VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2009/1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2009/1"

Transcriptie

1 1 VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2009/1 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN / 7 punten Een onderneming bevindt zich in moeilijkheden, en de raad van bestuur beslist over te gaan tot een grondige herstructurering. Om deze herstructurering te realiseren maakt zij een aantal kosten waarvan u verder in deze vraag de details kan terugvinden. Het bestuursorgaan drukt haar wens uit deze kosten te activeren om het eigen vermogen niet verder uit te hollen. Detail van de kosten gemaakt om tot de herstructurering te komen: 61 erelonen van experts opzeggingsvergoedingen en personeelskosten voor afbraak van een oud, afgeschreven actief minderwaarden op de verkoop van een productieafdeling a) Onder welke voorwaarden kunnen deze kosten worden geactiveerd? (2 voorwaarden geven ) b) Veronderstel dat de onderneming beantwoordt aan de voorwaarden tot activering. Boek de volgende gebeurtenissen met omschrijving van de algemene rekening en de vermelding van minimum 2 cijfers per rekening - De activering op 1 mei 2007 van het volledige pakket aan gemaakte kosten - De afschrijving tegen het wettelijk minimum op 31 december 2007, wetende dat de vennootschap beantwoordt aan de voorwaarden van artikel 15, 1 van het Wetboek van Vennootschappen. - In het derde kwartaal van 2008 blijkt ontegensprekelijk dat de herstructurering haar doel heeft gemist; de verliezen stapelen zich weer op. c) Wat is het verband tussen de post herstructureringskosten en de mogelijkheid tot het uitkeren van winsten?

2 2 Vraag 2 / 4 punten De BVBA X staat een lening toe op lange termijn. Het betreft een contract waarbij na 3 jaar het volledige bedrag ineens wordt terugbetaald, inclusief rente. In casu betreft het een contract waarbij een lening ad wordt afgesloten op 01/09/2004. Wegens een commercieel aspect wordt overeengekomen dat de lening integraal (inclusief interest van 6 %) terugbetaalbaar is op 01/09/2007. Het totaal terugbetaalde bedrag op dat moment bedraagt , berekend als volgt: * ( 1+r ) 3 berekening van de verworven interesten per jaar: jaar 1: /(1.06) (1.06) 3 = = jaar 2: , = ,51 jaar 3: ,49 Geef de volgende journaalposten, Omschrijf de algemene rekening en vermeld minimum 2 cijfers per rekening - ontstaan van de vordering op 01/09/2004 (2 punten) - eindejaarsboekingen op einde 2004 (2 punten) Vraag 3 / 4 punten a) Onder welke 2 voorwaarden mag men in een vennootschap overgaan tot herwaardering van een materieel vast actief, klasse 221? b) Beschrijf 2 manieren waarop de post van de herwaarderingsmeerwaarde op het passief kan muteren, m.a.w. hoe kan het bedrag van de herwaarderingsmeerwaarde volledig of gedeeltelijk naar andere balansposten op het passief worden overgebracht?

3 3 ANALYSE EN KRITISCHE BEOORDELING VAN DE JAARREKENING - CONSOLIDATIE 25 PUNTEN / 20 punten U ontvangt van uw cliënt de volgende financiële gegevens van een concurrerend bedrijf. Hij vraagt uw mening over deze concurrent. Vorig boekj. Huidig Boekjaar Vaste activa , ,00 Voorraden handelsgoederen , ,00 Bestellingen in uitvoering , ,00 Handelsvorderingen op ten hoogste 1 jaar , ,00 Overige vorderingen op ten hoogste 1 jaar , ,00 Liquide middelen , ,00 Overlopende rekeningen , ,00 TOTAAL ACTIVA , ,00 Kapitaal , ,00 Reserves , ,00 Overgedragen resultaten 0, ,00 Voorzieningen voor risico's en kosten ,00 0,00 Schulden op meer dan 1 jaar , ,00 Schulden op meer dan 1 jaar die binnen het jaar vervallen , ,00 Handelsschulden op ten hoogste 1 jaar , ,00 Schulden belastingen, bezoldigingen en sociale lasten , ,00 Overige schulden , ,00 Overlopende rekeningen 24,00 0,00 TOTAAL PASSIVA , ,00 Omzet , ,00 Andere bedrijfsopbrengsten 1.365, ,00 Handelsgoederen , ,00 Diensten en diverse goederen , ,00 Bezoldigingen, sociale lasten , ,00 Afschrijvingen op vaste activa , ,00 Waardeverminderingen op handelsvorderingen 0, ,00 Terugneming voorzieningen 0, ,00 Andere bedrijfskosten , ,00 Financiële opbrengsten 1.657, ,00 Financiële kosten , ,00 Uitzonderlijke opbrengsten 8.471, ,00 Uitzonderlijke kosten , ,00 Belastingen op het resultaat , ,00 Resultaat boekjaar , ,00 Beide boekjaren tellen 365 kalenderdagen

4 4 Opmerking : Bij het oplossen van onderstaande vragen moet u de gebruikte formules NIET uitschrijven. U dient wel de gebruikte getallen te vermelden. (voorbeeld: "kapitaal" niet noteren, " " wel noteren) a) Bereken voor het BOEKJAAR het netto bedrijfskapitaal. b) Bereken voor het BOEKJAAR de gemiddelde opslagduur van de voorraden van handelsgoederen? c) Bereken voor BEIDE boekjaren de algemene graad van financiële onafhankelijkheid. d) Bereken voor het BOEKJAAR de financiële hefboom als som (voor belastingen). e) Bereken voor het BOEKJAAR de liquiditeit in enge zin. Vraag 2 / 5 punten Bij de toepassing van de integrale consolidatiemethode worden uit de geconsolideerde balans een aantal elementen weggelaten. Welke elementen worden hier bedoeld?

5 5 INTERNE CONTROLE 25 PUNTEN / 5 punten Geef aan of volgende uitspraken juist of onjuist zijn (u moet uw antwoord niet verklaren). Duid uw antwoord aan met een kruisje in het overeenkomstig vakje. 1. De beroepsbeoefenaar zal altijd een voorbehoud maken over het juist en getrouw beeld wanneer de interne controle in de kleine KMO praktisch onbestaande is. 2. De interne auditor moet een analyse maken van de diverse bedrijfscycli en procedures uitwerken om de zwakke punten op te vangen. 3. De interne controle richt zich enkel op het ontdekken van fraude. 4. De verkoopsafdeling moet vrij kunnen kiezen over de kortingen en betaaltermijnen van nieuwe klanten. 5. Bij substantieve testen gaat de auditor werkelijk het detail van de posten na door ze individueel te beoordelen. Een substantieve test op klanten beoordeelt de juistheid, tijdigheid, waardering en rubricering van de vordering. De kwaliteit van de interne controle is ook bepalend voor de diepgang van de substantieve test. Vraag 2 / 5 punten Aan welke eigenschappen moet een doeltreffend systeem van interne controle voldoen?

6 6 Vraag 3 / 5 punten Wat is het verschil tussen interne controle en de dienst interne audit? Vraag 4 / 10 punten Welke interacties zijn er tussen de interne en externe controle? Geef er 5.

7 7 ACCOUNTANTSONDERZOEK 25 PUNTEN Opgave U wordt op 15 april 2009 verzocht om een controleverslag met attest op te stellen van de bvba HECTOR met het oog op de overlating van de vennootschap. Er wordt u een resultatenrekening met staat van activa en passiva overgemaakt afgesloten per 31 maart De activiteit van de bvba bestaat uit een groothandel van ingevoerde kantoormeubelen waarvoor ze agent is en waarvoor zij het merk in België vertegenwoordigt. Uit de resultatenrekening blijkt dat er tot een tweetal maanden geleden nog zes personeelsleden in dienst waren en nu nog drie. Er zijn de laatste maanden nog belangrijke bestellingen van klanten binnengekomen, die nu blijkbaar volledig zijn afgehandeld. / 7 punten Er wordt u gevraagd om de passivapost voorzieningen voor risico s en kosten te controleren. Stel een kort controleprogramma op om deze doelstellingen te behalen en passende bij de case ( geef 7 punten in het controleprogramma, specifiek voor deze rubriek ). Vraag 2 / 5 punten Er wordt u gevraagd om de passivapost kapitaalsubsidies te controleren. Stel een kort controleprogramma op om deze doelstellingen te behalen passende bij de case ( geef 5 punten in het controleprogramma, specifiek voor deze rubriek ). Vraag 3 / 5 punten Er wordt u gevraagd om de activapost 24- Meubilair en rollend materiaal te controleren. Stel een kort controleprogramma op om deze doelstellingen te behalen passende bij de case (geef 5 punten in het controleprogramma, specifiek voor deze rubriek). Vraag 4 / 8 punten Een extern accountant heeft als opdracht een verslag op te stellen over een boekhoudkundige staat van activa en passiva in het kader van de omzetting van een vennootschap van nv in bvba. De vennootschap valt onder het Wetboek van Vennootschappen. Het betreft hier een kleine kmo. Geef aan of volgende uitspraken juist of onjuist zijn (u moet uw antwoord niet verklaren). Duid uw antwoord aan met een kruisje in het overeenkomstig vakje.

