Safety Regulation. Lock Out Tag Out Mechanisch veiligstellen van leidingen, afsluiters en tanks

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Safety Regulation. Lock Out Tag Out Mechanisch veiligstellen van leidingen, afsluiters en tanks"

Transcriptie

1 Page 1 of 7 1. Werkinstructie Lock out- tag out Type werk Persoonlijk/ volledige isolatie Type isolatie Lock out/ Tag out Tanks Tank Ontgassen en schoonmaken (betreden met ademlucht) 3. Double Block and Bleed met minimaal tankafsluiter gesloten Tank Inspectie (betreden zonder ademlucht) 2. Blindplaat voor tankafsluiters op productleidingen en stikstof/ blusleidingen Tank Werkzaamheden in de tank (heet en koud werk) Tank - Inspectie volle tank betreden IFR/ EFR Heet werk aan leidingen, afsluiters en appendages Heet werk aan leidingen, appendages en afsluiters Koud werk aan leidingen, afsluiters en appendages Koud werk aan leidingen/ appendages en afsluiters hoofdleiding gaat open 1. Fysiek scheiden 4. Enkele afsluiter dicht, luchtbediening tankafsluiter op lokaal zetten 2. Blindplaat zo dicht mogelijk aan de aan de zijde waar het werk plaats vindt 3. Double Block and Bleed Sleeves afsluiter vervangen 3. Double Block and Bleed Koud werk aan leiding/ appendage hoofdleiding gaat niet open Persoonlijk 4. Enkele afsluiter dicht Werken aan stikstof leiding 4. Enkele afsluiter dicht Nee Werken aan waterleiding Persoonlijk 4. Enkele afsluiter dicht Nee Werken aan hoofdblusleiding Persoonlijk (OPS) 4. Enkele afsluiter dicht of drains open & motor uitschakelen Werken aan riool Te bepalen bij TRA Ntb Nee Werken aan stoomleiding Werken aan gasleiding Het plaatsen van één isolatie (blindplaat plaatsen, etc) Persoonlijk Stoomsysteem volledig shutdown 4. Enkele afsluiter dicht/ blindplaat 4. Enkele afsluiter dicht Nee

2 Page 2 of 7 2. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 3. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen van de terminal van Oiltanking Amsterdam B.V., in het vervolg OTA genoemd, uitgevoerd worden. Deze werkinstructie heeft betrekking op mechanische isolaties. Electrische isolaties en isolaties om productcontaminatie te voorkomen staan buiten de scope van dit document. 4. Doel Dit voorschrift beschrijft hoe OTA voorkomt dat mechanische installatieonderdelen onbedoeld open of in werking worden gezet om zo te voorkomen dat mensen gewond raken, spills ontstaan of equipment beschadigd. 5. Definities Isolatie Mechanisch blokkeren Mechanisch inblokken Persoonlijke isolatie e isolatie Permit Vision Steekflens Blindplaat Brilflens Het afschermen van een installatiedeel voor elektrische spanning, stoom, gassen, vloeistoffen, werk- en/of instrumentatielucht. Het zodanig veiligstellen van kleppen, afsluiters en andere installatie delen zodat deze niet ongecontroleerd in beweging kunnen komen. Het zodanig dichtzetten van afsluiters dat elke vorm van opgeslagen energie in de vorm van stoom, gassen, vloeistoffen, werk- en/of instrumentatielucht niet ongecontroleerd vrij kan komen. Persoonlijke isolatie is een isolatie die de uitvoerende zelf kan uitvoeren en daar zelf direct toezicht op kan houden. Bij volledige isolatie wordt een isolatie plan gemaakt door de OTA OPS en geregistreerd in Permit Vision. Het digitale werkvergunning systeem waarin werkvergunningen, isolaties en taak risico analyses worden vastgelegd. De steekflens bestaat uit een ronde stalen schijf waarvan de diameter gelijk is aan de middellijn tussen de boutgaten van de pijpflenzen (pakkingmaat). Hij wordt (met aan iedere kant één pakking) tussen de flenzen gemonteerd. Hierdoor wordt de leiding geblokkeerd en is doorstroming van het gas of vloeistof onmogelijk geworden. De blindplaat bestaat uit een ronde stalen schijf waarvan de diameter gelijk is aan de middellijn tussen de boutgaten van de pijpflens(pakkingmaat). Hij wordt met een pakking aan het uiteinde van een open flensverbindingen gemonteerd. Hierdoor wordt de leiding aan de eindzijde afgesloten en is doorstroming van het gas of vloeistof onmogelijk geworden. De brilflens bestaat uit een dubbele ronde schijf in de vorm van een bril. De ene kant hiervan is gesloten en bestaat uit een ronde schijf vergelijkbaar met de steekflens en de andere kant is open en bestaat uit een ring. Na afloop van de werkzaamheden wordt hij gedraaid waarbij de open kant tussen de flenzen gemonteerd en gas en vloeistof kunnen doorsttromen.

