taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden vast te leggen voor de bij hem in dienst zijnde werknemers;

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden vast te leggen voor de bij hem in dienst zijnde werknemers;"

Transcriptie

1 A. Arbo-beleid. De Arbo-wet stelt als eis dat de werkgever zijn ondernemingsbeleid zodanig inricht, dat rekening wordt gehouden met de veiligheid, gezondheid en welzijn van de werknemers. Dat dit ook geldt voor de opleidingsbedrijfen spreekt welhaast voor zich. Om dit te realiseren dient de werkgever/opleidingsbedrijf: - middelen, faciliteiten en tijd ter beschikking te stellen; taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden vast te leggen voor de bij hem in dienst zijnde werknemers; - met zijn werknemers te overleggen en samen te werken; - verzuimbeleid te voeren; - een risico inventarisatie en evaluatie op te stellen; - het beleid regelmatig te toetsen en aan te passen aan de hand van de ervaringen die met het genoemde beleid zijn opgedaan. De, uit de hiervoor genoemde punten voortvloeiende, activiteiten zijn vastgelegd in een Arbo-beleidsplan, waarbij rekening is gehouden met de specifieke omstandigheden waarin binnen het opleidingsbedrijf als onderneming wordt gewerkt. In het beleidsplan staat aangegeven welke Arbo-taken en welke procedures van toepassing zijn. Het uitgangspunt is dat wanneer door alle betrokkenen, werkgevers, werknemers en de inlenende bedrijven conform het Arbo-beleidsplan wordt gewerkt dit zal uitmonden in een verbetering van de arbeidsomstandigheden met als gevolg het terugdringen van verzuim door ziekte en ongevallen. Vanzelfsprekend is dat de onderdelen van het Arbo-beleidsplan een uitwerking hebben in de richting van de inlenende bedrijven. Van deze bedrijven wordt verwacht dat zij de doelstellingen van het Arbo-beleid zullen onderschrijven, middels de door de werkgever/opleidingsbedrijf gehanteerde algemene voorwaarden. B. Doelstelling Arbo-beleid. Het Arbo-beleid is erop gericht de arbeidsomstandigheden te verbeteren door de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de werknemers op de werkplek zo goed mogelijk te waarborgen. Voorwaarde voor succes is dat alle betrokkenen zich aangesproken voelen op hun verantwoordelijkheden en zich daadwerkelijk inzetten de hiervoor genoemde doelstelling te realiseren.

2 C. Algemene uitgangspunten. De volgende uitgangspunten zijn gehanteerd bij de samenstelling van de taakverdelingen, waarbij het bestuur de verantwoordelijkheid heeft gedelegeerd naar de directie van het opleidingsbedrijf 1. Verantwoordelijkheden. a. De directie van het opleidingsbedrijf is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit plan. Zij zal de daarvoor nodige maatregelen (doen) treffen en de benodigde middelen ter beschikking stellen. Het opleidingsbedrijf en het inlenende bedrijf dragen zorg voor de uitvoering van de maatregelen, voor instructie en controle en het noodzakelijke overleg met deskundigen en overige derden. De afstemming van de taken zal jaarlijks in een jaarplan worden vastgelegd en middels een jaarverslag worden geëvalueerd. b. Door het opleidingsbedrijf zal bij het uitlenen van leerlingen worden toe- en teruggezien op de wijze waarop in het inlenend bedrijf invulling gegeven wordt aan de Arbeidsomstandigheden en het Arbeidsbesluit Jeugdigen. c. Met de bewaking, controle en advisering van dit plan wordt belast, als een onderdeel van zijn totale taak, de directie van het opleidingsbedrijf. Over alle zaken betreffende dit plan wordt rechtstreeks gerapporteerd aan het bestuur van het opleidingsbedrijf. 2. Voorbereidende maatregelen. a. Om het Arbo-beleid handen en voeten te geven zal er een deugdelijke op schrift gestelde risico inventarisatie en evaluatie gedaan worden, in overleg met de directie en deskundigen. Deze risico inventarisatie en evaluatie zal het uitgangspunt worden van het te voeren Arbo-beleid. b. Om te komen tot een goed verzuimbeleid zal verzuim specifiek geregistreerd worden naar de oorzaak (ongeval, ziekte etc.). De directie van het opleidingsbedrijf zal dit organiseren. Een analyse van het verzuim zal regelmatig met behulp van deskundigen opgesteld worden. Ook de uitkomst van de risico inventarisatie en evaluatie van a. zal hierbij worden meegenomen. De analyse is een, onderdeel van de jaarlijkse evaluatie en de maatregelen, vastgesteld ter vermindering van het verzuim, zullen in het jaarplan worden meegenomen. Ook zal schriftelijk aan de leerling bekend gemaakt worden op welke wijze de verzuimbegeleiding zal plaats vinden. c. Tijdens de voorbereiding van uit te voeren taken in de opleidingswerkplaats zal door het opleidingsbedrijf met de noodzakelijke gezondheids- en

3 veiligheidsvoorzieningen rekening worden gehouden volgens de ter beschikking gestelde informatie (lespakketten Stichting Arbouw, werkplekonderzoek door deskundigen, informatie van deskundigen, P- bladen, brochures, productinformatie bladen etc. d. Indien tot aanschaf van materieel en/of gereedschappen en/of grond- en hulpstoffen wordt besloten, zal steeds worden overwogen in hoeverre deze voldoen aan de laatste stand van de techniek etc. Bij de aanschaf van gronden hulpstoffen zal aan de leverancier productinformatie worden opgevraagd en zal ter beoordeling omtrent veiligheids- en gezondheidsrisico s hierover deskundigen geraadpleegd worden. Door het opleidingsbedrijf zullen aan het inlenend bedrijf aanbevelingen, conform dit Arbo-plan, worden gedaan die een gezonde en veilige werksituatie voor de leerling voorstaan. (indien noodzakelijk) 3. Maatregelen en controle. a. Introductie, voorlichting, onderricht en begeleiding vindt als volgt plaats: -- in de opleidingswerkplaats d.m.v. een geïntegreerde taalinstructie waarbij gebruik gemaakt wordt van ter beschikking gestelde informatie, P-bladen en de uitkomsten van werkplekinventarisatie door deskundigen; --de leerlingen door het in voldoende mate geven van instructie over algemene gezondheids- en veiligheidsonderwerpen, e.e.a. afgestemd op de informatie die op de streekscholen reeds worden verstrekt als basis voor de geïntegreerde taakinstructie. De begeleiding van de instructie geschiedt door externe deskundigen (Stichting Arbouw, BGD en/of anderen); door liet aan nieuwe leerlingen verstrekken van algemene informatie, regels en aanwijzingen in het kader van dit Arbo-beleidsplan en betrekking hebbend op o.a. het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, het treffen van hygiënische maatregelen en het opvolgen van instructies. b. Gedurende een uitleenperiode zal tijdens het bestaand overleg tussen het opleidingsbedrijf en het inlenend bedrijf de rapportage geëvalueerd en getoetst worden m.b.t. de stand van zaken op het gebied van gezondheid en veiligheid. Deze afzonderlijke rapportages zullen deel uitmaken van de jaarlijkse evaluatie omtrent de uitvoering van het Arbo-beleidsplan. 4. Bijzondere bepalingen inzake de bedrijfsgezondheidszorg. a. Iedere leerling zal voor dat deze een aanvang heeft gemaakt met de werkzaamheden hij het opleidingsbedrijf een intredekeuring ondergaan. Pas hij gebleken geschiktheid voor het gekozen vak zal de leerling een leer-/arbeidsovereenkomst worden aangeboden. b. Iedere leerling zal van de diensten van de bedrijfsgezondheidsdienst gebruik kunnen maken volgens de regels van de Bouw-CAO.