8 8 1.Over deze accountantsopdracht heeft de Raad van het IAB een norm goedgekeurd 2.De accountant moet controleren of de wettelijke en statutaire bepalingen in verband met de voorgenomen verrichting worden nageleefd. 3.De beroepsbeoefenaar zal nagaan of de waarderingsregels correct zijn toegepast. 4.In geval van leemten in de administratieve organisatie zal de beroepsbeoefenaar zijn substantieve testen uitbreiden ten einde de saldi, opgenomen in de boekhoudkundige staat, te kunnen attesteren

9 9 VENNOOTSCHAPSRECHT 20 PUNTEN / 5 punten Een bvba (niet beursgenoteerd) heeft 2 aandeelhouders die elk 50 % van de aandelen bezit. De aandeelhouders zijn het blijvend oneens en komen zo in een patsituatie. Via welke procedure voorzien in het Wetboek van Vennootschappen kan een vennoot uitgesloten worden om deze situatie op te lossen? Welke voorwaarde moet voldaan zijn? Verklaar deze voorwaarde. Welke tijdelijke maatregel kan de rechter hier opleggen om de continuïteit van de vennootschap te waarborgen? Vraag 2 / 5 punten De heer Hector is gedelegeerd bestuurder van de nv CARS en is geen aandeelhouder. De heer Didier is voor 10 % aandeelhouder van de nv CARS en oefent er geen mandaat uit. De heer Hector en de heer Didier willen elk in eigen naam een magazijn aankopen en dit voor lange termijn verhuren aan de nv CARS. a) Welke procedure moet er voorafgaand aan deze beslissing gevolgd worden? Benoem deze procedure zonder verder toelichting. b) Moet ze door beiden gevolgd worden? c) Wat indien er geen procedure gevolgd wordt? d) Vervalt de eventuele bestuurdersaansprakelijkheid van de heer Hector wanneer de procedure wordt gevolgd? Vraag 3 / 10 punten OPGAVE Op 1/2/2009 beslissen A en B een nv TECHNOTIC op te richten, met als maatschappelijk doel het ontwerp, de exploitatie en de ontwikkeling van educatieve software en specifieke maatregelen voor de ruimte- en luchtvaartactiviteit. Het kapitaal dat ze wensen te investeren bedraagt ,00. - A beslist onmiddellijk ,00 in te brengen in geld en - B brengt ,00 in onder de vorm van één of meerdere neergelegde octrooien. U bent accountant en belastingconsulent en wordt geconsulteerd om de twee ondernemers in hun keuze te begeleiden en hun bij te staan bij de opstelling van hun financieel plan, alvorens de notariële akte verlijden. Wat is uw advies met betrekking tot de volstorting van het kapitaal, gesteld dat: a) Het octrooi door een deskundige werkelijk op wordt gewaardeerd? b) Het octrooi door een deskundige werkelijk op wordt gewaardeerd? c) B niet één octrooi, maar 5 octrooien inbrengt, die door een deskundige elk op worden gewaardeerd?

10 10 VENNOOTSCHAPSRECHT (BIJZONDERE MANDATEN) 30 PUNTEN / 14 punten Er wordt aan de externe accountant gevraagd het controleverslag op te stellen teneinde de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid ABC om te zetten naar een naamloze vennootschap. De staat van activa en passiva werd opgesteld op (zie document als bijlage) en de notariële akte zal worden verleden op Uw aanstelling gebeurt op Gelieve de nodige correcties aan te brengen. Deze correcties mogen het voorwerp uitmaken van het louter weerhouden van bedragen in plus of in min van het resultaat of mogen opgesteld worden onder de vorm van journaalposten. Bij de controle merkt u volgende waarderingsfouten: a) Het demonstratiematerieel, rekeningnummer , blijkt niet meer aanwezig te zijn in de onderneming. b) Het rollend materieel B werd op verkocht voor 7.500,00 EUR. c) Bij de afloopcontrole van de handelsgoederen werd vastgesteld dat de voorraadwaarde ,00 EUR minder waard is dan opgegeven. d) Bij de afloopcontrole over de handelsvorderingen blijkt dat een cliënt reeds meer dan 24 maanden een openstaande schuld heeft van ,00 EUR, 21% btw inbegrepen. De normale betalingstermijn is 60 dagen einde maand. Er werd daar geen rekening gehouden in de staat van activa en passiva dat opgesteld was. e) De lopende rekening van zaakvoerder B vertoont een debetsaldo van 3.768,01 EUR, nu blijkt dat de heer B persoonlijk failliet verklaard is en totaal onvermogend is. f) Bij de afloopcontrole van de leveranciers blijkt dat een aankoopfactuur voor grondstoffen ten bedrage van ,00 EUR exclusief BTW niet werd opgenomen in de boekhouding, daar waar de goederen effectief geleverd werden op g) Er werd u tevens door de advocaat van de vennootschap bevestigd dat er een hangend geschil bestaat met een cliënt voor uitgevoerde werken die tot een schadevergoeding ten bedrage van ,00 EUR zou kunnen leiden, waarbij de vennootschap in 1 ste aanleg het pleit heeft verloren. De vennootschap is tegen deze beslissing in beroep gegaan en de uitspraak zal op een latere datum plaatsvinden. h) Aan de hand van de door u uitgevoerde controle en van deze correcties wordt u tevens gevraagd om uw besluit op te stellen. Hierna worden u 6 mogelijkheden van besluiten gegeven. Kies de juiste mogelijkheid en vul die in: Uit uw besluit zal dienen te blijken wat het bedrag van het netto actief of het netto passief is en in hoeverre de vennootschap de mogelijkheid heeft de rechtspersoonlijkheid om te zetten van een BVBA in een NV. Zo neen, waarom? Zo ja, onder welke omstandigheden en moet er een bijzondere vermelding in het besluit worden opgenomen?

11 11 BESLUITEN De staat van activa en passiva van de BVBA ABC, waarvan de maatschappelijke zetel gelegen is te 9000 Gent, afgesloten per 30/09/2008, zijnde minder dan drie maanden voordien, werd opgesteld onder de verantwoordelijkheid van het bestuursorgaan. Mogelijkheid 1 Onze werkzaamheden zijn er inzonderheid op gericht na te gaan of er enige overwaardering van het netto-actief, zoals blijkt uit de staat van activa en passiva per. die het bestuursorgaan van de vennootschap heeft opgesteld, heeft plaatsgehad. Uit onze werkzaamheden, uitgevoerd overeenkomstig de normen inzake het verslag op te stellen bij de omzetting van een vennootschap, is niet gebleken dat er enige overwaardering van het netto-actief heeft plaatsgehad. Het netto-..volgens deze staat van.. EUR is niet kleiner dan het maatschappelijk kapitaal van. EUR. Er zijn geen andere inlichtingen die ik ter voorlichting van de aandeelhouders of derden onontbeerlijk acht. Dit verslag is bestemd om te worden neergelegd ter griffie van de Rechtbank van Koophandel, overeenkomstig de artikelen 67 en 75 van het Wetboek van Vennootschappen. Gent,... Mogelijkheid 2 Extern Accountant Onze werkzaamheden zijn er inzonderheid op gericht na te gaan of er enige overwaardering van het netto-actief, zoals dat blijkt uit de staat van activa en passiva per. die het bestuursorgaan van de vennootschap heeft opgesteld, heeft plaatsgehad. Uit onze werkzaamheden, uitgevoerd overeenkomstig de normen inzake het verslag op te stellen bij de omzetting van een vennootschap, werd overwaardering van het netto-actief vastgesteld, waarvan het nettobedrag EUR bedraagt. Het netto- volgens deze staat na aftrek van bovenvermelde overwaarderingen bedraagt EUR en is... EUR kleiner dan het minimumkapitaal vereist door de oprichting van een naamloze vennootschap... Op straffe van aansprakelijkheid van de zaakvoerders, kan de verrichting slechts plaatsvinden mits bijkomende inbrengen van buitenuit. Er zijn geen andere inlichtingen die ik ter voorlichting van de aandeelhouders of derden onontbeerlijk acht. Dit verslag is bestemd om te worden neergelegd ter griffie van de Rechtbank van Koophandel, overeenkomstig de artikelen 67 en 75 van het Wetboek van Vennootschappen. Gent,... Extern Accountant