3 Page 3 of 7 6. Uitvoering 6.1 Inleiding (LOTO) is een verzameling van procedures, werk instructies, afspraken, registraties, hardware (sloten) en handelingen. Lock out: Het plaatsen van slot of ketting (op een isolator van energie volgens een vastgestelde procedure om zo te voorkomen dat opgeslagen energie ongewild kan vrij komen.) Het mechanisch blokkeren gebeurt ten minste met een stevige (plastic) ketting, een omhulsel voor om de afsluiter of een kogelklep blokkeer mechanisme en/ of slot zodat er een beveiliging tegen onbedoeld inschakeling is. De sleutel van het slot is aanwezig bij de persoon die bevoegd is om isolaties aan te brengen en weg te halen. Bij een persoonlijke isolatie is dat de uitvoerder zelf en bij een volledige isolatie is dit de dagploeg supervisor. Tag out: Het plaatsen van speciale tags (labels) op isolators om mensen te waarschuwen. 6.2 Toetsingsvoorwaarden goede LOTO Een goede is er op gericht om zowel menselijke als mechanische fouten te voorkomen. LOTO moet daarom altijd aan de volgende eisen voldoen: 1. Duidelijk herkenbaar in het veld; 2. Eenduidig: één systematiek voor de hele terminal; 3. Duurzaam (ook over weken nog goed zichtbaar); 4. Fysiek beschermen tegen inschakelen (bijvoorbeeld een ketting of slot); 5. Goede controle en registratie op het zetten en opheffen van de LOTO. Na het aanbrengen van een persoonlijke of volledige isolatie is de isolatie verantwoordelijke verplicht om de isolatie te toetsen op de vijf bovenstaande punten. 6.3 Isolatie Onder isolatie wordt verstaan het duurzaam blokkeren van mogelijke energiebronnen om zo te voorkomen dat opgeslagen energie ongewild kan vrij komen. Deze energie kan onder andere zijn: druk, chemische energie, mechanische energie zoals veer energie, etc. Dit voorschrift richt zich op mechanische isolatie en beschrijft het blokkeren en inblokken van leidingen en installatieonderdelen zodanig dat het zeker is dat de leiding of het installatie onderdeel niet in bedrijf kan worden genomen, geen druk nog vrij kan komen en vloeistoffen, gassen of dampen niet per ongelijk en onbedoeld vrij kunnen komen Soorten isolaties Er zijn vier typen isolaties die OTA gebruikt: 1. Fysiek scheiden Bij het fysiek scheiden wordt een isolatie uitgevoerd door het weghalen van een afsluiter, bellow of passtuk. De volledig fysieke scheiding vind plaats met een dubbele isolatie aan druk houdende zijde (dubbel block and bleed en blindplaat).

