VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/2"

Transcriptie

1 VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/2 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN Uit de resultatenrekening van een KMO-onderneming blijkt op twee opeenvolgende jaren een verlies, rekening gehouden dat geen jaarverslag dient opgesteld te worden. Welke formaliteiten dienen vervuld te worden? / 6 punten Wanneer een vennootschap op het actief van haar balans: - oprichtingskosten en kosten voor onderzoek en ontwikkeling vermeldt. 1) Welke regels moet de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering in acht nemen bij het uitkeren van de dividenden? Praktisch voorbeeld van 1) Activa Passiva Oprichtingskosten 100 Kapitaal 50 Voorraden 500 Wettelijke reserve 5 Vorderingen 500 Beschikbare 35 reserves Beschikbaar 100 Overgedragen winst 10 (na toewijzing) Schulden op meer 500 dan een jaar Schulden op ten 600 hoogste een jaar ) Welke is de maximale uitkering die kan worden verricht? / 4 punten De waarderingsregels worden conform artikel 15 van het K.B. van 8 oktober 1976 vastgelegd door het beheersorgaan van de onderneming en geacteerd in het inventarisboek en worden samengevat in de toelichting. Geef twee situaties/voorbeelden waarbij de ondernemingen van bepaalde waarderingsregels afwijken of de waarderingsregels wijzigen? Aan welke verplichtingen moet worden voldaan bij afwijkingen of bij wijzigingen van de waarderingsregels?

2 2 VENNOOTSCHAPSRECHT 20 PUNTEN / 7,5 punten Een bestuurder van een patrimoniumvennootschap (N.V.) koopt een woning welke eigendom is van de patrimoniumvennootschap. Welke procedure dient gevolgd te worden? / 7,5 punten Een naamloze vennootschap wil een bijkomende handelsactiviteit uitoefenen, hiervoor dient zij haar doel te wijzigen. Welke formaliteiten dient de vennootschap te vervullen? De oprichter van een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid wil een stuk grond, ter waarde van ,00 EUR verkopen aan zijn vennootschap op 1 december De vennootschap werd opgericht op 9 december 2005 het eerste boekjaar eindigt op 30 september Het geplaatst kapitaal bedraagt ,00 EUR. Beschrijf de procedure. PERSONENBELASTING 20 PUNTEN / 6 punten Tegen welke aanslagvoet zijn de volgende inkomsten belastbaar (aanslagjaar 2007): NB: voor de inkomsten die afzonderlijk worden belast, moet het vakje worden aangekruist dat betrekking heeft op de afzonderlijk aanslag die op de desbetreffende soort inkomsten van toepassing is, zonder rekening te houden met het feit dat de samenvoeging van toepassing is indien dit voor de belastingplichtige voordeliger is noch met mogelijke speculatie; de aanvullende gemeentebelasting moet niet in aanmerking worden genomen. / 7 punten Een belastingplichtige stelt u de volgende vraag: hij is bezoldigd zaakvoerder van een vennootschap die sinds twee jaar met aanzienlijke verliezen wordt geconfronteerd en hij wenst de vennootschap financieel bij te staan om haar in staat te stellen het hoofd te bieden aan haar financiële problemen. Hij is voornemens om aan de vennootschap een bedrag van te storten om haar in staat te stellen het grootste deel van haar verliezen aan te zuiveren. Hij is niet van plan om van de vennootschap de terugbetaling van dit bedrag te eisen.

3 a) Kan een gedeelte van deze financiële tussenkomst aftrekbaar zijn ten name van de zaakvoerder? Zo ja, hetwelk? Welke zijn de grenzen die in acht moeten worden genomen voor het bedrag van de storting en/of voor de eventuele aftrek als beroepskosten? b) Kan de zaakvoerder een lening aangaan om de vennootschap bij te staan of is hij verplicht gebruik te maken van zijn eigen vermogen? Welke zijn de gevolgen op het stuk van de beroepskosten ten name van de zaakvoerder, als de bedrijfsleider een lening aangaat? 3 / 7 punten Een handelaar van 58 jaar wenst in 2006 met pensioen te gaan en verkoopt zijn handelsfonds aan een jonge handelaar (NB: geen verwantschap tussen de overlater en de overnemer). Bereken het bedrag van de verschillende stopzettingsmeerwaarden op basis van de hierna verstrekte gegevens (zie de afschrijvingstabel in bijlage) en geef de aanslagvoet van de verschillende bestanddelen. Uiteenzetting van de in de verkoopovereenkomst vermelde prijs: Verkoopprijs van de inrichtingen en van de machines = ,00 EUR Verkoopprijs van het handelshuis (gelijkvloers met winkel) = ,00 EUR Verkoopprijs van het meubilair en het kantoormateriaal = 5.000,00 EUR Verkoopprijs van de bestelwagen = ,00 EUR Verkoopprijs van de cliënteel = ,00 EUR Tijdens de laatste jaren verwezenlijkte winst: ,00 EUR ,00 EUR ,00 EUR ,00 EUR ,00 EUR De overlater heeft geen verkoopkosten gedragen. VENNOOTSCHAPSBELASTING 20 PUNTEN / 8 punten Gegevens : Financiële vaste activa van de vennootschap XYZ Detail per : - aandelen SA ABC : boekwaarde : ,00 EUR - aandelen NV DEF : boekwaarde : ,00 EUR - aandelen NV GHI : boekwaarde : ,00 EUR 1. Ga na voor elk van bovenstaande participaties die de vennootschap XYZ aanhoudt en doe de nodige berekeningen voor vennootschap XYZ of zij voor deze portefeuille kan genieten van (een) fiscale gunstregeling(en), die in de aangifte moet(en) worden weergegeven.

4 Bijkomende gegevens worden hieronder verstrekt m.b.t. deze aandelen. U mag er ook vanuit gaan dat alle fiscale voorwaarden om aanspraak te maken op deze aftrek(ken) zijn vervuld, tenzij anders vermeld. a) SA ABC (Zwitserse vennootschap onderworpen aan belasting gelijkaardig aan Ven.B.) b) NV DEF 1996: aankoop van aandelen voor ,00 EUR 1997: waardevermindering van 2 500,00 EUR 2006: verkoop van aandelen voor ,00 EUR Betreft 100 aandelen (het kapitaal van de NV DEF wordt vertegenwoordigd door aandelen zonder nominale waarde) Op wordt een brutodividend van 5,00 EUR per aandeel toegekend voor inhouding van 1,25 EUR RV. c) NV GHI 1995: aankoop van 950 aandelen met aanschaffingswaarde ,00 EUR (op een totaal van die een kapitaal vertegenwoordigen van ,00 EUR). Er werd op een dividend van ,25 EUR uitbetaald zonder inhouding van roerende voorheffing (toepassing moeder-dochterrichtlijn). 2. Verandert er iets aan je oplossing indien de vennootschap XYZ op voor 150 bijkomende aandelen van NV DEF aankoopt? 4 / 6 punten Gegeven: Kan NV XYZ genieten van de verminderde tarieven van de Ven. B. voor aanslagjaar 2007 op basis van ondervermelde gegevens, wetende dat haar belastbaar resultaat ,00 bedraagt en dat haar aandelen voor 70% in handen zijn van natuurlijke personen? Als de NV is uitgesloten van de verminderde tarieven, bepaal dan op basis van welke criteria. De Belgische NV XYZ behaalde in het boekjaar 2006 (balans op 31-12) een winst van ,00 EUR. De overgedragen winst van het vorige jaar bedroeg 3 000,00 EUR. De resultaatverwerking gebeurde als volgt: Toevoeging aan de beschikbare reserves: Uitkering dividenden: Over te dragen winst: ,00 EUR ,00 EUR 1 100,00 EUR Het maatschappelijke kapitaal op zag er zo uit: 1996 inbreng in natura: ,00 EUR 1996 inbreng in geld: ,00 EUR 1998 omzetting schuld van een leverancier ,00 EUR (= inbreng in natura) 2004 inlijving van belaste reserves ,00 EUR ,00 EUR