4 c. Het opleidingsbedrijf zal zich conform de Arbo-wet deskundig laten bijstaan waar haar deskundigheid stokt. d. Aan deskundigen van de bedrijfsgezondheidsdienst wordt vanuit het opleidingsbedrijf de mogelijkheid geboden om zich op de hoogte te houden van de schadelijke invloeden welke de leerling bij zijn arbeid kan ondervinden en van de verdere omstandigheden waaronder de arbeid wordt verricht en van de ervaringen welke zijn opgedaan met het op de gezondheid van de werknemer gerichte beleid. 5. Bijzondere bepalingen inzake de bedrijfsveiligheidszorg. a. Door het opleidingsbedrijf zullen voldoende bedrijfshulpverleners als zodanig worden opgeleid om ook op dit onderdeel aan de voorschriften conform de Arbo-wet te voldoen. Met medewerkers van het opleidingsbedrijf zal hierover in hem werkoverleg worden gesproken en afspraken over worden gemaakt. Door het opleidingsbedrijf zal een beleid gevoerd moeten worden gericht op een zo groot mogelijke veiligheid bij de arbeid. Dit specifieke beleid zal jaarlijks door het bestuur van het opleidingsbedrijf moeten worden opgesteld (jaarplan) en geëvalueerd (jaarverslag) en is een vast onderdeel van het Arbo-beleidsplan. Bij het vaststellen en de uitvoering van dit beleid kan door externe deskundigen ondersteuning worden verleend. 6. Bijzondere bepalingen inzake jeugdige werknemers. Ingevolge de artikelen 7-8 en 12 van de Arbo-wet zal er een programma ontwikkeld dienen te worden inzake voorlichting, onderricht en begeleiding van jeugdige werknemers. Een dergelijk programma beoogt ondermeer de inventarisatie van de onderwerpen die voor voorlichting in aanmerking komen, het opstellen van afzonderlijke instructieprogramma en/of geïntegreerde taakinstructie, het voldoende vaak organiseren van deze onderricht programma s en het tot stand laten komen van een taakomschrijving van de mentor. b. Ingevolge het Arbeidsbesluit Jeugdigen zal met behulp van een deskundige aangegeven dienen te worden welke werkzaamheden binnen het opleidingsbedrijf dan wel het inlenend bedrijf verboden zijn om door jeugdigen te worden uitgevoerd. In dit Arbeidsbesluit Jeugdigen staan deze werkzaamheden omschreven en wordt de apparatuur vermeld waarvan gebruik door jeugdigen verboden is. Een afschrift van dit Arbeidsbesluit Jeugdigen dient zowel in het opleidingsbedrijf als in het inlenend bedrijf aanwezig te zijn.

5 D. Definities. ** * ** * * In dit Arbo-beleidsplan wordt verstaan onder: Arbo-wet. De arbeidsomstandighedenwet. Opleidingsbedrijf. Opleidingsbedrijf STUBO BV, Bestuur. Het bestuur van het opleidingsbedrijf. Directie. De door het bestuur van het opleidingsbedrijf aangestelde perso(o)n(en) die belast zijn met de algemene en dagelijkse leiding van het opleidingsbedrijf. Functionaris. De algemeen coördinator, de coördinator en de mentor in het opleidingsbedrijf. Algemeen coördinator. De werknemer die de werkzaamheden van de coördinatoren coördineert. Coördinator. De werknemer die de werkzaamheden van (een groep van) mentoren coördineert. Leermeester. De werknemer belast met de taken als bedoeld in artikel S van de Arbo-wet. Arbo-instituut. Een instituut als bedoeld in artikel 21 van de Arbo-wet. Bedrijfsgezondheidsdienst. Een dienst als bedoeld in artikel 18 van de Arbo-wet. Bedrijfsveiligheidsdienst. Een dienst als bedoeld in artikel 19 van de Arbo-wet, Werknemer. De werknemer zoals omschreven in artikel 1 lid b van de Arbo-wet.

6 Leerling. De jeugdige werknemer als bedoeld in artikel 1 lid 3 van de Arbo-wet, alsmede een ieder die op basis van een arbeidsovereenkomst met betrekking tot de primaire of de voortgezette opleiding werkzaam is bij het opleidingsbedrijf. Inlenend bedrijf. Het bedrijf waarmee het opleidingsbedrijf een overeenkomst heeft op basis waarvan een leerling aldaar in het kader van zijn opleiding te werk gesteld wordt. E. Taakverdeling inzake Arbo-zorg. 1. De directie heeft de volgende taken en is daardoor jegens het bestuur verantwoording schuldig: a. Het (doen) uitvoeren van het Arbo-beleidsplan. b. Het ter beschikking stellen van de nodige middelen die de veiligheid en de gezondheid bevorderen. c. Het instrueren van de algemeen coördinator omtrent zijn taken. d. Het toezien op de periodieke rapportage van de functionarissen omtrent hun taken. e. Het periodiek evalueren van het Arbo-beleid, de uitvoering van de Arbo-taken en het doen van voorstellen tot wijziging daarvan. f. Het opstellen van het jaarverslag en het jaarplan. 2. De algemeen coördinator heeft de volgende taken en is daarvoor verantwoording schuldig aan de directie: a. Het instrueren van coördinatoren. b. Het toezien op periodieke rapportage door coördinatoren. c. Het (doen) opstellen van lijsten van materieel, gereedschappen en/of gronden hulpstoffen, welke de veiligheid en de gezondheid van de werknemers en leerlingen bevorderen c.q. daarvoor het minst schadelijk zijn. d. Het zorgdragen voor de beschikbaarheid van de juiste productinformatie van het genoemde onder punt c. e. Het instrueren van inlenende bedrijven met betrekking tot het onderhavige Arbobeleidsplan. f. Het onderhouden van contacten en het plegen van overleg met de deskundigen van bedrijfsgezondheid- en bedrijfsveiligheidsdiensten en van de Arbo-instituten. g. Het doen uitvoeren of opzetten van een risico inventarisatie en evaluatie en het opzetten en uitvoeren van een plan van aanpak. h. De registratie van verzuim, gespecificeerd naar ziekte en ongevallen aangevuld met oorzaak en gevolg.

