opdrachtgever en opdrachtnemer zelf.

13 Veelgestelde vragen (fiscus) Hoe zit het met de verdeling van verantwoordelijkheden tussen zzp ers en bedrijven als er toch sprake blijkt van een dienstbetrekking? Als wij bij een opdrachtgever vaststellen dat een arbeidsrelatie een dienstbetrekking is, dan heeft dat fiscale gevolgen. In die situatie is het mogelijk dat wij een naheffingsaanslag loonbelasting/premie volksverzekeringen opleggen aan de opdrachtgever. De opdrachtgever kan deze verhalen op de opdrachtnemer, maar o.a. de premies werknemersverzekeringen niet. Verder zal de opdrachtnemer zijn positie als ondernemer verliezen, inclusief ondernemersfaciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek en de oudedagsreserve.

14 Veelgestelde vragen (fiscus) Wat moet een zzp er nu concreet doen? Samen met de opdrachtgever bepalen of een modelovereenkomst nodig is Een passende modelovereenkomst zoeken De zzp er en de opdrachtgever moeten vastleggen volgens welke modelovereenkomst zij gaan werken. De zzp er kan dat bijvoorbeeld doen door de modelovereenkomst als bijlage mee te sturen in de waarin hij afspraken maakt met zijn opdrachtgever (opdrachtbevestiging). Of door te verwijzen naar het nummer van de modelovereenkomst. Werken volgens de afspraken in de modelovereenkomst.

15 Veelgestelde vragen (fiscus) Wat betekent de nieuwe wet voor zelfstandigen en bedrijven? Als er wordt gewerkt conform een goedgekeurde modelovereenkomst, dan hoeft een opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen. Een zelfstandige is dan niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen (WW, ZW en WIA). Het werken volgens een modelovereenkomst zegt alleen iets over de loonheffingen en niets over het ondernemerschap van een zelfstandige.

16 Veelgestelde vragen (fiscus) Hoe zit het met de verdeling van verantwoordelijkheden tussen zzp ers en bedrijven als er toch sprake blijkt van loondienst? Gevolgen opdrachtgever. Bij het vaststellen van een dienstbetrekking is het mogelijk dat wij een naheffingsaanslag loonheffingen opleggen aan de opdrachtgever. De opgelegde loonbelasting/premie volksverzekeringen kan de opdrachtgever/werkgever op de opdrachtnemer/werknemer verhalen. De werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet kan niet verhaald worden.

17 Veelgestelde vragen (fiscus) Hoe zit het met de verdeling van verantwoordelijkheden tussen zzp ers en bedrijven als er toch sprake blijkt van loondienst? Gevolgen opdrachtnemer. Wij kunnen en loonbelasting/premie volksverzekeringen bij de opdrachtnemer/werknemer als voorheffing verrekenen bij de aangifte inkomstenbelasting. De opdrachtnemer/werknemer is in deze situatie doorgaans ook verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Als blijkt dat er sprake is van een dienstbetrekking, dan kan de opdrachtnemer zijn positie als fiscaal ondernemer verliezen (geen recht meer op ondernemersfaciliteiten).

18 Enkele kritische kanttekeningen Schijnzekerheid. Grijs gebied. Denk niet dat een overeenkomst vooraf rechtszekerheid biedt. Loop geen risico en voorkom alles wat kan wijzen op een dienstbetrekking zowel op papier als in de praktijk. Heden is niet duidelijk hoe de Belastingdienst gaat controleren of papieren overeenkomsten en feitelijke werkzaamheden met elkaar overeenkomen.

19 Aandachtspunten Zelfstandigen met wisselende opdrachten zoals bijvoorbeeld vertalers en tolken lopen afhankelijk van de de feitelijke omstandigheden mogelijk ook fiscale risico s. De Belastingdienst controleert per opdracht of er sprake is van een dienstbetrekking en dus inhoudingsplicht bij de opdrachtgever. Werkt u bijvoorbeeld een dagdeel per week vast met daarnaast losse opdrachten dan kan de fiscus de werkzaamheden telkens anders beoordelen. Indien al gevolg hiervan niet langer de grens van 1225 uren als zelfstandige wordt gehaald dan bestaat bijvoorbeeld niet langer recht op de zelfstandigenaftrek.

20 Aandachtspunten Neem in de overeenkomst een bepaling op die de opdrachtgever verplicht om de opdrachtnemer tijdig op de hoogte te brengen als de fiscus een naheffingsaanslag oplegt aan de opdrachtgever. De opdrachtnemer heeft er belang bij om dit op tijd te weten omdat de bezwaartermijn slechts zes weken bedraagt.

21 Aandachtspunten De kans voor zowel opdrachtgever als zzp er om zaken nu goed te regelen voor zover dit nog niet is gebeurd. Door de fiscale en arbeidsrechtelijke risico s in kaart te brengen en eventueel af te dichten, afspraken vast te leggen over te leveren prestaties en door betalings-, leverings- en veiligheidsvoorschriften (indien en voor zover van toepassing) op te nemen in de overeenkomst, slaan beide partijen (opdrachtgever en opdrachtnemer) twee vliegen in één klap.

22 Dus wat te doen? Voor bedrijven die opdrachtnemers inhuren en tot nu toe (hopelijk) met de VAR werken bekijk of met modelovereenkomsten gewerkt kan worden of wellicht een individuele overeenkomst wenselijk is PLUS er moet ook conform die overeenkomst worden gewerkt!

