Samenvatting. seminar: Nieuw Regeerakkoord en gemeenten, what s next?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting. seminar: Nieuw Regeerakkoord en gemeenten, what s next?"

Transcriptie

1 Samenvatting seminar: Nieuw Regeerakkoord en gemeenten, what s next? 12 januari 2017

2 Over het seminar Wat zit er in het vat voor gemeenten? Welke nieuwe maatregelen zullen er in het regeerakkoord worden meegenomen en hoe past dat in de praktijk en de theorie? Welke decentralisaties komen eraan en welke dilemma s zullen daaraan verbonden zijn? Welke visie op het gemeentelijk belastinggebied zal er worden opgenomen? De gemeenten zijn de overheid van de toekomst, maar dat betekent ook dat de maatschappelijke verantwoordelijkheid en de problemen van de toekomst meer en meer bij gemeenten zullen worden gelegd. De vraag is welke stappen een volgend kabinet zal nemen en welke voor- en nadelen daaraan zijn verbonden. Bent u klaar voor een nieuwe decentralisatie? Op dit seminar komen de volgende punten aan bod: - Wat leren verkiezingsprogramma s ten aanzien van de plannen in de komende jaren? - Wat zeggen toonaangevende rapporten en onderzoeken ten aanzien van verdere decentralisaties? - Hoe zal de financiële en strategische toekomst van gemeenten eruit gaan zien? - Welke ervaringen van de afgelopen vier jaar zijn relevant bij verdere beleidsontwikkeling? - Welke politieke doelstellingen zijn aan de voorgenomen plannen verbonden? - Wat kan er wel en wat kan er niet? - Wat zijn de gemeentelijke gevolgen van het nieuwe beleid?

3 Highlights Goos Minderman, Openingswoord door dagvoorzitter Sinds het kabinet-lubbers in 1982 hebben we zo n 35 jaar aan decentralisaties achter de rug, schetst Minderman. Decentralisaties van het rijk naar zowel de markt, de non-profit sector als de lokale overheden. Nederland is hier niet uniek in; je ziet die beweging overal. Toch zijn er maar weinig landen waar het zo consequent gebeurt als hier. De vraag is: wat kan men lokaal nog aan? De sprekers die vandaag de revue passeren zijn gevraagd hierover hun gedachten te ontvouwen, aan de hand van hun professionele inzichten, observaties en opinie. Welke ontwikkelingen zien zij en wat betekent dat voor de draagkracht en veerkracht van gemeenten als er nieuwe decentralisaties komen? Raymond Gradus, hoogleraar Bestuur en Economie Publieke en Non-Profit Sector Meer aandacht voor doelmatigheid Gradus begint met een korte theoretische inleiding: wat zijn volgens de literatuur de argumenten vóór en tegen decentralisaties? Argumenten vóór: - Decentraliseren maakt het mogelijk om aanbod meer toe te spitsen op lokale behoeften - Op lokaal niveau zijn burgers meer betrokken - Vermindering van het agenten-probleem. Bijvoorbeeld in het geval van de Wet Werk en Bijstand (WWB), die in 2004 werd gedecentraliseerd naar gemeenten. De gemeente Amsterdam doorliep toen systematisch het hele bestand, dat daardoor een stuk kleiner werd. Oftewel: men ging toen pas naar doelmatigheid kijken. - Decentralisatie biedt de mogelijkheid tot beleidsconcurrentie : experimenten en innovatie. Schaduwzijden: - Worden schaalvoordelen wel voldoende benut? Denk aan de huidige discussie over de jeugdzorg, waar weer verplicht regionalisering is opgelegd. - Is er wel democratische controle over samenwerkingsverbanden? - Leidt decentralisatie niet tot onderaanbod? Met andere woorden: leidt het tot onvoldoende zorg, of tot het afschuiven naar een ander domein?

4 Wat te doen met spill-overs, grens- of domeinoverschrijdende externe effecten? Denk bijvoorbeeld aan het fenomeen cultuurpaleizen (Wmo, sport en cultuur). Moet er in dergelijke gevallen weer gecentraliseerd worden? Niet per se, zegt Gradus. Je kunt dan bijvoorbeeld ergens een specifieke uitkering voor maken. Er is ook een mogelijkheid om een bepaalde gemeente een hogere uitkering te geven uit het gemeentefonds (zoals bij centrumgemeenten). Een andere mogelijke oplossing is prijsdifferentiatie. Bijvoorbeeld: burgers uit andere dan de eigen gemeente iets meer laten betalen voor voorzieningen. In de praktijk is dat echter lastig. Meestal wordt in dit soort situaties gekozen voor gemeentelijke samenwerking. Tot zover de theorie. Gradus vervolgt met een overzicht van decentralisaties vóór de 3D s. Dat zijn de volgende: Bij al deze decentralisaties hebben de hiervoor genoemde discussies (pro, contra, wat te doen met spill-overs) plaatsgevonden, zegt Gradus. Drie decentralisaties uit dit rijtje gaat hij nader bespreken: 1. Huishoudelijke hulp/wmo (2007) 2. OV/regionale spoorlijnen (1998) 3. Onderwijshuisvesting (1997) Huishoudelijke hulp/wmo In 2010 is deze decentralisatie geëvalueerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), onder de titel Op weg met Wmo. Het aantal uren hulp bleef tussen 2006 en 2008 onveranderd, zo bleek daaruit. Wel vond er een verschuiving plaats van complexere huishoudelijke hulp (HH2) naar eenvoudige schoonmaakhulp (HH1). Omdat HH1 goedkoper is dan HH2, was er een hogere kostendoelmatigheid gerealiseerd, concludeerde het SCP. Het SCP concludeerde tevens dat deze substitutie niet heeft geleid tot kwaliteitsverlies.

5 OV/Regionale spoorlijnen Binnen het OV is in de loop der jaren nogal wat heen en weer ge(de)centraliseerd. Dat maakt duidelijk dat decentraliseren niet per definitie goed of nadelig is. Zie het volgende overzicht: In Limburg heeft de decentralisatie van het OV geleid tot een betere effectdoelmatigheid, blijkt uit de volgende figuur. Het budget is hetzelfde gebleven, dus per product is het goedkoper geworden.

6 Schoolgebouwen In het geval van Wmo en OV kun je dus stellen dat de decentralisatie een positief effect heeft gehad. Dat het soms ook anders uitpakt, bewijst de situatie rond de schoolgebouwen. Aanvankelijk werden nieuwbouw en buitenonderhoud (in 1997) gedecentraliseerd naar gemeenten. Vervolgens werd het buitenonderhoud verder gedecentraliseerd naar VO-scholen (in 2005) en PO-scholen (in 2015). Uit evaluaties kwam vervolgens naar voren dat de feitelijke uitgaven lager waren dan de verdeling in het gemeentefonds, waarop een korting plaatsvond. Er zijn geen indicaties voor verbetering van de doelmatigheid gevonden. Of dat aan de decentralisatie ligt is moeilijk te zeggen. Maar de heisa rond de financiering speelt wel een belangrijke rol. Afrondend concludeert Gradus dat in de evaluaties van de decentralisaties weinig aandacht is uitgegaan naar doelmatigheid. Er waren weliswaar indicaties voor een betere doelmatigheid (WWB, Wmo, OV), maar daarbij hangt veel af van de context. Ten aanzien van de recente 3D-operatie is zijn conclusie dat er bijna louter aandacht is geweest voor rechtmatigheid: Zou de discussie niet veel meer over doelmatigheid moeten gaan? oppert hij retorisch. Tot besluit deelt Gradus zijn verwachtingen ten aanzien van het nieuwe regeerakkoord. Op basis van de verkiezingsprogramma s, verwacht hij geen grootschalige nieuwe decentralisatie op korte termijn. Mogelijk komt er een terugtrekkende beweging bij de decentralisatie sociaal domein. Maar als dat gebeurt, moet er geld bij.