7 i. Het opzetten en onderhouden van verzuimbegeleiding. j. De inhoudelijke analyse van het verzuim met de voorstellen voor maatregelen ter vermindering daarvan, bij voorkeur in overleg met externe deskundigen. 3. De coördinator heeft de volgende taken en is daarvoor verantwoording schuldig aan de algemeen coördinator: a. Het (doen) opstellen van instructieprogramma s voor leerlingen. b. Het instrueren van de leermeesters (werkplaats). c. Het toezien op en de uitvoering van de rapportage door de leermeesters (werkplaats). d. Het toezien op de wijze waarop in het inlenende bedrijf invulling wordt gegeven aan de Arbo-wet en het Arbeidsbesluit Jeugdigen. e. Het toezien op de melding van verzuim door de leermeesters en de melding daarvan aan de algemeen coördinator. 4. De leermeester (werkplaats) heen de volgende taken en is daarvoor verantwoording schuldig aan de coördinator: a. De voorlichting en het onderricht van leerlingen zoals bedoeld in artikel 6 van de Arbo-wet. b. Voorlichting en onderricht als bedoeld in artikel 7 van de Arbo-wet, in het bijzonder: -- het informeren van leerlingen omtrent de inhoud van de voorschriften. -- het informeren van leerlingen omtrent algemene en specifieke gezondheidsen veiligheidsonderwerpen, een en ander afgestemd op de informatie die op de streekscholen reeds worden verstrekt. -- het verstrekken van informatie ten aanzien van het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, het treffen van hygiënische maatregelen en het opvolgen van instructies. -- het toezien op de naleving van de verstrekte instructies door de leerlingen en het volgen van het leerproces. -- het rapporteren aan de coördinator omtrent verzuim, gespecificeerd naar de oorzaak (ongeval, ziekte etc.). c. Het mede opstellen van instructieprogramma s en de uitvoering daarvan. d. Het mede opstellen van lijsten van machines, gereedschappen en grondstoffen, ten aanzien waarvan de leerlingen niet dan onder begeleiding gebruik mogen maken en het toezien op de naleving van deze instructies. e. Het periodiek rapporteren aan de coördinator omtrent zijn taken genoemd onder sub. a t/m d.

8 5. De leerling heeft de navolgende verplichtingen en verantwoordelijkheden: a. Het op de juiste manier gebruik maken van de hem/haar verstrekte middelen, materialen, machines en gereedschappen. b. Het op de juiste manier hanteren en in stand houden van aangebrachte beveiligingen. c. Het op de juiste manier gebruiken en beheren van de hem/haar door de werkgever of het inlenende bedrijf verstrekte persoonlijke beschermingsmiddelen. d. Het onverwijld onder de aandacht brengen van de betreffende leermeester/coördinator van onveilige en/of gezondheidsbedreigende werkomstandigheden. e. Hij/zij dient zich strikt te houden aan de instructies van hetzij de leermeester in de werkplaats, danwel de bedrijfsleermeester. f. Is er naar zijn/haar redelijk oordeel, sprake van een acuut onveilige en/of gezondheidsbedreigende situatie, dan is hij/zij bevoegd het werk, na melding van het risico/gevaar, te onderbreken, met behoud van zijn/haar loon.

In dit document zijn de letterlijke teksten van relevante wetsartikelen opgenomen.

In dit document zijn de letterlijke teksten van relevante wetsartikelen opgenomen. In dit document zijn de letterlijke teksten van relevante wetsartikelen opgenomen. Relevante wet-en regelgeving BHV1 1. Arbeidsomstandighedenwet (van kracht sinds 1 januari 2007) N.B. Achter de artikelen

Nadere informatie

Arbobeleidskader Lucas

Arbobeleidskader Lucas Arbobeleidskader Lucas t.b.v de scholen voor VO van de Lucas 1. Uitgangspunten Het bestuur van Lucas en de directie(s) van de aangesloten scholen zijn verantwoordelijk voor het schoolbeleid. Het arbobeleid

Nadere informatie

Regeling taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Arbeidsomstandighedenbeleid. azm

Regeling taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Arbeidsomstandighedenbeleid. azm 1 az M Regeling taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden Arbeidsomstandighedenbeleid azm Auteur: H. Luyten, teamcoördinator Arbo Kenmerk: TL/HL Versie: 3.5 Datum: 12 maart 2009 2 Deze regeling is door

Nadere informatie

ARBEIDOMSTANDIGHEDEN BELEIDSPLAN AMSTERDAMS HISTORISCH MUSEUM. arbeidomstandigheden beleidsplan AHM pagina 1 van pagina 9

ARBEIDOMSTANDIGHEDEN BELEIDSPLAN AMSTERDAMS HISTORISCH MUSEUM. arbeidomstandigheden beleidsplan AHM pagina 1 van pagina 9 ARBEIDOMSTANDIGHEDEN BELEIDSPLAN AMSTERDAMS HISTORISCH MUSEUM arbeidomstandigheden beleidsplan AHM pagina 1 van pagina 9 Inhoudsopgave Inleiding...3 1 Doelstelling en beleidsintentieverklaring...4 1.1

Nadere informatie

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Doel Initiëren, coördineren, stimuleren en bewaken van Arbo- en Milieuwerkzaamheden binnen een, binnen de bevoegdheid van de leidinggevende,

Nadere informatie

2. [NAAM BEDRIJF/ ORGANISATIE] gevestigd te [PLAATSNAAM], hierna te. noemen: de uitlener, vertegenwoordigd door de heer/mevrouw [NAAM

2. [NAAM BEDRIJF/ ORGANISATIE] gevestigd te [PLAATSNAAM], hierna te. noemen: de uitlener, vertegenwoordigd door de heer/mevrouw [NAAM MODEL Detacheringovereenkomst Dit model kunt u ook vinden op www.uwv.nl. 1. [NAAM BEDRIJF/ ORGANISATIE] gevestigd te [PLAATSNAAM], hierna te noemen: de uitlener, vertegenwoordigd door de heer/mevrouw [NAAM

Nadere informatie

Toepasselijkheid leverings-, dienstverlenings en betalingsvoorwaarden WML

Toepasselijkheid leverings-, dienstverlenings en betalingsvoorwaarden WML VOORWAARDEN TER ZAKE DE DETACHERING VAN WERKNEMERS VAN DE DIVISIE INDUSTRIE VAN DE DIENST WERKBEDRIJF VOOR GESUBSIDIEERDE ARBEID, ACTI- VERING EN TRAJECTEN MIDDEN-LANGSTRAAT (WML) (te citeren als: DETACHE-

Nadere informatie

VGM-projectplan Omschrijving werkzaamheden

VGM-projectplan Omschrijving werkzaamheden VGM-projectplan Omschrijving werkzaamheden besteknummer: Datum: Opgesteld door: Gezien door veiligheidskundige: Afgegeven aan/verzonden naar opdrachtgever: Ontvangen en goedgekeurd door opdrachtgever d.d.

