PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN"

Transcriptie

1 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 4 december 2015 Zitting 10 december 2015

2 2 FDS De vergadering wordt geopend te uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: AVONTROODT Yolande BAETEN Els BAYRAKTAR Aysel BELLENS Peter BOCKX Greet BOLLEN Ivo BOONEN Nicole BUNGENEERS Luc BWATU NKAYA Annie CAALS Tom CALUWÉ Ludwig CLAESSEN Jan COLSON Mireille CORLUY Bert COTTENIE Christ'l CUYT Rony DE COCK Koen DE HAES Jan DE HERT Vera DILLEN Koen FEYAERTS Patrick GEUDENS Frank GEYSEN Kris GIELEN Pascale GODDEN Jürgen GOOSSENS Kris HELSEN Koen HENDRICKX Iefke HENS Werner HUIJBRECHTS Jan JACQUES Ilse JANSSEN Patrick JANSSENS Eric KERREMANS Koen LEMMENS Luk MARCIPONT Daniël MEEUS Michel MERCKX Kris MICHIELSEN Inge MINNEN Herman MOREAU Livia MUYSHONDT Tine NAERT Nicole

3 3 PALINCKX Koen PEETERS Bruno PEETERS Marleen RÖTTGER Rik SCHOOFS Hans SELS Frank STEVENS Lili THIJS Danny UGURLU Sener VAN CLEEMPUT Loes VAN EETVELT Roel VAN GOOL Greet VAN HAUTEGHEM Marleen VAN HOFFELEN Karin VAN HOVE Bart VAN HOVE Katleen VAN LANGENDONCK Gerda VAN NECK Danielle VAN OLMEN Mien VANALME An VANDENDRIESSCHE Diederik VERHAERT Inga VERHAEVEN Eddy VERLINDEN Linda VOLLEBERGH Steven WECKHUYSEN Wendy WILLEKENS Tim ZANDER Jan Verontschuldigd: mevrouw de GOUVERNEUR en mevrouw BRADT Sofie.

4 4 De raad is bijeen in openbare vergadering. OPENBARE VERGADERING Financiën: VAN EETVELT heeft een aantal vragen aan de meerderheid en in het bijzonder aan de N-VA. Hij leidt dit in door op een ironische wijze pluimen te geven aan de bestuursmeerderheid en de N-VA in het bijzonder. Spreker stelt dat hij vandaag opkomt voor de bestuursmeerderheid. De meerderheid is een bonte mix van coalitiepartners die vanuit een oprecht engagement als een goede huisvader en in moeilijke omstandigheden de provincie bestuurt. In het bijzonder apprecieert hij de N-VA. Niet alleen omwille van het feit dat zij de helft van het programma van open vld hebben overgenomen maar ook omwille van de kracht van verandering die zij tentoonstelt in inhoud én in stijl. Maar om te beginnen met het laatste, de stijl, valt het hem op dat zij bijzonder stil zijn op de banken en dat er weinig tussenkomsten zijn. Ook op inhoudelijk vlak merkt hij bij de N-VA te weinig verandering. Spreker is teleurgesteld omdat de N-VA te weinig ambitie uitstraalt. Hij wenst te vernemen waarin deze bestuursmeerderheid verschilt met de vorige inzonderheid met betrekking tot de financiën. En waar zit het verschil met de andere provincies? Wordt er nog een denkoefening gehouden om dit verschil te maken zeker voor wat betreft het subsidiebeleid? CALUWÉ reageert en stelt dat deze meerderheid inderdaad anders is dan de meerderheden van de voorbije 18 jaar. Zo zijn er besparingen gebeurd zonder dat de belastingen worden verhoogd. Ook de andere provincies volgen dezelfde lijn. Ten aanzien van de subsidies voeren wij uit wat er in het bestuursakkoord is voorzien. HELSEN meent dat de denkoefening rond de subsidies in het kader van de transitie moet worden gezien. Het komt volgens hem hier te weinig aan bod. LEMMENS stelt dat hij gisteren van mevrouw Michielsen een document heeft gekregen in verband met een denkoefening over wat er met het subsidiebeleid moet gebeuren. Jammer genoeg werd hierover jarenlang gediscussieerd maar werd hier niks mee gedaan. Dit in tegenstelling tot het huidig beleid waar de subsidies werden bijgestuurd, geoptimaliseerd en een aantal werden afgeschaft. VAN EETVELT begrijpt dat er dus geen subsidies meer worden afgeschaft. CALUWÉ heeft vanwege de open vld nog maar één vraag tot afschaffing gehoord. VAN EETVELT stelt voor om de bedragen te beperken.

5 5 CALUWÉ vraagt zich af of de open vld-fractie dan voorstelt om bijvoorbeeld de subsidies aan de Rechtbank te Mechelen voor haar 400-jarig bestaan af te schaffen ( EUR). Burgemeester Somers zal tevreden zijn. HELSEN betwist dat in de vorige legislaturen geen subsidies werden afgeschaft. Bovendien werd toen ook bespaard op structuren zoals de afschaffing van een vzw. DE HAES stelt dat er wel degelijk een verschil is met de vorige bestuursmeerderheden. Hij verwijst naar de besparingsronde van 3, 5 en 8%. Bovendien wordt er niet gezocht naar nieuwe belastingen zoals dit bijvoorbeeld wel het geval is in de provincie Vlaams-Brabant. VAN EETVELT betreurt de antwoorden van de gedeputeerden. LEMMENS verwijst naar de veranderingen in het domein van de intergemeentelijke subsidies van cultuur. Die gebeuren geobjectiveerd en op advies van een commissie. CAALS stelt dat de subsidies aan scholen zijn verminderd en vraagt zich af of dit een goede zaak is? RÖTTGER stelt dat bepaalde subsidies altijd nodig zullen zijn. Hij verwijst naar de ondersteuning van het klimaatbeleid. CAALS begrijpt niet waarom dit beleid anders is. De belastingen werden niet verhoogd maar hij betwijfelt of dit vroeger wel het geval was. CALUWÉ verwijst naar een belastingverhoging uit HELSEN vraagt waarom er geen rekening gehouden wordt met een beslissing van de Vlaamse regering in de meerjarenplanning. BELLENS reageert op de opmerking van de heer Van Eetvelt over de subsidies. Hij verwijst naar het decreet over welzijn dat uitdrukkelijk opdracht geeft aan de provincie om impulssubsidies te geven aan sectoren zodat vernieuwend kan worden gewerkt. MICHIELSEN vraagt zich eveneens af waarom er geen rekening wordt gehouden met de overdracht in de meerjarenplanning, inzonderheid met betrekking tot de weerslag van de leningslast (40 miljoen EUR op 200 miljoen EUR werkingsmiddelen). Zij vraagt zich af of hier al geen oefening werd gemaakt wat betreft de impact. CALUWÉ stelt dat in het ontwerpdecreet over de overdracht er geen cijfers zijn om te vergelijken. Momenteel kunnen we dus geen veronderstellingen doen.

6 6 MICHIELSEN kan moeilijk geloven dat er nog geen scenario s werden uitgewerkt. LEMMENS stelt, en dit voor de laatste keer, dat dit kader er nog niet is. De oefening kan pas gebeuren zodra er meer gegevens zijn. VAN EETVELT wil reageren op een aantal collega s. Het was zijn bedoeling dit debat over de subsidies aan te zwengelen. Logistiek en infrastructuur: MUYSHONDT stelt in haar tussenkomst een aantal vragen in verband met de transitie en in het bijzonder met het patrimonium van de over te dragen instellingen. Wat gaat er gebeuren met die gebouwen wanneer er in 2016 reeds werken werden opgestart? Zij verwijst onder meer naar de plannen voor een aantal musea. Wat gebeurt er na de overdracht? Worden de plannen dan verder afgewerkt door onze mensen op de werf? Wordt de verdere afwerking dan betaald door de overnemende overheid? CALUWÉ begrijpt de bekommernis van mevrouw Muyshondt. Momenteel heeft hij daar nog geen antwoord op. Als goede huisvader werkt de provincie verder en rekenen we erop dat die werken zullen worden voortgezet door degenen die dit overnemen. Hoe dit zal gebeuren zal nog worden onderhandeld en besproken. Hij verwijst naar de vroegere overdracht van de federale overheid naar Vlaanderen waar de federale instantie besliste om zelf nog de werken af te maken. Uiteenzetting van mevrouw Inga VERHAERT over onderwijs, jeugd, energie, communicatie, ICT. Er zijn voor mevrouw VERHAERT drie begrippen van toepassing voor het provinciaal onderwijs: Bouwen met stenen/ Bouwen aan samenwerking / Bouwen aan talen. Onderwijs blijft één van onze grootste investeringen. We creëren tegen het kanteljaar 2020 maar liefst 1000 nieuwe plaatsen. Voor Sint-Godelieve gaat het over een goedkeuring door Agion van 5,5 miljoen EUR subsidies. De eerste spadesteek gebeurt in het najaar van 2016 zodat dit tegen 2018 klaar zou moeten zijn. In het PITO Stabroek zijn de nieuwe nijverheidsklassen en praktijklokalen klaar tegen zomer Het Masterplan loopt verder in 2016 (tot 2019). Ook voor PTS Mechelen is 2016 een belangrijk jaar op vlak van verbouwingen. In het najaar 2016 zou de renovatie monumentale delen klaar moeten zijn. Ook zal in 2016 gewerkt worden aan de nieuwbouw: 2016 is de ontwerpfase, de eerste werken zijn voorzien in Het Masterplan is klaar in PTS Boom zit vanaf september 2015 in gebouwen van de AP. Na aanpassingswerken is de echte ingebruikname voorzien in maart 2016.

