JAARVERSLAG ARBO EN INTERNE MILIEUZORG OVER 1999 EN 2000

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERSLAG ARBO EN INTERNE MILIEUZORG OVER 1999 EN 2000"

Transcriptie

1 1 JAARVERSLAG ARBO EN INTERNE MILIEUZORG OVER 1999 EN 2000 INLEIDING. De belangrijkste ontwikkelingen m.b.t Arbo en Milieuzorgzaken van de afgelopen twee jaren zijn in dit verslag weergegeven. Door omstandigheden was er geen Jaarverslag over 1999 opgemaakt. Daarom zijn de belangrijkste zaken over 1999 in dit verslag meegenomen. In dit Jaarverslag wordt ingegaan op actiepunten die genoemd zijn in het Jaarplan 1999 en het concept Plan van Aanpak voor het jaar Als belangrijke zaken kunnen worden aangemerkt: groeiende aandacht en uitvoering voor een goede werkplekinrichting groeiende aandacht voor RSI en werkdruk het verder ontwikkelen en aanzetten tot een milieuzorgsysteem het verder ontwikkelen van ideeën betreffende kantoorinnovatie Met ingang van 1 augustus 2000 is de arbo-coördinator de heer J.R.Huisman i.v.m. het aanvaarden van een functie elders vertrokken en heeft mevr.e.h.bruijns per genoemde datum zijn taken overgenomen. ARBO-ALGEMEEN (alle RIZA vestigingen) Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (R. I. & E.) Er is in 1999 en 2000 geen risico-inventarisatie uitgevoerd. In Lelystad is men in het voorjaar van 2000 naar een nieuw kantoorpand en laboratoriumpand verhuisd. Voor dit nieuwe pand was reeds in 1998 een arbo-scan uitgevoerd. In november 2000 is een oriënterend onderzoek voor een risico-inventarisatie m.b.t. gebouwgebonden zaken voor het gehele Smedinghuiscomplex ( w.o. klimaat, verlichting, brandveiligheid, kantoormeubilair) onder begeleiding van de arbocoördinatoren van RDIJ en RIZA gestart. Ook zaken uit de arbo-scan van 1998 zijn hierin meegenomen.. Periodiek Arbeid Gezondheidskundig Onderzoek.(PAGO) In 1999 werd bij 176 medewerkers een periodiek onderzoek verricht: 60 laboratorium-medewerkers, 32 managers, 4 chauffeurs, 9 ademluchtdragers en 71 kantoor-medewerkers. Bij een aantal medewerkers bleek een werkplekonderzoek noodzakelijk i.v.m. klachten van nek, rug,arm of ogen. Bij 42 oudere medewerkers die geen specifieke gezondheidsrisico s lopen, werd een algemeen medisch onderzoek verricht. Hierbij werden risicofactoren voor hart en vaatziekten het meest aangetroffen. Voor het jaar 2000 was geen PAGO verplicht of afgesproken

2 2 Ongevallen en Beroepsziekten. In 1999 zijn er 2 ongevallen gemeld. Het betrof hier een val in de gang van het laboratorium en een ongeval bij het zagen in de werkplaats In 2000 zijn er 5 ongevallen gemeld; het betrof hier twee ongevallen met glazen deuren in de nieuwbouw, 1 ongeval met een vergadertafel en 2 ongevallen op het laboratorium. Er is inmiddels opdracht gegeven de glazen deuren van strips te voorzien en de vergadertafels zijn vastgezet. De twee ongevallen in het laboratorium behoefden geen extra maatregelen. Door de Arbo Management Groep wordt i.h.k.v. de verplichting volgens de Arbowet melding gemaakt van (vermoede) beroepsziekten aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCv.B) en aan het RIZA. Er werden in het jaar 2000 in 24 situaties mogelijke beroepsziekten gemeld waarvan 8 vrijwel zeker. De meeste beroepsziekten betreffen het beeldschermwerk. Ziekteverzuimbeleid. Het ziekteverzuimpercentage bedroeg in ,1% en is gestegen t.o.v (4,7%) De meeste klachten betroffen koorts, klachten van de luchtwegen en moeheid. 5% van de klachten waren werkgerelateerd waarbij teveel werk als item werd aangegeven. De oorzaak van het toegenomen verzuimpercentage is echter te wijten aan de forse toename van het aantal langdurig zieken bij vrijwel alle afdelingen. Psychische klachten kwamen het meeste voor. Bij 14% werd de langdurige uitval voornamelijk veroorzaakt door problemen in de werksituatie. Het aantal RSI gevallen bleef gelijk Het ziekteverzuimpercentage over 2000 bedroeg 7,1% en is dus gestegen t.o.v (6,1%) In 2000 waren er meer mensen die uitvielen door moeheid.(17%) Er werd in 2000 een duidelijke toename t.o.v van psychische klachten geconstateerd. Het aantal (mogelijke) beroepsziekten is hoog t.w. 24. Deze betreffen voornamelijk beeldschermwerk. Nadere informatie is terug te vinden in het Sociaal Jaarverslag over 1999 en 2000.

3 3 Bedrijfsmaatschappelijk Werk. In 1999 heeft zo n 8,5% van de medewerkers om advies gevraagd van de bedrijfsmaatschappelijk werkster. Een derde deel ging puur over het werk terwijl de helft van de hulpvragen een combinatie was van werk- en prive-problemen In 2000 was er een lichte stijging van de hulpvragen met 0,06 %. Het aantal vragen m.b.t. het werk is gedaald (3,2%) en de combinatie-problemen licht gestegen (1,2%) Meer informatie is opgenomen in het Sociaal Jaarverslag over 1999 en Arbo- en Milieuzorg Team In 1999 is het AMT 4x bij elkaar geweest en in 2000 slechts 2 x. Dit laatste is veroorzaakt doordat in de eerste helft van 2000 de definitieve verhuizing in gang werd gezet. De navolgende onderwerpen zijn aan de orde geweest: werkdruk onderzoek biofeedback, Plan van Aanpak voor 2000 start van opzet tot milieuzorg-systeem grootschalig werkplekonderzoek bij hoofdafdeling IM. Werkdruk Zoals gezegd wordt er meer aandacht gevraagd voor het onderdeel werkdruk Uit de resultaten van het medewerkers tevredenheidsonderzoek (MTO),uitgevoerd door Iseo marketing research in het najaar van 2000, blijkt dat de werkdruk slechts door 51% van de medewerkers als passend ervaren wordt. 43% van de medewerkers vindt de werkdruk gemiddeld (veel) te hoog. De werkdruk is de afgelopen twee jaar het meest toegenomen onder leidinggevenden van projecten en het minst onder de niet-leidinggevenden Deze cijfers lijken te wijzen op een (te) hoge werkdruk voor meer dan 2/5 van de medewerkers. Gezien het belang dat het Ministerie van Verkeer en Waterstaat hieraan geeft en naar aanleiding van bovengenoemde resultaten zijn de volgende acties in gang gezet: Bij de afdeling WSR te Arnhem is in augustus 2000 een onderzoek inzake Preventie werkdruk afgerond.dit onderzoek betrof o.a. een participatief onderzoek naar oorzaken van werkdruk, een op individuele medewerkers gericht persoonlijkheids-onderzoek en het geven van ondersteuning aan medewerkers bij het bedenken en uitvoeren van een actieplan. Men is in 2000 reeds gestart met het houden van ontwikkelgesprekken en het geven van begeleiding hierbij d.m.v. een ontwikkelcentrum. Er zijn twee onderzoeken gestart in 2000 inzake weerbaarheid en stijl leidinggeven, uitgevoerd door stagiaires Er worden competentieprofielen voor functies opgesteld.