Nadere informatie

Bijlage 1. Protocol detachering en arbeidsomstandigheden van <naam SWorganisatie>

Bijlage 1. Protocol detachering en arbeidsomstandigheden van <naam SWorganisatie> Bijlage 1. Protocol detachering en arbeidsomstandigheden van Dit protocol beschrijft de taken van op het gebied van arbeidsomstandigheden bij Individuele detachering

Nadere informatie

Arbeidsomstandigheden bij het inlenen van medewerkers van Wedeo

Arbeidsomstandigheden bij het inlenen van medewerkers van Wedeo Arbeidsomstandigheden bij het inlenen van medewerkers van Wedeo Hoe is dat geregeld? Arbeidsomstandigheden bij het inlenen van medewerkers van Wedeo Hoe is dat geregeld? Inleiding Werkt u met ingeleende

Nadere informatie

Opleidingsbedrijf Bouwmensen Delft. Algemene Voorwaarden voor de plaatsing van leerlingen

Opleidingsbedrijf Bouwmensen Delft. Algemene Voorwaarden voor de plaatsing van leerlingen Opleidingsbedrijf Bouwmensen Delft Algemene Voorwaarden voor de plaatsing van leerlingen Rijnweg 10 Vastgesteld door het Bestuur 2627BK Delft van Bouwmensen Delft Telefoon: 015-2620802 op 24 oktober 1991,

Nadere informatie

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers 1. Wetgeving 1.1 Arbowet In januari 2007 is de Arbowet 2007 van kracht geworden. Het begrip Arbo staat voor Arbeidsomstandigheden en heeft betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGW). De Arbowet

Nadere informatie

Arbeidsomstandigheden en uitzendkrachten Hoe is dat geregeld?

Arbeidsomstandigheden en uitzendkrachten Hoe is dat geregeld? Arbeidsomstandigheden en uitzendkrachten Hoe is dat geregeld? Arbeidsomstandigheden en uitzendkrachten Hoe is dat geregeld? Werkt u met een uitzendonderneming of bent u dat binnenkort van plan? Dan is

Nadere informatie

Protocol voor het handelen bij ongevallen

Protocol voor het handelen bij ongevallen Protocol voor het handelen bij ongevallen Maart 2016 Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbowet, is de werkgever verplicht om ongevallen op te nemen in een ongevallenregister en ernstige

Nadere informatie

Het aangaan van een arbeidsverhouding met een flexkracht

Het aangaan van een arbeidsverhouding met een flexkracht Op al onze leveringen zijn de Algemene Voorwaarden voor Opdrachtgevers van HelloFlex People 200 B.V. van toepassing die de backoffice van Uitzendbureau De Buren B.V. verzorgt. In aanvulling daarop zijn

Nadere informatie

Algemene voorwaarden plaatsing leerling/werknemer ALGEMENE VOORWAARDEN

Algemene voorwaarden plaatsing leerling/werknemer ALGEMENE VOORWAARDEN Algemene voorwaarden plaatsing leerling/werknemer ALGEMENE VOORWAARDEN Algemene voorwaarden plaatsing leerling/werknemer Inhoud Artikel 1: algemeen Pagina: 2 Artikel 2: definities en afkortingen Pagina:

Nadere informatie

Arbo- en Milieudeskundige

Arbo- en Milieudeskundige Arbo- en Milieudeskundige Doel Ontwikkelen van beleid, adviseren, ondersteunen en begeleiden van management, medewerkers en studenten, alsmede bijdragen aan de handhaving van wet- en regelgeving, binnen

Nadere informatie

Bedrijfsreglement voor stagiaires van Bouwmensen Apeldoorn

Bedrijfsreglement voor stagiaires van Bouwmensen Apeldoorn Bedrijfsreglement voor stagiaires van Bouwmensen Apeldoorn INHOUDSOPGAVE Inleiding Pagina 3 Hoofdstuk 1. Ziekte Pagina 3 Hoofdstuk 2. Veiligheid Pagina 3 Hoofdstuk 3. Betaling stagevergoeding Pagina 4

Nadere informatie

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet?

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet? 1 Arbo 17 de meest gestelde vragen in de schoonmaak 1 Arbo Arbeidsomstandigheden hebben de laatste decennia veel aandacht gekregen, en terecht. Vaak is al gebleken dat met soms eenvoudige werkplekaanpassingen,

Nadere informatie

ARBO BELEID. Krammer HE Brielle /

ARBO BELEID. Krammer HE Brielle / ARBO BELEID Krammer 8 3232 HE Brielle 0181-470467/68 0181-470469 Inleiding Op scholen vormen arbeidsomstandigheden een veel besproken onderwerp. De gezondheid en het welzijn van het personeel is vaak in

Nadere informatie

Arbo wet maatwerk in bedrijfshulpverlening. door: Willem van Vianen

Arbo wet maatwerk in bedrijfshulpverlening. door: Willem van Vianen Arbo wet 2007 maatwerk in bedrijfshulpverlening door: Willem van Vianen 1 Programma: Arbowet 2007 (voornaamste wijzigingen) Risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E) Bedrijfshulpverlening 2 Arbowet 2007

Nadere informatie

Procedure Individueel Beroep (PIB)

Procedure Individueel Beroep (PIB) Procedure Individueel Beroep (PIB) Koninginnegracht 2 2514 AA Den Haag T 070 3750 750 www.bng.nl Datum mei 2012 Onze referentie 1396316 N.V. Bank Nederlandse Gemeenten, statutair gevestigd te Den Haag

Nadere informatie

Arbeidsomstandigheden. Congres Transport van Afval 5 februari 2015 Marjolein Gobes

Arbeidsomstandigheden. Congres Transport van Afval 5 februari 2015 Marjolein Gobes Arbeidsomstandigheden Congres Transport van Afval 5 februari 2015 Marjolein Gobes De afvalbranche Wijzigingen per 1 juli 2015 > 60 miljoen ton afval per jaar +/- 15.000 werknemers Relatief hoog aantal

Nadere informatie

ARBEIDSOMSTANDIGHEDENWET

ARBEIDSOMSTANDIGHEDENWET ARBEIDSOMSTANDIGHEDENWET Voorlichting en onderricht Artikel 8 1. De werkgever zorgt ervoor dat de werknemers doeltreffend worden ingelicht over de te verrichten werkzaamheden en de daaraan verbonden risico

Nadere informatie

Bedrijfsreglement voor stagiairs. van BouwStarters

Bedrijfsreglement voor stagiairs. van BouwStarters Bedrijfsreglement voor stagiairs van BouwStarters Versiedatum 01-08-2010 INHOUDSOPGAVE Inleiding Pagina 3 Hoofdstuk 1. Ziekte Pagina 3 Hoofdstuk 2. Veiligheid Pagina 3 Hoofdstuk 3. Betaling stagevergoeding

Nadere informatie

Algemene voorwaarden bij plaatsing van een Talent bij opdrachtgevers

Algemene voorwaarden bij plaatsing van een Talent bij opdrachtgevers Algemene voorwaarden bij plaatsing van een Talent bij opdrachtgevers 1 DEFINITIES EN TOEPASSING 1.1 DEFINITIES 1.1.1 Groeibanen: gevestigd te Enschede, kantoor houdend te Enschede, Wederiklaan 43, 7534

Nadere informatie

Relatie eindtermen en toetstermen deelkwalificatie Bedrijfsbeheer Carrosseriebranche Niveau 4 CREBO-nummer: 55011