7 7 Wat het luik Samenwerking betreft verwijst zij naar het Zalmproject in de Masten in Kapellen en naar de samenwerking tussen Deeltijds leren en werken; alsmede het volwassenonderwijs. Bouwen aan Talenten betekent concreet dat het Vormingscentrum in Malle elk jaar zo n 1000 leerlingen op bezoek krijgt en dat het AP in studenten verwacht (in 2015: ). Het jeugdbeleid zet in op jeugdcultuur, een positief feestbeleid en beklemtoont dat het jeugdwerk voor iedereen is. Specifiek voor jeugdcultuur is er NAFT. Tevens wordt het aanbod van jeugdculturele activiteiten in onze provincie verhoogd, met daarbij specifieke aandacht voor landelijke gebieden. Dit beleid heeft al wat gerealiseerd. Spreker verwijst naar een aantal bekende namen van woordkunst, pop en podia (Maarten Inghels, Maud Vanhauwaert, ) als naar popmuziek (School is Cool, Psycho 44, ). Ze verwijst ook naar de vele kansen die via Kunstbende worden gestimuleerd bij jongeren. Het positief feestbeleid is gekend door de fuifbussen en de provinciale acties naar de jeugd om gehoorschade te vermijden (Amai mijn (h)oren). Het jeugdwerk is er voor iedereen. Spreker verwijst ernaar dat de provincie het jeugdwerk stimuleert en ondersteunt naar de verhoging van hun toegankelijkheid. Zij verwijst naar de acties Inclusieve speelpleinen: 1 op 4 speelpleinen in provincie Antwerpen is inclusief. Er werd eerst ingezet op inclusie voor kinderen met een beperking, maar gaandeweg merkten we dat er nood was om inclusie breder open te trekken naar maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Heel wat speelpleinen zeggen zelf dat ze die doelgroep maar moeilijk kunnen bereiken. Verhaert stelt dat de bevoegdheid inzake energie een beetje atypisch is. Het gaat immers hier over de begroting van onze inwoners, de begroting van hun huishoudens. Ze verwijst naar het groot succes van de groepsaankopen. Dit wordt ook in 2016 voortgezet. Op het domein van ICT wordt verder geïnnoveerd: het gaat dan vooral over een efficiënte informatie-uitwisseling met projectpartners via sharepoint, webbased platform. Het gaat ook over het uitwerken van hulpmiddelen ter ondersteuning van het waaierwerken. Enerzijds wordt ingezet op locatie-onafhankelijk werken, anderzijds wordt het gamma van toestellen (pc s, tablets, smartphones) waarop gewerkt kan worden verder uitgebreid. Het ondersteunen van de éénduidige communicatie vanuit de administratie met klanten en andere externe partijen, door in te zetten op een uniform en afgesproken adressenbeheersysteem. Er wordt ook gestreefd naar optimalisatie. Dit betekent dat er her en der servers verdwijnen, zoals bijvoorbeeld in de printerlokalen in het parkhuis, en wordt de dataopslag centraler beheerd. Ook zal ICT het aantal toepassingen beperken en waar kan maximaal inzetten op het gebruik van herbruikbare functionele bouwblokken. Hierdoor zal de ontwikkelingskost en -tijd dalen en de onderhoudskost beperkt worden. Onderwijs: VERHAEVEN Eddy citeert uit een aantal kranten en websites om aan te tonen dat de toename van studenten in de AP Hogeschool zeer positief nieuws is, maar dat dit anderzijds een bedreiging vormt voor het personeel (stijgende werkdruk) en de financiële

8 8 middelen. In die zin wenst hij te vernemen of er over deze problematiek overleg wordt gepleegd met andere Hogescholen in de provincie of met andere actoren? VAN GOOL zegt in haar tussenkomst dat onderwijs voor grote uitdagingen staan. Het onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn en daar knelt vaak het schoentje. Niet iedereen krijgt de kansen om degelijk onderwijs te volgen. Dat kan te maken hebben met de kostprijs. Zeker in sommige beroepsstudierichtingen of in het hoger onderwijs kunnen de kosten oplopen. Initiatieven zoals de maximumfactuur zijn daar alvast een stap in de goede richting. Ook vaste bedragen en duidelijke informatie over wat een richting kost kunnen helpen om de drempel te verlagen, of om te vermijden als onderwijsinstelling geconfronteerd te worden met onbetaalde facturen. Graag vernam zij van de gedeputeerde welke initiatieven de provincie hier (verder) rond zal nemen. Ook taalachterstand en gebrekkige vooropleiding kunnen een goede scholing bemoeilijken en leiden tot ongekwalificeerde uitstroom. Hoe speelt de provincie daar op in? Onderwijs en scholing zijn niet alleen belangrijk voor jongeren, ook volwassenen hebben er nood aan, om zichzelf te ontplooien, om zich verder te bekwamen,... Ook het volwassenenonderwijs moet dus volgens haar betaalbaar blijven. De vraag die zich stelt is dan ook wat de gevolgen zullen zijn van de stijging van de inschrijvingsgelden die de Vlaamse regering begin 2015 ingevoerd heeft. Zijn daar al gevolgen van merkbaar in ons provinciaal onderwijs? Tot slot stelt spreker een vraag over een recentere nieuwe uitdaging: de opvang van de vluchtelingen. Minister Crevits heeft opgeroepen dat ook de scholen hierin hun rol zouden nemen. Wat zal, en wat kan de provincie op dat vlak doen? MOREAU zegt dat haar fractie altijd gesteld heeft dat het provinciaal onderwijs goed is. Daarnaast heeft haar fractie ook vragen bij de kostprijs van de vernieuwing van Sint-Godelieve, een vernieuwing die volgens haar wel noodzakelijk is. Zij vernam dat door de vernieuwing in PIVA en Sint-Godelieve extra plaatsen zullen worden gecreëerd. Ze heeft de cijfers opgevraagd bij stad Antwerpen waar haar werd meegedeeld dat extra plaatsen een investering van 18 miljoen EUR vereisen. Alhoewel ze geen appelen met citroenen wenst te vergelijken vernam ze graag van de gedeputeerde wat de creatie van deze extra plaatsen de provincie kost? In antwoord op de vragen de heer Verhaeven stelt mevrouw VERHAERT dat het AP inderdaad het slachtoffer is van zijn eigen succes. Het is inderdaad zo dat de financiering altijd achter loopt op de actualiteit. Dit heeft ook te maken met de wijze waarop het onderwijs wordt gefinancierd. Er is namelijk eerst de prefinanciering, en later volgt dan de definitieve financiering. Er zijn inderdaad gespreken en regelmatig overleg met de andere partijen en het kabinet van de minister. Aan mevrouw Van Gool deelt zij mee dat er in de eerste graad gewerkt wordt met de maximumfactuur. Die worden via good practices verspreid over andere provincies of worden meegegeven op studiedagen. De ongekwalificeerde uitstroom is een probleem dat niet zomaar kan worden opgelost. Toch wordt hier via allerlei acties op het terrein aan gewerkt, bijvoorbeeld in Kapellen. Hier wordt stapje voor stapje de student meegenomen naar meer doorgedreven onderwijs. Met deze attesten kunnen zij dan later evolueren naar het volwassenonderwijs en soms naar het hoger onderwijs. De verhoging van de factuur van het volwassenonderwijs is genuanceerd. Wat de nieuwkomers betreft werd een brief verstuurd vanuit het departement onderwijs met de vraag wat het (provinciaal) onderwijs kan doen. Zij verwijst naar de GOK-deskundigen die vandaag al de nodige expertise hebben. Zij kunnen desgevallend inspringen en ondersteunen. Spreker bedankt mevrouw Moreau voor haar vertrouwen. Wat de kostprijs betreft deelt zij mee dat koken inderdaad geld kost. Ze heeft geen exacte cijfers wat de extra

