PROJECT: ONDERZOEK BEKENDHEID PUURORANJE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROJECT: ONDERZOEK BEKENDHEID PUURORANJE"

Transcriptie

1 PROJECT: ONDERZOEK BEKENDHEID PUURORANJE ( Project Initiation Document ) Datum voltooid: Auteur: Nick Arts Versie: 0.1 Status: concept Bestandsnaam: Project: Onderzoek bekendheid puuroranje

2 Documenthistorie Revisies Versie Status Datum Wijzigingen 0.1 Concept Opzet eerste versie. Goedkeuring Dit document behoeft de volgende goedkeuringen: Versie Datum goedkeuring Naam Functie Paraaf 0.1 Frank Roosen Docentbegeleider 0.1 Frans van Duijnhoven Opdrachtgever 0.1 Mark van Duijnhoven Projectborging Distributie Dit document is verstuurd aan: Versie Datum verzending Naam Functie Mark van Duijnhoven Projectborging Frans van Duijnhoven Opdrachtgever [2/15] Datum:

3 Managementsamenvatting Doel van dit document Dit document heeft tot doel het project te definiëren, als basis te dienen voor het management ervan en de beoordeling van het succes van het project mogelijk te maken. De twee belangrijkste redenen voor gebruik van dit document zijn: Aanleiding om er zeker van te zijn dat het project een gezonde basis heeft voordat de Stuurgroep gevraagd wordt zich aan het project te committeren; om te dienen als basisdocument op grond waarvan de Stuurgroep en de Projectmanager de voortgang en wijzigingen kunnen toetsen en bewaken en vragen omtrent geldigheid van het project tijdens de uitvoering ervan kunnen beoordelen. Dit project is van start gegaan omdat puuroranje een nieuw bedrijf is en nog in de markt moet doordringen. Dit project moet een overzicht geven van de manieren waarop dit bedrijf dat kan doen en wat precies de doelgroep is die ze aan moeten spreken. Verder zal dit project ook zorgen voor een overzicht van de concurrenten waar het bedrijf rekening mee dient te houden. Een doelgroep en de interesses van de doelgroep zijn factoren die zich blijven ontwikkelen. Daarom zal het bedrijf zich continue af moeten gaan vragen welke middelen ze in gaan zetten en wanneer het tijd is om met nieuwe ontwikkelingen te komen. Dit om de aandacht van de doelgroep op puuroranje te blijven richten. Globale aanpak In dit project wordt onderzoek gedaan naar de huidige situatie waarin het bedrijf zich nu bevindt. Er wordt eerst gekeken wat de doelgroep is en wie de concurrenten zijn en waar die zich mee bezig houden. Daarna wordt er een marktonderzoek ingesteld naar de bekendheid van puuroranje en de middelen die nodig zijn om de doelgroep naar puuroranje te laten komen. Er wordt een concept ontwikkeld om een techniek of conclusie verder uit te werken tot een middel dat de bekenheid van puuroranje kan bevorderen. Het middel kan de functie hebben om nieuwe mensen naar puuroranje te trekken, maar ook om de aandacht van de huidige volgers op puuroranje te houden. Globale kosten en doorlooptijd Het project brengt geen hoge kosten met zich mee, dus zullen de risico s beperkt blijven. De doorlooptijd van het project is 19 weken en de deadline is 10 januari 2011 voor uur. [3/15] Datum:

4 Inhoudsopgave 1 INLEIDING DOEL VAN DIT DOCUMENT OPBOUW VAN DIT DOCUMENT ACHTERGROND PROJECTDEFINITIE PROJECTDOELSTELLINGEN GEKOZEN OPLOSSING OF AANPAK SCOPE VAN HET PROJECT PRODUCTEN C.Q. EINDRESULTAAT UITSLUITINGEN BEPERKINGEN AFHANKELIJKHEDEN RANDVOORWAARDEN AANNAMES PROJECTORGANISATIESTRUCTUUR OPDRACHTGEVER SENIORGEBRUIKER PROJECTBORGING PROJECTMANAGER PROJECTSUPPORT BIJLAGE A: COMMUNICATIEPLAN BIJLAGE C: INITIËLE BUSINESS CASE BIJLAGE D: INITIEEL PROJECTPLAN [4/15] Datum:

5 1 Inleiding 1.1 Doel van dit document Dit document is opgesteld om alle relevante basisinformatie en uitgangspunten van het project vast te leggen om het op de juiste wijze te kunnen besturen. Het heeft tot doel het project te definiëren, als basis te dienen voor het management ervan en de beoordeling van het succes van het project mogelijk te maken. Dit Projectinitiatiedocument (of PID) behandelt de volgende fundamentele aspecten van het project: Wat beoogt men met het project te bereiken? Waarom is het belangrijk om deze doelstellingen te bereiken? Wie zijn er betrokken bij het managen van het project en wat zijn hun rollen en verantwoordelijkheden? Hoe en wanneer zullen de maatregelen die in dit PID besproken worden gerealiseerd worden? Het document wordt gebruikt: om er zeker van te zijn dat het project een gezonde basis heeft voordat de Stuurgroep gevraagd wordt zich aan het project te committeren; om te dienen als basisdocument op grond waarvan de Stuurgroep en de Projectmanager de voortgang en wijzigingen kunnen toetsen en bewaken en vragen omtrent geldigheid van het project tijdens de uitvoering ervan kunnen beoordelen. 1.2 Opbouw van dit document Om aan te geven welke onderdelen worden bijgewerkt en dus nieuwe versies zullen krijgen tijdens de voortgang van het project is dit Projectinitiatiedocument verdeeld in twee secties: een statisch gedeelte en een dynamisch gedeelte: Het "statische" deel bestaat uit de hoofdstukken en bijlagen: Achtergrond (Hoofdstuk 2) Projectdefinitie (Hoofdstuk 3) Projectorganisatiestructuur (Hoofdstuk 4) Communicatieplan (Bijlage A) Het "dynamische" deel bestaat uit de bijlagen: Initiële Business Case (Bijlage C) Initieel Projectplan (Bijlage D) [5/15] Datum:

6 2 Achtergrond Puuroranje houdt zich bezig met veel uiteenlopende zaken binnen de Nederlandse artiest. Zo organiseren ze feesten en houden ze acties. Daarom is het doel van dit project ook om manieren te zoeken om puuroranje beter op de kaart te zetten binnen de doelgroep. Om leuke feestjes te kunnen organiseren en om een bedrijf draaiende te houden, is er bekendheid nodig. Dit is nog te weinig voor dit bedrijf en daarom is mij gevraagd om onderzoek te doen naar manieren om de bekendheid van puuroranje te verbeteren. Het probleem op dit moment is de bekendheid van puuroranje. Puuroranje heeft op zoveel plaatsen een vinger in de pap, maar niemand kent het bedrijf. Om een bedrijf draaiende te houden, moeten mensen je wel weten te vinden. Vooral wanneer je kaartjes wilt verkopen voor concerten. Om ervoor te zorgen dat mensen puuroranje beter leren kennen, moet er onderzoek gedaan worden. Wie wil puuroranje bereiken en hoe willen deze mensen benaderd worden. Wie ziet puuroranje als concurrenten en hoe zorgen zij dat mensen van hun gehoord hebben en over hun praten. En natuurlijk wordt er daarna ook nog onderzoek gedaan naar de markt waar puuroranje binnen valt. Hoe kun je het beste communiceren binnen die markt om een zo groot mogelijke doelgroep te bereiken. Waar het dus tekort schiet in deze situatie, is de weet hoe de doelgroep benaderd moet worden en wat voor middelen er ingezet moeten worden. Directie Frans van Duijnhoven (Directeur) Mark van Duijnhoven (Directeur/programmeur) Verantwoordelijke ICT Mark van Duijnhoven (web developer) Verantwoordelijke Media Ron Schmid (videobewerker) Nick Arts (stagiaire) Funs (webdeveloper) Dirk van Oorschot (stagiaire) Nick van der Zanden (stagiaire) [6/15] Datum:

7 3 Projectdefinitie 3.1 Projectdoelstellingen Puuroranje is een vrij nieuw bedrijf, waardoor weinig mensen het kennen. Met dit project worden er manieren gezocht om puuroranje beter op de kaart te zetten richting de doelgroep. Ook wordt er met dit project een duidelijke doelgroep gedefinieerd voor eventuele latere onderzoeken. Uit het onderzoek rollen manieren waarop mensen puuroranje meer gaan gebruiken als de portal naar de Nederlandse artiest. Manieren die inzetbaar zijn voor een bedrijf dat net zijn opkomst maakt en dus geen groot budget tot zijn beschikking heeft. Het is een project dat op langere termijn gebruikt kan worden. Het onderzoek zal voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden, ook nog op een later stadium. De doelgroep kan beter aangesproken worden, omdat duidelijk is wat voor interesses de doelgroep heeft en waar ze zich mee bezig houden. Verder geeft het een duidelijk overzicht op wat voor gebieden de bekendheid van puuroranje verbeterd kan worden. 3.2 Gekozen oplossing of aanpak In dit project wordt eerst onderzoek gedaan naar de doelgroep en de concurrentie. Verder wordt er gekeken naar de huidige marktpositie. De onderzoeksvraag is In hoeverre is Puuroranje bekend bij zijn doelgroep en met wat voor mediamiddelen kan meer bekendheid gecreëerd worden. Het onderzoek is verdeeld in 4 fases die hieronder verder uitgelegd worden. In Fase 1 wordt er onderzoek gedaan naar de huidige doelgroep. Dit zal gebeuren door middel van een enquête die verspreidt wordt naar alle nieuwsbrief lezers. Verder wordt er een concurrentieanalyse gedaan om erachter te komen hoe de concurrenten hun doelgroep aanspreken en wat voor activiteiten en middelen ingezet worden. Ook wordt er gekeken naar de manier waarop de concurrenten zich presenteren naar hun doelgroep. Daarnaast wordt er nog een marktonderzoek gedaan naar de huidige positie van puuroranje en hoe puuroranje naar de buitenwereld overkomt. Hierbij maak ik gebruik van een diepte-interview met de directeur van het bedrijf om een duidelijk beeld te krijgen van de huidige situatie. Daaruit komen een aantal gegevens die in Fase 2 verwerkt en vergeleken worden. Er wordt gekeken naar de meest efficiënte manier om je doelgroep te benaderen en naar de manieren hoe het niet moet. Ook wordt hieruit opgemaakt hoe puuroranje zich presenteert naar de buitenwereld en wat daar eventueel aan gedaan moet worden. De uiteindelijke conclusies en keuzes worden in Fase 3 gemaakt. Deze fase moet een beeld geven welke weg het bedrijf het beste in kan slaan met betrekking tot promotie en het gebruik van mediamiddelen. In deze fase wordt er ook een selectie gemaakt welke middelen verder onderzocht dienen te worden en uiteindelijk uitgewerkt worden. Deze selectie wordt door mij gedaan en later overlegd met de opdrachtgever. Als de opdrachtgever akkoord gaat, worden de gekozen middelen verder onderzocht en uitgewerkt. In Fase 4 worden de gekozen middelen verder onderzocht en uitgewerkt. Uiteindelijk komt hier een product uitgerold wat ik dan ga realiseren. Om goed te bepalen wat dit product uiteindelijk moet doen, is Fase 3 van groot belang. Hierin wordt namelijk duidelijk gemaakt waarvoor het product dient en wat het moet gaan doen. Zo kan het product dienen om mensen naar Puuroranje te trekken, maar het kan ook zorgen voor nieuwe mensen die naar Puuroranje komen. [7/15] Datum:

8 Om een goed relevant product te ontwikkelen zijn een aantal vragen van belang: Welke technieken moeten gebruikt worden om het product te maken? Wat voor doelgroep heeft het product? Wat vindt de doelgroep interessant? Wat vindt Puuroranje interessant? Wat wil Puuroranje communiceren naar de doelgroep? Hoe moet het product gepresenteerd worden? Welke middelen worden gebruikt om het product te presenteren? Deelvragen onderzoek Voor het onderzoek zijn diverse deelvragen opgesteld deze vindt u hieronder. Deelvragen fase 1-3: Analyse en selectie Wat is de huidige situatie van Puuroranje? o Welke middelen worden nu gebruikt door Puuroranje? o Wat voor doelgroep heeft Puuroranje op dit moment? o Welke middelen worden ingezet voor deze doelgroep? o Krijgen ze genoeg respons van de doelgroep via deze middelen? o Wat wil Puuroranje bereiken met deze middelen? Hoe kan deze situatie verbeterd worden? o Welke middelen zijn nog meer relevant voor Puuroranje? o Wat ziet de doelgroep graag van Puuroranje? o Welke voor en nadelen hebben deze nieuwe middelen? Middelen De middelen die gebruikt worden tijdens het onderzoek zijn: Diepte interviews Deskresearch Enquêtes [8/15] Datum:

9 Bronnen Hieronder vindt u een lijst van de bronnen die onder andere gebruikt gaan worden. Websites: Boeken: Competent afstuderen en stagelopen P Kempen 3.3 Scope van het project Het project richt zich uitsluitend op mediamiddelen ter bevordering van de bekendheid van Puuroranje. De webdesign afdeling wil graag weten hoe websites eruit moeten komen te zien of dat het al goed is zoals het is. De videobewerking moet weten of ze op de huidige manier genoeg bekendheid creëren of dat er toch nog meer gepromoot moet worden. En natuurlijk speelt de doelgroep van Puuroranje ook een rol. Die dienen als controlegroep om te zien of hetgeen dat er gemaakt wordt ook echt voldoet aan de eisen van de doelgroep. 3.4 Producten c.q. eindresultaat De producten die opgeleverd dienen te worden zijn verschillend van doel. Ten eerste wordt gekeken naar de huidige mediamiddelen en de inzet daarvan alsook de verschillende wensen en doelstellingen van Puuroranje. Hierin wordt er gekeken naar de mogelijk voor andere mediamiddelen en ingangen naar de doelgroep. Ten tweede dient er een verslag gemaakt te worden van de verschillende conclusies en keuzes. Hieruit volgt een proof of concept voor het te ontwikkelen product. Het proof of concept is een product dat helpt bij het creëren van meer bekendheid voor Puuroranje. Het product kan de functie hebben om nieuwe mensen naar Puuroranje te trekken of de huidige doelgroep mee betrokken te laten voelen bij Puuroranje. Uiteindelijk zijn er dus de volgende producten: Verslag van de huidige mediamiddelen en de inzet. De verschillende wensen en doelstellingen van Puuroranje en mogelijke andere ingangen naar de doelgroep Verslag met de verschillende conclusies en keuzes die gemaakt zijn aan de hand van het vorige verslag. Proof of concept dat een product bevat wat helpt bij het creëren van meer bekendheid van Puuroranje. 3.5 Uitsluitingen Het daadwerkelijk creëren van meer bekendheid is voor Puuroranje zelf. Zij mogen zelf de middelen in gaan zetten. 3.6 Beperkingen Beschikbaar Budget A 8 uur per dag, 5 dagen in de week. Beschikbaar Beschikbare Budget B resources Eventueel 2 à 3 Internet, uur per dag van de ledendatabase, stagebegeleider designhulp Gewenste Beschikbare opleverdata Doorlooptijd weken [9/15] Datum:

10 3.7 Afhankelijkheden De afhankelijkheden van dit project zijn beperkt omdat het onderzoek zelfstandig gedaan kan worden en er verder geen specifieke software of hardware voor nodig is. De grootste beperking van dit project zou een tekort aan tijd en ondersteuning van collega s kunnen zijn in verband met andere projecten binnen Puuroranje. Tijdens de uitwerking van het product ben ik afhankelijk van de beschikbaarheid van de te gebruiken programma s welke kunnen zijn: Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe Indesign Unity 3.8 Randvoorwaarden Buiten een functionele werkplek met de nodige software dient er meewerking te zijn met betrekking tot eventuele verzending van enquêtes 3.9 Aannames Er dient voldoende tijd beschikbaar gemaakt te worden om een goed onderzoek te verrichten en het product uit te werken. [10/15] Datum:

11 4 Projectorganisatiestructuur Stuurgroep Frans van Duijnhoven, Opdrachtgever Mark van Duijnhoven, Seniorgebruiker Medewerkers Puuroranje, Projectborging Docent- en stagebegeleider, Projectsupport Nick Arts, Projectmanager 4.1 Opdrachtgever Rolbeschrijving De opdrachtgever, Puuroranje met als vertegenwoordiger Frans van Duijnhoven, geeft mondelinge feedback op het PID en geeft de wensen door met betrekking tot het project. Projectgerelateerde taken Beantwoorden van vragen met betrekking tot het project. Tussentijdse controle. Verantwoordelijk voor de goedkeuring van het eindresultaat. Specifieke verantwoordelijkheden De opdrachtgever is verantwoordelijk voor aanleveren van eventuele benodigde informatie en documentatie met betrekking tot de scope van het project op verzoek van de projectmanager. Verantwoordelijk voor de goedkeuring aan het einde van het project. 4.2 Seniorgebruiker Rolbeschrijving De seniorgebruiker, in dit geval Mark van Duijnhoven, is degene die uiteindelijk zorgt voor het gebruik van het te ontwikkelen product. Projectgerelateerde taken Zorgt voor technische specificaties. Specifieke verantwoordelijkheden De seniorgebruiker moet zorgen dat de technische specificatie tijdig duidelijk zijn. [11/15] Datum:

12 4.3 Projectborging Rolbeschrijving De medewerkers van Puuroranje houden toezicht op de vooruitgang van het project. Zijn dienen als als een soort druk ter oplevereing van producten. Ook zullen zij de op te leveren producten controleren om zo eventuele oppervlakkige fouten er tijdig uit te halen. Projectgerelateerde taken Controleren van de status van het project en in de gaten houden of er geen details worden overgeslagen en zo de kwaliteit van de eindproducten van het project in de gaten houden. Specifieke verantwoordelijkheden Beschikbaar zijn voor eventuele controle van op te leveren producten. 4.4 Projectmanager Rolbeschrijving De projectmanager, in dit geval Nick Arts, is degene die de voor sturing binnen de projectgroep zorgt. Projectgerelateerde taken Afspraken over doelstellingen en randvoorwaarden. Een PID opstellen. Beheersen van de voortgang van het project. Aansturen van projectleden (in dit geval alleen Nick zelf). Voornaamste persoon als het aankomt op extern contact van buiten de projectgroep. Specifieke verantwoordelijkheden Het is de verantwoordelijkheid van de projectmanager om zich op te stellen als bewaker van de planning en bewaker van de garantie van de kwaliteit van de eindproducten. 4.5 Projectsupport Rolbeschrijving Projectsupport, in dit geval de docent- en stagebegeleider bieden hulp aan de projectgroep wanneer nodig. Mocht de projectgroep een probleem tegenkomen waar zij zelf niet uit komt, een mening over een onderwerp zoeken of zelf niet genoeg expertise hebben, dan wordt projectsupport ingeschakeld. Projectgerelateerde taken Ondersteunen van de projectgroep wanneer zij problemen tegenkomen die zij zelf niet kunnen oplossen. Het bieden van een second opinion. Specifieke verantwoordelijkheden Ondersteuning van de projectgroep wanneer zij daar om vragen. [12/15] Datum:

13 Bijlage A: Communicatieplan Inleiding Dit communicatieplan benoemt alle partijen die een (positief of negatief) belang hebben bij het project en de wijze waarop zij bij het project zullen worden betrokken en welke communicatievormen daarbij gebruikt worden. Het gaat hierbij om partijen en communicatie buiten de formele projectmanagementstructuur zoals beschreven in het PID. Belanghebbenden bij het project Wie Namens Belang Communicatievorm persoon groep, afdeling Welk belang bij project? Hoe wordt deze persoon betrokken bij het project? Projectsupport Projectmanager Controle/Advies , mondeling, bellen Projectmanager Stuurgroep Rapporteren , mondeling Projectborging Projectmanager Adviseren/rapporteren , mondeling, bellen Communicatiekanalen Van Naar Informatie Medium Frequentie of data Persoon of groep Persoon of groep Soort informatie , telefoon, memo, rapport Stuurgroep Projectmanager Opdrachtgeving Mondeling Meerdere malen Projectmanager Projectborging Rapportage Meerdere malen Projectborging Projectmanager Rapportage Meerdere malen Projectsupport Projectmanager Adviseren Mondeling Maandelijks Projectmanager Stuurgroep Informeren , mondeling Wekelijks Projectmanager Projectsupport Informeren , bellen, mondeling Bij onvoorziene omstandigheden [13/15] Datum:

14 Bijlage C: Initiële Business Case Inleiding Dit document bevat de overwegingen om het huidige project te starten. Het vormt de rechtvaardiging van het project en zal om deze reden worden beoordeeld door de stuurgroep. De onderbouwing van het project zal regelmatig worden geëvalueerd op basis van deze Business Case. Het beschrijft de verwachte te investeren kosten ten opzichte van de verwachte voordelen en besparingen en de projectrisico's. De kosten -baten afweging wordt onderbouwd middels een investeringsvoorstel. De Business Case begint met een beschrijving van de gemaakte afwegingen voor het project. Redenen Puuroranje wil beter op de markt gezet worden en hun doelgroep beter kunnen bereiken. Het wil graag een duidelijk overzicht van de manieren waarop Puuroranje meer bekendheid kan creëren. De grootste motivatie achter dit project is het feit dat Puuroranje te weinig bezoekers krijgt op georganiseerde evenementen en kaarteverkopen op hun website en die van klanten. Voordelen Het voordeel dat Puuroranje heeft aan dit project is een duidelijk overzicht waaraan het nog schort binnen het bedrijf op het gebied van bekendheid en het gebruik van mediamiddelen. Ook krijgen ze een duidelijk overzicht van de relevante mediamiddelen die nog ingezet kunnen worden en bovendien krijgen ze de wensen van de doelgroep te zien. Dit kan leiden tot een hogere omzet en meer mond tot mond reclame over Puuroranje. Tijd en Kosten Het gehele project heeft een doorlooptijd van 19 weken. Het aantal uren tijdens deze 19 weken zijn 8 uur per dag, 5 dagen in de week wat uitkomt op 760 uur. De kosten die het project met zich meebrengt zijn relatief laag. De enige kosten liggen in de vesrchaffen van een goede werkplek en eventuele uren van de directeur en medewerkers van Puuroranje. Risico's Er zitten in dit project geen grote investeringen waardoor het risico voor Puuroranje niet aanwezig is. [14/15] Datum:

15 Bijlage D: Initieel Projectplan Onderzoek naar de bekendheid van Puuroranje en het creëren van meer bekendheid. Verslag van de huidige mediamiddelen en de inzet. De verschillende wensen en doelstellingen van Puuroranje en mogelijke andere ingangen naar de doelgroep. Verslag met de verschillende conclusies en keuzes die gemaakt zijn aan de hand van het vorige verslag. Proof of concept dat een product bevat wat helpt bij het creëren van meer bekendheid van Puuroranje. [15/15] Datum:

PROJECT: ONTWIKKELOMGEVINGEN VIRTUELE TESTOMGEVINGEN

PROJECT: ONTWIKKELOMGEVINGEN VIRTUELE TESTOMGEVINGEN PROJECT: ONTWIKKELOMGEVINGEN VIRTUELE TESTOMGEVINGEN ( Project Initiation Document ) Datum voltooid: 20/03/2013 Auteur: Kevin Sanders Studentnummer: 2148839 Versie: 0.1 Status: Concept Documenthistorie

Nadere informatie

Project Initiation Document. Afstudeerstage Geert Raaijmakers

Project Initiation Document. Afstudeerstage Geert Raaijmakers Project Initiation Document Afstudeerstage Geert Raaijmakers 2/11 Project Initiation Document Afstudeerstage Geert Raaijmakers Opdrachtnemer: Opdrachtgever: Website: Geert Raaijmakers namens Websdesign

Nadere informatie

Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen

Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen 2/11 Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen Opdrachtnemer: Websdesign Internet Communicatie, Wouter Janssen Opdrachtgever: Websdesign

Nadere informatie

HEEMKUNDE RIPS. Project Initiatie Document. Datum voltooid: 9-11-2011. Versie: 1.0. Document ID: 1 Bestandsnaam: Project initiatie document

HEEMKUNDE RIPS. Project Initiatie Document. Datum voltooid: 9-11-2011. Versie: 1.0. Document ID: 1 Bestandsnaam: Project initiatie document HEEMKUNDE RIPS Project Initiatie Document Projectcode: P201101 Datum voltooid: 9-11-2011 Auteur: Paul Oostenrijk Versie: 1.0 Status: Concept Bestandsnaam: Project initiatie document Documenthistorie Revisies

Nadere informatie

PROJECT INITIATION DOCUMENT

PROJECT INITIATION DOCUMENT PROJECT INITIATION DOCUMENT Versie: Datum: x.x dd-mm-jj DOCUMENTATIE Versie Naam opdrachtgever Naam opsteller Datum: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum:. INHOUDSOPGAVE 1. Managementsamenvatting

Nadere informatie

Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen

Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen 2/12 Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen Opdrachtnemer: Websdesign Internet Communicatie, Wouter Janssen Opdrachtgever: Websdesign

Nadere informatie

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Doel Voorbereiden en opzetten van en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen randvoorwaarden van kosten,

Nadere informatie

Projectmanagement De rol van een stuurgroep

Projectmanagement De rol van een stuurgroep Projectmanagement De rol van een stuurgroep Inleiding Projecten worden veelal gekenmerkt door een relatief standaard projectstructuur van een stuurgroep, projectgroep en enkele werkgroepen. De stuurgroep

Nadere informatie

Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Voorbereiden en opzetten van projecten en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen

Nadere informatie

Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan.

Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan. Projectplan Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan. Het is van belang dat de portefeuillehouder en de projectleider gedurende het gehele project

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -prestatieladder ISO MVO Update December Aboma Holding bv

Communicatieplan CO 2 -prestatieladder ISO MVO Update December Aboma Holding bv Communicatieplan CO 2 -prestatieladder ISO 14001 MVO Update December 2016 Aboma Holding bv Alle rechten uitdrukkelijk voorbehouden. Vermenigvuldiging of mededeling aan derden, in welke vorm dan ook, is

Nadere informatie

MEDIAMARKT EINDHOVEN EKKERSRIJT

MEDIAMARKT EINDHOVEN EKKERSRIJT MEDIAMARKT EINDHOVEN EKKERSRIJT Project Initiatie Document Projectcode: SmartBar Datum voltooid: Auteur/groep: Sam van den BiggelaarICT & Business Versie: V2.0 Status: Voltooid

Nadere informatie

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Zubin Mathoera & Tomas Berends. Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Zubin Mathoera & Tomas Berends. Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel Instituut Broers Plan van Aanpak Zubin Mathoera & Tomas Berends Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel 00-00-0000 VOORWOORD Dit plan van aanpak hebben wij volgens het boek van

Nadere informatie

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol. Datum: dd-mm-jj

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol. Datum: dd-mm-jj BUSINESS CASE: Versie Naam opdrachtgever Naam opsteller Datum: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum: LET OP: De bedragen in deze business case zijn schattingen op grond van de nu beschikbare kennis en feiten.

Nadere informatie

Projectplan. Informatie arrangementen als app. s-hertogenbosch, 6 december 2011

Projectplan. Informatie arrangementen als app. s-hertogenbosch, 6 december 2011 Projectplan Informatie arrangementen als app s-hertogenbosch, 6 december 2011 i Versiebeheer Algemene gegevens Projectnaam Informatie arrangementen als app Uitgave Final Datum 6 december 2011 Auteurs Projectleider

Nadere informatie

PROJECT INITIATIE DOCUMENT

PROJECT INITIATIE DOCUMENT PROJECT INITIATIE DOCUMENT Project: Outfit4You Opdrachtgever: Dirk-Jan de Graaff Bestandsnaam: ITOPIA_PID_TEAM6_1.0.docx Project: Outfit4You Versie: 1.0 Auteur: Team 6 Datum: 27-11-2012 ITOPIA PID Team

Nadere informatie

CO 2 Communicatieplan

CO 2 Communicatieplan CO 2 Communicatieplan CO2 communicatieplan Opgesteld d.d.: 24-01-2018 Akkoord bevonden door Rein Tempel (directeur) Versie: 1 Inhoudsopgave Opgesteld door: Marijke Schat () 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen

Nadere informatie

1Modelexamen 1. Modelexamen 1

1Modelexamen 1. Modelexamen 1 1Modelexamen 1 Het examen PRINCE2 Foundation wordt in Nederland afgenomen door Stichting EXIN. Om u voor te bereiden op het examen is er een representatief modelexamen bijgevoegd. Het examen bestaat uit