4 Page 4 of 7 Het te isoleren installatie deel is fysiek geheel gescheiden van alle (product)bronnen en appendages voordat onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden. Er kan zogenaamd tussen de systemen door gelopen worden. Dubbele isolatie aan drukhoudende zijde. Te isoleren onderdeel. 2. Steekflens plaatsen Bij het plaatsen van een steekflens wordt de installatie geopend op een flensverbinding, vervolgens wordt er een stalen plaat aangebracht (met aan weerszijden een pakking) als blokkade tussen de flenzen en wordt de flensverbinding weer gesloten. Hierdoor wordt de leiding geblokkeerd en is doorstroming van het gas of vloeistof onmogelijk geworden. Het draaien van een brilflens waardoor het dichte gedeelte de leiding blokkeert biedt de zelfde isolatie als het plaatsen van een steekflens. De minimale te gebruiken drukklasse van de steekflens is gebaseerd op de testdruk van het af te steken systeemonderdeel. Het gebruik van afwijkende maten (zoals lagere drukspecificaties) mogen alleen worden toegepast in bijzondere gevallen, en dient te worden gemotiveerd in een TRA, inclusief een risico analyse. Steekflens geplaatst Brilflens in open positie 3. Double Block and Bleed Bij een double block and bleed isolatie worden twee opvolgende afsluiters in een systeem dichtgezet en tussen deze afsluiters een bleed geopend. Deze bleed blijft gedurende de gehele isolatie openstaan. Een Double block and bleed isolatie kan ook op een enkele dubbel block and bleed afsluiter worden uitgevoerd. 4. Enkele afsluiter dicht, waar mogelijk twee enkele afsluiters dicht. Dit type isolatie wordt gekenmerkt door het dicht zetten van een enkele, en waar mogelijk dubbele afsluiter.

5 Page 5 of Aanvullende maatregelen bij isolaties Naast de vier typen isolaties kunnen aanvullende maatregelen nodig zijn om veilig te kunnen werken. Per isolatie en type werk wordt bepaald door de dagploeg supervisor (of plaatsvervanger) in overleg met HSSE of een van de onderstaande aanvullende maatregelen noodzakelijk is: 1. Press kolf in leidingen aanbrengen. 2. Ballon in de leidingen aanbrengen. 3. Stikstof gebruiken om een leiding, appendage of installatie inert te maken. 4. Waterslot in leidingen en appendages aanbrengen. 5. Schoon spoelen of stomen van leidingen, appendages of installatie delen. 6. Ventileren met lucht Persoonlijke isolatie en volledige isolatie OTA maakt onderscheid in een persoonlijke of volledige isolatie. Persoonlijke isolatie is een isolatie die de uitvoerende zelf kan uitvoeren en daar zelf direct toezicht op kan houden. De belangrijkste kenmerken van een persoonlijke isolatie zijn: 1. OPS, TD of contractor mag de isolatie zelf aanbrengen en weghalen; 2. Beperkte installatie/ machine; 3. Korte tijd, maximaal 1 werkdag; 4. Beperkte locatie en direct overzichtelijk vanaf de werkplek. Van toepassing op OPS: Indien een persoonlijke isolatie niet direct en continue in de gaten kan worden gehouden door OPS dan is het verplicht om kettingen en tags aan te brengen op de isolatie. 5. Omschrijving van de isolatie moet in de werkvergunning opgenomen zijn. Bij volledige isolatie wordt een isolatie plan gemaakt door de OTA OPS en geregistreerd in Permit Vision. De belangrijkste kenmerken van een volledige isolatie zijn: 1. OPS maakt het isolatieplan, brengt de isolatie aan en haalt deze weg; 2. Onbeperkt aantal locaties, installaties, appendages en leidingen; 3. Onbeperkte tijdsduur; 4. Geregistreerd isolatieplan in Permit Vision; 5. OTA Lock Out systematiek, sloten en kettingen; 6. Tags geprint uit Permit Vision voor Tag Out. 6.4 Stappenplan LOTO isolatie/de-isolatie e isolatie: De isolatie aanvrager vraagt de isolatie aan bij de isolatie supervisor. Bij de aanvraag wordt aangegeven welk type isolatie gezet moet worden. De dagploeg supervisor of plaatsvervanger of manager OPS ziet toe op de juistheid van de isolatie plannen, dat de aangevraagde isolaties worden uitgevoerd en dat deze zijn gecontroleerd voordat de werkzaamheden beginnen. De stappen voor een volledige isolatie zijn: 1. Aanvraag voor isolatie komt binnen bij de Isolatie Supervisor (dagploeg supervisor of plaatsvervanger, Manager OPS). 2. Voorbereiden van het isolatie plan met behulp van P&ID s door OPS; 3. Registreren van isolatie plan in Permit Vision door OPS; 4. Isolatie supervisor controleert het isolatieplan in Permit Vision en keurt deze goed; 5. De isolatie supervisor informeert alle betrokkenen en OPS over de buiten gebruikt te nemen installatie; 6. Uitschakelen/ leeg maken/ schoonmaken van installatie door OPS; 7. Isolatie uitvoeren door middel van inblokken, mechanische blokkeren en sloten en tags plaatsen; 8. Testen/ controleren of de isolatie goed is aangebracht en werkt;