9 plaatsen kosten. Die zijn trouwens verspreid over 5 scholen die niet enkel liggen op het grondgebied van stad Antwerpen. Ze verwijst naar de kostprijs van de scholenbouwen in de vorige legislatuur, namelijk 56 miljoen EUR. Nu schat zij de kostprijs voor deze legislatuur op 46 à 48 miljoen EUR. Zij zal de exacte cijfers laten berekenen. 9 Nr. 5/1 van de agenda Autonoom provinciebedrijf Provinciaal Onderwijs Antwerpen. Identificatienummer Budget 2016 en meerjarenplan Goedkeuring. (inlassen 29) Nr. 5/2 van de agenda Autonoom Provinciebedrijf Inovant. Identificatienummer Budget 2016 en meerjarenplan Goedkeuring. (inlassen 30) De agendapunten 5/1 en 5/2 worden goedgekeurd met 58 ja, bij 1 stem nee en 7 onthoudingen. VAN LANGENDONCK deelt mee dat zij een technisch probleem had bij de stemopneming waardoor haar stem wellicht niet werd geregistreerd. Stemming nr. 1 (inlassen 31) Nr. 5/3 van de agenda Provinciaal Onderwijs Vlaanderen vzw. Jaarverslag en -rekening Kennisname. (inlassen 32) Kennis wordt genomen. Jeugd: SELS houdt een warm pleidooi voor de ondersteuning van jongeren wanneer zij naar, of van een fuif komen met een bus van De Lijn en/of private busmaatschappijen. Vóór de overheveling van de persoonsgebonden materie Jeugd sloot de provincie met De Lijn overeenkomsten af om fuifbezoekers veilig en tegen sociaal aanvaardbare

10 10 tarieven thuis te laten brengen. Gelet op de besparingen door De Lijn vreest hij dat de jongeren hier van een kale reis terug zullen komen. Spreker vernam graag of de provincie dan ook stappen onderneemt om de fuifbussen het ganse jaar permanent aan te bieden en om deze bevoegdheid terug te halen bij Vlaanderen. Zijn hier in de begroting 2016 kredieten voor voorzien? Onder welke voorwaarden kunnen jeugdverenigingen beroep doen op dit eventueel provinciale aanbod? Wat is de rol van de gemeentelijke diensten? VAN GOOL vraagt aandacht voor de inclusieve speelpleinen. Een op vier speelpleinen is momenteel inclusief, zowel voor mensen met een handicap als voor mensen die maatschappelijk kwetsbaar zijn. Door de interne staatshervorming is 2016 echter het laatste jaar waarin de provincie hier kan op inzetten. Zij pleit bij gedeputeerde Verhaert om die aandacht voor inclusie te bestendigen, ook na MARCIPONT verwijst in zijn tussenkomst naar het provinciaal reglement voor het inleggen van fuifbussen en het succes ervan. Hij stelt dat het nemen van de laatste bus soms problemen geeft bij jongeren. Meer bepaald zijn die bussen soms overvol zodat een aantal jongeren niet kunnen meerijden. Hierdoor moeten zij nog zeer laat hun ouders verwittigen om hen te komen ophalen. Kan dit niet opgelost geworden door het invoeren van een inschrijvingsplicht? Ook heeft hij vragen bij de rol van de verplichte begeleider. In de praktijk is hij soms nog geen 18 jaar of is hij zelf niet meer nuchter. Dit zijn ervaringen van buschauffeurs. Hij vraag zich af of in de regelgeving er geen regelmatige feedback moet worden voorzien tussen de chauffeur en/of de busmaatschappij en de provinciale diensten. WD MOREAU stelt dat deze projecten zeer waardevol zijn gebleken. Zij stelt echter vast dat deze projecten overlappend zijn en vraagt zich daarom af of de budgetten die aan deze projecten gegeven worden (gezamenlijk EUR) in deze periode van budgettaire beperkingen niet beter op een meer gevarieerde manier ingezet kunnen worden. VERHAERT beantwoord voorgaande vragen. De twee vragen over de feestbus worden gezamenlijk beantwoord. 1) De feestbus blijft rijden. Er is een vergelijkbaar bedrag als in het verleden voorzien: EUR. De bevoegdheid blijft bij de provincie. Volgende voorwaarden zijn de voornaamste: - Het evenement moet in de provincie Antwerpen plaats vinden, - Het evenement moet minstens 500 bezoekers tellen, - De organisatie moet in de bus een steward leveren. 2) Er werd al tegen sommige organisatoren i.v.m. stewards gereageerd. 3) Er wordt feedback aan de chauffeur van de feestbus gevraagd en er wordt rekening gehouden met deze feedback. De vraag over de toekomst van de speelpleinen 1) We zullen pleiten bij minister Gatz dat hij zorg zal dragen over de werking van de speelpleinen. 2) We hebben al wat gedaan? In heel het idee van de inclusieve werking van de speelpleinen is het principe van train the trainer opgenomen. We hebben de animatoren opgeleid en we hopen dat zij in de toekomst deze vorming verder zullen uitdragen.

11 Op de vraag van mevrouw Moreau antwoordt zij dat de toelage van Piazza del l Arte veel lijkt in het kader van onderwijsflankerend beleid. Ze is aanzienlijk maar er zijn nog verschillende andere subsidies die veel hoger zijn, maar deze staan niet op dezelfde lijst van subsidies. Verder lijkt er wel een overlap, maar deze overlap is niet volledig. Piazza heeft een andere insteek t.o.v. scholen. Er is een zeer inclusieve gedachte, er wordt meer gewerkt met lerarenopleiding. Dit is anders met Kunst op zicht. Dit is een mooie aanvulling op andere projecten die meer op het nijverheids-technische gericht zijn. Piazza is voor het secundair onderwijs een welkome partner. Villanella is iets anders en richt zich niet op scholen, dit is eerder receptief. Kunst in zicht is zich al jaren warm aan het lopen om erkend te worden. Dit is nog niet gebeurd. We hebben ze nu als geste een laatste springplank aangeboden in de hoop dat ze in 2017 erkend worden door Vlaanderen. Kort samengevat is er dus geen grote overlap. 11 Nr. 5/4 van de agenda Autonoom Provinciebedrijf Provinciaal Vormingscentrum Malle. Identificatienummer Budget 2016 en meerjarenplan Goedkeuring. (inlassen 33) Goedgekeurd met 60 stemmen ja, bij 9 onthoudingen. Stemming nr. 2 (inlassen 34) Energie: WILLEKENS staat even stil bij het principe van en de voordelen en nadelen van de groepsaankoop. Indien alle providers gelijk behandeld worden, dan wordt door groepsaankopen de bewustwording van de consument verhoogd, waardoor hij zelf op eigen initiatief op zoek gaat naar alternatieven. Anderzijds is het resultaat van een groepsaankoop steeds een momentopname terwijl de energieprijs zeer sterk fluctueert, en dus later lager kan vallen dan het resultaat van de groepsaankoop. Willekens vraagt zich af of het provinciebestuur als overheid niet de plicht heeft om als zich dit voordoet- de deelnemer aan de groepsaankoop te melden dat de prijzen ondertussen goedkoper zijn geworden en dat ze voordeliger kunnen zijn bij een nieuwe leverancier. VERHAERT zegt dat bij de provinciale groepsaankopen de leveranciers gelijk behandeld worden. De consument wordt eveneens degelijk geïnformeerd:

12 12 - hij wordt geïnformeerd dat zijn inschrijving op de groepsaankopen niet bindend is, - hij krijgt een prijsvergelijking van de nieuwe prijs (op basis van zijn doorgegeven gebruik) t.o.v. de marktprijs, - hij wordt daarna pas gevraagd of hij meedoet of niet, en zelfs bij het aanvragen van het nieuwe contract heeft hij nog twee weken bedenktijd. Het provinciebestuur communiceert dus transparant. De mensen weten dat je maand per maand kan opzeggen. Meer nog, wij waarschuwen en treden op tegen wanpraktijken. Zo verschaften we in het verleden modelbrieven tegen de dubbele verbrekingsvergoeding en voerden we deze zomer actie tegen de verdoken opzegvergoeding van de vaste administratiekost. WILLEKENS bevestigt dit maar stelt dat wij als bestuur eveneens iedereen moeten informeren als de variabele prijs, bekomen door de veiling, niet meer de beste prijs is. Het bestuur heeft deze informatieplicht. VERHAERT stelt dat wij op de dag van de veiling een prijsvergelijking maken van de veilingprijs en de gemiddelde marktprijs voor hetzelfde gebruik voor vergelijkbare producten (op basis van de prijs van de grootste leveranciers) zodat je een idee hebt waar je staat als consument. WILLEKENS bevestigt dit maar vindt dat het eerlijker is om de informatieplicht te hanteren. VERHAERT stelt dat elke consument tijdens zijn contract de vergelijking kan doen via de VE-test. Door de groepsaankoop zijn er echter schaalvoordelen die men als gewone consument niet kan bekomen, waardoor al jaren scherpe prijzen zijn bekomen. Dit voordeel wil ik behouden. WILLEKENS stelt dat los daarvan diegene die zich ingeschreven hebben via de groepsaankoop niet de laagste prijs hebben die op de markt te vinden is. Daarom vindt hij het niet juist dat het provinciebestuur de groepsaankopen initieert. VERHAERT daagt de heer Willekens uit om voorbeelden te geven van prijzen die goedkoper zijn dan de groepsaankoop. Zij stelt dat het provinciebestuur de consument informeert en dat de consument kan kiezen. De Heer VAN HOVE voegt hier nog aan toe dat het hem een plezier doet dat hij een socialist zo vurig de vrije markteconomie hoort verdedigen. VERHAERT voegt toe: met begeleiding. De vergadering wordt onderbroken om uur en hernomen om uur.

