VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/1"

Transcriptie

1 VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/1 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN De zaakvoerder van een pas opgerichte kleine industriële onderneming raadpleegt u om bijkomende informatie in te winnen over een specifiek probleem in verband met door zijn klanten geplaatste bestellingen. Hij vraagt u hoe hij zijn bestellingen in uitvoering moet waarderen en hoe hij de ermee verbonden risico s moet behandelen. Op het actief van de balans van een vennootschap staat een gebouw. De bedrijfsleider vraagt u om dit gebouw op te nemen tegen de werkelijke waarde ervan, zoals hij het verwoordt. Met andere woorden, kunt u dit goed herwaarderen en onder welke voorwaarden? Wat adviseert u aan een bedrijfsleider die u meedeelt dat een vorkheftruck definitief onbruikbaar is geworden, met andere woorden dat hij niet meer voor de exploitatie kan worden gebruikt maar bestemd is voor de schroothoop? VENNOOTSCHAPSRECHT 20 PUNTEN Tijdens een eerste onderhoud met een nieuwe cliënt, midden juli 2006, vraagt u hem zijn jaarrekeningen van de laatste drie jaren voor te leggen. De jaarrekeningen die hij u voorlegt zijn meer dan beknopt en na onderzoek stelt u vast dat hij zijn jaarrekening over 2003, 2004 noch 2005 heeft neergelegd. a) Welke is het gelopen risico? (2,5 punten) b) Hoe kan men hieraan verhelpen? (2,5 punten) De naamloze vennootschap Alfa heeft 3 bestuurders; Ann, Paul en Jan. De vennootschap verkoopt een deel van haar activa aan de boekwaarde aan de naamloze vennootschap Beta. De Raad van Bestuur van Beta is samengesteld uit Mieke, Paul en Jan. Welke vennootschapsrechterlijke procedure dienen de bestuurders van Alfa te volgen in bovenstaand geval?

2 2 In de naamloze vennootschap Alfa heerst er een ernstige en duurzame onenigheid tussen aandeelhouders Jan (bezit 80% van de aandelen) en Paul (bezit 20% van de aandelen) die elke samenwerking en het normale functioneren van de vennootschap onmogelijk maakt. Kan Jan Paul uitsluiten als aandeelhouder? Leg uit. Vraag 4 Een naamloze vennootschap met een geplaatst kapitaal van ,00, sluit het eerste maatschappelijk boekjaar af met een te bestemmen winst van ,00, zoals blijkt uit de onderstaande balans. Tijdens de balansbespreking blijkt duidelijk dat deze vennootschap een dividenduitkering wil. Is deze dividenduitkering mogelijk op basis van de hieronder weergegeven informatieve elementen? Motiveer uw antwoord. Balans van de NV per 31/12/2006 Actief Passief Oprichtingskosten 5 000,00 Kapitaal ,00 Materiële activa vaste ,00 Winst vh boekjaar ,00 Liquide middelen ,00 Schulden op < 1jr , , ,00 PERSONENBELASTING 20 PUNTEN De heer en mevrouw X hebben een zoon van 17 jaar, Bernard. Bernard heeft in 2005 bij Delhaize studentenarbeid verricht en een brutobezoldiging van ontvangen waarop geen sociale zekerheid werd ingehouden. Kan Bernard voor het aanslagjaar 2006 fiscaal nog als ten laste van zijn ouders worden beschouwd? Verklaar uw antwoord door het nettobedrag van zijn bestaansmiddelen te berekenen. / 7 punten De heer en mevrouw X zijn in 2004 gescheiden bij onderlinge toestemming. De heer X is geboren op 15 juni 1953 en mevrouw X op 10 juli Er werd overeengekomen dat de heer X, op 1 januari 2005, aan zijn echtgenote een kapitaal van betaalt als uitkering tot onderhoud.

3 (NB: alle wettelijke verplichtingen die moeten worden vervuld inzake de onderhoudsplicht werden in acht genomen). a) bereken het bedrag dat voor het aanslagjaar 2006 zal belastbaar zijn ten name van mevrouw X. b) indien dat bedrag voor de daaropvolgende aanslagjaren moet worden gewijzigd, geef aan in welke verhouding. c) gedurende hoeveel jaren moet ten name van mevrouw X een belasting worden doorgevoerd? d) bereken het bedrag dat voor het aanslagjaar 2006 zal aftrekbaar zijn ten name van de heer X. 3 / 8 punten De heer X is zaakvoerder van een bvba. Hij ontvangt een maandelijkse belastbare bezoldiging van bedrijfsleider van De heer X is eigenaar van een gebouw dat hij aan zijn vennootschap verhuurt tegen een maandelijkse huur van (niet-geïndexeerd KI: 3 500). NB: gegevens voor de berekening: de heer X is gehuwd (wettelijk stelsel) beide echtgenoten zijn eigenaar van het gebouw de echtgenote is aandeelhouder, noch bedrijfsleider van de bvba revalorisatiecoëfficiënt = 3,50 (aanslagjaar 2006) indexeringscoëfficiënt = 1,3889 (aanslagjaar 2006) 1) bereken het bedrag van de netto belastbare beroepsinkomsten van de heer X (aanslagjaar 2006) 2) geef het bedrag van de ten name van de heer X en mevrouw X belastbare netto onroerende inkomsten (aanslagjaar 2006) VENNOOTSCHAPSBELASTING 20 PUNTEN / 7 punten Vennootschap NV A (met een boekhouding per kalenderjaar) richt in 2000 een 100% dochteronderneming NV B op met een gestort kapitaal van ,00. In 2004 en 2005 boekt ze boekhoudkundig verantwoorde waardeverminderingen voor een totaal bedrag van ,00. In 2006 wordt deze dochteronderneming B ontbonden en NV A recupereert uiteindelijk slechts een bedrag van ,00. a) Zijn er voor inkomstenjaar 2006 in de aangifte van NV A aanpassingen te doen? Zo ja, op welke wijze en voor welk bedrag desgevallend? Zo neen, waarom niet? b) Verandert er iets aan je oplossing (en naar de verwerking in de aangifte toe), indien de geboekte waardevermindering op dochter B voor ,00 niet met een werkelijke ontwaarding overeenstemt?