6 Page 6 of 7 9. De isolatie uitvoerder tekent voor het plaatsen van de isolatie in Permit Vision; 10. De isolatie supervisor controleert de isolatie fysiek indien noodzakelijk en tekent voor goedkeuring in Permit Vision; 11. Isolatie koppelen aan werkvergunning door vergunning aanvrager; 12. Werkzaamheden uitvoeren; 13. Werkzaamheden worden gereed gemeld bij de isolatie supervisor; 14. De isolatie supervisor geeft zijn goedkeuring voor het de-isoleren in Permit Vision 15. Sloten en tags verwijderen, isolatie opheffen en systemen weer inschakelen. De de-isolatie uitvoerder tekent in Permit Vision dat de isolatie verwijderd is; 16. De isolatie supervisor sluit de isolatie in Permit Vision; 17. De isolatie supervisor Informeert aan OPS dat de installatie weer beschikbaar is. De werkstroom voor elk Permit Vision isolatie certificaat is als volgt: IA = Isolatie Aanvrager \ Uitvoerder IM = Isolatie Manager IS = Isolatie Supervisor DFT = De-isolation for test. Gedeeltelijke de-isolatie voor test. VTI = verlengde termijn isolatie

7 Page 7 of 7 Persoonlijke isolatie: De isolatie wordt aangebracht door de uitvoerder van het werk. In het algemeen is dit de werkvergunninghouder. Bij vragen of onduidelijkheden moet de uitvoerder contact opnemen met de dagploeg supervisor of plaatsvervanger. De te nemen stappen voor een persoonlijke isolatie zijn: 1. Werkvergunning houder bespreekt de isolatie met isolatie supervisor en vermeld deze op de werkvergunning; 2. Werkvergunning ophalen en isolatie bespreken met de wachtchef; 3. Uitschakelen/veiligstellen/ leeg maken van installatie, indien nodig onder toezicht van OPS; 4. Isolatie aanbrengen; 5. Indien vereist Lock Out-Tag Out gebruiken en sloten en tags aanbrengen; 6. Werkzaamheden uitvoeren; 7. Sloten en tags verwijderen, isolatie opheffen en systemen weer inschakelen; 8. Werkvergunning inleveren, afmelden van de isolatie bij de isolatie supervisor en opdrachtgever en wachtchef informeren dat de installatie weer beschikbaar is. 6.5 Weer in bedrijf nemen van geïsoleerde installatie delen. Bij een volledige isolatie worden de tags en sloten verwijderd door OPS dagploeg en wordt de isolatie opgeheven in Permit Vision. De dagploeg en isolatie supervisor informeert OPS dat het systeem weer klaar voor gebruik is. Bij een persoonlijke isolatie haalt de uitvoerder zelf de gevaren labels en sloten weg na het beëindigen van het werk. Hierna wordt het werk gereed gemeld bij de opdrachtgever, OPS en belanghebbenden en de werkvergunning ingeleverd en de wachtchef geïnformeerd.

Werkinstructie WI Lock Out Tag Out Mechanisch veiligstellen van pompen, motoren, leidingen, afsluiters en tanks

Werkinstructie WI Lock Out Tag Out Mechanisch veiligstellen van pompen, motoren, leidingen, afsluiters en tanks Page 1 of 9 1. Werkinstructie Lock out- tag out Zie groene tabel WI-0490 Bijlage 1. 2. Toepassingsgebied Deze werkinstructie richt zich op mechanische isolatie en beschrijft het blokkeren en inblokken

Nadere informatie

Safety Regulations. Werkvergunningen

Safety Regulations. Werkvergunningen Pagina: 1 van 5 Eigenaar: SSE 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 2. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen

Nadere informatie

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE guidelines S december 2012 PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en

Nadere informatie

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN VGWM A WAY OF LIVING PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar jij gaat werken, zo snel mogelijk kennen;