5 5 In de resultatenrekening vinden we volgende elementen terug: Rek. 61: 1 000,00 EUR: giften aan de Koning Boudewijnstichting 500,00 EUR: giften aan de plaatselijke scoutsvereniging ,00 EUR: huur van een magazijn waarvan bestuurder Jos Desmet eigenaar is (persoonlijke eigendom); het KI bedraagt EUR en de NV huurt het gebouw sinds (het gerevaloriseerde KI voor AJ 2007 = KI x 3,59). De bestuurder is al 15 jaar gehuwd onder het wettelijk stelsel ,00 EUR: huurwaarborg betaald voor het vermelde magazijn 7 000,00 EUR: brandstofkosten van personenwagens ,00 EUR: andere kosten van personenwagens Rek. 62: ,00 EUR: bezoldiging bestuurder Omer Apers ,00 EUR: bezoldiging bestuurder Jos Desmet ,00 EUR: bezoldiging bestuurder Jef Haes ,00 EUR: bezoldiging bestuurder Staf Bogaerts 700,00 EUR: kosten van 20 reischeques van 35,00 EUR uitgereikt aan het personeel bij Nieuwjaar (1 cheque per jaar). Rek. 63: 6 600,00 EUR: afschrijving van een personenwagen (20%) Rek. 65: 1 400,00 EUR: intrest op een rentegevend voorschot toegestaan door Marcel De Baere, de schoonvader van bestuurder Jef Haes; het voorschot van ,00 EUR werd toegestaan op 01/10/2004 en bleef sindsdien ongewijzigd. De marktrente op 01/10/2004 voor een soortgelijke lening bedroeg 5%. Rek. 67: 2 700,00 EUR: betaalde voorafbetalingen 845,00 EUR: geraamde teruggave van belastingen / 6 punten Gegeven: Zie hier de toestand van de boekhoudkundige reserves van een aan de BTW onderworpen vennootschap die haar boekhouding per kalenderjaar voert. Toestand van de tabel 328 R op : Wettelijke reserve: ,00 EUR Beschikbare reserves: ,00 EUR Overgedragen verlies: ,00 EUR Totaal: ,00 EUR Zie hier de verrichtingen die gerealiseerd zijn tijdens het boekjaar 2006, zoals blijkt uit de boekhouding: De vennootschap verkreeg een ontheffing van vennootschapsbelasting t.b.v ,00 EUR, geboekt op het credit van de resultatenrekening. Deze belasting werd voor het belastbaar tijdperk 2005 onder de verworpen uitgaven opgenomen. Het totaal van de onder de verworpen uitgaven opgenomen niet-aftrekbare belastingen bedraagt voor het belastbaar tijdperk ,00 EUR. (zonder rekening te houden met deze ontheffing).

6 Op 31 december realiseert de vennootschap een winst van het boekjaar van ,00 EUR. Naar aanleiding van de resultaatverwerking wordt het overgedragen verlies van ,00 EUR aangezuiverd door een vermindering van het gestort kapitaal met ,00 EUR en door een onttrekking van de reserves voor ,00 EUR. Het saldo wordt toegewezen aan de beschikbare reserves voor ,00 EUR en overgedragen voor 1.225,00 EUR. Gevraagd: Bepaal m.b.t. de aangifte in de vennootschapsbelasting voor het aanslagjaar 2007 de toestand van de reserves, alsmede het resultaat na de 1ste bewerking. In bijlage vindt u een modelaangifte deel Vak I/A en de resultaatverwerking voor het boekjaar U vult de juiste cijfers in in deze modelaangifte Vak I/A en voorzie desgewenst ter verantwoording van de ingevulde cijfers op de volgende bladzijde de nodige commentaar. BIJLAGE OEFENING 3 Bestemming van het resultaat RESULTAATVERWERKING 6 A. TE BESTEMMEN WINSTSALDO 1. Te best. winst (verlies) van het boekjaar 2. Overgedr. winst (verlies) van het vorige boekj. (rekening 790 of 690 ) B. ONTTREKKING AAN HET EIGEN VERMOGEN 1. Aan het kapitaal en aan de uitgiftepremies (rekening 791) 2. Aan de reserves (rekening 792) C. TOEVOEGING AAN HET EIGEN VERMOGEN , , , , , ,00 1. Aan het kapitaal en aan de uitgiftepremies (rekening 691) 2. Aan de wettelijke reserves (rekening 6920) 3. Aan de andere reserves (rekening 6921) ,00 D. OVER TE DRAGEN RESULTAAT 1. Over te dragen winst (rekening 693) 2. Over te dragen verlies (rekening 793) E. TUSSENKOMST VAN DE VENNOTEN IN HET VERLIES (rekening 794) F. UIT TE KEREN WINST 1. Vergoeding van het kapitaal (rekening 694) 2. Bestuurders of zaakvoerders (rekening 695) 3. Andere rechthebbende (rekening 696) ,

7 7 BELASTING OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE 15 PUNTEN / 6 punten De Belgische NV X zal voor de prijs van EUR een gedeelte van de activiteiten overnemen van de Belgische onderneming BVBA Z. X heeft momenteel als activiteit uitsluitend de verhuur van ruimte voor de opslag van goederen. X wenst haar activiteiten uit te breiden en ook logistieke diensten te verlenen aan haar klanten. Om dit te kunnen verwezenlijken zal ze van Z de transportafdeling overnemen. Z heeft als activiteit internationaal transport over de weg en Z heeft eveneens een expeditiekantoor dat voor klanten instaat voor de administratieve en douaneformaliteiten bij invoer en uitvoer. Deze laatste activiteit blijft behouden bij Z. Z is eigenaar van een onroerend goed dat bestaat uit kantoren en een parking. Na afstoting van de transportafdeling zal Z in het onroerend goed nog altijd haar overblijvende activiteit als expeditiekantoor blijven uitoefenen. Hiervoor heeft zij een 10-tal bedienden die in dienst zullen blijven van Z. De overdracht van de transportactiviteit van Z aan X bevat enkel het volgende: 4 vrachtwagens, 7 personeelsleden - vrachtwagenbestuurders, het nog lopende leasecontract m.b.t. de vrachtwagens, de klantenportefeuille uitsluitend m.b.t. de vervoersactiviteit. Is deze overdracht aan BTW onderworpen? Motiveer KORT uw antwoord. Moet voor deze overdracht een document worden opgemaakt? Een BVBA is een tussenpersoon die bemiddelt bij de verhuur van kantoren en bij het afsluiten van verzekeringscontracten m.b.t. verhuurde kantoren. Is de BVBA een volledige BTW-belastingplichtige? Verklaar KORT uw antwoord. Op welke manier kan de BVBA haar recht op aftrek uitoefenen. U hoeft NIET te motiveren. / 4 punten Een onderneming heeft een reeds lang openstaande dubieuze vordering op een klant. Het gaat om een niet betaalde factuur voor de levering van goederen. Bij raadpleging van het Staatsblad blijkt dat deze klant in staat van faillissement werd gesteld. De onderneming zal dan ook een schuldvordering indienen bij de curator van het faillissement. Kan de onderneming de BTW op de verloren vordering recupereren? Vanaf welk ogenblik kan dit? Op welke manier?

