Jaarplan Arbo en Interne milieuzorg werkdocument X

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarplan Arbo en Interne milieuzorg werkdocument X"

Transcriptie

1 Jaarplan Arbo en Interne milieuzorg 998 werkdocument 98.37X

2 Inhoudsopgave Pagina. Algemeen (alle RIZA-vestigingen) 3. Het Inspectie Plus Pakket (IPP) 3. Instructie, Voorlichting en Onderricht. 3.3 Laboratoria 4.4 Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) 4. Biofeedback-training.6 Opstellen Jaarverslag Arbo- en Interne Milieuzorg Opstellen Jaarplan Arbo- en Interne Milieuzorg Duurzaam werken bij het RIZA 6. Vestiging Lelystad 6.. Arbo-beoordeling nieuwbouw RIZA 6. Bedrijfshulpverlening 7.3 Cursus hantering kleine blusmiddelen 7.4 Aanpassing werkplekken 8. Bedrijfsiltness Vestiging Arnhem 8 3. Tekortkomingen aan gebouw Presikhaaf 8 3. Bedrijfsfitness Vestiging Dordrecht 8. Meetstations Lobith en Eijsden 9 6. Samenvatting van de kosten en de personele inzet 0

3 De activiteiten in 998. Algemeen (alle RIZA-vestigingen). Het Inspectie Plus Pakket (IPP) Het Inspectie Plus Pakket heeft tot doel door middel van inspectielijsten tekortkomingen met betrekking tot veiligheid, gezondheid, welzijn en het milieu op te sporen. Met deze onderzoeksmethodiek van het IPP kunnen de risico's worden gei'nventariseerd. De inspecties vormen als het ware de "motor " van het zorgsysteem. Door met enige regelmaat inspecties uit te voeren krijgt men goed zicht op de risico's die zich in de organisatie voordoen. Deze inspecties worden uitgevoerd op afdelingsniveau in alle vestigingen van het RIZA inclusief alle bemande- en onbemande meetstations. Problemen. gebreken, onveilige situaties etc. behoren op afdelingsniveau waar mogelijk zelf te worden opgelost. De afdelingsleiding is de eerstverantwoordelijke voor de realisatie ervan. Afdelingsoverstijgende problemen behoren te worden aangemeld bij de Arbo-coordinator. die de aangedragen zaken kan laten opnemen -indien uitstel van enige actie dat toelaat- in het eerstvolgend verschijnende Jaarplan Arbo- en Interne Milieuzorg. Het Jaarplan wordt door het Arbo- en Interne Milieuzorgteam aan het directieteam van het RIZA ter besluitvorming aangeboden. In de loop van 998 zal iedere IPP-coordinator kunnen beschikken over een elektronische versie van het Inspectie Plus Pakket. Hiermee wordt het mogelijk op de behoefte toegesneden vragenlijsten en rapportages te maken. Deze kan namelijk per afdeling verschillen. De elektronische versie fungeert tevens als databank. In eerste instantie zal door de Arbo-coordinatie en de IPP-coordinator van de hoofdafdeling IM worden proefgedraaid. In 998 zal een "opfris"-cursus worden georganiseerd voor medewerkers die binnen hun afdeling actief met het Inspectie Plus Pakket aan de slag gaan. : Op initiatief van de afdelingsleiding; door tussenkomst van de hoofden van het bedrijfsbureau die de eerstverantwoordelijke zijn voor Arbo-zaken op de afdeling; door inschakeling van NIA.TNO Start : januari 998 Personele inzet : 30 mensdagen (EM:3, IH:3? IM:3. WS:, PX:, DX:, CX:) : f 6000,00 (indirecte uitvoeringsuitgaven). Instructie, voorlichting en onderricht. Sinds 997 is via Informail informatie over beeldschermwerk voor de medewerkers beschikbaar. Over een juiste opstelling van de computer op de werkplek en de zithouding wordt vanaf het beeldscherm instructie en voorlichting gegeven. Ook in 998 zal hieraan blijvend aandacht worden besteed, teneinde medewerkers bewust te maken van risico's die men loopt als men in een niet goede houding zijn /haar werk achter de PC verricht. Ook via het het personeelsblad Waterwas zal door de Arbo-coordinatie. de bedrijfsarts en het bedrijfsmaat-schappelijk werk voorlichting gegeven worden over zaken, die de veiligheid, gezondheid en het welzijn (VGW) van de medewerkers betreffen.

4 Nieuwe medewerkers zullen voorgelicht worden over mogelijke risico's bij het werk door hun directe chef. Het introductiepakket voor nieuwe medewerkers bevat de meer algemene aspecten met betrekking tot het VGW-beleid van het RIZA. : Arbo-coordinatie en de hoofd- en stafafdelingen Personele inzet : mensdagen (DX:8, IM:, EM:, IH:, WS:, PX:, CX:).3 Laboratoria In 997 is aan de wettelijke verplichting voldaan door een register aan te leggen van gevaarlijke stoffen, die binnen de organisatie aanwezig zijn. Het betreffen met name biologische agentia en toxische stoffen. Door het Arbo Adviesbureau AMG zal een audit op deze registratie worden uitgevoerd als aanvulling op de in 996 uitgevoerde Arbo-scan (Risicoinventarisatie- en Evaluatie). : Arbo Adviesbureau AMG Personele inzet : nihil Gereed : September 998 : f 00,00 (werkartikel).4 Periodiek Arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) Het PAGO- onderzoek voor de laboratoria-medewerkers dat gestart is in 996, zal onverkort worden voortgezet. Prioriteiten en volgorde zal mede worden bepaald door leeftijd en risicodragende werkplekken. De deelname aan het onderzoek is op vrijwillige basis. De frequentie van deelname aan het onderzoek is: <40jaar Ix per 4jaar 40-0 jaar x per jaar 0jaar lx perjaar In 998 zal een vervolg plaatvinden van het PAGO-onderzoek voor beeldschermwerkers van 4 jaar en ouder. Hierbij wordt prioriteit gegeven aan die medewerkers die meer dan uur per dag achter een beeldscherm werkzaam zijn. Een vragenlijst en een visusonderzoek vormen de basis van het onderzoek. De deelname beperkt zich (in 998) tot ongeveer 0 medewerkers en is op vrijwillige basis. : AMG Personele inzet : mensdagen (DX) Start : mei 998 : f 800,00 (indirecte uitvoeringsuitgaven)

