Documenteigenaar Adviseur KAM Revisie Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 1 van 12

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Documenteigenaar Adviseur KAM Revisie 26-03-15. Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 1 van 12"

Transcriptie

1 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 1 van Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. Wijziging(en) 1 De bijlage 33.41B02 Uitgifte werkvergunningen half automaat L23 is toegevoegd. 1. Doelstelling In deze procedure is het gebruik van werkvergunningen beschreven. Hiermee wordt de basis gelegd om te voorkomen dat de werkzaamheden leiden tot (bijna) incidenten, materiële schades, onveilig werk en onnodig uitval van de bedrijfsvoering. 2. Toepassing Deze procedure is van toepassing op alle werkzaamheden waarvoor een werkvergunning volgens 33.41B01 Keuze type werkvergunningen verplicht is. Deze procedure geldt zowel voor personeel van AEB als voor derden die bij AEB werkzaamheden verrichten. Voor de uitgifte van vergunningen tijdens half automaat L23 zijn aanvullende afspraken gemaakt. Zie hiervoor: 33.41B02 Uitgifte werkvergunningen half automaat L Definities Term Aanvrager Omschrijving Persoon die de houder opdracht geeft tot het uitvoeren van de werkzaamheden en die de werkvergunning bij de beheerder aanvraagt. De aanvrager is in het bezit van het certificaat Veiligheid voor Operationeel Leidinggevende (VOL-VCA) en heeft de training Werkvergunningen bij AEB gevolgd. Derden, die bij AEB als aanvrager optreden, zijn minimaal 6 maanden bij AEB werkzaam en hebben de training Werkvergunningen bij AEB gevolgd. Gebiedsverantwoordelijke die geautoriseerd is voor het uitgeven van de werkvergunning. Beheerder Houder De beheerder is in het bezit van het certificaat Veiligheid voor Operationeel Leidinggevende (VOL-VCA) en heeft de training Werkvergunningen bij AEB gevolgd. (Uitvoerder) Persoon die de werkzaamheden veilig en conform afspraak uitvoert zoals opgenomen in de werkvergunning en de bij AEB van kracht zijnde regels. Hij draagt ervoor zorg dat de onder zijn verantwoording werkende personen over de werkzaamheden zijn geïnformeerd en geïnstrueerd en dit begrepen hebben. De houder is minimaal in het bezit van het certificaat Basisveiligheid (VCA).

2 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 2 van 12 Mede ondertekenaar Persoon die voor nader omschreven werkzaamheden de werkvergunning mede ondertekent, zoals de installatieverantwoordelijke voor elektrische werkzaamheden, de teamleider onderhoud utiliteiten voor waterleidingen en graafwerkzaamheden (33.53P Grond- en graafwerkzaamheden) of de veiligheidskundige voor hijswerkzaamheden (33.55P Hijswerkzaamheden). LMA Sleutellijst Gasmeetbevoegde Taak isico Analyse (TA) Werkvergunning Logboekvergunning De mede ondertekenaar heeft de training Werkvergunningen bij AEB gevolgd. Laatste Minuut isico Analyse, een checklist voor veilig werken. Deze wordt vlak voor aanvang van het werk aantoonbaar gecheckt door de houder. Conform AEB-standaard opgesteld overzicht van de activiteiten die in het kader van de veiligstelling van (een) installatie (delen) uitgevoerd moeten worden. Uitvoerder van explosiegevaar-, zuurstof- en gasmetingen die de opleiding gasmeetdeskundige met goed gevolg heeft doorlopen en beschikt over een geldig certificaat. Puntsgewijze beschrijving van de taakstappen, te verwachten risico s en de te nemen beheersmaatregelen (zie 33.42P Taak isico Analyse ). Een op schrift gestelde en door geautoriseerde personen getekende verklaring om de nader omschreven werkzaamheden in de installatie of op het terrein onder de aangegeven voorwaarden, te mogen uitvoeren. Bij AEB wordt een elektronisch werkvergunningensysteem gehanteerd. Vergunning voor het uitvoeren van kleine routinematige werkzaamheden zonder specifieke risico s voor personen, omgeving, installatie en/of milieu. Met mondelinge toestemming van de beheerder kan volstaan worden als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan: Voor de werkzaamheden hoeft de verstrekkende afdeling geen beheersmaatregelen te nemen. De uitvoerende loopt geen verhoogd risico als gevolg van het gebruikte gereedschap, de werkzaamheden en/of materiaal, Er is geen gevaar op verstoring van het bedrijfsproces van AEB. De uit te voeren werkzaamheden worden geregistreerd in het daarvoor bestemde logboek bij de beheerder. Laag-risico werk Vergunning voor werkzaamheden waarbij sprake is van algemene gevaren voor de uitvoerenden of de directe werkomgeving als gevolg van de werkzaamheden, de gebruikte gereedschappen, materialen, hulpmiddelen of werkplekomstandigheden. Hoog-risico werk Heet-werk Vergunning voor risicovolle werkzaamheden waarbij direct gevaar aanwezig is voor de houder, installatie of omgeving. Vergunning voor werkzaamheden waarbij brand, explosie of verbranding kan ontstaan door het gebruik van vuur, hete oppervlakken, een vlamboog, het inbrengen van warmte en het aanwezig kunnen zijn van brandbare mengsels. Heet-werk valt onder Hoog-risico werk.

3 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 3 van Werkwijze Onderstaand wordt de werkwijze beschreven voor het: uitgeven van een schriftelijke werkvergunning (4.1) werken met een logboekvergunningen (4.2) omgaan met werkvergunningen bij ontruiming (4.3) archiveren van werkvergunningen (4.4) 4.1 Uitgeven schriftelijke werkvergunning Voorbereiden werkvergunning De aanvrager bepaalt aan de hand van de bijlage 33.41B01 Keuze type werkvergunning welk type werkvergunning voor de werkzaamheden noodzakelijk is. Daarnaast gaat de aanvrager na welke aanvullende regels van toepassing zijn, zoals bijvoorbeeld opgenomen in de procedures voor: 33.51P Werken op hoogte 33.52P Heet werk 33.53P Grond- en graafwerkzaamheden 33.54P Werken in besloten ruimten 33.55P Hijswerkzaamheden 33.56P Werken onder warme omstandigheden 33.57P Werken aan of nabij hoogspanningsinstallaties 33.58P Omgaan met asbest 33.59P Niet-destructief onderzoek door middel van straling 33.64P Ontruimen besloten ruimte 33.42P Taak isico Analyse De aanvrager is verantwoordelijk voor een juiste en volledige omschrijving van de uit te voeren werkzaamheden. De aanvrager en (eventueel) de medeondertekenaar bereiden gezamenlijk de werkzaamheden voor zodat de specifieke risico s en kwaliteitseisen van het werk duidelijk zijn, waarbij de informatie van de TA, VGM-plan, werkinstructie of procedure gebruikt wordt. Voor hoog-risico werkzaamheden overlegt de aanvrager eveneens met de KAM-adviseur en de installatiebeheerder of teamleider om eventuele veiligstellingen en aard van het werk en veiligheidsmaatregelen te bespreken. De aanvrager is verantwoordelijk voor het aanleveren van de benodigde documenten zoals TA, hijsplan, procedures en werkinstructies aan de houder en beheerder. Voor hijsplannen en werkzaamheden met bijzondere risico s overlegt de aanvrager minimaal 2 werkdagen voorafgaande aan het werk met de beheerder over de te nemen maatregelen. De voor de werkzaamheden benodigde (getekende) TA s en hijsplannen worden door de aanvrager digitaal opgeslagen (getekende versie) op de daarvoor bestemde locatie (SharePoint). Voor een Laag-risico- of hoog-risico (waaronder heet-werk) -werkvergunning maakt de aanvrager in het elektronisch werkvergunningensysteem (AEB-intranet) een werkvergunning aan. Daarmee worden de kolommen 1 en 3 van de papieren werkvergunning gevuld. De aanvrager is verantwoordelijk voor de juiste en volledige omschrijving van de werkzaamheden, het omschrijven van de locatie, de veiligheidsrisico s en de beheersmaatregelen.