8 8 BEGINSELEN VAN REGISTRATIE- EN SUCCESSIERECHTEN 10 PUNTEN / 3 punten Een natuurlijke persoon wenst een huis te kopen in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest (aankoopprijs = ). a) Wat is het basisbedrag van de vermindering van de registratierechten waarop hij aanspraak heeft? b) Noem twee voorwaarden op waaraan deze natuurlijke persoon moet voldoen om voor deze maatregel in aanmerking te komen? / 3 punten Een oom wenst zijn nicht een effectenrekening te schenken ( in volle eigendom). Welke zijn de tarieven van de schenkingsrechten die zullen worden toegepast: - in het Brusselse Gewest - in het Waalse Gewest - in het Vlaamse Gewest / 4 punten Som vier gegevens (behoudens de uiteenzetting van het actief en passief) ) op die in de aangifte van nalatenschap verplicht moeten worden vermeld: BEGINSELEN VAN EUROPEES EN INTERNATIONAAL FISCAAL RECHT 10 PUNTEN Een Belgische vennootschap heeft voor de commercialisatie van één van haar producten een octrooilicentie verleend aan een buitenlandse onafhankelijke vennootschap. Op de royalties, voor een totaal bedrag van 100 EUR bruto, die zij betaalt aan de Belgische onderneming houdt de buitenlandse onderneming een bronheffing in van 5%. a) Hoe heet in België het systeem om dubbele belasting op grensoverschrijdende roerende inkomsten andere dan dividenden te milderen? b) Bereken de Belgische vennootschapsbelasting (vereenvoudigde berekening) die de Belgische onderneming (toepasselijk tarief in de vennootschapsbelasting is 33,99%) nog zal moeten betalen op de ontvangen royalties? Gelieve de verschillende stappen van uw berekening duidelijk te vermelden (afronden op twee cijfers na de komma).

9 9 Eén van uw cliënten, een kleine Belgische vennootschap die hoog geavanceerde industriële apparatuur verkoopt, heeft een belangrijk contract in de wacht gesleept voor de verkoop, de montage en de installatie (met opleiding van het personeel van de klant) van 10 machines aan een in Chili gevestigde vennootschap naar Chileens recht. De uitvoering van dat contract door de Belgische vennootschap in Chili zal ten minste 1 jaar in beslag nemen en 2 of 3 werknemers van de Belgische vennootschap zullen tijdens dat jaar tijdelijk in Chili gaan werken. De zaakvoerder van de Belgische vennootschap is van plan om er zijn naaste medewerker, bekleed met een blanco volmacht, naartoe te zenden om daar, in naam en voor rekening van de Belgische vennootschap, alle nodige beslissingen te nemen. Gelieve, op basis van de hiervoor vermelde feiten, volgende vragen te beantwoorden. a) Kan dit contract, op grond van de algemene beginselen ingeschreven in de door de OESO ontwikkelde modelovereenkomst tot het vermijden van dubbele belasting, op het gebied van de inkomstenbelastingen, in principe aanleiding geven tot de aanwezigheid van een vaste inrichting van de Belgische vennootschap in Chili: ja of neen? Verklaar uw antwoord kort (maximum 5 regels). b) Als de Belgische vennootschap in Chili over een vaste inrichting beschikt en daar belastingen betaalt, hoe zal België tewerk gaan om de dubbele belasting die op het stuk van de Belgische vennootschapsbelasting daaruit zou voortvloeien te vermijden of te verlichten? c) Wat adviseert u uw cliënt concreet om, op fiscaal gebied, in Chili zo snel mogelijk te doen? Noot: Tussen België en Chili is er geen overeenkomst tot het vermijden van dubbele belasting in werking. FISCALE PROCEDURE 15 PUNTEN Een Belgische onderneming A heeft een factuur met aanrekening van BTW m.b.t. een levering van goederen ontvangen van een Belgische leverancier B. De factuur die A heeft ontvangen van B, vermeldt niet het BTW-nummer van A. Bij controle bij B blijkt nu dat B de BTW op deze factuur nooit heeft gestort aan de schatkist. Kan A hiervoor aansprakelijk worden gesteld? Een vennootschap X naar Belgisch recht sluit haar jaarlijks boekjaar af op 31 december. De gedelegeerde bestuurder van deze vennootschap raadpleegt u in verband met een geschil op het gebied van de vennootschapsbelasting dat betrekking heeft op de op 31 december 2002 afgesloten jaarrekening. Na een controle die in mei/juni 2006 door de Federale Overheidsdienst Financiën werd verricht met betrekking tot het op 31 december 2003 afgesloten boekjaar, vestigde de fiscale administratie op 15 juli 2007 een aanvullende aanslag in de vennootschapsbelasting in verband met de inkomsten van 2002.

10 De administratie gaf op 15 juli 2006 kennis van de aanwijzingen inzake belastingontduiking ten aanzien van de vennootschap en stelde vervolgens, in november 2006, aanvullende onderzoekingen in om de geldigheid van die aanwijzingen na te gaan. In december 2006 wijzigde de administratie de belastingaangifte van vennootschap X in verband met de jaarrekening per 31 december Vennootschap X heeft binnen de gestelde termijn omstandig op de wijzigingen geantwoord en voerde daarbij aan dat de belastbare grondslagen onjuist waren. De administratie hield geen rekening met de opmerkingen van vennootschap X en vestigde, zonder verdere formaliteiten, de aanslag op grond van de door haar doorgevoerde wijzigingen. De gedelegeerde bestuurder van vennootschap X vraagt u of de fiscale administratie op 15 juli 2007 een aanvullende aanslag in de vennootschapsbelasting voor aanslagjaar 2003 mocht vestigen. Twee gegevens van de hiervoor vermelde feiten eisen uw aandacht op: gelieve deze vraag te beantwoorden en uw antwoord te verklaren door aan te geven op welke bepalingen van het Wetboek van de inkomstenbelastingen (WIB) u steunt (de tekst van de bewuste bepalingen niet overnemen). 10 De heer Y, een Belgisch rijksinwoner, die onderworpen is aan de personenbelasting (PB), is houder van een buitenlandse bankrekening. Die bankrekening dient om de kosten (elektriciteit, verwarming, water, enz.) te betalen in verband met een in hetzelfde land gelegen tweede verblijf. De heer Y heeft deze rekening nooit aangegeven in zijn aangiften in de PB. Nadat de administratie in kennis was gesteld van het bestaan van een tweede verblijf, ondervraagt ze de heer Y over het eventueel bestaan van een dienstenrekening betreffende zijn onroerende kosten. Uw cliënt, de heer Y, weigert te antwoorden. Wat raadt u hem aan: moet hij de vraag van de Belgische fiscale administratie beantwoorden? Verklaar uw antwoord door aan te geven op welke bepalingen van het WIB u steunt (de tekst van de bewuste bepalingen niet overnemen). JURIDISCHE EN BEROEPSNORMEN MET BETREKKING TOT DE ACCOUNTANCY, DE BELASTINGCONSULTANCY EN DE ANDERE WETTELIJKE OPDRACHTEN VAN DE ACCOUNTANT EN VAN DE BELASTINGCONSULENT 15 PUNTEN. / 4 punten Welke regels moet een externe accountant en/of belastingconsulent in acht nemen bij het overnemen van een dossier van een confrater?