4 4 / 6 punten De aandelen waarvan hieronder sprake zijn geboekt onder de financiële vaste activa van de NV AMALIA: 1 Dividenden uit aandelen van een Belgische vennootschap waarin de NV Amalia sinds 2000 een participatie in het kapitaal heeft van 30%: ,00 netto (er werd geen RV ingehouden); 2 Intresten ontvangen op een lening die de NV Amalia had toegestaan aan Frank Verbist die bestuurder van de vennootschap is: 2 500,00; 3 Dividend door de NV Amalia ontvangen uit aandelen van een Franse exploitatieven nootschap (er werd geen RV ingehouden): ,00. De aandelen zijn aangeschaft op voor een aanschaffingswaarde van ,00 (deelneming 25%). De dividendtoekenning vond plaats op ; 4 De vennootschap NV Amalia ontving een som van 8 350,00 netto als deel in het vermogen van een binnenlandse vennootschap die in 2005 werd ontbonden en waarvan de NV Amalia aandelen bezat ten belope van 10% van het kapitaal, die voor 2 500,00 in 2001 werden aangekocht. De vennootschap die ontbonden werd heeft 1 050,00 RV ingehouden m.b.t. het aandelenpakket van de NV Amalia; 5 Dividend ontvangen van een holding gevestigd in Bermuda (= belastingparadijs) waarin de NV Amalia sinds 2002 een participatie van 80% heeft: ,00 (zonder RV). Vul vak VI van de aangifte in voor aanslagjaar 2006 op volgende pagina. / 7 punten Balans van de NV Peeters die in aanmerking komt voor de toepassing van de verminderde belastingtarief Venn.B. Balans per Eigen aandelen ,00 Kapitaal ,00 MVA ,00 Reserves ,00 Productiegebouwen ,00 Wettelijke ,00 Kantoren ,00 Onbeschikbare ,00 Woning betrokken door ,00 Beschikbare ,00 BL Kunstwerken in kantoren 7 500,00 Belastingvrije ,00 Rollend materieel (1) ,00 FVA ,00 Ovegedragen winst ,00 Participatie in verb.ond ,00 Kapitaalsubsidies ,00 Voorraden & bestell. In ,00 Voorzieningen ,00 uitv. Vorderingen ,00 Uitgestelde belastingen (2) ,00 Geldbeleg.& liquide middelen ,00 Schulden , , ,00 (1) Betreft 2 vrachtwagens ( ,00), 2 bestelwagens (30 000,00) en 4 Mercedes personenwagens C en E-klasse ( ,00). (2) Maakt deel uit van de kapitaalsubsidie van ,00.

5 5 Gegevens met betrekking tot het boekjaar 2006: - De vennootschap heeft in 2006 een fiscale controle gehad, waarbij aangetoond werd dat de voorraden van het gecontroleerde jaar 2005 tot beloop van ,00 onderschat waren. Er is in de loop van 2006 een boekhoudkundige correctie doorgevoerd en de voorraden staan met correcte bedragen in de boekhouding. - In de loop van 2006 wordt/worden op: een kunstwerk bijgekocht voor ,00; overgegaan tot de vernietiging van de eigen aandelen; enkele aandelen Nationale Bank verkocht en daarmee een meerwaarde van 3 000,00 gerealiseerd. - De boekwinst van 2006 wordt vastgesteld op ,00. De A.V. beslist deze integraal te reserveren. - Bij de laatste controle werden door de fiscus geen overdreven uitgaven weerhouden. BELASTING OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE 15 PUNTEN / 12 punten Op grond van welke BTW-regeling zijn volgende handelingen niet onderworpen aan de Belgische BTW. U analyseert de situatie vanuit het standpunt van de Belgische bouwonderneming, een groothandel in bouwmaterialen, en u duidt in uw commentaar op de plaats van de handelingen met verwijzing naar het overeenkomstig BTW-artikel dat moet worden vermeld op de factuur/stuk (indien deze moet opgemaakt worden) : a) Een firma in bouwmaterialen uit Brussel verkoopt dakpannen aan een aannemer in Antwerpen. Deze aannemer is bezig aan een huis in Utrecht (NL). De pannen worden afgeleverd vanuit een stapelplaats in Breda (NL), die de firma in Nederland aanhoudt. b) De Belgische bouwonderneming heeft een bijhuis in Breda (NL). Zij levert een hoeveelheid snelbouwstenen van Antwerpen naar Breda, waar deze goederen voorlopig, in afwachting van een verdere bestemming opgeslagen worden. c) Een Nederlandse firma factureert ons de levering van isolatiemateriaal, vanuit een stapelplaats te Antwerpen. d) Voor de bouw van een bijkomende vleugel aan het Academisch Ziekenhuis in Breda (NL) levert de Belgische bouwonderneming een hoeveelheid snelbouwstenen (factuurbedrag ,00). e) Het Belgisch bouwbedrijf krijgt een éénmalige bestelling van een hoeveelheid pleisterkalk van een Duitse onderneming te Aken. Dit product is niet in voorraad, maar kan steeds worden bekomen bij een Nederlandse groothandelaar te Breda (NL). De goederen worden door deze Nederlandse firma afgeleverd in de magazijnen van onze klant te Aken. Wij delen ons Belgisch BTW-nummer mee aan de Nederlandse firma. f) De Belgische bouwfirma verzendt een deel van haar productie naar een plaats buiten de Gemeenschap om er een voorraad goederen beschikbaar te hebben ten behoeve van haar klanten in dat derde land.

6 6 / 3 punten Aftrek/ Herziening/onttrekking 1. Een loontrekkende belastingconsulent koopt in eigen naam een P.C. in 2004: prijs 2 000, ,00 BTW. Tijdens het jaar 2006 wordt hij zelfstandig belastingconsulent. Kan hij voor 2006 zijn recht op aftrek uitoefenen voor deze aankoop in 2004, in de veronderstelling dat hij in het bezit is van de aankoopfactuur? Indien ja, doe de nodige berekening. Indien neen, motiveer uw antwoord. 2. Op koopt een zelfstandig belastingconsulent een P.C. voor 2 000, ,00 BTW. In overeenstemming met de directe belastingen wordt de beroepsaanwending op 3/4de bepaald. In de aangifte van wordt een aftrekbare belasting van 420,00 x ¾ = 315,00 genoteerd. 2.1 In de veronderstelling dat de administratie der directe belastingen een volledig beroepsmatig gebruik aanvaardt voor het jaar 2006, heeft dit gegeven dan ook gevolgen m.b.t. de aftrek BTW? Geef uitleg en maak de nodige berekening. 2.2 In 2007 treedt deze belastingconsulent in loondienst en behoudt hij deze computer voor private doeleinden. Welke gevolgen heeft dit voor zijn recht op aftrek? We gaan ervan uit dat de nominale verkoopwaarde 250,00 bedraagt. BEGINSELEN VAN REGISTRATIE- EN SUCCESSIERECHTEN 10 PUNTEN / 4 punten Een Duitse rijksinwoner is in Brussel overleden. Betrokkene bezat een opbrengsthuis in Brugge met een waarde van en een appartement in Stuttgart met een waarde van Voor het goed in Brugge werden twee hypothecaire leningen aangegaan: de eerste bij een Belgische bank (schuldsaldo daags van het overlijden: ), de tweede bij een Duitse bank (schuldsaldo daags van het overlijden: ). a) Bepaal het bedrag dat als grondslag zal dienen voor de berekening van de successierechten in België. b) Waar moet de aangifte in de nalatenschap worden ingediend? Verklaar uw antwoord. c) Binnen welke termijn moet de aangifte in de nalatenschap worden ingediend? / 1 punt Welke zijn de door de wet bepaalde termijnen voor de betaling van de successierechten? / 2.5 punten Een nv wordt opgericht met een geplaatst kapitaal van Het bedrag van het gestort kapitaal bij de ondertekening van de akte bedraagt , als volgt verdeeld (NB: alle aandeelhouders zijn natuurlijke personen): Aandeelhouder A: in geld; Aandeelhouder B: door inbreng van een in het Vlaamse Gewest gewezen woonhuis; Aandeelhouder C: door inbreng van een in het Waalse Gewest gelegen nijverheidsgoed.