Relatie eindtermen en toetstermen deelkwalificatie Bedrijfsbeheer Carrosseriebranche Niveau 4 CREBO-nummer: 55011 elatie eindtermen en toetstermen deelkwalificatie Bedrijfsbeheer Carrosseriebranche Niveau 4 CEBO-nummer: 55011 Eindterm Markering en Verkoop 1 De kandidaat kan de doelstellingen en de fasen van een marktonderzoek

Nadere informatie

Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden

Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden Frank Rijshouwer Hogere Veiligheidskundige 20 juni 2006 1 Arbowetgeving Arbeidsomstandighedenwet Arbeidsomstandighedenbesluit Arbeidsomstandighedenregeling Arbo-

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Evita Zorg

Klokkenluidersregeling Evita Zorg Klokkenluidersregeling Evita Zorg Artikel 1: Definities In deze regeling wordt verstaan onder: 1. werknemer: de werknemer die krachtens arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht of publiekrechtelijke aanstelling

Nadere informatie

Procedure Individueel Beroep (PIB)

Procedure Individueel Beroep (PIB) Procedure Individueel Beroep (PIB) Koninginnegracht 2 2514 AA Den Haag T 070 3750 750 www.bng.nl September 2000 N.V. Bank Nederlandse Gemeenten, statutair gevestigd te Den Haag en ingeschreven in het Handelsregister

Nadere informatie

INFORMATIEGIDS VOOR STARTENDE DEELNEMERS. De Grift 12 7711 EJ Nieuwleusen tel. 0529-480443 e-mail: info@de-grift.nl. Opleidingscentrum De Grift

INFORMATIEGIDS VOOR STARTENDE DEELNEMERS. De Grift 12 7711 EJ Nieuwleusen tel. 0529-480443 e-mail: info@de-grift.nl. Opleidingscentrum De Grift INFORMATIEGIDS VOOR STARTENDE DEELNEMERS De Grift 12 7711 EJ Nieuwleusen tel. 0529-480443 e-mail: info@de-grift.nl Opleidingscentrum De Grift 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Het Opleidingscentrum...

Nadere informatie

De waarde van een TRA voor het laboratorium. Introductie + Onderwerpen

De waarde van een TRA voor het laboratorium. Introductie + Onderwerpen De waarde van een TRA voor het laboratorium Risicomanagement voor het lab Joost van Doorn Introductie + Onderwerpen De waarde van een TRA voor het laboratorium VAPRO versterkt en ontwikkelt het menselijk

Nadere informatie

Beleidsplan Arbeidsomstandigheden

Beleidsplan Arbeidsomstandigheden Vastgesteld 2 december 2010, in revisie oktober 2016 1. Inleiding Het College van Bestuur (CvB) van CSG De Waard en de directies van de scholen zijn verantwoordelijk voor het arbobeleid. Dit beleidsplan

Nadere informatie

Arbobeleid. Titus Terwisscha van Scheltinga

Arbobeleid. Titus Terwisscha van Scheltinga Arbobeleid Titus Terwisscha van Scheltinga Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en PSA Veiligheid: Machineveiligheid Brandpreventie en bestrijding Vluchtwegen en nooduitgangen Veilige machines en installaties

Nadere informatie

ARBO INFORMATIE INHOUDSOPGAVE

ARBO INFORMATIE INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 11 1.1 Wat is arbo- en verzuimbeleid? 11 1.2 Arbo, verzuim, veiligheid, gezondheid en welzijn 11 1.3 Waar vind ik de belangrijkste wet- en regelgeving? 12 1.4 Opbouw van deze

Nadere informatie

2) Wettelijke verplichtingen, Zorgplicht, Aansprakelijkheid en Verzekering

2) Wettelijke verplichtingen, Zorgplicht, Aansprakelijkheid en Verzekering Specifieke voorwaarden van toepassing op overeenkomsten inzake toegang tot en gebruik van onderhouds- en andere technische voorzieningen, outillage en/of (opstel)terreinen van NedTrain 1) Definities Medegebruiker:

Nadere informatie

Reglement Auditcommissie van de Raad van Toezicht Esprit Scholen

Reglement Auditcommissie van de Raad van Toezicht Esprit Scholen Reglement Auditcommissie van de Raad van Toezicht Esprit Scholen Vastgesteld op de vergadering van de Raad van Toezicht d.d. 30 juni 2008. Artikel 1 Begripsbepaling In dit reglement wordt verstaan onder:

Nadere informatie

ZIEKTEVERZUIMBELEIDSPLAN. voor de Stichting Katholiek Onderwijs Mergelland

ZIEKTEVERZUIMBELEIDSPLAN. voor de Stichting Katholiek Onderwijs Mergelland ZIEKTEVERZUIMBELEIDSPLAN voor de Stichting Katholiek Onderwijs Mergelland INHOUDSOPGAVE PAGINA 1. INLEIDING 1.1 Uitgangspunten 2 2. BELEID 3 2.1 Preventief beleid 3 2.1.1 Inzet medewerkers 3 2.1.2 Functioneringsgesprek

Nadere informatie

Copyright by Katoen Natie en by Dicky voor de illustraties. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Copyright by Katoen Natie en by Dicky voor de illustraties. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van The Safety Bible Copyright by Katoen Natie en by Dicky voor de illustraties. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke

Nadere informatie

Privacyreglement Verzuim Expertise Bureau. 1. Inleidende bepalingen

Privacyreglement Verzuim Expertise Bureau. 1. Inleidende bepalingen Privacyreglement Verzuim Expertise Bureau 1. Inleidende bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen Voor zover niet uitdrukkelijk anders blijkt, wordt in dit reglement verstaan onder: a. persoonsgegeven: een

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID BESLUIT VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID VAN 15 MAART 2007 TOT WIJZIGING VAN HET BESLUIT TOT ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN BEPALINGEN

Nadere informatie

Voorlichting, onderricht & Toezicht

Voorlichting, onderricht & Toezicht Interne instructie Arbeidsinspectie Voorlichting, onderricht & Toezicht INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Inspectie 2.3 Handhaving 3. SCHEMA STAPPEN BIJ HANDHAVING Vastgesteld

Nadere informatie

Privacyreglement Work-Sjop

Privacyreglement Work-Sjop Privacyreglement Work-Sjop Work-Sjop is ermee bekend dat de door de opdrachtgever verstrekte gegevens over klanten. persoonsgegevens zijn in de wet bescherming persoonsgegevens (WBP) en dat deze gegevens

Nadere informatie

Aanvullende contractvoorwaarden Inhuur personeel & Detachering. Samenwerkende Gemeenten

Aanvullende contractvoorwaarden Inhuur personeel & Detachering. Samenwerkende Gemeenten Aanvullende contractvoorwaarden Inhuur personeel & Detachering Pagina 1 van 5 Artikel 1. Toepassingsgebied Deze Samenwerkende Gemeenten zijn niet van toepassing op overeenkomsten met ZZP'ers. Artikel 2.