5 . Biofeedback- onderzoek Door AMG zal bij het RIZA, in samenwerking met de Regionale Directie Ijsselmeergebied, bij een nog nader te bepalen groep medewerkers een biofeedbackonderzoek worden uitgevoerd. Het betreft een onderzoek naar de effecten van biofeedbacktraining op klachten door beeldschermwerk. RSI (Repetitive Strain Injury) is een verzamelnaam voor klachten voor spieren, pezen en gewrichten ten gevolge van frequente herhaalde bewegingen. Hierbij speelt een gebrek aan spierontspanning een belangrijke rol. Deze klachten komen bij beeldschermwerkers veel voor. Indien aan deze klachten geen aandacht zou worden besteed, kan langdurige arbeidsongeschiktheid het gevolg zijn. Door middel van biofeedback-apparatuur is het mogelijk om spierspanning zichtbaar te maken en medewerkers te instrueren hoe zij hun spieren kunnen ontspannen. Naast de reeds bestaande voorlichting en instructie over een juiste werkhouding en een goede instelling van het aangeboden meubilair zou biofeedbacktraining een goede aanvulling kunnen zijn om deze aandoening te voorkomen. Centraal bij dit onderzoek staat dan ook de vraag of de biofeedbacktraining bijdraagt tot vermindering van RSI-klachten ten gevolge van beeldschermwerk. Het biofeedbackonderzoek bestaat uit de volgende onderdelen: Een vragenlijst: hieruit worden medewerkers geselecteerd met klachten. At random verdeling van de deelnemers in groepen. 0-meting met biofeedbackapparatuur volgens een vast protocol, waarbij de spierspanning tijdens het uitvoeren van een aantal opdrachten wordt gemeten. De 0-meting wordt uitgevoerd bij zowel groep als groep. Groep : wordt voorgelicht over een juiste werkhouding en opstelling van de werkplek, maar krijgt geen training met biofeedbackapparatuur. Groep : wordt ook voorgelicht, maar krijgt tevens een biofeedbacktraining en enige tijd de beschikking over draagbare apparatuur tijdens het beeldschermwerk. Na weken volgt een tweede meting met uitgebreide biofeedbackapparatuur (objectieve vaststelling van de bevindingen) en worden de subjectieve bevindingen middels vrageniijsten vastgelegd. Als laatste stap vindt terugkoppeling van de onderzoeksresultaten naar het RIZA plaats. : AMG en Arbo-coordinator Personele inzet : mensdagen (DX) : mei t/m juli 998 :f 3.000,00 (indirecte uitvoeringsuitgaven).6 Opstellen Jaarverslag Arbo en Interne Milieuzorg 997 Het Jaarverslag Arbo- en Interne Milieuzorg 997 zal als zelfstandig document gepubliceerd worden. : Arbo coordinator Personele inzet : 0 mensdagen (DX)

6 Gereed : juli 998 : nihil.7 Opstellen Jaarplan Arbo- en Interne Milieuzorg 999 Als basis voor de te ondernemen acties in 999 dienen onder andere de uitkomsten van het onderzoek met behulp van het Inspectie Plus Pakket. Daarnaast zal, mede met het oog op de aanstaande verhuizing naar het Smedinghuis accenten bij de werkplekinrichting worden gelegd. De resultaten van de in 998 uit te voeren Arbo-beoordeling van de nieuwbouw van het RIZA te Lelystad kunnen aanleiding zijn tot belangrijke input voor het Jaarplan 999. : Hoofdafdelingen en Arbo-coordinator Personele inzet : 8 mensdagen (EM:, IH:, IM:, WS:, PX:, DX:0,CX:) Gereed : december 998 : nihil.8 Duurzaam werken bij het RIZA Aan het directieteam van het RIZA zal een concept-plan worden voorgelegd, waarin een realistische doelstelling wordt geformuleerd voor "Duurzaam werken bij het RIZA". Een en ander zal gekoppeld worden aan de nieuwbouw van het laboratorium en het betrekken van de kantoren van het RIZA in het Smedinghuis. Het plan dient de periode te bestrijken. Voor de opstelling van het plan en de verdere uitwerking in concrete acties zal een adviesbureau met praktische ervaring worden ingeschakeld. : AMT (lijnmanager EM) en Arbo-coordinator Personele inzet : 0 mensdagen in 998 (EM:, IM:, DX:) : 998 en 999 : 998: f en 999 : f 7.000,00 (ten laste van projectgelden/werkartikel). Vestiging Lelystad. Arbo-beoordeling nieuwbouw RIZA Door Arbo-adviesbureau AMG zullen in opdracht van het RIZA de nieuwbouwplannen voor het laboratorium en dergelijke beoordeeld worden op arbeidsomstandigheden. Hierbij dienen de volgende vragen te worden beantwoord:

7 In hoeverre voldoen het gebouw, de laboratoria en de kantoorwerkplekken aan artikel 3 van de Arbeidsomstandighedenwet. Wat zijn de te verwachten gezondheidseffecten van eventuele knelpunten. Hoe kunnen eventuele knelpunten weggenomen of verminderd worden. Deze Arbo-beoordeling dient tevens als VGW-brede Risicoinventarisatie en -Evaluatie (Rl&E) in verband met het te zijner tijd betrekken van de nieuwe huisvesting. : Arbo-adviesbureau AMG en Arbo-coordinator Personele inzet : mensdagen (DX) Gereed :juni 998 : f 3.000,00 (indirecte uitvoeringsuitgaven). Bedrijfshulpverlening Er zal een programma van activiteiten worden afgewerkt met een zodanige inhoud en frequentie dat de vereiste kennis en vaardigheden gewaarborgd worden. De bedrijfshulpverleningsorganisatie kan calamiteiten niet voorkomen, maar wel de gevolgen ervan beperken. Daarom wordt de bedrijfshulpverlening van een zodanig belang geacht dat daarvoor aan de betrokken medewerkers alle medewerking zal worden gegeven om de activiteiten die worden georganiseerd bij te kunnen wonen. : BHV-organisatie Personele inzet : 33 mensdagen (EM:43, IH:, IM:89, WS:63, DX:8, CX.3) Start : januari 998 : f ,00 (indirecte uitvoeringsuitgaven).3 Cursus bantering kleine blusmiddelen Voor een 30 tal medewerkers van de laboratoria en de facilitaire afdeling zal een cursus cq. herhalings-cursus hantering kleine blusmiddelen worden georganiseerd teneinde kennis en vaardigheden op te doen. : BHV-organisatie Personele inzet : mensdagen (IM:8, WS:, DX:6) Gereed : September 998 : f 8.000,00 (indirecte uitvoeringsuitgaven)

8 .4 Aanpassing werkplekken Een goede werkplekinrichting voorkomt gezondheidsklachten en vergroot het welbevinden bij de werk-zaamheden. Nadrukkelijk zal in 998 verder gewerkt worden aan het opschonen van het verouderde kantoormeubilair. Door inschakeling van de huisvestingscommissie van het RIZA zullen prioriteiten worden gesteld. Het streven is erop gericht voor het jaar 000 het meubilair-bestand van het RIZA op het gewenste kwaliteitsniveau te hebben. : Huisvestingscommissie RIZA Gereed : december 999 : f ,00 in 998 (en f ,00 in 999) ten laste van indirecte uitvoeringuitgaven.. Bedrijfsfitness. De bedrijfsfitness zal worden gecontinueerd : Stafafdeling Personeelszaken : f ,00 ten laste van de Indirecte suitgaven. 3. Vestiging Arnhem 3. Tekortkomingen aan gebouw Presikhaaf. Met de beheerder van het gebouw Presikhaaf (directie Oost- Nederland) zal nader overleg worden gevoerd over de geconstateerde gebreken in de vluchtroutes en de sluis naar de fietsenstalling. Een en ander werd reeds schriftelijk aan deze directie gemeld. 3. Bedrijfsfitness. De bedrijfsfitness zal worden gecontinueerd : Stafafdeling Personeelszaken : f 8000,00 ( indirecte uitvoeringsuitgaven). 4. Vestiging Dordrecht. Het werkklimaat van gebouw 't Fort, waarin de medewerkers van de afdeling WST (en enkele medewerkers van IM zijn gehuisvest), voldoet niet aan de normen die daar voor staan.