13 13 Uiteenzetting van de heer Bruno PEETERS over groen- en recreatiedomeinen, sport, toerisme, veiligheid, personeel en organisatieontwikkeling. Departement Mens Communicatie en Organisatie: De cijfers bij DMCO geven aan dat er een daling van EUR is gerealiseerd op de oorspronkelijke meerjarenplanning. Dit komt door de lage inflatie en een selectief vervangingsbeleid, zelfs rekening houdend met het budget van TPA dat voor 2017 mee is opgenomen. Op voorwaarde dat de verstrengde regels worden aangehouden is er geen besparing op het personeelsbudget 2016 nodig. De deputatie heeft beslist dat het aantal VTE s niet verder mag stijgen op departementsniveau. Dit betekent dat de uitbreiding van een dienst binnen hetzelfde departement moet worden tegengewogen, met uitzondering van extern gefinancierde medewerkers. Peeters benadrukt ook het succes van het Limbo-programma, dat voor 25 van de 27 medewerkers wiens functie geschrapt werd, intern een oplossing heeft gevonden. De eerste reacties van de betrokkenen zijn ook positief. Het Limbo-programma had 2 doelen: de personeelskosten drukken en een goede oplossing vinden voor onze betrokkenen medewerkers. Een jaar later zijn beide doelen bereikt. Peeters bedankt de betrokken medewerkers en de mensen van DMCO voor de positieve samenwerking die tot dit onverdeeld succes geleid hebben. Tot slot wordt benadrukt dat DMCO een belangrijke rol zal spelen in een correcte overdracht van het provinciaal personeel naar andere beleidsniveaus. Vanuit DMCO zal de deputatie samen met de sociale partners onderhandelen over de correcte arbeidsvoorwaarden voor de betrokkenen. Departement Vrije Tijd: Het Departement Vrije Tijd volgt, wat betreft de vele prachtige domeinen, een tweesporenbeleid: investeren op de korte termijn en plannen voor de lange termijn. Voor de lange termijn maken we structuurvisies en beheerplannen op en voeren we deze uit. Het PRUP Rivierenhof is afgerond en wordt nu stap voor stap uitgevoerd. Het aanleggen van de nieuwe sportzone blijft hier het belangrijkste project. In 2016 zou het masterplan voor de komende tien jaar van het Zilvermeer worden afgerond. In de Hertberg zal de nieuwe rol van Mie Maan worden opgemaakt. Voor de lange termijn doen we met onze domeinen aan streekontwikkeling en gebiedsgericht beleid. Voor het Zilvermeer geldt dit dan voor het PRUP Kempense Meren, voor De Schorre geldt dit voor het gebiedsprogramma Rupel en de Blauwe Halte, een toeristisch toegangspunt voor de hele Rupelstreek waar de provincie in zal investeren. In Westerlo is er ten slotte nog het project De Merode dat gedeputeerde Bellens onder zijn hoede zal nemen. Voor de korte termijn plannen we nog enkele belangrijke investeringen om onze domeinen verder te verbeteren voor allerhande types van bezoekers. In 2016 wordt het dienstgebouw van de Averegten afgewerkt, beginnen we met de renovatie van de meer dan 30 jaar oude sporthal in De Nekker, investeren we in een nieuwe parking aan de Kapelstraat voor De Schorre en maken we last but not least werk

14 14 van de omvorming van het Peerdsbos tot G-sportcentrum. Hiervoor kunnen we beroep doen op een aanzienlijke Vlaamse subsidie. Er zijn ook de kleinere investeringen zoals de signalisatie van het Rivierenhof, de speeltuin van het Vrijbroekpark en de nieuwe domeinplannen voor het Vrijbroekpark, Hertberg en de Hoge Mouw. Wat toerisme betreft wordt de inkanteling van de vzw Toerisme Provincie Antwerpen afgerond. In de plaats krijgen we het APB Toerisme en de dienst Toerisme. Het APB zal zich richten op het uitvoeren van het regiobeleid en de samenwerking met de sector, terwijl de dienst zich bezighoudt met beleidsvoorbereiding en communicatie. Het APB Sport tot slot blijft voortschrijven aan het uiterst succesvolle G-sportverhaal. Deze provincie mag zich voortrekker noemen om het vlak van G-sport met maar liefst 254 clubs en meer dan fans van het G-sportfonds. De tweede week van de G-sportfan was opnieuw een groot succes en met de ombouw van het Peerdsbos zal de provincie zich definitief op de kaart zetten als dé G-sportprovincie bij uitstek. Departement Ontwikkeling en educatie. Veiligheid: Wat betreft veiligheid staat de verhuis van het PVI naar het Coveliersgebouw bovenaan. Ondertussen loopt de Play-Pauze-Stop-campagne over gezond beeldschermgebruik gewoon door in heel wat middelbare scholen van de provincie. In Campus Vesta is de bouw van de tweede oefenplaat van start gegaan die vooral zal gebruikt kunnen worden voor de opleiding van veiligheidspersoneel van industriële bedrijven. Het biedt de provincie ook de kans om de waterzuivering aan te passen aan de wettelijke normen wordt ook het jaar waarin de vernieuwde basisopleiding voor politie-inspecteurs een eerste maal zal plaatsvinden. Groen- en recreatiedomeinen: CUYT stelt vast dat dat het bestuur in 2016 blijft investeren in de provinciale domeinen. Hij overloopt diagonaal alle geplande investeringen. Toerisme blijft nog een uitgesproken provinciale bevoegdheid waarbij de binnenlandmarketing een belangrijke taak is. Na het transitietraject zal de dienst Toerisme zich focussen op beleidsvoorbereiding en zal het APB Toerisme zal via haar merken Antwerpse Kempen, het Scheldeland en Vlaanderen Vakantieland het beleid uitvoeren. Wat Sport betreft zal APB Sport zich concentreren op haar kernopdracht G-Sport en de ontwikkeling van Sportcentrum Peerdsbos tot G-Sportcentrum. Cuyt stelt vast dat de provincie blijft investeren in de kroonjuwelen en vindt dat dit goed is. CAALS vraagt de heer Peeters of na de overdracht het Rivierenhof naar Antwerpen gaat, of bij de provincie blijft.

15 PEETERS stelt dat op dit moment er geen overdracht gepland is en dat tot nader order er geen overdracht zal gebeuren tijdens deze legislatuur. 15 Nr. 7/1 van de agenda Autonoom provinciebedrijf Provinciaal Recreatiedomen De Schorre. Identificatienummer Budget 2016 en meerjarenplan Goedkeuring. (inlassen 35) Nr. 7/2 van de agenda Autonoom provinciebedrijf Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer. Identificatienummer Budget 2016 en meerjarenplan Goedkeuring. (inlassen 36) Nr. 7/3 van de agenda Evap Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker vzw. Identificatienummer Budget 2016 en meerjarenplan Goedkeuring. (inlassen 37) Nr. 7/4 van de agenda Evap Arboretum Kalmthout vzw. Identificatienummer Budget 2016 en meerjarenplan Goedkeuring. (inlassen 38) De agendapunten 7/1, 7/2, 7/3 en 7/4 worden goedgekeurd met 59 stemmen ja, bij 8 onthoudingen. Stemming nr. 3 (inlassen 39)

