VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2008/2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2008/2"

Transcriptie

1 VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2008/2 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN / 5 punten Een onderneming bevindt zich in moeilijkheden, en de raad van bestuur beslist over te gaan tot een grondige herstructurering. Om deze herstructurering te realiseren maakt zij een aantal kosten waarvan u verder in deze vraag de details kan terugvinden. Het bestuursorgaan drukt haar wens uit deze kosten te activeren om het eigen vermogen niet verder uit te hollen. Detail van de kosten gemaakt om tot de herstructurering te komen: 61 erelonen van experts opzeggingsvergoedingen en personeelskosten voor afbraak van een oud, afgeschreven actief minderwaarden op de verkoop van een productieafdeling a) Onder welke voorwaarden kunnen deze kosten worden geactiveerd? (2 voorwaarden geven ) b) Wat is het verband tussen de post herstructureringskosten en de mogelijkheid tot het uitkeren van winsten? / 5 punten a) Onder welke 2 voorwaarden mag men in een vennootschap overgaan tot herwaardering van een materieel vast actief, klasse 221? b) Beschrijf 2 manieren waarop de post van de herwaarderingsmeerwaarde op het passief kan muteren, m.a.w. hoe kan het bedrag van de herwaarderingsmeerwaarde volledig of gedeeltelijk naar andere balansposten op het passief worden overgebracht? / 5 punten In boekjaar 2000 verkopen we een gebouw dat als volgt in de balans terug te vinden is: debet credit De verkoopprijs bedraagt , en vindt plaats onder stelsel van registratierecht 10%. De meerwaarde komt in aanmerking voor het stelsel van de gespreide belasting, de geldende belastingvoet voor vennootschappen bedraagt op dat moment 30%. De wederbeleggingen situeren zich als volgt: in 2001 een grond ter waarde van , en een gebouw ter waarde van Het gebouw wordt lineair op 20 jaar afgeschreven. Voor deze casus mag u abstractie maken van de bijkomende kosten op de aankopen van de onroerende goederen.

2 In 2002 wordt een machine aangekocht van , die lineair op 5 jaar wordt afgeschreven. De betrokken vennootschap beantwoordt aan de voorwaarden van artikel 15, 1 van het Wetboek van Vennootschappen. De vennootschap kiest voor de gespreide belasting. Op welke wijze wordt de meerwaarde boekhoudkundig verwerkt? 2 VENNOOTSCHAPSRECHT 20 PUNTEN / 7 punten Dhr X is bestuurder in vennootschap A, gelegen te Brussel. Tevens is de heer X bestuurder in vennootschap B, gelegen te Gent. De Raad van Bestuur van vennootschap A wenst een belangrijke overeenkomst af te sluiten met vennootschap B. De overeenkomst heeft geen normaal handelskarakter maar heeft wel een impact op beide vennootschappen In welke situatie kan bestuurder X zich bevinden en welke acties moeten hier genomen worden? / 5 punten Dhr X richt op 1/10/2007 een BVBA op met een kapitaal van , met als doel de verkoop van ballonnen. Hij is de enige aandeelhouder. Op 5/10/2008 beslist hij uit zijn persoonlijk bezit een gebouw te verkopen met een door een deskundige geschatte waarde van Welke procedure moet de vennootschap volgen? / 8 punten Een NV opgericht met een kapitaal van heeft op 31/12/2006, reserves en overgedragen verliezen. Bij het afsluiten van de jaarrekening op 31/12/2007 realiseert zij een verlies van Wat dient de Raad van Bestuur te doen bij het vaststellen van dit verlies?

3 3 PERSONENBELASTING 20 PUNTEN / 6 punten Mevrouw Henri, gepensioneerd en 68 jaar oud, is vrijgezel. In 1980 heeft zij 20 % van de aandelen van de Belgische vennootschap Uno verworven tegen een bedrag van In 1985 heeft zij 30 % van de aandelen van de Belgische vennootschap Duo verworven tegen een bedrag van Vennootschap Duo bezit 20 % van de aandelen van vennootschap Uno. In 2008 verkoopt mevrouw Henri al haar effecten Uno aan een Algerijnse vennootschap tegen een bedrag van a) Is deze verrichting belastbaar? Gelieve uw antwoord te verklaren in het concrete geval van mevrouw Henri. b) In bevestigend geval, geef het belastbaar bedrag. c) Aan welke aanslagvoet zal deze verrichting worden onderworpen, gesteld dat ze belastbaar is? d) Is deze verrichting belastbaar indien mevrouw Henri slechts de helft van haar Uno aandelen aan de Algerijnse vennootschap verkoopt? Verklaar uw antwoord. / 6 punten De heer Gaston is commercieel directeur van de nv Banqimmob, een beursgenoteerde Belgische vennootschap. Op 1 september 2008 biedt zijn werkgever hem aandelenopties aan. a) Bereken het ten name van de heer Gaston belastbaar bedrag, rekening houdend met volgende gegevens (geef het detail van uw berekeningen): - de waarde van het aandeel op de dag van het aanbod bedraagt 12 - de waarde van het aandeel daags voor het aanbod bedraagt 11 - de gemiddelde waarde van het aandeel gedurende dertig dagen die het aanbod voorafgaan bedraagt 11,50 - het aandelenoptieplan duurt maximum 5 jaar - op de bepaalde uitoefenprijs wordt een korting van 15 % toegekend, hetzij 10,20 NB: alle vormvoorwaarden voor de toekenning van de aandelenopties werden nageleefd, zowel door de werkgever als door de werknemer. b) In welk aanslagjaar zal dit voordeel ten name van de heer Gaston belastbaar worden en aan welke aanslagvoet zal het worden onderworpen?

4 4 / 8 punten Geef aan of volgende uitspraken waar of onwaar zijn voor het aanslagjaar 2008 inkomsten 2007 (u moet uw antwoord niet verklaren): Kruis het vakje met het juiste antwoord aan. 1. De aftrek van forfaitaire beroepskosten is mogelijk voor de bezoldigingen van werknemers en bedrijfsleiders, maar is niet voorzien voor de baten van vrije beroepen. Waar Niet waar 2. De inkomsten uit de onderverhuring van een onroerend goed zijn belastbaar ten belope van 60 % als onroerende inkomsten en van 40 % als diverse inkomsten. Waar Niet waar 3. Indien uw echtgenoot, voor het jaar van het huwelijk, meer dan netto bestaansmiddelen had, hebt u recht op een bijkomende belastingvrije som van Waar Niet waar 4. De aftrek van de kosten voor kinderopvang voor een kind jonger dan 12 jaar wordt niet verleend aan de ouder aan wie ½ van het fiscaal voordeel voor kind ten laste wordt toegekend door de andere ouder die het kind fiscaal ten laste heeft. Waar Niet waar VENNOOTSCHAPSBELASTING 20 PUNTEN / 8 punten Gegeven: Ga na voor de volgende 3 verrichtingen m.b.t de Belgische BVBA ABC welke cijfergegevens u verstrekt in vak I A en/of B van de aangifte. Hiertoe vult u het (de) juiste cijfergegeven(s) in de bijgevoegde aangifte. (uw antwoord moet niet gemotiveerd worden.) Verrichting 1: De BVBA ABC werd opgericht in 1975 (op is de vennootschap voor 60% in de handen van natuurlijke personen). Het maatschappelijk kapitaal bestaat op uit ,00 EUR gestort kapitaal en ,00 EUR belaste reserves in kapitaal.