9 Daarnaast behoeft het laboratoria (IMLD) dat in het "stenen gebouw" is gehuisvest enige aanpassingen. In samenwerking met de Rijksgebouwendienst en de directie Zuid-Holland worden een aantal oplossingen onderzocht en nader geconcretiseerd. Op grond van de wensen van WST en IMLD is te verwachten dat gezamenlijke huisvesting in het "stenen gebouw" de meest aantrekkelijke optie zal zijn. In 998 zal een nadere uitwerking van de plannen plaatsvinden.. Meetstations Lobith en Eijsden In vervolg op de in 996 bij de RIZA-vestigingen uitgevoerde Risico-inventarisatie en - evaluatie zijn een aantal Arbo-aspecten op de meetstations Lobith en Eijsden in 997 nogmaals onder de loep genomen. Het aanvullende onderzoek werd wederom uitgevoerd door AMG. Over het onderzoek werd schriftelijk gerapporteerd. Daarnaast werd advies gevraagd aan AIB SAFETECH over de wijze waarop de beveiliging van personen en goederen op de meetstations kan worden verbeterd. Dit leidt in 998 tot het volgende actieplan: Klimaatverbetering: Meetstation Lobith : IMM : f ,00 (werkartikel) Personele inzet : 0 mensdagen Gereed : november '98 Persoonsbeveiliging: Meetstations Lobith en Eijsden : IMM : f ,00 (werkartikel) Personele inzet : 0 mensdagen Gereed : december '98 Transportsvsteem meetstation Lobith : IMM : F ,00 (werkartikel) Personele inzet : 4 mensdagen Gereed : September '98 e vluchtweg Meetstations Lobith en Eijsden : IMM : f ,00 (werkartikel) Personele inzet : 4 mensdagen Gereed : december '98

10 6. Samenvatting van de kosten en de personele inzet personele inzet (mensdagen) en kosten onderwerp EM IH IM WS PX DX CX Kfl w.a. Kfl i.u.u. Inspectie Plus Pakket Instructie, voorlichting en onderricht Laboratoria PAGO Biofeedback-onderzoek Jaarverslag Arbo- en Intmil '97 Jaarplan Arbo- en Intmil '99 Duurzaam werken RIZA Arbo-beoordeling Nieuwbouw Bedrijfshulpverlening Cursus kleine blusmiddelen Aanpassing werkplekken Bedrijfsfitness Lelystad Bedrijfsfitness Arnhem Meetstations Lobith en Eijsden , , TOTAAL , 40, w.a. = ten laste van werkartikel i.u.u. = ten laste van indirekte uitvoeringsuitgaven

11 II

Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat

Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Ri ksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling RIZA In dit werkdocument wordt de visie van de auteur(s)

Nadere informatie

Risico-Inventarisatie en Evaluatie ( R.I.& E) Smedinghuiscomplex

Risico-Inventarisatie en Evaluatie ( R.I.& E) Smedinghuiscomplex 1 ARBO PLAN VAN AANPAK 2001/ 2002 EN VERDER INLEIDING. In de vergaderingen van het Arbo Milieuzorg Team (AMT) van november 2000 is gesproken over het Jaarverslag en Plan van Aanpak inzake ARBO aangelegenheden.

Nadere informatie

JAARVERSLAG ARBO EN INTERNE MILIEUZORG OVER 1999 EN 2000

JAARVERSLAG ARBO EN INTERNE MILIEUZORG OVER 1999 EN 2000 1 JAARVERSLAG ARBO EN INTERNE MILIEUZORG OVER 1999 EN 2000 INLEIDING. De belangrijkste ontwikkelingen m.b.t Arbo en Milieuzorgzaken van de afgelopen twee jaren zijn in dit verslag weergegeven. Door omstandigheden

Nadere informatie

RSI beleid NIKHEF RSI beleid NIKHEF

RSI beleid NIKHEF RSI beleid NIKHEF Arbocatalogus Nikhef Nummer RSI0004V1SVM Versie 1 Bestandsnaam: Arbo-management Occupational Health & Safety RSI beleid NIKHEF RSI beleid NIKHEF blz. 2 t/m 6 Inleiding blz. 2 Beschrijving problematiek

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat

Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Ministene van Verkeer en Waterslaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling RIZA In dit werkdocument wordt de visie van de auteur(s)

Nadere informatie

Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden

Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden Frank Rijshouwer Hogere Veiligheidskundige 20 juni 2006 1 Arbowetgeving Arbeidsomstandighedenwet Arbeidsomstandighedenbesluit Arbeidsomstandighedenregeling Arbo-

Nadere informatie

Interne instructie Arbeidsinspectie. Beeldschermwerk. 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie beeldschermwerk 2.3 Inspectie 2.

Interne instructie Arbeidsinspectie. Beeldschermwerk. 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie beeldschermwerk 2.3 Inspectie 2. Interne instructie Arbeidsinspectie Beeldschermwerk INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie beeldschermwerk 2.3 Inspectie 2.4 Handhaving 3. ACHTERGRONDINFORMATIE 3.1

Nadere informatie

Stafpersoneel/ leidinggevenden/ technici

Stafpersoneel/ leidinggevenden/ technici Stafpersoneel/ leidinggevenden/ technici Onder stafpersoneel / leidinggevenden / technici (hierna stafpersoneel) vallen meerdere beroepen. Veel administratief, calculatie- en voorbereidend werk is geautomatiseerd.