4 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 4 van 12 Voor specifieke werkzaamheden moet de werkvergunning worden geautoriseerd door de medeondertekenaar. De medeondertekenaar vult eventueel ontbrekende gegevens van de werkvergunning aan en stemt al dan niet onder voorwaarden met de werkzaamheden in. Het betreft de volgende werkzaamheden: Werkvergunningen voor werkzaamheden (onderhoud en/of modificatie) aan en in elektrische installaties en hijswerkzaamheden nabij (binnen 5 meter tot het spanning voerend deel in dezelfde ruimte als waar gehesen wordt) of over elektrische installaties, moeten verplicht worden voorgelegd aan de Installatieverantwoordelijke. Werkvergunningen voor werkzaamheden (onderhoud en/of modificatie) aan drink- en ruwwaterleidingen moeten verplicht worden voorgelegd aan de Operationeel Teamleider TD. Werkvergunningen voor grondwerkzaamheden, zoals machinaal graven, boren en heien, moeten verplicht worden voorgelegd aan zowel de Operationeel Teamleider TD en Installatieverantwoordelijke. Voor grond- en graafwerkzaamheden is 33.53P Grond- en graafwerkzaamheden van kracht. Werkvergunningen voor hijswerkzaamheden met een hijsplan moeten instemming hebben van de afdeling KAM, het hijsplan moet vooraf goedgekeurd worden. Voor hijswerkzaamheden is 33.55P Hijswerkzaamheden van kracht. Na instemming van de aanvrager en medeondertekenaar vult de beheerder gegevens van de werkvergunning verder in. Daarmee wordt kolom 2 verder ingevuld en kolom 3 aangevuld van de papieren werkvergunning. Geplande werkvergunningen moeten vóór de volgende werkdag bij de beheerder zijn ingediend, zodat de installatie voorbereid kan worden op de werkzaamheden. Bij ad-hoc werkzaamheden (storingen) stemt de aanvrager apart met de beheerder af. Specifieke werkzaamheden bij Productie in blok 10, 20, 30 en utiliteiten moeten minimaal een dag voor de uitvoering in de planning op SharePoint worden ingevuld. Bij elke vermelding moet ook een werkvergunningsnummer worden aangegeven Veiligstellen Voor het veiligstellen is procedure 33.43P Veiligstellen installatie(delen) van toepassing. De beheerder bepaalt of, en volgens welke sleutellijst, de installatie veiliggesteld moet worden. Nadat de installatie of het installatieonderdeel is veiliggesteld, worden de ICS-codes van de werkschakelaars, afsluiters, gespoelde leidingen door de beheerder op de vergunning aangegeven (enkelvoudige veiligstelling), of wordt de naam van de betreffende sleutellijst (meervoudige veiligstelling) op de werkvergunning vermeld. Indien van een installatieonderdeel geen sleutellijst voorhanden is, worden de veiligstellingen op basis van de PI&D bepaald en alsnog op een sleutellijst vastgelegd Uitvoeren explosiegevaar-, zuurstof-, gas- en warmte-metingen De beheerder bepaalt of voor het vrijgeven van de werkplek een meting uitgevoerd moet worden en of gedurende de werkzaamheden continu- of herhalingsmetingen uitgevoerd moeten worden en met welke frequentie dit moet gebeuren. Explosiegevaar-, zuurstof- en gasmetingen moeten zo kort mogelijk voor de werkzaamheden worden uitgevoerd. De werkzaamheden moeten binnen 2 uur na de 1 e meting aanvangen, anders moet een nieuwe meting worden uitgevoerd. De resultaten van de metingen worden door de gasmeetbevoegde op de werkvergunning (+duplicaat) vermeld en/of op de entry-tag (vrijgavelabel) bij de toegang tot de besloten ruimte.

5 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 5 van 12 Wanneer een persoonlijke gasmeter gedragen moet worden, verstrekt de beheerder deze aan de houder, instrueert hem over het gebruik en laat hem hiervoor tekenen in de registratie uitlenen gasmeetapparatuur Uitgeven werkvergunning Een schriftelijke werkvergunning wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van de teamleider van de beherende afdeling. Een schriftelijke werkvergunning wordt door de medewerker van de beherende afdeling verstrekt voor 24 (3 maal 8) uur, en kan na inlevering dagelijks worden verlengd. Het formulier wordt in duplo geprint en door aanvrager, beheerder, houder, en indien van toepassing de medeondertekenaar (digitaal) ondertekend. Een exemplaar wordt door de beheerder op het werkvergunningenbord geplaatst. Het andere exemplaar houdt de houder gedurende zijn werkzaamheden op de werkplek onder handbereik. Per houder wordt niet meer dan 1 werkvergunning tegelijkertijd uitgegeven. Pas als hij de afgeronde werkvergunning heeft ingeleverd kan een andere werkvergunning worden uitgegeven. Dit geldt niet indien de beheerder van mening is dat er meer vergunningen gelijktijdig aan één houder kunnen worden afgegeven. Indien nodig maakt de beheerder afspraken met de houder over het doorgeven van de volgorde van de werkzaamheden en de locaties. Als beheerder voor de werkvergunning zijn bevoegd op te treden: Productie installaties, inclusief Teamleider of assistent teamleider Productie bunkergebouw, buitenterrein, slakkenbunker Depot gevaarlijk afval Teamleider Depot gevaarlijk afval of plaatsvervanger SOI, eststoffenopslag en verlading Teamleider SOI of Coördinator SOI (plaatsvervanger) evisie evisieleider (bouwhuis) of vervanger Kantoorgebouwen, restaurant, Facilitair coördinator of vervanger parkeerterrein Buiten werktijd en/of wanneer de beheerder van de betreffende afdeling niet aanwezig is, wordt de rol van beheerder door de teamleider of assistent teamleider van de egeling Productie vervuld. De aanvrager bespreekt de werkvergunning en eventueel bijbehorende documenten (TA, hijsplan, procedures, werkinstructies) met de houder. Voor laag risico werkzaamheden zonder TA, specifieke werkinstructie of hijsplan, en uitgevoerd door één aannemer, volstaat dit als startwerkbespreking. Voor risicovolle werkzaamheden met één en/of meerdere aannemers wordt een aparte startwerkbespreking gehouden. Van dit laatste type startwerkbespreking wordt een verslag met aandachtspunten en een presentielijst bijgehouden die door de aanvrager bij de werkvergunning worden gevoegd en gearchiveerd. Zie: 33.41F02 Start-werkbespreking, Start-arbeitbesprechung, Start-workdiscussion. Voordat de beheerder de werkvergunning tekent stelt hij de volgende punten vast: de door de beherende afdeling uit te voeren maatregelen zijn getroffen (o.a. veiligstellen, gasmeten), de aanvrager en houder hebben de overeengekomen beheersmaatregelen getroffen, de houder heeft de werkzaamheden en de risico s begrepen en weet dat hij de LMA moet invullen. De houder tekent daarna de werkvergunning voor akkoord en vermeldt zijn telefoonnummer op de werkvergunning. De houder is ervoor verantwoordelijk dat hij de medewerkers, die onder die werkvergunning werken, over de werkzaamheden instrueert. De houder brengt, indien van toepassing, een eigen veiligheidsslot op de werkschakelaar(s) aan.