5 5 Verrichting 2: De vennootschap heeft een nieuwe machine aangeschaft op Aanschaffingswaarde = ,00 EUR. Afschrijving normaal over 20 jaar lineair maar opgave 328 K wordt ingediend om degressief te mogen afschrijven. Voor de aanschaf van die nieuwe machine werd aan de vennootschap op de toezegging van een kapitaalsubsidie van het Vlaamse Gewest voor 8 000,00 EUR betekend. De stand van de relevante balans- en resultatenrekeningen is: RekNr. 1500: 6400 C RekNr. 7530: 1600 C Bijzonder gegeven: de BVBA ABC is per hypothese een vennootschap die klein is in de zin van art. 15 Wetboek van Vennootschappen. Verrichting 3 : Op is het bedrag van de belastingvrije reserves als volgt samengesteld: 7 000,00 EUR onder belastingvrije investeringsreserve dat in aanslagjaar 1982 werd aangelegd en die door de belastingadministratie tijdens een fiscale controle aanvaard werd als vrijgestelde reserve aangezien ze op een afzonderlijke rekening van het passief staat (Art. 511, 1 WIB); ,00 EUR verwezenlijkte meerwaarde (art. 35 oud WIB) ,00 EUR investeringsreserve aangelegd tijdens de aanslagjaren (art. 194 quater WIB). Op onttrekt men de oude belastingvrije reserve (7 000, ,00) om ze te kunnen belasten aan het tijdelijk gunsttarief van 10% (investering in de nieuwe machine (zie ook verrichting 2) wordt aangeduid als investeringsgoed van art. 519 ter WIB) / 6 punten In de resultatenrekeningen van de bovenvermelde BVBA ABC vind je volgende autokosten terug: Huur parking cliënteel 4.500, Onderhoud en herstel BMW X5 500, Verzekering BMW X5 750, Verzekering Audi A6 875, Taxikosten 133, Brandstof BMW X , Brandstof Audi A6 278, Carwash BMW X5 160, Carwash Audi A6 50, Kilometervergoeding personenwagens voor werkverkeer 2.396,00 personeel (4 000 km x 0, x 0,2940) Voordeel firmawagen bedrijfsleider (excl. BTW): 1.774,75 (1.277, ,50) Afschrijving op Audi A , Verkeersbelasting BMW X5 348, Verkeersbelasting Audi A6 667, Belasting op inverkeerstelling Audi A , Voordelen van alle aard privé-gebruik 1.634,96 personenwagen bedrijfsleider (incl. BTW): [(5 000 km x 9/12 x 0,3406) + (5 000 km x 3/12 x 0,3980)]

6 6 Gevraagd: Maak een gedetailleerde berekening van de niet aftrekbare autokosten (code 032) aan de hand van deze gegevens. Opmerking: De vaste aftrekbeperking van 75 % is van toepassing op de BMW X5 en voor de Audi A6 is de aftrek (in functie van de CO2 uitstoot) slechts 60%. De onkostenvergoeding voor beroepsverplaatsingen van 2 personeelsleden heeft betrekking op dieselwagens met een CO2-uitstoot tussen g, wat overeenstemt met een aftrek van 75%. / 6 punten Beantwoord de volgende stellingen/uitspraken met JUIST of FOUT en kruis uw oplossing aan. (U moet uw keuze niet motiveren.) a) Vennootschap X realiseert tijdens het belastbare tijdperk 2007 een fiscaal resultaat (resultaat in de 1ste bewerking) van ,00. Volgens de berekeningen zou de vennootschap recht hebben op ,00 DBI aftrek, ,00 recupereerbare verliezen en ,00 investeringsaftrek. De fiscus bewijst evenwel dat de betreffende vennootschap dat jaar bij een verbonden bedrijf handelsgoederen kocht tegen een prijs, die ,00 beneden de normale marktprijs ligt. Het belastbaar resultaat voor het jaar 2007 is door deze aftrekken nihil. Juist Fout b) Bedrijfsleider A wordt begin mei van het jaar 2007 opgevolgd door bedrijfsleider B. Wanneer A in dat jaar een bezoldiging van ,00 EUR en zijn opvolger ,00 EUR ontvangen heeft, is aan de voorwaarde voor het bekomen van het verminderd basistarief niet voldaan. Het belastbaar resultaat bedraagt ,00 EUR. Juist Fout c) De aftrek van risicokapitaal kan nooit hoger zijn dan de fiscale winst die na de 5de bewerking overblijft. Is de winst onvoldoende om het berekende bedrag van aftrek voor risico kapitaal integraal toe te passen, wordt de niet verleende vrijstelling achtereenvolgens overgedragen op de winst van de 7 volgende jaren. Juist Fout

7 7 BELASTING OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE 15 PUNTEN / 8 punten Bij het begin van het eerste boekjaar heeft de BTW belastingplichtige bvba Double Activity voorzien dat de omzet voor het eerste boekjaar zou bestaan uit euro omzet vrijgesteld van BTW en euro omzet onderworpen aan BTW. In totaal heeft deze vennootschap euro (excl. BTW) aan kosten. We gaan er van uit dat de BTW op deze kosten in principe aftrekbaar zou zijn voor een normale BTW belastingplichtige en dat er steeds 21% BTW betaald moet worden. a) Hoeveel BTW kan de belastingplichtige bvba Double Activity op basis van haar prognose qua omzetsamenstelling voor het eerste boekjaar aftrekken gedurende het eerste boekjaar? b) Hoe noemt men het verhoudingsgetal dat men gebruikt gedurende het eerste boekjaar op basis van de prognose? c) Aan het einde van het eerste boekjaar stelt de belastingplichtige bvba Double Activity vast dat de globale omzet euro (excl. BTW) bedraagt, waarvan euro omzet uit activiteiten (verzekeringen) die vrijgesteld zijn van BTW en waarvan euro omzet uit activiteiten (adviesverlening) onderworpen aan BTW. Welke correctie dient de belastingplichtige bvba Double Activity te doen op basis van de werkelijke omzetverdeling aan het einde van het boekjaar. (geef het bedrag van de correctie en het rooster van de BTW-aangifte waar deze correctie moet worden opgenomen) en in welke BTW-aangifte dient deze correctie te gebeuren? d) Hoe noemt men het verhoudingsgetal op basis van de werkelijke cijfers aan het einde van het boekjaar? e) Welk systeem kent men nog naast dit van het verhoudingsgetal? f) Waarin verschilt dit systeem van het verhoudingsgetal? Geef een korte toelichting: / 7 punten De bvba Voiture, handelaar in voertuigen, koopt een wagen aan van een natuurlijk persoon, niet BTW - belastingplichtig, voor een bedrag van euro, en een wagen van nv First Hand die bij de aankoop van de wagen recht op aftrek van BTW geeft, voor een bedrag van euro. Deze wagens worden verkocht aan dezelfde BTW belastingplichtige bvba Second Car. De wagen van de natuurlijke persoon wordt verkocht voor een bedrag van euro (incl. BTW) en de wagen van nv First Hand wordt verkocht voor een bedrag van euro (incl. BTW)

8 a) Kan de wagen van de natuurlijke persoon worden verkocht onder het regime BTW over de winstmarge? b) Kan de wagen van nv First Hand worden verkocht onder het regime BTW over de winstmarge? c) Kan de klant bvba Second Car de BTW op de aankoop van de wagen die afkomstig is van de natuurlijk persoon geheel of gedeeltelijk aftrekken? d) Kan de klant bvba Second Car de BTW op de aankoop van de wagen die afkomstig is van nv First Hand geheel of gedeeltelijk aftrekken? e) Welke bedragen dient bvba Voiture op te nemen in volgende roosters van de BTW aangifte? Gelieve de bijgevoegde BTW-aangifte voor de BVBA Voiture in te vullen. 8 BEGINSELEN VAN REGISTRATIE- EN SUCCESSIERECHTEN 10 PUNTEN / 4 punten Volgende stukken worden op 29 augustus 2008 op het bevoegd registratiekantoor aangeboden: Gelieve te bepalen of ze binnen de door het Wetboek gestelde termijn werden geregistreerd. In ontkennend geval, gelieve de wettelijke termijn aan te geven die moet worden nageleefd. a) Onderhandse akte van 25 mei 2008: door A en B ondertekende huurovereenkomst waarbij A aan B, voor een duur van 5 jaar en tegen een maandelijkse huur van 900, een uitsluitend voor bewoning bestemd appartement verhuurt. b) Onderhandse akte van 10 januari 2008: door E en F ondertekende voorverkoopakte waarbij wordt vastgesteld dat E aan F, tegen de prijs van , een terrein verkoopt onder de opschortende voorwaarde dat een bouwvergunning wordt bekomen; de bouwvergunning werd op 15 mei 2008 bekomen.