16 16 Nr. 7/5 van de agenda Toegestane Subsidies. Subsidie aan vzw Kempens Landschap. Financieel en werkingsverslag Kennisname. (inlassen 40) Kennis wordt genomen. Sport: MINNEN stelt dat de provincie het uithangbord is geworden van G-Sport. Het G-sportfonds is een succesvol voorbeeld van publiek-private samenwerking waarbij de overheid organiseert en de burger en ondernemer investeert in het geluk en de gezondheid van mensen met een beperking. Er bestaan ondertussen 300 sportclubs voor mensen met een beperking, veel meer dan in de andere Vlaamse provincies burgers werden G-Sportfan, 150 Antwerpenaren werden G-sportfan. Het G-sportfonds helpt de gemeenten bij de organisatie van sportwedstrijden voor mensen met een beperking. Dit ondervond de heer Minnen als Dessels schepen van Sport meermaals. Het G-sportfonds heeft ook enorm geïnvesteerd in lokale sportclubs. Minnen geeft hiervan enkele voorbeelden. Minnen dankt de heer Peeters, en vooral zijn administratief personeel voor hun onverdroten inzet. Minister Muyters krijgt in 2017 een geweldig cadeau met dit fonds en hij hoopt dat de heer Peeters en de andere gedeputeerden alles zullen doen om de Vlaamse minister te overtuigen van de kwaliteit en noodzaak van het G-sportfonds en van de noodzaak van G-sport voor mensen met een beperking. Hij vraagt zich af of er al concrete toezeggingen zijn i.v.m. het verderzetten van het fonds door Vlaanderen. PEETERS bedankt de heer Minnen voor het overzicht en het personeel van het APB Sport voor hun inzet en enthousiasme. Peeters gaat al het mogelijke doen om Vlaanderen te overtuigen van het belang van het G-sportfonds. Overmorgen is er een overleg over het Peerdsbos en op 6 januari 2016 zitten we samen met G-sport Vlaanderen om te zien hoe de transitie kan gebeuren. MERCKX nuanceert dit positief verhaal door te zeggen dat het G-sportfonds de veel zwaardere afbraak van de reguliere subsidies camoufleert. Dit G-sportfonds compenseert deze besparingen niet. Verder is één van de grootste sponsors de PIDPA, een intercommunale (en dus niet een privéondernemer). HELSEN vindt deze opmerking afgezaagd en ongepast. Het Jeugdsportfonds heeft heel veel private middelen naar de provincie gehaald. Jammer genoeg is het

17 17 Jeugdsportfonds afgeschaft. Spijtig, maar het systeem privaat-publieke sponsoring werkt. MERCKX benadrukt dat zijn kritiek enkel slaat op de afbouw van de reguliere subsidies voor sport. Sportsponsoring kan geen doekje voor het bloeden vormen voor de afbouw van reguliere subsidies. Nr. 7/6 van de agenda Autonoom Provinciebedrijf Sport. Identificatienummer Budget 2016 en meerjarenplan Goedkeuring. (inlassen 41) Goedgekeurd met 60 stemmen ja, bij 8 onthoudingen. Stemming nr. 4 (inlassen 42) Toerisme: Toerisme ligt de heer De HAES nauw aan het hart, vooral omwille van het groot sociaaleconomisch belang. De Haes stelt dat hij vorige keren opriep om het provinciaal beleid stevig verticaal te verankeren. De eigen beleidslijnen en de eigen acties haken best in op de bovenliggende Vlaamse strategieën en ze lokken best een sterke participatie uit van het onderliggende lokale niveau. De Haes stelt dat de TPA hierin gelukt is. Naar aanleiding van de hervorming van TPA vzw pleit hij nu om de vrijetijdsbeleving ook horizontaal te verbreden. Organiseer in 2016 toerisme vanuit een transversale aanpak, met input vanuit alle provinciale beleidsdomeinen en de provinciale diensten zoals waterbeleid, ruimtelijke ordening tot mobiliteit. Hij hoopt dat de inkanteling van TPA zal leiden tot een versterking van het provinciale toeristische beleid door het centreren en laten uitwerken van het beleid door experten. Nr. 7/7 van de agenda Toegestane Subsidies. Subsidie aan vzw Toerisme Provincie Antwerpen. Financieel en werkingsverslag van Kennisname. (inlassen 43) Kennis wordt genomen.

18 18 Nr. 7/8 van de agenda Autonoom provinciebedrijf Toerisme Provincie Antwerpen. Budget 2016 en meerjarenplan Goedkeuring. (inlassen 44) Goedgekeurd met 61 stemmen ja, bij 8 onthoudingen. Stemming nr. 5 (inlassen 45) Veiligheid: Nr. 8/1 van de agenda Autonoom provinciebedrijf Campus Vesta. Identificatienummer Budget 2016 en meerjarenplan Goedkeuring. (inlassen 46) Goedgekeurd met 55 stemmen ja, bij 14 onthoudingen. Stemming nr. 6 (inlassen 47) Personeel en organisatieontwikkeling: DE HERT stelt de vraag of het personeelsbeleid de laatste drie jaar een succesverhaal was. Aan de ene kant zou je kunnen beweren van niet. Het is immers geen pretje te werken in een organisatie in reorganisatie. Aan de andere kant geeft ze verschillende punten om aan te tonen dat het wel een succesverhaal is geworden. Binnenkort moeten er 500 personeelsleden overgeheveld worden. Hierbij wordt bewust gekozen voor een realistisch personeelsbeleid met aandacht voor signalen van burn-out en stress, met een gewoon personeelsverloop, met loopbaangesprekken, loopbaantrajecten, vormingen op maat, interne mutaties, persoonlijke ontwikkelingsplannen, jobboetseren en nog andere zaken waarbij het personeel weerbaar wordt gemaakt. De deputatie vindt het haar taak om ervoor te zorgen dat de personeelsleden die moeten vertrekken, dit doen met een gevulde rugzak met competenties en expertise enerzijds, een aantal verworven voordelen en arbeidsvoorwaarden anderzijds. Blijven investeren in de diensten die binnenkort moeten verdwijnen, is goed beleid. De werknemers van deze diensten hebben vertrouwen in de mensen die de onderhandelingen voeren. Er is weinig sociale onrust.

19 19 De onderhandelingen in comité C1 en C18 waren zwaar. Behoud van loon en hoedanigheid was door Vlaanderen beloofd. Onder zware syndicale druk is er een voorstel met minimale garanties op tafel gekomen. Vanaf 2017 ligt de verantwoordelijkheid bij de andere besturen. Hun taak is het om te zorgen dat ze niet enkel mensen overnemen, maar gemotiveerde medewerkers die gelukkig worden in hun nieuwe werkomgeving. CUYT schets een stand van zaken van de afspraken over de overgang. Op 30 oktober 2015 werd in comité C gesproken over welke rechten personeelsleden hebben die overgaan naar een andere werknemer bij de afslanking van de provincies. Het ontwerpdecreet garandeert het behoud van hoedanigheid, het behoud van graad of gelijkwaardige graad, het behoud van de administratieve en geldelijke anciënniteit, het behoud van salaris op datum van overdracht of het verkrijgen van een gelijkwaardige salarisschaal, het behoud van functionele loopbaan, het behoud van toelagen en vergoedingen waarop het personeelslid op de datum van overdracht recht heeft, als de voorwaarden van toekenning blijven bestaan en als de voorwaarden blijft voldaan. Er is voorzien dat er onderhandeld wordt over de tweede pensioenpijler zonder garantie over de hoogte. De VVP heeft zich niet akkoord verklaard met deze tekst omdat hij niet uitgaat van het principe van het behoud van alle rechten. De deputatie heeft zich achter dit standpunt geschaard. Verder wordt er nog onderhandeld over de verhoogde pensioenbijdragen die het bestuur dreigt te moeten betalen door de overdracht van haar statutairen. Het provinciaal personeelsbeleid staat in schril contrast met deze Vlaamse manier van handelen. Limbo was een succes en de overgeplaatste personeelsleden getuigen zelf dat de meeste overplaatsingen als een positieve wending in hun loopbaan beschouwd worden. Wat Vlaanderen doet, doet de provincie beter. NAERT is opgelucht dat er in 2016 niet bespaard wordt op de personeelsleden. En maar goed ook. Naert stelt de vraag of we wel een globaal zicht hebben op het personeelsverloop. De cijfers zijn de volgende: aantal koppen 31 oktober 2014:31; oktober 2015: 45; aantal VTE over dezelfde periode: 48. De verkregen cijfers zijn echter de cijfers van het centraal bestuur met APB s zonder 4 APB s (campus Vesta, De Warande, Inovant en Sport), de Evap s Proefbedrijf Veehouderij en PCMA en zonder de VZW s (TPA) en zonder de POM. In 2013 en 2014 zijn de zware klappen gevallen in de entiteiten die niet in deze cijfers zijn vervat. (GKC: 10 man, Sport: 14 man, Campus Vesta: 5 man, ook bij Toerisme en CLB: 1 verpleegster en parttime schoonmaakster). Als er op de vloer zoveel mensen weg zijn, dan voelt men dat op de vloer. Ondertussen is er door onduidelijkheid en onwetendheid ongerustheid gegroeid bij het personeel. Op alle commissies wordt ze geconfronteerd met mensen met burn-out.