11 11. / 6,5 punten Duid in onderstaande tabel aan welke stukken onder het retentierecht vallen. Antwoord Facturen Contracten Notulen Creditnota s Jaarverslagen Alle documenten die de continuïteit van de werkzaamheden moet garanderen (bv: afschrijvingstabellen) Ontwerpen van de jaarrekening Inventarisboek jaarrekeningen Alle boekhoudkundige dagboeken Ontwerpen van de fiscale aangiften Alle finale aangifte met bijlagen Historieken Wettelijke boeken JA NEE. / 4,5 punten Huiszoekingen: Waaruit bestaat de taak van een Raadslid van het Instituut in geval van bijstand bij een huiszoeking? Specifieer uw antwoord: Algemeen tegen confrater tegen cliënt

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/2

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/2 VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2007/2 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN Uit de resultatenrekening van een KMO-onderneming blijkt op twee opeenvolgende jaren een verlies, rekening gehouden

Nadere informatie

Bij de aankoop voor 125.000,00 EUR in 2003 van een onroerend goed heeft de vennootschap geboekt :

Bij de aankoop voor 125.000,00 EUR in 2003 van een onroerend goed heeft de vennootschap geboekt : Algemene herhalingsoefening NV BRUG Samenstelling en evolutie rekening kapitaal : De NV Brug werd in 1935 opgericht met een in geld gestort kapitaal van 25.000,00 EUR. In 1987 werd het kapitaal verhoogd

Nadere informatie

Globale oefening op vennootschapsbelasting AJ 2009

Globale oefening op vennootschapsbelasting AJ 2009 Globale oefening op vennootschapsbelasting AJ 2009 NV KIKKERHOF BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA Toel. Codes Boekjaar Vorig boekjaar VASTE ACTIVA 20/28 478 145,00 314 750,00 Materiële vaste activa 5.1.2

Nadere informatie

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8 Nr. 0862.492.920 VOL 3.1 JAARREKENING BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA OPRICHTINGSKOSTEN.. VASTE ACTIVA.. Immateriële vaste activa.. Materiële vaste activa.. Terreinen en gebouwen.. Installaties, machines

Nadere informatie

8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN

8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN 48 8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN 8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN CONSOLIDEREN Beheren DUIDELIJKHEID DE REKENINGEN VAN PARKING.BRUSSELS Het kapitaal van het Agentschap = 561.500 Het kapitaal van het Agentschap,

Nadere informatie

1. Samenstelling kapitaal Aantal aan- In geld geïncor- Uitgifte Totaal delen volstort poreerde reserves premies kapitaal

1. Samenstelling kapitaal Aantal aan- In geld geïncor- Uitgifte Totaal delen volstort poreerde reserves premies kapitaal Algemene herhalingsoefening NV BRUG : Oplossing van de oefening 1. Samenstelling kapitaal Aantal aan- In geld geïncor- Uitgifte Totaal delen volstort poreerde reserves premies kapitaal 1935 Oprichting

Nadere informatie

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 4: BESTEMMING VAN HET RESULTAAT Indeling: 1. Juridische aspecten 2. Boekhoudkundige verwerking 3. Gevolgen voor de financiële structuur van de onderneming Bestemming resultaat

Nadere informatie

VASTGOED EN VENNOOTSCHAP AANKOOP VAN VASTGOED DOOR DE VENNOOTSCHAP

VASTGOED EN VENNOOTSCHAP AANKOOP VAN VASTGOED DOOR DE VENNOOTSCHAP VASTGOED EN VENNOOTSCHAP AANKOOP VAN VASTGOED DOOR DE VENNOOTSCHAP Iven De Hoon VASTGOED EN VENNOOTSCHAP 2 INLEIDING 2 DE AANKOOP DOOR DE VENNOOTSCHAP 3 VOOR- EN NADELEN VAN EEN ONROEREND GOED IN EEN VENNOOTSCHAP

Nadere informatie

3 FISCALE ASPECTEN VAN HET VRUCHTGEBRUIK

3 FISCALE ASPECTEN VAN HET VRUCHTGEBRUIK 3 FISCALE ASPECTEN VAN HET VRUCHTGEBRUIK 3.1 Vruchtgebruik op vlak van vennootschapsbelasting 3.1.1 Afschrijven Een KMO heeft de keuze tussen 3 onderstaande methodes. De notariskosten en registratierechten

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. Reserves Overgedragen winst (verlies)

HOOFDSTUK 4. Reserves Overgedragen winst (verlies) HOOFSTUK 4 Reserves Overgedragen winst (verlies) Blz. 55 tot 108 BALANS per --/--/-- ATIVA PASSIVA I. KAPITAAL 10 A. Geplaatst kapitaal 100 B. Niet-Opgevraagd kapitaal (-) 101 II. UITGIFTEPREMIES 11 III.

Nadere informatie

BELASTBARE GERESERVEERDE WINST

BELASTBARE GERESERVEERDE WINST OPLOSSING BVBA BISCUIT BELASTBARE GERESERVEERDE WINST Toestand bij het begin Toestand op het einde v/h belastbare tijdperk v/h belastbare tijdperk Belastbare reserves in het kapitaal 25.000,00 25.000,00

Nadere informatie

Optimaal gebruik van de managementvennootschap Inhoud

Optimaal gebruik van de managementvennootschap Inhoud Optimaal gebruik van de managementvennootschap Inhoud 1. Vergelijking eenmanszaak en vennootschap... 2 1.1 Tarieven personenbelasting... 2 1.2 Tarieven vennootschapsbelasting... 2 1.3 Sociale bijdrage...

Nadere informatie

EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR

EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR naam :... M.A.R. Uittreksel uit de minimumindeling van het algemeen rekeningenstelsel KLASSE 1 : EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR 10 Kapitaal 100 Geplaatst

Nadere informatie

1. BALANS NA WINSTVERDELING. Codes 20/28 22/27 22 23 24 25 26 27 29/58 40/41 50/53 54/58

1. BALANS NA WINSTVERDELING. Codes 20/28 22/27 22 23 24 25 26 27 29/58 40/41 50/53 54/58 VKT2. 1. BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 3.591,29 I. Oprichtingskosten... 20 3.591,29 II. Immateriële vaste activa (toel. I,A)... 21 III. IV. Materiële vaste activa (toel. I,B)... A.