Nadere informatie

9 COMMUNICATIEPLAN. Een communicatieplan bestaat uit de volgende onderdelen:

9 COMMUNICATIEPLAN. Een communicatieplan bestaat uit de volgende onderdelen: 59 9 COMMUNICATIEPLAN Op het moment dat een afdeling de beoordeling zwak of zeer zwak krijgt, komt er meteen veel op de schoolleiding af. Een zeer zwakke school heeft zes weken de tijd om een verbeterplan

Nadere informatie

PROJECT INITIATIE DOCUMENT. Project: Outfit. Project Initiation Document. Opdrachtgever: Bestandsnaam: Dick Heinhuis & Marco Duinkerken

PROJECT INITIATIE DOCUMENT. Project: Outfit. Project Initiation Document. Opdrachtgever: Bestandsnaam: Dick Heinhuis & Marco Duinkerken PROJECT INITIATIE DOCUMENT Project: Outfit Opdrachtgever: Dick Heinhuis & Marco Duinkerken Bestandsnaam: Project Initiation Document Project: Versie: 1.0.0 Auteur: Team 5 Datum: 26-11-12 Documentnaam:

Nadere informatie

Externe mijlpaal. Handmatige samenvatting Splitsing. Inactieve taken. Inactieve mijlpaal Inactieve samenvatting

Externe mijlpaal. Handmatige samenvatting Splitsing. Inactieve taken. Inactieve mijlpaal Inactieve samenvatting Id modunaam Duur Begindatum Einddatum 1 Opstart bedrijf 1 dag woe 31 8 11 woe 31 8 11 2 Kennismaking bedrijf 1 dag woe 31 8 11 woe 31 8 11 3 Inrichten werkplek 1 dag woe 31 8 11 woe 31 8 11 4 Software

Nadere informatie

Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759. 24 september 2013 Versie 1

Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759. 24 september 2013 Versie 1 Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759 24 september 2013 Versie 1 Aanleiding en probleemomschrijving: Het project wordt uitgevoerd omdat

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement Doel van de functiefamilie Leiden van projecten en/of deelprojecten de realisatie van de afgesproken projectdoelstellingen te garanderen. Context: In lijn met de overgekomen normen in termen van tijd,

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project : Let s Drop. Bedrijf : DropCo BV

Plan van aanpak. Project : Let s Drop. Bedrijf : DropCo BV Plan van aanpak Project : Let s Drop Bedrijf : DropCo BV Plaats, datum: Horn, 28 september 2012 Opgesteld door: 1205366 1205366smit@zuyd.nl Plan van Aanpak project Let s Drop pagina 1 Inhoudsopgave plan

Nadere informatie

Beleef Côte d'or Laat je inspireren door de exotische wereld van cacao

Beleef Côte d'or Laat je inspireren door de exotische wereld van cacao Beleef Côte d'or Laat je inspireren door de exotische wereld van cacao Marketingproject periode 2 projectgroep E5 Liza Klok Ayla Teunissen Nicole Tjan Sam de Vuijst Vincent van der Zandt Inhoudsopgave

Nadere informatie

Plan van aanpak. (Naam nog onbekend)

Plan van aanpak. (Naam nog onbekend) Plan van aanpak (Naam nog onbekend) Jenel Gyasi Mediacollege Amsterdam Vrijdag 22 mei 2015 Inhoudsopgave Inhoud van het plan van aanpak Inhoudsopgave Achtergronden Projectopdracht Projectactiviteiten Projectgrenzen

Nadere informatie

27-11-2014 PLAN VAN AANPAK NETIDENTITY. Priscilla

27-11-2014 PLAN VAN AANPAK NETIDENTITY. Priscilla 27-11-2014 NETIDENTITY PLAN VAN AANPAK Priscilla Inhoud Debriefing... 2 Projectresultaat... 5 Projectactiviteiten... 6 Projectgrenzen... 8 Kwaliteit... 9 Projectorganisatie...10 Planning...11 Kosten...12

Nadere informatie

CO 2 Communicatieplan. 18 maart 2015

CO 2 Communicatieplan. 18 maart 2015 CO 2 Communicatieplan 18 maart 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen 4 3. Doelgroepen 5 4. Communicatiemiddelen 7 5. Planning 8 6. Organisatie 9 CO 2-communicatieplan 2 1. Inleiding

Nadere informatie

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Windows Server

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Windows Server Instituut Broers Plan van Aanpak Windows Server [Zubin Mathoera, Vincent Darwinkel, Tomas Berends] 12-1-2017 VOORWOORD Dit plan van aanpak hebben wij volgens het boek van Roel Grit, Project Management,

Nadere informatie

CO 2 Communicatieplan. 18 mei 2015

CO 2 Communicatieplan. 18 mei 2015 CO 2 Communicatieplan 18 mei 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen 4 3. Doelgroepen 5 4. Communicatiemiddelen 7 5. Planning 8 6. Organisatie 9 CO 2-communicatieplan 2 1. Inleiding

Nadere informatie

Oplegnotitie Management Overleg/regiegroep

Oplegnotitie Management Overleg/regiegroep Oplegnotitie Management Overleg/regiegroep Onderwerp Portefeuillehouder Doel/vraagstelling Relevante aspecten/ conclusies/samenvatting Afgestemd met Beslispunten Financiële gevolgen, waaronder hoogte bedrag,

Nadere informatie

CO 2 Communicatieplan

CO 2 Communicatieplan CO 2 Communicatieplan 2019 CO 2 communicatieplan 2019 Pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen 4 3. Doelgroepen 5 4. Communicatiemiddelen 7 5. Planning 8 6. Organisatie 9 CO

Nadere informatie

PROJECT INITIATIE DOCUMENT. Project: Outfit. Project Initiation Document. Opdrachtgever: Bestandsnaam: Dick Heinhuis & Marco Duinkerken

PROJECT INITIATIE DOCUMENT. Project: Outfit. Project Initiation Document. Opdrachtgever: Bestandsnaam: Dick Heinhuis & Marco Duinkerken PROJECT INITIATIE DOCUMENT Project: Outfit Opdrachtgever: Dick Heinhuis & Marco Duinkerken Bestandsnaam: Project Initiation Document Project: Versie: 1.0.0 Auteur: Team 5 Datum: 26-11-12 Documentnaam:

Nadere informatie

Communicatieplan. Datum: 7 maart Paraaf directie:

Communicatieplan. Datum: 7 maart Paraaf directie: Communicatieplan Datum: 7 maart 2017 Paraaf directie: Inhoudsopgave COMMUNICATIEPLAN 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen 4 3. Doelgroepen 5 4. Communicatiemiddelen 7 5. Planning 8 6. Organisatie

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -prestatie

Communicatieplan CO 2 -prestatie Communicatieplan 2013-2014 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Februari 2014 Revisie: 001

Nadere informatie

PRINCE2 Foundation Kandidaatsyllabus

PRINCE2 Foundation Kandidaatsyllabus 1 PRINCE2 Foundation Kandidaatsyllabus Juli 2017 Inleiding 2 De PRINCE2 Foundation-kwalificatie is bedoeld voor projectmanagers en aspirantprojectmanagers. Het is ook relevant voor andere belangrijke medewerkers