20 In de toespraak op de Verenigde Raadscommissie zei gedeputeerde Lemmens dat de deputatie de belangen van het personeel gaat verdedigen terwijl ze toch een loyale partner zullen zijn in de hervorming. De overgedragen departementen moeten in topconditie zijn voor de overdracht. De personeelsbesparing heeft zijn vruchten afgeworpen en in 2016 komen er geen verdere besparingen, wel nog bij de APB s. Dit kan positief geïnterpreteerd worden. Of moet het personeel hieronder verstaan dat we aan de Vlaamse regering zeggen: taak volbracht, we bieden u een mooie afgeslankte provincie aan. Tot zover de cijfers, nog enkele andere problemen. Op de commissie merkt ze dat iedereen, minderheid, meerderheid en deputatie bezorgd zijn over de situatie van het personeel in zijn geheel, maar in het bijzonder voor die personeelsleden die overgedragen worden naar Vlaanderen of Steden en Gemeenten. Naert is ervan overtuigd dat men dit meent maar alles wijst er op dat dit niet mogelijk is in de praktijk. Het zal moeilijk worden om loyaal te zijn. Dit omdat Vlaanderen zelf een onbetrouwbare partner is. Om dit te illustreren citeert zij een aantal citaten uit het protocol over de onderhandelingen die tekenend zijn voor de sfeer waarin de onderhandelingen verlopen. ACV en VVSG ondertekenden het akkoord met zeer veel wantrouwen. ACOD, VSOA en VVP hebben voor niet akkoord getekend. Dat er een vakbond toch tekende is het gevolg van chantage. Homans stelde immers dat er over niet meer verder kon onderhandeld worden over secundaire arbeidsvoorwaarden als er niet minstens één vakbond tekende. Maar hoe moet dit nu verder? Naert stelt dat het niet onvoorstelbaar is dat een aantal personeelsleden liever niet naar Vlaanderen of bepaalde gemeenten willen overstappen. Laten we die in de kou staan, of proberen we die in te schakelen in departementen die onder bevoegdheid van de provincie blijven? Dit wordt gedaan door de Provincie Vlaams-Brabant. Ze maken een lijst van de functies die overdragen worden en tegelijkertijd ook een lijst met dezelfde of gelijkwaardige functies, waarvan met weet dat de betrokken personeelsleden op pensioen zullen gaan. Zo probeert men zoveel mogelijk mensen, die dit verkiezen, ook te houden. Laat ons dat dan maar als een plan B bestempelen, want de voorziene transitie is zo complex dat er een reële kans is dat ze niet kan doorgaan op 1 januari Naert eindigt met te zeggen dat zij - indien nodig- samen met het personeel (en met steun van de deputatie) op straat zal komen. Voor haar en de PVDA is tewerkstelling, zeker in tijden van crisis, een kerntaak is van de overheid. 20 BOLLEN stelt dat mevrouw Naert beweert dat in alle commissies gesproken wordt over personeel met burn-out. Dit is nooit het geval geweest in zijn commissies (Welzijn en Europa). In welke commissies is dit dan gezegd? Verder stelt ze dat mevrouw Homans chanteert. Chantage moet bewezen worden. NAERT stelt dat dit zo staat in de teksten van de vakbondsonderhandelaars. BOLLEN eindigt deze discussie met te stellen dat de partij van mevrouw Naert beter zelf veel duidelijker zou worden.

21 21 Bruno PEETERS bedankt de heer Cuyt en mevrouw De Hert voor hun volledig overzicht van het personeelsbeleid. Wat het cijfermateriaal betreft kan de heer Peeters begrijpen dat mevrouw Naert ermee worstelt. Personeel wijzigt dagelijks. Er wordt inderdaad cijfermateriaal over personeel door DMCO beheerd en er wordt over sommig personeel geen cijfermateriaal door DMCO beheerd. Voor het personeel dat DMCO beheert, is er 50 man geschrapt. Met de Limbo-oefening werden er 27 personeelsleden verplaatst. Daarnaast zijn er schrappingen door het eindigen van tijdelijke projecten gefinancierd door externe middelen. Als dit project eindigt, dan eindigt ook de tewerkstelling. Dit is dus geen echt ontslag. Zo zijn er naast jobs bij het centraal bestuur ook nog jobs verdwenen bij het TPA (verdwijnen van externe financiering), bij APB Sport waar in 2012 bepaalde taken verdwenen (via natuurlijke afvloeiing). Er zijn ook plaatsen waar er een personeelstoename is. Bij de bosgroepen door ruimere inkomsten, voor de aanbesteding van de routedokters + 7 VTE ( project sociale economie). De cijfers zijn steeds een resultaat van + en -. Peeters herhaalt dat het bestuur taken, budgetten en personeel heeft. Als er een taak verdwijnt, dan ook het personeel. Bovendien is het niet de eerste doelstelling van een overheid om zoveel mogelijk volk tewerk te stellen. Het is haar doelstelling om de taken uit te voeren met het nodige personeel. De 2 % besparing bij de APB s werd uitgevoerd zonder personeelsverlies (interen op de reserve). Het voorbeeld van Vlaams-Brabant hebben we al toegepast voor een beperkt aantal personeelsleden (LIMBO). Het is onmogelijk om dit voor ¼ van het personeelsbestand te doen, noch is het opportuun om deze boodschap te geven. Dit belet niet dat deze personeelsleden mee kunnen doen aan interne mobiliteit. Dit bestaat en dit passen we ook toe. Wat de transities betreft: wij geven alle info over de RPR en de arbeidsvoorwaarden door aan de Vlaamse overheid en de sociale organisaties. Het is nu aan de sociale partners om een redelijke oplossing te onderhandelen. We volgen dit op de voet. NAERT stelt dat ze toch graag een globaal beeld krijgt. Er zijn toch diensten die gedecimeerd zijn. Verder stelt ze tegen de heer Bollen dat er in alle diensten burn-outs zijn (vaak in diensten waar er geschrapt is). PEETERS repliceert dat hij regelmatig vragen van afwezigheden en burn-out aan zijn diensten stelt en dat hij dit regelmatig opvolgt. De afwezigheden blijven constant. Er zijn altijd burn-outs geweest en meestal is dit een combinatie van factoren, werkgerelateerde maar ook andere. Peeters meent niet dat de transitie het aantal burn-outs verhoogd heeft. VERLINDEN stelt dat men als werkgever niet zo maar mag vragen wat de werknemer mankeert zodat zij zich afvraagt hoe men tot deze cijfers (verhoging burnout) komt. In principe kunnen er zo geen statistieken bestaan. BOLLEN stelt dat deze statistiek via de mutualiteiten bestaat.

22 MERCKX stelt dat het toch niet onmogelijk is om een tabel te maken om zo de situatie eind 2012 met de huidige situatie te vergelijken. Verder stelt hij dat hij tegen de voorstelling is dat er enkel besparingen van personeel gebeuren bij geschrapte taken. De heer Merckx geeft enkele voorbeelden van provinciale entiteiten waar personeel verdwenen is zonder vermindering van taken. 22 LEMMENS besluit de discussie door te stellen dat het provinciebestuur en de heer Merckx fundamenteel van visie verschillen. Het bestuur kan honderden tabellen opmaken zonder dat de heer Merckx deze gelooft, omdat betrokkene alleen maar zijn eigen tabellen gelooft. CAELS merkt op de interpretatie van de cijfers van beide kanten verschilt. Verder stelt hij dat de heer Lemmens bij 10 % van de tussenkomsten bloemen krijgt toegeworpen, terwijl de heer Peeters bij 60 % van de tussenkomsten bloemen toegeworpen krijgt. Zijn fractie zal zorgen dat dit volgend jaar iets minder is bij de heer Peeters. T.o.v. mevrouw De Hert stelt hij dat haar argument i.v.m. de Gauscurve niet klopt. Graag nog wat uitleg. NAERT stelt dat niets belet om de gevraagde match eens te maken. DE HERT stelt dat mevrouw Naert haar politieke stoel in deze vergadering invult als een vakbondsafgevaardigde en dat zij leugens vertelt. Zij heeft het protocol van het ACV en neemt deze leugens niet. T.o.v. de heer Caals toont zij aan dat haar argument wel klopt. NAERT stelt dat haar achterban de vakbond is. Wat haar leugen over de chantage betreft heeft het ACV haar dit effectief gezegd. LEMMENS stipt voor de statistieken nog een tussenkomst aan waarin hij bloemen kreeg. BOLLEN stelt dat een militant die voor chantage zwicht geen goede militant is en stelt voor de vergadering te beëindigen. De vergadering wordt onderbroken om uur.