4 4 VESTIGING LELYSTAD Algemeen In het voorjaar van 2000 heeft de verhuizing van het pand Maerlanthuis naar de nieuwbouw bij het Smedinghuis plaatsgevonden. Het betrof circa 300 personen. Naar aanleiding van de verhuizing kwamen er vele algemene vragen over de werkplekken en ruimteverdeling. In de loop van 2000 zijn de acties om een voltooingsverklaring en gebruiksvergunning te verkrijgen geintensiveerd. Risico Inventarisatie en Evaluatie /Gebouwgebonden zaken Voor het RIZA zijn er in 1999 en 2000 geen risico-inventarisaties en evaluaties uitgevoerd. Voor het nieuwbouwproject was er in 1998 wel een arbo-scan opgesteld. In november 2000 is een oriënterend onderzoek voor een risico-inventarisatie en evaluatie m.b.t. gebouwgebonden zaken ( klimaat, verlichting, brandveiligheid, kantoormeubilair e.d.) voor het gehele Smedinghuiscomplex opgestart. Dit project wordt gezamenlijk begeleid door de arbo-coördinatoren van RDIJ en RIZA. De uitvoeringsfase zal in 2001 geschieden. Legionella preventie In juli 2000 heeft er eenmalig microbiologisch onderzoek betreffende het koelsysteem in het Smedinghuis plaatsgevonden. Er zijn geen legionella bacteriën aangetroffen. Werkplekonderzoeken In 1999 hebben er in totaal 28 werkplekonderzoeken plaatsgevonden In 2000 heeft er een grootschalig werkplekonderzoek plaatsgevonden bij de hoofdafdeling IM. Het betrof hier 102 werkplekken. Tevens werd er voorlichting gegeven over een juiste werkhouding. Door de medewerkers werd hierop positief gereageerd. Naar aanleiding hiervan werden er diverse stoelen gerepareerd of vervangen. Ook moesten er documenthouders aangeschaft worden. Bij de rest van de het RIZA zijn nog eens 27 individuele werkplekonderzoeken uitgevoerd. Met ingang van 2001 zijn er centraal door Directie Facilitaire Zaken contracten gesloten met nieuwe leveranciers voor kantoormeubilair en kantoorwerktafels Beeldschermbrillen/Veiligheidsbrillen In 1999 zijn er 6 vergoedingen verstrekt voor beeldschermbrillen. In 2000 waren dit 7 vergoedingen.

5 5 Er dient een advies van het AMG gevraagd te worden alvorens tot aanschaf en toekennen van een vergoeding kan worden overgegaan. Nadere informatie kan men bij de Arbo-coördinator krijgen. Voor het aanschaffen van veiligheidsbrillen kan men nadat de direct leidinggevende accoord is gegaan, contact opnemen met de Arbo-coördinator. Daar liggen formulieren klaar die bij de aanvraag gebruikt moeten worden. Bedrijfshulpverlening Begin 2000 is door Copla Consultants een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie uitgevoerd betreffende het bedrijfsnoodplan en bedrijfshulporganisatie Smedinghuiscomplex. Besloten is te komen tot een gezamenlijke bedrijfshulpverleningsorganisatie van RIZA en RDIJ. Dit heeft in het najaar van 2000 geresulteerd in het opstellen van een stappenplan en het schrijven van aanvullende deelplannen op het reeds bestaande bedrijfsnoodplan van RDIJ Bij RDIJ was dit plan reeds door het DT en OR goedgekeurd De deelplannen omvatten organigram, instructies personeel,ontruimingsplan en interne BHV-procedures. Deze deelplannen zijn in november 2000 ter goedkeuring aan het Directieteam RIZA aangeboden. I.v.m. vragen is de besluitvorming aangehouden tot maart Intussen zijn voorbereidingen voor verdere invulling van de BHV-organisatie voortgezet. In het najaar 2000 is tevens het overleg met Rijksgebouwendienst geintensiveerd i.v.m. nazorg nieuwbouw. Alle acties zijn gericht op het verkrijgen van een gebruiksvergunning. Ook heeft de preventie-officier van de Brandweer Lelystad meerdere malen een bezoek gebracht in het Smedinghuiscomplex voor advisering. Fitness In 2000 namen 128 medewerkers deel aan bedrijfsfitness Kantoorinnovatie Binnen het RIZA is in 2000 bij de hoofdafdeling Inrichting en Herstel een pilot opgestart inzake kantoorinnovatie. Een advies inzake ruimteverdeling is door het AMG gegeven Tevens zal nog een advies inzake veiligheid aan de hand van de laatst ontvangen tekeningen via de arbo-coördinator en Hoofd BHV aan de Brandweer Lelystad gevraagd worden. Rookbeleid.

6 6 Medio 2000 heeft de Ondernemingsraad van het RIZA gevraagd naar de stand van zaken m.b.t. rookbeleid. Het rookbeleid is sinds 1998 wettelijk aangescherpt. Gevraagd werd aan Hoofd Facilitaire Dienst actie te ondernemen om te komen tot duidelijke gedragsregels en richtlijnen/afspraken inzake roken op de werkplek en verblijfsruimten. Door de Arbo-coördinator van RDIJ was reeds in 1998 een aanzet gegeven om het rookbeleid in het Smedinghuis geintroduceerd en krijgen en hiervoor een stappenplan vast te stellen. In 2000 is er wel nagedacht over het rookbeleid maar tot dit heeft niet geleid tot beleidsvorming of concrete acties. VESTIGING ARNHEM Algemeen Er is door de nieuwe Arbo-coördinator een kennismakingsbezoek gedaan in november Met medewerkers is gesproken over de inrichting en verdeling/benutting van de werkruimten. Nader advies in 2001 is noodzakelijk. Er heeft in 2000 door het AMG (Arbo Management Groep) een onderzoek plaatsgevonden inzake preventie werkdruk bij de afdeling WS Rivieren. Dit bestond uit een dagprogramma, een individueel onderzoek naar werkstress a.h.v. een persoonlijkheids-vragenlijst, het opmaken van een afdelingsprofiel en het ondersteunen van de medewerkers bij het bedenken en uitvoeren van een actieplan. Aanleiding tot dit onderzoek was dat bij oorzaken van het ziekteverzuim werkdruk als oorzaak werd aangegeven. Fitness De medewerkers van de vestiging Arnhem participeren in het fitness-programma van Directie Oost. Gemiddeld doen 3 medewerkers van het RIZA mee aan dit programma. VESTIGING DORDRECHT Algemeen In de loop van het jaar 2000 zijn de plannen voor verhuizing van Duivelseiland naar een kantoorpand aan de Laan van de Verenigde Naties in Dordrecht concreter geworden en tot uitvoering gekomen. In november 2000 zijn de 30 medewerkers van WST verhuisd. De volgende acties hebben plaatsgevonden: Aanpassingen en aanschaf van nieuw meubilair heeft plaatsgevonden