7 7 Bepaal het bedrag van de verschuldigde registratierechten. Vraag 4 / 2.5 punten De heer X koopt een in het Waalse Gewest gelegen onroerend goed. De voorverkoopakte wordt ondertekend op 21 november 2004 onder opschortende voorwaarde dat een hypothecaire lening wordt toegestaan. De hypothecaire lening wordt op 19 december 2004 toegestaan. Op 10 oktober 2005 verkoopt de heer X het goed door (de authentieke akte wordt ondertekend op 17 december 2005). Welke zijn de gevolgen van deze wederverkoop op het stuk van de registratierechten? BEGINSELEN VAN EUROPEES EN INTERNATIONAAL FISCAAL RECHT 10 PUNTEN / 4 punten Een persoon van Japanse nationaliteit werkt sinds ten minste 8 maanden, zonder onderbreking, in België en dit voor een Japanse handelsvennootschap die in België geen andere verrichtingen noch activiteiten uitvoert. Het werk van deze persoon bestaat uitsluitend in het verzamelen en overmaken aan de hoofdzetel van de vennootschap in Japan: van informatie over de ontwikkelingen van de Europese wetgeving en algemene commerciële informatie over concurrerende ondernemingen die actief zijn in België. Deze persoon werkt in België in een kantoor dat hij zelf huurt en waarvan hij de huur, door middel van zijn onkostennota s, aanrekent aan de Japanse vennootschap. a) Wordt - gelet op de beginselen ingeschreven in het Belgisch fiscaal recht en in de overeenkomst tot voorkoming van dubbele belasting tussen België en Japan, die in deze context verondersteld wordt in overeenstemming te zijn met de OESO-modelovereenkomst - de Japanse vennootschap geacht te beschikken over: 1) een Belgische inrichting en/of 2) een vaste inrichting in België? (2 punten) b) Moet de Japanse vennootschap in België een belastingaangifte indienen? (2 punten) / 4 punten Een cliënt, op fiscaal gebied inwoner van België, deelt u mee dat hij op fiscaal gebied ook als inwoner van Nederland wordt beschouwd en dat hij voortaan in de twee landen op zijn wereldinkomen aan de personenbelasting zal onderworpen zijn. Hij vraagt u of er een oplossing mogelijk is voor dit probleem. Wat antwoordt u hem? Verklaar uw antwoord kort op basis van de algemene beginselen van het internationaal fiscaal recht. / 2 punten Uw cliënt en zijn echtgenote zijn de enige aandeelhouders van een naamloze vennootschap naar Belgisch recht. Hun zwager bezit 97% van de aandelen van een handelsvennootschap naar Hongaars recht (rechtsvorm die gelijkaardig is aan een naamloze vennootschap). Ieder beheert zijn vennootschap afzonderlijk.

8 8 De Belgische naamloze vennootschap van uw cliënt heeft een lening toegestaan aan de Hongaarse vennootschap, die, zoals hiervoor gesteld, in het bezit is van de zwager van uw cliënt. De Hongaarse fiscus vordert de inhouding van een bronbelasting op de interesten, terwijl ze allebei dachten dat, gelet op de richtlijn betreffende de interesten en royalty s, er geen bronheffing meer kon worden verricht. Hij vraagt u of deze richtlijn van toepassing is op zijn situatie. Wat antwoordt u hem? Verklaar uw antwoord kort. FISCALE PROCEDURE 15 PUNTEN / 3 punten Kan een gescheiden echtgenoot zelf bezwaar indienen tegen een aanslag gevestigd ten name van zijn ex-echtgenoot? Indien ja, in welk geval? / 4,5 punten De administratie van de directe belastingen beschikt over verscheidene bewijsmiddelen. Sommige vallen onder het gemeen recht en andere zijn bijzondere bewijsmiddelen die het Wetboek ter beschikking van de administratie stelt. a) Vermeld twee gemeenrechtelijke bewijsmiddelen waarover de administratie van de directe belastingen beschikt. b) Vermeld één bijzonder bewijsmiddel dat het Wetboek ter beschikking van de administratie van de directe belastingen stelt. / 7,5 punten Geef aan of volgende beweringen juist of onjuist zijn voor de toepassing van de btw (omcirkel het juiste antwoord OF doorstreep het verkeerde antwoord). a) Het volgende wettelijk vermoeden is onweerlegbaar: hij die goederen verkrijgt of produceert om ze te verkopen wordt geacht de door hem verkregen of geproduceerde goederen te hebben geleverd onder voorwaarden waaronder de belasting opeisbaar wordt. Antwoord JUIST ONJUIST b) Wanneer door de met de invordering belaste ambtenaar een dwangbevel wordt uitgevaardigd, zijn er twee mogelijkheden om het dwangbevel ter kennis van de schuldenaar te brengen: de kennisgeving bij een ter post aangetekende brief of de betekening bij deurwaardersexploot met bevel tot betaling Antwoord JUIST ONJUIST c) Bij niet-betaling van de btw verschuldigd door een vrijwillige toevallige belastingplichtige(optiestelsel van de toevallige oprichter) is een nalatigheidsinterest verschuldigd van 0,8 % per maand. Antwoord JUIST ONJUIST