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 oktober 2018 2 De vergadering wordt geopend te 14.38 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: AVONTROODT Yolande

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 januari 2018 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.31 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 16 december 2015 2 NL De vergadering wordt geopend te 10.38 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 13 december 2017 2 De vergadering wordt geopend te 10.37 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 41W0U553HZ1.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 22 mei 2014 2 PB De vergadering wordt geopend om 14.40 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 22 oktober 2015 2 FDS De VOORZITTER opent de vergadering om 14.35 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: AVONTROODT

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 beknopt verslag 25 april 2013.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 april 2013 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.35 uur. Mevrouw de Gouverneur en de heer Provinciegriffier

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3OK15UZ9FWG.DOC PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 06 februari 2013 2 PB De vergadering wordt geopend te 10.03 uur. De heer Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 5 december 2014 Zitting 11 december 2014 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.01 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 27 april 2017 2 De vergadering wordt geopend door de voorzitter om 14.33 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 februari 2015 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.34 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst: AVONTROODT

Nadere informatie

protocol nr. 332.1 068

protocol nr. 332.1 068 Agentschap voor Overheidspersoneel SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 332.1 068 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 20 JANUARI 2014 DIE GEVOERD

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 4670N0WR1QZ.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 23 oktober 2014 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.36 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 11 maart 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 11 maart 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 11 maart 2016 Besluit A-punt GOEDGEKEURD cultuur, sport, jeugd en onderwijs Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3ZL0REUMAMS.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 27 februari 2014 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.49 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 28 januari 2016 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.36 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking Pisad provinciaal intern verzelfstandigd agentschap (piva) dossiernummer: 1706073 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Uitkanteling

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 22 februari 2018 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.31 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

vergadering C58 zittingsjaar Handelingen Commissievergadering Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media

vergadering C58 zittingsjaar Handelingen Commissievergadering Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media vergadering C58 zittingsjaar 2014-2015 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media van 4 december 2014 2 Commissievergadering nr. C58 (2014-2015) 4 december 2014 INHOUD

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 29 januari 2015 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 14.35 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 januari 2017 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.34 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van decreet houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering

Nadere informatie

WELZIJN. Provincieraadsbesluit van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement impulssubsidie arbeidszorg

WELZIJN. Provincieraadsbesluit van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement impulssubsidie arbeidszorg 917 WELZIJN Provincieraadsbesluit van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement impulssubsidie arbeidszorg De provincieraad van Antwerpen, Gelet op de bepalingen van het provinciedecreet;

Nadere informatie

INFO-Flash. Vlaamse overheidsdiensten. Beste kameraden,

INFO-Flash. Vlaamse overheidsdiensten. Beste kameraden, INFO-Flash Vlaamse overheidsdiensten Beste kameraden, Het is belangrijk om onze leden en militanten regelmatig te informeren over de syndicale en politieke actualiteit. Het is onze taak en opdracht als

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 maart 2015 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 14.40 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 april 2018 2 De vergadering wordt geopend te 14.33 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT

WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT WIJ, SCHEPENEN VAN SPORT TOP 5 : uitdagingen en kansen Afslanking provincies Sectorale subsidies in Gemeentefonds Clustering in Vrije Tijd Lokale Monitoring over vrije tijd en sport Bovenlokale sportinfrastructuur

Nadere informatie

BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING VR 2017 1002 DOC.0123/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit

Nadere informatie

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 10 DECEMBER 2015 VERGADERING VAN 10 DECEMBER 2015 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 10 DECEMBER 2015 De vergadering

Nadere informatie

VR DOC.0198/1

VR DOC.0198/1 VR 2019 1502 DOC.0198/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten wat betreft de aanpassing

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van decreet houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering

Nadere informatie

2017: het laatste jaaractieplan van het APB Sport

2017: het laatste jaaractieplan van het APB Sport 2017: het laatste jaaractieplan van het APB Sport Bruno Peeters, gedeputeerde voor sport Schepentreffen 14 februari 2017 Drie centrale thema s 1. Continuering én uitbreiding G-sportdienstverlening 2. Investeren

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 26 mei 2016 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.39 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3XM0VNR58DA.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 18 december 2013 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 10.08 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/23 Vastgoed. Herselt. Provinciaal groendomein

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3XC11DDAA02.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 6 december 2013 Zitting 17 december 2013 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.01 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 juni 2016 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Bruno Peeters Telefoon: 03 240 52 60 Agenda nr. 4/4 Tweede reeks wijzigingen van 2016. Diverse wijzigingen

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 maart 2017 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/2 Tweede reeks wijzigingen van 2017. Diverse correcties

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 28 november 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Inga Verhaert Telefoon: 03 240 52 50 Agenda nr. 5/2 Wijziging subsidiereglement 'Erkenning en

Nadere informatie

PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 19 JANUARI 2009 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE VIII

PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 19 JANUARI 2009 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE VIII Agentschap voor overheidspersoneel SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 269.882 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 19 JANUARI 2009 DIE GEVOERD WERDEN

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 27 maart 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Bruno Peeters Telefoon: 03 240 52 60 Agenda nr. 4/14 Tweede reeks wijzigingen van 2014. Technische

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 mei 20 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 0/3 Vaststellen beleidsdomeinen en beleidsvelden vanaf

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Preventie, Hulpverlening en Zorg Verslag aan de Provincieraad registratienr. 1001206 betreft verslaggever ALGEMEEN WELZIJNSWERK

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~~. =

Vlaamse Regering ~~. = VR 2012 0911 DOC.1119/2 Vlaamse Regering ~~. = >>J - n= Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende bepaling van de Vlaamse beleidsprioriteiten voor het gemeentelijk jeugdbeleid DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - voorontwerp van decreet betreffende de maatregelen ten gunste van de tewerkstelling van jongeren in de

Nadere informatie

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen versie van kracht op DE VLAAMSE REGERING,

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen versie van kracht op DE VLAAMSE REGERING, Opschrift Datum Gewijzigd bij Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 20 januari 2012 houdende een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid 14 september 2012 Besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3OH0TCWI5HR.DOC PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 18 januari 2013 Zitting 5 februari 2013 2 PB De vergadering wordt geopend te 13.05 uur. De heer Provinciegriffier is aanwezig.

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - ontwerp van decreet houdende de wijziging van het decreet van 30 april 2009 betreffende de organisatie

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/6 Budget 2014. Herverdeling van het krediet

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 40N0JLWROS9.DOC PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 27 maart 2014 2 ALVL De vergadering wordt geopend te 14.37 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig.

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 27 JUNI 2013

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 27 JUNI 2013 603 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 27 JUNI 2013 1 Invulling van het begrip dagelijks bestuur in de zin van artikel 43, &2, 9 en artikel 43, &2, 11 van het provinciedecreet.

Nadere informatie

VR DOC.0177/1BIS

VR DOC.0177/1BIS VR 2019 1502 DOC.0177/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toegang tot en organisatie van de educatieve

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 1993 betreffende

Nadere informatie

protocol nr Over

protocol nr Over Agentschap voor overheidspersoneel SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 273.897 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 20 APRIL 2009 DIE GEVOERD WERDEN

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 juni 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/3 Samenwerkingsovereenkomst met het extern verzelfstandigd

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het bijzonder decreet van 14 juli 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs, artikel 67, 2;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het bijzonder decreet van 14 juli 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs, artikel 67, 2; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006, wat betreft de overheveling van provinciepersoneel vanaf 1 januari 2018 in het kader van de afslanking

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 februari 2016 2 De vergadering wordt door de voorzitter geopend om 14.32 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

Meneer de voorzitter, meneer de Gouverneur, meneer de Provinciegriffier, geachte leden van de deputatie, waarde collega s,

Meneer de voorzitter, meneer de Gouverneur, meneer de Provinciegriffier, geachte leden van de deputatie, waarde collega s, Meneer de voorzitter, meneer de Gouverneur, meneer de Provinciegriffier, geachte leden van de deputatie, waarde collega s, De budgetbesprekingen zijn traditioneel een moment om stil te staan bij de provincie

Nadere informatie

WELZIJN: Provincieraadsbesluit van 26 januari 2017 in verband met de goedkeuring van het voorstel tot wijziging reglement impulssubsidie arbeidszorg.