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BEDRIJFSFONDS APOTHEKEN. is de volgende collectieve arbeidsovereenkomst aangegaan:

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BEDRIJFSFONDS APOTHEKEN. is de volgende collectieve arbeidsovereenkomst aangegaan: COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BEDRIJFSFONDS APOTHEKEN Tussen de ondergetekenden: I. (1) Vereniging Zelfstandige Apotheken (VZA); (2) Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en als partijen ter werkgeverszijde;

Nadere informatie

Installatieverantwoordelijkheid NEN-3140

Installatieverantwoordelijkheid NEN-3140 Installatieverantwoordelijkheid NEN-3140 Installatieverantwoordelijkheid / NEN-3140 Inhoud presentatie: 1. Wie is installatieverantwoordelijke 2. Aanwijzing installatieverantwoordelijke 3. Toelichting

Nadere informatie

Basisinspectiemodule Arbozorg: VOeT (Voorlichting, Onderricht en Toezicht)

Basisinspectiemodule Arbozorg: VOeT (Voorlichting, Onderricht en Toezicht) Basisinspectiemodule Arbozorg: VOeT (Voorlichting, Onderricht en Toezicht) Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening en is

Nadere informatie

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Personeel Juni 2017 31-05-2017 12-06-2017 3.21 Arbobeleid Personeel/Arbobeleid Inhoudsopgave 1. Uitgangspunten 3 2. Organisatie 4 2.1 Preventiemedewerker

Nadere informatie

2B4 Managementverklaring. Datum : 3 okt Door : Sandra Kleef Functie : KAM-manager Versie :

2B4 Managementverklaring. Datum : 3 okt Door : Sandra Kleef Functie : KAM-manager Versie : 2B4 Managementverklaring Datum : 3 okt. 2017 Door : Sandra Kleef Functie : KAM-manager Versie : 2017.1 MANAGEMENTVERKLARING CO2 Een van de doelstellingen van het Fens Beheer B.V. is het zo goed mogelijk

Nadere informatie

Taakomschrijvingen ambtelijk secretaris van medezeggenschapsorganen

Taakomschrijvingen ambtelijk secretaris van medezeggenschapsorganen Taakomschrijvingen ambtelijk secretaris van medezeggenschapsorganen De VASMO (Vereniging voor Ambtelijk Secretarissen van Medezeggenschapsorganen) heeft een 3 deling in de niveaus voor ambtelijk secretarissen

Nadere informatie

Handleiding voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan

Handleiding voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan Handleiding voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan HR-CentruM Samenwerken aan je loopbaan! November 2010 Inhoudsopgave Inleiding 3 Bedrijfsnoodplan 4 Belangrijke bedrijfsgegevens 4 De bedrijfshulpverleningsorganisatie

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK -------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK ------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK ------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve

Nadere informatie

Omgaan met melden vermoeden misstand (Klokkenluidersregeling)

Omgaan met melden vermoeden misstand (Klokkenluidersregeling) Omgaan met melden vermoeden misstand (Klokkenluidersregeling) GGNet Gelet op het belang dat GGNet hecht aan het voeren van een deugdelijk integriteitsbeleid en, als onderdeel daarvan, aan een goed klokkenluidersbeleid,

Nadere informatie

Directiestatuut CSG. Artikel 1. Taakverdeling en structuur

Directiestatuut CSG. Artikel 1. Taakverdeling en structuur Directiestatuut CSG Artikel 1. Taakverdeling en structuur 1. De directeur-bestuurder oefent in de rol van bestuur van de stichting de hem bij of krachtens wettelijk voorschrift, statuten of het Reglement

Nadere informatie

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis.

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis. BESTUURSREGLEMENT Vastgesteld door het bestuur op 6 mei 2015. Hoofdstuk I. Algemeen. Artikel 1. Begrippen en terminologie. Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling

Klokkenluiderregeling Klokkenluiderregeling Stichting Dunavie vindt het belangrijk dat werknemers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van eventuele vermoedens van misstanden binnen de organisatie. Daarom is

Nadere informatie

Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen

Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen Pagina: 1 / 8 Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen Checklist voor leidinggevenden In een Universitair Medisch Centrum wordt veel gewerkt met gevaarlijke stoffen. Als vuistregel geldt dat een gevaarlijke

Nadere informatie

Workshop: Training preventiemedewerker. Door: Mark Smakman Arbeids- & Organisatieadviseur/Veiligheidskundige

Workshop: Training preventiemedewerker. Door: Mark Smakman Arbeids- & Organisatieadviseur/Veiligheidskundige Workshop: Training preventiemedewerker Door: Mark Smakman Arbeids- & Organisatieadviseur/Veiligheidskundige Programma Introductie; Kennismaking; Arbo-wet; Partijen in de Arbo-wet; Arbobeleidscyclus; De

Nadere informatie

Webinar. Gevolgen wijzigingen Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) 11 april 2017

Webinar. Gevolgen wijzigingen Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) 11 april 2017 Webinar Gevolgen wijzigingen Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) 11 april 2017 Bent u al Arbowet-proof Arnoud van Hogen Manager procesregie Pauline Oberink Bedrijfsjurist Programma Wijzigingen Arbowet per

Nadere informatie

Arbeidsomstandigheden en uitzendkrachten Hoe is dat geregeld?

Arbeidsomstandigheden en uitzendkrachten Hoe is dat geregeld? Arbeidsomstandigheden en uitzendkrachten Hoe is dat geregeld? Arbeidsomstandigheden en uitzendkrachten Hoe is dat geregeld? Werkt u met uitzendkrachten of bent u dat binnenkort van plan? Dan is het goed

Nadere informatie

Privacyreglement van de Beheerstichting Hart van Laren. ingevolge de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Versie:

Privacyreglement van de Beheerstichting Hart van Laren. ingevolge de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Versie: Privacyreglement van de Beheerstichting Hart van Laren ingevolge de Algemene Verordening Gegevensbescherming Versie: 25-05-2018 Artikel 1: Definities In deze regeling wordt verstaan onder: a. Naam organisatie:

Nadere informatie

Reglement van de Nominatie- en Remuneratiecommissie van NOC*NSF

Reglement van de Nominatie- en Remuneratiecommissie van NOC*NSF Reglement van de Nominatie- en Remuneratiecommissie van NOC*NSF 1. Inleiding 1.1 In dit Reglement van de Nominatie- en Remuneratiecommissie van NOC*NSF worden de volgende definities gehanteerd: Algemeen

Nadere informatie

GROEPSDETACHERINGSVOORWAARDEN WEENER XL

GROEPSDETACHERINGSVOORWAARDEN WEENER XL GROEPSDETACHERINGSVOORWAARDEN WEENER XL INHOUDSOPGAVE 1 Definities 2 Leiding en begeleiding 3 CAO en arbeidsvoorwaarden 4 Functie 5 Beoordeling functioneren en ontwikkeling 6 Arbeidsomstandigheden 7 Treffen

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Arbo en veiligheid

Branchetoetsdocument: Arbo en veiligheid pagina van 5 Branchetoetsdocument: Arbo en veiligheid Versie 4. VERVALLEN - Vervangen door RI&E en Preventiemedewerker (alle branche) Deelbranche(s) Camper en Caravan Algemene beschrijving & doelstelling