9 9 / 4 punten André vraagt aan Bernard, een professioneel vastgoedmakelaar, om voor hem een villa aan de kust, met het oog op aankoop, te zoeken tegen maximum Bernard neemt contact op met Carine, de eigenaar van een goed dat beantwoordt aan de wensen van André. Bernard verbindt zich ten aanzien van Carine om haar huis aan André te verkopen en betaalt, vóór het tot stand brengen van de verkoop, voor rekening van André, aan Carine een bedrag van als afkorting op de totale verkoopprijs van het huis. André stemt er nochtans niet mee in om deze villa te kopen. Loopt Bernard gevaar op het gebied van de registratierechten? (Verklaar uw antwoord bondig). / 2 punten De erflater kan bij testament slechts over een gedeelte van zijn nalatenschap beschikken, met name over hetgeen overblijft na aftrek van alles waarop zijn erfgenamen recht hebben. Dit deel wordt het beschikbaar gedeelte genoemd. Bepaal het beschikbaar gedeelte in volgende gevallen: De heer Y, weduwnaar, heeft zeven kinderen De heer Z, weduwnaar, heeft geen kinderen maar zijn vader en moeder zijn nog in leven BEGINSELEN VAN EUROPEES EN INTERNATIONAAL FISCAAL RECHT 10 PUNTEN / 4 punten Uw cliënt en zijn echtgenote zijn de enige aandeelhouders van een naamloze vennootschap naar Belgisch recht. Hun schoonbroer bezit 97 % van de aandelen van een handelsvennootschap naar Hongaars recht (rechtsvorm die overeenkomt met een naamloze vennootschap). Een ieder beheert zijn vennootschap afzonderlijk. De Belgische naamloze vennootschap van uw cliënt heeft een lening toegestaan aan de Hongaarse vennootschap die, zoals hiervoor gezegd, in handen is van de schoonbroer van uw cliënt. De Hongaarse fiscus eist de inhouding van een bronheffing op de interesten, terwijl beiden dachten dat, gelet op de richtlijn betreffende de interesten en royalty's, er geen bronheffing meer mocht worden ingehouden. Hij vraagt u of voornoemde richtlijn van toepassing is op de toestand. Wat antwoordt u hem? Verklaar uw antwoord kort.

10 10 / 6 punten Een Belgische binnenlandse vennootschap is in Italië actief via een vaste inrichting (VI). Tussen Italië en België geldt een bilaterale overeenkomst tot het vermijden van dubbele belasting. VI Italië Belgische verrichtingen Totaal vennootschap ar 1: Resultaat vóór belasting Verlies: 1000 Winst: 2000 Winst: 1000 ar 2: Resultaat vóór belasting Winst: 1000 Winst: 2000 Winst: 3000 De gedelegeerd-bestuurder van deze vennootschap vraagt uw advies over volgend punt: zijn financieel directeur meldt hem dat de Belgische vennootschap, voor jaar 2, zal worden belast op een winst van 4000, terwijl de boekhoudkundige winst slechts 3000 bedraagt. Hij stelt u volgende vragen: a) Kan deze stelling juist zijn: ja of neen? b) Verklaar uw antwoord op grond van de beginselen van de door de OESO ontwikkelde bilaterale modelovereenkomst tot het vermijden van dubbele belasting. FISCALE PROCEDURE 15 PUNTEN / 3 punten Wat is, over het algemeen, de sanctie voor de indiening van een bezwaarschrift bij de diensten van een territoriaal onbevoegde directeur? / 8 punten De onderneming IKBOUW is btw-plichtig voor haar activiteit van consultancy in public relations en reclame. Ze laat in 2008 een kantoorgebouw optrekken en betrekt dit gebouw op 1 september In de loop van 2009 doet haar concurrent IKPAKALLES een aankoopbod aan de aandeelhouders van de vennootschap IKBOUW. Na moeizame onderhandelingen aanvaarden de aandeelhouders van IKBOUW om de twee ondernemingen te fuseren. Er volgt een grondige herstructurering en de zetel van overnemende vennootschap IKPAKALLES wordt overgeplaatst naar nieuwe gebouwen in de Brusselse rand die (voor een spotprijs) worden gehuurd. De kantoren van de vennootschap IKBOUW zijn sinds oktober 2009 niet langer nuttig en er wordt beslist ze te verkopen. Het gebouw is verkocht in december Antwoord op de onderstaande vragen in de context van het volgende voorbeeld: a) Verklaar hoe een gewone belastingplichtige de verkoop van een onroerend goed dat hij heeft laten oprichten aan de BTW kan onderwerpen. b) Moet hij een bijzondere procedure toepassen? c) Hoe verloopt de aftrek van de BTW tijdens de bouw?

11 11 d) Wat gebeurt er met de BTW wanneer wordt overgegaan tot de verkoop in december 2010? Verklaar uw antwoord. / 4 punten a) Wanneer de BTW-administratie beslist tot inhouding van het saldo in het voordeel van de belastingplichtige van de BTW-rekening-courant, kan die beslissing enkel voor de gewestelijke directeur van de BTW worden betwist? Juist Fout b) De optie tot de vrijstellingsregeling van BTW wordt uitgeoefend door de belastingplichtige die in aanmerking komt voor deze regeling en heeft uitwerking vanaf het jaar volgend op het jaar waarin de brief naar de administratie wordt verzonden. Juist Fout JURIDISCHE EN BEROEPSNORMEN MET BETREKKING TOT DE ACCOUNTANCY, DE BELASTINGCONSULTANCY EN DE ANDERE WETTELIJKE OPDRACHTEN VAN DE ACCOUNTANT EN VAN DE BELASTINGCONSULENT 15 PUNTEN. / 6 punten Uw cliënt beslist om uw kantoor te verlaten en zijn dossier te laten opvolgen door een confrater accountant/belastingconsulent. a) Dient u volgende documenten af te geven? - Permanent dossier - Werkdossier - Facturen - Dagboeken

12 b) Kan de overdracht van deze documenten afhankelijk gesteld worden van de betaling van de laatste ereloonnota? c) Mag uw opvolger reeds starten met zijn activiteiten indien het ereloon nog niet werd betaald? d) Wat dient uw confrater te doen als deze cliënt bij u aanklopt? 12. / 4 punten Wanneer de cliënt die uw kantoor verlaat niet akkoord is met uw laatste ereloonnota en deze aanvecht, kan u dit probleem aan een commissie binnen het IAB voorleggen om uit deze impasse te komen. a) Welke commissie is dit? b) Welke functie heeft deze commissie? c) Kan deze commissie een beslissing nemen op eenzijdig verzoek van de accountant/belastingconsulent of dienen alle partijen akkoord te zijn met het voorleggen van het probleem aan de arbitragecommissie? d) Kunnen er na de beslissing van deze commissie nog verdere stappen worden ondernomen indien één der partijen nog geen vrede kan nemen met de beslissing? Motiveer bondig.. / 5 punten Een vastgoedvennootschap doet voor een eenmalig consult een beroep op uw diensten. Nadat u uw advies hebt verleend en uw ereloonnota opgestuurd, meldt de zaakvoerder u dat de vennootschap momenteel zware financiële problemen heeft en uw ereloonnota dus niet kan betalen. Hij stelt u voor, om als compensatie, 2 of 3 weekends met uw gezin door te brengen in een appartement aan de Belgische kust dat aan de vennootschap toebehoort. Mag u dat aanvaarden? (verklaar uw antwoord) Bestaat er, naast de kwestie van uw erelonen, een ander aspect op het gebied van de plichtenleer dat eventueel een probleem zou kunnen stellen in verband met dit voorstel?