Nadere informatie

Projectplan Duurzaam Inkopen

Projectplan Duurzaam Inkopen Projectplan Duurzaam Inkopen Gemeente Franekeradeel, afdeling Bouwen en Milieu Minke Lotens - Eichhorn Augustus 2010 status: Definitief Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelstellingen projectplan 4 Overige resultaten

Nadere informatie

Communicatieplan EMS (Energie Management Systeem)

Communicatieplan EMS (Energie Management Systeem) plan EMS (Energie Management Systeem) CO 2 -Prestatieladder Agmi Group september 2012 (mei 2013 aangepast) Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 1.1 Rapportage & reductiedoelstelling... 4 1.2... 4 2. - Interne

Nadere informatie

Prince2 audit. Kwaliteitsmaatregel met rendement

Prince2 audit. Kwaliteitsmaatregel met rendement Prince2 audit Kwaliteitsmaatregel met rendement Niek Pluijmert Dga INQA (samen met Hans) Project- en kwaliteitmanagement Sedert 1979 in ICT Bestuurslid Spider Bestuurslid KvK Midden Nederland TU Delft

Nadere informatie

CO 2 Communicatieplan

CO 2 Communicatieplan CO 2 Communicatieplan 7 mei 2018 Datum:... Paraaf directie:... 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen 4 3. Doelgroepen 5 4. Communicatiemiddelen 7 5. Planning en Budget 8 1. Inleiding

Nadere informatie

Communicatieplan CO2 reductiesysteem

Communicatieplan CO2 reductiesysteem Communicatieplan reductiesysteem Conform niveau 3 op de prestatieladder 2.2 Auteur(s) Marco Vermeulen, Jan den Boer Kenmerk 3.C.2_1 Communicatieplan reductiesysteem Datum 13 maart 2015 Versie 1.0 Status

Nadere informatie

CO2 Communicatieplan. Datum:... Paraaf directie: februari 2017

CO2 Communicatieplan. Datum:... Paraaf directie: februari 2017 CO2 Communicatieplan 15 februari 2017 Datum:... Paraaf directie:... 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen 4 3. Doelgroepen 5 4. Communicatiemiddelen 7 5. Planning 8 6. Organisatie

Nadere informatie

Business Case. <<Naam project>>

Business Case. <<Naam project>> Business Case SYSQA B.V. Almere Versie : Datum : Status : Opgesteld door : Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1.1 Doel van dit document...

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -prestatie

Communicatieplan CO 2 -prestatie Communicatieplan 2016-2019 CO 2 -prestatie Van Rosmalen B.V. Weidestraat 7-B 5241 CA ROSMALEN tel. 073 523 26 32 M. info@vanrosmalenbv.nl www.vanrosmalenbv.nl Opgesteld d.d.: Maart 2018 Revisie: 002 Opgesteld

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -Prestatieladder Conform niveau 5 op de CO 2-Prestatieladder 3.0. HOCHTIEF Infrastructure Benelux December 2015

Communicatieplan CO 2 -Prestatieladder Conform niveau 5 op de CO 2-Prestatieladder 3.0. HOCHTIEF Infrastructure Benelux December 2015 Communicatieplan CO 2 -Prestatieladder Conform niveau 5 op de CO 2-Prestatieladder 3.0 HOCHTIEF Infrastructure Benelux December 2015 Contents 1. Inleiding... 2 2. Strategie... 2 3. Communicatiedoelstellingen...

Nadere informatie

Bijlage 14 voor de Europees openbare aanbesteding van. Datamigratie. Dienst Uitvoering Onderwijs. Beschrijving Transitieplan

Bijlage 14 voor de Europees openbare aanbesteding van. Datamigratie. Dienst Uitvoering Onderwijs. Beschrijving Transitieplan Bijlage 14 voor de Europees openbare aanbesteding van Datamigratie Dienst Uitvoering Onderwijs Beschrijving Transitieplan Aanbestedingsnummer: EURAAN-GS-13-282 Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3 1.1 DOEL VAN

Nadere informatie

Communicatieplan

Communicatieplan Communicatieplan 2017-2020 Timmer Grond- Weg- en Waterbouw B.V. Barneveldseweg 105 3826 PB Nijkerk Periode van uitvoering: Mei 2018 Rapportrevisie: 1 Datum: 28 mei 2018 Status: Definitief INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Projeffect Issuemanagement proces [Setup]

Projeffect Issuemanagement proces [Setup] Projeffect Issuemanagement proces [Setup] Versie Documentnaam Datum 20-10-2014 Auteur M.S.Smilde Versie 1.0 concept Projeffect_Issuemanagement_processetup_v1_0.doc copyleft Projeffect BV: alles uit deze

Nadere informatie

graficsh vormgever plan van aanpak 2018

graficsh vormgever plan van aanpak 2018 FASES WERKZAAMHEDEN SOFTWARE I.S.M. AF UREN KOSTEN 1 ONDERZOEK EN CONCEPT 1.1 Onderzoek klant / / 12 feb 0,5 30 1.2 Onderzoek doelgroep / / 12 feb 1 60 1.3 Onderzoek concurrentie / / 12 feb 0,5 30 1.4

Nadere informatie

Plan van aanpak Connecting Vibes

Plan van aanpak Connecting Vibes Plan van aanpak Connecting Vibes 1 Plan van aanpak Project Connecting Vibes Connect Effect Opdrachtgever: Datum: Auteur(s): Projectleden: HRO Gemeente Rotterdam 21/09/2010 Sanjay Twisk Sanjay Twisk Tim

Nadere informatie

Titel Projectplan Versie: 0.0

Titel Projectplan Versie: 0.0 Titel Projectplan Versie: 0.0 Bestandsnaam: Naam opdrachtgever Contactgegevens Naam projectleider Contactgegevens Projectcode [voeg relevante afbeelding in] Datum opgesteld: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum:

Nadere informatie

LEERDOELEN MEDIAVORMGEVER 4

LEERDOELEN MEDIAVORMGEVER 4 LEERDOELEN MEDIAVORMGEVER 4 Tijdens elke BPV periode werk je aan 5 leerdoelen. 3 leerdoelen kies je uit een lijst met bestaande doelen die in het onderstaande kwalificatiedossier van Mediavormgever staan.

Nadere informatie

CO 2 Communicatieplan

CO 2 Communicatieplan CO 2 Communicatieplan CO2 communicatieplan Opgesteld d.d.: 07-05-2019 Akkoord bevonden door Rein Tempel (directeur) Versie: 3 Opgesteld door: Marijke Schat () Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -prestatie

Communicatieplan CO 2 -prestatie Communicatieplan 2015-2016 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: September 2016 Revisie: 004

Nadere informatie

Problematiek in projecten

Problematiek in projecten Problematiek in projecten Het project bouwt andere producten dan afgesproken Het project valt duurder uit dan begroot Het project loopt langer dan gepland Het product sluit niet aan bij de werksituatie

Nadere informatie

Beleef Côte d'or Laat je inspireren door de exotische wereld van cacao

Beleef Côte d'or Laat je inspireren door de exotische wereld van cacao Beleef Côte d'or Laat je inspireren door de exotische wereld van cacao GO! Complimenten Marketingproject periode 2 projectgroep E5 Liza Klok Ayla Teunissen Nicole Tjan Sam de Vuijst Vincent van der Zandt

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Projectmanagement, sturen op resultaat Binnen jullie organisatie werken jullie veel met projecten. Jij bent projectleider, of je maakt deel uit van een speciaal opgesteld projectteam.