Nadere informatie

KLACHTENREGELING (SEKSUELE) INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD EN DISCRIMINATIE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN

KLACHTENREGELING (SEKSUELE) INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD EN DISCRIMINATIE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN KLACHTENREGELING (SEKSUELE) INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD EN DISCRIMINATIE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN INHOUDSOPGAVE Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: Artikel 4: Artikel 5: Artikel 6: Artikel 7: Artikel

Nadere informatie

Checklist voor controle (audit) NEN 4000

Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Rigaweg 26, 9723 TH Groningen T: (050) 54 45 112 // F: (050) 54 45 110 E: info@precare.nl // www.precare.nl Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Nalooplijst hoofdstuk 4 Elementen in de beheersing van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25 6 februari 2009 Kappersbedrijf Sociaal Fonds voor Opleiding en Ontwikkeling 2009/2010 Verbindendverklaring gewijzigde

Nadere informatie

Protocol voor het handelen bij ongevallen

Protocol voor het handelen bij ongevallen Protocol voor het handelen bij ongevallen maart 2008 Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbowet, is de werkgever verplicht om ongevallen op te nemen in een ongevallenregister en ernstige

Nadere informatie

Peek Bouw & Infra BV. T.a.v. Mevr. N. van Hienen Postbus 250 3990 GB Houten. Betreft: Toetsing RI&E. Geachte mevrouw van Hienen,

Peek Bouw & Infra BV. T.a.v. Mevr. N. van Hienen Postbus 250 3990 GB Houten. Betreft: Toetsing RI&E. Geachte mevrouw van Hienen, Peek Bouw & Infra BV. T.a.v. Mevr. N. van Hienen Postbus 250 3990 GB Houten Betreft: Toetsing RI&E. Geachte mevrouw van Hienen, Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet Artikel 5 Risico Inventarisatie

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN HET INSTRUMENT GROEIBANEN STICHTING PODIUM24

ALGEMENE VOORWAARDEN HET INSTRUMENT GROEIBANEN STICHTING PODIUM24 ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR HET INLENEN VAN PERSONEEL IN HET KADER VAN HET INSTRUMENT GROEIBANEN VIA STICHTING PODIUM24 Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden en in de inleenovereenkomsten wordt

Nadere informatie

Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen

Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen Checklist voor leidinggevenden In een Universitair Medisch Centrum wordt veel gewerkt met gevaarlijke stoffen. Als vuistregel geldt dat een gevaarlijke stof kan worden

Nadere informatie

Voor de toepassing van dit reglement en de daarbij behorende bijlagen wordt verstaan onder:

Voor de toepassing van dit reglement en de daarbij behorende bijlagen wordt verstaan onder: PRIVACYREGLEMENT Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor de toepassing van dit reglement en de daarbij behorende bijlagen wordt verstaan onder: a. Het College van Bestuur: het bestuur van de Stichting Carmelcollege.

Nadere informatie

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers Arbodienstverlening Informatie voor werkgevers Bedrijven moeten zich bij het opstellen en uitvoeren van een goed arbeidsomstandighedenbeleid en ziekteverzuimbeleid deskundig laten ondersteunen. Dit is

Nadere informatie

Stichting t Rijks, stichting voor regionaal openbaar. voortgezet onderwijs Bergen op Zoom en omstreken,

Stichting t Rijks, stichting voor regionaal openbaar. voortgezet onderwijs Bergen op Zoom en omstreken, Versie 20-9-18 MANAGEMENTSTATUUT Stichting RSG t Rijks, stichting voor regionaal openbaar voortgezet onderwijs Bergen op Zoom en omstreken, Dit managementstatuut vindt zijn basis in artikel 11 lid 3 van

Nadere informatie

Dit document is alleen geldig op de aangegeven printdatum, tenzij de volgende gegevens zijn ingevuld:

Dit document is alleen geldig op de aangegeven printdatum, tenzij de volgende gegevens zijn ingevuld: Documentgegevens Titel Werkgebied Sanctiebeleid bij niet naleven van de regels, voorschriften en instructies Personeel: Arbo Dit document is alleen geldig op de aangegeven printdatum, tenzij de volgende

Nadere informatie

thyssenkrupp Materials Nederland B.V. Arbobeleid

thyssenkrupp Materials Nederland B.V. Arbobeleid Arbobeleid Inhoudsopgave 1 Uitgangspunten 2 Doelstellingen 3 Organisatie 3.1 Arbo-commissie 3.2 VGWM-commissie 3.3 Preventiemedewerkers 3.4 Bedrijfshulpverlening 3.5 Vertrouwenspersoon 3.6 Manager Kwaliteit,

Nadere informatie

De definities die hier gegeven zijn slaan enkel op deze projecten voor niet particuliere doelen

De definities die hier gegeven zijn slaan enkel op deze projecten voor niet particuliere doelen 1.1. de partijen 1.1.1.overzicht In het KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE TIJDELIJKE OF MOBIELE BOUWPLAATSEN worden verschillende tussenkomende partijen vernoemd. Aan elk van deze partijen worden taken en

Nadere informatie

Privacyreglement

Privacyreglement Privacyreglement De Verwerking van Persoonsgegevens is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onder nummer m1602696. Persoonsgegevens in een vorm die het mogelijk maakt de Betrokkene

Nadere informatie

Privacyreglement. Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 6 (inclusief voorpagina)

Privacyreglement. Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 6 (inclusief voorpagina) Privacyreglement Het privacyreglement is een reglement ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer in verband met persoonsregistratie, gebaseerd op de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Datum Januari

Nadere informatie

- [ ] of (bijvoorbeeld) [naam gemeente/organisatie] = door gemeente in te vullen, zie bijvoorbeeld artikel 1.

- [ ] of (bijvoorbeeld) [naam gemeente/organisatie] = door gemeente in te vullen, zie bijvoorbeeld artikel 1. Voorbeeld Regeling melden vermoeden misstand (Interne klokkenluidersregeling [naam gemeente/organisatie]) BIJLAGE BIJ ECWGO/U201601078 Leeswijzer modelbepalingen - [ ] of (bijvoorbeeld) [naam gemeente/organisatie]

Nadere informatie

2 Arbeidsomstandigheden in Nederland

2 Arbeidsomstandigheden in Nederland 2 Arbeidsomstandigheden in Nederland 2.1 Inleiding Op basis van recente onderzoeksliteratuur geeft dit hoofdstuk een globale schets van de stand van zaken van de arbeidsomstandigheden in Nederland (paragraaf

Nadere informatie

Privacyreglement KOM Kinderopvang

Privacyreglement KOM Kinderopvang Privacyreglement KOM Kinderopvang Doel: bescherming bieden van persoonlijke levenssfeer van de ouders en kinderen die gebruik maken van de diensten van KOM Kinderopvang. 1. Algemene bepalingen & begripsbepalingen

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT. Algemene Bepalingen. Doelstelling van de persoonsregistratie

PRIVACYREGLEMENT. Algemene Bepalingen. Doelstelling van de persoonsregistratie PRIVACYREGLEMENT Algemene Bepalingen Artikel 1 Doelstelling van de persoonsregistratie Dit reglement beoogt het juiste gebruik van alle persoonsgegevens waarvan For People Company, hierna genoemd FPC,

Nadere informatie

EINDTERMEN DEELKWALIFICATIE BEDRIJFSBEHEER CARROSSERIEBRANCHE. 1. De kandidaat kan de doelstellingen en de fasen van een marktonderzoek noemen.