7 7 Er is een contract gesloten m.b.t. de catering (SAB) en Er is een opdracht tot het plaatsen van een fietsenstalling uitgevoerd. Voor de ingebruikname is er een uitgebreide meting inzake sterkte van de elektromagnetische velden afkomstig van zendinstallaties door TNO in opdracht van het AMG uitgevoerd en heeft rapportage naar Hoofd WS en OR en hoofd Facilitaire Dienst plaatsgevonden. MEETSTATION LOBITH/BIMMEN Door de nieuwe Arbo-coördinator is in het najaar van 2000 een bezoek gebracht aan het meetstation. Hierbij kwam de samenwerking met de medewerkers van het Landesumweltamt für Nordrhein Westfalen aan de orde. Er is een vervolg afspraak gemaakt voor begin 2001 voor advisering over Arbo-zaken in het kantoorpand in Bimmen. MEETSTATION EIJSDEN In juli van 2000 is er door medewerkers van EMP en IMM een eenmalig microbiologsich onderzoek inzake het koelsysteem verricht. Naar aanleiding van de rapportage d.d. 15 september 2000 bleek extra aandacht noodzakelijk. Er is onmiddellijk actie ondernomen nl: op 18 september 2000 is de centrale airco buiten bedrijf gesteld en is het condenswater inclusief het eventuele zwevende stof direct verantwoord verwijderd. om het condenswater direct af te voeren naar een waterbak die op de riolering afwatert zal een kleine doorvoer gemaakt worden (actie voorjaar 2001)

8 8 BEDRIJFS INTERNE MILIEUZORG Algemeen Zoals in de inleiding vermeld is door omstandigheden geen jaarverslag over 1999 opgemaakt. In dit verslag zijn de belangrijkste zaken over 1999 en 2000 opgenomen. In 1999 is er een eerste aanzet geven om te komen tot een milieuzorgsysteem. Een milieuzorgsysteem is een samenhangend geheel van beleidsmatige, organisatorische en administratieve maatregelen, gericht op de beheersing en vermindering van de milieubelasting binnen een organisatie. Als eerste is er een milieubeleidsverklaring opgesteld en door het DT goedgekeurd. Met de OR is overleg gehouden inzake de certificering van het systeem. Instelling en werkzaamheden stuurgroep en projectgroep De instelling van een stuurgroep en projectgroep Bedrijf Interne Milieuzorg heeft een grote impuls gegeven. De Projectgroep is medio 2000 aan de slag gegaan met het opstellen van een Handboek Milieuzorg en het schrijven van procedures. Hiermee is goede vordering gemaakt. Er is een planning gemaakt dat het gehele project eind 2001 afgerond zal zijn. De bezetting van de projectgroep heeft enige tegenslag ondervonden doordat mensen niet meer inzetbaar waren en opvolgers nog niet benoemd waren. De stuurgroep is in de loop van 2000 een drietal keer bijeen geweest en heeft zich voornamelijk bezig gehouden met het begeleiden van het project, het inhuren van deskundig ondersteuning en het plannen van toekomstige stappen. Naleving wet- en regelgeving. De projectleider Bedrijfs Interne Milieuzorg heeft opdracht gegeven aan bureau Haskoning om een overzicht te maken van wettelijke en andere eisen en naleving van wet- en regelgeving. Dit heeft geresulteerd in een uitgebreid rapport Hierin is opgenomen een prioriteitenstelling inzake te nemen maatregelen. Deze prioriteitenstelling zal een onderdeel zijn van het milieuprogramma van 2001 en verder.

9 9 Facilitaire Milieuzorg In het najaar van 2000 heeft de Directie Facilitaire Zaken van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een nulmeting laten uitvoeren inzake de stand van zaken m.b.t. facilitaire milieuzorg. Het RIZA heeft hieraan meegedaan in samenwerking met Directie IJsselmeergebied aangezien sinds de zomer 2000 beide bewoners zijn van het Smedinghuiscomplex. Als positieve punten kwamen naar voren: de nieuwe locatie van het RIZA met de daarin meegenomen milieuaspecten de goede aandacht voor energie en afval Als minder positieve punten werden genoemd de nog niet structurele organisatie van milieuzorg thema s papier, vervoer en inkoop scoren slecht Over het algemeen scoort het RIZA net boven het gemiddelde m.b.t. milieuzorg en milieumaatregelen. De belangrijkste aanbevelingen zijn: het structureel opzetten van de organisatie van milieuzorg en milieuzorgsysteem, verbeteren van de communicatie, draagvlak en gedrag.

Risico-Inventarisatie en Evaluatie ( R.I.& E) Smedinghuiscomplex

Risico-Inventarisatie en Evaluatie ( R.I.& E) Smedinghuiscomplex 1 ARBO PLAN VAN AANPAK 2001/ 2002 EN VERDER INLEIDING. In de vergaderingen van het Arbo Milieuzorg Team (AMT) van november 2000 is gesproken over het Jaarverslag en Plan van Aanpak inzake ARBO aangelegenheden.

Nadere informatie

Jaarplan Arbo en Interne milieuzorg werkdocument X

Jaarplan Arbo en Interne milieuzorg werkdocument X Jaarplan Arbo en Interne milieuzorg 998 werkdocument 98.37X Inhoudsopgave Pagina. Algemeen (alle RIZA-vestigingen) 3. Het Inspectie Plus Pakket (IPP) 3. Instructie, Voorlichting en Onderricht. 3.3 Laboratoria

Nadere informatie

RSI beleid NIKHEF RSI beleid NIKHEF

RSI beleid NIKHEF RSI beleid NIKHEF Arbocatalogus Nikhef Nummer RSI0004V1SVM Versie 1 Bestandsnaam: Arbo-management Occupational Health & Safety RSI beleid NIKHEF RSI beleid NIKHEF blz. 2 t/m 6 Inleiding blz. 2 Beschrijving problematiek

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat

Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Ri ksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling RIZA In dit werkdocument wordt de visie van de auteur(s)

Nadere informatie

Plan van Aanpak Ziekteverzuim DCO 2003. 3 februari 2003

Plan van Aanpak Ziekteverzuim DCO 2003. 3 februari 2003 abcdefgh Plan van Aanpak Ziekteverzuim DCO 2003 3 februari 2003 Inhoudsopgave........................................................................................ 1. Inleiding 3 2. Evaluatie Plan van

Nadere informatie

Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013

Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013 Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013 Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013 Ronald Govers Mei 2013 Vastgesteld directie d.d. 4 juni 2013 2 Arbo jaarverslag 2012 Index 1. Inleiding blz.