Nadere informatie

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE guidelines S december 2012 PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en

Nadere informatie

Safety Regulations. Handleiding invullen werkvergunning

Safety Regulations. Handleiding invullen werkvergunning Pagina: 1 van 11 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 2. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen van de

Nadere informatie

Veiligstellen van installatie(delen)

Veiligstellen van installatie(delen) Gerelateerde documenten Type document Titel Code Werkvergunningen I001-001 Beheer en bedrijfsvoering Elektrische installaties UPI-012 Formulier Werkvergunning F001-001 http://energieketen.essent.local/productie/area01/appli

Nadere informatie

Voorbeeld procedure Veilig stellen

Voorbeeld procedure Veilig stellen Published on Arbocatalogus Afvalbranche (https://www.arbocatalogus-afvalbranche.nl) Voorbeeld procedure Veilig stellen Op deze pagina wordt het volgende behandeld: Inblokken van installatie onderdelen

Nadere informatie

Aard van de laatste wijziging: Datum laatste wijziging:

Aard van de laatste wijziging: Datum laatste wijziging: Aard van de laatste wijziging: Datum laatste wijziging: 1. DOEL... 2 2. TOEPASSINGSGEBIED... 2 3. UITSLUITINGEN.... 2 4. RISICO.... 3 5. VERWIJZINGEN... 3 6. MATRIX... 3 7. BESLISSINGSFLOW... 3 8. VERANTWOORDELIJKHEDEN...

Nadere informatie

-e: UPI 003 Vrijschakelen van installatie(delen)

-e: UPI 003 Vrijschakelen van installatie(delen) P.egJstratienumïT::-:' Documentor: 200109-50034 -e: mt / UPI 003 Vrijschakelen van installatie(delen) versiedatum 1-6-2005 1-3-2009 7-4-2011 Opsteller M. Bovens Werkgroep R. Henskens Werkvergunningen J.

Nadere informatie

Safety Regulations. Uitvoeren van risicobeoordelingen: VGM plan, TRA en LMRA

Safety Regulations. Uitvoeren van risicobeoordelingen: VGM plan, TRA en LMRA Pagina: 1 van 5 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 2. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen van de

Nadere informatie

I003 LockOut TagOut - TryOut. Documentinformatie

I003 LockOut TagOut - TryOut. Documentinformatie 2001-0046253 I003 LockOut TagOut - TryOut Toepassingsgebied RWE Generation NL Geldigheid tot 20-11-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Autorisatie V3.2 20-11-2017 Manager Health, Safety and Security

Nadere informatie

HSE guidelines. Sapril 2017 ELEKTRISCHE GEVAREN

HSE guidelines. Sapril 2017 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE guidelines Sapril 2017 ELEKTRISCHE GEVAREN Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan elektrische installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat onderdelen

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 INLEIDING 3.1 Procesveiligstellingen 3.2 Elektrische veiligstellingen: 3.3 INSTRUMENTELE : 4 PROCEDURE 4.1 Voorwaarden 4.2 Organisatie 4.3 Werkwijze:

Nadere informatie

Safety Regulations. Uitvoeren van gasmetingen

Safety Regulations. Uitvoeren van gasmetingen Pagina: 1 van 5 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie 5.4 toevoeging gaswasunit naast verbrandingsunit. 5.5 herhalingsmeting bij nieuwe betreding gevaarlijke ruimte toegevoegd 5.6 Aanpassing voor werkzaamheden

Nadere informatie

LOTO Win Your Life! Luc Royens Preventieadviseur Mei 2019

LOTO Win Your Life! Luc Royens Preventieadviseur Mei 2019 LOTO Win Your Life! Luc Royens Preventieadviseur Mei 2019 LOTO 1 LOTO Wetgeving & richtlijnen EU-richtlijn Arbeidsmiddelen Enkele minimumvoorschriften die vastgelegd werden: Werkgever dient passende maatregelen

Nadere informatie

Procedure asbest. Deze procedure is van toepassing op gebouwen en installatieonderdelen die voor 1994 gebouwd zijn.