6 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 6 van 12 NOTE: Tijdens de revisies en groot onderhoud is het toegestaan dat de voorman de werkvergunning tekent. Voor de overdracht van de werkvergunning van voorman aan de uitvoerende(n) dient aantoonbaar een startwerkbespreking te worden gehouden. De voorman geeft bij de uitvoerenden duidelijk aan, wie van de uitvoerenden als uitvoerend voorman acteert. Daarmee wordt het houderschap overgedragen. Bij revisies is het zogenaamde aftekenblad bepalend en de werkwijze tijdens revisies is afwijkend ten opzichte van de reguliere werkwijze. De uitgifte van werkvergunningen bij half automaat L23 is aanvullend beschreven in: 33.41B02 Uitgifte werkvergunningen half automaat L Uitvoeren Laatste Minuut isico Analyse (LMA) Voordat er met de werkzaamheden wordt begonnen controleert de houder of het werk veilig kan worden uitgevoerd door de LMA in te vullen. Bij hoog risicowerk vult de houder de LMA zoveel mogelijk samen met de aanvrager in. Als niet alle vragen met ja beantwoord kunnen worden, wordt er niet gestart met het werk en wendt de houder zich tot de aanvrager of beheerder. Eerst moeten corrigerende maatregelen worden genomen, en pas als alle vragen met ja beantwoord kunnen worden, kan het werk beginnen Uitvoeren werkzaamheden De houder voert de werkzaamheden uit zoals in de werkvergunning, TA, de werkopdracht, AEB veiligheidsen gedragsregels en specifieke AEB-procedures omschreven. Bij twijfel en bij afwijkingen neemt hij contact op met de aanvrager. De aanvrager, beheerder en houder zijn gedurende de werkzaamheden op de AEB-locatie aanwezig. In afwijking hiervan is de aanvrager of zijn vervanger, bij laag risicowerk in ieder geval bij aanvang en oplevering van het werk op de AEB-locatie aanwezig en tussendoor in ieder geval bereikbaar Controleren uitvoering werkzaamheden De aanvrager controleert de werkzaamheden van de houder ter plaatse op veiligheid en de kwaliteit van de uitvoering van het werk. Het aantal controles hangt af van de aard en risico's van de werkzaamheden. De aanvrager, en de beheerder (tijdens de operatorrondes) controleren beiden gedurende de werkdag de status van de werkzaamheden en naleving van de voorwaarden zoals die zijn aangegeven op de werkvergunning. De aanvrager controleert tussentijds en aan het eind van de werkzaamheden c.q. de werkdag, of het werk conform afspraak is uitgevoerd en of de werkplek ordelijk is opgeleverd. De aanvrager is minimaal 1 keer bij de werkzaamheden aanwezig. Het aantal controles hangt voorts af van de aard en risico's van de werkzaamheden, zoals opgenomen in de werkinstructie/ procedure of TA. De houder wendt zich in beginsel eerst tot de aanvrager voor vragen die betrekking hebben op zijn werkzaamheden. Voor procesmatige handelingen wendt de houder zich tot de beheerder. Criteria om als aanvrager continu of met een verhoogde frequentie op de werkplek aanwezig te zijn betreffen in ieder geval: Hoog risicowerk Nieuwe aannemer eputatie aannemer Werkzaamheden zijn nieuw voor AEB

7 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 7 van Overdragen werkvergunningen bij ploegenwissel Bij ploegenwisseling bij de afdeling egeling Productie draagt de gaande beheerder zijn taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden over aan de opkomende beheerder door de kopieën van de lopende vergunningen te bespreken. Wanneer de werkzaamheden langer duren dan dat de aanvrager op de AEB-locatie aanwezig is, wordt zijn taak aan een andere aanvrager overgedragen. Als werkzaamheden dreigen uit te lopen stelt de houder de aanvrager hier tijdig van op de hoogte. De aanvrager overlegt met de beheerder de consequenties van het uitlopen zoals overwerk en de inzet van een vervangende aanvrager. Voor overdracht informeert de afgaande aanvrager de opkomende aanvrager over de werkzaamheden. De documenten worden overgedragen aan de opkomende aanvrager Verlengen werkvergunning Als de werkzaamheden aan het einde van de dag nog niet gereed zijn levert de houder de werkvergunning bij de beheerder ter verlenging in. Een werkvergunning is maximaal 30 aaneengesloten kalenderdagen van kracht en kan daardoor 29 dagen verlengd worden. Per dag kan de werkvergunning 3 maal worden overgedragen aan een andere houder en verlengd worden, mits de werkzaamheden en risico s dezelfde blijven. De afgaande houder stelt de opkomende houder op de hoogte van de status van de werkzaamheden, de gevaren en overige aandachtspunten. De opkomende houder voert zelf een LMA uit. De beheerder beoordeelt de verlengde werkvergunning opnieuw en controleert voor uitgifte of de omstandigheden op de werkplek niet zijn veranderd. Indien van toepassing laat hij nieuwe explosiegevaar-, zuurstof- en gasmetingen uitvoeren. Als de werkzaamheden veilig uitgevoerd kunnen worden bekrachtigen de beheerder en houder de werkvergunning opnieuw door de werkvergunning of het tekenblad te tekenen Uitvoeren eindcontrole Als de werkzaamheden gereed zijn verwijdert de houder (indien van toepassing) zijn persoonlijke veiligheidsslot(en) en meldt zich bij de aanvrager. De aanvrager neemt zo nodig het werk af Tekenen werkvergunning voor gereed Wanneer het werk naar tevredenheid is verricht en de werkplek schoon is opgeleverd tekent de houder de werkvergunning op de daarvoor bestemde plaats voor gereed en voor schoon opleveren van de werkplek Innemen en afmelden werkvergunning in systeem De houder levert de afgetekende vergunning in bij de beheerder. De beheerder meldt het werk in het werkvergunningensysteem af Testen installatie Als de installatie tussentijds of ter afronding van het werk getest moet worden meldt de houder zich bij de beheerder. De beheerder controleert het werk, en of er nog andere werkvergunningen voor dit installatiedeel zijn verleend en laat daarna, indien van toepassing, de veiligstellingen (tijdelijk) verwijderen. De beheerder ziet er in samenspraak met de houder op toe dat er geen personen meer aan de onbeveiligde installatie werken. Als er niet direct getest kan worden bepaalt de beheerder het testtijdstip en het al dan niet aanwezig zijn van de houder.