Nadere informatie

MeetUp Verzuim. Draag bij aan de aanpak van verzuim! INZICHTEN & AANPAK! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN

MeetUp Verzuim. Draag bij aan de aanpak van verzuim! INZICHTEN & AANPAK! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN MeetUp Verzuim INZICHTEN & AANPAK! Draag bij aan de aanpak van verzuim! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN Inleiding Het (langdurig) verzuim in de VVT stijgt de laatste paar jaar gestaag. De sociale partners

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2012

Sociaal Jaarverslag 2012 Sociaal Jaarverslag 2012 2 Inhoudsopgave 1 MEDEWERKERS IN BEELD... 4 1.1 PERSONEELSBESTAND... 4 1.2 FORMATIE EN LEEFTIJD... 5 1.3 LEEFTIJDSOPBOUW... 5 1.4 VERHOUDING MANNEN/VROUWEN... 6 2 WELZIJN... 7

Nadere informatie

Checklist RSI-preventiebeleid

Checklist RSI-preventiebeleid Checklist RSI-preventiebeleid Onderwerp Informatie/ knelpunt? Prioriteit Inzicht 1. Verzuimgegevens Wat is het verzuimpercentage in uw organisatie? Hebt u inzicht in de verzuimoorzaken? Zo ja, is bekend

Nadere informatie

Vraag 1: De samenwerkingsvorm/overlegvorm inzake het arbobeleid tussen de directie en het personeel

Vraag 1: De samenwerkingsvorm/overlegvorm inzake het arbobeleid tussen de directie en het personeel Bijlage 3. Arbojaarverslag 2007, artikel 10 van de Arbowet Vraag 1: De samenwerkingsvorm/overlegvorm inzake het arbobeleid tussen de directie en het personeel De samenwerkings- c.q. overlegvorm tussen

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2013

Sociaal Jaarverslag 2013 Sociaal Jaarverslag Inhoudsopgave 1. Medewerkers in beeld 1.1. Personeelsbestand 1.2. Formatie en leeftijd 1.3. Leeftijdsopbouw 1.4. Verhouding mannen/vrouwen 2. Welzijn 3. Mobiliteit 4. Personeelsbeheer

Nadere informatie

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Voorbeelden van goede praktijken van gemeenten in de aanpak van beeldschermwerk Inhoudsopgave 6 3 2 6 Preventieve zorg, gedeelde verantwoordelijkheid bij gemeente

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag De belangrijkste ontwikkelingen en cijfermatige trends over 2014

Sociaal jaarverslag De belangrijkste ontwikkelingen en cijfermatige trends over 2014 Samenvatting De daling van de bezetting bij gemeenten heeft in 2014 doorgezet, dit is ook in onze organisatie het geval. Deze trend is binnen gemeenteland ook zichtbaar. Bij vertrek van medewerkers worden

Nadere informatie

taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden vast te leggen voor de bij hem in dienst zijnde werknemers;

taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden vast te leggen voor de bij hem in dienst zijnde werknemers; A. Arbo-beleid. De Arbo-wet stelt als eis dat de werkgever zijn ondernemingsbeleid zodanig inricht, dat rekening wordt gehouden met de veiligheid, gezondheid en welzijn van de werknemers. Dat dit ook geldt

Nadere informatie

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Doel Initiëren, coördineren, stimuleren en bewaken van Arbo- en Milieuwerkzaamheden binnen een, binnen de bevoegdheid van de leidinggevende,

Nadere informatie

Advies: Instemmen met de Raadsinformatiebrief over ziekteverzuimaanpak

Advies: Instemmen met de Raadsinformatiebrief over ziekteverzuimaanpak VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: M. Walboomers Tel nr: 8858 Nummer: 16A.00296 Datum: 22 maart 2016 Team: CP Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: M. van Kruijsbergen N.a.v. (evt. briefnrs.):

Nadere informatie

Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid TITELPAGI NA. Hollen. Stilstaan bij Werkdruk. dát maakt zorg beter.

Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid TITELPAGI NA. Hollen. Stilstaan bij Werkdruk. dát maakt zorg beter. Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid TITELPAGI NA Hollen Stilstaan bij Werkdruk dát maakt zorg beter Anita Hertogh Waarom is Zorg en Welzijn een van de prioritaire sectoren voor

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag Milieudienst West-Holland

Sociaal Jaarverslag Milieudienst West-Holland Sociaal Jaarverslag Milieudienst West-Holland Inhoudsopgave MEDEWERKERS IN BEELD... 3 PERSONEELSBESTAND... 3 FORMATIE EN LEEFTIJD... 3 LEEFTIJDSOPBOUW... 4 VERHOUDING MANNEN/VROUWEN... 4 WELZIJN... 5 MOBILITEIT...

Nadere informatie

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL 1 Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden.

Nadere informatie

Energie Management Plan 2015

Energie Management Plan 2015 Energie Management Plan 2015 Bijlage bij het KAM jaarplan 2015 Voorlopig Versie 1.0 VBG 2015-09 22 Energie Management Plan 2015 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave Energie Management Plan 2015 1 Veiligheid 2

Nadere informatie

Handboek Personeelsmanagement

Handboek Personeelsmanagement Handboek Personeelsmanagement Hoofdstuk 8 : ARBO Onderwerp : Melding (bijna) bedrijfsongevallen, agressie en geweld en (mogelijke) beroepsziekten. Datum : 1 augustus 2006 Versie : 1.0 Autorisatie : RvB,

Nadere informatie

Rapport Inspectie Arbeidsomstandigheden

Rapport Inspectie Arbeidsomstandigheden Rapport Inspectie Arbeidsomstandigheden School: PCSS voor basisonderwijs De Arend Vestiging: Nunspeet Beschrijving: Protestants Christelijk Speciale School voor Basisonderwijs Onderzoek: drs. P.A. de Kloe

Nadere informatie

Pesten. Wie heeft welke rol

Pesten. Wie heeft welke rol Pesten Wie heeft welke rol Wat zegt de wet Doelvoorschriften t.a.v. PSA Psychosociale arbeidsbelasting Seksuele intimidatie Agressie en geweld Pesten Discriminatie Werkdruk Werkgever verplicht beleid te

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Arbo en veiligheid

Branchetoetsdocument: Arbo en veiligheid pagina van 5 Branchetoetsdocument: Arbo en veiligheid Versie 4. VERVALLEN - Vervangen door RI&E en Preventiemedewerker (alle branche) Deelbranche(s) Camper en Caravan Algemene beschrijving & doelstelling

Nadere informatie

Arbo en de rechten van de OR

Arbo en de rechten van de OR Arbo en de rechten van de OR In de Arbowet zijn verplichtingen voor de werkgever en plichten en rechten voor de werknemer vastgelegd. De achtergrondfilosofie van de Arbowet is eenvoudig: de werkgever moet

Nadere informatie

Organisatie Arbo en Milieu bij de Universiteit Leiden

Organisatie Arbo en Milieu bij de Universiteit Leiden De Demingcyclus als hulpmiddel bij risicobeheersing A. Noort, J.H.W. Maasen Adres : Interne Arbodienst Universiteit Leiden, Postbus 9500, 2300 RA Leiden e-mail : a.noort@arbodienst.leidenuniv.nl Organisatie

Nadere informatie

Stafpersoneel / leidinggevenden / technici

Stafpersoneel / leidinggevenden / technici Stafpersoneel / leidinggevenden / technici Onder stafpersoneel / leidinggevenden / technici (hierna stafpersoneel) vallen meerdere beroepen. Veel administratief, calculatie- en voorbereidend werk is geautomatiseerd.