9 9 d) Indien zij voornemens is de verjaringstermijn van vijf jaar toe te passen, moet de btwadministratie, in tegenstelling tot hetgeen bepaald is voor de toepassing van de directe belastingen, niet op straffe van nietigheid van de rechtzetting, voorafgaandelijk aan de betrokkene schriftelijk kennis geven van de vermoedens van belastingontduiking die tegen hem bestaan in de betreffende periode. Antwoord JUIST ONJUIST e) Wanneer een btw-ontvanger een uitvoerend beslag moet leggen, kan dat beslag aan de derde beslagene worden aangezegd bij een gewone ter post aangetekende brief. Antwoord JUIST ONJUIST JURIDISCHE EN BEROEPSNORMEN MET BETREKKING TOT DE ACCOUNTANCY, DE BELASTINGCONSULTANCY EN DE ANDERE WETTELIJKE OPDRACHTEN VAN DE ACCOUNTANT EN VAN DE BELASTINGCONSULENT 15 PUNTEN. / 5 punten Een vastgoedmakelaar (gereglementeerd beroep) benadert u en stelt u voor om samen een vennootschap op te richten om daarin uw respectieve beroepsactiviteiten uit te oefenen: is dat mogelijk (selecteer één antwoord hierna)? Ja Ja, maar met toelating van de Raad van het Instituut op basis van een gedetailleerd dossier Neen. / 5 punten U bent lid van het IAB en ingeschreven op de lijst van de externe accountants of de externe belastingconsulenten. U ontmoet een vriend die als erkend boekhouder aangesloten is bij het BIBF. Allebei oefent u uw beroep uitsluitend in België uit. U vraagt zich allebei af of u samen een vennootschap kunt oprichten waarin ieder van beiden zijn eigen beroep kan uitoefenen. Het betreft dus geen middelenvennootschap maar wel een interprofessionele vennootschap. Is dat, gelet op de bij wet vastgelegde en door het IAB toegepaste actuele deontologische regels, voor u als lid van het IAB uitvoerbaar: JA of NEEN? Verklaar uw antwoord.

10 10. / 5 punten U wordt geraadpleegd door een nieuwe cliënt. Hij heeft zopas een handelsvennootschap naar Belgisch recht opgericht en vraagt u om voor deze vennootschap de volgende diensten te presteren: de boekhouding bijhouden, de jaarrekening en de belastingaangifte voorbereiden. Aangezien de activiteit nog wordt opgestart, stelt de cliënt u voor om hem twee jaar geen erelonen aan te rekenen en u voor uw diensten te vergoeden door u, als aandeelhouder, aandelen van de vennootschap toe te kennen. Kunt u dit voorstel aanvaarden? Verklaar uw antwoord

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/1

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/1 VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/1 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN De zaakvoerder van een pas opgerichte kleine industriële onderneming raadpleegt u om bijkomende informatie in

Nadere informatie

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2006/1

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2006/1 VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2006/1 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN De zaakvoerder van een pas opgerichte kleine industriële onderneming raadpleegt u om bijkomende informatie

Nadere informatie

Keuzemogelijkheid tussen de notionele interestaftrek en de investeringsreserve Bespreking aan de hand van een voorbeeld

Keuzemogelijkheid tussen de notionele interestaftrek en de investeringsreserve Bespreking aan de hand van een voorbeeld Keuzemogelijkheid tussen de notionele interestaftrek en de investeringsreserve Bespreking aan de hand van een voorbeeld Inleiding Investeringsreserve We kennen de investeringsreserve die een vennootschap

Nadere informatie

2. Wat is het fiscale voordeel?

2. Wat is het fiscale voordeel? 2. Wat is het fiscale voordeel? 2.1. verlaagd tarief behouden Bij twee van de voorwaarden om recht te hebben op het verlaagd tarief, is het kapitaal van belang. Het bedrag van het kapitaal kan van belang

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Jaarverslag van de raad van bestuur aan de gewone algemene vergadering

Nadere informatie

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18.

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18. bij oprichting Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal Kapitaal volgens oprichtingsstatuten Minimum inbreng in speciën jaar 1 18.550,00

Nadere informatie

Bij de aankoop voor 125.000,00 EUR in 2003 van een onroerend goed heeft de vennootschap geboekt :

Bij de aankoop voor 125.000,00 EUR in 2003 van een onroerend goed heeft de vennootschap geboekt : Algemene herhalingsoefening NV BRUG Samenstelling en evolutie rekening kapitaal : De NV Brug werd in 1935 opgericht met een in geld gestort kapitaal van 25.000,00 EUR. In 1987 werd het kapitaal verhoogd

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 02/10/2013 BE 0830.513.208 8 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 13616.00294 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: DIAMOND VAULT Naamloze vennootschap Adres: SCHUPSTRAAT Nr: 1-7 Bus: Postnummer:

Nadere informatie

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2006/1

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2006/1 VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2006/1 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 1 5 P U N T E N De zaakvoerder van een pas opgerichte kleine industriële onderneming raadpleegt u om bijkomende informatie

Nadere informatie

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2003

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2003 VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2003 VENNOOTSCHAPSBELASTING 10 punten Beschrijf de vijf belangrijkste maatregelen die de regering heeft goedgekeurd in de wet van 24/12/2002 tot hervorming van

Nadere informatie

8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN

8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN 48 8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN 8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN CONSOLIDEREN Beheren DUIDELIJKHEID DE REKENINGEN VAN PARKING.BRUSSELS Het kapitaal van het Agentschap = 561.500 Het kapitaal van het Agentschap,

Nadere informatie

Tax shelter voor startende ondernemingen

Tax shelter voor startende ondernemingen Newsflash Tax shelter voor startende ondernemingen Via de tax shelter wil de Federale overheid natuurlijke personen fiscaal aanmoedigen om risicokapitaal te verschaffen aan startende ondernemingen binnen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. Reserves Overgedragen winst (verlies)

HOOFDSTUK 4. Reserves Overgedragen winst (verlies) HOOFSTUK 4 Reserves Overgedragen winst (verlies) Blz. 55 tot 108 BALANS per --/--/-- ATIVA PASSIVA I. KAPITAAL 10 A. Geplaatst kapitaal 100 B. Niet-Opgevraagd kapitaal (-) 101 II. UITGIFTEPREMIES 11 III.

Nadere informatie

1. Waarom kan werken met een vennootschap voordelig zijn?

1. Waarom kan werken met een vennootschap voordelig zijn? Inhoudstafel 1. Waarom kan werken met een vennootschap voordelig zijn? 1.1. Tariefverschil... 1 1.2. Werken met minimaal twee belasting plichtigen... 3 1.3. Inkomensspreiding... 4 1.3.1. Reserveren van

Nadere informatie

FORUM FOR THE FUTURE. Kapitaalvermindering: belastingvrij of niet?

FORUM FOR THE FUTURE. Kapitaalvermindering: belastingvrij of niet? FORUM FOR THE FUTURE Kapitaalvermindering: belastingvrij of niet? 24 november 2016 Inhoud Principes personenbelasting Uitgiftepremie vs. kapitaal Buitenlandse vennootschap Accordeon operaties Interne liquidatie

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 09/07/2015 BE 0555.655.590 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15299.00093 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Dr. Byaruhanga Dieudonne Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

PUBLICATIEBALANS WOONFRONT - ANTONIA VEERSTRAAT DELFT BV DE RING 10 NL-5261 LM VUGHT. per 15 december 2017

PUBLICATIEBALANS WOONFRONT - ANTONIA VEERSTRAAT DELFT BV DE RING 10 NL-5261 LM VUGHT. per 15 december 2017 PUBLICATIEBALANS WOONFRONT - ANTONIA VEERSTRAAT DELFT BV DE RING 10 NL-5261 LM VUGHT per 15 december 2017 Opmerking: De vennootschap is per 15 december 2017 verdwenen als gevolg van een fusie met Xior