8 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 8 van Verwijderen veiligstellingen Na definitieve afname worden de aangebrachte veiligstellingen verwijderd en wordt het installatiedeel in gebruik genomen, conform geldende procedure veiligstellen. Zie 33.43P Veiligstellen installatie(delen) en de relevante werkinstructies Werkwijze vergeten hangsloten De werkwijze is opgenomen in 33.43P Veiligstellen installatie(delen). 4.2 Werken met een logboekvergunning Om de waarde van de schriftelijke werkvergunning te behouden bestaat de mogelijkheid om voor kleine routinematige werkzaamheden zonder specifieke risico s voor personen, omgeving, installatie en/of milieu een logboekvergunning te hanteren. Gebruik hiervoor 33.41F01 Logboekregistratie. Voor een instructie zie 33.41W01 Verlenen logboek werkvergunning. De uitvoerder (aanvrager) van de werkzaamheden meldt zich bij de beheerder en schrijft zich in in het logboekregister. De aanvrager (houder) en de beheerder bespreken de werkzaamheden en de beheerder beoordeelt of er bijzondere omstandigheden in de installatie zijn. Als dat niet het geval is kan deze de installatie betreden worden. Anders zal er met een werkvergunning gewerkt moeten worden. Na afloop van de werkzaamheden meldt de houder zich bij de beheerder en tekent de eindtijd in het logboekregister af. 4.3 Omgaan met werkvergunningen bij ontruiming Als er sprake is van ontruiming, vervallen alle uitstaande werkvergunningen in het betreffende gebied. De houder alarmeert alle medewerkers die onder zijn werkvergunning werken en begeleidt de medewerkers naar de verzamelplaats(en). Vervolgens worden de werkvergunningen bij de ontruimer op de verzamelplaats ingeleverd. Nadat de locatie is vrijgegeven en de beheerder gecontroleerd heeft of de werkzaamheden hervat kunnen worden, worden de ingenomen werkvergunningen weer uitgegeven. Voor logboekwerkvergunningen moet de houder zich opnieuw inschrijven. 4.4 Archiveren werkvergunningen De beheerder archiveert de werkvergunningen en onderliggende getekende documenten (TA, hijsplan, etc.) voor een periode van 3 maanden. Wanneer een werkvergunning bij een incident betrokken is wordt deze werkvergunning met getekende documenten (TA, hijsplan, etc.) en eventuele aftekenlijst van de startwerkbespreking minimaal 12 maanden in het betreffende incidentendossier bij de afdeling KAM gearchiveerd. De logboekregistratie wordt maximaal 3 maanden door de beheerder bewaard waarna deze verwijderd mag worden.

9 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 9 van Flowchart Onderstaande flowchart heeft betrekking op de uitgifte van de schriftelijke werkvergunning. Werkzaamheden uit te voeren met werkvergunning 33.41B01 Keuze type werkvergunning Voorbereiden werkvergunning E-werkvergunning Sleutellijsten 33.43P Veiligstellen installatie(delen) Veiligstellen installatie(delen) Uitvoeren metingen Vrijgavelabel E-werkvergunning Uitgeven werkvergunning Werkvergunning 33.41F02 Startwerkbijeenkomst Uitvoeren startwerkbijeenkomst 33.41F02 Startwerkbijeenkomst Vragenlijst LMA Uitvoeren LMA Werkvergunning Uitvoeren werkzaamheden Controleren uitvoering werkzaamheden Overdragen werkzaamheden E-werkvergunning Verlengen werkvergunning Uitvoeren eindcontrole Tekenen werkvergunning voor gereed Innemen en afmelden werkvergunning in systeem Gearchiveerde werkvergunnning 33.43P Veiligstellen installatie(delen) elevante werkinstructies Testen installatie In bedrijf nemen installatie Werkzaamheden uitgevoerd met werkvergunning

10 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 10 van Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden (TVB) Voor de beschrijving van de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden (TVB) wordt bij AEB de ASCI-methode gebruikt. esponsible Wie is verantwoordelijk voor de uitvoering? Accountable Wie is eindverantwoordelijk? Support Wie kan ondersteunen? Consulted Wie moet om advies gevraagd worden? Informed Wie moet geïnformeerd worden? Activiteit Functie / rol Aanvrager Beheerder Houder Adviseur KAM Installatieve rantwoordeli jke Teamleider TD Utiliteit Teamleider Productie Manager Productie Installatiebeheerder Gasmeetdeskundige Voorbereiden werkvergunning (C) (C) (C) (C) (C) Veiligstellen installatie A Uitvoeren explosiegevaar-, zuurstof-, gas- en warmtemetingen A Uitgeven werkvergunning A Uitvoeren start-werkbijeenkomst Uitvoeren LMA (bij hoog risicowerk) Uitvoeren werkzaamheden conform de werkvergunning Controleren uitvoering werkzaamheden Overdragen werkvergunningen bij ploegenwissel Verlengen werkvergunning Uitvoeren eindcontrole op uitgevoerde werkzaamheden Tekenen werkvergunning voor gereed

11 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 11 van 12 Activiteit Functie / rol Aanvrager Beheerder Houder Adviseur KAM Installatiev erantwoord elijke Teamleider TD Utiliteit Teamleider Productie Manager Productie Installatiebeheerder Gasmeetdeskundige Innemen en afmelden werkvergunning in systeem Testen installatie I Verwijderen veiligstellingen en vergeten hangsloten (Zie 33.43P Veiligstellen installatie(delen)

12 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 12 van Gerelateerde werkinstructies / formulieren / documenten Specifiek voor de werkzaamheden zijn de volgende documenten van toepassing: 33.41B01 Keuze type werkvergunning 33.41B02 Uitgifte werkvergunningen half automaat L F01 Logboekregistratie 33.41F02 Start-werkbespreking, Startarbeitbesprechung, Start-workdiscussion F03 Aftekenblad E-vergunningen 33.41W01 Verlenen logboekvergunning 33.42P Taak isico Analyse 33.43P Veiligstellen installatie(delen) 33.49P Gebruik van afzettingen 33.51P Werken op hoogte 33.52P Heet werk 33.53P Grond- en graafwerkzaamheden 33.54P Werken in besloten ruimten 33.55P Hijswerkzaamheden 33.56P Werken onder warme omstandigheden 33.57P Werken aan of nabij hoogspanningsinstallaties 33.58P Omgaan met asbest 33.59P Niet-destructief onderzoek d.m.v. straling 33.64P Ontruimen besloten ruimte 8. elevante wet- en regelgeving OHSAS 18001: Beheersing van werkzaamheden (4.4.6) NTA 8620: Beheersing van de werkzaamheden (4.4.6) ISO 14001: Beheersing van werkzaamheden (4.4.6) Arbowet, artikel 3, 10 en 19 BZO, artikel 5 lid 3, bijlage II onder d 9. isico s De volgende risico s zijn onderkend: risico s tijdens de werkzaamheden zijn divers van aard. Op hoofdlijnen zijn de arbo-risico s geïnventariseerd in de isico Inventarisatie & Evaluatie. Door de werkvergunningenmethodiek te hanteren wordt getracht de specifieke risico s te beheersen. Daarbij wordt rekening gehouden met de informatie uit de Taak isico Analyse, werkinstructies, en werkprocedures. 10. Milieuaspecten De volgende milieuaspecten spelen een rol: De milieuaspecten zijn divers van aard, afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden.

33.41P Werkvergunningensysteem

33.41P Werkvergunningensysteem Opgesteld door Alfons Sprengers evisie 26-04-12 Pagina: 1 van 11 1. Doelstelling In deze procedure is het gebruik van werkvergunningen beschreven. Hiermee wordt de basis gelegd om te voorkomen dat de werkzaamheden

Nadere informatie

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie 20-05-15. Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 7

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie 20-05-15. Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 7 Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 7 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. 1 2 3 Wijziging(en) TA wordt minimaal 2 werkdagen voor

Nadere informatie

33.42P Taak Risico Analyse

33.42P Taak Risico Analyse 33.42P Taak isico Analyse Opgesteld door Adriaan Lefeber evisie 21-06-11 Pagina: 1 van 5 1. Doelstelling De doelstelling van deze procedure is om op een systematische wijze de risico s en beheersmaatregelen

Nadere informatie

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 8

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 8 Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 8 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. 1 2 3 Wijziging(en) TRA wordt minimaal 2 werkdagen voor

Nadere informatie

33.59P Niet destructief onderzoek d.m.v. straling

33.59P Niet destructief onderzoek d.m.v. straling Documenteigenaar Adviseur SHEQ evisie 09-09-15 Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 8 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. Wijziging(en)

Nadere informatie

De doelstelling van deze procedure is de veilige uitvoering van niet destructief onderzoek (NDO) met behulp van straling binnen het terrein van AEB.