EINDTERMEN DEELKWALIFICATIE BEDRIJFSBEHEER CARROSSERIEBRANCHE. 1. De kandidaat kan de doelstellingen en de fasen van een marktonderzoek noemen. Versie 2002 EINDTEMEN DEELKWALIFICATIE BEDIJFSBEHEE CAOSSEIEBANCHE Marketing en Verkoop 1. De kandidaat kan de doelstellingen en de fasen van een marktonderzoek noemen. 2. De kandidaat kan aan de hand

Nadere informatie

1.1 Persoonsgegeven Een gegeven dat herleidbaar is tot een individuele natuurlijke persoon.

1.1 Persoonsgegeven Een gegeven dat herleidbaar is tot een individuele natuurlijke persoon. Privacy Reglement Arbo Office Nederland Privacy reglement ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer in verband met persoonsregistraties door Arbo Office Nederland. ALGEMENE BEPALINGEN 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

REGELING MELDEN VERMOEDEN MISSTAND

REGELING MELDEN VERMOEDEN MISSTAND REGELING MELDEN VERMOEDEN MISSTAND Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: werknemer: de persoon die werkt of heeft gewerkt voor de Veiligheidsregio Utrecht zoals bedoeld in

Nadere informatie

Procedurehandboek Pagina 1 van 12

Procedurehandboek Pagina 1 van 12 Procedurehandboek Pagina van 2 Eigenaar : Directie. DOEL Het beschrijven van het proces van in-, door-, uitstroom alsmede ontwikkeling van personeel. 2. DEFINITIE Leidinggevende Directie, Zorgmanager,

Nadere informatie

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Regeling interne vertrouwensperoon Bijlage bij klachtenreglement

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Regeling interne vertrouwensperoon Bijlage bij klachtenreglement Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Regeling interne vertrouwensperoon Bijlage bij klachtenreglement Datum instemming Directie 27 juni 2016 Datum instemming MR 18 juli 2016 Communicatie

Nadere informatie

Verzuimreglement. Informatie, regelgeving en procedure. Versie januari Pagina 1 van 5

Verzuimreglement. Informatie, regelgeving en procedure. Versie januari Pagina 1 van 5 Verzuimreglement Informatie, regelgeving en procedure Versie januari 2018 Pagina 1 van 5 Verzuimreglement Belangrijk is dat bij Erick Personeelsdiensten B.V. gewerkt wordt in een veilige en gezonde werkomgeving.

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Surplus heeft als maatschappelijke organisatie openheid en integriteit hoog in het vaandel staan. De klokkenluidersregeling is onder andere een instrument om dit te borgen. In deze

Nadere informatie

Protocol ongewenst gedrag, inclusief klachtenregeling

Protocol ongewenst gedrag, inclusief klachtenregeling Protocol ongewenst gedrag, inclusief klachtenregeling Redactie XpertHR Actueel - Arbo Een werkgever is verplicht te zorgen voor een werkomgeving die vrij is van agressie, (seksuele) intimidatie, discriminatie,

Nadere informatie

Samenvatting wetgeving omtrent Machines en Arbeidsmiddelen

Samenvatting wetgeving omtrent Machines en Arbeidsmiddelen Samenvatting wetgeving omtrent Machines en Arbeidsmiddelen De wetgeving met betrekking tot machines en arbeidsmiddelen is niet eenvoudig. Er zijn diverse richtlijnen en wetten binnen de Europese Unie en

Nadere informatie

Privacyreglement. Begripsbepaling Artikel 1

Privacyreglement. Begripsbepaling Artikel 1 Privacyreglement Begripsbepaling Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: a. WBP: de Wet bescherming persoonsgegevens; b. UWV: Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen; c. Wet SUWI: Wet Structuur

Nadere informatie

Rapport Inspectie Arbeidsomstandigheden

Rapport Inspectie Arbeidsomstandigheden Rapport Inspectie Arbeidsomstandigheden School: PCSS voor basisonderwijs De Arend Vestiging: Nunspeet Beschrijving: Protestants Christelijk Speciale School voor Basisonderwijs Onderzoek: drs. P.A. de Kloe

Nadere informatie

Regeling voor het omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid bij InterUM BV 1 Klokkenluidersregeling

Regeling voor het omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid bij InterUM BV 1 Klokkenluidersregeling Regeling voor het omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid bij InterUM BV 1 Klokkenluidersregeling InterUM BV; gelet op het belang dat InterUM BV hecht aan het voeren van een deugdelijk

Nadere informatie

REGLEMENT COLLEGE VAN BESTUUR (BESTUURSREGLEMENT) STICHTING DE KEMPEL /HA/ir 16 februari 2005

REGLEMENT COLLEGE VAN BESTUUR (BESTUURSREGLEMENT) STICHTING DE KEMPEL /HA/ir 16 februari 2005 REGLEMENT COLLEGE VAN BESTUUR (BESTUURSREGLEMENT) STICHTING DE KEMPEL 178437/HA/ir 16 februari 2005 Dit reglement ( reglement ) is op 17 februari 2005 door het college van bestuur van de stichting Stichting

Nadere informatie

Stafpersoneel/ leidinggevenden/ technici

Stafpersoneel/ leidinggevenden/ technici Stafpersoneel/ leidinggevenden/ technici Onder stafpersoneel / leidinggevenden / technici (hierna stafpersoneel) vallen meerdere beroepen. Veel administratief, calculatie- en voorbereidend werk is geautomatiseerd.

Nadere informatie

Privacyreglement AMK re-integratie

Privacyreglement AMK re-integratie Privacyreglement Inleiding is een dienstverlenende onderneming, gericht op het uitvoeren van diensten, in het bijzonder advisering en ondersteuning van opdrachtgevers/werkgevers in relatie tot gewenste

Nadere informatie

004 Privacyreglement

004 Privacyreglement 004 Privacyreglement toelichting reglement Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsomschrijvingen 2 Artikel 2. Bekendmaking privacyreglement 2 Artikel 3. Reikwijdte 3 Artikel 4. Opname van persoonsgegevens in

Nadere informatie

Inkoopvoorwaarden gemeenten Blaricum, Eemnes, Laren en BEL Combinatie t.b.v. inhuur personeel /detachering

Inkoopvoorwaarden gemeenten Blaricum, Eemnes, Laren en BEL Combinatie t.b.v. inhuur personeel /detachering Gemeente Blaricum Gemeente Eemnes Gemeente Laren BIJLAGE 4: Inkoopvoorwaarden gemeenten Blaricum, Eemnes, Laren en BEL Combinatie t.b.v. inhuur personeel /detachering Blaricum: vastgesteld op 14 december

Nadere informatie