Nadere informatie

BEELDSCHERMWERK. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Boomteelt en Vaste plantenteelt

BEELDSCHERMWERK. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Boomteelt en Vaste plantenteelt BEELDSCHERMWERK Langdurig achter een beeldscherm werken, kan leiden tot gezondheidsklachten. Dit zijn klachten van nek, bovenrug, schouders, armen, polsen en handen. Onderzoek heeft uitgewezen dat vanaf

Nadere informatie

Voorbeeld-RI&E, met Plan van Aanpak (met dank aan ArboUnie Noordwest Nederland)

Voorbeeld-RI&E, met Plan van Aanpak (met dank aan ArboUnie Noordwest Nederland) Voorbeeld-RI&E, met (met dank aan ArboUnie Noordwest Nederland) De rapportage van een RI&E vindt meestal plaats in tabelvorm. Hierin komen de volgende onderdelen voor: Het onderwerp waar het risico betrekking

Nadere informatie

Arbobeleid. Titus Terwisscha van Scheltinga

Arbobeleid. Titus Terwisscha van Scheltinga Arbobeleid Titus Terwisscha van Scheltinga Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en PSA Veiligheid: Machineveiligheid Brandpreventie en bestrijding Vluchtwegen en nooduitgangen Veilige machines en installaties

Nadere informatie

Stafpersoneel / leidinggevenden / technici

Stafpersoneel / leidinggevenden / technici Stafpersoneel / leidinggevenden / technici Onder stafpersoneel / leidinggevenden / technici (hierna stafpersoneel) vallen meerdere beroepen. Veel administratief, calculatie- en voorbereidend werk is geautomatiseerd.

Nadere informatie

RISICO S EN PROCEDURES

RISICO S EN PROCEDURES RISICO S EN PROCEDURES Marc Fluttert Arbo & Milieu Dienst (AMD) Faculteit der Wiskunde & Natuurwetenschappen Universiteit Arbo- en Milieudienst (AMD), Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen 1 INLEIDING

Nadere informatie

RSI. Informatie voor werknemers en werkgevers

RSI. Informatie voor werknemers en werkgevers RSI Informatie voor werknemers en werkgevers RSI RSI (Repetitive Strain Injury) is de veelgebruikte verzamelnaam voor klachten aan nek, bovenrug, schouders, armen, polsen en handen. Deze klachten komen

Nadere informatie

Risico-inventarisatie en evaluatie Arbeidsomstandigheden Plan van Aanpak

Risico-inventarisatie en evaluatie Arbeidsomstandigheden Plan van Aanpak Risico-inventarisatie en evaluatie Arbeidsomstandigheden Plan van Aanpak Basisschool t Eimink Johan Buziaustraat 14 Hengelo HumanCapitalCare B.V. Plaats, datum Uitgevoerd door Inhoudsopgave 1 INLEIDING

Nadere informatie

taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden vast te leggen voor de bij hem in dienst zijnde werknemers;

taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden vast te leggen voor de bij hem in dienst zijnde werknemers; A. Arbo-beleid. De Arbo-wet stelt als eis dat de werkgever zijn ondernemingsbeleid zodanig inricht, dat rekening wordt gehouden met de veiligheid, gezondheid en welzijn van de werknemers. Dat dit ook geldt

Nadere informatie

Arbo- en Milieuplan 2004-2007. Universiteit Leiden

Arbo- en Milieuplan 2004-2007. Universiteit Leiden Arbo- en Milieuplan -2007 Universiteit Leiden Dit Arbo- en Milieuplan is op 20 januari 2005 door het College van Bestuur vastgesteld. Werkgroep Arbo- en Milieuplan, Interne Universiteit Leiden: M.B. Danhof-Pont

Nadere informatie

Hogeschool van Amsterdam. Beeldschermwerk? Voorkom RSI!

Hogeschool van Amsterdam. Beeldschermwerk? Voorkom RSI! Hogeschool van Amsterdam Beeldschermwerk? Voorkom RSI! RSI, dat krijg ik toch niet, dat krijgen anderen... Iedereen die dagelijks langer dan 2 uur ononderbroken op de computer werkt loopt het risico om

Nadere informatie

Arbobeleidskader Lucas

Arbobeleidskader Lucas Arbobeleidskader Lucas t.b.v de scholen voor VO van de Lucas 1. Uitgangspunten Het bestuur van Lucas en de directie(s) van de aangesloten scholen zijn verantwoordelijk voor het schoolbeleid. Het arbobeleid

Nadere informatie

Voorkomen is nog altijd beter dan.

Voorkomen is nog altijd beter dan. Voorkomen is nog altijd beter dan. Colofon Auteur Erwin Napjus Human-Invest B.V. Loosdrecht/ Oktober 2012 Inleiding Een gezonde en veilige werkomgeving is belangrijk. Voor uw medewerkers, maar ook voor

Nadere informatie

Repeterende handelingen en werkhouding

Repeterende handelingen en werkhouding Interne instructie Arbeidsinspectie Repeterende handelingen en werkhouding INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie repeterende handelingen en werkhouding 2.3 Inspectie

Nadere informatie

Arbo- en Milieudienst

Arbo- en Milieudienst Arbo- en Milieudienst KANS B.Groenenberg, bedrijfsarts 19 november 2013 1 KANS - Wat is KANS? - Welke factoren kunnen KANS veroorzaken? - Wat kan de medewerker doen bij KANS? - Wat kan de PAM doen bij

Nadere informatie

Voorbeeld-RI&E, met Plan van Aanpak (met dank aan ArboUnie Noordwest Nederland)

Voorbeeld-RI&E, met Plan van Aanpak (met dank aan ArboUnie Noordwest Nederland) Voorbeeld-RI&E, met (met dan aan ArboUnie Noordwest Nederland) De rapportage van een RI&E vindt meestal plaats in tabelvorm. Hierin omen de volgende onderdelen voor: Het onderwerp waar het risico betreing

Nadere informatie

2 Inventariseren. 2.1 Inleiding. 2.2 Zelf doen of uitbesteden?

2 Inventariseren. 2.1 Inleiding. 2.2 Zelf doen of uitbesteden? 2 Inventariseren 2.1 Inleiding Alvorens begonnen kan worden met het uitvoeren van een RI&E dienen een aantal zaken in kaart gebracht te worden. Zo is het onder andere van belang een methode te kiezen die

Nadere informatie

Checklist RSI-preventiebeleid

Checklist RSI-preventiebeleid Checklist RSI-preventiebeleid Onderwerp Informatie/ knelpunt? Prioriteit Inzicht 1. Verzuimgegevens Wat is het verzuimpercentage in uw organisatie? Hebt u inzicht in de verzuimoorzaken? Zo ja, is bekend

Nadere informatie

Bureau KAM/Arbo Waternet Deel RI&E Bodem- en Milieu Technologie

Bureau KAM/Arbo Waternet Deel RI&E Bodem- en Milieu Technologie Bureau KAM/Arbo Waternet Deel RI&E Bodem- en Milieu Technologie Datum inspectie mei 2010 Datum rapport 25 mei 2010 Sector Sector O&P/ sector Drinkwater Auditeur Henk Blaauw / Martin Hammer Opsteller Martin

Nadere informatie

Toolbox-meeting Arbeidsinspectie en handhaving

Toolbox-meeting Arbeidsinspectie en handhaving Toolbox-meeting Arbeidsinspectie en handhaving Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Voor toezicht op de naleving van onder andere de Arbeidsomstandighedenwetgeving

