Schuimwijnen 2 Franse schuimwijnen. De WijnNeus 26 januari 2017 Luc De Colvenaer Luc Verhulst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schuimwijnen 2 Franse schuimwijnen. De WijnNeus 26 januari 2017 Luc De Colvenaer Luc Verhulst"

Transcriptie

1 Schuimwijnen 2 Franse schuimwijnen

2 Geschiedenis van de schuimwijnen. Al in het begin van onze tijdrekening was Titus Livius, auteur van een monumentaal werk over de geschiedenis van Rome, vol lof over de witte wijnen van Limoux. In die tijd waren het stille wijnen. In de 7e eeuw stichtten de benedictijnen een abdij in Saint Hilaire. Het was daar dat een monnik in 1531 ontdekte hoe een mousserende wijn kon gemaakt worden. De eerste 'brut' ter wereld was geboren. Sindsdien hebben mousserende wijnen een feestelijke bijklank gekregen. 42 gemeentes werden gedefinieerd als toegestaan wijngebied. Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen voor de stille wijnen en 10% voor de mousserende wijnen. De opbrengst mag maximaal 50 hectoliter per hectare opleveren.

3 Blanquette de Limoux AOC Blanquette de Limoux hl Druiven: 90% mauzac ( blanquette ). Chenin. Chardonnay. De tweede gisting: Gisting op fles. minimaal negen maanden volgens de klassieke methode AOC Blanquette Méthode Ancestral 4 000hl Druiven: 100% mauzac. Methode uit 1531 Eerste gisting en cuve. Filtrage. Gisting op fles AOC Crémant de Limoux hl Druiven: 70% mauzac. Chenin. Niet meer dan 20% Chardonnay. Niet meer dan 20% Pinot noir max 10% sedert 2003 De tweede gisting: Gisting op fles. minimaal twaalf maanden AOC Limoux Blanc 5 000hl Druiven: 20% mauzac. Chenin. Chardonnay. Druiven persen direct na oogst. Eerste gisting op eiken vat. Tot minimaal na mei volgend op de oogst. Droge stille wijn. AOC Limoux Rouge 2 800hl

4 Mauzac druif: Kalkachtige mergel bodems. Klei-kalkachtige bodems. Houd van warme zomers en van prachtige nazomers, zodat ze traag kunnen rijpen. Aroma s van: Groene appel, peer, honing, en zoete specerijen. Chenin druif: Klei-kalkachtige bodems. Zandbodems. Aroma s van: Minerale tonen van kalk en vuursteen. Peer, kweepeer, bijgestaan door toetsen van acaciahoning, gekonfijt fruit en citroen. Soms toetsen van gember of lindebloesem in terug. Chardonnay druif: Middel matige vruchtbare gronden met veel kalk of rijk aan mergel met losse kalk afzettingen. Aroma s van: Uniek en complex naargelang het terroir. Gedroogd fruit, hazelnoot, gegrilde amandelen en exotisch fruit tot boter, varen, lindebloesem, peer, popcorn, eik, acacia, walnoot, biscuit en veel meer.

5 Van druif naar Blancquette AOC Blanquette Méthode Ancestral Deze vinificatiemethode bestaat erin met één enkele gisting een schuimwijn te produceren. Op een bepaald ogenblik (maar vooraleer de alcoholische gisting is voltooid) zal men de gisting vertragen of stilleggen door de most af te koelen (tot 2 C). Men gaat filteren, bijgisten en bottelen. Wanneer de temperatuur terug stijgt (in de lente), zal de gisting terug opstarten en wordt er in de gesloten flessen een druk opgebouwd (minstens 9 maand sur lattes). Meestal wordt gedégorgeerd. Tijdens het proces wordt er geen liqueur de tirage, noch liqueur de dosage toegevoegd. De aanwezige restsuikers zijn natuurlijk, en van de druif afkomstig. Dit is een oude methode, die het risico liep dat veel flessen ontploffen. Daarom wordt deze oude methode rurale of ancestrale genoemd. De bekomen wijnen zijn wijnen met grote finesse, met recht op een AOC, maar de methode moet verplicht op het etiket vermeld worden. Voorbeelden zijn Clairette de Die en Blanquette de Limoux.

6 De WijnNeus 26 januari 2017 Luc De Colvenaer Luc Verhulst

7

8

9 Crémant Crémants worden, net zoals de Champagnes altijd volgens de méthode traditionelle gemaakt. Hetzelfde productieproces wordt gevolgd en na het maken van een stille wijn zal door toevoeging van een liqueur de tirage een tweede gisting op fles worden gestart. De term Crémant is door de Franse wetgeving beschermd en geldt enkel voor niet Champagne schuimwijnen gemaakt in Frankrijk of in Het Groot Hertogdom Luxemburg. De mise sur lattes is minimum 9 maanden.

10 Crémant d'alsace Op basis van Pinot Blanc, Auxerrois, Riesling, Pinot Noir, Pinot Gris en Chardonnay. Crémant de Bourgogne Toegestane druiven zijn Pinot Noir en Chardonnay voor tenminste 30 %, Pinot Blanc en Pinot Gris, Gamay Noir à jus blanc (maximaal 20 %), Aligoté, Melon en Sacy. Crémant de Bourgogne is er in witte en rosé versie. Crémant de Loire Crémant de Loire kan in wit en rosé gemaakt worden op basis van Chenin Blanc, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pineau d'aunis, Pinot Noir en Chardonnay als belangrijkste druiven. Grolleau Noir is toegestaan als aanvullend ras voor maximaal 30 %. Crémant de Limoux Asemblage van Chardonnay en Chenin: minimaal 30 % maar met dien verstande dat elk van deze druiven afzonderlijk niet meer dan 20 % van de assemblage mag uitmaken en dat voor Mauzac een max. van 70 % geldt. De WijnNeus 2 januari 2017 Luc De Colvenaer Luc Verhulst

11 Crémant de Bordeaux Crémant de Bordeaux is nog altijd vrij onbekend. Toegestane druivenrassen zijn: Sémillon, Sauvignon, Muscadelle, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenère, Merlot, Malbec en Petit Verdot. Crémant de Jura Op basis van Pinot Noir, Chardonnay, Trousseau en Savagnin. Crémant de Luxembourg Dit is de enige niet Franse crémant. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het Groothertogdom kan bogen op een lange traditie van mousserende wijnen. De appellation Crémant de Luxembourg werd gecreëerd in 1991 en is in zeer hoge mate gebaseerd op de Franse wetgeving. De druiven zijn Elbling, Pinot Blanc en Riesling, alsmede Pinot Noir voor de rosé's De WijnNeus 2 januari 2017 Luc De Colvenaer Luc Verhulst