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 21/01/2015 BE 0449.054.471 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15019.00586 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: ERDA KOMADA Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres:

Nadere informatie

2. Wat is het fiscale voordeel?

2. Wat is het fiscale voordeel? 2. Wat is het fiscale voordeel? 2.1. verlaagd tarief behouden Bij twee van de voorwaarden om recht te hebben op het verlaagd tarief, is het kapitaal van belang. Het bedrag van het kapitaal kan van belang

Nadere informatie

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Bridgeboetiek VZW

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Bridgeboetiek VZW Jaarrapport Onderneming Bridgeboetiek VZW 0445.163.781 Rapporteringsperiode 1 JANUARI 2016-31 DECEMBER 2016 Inhoudstafel Balans 2 Resultatenrekening 5 Resultaatverwerking 7 afschrijvingstabel 2016 9 Toelichtingen

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 19.233.968,34 19.711.879,71 VLOTTENDE ACTIVA... 29/58 6.723.285,38 4.508.

BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 19.233.968,34 19.711.879,71 VLOTTENDE ACTIVA... 29/58 6.723.285,38 4.508. VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 19.233.968,34 19.711.879,71 Oprichtingskosten... 5.1 20...... Immateriële vaste activa... 5.2 21 2.089,48 3.556,27 Materiële vaste activa...

Nadere informatie

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ LRM Nr. BE 0452.138.972 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 326.978.093 317.434.940 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 159.589 8.214 Materiële vaste activa

Nadere informatie

BALANS EN RESULTATENREKENING (VOLLEDIG SCHEMA)

BALANS EN RESULTATENREKENING (VOLLEDIG SCHEMA) Bijlage 3. BALANS EN RESULTATENREKENING (VOLLEDIG SCHEMA) Nr. VOL 2.1 Balans na winstverdeling ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28...... Oprichtingskosten... 5.1 20...... Immateriële vaste activa... 5.2 21......

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING Nr. 0812.019.662 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... Toel. 20/28 60.411,22 55.375,35 Oprichtingskosten...... Immateriële vaste activa.... Materiële vaste activa... Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ Lijninvest Nr. BE 0889.551.267 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 5.201.558 5.046.931 Oprichtingskosten 5.1 20 4.162 Immateriële vaste activa 5.2 21 Materiële vaste activa 5.3 22/27

Nadere informatie

11. Cijfervoorbeelden

11. Cijfervoorbeelden 11. Cijfervoorbeelden "-,.. Overdracht van losse bestanddelen aan een vennootschap Voorbeeld 1 - Tijdens de beroepswerkzaamheid Een natuurlijk persoon verkoopt volgende bestanddelen aan een vennootschap:

Nadere informatie

Participatiemaatschappij Vlaanderen

Participatiemaatschappij Vlaanderen Participatiemaatschappij Vlaanderen Nr. BE 0455.777.660 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 341.917.124 257.063.221 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 411.617

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING BE 04.777.660 VOL2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingskosten Immateriële Materiële Terreinen en gebouwen Installaties, machines en uitrusting Meubilair en rollend materieel Leasing

Nadere informatie

Stopzettingsmeerwaarde daalt naar 10% vanaf 60 jaar en geldt ook voor voorraden en handelsvorderingen

Stopzettingsmeerwaarde daalt naar 10% vanaf 60 jaar en geldt ook voor voorraden en handelsvorderingen PB éénmanszaken Aanslagjaar 2019 Stopzettingsmeerwaarde Stopzettingsmeerwaarde daalt naar 10% vanaf 60 jaar en geldt ook voor voorraden en handelsvorderingen Niet voor overstap naar vennootschap, huidige

Nadere informatie

De roerende voorheffing op dividenden werd reeds opgetrokken van 15 % naar 25%.

De roerende voorheffing op dividenden werd reeds opgetrokken van 15 % naar 25%. De roerende voorheffing op dividenden werd reeds opgetrokken van 15 % naar 25%. Vanaf 1 juli 2013 is nu ook de nieuwe wet inzake verhoging van roerende voorheffing op liquidatieboni van toepassing. Concreet

Nadere informatie

Interne jaarrekening - Beknopt verslag (Vennootschap)

Interne jaarrekening - Beknopt verslag (Vennootschap) vrijdag 3 april 2015 09:20 Bedrijf: 1 - VIA VENETO VZW Pagina 1 van 6 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 1.081,00 1.067,87 Oprichtingskosten 20 Immateriële vaste activa (toelichting 5.1.1)

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Maklu 7

Inhoudsopgave. Maklu 7 Inhoudsopgave Woord vooraf... 5 Inhoudsopgave... 7 Deel 1: Voordelen van het werken met een vennootschap... 13 1.1 Het tariefvoordeel... 13 Tarieven personenbelasting... 14 Tarieven sociale zekerheid...

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 02/10/2013 BE 0830.513.208 8 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 13616.00294 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: DIAMOND VAULT Naamloze vennootschap Adres: SCHUPSTRAAT Nr: 1-7 Bus: Postnummer:

Nadere informatie

Keuzemogelijkheid tussen de notionele interestaftrek en de investeringsreserve Bespreking aan de hand van een voorbeeld

Keuzemogelijkheid tussen de notionele interestaftrek en de investeringsreserve Bespreking aan de hand van een voorbeeld Keuzemogelijkheid tussen de notionele interestaftrek en de investeringsreserve Bespreking aan de hand van een voorbeeld Inleiding Investeringsreserve We kennen de investeringsreserve die een vennootschap

Nadere informatie

Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, titel III, hoofdstuk II, afdeling III, onderafdeling 4. Ondernemingen die investeren in een raamovereenkomst voor de productie van een audiovisueel werk Art. 194ter.

Nadere informatie

Overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het aangifteformulier inclusief de fiscale bijlagen voor het aj. 2015

Overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het aangifteformulier inclusief de fiscale bijlagen voor het aj. 2015 Overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het aangifteformulier inclusief de fiscale bijlagen voor het aj. 2015 Het model van het aangifteformulier voor aj. 2015 is verschenen in het Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN

HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN WOORD VOORAF... OVER DE AUTEURS... v vii HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN 1 INLEIDING... 2 2 DE BALANS... 3 2.1 Ondernemingsmiddelen of activa... 4 2.2 Ondernemingsbronnen of passiva...

Nadere informatie

Aftrek voor risicokapitaal

Aftrek voor risicokapitaal Opgave 275C 1/2 Benaming :............... Ondernemingsnummer :... Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen Aftrek voor risicokapitaal AANSLAGJAAR

Nadere informatie

Bridgeboetiek vzw. Balans en Jaarrekening. Seizoen 2009-2010

Bridgeboetiek vzw. Balans en Jaarrekening. Seizoen 2009-2010 Bridgeboetiek vzw Balans en Jaarrekening Seizoen 2009-2010 1 juli 2009 tot 30 juni 2010 Actief passief resultatenbalans Pagina 1/5 Datum lijst 14/10/2010 BRUTO Afschrijvingen en waardeverm. NETTO ACTIEF

Nadere informatie

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Vlaamse Bridge Liga VZW

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Vlaamse Bridge Liga VZW Jaarrapport Onderneming Vlaamse Bridge Liga VZW 0417.758.412 Rapporteringsperiode 1 JANUARI 2016-31 DECEMBER 2016 Inhoudstafel Balans 2 Resultatenrekening 4 Resultaatverwerking 7 Afschrijvingstabel 2016

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 30/11/2015 BE 0462.537.075 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15679.00182 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: DE LILLE Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres: Kwadenbulk