Nadere informatie

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Doel Initiëren, coördineren, stimuleren en bewaken van Arbo- en Milieuwerkzaamheden binnen een, binnen de bevoegdheid van de leidinggevende,

Nadere informatie

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Voorbeelden van goede praktijken van gemeenten in de aanpak van beeldschermwerk Inhoudsopgave 6 3 2 6 Preventieve zorg, gedeelde verantwoordelijkheid bij gemeente

Nadere informatie

Helger Siegert. Agenda

Helger Siegert. Agenda Stand van Zaken Arbeidsomstandigheden www.molens.nl en www.molen.pagina.nl Helger Siegert 1 Agenda Introductie Uitgangspunten Veranderingen in de wet Discussie 2 1 Arbeidsomstandigheden Wat is aandacht

Nadere informatie

Basisinspectiemodule FYSIEKE BELASTING Hand-armtaken (HARM)

Basisinspectiemodule FYSIEKE BELASTING Hand-armtaken (HARM) Basisinspectiemodule FYSIEKE BELASTING Hand-armtaken (HARM) Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de techniek en is geschreven voor intern gebruik bij de Inspectie SZW.

Nadere informatie

Toetsingsrapportage RI&E

Toetsingsrapportage RI&E Oranjestraat 38 3291 BS Strijen Tel. 078-3030230 www.questadvies.nl info@questadvies.nl Toetsingsrapportage RI&E 1. VERANTWOORDING Betreft RI&E van bedrijf : Technisch Buro Nigo B.V. Koperweg 4 8251 KA

Nadere informatie

arboregelgeving Informatiebron Arbo-aspecten bij het gebruiken van biomassa voor energie-opwekking arbowet

arboregelgeving Informatiebron Arbo-aspecten bij het gebruiken van biomassa voor energie-opwekking arbowet Informatiebron Arbo-aspecten bij het gebruiken van biomassa voor energie-opwekking arbo-regelgeving Arbowet De regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden is vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet,

Nadere informatie

7. Arbodeskundige(n) en arbodienst

7. Arbodeskundige(n) en arbodienst Handboek Ondernemingsraad en Personeelsvertegenwoordiging Inhoudsopgave 7. Arbodeskundige(n) en arbodienst... 1 7.1 Wat is een arbodeskundige?... 3 7.2 Wie toetst en geeft advies over de RI&E?... 3 7.3

Nadere informatie

RSI voorlichting studenten FEW RSI in relatie tot:

RSI voorlichting studenten FEW RSI in relatie tot: studenten FEW RSI in relatie tot: Werkwijze Werkplekinrichting Werkorganisatie: werktaken werktijden werkdruk dienst Arbo en Milieu VU 2003, Isabel Priesman Inleiding toename beeldschermwerk studenten.

Nadere informatie

Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013

Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013 Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013 Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013 Ronald Govers Mei 2013 Vastgesteld directie d.d. 4 juni 2013 2 Arbo jaarverslag 2012 Index 1. Inleiding blz.

Nadere informatie

Leeswijzer A ORGANISATIE EN WERKNEMERS 1

Leeswijzer A ORGANISATIE EN WERKNEMERS 1 Inhoudsopgave Leeswijzer Auteurs V VII A ORGANISATIE EN WERKNEMERS 1 1 Arbozorg en deskundige ondersteuning 1 1.1 Inleiding 1 1.2 Interne deskundige ondersteuning 3 1.3 Arbocoördinator 7 1.4 Externe ondersteuning:

Nadere informatie

Module: 01 Arbobeleid

Module: 01 Arbobeleid Module: 01 Arbobeleid 01 Arbodoelstellingen Groot 1 - Hoog Er is geen arbo beleidsplan op schrift Stel een arbo-beleidsplan op, zoals omschreven in Aroinformatieblad AI 01. 02 Preventiemedewerker Midden

Nadere informatie

Toetsing Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) BS De Klimop

Toetsing Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) BS De Klimop Toetsing Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) BS De Klimop Locatie Rembrandtstraat Ad (A.A.M.) van Zundert Consultant veiligheidskunde Paraaf: ad.van.zundert@arboned.nl 06-46015528 Email sales support:

Nadere informatie

PROJECTVERSLAG MONITORPROJECT UNIVERSITEITEN A796

PROJECTVERSLAG MONITORPROJECT UNIVERSITEITEN A796 PROJECTVERSLAG MONITORPROJECT UNIVERSITEITEN A796 1 0 colofon Arbeidsinspectie, Den Haag maart 2007 Projectverslag status Projectnummer: concept A796 Looptijd project: september 2006 t/m december 2006

Nadere informatie

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers 1. Wetgeving 1.1 Arbowet In januari 2007 is de Arbowet 2007 van kracht geworden. Het begrip Arbo staat voor Arbeidsomstandigheden en heeft betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGW). De Arbowet

Nadere informatie

Vakjargon uit Arbowet en arbocatalogus. FNV Woordenlijst

Vakjargon uit Arbowet en arbocatalogus. FNV Woordenlijst Vakjargon uit Arbowet en arbocatalogus FNV Woordenlijst Woordenboekje: jargon rond Arbowet en arbocatalogus arbeidshygiënische strategie arbeidsinspectie arbeidsrisico arbo arbobeleid arbobeleidsregels

Nadere informatie

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers Arbodienstverlening Informatie voor werkgevers Bedrijven moeten zich bij het opstellen en uitvoeren van een goed arbeidsomstandighedenbeleid en ziekteverzuimbeleid deskundig laten ondersteunen. Dit is

Nadere informatie

LANDELIJK PROJECTVERSLAG HOUT EN MEUBEL 1999

LANDELIJK PROJECTVERSLAG HOUT EN MEUBEL 1999 LANDELIJK PROJECTVERSLAG HOUT EN MEUBEL 1999 A200 Juli 2000 Arbeidsinspectie regio Noordwest C.J. Hensbergen-Aalbers, landelijk projectsecretaris Inhoud 1. Samenvatting 2 Aanleiding en doel van het inspectieproject

Nadere informatie

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL 1 Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden.

Nadere informatie

Aan de slag met RI&E RI& onderdeel Preventiebeleid. Waar ik kort over kan zijn

Aan de slag met RI&E RI& onderdeel Preventiebeleid. Waar ik kort over kan zijn Aan de slag met RI&E Als onderdeel van het Preventiebeleid Marco Sikkel (CAOP) m.sikkel@caop.nl /06-51293568 RI& onderdeel Preventiebeleid 1.Het inventariseren en evalueren van de veiligheids- en gezondheidsrisico

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 5 september 2017 Versie: 2.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

Kansen pakken met RI&E; hoe veilig is uw bedrijf? www.safetyanalyse.nl

Kansen pakken met RI&E; hoe veilig is uw bedrijf? www.safetyanalyse.nl Kansen pakken met RI&E; hoe veilig is uw bedrijf? Mijn naam is Ron Haandrikman Veiligheidskundige en mede eigenaar van Safety Analyse Ik richt mij met name op: Risico Inventarisatie & Evaluatie Machineveiligheid

Nadere informatie

Arbeidsomstandigheden bij het inlenen van medewerkers van Wedeo

Arbeidsomstandigheden bij het inlenen van medewerkers van Wedeo Arbeidsomstandigheden bij het inlenen van medewerkers van Wedeo Hoe is dat geregeld? Arbeidsomstandigheden bij het inlenen van medewerkers van Wedeo Hoe is dat geregeld? Inleiding Werkt u met ingeleende

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 2285 woorden 15 juni keer beoordeeld. Verzorging. Bedrijfshulpverlening.