12 Clairette Clairette de Die Tegen de imposante uitlopers van de Alpen en in de vallei van het riviertje de Drôme, liggen de schitterende wijngaarden van de Clairette de Die. Wie Clairette de Die zegt, denkt meteen aan een sprankelende mousserende a la Champagne uit de Rhône. Het is dan ook absoluut dé grote specialiteit van deze appellation. Deze lichtzoete 'Champagne' uit het Rhônedal is niet alleen wereldberoemd in zijn mousserende jasje. De belangrijkste druif voor deze appellation noemt men Clairette, maar AOP Clairette de Die bestaat voor minstens 75% uit Muskaatdruiven. De wijn wordt gemaakt volgens de Méthode Ancestrale. Men laat de most eerst gisten in de cuve (gistkuip), op een zo n laag mogelijke temperatuur. Voor dat het einde van de gisting aanbreekt, gaat de wijn al op de fles en na gisting en rijping verwijdert men meteen het bezinksel in de fles. De wijn is hierdoor van nature al mousserend en doordat de gisting niet volledig heeft plaatsgevonden, resulteert dit in lichte en zeer fruitige mousserende wijnen met een klein zoetje.

13 Cuvee Wijn afkomstig van de eerste persing van de hoogste kwaliteit. In de Champagne wordt de 2050 liter most die bij de eerste persing uit een marc van 4000 kilo druiven wordt geperst de cuvée genoemd. In Hongarije en Kroatië wordt met de term cuvée de wijn aangeduid, die is samengesteld uit twee of meer apart gemaakte wijnen van dezelfde kleur. Melange of assemblage van een wijn. Een wijn die voortkomt uit het mengen van verschillende gistingskuipen. Gebruikte druiven, Chardonnay, Pinot noir.

14 Champagne Algemene kenmerken Champagne Terroir: Bodem: Kalk Klimaat: Gemiddelde temperatuur: 10,0 C Gemiddeld aantal zonuren: 1650 Belangrijkste druivenrassen Blauw: Pinot noir Meunier Wit: Chardonnay Wijngaard: Wijngaardareaal: hectare Totale productie: Gemiddeld hl/jr Vinificatie: Soorten wijn: Champagne: 95% Wit: 3% Rosé: 2%

15 Reims is de officiële hoofdstad, waar veel champagnehuizen zijn gevestigd. In Épernay staat het grootste champagnehuis: Moët & Chandon. Het Champagnegebied bestaat uit vier subgebieden, die ieder hun eigen kenmerken hebben: Montagne de Reims. Dit gebied ligt direct rond de stad Reims. De Pinot noir is de belangrijkste druif in dit gebied. De bodem bevat vooral klei, mergel en zand. Vallée de la Marne. Dit gebied ligt ten westen van de stad Épernay. De Meunier, de andere blauwe druif van Champagne is hier de belangrijkste druif. Côte des Blancs. Dit gebied ligt ten zuiden van de stad Épernay. De Chardonnay druif is hier de belangrijkste. Dat heeft alles te maken met de bodem die hier veel kalk bevat. Côte des Bar. Ligt ten oosten van de stad Troyes. Ze liggen behoorlijk ver van het kerngebied van de Champagne. De Côte des Bar produceert druiven van een gemiddeld mindere kwaliteit. Goedkopere champagnes komen vaak uit dit gebied.

16 Wijngaardclassificatie Grand Cru: 17 dorpen zijn geklasseerd als Grand Cru. Voor de druiven uit deze dorpen wordt de hoogste prijs betaald. Enkele van deze dorpen zijn Bouzy en Mailly (in Montagne de Reims). Aÿ entours-sur-marne (Vallée de la Marne). Avize, Cramant en Chouilly (Côte des Blancs). Premier Cru: 44 dorpen met de status Premier Cru. Voor de druiven zal men hier ongeveer 95% van de geldende kiloprijs betalen. Niet-geklasseerde dorpen en wijngaarden: Voor deze druiven zal men 80 à 90% van de vastgestelde kiloprijs betalen. Aube heeft alleen niet-geklasseerde dorpen en wijngaarden.

17 Champagne types: Volgens suiker gehalte: Brut 100% 0 gram Brut intégral 0 gram Brut sauvage 0 gram Ultra Brut 0 gram Brut maximaal 12 gram Extra dry gram Sec gram Demi sec/nectar gram Doux meer dan 50 gram Volgens asemblage: Brut sans année ( BSA ): 85% komt op de markt als droge champagne zonder jaartal. Dit is de basischampagne.

18 Volgens benaming: Millésimé : Alleen gemaakt in uitzonderlijk goede oogstjaren. Samengesteld uit wijnen van het zelfde oogstjaar. Het oogstjaar staat op de fles. De minimale rijpingsperiode van een millésimé is drie jaar. Het langere contact tussen wijn en dode gistcellen maakt de champagne zachter en voller van smaak. De beste millésimé-champagnes bereiken hun top ongeveer 8 à 10 jaar nadat ze op de markt zijn gekomen. Millésimés maken ongeveer 10 procent van de productie uit. Ze komen voor als witte en als rosé wijnen. Prestige champagne: Dat kan een millésimé zijn, maar is het niet altijd. Prestige champagnes hebben altijd een fraai uiterlijk en een speciale naam, zoals Dom Pérignon, La Grande Dame, Cristal, Grand Siècle, Comtes de Champagne en Belle Époque.

19 Volgens benaming: Rosé champagne: Assemblage van rode en witte basiswijn. Normaal mogen voor rosé witte en rode wijnen niet gemengd worden. Voor rosé champagne mag dat wel. Blanc de blancs: Blanc de blancs betekent letterlijk: witte wijn van witte druiven: Witte champagne die volledig is gemaakt van Chardonnaydruiven. Blanc de noirs: Blanc de noirs betekent letterlijk: witte wijn van blauwe druiven: Witte champagne die volledig is gemaakt van Pinot noir en/of Meunier.

20 Het etiket: De registratiecode op het etiket geeft aan wat de aard van het bedrijf is: Négociant-Manipulant (NM): champagnehuis, dat druiven koopt om champagne te maken. Récoltant-Manipulant (RM): wijnboer die druiven levert aan champagnehuizen, maar ook zelf champagne maakt. Récoltant-Coopérateur (RC): wijnboer die zijn champagne wel door een coöperatie laat maken, maar onder zijn eigen naam verkoopt. Société de Récoltants (SR): firma van twee of meer wijnboeren, die grond delen en hun champagne onder meer dan één merknaam op de markt brengen. Coopérative de Manipulation (CM): coöperatie van wijnboeren, die ook zelf champagne onder een eigen label maken. Marque Auxiliaire (MA): merknaam in eigendom van een koper (bijvoorbeeld een restaurant, supermarkt of wijnhandelaar). Négociant-Distributeur (ND): Leverancier van champagne die hij niet zelf heeft gemaakt. Als het etiket ontbreekt, is een champagne nog altijd te herkennen aan de kurk: hierop staat ook de naam Champagne.