Procedure asbest. Deze procedure is van toepassing op gebouwen en installatieonderdelen die voor 1994 gebouwd zijn. Pagina: 1 van 5 1.0 Inleiding: Het doel van de asbestprocedure is het vastleggen van de werkwijze en de voorwaarden voor het werken met asbesthoudende materialen. Deze procedure heeft werking op: WI-0227

Nadere informatie

Lockout-Tagout -Tryout. LoToTo in de praktijk - Safety Forever

Lockout-Tagout -Tryout. LoToTo in de praktijk - Safety Forever Lockout-Tagout -Tryout 1 Safety Forever: LoToTo advies en implementatie Praktische machineveiligheidsadviezen Spreker: Alain Rotthier, oprichter Middelbaar Veiligheidskundige (MVK) Specialisatie: Machineveiligheid

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Start-/ werkoverleg houden 3.4.2 Afwerken controlelijst 3.4.3 Besloten

Nadere informatie

Mechanische consignatie. Maandthema oktober

Mechanische consignatie. Maandthema oktober Mechanische consignatie Maandthema oktober Mechanische consignatie Lock out/tag out (LOTO) is meer dan alleen een hangslot op de elektrische schakelaar van een installatie plaatsen Er zijn 7 belangrijke

Nadere informatie

HSE guidelines. september 2012 LEKKAGES HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. september 2012 LEKKAGES HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines E september 2012 LEKKAGES HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk milieu bewust of werk niet Koolwaterstoffen zoals aardgas en aardgascondensaat zijn schadelijk

Nadere informatie

HSE guidelines. september 2012 LEKKAGES HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. september 2012 LEKKAGES HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines E september 2012 LEKKAGES HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk milieu bewust of werk niet Koolwaterstoffen zoals aardgas en aardgascondensaat zijn schadelijk

Nadere informatie

1 INLEIDING. Isoleren, vergrendelen, labellen, testen

1 INLEIDING. Isoleren, vergrendelen, labellen, testen Gezien en akkoord bevonden door: General Manager, Deputy General Manager: Production Manager Manager Technology & Environment Manager Asset Management Finance manager Manager Human Resource & Gen. Affairs

Nadere informatie

HSE guidelines september 2012 HOGE DRUK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines september 2012 HOGE DRUK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines september 2012 HOGE DRUK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

HSE guidelines. Smei 2015 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. Smei 2015 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines Smei 2015 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan elektrische installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie

onder 7.3.2, 7.3.3 en 7.3 Datum laatste wijziging: 4 februari 15

onder 7.3.2, 7.3.3 en 7.3 Datum laatste wijziging: 4 februari 15 Aard van de laatste wijziging: Zie blauwe tekst onder 7.3.2, 7.3.3 en 7.3 Datum laatste wijziging: 4 februari 15 Inhoudsopgave 1. ONDERWERP... 2 2. TOEPASSINGSGEBIED EN UITZONDERINGEN... 2 3. VERWIJZIGINGEN...

Nadere informatie

Lockout / Tagout Saves Lives. Prebes Oost-Vlaanderen. Brady Workplace Safety & Compliance Solutions = Increase Safety Lower risks

Lockout / Tagout Saves Lives. Prebes Oost-Vlaanderen. Brady Workplace Safety & Compliance Solutions = Increase Safety Lower risks Lockout / Tagout Saves Lives Prebes Oost-Vlaanderen Doel van een LOTO programma: Om werknemers te beschermen tegen gevaarlijke energieën tijdens onderhouds- en herstellingswerkzaamheden. Dit wordt bereikt

Nadere informatie

Aluchemie Rotterdam. Module Besloten ruimten. Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013

Aluchemie Rotterdam. Module Besloten ruimten. Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013 Aluchemie Rotterdam Module Besloten ruimten Jacques van Es / Leo van der Elst 17 april 2013 1 2 Een besloten ruimte is: Iedere ruimte die, onder normale omstandigheden, (grotendeels) van de omgeving is

Nadere informatie

Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar

Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar Bijlage 3 Werkvergunning Aanvraag werkzaamheden (in te vullen door opdrachtgever) Locatie: Afdeling: Verzamelplaats: Omschrijving van het werk: Werkwijze: O monteren/demonteren

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Start-/ werkoverleg houden 3.4.2 Afwerken controlelijst 3.4.3 Besloten