Nadere informatie

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vennootschap)

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vennootschap) donderdag 21 maart 2019 14:22 Bedrijf: 2 - DE LANDGENOTEN CVBA Pagina 1 van 10 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA OPRICHTINGSKOSTEN (toelichting 6.1) 20 131,89 531,89 200000 - Kost oprichting en kapitaalverhoging

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 07/06/2016 BE 0458.098.930 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 16157.00038 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Gusta Commanditaire vennootschap op aandelen Adres: Westendelaan Nr: 71

Nadere informatie

Relatie Vennootschap Bedrijfsleider Recente fiscale ontwikkelingen. Luc Maes 24/11/2016

Relatie Vennootschap Bedrijfsleider Recente fiscale ontwikkelingen. Luc Maes 24/11/2016 Relatie Vennootschap Bedrijfsleider Recente fiscale ontwikkelingen Luc Maes 24/11/2016 1 1. Afbakening van het onderwerp Inkomstenbelastingen bedrijfsleiders van een handelsvennootschap recente rechtspraak:

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 19/06/2015 BE 0458.098.930 12 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15194.00114 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Gusta Commanditaire vennootschap op aandelen Adres: Westendelaan Nr: 71

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Maklu 7

Inhoudsopgave. Maklu 7 Inhoudsopgave Woord vooraf... 5 Inhoudsopgave...7 Deel 1: Voordelen van het werken met een vennootschap...13 1.1 Het tariefvoordeel...13 Tarieven personenbelasting:... 14 Tarieven sociale zekerheid:...

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Financieringsinstrument voor de Vlaamse visserij- en aquicultuursector openbare instelling Adres: vrijhavenstraat Nr: 5 Bus: Postnummer: 8400 Gemeente: Oostende Land:

Nadere informatie

Het model van het aangifteformulier voor aanslagjaar 2014 is verschenen in het Belgisch Staatsblad dd. 02.05.2014.

Het model van het aangifteformulier voor aanslagjaar 2014 is verschenen in het Belgisch Staatsblad dd. 02.05.2014. Nieuwigheden in de aangifte aanslagjaar 2014 in de belasting van niet-inwoners Buitenlandse vennootschappen, verenigingen, instellingen of lichamen die een onderneming exploiteren of zich met verrichtingen

Nadere informatie

Universitair Ziekenhuis Gent Jaarrekening 2014

Universitair Ziekenhuis Gent Jaarrekening 2014 Universitair Ziekenhuis Gent Jaarrekening 2014 Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen Codering Afdeling 1. 2014 2013 BALANS VOOR VERWERKING ACTIVA VASTE ACTIVA

Nadere informatie

BE (in euros)

BE (in euros) VKT2. 1. BALANS NA WINSTVERDELING A C T I V A VASTE ACTIVA 2/28 8.634.1 7.174.249 I. Oprichtingskosten 2 II. Immateriële vaste activa toel. I, A) 21 III. Materiële vaste activa toel. I, B) 22/27 8.631.91

Nadere informatie

Oefening vennootschapsbelasting AJ 2017 (boekjaar te paard)

Oefening vennootschapsbelasting AJ 2017 (boekjaar te paard) Oefening vennootschapsbelasting AJ 2017 (boekjaar te paard) BVBA TESTA ( BALANS VAN 30-06-2017 NA RESULTAATVERWERKING) ACTIVA Codes Boekjaar Vorig boekjaar VASTE ACTIVA 20/28 476.405,00 462.495,00 Materiële

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 27/01/2015 BE 0429.423.255 12 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15025.00242 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: FRAVAN Naamloze vennootschap Adres: Kortrijksestraat Nr: 439 Bus: Postnummer:

Nadere informatie

Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen

Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen Codering Afdeling 1. 2010 2009 BALANS NA VERWERKING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 99.203 88.118 I. Oprichtingskosten 20

Nadere informatie

EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1.1

EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1.1 40 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1.1 JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) NAAM:... PREFLEXIBEL... Rechtsvorm:... Naamloze vennootschap Adres:...Nr.: Elisabethlaan... 153 Bus:... Postnummer:...

Nadere informatie

Boekhouding. boekhouding 1

Boekhouding. boekhouding 1 Boekhouding boekhouding 1 Welke boekhouding? Natuurlijke personen - werknemers kunstenaars - zelfstandigen Feitelijke vereniging Handelsvennootschappen VZW s boekhouding 2 Werknemer kunstenaar Geen boekhoudverplichting

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 27/10/2015 BE 0471.522.641 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15654.00593 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: 'T SMOSKE TIELT Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres:

Nadere informatie

5. Waarom wordt een rc ook weleens een vuilbakrekening genoemd?... 3

5. Waarom wordt een rc ook weleens een vuilbakrekening genoemd?... 3 Inhoudstafel Voorwoord... 1 Deel 1. Wat is een rc precies? 1. Kunt u uw rc vergelijken met een bankrekening?... 2 2. Wat boekt uw boekhouder eigenlijk op uw rc?... 2 3. Wanneer heeft u een slechte of negatieve

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. Reserves Overgedragen winst (verlies) Blz. 55 tot 108

HOOFDSTUK 4. Reserves Overgedragen winst (verlies) Blz. 55 tot 108 HOOFSTUK 4 Reserves Overgedragen winst (verlies) Blz. 55 tot 108 HOOFSTUK 4: Reserves - overgedragen winst (verl BALANS per --/--/-- ATIVA PASSIVA I. KAPITAAL 10 A. Geplaatst kapitaal 100 B. Niet-Opgevraagd

Nadere informatie

BROUWERIJ LIEFMANS NV Juridische status : Faillissement. Juridische vorm : NV. Wontergemstraat, DENTERGEM

BROUWERIJ LIEFMANS NV Juridische status : Faillissement. Juridische vorm : NV. Wontergemstraat, DENTERGEM BROUWERIJ LIEFMANS NV 0400.228.136 Juridische status : Faillissement Juridische vorm : NV Wontergemstraat, 42 8720 - DENTERGEM NACE code : 11050 - Vervaardiging van bier Het bedrijf komt NIET voor op de

Nadere informatie

Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen

Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen Bijlage bij het koninklijk besluit betreffende de jaarrekeningen van de ziekenhuizen Afdeling 1. BALANS NA VERDELING ACTIVA 2008 2007 VASTE ACTIVA 20/28 84.160 78.075 I. Oprichtingskosten..... 20 II. Immateriële

Nadere informatie

Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn?

Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn? Inhoudstafel Voorwoord... 1 Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn? 1. Belastingen besparen?.... 5 1.1. Alle kosten van onroerende goederen in principe aftrekbaar... 5 1.1.1.