23 Wat te doen? Voor zelfstandigen die zelf ingehuurd worden en tot nu toe de VAR konden verstrekken primair / in theorie ligt het risico bij de opdrachtgever, echter in de praktijk betekent onzekerheid bij de opdrachtgever mogelijk geen werk. Daarom actief meedenken over toepassing van (model)overeenkomsten.

24 Vragen? Afsluiting

Presentatie 1 Wilke van Nuland en Peter Meulepas

Presentatie 1 Wilke van Nuland en Peter Meulepas Presentatie 1 Wilke van Nuland en Peter Meulepas Afschaffing VAR per 1 mei 2016 Status VAR / DBA VAR = Verklaring Arbeids Relatie vervalt per 1 mei 2016 Per 1 mei 2016 Wet Beoordeling Deregulering arbeidsrelaties

Nadere informatie

Einde aan de VAR, en nu? 29 maart 2016

Einde aan de VAR, en nu? 29 maart 2016 Einde aan de VAR, en nu? 29 maart 2016 Programma 19.30 uur Opening Einde aan de VAR, en nu? 20.30 uur Pauze 20.45 uur Voorbeeld overeenkomsten / vragen 21.30 uur Afsluiting Borrel Einde aan de VAR, en

Nadere informatie

Whitepaper Wet Deregulering beoordeling arbeids- relatie (afschaffing VAR)

Whitepaper Wet Deregulering beoordeling arbeids- relatie (afschaffing VAR) Whitepaper Wet Deregulering beoordeling arbeids- relatie (afschaffing VAR) Aan de informatie in deze whitepaper kunnen geen rechten worden ontleend. VeReFi Whitepaper 19 Wet DBA - 1 - Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Bent u een echte zelfstandige? 17-05-2016 W E L K O M

Bent u een echte zelfstandige? 17-05-2016 W E L K O M W E L K O M 17 mei 2016 1 Wie nu een echte zelfstandige is, is dat straks ook. En wie straks geen echte zelfstandige blijkt, is dat nu ook niet! (E. Wiebes) van VAR naar DBA... 2 17 mei 2016 - Verklaring

Nadere informatie

Bent u al DBA proof?

Bent u al DBA proof? Bent u al DBA proof? Per 1 mei 2016 is de VAR afgeschaft, zoals wellicht u al bekend. Vanaf voornoemde datum kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer een overeenkomst sluiten, waaruit moet blijken dat de

Nadere informatie

VAR verdwijnt: wat betekent dit voor u?

VAR verdwijnt: wat betekent dit voor u? VAR verdwijnt: wat betekent dit voor u? De afgelopen maanden is er veel te doen geweest over de afschaffing van de VAR. Inmiddels is duidelijk dat de VAR per 1 mei 2016 verdwijnt. De overeenkomsten tussen

Nadere informatie

Invoering Wet DBA. Aanleiding Wet DBA. Agenda. Informatieavond 19 april Wet DBA. Vooral veel vragen en Onduidelijkheid opgeleverd

Invoering Wet DBA. Aanleiding Wet DBA. Agenda. Informatieavond 19 april Wet DBA. Vooral veel vragen en Onduidelijkheid opgeleverd Informatieavond 19 april 2017 Wet DBA Sprekers: mr Fred Snelderwaard RB mr Ingrid Schut RB 2 Invoering Wet DBA * Informatieavond op 21 november 2016 geannuleerd * ingehaald door de actualiteit * behoefte

Nadere informatie

Achtergrond. VAR wordt afgeschaft. Redenen afschaffing VAR:

Achtergrond. VAR wordt afgeschaft. Redenen afschaffing VAR: WELKOM Achtergrond VAR wordt afgeschaft. Redenen afschaffing VAR: Handhaving is zeer beperkt omdat dit alleen op individueel niveau bij de opdrachtnemer kan, tenzij evident misbruik door opdrachtgever.

Nadere informatie

Van VAR naar (Model-)overeenkomst

Van VAR naar (Model-)overeenkomst OPEN COFFEE DRONTEN Van VAR naar (Model-)overeenkomst 15 april 2016 Flynth Arbeidszaken Rick van den Bos Programma - De VAR - De BGL - De DBA en de (model)overeenkomsten - Overige aspecten Voorgeschiedenis:

Nadere informatie

BASE Advocaten - mr. R.C. Sies

BASE Advocaten - mr. R.C. Sies Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties Programma Inleiding Arbeidsovereenkomst Huidige systeem VAR Toekomstig systeem Wet DBA Praktische informatie overgang Wet DBA DBA: kritiek Veelgestelde vragen

Nadere informatie

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 23 september 2016 mr. A.A. (Antoine) Roes

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 23 september 2016 mr. A.A. (Antoine) Roes Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 23 september 2016 mr. A.A. (Antoine) Roes Hogestraat 17b, 6651 BG Druten Postbus 47, 6650 AA Druten +31 (0) 487 51 02 89 www.zekerfiscaal.nl Wet DBA Echte dienstbetrekking

Nadere informatie

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst.

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. www.damd.nl Arbeidsovereenkomst en opdrachtovereenkomst Arbeid kun je op verschillende manieren verrichten: in loondienst (arbeidsovereenkomst),

Nadere informatie

2. De VAR-verklaring gaf geen zekerheid over of er sprake was van ondernemerschap:

2. De VAR-verklaring gaf geen zekerheid over of er sprake was van ondernemerschap: Afschaffing VAR-verklaring; invoering wet "Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties" Inhoudsopgave 1. Introductie... 2 2. Invoering DBA... 3 2.1. Fiscale consequenties... 3 2.2. Beoordeling arbeidsrelaties

Nadere informatie

MUSIC INDUSTRY AND VAR tips & trics

MUSIC INDUSTRY AND VAR tips & trics MUSIC INDUSTRY AND VAR tips & trics Vrijdag 24 juni 2016 - InJazz - Rotterdam Dick Molenaar Tim Verhoeven VAR-SYSTEEM Werd gebruikt voor: Artiesten Niet-artiesten Vier soorten VAR s: Winst uit onderneming

Nadere informatie

Welkom. Kennissessie Prima voorbereid op de Wet DBA.