Mousserende Wijnen Pagina 1 van 12 maart 2005

Mousserende Wijnen Pagina 1 van 12 maart 2005 Bespreking : Mousserende wijnen Spreker : Stefan Audenaert Code : 4 Datum : 03/05/2005 1. Inleiding 2. De Methode Champenoise 3. De drie grote landen 3.1 Spanje --> Cava 3.2 Italië --> Spumante --> Prosecco

Nadere informatie

Wat hebben we te bieden vandaag

Wat hebben we te bieden vandaag Wat hebben we te bieden vandaag Inleiding met smaak/reuktest Tour de Vin de France Bubbelwijn Champagne Alsace (Elzas) Loire Bourgogne Beaujolais Côtes du Rhône Languedoc-Roussillon Bordeaux Le Tour de

Nadere informatie

Wijnen met parels, parels een feest! Franky Malbrancke 2016

Wijnen met parels, parels een feest! Franky Malbrancke 2016 Wijnen met parels, parels een feest! Franky Malbrancke 2016 Wat is wijn? Altijd van druiven? Noten, bessen, appel, Van druif tot wijn Wat heeft men nodig om wijn te maken? Water, zon, druiven en grond

Nadere informatie

www.champastique.be Catalogus Particulieren 2015

www.champastique.be Catalogus Particulieren 2015 www.champastique.be Catalogus Particulieren 2015 Visie & Missie Champagnes aanbieden van kleine huizen uit de 4 microregios van de Champagnestreek met oog voor traditie, hun passie voor Champagne overbrengen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Champagne Select September 2018

Nieuwsbrief Champagne Select September 2018 Nieuwsbrief Champagne Select September 2018 Welkom bij onze September nieuwsbrief! Dit keer hebben we wel een hele mooie aanbieding, praten we u bij over de laatste ontwikkelingen in de champagnewereld,

Nadere informatie

BUBBELS. KBC wijnclub December 2016 Ann Holderbeke, André Verhaegen

BUBBELS. KBC wijnclub December 2016 Ann Holderbeke, André Verhaegen BUBBELS KBC wijnclub December 2016 Ann Holderbeke, André Verhaegen CAVA 95% Cava wordt in de Penedès gemaakt maar ook in andere gebieden Jaarproductie van 250 miljoen flessen 29-11-2016 Champagne MVS 2

Nadere informatie

6.6. Boekverslag door I woorden 4 april keer beoordeeld. Onderwerp: wijn

6.6. Boekverslag door I woorden 4 april keer beoordeeld. Onderwerp: wijn Boekverslag door I. 1820 woorden 4 april 2005 6.6 455 keer beoordeeld Vak Frans Onderwerp: wijn Inleiding: Ik houd mijn spreekbeurt over wijn. Over deze onderwerpen ga ik vertellen: 1. wijnsoorten 2. de

Nadere informatie

Cursus Drankenkennis

Cursus Drankenkennis Cursus Drankenkennis WWW.I-LEARNING.BE CHAMPAGNE (WIJN) Kaart van de Champagne streek Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Witte champagne is

Nadere informatie

Hoe kan ik dit Duitse Wijn etiket te lezen:

Hoe kan ik dit Duitse Wijn etiket te lezen: Wijnetiketten bevat een heleboel nuttige informatie! Hieronder staan verschillende wijnetiketten afgebeeld met uitleg hoe je ze moet lezen. Op deze manier kan je in de winkel iets makkelijker een keuze

Nadere informatie

Champagne. 20-11-2012 Champagne MVS 1

Champagne. 20-11-2012 Champagne MVS 1 Champagne 20-11-2012 Champagne MVS 1 Doelstelling Welke type champagnes bestaan 20-11-2012 Champagne MVS 2 Wat is Schuimwijn Schuimwijn is: - wijn (witte, rode, rosé) - waarin koolzuurgas voorkomt *er

Nadere informatie

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van Anjou, Yves Matignon en zijn zus Hélène zijn de derde

Nadere informatie

De wijnen van de Jura

De wijnen van de Jura De wijnen van de Jura Onbekend is onbemind Hoe komt het dat de wijnen van de Jura bij ons nauwelijks bekend zijn? 1. Moeilijk te vinden 2. Relatief duur 3. Enkele onbekende druivensoorten savagnin, poulsard,

Nadere informatie

PROEVERIJ LICHTERVELDE DINSDAG 25/11/08 ========================================= WIJN STREEK JAAR % alc. AANKOOP PRIJS EIGEN

PROEVERIJ LICHTERVELDE DINSDAG 25/11/08 ========================================= WIJN STREEK JAAR % alc. AANKOOP PRIJS EIGEN PROEVERIJ LICHTERVELDE DINSDAG 25/11/08 ========================================= WIJN STREEK JAAR % alc. AANKOOP PRIJS EIGEN 1. Dea Rivalta, vino spumante Prosecco di Valdobbiadene, brut 2. Familia Oliveda,

Nadere informatie

17/10/2013 Schuimwijnen van over de hele wereld

17/10/2013 Schuimwijnen van over de hele wereld 17/10/2013 Schuimwijnen van over de hele wereld SCHUIMWIJN Verschillende PRODUKTIEMETHODEN Soorten schuimwijn 1. Toevoeging CO² 2. Méthode Rurale Ancestrale 3. Charmat methode Cuve Close 4. Transfertmethode

Nadere informatie

Op uitnodiging van Walraven Sax genoot ik van een fraaie lunch in combinatie met diverse Champagnes van het eminente huis Louis Roederer.

Op uitnodiging van Walraven Sax genoot ik van een fraaie lunch in combinatie met diverse Champagnes van het eminente huis Louis Roederer. Roederer lunch in restaurant Tunes Verslag van de lunchbijeenkomst op 1 juli 2014 in restaurant Tunes van het Conservatorium Hotel te Amsterdam Door Paul Op ten Berg Op uitnodiging van Walraven Sax genoot

Nadere informatie

Champagne: CRISTAL ROEDERER

Champagne: CRISTAL ROEDERER Champagne: CRISTAL ROEDERER In de gediversifieerde champagnewereld is het huis Louis Roederer vrij uniek, omwille van de volgende aspecten: een mooie geschiedenis een uitstekende kwaliteit eigen wijngaarden

Nadere informatie

Clos des Frèr[es] Vacqueyras. Presentatie Commanderij Molenberg 20 april 2017

Clos des Frèr[es] Vacqueyras. Presentatie Commanderij Molenberg 20 april 2017 Clos des Frèr[es] Vacqueyras Presentatie Commanderij Molenberg 20 april 2017 Terroir in AOC Vacqueyras: AOP VACQUEYRAS Geschiedenis - 1930 : Vacqueyras wordt opgenomen in de «Côtes du Rhône». - 1955 :