Nadere informatie

HSE guidelines. september 2012 LEKKAGES HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. september 2012 LEKKAGES HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines E september 2012 LEKKAGES HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk milieu bewust of werk niet Koolwaterstoffen zoals aardgas en aardgascondensaat zijn schadelijk

Nadere informatie

Lockout/tagout. Honeywell Safety Products. I Bescherm apparatuur tegen inschakelen en zo tegen gevaren voor werknemers

Lockout/tagout. Honeywell Safety Products. I Bescherm apparatuur tegen inschakelen en zo tegen gevaren voor werknemers Honeywell Safety Products Lockout/tagout I Bescherm apparatuur tegen inschakelen en zo tegen gevaren voor werknemers 478 Schoonmansveld 52 B-2870 Puurs 00 32 (0)3 860 01 90 Honeywell Safety Products Lockout/tagout

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Doel... 1 2. Toepassingsgebied... 1 3. Referenties... 1 4. Definities... 1 5. Werkinstructie (Werkwijze)... 3 5.1 Voorbereiding werkzaamheden... 3 5.2 Opstellen werkvergunning...

Nadere informatie

HSE guidelines. mei 2015 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. mei 2015 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines S mei 2015 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan elektrische installaties en systemen zijn

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGELS MOERDIJK

VEILIGHEIDSREGELS MOERDIJK VEILIGHEIDSREGELS MOERDIJK Bij Mineralz Moerdijk worden verontreinigde grond en minerale reststoffen verwerkt zodat deze weer als bouwstof kunnen worden gebruikt. Het belangrijkste bij dit werk is dat

Nadere informatie

3. Betrokkenen: (specifieke) Verantwoordelijkheden / Bevoegdheden

3. Betrokkenen: (specifieke) Verantwoordelijkheden / Bevoegdheden Bestand: Document6 Goedgekeurd door: Revisie: Eigenaar: Datum goedkeuring: Versienummer: 1 Opgesteld door: Functie opsteller: Code: Pagina 1 van 10 1. Doel en Toepassingsgebied Deze procedure legt de afspraken

Nadere informatie

AANPASSINGEN / TOEVOEGINGEN VOOR HANDBOEK HOGE DRUK 7 E DRUK, JULI 2008

AANPASSINGEN / TOEVOEGINGEN VOOR HANDBOEK HOGE DRUK 7 E DRUK, JULI 2008 Algemeen In het gehele handboek is het woord spuitkop vervangen door nozzle of is verwijderd. De definitie van een nozzle is aangepast. Zie hiervoor onderstaande aanpassingen. Een opsomming van de pagina

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 1-04-2013 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 1-04-2013 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 VOORWAARDEN 4 ORGANISATIE 5 PROCEDURE 5.1 Reinigingsplan 5.2 Autoriseren van het reinigingsplan 5.3 Stel installatie(deel)veilig 5.4 Start-/werkoverleg

Nadere informatie

I uitvoeren werkzaamheden in besloten ruimten. Documentinformatie

I uitvoeren werkzaamheden in besloten ruimten. Documentinformatie besloten ruimten I001 001 uitvoeren werkzaamheden in besloten ruimten Toepassingsgebied RWE Generation NL Geldigheid tot 01-09-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Autorisatie V01 01-09-2017 Manager

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Coordinator M. Scholten. GOEDGEKEURD: Execution Manager P. van der Ree

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Coordinator M. Scholten. GOEDGEKEURD: Execution Manager P. van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Voorwaarden 3.2 Organisatie 3.3 Werkwijze 3.3.1 Uitwisselen van VPRV bij tank of vat in bedrijf 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGES

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 STIKSTOF HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 STIKSTOF HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS H HSE guidelines december 2012 STIKSTOF HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Bescherm uw medewerkers,

Bescherm uw medewerkers, Veel van die ongevallen zijn toe te schrijven aan niet correct uitgeschakelde krachtbronnen. Wat is Lockout/Tagout? Lockout/Tagout is een belangrijke beveiligingsprocedure waarbij de stroom naar industriële