De doelstelling van deze procedure is de veilige uitvoering van niet destructief onderzoek (NDO) met behulp van straling binnen het terrein van AEB. Opgesteld door Alfons Sprengers evisie 21-06-11 Pagina: 1 van 7 1. Doelstelling De doelstelling van deze procedure is de veilige uitvoering van niet destructief onderzoek (NDO) met behulp van straling

Nadere informatie

Documenteigenaar Manager SHEQ Revisie Proceseigenaar Manager Energie uit Afval Pagina: 1 van 10

Documenteigenaar Manager SHEQ Revisie Proceseigenaar Manager Energie uit Afval Pagina: 1 van 10 Proceseigenaar Manager Energie uit Afval Pagina: 1 van 10 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. Wijziging(en) 1 1-3-2016 geheel herziende

Nadere informatie

33.64P Ontruimen besloten ruimte

33.64P Ontruimen besloten ruimte Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 1 van 5 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. Wijziging(en) 1 N.v.t., eerste versie. 1. Doelstelling

Nadere informatie

HSE guidelines. december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines S december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

VGWM A WAY OF LIVING WERKVERGUNNINGEN. Standaards voor professionals, wees alert!

VGWM A WAY OF LIVING WERKVERGUNNINGEN. Standaards voor professionals, wees alert! A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Binnen de NAM wordt gewerkt met werkvergunningen. Hierin worden de afspraken vastgelegd die zijn gemaakt over de uitvoering

Nadere informatie

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie 09-09-15. Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 5

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie 09-09-15. Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 5 Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 5 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. Wijziging(en) 1 Nieuwe huisstijl toegepast. 1. Doelstelling

Nadere informatie

Safety Regulations. Werkvergunningen

Safety Regulations. Werkvergunningen Pagina: 1 van 5 Eigenaar: SSE 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 2. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen

Nadere informatie

33.53P Grond- en graafwerkzaamheden

33.53P Grond- en graafwerkzaamheden Opgesteld door Alfons Sprengers evisie 21-06-11 Pagina: 1 van 6 1. Doelstelling De doelstelling van deze procedure is om grond- en graafwerkzaamheden bij AEB op een veilige en verantwoorde manier uit te

Nadere informatie

3. Betrokkenen: (specifieke) Verantwoordelijkheden / Bevoegdheden

3. Betrokkenen: (specifieke) Verantwoordelijkheden / Bevoegdheden Bestand: Document6 Goedgekeurd door: Revisie: Eigenaar: Datum goedkeuring: Versienummer: 1 Opgesteld door: Functie opsteller: Code: Pagina 1 van 10 1. Doel en Toepassingsgebied Deze procedure legt de afspraken

Nadere informatie

Informatiemateriaal Werkvergunningen

Informatiemateriaal Werkvergunningen S4 Informatiemateriaal HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van Noordgastransport. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen

Nadere informatie

Documenteigenaar Manager KAM Proceseigenaar Manager KAM

Documenteigenaar Manager KAM Proceseigenaar Manager KAM Opgesteld door Adriaan Lefeber Revisie 21-06-11 Pagina: 1 van 6 1. Doelstelling De doelstelling van deze procedure is om werkzaamheden op een verantwoorde en veilige manier uit te voeren zodat voorkomen

Nadere informatie

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie 09-09-15. Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 6

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie 09-09-15. Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 6 Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 6 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. 1 Wijziging(en) Ook het op adequate wijze afdekken van

Nadere informatie

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding: 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie: 3.4 Werkwijze 3.4.1 PRA-1 3.4.2 PRA-2 3.4.3 Toll-gate 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGE 6 REFERENTIE

Nadere informatie

S4 Werkvergunningen HSEQ

S4 Werkvergunningen HSEQ S4 Werk vergunningen HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van GDF SUEZ. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen

Nadere informatie

33.53P Grond- en graafwerkzaamheden

33.53P Grond- en graafwerkzaamheden Documenteigenaar Adviseur KAM evisie 26-03-15 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 1 van 8 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. 1 Wijziging(en)

Nadere informatie

Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol Laagspanningsinstallaties, Constantstroomhoogspanningsinstallaties en Hoogspanningsinstallaties Inhoudsopgave blz. 1 Toepassingsgebied en gebruik 3 1.1 Onderwerp en toepassingsgebied 3 1.2 Verplichtingen

Nadere informatie

I001 - werkvergunningen. Documentinformatie

I001 - werkvergunningen. Documentinformatie I001 - werkvergunningen Toepassingsgebied RWE Generation NL Geldigheid tot 01-09-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Autorisatie V.3.0 01-09-2017 Manager Health, Safety en Security - R. Kamst Wijzigingen

Nadere informatie

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn?

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Noem enkele gevaren op het werk. -2- Noem werkzaamheden of omstandigheden

Nadere informatie

I Uitvoeren stralingswerkzaamheden. Documentinformatie

I Uitvoeren stralingswerkzaamheden. Documentinformatie I001-008 Uitvoeren Toepassingsgebied RWE Generation NL Geldigheid tot 01-09-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Autorisatie V01 01-09-2017 Manager Health, Safety and Security - R. Kamst Wijzigingen

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 10 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding: 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie: 3.4 Werkwijze 3.4.1 PRA-0 3.4.2 PRA-1 3.4.3 PRA-2 3.4.4 Toll-gate 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGE

Nadere informatie

Beoordelen Hoog Risico activiteiten. Uitvoeren Taak Risico Analyse

Beoordelen Hoog Risico activiteiten. Uitvoeren Taak Risico Analyse Beoordelen Hoog Risico activiteiten Een eerste bepaling of er sprake kan zijn van verhoogd risico, wordt gedaan door de Discipline Engineer, voor de Prioriteit 2 tot 6 werkorders. De Teamleider Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Uitvoeren Taak Risico Analyse. Documentinformatie

Uitvoeren Taak Risico Analyse. Documentinformatie Doc. Nr. Uitvoeren Taak Risico Analyse Toepassingsgebied RWE Generation NL Geldigheid tot 01-01-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Geautoriseerd door V2.0 01-04-2018 Manager Health, Safety en Security

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Start-/ werkoverleg houden 3.4.2 Afwerken controlelijst 3.4.3 Besloten

Nadere informatie

Documenteigenaar Adviseur KAM Revisie Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 1 van 9

Documenteigenaar Adviseur KAM Revisie Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 1 van 9 Documenteigenaar Adviseur KAM evisie 18-12-14 Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 1 van 9 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. Wijziging(en)

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum 11-10-2012. GECONTROLEERD: HSEW Advisor J. Adolfs 11-10-2012

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum 11-10-2012. GECONTROLEERD: HSEW Advisor J. Adolfs 11-10-2012 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Beoordeel de activiteit 3.4.2 Aard van het werk 3.4.3 Werkcondities

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

Werkvergunning Carbolim

Werkvergunning Carbolim Werkvergunning Werkvergunning Carbolim Algemeen Werkvergunningen worden aangemaakt voor alle werkzaamheden op Carbolim terrein waarbij bijzondere risico s en gevaren bestaan. Normale dagelijkse operationele

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit, crebo 25263

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit, crebo 25263 Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B C De student is in