Nadere informatie

In opmars Niet zo goed gekend door ons. 27/06/2017 MVS - Rosé 1

In opmars Niet zo goed gekend door ons. 27/06/2017 MVS - Rosé 1 In opmars Niet zo goed gekend door ons 27/06/2017 MVS - Rosé 1 IN OPMARS Consumptie steeg wereldwijd met 20% in de laatste 5 jaar Frankrijk consumeert meer rosé dan witte wijn België: 9% van de wijnen

Nadere informatie

Bob Bron, directeur van Moët Hennessy Nederland

Bob Bron, directeur van Moët Hennessy Nederland De kunst van het blenden - een kijkje in de keuken van Moët Verslag van de NGS proeverij van basiswijnen voor Champagne Moët & Chandon Réserve Impérial, gehouden op 23 juni 2014 in Restaurant De Zwaan

Nadere informatie

Studiereis Champagne

Studiereis Champagne Studiereis Champagne 31/05/2013 Machiel Lannoo Nr.2 7 Restaurantbedrijf en drankenkennis Schooljaar 2012 2013 Stageplaats Ferme St- Siméon Inleiding: Deze studie reis van 2 dagen naar de top huizen van

Nadere informatie

PROMOTIES GELDIG TOT 15 MAART 2011

PROMOTIES GELDIG TOT 15 MAART 2011 PROMOTIES GELDIG TOT 15 MAART 2011 Champagne J. de Telmont 75cl Ratafia de Champagne J. De Telmont 19,23 i.p.v. 20,36 Ratafia de Champagne Appellation d Origine Contrôlée Ratafia is een aangename Champagnelikeur

Nadere informatie

Chenin blanc. wat verwaarloosde druif

Chenin blanc. wat verwaarloosde druif Chenin blanc wat verwaarloosde druif MVS Chenin Blanc 1 overzicht 1. Voorkomen 2. Aanplant 3. Loire 4. ZuidAfrika 5. Wijnstijlen 6. Vinificatie 7. Bodem MVS Chenin Blanc 2 1 Voorkomen Een witte druif Afkomstig

Nadere informatie

La Gioiosa Millesimato

La Gioiosa Millesimato La Gioiosa Millesimato Prosecco Valdobbiadene Schuimwijn Italië - Valdobbiadene 100 % Glera brut Een zeer lichte strogele kleur met fijne bellen. In de neus ontdekken we een zeer kwaliteitsvol pallet,

Nadere informatie

PROMOTIES GELDIG TOT 15 JANUARI 2011

PROMOTIES GELDIG TOT 15 JANUARI 2011 PROMOTIES GELDIG TOT 15 JANUARI 2011 Champagne J. de Telmont Champagnes worden gemaakt van de druivensoorten Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Champagnes Grande Réserve rijpen gedurende 24 maanden

Nadere informatie

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25 Wijnkaart Witte wijnen per glas of per fles: Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30 Per fles 16.25 : Wine of origin Robertson : Robertson (Zuid-Afrika) : Colombard 80% en sauvignon 20% : Lichte witte wijn

Nadere informatie

Programma eerste werkjaar

Programma eerste werkjaar Programma eerste werkjaar 4 proefavonden: 1. Wijn proeven: o Zintuigen, technieken van proeven o Wijnwoordenschat o Degustatiefiche 2. Wijn en gerecht: o Verschillende wijnstijlen en wijntypes o Combinatieregels

Nadere informatie

Saint-Emilion. Een vergelijking.

Saint-Emilion. Een vergelijking. Saint-Emilion Een vergelijking. Jurade van Saint-Emilion Exportgegevens Lussac Saint-Emilion Ligging Op 48 km ten NW van Bordeaux Meest noordelijke satellietgemeente Gemeente Lussac Bodem Centrum: kalkplateau,

Nadere informatie

Presentatie PETER SPRONCK

Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Wijngaarden in Nederland 1997 2017 De nieuwe druivenrassen Johanniter Muscaris Riesel Solaris Lijkt

Nadere informatie

Vonkelwyn is de Afrikaanse vertaling van mousserende wijn en is tevens de verzamelnaam voor alle mousserende wijnsoorten uit Zuid-Afrika.

Vonkelwyn is de Afrikaanse vertaling van mousserende wijn en is tevens de verzamelnaam voor alle mousserende wijnsoorten uit Zuid-Afrika. VONKELWIJN Vonkelwyn is de Afrikaanse vertaling van mousserende wijn en is tevens de verzamelnaam voor alle mousserende wijnsoorten uit Zuid-Afrika. Naamgeving Zuid-Afrikaanse mousserende wijnen die volgens

Nadere informatie

Het huis PIPER-HEIDSIECK viert feest

Het huis PIPER-HEIDSIECK viert feest Het huis PIPER-HEIDSIECK viert feest De bubbels van PIPER-HEIDSIECK - een van de oudste champagnehuizen ter wereld zijn al sinds 1785 van de partij op belangrijke en ontroerende momenten van het leven.

Nadere informatie

2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit Franken geven

2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit Franken geven Bacchus 1 - Romeinse god van de wijn. 2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit Franken geven Baden De meest zuidelijke wijnregio van Duitsland, van de Bodensee tot Heidelberg.

Nadere informatie

Dinsdag 4 september 2007: CHAMPAGNE (Verschillende droge wijnstijlen) door Gido Van Imschoot

Dinsdag 4 september 2007: CHAMPAGNE (Verschillende droge wijnstijlen) door Gido Van Imschoot Dinsdag 4 september 2007: CHAMPAGNE (Verschillende droge wijnstijlen) door Gido Van Imschoot PROEFNOTITIES Champagne, een naam die klinkt als een klok, een mythe, een speciale godendrank. Champagne betekent

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 8 MAART 2016 : NIEUWE TENDENSEN IN DE CHAMPAGNE.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 8 MAART 2016 : NIEUWE TENDENSEN IN DE CHAMPAGNE. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 8 MAART 2016 : NIEUWE TENDENSEN IN DE CHAMPAGNE. Als we een degustatie over champagne willen geven dan kunnen wij uiteraard niemand beter vragen dan Gido, lid van onze wijnacademie.

Nadere informatie

WIJNKAART. Graag laten wij u kennismaken met een zorgvuldig samengestelde wijnselectie.

WIJNKAART. Graag laten wij u kennismaken met een zorgvuldig samengestelde wijnselectie. WIJNKAART Graag laten wij u kennismaken met een zorgvuldig samengestelde wijnselectie. Wijnen die onze gerechten op een harmonieuze manier compleet maken. Laat u verrassen en geniet van deze selectie exclusieve

Nadere informatie

Huiswijnen Familie Excellor sauvignon blanc Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Clauduis Morand merlot - Pays d Oc Gris rosé - IGP Var

Huiswijnen Familie Excellor sauvignon blanc Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Clauduis Morand merlot - Pays d Oc Gris rosé - IGP Var Huiswijnen Familie Excellor sauvignon blanc Droge witte wijn uit het zuidwesten van Frankrijk. Typische tonen van de sauvignon druif, zoals kruisbessen en citrus fruit. Mooi droog en niet te zwaar. Prima

Nadere informatie

Ontdek deze selectie van ons uitgebreid gamma uit Languedoc en Roussillon.