12 12 Mogelijkheid 3 Onze werkzaamheden zijn er inzonderheid op gericht na te gaan of er enige overwaardering van het netto-actief, zoals dat blijkt uit de staat van activa en passiva per.... die het bestuursorgaan van de vennootschap heeft opgesteld, heeft plaatsgehad. Bij onze werkzaamheden uitgevoerd overeenkomstig de normen inzake het verslag op te stellen bij de omzetting van een vennootschap, werden overwaarderingen van het netto-actief vastgesteld, waarvan het nettobedrag EUR bedraagt. Het netto-..volgens deze staat, na aftrek van bovenvermelde overwaarderingen, bedraagt.eur en is niet kleiner dan het maatschappelijk kapitaal van.. EUR. Er zijn geen andere inlichtingen die ik ter voorlichting van de aandeelhouders of derden onontbeerlijk acht. Dit verslag is bestemd om te worden neergelegd ter griffie van de Rechtbank van Koophandel, overeenkomstig de artikelen 67 en 75 van het Wetboek van Vennootschappen. Gent,... Extern Accountant Mogelijkheid 4 Onze werkzaamheden zijn er inzonderheid op gericht na te gaan of er enige overwaardering van het netto-actief, zoals blijkt uit de staat van activa en passiva per.. die het bestuursorgaan van de vennootschap heeft opgesteld, heeft plaatsgehad. Uit onze werkzaamheden, uitgevoerd overeenkomstig de normen inzake het verslag op te stellen bij de omzetting van een vennootschap, is niet gebleken dat er enige overwaardering van het netto-actief heeft plaatsgehad. Het netto-.. volgens deze staat van... EUR is EUR kleiner dan het maatschappelijk kapitaal van EUR... Op straffe van aansprakelijkheid van de zaakvoerders, kan de verrichting slechts plaatsvinden mits bijkomende inbrengen van buitenuit. Er zijn geen andere inlichtingen die ik ter voorlichting van de aandeelhouders of derden onontbeerlijk acht. Dit verslag is bestemd om te worden neergelegd ter griffie van de Rechtbank van Koophandel, overeenkomstig de artikelen 67 en 75 van het Wetboek van Vennootschappen. Gent,... Extern Accountant

13 13 Mogelijkheid 5 Onze werkzaamheden zijn er inzonderheid op gericht na te gaan of er enige overwaardering van het netto-actief, zoals dat blijkt uit de staat van activa en passiva per. die het bestuursorgaan van de vennootschap heeft opgesteld, heeft plaatsgehad. Uit onze werkzaamheden, uitgevoerd overeenkomstig de normen inzake het verslag op te stellen bij de omzetting van een vennootschap, is niet gebleken dat er enige overwaardering van het netto-actief heeft plaatsgehad. Het netto-..volgens deze staat van.. EUR is... EUR kleiner dan het minimumkapitaal vereist door de oprichting van een naamloze vennootschap... Op straffe van aansprakelijkheid van de zaakvoerders, kan de verrichting slechts plaatsvinden mits bijkomende inbrengen van buitenuit Er zijn geen andere inlichtingen die ik ter voorlichting van de aandeelhouders of derden onontbeerlijk acht. Dit verslag is bestemd om te worden neergelegd ter griffie van de Rechtbank van Koophandel, overeenkomstig de artikelen 67 en 75 van het Wetboek van Vennootschappen. Gent,... Extern Accountant Mogelijkheid 6 Onze werkzaamheden zijn er inzonderheid op gericht na te gaan of enige overwaardering van het netto-actief, zoals blijkt uit de staat van activa en passiva per... die het bestuursorgaan van de vennootschap heeft opgesteld, heeft plaatsgehad. Bij onze werkzaamheden uitgevoerd overeenkomstig de normen inzake het verslag op te stellen bij de omzetting van een vennootschap, werden overwaarderingen van het netto-actief vastgesteld, waarvan het nettobedrag... EUR bedraagt. Het netto-.volgens deze staat, na aftrek van bovenvermelde overwaarderingen, bedraagt EUR. Het verschil met het maatschappelijk kapitaal van.. EUR, vermeld in de staat van activa en passiva, bedraagt... EUR... Er zijn geen andere inlichtingen die ik ter voorlichting van de aandeelhouders of derden onontbeerlijk acht. Dit verslag is bestemd om te worden neergelegd ter griffie van de Rechtbank van Koophandel, overeenkomstig de artikelen 67 en 75 van het Wetboek van Vennootschappen. Gent,... Extern Accountant

14 30 PERSONENBELASTING 20 PUNTEN / 6 punten Een cliënte raadpleegt u om het fiscaal effect te berekenen van volgende operatie die zij wil verwezenlijken. In 1981 heeft zij 15 % van de aandelen van de Belgische vennootschap Alfa verworven tegen een bedrag van In 1986 heeft zij 40 % van de aandelen van de Belgische vennootschap Omega verworven tegen een bedrag van Vennootschap Omega bezit 30 % van de aandelen van vennootschap Alfa. In 2008 werd de cliënte benaderd door een Indische vennootschap die al haar effecten van de vennootschap Alfa wil overnemen tegen een bedrag van Ziehier de opgave van de vragen die uw cliënte u stelt: a) - Is deze verrichting belastbaar? - Verklaar uw antwoord b) Zo ja, hoeveel bedraagt het belastbaar bedrag? c) Aan welk aanslagtarief zal deze verrichting worden onderworpen, gesteld dat ze belastbaar is? d) Is het fiscaal effect van de operatie verschillend, indien de verkoop aan de Indische vennootschap slechts betrekking heeft op de helft van de effecten Alfa? Antwoord.../1 punt - Verklaar uw antwoord

15 15 Vraag 2 / 6 punten Een beursgenoteerde Belgische vennootschap vraagt u, ten name van haar personeelsleden, het effect te berekenen van de aandelenopties die ze haar werknemers wil aanbieden. Aan elke werknemer werden 700 aandelenopties aangeboden op 6 december Alle voorwaarden inzake dit aanbod werden u medegedeeld en u hebt kunnen vaststellen dat de wettelijke bepalingen zowel ten name van de werkgever als de werknemer werden nageleefd. a) Bereken het belastbaar bedrag dat op de fiche van elke werknemer moet worden vermeld, gelet op volgende gegevens (gelieve het detail te geven van uw berekeningen om tot het te vermelden bedrag te komen): de waarde van het aandeel op de dag van het aanbod bedraagt 13 de waarde van het aandeel daags voor de dag van het aanbod bedraagt 12 de gemiddelde waarde van het aandeel tijdens de 30 dagen die het aanbod voorafgaan bedraagt 12,50 het aandelenoptieplan duurt maximum 5 jaar op de bepaalde uitoefenprijs wordt een korting van 15 % toegestaan, hetzij 11,05 b) In welk aanslagjaar zal dit voordeel ten name van de werknemers belastbaar worden en aan welk aanslagtarief zal het worden onderworpen? Vraag 3 / 8 punten Geef aan of volgende uitspraken waar of onwaar zijn voor het aanslagjaar 2008 inkomsten 2007 (u moet uw antwoord niet verklaren): Kruis het vakje met het juiste antwoord aan. 1. Onderhoudsuitkeringen zijn ten belope van 80 % van de beroepsinkomsten aftrekbaar Waar Niet waar 2. Stopzettingsmeerwaarden op materiële vaste activa worden tegen de afzonderlijke aanslagvoet van 16,5 % belast indien de betrokken activa bij de vervreemding meer dan 5 jaar oud zijn Waar Niet waar 3. De belastingvermindering voor de uitgaven gedaan voor de installatie van een systeem van waterverwarming door middel van zonne-energie bedraagt 40 % van het totaalbedrag van de uitgaven incl. btw met een maximum van Waar Niet waar 4. De vergoedingen die door de werkgever aan een werknemer worden toegekend als terugbetaling van de verplaatsingskosten van de woonplaats naar de plaats van tewerkstelling, zijn volledig vrijgesteld wanneer de afstand tussen de woonplaats en de plaats van tewerkstelling ten minste 125 km bedraagt Waar Niet waar

16 16 VENNOOTSCHAPSBELASTING 20 PUNTEN / 8 punten Gegeven: Ga na voor de volgende 3 verrichtingen m.b.t de Belgische BVBA ABC welke cijfergegevens u verstrekt in vak I A en/of B van de aangifte. Hiertoe vult u het (de) juiste cijfergegeven(s) in de bijgevoegde aangifte. (uw antwoord moet niet gemotiveerd worden.) Verrichting 1: De BVBA ABC werd opgericht in 1975 (op is de vennootschap voor 60 % in de handen van natuurlijke personen). Het maatschappelijk kapitaal bestaat op uit ,00 EUR gestort kapitaal en ,00 EUR belaste reserves in kapitaal. Verrichting 2: De vennootschap heeft een nieuwe machine aangeschaft op Aanschaffingswaarde = ,00 EUR. Afschrijving normaal over 20 jaar lineair maar opgave 328 K wordt ingediend om degressief te mogen afschrijven. Voor de aanschaf van die nieuwe machine werd aan de vennootschap op de toezegging van een kapitaalsubsidie van het Vlaamse Gewest voor 8 000,00 EUR betekend. De stand van de relevante balans- en resultatenrekeningen is: RekNr. 1500: 6400 C RekNr. 7530: 1600 C Bijzonder gegeven: de BVBA ABC is per hypothese een vennootschap die klein is in de zin van art. 15 Wetboek van Vennootschappen. Verrichting 3: Op is het bedrag van de belastingvrije reserves als volgt samengesteld: 7 000,00 EUR onder belastingvrije investeringsreserve dat in aanslagjaar 1982 werd aangelegd en die door de belastingadministratie tijdens een fiscale controle aanvaard werd als vrijgestelde reserve aangezien ze op een afzonderlijke rekening van het passief staat (Art. 511, 1 WIB) ; ,00 EUR verwezenlijkte meerwaarde (art. 35 oud WIB) ,00 EUR investeringsreserve aangelegd tijdens de aanslagjaren (art 194 quater WIB). Op onttrekt men de oude belastingvrije reserve (7 000, ,00) om ze te kunnen belasten aan het tijdelijk gunsttarief van 10 % (investering in de nieuwe machine (zie ook verrichting 2) wordt aangeduid als investeringsgoed van art.519 ter WIB).