7 Kirsten Veldhuijzen (Raad voor het Openbaar Bestuur/Raad voor de Financiële Verhoudingen), Kiezen én delen Kirsten Veldhuijzen ziet een constante in de decentralisaties die Nederland heeft gekend: de bestuurslaag die taken neerlegt, geeft nooit de volledige vrijheid aan de bestuurslaag die de taken toebedeeld krijgt. Op landelijk niveau wordt de beleidsvrijheid van gemeenten en provincies bij decentralisaties behoorlijk ondermijnd. Denk alleen maar aan de Tweede Kamer, die in moties soms heel gedetailleerd allerlei zaken vastlegt. Ook de rijksoverheid houdt, bijvoorbeeld met monitoring, vaak een vinger in de pap. Zo is er tegenwoordig een landelijke werkgroep Kwaliteit Keukentafelgesprekken op het ministerie van VWS. De Rob en de Rfv zien een aantal contrasterende ontwikkelingen in de samenleving, schetst Veldhuijzen. Enerzijds is er een marginalisering van de staat aan de gang, omdat burgers steeds meer zaken zelf regelen. Denk aan burgercoöperaties en wijkbeveiliging via een whatsappgroep. Tegelijkertijd zie je het fenomeen van de totale staat, de overheid die overal bij wordt betrokken. Men heeft hoge verwachtingen van de maakbaarheid van de samenleving door middel van publieke interventies. Het gaat zo ver dat politici zich uitspreken over de vraag of een vegetarische worst wel worst mag heten. Nog zo n ontwikkeling: er is sprake van een verengd begrip van formele democratie. Onder democratie lijken veel mensen alleen nog de verkiezingen te verstaan. Terwijl wat je maatschappelijke democratie zou kunnen noemen heel omvangrijk is. Op heel veel plekken hebben mensen, bijvoorbeeld via raden en inspraakorganen, zeggenschap over allerlei zaken in de publieke sfeer. In essentie is de vraag: hoe geef je vorm aan de inrichting van je samenleving? Er is momenteel een grote variatie in wereldbeeld en beleving, stelt Veldhuijzen. We lijken te evolueren van een besluitvormende politiek (algemeen belang, delen) naar een verkiezingspolitiek (eigen belang, kiezen); een politiek die vooral geïnteresseerd is in wat er te halen valt in het publieke bestel. Een voorbeeld daarvan is 50Plus. Enkele noties over de decentralisatie van het sociaal domein: In 2015, toen de decentralisaties een feit waren, betekende dat de definitieve verstatelijking van bepaalde vormen van zorg. Jeugdzorg bijvoorbeeld, was traditioneel iets van het maatschappelijk middenveld, kerken en dergelijke. Nu is het voor het eerst volledig een overheidstaak. Er is een lokale verzorgingsstaat ontstaan. Wat voorheen een recht was, is een voorziening geworden. Zo is de zorg haalbaar en betaalbaar. Rob/Rfv zien dat er depolitisering plaatsvindt. Over verwarde mensen wordt bijvoorbeeld gezegd: We vinden het niet ethisch om daar iets over te besluiten. Maar, vraagt Veldhuijzen, was de bedoeling van de decentralisatie om alles technocratisch te maken? Moet je er niet iets van gaan vinden? Welke thema s voorzien Rob/Rfv voor het sociaal domein in 2017? - Bezinning: wie zit er aan het hoofd van de keukentafel? - Aandacht voor de ethiek van publieke interventies in private sferen (denk aan roken of obesitas) - In hoeverre moet alles integraal? Is dat wel het meest efficiënt? Misschien moet je integraal kijken maar sectoraal oplossen.

8 - Beleidsvrijheid moet je durven nemen. Bijvoorbeeld: als gemeente het aantal eisen en voorschriften voor professionals tot een minimum beperkt houden. Dat terwijl aanbieders vaak om handvatten vragen. - Wat als het geld op raakt? Komen er dan scherpe lokale politieke keuzes? Thema s voor het fysiek domein: - Afhankelijkheid van het buitenland (Oekraïne bijvoorbeeld) - Wat worden de regio s? Worden dat dezelfde als binnen het sociaal domein? En wat doet dat dan met het middenbestuur? - De huidige wetgeving is sectoraal. Dat gaat naar gebied. - Grensdenken (vuile industrie en megastallen moeten érgens staan). De toekomst voor gemeenten: Hoe ga je met dit alles om als gemeente? Veldhuijzen beveelt een checklist met vijf vragen aan: - Wat voor gemeente wil ik zijn? - Wat voor gemeente kan ik zijn? - Waarom is dit belangrijk? - Voor wie is dit belangrijk? - Wat betekent dit concreet?

9 Reinier ter Kuile (programmadirecteur i- Sociaal Domein), Lessons learned uit decentralisatie Jeugd en Wmo Reinier ter Kuile bespreekt vanuit zijn functie als directeur van het programma Informatievoorziening Sociaal Domein de ervaringen met de recente decentralisaties Jeugd en Wmo. Hij begint met de constatering dat twee achtereenvolgende kabinetten (Rutte-I en II) een bezuiniging op de decentralisatie hebben doorgevoerd. Dat heeft realisatie van de doelstellingen lastig gemaakt. Niettemin is het basisidee (1 plan, 1 gezin, integrale aanpak) goed. Daar is geen discussie over. Wat zagen we na 1 januari 2015 snel gebeuren? - Geen grote ongelukken, wel een administratieve puinhoop - Gemeenten vinden vaak individueel het wiel opnieuw uit, zowel wat betreft inhoud als administratieve processen. Voorbeelden zijn het afsluiten van zorgcontracten, de financiële verantwoording en de werkwijze die overal anders is (wijkteam, sociaal team et cetera). - Belangrijke inhoudelijke constatering van de vice-president van de Raad van State: het opmaat concept dat door decentralisaties is ontwikkeld, doet een nieuwe notie van rechtsgelijkheid ontstaan. Van gelijkheid zonder aanzien des persoons zijn we overgestapt naar gelijkheid die rekening houdt met behoeften, mogelijkheden en omstandigheden van de burger. Oftewel: gelijkheid mét aanzien des persoons. - Administratieve verschillen leveren zorgaanbieders veel problemen op omdat ze teveel verschillende afspraken hebben met teveel gemeenten. Dat leidt tot veel extra administratieve lasten en dat is een niet te onderschatten probleem. Een grote aanbieder als het Leger des Heils bijvoorbeeld heeft maar liefst duizend verschillende contracten. Overigens klagen ook gemeenten over het grote aantal mogelijke varianten. - Er zijn beginnersfouten gemaakt. Dat is niet gek. De fundamentele aard van de wijzigingen is onderschat: aanbieders zijn zonder overgangsregeling van de ene op de andere dag overgestapt, gemeenten krijgen complexe, (deels) volstrekt onbekende taak erbij. De (culturele) impact is enorm. - Begrip daarvoor en (h)erkenning daarvan lijkt er beperkt te zijn, ook in de top van de eigen organisaties. Ook druk uit politiek Den Haag op gemeenten blijft groot. Er wordt gemeenten nauwelijks tijd gegund om te leren en in te regelen. Nu 2 jaar verder: Driedeling (1) Techniek, (2) processen en (3) mens en organisatie 1) Techniek: - Technische ondersteuning is niet het probleem, maar men durft het niet. Verzet uit organisaties: bang voor zijn baan, invloed. - Niet erg innovatieve systemen die worden ingezet door gemeenten en aanbieders. - Veel gemeenten en aanbieders denken dat ze klaar zijn als de administratie redelijk op orde is, maar dan begint het pas: innovatie van de zorg, nieuwe sturingsconcepten uitproberen.