Ontdek deze selectie van ons uitgebreid gamma uit Languedoc en Roussillon. SELECTIE ZOMER 2019 Kleine appellaties, familiale domeinen, respect voor omgeving en druif. Ontdek deze selectie van ons uitgebreid gamma uit Languedoc en Roussillon. en andere Franse regio s. Saint-Chinian

Nadere informatie

Proefdoos: Toscaanse top wijnen

Proefdoos: Toscaanse top wijnen Proefdoos: Toscaanse top wijnen 2009 Pianirossi Sidus DOC De CEO van Tod's & Hogan is de eigenaar van dit domein. Een middelzware fruitige wijn is de beste typering. Veel fruit, sap met mooie tonen van

Nadere informatie

Wijnen Huiswijnen Diepe Gronde Zuid Afrika - Chenin Blanc Een vriendelijke mild droge, makkelijke witte wijn met verfrissende fruitige aroma s. Een altijd-goed wijn! Glas 3,20 Karaf 11,50 Fles 15,75 Moreau

Nadere informatie

Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt).

Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt). Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt). Herckenrodestraat 51 3550 Heusden-Zolder Telefoon: 011-42 25 21 Fax: 011-42 99 43 Al onze wijnen bewaren en rijpen in donkere en koele

Nadere informatie

Maaswijn. Maceratie. Magnum. Maillard reactie

Maaswijn. Maceratie. Magnum. Maillard reactie Maaswijn Wijn van het gebied langs de rivier de Maas. De oudste moderne wijngaard in Nederland is Slavante op de Pietersberg, welke in 1967 is aangeplant door Frits Bosch. Maceratie Het weken van de schillen,

Nadere informatie

CHAMPAGNE. ½ fles ` 55,50

CHAMPAGNE. ½ fles ` 55,50 CHAMPAGNE Onze champagnes van Jean Milan: Jean Milan ligt in het befaamde dorp Oger in de Côte des Blancs. Een gebied in de buurt van Epernay. Dit gebied behoort tot een van de 17 Grand Cru s van de Champagnestreek.

Nadere informatie

Masterclass 160 jaar Pol Roger in Parkheuvel. Door Paul Op ten Berg

Masterclass 160 jaar Pol Roger in Parkheuvel. Door Paul Op ten Berg Masterclass 160 jaar Pol Roger in Parkheuvel Door Paul Op ten Berg Op 15 september 2010 organiseerde Verbunt Wijnkopers in Restaurant Parkheuvel te Rotterdam een boeiende masterclass over de Champagnes

Nadere informatie

MUSCADET Vin de Loire

MUSCADET Vin de Loire MUSCADET Vin de Loire 15 maart 2012 LOIRE Rivier Lengte 1012 km Hoogte (bron) 1400 m Debiet 400 m³/s Stroomgebied 117 000 km² Van Ardèche Naar Atlantische Oceaan LOIREWIJNEN De grenzen van de Loirevallei

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. mjpublishing

INHOUDSTAFEL. mjpublishing 3 INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1 GESCHIEDENIS VAN WIJN 11 1.1 Van de oudheid tot de 17de eeuw 11 1.1.1 De eerste wijnsporen 11 1.1.2 Het Oude Egypte 12 1.1.3 Het antieke Griekenland 12 1.1.4 Het Romeinse Rijk

Nadere informatie

Bordeaux (Stijl) Wijnen

Bordeaux (Stijl) Wijnen Bordeaux (Stijl) Wijnen Wijn Belevenis Avond 19 maart 2008 Map from Berry, Bros & Rudd Perfruor pagina 1 van 12 Inhoud: Bordeaux...3 LUC PIRLET Limoux, Frankrijk...5 LUIGI BOSCA - Argentiniё...6 VILLIERA

Nadere informatie

Pieter Verheyde CHAMPAGNE. Parels om te ontdekken FOTOGRAFIE. Andrew Verschetze

Pieter Verheyde CHAMPAGNE. Parels om te ontdekken FOTOGRAFIE. Andrew Verschetze Pieter Verheyde CHAMPAGNE Parels om te ontdekken FOTOGRAFIE Andrew Verschetze CHAMPAGNE, EEN MOMENT Vanzelfsprekend hoort champagne bij feesten, bij huwelijken en geboortes, bij overwinningen, diploma

Nadere informatie

Het bebouwen, verzorgen, bereiden, de creatie; ook voor mij is elke etappe een plezier, een passie

Het bebouwen, verzorgen, bereiden, de creatie; ook voor mij is elke etappe een plezier, een passie Ons merk werd begin jaren 70 gecreëerd door George Joly en zijn zonen, al sinds eeuwen wijnbouwers in de Champagne. Ik ben blij om deze familiegeschiedenis volgens dezelfde kwalitatieve en traditionele

Nadere informatie

Proeverijen. Zaterdag 27/04/ u00

Proeverijen. Zaterdag 27/04/ u00 Proeverijen Zaterdag 27/04/2019-10u00 3 Allée de la Livre - 51160 Avenay-Val-d Or Tél. : +33 (0)3 26 52 34 93 - Portable : +33 (0)6 80 30 08 33 champagne.crucifix@wanadoo.fr De voorouders van de huidige

Nadere informatie

Examen Les Futailles, wijnmeester 2001 DEEL1

Examen Les Futailles, wijnmeester 2001 DEEL1 Examen Les Futailles, wijnmeester 2001 DEEL1 1) Noem vijf (van de acht) AOC s van de Noordelijke Cote-du-Rhone? - - Condrieu - Chateau Grillet - Saint Joseph - Hermitage Crozes Hermitage Cornas Saint Joseph

Nadere informatie

Nieuwe tendensen in Champagne Vinificatie / druiven / stijlen / dosage / organische wijnbouw

Nieuwe tendensen in Champagne Vinificatie / druiven / stijlen / dosage / organische wijnbouw Wijngenootschap Roslar Roeselare 15 april 2016 Gido Van Imschoot Nieuwe tendensen in Champagne Vinificatie / druiven / stijlen / dosage / organische wijnbouw Er verandert veel in Champagne. De laatste

Nadere informatie

Champagne Laherte: een wijnbouwersfamilie met een eeuwige queeste naar finesse in de wijn met respect voor de terroir!