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628. LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Verslag van de raad van bestuur op de gewone algemene vergadering van

Nadere informatie

Thema 7 Overlopende rekeningen

Thema 7 Overlopende rekeningen Thema 7 Overlopende rekeningen Wat zul je leren? De noodzaak van het gebruik van overlopende rekeningen verantwoorden. Een eenvoudig voorbeeld van het gebruik van een overlopende rekening boekhoudkundig

Nadere informatie

Globale oefening op vennootschapsbelasting AJ 2009

Globale oefening op vennootschapsbelasting AJ 2009 Globale oefening op vennootschapsbelasting AJ 2009 NV KIKKERHOF BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA Toel. Codes Boekjaar Vorig boekjaar VASTE ACTIVA 20/28 478 145,00 314 750,00 Materiële vaste activa 5.1.2

Nadere informatie

11. Cijfervoorbeelden

11. Cijfervoorbeelden 11. Cijfervoorbeelden "-,.. Overdracht van losse bestanddelen aan een vennootschap Voorbeeld 1 - Tijdens de beroepswerkzaamheid Een natuurlijk persoon verkoopt volgende bestanddelen aan een vennootschap:

Nadere informatie

Gautier Kristof vdvaccountants.be 24

Gautier Kristof vdvaccountants.be 24 3.5. De holding en onroerende goederen. De holding hoeft niet noodzakelijk enkel het beheer van de aandelen van andere ondernemingen uitoefenen. Het is ook mogelijk dat de holding fungeert als patrimoniumvennootschap.

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2013/14 De boekhoudkundige verwerking van de uitgestelde belastingen bij gerealiseerde meerwaarden waarvoor de uitgestelde belastingregeling geldt en bij

Nadere informatie

ESJ Accountants & Belastingadviseurs

ESJ Accountants & Belastingadviseurs ESJ Accountants & Belastingadviseurs Het realiseren van vermogen vanuit een vennootschap Juni 2013 Maurice de Clercq Programma Realiseren van vermogen 1. Inleiding 2. Emigratie België 3. Luxemburg/ Curaçao

Nadere informatie

Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet!

Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet! Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet! Vanaf 1 januari 2018 kan elke belastingplichtige een dividenduitkering van 640 vrijstellen van belastingen. Wat zijn de spelregels:

Nadere informatie

BROUWERIJ LIEFMANS NV Juridische status : Faillissement. Juridische vorm : NV. Wontergemstraat, DENTERGEM

BROUWERIJ LIEFMANS NV Juridische status : Faillissement. Juridische vorm : NV. Wontergemstraat, DENTERGEM BROUWERIJ LIEFMANS NV 0400.228.136 Juridische status : Faillissement Juridische vorm : NV Wontergemstraat, 42 8720 - DENTERGEM NACE code : 11050 - Vervaardiging van bier Het bedrijf komt NIET voor op de

Nadere informatie

FAQ Onroerende inkomsten Nieuwe versie

FAQ Onroerende inkomsten Nieuwe versie Eigenschappen Titel : FAQ Onroerende inkomsten Nieuwe versie Trefwoorden : onroerend inkomen Datum van het document : 30/04/2019 Publicatiedatum : 30/04/2019 Datum Fisconet plus : 30/04/2019 Notes Geef

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 27/10/2015 BE 0471.522.641 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15654.00593 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: 'T SMOSKE TIELT Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres:

Nadere informatie

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2005/2

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2005/2 VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2005/2 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 1 5 P U N T E N In een glasfabriek moet de binnenwand van de glasovens om de drie jaar worden vernieuwd in het

Nadere informatie

Boekhouding. boekhouding 1

Boekhouding. boekhouding 1 Boekhouding boekhouding 1 Welke boekhouding? Natuurlijke personen - werknemers kunstenaars - zelfstandigen Feitelijke vereniging Handelsvennootschappen VZW s boekhouding 2 Werknemer kunstenaar Geen boekhoudverplichting

Nadere informatie

3 FISCALE ASPECTEN VAN HET VRUCHTGEBRUIK

3 FISCALE ASPECTEN VAN HET VRUCHTGEBRUIK 3 FISCALE ASPECTEN VAN HET VRUCHTGEBRUIK 3.1 Vruchtgebruik op vlak van vennootschapsbelasting 3.1.1 Afschrijven Een KMO heeft de keuze tussen 3 onderstaande methodes. De notariskosten en registratierechten

Nadere informatie

De fiscale begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I: invloed op uw beleggingen

De fiscale begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I: invloed op uw beleggingen De fiscale begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I: invloed op uw beleggingen Eind 2011 werd het begrotingsakkoord door de regering Di Rupo goedgekeurd. Een aantal van deze maatregelen hebben rechtstreeks

Nadere informatie

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8 Nr. 0862.492.920 VOL 3.1 JAARREKENING BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA OPRICHTINGSKOSTEN.. VASTE ACTIVA.. Immateriële vaste activa.. Materiële vaste activa.. Terreinen en gebouwen.. Installaties, machines

Nadere informatie

WOUDE BV LINDTSEDIJK 22 NL-3336 LE ZWIJNDRECHT

WOUDE BV LINDTSEDIJK 22 NL-3336 LE ZWIJNDRECHT PUBLICATIEBALANS LINDTSEDIJK 22 NL-3336 LE ZWIJNDRECHT per 15 december 2017 Opmerking: De vennootschap is per 15 december 2017 verdwenen als gevolg van een fusie met Xior Student Housing nv, te Antwerpen

Nadere informatie

Nota. Jaarrekening 2014 Balans en resultatenrekening per 31/12/2014

Nota. Jaarrekening 2014 Balans en resultatenrekening per 31/12/2014 Nota RBR auteur a 66 55 dossier 20150331_financieelverslag bestand 31 maart 2015 Datu m Jaarrekening 2014 Balans en resultatenrekening per 31/12/2014 1 Situering Door de invoering van de programmawet van

Nadere informatie

PUBLICATIEBALANS WOONFRONT - WALDORPSTRAAT DEN HAAG BV DE RING 10 NL-5261 LM VUGHT. per 15 december 2017

PUBLICATIEBALANS WOONFRONT - WALDORPSTRAAT DEN HAAG BV DE RING 10 NL-5261 LM VUGHT. per 15 december 2017 PUBLICATIEBALANS WOONFRONT - WALDORPSTRAAT DEN HAAG BV DE RING 10 NL-5261 LM VUGHT per 15 december 2017 Opmerking: De vennootschap is per 15 december 2017 verdwenen als gevolg van een fusie met Xior Student

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 27/01/2015 BE 0429.423.255 12 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15025.00242 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: FRAVAN Naamloze vennootschap Adres: Kortrijksestraat Nr: 439 Bus: Postnummer:

Nadere informatie

EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR

EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR naam :... M.A.R. Uittreksel uit de minimumindeling van het algemeen rekeningenstelsel KLASSE 1 : EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR 10 Kapitaal 100 Geplaatst