Nadere informatie

Personeelsgegevens. Totaal aantal medewerkers

Personeelsgegevens. Totaal aantal medewerkers Inleidende tekst voor Sociaal Jaarverslag 2012 op Internet: De hier gepubliceerde personeelsgegevens en verzuimcijfers zijn een aanvulling op de verslaglegging over personeel in het Geïntegreerd Jaardocument.

Nadere informatie

Risico Inventarisatie & Evaluatie. PVH Europe B.V. Europees distributie centrum PVH Venlo

Risico Inventarisatie & Evaluatie. PVH Europe B.V. Europees distributie centrum PVH Venlo Risico Inventarisatie & Evaluatie PVH Europe B.V. Europees distributie centrum PVH Venlo Februari 2017 Samenvatting In december 2016 is door de Saasen Groep een risico-inventarisatie en evaluatie (nader

Nadere informatie

Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden

Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden Frank Rijshouwer Hogere Veiligheidskundige 20 juni 2006 1 Arbowetgeving Arbeidsomstandighedenwet Arbeidsomstandighedenbesluit Arbeidsomstandighedenregeling Arbo-

Nadere informatie

Arbo Jaarverslag 2013 & Arbo Jaarplanning 2014

Arbo Jaarverslag 2013 & Arbo Jaarplanning 2014 Arbo Jaarverslag 2013 & Arbo Jaarplanning 2014 R. Govers Spaarnelanden nv Arbo jaarverslag 2013 & Arbo Jaarplanning 2014 Datum Mei 2014 Revisie Opdrachtgever Directie Spaarnelanden nv Samenstelling en

Nadere informatie

Mededeling aan het AB

Mededeling aan het AB HRM Algemeen Fout! Ongeldige bes tandsnaam. Mededeling aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. mmwjan/2017.07722 Onderwerp Analyse ziekteverzuim; aanpak inhuur naar vast. Agendapuntnr. 3.5 AB-vergadering

Nadere informatie

7. Arbodeskundige(n) en arbodienst

7. Arbodeskundige(n) en arbodienst Handboek Ondernemingsraad en Personeelsvertegenwoordiging Inhoudsopgave 7. Arbodeskundige(n) en arbodienst... 1 7.1 Wat is een arbodeskundige?... 3 7.2 Wie toetst en geeft advies over de RI&E?... 3 7.3

Nadere informatie

Arbeidsomstandigheden

Arbeidsomstandigheden t b r o n s e k Arbeidsomstandigheden T Inleiding Wettelijke regels Veiligheid, gezondheid en welzijn Rechten en plichten Uitvoering arbobeleid Inleiding Johan ter Veer, administratief medewerker bij blikfabriek

Nadere informatie

Helger Siegert. Agenda

Helger Siegert. Agenda Stand van Zaken Arbeidsomstandigheden www.molens.nl en www.molen.pagina.nl Helger Siegert 1 Agenda Introductie Uitgangspunten Veranderingen in de wet Discussie 2 1 Arbeidsomstandigheden Wat is aandacht

Nadere informatie

Toetsing Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) BS De Klimop

Toetsing Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) BS De Klimop Toetsing Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) BS De Klimop Locatie Rembrandtstraat Ad (A.A.M.) van Zundert Consultant veiligheidskunde Paraaf: ad.van.zundert@arboned.nl 06-46015528 Email sales support:

Nadere informatie

Arbobeleid. Titus Terwisscha van Scheltinga

Arbobeleid. Titus Terwisscha van Scheltinga Arbobeleid Titus Terwisscha van Scheltinga Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en PSA Veiligheid: Machineveiligheid Brandpreventie en bestrijding Vluchtwegen en nooduitgangen Veilige machines en installaties

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2011

Sociaal Jaarverslag 2011 Sociaal Jaarverslag Vastgesteld in het dagelijks bestuur van 16 april 2012 Versie april 2012 2 Inhoudsopgave 1 MEDEWERKERS IN BEELD... 5 1.1 PERSONEELSBESTAND...5 1.2 FORMATIE EN LEEFTIJD...6 1.3 LEEFTIJDSOPBOUW...6

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag De belangrijkste ontwikkelingen en cijfermatige trends over 2013

Sociaal jaarverslag De belangrijkste ontwikkelingen en cijfermatige trends over 2013 Samenvatting Net zoals vorig jaar zijn de ontwikkelingen op personeelsgebied in lijn van de voorgaande jaren. Zo blijven we op gebied van instroom van nieuwe medewerkers achter bij het landelijk gemiddelde

Nadere informatie

Arbo-/preventieplan FM-team bedrijf ABC 2006-2011

Arbo-/preventieplan FM-team bedrijf ABC 2006-2011 Arbo-/preventieplan FM-team bedrijf ABC 2006-2011 Onderwerp/Doelstelling 1 Ziekteverzuim Ziekteverzuimpercentage is 5,5% en meldingsfrequentie naar landelijk gemiddelde Activiteit/ maatregel Uitvoeren

Nadere informatie

Beroepsziekten, wat kan je er mee als veiligheidskundige? Drs.ing. Jolanda Willems MBA Drs. Rik Menting bedrijfsarts PreventPartner

Beroepsziekten, wat kan je er mee als veiligheidskundige? Drs.ing. Jolanda Willems MBA Drs. Rik Menting bedrijfsarts PreventPartner Beroepsziekten, wat kan je er mee als veiligheidskundige? Drs.ing. Jolanda Willems MBA Drs. Rik Menting bedrijfsarts PreventPartner Voorstellen (1) Gecertificeerd arbeidshygiënist/toxicoloog, ook opgeleid

Nadere informatie

Beleid beeldschermwerk

Beleid beeldschermwerk beeldschermwerk Oktober 2006 Maart 2006 Opgesteld door F. van de Ven, smedewerker Arbo & Milieu i.o. S. Mesu, apotheker Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 VOORLICHTING EN INSTRUCTIE... 3 3 INRICHTING WERKPLEKKEN...

Nadere informatie

GEBASEERD OP DE VERZUIMGEGEVENS OVER 2018

GEBASEERD OP DE VERZUIMGEGEVENS OVER 2018 arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo PAPER ZIEKTEVERZUIM HBO 2019 GEBASEERD OP DE VERZUIMGEGEVENS OVER 2018 ZIEKTEVERZUIM HBO 2019 GEBASEERD OP DE VERZUIMGEGEVENS OVER 2018 Jaarlijks brengt Zestor, op

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4)

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4) Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4) Inhoudsopgave Inleiding... 3 Oriënterende opdracht 1: De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden... 4 Oriënterende opdracht

Nadere informatie

Stafpersoneel/ leidinggevenden/ technici

Stafpersoneel/ leidinggevenden/ technici Stafpersoneel/ leidinggevenden/ technici Onder stafpersoneel / leidinggevenden / technici (hierna stafpersoneel) vallen meerdere beroepen. Veel administratief, calculatie- en voorbereidend werk is geautomatiseerd.

Nadere informatie

Praktische handleiding opzetten RSI-preventiebeleid

Praktische handleiding opzetten RSI-preventiebeleid Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 RSI-preventiebeleid... 3 1.1 Stap 1: Problematiek in kaart brengen... 4 1.2 Stap 2: Prioriteiten stellen... 5 1.3 Stap 3: Plan van aanpak... 7 2 Evalueren... 9 1 Inleiding

Nadere informatie

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E.