Champagne Laherte: een wijnbouwersfamilie met een eeuwige queeste naar finesse in de wijn met respect voor de terroir! Champagne Laherte: een wijnbouwersfamilie met een eeuwige queeste naar finesse in de wijn met respect voor de terroir! rue des jardins - 51530 Chavot www.champagne-laherte.com gast: Thierry Laherte & echtgenote

Nadere informatie

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l Wijnpakket Chili Castillo de Molina Syrah Reserva Druivensoorten: syrah Alcoholpercentage: 14% De Syrah komt uit de Pencahue regio in de Maule Valley. Hier is de Syrah in zijn element. Door de verkoelende

Nadere informatie

De zoetheid hangt van de hoeveelheid suiker in de likeur voor de tweede gisting af. Van zeer droog naar zoet zijn er zeven categorieën.

De zoetheid hangt van de hoeveelheid suiker in de likeur voor de tweede gisting af. Van zeer droog naar zoet zijn er zeven categorieën. MOUSSERENDE WIJNEN Wijnen met de kwaliteitsaanduiding Cava bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen. Deze methode is te vergelijken met de methode champenoise. Een

Nadere informatie

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Naturalys Chardonnay Deze frisse sappige biologisch chardonnay heeft mooie tonen van tropisch fruit. Naturalys Rosé Deze frisse biologische wijn

Nadere informatie

Puglia (Apulië) Gemiddelde temperatuur: 16,6 C. Belangrijkste druivenrassen. Aantal DOCG s 4

Puglia (Apulië) Gemiddelde temperatuur: 16,6 C. Belangrijkste druivenrassen. Aantal DOCG s 4 Puglia (Apulië) Algemene kenmerken Puglia Terroir Bodem Zand, klei Klimaat Gemiddelde temperatuur: 16,6 C Gemiddeld aantal zonuren: 2487 Belangrijkste druivenrassen : Bombino Trebbiano Greco Verdeca :

Nadere informatie

Vlaamse Wijngilde Commanderij Zuid-West-Vlaanderen

Vlaamse Wijngilde Commanderij Zuid-West-Vlaanderen Vlaamse Wijngilde Commanderij Zuid-West-Vlaanderen Premium Cava 21 oktober 2017 Germán Muñoz is voor de derde keer te gast in onze commanderij. Na een avond over Sherry en een avond over Rias Baixas in

Nadere informatie

Huiswijn Wit en Rood

Huiswijn Wit en Rood Huiswijn Wit en Rood (Italie) Een heerlijke huiswijn, in de mond proef je een lichte aroma van klein rood en zwart fruit, specerijen en tijm. De aanzet is vol, gevolgd door een lange, zwoele afdronk. Lekker

Nadere informatie

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral WITTE WIJNEN Val de Loire, Collection Blanc - Chenin Blanc, Chardonnay Stuivende geur met een heerlijk smaakpallet van jong tropisch wit en groen fruit, in de afdronk zacht en licht mineralig. Côtes de

Nadere informatie

Wijnpakket Noord-Frankrijk

Wijnpakket Noord-Frankrijk Wijnpakket Noord-Frankrijk Bouchard Père & Fils Bourgogne, La Vignée blanc Druivensoorten: chardonnay Een aromatische, ronde, niet te zware wijn met een fris en delicaat bouquet van bloemen, geel fruit

Nadere informatie

LIGGING. Zuidwesten van Frankrijk. Tegen de Atlantische oceaan. Bij de belangrijkste rivieren: Gironde Dordogne Garonne

LIGGING. Zuidwesten van Frankrijk. Tegen de Atlantische oceaan. Bij de belangrijkste rivieren: Gironde Dordogne Garonne Bordeaux LIGGING Zuidwesten van Frankrijk Tegen de Atlantische oceaan Bij de belangrijkste rivieren: Gironde Dordogne Garonne KLIMAAT Warmgematigd klimaat door invloed van de waterlopen en de Atlantische

Nadere informatie

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco HUISWIJN Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Glas Fles Drostdy-Hof Chenin Blanc 3,50 17,50 Klosterhof Bereich Bernkastel 3,50 17,50 Rosé d Anjou Couperin 3,50 17,50

Nadere informatie

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento Santa Caterina Chardonnay Igt Salento De wijnstreek Puglia in Zuid- Italië is gespecialiseerd in de productie van rode wijnen. De hoge temperaturen lijken minder geschikt voor de verbouw van witte druivensoorten.

Nadere informatie

Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Domaine peiriere merlot - IGP Pays d Oc Gris rosé - IGP Var

Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Domaine peiriere merlot - IGP Pays d Oc Gris rosé - IGP Var Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Heerlijke frisse witte wijn uit de Languedoc gemaakt van de Rhone druif viognier. De wijn heeft in de geur elementen van gedroogde perzik en abrikoos.

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog Löwengang Chardonnay Jaartal 2014 medium-vol, krachtig, droog 100% chardonnay De Chardonnay Löwengang heeft een briljante, goudkleurige kleur. Complexe aroma's van rijp tropisch fruit, vanille, geroosterde

Nadere informatie

Oude en nieuwe wijnwereld

Oude en nieuwe wijnwereld Oude en nieuwe wijnwereld KREEFTSKEERKRING EVENAAR STEENBOKSKEERKRING Oude wereld Nieuwe wereld De productie in Europese wijnlanden is veel groter dan in de landen daarbuiten. Van de totale hoeveelheid

Nadere informatie

Loire wijnen. KBC wijnclub. Ann Holderbeke en Barbara Delgoffe

Loire wijnen. KBC wijnclub. Ann Holderbeke en Barbara Delgoffe Loire wijnen KBC wijnclub Ann Holderbeke en Barbara Delgoffe Loire streek: kaart Loire streek: kaart Loire geschiedenis begin van de wijncultuur: vijfde eeuw :adel en de geestelijkheid. Uitz: Pays Nantais

Nadere informatie

Les Futailles. Bespreking : AOC Châteauneuf du Pape. Code : 6.3. Spreker : Philippe Devaux. Datum : 8/11/

Les Futailles. Bespreking : AOC Châteauneuf du Pape. Code : 6.3. Spreker : Philippe Devaux. Datum : 8/11/ Bespreking : AOC Châteauneuf du Pape Code : 6.3 Spreker : Philippe Devaux Datum : 8/11/2016 1. Ligging en streek Het is weeral 16 jaar geleden dat we halt hielden aan een van de gekendste appelaties van

Nadere informatie

Van basiswijn tot wijn: rijping van wijn

Van basiswijn tot wijn: rijping van wijn Van basiswijn tot wijn: rijping van wijn Wijngaard Druivenstok Vinificatie Wetgeving en etikettering Smaak van wijn Figuur 4.1: Het proces van wijn maken Nadat de wijn gemaakt is, volgt de periode van