Nadere informatie

Inhoudstafel. Vo o r wo o r d... 1

Inhoudstafel. Vo o r wo o r d... 1 Vo o r wo o r d................................................................................ 1 Deel 1 Bezoldiging Ho o f d s t u k 1: Be g r i p... 4 Wat wordt er bedoeld met bezoldiging?... 4 Hoe neemt

Nadere informatie

Inhoud. DEEL I Het systeem van dubbel boekhouden 19. Inleiding 21

Inhoud. DEEL I Het systeem van dubbel boekhouden 19. Inleiding 21 Inhoud Woord vooraf 5 DEEL I Het systeem van dubbel boekhouden 19 Inleiding 21 Hoofdstuk 1 De balans 25 1 Inleiding 25 2 De balans: actief = passief 26 3 Indeling van de balans in rubrieken 28 3.1 De indeling

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 30/07/2014 BE 0462.364.455 9 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 14379.00482 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Dokter Geert De Brabandere Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

De vestiging en de invordering van de inkomstenbelastingen

De vestiging en de invordering van de inkomstenbelastingen Hoofdstuk 9 De vestiging en de invordering van de inkomstenbelastingen 9.1 Aangifteverplichting Belastingplichtigen die onderworpen zijn aan de P.B., de Ven. B., de R.P.B. en de meeste B.N.I.'ers zijn

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING Nr. 0812.019.662 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... Toel. 20/28 60.411,22 55.375,35 Oprichtingskosten...... Immateriële vaste activa.... Materiële vaste activa... Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN 20 31/08/2017 BE 0832.375.509 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 17568.00080 VKT 1.1 JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN IDENTIFICATIEGEGEVENS

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 30/11/2015 BE 0462.537.075 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15679.00182 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: DE LILLE Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres: Kwadenbulk

Nadere informatie

1.2. Aankoop door de vennootschap

1.2. Aankoop door de vennootschap 1.2. Aankoop door de vennootschap 1.2.1. Registratierechten Net zoals uzelf moet uw vennootschap in principe ook registratierechten betalen op de aankoop van het gebouw dat als gezinswoning zal dienen.

Nadere informatie

Fiscale aspecten bij éénmalige revisorale opdrachten

Fiscale aspecten bij éénmalige revisorale opdrachten Fiscale aspecten bij éénmalige revisorale opdrachten 03.12.2008 1 Inleiding INHOUD I. Inbreng in natura 1. Inbreng van losse bestanddelen - In hoofde van de inbrenger - In hoofde van de inbrenggenietende

Nadere informatie

INSTITUUT VAN DE ACCOUNTANTS EN DE BELASTINGCONSULENTEN

INSTITUUT VAN DE ACCOUNTANTS EN DE BELASTINGCONSULENTEN INSTITUUT VAN DE ACCOUNTANTS EN DE BELASTINGCONSULENTEN AANVRAAG TOT TOEGANG TOT HET BEKWAAMHEIDSEXAMEN OP BASIS VAN TEN MINSTE ZEVEN JAAR ERVARING MET HET OOG OP DE VERKRIJGING VAN DE HOEDANIGHEID VAN

Nadere informatie

Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn?

Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn? Inhoudstafel Voorwoord... 1 Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn? 1. Belastingen besparen?.... 5 1.1. Alle kosten van onroerende goederen in principe aftrekbaar... 5 1.1.1.

Nadere informatie

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/2

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/2 VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/2 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN Uit de resultatenrekening van een KMO-onderneming blijkt op twee opeenvolgende jaren een verlies, rekening

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2018/XX Dividenduitkering en kapitaalvermindering in natura Ontwerpadvies van 11 juli 2018

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2018/XX Dividenduitkering en kapitaalvermindering in natura Ontwerpadvies van 11 juli 2018 COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2018/XX Dividenduitkering en kapitaalvermindering in natura Ontwerpadvies van 11 juli 2018 I. Algemeen 1. In onderhavig advies verduidelijkt de Commissie

Nadere informatie

SPO. Jaarrekening 2015

SPO. Jaarrekening 2015 SPO Jaarrekening 2015 Inhoudsopgave 1. Inhoud 1.Jaarverslag... 3 1. Oprichting... 3 2. Samenwerking Proper Stok... 3 3. Personeel... 3 4. Fiscale positie... 3 2.Jaarrekening... 4 Balans per 31 december

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Jaarverslag van de raad van bestuur aan de gewone algemene vergadering

Nadere informatie

SPO B.V. Jaarrekening 2016

SPO B.V. Jaarrekening 2016 SPO B.V. Jaarrekening 2016 INHOUDSOPGAVE pagina 1. Jaarverslag 1 2. Jaarrekening Balans 2 Winst- en verliesrekening 4 Toelichting op de jaarrekening 5 Ondertekening 10 3. Overige gegevens 11 1. Jaarverslag

Nadere informatie

Ontbinding en vereffening

Ontbinding en vereffening Ontbinding en vereffening Art. 208-214 Situering TITEL III : VENNOOTSCHAPSBELASTING Art. 179-219bis HOOFDSTUK I : AAN DE BELASTING ONDERWORPEN VENNOOTSCHAPPEN Art. 179-182 HOOFDSTUK II : GRONDSLAG VAN

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Financieringsinstrument voor de Vlaamse visserij- en aquicultuursector openbare instelling Adres: vrijhavenstraat Nr: 5 Bus: Postnummer: 8400 Gemeente: Oostende Land:

Nadere informatie

Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, titel III, hoofdstuk II, afdeling III, onderafdeling 4. Ondernemingen die investeren in een raamovereenkomst voor de productie van een audiovisueel werk Art. 194ter.

Nadere informatie

Pagina 1/5 Expert/M Plus V: Datum lijst 27/03/2017 Datum afdruk 27/03/ :11:32. Actief passief resultatenbalans

Pagina 1/5 Expert/M Plus V: Datum lijst 27/03/2017 Datum afdruk 27/03/ :11:32. Actief passief resultatenbalans Pagina 1/5 BRUTO Afschrijvingen en waardeverm. NETTO ACTIEF Vaste activa 24 686,04-17 242,97 7 443,07 Oprichtingskosten Immateriële vaste activa Materiële vaste activa 24 686,04-17 242,97 7 443,07 Terreinen

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 26/04/2016 BE 0537.603.791 9 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 16106.00378 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: M&A Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres: Steenwinkelstraat

Nadere informatie

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENTEN BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2004/2

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENTEN BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2004/2 VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENTEN BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2004/2 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN BVBA IAB Deze éénpersoons BVBA heeft als activiteit de verkoop en organisatie van publiciteit. De BVBA