10 2) Processen: - Bijna alle gemeenten vonden het administratieve wiel opnieuw uit. Dat leidde tot chaos voor de aanbieders. Op verzoek van beiden zijn de duizenden administratieve varianten teruggebracht tot 3 standaarden. Zijn (nog) niet verplicht opgelegd. - DBC Jeugd GGZ stopt op 1 januari Hoe kunnen we voorkomen dat we vergelijkbare problemen tegenkomen? - Transformatie komt niet op gang, hoe komt dat? En is dat erg? Men moet best practices uitwisselen. Ontwikkel regionale kenniskringen met gemeenten, aanbieders en wetenschap. - Bijna alle vraagstukken voor de komende periode: vergrijzing, verpaupering, krimp, uitsluiting van de arbeidsmarkt door robotisering van het werk, hebben invloed op sociaal domein en vergen een ketensamenwerking tussen verschillende lokale, regionale en landelijke partijen. Maar ketensamenwerking blijkt in de praktijk lastiger dan gedacht. Rond concrete projecten lukt het een beetje, maar van bestendige en soepel lopende reguliere samenwerking is geen sprake. - Het instrument bekostiging als sturingsinstrument wordt fors overschat en daardoor zwaar overbelast: je wilt alles weten en het wordt daardoor ook een rechtmatigheidsvraagstuk, dat je nooit goed oplost. - Sturen op doelmatigheid en effectiviteit en kwaliteit begint vooral bij klanttevredenheid en klantervaring. Ga samen op zoek naar horizontale verantwoording. Gemeenteraad vindt het belangrijker dat de burgers tevreden zijn en alles binnen budget is gebleven dan een mooie accountantsverklaring. - Sommige gemeenten denken te gemakkelijk over het voeren van regie op complexe zorgveld. 3) Mens en organisaties: - Partijen kenden elkaar niet, nog steeds. Aanbieders lijden aan een soort Calimero- complex: ze durven gemeenten niet zelf aan te spreken. Gemeenten moeten er ook wel voor open staan. - Kabinet en Tweede Kamer zijn niet rolvast. Als systeemverantwoordelijke besluit je tot decentralisatie, daarna moet je gepaste afstand houden, geef gemeenten de tijd iets in te regelen. - Gemeentelijke organisatie is nog niet ingericht op taken en verantwoordelijkheden uit sociaal domein. Ze hebben zich geconcentreerd op het binnen halen van de decentralisaties maar hebben niet goed nagedacht wat dat zou moeten betekenen voor de eigen organisatie. - Integraal werken in het sociaal domein kun je niet met allerlei verschillende gemeentelijk regio s zonder samenhang op terrein van jeugd, Wmo, werk en onderwijs. - Gemeenten en aanbieders zijn er in soorten en maten. Niet iedereen is even voortvarend, accepteer verschillen. - Gemeenten communiceren onverstandig: ene dag tekort jeugd en dan weer overschot Wmo. Het is 1 pot geld waar je als gemeente mee moet leren spelen. Welke stappen zouden komende periode moeten worden gezet? 1) Wat kun je nu al: - Maak je administratie op orde, spreek standaarden af - Investeer in elkaar - Ga als gemeente met aanbieders het gesprek aan welke contractvorm en duur het beste zo snel mogelijk de transformatiebeweging ondersteunt - Niet het wiel steeds opnieuw uitvinden, ontwikkel regionale kenniskringen - Ga versnippering tegen, maar accepteer dan wel verschil in snelheid en kwaliteit - Maak afspraken met inspecties, maar: dit mag geen afvinklijstje worden, anders haal je de bureaucratie en de dood op creativiteit via de achterdeur weer binnen.

11 2) Welke stappen hoeven niet in het regeerakkoord maar moeten we voor volgende keer onthouden? - Denk over (landelijke) uitvoeringsconsequenties vooraf goed na. - Een politiek-bestuurlijke rechte rug en rolvastheid is erg belangrijk. - Gemeentelijk organisatie is niet ingesteld op integraal werken in sociaal domein, regionaliseer bijvoorbeeld de (beleidsarme) bedrijfsvoeringsaspecten. 3) En welke moeten in het regeerakkoord komen om die door te drukken? - Samenvoegen gemeentelijke regio s: jeugd, Wmo, arbeid, onderwijs, als gemeenten e.e.a. echt integraal willen aanpakken. - Breng de regio s bijeen met een fatsoenlijke democratische controle door gemeenteraad - Volg advies van Raad van State van 28 november j.l. : interbestuurlijke verhoudingen zijn veranderd tussen gemeenten, provincie rijk en regio s. Maak samen een analyse, oplossingen en bezin je op betekenis van regiovorming. - Monitor sociaal domein: Rijk en gemeenten samen oppakken om echt iets moois te maken. Bart Leurs (Rfv), Eerst de politiek, dan de techniek. Financiële verhoudingen en het gemeentelijk belastinggebied Bart Leurs bespreekt het advies dat de Raad voor de financiële verhoudingen op 11 januari 2017 uitbracht, dat een herbezinning op de financiële verhoudingen behelst. Voor de goede orde: financiële verhoudingen zijn breder dan alleen het gemeentefonds. Ze betreffen het stelsel als geheel: belastinggebied, bekostiging regionale samenwerking, rol van eigen inkomsten, mate van verevening van kosten en inkomsten. Financiële verhoudingen zijn er bovendien niet alleen tussen rijk en gemeenten, maar ook tussen gemeenten en regio s (bijvoorbeeld veiligheidsregio s). Waarom deze herbezinning? De laatste grote update van de financiële verhoudingen dateert uit Sindsdien is er veel veranderd: Maatschappelijke en economische ontwikkelingen: - Gemeente, gemeenschap en schaal voorzieningen vallen niet samen - Mobiliteit, internet, regionalisering, globalisering - Lokalisering verzorgingsstaat - Groeiende differentiatie tussen regio s in ontwikkelopgaven en demografie Bestuurlijke ontwikkelingen: - Gemeenten als eerste overheid - Decentralisaties: meer taken, meer vrijheid, meer risico s - Schaalvergroting door fusies gemeenten - Regionale samenwerking

12 Bovendien zijn er de nodige knelpunten; betalen en bepalen sporen niet meer: - De ene partij bepaalt, de andere betaalt (beschut werken, huishoudelijke hulp etc.) - Bestuurlijke keuzes zijn niet consequent doorgevoerd in de bekostiging (sociaal domein) - Inconsequente keuzes bij bekostiging regionale taken (veiligheidsregio s, beschermd wonen) - Niet de opgaven, maar de bestuurlijke en financiële structuren zijn als uitgangspunt genomen (gemeentefonds als vehikel wensen landelijke politiek). Kortom: de financiële verhoudingen zijn verrommeld en dus is er sprake van ondoelmatige besteding van belastinggeld. De Rfv adviseert herijking van de financiële verhoudingen volgens het adagium wie bepaalt, betaalt. Uiteraard gegeven de politieke keuzes. Dat kan worden vastgesteld aan de hand van de volgende beslisboom: Beginnend bij de opgave, kom je via het doorlopen van enkele vragen (linkerkant) uit op een plek in het schema (rechterkant). Die plek bepaalt de vorm van bekostiging.