Welkom. Kennissessie Prima voorbereid op de Wet DBA. Welkom Kennissessie Prima voorbereid op de Wet DBA. Korte introductie Voor 2001 Ook in deze tijd was er sprake van inhuur van derde UWV verantwoordelijk voor innen van premies voor WW en WAO. Wanneer sprake

Nadere informatie

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 25 februari 2016

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 25 februari 2016 www.pwc.nl Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 25 februari 2016 Jaap Verdegaal Carmen van Lier Agenda Introductie Inhoudelijk deel: - Fiscale aspecten van inhuur zzp ers - Verklaring arbeidsrelatie

Nadere informatie

Van VAR naar modelovereenkomst

Van VAR naar modelovereenkomst Van VAR naar modelovereenkomst Wat was de VAR, wat is de DBA en welke stappen moet u ondernemen? Van VAR naar modelovereenkomst Inleiding Als u met zelfstandigen werkt dan kan het onduidelijk zijn of u

Nadere informatie

Van VAR naar Wet DBA Wat u moet weten over de nieuwe regels voor het werken met zzp ers

Van VAR naar Wet DBA Wat u moet weten over de nieuwe regels voor het werken met zzp ers Van VAR naar Wet DBA Wat u moet weten over de nieuwe regels voor het werken met zzp ers Mei 2016 Het inhuren van zzp ers Nieuwe regels, meer verantwoordelijkheid Het aantal zzp ers in Nederland blijft

Nadere informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over dit stappenplan? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over dit stappenplan? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T Inleiding Heeft u besloten dat u voor een specifieke opdracht of klus een zzp er wilt inschakelen en heeft u een zzp er gevonden? Zorg er dan voor dat u de afspraken over de opdracht of klus goed schriftelijk

Nadere informatie

FAQ s Wet beoordeling deregulering arbeidsrelaties (WDBA) VAR verdwijnt in 2016

FAQ s Wet beoordeling deregulering arbeidsrelaties (WDBA) VAR verdwijnt in 2016 FAQ s Wet beoordeling deregulering arbeidsrelaties (WDBA) VAR verdwijnt in 2016 1. Waarom is het onderscheid tussen een werknemer en opdrachtnemer belangrijk? 2. Wat is het verschil tussen een arbeids-

Nadere informatie

De VAR is dood, lang leve modelovereenkomsten!

De VAR is dood, lang leve modelovereenkomsten! WHITEPAPER 2016 De VAR is dood, lang leve modelovereenkomsten! Wat zijn de gevolgen en risico s voor zzp ers en hun opdrachtgevers? De manier waarop zzp ers ingehuurd worden door opdrachtgevers is volledig

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie Belastingdienst De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor uw opdracht gevers over het inhouden en betalen van loonheffingen Werkt u voor opdrachtgevers, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder

Nadere informatie

2. WAS - Civiele ketenaansprakelijkheid (loonbetaling)

2. WAS - Civiele ketenaansprakelijkheid (loonbetaling) 2. WAS - Civiele ketenaansprakelijkheid (loonbetaling) Niet-verwijtbaarheid Niet limitatief: inspanningsverplichting Maatregelen vooraf: certificaat of keurmerk contractuele voorwaarden uitvoeringsbepalingen

Nadere informatie

Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties

Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties #IMD15 Programma: VAR / BGL / DBA Hoe werkt het? Beoordeling overeenkomsten Modelovereenkomsten / voorbeelden Overgangsperiode Veel gestelde vragen 2 VAR / BGL

Nadere informatie

Leidraad wet Deregulering en Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA)

Leidraad wet Deregulering en Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) Leidraad wet Deregulering en Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) Wat gaat er veranderen? Vanaf 1 mei kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp ers) een modelovereenkomst gebruiken om vooraf

Nadere informatie

Belastingen Administraties Adviezen Financiële planning. De wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties voor de creatieve ondernemer; hoe nu verder?

Belastingen Administraties Adviezen Financiële planning. De wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties voor de creatieve ondernemer; hoe nu verder? De wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties voor de creatieve ondernemer; hoe nu verder? Dennis Ketelaars Danny Pieters Introductie van VAR naar de Wet DBA VAR vanaf 2005 (200.000 zzp ers) Wet DBA

Nadere informatie

FAQ s Wet beoordeling deregulering arbeidsrelaties (WDBA) VAR verdwijnt in 2016

FAQ s Wet beoordeling deregulering arbeidsrelaties (WDBA) VAR verdwijnt in 2016 FAQ s Wet beoordeling deregulering arbeidsrelaties (WDBA) VAR verdwijnt in 2016 1. Waarom is het onderscheid tussen een werknemer en opdrachtnemer belangrijk? 2. Wat is het verschil tussen een arbeids-

Nadere informatie

WEA Deltaland Accountants & Adviseurs. Henk Coehoorn

WEA Deltaland Accountants & Adviseurs. Henk Coehoorn WEA Deltaland Accountants & Adviseurs Henk Coehoorn Agenda Van VAR naar DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) Waarom geen VAR meer? Huidige VAR: werking en problemen?! Beoordeling arbeidsrelatie