17 17 Vraag 2 / 6 punten Een Belgische bvba Alfa, die voor 50 % in handen is van een Franse Société Anonyme (S.A.) Omega, koopt en verkoopt handelsgoederen. Onder normale omstandigheden koopt deze Franse vennootschap haar handelsgoederen aan tegen de eenheidsprijs van 250,00 EUR per stuk en neemt zij een brutowinstmarge van 20 % bij het bepalen van de verkoopprijzen. De Franse vennootschap Omega heeft de verkoop van 500 stuks handelsgoederen gefactureerd aan haar dochter tegen de verkoopprijs van 175,00 EUR/ stuk. a) Kwalificeer deze handeling en vermeld de berekeningswijze of het bedrag van het belastbaar voordeel. De Belgische vennootschap Alfa realiseert tijdens het belastbare tijdperk 2007 een in principe belastbare grondslag van ,00 EUR. Volgens de berekeningen zou de vennootschap recht hebben op ,00 EUR DBI-aftrek en ,00 EUR notionele intrestaftrek. b) Rekening houdend met de gegevens van deelvraag a) hoeveel bedraagt volgens u dan de belastbare grondslag voor het jaar 2007? Vraag 3 / 6 punten Beantwoord de volgende stellingen/uitspraken met JUIST of FOUT en kruis uw oplossing aan. (U moet uw keuze niet motiveren.) a) De vennootschappen waarvan de dividenduitkering hoger is dan 13 % van het gestorte kapitaal (bij het begin van het boekjaar) worden uitgesloten van het verlaagde tarief. Voor de toepassing van de 13 %-regel wordt gekeken naar het daadwerkelijk gestorte kapitaal (inbreng in geld of in natura, uitgiftepremies en winstbewijzen) verhoogd met de geïncorporeerde belaste en vrijgestelde reserves. Juist Fout b) Bedrijfsleider A wordt begin mei van het jaar 2007 opgevolgd door bedrijfsleider B. Wanneer A in dat jaar een bezoldiging van ,00 EUR en zijn opvolger ,00 EUR ontvangen heeft, is aan de voorwaarde voor het bekomen van het verminderd basistarief niet voldaan. Het belastbaar resultaat bedraagt ,00 EUR. Juist Fout c) De aftrek van risicokapitaal kan nooit hoger zijn dan de fiscale winst die na de 5de bewerking overblijft. Is de winst onvoldoende om het berekende bedrag van aftrek voor risicokapitaal integraal toe te passen, wordt de niet verleende vrijstelling achtereenvolgens overgedragen op de winst van de 7 volgende jaren. Juist Fout

18 18 BELASTING OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE 15 PUNTEN / 12 punten OPGAVE invullen BTW-aangifte De bvba TECHNICARRO is gevestigd te Asse en heeft als activiteit het leveren en plaatsen van tegels. De bvba heeft een BE-nummer. Volgende handelingen hebben plaats en moeten worden verwerkt in de btw kwartaalaangifte (als bijlage toegevoegd). Geef voor elk van deze (aankoop en/of verkoop)handelingen aan welk(e) rooster(s) van de btw-aangifte moet(en) worden ingevuld en de overeenkomstige bedragen. Noteer deze cijfergegevens in de voorziene vakken. Alle bedragen zijn exclusief btw (tenzij anders vermeld). 1. De S.A. Carrelage uit Rijsel (Lille) (FR ) bestelt op 4 januari een partij tegels voor een totaalbedrag van ,00 EUR. Deze goederen worden op 16 januari afgehaald door de NV Tournel, vervoeronderneming te Bergen, die ze in opdracht van de koper zal overbrengen naar diens magazijnen te Rijsel. De factuur wordt opgesteld en verzonden op 12 januari. 2. De bvba ontvangt op 20 januari de factuur van de heer Marcolini, voeger te Zellik, waarin deze een prijs van 3 622,49 aanrekent voor de uitvoering in onderaanneming van voegwerken in de woning van een klant. 3. De toonzaal krijgt een nieuw uitzicht. Met eigen materialen en personeel wordt de ruimte heringericht. De normale waarde van deze activiteit wordt op 3 874,38 EUR geraamd. De werkzaamheden zijn voltooid sinds 22 februari. 4. Voor het transport deed Technicarro een beroep op Mr Pierre Vasy, een transporteur uit Dijon (Frankrijk), met wie een contract werd afgesloten. De factuur van de vervoerder, d.d. 24 februari, vermeldt een bedrag van 915,47 EUR. 5. Van hotel Zeezicht te Oostende ontvangt de bvba Technicarro een factuur ten bedrage van 4 014,49 EUR voor het verstrekken van onderdak met ontbijt aan de werklieden, tewerkgesteld op de werf van een klant die aldaar een verzekeringsmaatschappij exploiteert. 6. In de loop van het kwartaal werd er contant verkocht aan particulieren, zonder aflevering van een factuur, voor een bedrag van ,68 EUR, inclusief btw, waarvan op 31 maart nog 1 045,81 EUR te ontvangen blijft. Deze verkopen hebben uitsluitend betrekking op bouwmaterialen zonder plaatsing.

19 19 Vraag 2 / 3 punten De bvba Voiture, handelaar in voertuigen, koopt een wagen aan van een natuurlijk persoon, niet BTW belastingplichtig, voor een bedrag van euro en een wagen van nv First Hand die bij de aankoop van de wagen recht op aftrek van BTW had, voor een bedrag van euro. Beide wagens worden doorverkocht aan dezelfde BTW belastingplichtige bvba Second Car. De wagen van de natuurlijke persoon wordt verkocht voor een bedrag van euro (incl. BTW) en de wagen van nv First Hand wordt verkocht voor een bedrag van euro (incl. BTW) a) Kan de wagen van de natuurlijke persoon worden verkocht onder het regime BTW over de winstmarge? b) Kan de wagen van nv First Hand worden verkocht onder het regime BTW over de winstmarge? c) Kan de klant bvba Second Car de BTW op de aankoop van de wagen die afkomstig is van nv First Hand geheel of gedeeltelijk aftrekken?

20 20 BEGINSELEN VAN REGISTRATIE- EN SUCCESSIERECHTEN 10 PUNTEN / 4 punten Volgende stukken werden op 29 augustus 2008 op het bevoegd registratiekantoor aangeboden: Gelieve te bepalen of ze binnen de door het Wetboek gestelde termijn werden geregistreerd. In ontkennend geval, gelieve de wettelijke termijn aan te geven die moet worden nageleefd. a) Onderhandse akte van 25 mei 2008: door A en B ondertekende huurovereenkomst waarbij A aan B, voor een duur van 5 jaar en tegen een maandelijkse huur van 900, een uitsluitend voor bewoning bestemd appartement verhuurt. b) Authentieke akte van 7 augustus 2008: schenking door C aan D, die aanvaardt, van kasbons ter waarde van Vraag 2 / 3 punten De heer Bernard is een professioneel door de Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars erkend vastgoedmakelaar. Hij wordt benaderd door de heer Henri die hem verzoekt om voor hem, in het centrum van Spa, een te koop aangeboden villa te zoeken voor een budget van maximum , kosten inbegrepen. De heer Henri neemt contact op met mevrouw Marie, eigenares van een pand dat aan de vraag van zijn cliënt voldoet. De heer Bernard verbindt zich jegens mevrouw Marie om haar huis aan de heer Henri te verkopen. Alvorens de verkoop te sluiten, heeft de heer Bernard aan mevrouw Marie, voor rekening van de heer Henri, een bedrag van gestort als aanbetaling op de totale prijs van het huis. De heer Henri gaat er nochtans niet mee akkoord om de villa te kopen, omdat ze hem helemaal niet bevalt. Loopt de vastgoedmakelaar gevaar op het gebied van de registratierechten? (Gelieve uw antwoord bondig te verklaren.) Vraag 3 / 3 punten De erflater kan bij testament slechts over een gedeelte van zijn nalatenschap beschikken, met name hetgeen overblijft na aftrek van alles waarop zijn erfgenamen recht hebben. Dit deel wordt het beschikbaar gedeelte genoemd. Bepaal het beschikbaar gedeelte in volgende gevallen: - De heer Y, weduwnaar, heeft zeven kinderen - De heer Z, weduwnaar, heeft geen kinderen maar nog zijn vader en moeder in leven