13 Tot slot: wat zou er in het nieuwe regeerakkoord geregeld moeten worden?

14 Jop Fackeldey (wethouder Lelystad en vicevoorzitter VNG-commissie ruimte en wonen), Woningwet en Omgevingswet Jop Fackeldey geeft gedetailleerd uitleg over doelstelling en instrumenten van de Woningwet 2015 en de aankomende Omgevingswet (zie sheets). Kernpunt in beide is de nieuwe rol van de gemeente: van partij die bepaalt en inspraak vraagt, naar partij die in samenspraak met stakeholders tot afspraken moet komen. Bij de Woningwet zijn die stakeholders de corporaties en de huurders, maar ook bijvoorbeeld zorgpartijen. De gemeente stelt vooraf weliswaar een woonvisie vast (dit verplicht de wet), maar vervolgens vindt gedurende het hele traject van de prestatieafspraken overleg met de stakeholders plaats op basis van gelijkwaardigheid. Fackeldey plaatst de volgende kritische kanttekeningen bij de uitvoering van de Woningwet: - De gemeentelijke woonvisie moet regionaal worden afgestemd. Maar: wat is regionaal? - Het is goed dat huurders direct betrokken worden bij het tot stand komen van de prestatieafspraken. De vraag is echter: hoe? Huurders zullen gefaciliteerd moeten worden om gelijkwaardig overlegpartner te kunnen zijn. - De wet eist van gemeenten dat zij concrete en realiseerbare doelen stellen. Inmiddels is gebleken dat slechts 20 procent van de prestatieafspraken meetbaar was. De aankomende Omgevingswet draait samengevat- voor gemeenten om de volgende vraag: welke functie wil ik op welke plek realiseren? Wat mag waar? Dit alles moet aan de voorkant met alle stakeholders worden overeengekomen. Proactieve samenwerking dus (in plaats van reactieve toetsing), met inwoners, ondernemers en ketenpartijen. Kritische noties van Fackeldey: - Allerlei partijen in de keten vinden hun specifieke belang zo belangrijk, dat ze menen dat er een landelijke regel voor moet worden gemaakt. - Bij de Wabo ging het op het vlak van de digitalisering jammerlijk mis. Bij de Omgevingswet moet alle ruimtelijke info worden opgenomen in de digitale Laan van de Leefomgeving. Dat is een nog veel ambitieuzer project dan het Wabo-loket. Daarom wordt het vullen van de Laan van de Leefomgeving nu stapsgewijs aangepakt. - Er ontstaan verschillen tussen gemeenten. - Meer flexibiliteit, is dat niet meer willekeur?

15 Harry ter Braak (WagenaarHoes), Bestuurskracht van gemeenten Ter Braak begint met de constatering dat bestuurskracht tegenwoordig in veel gemeenten een vraagstuk is, wat wordt bevestigd middels een rondje langs de deelnemers. Bestuurskracht is nodig om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen. Het gaat over strategische keuzes voor de lange termijn. Die zijn complex. Dat is altijd zo geweest, maar nieuw in de discussies over bestuurskracht anno nu is dat het onze identiteit als gemeente raakt. De meeste definities van bestuurskracht zijn gevormd binnen gemeenten en getuigen van klassiek centrisch denken vanuit gemeenten. De definitie van KING bijvoorbeeld, is doorontwikkeld; die gaat ook over de rol die respectievelijke actoren spelen: Bestuurskracht is het vermogen van een overheidsorgaan om de wettelijke en autonome taken én de ambities die het overheidsorgaan heeft, adequaat uit te voeren en hiervoor in de bestuurlijke en maatschappelijke context de juiste verbindingen aan te gaan. WagenaarHoes hanteert de volgende definitie van bestuurskracht: Het vermogen om verschillende actoren in de ketens, platforms en netwerken te richten op het gezamenlijk realiseren van maatschappelijke effecten vanuit een (niet-centrische) democratische visie. Dat vraagt: - Versterken van vertrouwen - Richten van democratische besluitvorming en ambtelijke organisatie op procesvoering en resultaat - Organiseren in/van arena s, platforms, ketens en netwerken Hoe kom je tot beleidsideeën? Ter Braak stelt daartoe in zijn adviespraktijk (onder meer) de volgende vragen: Hoe ben je in staat als organisatie in je omgeving het juiste los te maken om je te verwerkelijken? Oftewel: wat is er bij jullie als opgave te definiëren en hoe doe je dat bij elkaar? Kun je daar de maatschappelijke opgave bij definiëren? Heb je de juiste mensen? Etc Etc. Het volgende model is een goed hulpmiddel om je bestuurskracht te meten:

16 Analyse verkiezingsprogramma s Is er enige voorspelling te doen over wat gemeenten de komende kabinetsperiode te wachten staat? Ter Braak analyseerde de verkiezingsprogramma s. Zijn conclusie: gemeenten an sich vormen geen belangrijk thema. Wel de bestuurbaarheid en schaal, maar dat krijgt vorm en inhoud op diverse beleidsterreinen. Gemeenten zullen dus zelf een belangrijke stem hebben in wat er met ze gebeurt. Op basis van de laatste peilingen heeft Ter Braak reële potentiële coalities op een rij gezet. Hieruit blijkt dat er een sleutelrol is weggelegd voor D66 en het CDA. Er komt dus hoe dan ook een kabinet dat wil dat gemeenten het zelf doen, concludeert hij. Verdere observaties: Ter Braak ziet de volgende strategische opgaven voor gemeenten:

17 Hij benadrukt het belang van data: met big en small data kun je veel meer over de samenleving te weten komen dan je nu weet. Wat enabling the crowd betreft: hier ligt een taak voor de gemeenteraad. Die moet beslissen: hoe faciliteren we dit, of staan we het in de weg? Dagvoorzitter Goos Minderman sluit hierbij aan met zijn slotwoord: Alle verkiezingsprogramma s bevatten steun voor uitwerking van de 3D s. Het kantelpunt waarop de gemeente de eerste overheid wordt komt nu echt dichtbij. En die nieuwe rol kunnen we alleen maar oppakken in netwerken. Als het krachtenveld met de stakeholders goed functioneert, dan kunnen gemeenten elke decentralisatie aan.

Naar een nieuwe balans tussen taken, sturing en inkomsten van gemeenten

Naar een nieuwe balans tussen taken, sturing en inkomsten van gemeenten Naar een nieuwe balans tussen taken, sturing en inkomsten van gemeenten Bestuurdersdag VNG 30 november 2016 Rik Buddenberg Lid Raad voor de financiële verhoudingen Besturen kan niet zonder geld: financiële

Nadere informatie

Wel Zwitsers, geen geld?