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2008/2

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2008/2 VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2008/2 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN / 7 punten Een onderneming bevindt zich in moeilijkheden, en de raad van bestuur beslist over te gaan tot een

Nadere informatie

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2009/1

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2009/1 1 VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2009/1 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN / 5 punten Een onderneming bevindt zich in moeilijkheden, en de raad van bestuur beslist over te gaan

Nadere informatie

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2009/1

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2009/1 1 VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2009/1 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN / 7 punten Een onderneming bevindt zich in moeilijkheden, en de raad van bestuur beslist over te gaan tot een

Nadere informatie

Aftrek voor risicokapitaal

Aftrek voor risicokapitaal Opgave 275C 1/2 Benaming :............... Ondernemingsnummer :... Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen Aftrek voor risicokapitaal AANSLAGJAAR

Nadere informatie

Keuzemogelijkheid tussen de notionele interestaftrek en de investeringsreserve Bespreking aan de hand van een voorbeeld

Keuzemogelijkheid tussen de notionele interestaftrek en de investeringsreserve Bespreking aan de hand van een voorbeeld Keuzemogelijkheid tussen de notionele interestaftrek en de investeringsreserve Bespreking aan de hand van een voorbeeld Inleiding Investeringsreserve We kennen de investeringsreserve die een vennootschap

Nadere informatie

Bij de aankoop voor 125.000,00 EUR in 2003 van een onroerend goed heeft de vennootschap geboekt :

Bij de aankoop voor 125.000,00 EUR in 2003 van een onroerend goed heeft de vennootschap geboekt : Algemene herhalingsoefening NV BRUG Samenstelling en evolutie rekening kapitaal : De NV Brug werd in 1935 opgericht met een in geld gestort kapitaal van 25.000,00 EUR. In 1987 werd het kapitaal verhoogd

Nadere informatie

BELASTBARE GERESERVEERDE WINST

BELASTBARE GERESERVEERDE WINST OPLOSSING BVBA BISCUIT BELASTBARE GERESERVEERDE WINST Toestand bij het begin Toestand op het einde v/h belastbare tijdperk v/h belastbare tijdperk Belastbare reserves in het kapitaal 25.000,00 25.000,00

Nadere informatie

Globale oefening op vennootschapsbelasting AJ 2009

Globale oefening op vennootschapsbelasting AJ 2009 Globale oefening op vennootschapsbelasting AJ 2009 NV KIKKERHOF BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA Toel. Codes Boekjaar Vorig boekjaar VASTE ACTIVA 20/28 478 145,00 314 750,00 Materiële vaste activa 5.1.2

Nadere informatie

Oefening vennootschapsbelasting AJ 2017 (boekjaar te paard)

Oefening vennootschapsbelasting AJ 2017 (boekjaar te paard) Oefening vennootschapsbelasting AJ 2017 (boekjaar te paard) BVBA TESTA ( BALANS VAN 30-06-2017 NA RESULTAATVERWERKING) ACTIVA Codes Boekjaar Vorig boekjaar VASTE ACTIVA 20/28 476.405,00 462.495,00 Materiële

Nadere informatie

Globale oefening op vennootschapsbelasting AJ 2015

Globale oefening op vennootschapsbelasting AJ 2015 Globale oefening op vennootschapsbelasting AJ 2015 BVBA HUGELIER Codes Boekjaar 31.12.2014 Vorig boekjaar 31.12.2013 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 518.900,00 532.525,00 III. Materiële vaste activa 22/27 436.400,00

Nadere informatie

Stopzettingsmeerwaarde daalt naar 10% vanaf 60 jaar en geldt ook voor voorraden en handelsvorderingen

Stopzettingsmeerwaarde daalt naar 10% vanaf 60 jaar en geldt ook voor voorraden en handelsvorderingen PB éénmanszaken Aanslagjaar 2019 Stopzettingsmeerwaarde Stopzettingsmeerwaarde daalt naar 10% vanaf 60 jaar en geldt ook voor voorraden en handelsvorderingen Niet voor overstap naar vennootschap, huidige

Nadere informatie

1. Samenstelling kapitaal Aantal aan- In geld geïncor- Uitgifte Totaal delen volstort poreerde reserves premies kapitaal

1. Samenstelling kapitaal Aantal aan- In geld geïncor- Uitgifte Totaal delen volstort poreerde reserves premies kapitaal Algemene herhalingsoefening NV BRUG : Oplossing van de oefening 1. Samenstelling kapitaal Aantal aan- In geld geïncor- Uitgifte Totaal delen volstort poreerde reserves premies kapitaal 1935 Oprichting

Nadere informatie

Oefening vennootschapsbelasting AJ 2019

Oefening vennootschapsbelasting AJ 2019 Oefening vennootschapsbelasting AJ 2019 BVBA TESTA (BALANS VAN 31-12-2018 NA RESULTAATVERWERKING) ACTIVA Codes Boekjaar Vorig boekjaar VASTE ACTIVA 20/28 461.405,00 447.495,00 Materiële vaste activa 22/27

Nadere informatie

Uiteenzetting van de winst

Uiteenzetting van de winst Uiteenzetting van de winst Yves Verdingh September 2018 Uiteenzetting van de winst 03/10/2018 1 Uiteenzetting van de winst Resultaat van het belastbare tijdperk ( Eerste bewerking ) (code 1410 PN) Is de

Nadere informatie

Notionele intrestaftrek

Notionele intrestaftrek Notionele intrestaftrek Vanaf aanslagjaar 2007 geeft de regering een nieuw fiscaal geschenk aan alle vennootschappen, namelijk de notionele intrestaftrek. Praktisch zal er een percentage op het eigen vermogen

Nadere informatie

Derde Bewerking : Aftrek van vrijgestelde verdragswinsten Aftrek van niet-belastbare bestanddelen

Derde Bewerking : Aftrek van vrijgestelde verdragswinsten Aftrek van niet-belastbare bestanddelen Derde Bewerking : Aftrek van vrijgestelde verdragswinsten Aftrek van niet-belastbare bestanddelen Yves Verdingh Juni 2018 Aftrek van verdragswinsten en vrijgestelde bestanddelen 03/10/2018 1 Derde bewerking

Nadere informatie

Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn?

Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn? Inhoudstafel Voorwoord... 1 Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn? 1. Belastingen besparen?.... 5 1.1. Alle kosten van onroerende goederen in principe aftrekbaar... 5 1.1.1.

Nadere informatie

Opgelet: opvolging voorafbetalingen vennootschapsbelasting wordt terug belangrijk!!!

Opgelet: opvolging voorafbetalingen vennootschapsbelasting wordt terug belangrijk!!! Opgelet: opvolging voorafbetalingen vennootschapsbelasting wordt terug belangrijk!!! Vanaf Aj 2018 (inkomsten 2017) werd de notionele intrestaftrek aanzienlijk verminderd (0,737%) voor de KMO en het tarief

Nadere informatie

Vermijd verloren uitgaven en optimaliseer fiscale aftrekposten

Vermijd verloren uitgaven en optimaliseer fiscale aftrekposten Actuasessie NEEM JE AFTREKBARE BEROEPSKOSTEN ONDER DE LOEP! Vermijd verloren uitgaven en optimaliseer fiscale aftrekposten Unizo Inhoud actuasessie 1. Inleiding 2. Werkelijke kosten of kostenforfait? 3.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Maklu 7

Inhoudsopgave. Maklu 7 Inhoudsopgave Woord vooraf... 5 Inhoudsopgave... 7 Deel 1: Voordelen van het werken met een vennootschap... 13 1.1 Het tariefvoordeel... 13 Tarieven personenbelasting... 14 Tarieven sociale zekerheid...