21 21 BEGINSELEN VAN EUROPEES EN INTERNATIONAAL FISCAAL RECHT 10 PUNTEN / 4 punten Een cliënt, op fiscaal gebied inwoner van België, deelt u mede dat hij op fiscaal gebied ook als inwoner van Nederland wordt beschouwd en dat hij voortaan in de twee landen op zijn wereldinkomen aan de personenbelasting onderworpen zal zijn. Hij vraagt u of er een mogelijke oplossing voor dit probleem bestaat. Wat antwoordt u hem? Verklaar uw antwoord kort op basis van de algemene beginselen van het internationaal fiscaal recht. Vraag 2 / 4 punten Eén uwer cliënten, een naamloze vennootschap naar Belgisch recht, is sedert meer dan twee jaar ten belope van 30 % in handen van een vennootschap naar Zwitsers recht (naamloze vennootschap), die in Zwitserland is gevestigd en aldaar aan de vennootschapsbelasting is onderworpen. De Belgische vennootschap gaat over tot toekenning en uitkering van dividenden aan al haar aandeelhouders. Uw cliënte heeft vernomen dat er geen roerende voorheffing meer moet worden ingehouden op de dividenden uitgekeerd aan haar Zwitserse aandeelhouder. a) De cliënt vraagt uw advies over deze kwestie: is hetgeen uw cliënt heeft vernomen juist of niet? Antwoord.../1 punt b) Verklaar uw antwoord. Vraag 3 / 2 punten Beantwoord de vragen met waar of niet waar op basis van de beginselen ingeschreven in de door de OESO ontwikkelde modelovereenkomst naar het inkomen en naar het vermogen. a) Onroerende inkomsten zijn slechts belastbaar in de bronstaat en moeten niet worden aangegeven in de verblijfstaat Waar Niet waar b) Dividenden kunnen in de bronstaat en in de verblijfstaat worden belast Waar Niet waar

22 22 FISCALE PROCEDURE 15 PUNTEN / 3 punten Wat is, over het algemeen, de sanctie voor de indiening van een bezwaarschrift bij de diensten van een territoriaal onbevoegde directeur? Vraag 2 / 8 punten De onderneming IKBOUW is btw-plichtig voor haar activiteit van consultancy in public relations en reclame. Ze laat in 2008 een kantoorgebouw optrekken en betrekt dit gebouw op 1 september In de loop van 2009 doet haar concurrent IKPAKALLES een aankoopbod aan de aandeelhouders van de vennootschap IKBOUW. Na moeizame onderhandelingen aanvaarden de aandeelhouders van IKBOUW om de twee ondernemingen te fuseren. Er volgt een grondige herstructurering en de zetel van overnemende vennootschap IKPAKALLES wordt overgeplaatst naar nieuwe gebouwen in de Brusselse rand die (voor een spotprijs) worden gehuurd. De kantoren van de vennootschap IKBOUW zijn sinds oktober 2009 niet langer nuttig en er wordt beslist ze te verkopen. Het gebouw is verkocht in december Antwoord op de onderstaande vragen in de context van het voorbeeld: a) Verklaar hoe een gewone belastingplichtige de verkoop van een onroerend goed dat hij heeft laten oprichten aan de BTW kan onderwerpen. b) Moet hij een bijzondere procedure toepassen? c) Hoe verloopt de aftrek van de BTW tijdens de bouw? d) Wat gebeurt er met de BTW wanneer wordt overgegaan tot de verkoop in december 2010? Verklaar uw antwoord. Vraag 3 / 4 punten a) Wanneer de BTW-administratie beslist tot inhouding van het saldo in het voordeel van de belastingplichtige van de BTW-rekening-courant, kan die beslissing enkel voor de gewestelijke directeur van de BTW worden betwist Juist Fout b) De optie tot de vrijstellingsregeling van BTW wordt uitgeoefend door de belastingplichtige, die in aanmerking komt voor deze regeling en heeft uitwerking vanaf het jaar volgend op het jaar waarin de brief naar de administratie wordt verzonden Juist Fout

23 23 JURIDISCHE EN BEROEPSNORMEN MET BETREKKING TOT DE ACCOUNTANCY, DE BELASTINGCONSULTANCY EN DE ANDERE WETTELIJKE OPDRACHTEN VAN DE ACCOUNTANT EN VAN DE BELASTINGCONSULENT 20 PUNTEN. / 6 punten Uw cliënt beslist om uw kantoor te verlaten en zijn dossier te laten opvolgen door een confrater accountant/belastingconsulent. a) Dient u volgende documenten af te geven? - Permanent dossier - Werk dossier - Facturen - Dagboeken b) Kan de overdracht van deze documenten afhankelijk gesteld worden van de betaling van de laatste ereloonnota? c) Mag uw opvolger reeds starten met zijn activiteiten indien het ereloon nog niet werd betaald? d) Wat dient uw confrater te doen als deze cliënt bij u aanklopt?

24 24 Vraag 2. / 4 punten Wanneer de cliënt die uw kantoor verlaat niet akkoord is met uw laatste ereloonnota en deze aanvecht, kan u dit probleem aan een commissie binnen het IAB voorleggen om uit deze impasse te komen. a) Welke commissie is dit? b) Welke functie heeft deze commissie? c) Kan deze commissie een beslissing nemen op eenzijdig verzoek van de accountant/belastingconsulent of dienen alle partijen akkoord te zijn met het voorleggen van het probleem aan de arbitragecommissie? d) Kunnen er na de beslissing van deze commissie nog verdere stappen worden ondernomen indien één der partijen nog geen vrede kan nemen met de beslissing? Motiveer bondig. Vraag 3. / 5 punten Een vastgoedvennootschap doet voor een eenmalig consult een beroep op uw diensten. Nadat u uw advies hebt verleend en uw ereloonnota opgestuurd, meldt de zaakvoerder u dat de vennootschap momenteel zware financiële problemen heeft en uw ereloonnota dus niet kan betalen. Hij stelt u voor, om als compensatie, 2 of 3 weekends met uw gezin door te brengen in een appartement aan de Belgische kust dat aan de vennootschap toebehoort. Mag u dat aanvaarden? (verklaar uw antwoord) Bestaat er, naast de kwestie van uw erelonen, een ander aspect op het gebied van de plichtenleer dat eventueel een probleem zou kunnen stellen in verband met dit voorstel? Vraag 4. / 5 punten Mag u als accountant bijstand verlenen of volgende verslagen opmaken naar aanleiding van de vereffening van een vennootschap van één van uw cliënten? a) Opmaken staat van activa en passiva b) Vereffeningsverslag

25 25 c) Voorstel tot vereffening d) Opmaken jaarrekening na de invereffeningstelling

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2009/1

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2009/1 1 VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2009/1 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN / 5 punten Een onderneming bevindt zich in moeilijkheden, en de raad van bestuur beslist over te gaan

Nadere informatie

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2008/2

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2008/2 VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2008/2 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN / 5 punten Een onderneming bevindt zich in moeilijkheden, en de raad van bestuur beslist over te gaan

Nadere informatie

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2008/2

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2008/2 VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2008/2 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN / 7 punten Een onderneming bevindt zich in moeilijkheden, en de raad van bestuur beslist over te gaan tot een

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Financieringsinstrument voor de Vlaamse visserij- en aquicultuursector openbare instelling Adres: vrijhavenstraat Nr: 5 Bus: Postnummer: 8400 Gemeente: Oostende Land:

Nadere informatie

Keuzemogelijkheid tussen de notionele interestaftrek en de investeringsreserve Bespreking aan de hand van een voorbeeld

Keuzemogelijkheid tussen de notionele interestaftrek en de investeringsreserve Bespreking aan de hand van een voorbeeld Keuzemogelijkheid tussen de notionele interestaftrek en de investeringsreserve Bespreking aan de hand van een voorbeeld Inleiding Investeringsreserve We kennen de investeringsreserve die een vennootschap

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 27/10/2015 BE 0471.522.641 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15654.00593 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: 'T SMOSKE TIELT Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres:

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 21/01/2015 BE 0449.054.471 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15019.00586 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: ERDA KOMADA Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres:

Nadere informatie

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8 Nr. 0862.492.920 VOL 3.1 JAARREKENING BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA OPRICHTINGSKOSTEN.. VASTE ACTIVA.. Immateriële vaste activa.. Materiële vaste activa.. Terreinen en gebouwen.. Installaties, machines

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 30/11/2015 BE 0462.537.075 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15679.00182 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: DE LILLE Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres: Kwadenbulk

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 27/01/2015 BE 0429.423.255 12 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15025.00242 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: FRAVAN Naamloze vennootschap Adres: Kortrijksestraat Nr: 439 Bus: Postnummer:

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING Nr. 0812.019.662 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... Toel. 20/28 60.411,22 55.375,35 Oprichtingskosten...... Immateriële vaste activa.... Materiële vaste activa... Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ LRM Nr. BE 0452.138.972 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 326.978.093 317.434.940 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 159.589 8.214 Materiële vaste activa

Nadere informatie

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ Lijninvest Nr. BE 0889.551.267 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 5.201.558 5.046.931 Oprichtingskosten 5.1 20 4.162 Immateriële vaste activa 5.2 21 Materiële vaste activa 5.3 22/27

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 07/06/2016 BE 0458.098.930 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 16157.00038 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Gusta Commanditaire vennootschap op aandelen Adres: Westendelaan Nr: 71

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 02/10/2013 BE 0830.513.208 8 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 13616.00294 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: DIAMOND VAULT Naamloze vennootschap Adres: SCHUPSTRAAT Nr: 1-7 Bus: Postnummer:

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 19/06/2015 BE 0458.098.930 12 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15194.00114 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Gusta Commanditaire vennootschap op aandelen Adres: Westendelaan Nr: 71

Nadere informatie

Participatiemaatschappij Vlaanderen

Participatiemaatschappij Vlaanderen Participatiemaatschappij Vlaanderen Nr. BE 0455.777.660 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 341.917.124 257.063.221 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 411.617

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 09/07/2015 BE 0555.655.590 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15299.00093 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Dr. Byaruhanga Dieudonne Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

2. Wat is het fiscale voordeel?

2. Wat is het fiscale voordeel? 2. Wat is het fiscale voordeel? 2.1. verlaagd tarief behouden Bij twee van de voorwaarden om recht te hebben op het verlaagd tarief, is het kapitaal van belang. Het bedrag van het kapitaal kan van belang

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Intern Verzelfstandigd Agentschap met Rechtspersoonlijkheid Adres: Zenithgebouw, Koning Albert II-laan Nr: 37 Bus:

Nadere informatie

Inzicht in uw cijfers

Inzicht in uw cijfers Welkom! Inzicht in uw cijfers Opbouw van uw boekhouding Balans Overzicht van de bezittingen en schulden Toont vermogen van de vennootschap Resultatenrekening Overzicht van kosten en opbrengsten Steeds

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 19.233.968,34 19.711.879,71 VLOTTENDE ACTIVA... 29/58 6.723.285,38 4.508.

BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 19.233.968,34 19.711.879,71 VLOTTENDE ACTIVA... 29/58 6.723.285,38 4.508. VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 19.233.968,34 19.711.879,71 Oprichtingskosten... 5.1 20...... Immateriële vaste activa... 5.2 21 2.089,48 3.556,27 Materiële vaste activa...

Nadere informatie

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN 20 31/08/2017 BE 0832.375.509 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 17568.00080 VKT 1.1 JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN IDENTIFICATIEGEGEVENS

Nadere informatie

8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN

8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN 48 8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN 8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN CONSOLIDEREN Beheren DUIDELIJKHEID DE REKENINGEN VAN PARKING.BRUSSELS Het kapitaal van het Agentschap = 561.500 Het kapitaal van het Agentschap,

Nadere informatie

BROUWERIJ LIEFMANS NV Juridische status : Faillissement. Juridische vorm : NV. Wontergemstraat, DENTERGEM

BROUWERIJ LIEFMANS NV Juridische status : Faillissement. Juridische vorm : NV. Wontergemstraat, DENTERGEM BROUWERIJ LIEFMANS NV 0400.228.136 Juridische status : Faillissement Juridische vorm : NV Wontergemstraat, 42 8720 - DENTERGEM NACE code : 11050 - Vervaardiging van bier Het bedrijf komt NIET voor op de

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING BE 04.777.660 VOL2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingskosten Immateriële Materiële Terreinen en gebouwen Installaties, machines en uitrusting Meubilair en rollend materieel Leasing

Nadere informatie

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN 70 03/07/2018 BE 0826.779.795 9 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 18287.00039 MIC 1 JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN IDENTIFICATIEGEGEVENS

Nadere informatie

EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1.1

EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1.1 40 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1.1 JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) NAAM:... PREFLEXIBEL... Rechtsvorm:... Naamloze vennootschap Adres:...Nr.: Elisabethlaan... 153 Bus:... Postnummer:...

Nadere informatie

Fiscale aspecten bij éénmalige revisorale opdrachten

Fiscale aspecten bij éénmalige revisorale opdrachten Fiscale aspecten bij éénmalige revisorale opdrachten 03.12.2008 1 Inleiding INHOUD I. Inbreng in natura 1. Inbreng van losse bestanddelen - In hoofde van de inbrenger - In hoofde van de inbrenggenietende

Nadere informatie

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vennootschap)

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vennootschap) donderdag 21 maart 2019 14:22 Bedrijf: 2 - DE LANDGENOTEN CVBA Pagina 1 van 10 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA OPRICHTINGSKOSTEN (toelichting 6.1) 20 131,89 531,89 200000 - Kost oprichting en kapitaalverhoging

Nadere informatie

EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR

EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR naam :... M.A.R. Uittreksel uit de minimumindeling van het algemeen rekeningenstelsel KLASSE 1 : EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR 10 Kapitaal 100 Geplaatst

Nadere informatie

BALANS EN RESULTATENREKENING (VOLLEDIG SCHEMA)

BALANS EN RESULTATENREKENING (VOLLEDIG SCHEMA) Bijlage 3. BALANS EN RESULTATENREKENING (VOLLEDIG SCHEMA) Nr. VOL 2.1 Balans na winstverdeling ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28...... Oprichtingskosten... 5.1 20...... Immateriële vaste activa... 5.2 21......

Nadere informatie

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2003

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2003 VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2003 VENNOOTSCHAPSBELASTING 10 punten Beschrijf de vijf belangrijkste maatregelen die de regering heeft goedgekeurd in de wet van 24/12/2002 tot hervorming van

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Grindfonds - Fonds gravier Instelling van openbaar nut Adres: Koning Albert II laan Nr: 20 Bus: 8 Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 27/06/2016 BE 0824.339.751 8 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 16260.00550 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: SOLAR ECO-INVEST Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres:

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 01/07/2016 BE 0826.779.795 9 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 16265.00407 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: KDD Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres: ISABELLA

Nadere informatie

2009-03-24 DISTRIGAZ SA/NV 0476.201.605. Juridische status : Actief. Juridische vorm : SA/NV RUE DE L'INDUSTRIE 10 1000 - BRUXELLES

2009-03-24 DISTRIGAZ SA/NV 0476.201.605. Juridische status : Actief. Juridische vorm : SA/NV RUE DE L'INDUSTRIE 10 1000 - BRUXELLES DISTRIGAZ SA/NV 0476.201.605 Juridische status : Actief Juridische vorm : SA/NV RUE DE L'INDUSTRIE 10 1000 - BRUXELLES NACE code : 35220 - Distributie van gasvormige brandstoffen via leidingen Het bedrijf

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: NewB Europese vennootschap Adres: Rue Botanique Nr: 75 Bus: Postnummer: 1210 Gemeente: Sint-Joost-ten-Node Land: België Rechtspersonenregister(RPR)- Rechtbank van

Nadere informatie

1 Codes I Boekjaar I Vorig boekjaar I

1 Codes I Boekjaar I Vorig boekjaar I VOL 2.1 BALANS NA WNSTVERDELNG ACTVA VASTE ACTVA...... Oprichtingskosten... mmateriële vaste activa... Toel. 5.1 5.2 1 Codes Boekjaar Vorig boekjaar Materiële vaste activa......... Terreinen en gebouwen......

Nadere informatie

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN 20 17/07/2017 BE 0458.098.930 13 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 17323.00104 VKT 1.1 JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN IDENTIFICATIEGEGEVENS

Nadere informatie

EUR JAARREKENING IN EURO

EUR JAARREKENING IN EURO 40 EUR JAARREKENING IN EURO (2 decimalen)... zijn / zijn niet VERKLARING BETREFFENDE EEN AANVULLENDE OPDRACHT VOOR NAZICHT OF CORRECTIE werd XXX / werd niet * BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA

Nadere informatie

VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/ , ,40. Nr. BE Oprichtingskosten

VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/ , ,40. Nr. BE Oprichtingskosten VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 340.346,18 538.042,40 Oprichtingskosten... 4.1 20...... Immateriële vaste activa... 4.2 21 244.452,43 441.579,00 Materiële vaste activa...

Nadere informatie

Opgesteld te Halle op 7 september 2009. De Raad van bestuur, Bijlage: Staat van activa en passiva per 31/07/2009. Piet Colruyt), bestuurder

Opgesteld te Halle op 7 september 2009. De Raad van bestuur, Bijlage: Staat van activa en passiva per 31/07/2009. Piet Colruyt), bestuurder Verslag van de Raad van Bestuur van Etn. Fr. Colruyt NV aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de aandeelhouders van 16 oktober 2009 inzake doelwijziging De Raad van Bestuur verklaart te zijn samengekomen

Nadere informatie

Bridgeboetiek vzw. Balans en Jaarrekening. Seizoen 2009-2010

Bridgeboetiek vzw. Balans en Jaarrekening. Seizoen 2009-2010 Bridgeboetiek vzw Balans en Jaarrekening Seizoen 2009-2010 1 juli 2009 tot 30 juni 2010 Actief passief resultatenbalans Pagina 1/5 Datum lijst 14/10/2010 BRUTO Afschrijvingen en waardeverm. NETTO ACTIEF

Nadere informatie

Nota. Jaarrekening 2014 Balans en resultatenrekening per 31/12/2014

Nota. Jaarrekening 2014 Balans en resultatenrekening per 31/12/2014 Nota RBR auteur a 66 55 dossier 20150331_financieelverslag bestand 31 maart 2015 Datu m Jaarrekening 2014 Balans en resultatenrekening per 31/12/2014 1 Situering Door de invoering van de programmawet van

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 30/07/2014 BE 0462.364.455 9 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 14379.00482 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Dokter Geert De Brabandere Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 26/08/2014 BE 0832.375.509 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 14488.00391 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Verhaert Dave Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres:

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 26/04/2016 BE 0537.603.791 9 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 16106.00378 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: M&A Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres: Steenwinkelstraat

Nadere informatie

Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel

Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel Cf. KB van 19 december 2003 & KB van 18 december 2012 1 1. EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO S EN KOSTEN EN SCHULDEN OP MEER DAN ÉÉN JAAR 10 Fondsen

Nadere informatie

40 1 NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1

40 1 NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1 40 1 NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1 EUR JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN IDENTIFICATIEGEGEVENS NAAM:... SARO... Rechtsvorm:...