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit, Niveau 4, crebo 25263

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit, Niveau 4, crebo 25263 Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer A, B, C deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B C De student

Nadere informatie

Beoordelingsformulier Certificaat B Duurzaamheid Kerntaak 1

Beoordelingsformulier Certificaat B Duurzaamheid Kerntaak 1 Beoordelingsformulier Certificaat B Duurzaamheid Kerntaak 1 Naam deelnemer: Inschrijfnummer: Contactpersoon ROC: BPV-bedrijf en contactpersoon: Kwalificatieprofiel Uitstroomdifferentiatie Crebonummer Niveau

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Start-/ werkoverleg houden 3.4.2 Afwerken controlelijst 3.4.3 Besloten

Nadere informatie

33.55P Hijswerkzaamheden

33.55P Hijswerkzaamheden Opgesteld door Adriaan Lefeber evisie 21-06-11 Pagina: 1 van 11 1. Doelstelling Hijswerkzaamheden zijn risicovolle activiteiten omdat de last kan vallen of doordat door de traagheid van de massa kans op

Nadere informatie

Safety Regulations. Handleiding invullen werkvergunning

Safety Regulations. Handleiding invullen werkvergunning Pagina: 1 van 11 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 2. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen van de

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Werkvergunningen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Werkvergunningen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit;

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Beoordeel de activiteit 3.4.2 Aard van het werk 3.4.3 Werkcondities

Nadere informatie

Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar

Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar Bijlage 3 Werkvergunning Aanvraag werkzaamheden (in te vullen door opdrachtgever) Locatie: Afdeling: Verzamelplaats: Omschrijving van het werk: Werkwijze: O monteren/demonteren

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen, niveau 4, crebo 25262

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen, niveau 4, crebo 25262 Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer A, B, C deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B C De student

Nadere informatie

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE guidelines S december 2012 PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en

Nadere informatie

I Uitvoeren vrijgave metingen. Documentinformatie

I Uitvoeren vrijgave metingen. Documentinformatie besloten en bijzondere ruimten die I001-010 Uitvoeren vrijgave metingen Toepassingsgebied RWE Generation NL Geldigheid tot 01-09-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Autorisatie V01 01-09-2017 Manager

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Doel... 1 2. Toepassingsgebied... 1 3. Referenties... 1 4. Definities... 1 5. Werkinstructie... 2 5.1 Minimaal te nemen maatregelen... 2 5.2 Algemene maatregelen / acties

Nadere informatie

Examen V&G-Coördinator Ontwerpfase Exameninformatie voor de kandidaat en de praktijkbegeleider

Examen V&G-Coördinator Ontwerpfase Exameninformatie voor de kandidaat en de praktijkbegeleider Examen V&G-Coördinator Ontwerpfase Exameninformatie voor de kandidaat en de praktijkbegeleider (tel. 033-467 47 27) Inhoud Inleiding 3 1 Examen 4 1.1 Gekozen werk als basis voor het examen 4 1.2 Op te

Nadere informatie

Safety Regulations. Uitvoeren van risicobeoordelingen: VGM plan, TRA en LMRA

Safety Regulations. Uitvoeren van risicobeoordelingen: VGM plan, TRA en LMRA Pagina: 1 van 5 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 2. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen van de

Nadere informatie

REFERENTIE BIJLAGE WERKVERGUNNING

REFERENTIE BIJLAGE WERKVERGUNNING Ref. no. 01355254-0001 Doc. no. G-414 Werkinstructie HSEW Blz. 1 van 25 Status FINAL Revisie C Onderwerp NAM WERKVERGUNNINGEN Datum 7-02-2015 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Afwijken van de instructie

Nadere informatie

Bijlage 1: Procedure. Brandgevaarlijke Werkzaamheden & Buiten bedrijf stellen brandbeveiligingsinstallaties. Huishoudelijk reglement Versie 5.

Bijlage 1: Procedure. Brandgevaarlijke Werkzaamheden & Buiten bedrijf stellen brandbeveiligingsinstallaties. Huishoudelijk reglement Versie 5. Bijlage 1: Procedure Brandgevaarlijke Werkzaamheden & Buiten bedrijf stellen brandbeveiligingsinstallaties INLEIDING World Trade Center Amsterdam is voorzien van diverse brandveiligheidinstallaties. Indien

Nadere informatie

Best Practice Site Werkvergunning

Best Practice Site Werkvergunning Pagina : 1 van 7 De bestaat uit een afloopschema plus toelichting. De nummers in de toelichting corresponderen met de nummers in het afloopschema. Pagina : 2 van 7 Afloopschema Pagina :3 van 7 Nr. stap

Nadere informatie

1. Bepaald het beleid rondom de veilige bedrijfsvoering van de elektrische installatie en de veiligheid van de elektrische arbeidsmiddelen.

1. Bepaald het beleid rondom de veilige bedrijfsvoering van de elektrische installatie en de veiligheid van de elektrische arbeidsmiddelen. 3.2.2 De installatieverantwoordelijke (IV) Een IV is eindverantwoordelijk voor de veilige bedrijfsvoering van een elektriciteitsvoorzieningsysteem inclusief de secundaire en tertiaire installaties. Ook

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur elektronische installaties woning en utiliteit, crebo Basisdeel

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur elektronische installaties woning en utiliteit, crebo Basisdeel erste monteur elektronische installaties woning en utiliteit, crebo 25332- Basisdeel Versie 1 2016 Masterplan MI uid-holland Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van

Nadere informatie

2. Toepassingsgebied/Definities

2. Toepassingsgebied/Definities Procedure Werkvergunningen 1. Doel Beheersing van risico s vindt plaats door vooraf na te denken wat er mis kan gaan, wat de gevolgen hiervan zijn en welke (beheers)- maatregelen genomen moeten worden.

Nadere informatie

Autoschadehersteller. Crebonummer 91750 / 95030. PvB 01. Voertuig afleveringsklaarmaken na reparatie. Handleiding Proeve van Bekwaamheid

Autoschadehersteller. Crebonummer 91750 / 95030. PvB 01. Voertuig afleveringsklaarmaken na reparatie. Handleiding Proeve van Bekwaamheid Autoschadehersteller Crebonummer 91750 / 95030 PvB 01 Voertuig afleveringsklaarmaken na reparatie Handleiding Proeve van Bekwaamheid Voor de beoordelaar Handleiding PvB Carrosserietechniek voor de beoordelaar.

Nadere informatie

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie : een is bijvoorbeeld een slachterij, eierpakstation of een intermediair die binnen de keten de verschillende schakels aan elkaar koppelt

Nadere informatie

VGM-deelplan Onderaannemers

VGM-deelplan Onderaannemers Toelichting en gebruik VGM-deelplan. Heijmans streeft ernaar de Veiligheid, Gezondheid en Milieu aspecten op haar projectlocaties optimaal te beheersen. Om dit te realiseren hanteert Heijmans een veiligheids-

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 INLEIDING: 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie: 3.4 Uitvoering geven aan de gekozen overlegvorm: 3.4.1 Start werk meeting

Nadere informatie

REFERENTIE BIJLAGE WERKVERGUNNING

REFERENTIE BIJLAGE WERKVERGUNNING Ref. no. 01355254-0001 Doc. no. G-414 Werkinstructie HSEW Blz. 1 van 24 Status FINAL Revisie A Onderwerp NAM WERKVERGUNNINGEN Datum 1-04-2013 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Afwijken van de instructie

Nadere informatie

Kerntaak 1: Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting

Kerntaak 1: Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting Kerntaak 1: Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting Werkproces 1.1: Organiseert (eigen) werkzaamheden en werkplek De maakt een planning of volgt de planning die voor

Nadere informatie

Kerntaak 1: Vervaardigt onderdelen voor vliegtuigen en verricht reparaties en modificaties.