Nadere informatie

VASTGOED EN VENNOOTSCHAP AANKOOP VAN VASTGOED DOOR DE VENNOOTSCHAP

VASTGOED EN VENNOOTSCHAP AANKOOP VAN VASTGOED DOOR DE VENNOOTSCHAP VASTGOED EN VENNOOTSCHAP AANKOOP VAN VASTGOED DOOR DE VENNOOTSCHAP Iven De Hoon VASTGOED EN VENNOOTSCHAP 2 INLEIDING 2 DE AANKOOP DOOR DE VENNOOTSCHAP 3 VOOR- EN NADELEN VAN EEN ONROEREND GOED IN EEN VENNOOTSCHAP

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2013/14 De boekhoudkundige verwerking van de uitgestelde belastingen bij gerealiseerde meerwaarden waarvoor de uitgestelde belastingregeling geldt en bij

Nadere informatie

Autokosten : Hoeveel is je auto nu fiscaal aftrekbaar?

Autokosten : Hoeveel is je auto nu fiscaal aftrekbaar? Autokosten : Hoeveel is je auto nu fiscaal aftrekbaar? Volledig aftrekbaar?... 2 Wijziging... 2 Intresten en brandstofkosten... 2 Co2 uitstoot... 2 Taxikosten... 2 Voorbeeld... 3 Meerwaarde en minderwaarde

Nadere informatie

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/2

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/2 VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/2 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN Uit de resultatenrekening van een KMO-onderneming blijkt op twee opeenvolgende jaren een verlies, rekening

Nadere informatie

Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, titel III, hoofdstuk II, afdeling III, onderafdeling 4. Ondernemingen die investeren in een raamovereenkomst voor de productie van een audiovisueel werk Art. 194ter.

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2013/14 De boekhoudkundige verwerking van de uitgestelde belastingen bij gerealiseerde meerwaarden waarvoor de uitgestelde belastingregeling geldt en bij

Nadere informatie

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 4: BESTEMMING VAN HET RESULTAAT Indeling: 1. Juridische aspecten 2. Boekhoudkundige verwerking 3. Gevolgen voor de financiële structuur van de onderneming Bestemming resultaat

Nadere informatie

OEFENING VENNOOTSCHAPSBELASTING : BVBA BISCUIT BALANS NA WINSTVERDELING VAN DE BVBA BISCUIT ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 2 129 180,00 2 655 000,00

OEFENING VENNOOTSCHAPSBELASTING : BVBA BISCUIT BALANS NA WINSTVERDELING VAN DE BVBA BISCUIT ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 2 129 180,00 2 655 000,00 OEFENING VENNOOTSCHAPSBELASTING : BVBA BISCUIT BALANS NA WINSTVERDELING VAN DE BVBA BISCUIT ACTIVA Codes 31-12-2012 31-12-2011 VASTE ACTIVA 20/28 2 129 180,00 2 655 000,00 Materiële vaste activa 22/27

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Moore Stephens Verschelden www.moorestephens.be Onderwerp De investeringsreserve: terug van nooit weggeweest Datum 11 mei 2012 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen

Nadere informatie

Meerwaarden op aandelen: Vindt u uw weg in de praktijk?

Meerwaarden op aandelen: Vindt u uw weg in de praktijk? Meerwaarden op aandelen: Vindt u uw weg in de praktijk? De programmawet van 27 december 2012 heeft een nieuwe belasting op meerwaarden op aandelen ingevoerd. Meer dan één jaar na de inwerkingtreding, blijven

Nadere informatie

BTW aftrek voor bedrijfswagens 2013

BTW aftrek voor bedrijfswagens 2013 BTW aftrek voor bedrijfswagens 2013 De Federale Overheidsdienst Financiën heeft in haar Addendum dd 11 december 2012 (BTW-beslissing E.T. 119.650/3) de nieuwe regelgeving vrijgegeven rond de BTW-aftrek

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Maklu 7

Inhoudsopgave. Maklu 7 Inhoudsopgave Woord vooraf... 5 Inhoudsopgave...7 Deel 1: Voordelen van het werken met een vennootschap...13 1.1 Het tariefvoordeel...13 Tarieven personenbelasting:... 14 Tarieven sociale zekerheid:...

Nadere informatie

Overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het aangifteformulier inclusief de fiscale bijlagen voor het aj. 2015

Overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het aangifteformulier inclusief de fiscale bijlagen voor het aj. 2015 Overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het aangifteformulier inclusief de fiscale bijlagen voor het aj. 2015 Het model van het aangifteformulier voor aj. 2015 is verschenen in het Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

Boekhouding. boekhouding 1

Boekhouding. boekhouding 1 Boekhouding boekhouding 1 Welke boekhouding? Natuurlijke personen - werknemers kunstenaars - zelfstandigen Feitelijke vereniging Handelsvennootschappen VZW s boekhouding 2 Werknemer kunstenaar Geen boekhoudverplichting

Nadere informatie

11. Cijfervoorbeelden

11. Cijfervoorbeelden 11. Cijfervoorbeelden "-,.. Overdracht van losse bestanddelen aan een vennootschap Voorbeeld 1 - Tijdens de beroepswerkzaamheid Een natuurlijk persoon verkoopt volgende bestanddelen aan een vennootschap:

Nadere informatie

Ontbinding en vereffening

Ontbinding en vereffening Ontbinding en vereffening Art. 208-214 Situering TITEL III : VENNOOTSCHAPSBELASTING Art. 179-219bis HOOFDSTUK I : AAN DE BELASTING ONDERWORPEN VENNOOTSCHAPPEN Art. 179-182 HOOFDSTUK II : GRONDSLAG VAN

Nadere informatie

Aankoop van onroerend

Aankoop van onroerend Aankoop van onroerend Financieel/fiscaal/successie advies dhr. Niko Keters Amjak, uw wealth & Corporate Finance specialist Programma 1. Verschillende manieren van aankoop 1. Volle eigendom 2. Naakte eigendom

Nadere informatie

Aftrek voor risicokapitaal

Aftrek voor risicokapitaal Opgave 275C 1/2 Benaming :............ Ondernemingsnummer :... Berekening van de aftrek voor risicokapitaal Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de Fiscaliteit Inkomstenbelastingen

Nadere informatie

De werkgever kan zich er evenwel toe verbinden om deze verplaatsingskosten te laste te nemen.

De werkgever kan zich er evenwel toe verbinden om deze verplaatsingskosten te laste te nemen. CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be www.claeysengels.be Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling

Nadere informatie

Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet!

Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet! Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet! Vanaf 1 januari 2018 kan elke belastingplichtige een dividenduitkering van 640 vrijstellen van belastingen. Wat zijn de spelregels:

Nadere informatie

FAQ belastingvermindering voor uitgaven voor de beveiliging van een woning tegen diefstal of brand

FAQ belastingvermindering voor uitgaven voor de beveiliging van een woning tegen diefstal of brand FAQ belastingvermindering voor uitgaven voor de beveiliging van een woning tegen diefstal of brand Wie kan aanspraak maken op deze belastingvermindering? Om aanspraak te maken op deze belastingvermindering

Nadere informatie

Voor het deel dat niet werd opgenomen in het bedrijfsvermogen heeft hij, op definitieve wijze, geen enkel recht op aftrek.

Voor het deel dat niet werd opgenomen in het bedrijfsvermogen heeft hij, op definitieve wijze, geen enkel recht op aftrek. BIJLAGE 1 VOORBEELDEN Voorbeeld 1 (bij punt 2.1. van deze circulaire) Een belastingplichtige heeft een gebouw laten oprichten (prijs 300.000, excl. btw) en beslist om dat gebouw op te nemen in zijn bedrijfsvermogen

Nadere informatie

Algemene verhoging van het tarief van de roerende voorheffing tot 27% - Kunnen winsten nog voordelig worden uitgekeerd?