Werkstuk door een scholier 2285 woorden 15 juni keer beoordeeld. Verzorging. Bedrijfshulpverlening. Werkstuk door een scholier 2285 woorden 15 juni 2004 6 101 keer beoordeeld Vak Verzorging Bedrijfshulpverlening. Om de gevolgen van brand en ongevallen te beperken, moet ieder bedrijf een bedrijfshulpverleningsorganisatie

Nadere informatie

Checklist voor controle (audit) NEN 4000

Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Rigaweg 26, 9723 TH Groningen T: (050) 54 45 112 // F: (050) 54 45 110 E: info@precare.nl // www.precare.nl Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Nalooplijst hoofdstuk 4 Elementen in de beheersing van

Nadere informatie

Inspectierapport Sport BSO T² (BSO) Olympiaplein 382 5022DX Tilburg Registratienummer 141492764

Inspectierapport Sport BSO T² (BSO) Olympiaplein 382 5022DX Tilburg Registratienummer 141492764 Inspectierapport Sport BSO T² (BSO) Olympiaplein 382 5022DX Tilburg Registratienummer 141492764 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Tilburg Datum inspectie: 07-09-2015 Type

Nadere informatie

Bijlage. Voorbeeld uitwerking minimaal werkdrukbeleid

Bijlage. Voorbeeld uitwerking minimaal werkdrukbeleid Bijlage Voorbeeld uitwerking minimaal werkdrukbeleid Toelichting: door het vastleggen van het beleid ten aanzien van werkdruk kun je altijd actief of op verzoek helderheid geven over dit beleid aan je

Nadere informatie

Preventief Medisch Onderzoek. vragenlijstonderzoek

Preventief Medisch Onderzoek. vragenlijstonderzoek Preventief Medisch Onderzoek vragenlijstonderzoek 1. Inleiding De vragenlijst Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is ontwikkeld voor een snelle en betrouwbare analyse naar gezondheidsaspecten in relatie

Nadere informatie

Inspectierapport Krokodilletje B.V. (GOB) Solingenstraat 67 7421ZS Deventer Registratienummer 307867560

Inspectierapport Krokodilletje B.V. (GOB) Solingenstraat 67 7421ZS Deventer Registratienummer 307867560 Inspectierapport Krokodilletje B.V. (GOB) Solingenstraat 67 7421ZS Deventer Registratienummer 307867560 Toezichthouder: GGD IJsselland In opdracht van gemeente: Deventer Datum inspectie: 17-12-2015 Type

Nadere informatie

Veiligheids-, kwaliteits- en milieuverslag Ancora Multidiensten bv

Veiligheids-, kwaliteits- en milieuverslag Ancora Multidiensten bv 2015 Veiligheids-, kwaliteits- en milieuverslag Ancora Multidiensten bv INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. KWALITEIT... 4 2.1 KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK... 4 2.2 KLACHTEN... 5 2.3 OSB KEURMERK... 5 3.

Nadere informatie

Het betrekken van medewerkers bij de uitvoering van de RI&E

Het betrekken van medewerkers bij de uitvoering van de RI&E Het betrekken van medewerkers bij de uitvoering van de RI&E Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden.

Nadere informatie

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E.

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Beleid en doelstellingen / directieverantwoordelijkheid

Hoofdstuk 2 Beleid en doelstellingen / directieverantwoordelijkheid Hoofdstuk 2 Beleid en doelstellingen / directieverantwoordelijkheid 2.1 KAM beleidsverklaring De directie van Axent Groen BV onderschrijft het volgende KAM-beleid: Het beleid is er op gericht te willen

Nadere informatie

Sessie 2 RI&E en Plan van aanpak. Wendy Roescher

Sessie 2 RI&E en Plan van aanpak. Wendy Roescher Sessie 2 RI&E en Plan van aanpak Wendy Roescher 06-525 99 066 RI&E Risico Factoren in arbeidssituatie die kunnen leiden tot gezondheidsschade of letsel Inventariseren Risico s eigen werknemers en derden

Nadere informatie

Peek Bouw & Infra BV. T.a.v. Mevr. N. van Hienen Postbus 250 3990 GB Houten. Betreft: Toetsing RI&E. Geachte mevrouw van Hienen,

Peek Bouw & Infra BV. T.a.v. Mevr. N. van Hienen Postbus 250 3990 GB Houten. Betreft: Toetsing RI&E. Geachte mevrouw van Hienen, Peek Bouw & Infra BV. T.a.v. Mevr. N. van Hienen Postbus 250 3990 GB Houten Betreft: Toetsing RI&E. Geachte mevrouw van Hienen, Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet Artikel 5 Risico Inventarisatie

Nadere informatie

Wat is er aan de hand?

Wat is er aan de hand? Wat is er aan de hand? Hieronder staan allerlei praktijksituaties die op jou van toepassing kunnen zijn. Herken je hier iets van? Als je op de items klikt, krijg je als advies welke oplossingen uit de

Nadere informatie

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat 2013 Re. Entry is samenwerkingspartner binnen FIT Return (zie www.fit-return.nl) 1 Arbeid en Belastbaarheid Intake Fysiek (Arbeids- Bedrijfsfysiotherapeut) De

Nadere informatie

Veiligheid in De Vliegert

Veiligheid in De Vliegert Veiligheid in De Vliegert PRESENTATIE : BEN JANSSEN PLAATSVERVAN GEN D PREVENTIE - EN ARBO COÖRDINATOR Beleidsuitgangspunten De veiligheid, gezondheid en het welzijn van onze medewerkers en vrijwilligers

Nadere informatie

DAADwerkelijk veranderen van arbeidsomstandigheden NA de Risico- Inventarisatie en -Evaluatie

DAADwerkelijk veranderen van arbeidsomstandigheden NA de Risico- Inventarisatie en -Evaluatie H. Smildiger De heer Smildiger werkt bla bla DAADwerkelijk veranderen van arbeidsomstandigheden NA de Risico- Inventarisatie en -Evaluatie Er zijn veel Risico-Inventarisaties en -Evaluaties (RI&E s) opgesteld.

Nadere informatie

van Puijenbroek Textiel sociaal jaarverslag Sociaal jaarverslag over 2008 Van Puijenbroek Textiel

van Puijenbroek Textiel sociaal jaarverslag Sociaal jaarverslag over 2008 Van Puijenbroek Textiel Sociaal jaarverslag over 2008 Van Puijenbroek Textiel Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 2 2. Basis vereisten van het FWF deelnemerschap... 3 3. Inkoop...3 4. Monitoringsysteem en uitvoering van verbeterplannen...