Kerntaak 1: Vervaardigt onderdelen voor vliegtuigen en verricht reparaties en modificaties. Kerntaak 1: Vervaardigt onderdelen voor vliegtuigen en verricht reparaties en modificaties. Werkproces 1.1: Voorbereiden eigen werkzaamheden. De samenbouwer leest na de ontvangen een werkopdracht van zijn

Nadere informatie

Kerntaak 1: Vervaardigt elektrotechnische (deel-)producten

Kerntaak 1: Vervaardigt elektrotechnische (deel-)producten Kerntaak 1: Vervaardigt elektrotechnische (deel-)producten Werkproces 1.1: Voorbereiden werkzaamheden De monteur verzamelt en leest relevante informatie (werkinstructies, tekeningen, schetsen, installatie-,

Nadere informatie

Examen Werkplekbeveiliging Voorbereidende taken Exameninformatie voor de kandidaat

Examen Werkplekbeveiliging Voorbereidende taken Exameninformatie voor de kandidaat Examen Werkplekbeveiliging Voorbereidende taken Exameninformatie voor de kandidaat (tel. 033-467 47 27) Inhoud Inleiding 3 1 Examen 4 1.1 Gekozen werk als basis voor het examen 4 1.2 Op te leveren producten

Nadere informatie

Move Safer. Werkvergunningen Work Clearance Management RWE Generation WHAT BRINGS US TO TOP SAFETY PERFORMANCE EVERYBODY, EVERYWHERE, ANYTIME.

Move Safer. Werkvergunningen Work Clearance Management RWE Generation WHAT BRINGS US TO TOP SAFETY PERFORMANCE EVERYBODY, EVERYWHERE, ANYTIME. Move Safer EVERYBODY, EVERYWHERE, ANYTIME Werkvergunningen Work Clearance Management RWE Generation WHAT BRINGS US TO TOP SAFETY PERFORMANCE Health Safety Security 1 Een veilige werkplek overzicht middelen

Nadere informatie

Hertoets praktijkproduct V&G-coördinator Ontwerpfase Informatie voor de kandidaat

Hertoets praktijkproduct V&G-coördinator Ontwerpfase Informatie voor de kandidaat Hertoets praktijkproduct V&G-coördinator Ontwerpfase Informatie voor de kandidaat (tel. 033-467 47 Inhoud Inleiding 3 1 Hertoets 4 2 Beoordeling 7 3 Planning 10 4 Voorwaarden hertoets 11 Bijlage 1: Gegevens

Nadere informatie

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor de opleiding Helpende Zorg & Welzijn, niveau 2, voor de kerntaak 1: Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Deze proeve sluit

Nadere informatie

Grip op menselijk falen met FlowZ. Simona Orzan en Peter Van Gestel Delta PI

Grip op menselijk falen met FlowZ. Simona Orzan en Peter Van Gestel Delta PI Grip op menselijk falen met FlowZ Simona Orzan en Peter Van Gestel Delta PI AMC Seminar, Den Helder, 3 november 2011 Errare humanum est Wat is een menselijke fout? Een menselijke fout is het niet of onjuist

Nadere informatie

Aluchemie Rotterdam. Module Besloten ruimten. Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013

Aluchemie Rotterdam. Module Besloten ruimten. Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013 Aluchemie Rotterdam Module Besloten ruimten Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013 1 2 Een besloten ruimte is: Iedere ruimte die, onder normale omstandigheden, (grotendeels) van de omgeving is

Nadere informatie

I heetwerkvergunning

I heetwerkvergunning I001 002 heetwerkvergunning Toepassingsgebied RWE Generation NL Geldigheid tot 01-09-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Autorisatie V01 01-09-2017 Manager Health, Safety and Security - R. Kamst

Nadere informatie

Instructie aanwijzing NEN 3140

Instructie aanwijzing NEN 3140 Instructie aanwijzing NEN 3140 Het risico Zowel bij het gebruik van elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen als bij het werken aan elektrische installaties bestaat een zeker risico op gevaar

Nadere informatie

Checklist voor controle (audit) NEN 4000

Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Rigaweg 26, 9723 TH Groningen T: (050) 54 45 112 // F: (050) 54 45 110 E: info@precare.nl // www.precare.nl Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Nalooplijst hoofdstuk 4 Elementen in de beheersing van

Nadere informatie

Werken met CMR stoffen

Werken met CMR stoffen Werken met CMR stoffen Jasper Hersbach Hoofd Veiligheid 1 Werken met CMR stoffen in de praktijk In deze workshop zullen we vooral aandacht besteden aan twee aspecten: Hoe wordt de arbeidshygiënische strategie

Nadere informatie

33.52P Brandgevaarlijke werkzaamheden

33.52P Brandgevaarlijke werkzaamheden Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 9 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. 1 Wijziging(en) Ook het op adequate wijze afdekken van

Nadere informatie

Regeling Scholing Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening per 1 juli 2015

Regeling Scholing Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening per 1 juli 2015 Regeling Scholing Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening per 1 juli 2015 Inleiding Gezien de arbeidsmarktsituatie in Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang, heeft het

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties, crebo Basisdeel

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties, crebo Basisdeel erste monteur elektrotechnische industriële installaties, crebo 25331- Basisdeel Versie 1 2016 Masterplan MI uid-holland Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de

Nadere informatie

Certificatie reglement VIN

Certificatie reglement VIN Pagina 1 van 6 Proceseigenaar General Manager Datum Handtekening ter goedkeuring Dit reglement is onderdeel van het certificatiesysteem vastgesteld te Zwolle. Definities:... 1 Algemeen... 2 Artikel 1.

Nadere informatie

Aard van de laatste wijziging: Datum laatste wijziging:

Aard van de laatste wijziging: Datum laatste wijziging: Aard van de laatste wijziging: Datum laatste wijziging: 1. DOEL... 2 2. TOEPASSINGSGEBIED... 2 3. UITSLUITINGEN.... 2 4. RISICO.... 3 5. VERWIJZINGEN... 3 6. MATRIX... 3 7. BESLISSINGSFLOW... 3 8. VERANTWOORDELIJKHEDEN...

Nadere informatie

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling ---- 2 0 1 2-2 0 1 3 ---- Masterplan Monteur Elektrotechnische Installaties niveau 2, crebo 94271 Naam student: Bedrijf: : nummer: Praktijkbegeleider: -begeleider:

Nadere informatie

AO beschrijving. Afhandelen bemiddelingsverzoeken en klachten door het Kabinet van de Commissaris der Koningin. Proceseigenaar: Hoofd Kabinet

AO beschrijving. Afhandelen bemiddelingsverzoeken en klachten door het Kabinet van de Commissaris der Koningin. Proceseigenaar: Hoofd Kabinet AO beschrijving Afhandelen bemiddelingsverzoeken en klachten door het Kabinet van de Commissaris der Koningin Proceseigenaar: Hoofd Kabinet Opgesteld door: Sjaak Buter Concern AO beheerder Betrokken directie(s)

Nadere informatie

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN VGWM A WAY OF LIVING PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar jij gaat werken, zo snel mogelijk kennen;

Nadere informatie

Instructiesheet Facilitor Werkvergunningen Update

Instructiesheet Facilitor Werkvergunningen Update Instructiesheet Facilitor Werkvergunningen Update 08-03-2018 Inhoudsopgave 1. Aanvragen werkvergunning... 3 2. Het volgen van een aangevraagde werkvergunning... 4 3.Kopie maken / verlengen van een werkvergunningsaanvraag...