WELZIJN: Provincieraadsbesluit van 26 januari 2017 in verband met de goedkeuring van het voorstel tot wijziging reglement impulssubsidie arbeidszorg. 216 WELZIJN: Provincieraadsbesluit van 26 januari 2017 in verband met de goedkeuring van het voorstel tot wijziging reglement impulssubsidie arbeidszorg. De provincieraad van Antwerpen, Gelet op de bepalingen

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 februari 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/3 Eerste reeks wijzigingen van 2015 Technische

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer:. 1505694 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Wonen - Projectsubsidie

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 september 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/1 Welzijn. Voorstel tot opheffing van 14 subsidiereglementen.

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 199.609 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 26 MEI 2003 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 25 SEPTEMBER 2014

BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 25 SEPTEMBER 2014 115 BESLUITEN GENOMEN DOOR DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN IN VERGADERING VAN 25 SEPTEMBER 2014 1 Provincieraad. Ontslag van de heer Jan Hofkens. Opvolging. 2 Provincieraad. Ontslag van mevrouw Hilde De

Nadere informatie

Verslag OCMW-raad Hugo Cornelis

Verslag OCMW-raad Hugo Cornelis Verslag OCMW-raad 15/11/2017 1. Goedkeuring verslag vergadering 18/10/2017 openbaar gedeelte De OCMW-raad wordt gevraagd het verslag van de vergadering 18/10/2017 openbaar gedeelte goed te keuren. Goedgekeurd

Nadere informatie

JEUGD. Provincieraadsbesluit van 26 juni 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement 'Gebruik provinciale fuifbussen'

JEUGD. Provincieraadsbesluit van 26 juni 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement 'Gebruik provinciale fuifbussen' 935 JEUGD Provincieraadsbesluit van 26 juni 2014 in verband met de goedkeuring van het reglement 'Gebruik provinciale fuifbussen' Gelet op het provinciedecreet; De provincieraad van Antwerpen, Overwegende

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/3 Vierde reeks wijzigingen van 2014 - diverse

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 22 juni 2017 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/4 Derde reeks wijzigingen van 2017 en het meerjarenplan

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer: 1303265 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 18 december 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2013 tussen provincie

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3W30SGLQZCF.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 24 oktober 2013 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.33 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het bijzonder decreet van 14 juli 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs, artikel 67, 2;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het bijzonder decreet van 14 juli 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs, artikel 67, 2; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006, wat betreft de overheveling van provinciepersoneel vanaf 1 januari 2018 in het kader van de afslanking

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het bijzonder decreet van 14 juli 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs, artikel 67, 2;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het bijzonder decreet van 14 juli 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs, artikel 67, 2; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006 wat betreft diverse bepalingen in het raam van de overheveling vanaf 1 januari 2015 van personeelsleden

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet ingediend op 880 (2015-2016) Nr. 3 9 november 2016 (2016-2017) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde financiering van

Nadere informatie

Deputaties

Deputaties Deputaties 2018-2024 1. Provincie Antwerpen Provinciehuis Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen. 03/240 50 11 Luk Lemmens (N-VA) 1e gedeputeerde - Woordvoerder Algemeen beleid Interne audit Ruimtelijke

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 25 juni 2015 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.34 uur. de Gouverneur en de heer Provinciegriffier zijn aanwezig. Tekenden de aanwezigheidslijst:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 18 januari 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Inga Verhaert Telefoon: 03 240 52 53 Agenda nr. 5/1 Intern Verzelfstandigd Agentschap Provinciaal

Nadere informatie

Verslag. Raad van bestuur. 25 oktober Raad van bestuur: verslag 14 juni 2017 goedkeuring. Aanleiding

Verslag. Raad van bestuur. 25 oktober Raad van bestuur: verslag 14 juni 2017 goedkeuring. Aanleiding Verslag Raad van bestuur 25 oktober 2017 Aanwezig: Carine Leys, voorzitter; Katrien Van de Poel, ondervoorzitter; Frank Geudens, secretaris; Katleen Den Roover, Alex Helsen, Jef Laureyssens, Ariane Van

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de heer Felix Strackx. betreffende het terugdringen van het aantal abortussen in Vlaanderen VERSLAG

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de heer Felix Strackx. betreffende het terugdringen van het aantal abortussen in Vlaanderen VERSLAG Stuk 693 (1996-1997) Nr. 2 VLAAMS PARLEMENT Zitting 1998-1999 2 februari 1999 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van de heer Felix Strackx betreffende het terugdringen van het aantal abortussen in Vlaanderen VERSLAG

Nadere informatie

ZITTINGSVERSLAG RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 26 MAART 2019

ZITTINGSVERSLAG RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 26 MAART 2019 ZITTINGSVERSLAG RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 26 MAART 2019 Aanwezig: Verontschuldigd: Afwezig: Rob Guns, voorzitter; Eduardus Kennes, burgemeester; Guy Van de Perre, Gert Storms, Robert Diels,

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 september 2013 Toelichting Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/4 Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging IGEAN.

Nadere informatie

'Snoeien om te investeren'

'Snoeien om te investeren' 'Snoeien om te investeren' 23/07/2014 om 16:13 door Lin Louage, Rogier Verschueren De nieuwe Vlaamse meerderheid (N-VA, CD&V en Open VLD) heeft haar regeerakkoord 2014-2019 voorgesteld. Geert Bourgeois

Nadere informatie

VR DOC.1664/2

VR DOC.1664/2 VR 2018 2112 DOC.1664/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006 wat betreft de overheveling vanaf 1 januari 2019 van personeelsleden van de federale

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer: 1109135 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Wijzigingen reglement subsidiëring projecten ter bevordering van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN Artikel 1. Voorwerp Binnen de perken van de daartoe op het budget van de provincie Oost-Vlaanderen goedgekeurde kredieten en

Nadere informatie

JEUGD. De provincieraad van Antwerpen,

JEUGD. De provincieraad van Antwerpen, 911 JEUGD Provincieraadsbesluit van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van het subsidiereglement "Bijzondere Bovenlokale Cultuurprojecten door jongeren" De provincieraad van Antwerpen, Gelet op

Nadere informatie

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1]

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Ten gevolge van de goedkeuring van de bisconceptnota betreffende de organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen,

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft verslaggever FLANKEREND ONDERWIJSBELEID Wijziging aan het reglement subsidiëring projecten ter bevordering van

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN 1 3XC11DDAA02.doc PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Beknopt verslag. Vergadering van 6 december 2013 Zitting 12 december 2013 2 PB De vergadering wordt geopend te 14.04 uur. Provinciegriffier is aanwezig. Tekenden

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het bijzonder decreet van 14 juli 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs, artikel 67, 2;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het bijzonder decreet van 14 juli 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs, artikel 67, 2; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006 wat betreft diverse bepalingen in het raam van de overheveling vanaf 1 januari 2015 van personeelsleden

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Griffie Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0408926 betreft verslaggever NIET-CONFESSIONELE MORELE DIENSTVERLENING Advies bij het ontwerp van begroting 2005 van de Provinciale Instelling voor Morele

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN 9180 MOERBEKE.

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN 9180 MOERBEKE. UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN 9180 Openbare zitting van 29 januari 2019. MOERBEKE. Tegenwoordig: Peter De Bock, Voorzitter Robby De Caluwe, Burgemeester Thierry Walbrecht, Derde Schepen

Nadere informatie

Verslag. Raad van bestuur. 27 april Raad van bestuur: verslag 16 maart goedkeuring. Aanleiding

Verslag. Raad van bestuur. 27 april Raad van bestuur: verslag 16 maart goedkeuring. Aanleiding Verslag Raad van bestuur 27 april 2016 Aanwezig: Carine Leys, voorzitter; Katrien Van de Poel, ondervoorzitter; Alex Helsen, Jef Laureyssens, Door Steyaert, leden directiecomité; Rob Blockx, Koen De Cock,

Nadere informatie

OCMW Lede - Beleidsnota 2010. Sociale dienstverlening. Financiële steun

OCMW Lede - Beleidsnota 2010. Sociale dienstverlening. Financiële steun OCMW Lede - Beleidsnota 2010 Deze beleidsnota hoort bij het budget 2010. Dit budget maakt deel uit van het financieel meerjarenplan 2008-2012. Het opgemaakte budget 2010 past binnen de opgemaakte meerjarenplanning

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 11 e Directie Dienst 113 Sport Provincieraadsbesluit betreft verslaggever CONVENANT MET HET INSTITUUT VOOR SPORTBEHEER De samenwerking met het Instituut voor Sportbeheer bestendigen via een convenant tussen

Nadere informatie

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN STENOGRAFISCHE NOTULEN VAN DE PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 22 MEI 2014 VERGADERING VAN 22 MEI 2014 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN VERGADERING VAN 22 MEI 2014 De vergadering wordt geopend te

Nadere informatie

protocol nr Over

protocol nr Over Agentschap voor overheidspersoneel SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 259.837 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 7 APRIL 2008 DIE GEVOERD WERDEN

Nadere informatie