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden

Nadere informatie

Analyse Ziekteverzuim

Analyse Ziekteverzuim Analyse Ziekteverzuim Jaaroverzicht 2013 In het Agrarisch en Groen Bedrijf pagina 1 SAZAS HELPT U VERDER! SAZAS HELPT U VERDER! pagina 2 1. INLEIDING Voor u ligt de analyse ziekteverzuim over het kalenderjaar

Nadere informatie

Feitelijke informatie In de bijlage treft u het sociaal jaarverslag over 2015 aan. Dit betreft een cijfermatige analyse van de gegevens over 2015.

Feitelijke informatie In de bijlage treft u het sociaal jaarverslag over 2015 aan. Dit betreft een cijfermatige analyse van de gegevens over 2015. Zaaknummer 00466517 Onderwerp 2015 Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Jaarlijks wordt het sociaal jaarverslag opgemaakt waarmee verantwoording wordt afgelegd over de gemeentelijke bedrijfsvoering.

Nadere informatie

Hoe kunnen we leren van ongevallen, klachten en signalen?

Hoe kunnen we leren van ongevallen, klachten en signalen? Hoe kunnen we leren van ongevallen, klachten en signalen? Ministerie van SZW Inspectie SZW Jan Romp Leo Vogelaar Favoriete plannen deelnemers uit sessie 7/9/2017 Analyse van oorzaken van ongevallen. Analyse

Nadere informatie

STEP WerkPlekAnalyse bij

STEP WerkPlekAnalyse bij STEP WerkPlekAnalyse bij Inleiding De STICHTING ERGONOMIE & PREVENTIE (STEP) is gevraagd de werkplek van mevrouw G. te analyseren, risicofactoren te inventariseren en advies te geven over een optimale

Nadere informatie

Protocol Bedrijfsnoodplan en bedrijfshulpverlening

Protocol Bedrijfsnoodplan en bedrijfshulpverlening Bedrijfsnoodplan en Nederlandse Vereniging van Dierentuinen Postbus 15458 1001 ML Amsterdam 020 5246080 Info@nvddierentuinen.nl Versie D2 van juni 2012 1. Inleiding Dierenparken moeten zijn voorbereid

Nadere informatie

1. INLEIDING PLAN VAN AANPAK... 3

1. INLEIDING PLAN VAN AANPAK... 3 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 2. PLAN VAN AANPAK... 3 3. ORGANISATIE... 6 3.1 KERNACTIVITEITEN... 6 3.2 FUNCTIEGERELATEERDE RISICO S... 6 3.3 BIJZONDERE GROEPEN... 7 4. RI&E BELEID... 8 4.1 ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN...

Nadere informatie

SAMENVATTING RESULTATEN EINDEVALUATIEONDERZOEK

SAMENVATTING RESULTATEN EINDEVALUATIEONDERZOEK SAMENVATTING RESULTATEN EINDEVALUATIEONDERZOEK ARBO CONVENANT 2003-2006 TNO-RAPPORT Inleiding De resultaten zijn bekend In het voorjaar van 2003 hebben werkgevers, werknemers en het Ministerie van Sociale

Nadere informatie

OR EN WERKDRUK VAN AANDACHT NAAR ACTIE BIJ DE AANPAK VAN WERKDRUK 25 MAART 2019 OR PLATFORM TRANSPORT EN LOGISTIEK

OR EN WERKDRUK VAN AANDACHT NAAR ACTIE BIJ DE AANPAK VAN WERKDRUK 25 MAART 2019 OR PLATFORM TRANSPORT EN LOGISTIEK OR EN WERKDRUK VAN AANDACHT NAAR ACTIE BIJ DE AANPAK VAN WERKDRUK VRAGENLIJSTJE: MEE EENS OF MEE ONEENS? 1. Op mijn werk wordt voldoende aandacht besteed aan het voorkomen van werkdruk. 2. Er is op het

Nadere informatie

Arbo- en Milieudienst

Arbo- en Milieudienst Arbo- en Milieudienst KANS B.Groenenberg, bedrijfsarts 19 november 2013 1 KANS - Wat is KANS? - Welke factoren kunnen KANS veroorzaken? - Wat kan de medewerker doen bij KANS? - Wat kan de PAM doen bij

Nadere informatie

KANS door beeldschermwerk

KANS door beeldschermwerk Voorkomen is beter dan genezen KANS door beeldschermwerk Erasmus Universiteit Rotterdam Risicofactoren Wat kun je er aan doen? Verschillende factoren spelen een rol bij de kans op het ontwikkelen van klachten.

Nadere informatie

Interne instructie Arbeidsinspectie. Beeldschermwerk. 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie beeldschermwerk 2.3 Inspectie 2.

Interne instructie Arbeidsinspectie. Beeldschermwerk. 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie beeldschermwerk 2.3 Inspectie 2. Interne instructie Arbeidsinspectie Beeldschermwerk INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie beeldschermwerk 2.3 Inspectie 2.4 Handhaving 3. ACHTERGRONDINFORMATIE 3.1

Nadere informatie

VERZUIMRAPPORT 2016 Een gezonde aanpak van verzuim.

VERZUIMRAPPORT 2016 Een gezonde aanpak van verzuim. 2016 VERZUIMRAPPORT 2016 Een gezonde aanpak van verzuim. Verzuimrapport Inleiding V oor u ligt het verzuimrapport over het kalenderjaar 2016. In dit rapport vindt u de kengetallen van het ziekteverzuim

Nadere informatie

ARBO. RISICO-INVENTARISATIE & EVALUATIE en PLAN VAN AANPAK GEMEENTELIJK GEBOUW WIGSTRAAT 1 & WERKPLEKKEN BUITENDIENSTMEDEWERKERS.

ARBO. RISICO-INVENTARISATIE & EVALUATIE en PLAN VAN AANPAK GEMEENTELIJK GEBOUW WIGSTRAAT 1 & WERKPLEKKEN BUITENDIENSTMEDEWERKERS. ARBO RISICO-INVENTARISATIE & EVALUATIE en PLAN VAN AANPAK GEMEENTELIJK GEBOUW WIGSTRAAT 1 & WERKPLEKKEN BUITENDIENSTMEDEWERKERS. Verantwoordelijke afdelingen: Beheer Openbare Ruimten (BOR) Gebouwenbeheer

Nadere informatie

5. Medewerkers en Organisatie 5.9 Arbobeleid Datum 12 februari 2013 Versie 5 Blad 1 van 8 ARBO BELEID

5. Medewerkers en Organisatie 5.9 Arbobeleid Datum 12 februari 2013 Versie 5 Blad 1 van 8 ARBO BELEID Blad 1 van 8 ARBO BELEID Blad 2 van 8 INHOUDSOPGAVE 1. UITGANGSPUNTEN ARBO-BELEID 3 1.1 Algemeen 3 1.2 De medewerkers in de peuterspeelzalen 3 1.3 Overige medewerkers 3 2. ORGANISATIE VAN HET ARBO-BELEID