Nadere informatie

INSTITUUT VAN DE ACCOUNTANTS EN DE BELASTINGCONSULENTEN

INSTITUUT VAN DE ACCOUNTANTS EN DE BELASTINGCONSULENTEN INSTITUUT VAN DE ACCOUNTANTS EN DE BELASTINGCONSULENTEN AANVRAAG TOT TOEGANG TOT HET BEKWAAMHEIDSEXAMEN OP BASIS VAN TEN MINSTE ZEVEN JAAR ERVARING MET HET OOG OP DE VERKRIJGING VAN DE HOEDANIGHEID VAN

Nadere informatie

VASTGOED EN VENNOOTSCHAP AANKOOP VAN VASTGOED DOOR DE VENNOOTSCHAP

VASTGOED EN VENNOOTSCHAP AANKOOP VAN VASTGOED DOOR DE VENNOOTSCHAP VASTGOED EN VENNOOTSCHAP AANKOOP VAN VASTGOED DOOR DE VENNOOTSCHAP Iven De Hoon VASTGOED EN VENNOOTSCHAP 2 INLEIDING 2 DE AANKOOP DOOR DE VENNOOTSCHAP 3 VOOR- EN NADELEN VAN EEN ONROEREND GOED IN EEN VENNOOTSCHAP

Nadere informatie

Inbrengrecht onroerend goed : 0,5 % of 10% Inbreng in natura gebeurt bij oprichting van een vennootschap of bij kapitaalverhoging.

Inbrengrecht onroerend goed : 0,5 % of 10% Inbreng in natura gebeurt bij oprichting van een vennootschap of bij kapitaalverhoging. Inbrengrecht onroerend goed : 0,5 % of 10% Inbreng in natura gebeurt bij oprichting van een vennootschap of bij kapitaalverhoging. Oprichters en aandeelhouders kunnen bepaalde goederen andere dan geld

Nadere informatie

Aftrek voor risicokapitaal

Aftrek voor risicokapitaal Opgave 275C 1/2 Benaming :............... Ondernemingsnummer :... Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen Aftrek voor risicokapitaal AANSLAGJAAR

Nadere informatie

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 4: BESTEMMING VAN HET RESULTAAT Indeling: 1. Juridische aspecten 2. Boekhoudkundige verwerking 3. Gevolgen voor de financiële structuur van de onderneming Bestemming resultaat

Nadere informatie

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vennootschap)

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vennootschap) donderdag 21 maart 2019 14:22 Bedrijf: 2 - DE LANDGENOTEN CVBA Pagina 1 van 10 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA OPRICHTINGSKOSTEN (toelichting 6.1) 20 131,89 531,89 200000 - Kost oprichting en kapitaalverhoging

Nadere informatie

Relatie Vennootschap Bedrijfsleider Recente fiscale ontwikkelingen. Luc Maes 24/11/2016

Relatie Vennootschap Bedrijfsleider Recente fiscale ontwikkelingen. Luc Maes 24/11/2016 Relatie Vennootschap Bedrijfsleider Recente fiscale ontwikkelingen Luc Maes 24/11/2016 1 1. Afbakening van het onderwerp Inkomstenbelastingen bedrijfsleiders van een handelsvennootschap recente rechtspraak:

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen)

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) 20 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. 0479.409.731 Blz. E. D. VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) NAAM: TRAVIATA Rechtsvorm: NV Adres: EMIEL MOMMAERTSLAAN Nr.: 18, bus A Postnummer: 1831 Gemeente:

Nadere informatie

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ LRM Nr. BE 0452.138.972 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 326.978.093 317.434.940 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 159.589 8.214 Materiële vaste activa

Nadere informatie

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ Lijninvest Nr. BE 0889.551.267 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 5.201.558 5.046.931 Oprichtingskosten 5.1 20 4.162 Immateriële vaste activa 5.2 21 Materiële vaste activa 5.3 22/27

Nadere informatie

1 Codes I Boekjaar I Vorig boekjaar I

1 Codes I Boekjaar I Vorig boekjaar I VOL 2.1 BALANS NA WNSTVERDELNG ACTVA VASTE ACTVA...... Oprichtingskosten... mmateriële vaste activa... Toel. 5.1 5.2 1 Codes Boekjaar Vorig boekjaar Materiële vaste activa......... Terreinen en gebouwen......

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 01/07/2016 BE 0826.779.795 9 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 16265.00407 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: KDD Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres: ISABELLA

Nadere informatie

STICHTING WINKELFONDS DUITSLAND 11 TE EINDHOVEN. Rapport inzake jaarstukken september 2016

STICHTING WINKELFONDS DUITSLAND 11 TE EINDHOVEN. Rapport inzake jaarstukken september 2016 STICHTING WINKELFONDS DUITSLAND 11 TE EINDHOVEN Rapport inzake jaarstukken 2015 28 september 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina FINANCIEEL VERSLAG Algemeen 4 Fiscale positie 5 JAARREKENING Balans per 31 december

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 19/06/2015 BE 0458.098.930 12 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15194.00114 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Gusta Commanditaire vennootschap op aandelen Adres: Westendelaan Nr: 71

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 07/06/2016 BE 0458.098.930 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 16157.00038 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Gusta Commanditaire vennootschap op aandelen Adres: Westendelaan Nr: 71

Nadere informatie

Participatiemaatschappij Vlaanderen

Participatiemaatschappij Vlaanderen Participatiemaatschappij Vlaanderen Nr. BE 0455.777.660 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 341.917.124 257.063.221 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 411.617

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Maklu 7

Inhoudsopgave. Maklu 7 Inhoudsopgave Woord vooraf... 5 Inhoudsopgave...7 Deel 1: Voordelen van het werken met een vennootschap...13 1.1 Het tariefvoordeel...13 Tarieven personenbelasting:... 14 Tarieven sociale zekerheid:...

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 Rhodenborg Beleggingen I BV Houten

Jaarverslag 2010 Rhodenborg Beleggingen I BV Houten Jaarverslag 2010 Rhodenborg Beleggingen I BV Houten Inhoudsopgave pagina Jaarrekening Balans per 31 december 2010 2 Algemene toelichting 3 Grondslagen voor de waardering van activa en passiva 4 Grondslagen

Nadere informatie

FAQ belastingvermindering voor uitgaven voor de beveiliging van een woning tegen diefstal of brand

FAQ belastingvermindering voor uitgaven voor de beveiliging van een woning tegen diefstal of brand FAQ belastingvermindering voor uitgaven voor de beveiliging van een woning tegen diefstal of brand Wie kan aanspraak maken op deze belastingvermindering? Om aanspraak te maken op deze belastingvermindering

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Maklu 7

Inhoudsopgave. Maklu 7 Inhoudsopgave Woord vooraf... 5 Inhoudsopgave... 7 Deel 1: Voordelen van het werken met een vennootschap... 13 1.1 Het tariefvoordeel... 13 Tarieven personenbelasting... 14 Tarieven sociale zekerheid...