Nadere informatie

Whitepaper Wet DBA. De nieuwe fiscale spelregels bij inhuur van ZZP-ers. Van VAR naar Modelovereenkomst. Audit І Tax І Advisory

Whitepaper Wet DBA. De nieuwe fiscale spelregels bij inhuur van ZZP-ers. Van VAR naar Modelovereenkomst. Audit І Tax І Advisory Whitepaper Wet DBA De nieuwe fiscale spelregels bij inhuur van ZZP-ers Van VAR naar Modelovereenkomst Audit І Tax І Advisory Whitepaper Wet DBA de nieuwe fiscale spelregels bij inhuur van ZZP-ers Inhoudsopgave

Nadere informatie

TS Consulting B.V. Oude Pastoriestraat JR Maren Kessel Telefoon: TS Consulting B.V.

TS Consulting B.V. Oude Pastoriestraat JR Maren Kessel   Telefoon: TS Consulting B.V. TS Consulting B.V. Oude Pastoriestraat 5 5398 JR Maren Kessel email: info@tsconsulting.nl Telefoon: 0412 472060 TS Consulting B.V. 1 Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties 17 maart 2016 Branche Vereniging

Nadere informatie

Samenwerken met zzp ers Alles wat u moet weten over de Wet DBA

Samenwerken met zzp ers Alles wat u moet weten over de Wet DBA Samenwerken met zzp ers Alles wat u moet weten over de Wet DBA Uw adviseurs Jan Rutjes Belastingadviseur Jean-Pierre Hubregsen Adviseur Arbeidsrecht Programma Wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal? De (model)overeenkomst

Nadere informatie

wat betekent dit voor mij als opdrachtgever? Bron: Belastingdienst, Eerste kamer der Staten- generaal.

wat betekent dit voor mij als opdrachtgever? Bron: Belastingdienst, Eerste kamer der Staten- generaal. Invoering Wet DBA, wat betekent dit voor mij als opdrachtgever? Bron: Belastingdienst, Eerste kamer der Staten- generaal. WDBA - De VAR verdwijnt. Per wanneer? Met ingang van 1 mei 2016 wordt de VAR vervangen

Nadere informatie

Voorbeeldovereenkomsten, hoe gaat u daarmee om?

Voorbeeldovereenkomsten, hoe gaat u daarmee om? THEMADOSSIERS Voorbeeldovereenkomsten, hoe gaat u daarmee om? mr. Wim P.C. van Amelsfoort Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Zzp er Blijven samenwerken met je opdrachtgever

Zzp er Blijven samenwerken met je opdrachtgever Zzp er Blijven samenwerken met je opdrachtgever CHECKLIST ARBEIDSOVEREENKOMST / ONDERNEMERSCHAP BLIJVEN SAMENWERKEN MET JE OPDRACHTGEVER Zekerheid in Flex. Succesvol blijven samenwerken met je opdrachtgever.

Nadere informatie

NVJ FAQ - VAR en modelovereenkomsten

NVJ FAQ - VAR en modelovereenkomsten NVJ FAQ - VAR en modelovereenkomsten Vragen over het verdwijnen van de VAR 1. Tot wanneer is mijn VAR geldig? Per 1 mei 2016 komt de VAR te vervallen en verliest zijn geldigheid. Op die datum gaat de wet

Nadere informatie

#IMD15. Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Bijeenkomst Bouwend Nederland. 6 juni Belastingdienst Stan Rethans Voorzitter Kennisgroep CAO

#IMD15. Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Bijeenkomst Bouwend Nederland. 6 juni Belastingdienst Stan Rethans Voorzitter Kennisgroep CAO Bijeenkomst Bouwend Nederland 6 juni 2016 Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties Belastingdienst Stan Rethans Voorzitter Kennisgroep CAO #IMD15 Intermediairdagen.nl Programma VAR / BGL / DBA Van IH naar

Nadere informatie

Van VAR naar DBA. COTAD 19 mei Van VAR naar DBA. Jorgen Hulsmans

Van VAR naar DBA. COTAD 19 mei Van VAR naar DBA. Jorgen Hulsmans COTAD 19 mei 2016 Van VAR naar DBA Jorgen Hulsmans Waarom sleutelen aan de VAR? Schijnzelfstandigheid en schijnconstructies tegengaan Kwalificatie arbeidsrelatie verhelderen Arbeidsmarkt: aantal zzp-ers

Nadere informatie

De Wet DBA toegelicht Alles over de achtergrond, de gevolgen en hoe je ermee om kunt gaan

De Wet DBA toegelicht Alles over de achtergrond, de gevolgen en hoe je ermee om kunt gaan Whitepaper De Wet DBA toegelicht Alles over de achtergrond, de gevolgen en hoe je ermee om kunt gaan Met ingang van 1 mei 2016 is de VAR vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet

Nadere informatie

Onzekerheid na verdwijning VAR? Dat hoeft niet. Zekerheid in Flex.

Onzekerheid na verdwijning VAR? Dat hoeft niet. Zekerheid in Flex. Onzekerheid na verdwijning VAR? Dat hoeft niet. CHECKLIST ARBEIDSOVEREENKOMST / ONDERNEMERSCHAP BLIJVEN SAMENWERKEN MET JE OPDRACHTGEVER Zekerheid in Flex. De VAR verdwijnt voor alle zzp ers. Wat houdt

Nadere informatie

Wel of geen dienstbetrekking? Duidelijkheid voor opdrachtgever en opdrachtnemer gewenst. De VAR verdwijnt, wat nu?