Nadere informatie

ENKELE MOGELIJKHEDEN OM NOG TE GENIETEN VAN VERLAAGDE ROERENDE VOORHEFFING

ENKELE MOGELIJKHEDEN OM NOG TE GENIETEN VAN VERLAAGDE ROERENDE VOORHEFFING Editie 19 september 2013. ENKELE MOGELIJKHEDEN OM NOG TE GENIETEN VAN VERLAAGDE ROERENDE VOORHEFFING Inleiding Dividenden worden sinds 01.01.2012 uitgekeerd aan 25% roerende voorheffing. Ook het tarief

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 09/07/2015 BE 0555.655.590 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15299.00093 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Dr. Byaruhanga Dieudonne Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

1. Waarom kan werken met een vennootschap voordelig zijn?

1. Waarom kan werken met een vennootschap voordelig zijn? Inhoudstafel 1. Waarom kan werken met een vennootschap voordelig zijn? 1.1. Tariefverschil... 1 1.2. Werken met minimaal twee belasting plichtigen... 3 1.3. Inkomensspreiding... 4 1.3.1. Reserveren van

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/2 - Boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve (Programmawet van 19 december 2014) en de afzonderlijke aanslag op deze liquidatiereserve Advies

Nadere informatie

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN 20 31/08/2017 BE 0832.375.509 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 17568.00080 VKT 1.1 JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN IDENTIFICATIEGEGEVENS

Nadere informatie

Pagina 1/5 Expert/M Plus V: Datum lijst 27/03/2017 Datum afdruk 27/03/ :11:32. Actief passief resultatenbalans

Pagina 1/5 Expert/M Plus V: Datum lijst 27/03/2017 Datum afdruk 27/03/ :11:32. Actief passief resultatenbalans Pagina 1/5 BRUTO Afschrijvingen en waardeverm. NETTO ACTIEF Vaste activa 24 686,04-17 242,97 7 443,07 Oprichtingskosten Immateriële vaste activa Materiële vaste activa 24 686,04-17 242,97 7 443,07 Terreinen

Nadere informatie

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18.

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18. bij oprichting Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal Kapitaal volgens oprichtingsstatuten Minimum inbreng in speciën jaar 1 18.550,00

Nadere informatie

INBRENG IN NATURA OPDRACHT

INBRENG IN NATURA OPDRACHT Op te vragen gegevens bij inbreng in natura - Blz 1 INBRENG IN NATURA OPDRACHT De bedoeling van deze opdracht bestaat erin de beschrijving van de inbreng in natura, de methoden van waardering, zoals die

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Intern Verzelfstandigd Agentschap met Rechtspersoonlijkheid Adres: Zenithgebouw, Koning Albert II-laan Nr: 37 Bus:

Nadere informatie

1 Codes I Boekjaar I Vorig boekjaar I

1 Codes I Boekjaar I Vorig boekjaar I VOL 2.1 BALANS NA WNSTVERDELNG ACTVA VASTE ACTVA...... Oprichtingskosten... mmateriële vaste activa... Toel. 5.1 5.2 1 Codes Boekjaar Vorig boekjaar Materiële vaste activa......... Terreinen en gebouwen......

Nadere informatie

Oplossing Globale oefening Vennootschapsbelasting aanslagjaar 2009

Oplossing Globale oefening Vennootschapsbelasting aanslagjaar 2009 Oplossing Globale oefening Vennootschapsbelasting aanslagjaar 2009 I. RESERVES A. BELASTBARE GERESERVEERDE WINST Toestand bij het begin v/h belastbare tijdperk Toestand op het einde v/h belastbare tijdperk

Nadere informatie

Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel

Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel Cf. KB van 19 december 2003 & KB van 18 december 2012 1 1. EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO S EN KOSTEN EN SCHULDEN OP MEER DAN ÉÉN JAAR 10 Fondsen

Nadere informatie

Inzicht in uw cijfers

Inzicht in uw cijfers Welkom! Inzicht in uw cijfers Opbouw van uw boekhouding Balans Overzicht van de bezittingen en schulden Toont vermogen van de vennootschap Resultatenrekening Overzicht van kosten en opbrengsten Steeds

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 27/06/2016 BE 0824.339.751 8 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 16260.00550 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: SOLAR ECO-INVEST Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres:

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: NewB Europese vennootschap Adres: Rue Botanique Nr: 75 Bus: Postnummer: 1210 Gemeente: Sint-Joost-ten-Node Land: België Rechtspersonenregister(RPR)- Rechtbank van

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt 1. Inleiding In het geval u overweegt een vakantiewoning aan te kopen gelegen in Parc Les Etoiles wilt u wellicht meer weten over de mogelijke gevolgen voor de belastingheffing met betrekking tot de aankoop

Nadere informatie

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2003

VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2003 VRAGENLIJST ACCOUNTANT BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2003 VENNOOTSCHAPSBELASTING 10 punten Beschrijf de vijf belangrijkste maatregelen die de regering heeft goedgekeurd in de wet van 24/12/2002 tot hervorming van

Nadere informatie

Met deze beknopte samenvatting proberen wij enkele van de grootste verschillen en essentieelste kenmerken van beide landen weer te geven.

Met deze beknopte samenvatting proberen wij enkele van de grootste verschillen en essentieelste kenmerken van beide landen weer te geven. BELGIË NEDERLAND EEN WERELD VAN VERSCHIL Ondanks het feit dat België en Nederland buren zijn, nagenoeg dezelfde taal wordt gesproken en ze economisch zeer sterk verbonden zijn is er op boekhoudkundig,

Nadere informatie

Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet!

Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet! Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet! Vanaf 1 januari 2018 kan elke belastingplichtige een dividenduitkering van 640 vrijstellen van belastingen. Wat zijn de spelregels:

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Situering van de vennootschapsbelasting

HOOFDSTUK 1 Situering van de vennootschapsbelasting DEEL 1 Inleiding 31 HOOFDSTUK 1 Situering van de vennootschapsbelasting HOOFDSTUK 1 Situering van de vennootschapsbelasting In België onderscheiden we vier belastingstelsels, namelijk: 1 De directe belastingen

Nadere informatie

Aanpassing BT van de reserves

Aanpassing BT van de reserves Aanpassing BT van de reserves Dient om boekhoudkunhdige opbrengsten definitief vrij te stellen van Venn. B Ze zitten in boekwinst en derhalve ook in belaste reserves De boekwinst corrigeren door de BT

Nadere informatie

Berekening van de belasting

Berekening van de belasting Berekening van de belasting Gewoon stelsel van aanslag Afzonderlijke aanslagen Berekening van de belasting HOOFDSTUK III : BEREKENING VAN DE BELASTING Art. 215-219bis Afdeling I : Gewoon stelsel van aanslag

Nadere informatie

MAATREGELEN DI RUPO DE ONDERNEMER ZAL BETALEN

MAATREGELEN DI RUPO DE ONDERNEMER ZAL BETALEN MAATREGELEN DI RUPO DE ONDERNEMER ZAL BETALEN BENT U GESTRIKT OF BENT U GESTRIKT? INLEIDING» Feitelijk opheffen bankgeheim» Geheime commissielonen Bewust niet aangegeven - systematisch Taxatie 309 % Te

Nadere informatie

Gautier Kristof vdvaccountants.be 24

Gautier Kristof vdvaccountants.be 24 3.5. De holding en onroerende goederen. De holding hoeft niet noodzakelijk enkel het beheer van de aandelen van andere ondernemingen uitoefenen. Het is ook mogelijk dat de holding fungeert als patrimoniumvennootschap.

Nadere informatie

Infosessie 12/09/2013

Infosessie 12/09/2013 Infosessie 12/09/2013 Roerende voorheffing op liquidatieboni Roerende voorheffing op dividenden Bankgeheim 10% roerende voorheffing op liquidatieboni Slaan en zalven tegelijkertijd Tarief roerende voorheffing:

Nadere informatie

De Fairness Tax: nieuwe minimumbelasting voor grote vennootschappen?