Nadere informatie

IAB-Info. Inhoud. Beroep. Economie

IAB-Info. Inhoud. Beroep. Economie Nummer 4 16 29 februari 2004 IAB-Info Inhoud 16e jaargang Beroep c Bestuur en aandeelhouderschap van erkende professionele vennootschappen Deze bijdrage strekt ertoe een overzicht te bieden van zowel de

Nadere informatie

Nr. 0462.312.589. LIJST VAN DE BESTUURDERS, ZAAKVOERDERS EN COMMISSARISSEN (vervolg van de vorige bladzijde)

Nr. 0462.312.589. LIJST VAN DE BESTUURDERS, ZAAKVOERDERS EN COMMISSARISSEN (vervolg van de vorige bladzijde) 20 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. 0462.312.589 Blz. E. D. VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO NAAM: KAURI Rechtsvorm: VZW Adres: de Fiennestraat Nr.: 77 Postnummer: 1070 Gemeente: Brussel 7 Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

Xior Group NL B.V. te Antwerpen

Xior Group NL B.V. te Antwerpen Xior Group NL B.V. te Antwerpen Publicatierapport over de periode 1 oktober 2015 tot en met 10 december 2015 Opmerking: De vennootschap is per 11 december 2015 verdwenen als gevolg van een fusie met Xior

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 21/01/2015 BE 0449.054.471 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15019.00586 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: ERDA KOMADA Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres:

Nadere informatie

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap DOSSIER De Burgerlijke Maatschap U wil uw beleggingsportefeuille nu al aan uw kinderen schenken, maar tegelijk wenst u ook controle te blijven houden en inkomsten te ontvangen? In dat geval kan de burgerlijke

Nadere informatie

Prof. dr. Stijn Goeminne, Faculteit Economie & Bedrijfskunde, Universiteit Gent

Prof. dr. Stijn Goeminne, Faculteit Economie & Bedrijfskunde, Universiteit Gent De boekhoudkundige verwerking van uitgestelde belastingen bij gerealiseerde meerwaarden waarvoor de uitgestelde belastingregeling geldt en bij kapitaalsubsidies Prof. dr. Stijn Goeminne, Faculteit Economie

Nadere informatie

De holding. vdvaccountants.be

De holding. vdvaccountants.be 2. De oprichting van een holding. De holding werd in het verleden al onder vuur genomen. Daar waar het vroeger makkelijker was om voor een holding te kiezen, is dit nu het geval niet meer. De vraag is

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/XXX - Boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve bedoeld in artikel 541 WIB 92 (Programmawet van 10 augustus 2015) en de bijzondere aanslag

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Intern Verzelfstandigd Agentschap met Rechtspersoonlijkheid Adres: Zenithgebouw, Koning Albert II-laan Nr: 37 Bus:

Nadere informatie

Examen Fiscaal en arbeidsovereenkomstrecht

Examen Fiscaal en arbeidsovereenkomstrecht Examen Fiscaal en arbeidsovereenkomstrecht appartement aan zee vraag, door het jaar familie gratis, interesten kan je aftrekken, KI, wel onroerende voorheffing, niet verkeenbaar speculatietax op aandeel

Nadere informatie

INHOUD. Huwelijk en fiscus

INHOUD. Huwelijk en fiscus Hoofdstuk 1. De periode voorafgaandelijk aan het huwelijk......... 1 Sectie 1. Het samenwonen van de toekomstige echtgenoten... 3 A. het vertrek uit de ouderlijke woonst... 3 B. Betaling van een onderhoudbijdrage....

Nadere informatie

Artikel 140/1 tot 140/6 van het Wetboek der registratie-, hypotheeken griffierechten

Artikel 140/1 tot 140/6 van het Wetboek der registratie-, hypotheeken griffierechten Artikel 140/1 tot 140/6 van het Wetboek der registratie-, hypotheeken griffierechten (van toepassing vanaf 01.01.2017) Artikel 140/1 1. In afwijking van artikel 131, wordt van het schenkingsrecht vrijgesteld:

Nadere informatie

QUASI-INBRENG OPDRACHT

QUASI-INBRENG OPDRACHT Op te vragen gegevens bij quasi-inbreng - Blz 1 QUASI-INBRENG OPDRACHT De bedoeling van deze opdracht bestaat erin de beschrijving van de vermogensbestanddelen die de vennootschap overweegt te verkrijgen,

Nadere informatie

EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1.1

EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1.1 40 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1.1 JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) NAAM:... PREFLEXIBEL... Rechtsvorm:... Naamloze vennootschap Adres:...Nr.: Elisabethlaan... 153 Bus:... Postnummer:...

Nadere informatie

Komt u in aanmerking voor het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting?

Komt u in aanmerking voor het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting? Het basistarief van de vennootschapsbelasting bedraagt 33 %, verhoogd met de aanvullende crisisbelasting van 3 % komt dat neer op 33,99 %. Vennootschappen die een beperkt belastbaar inkomen hebben, kunnen

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/2 - Boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve (Programmawet van 19 december 2014) en de afzonderlijke aanslag op deze liquidatiereserve Advies

Nadere informatie

1. (Een gewone) hand- en/of bankgift

1. (Een gewone) hand- en/of bankgift 1. (Een gewone) hand- en/of bankgift 1.1. WAT HOUDT ZO N HAND- OF BANKGIFT PRECIES IN? 1.1.1. Schenken zonder schenkingsrechten! Schenking is in principe notarieel. Dat is in ieder geval het basisprincipe

Nadere informatie

Het wel en wee van de vzw Deel 4 De vzw en de fiscus

Het wel en wee van de vzw Deel 4 De vzw en de fiscus Het wel en wee van de vzw Deel 4 De vzw en de fiscus William Wils, accountant De vzw en de fiscus Rechtspersonenbelasting Belasting over de toegevoegde waarde Schenkingsrechten Registratierechten Rechtspersonenbelasting

Nadere informatie

2.1. Definitie... 2 2.2. Alleen aandelen?... 2 2.3 Alleen inkopen?... 2 2.4. Alleen bestaande aandelen?... 3 2.5. Alleen in eigen naam?...

2.1. Definitie... 2 2.2. Alleen aandelen?... 2 2.3 Alleen inkopen?... 2 2.4. Alleen bestaande aandelen?... 3 2.5. Alleen in eigen naam?... Inhoudstafel Deel 1 - Inkoop van eigen aandelen 1. Inleiding... 1 2. Wat is een verkrijging van eigen aandelen?... 2 2.1. Definitie... 2 2.2. Alleen aandelen?... 2 2.3 Alleen inkopen?... 2 2.4. Alleen

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP XV/RETAIL RESIDENTIAL FUND C.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2009. Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP XV/RETAIL RESIDENTIAL FUND C.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2009. Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP XV/RETAIL RESIDENTIAL FUND C.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2009 Balans per 30 juni 2009 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2009 31 december 2008 Beleggingen Terreinen

Nadere informatie