Nadere informatie

De roerende voorheffing op dividenden werd reeds opgetrokken van 15 % naar 25%.

De roerende voorheffing op dividenden werd reeds opgetrokken van 15 % naar 25%. De roerende voorheffing op dividenden werd reeds opgetrokken van 15 % naar 25%. Vanaf 1 juli 2013 is nu ook de nieuwe wet inzake verhoging van roerende voorheffing op liquidatieboni van toepassing. Concreet

Nadere informatie

Interne jaarrekening - Beknopt verslag (Vennootschap)

Interne jaarrekening - Beknopt verslag (Vennootschap) vrijdag 3 april 2015 09:20 Bedrijf: 1 - VIA VENETO VZW Pagina 1 van 6 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 1.081,00 1.067,87 Oprichtingskosten 20 Immateriële vaste activa (toelichting 5.1.1)

Nadere informatie

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN 40 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. 0405.110.404 Blz. E. D. VOL 1 JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN IDENTIFICATIEGEGEVENS NAAM: West-Vlaams

Nadere informatie

Deel 2: Financiële jaarrekening

Deel 2: Financiële jaarrekening Deel 2: Financiële jaarrekening Nr. 0407.201.941 VOL-VZW 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingskosten..... Immateriële vaste activa. Materiële vaste activa... Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

jaarlijkse groei 15% 12% 10% 10% jaarlijkse groei 20% 15% 12% 12% jaarlijkse groei 20% 15% Percentage van de omzet 45% 45% 45% 45% 45%

jaarlijkse groei 15% 12% 10% 10% jaarlijkse groei 20% 15% 12% 12% jaarlijkse groei 20% 15% Percentage van de omzet 45% 45% 45% 45% 45% FINANCIEEL PLAN opstart 1. PROGNOSE RESULTATENREKENING Cijfers in euro Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3 Jaar 4 Jaar 5 BEDRIJFSOPBRENGSTEN 291.500 327.530 448.381 493.094 542.276 Omzet 290.000 326.000 446.820 491.502

Nadere informatie

Nr. 0462.312.589. LIJST VAN DE BESTUURDERS, ZAAKVOERDERS EN COMMISSARISSEN (vervolg van de vorige bladzijde)

Nr. 0462.312.589. LIJST VAN DE BESTUURDERS, ZAAKVOERDERS EN COMMISSARISSEN (vervolg van de vorige bladzijde) 20 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. 0462.312.589 Blz. E. D. VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO NAAM: KAURI Rechtsvorm: VZW Adres: de Fiennestraat Nr.: 77 Postnummer: 1070 Gemeente: Brussel 7 Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Born in Africa Vereniging zonder winstoogmerk Adres: ROBERT DALECHAMPLAAN Nr: 7 Bus: Postnummer: 1200 Gemeente: Sint-Lambrechts-Woluwe Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet!

Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet! Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet! Vanaf 1 januari 2018 kan elke belastingplichtige een dividenduitkering van 640 vrijstellen van belastingen. Wat zijn de spelregels:

Nadere informatie

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18.

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18. bij oprichting Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal Kapitaal volgens oprichtingsstatuten Minimum inbreng in speciën jaar 1 18.550,00

Nadere informatie

De Fairness Tax: nieuwe minimumbelasting voor grote vennootschappen?

De Fairness Tax: nieuwe minimumbelasting voor grote vennootschappen? De Fairness Tax: nieuwe minimumbelasting voor grote vennootschappen? Op 30 juli 2013 werd de wet houdende diverse bepalingen omtrent de nieuwe fiscale maatregelen in het kader van de begrotingscontrole

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: FONDS VOOR SCHEEPSJONGENS ANDERE Adres: Vrijhavenstraat Nr: 5 Bus: Postnummer: 8400 Gemeente: Oostende Land: België Rechtspersonenregister (RPR) - Rechtbank van Koophandel

Nadere informatie

Globale oefening op vennootschapsbelasting AJ 2009

Globale oefening op vennootschapsbelasting AJ 2009 Globale oefening op vennootschapsbelasting AJ 2009 NV KIKKERHOF BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA Toel. Codes Boekjaar Vorig boekjaar VASTE ACTIVA 20/28 478 145,00 314 750,00 Materiële vaste activa 5.1.2

Nadere informatie

ENKELE MOGELIJKHEDEN OM NOG TE GENIETEN VAN VERLAAGDE ROERENDE VOORHEFFING

ENKELE MOGELIJKHEDEN OM NOG TE GENIETEN VAN VERLAAGDE ROERENDE VOORHEFFING Editie 19 september 2013. ENKELE MOGELIJKHEDEN OM NOG TE GENIETEN VAN VERLAAGDE ROERENDE VOORHEFFING Inleiding Dividenden worden sinds 01.01.2012 uitgekeerd aan 25% roerende voorheffing. Ook het tarief

Nadere informatie

E TE XCO HAL FJA AR R E SU LTATE N 2016

E TE XCO HAL FJA AR R E SU LTATE N 2016 E TE XCO HAL FJA AR R E SU LTATE N 2016 BALANS VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingkosten 20 I Immateriële vaste activa 21 Materiële vaste activa A. Terreinen en gebouwen B. Installaties, machines en

Nadere informatie

Circulaire NBB_2013_XX - Bijlage 1

Circulaire NBB_2013_XX - Bijlage 1 Prudentieel beleid en financiële stabiliteit de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 38 12 Fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire NBB_2013_XX

Nadere informatie

11. Cijfervoorbeelden

11. Cijfervoorbeelden 11. Cijfervoorbeelden "-,.. Overdracht van losse bestanddelen aan een vennootschap Voorbeeld 1 - Tijdens de beroepswerkzaamheid Een natuurlijk persoon verkoopt volgende bestanddelen aan een vennootschap:

Nadere informatie

Ciropack Holding B.V. gevestigd te Heiloo. Publicatiestukken Inschrijvingsnummer Kamer van Koophandel

Ciropack Holding B.V. gevestigd te Heiloo. Publicatiestukken Inschrijvingsnummer Kamer van Koophandel Ciropack Holding B.V. gevestigd te Heiloo Publicatiestukken 2015 Inschrijvingsnummer Kamer van Koophandel 37119367 Enkelvoudige balans per 31 december 2015 (na voorstel resultaatverdeling) 31 december

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Vlaamse Ombudsdienst Instellingen opgericht bij decreet Adres: Leuvenseweg 86 Nr: 86 Bus: Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister (RPR)

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen)

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) 201 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. 0822.880.197 Blz. E. D. VKT-VZW 1.1 JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) NAAM: Ecofest Rechtsvorm: VZW Adres: Ferdinand Coosemansstraat Nr.: 145 Postnummer: 2600 Gemeente:

Nadere informatie

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2016

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2016 Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Algemeen... 2 2. Jaarrekening (x 1.000)... 3 2.1 Balans per 31 12 2016 (voor winstbestemming)... 3 2.2 Winst en verliesrekening

Nadere informatie

1 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. ACTIVA 51/ Toel. Codes. Boekjaar. Vorig boekjaar VASTE ACTIVA

1 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. ACTIVA 51/ Toel. Codes. Boekjaar. Vorig boekjaar VASTE ACTIVA Nr. 048.896.677 VOL 2. BALANS NA WINSTVERDELING Toel. ACTIVA VASTE ACTIVA... 2028 Oprichtingskosten... 5. 20 Immateriële vaste activa....... 5.2 2 Materiële vaste activa... 5.3 22/27 Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Bridgeboetiek VZW

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Bridgeboetiek VZW Jaarrapport Onderneming Bridgeboetiek VZW 0445.163.781 Rapporteringsperiode 1 JANUARI 2016-31 DECEMBER 2016 Inhoudstafel Balans 2 Resultatenrekening 5 Resultaatverwerking 7 afschrijvingstabel 2016 9 Toelichtingen

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 19/12/2012 BE 0897.467.556 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 12667.00591 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: HORECA FOOT BVBA Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen)

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) 20 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. 0479.409.731 Blz. E. D. VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) NAAM: TRAVIATA Rechtsvorm: NV Adres: EMIEL MOMMAERTSLAAN Nr.: 18, bus A Postnummer: 1831 Gemeente:

Nadere informatie

VASTGOED EN VENNOOTSCHAP AANKOOP VAN VASTGOED DOOR DE VENNOOTSCHAP

VASTGOED EN VENNOOTSCHAP AANKOOP VAN VASTGOED DOOR DE VENNOOTSCHAP VASTGOED EN VENNOOTSCHAP AANKOOP VAN VASTGOED DOOR DE VENNOOTSCHAP Iven De Hoon VASTGOED EN VENNOOTSCHAP 2 INLEIDING 2 DE AANKOOP DOOR DE VENNOOTSCHAP 3 VOOR- EN NADELEN VAN EEN ONROEREND GOED IN EEN VENNOOTSCHAP