Nadere informatie

CO 2 Communicatieplan. 2 november 2015

CO 2 Communicatieplan. 2 november 2015 CO 2 Communicatieplan 2 november 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen 4 3. Doelgroepen 5 4. Communicatiemiddelen 7 5. Planning 8 6. Organisatie 9 CO 2-communicatieplan 2 1. Inleiding

Nadere informatie

Social Action Research Plan

Social Action Research Plan Social Action Research Plan Social media project Studenten Dennis Visschedijk 438332 Aileen Temming 474094 Stefan Ortsen 481295 Niels Konings 449822 Renee Preijde 482835 Opdrachtgever Stal te Bokkel Daniëlle

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project : HINT

Plan van aanpak. Project : HINT Plan van aanpak Project : HINT Bedrijf : Hogeschool Rotterdam Plaats, datum: 20-02-2008 Opgesteld door: Jesper Monteny, Camiel Flohr, Rudolf Kromojahjo, Myrene Zuiderwijk Plan van Aanpak project HINT pagina

Nadere informatie

PRINCE2 Foundation proef examen Multiple-choice oefening

PRINCE2 Foundation proef examen Multiple-choice oefening PRINCE2 Foundation proef examen Multiple-choice oefening 1. Wat is ten aanzien van de projectomgeving het uitgangspunt van PRINCE2? A. Een Fixed-price contract B. Een klant/leveranciers omgeving C. Een

Nadere informatie

1. Analyse, beeldvorming en planning

1. Analyse, beeldvorming en planning 1. Analyse, beeldvorming en planning 1. Analyse en beeldvorming Een Internet Project Plan start met het verzamelen van zo veel mogelijk informatie. Deze informatie heb je nodig om volgende onderdelen van

Nadere informatie

Projectmanagement: De basisprincipes? Het nut?

Projectmanagement: De basisprincipes? Het nut? Projectmanagement: De basisprincipes? Het nut? Wat is een project? Heeft een doel dat bijdraagt tot resultaten van de organisatie Is eenmalig Heeft uniek resultaat Beperkt in tijd, met een duidelijk begin

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN CO2 PROGRAMMA 2016

COMMUNICATIEPLAN CO2 PROGRAMMA 2016 COMMUNICATIEPLAN CO2 PROGRAMMA 2016 Documentcode [Doc ID] Status Definitief Datum 2-5-2016 Versie 1.0 Object NVT Activiteittype NVT Werkpakket NVT Opgesteld A. Carlucci Functie: KAM-coordinator Paraaf

Nadere informatie

Plan van aanpak Portfolio

Plan van aanpak Portfolio Plan van aanpak Portfolio 1 Plan van aanpak Project Portfolio Persoonlijke website Opdrachtgever: Potentiële toekomstige werkgevers Datum: Auteur(s): Projectleden: 02/09/2013 Anthony Timmers Anthony Timmers

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan (PAP)

Persoonlijk Actieplan (PAP) B 1.4 Persoonlijk Actieplan (PAP) Stagiair(e) Opleiding Bedrijf Praktijkopleider Stagedocent Nick Albregtse Interactief Vormgeven (IV) Kees Internetbureau Michiel Snijder Jan Verduijn Datum 26 09 2013

Nadere informatie

Communicatieplan CO2-prestatieladder

Communicatieplan CO2-prestatieladder Communicatieplan CO2-prestatieladder T.b.v. certificering CO2-prestatieladder. Winssen, 11 februari 2019 Luuk Bruisten Akkoord namens directie Datum: 11 februari 2019 Handtekening: Luuk Bruisten Inhoud

Nadere informatie

Financieringsverstrekkersportaal. Aansluitdocument

Financieringsverstrekkersportaal. Aansluitdocument Financieringsverstrekkersportaal Aansluitdocument Colofon Documentnaam: Fink financieringsverstrekkersportaal aansluitdocument Versie: 0.3 Datum: 17 september 2015 Versiebeheer Releasedatum Wijziging Versie

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN CO₂ REDUCTIE TIMMERHUIS GROEP

COMMUNICATIEPLAN CO₂ REDUCTIE TIMMERHUIS GROEP COMMUNICATIEPLAN CO₂ REDUCTIE TIMMERHUIS GROEP 1. INLEIDING Dit communicatieplan is opgesteld in het kader van de CO₂ prestatieladder en het bewustwordingsproces van de CO₂ uitstoot van de Timmerhuis Groep.

Nadere informatie

3.C.2 Communicatieplan CO 2 - prestatieladder T.b.v. certificering CO 2 -prestatieladder

3.C.2 Communicatieplan CO 2 - prestatieladder T.b.v. certificering CO 2 -prestatieladder 3.C.2 Communicatieplan CO 2 - prestatieladder T.b.v. certificering CO 2 -prestatieladder Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doelstellingen en doelgroepen... 3 2.1 Communicatiedoelstellingen... 3 2.2 Doelgroepen...

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond.

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-01-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. Intro: Voordat je een AV productie gaat maken, moet

Nadere informatie

Project Management. Hfst 1: Het project:

Project Management. Hfst 1: Het project: Project Management Hfst 1: Het project: 1.1: Soorten werkzaamheden: We kennen 3 soorten werkzaamheden: Improvisatie: een plotselinge reactie op een niet verwachte gebeurtenis. Hiervoor zijn geen richtlijnen.

Nadere informatie

Definitiefase fase 2

Definitiefase fase 2 Definitiefase fase 2 Nu dat jullie als projectteam de startnotitie af hebben, kunnen jullie beginnen met de volgende fase: jullie gaan de startnotitie uitbreiden tot een projectplan en jullie gaan de rollen

Nadere informatie

Werkwijze Verbetering & Vernieuwing (V&V)

Werkwijze Verbetering & Vernieuwing (V&V) Werkwijze Verbetering & Vernieuwing (V&V) Inhoudsopgave Nut en Noodzaak Eerste resultaten Afgestemde werkwijze Wijze van terugkoppeling aan directie 2 Vernieuwing & Verbetering: noodzaak en onderscheid

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoeksplan proces- kwaliteit majeure projecten. gemeente Best

Rekenkamercommissie. Onderzoeksplan proces- kwaliteit majeure projecten. gemeente Best Rekenkamercommissie Onderzoeksplan proces- kwaliteit gemeente Best September 2014 Rekenkamercommissie gemeente Best Drs. J. J.M. van den Heuvel, Voorzitter Drs. M.A. Koster RA, Lid J.M. van Berlo (secretaris)

Nadere informatie

Hogere omzet met loyale klanten

Hogere omzet met loyale klanten m e t e n, w e t e n é n v e r b e t e r e n Hogere omzet met loyale klanten Luistert u naar uw klant? Staat uw klant écht centraal? Gaat u de dialoog aan met uw klant om verbeteringen te bespreken? In

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Rijssen, Juli 2013 Auteur: L.J. Hoff Geaccodeerd door: M. Nijkamp Directeur Inhoudsopgave 1. Inleiding Pagina 3 2. Beleid CO₂ reductie Pagina 4 3. Borging CO₂ prestatieladder