Nadere informatie

SSVV Opleidingengids TOETSMATRIJS THEORIE-EXAMEN: WERKEN ALS BUITENWACHT (MANGATWACHT) Algemeen (basisbegrippen) Wetgeving (Arbowet)

SSVV Opleidingengids TOETSMATRIJS THEORIE-EXAMEN: WERKEN ALS BUITENWACHT (MANGATWACHT) Algemeen (basisbegrippen) Wetgeving (Arbowet) Toetsduur: 30 minuten TOETSMATRIJS THEORIE-EXAMEN: WERKEN ALS BUITENWACHT (MANGATWACHT) Cesuur: 17 punten of meer is een voldoende Onderwerpen: Algemeen (basisbegrippen) Wetgeving (Arbowet) Code Onderwerpen

Nadere informatie

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE guidelines S december 2012 PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en

Nadere informatie

33.54P Betreden besloten ruimten

33.54P Betreden besloten ruimten Documenteigenaar Adviseur SHEQ evisie 05-10-15 Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 10 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. Wijziging(en)

Nadere informatie

Procedure Verstrekking en Gebruik van het Bewijs van Toegang

Procedure Verstrekking en Gebruik van het Bewijs van Toegang Procedure Verstrekking en Gebruik van het Bewijs van Toegang Auteur AKI/KO AKI/ACD00122-A Datum 15-12-2011 1 Kenmerk Status Definitief 1. Algemeen ProRail stelt dat een ieder die zich, voor het in opdracht

Nadere informatie

Examen Werkplekbeveiliging Ontwerpende taken Exameninformatie voor de kandidaat

Examen Werkplekbeveiliging Ontwerpende taken Exameninformatie voor de kandidaat Examen Werkplekbeveiliging Ontwerpende taken Exameninformatie voor de kandidaat (tel. 033-467 47 27) Inhoud Inleiding 3 1 Examen 4 1.1 Casusexamen 4 1.2 Portfolioproducten 4 1.3 Eindgesprek 5 2 Beoordeling

Nadere informatie

Normen voor foodservice hoofdkantoor Versie 1.0, d.d

Normen voor foodservice hoofdkantoor Versie 1.0, d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Kwaliteitssysteem Sanctie Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. Algemeen FHK01 Eindverantwoordelijke

Nadere informatie

SSVV Opleidingengids TOETSMATRIJS THEORIE-EXAMEN: WERKEN ALS BUITENWACHT (MANGATWACHT) Algemeen (basisbegrippen) Wetgeving (Arbowet) Cesuur: 17

SSVV Opleidingengids TOETSMATRIJS THEORIE-EXAMEN: WERKEN ALS BUITENWACHT (MANGATWACHT) Algemeen (basisbegrippen) Wetgeving (Arbowet) Cesuur: 17 Toetsduur: 30 minuten Cesuur: 7 TOETSMATRIJS THEORIE-EXAMEN: WERKEN ALS BUITENWACHT (MANGATWACHT) Onderwerpen: Algemeen (basisbegrippen) Wetgeving (Arbowet) Code Onderwerpen Tax. Code Toetstermen: De kandidaat

Nadere informatie

Vopak Fundamentals on Safety

Vopak Fundamentals on Safety Vopak Fundamentals on Safety Inleiding Iedereen die op een Vopak-lokatie werkt moet aan het eind van de werkdag naar huis kunnen gaan zonder op enigerlei wijze schade ondervonden of veroorzaakt te hebben.

Nadere informatie

Kerntaak 1: Waterbouwkundig werk uitvoeren

Kerntaak 1: Waterbouwkundig werk uitvoeren Kerntaak 1: Waterbouwkundig werk uitvoeren Werkproces 1.1: Werkterrein inrichten en onderhouden De waterbouwer richt het werkterrein in door materiaal, verkeersafzettingen en materieel te plaatsen. De

Nadere informatie

Monteur elektrotechnische installaties, crebo Basisdeel

Monteur elektrotechnische installaties, crebo Basisdeel Versie 1 2016 Masterplan MI uid-holland Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer A,B, deze score geldt voor het bij de periode passende niveau. Toelichting

Nadere informatie

Safety Regulation. Lock Out Tag Out Mechanisch veiligstellen van leidingen, afsluiters en tanks

Safety Regulation. Lock Out Tag Out Mechanisch veiligstellen van leidingen, afsluiters en tanks Page 1 of 7 1. Werkinstructie Lock out- tag out Type werk Persoonlijk/ volledige isolatie Type isolatie Lock out/ Tag out Tanks Tank Ontgassen en schoonmaken (betreden met ademlucht) 3. Double Block and

Nadere informatie

Voorbeeld. versie 2; 26 juni 2017 pagina 1 van 5. Registratienummer 0000H0. Naam opleidingsinstituut CBR

Voorbeeld. versie 2; 26 juni 2017 pagina 1 van 5. Registratienummer 0000H0. Naam opleidingsinstituut CBR Registratienummer 0000H0 Naam opleidingsinstituut CBR Versienummer en datum Opleidingsplan Cursuscode, cursusnaam en type training U05-2 VCA Eendaags, regulier en in dagdelen (opgeknipt) Doel Het doel

Nadere informatie

Praktijkbeoordeling taak Voorman kabelinfra spoorse kabels

Praktijkbeoordeling taak Voorman kabelinfra spoorse kabels Praktijkbeoordeling taak Voorman kabelinfra spoorse kabels Gegevens kandidaat: Kandidaatnummer: Naam + voorletter(s): Geboortedatum: Bedrijf: Bedrijfsonderdeel: Instructie voor de beoordelaar De werkgever

Nadere informatie

Toelichting en gebruik V&G-deelplan.

Toelichting en gebruik V&G-deelplan. Toelichting en gebruik V&G-deelplan. SMT Bouw & Vastgoed streeft ernaar de Veiligheid, Gezondheid en Milieu aspecten op haar projectlocaties optimaal te beheersen. Om dit te realiseren hanteert SMT Bouw

Nadere informatie

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie ketenregisseur: een ketenregisseur is de partij die de veehouderij bedrijven aanmeldt bij de Stichting Beter Leven keurmerk en toezicht

Nadere informatie

Specifieke voorwaarden voor de uitvoering van werkzaamheden op basis van onderhouds- & dienstverleningscontracten

Specifieke voorwaarden voor de uitvoering van werkzaamheden op basis van onderhouds- & dienstverleningscontracten Specifieke voorwaarden voor de uitvoering van werkzaamheden op basis van onderhouds- & dienstverleningscontracten Inhoud 1. Algemeen 2. Definities 3. Planning 4. Werkzaamheden op regiebasis vooraf melden

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 3

Inhoud. Inleiding... 3 Inhoud Inleiding... 3 De dagelijkse praktijk... 3 Arbobesluit art 3.5... 4 Bepalingen uit de NEN 3140 en EN 50110... 4 Extra lage spanning... 5 Werkverantwoordelijke / installatieverantwoordelijke... 5

Nadere informatie

Kerntaak 1: Monteert steigers en ondersteuningsconstructies

Kerntaak 1: Monteert steigers en ondersteuningsconstructies Kerntaak 1: Monteert steigers en ondersteuningsconstructies Werkproces 1.1: Bereidt montagewerkzaamheden voor De allround steigerbouwer bespreekt samen met zijn direct leidinggevende de te maken standaard

Nadere informatie