Wel of geen dienstbetrekking? Duidelijkheid voor opdrachtgever en opdrachtnemer gewenst. De VAR verdwijnt, wat nu? Wel of geen dienstbetrekking? Duidelijkheid voor opdrachtgever en opdrachtnemer gewenst De VAR verdwijnt, wat nu? Inleiding Wel of geen dienstbetrekking blijft vaak lastig te beantwoorden Mogelijkheid

Nadere informatie

EINDE VAN DE VAR, OP NAAR MODELOVEREENKOMSTEN?

EINDE VAN DE VAR, OP NAAR MODELOVEREENKOMSTEN? EINDE VAN DE VAR, OP NAAR MODELOVEREENKOMSTEN? Dinsdag 24 mei 2016 Dr. Dick Molenaar VAR-SYSTEEM Werd gebruikt voor: Artiesten Niet-artiesten Vier soorten VAR s: Winst uit onderneming (wuo) Directeur-grootaandeelhouder

Nadere informatie

Arbeidsrechtelijke positie van de tennisleraar

Arbeidsrechtelijke positie van de tennisleraar Arbeidsrechtelijke positie van de tennisleraar Verschillende arbeidsrelaties Tennisleraar werkzaam o.b.v. een arbeidsovereenkomst Tennisleraar werkzaam o.b.v. een overeenkomst van opdracht Tennisleraar

Nadere informatie

EINDE VAN DE VAR, OP NAAR EIGEN BEOORDELING ARBEIDSRELATIES

EINDE VAN DE VAR, OP NAAR EIGEN BEOORDELING ARBEIDSRELATIES EINDE VAN DE VAR, OP NAAR EIGEN BEOORDELING ARBEIDSRELATIES Maandag 18 april 2016 Dr. Dick Molenaar READER Te vinden op websites van organisaties + op www.allarts.nl Inhoud: Teksten van Burgerlijk Wetboek

Nadere informatie

Gevolgen Wet DBA bij tussenkomst

Gevolgen Wet DBA bij tussenkomst Gevolgen Wet DBA bij tussenkomst Per 1 mei 2016 is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) in werking getreden waardoor de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) is komen te vervallen. Met ingang

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst DBA als vervanging voor de VAR 2 maart 2016

Informatiebijeenkomst DBA als vervanging voor de VAR 2 maart 2016 Informatiebijeenkomst DBA als vervanging voor de VAR 2 maart 2016 Hoe zit het precies? http://www.rtlz.nl/business/ondernemers/na-de-var-dit-debizarre-nieuwe-wereld-van-de-zzper Programma Opening Inleiding

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor u en uw opdrachtgever over de inhouding en afdracht van loonheffingen Werkt u voor een opdrachtgever, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder personeel?

Nadere informatie

De wet DBA in vogelvlucht

De wet DBA in vogelvlucht www.tcpsolutions.com/nl Whitepaper De wet DBA in vogelvlucht Het doel, de gevolgen en de (on)zekerheden Inhoudsopgave Inleiding 3 De wet DBA 4 Dienstbetrekking 5 Fictieve dienstbetrekking 7 De opdrachtnemer

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie 12345 De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor u en uw opdrachtgever over het inhouden en afdragen van loonheffingen Werkt u voor een opdrachtgever, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder

Nadere informatie

Kennisbijeenkomst Afschaffing VAR; invoering modelovereenkomst

Kennisbijeenkomst Afschaffing VAR; invoering modelovereenkomst Kennisbijeenkomst Afschaffing VAR; invoering modelovereenkomst Donderdag 10 maart 2016 15.30 17.00 uur Douwe de Haan Ruben van Mourik Opening door Nico de Jager Welkom Programma Netwerkborrel Dienstverlening

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 2290 Vragen van het lid

Nadere informatie

Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties

Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties 12 punten die elke opdrachtgever, zelfstandige en bemiddelingsbureau moet kennen over de Wet DBA en het verdwijnen van de VAR Hugo-Jan Ruts Inleiding: Naar

Nadere informatie

INFORMATIE WIJZIGING WETGEVING ZZP

INFORMATIE WIJZIGING WETGEVING ZZP INFORMATIE WIJZIGING WETGEVING ZZP De ZZP-er Een ZZP-er is iemand die in opdracht van een opdrachtgever werkt, zonder dat er sprake is van een dienstverband. Dit geldt automatisch voor ZZP-ers die voor

Nadere informatie

HeadFirst Whitepaper: de Wet DBA toegelicht

HeadFirst Whitepaper: de Wet DBA toegelicht 1 HeadFirst Whitepaper: de Wet DBA toegelicht Met ingang van 1 mei 2016 wordt de VAR vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA), waarbij gewerkt gaat worden met door de Belastingdienst

Nadere informatie

VAR - Verklaring Arbeids Relatie VAR Algemeen en uitleg

VAR - Verklaring Arbeids Relatie VAR Algemeen en uitleg VAR - Verklaring Arbeids Relatie VAR Algemeen en uitleg Werkt u voor een opdrachtgever, bijvoorbeeld als freelancer? Dan kan er onduidelijkheid zijn of uw opdrachtgever loonbelasting, loonheffingen moet

Nadere informatie

Freelancers en zzp ers

Freelancers en zzp ers Freelancers en zzp ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Juli 2013 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Hoewel aan deze tekst veel zorg is besteed, wordt voor de inhoud geen

Nadere informatie

Freelancers en zzp'ers

Freelancers en zzp'ers Freelancers en zzp'ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Maart 2011 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Freelancers en zzp's E-0444 03-2011 1 In deze brochure: 1. Zelfstandig

Nadere informatie

Regiobijeenkomst NVBU 17-03-2016 21-03-2016 24-03-2016

Regiobijeenkomst NVBU 17-03-2016 21-03-2016 24-03-2016 Regiobijeenkomst NVBU 17-03-2016 21-03-2016 24-03-2016 Zelfstandige zonder personeel Van VAR, BGL naar DBA Steeds meer werknemers kiezen voor zelfstandigheid. Totaal aantal zelfstandigen eind 2013 ruim

Nadere informatie

ZZP ers inhuren risicovol? Dat hoeft niet. SAMENWERKEN MET ZZP ERS INHUURBELEID HERIJKEN. Zekerheid in Flex.