Wel Zwitsers, geen geld? Wel Zwitsers, geen geld? Rfv: Herbezinning financiële verhoudingen FAMO Najaarsbijeenkomst Gemeentefinanciën Gerber van Nijendaal 30 september 2016 Zwitserse gardist: meer een brave borst dan een heldhaftig

Nadere informatie

De toekomst van de financiële verhouding Rijk - gemeenten

De toekomst van de financiële verhouding Rijk - gemeenten De toekomst van de financiële verhouding Rijk - gemeenten ESBL studiemiddag De toekomst van de gemeentefinanciën Rotterdam, 14 februari 2017 Maarten Allers Bestuurlijke ontwikkelingen gaan snel Decentralisatie

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

Zaaknummer : : Raadsadviesgroep Kopie aan : Collegeadviesgroep Behandeld door : R. van Belzen Datum: : 5 juli 2016 Openbaar

Zaaknummer : : Raadsadviesgroep Kopie aan : Collegeadviesgroep Behandeld door : R. van Belzen Datum: : 5 juli 2016 Openbaar Memo Onderzoeksvragen verkenningsstudie per fractie Zaaknummer : Aan : Raadsadviesgroep Kopie aan : Collegeadviesgroep Behandeld door : R. van Belzen Datum: : 5 juli 2016 Openbaar PvdA-GL: - Wat zijn op

Nadere informatie

Samen werken aan goed openbaar bestuur

Samen werken aan goed openbaar bestuur Samen werken aan goed openbaar bestuur SAMEN WERKEN AAN GOED OPENBAAR BESTUUR Gemeenten, provincies, waterschappen, het Rijk, de EU en hun samenwerkingsverbanden vormen samen het openbaar bestuur in ons

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de financiële verhouding

Ontwikkelingen in de financiële verhouding Ontwikkelingen in de financiële verhouding Aandelen overheidslagen in uitgaven (2012) Slechts een klein deel van de belasting- en premieopbrengst gaat naar gemeenten (Bron: rapport Adviescommissie Financiële

Nadere informatie

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten.

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten. Toespraak CdK Ank Bijleveld voor de interne nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie Overijssel op maandag 3 januari 2011. Beste collega s, Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond

Nadere informatie

LOKALE DEMO- CRATIE IN DE STEIGERS ISVW UITGEVERS

LOKALE DEMO- CRATIE IN DE STEIGERS ISVW UITGEVERS LOKALE DEMO- CRATIE IN DE STEIGERS ISVW UITGEVERS VOORWOORD De lokale democratie is toe aan groot onderhoud. Met de decentralisaties in het sociaal domein de grootste bestuurlijke operatie van de afgelopen

Nadere informatie

Procesambitie 1 Wij gaan experimenteren met de in de wet geboden ruimte voor lokale afweging

Procesambitie 1 Wij gaan experimenteren met de in de wet geboden ruimte voor lokale afweging PROCESDOCUMENT 10 juli 2017 1 Inleiding Op 1 juli 2015 nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel Omgevingswet aan. Het nieuwe stelsel bundelt 26 wetten tot 1 nieuwe wet. Maar niet alleen die omvang verandert.

Nadere informatie

Indicaties voor doelmatigheidswinst bij decentralisaties, maar alleen bij consistent beleid

Indicaties voor doelmatigheidswinst bij decentralisaties, maar alleen bij consistent beleid Indicaties voor doelmatigheidswinst bij decentralisaties, maar alleen bij consistent beleid Een van de ingrijpendste ontwikkelingen in het openbaar bestuur betreft de decentralisatie van taken naar medeoverheden,

Nadere informatie

Presentatie stand van zaken bovenlokale samenwerking sociaal domein

Presentatie stand van zaken bovenlokale samenwerking sociaal domein Alleen gesproken woord geldt Presentatie stand van zaken bovenlokale samenwerking sociaal domein Door Annemarie Jorritsma Dames en heren, We zijn allemaal volop aan de slag met de voorbereidingen van de

Nadere informatie

ERVARINGEN VAN INSTELLINGEN NA EEN JAAR DECENTRALISATIE

ERVARINGEN VAN INSTELLINGEN NA EEN JAAR DECENTRALISATIE ERVARINGEN VAN INSTELLINGEN NA EEN JAAR DECENTRALISATIE drs. Frank Kriek drs. Luuk Mallee drs. Katrien de Vaan dr. Miranda Witvliet Amsterdam, januari 2016 Regioplan Jollemanhof 18 1019 GW Amsterdam Tel.:

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Regeerakkoord Maarten Allers COELO Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden COELO. Dreesseminar 16 november 2012

Regeerakkoord Maarten Allers COELO Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden COELO. Dreesseminar 16 november 2012 faculteit economie en bedrijfskunde COELO Regeerakkoord 2012 Dreesseminar 16 november 2012 Maarten Allers COELO Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden Bezuinigingen gemeentefonds

Nadere informatie

VNG: Op weg naar een nieuwe verdeling van het totale gemeentefonds. Sessie 3

VNG: Op weg naar een nieuwe verdeling van het totale gemeentefonds. Sessie 3 VNG: Op weg naar een nieuwe verdeling van het totale gemeentefonds Sessie 3 Waar gaat de herziening over? Verdeling van de algemene uitkering (gemeenten en provincies) nieuwe verdeelmodellen sociaal domein

Nadere informatie

Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag. Strategische handvaten voor deze opgave

Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag. Strategische handvaten voor deze opgave Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag Strategische handvaten voor deze opgave Een groeiende zorgvraag Dat mensen die zorg nodig hebben toch zelfstandig kunnen wonen, zich thuis voelen en zo lang mogelijk

Nadere informatie

Proces 3 Decentralisaties Samen optrekken in de Achterhoek

Proces 3 Decentralisaties Samen optrekken in de Achterhoek Workshop 3 Gemeenten werken samen in de regio Proces 3 Decentralisaties Samen optrekken in de Achterhoek Eindhoven 17 juni 2013 Arne van Hout casus Achterhoek Caroline Mobach procesbegeleiding Aanleiding

Nadere informatie

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES,

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, 2-6-2016 AGENDA Algemeen Attentiepunten Welke strategische keuzes moet

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF14.20056 Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Portefeuillehouder: De heer J.C.F. Broekhuizen Behandelend ambtenaar: Mevrouw M. Mulder Onderwerp: Integrale

Nadere informatie

Lezing dr. Joyce Sylvester, substituut ombudsman. Over de geest van de decentralisatie-wetten

Lezing dr. Joyce Sylvester, substituut ombudsman. Over de geest van de decentralisatie-wetten Congres 1 april 2016 "Zeg, ken jij de (Nationale) ombudsman?" georganiseerd door de Nationale ombudsman, de Gemeente Den Haag en het Montesquieu Instituut Lezing dr. Joyce Sylvester, substituut ombudsman

Nadere informatie

ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF.DR. JAN TELGEN HOUTEN, 7 FEBRUARI 2013

ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF.DR. JAN TELGEN HOUTEN, 7 FEBRUARI 2013 ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF.DR. JAN TELGEN HOUTEN, 7 FEBRUARI 2013 AGENDA De inhoud Zorg en Welzijn / Wmo Het speelveld De spelers Het spel De spelregels De opgave Inkopen van zorg Enkele modellen Enkele

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 000 VII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2019 Nr. 80