Algemene verhoging van het tarief van de roerende voorheffing tot 27% - Kunnen winsten nog voordelig worden uitgekeerd? Algemene verhoging van het tarief van de roerende voorheffing tot 27% - Kunnen winsten nog voordelig worden uitgekeerd? Mr. Image Pieterjan not found or type Smeyers unknown Mr. Pieterjan Smeyers Advocaat

Nadere informatie

Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling

Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling Vorstlaan 280-1160 Brussel - België T +32 2 761 46 00 F +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be Advocaten Datum: Juli 2016 Onderwerp: Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling

Nadere informatie

Aangeboden door Wouter Devloo IAB Accountant Belastingconsulent

Aangeboden door Wouter Devloo IAB Accountant Belastingconsulent Aangeboden door Gespreid te belasten verwezenlijkte meerwaarden 1. Begrippen Het betreft hier meerwaarden op immateriële of materiële vaste activa (art. 47 W.I.B. 1992) met als voorwaarde dat een bedrag,

Nadere informatie

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2003

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2003 VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2003 VENNOOTSCHAPSBELASTING 10 punten Beschrijf de vijf belangrijkste maatregelen die de regering heeft goedgekeurd in de wet van 24/12/2002 tot hervorming van

Nadere informatie

Wetgeving inzake het Diamant Stelsel (gecoördineerde wettekst)

Wetgeving inzake het Diamant Stelsel (gecoördineerde wettekst) Wetgeving inzake het Diamant Stelsel (gecoördineerde wettekst) In dit verband kan verwezen worden naar de Programmawet van 10 augustus 2015 ( B.S. 18 augustus 2015), alsook naar de Programmawet van 18

Nadere informatie

ENKELE FISCALE CIJFERS. Tarieven Inkomensschijven inkomsten aanslagjaar Inkomensschijf

ENKELE FISCALE CIJFERS. Tarieven Inkomensschijven inkomsten aanslagjaar Inkomensschijf ENKELE FISCALE CIJFERS Pb. Tarieven Inkomensschijven inkomsten 2016 - aanslagjaar 2017 Inkomensschijf Tarief Op volle schijven Per schijf 0,00 tot 10.860,00 25% 2.715,00 2.715,00 10.860,00 tot 12.470,00

Nadere informatie

1. Waarom kan werken met een vennootschap voordelig zijn?

1. Waarom kan werken met een vennootschap voordelig zijn? Inhoudstafel 1. Waarom kan werken met een vennootschap voordelig zijn? 1.1. Tariefverschil... 1 1.2. Werken met minimaal twee belasting plichtigen... 3 1.3. Inkomensspreiding... 4 1.3.1. Reserveren van

Nadere informatie

Fiscale aspecten bij éénmalige revisorale opdrachten

Fiscale aspecten bij éénmalige revisorale opdrachten Fiscale aspecten bij éénmalige revisorale opdrachten 03.12.2008 1 Inleiding INHOUD I. Inbreng in natura 1. Inbreng van losse bestanddelen - In hoofde van de inbrenger - In hoofde van de inbrenggenietende

Nadere informatie

ENKELE FISCALE CIJFERS. Tarieven Inkomensschijven inkomsten aanslagjaar Inkomensschijf

ENKELE FISCALE CIJFERS. Tarieven Inkomensschijven inkomsten aanslagjaar Inkomensschijf ENKELE FISCALE CIJFERS Pb. Tarieven Inkomensschijven inkomsten 2017 - aanslagjaar 2018 Inkomensschijf Tarief Op volle schijven Per schijf 0,00 tot 11.070,00 25% 2.767,50 2.767,50 11.070,00 tot 12.720,00

Nadere informatie

DE NOTIONELE INTERESTAFTREK

DE NOTIONELE INTERESTAFTREK DE NOTIONELE INTERESTAFTREK Jan VERHOEYE Docent Hogeschool Gent Gastprofessor Universiteit Gent Lid Commissie voor Boekhoudkundige Normen Lid Supervisory Board EFRAG MEERWAARDEN De verwezenlijkte meerwaarde

Nadere informatie

De roerende voorheffing op dividenden werd reeds opgetrokken van 15 % naar 25%.

De roerende voorheffing op dividenden werd reeds opgetrokken van 15 % naar 25%. De roerende voorheffing op dividenden werd reeds opgetrokken van 15 % naar 25%. Vanaf 1 juli 2013 is nu ook de nieuwe wet inzake verhoging van roerende voorheffing op liquidatieboni van toepassing. Concreet

Nadere informatie

TOELICHTING 275 C VOORAFGAANDE OPMERKINGEN TOELICHTINGEN

TOELICHTING 275 C VOORAFGAANDE OPMERKINGEN TOELICHTINGEN Toelichting 275 C 1/7 TOELICHTING 275 C (De wettelijke bepalingen zijn beschikbaar op de website van de FOD Financiën www.fisconetplus.be) Bedoelde artikelen: Art. 205bis tot 205novies, 236, 239/1 en 536

Nadere informatie

Oplossing Globale oefening Vennootschapsbelasting aanslagjaar 2009

Oplossing Globale oefening Vennootschapsbelasting aanslagjaar 2009 Oplossing Globale oefening Vennootschapsbelasting aanslagjaar 2009 I. RESERVES A. BELASTBARE GERESERVEERDE WINST Toestand bij het begin v/h belastbare tijdperk Toestand op het einde v/h belastbare tijdperk

Nadere informatie

2. Wat is het fiscale voordeel?

2. Wat is het fiscale voordeel? 2. Wat is het fiscale voordeel? 2.1. verlaagd tarief behouden Bij twee van de voorwaarden om recht te hebben op het verlaagd tarief, is het kapitaal van belang. Het bedrag van het kapitaal kan van belang

Nadere informatie

24/11/2017 Het zomerakkoord: Wat nog te doen in 2017?

24/11/2017 Het zomerakkoord: Wat nog te doen in 2017? 24/11/2017 Het zomerakkoord: Wat nog te doen in 2017? De krijtlijnen van het zomerakkoord worden steeds duidelijker. Aangezien de meeste maatregelen ingaan vanaf 2018, rijst de vraag of er bepaalde zaken

Nadere informatie

MAATREGELEN DI RUPO DE ONDERNEMER ZAL BETALEN

MAATREGELEN DI RUPO DE ONDERNEMER ZAL BETALEN MAATREGELEN DI RUPO DE ONDERNEMER ZAL BETALEN BENT U GESTRIKT OF BENT U GESTRIKT? INLEIDING» Feitelijk opheffen bankgeheim» Geheime commissielonen Bewust niet aangegeven - systematisch Taxatie 309 % Te

Nadere informatie

Examen Fiscaal en arbeidsovereenkomstrecht

Examen Fiscaal en arbeidsovereenkomstrecht Examen Fiscaal en arbeidsovereenkomstrecht appartement aan zee vraag, door het jaar familie gratis, interesten kan je aftrekken, KI, wel onroerende voorheffing, niet verkeenbaar speculatietax op aandeel

Nadere informatie

I. INLEIDING. http://ccff02.minfin.fgov.be/kmweb/document.do?method=printselecteddocuments&i...

I. INLEIDING. http://ccff02.minfin.fgov.be/kmweb/document.do?method=printselecteddocuments&i... Page 1 of 12 Home > Circulaire AAFisc Nr. 13/2014 (nr. Ci.RH.421/630.788) dd. 03.04.2014 Algemene Administratie van de Fiscaliteit - Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst VENB Vennootschapsbelasting/Belasting

Nadere informatie

1.2. Aankoop door de vennootschap

1.2. Aankoop door de vennootschap 1.2. Aankoop door de vennootschap 1.2.1. Registratierechten Net zoals uzelf moet uw vennootschap in principe ook registratierechten betalen op de aankoop van het gebouw dat als gezinswoning zal dienen.