De Fairness Tax: nieuwe minimumbelasting voor grote vennootschappen? De Fairness Tax: nieuwe minimumbelasting voor grote vennootschappen? Op 30 juli 2013 werd de wet houdende diverse bepalingen omtrent de nieuwe fiscale maatregelen in het kader van de begrotingscontrole

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/XXX - Boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve en de afzonderlijke aanslag op deze liquidatiereserve Ontwerpadvies van 4 maart 2015 I. Algemeen

Nadere informatie

Fiscale aspecten bij éénmalige revisorale opdrachten. ViasDFK3 BEDRIJFSREVISOREN

Fiscale aspecten bij éénmalige revisorale opdrachten. ViasDFK3 BEDRIJFSREVISOREN Fiscale aspecten bij éénmalige revisorale opdrachten 1 ViasDFK3 BEDRIJFSREVISOREN INHOUD Inleiding I. Inbreng in natura 1. Inbreng van losse bestanddelen - In hoofde van de inbrenger - In hoofde van de

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Jaarverslag van de raad van bestuur aan de gewone algemene vergadering

Nadere informatie

SPECIMEN. Bankinformatie. Contactpersoon. AANGIFTE IN DE RECHTSPERSONENBELASTING AANSLAGJAAR 2016 (Inkomsten van het jaar 2015) BIJKOMENDE INFORMATIE

SPECIMEN. Bankinformatie. Contactpersoon. AANGIFTE IN DE RECHTSPERSONENBELASTING AANSLAGJAAR 2016 (Inkomsten van het jaar 2015) BIJKOMENDE INFORMATIE Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de Fiscaliteit Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE RECHTSPERSONENBELASTING AANSLAGJAAR 2016 (Inkomsten van het jaar 2015) De aangifte moet,

Nadere informatie

Memo inzake liquidatiereserve

Memo inzake liquidatiereserve Memo inzake liquidatiereserve 1. Algemeen De verhoogde roerende voorheffing van 25 % op liquidatieboni kan vermeden worden in KMO s: de tijdelijke vastklikregeling voor reserves (omzetting in kapitaal

Nadere informatie

1 van 5 4-10-2013 11:02 Home > Recente wijzigingen > Circulaire nr. Ci.RH.233/629.295 (AAFisc. 35/2013) dd. 01.10.2013 Algemene administratie van de Fiscaltiteit - Centrale diensten Dienst Personenbelasting

Nadere informatie

PRAKTISCH BEKWAAMHEIDSEXAMEN VOOR ERKENDE BOEKHOUDERS EN ERKENDE BOEKHOUDERS FISCALISTEN KB van 20 januari 2003 (B.S. 12/02/2003) DE VRAGEN

PRAKTISCH BEKWAAMHEIDSEXAMEN VOOR ERKENDE BOEKHOUDERS EN ERKENDE BOEKHOUDERS FISCALISTEN KB van 20 januari 2003 (B.S. 12/02/2003) DE VRAGEN BIBF PRAKTISCH BEKWAAMHEIDSEXAMEN VOOR ERKENDE BOEKHOUDERS EN ERKENDE BOEKHOUDERS FISCALISTEN KB van 20 januari 2003 (B.S. 12/02/2003) Schriftelijke proef van 30 april 2005 DE VRAGEN DEELDOMEIN BOEKHOUDING

Nadere informatie

3.3.1. Het tariefverschil

3.3.1. Het tariefverschil www.vdvaccountants.be 49 3.3. Motieven van fiscale aard Werken met een vennootschap kan in de fiscale context motieven hebben die zowel betrekking hebben op de inkomstenbelasting als op de successierechten.

Nadere informatie

Interne Balans VZW VEGAPLAN VZW HAVENLAAN 86C/202B BE-1000 BRUSSEL 1 BE Pagina : 1 05/11/2018. Volledige schema

Interne Balans VZW VEGAPLAN VZW HAVENLAAN 86C/202B BE-1000 BRUSSEL 1 BE Pagina : 1 05/11/2018. Volledige schema Pagina : 1 VASTE ACTIVA 20/28 135.492,79 101.972,48 Immateriële vaste activa 21 47.370,00 4.870,00 21100000 CONCESSIES, LICENTIES, SOFTWARE 165.317,10 122.817,10 21100009 AFSCHRIJVINGEN LICENTIES, SOFTWARE

Nadere informatie

QUASI-INBRENG OPDRACHT

QUASI-INBRENG OPDRACHT Op te vragen gegevens bij quasi-inbreng - Blz 1 QUASI-INBRENG OPDRACHT De bedoeling van deze opdracht bestaat erin de beschrijving van de vermogensbestanddelen die de vennootschap overweegt te verkrijgen,

Nadere informatie

NV ZZZZZZZZZZZ Bijlage 3/1 Straat, nr. Stad/Gemeente

NV ZZZZZZZZZZZ Bijlage 3/1 Straat, nr. Stad/Gemeente NV ZZZZZZZZZZZ Bijlage 3/1 Agenda: VERSLAG VAN DE JAARVERGADERING gehouden op de zetel op maandag 20/03/Y om BB uur - vijftiende boekjaar 1. Verklaring, beraadslaging en besluit overeenkomstig art. 259/523

Nadere informatie

SPECIMEN. Bankinformatie. Contactpersoon. AANGIFTE IN DE RECHTSPERSONENBELASTING AANSLAGJAAR 2015 (Inkomsten van het jaar 2014) BIJKOMENDE INFORMATIE

SPECIMEN. Bankinformatie. Contactpersoon. AANGIFTE IN DE RECHTSPERSONENBELASTING AANSLAGJAAR 2015 (Inkomsten van het jaar 2014) BIJKOMENDE INFORMATIE Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE RECHTSPERSONENBELASTING AANSLAGJAAR 2015 (Inkomsten van het jaar 2014) De aangifte moet,

Nadere informatie

Aangeboden door Wouter Devloo IAB Accountant Belastingconsulent

Aangeboden door Wouter Devloo IAB Accountant Belastingconsulent Aangeboden door Gespreid te belasten verwezenlijkte meerwaarden 1. Begrippen Het betreft hier meerwaarden op immateriële of materiële vaste activa (art. 47 W.I.B. 1992) met als voorwaarde dat een bedrag,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/XXX - Boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve bedoeld in artikel 541 WIB 92 (Programmawet van 10 augustus 2015) en de bijzondere aanslag

Nadere informatie

Het wel en wee van de vzw Deel 4 De vzw en de fiscus

Het wel en wee van de vzw Deel 4 De vzw en de fiscus Het wel en wee van de vzw Deel 4 De vzw en de fiscus William Wils, accountant De vzw en de fiscus Rechtspersonenbelasting Belasting over de toegevoegde waarde Schenkingsrechten Registratierechten Rechtspersonenbelasting

Nadere informatie

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENTEN BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2004/2

VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENTEN BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2004/2 VRAGENLIJST BELASTINGCONSULENTEN BEKWAAMHEIDSEXAMEN 2004/2 WETGEVING INZAKE DE JAARREKENING 15 PUNTEN BVBA IAB Deze éénpersoons BVBA heeft als activiteit de verkoop en organisatie van publiciteit. De BVBA

Nadere informatie