Nadere informatie

Het middenbestuur in relatie tot de lokale overheid. Meneer de Voorzitter,

Het middenbestuur in relatie tot de lokale overheid. Meneer de Voorzitter, Het middenbestuur in relatie tot de lokale overheid Meneer de Voorzitter, Graag lever ik een bijdrage aan de discussie over het middenbestuur. Ik zal daarbij ook in gaan op de gevolgen die dat heeft voor

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

TransformatieSociaalDomein

TransformatieSociaalDomein . TransformatieSociaalDomein Uitgangspunten van de gemeente Eijsden-Margraten en de 5 andere Heuvellandgemeenten Behandeld door : Mevr. M.M. Aarts Uw brief van : Bijlage(n) : Geen Uw kenmerk : Ons kenmerk

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG. Geachte mevrouw Arib,

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG. Geachte mevrouw Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T 070-342 43 44 E voorlichting@rekenkamer.nl W www.rekenkamer.nl D A T U M 20 december

Nadere informatie

De Financiële verhoudingswet bevat daarom een aantal uitgangspunten voor het verdeelstelsel 4, het uitkeringsstelsel 5, de daarmee samenhangende

De Financiële verhoudingswet bevat daarom een aantal uitgangspunten voor het verdeelstelsel 4, het uitkeringsstelsel 5, de daarmee samenhangende > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

De Omgevingswet en nu..? Schakeldag2016, ir S. Ros (Sarah)

De Omgevingswet en nu..? Schakeldag2016, ir S. Ros (Sarah) De Omgevingswet en nu..? Schakeldag2016, ir S. Ros (Sarah) DOEL Duurzame ontwikkeling en onderlinge samenhang. Doelmatig beheren, gebruik en ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. DE (BESTUURLIJKE)

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen.

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen. tekst raadsvoorstel Inleiding Vanaf januari 2015 (met de invoering van de nieuwe jeugdwet) worden de gemeenten verantwoordelijk voor alle ondersteuning, hulp en zorg aan kinderen, jongeren en opvoeders.

Nadere informatie

Raadsstuk. De vraagstelling van dit onderzoek luidt als volgt:

Raadsstuk. De vraagstelling van dit onderzoek luidt als volgt: Raadsstuk Onderwerp: Wmo voorzieningen: de kanteling van een aanbod- naar een vraaggerichte organisatie. Rapport van het RKC-onderzoek naar de Wmo voorzieningen van de gemeente Haarlem. Reg.nummer: 2013/426163

Nadere informatie

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017

De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 De gemeenteraad buitenspel na de invoering van de Omgevingswet? Gemeenteraad Bergen op Zoom 10 april 2017 Waar gaan wij het over hebben? Geheugen opfrissen: Omgevingswet in het kort Betekenis wet voor

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Democratie en www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 14 december

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Beleidsplan WMO Jeugd Aanleiding

Plan van Aanpak. Beleidsplan WMO Jeugd Aanleiding Plan van Aanpak A Beleidsplan WMO Jeugd 2020 1. Aanleiding Bij de totstandkoming van plannen is het belangrijk om hier op een goede manier de juiste mensen bij te betrekken. Dit geldt voor onze inwoners,

Nadere informatie

iiníîiiiui VMC 19 ' JUL 2013 /n stuk j i IVÌ l? Ñ, reēkš7vfwrĩľľ (070) juli 2013 vitale lokale samenleving \JQ X 13/065

iiníîiiiui VMC 19 ' JUL 2013 /n stuk j i IVÌ l? Ñ, reēkš7vfwrĩľľ (070) juli 2013 vitale lokale samenleving \JQ X 13/065 GEMEENTE HELLEND(X)RŃ" Behancl.: /n stuk j i IVÌ 1.0' 19 ' JUL 2013 VMC iiníîiiiui Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad l? Ñ, reēkš7vfwrĩľľ Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum

Nadere informatie

Samenwerking, uitgaven en dienstverlening

Samenwerking, uitgaven en dienstverlening Samenwerking, uitgaven en dienstverlening Symposium Op naar één Nederlandse gemeente? Den Haag, 4 oktober 2018 Tom de Greef Hoe kan intergemeentelijke samenwerking voor kleine gemeenten een positieve

Nadere informatie

Actualiteitencongres Awbz naar Wmo. Samen op weg naar Wmo 2015! Niet stilstaan maar doorpakken. Denk andersom!

Actualiteitencongres Awbz naar Wmo. Samen op weg naar Wmo 2015! Niet stilstaan maar doorpakken. Denk andersom! Actualiteitencongres Awbz naar Wmo Niet stilstaan maar doorpakken Denk andersom! Samen op weg naar Wmo 2015! Agenda Samen op weg naar 2015! 1. Gemeente Almere: beleidskader & praktijkexperimenten 2. Stipter:

Nadere informatie

Thema 3 D s Zaanstreek Waterland. De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein

Thema 3 D s Zaanstreek Waterland. De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein Thema 3 D s Zaanstreek Waterland De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein PGB hoogte Maar eerst: Wat delen we met elkaar? Uitgangspunten van de decentralisaties Versterken eigen kracht samenleving

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Wijziging bekostigingssystematiek ambulante jeugdhulp individueel per 1-1-2018 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Vernieuwen en vertrouwen

Vernieuwen en vertrouwen Vernieuwen en vertrouwen Samenvatting Vernieuwen en vertrouwen Gemeenten krijgen er in 2015 drie grote taken bij in het sociaal domein: jeugd, zorg en werk. Bovendien moeten gemeenten het sociaal domein

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Stelling Ik ben tevreden met de huidige werkwijze en instrumenten voor de fysieke leefomgeving! Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de Omgevingswet? Wat verandert er door de

Nadere informatie

Koers invoering Omgevingswet Boxtel

Koers invoering Omgevingswet Boxtel Koers invoering Omgevingswet Boxtel Inleiding In strategische visie van Boxtel voor 2020 staat dat we voorop willen blijven met duurzaamheid, aan een sterk centrum willen, toerisme en recreatie tot een

Nadere informatie

Congres Sociale zekerheid in beweging

Congres Sociale zekerheid in beweging Kluwerschulinck.nl Congres Sociale zekerheid in beweging Informatie in beweging Wim de Jonge 2 1 Introductie Decentralisaties 3 Transformatie (regie) Processen Privacy en gegevensuitwisseling Waar ligt

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

Welke re-integratiemiddelen krijgen gemeenten onder de Participatiewet?

Welke re-integratiemiddelen krijgen gemeenten onder de Participatiewet? Welke re-integratiemiddelen krijgen gemeenten onder de Participatiewet? Gemeenten ontvangen via het re-integratiebudget middelen voor ondersteuning en begeleiding van de doelgroep Participatiewet. Er zijn

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Inhoud - Wat is de Omgevingswet? - Wat betekent deze wet voor de gemeenten - Wat is de rol en de invloed van de raad op de wet - Waar liggen de kansen van de raad en waar moet

Nadere informatie

De Nieuwe Overheid: nieuwe mogelijkheden, nieuwe vragen

De Nieuwe Overheid: nieuwe mogelijkheden, nieuwe vragen 1 De Nieuwe Overheid: nieuwe mogelijkheden, nieuwe vragen In het publieke domein worden allerlei nieuwe technieken gebruikt: ambtenaren gebruiken Twitter, games, webplatformen en monitoringtools om de

Nadere informatie

Groot onderhoud algemene uitkering gemeentefonds Wikken en wegen. Gijs Oskam, VNG/Gemeentefinanciën 27 maart 2014

Groot onderhoud algemene uitkering gemeentefonds Wikken en wegen. Gijs Oskam, VNG/Gemeentefinanciën 27 maart 2014 Groot onderhoud algemene uitkering gemeentefonds Wikken en wegen Gijs Oskam, VNG/Gemeentefinanciën 27 maart 2014 Uitgangspunten VNG in verdeelkwesties De VNG richt zich in haar oordeel over verdeelkwesties

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie 14 juni 2017

Ministerie van Veiligheid en Justitie 14 juni 2017 Ministerie van Veiligheid en Justitie 14 juni 2017 1 Waar gaan we het over hebben? Aanleiding & Doel Ontwikkelingen Veranderlijnen en agenda Omgevingsadvies, wasdah? Wat gaan we doen? 3 Waarom en -toe?