Nadere informatie

Fiscale aspecten bij éénmalige revisorale opdrachten. ViasDFK3 BEDRIJFSREVISOREN

Fiscale aspecten bij éénmalige revisorale opdrachten. ViasDFK3 BEDRIJFSREVISOREN Fiscale aspecten bij éénmalige revisorale opdrachten 1 ViasDFK3 BEDRIJFSREVISOREN INHOUD Inleiding I. Inbreng in natura 1. Inbreng van losse bestanddelen - In hoofde van de inbrenger - In hoofde van de

Nadere informatie

Wat is respectievelijk liquiditeit, rentabiliteit en solvabiliteit? Duidt de onderlinge verbanden aan.

Wat is respectievelijk liquiditeit, rentabiliteit en solvabiliteit? Duidt de onderlinge verbanden aan. VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2004/1 BOEKHOUDRECHT 25 PUNTEN Wanneer mag de rente van financiering van materiële vaste activa in de aanschaffingswaarde opgenomen worden? Op welke wijze wordt

Nadere informatie

3 FISCALE ASPECTEN VAN HET VRUCHTGEBRUIK

3 FISCALE ASPECTEN VAN HET VRUCHTGEBRUIK 3 FISCALE ASPECTEN VAN HET VRUCHTGEBRUIK 3.1 Vruchtgebruik op vlak van vennootschapsbelasting 3.1.1 Afschrijven Een KMO heeft de keuze tussen 3 onderstaande methodes. De notariskosten en registratierechten

Nadere informatie

B.I.B.F. VERPLICHT SEMINARIE VOOR STAGIAIRS 15 SEPTEMBER 2007 ANTWOORD 2

B.I.B.F. VERPLICHT SEMINARIE VOOR STAGIAIRS 15 SEPTEMBER 2007 ANTWOORD 2 B.I.B.F. VERPLICHT SEMINARIE VOOR STAGIAIRS 15 SEPTEMBER 2007 ANTWOORD 2 Oplossing van de oefening 1. Samenstelling kapitaal NV Maan Aantal in geld geïncor- Uitgifte Totaal Aandelen volstort poreerde premies

Nadere informatie

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2012/1

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2012/1 1 VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2012/1 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN Vraag 1 / 6 punten Een onderneming ABC verkoopt producten voor binnenhuisdecoratie. In haar waarderingsregels

Nadere informatie

Het model van het aangifteformulier voor aanslagjaar 2014 is verschenen in het Belgisch Staatsblad dd. 02.05.2014.

Het model van het aangifteformulier voor aanslagjaar 2014 is verschenen in het Belgisch Staatsblad dd. 02.05.2014. Nieuwigheden in de aangifte aanslagjaar 2014 in de belasting van niet-inwoners Buitenlandse vennootschappen, verenigingen, instellingen of lichamen die een onderneming exploiteren of zich met verrichtingen

Nadere informatie

Prof. dr. Stijn Goeminne, Faculteit Economie & Bedrijfskunde, Universiteit Gent

Prof. dr. Stijn Goeminne, Faculteit Economie & Bedrijfskunde, Universiteit Gent De boekhoudkundige verwerking van uitgestelde belastingen bij gerealiseerde meerwaarden waarvoor de uitgestelde belastingregeling geldt en bij kapitaalsubsidies Prof. dr. Stijn Goeminne, Faculteit Economie

Nadere informatie

Aanpassing BT van de reserves

Aanpassing BT van de reserves Aanpassing BT van de reserves Dient om boekhoudkunhdige opbrengsten definitief vrij te stellen van Venn. B Ze zitten in boekwinst en derhalve ook in belaste reserves De boekwinst corrigeren door de BT

Nadere informatie

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/1

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/1 VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/1 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN De zaakvoerder van een pas opgerichte kleine industriële onderneming raadpleegt u om bijkomende informatie

Nadere informatie

Inhoudstafel. Vo o r wo o r d... 1

Inhoudstafel. Vo o r wo o r d... 1 Vo o r wo o r d................................................................................ 1 Deel 1 Bezoldiging Ho o f d s t u k 1: Be g r i p... 4 Wat wordt er bedoeld met bezoldiging?... 4 Hoe neemt

Nadere informatie

Belastingkrediet voor onderzoek en ontwikkeling: boekhoudkundige verwerking en fiscale behandeling.

Belastingkrediet voor onderzoek en ontwikkeling: boekhoudkundige verwerking en fiscale behandeling. Algemene administratie van de FISCALITEIT - Centrale diensten Directie I/1 Circulaire nr. Ci.RH.421/579.072 (AOIF Nr. 60/2010) dd 10.09.2010 Vennootschapsbelasting Belasting van niet-inwoners vennootschappen

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/XXX - Boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve bedoeld in artikel 541 WIB 92 (Programmawet van 10 augustus 2015) en de bijzondere aanslag

Nadere informatie

Fiscale aspecten van de vergoeding van officials. Jan LAMMENS

Fiscale aspecten van de vergoeding van officials. Jan LAMMENS Fiscale aspecten van de vergoeding van officials Jan LAMMENS Vooraf: vrijwilligersvergoedingen Niet het voorwerp van vanavond want beperkte mogelijkheden tot vergoeding Principes - Gelegenheidswerk voor

Nadere informatie

PRAKTISCH BEKWAAMHEIDSEXAMEN VOOR ERKENDE BOEKHOUDERS EN ERKENDE BOEKHOUDERS FISCALISTEN BIBF KB van 20 januari 2003 (B.S.

PRAKTISCH BEKWAAMHEIDSEXAMEN VOOR ERKENDE BOEKHOUDERS EN ERKENDE BOEKHOUDERS FISCALISTEN BIBF KB van 20 januari 2003 (B.S. PRAKTISCH BEKWAAMHEIDSEXAMEN VOOR ERKENDE BOEKHOUDERS EN ERKENDE BOEKHOUDERS FISCALISTEN BIBF KB van 20 januari 2003 (B.S. 12/02/2003) SCHRIFTELIJK EXAMEN VAN 17 MEI 2003 de vragen DEELDOMEIN BOEKHOUDING

Nadere informatie

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5.1. Begrip Vroeger werd een firmawagen ter beschikking gesteld aan werknemers die veel beroepsmatige verplaatsingen aflegden. De laatste jaren is het toekenningsgebied

Nadere informatie

Ondernemingsgegevens. Identificatiegegevens van de onderneming AANGIFTE IN DE VENNOOTSCHAPSBELASTING AANSLAGJAAR 2014

Ondernemingsgegevens. Identificatiegegevens van de onderneming AANGIFTE IN DE VENNOOTSCHAPSBELASTING AANSLAGJAAR 2014 V Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE VENNOOTSCHAPSBELASTING AANSLAGJAAR 2014 (Boekjaren op 31 december 2013 of in 2014 vóór

Nadere informatie

Ondernemingsgegevens. Identificatiegegevens van de onderneming. Inlichtingen omtrent de betreffende boekjaren. Naam. Ondernemingsnummer en rechtsvorm

Ondernemingsgegevens. Identificatiegegevens van de onderneming. Inlichtingen omtrent de betreffende boekjaren. Naam. Ondernemingsnummer en rechtsvorm Ondernemingsgegevens Identificatiegegevens van de onderneming Naam Dossier Wettelijke benaming Megaworks.sof12v Megaworks Ondernemingsnummer en rechtsvorm Ondernemingsnummer Rechtsvorm Bedrijfssector Naamloze

Nadere informatie

ENKELE MOGELIJKHEDEN OM NOG TE GENIETEN VAN VERLAAGDE ROERENDE VOORHEFFING

ENKELE MOGELIJKHEDEN OM NOG TE GENIETEN VAN VERLAAGDE ROERENDE VOORHEFFING Editie 19 september 2013. ENKELE MOGELIJKHEDEN OM NOG TE GENIETEN VAN VERLAAGDE ROERENDE VOORHEFFING Inleiding Dividenden worden sinds 01.01.2012 uitgekeerd aan 25% roerende voorheffing. Ook het tarief