Nadere informatie

Huiswijn. Huiswijn wit. fles 19,00 1/2 liter 10,00 1/4 liter 6,00 glas 3,50. Huiswijn rood. fles 19,00 1/2 liter 10,00 1/4 liter 6,00 glas 3,50

Huiswijn. Huiswijn wit. fles 19,00 1/2 liter 10,00 1/4 liter 6,00 glas 3,50. Huiswijn rood. fles 19,00 1/2 liter 10,00 1/4 liter 6,00 glas 3,50 wijnkaart Huiswijn Huiswijn wit fles 19,00 1/2 liter 10,00 1/4 liter 6,00 glas 3,50 Huiswijn rood fles 19,00 1/2 liter 10,00 1/4 liter 6,00 glas 3,50 St. Remy Brut (schuimwijn) fles 24,00 glas 5,00 Champagne

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. mjpublishing

INHOUDSTAFEL. mjpublishing 3 INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1 GESCHIEDENIS VAN WIJN 11 1.1 Van de oudheid tot de 17de eeuw 11 1.1.1 De eerste wijnsporen 11 1.1.2 Het Oude Egypte 12 1.1.3 Het antieke Griekenland 12 1.1.4 Het Romeinse Rijk

Nadere informatie

CASA SILVA FAMILY HUISWIJNEN

CASA SILVA FAMILY HUISWIJNEN CASA SILVA FAMILY HUISWIJNEN Casa Silva, Family white Deze Chardonnay (met 30% Semillion) is in prijs/kwaliteit een ware topper. Een wijn die u elke dag goed zal doen smaken. Niet te strak, mooi vol en

Nadere informatie

inclusief 1 gepersonaliseerd etiket 1x 50x 100x 150x 200x Brut, halve fles 0,375 12,50 11,50 10,95 10,75 10,50

inclusief 1 gepersonaliseerd etiket 1x 50x 100x 150x 200x Brut, halve fles 0,375 12,50 11,50 10,95 10,75 10,50 Champelle Prijslijst champagnes Assailly-LeClaire & Fils Blanc de Blancs Grand Cru inclusief 1 gepersonaliseerd etiket 1x 50x 100x 150x 200x Brut, halve fles 0,375 12,50 11,50 10,95 10,75 10,50 Brut, hele

Nadere informatie

Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich

Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich mag verheugen in duidelijke seizoenswisselingen: in de zomer warm en droog, in de winter koud en regenachtig. Het lijkt onbelangrijk,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Champagne Select April 2018

Nieuwsbrief Champagne Select April 2018 Nieuwsbrief Champagne Select April 2018 Welkom bij onze Lente nieuwsbrief! In deze nieuwsbrief gaan we u weer informeren over de laatste ontwikkelingen, hebben we een mooie aanbieding en luiden we het

Nadere informatie

Champagne Tribaut Schloesser Al vier generaties met passie voor de wijn

Champagne Tribaut Schloesser Al vier generaties met passie voor de wijn Champagne Al vier generaties met passie voor de wijn Het verhaal begint vroeg 20 eeuw, wanneer Renée Schloesser een jonge landbouwer, Luxemburg verlaat om zijn geluk te zoeken in de champagne. Aldaar ontmoet

Nadere informatie

5. Wat is het wettelijk minimum en maximum alcoholgehalte van stille wijnen a) 8,5-15 % b) 15-21 % c) 11-15 %

5. Wat is het wettelijk minimum en maximum alcoholgehalte van stille wijnen a) 8,5-15 % b) 15-21 % c) 11-15 % EXAMENANTWOORDEN LEVEL 2 - TEST 2 1. Welke breedtegraden zijn zeer geschikt voor de wijnbouw a) 20-40 graden NB en ZB b) 30-50 graden NB en ZB c) 20-40 graden NB 2. In een ISO proefglas wordt geproefd:

Nadere informatie

Champagnestreek. Oktober 2005. Motorhome

Champagnestreek. Oktober 2005. Motorhome Champagnestreek Oktober 2005 Motorhome Zaterdag 1 oktober 2005 Km stand : 13.196 13.490 Als najaarstrip trekken we dit jaar naar de omgeving van Epernay, beter bekend voor zij lekkere champagnes. We vertrekken

Nadere informatie

Van druif tot most. Figuur 4.1: Het proces van wijn maken. Wijngaard Druivenstok Vinificatie Wetgeving en etikettering Smaak van wijn

Van druif tot most. Figuur 4.1: Het proces van wijn maken. Wijngaard Druivenstok Vinificatie Wetgeving en etikettering Smaak van wijn Van druif tot most Wijngaard Druivenstok Vinificatie Wetgeving en etikettering Smaak van wijn Figuur 4.1: Het proces van wijn maken De eigenschappen van de druif zijn de basis voor de kenmerken van de

Nadere informatie

t' Soete Huys te Melsele.

t' Soete Huys te Melsele. Beste leden, ouders en sympathisanten, Een turnvereniging kan uiteraard niet zonder degelijk turnmateriaal en zoals jullie weten : turnmateriaal kost handen vol geld, vandaar dat we, naar jaarlijkse gewoonte,

Nadere informatie

eventueel BTW nummer :

eventueel BTW nummer : Terroir Du Quercy Nachtegaalstraat 13 3590 Diepenbeek GSM Marc 0475/859272 GSM Noël 0478/293655 Uw naam : adres : postcode en gemeente : eventueel BTW nummer : Tel of GSM : Mail adres : Prijslijst Najaar

Nadere informatie

Terroir du Quercy bvba Naam :...

Terroir du Quercy bvba Naam :... Terroir du Quercy bvba Naam :... Nachtegaalstraat 13 Adres :... 3590 Diepenbeek... BTW : BE 0542.733.014 BTW-nr :... GSM Marc : 0476/256931 Tel./GSM :... Beste Klant, Welkom op onze voorjaarsdegustatie

Nadere informatie

HUISWIJNEN. Rood. Wit

HUISWIJNEN. Rood. Wit HUISWIJNEN Rood Chibet Merlot - IGP Pays d Oc Per glas 3,95 Heerlijk zachte wijn gemaakt van de Merlot druif uit de Pays d Oc. Per 1/2 ltr. 15,50 Mooi rood fruit, zachte tannines en een soepele afdronk.

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE ZUID AFRIKAANSE WIJNEN DOOR LUC VANNEVEL OP 14/6/2016.

VERSLAG DEGUSTATIE ZUID AFRIKAANSE WIJNEN DOOR LUC VANNEVEL OP 14/6/2016. VERSLAG DEGUSTATIE ZUID AFRIKAANSE WIJNEN DOOR LUC VANNEVEL OP 14/6/2016. Vanavond zal dhr Luc Vannevel, invoerder en verkoper van wijnen, ons kennis laten maken met enkele van zijn Zuid Afrikaanse wijnen.