Nadere informatie

ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN HET SOCIAAL DOMEIN

ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN HET SOCIAAL DOMEIN ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN HET SOCIAAL DOMEIN Met de ontwikkelingen die we de komende jaren verwachten - met name op het gebied van het Sociale Domein - is het onhoudbaar dat we als gemeente blijven

Nadere informatie

Regiegemeente Wendbaar met de blik naar buiten. Zichtbaar met de blik naar binnen. Auteur: Daan Platje VeranderVisie Datum: maart 2011 Pagina 1 van 7

Regiegemeente Wendbaar met de blik naar buiten. Zichtbaar met de blik naar binnen. Auteur: Daan Platje VeranderVisie Datum: maart 2011 Pagina 1 van 7 Regiegemeente Wendbaar met de blik naar buiten. Zichtbaar met de blik naar binnen. Auteur: Daan Platje VeranderVisie Datum: maart 2011 Pagina 1 van 7 Gemeentelijke regie Het Rijk heeft kaders opgesteld

Nadere informatie

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING VERENIGING BEDRIJFSTAK ZORG 400.11/me november 2011 STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING De verplaatsing van (extramurale) begeleiding van de AWBZ naar de WMO en dus de gemeenten biedt nieuwe

Nadere informatie

Vliegwiel voor verbinden en versnellen van gezamenlijke gemeentelijke uitvoering

Vliegwiel voor verbinden en versnellen van gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samen Organiseren Vliegwiel voor verbinden en versnellen van gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samen Organiseren: waar staat het voor? Samen organiseren is een nieuwe werkwijze, vormgegeven vanuit

Nadere informatie

Werkconferentie Ruwaard

Werkconferentie Ruwaard Werkconferentie Ruwaard 15 februari 2017 Fred Pijls, voorzitter van de steungroep, neemt ons mee in wat proeftuin Ruwaard in 2016 heeft bereikt. Uit de ongeveer 40 individuele casussen blijkt dat het welbevinden

Nadere informatie

WHITEPAPER TRANSFORMATIE SOCIAAL DOMEIN

WHITEPAPER TRANSFORMATIE SOCIAAL DOMEIN WHITEPAPER TRANSFORMATIE SOCIAAL DOMEIN Transformatie als uitdaging Met ingang van 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor de gedecentraliseerde taken op het gebied van jeugdzorg, begeleiding

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 maart 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 maart 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Deze evaluatie is gericht op het functioneren van de Wmo-raad tot nu toe: doen we de goede dingen? En doen we die dingen op de goede manier? Daarmee krijgt u zicht op het huidige

Nadere informatie

Herijking van het gemeentefonds - sociaal domein Plan van aanpak voor het onderzoek naar een nieuwe verdeling

Herijking van het gemeentefonds - sociaal domein Plan van aanpak voor het onderzoek naar een nieuwe verdeling Herijking van het gemeentefonds - sociaal domein Plan van aanpak voor het onderzoek naar een nieuwe verdeling Plan van aanpak 2 Gemeenten hebben verschillende inkomstenbronnen waaruit ze hun taken financieren.

Nadere informatie

DOEN WE HET IN ARNHEM

DOEN WE HET IN ARNHEM ZO DOEN WE HET IN ARNHEM 1 1. Inleiding Op 1 januari 2017 gaat de Stichting Sociale Wijkteams Arnhem formeel van kracht. Daarmee kiest de gemeente Arnhem voor het oprichten van een onafhankelijke juridische

Nadere informatie

Op weg naar de Omgevingswet

Op weg naar de Omgevingswet Op weg naar de Omgevingswet Niet zomaar een nieuwe wet, maar een volledige stelselherziening: Nog meer impact dan de decentralisaties in het sociale domein (30% van raadsleden in Nederland volgens enquête

Nadere informatie

11 Stiens, 21 oktober 2014

11 Stiens, 21 oktober 2014 11 Stiens, 21 oktober 2014 Raadsvergadering: 13 november 2014 Voorstelnummer: 2014/ 74 Portefeuillehouder: Cees Vos Behandelend ambtenaar: Jitske Bosch E-mail: j.bosch@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. :

Nadere informatie

DE INHOUD ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN DE INHOUD ZORG EN WELZIJN / WMO AGENDA PROF. DR. JAN TELGEN ROTTERDAM, 28 MAART 2013

DE INHOUD ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN DE INHOUD ZORG EN WELZIJN / WMO AGENDA PROF. DR. JAN TELGEN ROTTERDAM, 28 MAART 2013 DE INHOUD ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF. DR. JAN TELGEN ROTTERDAM, 28 MAART 2013 Zorginkoop door gemeenten 28-3-2013 3 AGENDA DE INHOUD ZORG EN WELZIJN / WMO De inhoud Zorg en Welzijn / Wmo Gemeenten

Nadere informatie

De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie

De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie Inleiding Rutger Hageraats Symposium De Bascule 26-06-2015 De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie De aanleiding Wat was er ook alweer aan de hand? Niet

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Het BEL-model werkt voor Blaricum, Eemnes en Laren 2011

Het BEL-model werkt voor Blaricum, Eemnes en Laren 2011 Het BEL-model werkt voor Blaricum, Eemnes en Laren 2011 27 juni 2011 De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren zijn een vreemde eend in het huidige krachtenspel van fuserende gemeenten. Tegen de tijdsgeest

Nadere informatie

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Ontwerp Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Gemeente Midden-Delfland Datum: 18 mei 2015 Inkoopkader Wmo 2016: toelating nieuwe aanbieders Inleiding De gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk

Nadere informatie

naar een nieuw Wmo-beleidsplan

naar een nieuw Wmo-beleidsplan naar een nieuw Wmo-beleidsplan gemeente Cranendonck extra Commissievergadering 26 april 2011 Ruud Vos Naar een nieuw Wmo-beleidsplan voor Cranendonck trends en ontwikkelingen bestuursakkoord Rijk en VNG

Nadere informatie

ons kenmerk ECSD/U Lbr. 15/047

ons kenmerk ECSD/U Lbr. 15/047 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Budgetten Jeugd en Wmo uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201500976 Lbr. 15/047 bijlage(n) 3 datum 9 juni 2015 Samenvatting

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK Leeuwarden, 21 maart 2013 Een praatstuk over de toekomstige grenzen van Leeuwarden Het bestuurlijk landschap in Friesland zal er de komende jaren waarschijnlijk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 775 B Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2018 34 775 C Vaststelling van de begrotingsstaat van het provinciefonds

Nadere informatie

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Dr. R.H.A. Plasterk Postbus EA Den Haag

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Dr. R.H.A. Plasterk Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Dr. R.H.A. Plasterk Postbus 20011 2500 EA Den Haag Raad voor het openbaar bestuur Korte Voorhout 7

Nadere informatie

Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving? Over het potentieel van Nederland en de GGZ. Maarssen, 19 november 2013 Prof.dr.

Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving? Over het potentieel van Nederland en de GGZ. Maarssen, 19 november 2013 Prof.dr. Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving? Over het potentieel van Nederland en de GGZ Maarssen, 19 november 2013 Prof.dr. Kim Putters Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau Hoogleraar Beleid

Nadere informatie

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg)

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 386736 Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1 Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) Verantwoordelijk portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman

Nadere informatie

Wijkgericht werken in Nieuwegein: Van wijkgericht naar opgave gericht

Wijkgericht werken in Nieuwegein: Van wijkgericht naar opgave gericht Wijkgericht werken in Nieuwegein: Van wijkgericht naar opgave gericht Rekenkameronderzoek Nieuwegein Nienke van de Hoef 23 mei 2012 Hoofdvraag: In hoeverre is de wijze waarop de gemeente wijkgericht werken

Nadere informatie

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal Adviesgroep Informatievoorziening Omgevingswet Erna Roosendaal Inhoud De Omgevingswet Impact gemeenten Governance model Omgevingsplan versus bestemmingsplan Invoeringsondersteuning Eerste resultaten impactanalyse

Nadere informatie

Financiën Sociaal Domein

Financiën Sociaal Domein Financiën Sociaal Domein VNG Expertisecentrum Gemeentefinanciën Hans Giesing september 2013 Decentralisatie Sociaal Domein (1) Bouwen op de eigen kracht van burgers Motto: één gezin, één plan, één regisseur

Nadere informatie

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 Waarom decentraliiseireiri)? veranderde visie: van recht

Nadere informatie

Kwaliteit. 1 Inleiding. 2 De wettelijke voorwaarden. 2.1 Jeugdwet

Kwaliteit. 1 Inleiding. 2 De wettelijke voorwaarden. 2.1 Jeugdwet Kwaliteit 1 Inleiding Wat is kwaliteit van zorg en wat willen we als gemeenten samen met onze zorgaanbieders ten aanzien van kwaliteit afspreken? Om deze vraag te beantwoorden vinden twee bijeenkomsten

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 17 mei 2017 Ons kenmerk BB/U201700352 Lbr. 17/028 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 3 Onderwerp Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samenvatting

Nadere informatie

SOCIALE DOMEIN IN TRANSITIE

SOCIALE DOMEIN IN TRANSITIE SOCIALE DOMEIN IN TRANSITIE PROF.DR. JAN TELGEN EDE, 10 SEPTEMBER 2013 AGENDA De gemeente verandert en hoe. Een paar waarschuwingen Een 5-tal modellen voor zorginkoop door gemeenten met voor- en nadelen

Nadere informatie

Samen sterk in het sociaal domein

Samen sterk in het sociaal domein Samen sterk in het sociaal domein Duurzaam organiseren van het sociaal domein door intergemeentelijke samenwerking In dit artikel gaan we in op de meerwaarde van samenwerking tussen gemeenten in het sociaal

Nadere informatie

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Omgevingswet Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Doel van de presentatie Informatie over de Omgevingswet Stand van zaken van de invoering van de wet

Nadere informatie

Bedrijfsvoering in het sociaal domein? Prof. dr. Marcel Boogers

Bedrijfsvoering in het sociaal domein? Prof. dr. Marcel Boogers Bedrijfsvoering in het sociaal domein? Prof. dr. Marcel Boogers 09-06-18 Voettekst: aanpassen via Beeld 2 09-06-18 Voettekst: aanpassen via Beeld 3 6 Thema s 1. Wat is er aan de hand? Welke dynamiek

Nadere informatie

Decentralisaties in het sociaal domein Stand van Zaken. Informatieve raadssessie 23 mei 2013

Decentralisaties in het sociaal domein Stand van Zaken. Informatieve raadssessie 23 mei 2013 Decentralisaties in het sociaal domein Stand van Zaken Informatieve raadssessie 23 mei 2013 Uitbreiding van het Sociaal Domein 2007: Invoering Wmo 2015: Participatiewet 2015: Jeugdzorg 2015: AWBZ Bedreiging:

Nadere informatie

Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden

Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden Algemeen en Dagelijks Bestuur Modernisering Wsw 2008 Inleiding Per l januari 2008 wordt de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) gewijzigd. Om deze modernisering

Nadere informatie

1. De hoofdlijnennotitie 'Aanpak transities en herinrichting sociale domein in de gemeente Stein vast te stellen

1. De hoofdlijnennotitie 'Aanpak transities en herinrichting sociale domein in de gemeente Stein vast te stellen Betreft Vergaderdatum Hoofdlijnennotitie Aanpak transities en herinrichting sociale domein in de gemeente Stein 21-oktober-2013 Gemeenteblad 2013 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Onderwerp: Gemeentelijke opschaling, regionale samenwerking en decentralisaties

Onderwerp: Gemeentelijke opschaling, regionale samenwerking en decentralisaties Voorstel aan de raad Nummer: 131027418 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: Afdeling: Telefoon: E-mail: G.M. Asselman BLD Beleid Burgemeester 2.6 Voor de Lelystedeling 2.6.1 Gemeentelijke

Nadere informatie

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Traject Tilburg Aanvragers: Gemeente Tilburg Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Opgave: Beantwoorde ondersteuningsvraag In Tilburg is het traject Welzijn Nieuwe Stijl onderdeel van een groter programma

Nadere informatie

Organisatieopgaven Als we kijken naar de organisatievraagstukken die de transformatie meebrengt, dan springen er een paar in het bijzonder uit:

Organisatieopgaven Als we kijken naar de organisatievraagstukken die de transformatie meebrengt, dan springen er een paar in het bijzonder uit: GEMEENTEN IN DE LEAD Inleiding NDSD / 7 april Leiden Dr.AJ Kruiter De decentralisaties zijn goed onderweg. Daar is hard aan gewerkt. 2015 was vooral een jaar van crisismanagement. Geld, (niet altijd accurate)

Nadere informatie

Marije van den Berg. knutselt aan een energieke samenwerking tussen overheid, politiek en gemeenschap

Marije van den Berg. knutselt aan een energieke samenwerking tussen overheid, politiek en gemeenschap Marije van den Berg knutselt aan een energieke samenwerking tussen overheid, politiek en gemeenschap Adviseur, trainer en publicist overheidsparticipatie Raadslid van 2002-2010 Bestuurslid van Stadslab

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team : Werk, Inkomen en Zorg Kwaliteitseisen ten behoeve van opdrachtgeven in het sociaal domein Afdelingshoofd Auteur : Bremmers, P.H.M. : Wijs-Menne, De

Nadere informatie

Nieuwjaarsspeech VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma

Nieuwjaarsspeech VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma HET GESPROKEN WOORD GELDT Nieuwjaarsspeech VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma 8 januari 2015 U bent getuige van mijn eerste nieuwjaarsspeech als VNG-voorzitter, op een dag die wordt overschaduwd door de

Nadere informatie

Regionale Energie Strategie

Regionale Energie Strategie Regionale Energie Strategie Regionaal samenwerken voor realisatie van de Klimaatopgave Een historische opgave Om de opwarming van de aarde te beteugelen, zijn drastische maatregelen nodig. Dit jaar wordt

Nadere informatie