Nadere informatie

Ondernemingsgegevens. Identificatiegegevens van de onderneming AANGIFTE IN DE VENNOOTSCHAPSBELASTING AANSLAGJAAR 2015

Ondernemingsgegevens. Identificatiegegevens van de onderneming AANGIFTE IN DE VENNOOTSCHAPSBELASTING AANSLAGJAAR 2015 V Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE VENNOOTSCHAPSBELASTING AANSLAGJAAR 2015 (Boekjaren op 31 december 2014 of in 2015 vóór

Nadere informatie

FAQ belastingvermindering voor uitgaven voor de beveiliging van een woning tegen diefstal of brand

FAQ belastingvermindering voor uitgaven voor de beveiliging van een woning tegen diefstal of brand FAQ belastingvermindering voor uitgaven voor de beveiliging van een woning tegen diefstal of brand Wie kan aanspraak maken op deze belastingvermindering? Om aanspraak te maken op deze belastingvermindering

Nadere informatie

EXPERT IN BEDRIJFSMANAGEMENT

EXPERT IN BEDRIJFSMANAGEMENT CD-Rom EXPERT IN BEDRIJFSMANAGEMENT Uit de inhoud FISCALE OPTIMALISATIE 1) Fiscale tips voor de auto 1. Fiscale aspecten van de auto: lenen of leasen?... 1.1 Hoe financieren?... 1.2 Leasevormen... 1.3

Nadere informatie

Infosessie «Hoe breng ik mijn beroepskosten in?»

Infosessie «Hoe breng ik mijn beroepskosten in?» Infosessie «Hoe breng ik mijn beroepskosten in?» Aandachtspunten voor een goed financieel en fiscaal beleid Spreker : Joost Deldycke Jurist-vennoot AANDACHTSPUNTEN BOEKHOUDING AFTREKBARE KOSTEN PERSONENBELASTING

Nadere informatie

FAQ Onroerende inkomsten Nieuwe versie

FAQ Onroerende inkomsten Nieuwe versie Eigenschappen Titel : FAQ Onroerende inkomsten Nieuwe versie Trefwoorden : onroerend inkomen Datum van het document : 30/04/2019 Publicatiedatum : 30/04/2019 Datum Fisconet plus : 30/04/2019 Notes Geef

Nadere informatie

2. Voordelen van een doktersvennootschap

2. Voordelen van een doktersvennootschap 2. Voordelen van een doktersvennootschap 2.1 Samenwerken Een belangrijke reden om te starten met een vennootschap is de samenwerkingsfactor. De vennoten kunnen elkaar bijstaan in raad en daad. Het is natuurlijk

Nadere informatie

De werkgever kan zich er evenwel toe verbinden om deze verplaatsingskosten te laste te nemen.

De werkgever kan zich er evenwel toe verbinden om deze verplaatsingskosten te laste te nemen. Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 www.claeysengels.be info@claeysengels.be VERPLAATSINGSKOSTEN TUSSEN DE WOONPLAATS EN DE VASTE PLAATS VAN TEWERKSTELLING www.iuslaboris.com

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN OMMISSIE VOOR OEKHOUDKUNDIGE NORMEN N Advies 2009/8 De boekhoudkundige verwerking van splitsingen Advies van 15 juli 2009 Trefwoorden Splitsing Inhoudsopgave I. INLEIDING II. OEKHOUDKUNDIGE VERWERKING

Nadere informatie

basisbegrippen SBB Accountants & Adviseurs

basisbegrippen SBB Accountants & Adviseurs Fiscale en boekhoudkundige basisbegrippen SBB Accountants & Adviseurs Inhoud DE BOEKHOUDING en FISCALE AANGIFTE VAN EEN ZELFSTANDIGE VERPLEEGKUNDIGE KIEZEN VOOR EEN VENNOOTSCHAP SBB Accountants & Adviseurs

Nadere informatie

8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN

8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN 48 8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN 8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN CONSOLIDEREN Beheren DUIDELIJKHEID DE REKENINGEN VAN PARKING.BRUSSELS Het kapitaal van het Agentschap = 561.500 Het kapitaal van het Agentschap,

Nadere informatie

PERSONENWAGENS & BEDRIJFSVOERTUIGEN

PERSONENWAGENS & BEDRIJFSVOERTUIGEN Zaventem, 22 januari 2013 Een nieuw jaar betekent ook weer een nieuwe regelgeving. Na lange discussies en overlegperiodes met de beroepsfederaties is de kogel uiteindelijk door de kerk. In haar Addendum

Nadere informatie

(van toepassing vanaf ) HOOFDSTUK I. - Definities.

(van toepassing vanaf ) HOOFDSTUK I. - Definities. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 januari 1999 betreffende het verlaagd tarief van de successierechten in geval van overdracht van kleine en middelgrote ondernemingen (van toepassing

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit:.. Repertoriumnummer:.. Ondernemingsnr. of nationaal nr.:. TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (artikel 67ter van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

Nadere informatie

Vennootschapsbelasting: wat verandert er in 2018?

Vennootschapsbelasting: wat verandert er in 2018? Vennootschapsbelasting: wat verandert er in 2018? Vanaf 2018 zijn er een aantal ingrijpende veranderingen in de vennootschapsbelasting. We geven een kort overzicht van de belangrijkste wijzigingen. We

Nadere informatie

De aandeelhouders samen zullen in deze situatie ( x 10%) registratierechten verschuldigd zijn die zij uit eigen zak moeten betalen.

De aandeelhouders samen zullen in deze situatie ( x 10%) registratierechten verschuldigd zijn die zij uit eigen zak moeten betalen. Naar aanleiding van de nakende verhoging van de roerende voorheffing op de liquidatiebonus, overwegen heel wat bedrijfsleiders om hun vennootschap te ontbinden en te vereffenen. Zij hebben nog tot en met

Nadere informatie

nr. 360 van BART SOMERS datum: 16 juli 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM Overdracht familiebedrijf - Schenkingsrechten

nr. 360 van BART SOMERS datum: 16 juli 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM Overdracht familiebedrijf - Schenkingsrechten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 360 van BART SOMERS datum: 16 juli 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Overdracht familiebedrijf

Nadere informatie

Met deze beknopte samenvatting proberen wij enkele van de grootste verschillen en essentieelste kenmerken van beide landen weer te geven.

Met deze beknopte samenvatting proberen wij enkele van de grootste verschillen en essentieelste kenmerken van beide landen weer te geven. BELGIË NEDERLAND EEN WERELD VAN VERSCHIL Ondanks het feit dat België en Nederland buren zijn, nagenoeg dezelfde taal wordt gesproken en ze economisch zeer sterk verbonden zijn is er op boekhoudkundig,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/6 - Boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve bedoeld in artikel 541 WIB 92 (Programmawet van 10 augustus 2015) en de bijzondere aanslag

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/2 - Boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve (Programmawet van 19 december 2014) en de afzonderlijke aanslag op deze liquidatiereserve Advies

Nadere informatie

Relatie Vennootschap Bedrijfsleider Recente fiscale ontwikkelingen. Luc Maes 24/11/2016

Relatie Vennootschap Bedrijfsleider Recente fiscale ontwikkelingen. Luc Maes 24/11/2016 Relatie Vennootschap Bedrijfsleider Recente fiscale ontwikkelingen Luc Maes 24/11/2016 1 1. Afbakening van het onderwerp Inkomstenbelastingen bedrijfsleiders van een handelsvennootschap recente rechtspraak:

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2017/XX Aftrek voor innovatie-inkomsten Ontwerpadvies van 13 september 2017

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2017/XX Aftrek voor innovatie-inkomsten Ontwerpadvies van 13 september 2017 COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2017/XX Aftrek voor innovatie-inkomsten Ontwerpadvies van 13 september 2017 I. Inleiding 1. Onderhavig advies geeft toelichting over de boekhoudkundige

Nadere informatie