Nadere informatie

De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas

De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas Marcel-les-Vignes Coopérative d achat à finalité sociale de vins naturels et bios De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas Om van de zuurkool naar de asperges over te gaan en daarmee de lente in te glijden,

Nadere informatie

HAPPY WINE WIJNACTIE TEN VOORDELE VAN DE WERKING VAN DE GYMNASTIEK Vzw HAPPY GYM

HAPPY WINE WIJNACTIE TEN VOORDELE VAN DE WERKING VAN DE GYMNASTIEK Vzw HAPPY GYM HAPPY WINE WIJNACTIE 2011-2012 Vzw HAPPY GYM TEN VOORDELE VAN DE WERKING VAN DE GYMNASTIEK Competitieve en recreatieve ritmische gymnastiek in Gent en Machelen WIT Paul Mas / Valmont White / Vin de Pays

Nadere informatie

Crémant de Bourgogne

Crémant de Bourgogne Crémant de Bourgogne Het huis VEUVE AMBAL is opgericht in Montagny Les Beaune, gelegen in het hart van de Bourgognesteek. Marie Ambal was getrouwd met een Parijse bankier. Na zijn dood keerde zij terug

Nadere informatie

Wijnregio Saumur La Région du Saumur. Kurt Kerkhof

Wijnregio Saumur La Région du Saumur. Kurt Kerkhof Wijnregio Saumur La Région du Saumur Kurt Kerkhof Eindwerk academiejaar 2017 2018 voor het verwerven van de titel Sommelier-Conseil geschreven in opdracht van de Vlaamse Wijnacademie en l Université du

Nadere informatie

De wijnmakers. Chili Nogales Wines

De wijnmakers. Chili Nogales Wines Chili wijnland Hoewel Chili gekolonialiseerd is door de Spanjaarden, ziet men in de wijnbouw, toch vooral Franse invloeden. Men maakt hier wijn met typische Franse druivenrassen. De wijnranken zijn veelal

Nadere informatie

APERITIEF Rode port 3,50 Droge of Medium sherry 3,50 Kir Royale 7,15

APERITIEF Rode port 3,50 Droge of Medium sherry 3,50 Kir Royale 7,15 DRANKEN Frisdranken en sappen v.a. 2,10 Cola, Cola Light, Bitter lemon, Tonic, Spa Reine, Spa Barisart, Jus d orange BIER Vaasje van de tap 2,25 fles/blik 2,50 HUISWIJNEN Standaard aan boord Grand Toque

Nadere informatie

Wijn is de bloem in het knoopsgat der beschaving. Wijn is de bekroning van de samenwerking tussen natuur en kennis.

Wijn is de bloem in het knoopsgat der beschaving. Wijn is de bekroning van de samenwerking tussen natuur en kennis. Wijn is de bloem in het knoopsgat der beschaving. Wijn is de bekroning van de samenwerking tussen natuur en kennis. Wijn, bejubeld en omschreven, is afhankelijk van de toewijding en emotie van: de wijnbouwer,

Nadere informatie

Cave de l Ormarine is opgericht in 1922, het is een samensmelting van 3 domeinen. Namelijk de domeinen van Cave de Cournonterral, Cave de Pinet et

Cave de l Ormarine is opgericht in 1922, het is een samensmelting van 3 domeinen. Namelijk de domeinen van Cave de Cournonterral, Cave de Pinet et Cave de l Ormarine is opgericht in 1922, het is een samensmelting van 3 domeinen. Namelijk de domeinen van Cave de Cournonterral, Cave de Pinet et Cave de Villeveyrac. Totale oppervlakte wijngaarden bedraagt

Nadere informatie

t' Soete Huys te Melsele.

t' Soete Huys te Melsele. Beste leden, ouders en sympathisanten, Een turnvereniging kan uiteraard niet zonder degelijk turnmateriaal en zoals jullie weten: turnmateriaal kost handen vol geld, vandaar dat we, naar jaarlijkse gewoonte,

Nadere informatie

Wijnhuis Bodega Salentein. Wijnhuis Bodega Salentein. Wijnhuis Laurent Miquel. Wijnhuis Laurent Miquel

Wijnhuis Bodega Salentein. Wijnhuis Bodega Salentein. Wijnhuis Laurent Miquel. Wijnhuis Laurent Miquel Wijnhuis Bodega Salentein Wijnhuis Bodega Salentein Aan de voet van het Andesgebergte bevindt zich het eigenzinnige wijnhuis Bodega Salentein met klassiek gecultiveerde wijnen op premium niveau. De filosofie

Nadere informatie

WIT. Frankrijk. Chateau Valcombe 2016, Marsanne & Vermentino 4,75 / 22,50. Zacht en elegant van smaak met hinten van noot en perzik

WIT. Frankrijk. Chateau Valcombe 2016, Marsanne & Vermentino 4,75 / 22,50. Zacht en elegant van smaak met hinten van noot en perzik WIT Frankrijk Chateau Valcombe 2016, Marsanne & Vermentino 4,75 / 22,50 Zacht en elegant van smaak met hinten van noot en perzik Hugel Classic 2014, Gewurztraminer 39,50 Bloemige en kruidige van smaak,

Nadere informatie

Zuid-West Frankrijk?

Zuid-West Frankrijk? Gaillac? Zuid-West Frankrijk? Gaillac = 3 regio s (linkeroever, rechteroever & plateau Cordes) 3 regio s, 3 terroirs Linkeroever: laagland, alluviale grond waarin zand, klei, keien...(graves): goed voor

Nadere informatie

CAVA (NU) MASET RESERVA BRUT SPANJE PENEDES 18

CAVA (NU) MASET RESERVA BRUT SPANJE PENEDES 18 Champagne en Cava CAVA (NU) MASET RESERVA BRUT SPANJE PENEDES 18 In tegenstelling tot de zee aan goedkope cava die alom tegenwoordig is, heeft deze cava karakter, eigenheid en body. Zo is hij weliswaar

Nadere informatie

Wijn aan het glas, Vins ouverts, Wine by the glass

Wijn aan het glas, Vins ouverts, Wine by the glass Wijn aan het glas, Vins ouverts, Wine by the glass 2011 Wit Bellingham Blends, Chenin Blanc / Viognier 4,-- 80% Chenin Blanc 20% Viognier Coastal Region, Zuid-Afrika Tropisch fruit, citrus, perzik en bloemen.

Nadere informatie

Appellaties in Languedoc- Roussillon

Appellaties in Languedoc- Roussillon Appellaties in Languedoc- Roussillon KWALITEITSNIVEAU S AOC/AOP 22% IGP 64% VSIG 14% GEOGRAFIE, GEOLOGIE & KLIMAAT HEUVELS & BERGEN KUSTVLAKTES DE ATLANTISCHE CORRIDOR VOORNAAMSTE BODEMTYPES + Klei +

Nadere informatie