ZZP ers inhuren risicovol? Dat hoeft niet. SAMENWERKEN MET ZZP ERS INHUURBELEID HERIJKEN. Zekerheid in Flex. ZZP ers inhuren risicovol? Dat hoeft niet. SAMENWERKEN MET ZZP ERS INHUURBELEID HERIJKEN Zekerheid in Flex. Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties De Wet DBA gaat per 1 mei 2016 in werking. Dit vraagt

Nadere informatie

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Klein (Klein) over de criteria gezag, arbeid en loon (ingezonden 14 maart 2016).

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Klein (Klein) over de criteria gezag, arbeid en loon (ingezonden 14 maart 2016). > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500

Nadere informatie

Zzp er / zelfstandig professional. Wet DBA en succesvol (blijven) samenwerken met je opdrachtgever

Zzp er / zelfstandig professional. Wet DBA en succesvol (blijven) samenwerken met je opdrachtgever Zzp er / zelfstandig professional Wet DBA en succesvol (blijven) samenwerken met je opdrachtgever Inleiding Succesvol samenwerken met je opdrachtgever als zzp er Checklist arbeidsovereenkomst of ondernemerschap?

Nadere informatie

Bovib informatiesessie: De WDBA; hoe nu verder?

Bovib informatiesessie: De WDBA; hoe nu verder? Bovib informatiesessie: De WDBA; hoe nu verder? 0 Drie soorten arbeidsrelaties Freelancer/ZZP er 1 OPTIE Arbeidsovereenkomst 2 OPTIE Overeenkomst van opdracht Bedrijf of organisatie 3 OPTIE Overeenkomst

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 066 Belastingdienst Nr. 462 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Beleidsnotitie Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties

Beleidsnotitie Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties Beleidsnotitie Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties 1. Inleiding Op 1 mei 2016 wordt de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (hierna: Wet DBA) ingevoerd. Tegelijkertijd wordt de huidige

Nadere informatie

Advieswijzer. Werken als zzp er. 18-03-2016 Denk ondernemend. Denk Bol.

Advieswijzer. Werken als zzp er. 18-03-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Advieswijzer Werken als zzp er 18-03-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. De zzp er staat volop in de belangstelling, met name de fiscale behandeling van de zzp er en de daaraan gekoppelde vraag of de zzp

Nadere informatie

Whitepaper Meer risico bij het inhuren van ZZP-ers?

Whitepaper Meer risico bij het inhuren van ZZP-ers? Whitepaper Meer risico bij het inhuren van ZZP-ers? Ossendrecht, 19 januari 2017 Jos van Calsteren Inhoudsopgave Inleiding... 2 Waar gaat het nu eigenlijk om?... 2 Is het echt anders geworden?... 2 3 criteria

Nadere informatie

Advieswijzer Werken als zzp'er

Advieswijzer Werken als zzp'er Advieswijzer Werken als zzp'er Publicatiedatum: 21-07-2015 De zzp er staat volop in de belangstelling, met name de fiscale behandeling van de zzp er en daaraan gekoppeld de vraag of de zzp er zelfstandige

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde De beroepsorganisatie van tandartsen en tandarts-specialisten

Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde De beroepsorganisatie van tandartsen en tandarts-specialisten Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde De beroepsorganisatie van tandartsen en tandarts-specialisten KNMT afdeling Dienstverlening Harry Korver h.korver@knmt.nl VARderaldera.

Nadere informatie

Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties WDBA - gedoogjaar gedeeltelijk om - 24 november 2016 Yvonne van Zijl Adviseur sociale zaken

Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties WDBA - gedoogjaar gedeeltelijk om - 24 november 2016 Yvonne van Zijl Adviseur sociale zaken Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties WDBA - gedoogjaar gedeeltelijk om - 24 november 2016 Yvonne van Zijl Adviseur sociale zaken Programma In het kort: de WDBA, arbeidsrelaties, modelovereenkomsten

Nadere informatie

Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties

Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties 12 punten die elke opdrachtgever, zelfstandige en bemiddelingsbureau moet kennen over de Wet DBA en het verdwijnen van de VAR Hugo-Jan Ruts 12 punten die elke

Nadere informatie

Ondernemersavond: van VAR naar DBA Welkom!

Ondernemersavond: van VAR naar DBA Welkom! Ondernemersavond: van VAR naar DBA Welkom! Even voorstellen WEA Deltaland Accountants Adviseurs Onze kantoren Brielle Kesteren Druten Middelharnis Groot-Ammers Oud-Beijerland www.weadeltaland.nl Onze expertise:

Nadere informatie

Advieswijzer: Werken als zzp'er in 2016

Advieswijzer: Werken als zzp'er in 2016 Advieswijzer: Werken als zzp'er in 2016 De zzp er staat volop in de belangstelling, met name de fiscale behandeling van de zzp er en de daaraan gekoppelde vraag of de zzp er zelfstandige is of in loondienst.