Nadere informatie

4,8. De achtergrond. Keuzeopdracht door een scholier 1748 woorden 22 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer

4,8. De achtergrond. Keuzeopdracht door een scholier 1748 woorden 22 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer Keuzeopdracht door een scholier 1748 woorden 22 maart 2007 4,8 6 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Keuzeopdracht marketing, maatschappijleer Bedrijf: Snackcounter de Kolenkit, Wateringen Branche: Patat

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -Prestatieladder Conform niveau 5 op de CO2-Prestatieladder 3.0

Communicatieplan CO 2 -Prestatieladder Conform niveau 5 op de CO2-Prestatieladder 3.0 Communicatieplan CO 2 -Prestatieladder Conform niveau 5 op de CO2-Prestatieladder 3.0 HOCHTIEF Nederland Oktober 2018 Versie: 0.1 (update door B.A. Koggel) Oktober 2018 Geen update 1 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Instituut Broers. Plan van Aanpak. [Project Steam OS

Instituut Broers. Plan van Aanpak. [Project Steam OS Instituut Broers Plan van Aanpak [Project Steam OS [Zubin Mathoera, Vincent Darwinkel, Tomas Berends] 12-1-2017 VOORWOORD Dit plan van aanpak hebben wij volgens het boek van Roel Grit, Project Management,

Nadere informatie

Review CO2 reductiesysteem

Review CO2 reductiesysteem Review CO2 reductiesysteem Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 2.A.2_1 Review CO2 reductiesysteem 12-03-2019 1/10 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Invalshoek A: Inzicht 4 2.1. Footprint berekening

Nadere informatie

Rapport. CO2-prestatieladder communicatieplan 2014. projectnaam Communicatieplan 2014 referentie AKA/003

Rapport. CO2-prestatieladder communicatieplan 2014. projectnaam Communicatieplan 2014 referentie AKA/003 Rapport Aveco de Bondt CO2-prestatieladder communicatieplan 2014 bezoekadres postbus postcode telefoon telefax e-mail internet Reggesingel 2 202 7460 AE Rijssen (0)548 51 52 00 (0)548 51 85 65 rijssen@avecodebondt.nl

Nadere informatie

Conclusie: voor elke organisatie die dit nastreeft is het goed besturen en beheersen van de bedrijfsprocessen

Conclusie: voor elke organisatie die dit nastreeft is het goed besturen en beheersen van de bedrijfsprocessen 1 Waarom? : Succesvol zijn is een keuze! Organisaties worden door haar omgeving meer en meer gedwongen om beter te presteren. Voornamelijk wordt dit ingegeven door de klant die haar eisen en wensen m.b.t.

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project WNF. CMD Neelke Laarakker Laura Hellegers

Plan van aanpak. Project WNF. CMD Neelke Laarakker Laura Hellegers Plan van aanpak NDD periode - B Maaike Janssen - 1598513 Marc Gooris - 1605893 CMD 2014-2015 Neelke Laarakker - 1602659 Laura Hellegers - 1603189 Inhoudsopgave Wie zijn wij Achtergrond Uitgangspunten Onderzoeksvragen

Nadere informatie

Communicatieplan CO2-prestatieladder

Communicatieplan CO2-prestatieladder Communicatieplan CO2-prestatieladder T.b.v. certificering CO2-prestatieladder Tuin & Groenverzorging Bruisten B.V. Winssen, 24 november 2017 Luuk Bruisten Akkoord namens directie Handtekening: Luuk Bruisten

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN CO₂REDUCTIE

COMMUNICATIEPLAN CO₂REDUCTIE COMMUNICATIEPLAN CO₂REDUCTIE DOUWE HOEKSTRA TRANSPORT & KRAANVERHUUR B.V. Datum: 7 november 2013 Bedrijf: Contactpersoon: Ondersteuning door: Contactpersoon: Douwe Hoekstra Transport & Kraanverhuur B.V.

Nadere informatie

Besluiten- en actielijst Bullseye

Besluiten- en actielijst Bullseye Besluiten- en actielijst Bullseye Datum: Dinsdag 3 maart 2015 Bijeenkomst 6 Besluiten- actielijst na aanleiding van onze derde vergadering met Wethouder Dhr. Joost Eerdmans. Aanwezig: wethouder Joost Eerdmans,,,,

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN CO₂REDUCTIE Haarsma Groep

COMMUNICATIEPLAN CO₂REDUCTIE Haarsma Groep COMMUNICATIEPLAN CO₂REDUCTIE Haarsma Groep Infra & milieu Beton & Industrie bouw Infra Beheer Transport Kraanverhuur 1. Inleiding Dit communicatieplan is opgesteld in het kader van de CO₂ prestatieladder

Nadere informatie

Planning & Control. Inleiding. Inhoudsopgave

Planning & Control. Inleiding. Inhoudsopgave Planning & Control Inleiding Planning & Control is de Engelse benaming voor coördinatie en afstemming. Het is gericht op interne plannings- en besturingsactiviteiten. Een heldere Planning & Control functie

Nadere informatie

Managementrapportage [datum]

Managementrapportage [datum] Managementrapportage [datum] [Projectnaam] Datum: Status: dd-mm-jj concept / definitief ALGEMENE PROJECTSTATUS Voortgang / bereikte resultaten Risico s / maatregelen BEVINDINGEN PROJECTCONTROL / ASSURANCE

Nadere informatie

CO2 prestatieladder - Communicatieplan

CO2 prestatieladder - Communicatieplan CO2 prestatieladder - Versie: Definitief Datum: februari 2015 Eis: 2.C.3 Westgaag 42b - 3155 DG Maasland Postbus 285-3140 AG Maassluis Telefoon: 010-5922888 Fax: 010-5918621 E-mail: info@kroes.org Versie:

Nadere informatie

Informatiemanager. Doel. Context

Informatiemanager. Doel. Context Informatiemanager Doel Ontwikkelen, in stand houden, evalueren, aanpassen en regisseren van het informatiemanagement, de digitale informatievoorziening en de ICT-facilitering van de instelling en/of de

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -prestatieladder. Communicatieplan. 15 april 2013

Communicatieplan CO 2 -prestatieladder. Communicatieplan. 15 april 2013 Communicatieplan 15 april 2013 1-9 15-04-2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Communicatiedoelstellingen... 3 2.1 Algemene doelstelling... 3 3. Doelgroepen... 4 3.1. Groep A - Veel invloed, veel belang...

Nadere informatie

didiclass 2.0 Opdrachtnemer: E-minor projectgroep Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Opdrachtgever: Walter Geerts, de open universiteit

didiclass 2.0 Opdrachtnemer: E-minor projectgroep Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Opdrachtgever: Walter Geerts, de open universiteit didiclass 2.0 Opdrachtnemer: E-minor projectgroep Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Opdrachtgever: Walter Geerts, de open universiteit Projectgroepleden: Laurens Ruiter: laurens.ruiter@gmail.nl Dévit Schimmel:

Nadere informatie

sietzevergeer@gmail.com pascalrops@planet.nl f.verloop@gmail.com Namens de opdrachtgever (gemeente Rotterdam) is er het verzoek gekomen het al bruisende uitgaansleven van de haven stad nog wat verder uit

Nadere informatie