Nadere informatie

VMS veiligheidseisen voor het ZKN-Keurmerk Een vertaling van de NTA8009:2011 naar de situatie van de zelfstandige klinieken

VMS veiligheidseisen voor het ZKN-Keurmerk Een vertaling van de NTA8009:2011 naar de situatie van de zelfstandige klinieken VMS veiligheidseisen voor het ZKN-Keurmerk Een vertaling van de NTA8009:2011 naar de situatie van de zelfstandige klinieken Leiderschap 1. De directie heeft vastgelegd en is eindverantwoordelijk voor het

Nadere informatie

Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak. Zo werk je prettiger!

Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak. Zo werk je prettiger! Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak Zo werk je prettiger! Vooraf Schoonmakers werken dagelijks met allerlei schoonmaak- en onderhoudsmiddelen. Hierin zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Summa College te Eindhoven

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Summa College te Eindhoven ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU Summa College te Eindhoven Mbo-Verpleegkundige december 2014 BRIN: 25MB Onderzoeksnummer: 278548 Onderzoek uitgevoerd in: Oktober 2014 Conceptrapport

Nadere informatie

Hans Wijnbergen CCZ. Adviseur Veiligheid. Afdeling Advies & Monitoring

Hans Wijnbergen CCZ. Adviseur Veiligheid. Afdeling Advies & Monitoring Hans Wijnbergen CCZ Adviseur Veiligheid Afdeling Advies & Monitoring 1 Doelstelling van de afdeling Advies & Monitoring Ondersteunen van regiodirecteuren op het gebied van naleving van normen die s Heeren

Nadere informatie

Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen

Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen Pagina: 1 / 8 Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen Checklist voor leidinggevenden In een Universitair Medisch Centrum wordt veel gewerkt met gevaarlijke stoffen. Als vuistregel geldt dat een gevaarlijke

Nadere informatie

BHV Organisatie. BHV organisatie. Organisatie: Dikkertje Dap Adres : Paulus Potterstraat 6 Postcode/plaats: 7204 CV Zutphen

BHV Organisatie. BHV organisatie. Organisatie: Dikkertje Dap Adres : Paulus Potterstraat 6 Postcode/plaats: 7204 CV Zutphen BHV Organisatie Organisatie: Dikkertje Dap Adres : Paulus Potterstraat 6 Postcode/plaats: 7204 CV Zutphen Versie: 20-07-2016 Pagina 1 van 5 Inhoud Pagina Inleiding 3 Preventie 4 Bedrijfshulp Verlening

Nadere informatie

KANS in de Arbocatalogus UMC s

KANS in de Arbocatalogus UMC s KANS in de Arbocatalogus UMC s NFU-090792 d.d. 13-03-09 1. Het risico KANS of RSI? KANS wordt ook wel aangeduid met de term RSI. Omdat er geen eenduidigheid bestaat over de gebruikte terminologie worden

Nadere informatie

INFO VEILIGHEID EERSTE JAARS IBL

INFO VEILIGHEID EERSTE JAARS IBL INFO VEILIGHEID Universiteit EERSTE JAARS IBL Peter Roemelé Arbo & Milieu Dienst (AMD) Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, Universiteit INLEIDING Risico s Laboratoriumveiligheid Veiligheidsreglement

Nadere informatie

INFORMATIE RSI. Wat is RSI? 1.1 OORZAKEN

INFORMATIE RSI. Wat is RSI? 1.1 OORZAKEN INFORMATIE RSI Wat is RSI? RSI of Repetitive Strain Injury is een verzamelnaam voor een omvattende groep klachten van pijn aan nek-schouders, armen-ellebogen en polsen-handen-vingers. Ze worden ook wel

Nadere informatie

3B1 Reductiebeleid en Doelstellingen. Datum : 3 jul. 2014 Door : Sandra Kleef Functie : KAM-manager Versie : 2014.1

3B1 Reductiebeleid en Doelstellingen. Datum : 3 jul. 2014 Door : Sandra Kleef Functie : KAM-manager Versie : 2014.1 3B1 Reductiebeleid en Doelstellingen Datum : 3 jul. 2014 Door : Sandra Kleef Functie : KAM-manager Versie : 2014.1 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 INLEIDING 3 01. HET CO2-REDUCTIEBELEID VAN ONS BEDRIJF 3

Nadere informatie

Inhoud 1 REGELGEVING ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN 1

Inhoud 1 REGELGEVING ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN 1 Inhoud Woord vooraf Lijst van afkortingen V VII 1 REGELGEVING ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN 1 1.1 Inleiding 2 1.1.1 Waarom zorg voor arbeidsomstandigheden? 2 1.1.2 Financieel-economische motieven 2 1.1.3 Bedrijfsvoeringsmotieven

Nadere informatie

MeetUp Verzuim. Draag bij aan de aanpak van verzuim! INZICHTEN & AANPAK! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN

MeetUp Verzuim. Draag bij aan de aanpak van verzuim! INZICHTEN & AANPAK! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN MeetUp Verzuim INZICHTEN & AANPAK! Draag bij aan de aanpak van verzuim! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN Inleiding Het (langdurig) verzuim in de VVT stijgt de laatste paar jaar gestaag. De sociale partners

Nadere informatie

1. INLEIDING PLAN VAN AANPAK... 3

1. INLEIDING PLAN VAN AANPAK... 3 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 2. PLAN VAN AANPAK... 3 3. ORGANISATIE... 6 3.1 KERNACTIVITEITEN... 6 3.2 FUNCTIEGERELATEERDE RISICO S... 6 3.3 BIJZONDERE GROEPEN... 7 4. RI&E BELEID... 8 4.1 ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN...

Nadere informatie

Beleidsplan Arbeidsomstandigheden

Beleidsplan Arbeidsomstandigheden Vastgesteld 2 december 2010, in revisie oktober 2016 1. Inleiding Het College van Bestuur (CvB) van CSG De Waard en de directies van de scholen zijn verantwoordelijk voor het arbobeleid. Dit beleidsplan

Nadere informatie

Vrijeschool RotterdamWest

Vrijeschool RotterdamWest Vrijeschool RotterdamWest Herstelonderzoek Datum vaststelling: 15 mei 2019 Samenvatting De kwaliteit van het onderwijs hebben wij in oktober 2017 als zeer zwak beoordeeld, omdat de kernstandaarden Zicht

Nadere informatie

Rapport Inspectie Arbeidsomstandigheden

Rapport Inspectie Arbeidsomstandigheden Rapport Inspectie Arbeidsomstandigheden School: PCSS voor basisonderwijs De Arend Vestiging: Nunspeet Beschrijving: Protestants Christelijk Speciale School voor Basisonderwijs Onderzoek: drs. P.A. de Kloe