Nadere informatie

WET DBA & MODELOVEREENKOMSTEN ROBERT WALTERS Mei 2016 Page 1

WET DBA & MODELOVEREENKOMSTEN ROBERT WALTERS Mei 2016 Page 1 Page 1 Page 2 Per 1 mei 2016 verdwijnt de VAR en treedt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) in werking. Wat betekent dit voor u als inhuurder van interim-professionals? En hoe kunt

Nadere informatie

Notitie inzake wetsvoorstel Beschikking geen loonheffingen (BGL)

Notitie inzake wetsvoorstel Beschikking geen loonheffingen (BGL) Notitie inzake wetsvoorstel Beschikking geen loonheffingen (BGL) Bestemd voor: alle ZZP ers met een VAR-WUO of een VAR-DGA Opgesteld door: André Kooijman AA en Edwin Kroon AA/RB Datum: 1 oktober 2014 Betreft:

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 1 juli 2016 Betreft Beantwoording Kamervragen D66

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 1 juli 2016 Betreft Beantwoording Kamervragen D66 > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

ZZP ers inhuren risicovol? Dat hoeft niet. SAMENWERKEN MET ZZP ERS INHUURBELEID HERIJKEN. Zekerheid in Flex.

ZZP ers inhuren risicovol? Dat hoeft niet. SAMENWERKEN MET ZZP ERS INHUURBELEID HERIJKEN. Zekerheid in Flex. ZZP ers inhuren risicovol? Dat hoeft niet. SAMENWERKEN MET ZZP ERS INHUURBELEID HERIJKEN Zekerheid in Flex. Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) De Wet DBA is per 1 mei 2016 in werking

Nadere informatie

WHITEPAPER BEOORDELING ARBEIDSRELATIES

WHITEPAPER BEOORDELING ARBEIDSRELATIES WHITEPAPER BEOORDELING ARBEIDSRELATIES DOELGROEP Deze whitepaper over de beoordeling arbeidsrelaties in het kader van de invoering van de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) per 1 mei

Nadere informatie

Dutch and International Tax Advice

Dutch and International Tax Advice www.langendorff.eu HEAO Fiscale Economie Universiteit: Fiscaal recht 20 jaar in internationale praktijk Sinds 2006 mijn eigen bedrijf Directeur van International Practice Group (www.ipg-online.org Fiscaal

Nadere informatie

Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA Den Haag

Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Belastingdienst. Rapportage Toezichtsplan Arbeidsrelaties

Belastingdienst. Rapportage Toezichtsplan Arbeidsrelaties Belastingdienst Rapportage Toezichtsplan Arbeidsrelaties Rapportage Toezichtsplan Arbeidsrelaties 1 Inleiding In mei 2016 is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (verder: Wet DBA) in werking

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Werken als zzp er

Foederer. Advieswijzer Werken als zzp er Advieswijzer Werken als zzp er De zzp er staat volop in de belangstelling, met name de fiscale behandeling van de zzp er en de daaraan gekoppelde vraag of de zzp er zelfstandige is of in loondienst. In

Nadere informatie

16 januari 2017 Kaper Nooijen Advocaten & Sport Service Noord-Brabant. Arbeid en de Wet DBA

16 januari 2017 Kaper Nooijen Advocaten & Sport Service Noord-Brabant. Arbeid en de Wet DBA 16 januari 2017 Kaper Nooijen Advocaten & Sport Service Noord-Brabant Arbeid en de Wet DBA Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties Arbeidsovereenkomst Overeenkomst van opdracht Vrijwilligers overeenkomst

Nadere informatie

Het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 wordt als volgt gewijzigd:

Het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 wordt als volgt gewijzigd: Bijlage bij de memorie van antwoord bij het wetsvoorstel Wijziging van enkele belastingwetten en enkele andere wetten ten behoeve van het afschaffen van de Verklaring arbeidsrelatie (Wet deregulering beoordeling

Nadere informatie

18-03-2016. Het oude systeem van de VAR. Pijnpunten VAR. Nieuwe oplossing: modelovereenkomsten. Verdere aandachtspunten. Vragen.

18-03-2016. Het oude systeem van de VAR. Pijnpunten VAR. Nieuwe oplossing: modelovereenkomsten. Verdere aandachtspunten. Vragen. Johan den Otter De ZZP er 2.0, het einde van de VAR Het oude systeem van de VAR Pijnpunten VAR Nieuwe oplossing: modelovereenkomsten Verdere aandachtspunten Vragen De ZZP er heeft geen officiële plek in

Nadere informatie

Afschaffing VAR, wat nu?

Afschaffing VAR, wat nu? Afschaffing VAR, wat nu? Bijeenkomst OV Berlicum 21 april 2016 Lucienne van Rosmalen & Rein Klomp Programma VAR / DBA Kennisquiz (deel 1) Toelichting nieuwe wetgeving / stand van zaken VAR / DBA Kennisquiz

Nadere informatie

Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties

Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties 12 punten die elke opdrachtgever, zelfstandige en bemiddelingsbureau moet kennen over de Wet DBA en het verdwijnen van de VAR Hugo-Jan Ruts 12 punten die elke

Nadere informatie

In afwijking van hetgeen is neergelegd in art. x lid y, komen partijen het volgende overeen [eigen tekst opnemen].