Nadere informatie

ARBO BELEID. Krammer HE Brielle /

ARBO BELEID. Krammer HE Brielle / ARBO BELEID Krammer 8 3232 HE Brielle 0181-470467/68 0181-470469 Inleiding Op scholen vormen arbeidsomstandigheden een veel besproken onderwerp. De gezondheid en het welzijn van het personeel is vaak in

Nadere informatie

SOCIAAL JAARVERSLAG 2010

SOCIAAL JAARVERSLAG 2010 IN-, DOOR- EN UITSTROOM SOCIAAL JAARVERSLAG 2010 INSTROOM In 2010 zijn 12 nieuwe medewerkers bij de gemeente Heusden in dienst getreden. Het instroompercentage is sterk gedaald ten opzichte van 2009 en

Nadere informatie

Wat is de WAI: E.On Benelux afdeling AMM Kerntaken Ontwikkelen centrales Beheren centrales Onderhouden centrales ASSET & MAINTENANCE MANAGEMENT

Wat is de WAI: E.On Benelux afdeling AMM Kerntaken Ontwikkelen centrales Beheren centrales Onderhouden centrales ASSET & MAINTENANCE MANAGEMENT ASSET & MAINTENANCE MANAGEMENT E.On Benelux afdeling AMM Kerntaken Ontwikkelen centrales Beheren centrales Onderhouden centrales Doelen Voldoen aan veiligheid, milieu, kwaliteitseisen Optimaliseren kosten

Nadere informatie

Basisinspectiemodule FYSIEKE BELASTING Hand-armtaken (HARM)

Basisinspectiemodule FYSIEKE BELASTING Hand-armtaken (HARM) Basisinspectiemodule FYSIEKE BELASTING Hand-armtaken (HARM) Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de techniek en is geschreven voor intern gebruik bij de Inspectie SZW.

Nadere informatie

Arbeidsomstandigheden. Congres Transport van Afval 5 februari 2015 Marjolein Gobes

Arbeidsomstandigheden. Congres Transport van Afval 5 februari 2015 Marjolein Gobes Arbeidsomstandigheden Congres Transport van Afval 5 februari 2015 Marjolein Gobes De afvalbranche Wijzigingen per 1 juli 2015 > 60 miljoen ton afval per jaar +/- 15.000 werknemers Relatief hoog aantal

Nadere informatie

ZIEKTEVERZUIMBELEIDSPLAN O2A5. (mei 2009)

ZIEKTEVERZUIMBELEIDSPLAN O2A5. (mei 2009) ZIEKTEVERZUIMBELEIDSPLAN O2A5 (mei 2009) Voorwoord...3 1. Streven naar de landelijke norm van het ziekteverzuimpercentage...3 2. Streven naar een verlaging van het kort frequent ziekteverzuim...4 3. Verlaging

Nadere informatie

Invloed op arborisico s

Invloed op arborisico s Invloed op arborisico s Wettelijk kader en overleg Simon Troost Korte quiz Mag elke werknemer of alleen een specialist de RI&E uitvoeren? Moet de werkgever in geval van verzuim het advies van een bedrijfsarts

Nadere informatie

Voorbeeld-RI&E, met Plan van Aanpak (met dank aan ArboUnie Noordwest Nederland)

Voorbeeld-RI&E, met Plan van Aanpak (met dank aan ArboUnie Noordwest Nederland) Voorbeeld-RI&E, met (met dank aan ArboUnie Noordwest Nederland) De rapportage van een RI&E vindt meestal plaats in tabelvorm. Hierin komen de volgende onderdelen voor: Het onderwerp waar het risico betrekking

Nadere informatie

Bureau KAM/Arbo Waternet Deel RI&E Bodem- en Milieu Technologie

Bureau KAM/Arbo Waternet Deel RI&E Bodem- en Milieu Technologie Bureau KAM/Arbo Waternet Deel RI&E Bodem- en Milieu Technologie Datum inspectie mei 2010 Datum rapport 25 mei 2010 Sector Sector O&P/ sector Drinkwater Auditeur Henk Blaauw / Martin Hammer Opsteller Martin

Nadere informatie

Een fiets voor bijna niets. PLAN VAN AANPAK HELING FIETSEN BINNENSTAD-OOST

Een fiets voor bijna niets. PLAN VAN AANPAK HELING FIETSEN BINNENSTAD-OOST Een fiets voor bijna niets. PLAN VAN AANPAK HELING FIETSEN BINNENSTAD-OOST Concept 31-12-2008 Behoort bij Raadsvoorstel 98-2009 Inhoudsopgave 0. Management samenvatting 3 1. Inleiding 4 2. Projectopdracht

Nadere informatie

'Klein Arfman' Boerderijnummer: 195

'Klein Arfman' Boerderijnummer: 195 arverslag nuari 2015 - december 2015 'Klein Arfman' Boerderijnummer: 195 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Versie 4.1, maart 2011. Federatie Landbouw en Zorg Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

1. Arbowet: plichten van de werkgever

1. Arbowet: plichten van de werkgever Handboek Ondernemingsraad en Personeelsvertegenwoordiging Inhoudsopgave 1. Arbowet: plichten van de werkgever... 1 1.1 Pak risico s aan bij de bron... 2 1.2 Wat is psychosociale arbeidsbelasting (PSA)?...

Nadere informatie

Communicatieplan Milieu CO2-footprint en reductie. Safety Service Steenstraat BK Oldenzaal. Oldenzaal, 15 augustus Auteur: H.

Communicatieplan Milieu CO2-footprint en reductie. Safety Service Steenstraat BK Oldenzaal. Oldenzaal, 15 augustus Auteur: H. Communicatieplan Milieu CO2-footprint en reductie Safety Service Steenstraat 30 7571 BK Oldenzaal Oldenzaal, 15 augustus 2018 Auteur: H. Smit Geaccordeerd door: M.J. Visscher Algemeen Directeur C O L O

Nadere informatie

Toolbox-meeting Arbeidsinspectie en handhaving

Toolbox-meeting Arbeidsinspectie en handhaving Toolbox-meeting Arbeidsinspectie en handhaving Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Voor toezicht op de naleving van onder andere de Arbeidsomstandighedenwetgeving

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 20 633 Milieuzorg Nr. 11 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTE- LIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

1. Ziekteverzuim op de Belgische arbeidsmarkt

1. Ziekteverzuim op de Belgische arbeidsmarkt Absenteïsme beleid Inhoud 1. Ziekteverzuim op de Belgische arbeidsmarkt 2. Maatregelen bij absenteïsme 3. Kosten van ziekteverzuim 4. Ziekteverzuim volgens de kenmerken van de werkgever 5. Ziekteverzuim

Nadere informatie

Beleidsnotitie BRANDVEILIGHEID. ( brandveiligheid, een hot item )

Beleidsnotitie BRANDVEILIGHEID. ( brandveiligheid, een hot item ) Beleidsnotitie BRANDVEILIGHEID ( brandveiligheid, een hot item ) Inleiding Er zijn zowel interne als externe ontwikkelingen die maken dat extra aandacht voor het onderwerp brandveiligheid gewenst is. In

Nadere informatie

Handleiding voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan

Handleiding voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan Handleiding voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan HR-CentruM Samenwerken aan je loopbaan! November 2010 Inhoudsopgave Inleiding 3 Bedrijfsnoodplan 4 Belangrijke bedrijfsgegevens 4 De bedrijfshulpverleningsorganisatie

Nadere informatie

InAxtion Uitzendgroep B.V.