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan 2019 14-02-2019 Energie Management Actieplan 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope 1 4 2.3 Scope 2 4 3. Plan van

Nadere informatie

Schoolverbeterplan

Schoolverbeterplan Schoolverbeterplan 2018-2019 uit het schoolplan 2015 2019 en na evaluatie sop 2017-2018 Uitwerking van de ontwikkeldoelen per. Bij onderwerpen die in de WMK worden behandeld dienen de kernkwaliteiten,

Nadere informatie

Structuur Risico-inventarisatie -en evaluatie (RI&E) Universiteit Twente

Structuur Risico-inventarisatie -en evaluatie (RI&E) Universiteit Twente Structuur Risico-inventarisatie -en evaluatie (RI&E) Universiteit Twente Kenmerk: CvB-uit-1403 Datum: 20-08-2015 Auteur: Erik Schokkin Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 2 2 GEBRUIKERSGROEP RI&E... 2 2.1 College

Nadere informatie

Zorgen voor is vooruitkijken. CZ Diensten en tarieven 2014. Gezondheids- en verzuimmanagement

Zorgen voor is vooruitkijken. CZ Diensten en tarieven 2014. Gezondheids- en verzuimmanagement CZ Diensten en tarieven 2014 Zorgen voor is vooruitkijken Gezondheids- en verzuimmanagement Hier vindt u een overzicht van alle diensten van CZ op het gebied van arbo-, gezondheids- en verzuim management.

Nadere informatie

2012D Is er een rol voor cliëntenraden bij deze problematiek en zo ja, wat is deze?

2012D Is er een rol voor cliëntenraden bij deze problematiek en zo ja, wat is deze? 2012D08796 1 Is er een rol voor cliëntenraden bij deze problematiek en zo ja, wat is deze? 2 Welke maatregelen heeft de rijksoverheid sinds 2003, toen voor het eerste bleek dat de brandveiligheid bij zorginstellingen

Nadere informatie

Formulier Functioneringsgesprek Dierenartsassistent C

Formulier Functioneringsgesprek Dierenartsassistent C Formulier Functioneringsgesprek Dierenartsassistent C Het functioneringsgesprek is bedoeld om het persoonlijk functioneren van de werknemer te optimaliseren en eventuele knelpunten daarin te verminderen.

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderdagverblijf Hazeltje vestiging Grote Haas Vredehoflaan CJ VLISSINGEN Registratienummer:

Inspectierapport Kinderdagverblijf Hazeltje vestiging Grote Haas Vredehoflaan CJ VLISSINGEN Registratienummer: Inspectierapport Kinderdagverblijf Hazeltje vestiging Grote Haas Vredehoflaan 370 4382 CJ VLISSINGEN Registratienummer: 161928420 Toezichthouder: GGD Zeeland In opdracht van gemeente: VLISSINGEN Datum

Nadere informatie

Basisinspectiemodule

Basisinspectiemodule Basisinspectiemodule FYSIEKE BELASTING Werkhouding Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de techniek en is geschreven voor intern gebruik bij de Inspectie SZW. Verder

Nadere informatie

Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen

Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen Checklist voor leidinggevenden In een Universitair Medisch Centrum wordt veel gewerkt met gevaarlijke stoffen. Als vuistregel geldt dat een gevaarlijke stof kan worden

Nadere informatie

Standaard Verzuimprotocol NLG Arbo

Standaard Verzuimprotocol NLG Arbo Bijlage 1 Standaard Verzuimprotocol NLG Arbo 1. De Opdrachtgever meldt de werknemer binnen twee dagen ziek in de verzuimapplicatie. Opdrachtgever kiest daarbij voor een standaard melding of een Oei!!!-melding.

Nadere informatie

Directie Arbo Datum Basisteam Alkmaar Onze referentie > > > >

Directie Arbo Datum Basisteam Alkmaar Onze referentie > > > > Conform hetgeen met is afgesproken wordt onderstaand per onderdeel aangegeven op welke datum betreffend onderdeel is bezocht. Met wie er gesproken is en welke tekortkomingen (overtredingen) er zijn geconstateerd.

Nadere informatie

Inspectierapport Peuterspeelzaal De Speeltol (PSZ) Kersenbogerd GW Rossum

Inspectierapport Peuterspeelzaal De Speeltol (PSZ) Kersenbogerd GW Rossum Inspectierapport Peuterspeelzaal De Speeltol (PSZ) Kersenbogerd 4 5328GW Rossum Toezichthouder: GGD Gelderland-Zuid In opdracht van gemeente: Maasdriel Datum inspectie: 10-10-2016 Type onderzoek : Incidenteel

Nadere informatie

Plan van Aanpak Ziekteverzuim DCO 2003. 3 februari 2003

Plan van Aanpak Ziekteverzuim DCO 2003. 3 februari 2003 abcdefgh Plan van Aanpak Ziekteverzuim DCO 2003 3 februari 2003 Inhoudsopgave........................................................................................ 1. Inleiding 3 2. Evaluatie Plan van

Nadere informatie

Inspectierapport Gastouderbureau Uit&Thuis (GOB) Drostlaan EA Emmeloord Registratienummer

Inspectierapport Gastouderbureau Uit&Thuis (GOB) Drostlaan EA Emmeloord Registratienummer Inspectierapport Gastouderbureau Uit&Thuis (GOB) Drostlaan 3 8303EA Emmeloord Registratienummer 129322155 Toezichthouder: GGD Flevoland In opdracht van gemeente: Noordoostpolder Datum inspectie: 17-02-2016

Nadere informatie

Risico-inventarisatie & evaluatie en Preventiemedewerker

Risico-inventarisatie & evaluatie en Preventiemedewerker Interne Instructie Risico-inventarisatie & evaluatie en Preventiemedewerker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wettelijke grondslag 3. Aanpak 3.1. Toezicht en handhaving 3.2. Werkwijze 3.3. Basis toetskader

Nadere informatie

EFQM model theoretisch kader

EFQM model theoretisch kader EFQM model theoretisch kader Versie 1.0 2000-2009, Biloxi Business Professionals BV 1. EFQM model EFQM staat voor European Foundation for Quality Management. Deze instelling is in 1988 door een aantal

Nadere informatie

ARBO BELEID. Krammer HE Brielle /

ARBO BELEID. Krammer HE Brielle / ARBO BELEID Krammer 8 3232 HE Brielle 0181-470467/68 0181-470469 Inleiding Op scholen vormen arbeidsomstandigheden een veel besproken onderwerp. De gezondheid en het welzijn van het personeel is vaak in

Nadere informatie

Adviezen bij KANS/rsi

Adviezen bij KANS/rsi Adviezen bij KANS/rsi U bent momenteel in behandeling wegens klachten aan arm, nek en schouders. Dit wordt ook wel KANS/rsi genoemd. Het begrip RSI (Repetitive Strain Injury) heeft in de praktijk een groot

Nadere informatie