In afwijking van hetgeen is neergelegd in art. x lid y, komen partijen het volgende overeen [eigen tekst opnemen]. Per 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen door de Wet Deregulering Arbeidsrelaties (Wet DBA). De VAR gaf opdrachtgevers de volledige zekerheid dat zij gevrijwaard waren van aanspraken

Nadere informatie

ProActief neemt u mee, van VAR naar Wet DBA

ProActief neemt u mee, van VAR naar Wet DBA ProActief neemt u mee, van VAR naar Wet DBA Inleiding Voor u ligt de ProActief BluePrint: ProActief neemt u mee, van VAR naar Wet DBA. In deze BluePrint gaan wij in op wie wij zijn en wat wij voor u en

Nadere informatie

ZONDER ZORGEN ZZP ERS INZETTEN

ZONDER ZORGEN ZZP ERS INZETTEN Whitepaper ZONDER ZORGEN ZZP ERS INZETTEN Volgens de regels van de nieuwe Wet DBA Techprofs - Zonder zorgen zzp ers inzetten 1 Uitgave: juni 2016 Inhoudsopgave Inleiding Inleiding 3 1. Welke acties moet

Nadere informatie

U bent werkzaam als Zelfstandige (ZZP er)

U bent werkzaam als Zelfstandige (ZZP er) Onderwerp Informatie over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie U bent werkzaam als Zelfstandige (ZZP er) Vervanging VAR door modelovereenkomst (wet DBA) Op 1 mei 2016 verdwijnt de Verklaring

Nadere informatie

WENB. Energie Businesspark Arnhem 30 maart Wet DBA. Belastingdienst Kennisgroep cao. Stan Rethans en Dick Kingma #IMD15. Intermediairdagen.

WENB. Energie Businesspark Arnhem 30 maart Wet DBA. Belastingdienst Kennisgroep cao. Stan Rethans en Dick Kingma #IMD15. Intermediairdagen. WENB Energie Businesspark Arnhem 30 maart 2017 Wet DBA Belastingdienst Kennisgroep cao Stan Rethans en Dick Kingma #IMD15 Intermediairdagen.nl Programma VAR / BGL / DBA Van IH naar LH Toetsen dienstbetrekking

Nadere informatie

1 Bent u bekend met de video van de Belastingdienst Is werken via je eigen BV de oplossing om buiten loondienst bij je opdrachtgever te werken?

1 Bent u bekend met de video van de Belastingdienst Is werken via je eigen BV de oplossing om buiten loondienst bij je opdrachtgever te werken? 2016Z15661 Vragen van het lid Omtzigt (CDA) aan de staatssecretaris van Financiën over de onzekerheid over de uitvoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (ingezonden 30 augustus 2016)

Nadere informatie

S E M I N A R W E R K G E V E R S Z A K E N 8 D E C E M B E R

S E M I N A R W E R K G E V E R S Z A K E N 8 D E C E M B E R S E M I N A R W E R K G E V E R S Z A K E N 8 D E C E M B E R 2 0 1 6 Flexibiliteit bij de arbeid een rekbaar begrip Ingeborg de Vries WA A R K O M E N W E VA N D A A N? Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ingevoerd

Nadere informatie

Flexibele arbeid na de Wet DBA

Flexibele arbeid na de Wet DBA Flexibele arbeid na de Wet DBA Mr. A(leid) A.W. Langevoord 20 november 2017 Casus Tobias Tobias is ondernemer in de zin van de Wet IB 2001 (geen discussie dat dit zo is) Hij houdt zich bezig met de implementatie

Nadere informatie

De adviseur naast de ondernemer. Samenwerken met zzp ers Alles wat u moet weten over de Wet DBA

De adviseur naast de ondernemer. Samenwerken met zzp ers Alles wat u moet weten over de Wet DBA De adviseur naast de ondernemer Samenwerken met zzp ers Alles wat u moet weten over de Wet DBA Inleiding: De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) treedt op 1 mei 2016 in werking. Hierin

Nadere informatie

Werken als zzp er. Advieswijzer

Werken als zzp er. Advieswijzer Advieswijzer Werken als zzp er De zzp er staat volop in de belangstelling, met name de fiscale behandeling van de zzp er en de daaraan gekoppelde vraag of de zzp er zelfstandige is of in loondienst. In

Nadere informatie

De onrust op de zzp-markt en de toenemende vraag naar Uniforce Professionals Hoe gaat u hiermee om als (financieel) adviseur?

De onrust op de zzp-markt en de toenemende vraag naar Uniforce Professionals Hoe gaat u hiermee om als (financieel) adviseur? De onrust op de zzp-markt en de toenemende vraag naar Uniforce Professionals Hoe gaat u hiermee om als (financieel) adviseur? WET DBA EN DE VERANDERINGEN VOOR ZZP ER, ZP ER OPDRACHTGEVERS EN INTERMEDIAIRS

Nadere informatie

Wat ging er aan de wet DBA vooraf?

Wat ging er aan de wet DBA vooraf? Kennisdocument Modelovereenkomsten Als opdrachtgever kunt u vanaf 1 mei 2016 geen beroep meer doen op de vrijwarende werking van een Verklaring arbeidsrelatie (VAR). De VAR is vervallen en maakt plaats

Nadere informatie

Lezing RB-Kring Utrecht. Peter Bos 10 mei

Lezing RB-Kring Utrecht. Peter Bos  10 mei Lezing RB-Kring Utrecht Peter Bos www.totalcompliance.nl 10 mei 2015 Peter.bos@totalcompliance.nl 06 52 67 81 21 Wet DBA Kort aanloop naar DBA Op welke plekken wijzigt er iets in de wetgeving Doel en inhoud

Nadere informatie