Nadere informatie

Pagina 1/5 Expert/M Plus V: Datum lijst 27/03/2017 Datum afdruk 27/03/ :11:32. Actief passief resultatenbalans

Pagina 1/5 Expert/M Plus V: Datum lijst 27/03/2017 Datum afdruk 27/03/ :11:32. Actief passief resultatenbalans Pagina 1/5 BRUTO Afschrijvingen en waardeverm. NETTO ACTIEF Vaste activa 24 686,04-17 242,97 7 443,07 Oprichtingskosten Immateriële vaste activa Materiële vaste activa 24 686,04-17 242,97 7 443,07 Terreinen

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2013/14 De boekhoudkundige verwerking van de uitgestelde belastingen bij gerealiseerde meerwaarden waarvoor de uitgestelde belastingregeling geldt en bij

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2019/XX- Boekhoudkundige verwerking van gedeeltelijk belastbare kapitaalverminderingen (art. 18 WIB 92) Ontwerpadvies van 3 juli 2019 I. Inleiding 1. Tot

Nadere informatie

JAARLIJKS FINANCIEEL VERSLAG 2013 FLUXYS BELGIUM

JAARLIJKS FINANCIEEL VERSLAG 2013 FLUXYS BELGIUM JAARLIJKS FINANCIEEL VERSLAG 2013 FLUXYS BELGIUM STATUTAIRE JAARREKENING VAN FLUXYS BELGIUM NV VOLGENS DE BELGISCHE NORMEN 04 I. Balans... 255 II. Resultatenrekening... 256 III. Resultaatverwerking...

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Garantiefonds voor Huisvesting Vlaamse Openbare Instelling type A Adres: Koloniënstraat Nr: 40 Bus: Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

INBRENG IN NATURA OPDRACHT

INBRENG IN NATURA OPDRACHT Op te vragen gegevens bij inbreng in natura - Blz 1 INBRENG IN NATURA OPDRACHT De bedoeling van deze opdracht bestaat erin de beschrijving van de inbreng in natura, de methoden van waardering, zoals die

Nadere informatie

Derde Bewerking : Aftrek van vrijgestelde verdragswinsten Aftrek van niet-belastbare bestanddelen

Derde Bewerking : Aftrek van vrijgestelde verdragswinsten Aftrek van niet-belastbare bestanddelen Derde Bewerking : Aftrek van vrijgestelde verdragswinsten Aftrek van niet-belastbare bestanddelen Yves Verdingh Juni 2018 Aftrek van verdragswinsten en vrijgestelde bestanddelen 03/10/2018 1 Derde bewerking

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Eigen Vermogen Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek Eigen Vermogen Adres: Kliniekstraat Nr: 25 Bus: Postnummer: 1070 Gemeente: Anderlecht Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 201 03/07/2014 BE 0419.261.219 14 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 14277.00479 VKT-vzw 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Vlaamse Tafeltennisliga Vereniging zonder winstoogmerk Adres: Brogniezstraat

Nadere informatie

PUBLICATIEBALANS WOONFRONT - WALDORPSTRAAT DEN HAAG BV DE RING 10 NL-5261 LM VUGHT. per 15 december 2017

PUBLICATIEBALANS WOONFRONT - WALDORPSTRAAT DEN HAAG BV DE RING 10 NL-5261 LM VUGHT. per 15 december 2017 PUBLICATIEBALANS WOONFRONT - WALDORPSTRAAT DEN HAAG BV DE RING 10 NL-5261 LM VUGHT per 15 december 2017 Opmerking: De vennootschap is per 15 december 2017 verdwenen als gevolg van een fusie met Xior Student

Nadere informatie

WOUDE BV LINDTSEDIJK 22 NL-3336 LE ZWIJNDRECHT

WOUDE BV LINDTSEDIJK 22 NL-3336 LE ZWIJNDRECHT PUBLICATIEBALANS LINDTSEDIJK 22 NL-3336 LE ZWIJNDRECHT per 15 december 2017 Opmerking: De vennootschap is per 15 december 2017 verdwenen als gevolg van een fusie met Xior Student Housing nv, te Antwerpen

Nadere informatie

Inschrijvingsnummer Kamer van Koophandel

Inschrijvingsnummer Kamer van Koophandel CiRoPack Holding B.V. gevestigd te Heiloo Publicatiestukken 2014 Inschrijvingsnummer Kamer van Koophandel 37119367 Inhoudsopgave Pagina Enkelvoudige publicatiestukken Enkelvoudige balans per 31 december

Nadere informatie

1. Eigen vermogen, voorzieningen voor risico's en kosten en schulden op meer dan één jaar

1. Eigen vermogen, voorzieningen voor risico's en kosten en schulden op meer dan één jaar 1 1. Eigen vermogen, voorzieningen voor risico's en kosten en schulden op meer dan één jaar 10. Kapitaal 100 Geplaatst kapitaal 101 Niet-opgevraagd kapitaal (-) 11. Uitgiftepremies 12. Herwaarderingsmeerwaarden

Nadere informatie

2. Voordelen van een doktersvennootschap

2. Voordelen van een doktersvennootschap 2. Voordelen van een doktersvennootschap 2.1 Samenwerken Een belangrijke reden om te starten met een vennootschap is de samenwerkingsfactor. De vennoten kunnen elkaar bijstaan in raad en daad. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Verkorte Jaarrekening (Nederlands)

Verkorte Jaarrekening (Nederlands) 9 Interwaas Verkorte Jaarrekening Nederlands) Datum Uur 7/4/211 16:28:4 Periodes huidig boekjaar Van tot HER AFS 1/1/21 31/12/21 Periodes vorig boekjaar Van HER tot AFS 1/1/29 31/12/29 V Afdruk vorig boekjaar

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 28/12/2015 BE 0880.365.367 9 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15707.00413 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: LIBERO Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres: Aalterveld

Nadere informatie

PUBLICATIEBALANS WOONFRONT - ANTONIA VEERSTRAAT DELFT BV DE RING 10 NL-5261 LM VUGHT. per 15 december 2017

PUBLICATIEBALANS WOONFRONT - ANTONIA VEERSTRAAT DELFT BV DE RING 10 NL-5261 LM VUGHT. per 15 december 2017 PUBLICATIEBALANS WOONFRONT - ANTONIA VEERSTRAAT DELFT BV DE RING 10 NL-5261 LM VUGHT per 15 december 2017 Opmerking: De vennootschap is per 15 december 2017 verdwenen als gevolg van een fusie met Xior

Nadere informatie

Boekhouding. boekhouding 1

Boekhouding. boekhouding 1 Boekhouding boekhouding 1 Welke boekhouding? Natuurlijke personen - werknemers kunstenaars - zelfstandigen Feitelijke vereniging Handelsvennootschappen VZW s boekhouding 2 Werknemer kunstenaar Geen boekhoudverplichting

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE BALANS EN DE RESULTATENREKENING

TOELICHTING BIJ DE BALANS EN DE RESULTATENREKENING RESULTAATVERWERKING (in duizenden EUR) Boekjaar Vorig A. Te bestemmen winstsaldo 8.211 12.282 Te verwerken verliessaldo (-) 1. Te bestemmen winst van het -3.578 9.842 Te verwerken verlies van het (-) 2.

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen)

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) 201 1 EUR NAT Datum neerlegging Nr 0811575046 Blz E D VKT-VZW 11 JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) NAAM: Orange House partnership Rechtsvorm: VZW Adres: Kampendaal Nr: 83 Postnummer: 1653 Gemeente: Dworp

Nadere informatie

QUASI-INBRENG OPDRACHT

QUASI-INBRENG OPDRACHT Op te vragen gegevens bij quasi-inbreng - Blz 1 QUASI-INBRENG OPDRACHT De bedoeling van deze opdracht bestaat erin de beschrijving van de vermogensbestanddelen die de vennootschap overweegt te verkrijgen,

Nadere informatie

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN 70 31/08/2018 BE 0634.985.358 9 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 18590.00084 MIC 1 JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN IDENTIFICATIEGEGEVENS

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING Nr 1 0454423323 VOL-VZW 21 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20128 47390603 42179615 Oprichtingskosten 20 Irnrnateriele vaste activa 21 11 143122 1 1228793 Materiele vaste activa Terreinen en

Nadere informatie

BE (in euros)

BE (in euros) VKT2. 1. BALANS NA WINSTVERDELING A C T I V A VASTE ACTIVA 2/28 8.634.1 7.174.249 I. Oprichtingskosten 2 II. Immateriële vaste activa toel. I, A) 21 III. Materiële vaste activa toel. I, B) 22/27 8.631.91

Nadere informatie

Voorwaarde voor het berekenen van de ratio De noemer moet positief zijn 70/74 > 0 70/74 > 0

Voorwaarde voor het berekenen van de ratio De noemer moet positief zijn 70/74 > 0 70/74 > 0 5.3.6 Definitie van de ratio's voor verenigingen en stichtingen Codes die voorkomen in het A. EXPLOITATIE 1. BRUTOMARGE OP BEDRIJFSOPBRENGSTEN (%) De noemer moet positief zijn 70/74 > 0 70/74 > 0 Bedrijfswinst

Nadere informatie