InAxtion Uitzendgroep B.V. InAxtion Uitzendgroep B.V. 3.B.2. Energiemanagement Actieplan CO₂-Prestatieladder 20151216 Energiemanagement Actieplan Was getekend 16 december 2015. Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

ORVU-2016/074 v HRM

ORVU-2016/074 v HRM College van Bestuur De Boelelaan 1105 1081 HV AMSTERDAM DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK 25.04.2016 ORVU-2016/074 v HRM2016000624 22.02.2016 E-MAIL TELEFOON FAX BIJLAGE(N) ondernemingsraad@vu.nl

Nadere informatie

Bedrijfshulpverlening

Bedrijfshulpverlening 1 Bedrijfshulpverlening Bron: AI Blad 10 Handige checklists voor ontwerp en beheer van de BHV-organisatie Ontwerpfactoren Reikwijdte BHV-organisatie 1. Hoe breed wil het bedrijf BHV-organisatie opzetten

Nadere informatie

SOCIAAL JAARVERSLAG 2013

SOCIAAL JAARVERSLAG 2013 SOCIAAL JAARVERSLAG 2013 Aantallen en fte s In 2013 is er binnen de Regio zowel een kleine afname van het aantal fte geweest als van het aantal medewerkers ten opzichte van 2012. Tabel 1 Aantal medewerkers

Nadere informatie

CO 2 reductiedoelstellingen 2015. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1

CO 2 reductiedoelstellingen 2015. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 CO 2 reductiedoelstellingen 2015 Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling kantoren 4 2.2. Subdoelstelling

Nadere informatie

Ziekteverzuimanalyse kalenderjaar 2018

Ziekteverzuimanalyse kalenderjaar 2018 Ziekteverzuimanalyse kalenderjaar 2018 Datum: Auteur: Status: concept Notitie bestemd voor Staf / Directie / Bestuur / GMR / RvT Route: Bespreking in staf, 1 e concept (toezending 14 maart2019) Bespreking

Nadere informatie

Plan van aanpak 2009. Optimalisatie doelmatigheid incidentele inhuur derden

Plan van aanpak 2009. Optimalisatie doelmatigheid incidentele inhuur derden Plan van aanpak Optimalisatie doelmatigheid incidentele inhuur derden Inhoud 1 Inleiding 3 2 Aanbevelingen en voorgestelde acties 4 3 Voortgang en terugkoppeling 8 2 1. Inleiding Dit Plan van Aanpak is

Nadere informatie

Hogeschool van Amsterdam. Beeldschermwerk? Voorkom RSI!

Hogeschool van Amsterdam. Beeldschermwerk? Voorkom RSI! Hogeschool van Amsterdam Beeldschermwerk? Voorkom RSI! RSI, dat krijg ik toch niet, dat krijgen anderen... Iedereen die dagelijks langer dan 2 uur ononderbroken op de computer werkt loopt het risico om

Nadere informatie

Arbo- en Milieudeskundige

Arbo- en Milieudeskundige Arbo- en Milieudeskundige Doel Ontwikkelen van beleid, adviseren, ondersteunen en begeleiden van management, medewerkers en studenten, alsmede bijdragen aan de handhaving van wet- en regelgeving, binnen

Nadere informatie

Praktische handleiding opzetten RSI-preventiebeleid

Praktische handleiding opzetten RSI-preventiebeleid Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 RSI-preventiebeleid... 3 1.1 Stap 1: Problematiek in kaart brengen...4 1.2 Stap 2: Prioriteiten stellen...5 1.3 Stap 3: Plan van aanpak...7 2 Evalueren... 9 1 Inleiding Er

Nadere informatie

CHECKLIST TELEWERKEN Werkzaamheden Voorwaarden en faciliteiten Telewerkovereenkomst Nota Bene

CHECKLIST TELEWERKEN Werkzaamheden Voorwaarden en faciliteiten Telewerkovereenkomst Nota Bene CHECKLIST TELEWERKEN Deze checklist biedt een aantal die behulpzaam zijn bij de invoering van telewerken binnen de arbeidsorganisatie. Werkzaamheden er zijn werkzaamheden die geschikt zijn voor telewerk:

Nadere informatie

S.A.M. Schagen BV. 3.B.1_1 CO2 reductiedoelstellingen 2016. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2

S.A.M. Schagen BV. 3.B.1_1 CO2 reductiedoelstellingen 2016. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 S.A.M. Schagen BV 3.B.1_1 CO2 reductiedoelstellingen 2016 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Halfjaarlijkse publicatie januari t/m juni 2013. Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen

Nadere informatie

Checklist voor controle (audit) NEN 4000

Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Rigaweg 26, 9723 TH Groningen T: (050) 54 45 112 // F: (050) 54 45 110 E: info@precare.nl // www.precare.nl Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Nalooplijst hoofdstuk 4 Elementen in de beheersing van

Nadere informatie

Checklijsten Stappenplan Brandveiligheidsanalyse borging

Checklijsten Stappenplan Brandveiligheidsanalyse borging Checklijsten Stappenplan Brandveiligheidsanalyse borging Het borgen van de brandveiligheidsanalyse is een actie die minimaal eenmaal per jaar moet terugkeren. Het doel van deze borging is dat de reeds

Nadere informatie

Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden

Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden 4 Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden Jo Scheeren Agressie en geweld komen veel voor op de werkvloer. Binnen de publieke sector

Nadere informatie

Psycho Sociale Arbeidsbelasting

Psycho Sociale Arbeidsbelasting Psycho Sociale Arbeidsbelasting Webinar SCCM 17 juni 2014 Tamara Onos Auxilium HSE Onderwerpen webinar - Relevantie PSA - Onderwerpen PSA - Arbowet- en regelgeving - PSA in praktijk - Inventarisatie van

Nadere informatie

Projectvoorstellen maken

Projectvoorstellen maken Projectvoorstellen maken 1. Kader 1.1. Gebruiksaanwijzing 1.2. Wat zijn de eisen aan een projectvoorstel? 2. Inleiding 2.1 Signalering 2.2 Vooronderzoek 2.3 Probleemsituatie 3. Doelstellingen en randvoorwaarden

Nadere informatie

Arbowet, beleid & arbeidsomstandigheden

Arbowet, beleid & arbeidsomstandigheden Syllabus Arbowet, beleid & arbeidsomstandigheden Verzuimpreventie, veilig werken en een integrale aanpak U lapt de regels van de Arbowet natuurlijk niet aan uw laars. Maar kent u al uw arboverantwoordelijkheden?

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 2)

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 2) Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 2) Inhoudsopgave Inleiding... 3 Oriënterende opdracht 1: De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden... 4 Oriënterende opdracht 2:

Nadere informatie

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet?

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet? 1 Arbo 17 de meest gestelde vragen in de schoonmaak 1 Arbo Arbeidsomstandigheden hebben de laatste decennia veel aandacht gekregen, en terecht. Vaak is al gebleken dat met soms eenvoudige werkplekaanpassingen,

Nadere informatie