Nadere informatie

FABRAP ACADEMY BASISTRAINING HYDROTEST - OPLEVEREN -MUURKRANT

FABRAP ACADEMY BASISTRAINING HYDROTEST - OPLEVEREN -MUURKRANT TESTSYSTEMEN AANMAKEN Als je iets ergens aan wil hangen moet je eerst de hanger monteren. Als je dus ISO s leidingen aan een testsysteem wil koppelen, moet je eerst het testsysteem aanmaken. Dat gaan we

Nadere informatie

Voorstelling Code Jo De Jonghe Expert, Health & Prevention

Voorstelling Code Jo De Jonghe Expert, Health & Prevention Voorstelling Code Jo De Jonghe Expert, Health & Prevention Opbouw van de code Besloten ruimtes Risico s Aanpak Maatregelen Praktisch Toezicht en Redding Besloten ruimtes 3 Wat is een besloten ruimte? Regelgeving?

Nadere informatie

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 8

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 8 Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 8 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. 1 2 3 Wijziging(en) TRA wordt minimaal 2 werkdagen voor

Nadere informatie

augustus 2009 STIKSTOF VGWM Gezondheid Welzijn Milieu A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

augustus 2009 STIKSTOF VGWM Gezondheid Welzijn Milieu A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! augustus 2009 VGWM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Voor werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen

Nadere informatie

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie 20-05-15. Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 7

Documenteigenaar Adviseur SHEQ Revisie 20-05-15. Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 7 Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 7 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. 1 2 3 Wijziging(en) TA wordt minimaal 2 werkdagen voor

Nadere informatie

Druktest protocol. Bouwproject Bouwfase: (Opdrachtnemer vertegenwoordiger) Opdrachtnemer Vertegenwoordiger: Bedrijf en onderhoud

Druktest protocol. Bouwproject Bouwfase: (Opdrachtnemer vertegenwoordiger) Opdrachtnemer Vertegenwoordiger: Bedrijf en onderhoud Druktest protocol Met het testmedium: Perslucht of inert gas Materiaal van het leidingsysteem: Materiaal van de fitting: Materiaal van de afdichting: Verbindingstype: Pressgereedschap: (type/fabrikant)

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-484 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : A Onderwerp : Hoogwerkers Datum :

Ref. no. : Doc. no. : G-484 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : A Onderwerp : Hoogwerkers Datum : Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 TOEPASSINGSGEBIED 3.1 Definitie van hoogwerker: 3.2 Deze richtlijn geldt niet voor: 4 RISICODOMEINEN EN RISICO S 5 PROCEDURE 5.1 Taak Risico

Nadere informatie

Safety Regulations. Werken in besloten ruimte

Safety Regulations. Werken in besloten ruimte Pagina: 1 van 5 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 2. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen van de

Nadere informatie

E-04 Een netdeel in- en uit bedrijf nemen en veilig stellen versie 15-04-2015 behorend bij de BEI-BLS

E-04 Een netdeel in- en uit bedrijf nemen en veilig stellen versie 15-04-2015 behorend bij de BEI-BLS Doel Veilig een LS-netdeel in- en uit bedrijf nemen en veilig stellen. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald.

Nadere informatie

Kick-off STOPS. Werkzaamheden 2015 Twence BV 29 januari 2015

Kick-off STOPS. Werkzaamheden 2015 Twence BV 29 januari 2015 Kick-off STOPS Werkzaamheden 2015 Twence BV 29 januari 2015 1 Programma kick-off STOPS 2015 Algemene zaken Stop regels Firmapresentatie: BOUMAN Veiligheidsbarometer 2014 VG&M plan (veiligheid, gezondheid

Nadere informatie

WERKEN IN BESLOTEN RUIMTE

WERKEN IN BESLOTEN RUIMTE HSE guidelines S januari 2016 WERKEN IN BESLOTEN RUIMTE HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar jij gaat werken,

Nadere informatie

WERKEN IN BESLOTEN RUIMTE

WERKEN IN BESLOTEN RUIMTE HSE guidelines Sjanuari 2016 WERKEN IN BESLOTEN RUIMTE HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar jij gaat werken,

Nadere informatie

Veilig werken aan riolen

Veilig werken aan riolen Veilig werken aan riolen Veilig werken aan riolen spreker: Johan Wegman 1 Verstikking Explosie Vergiftiging Elektrocutie Verdrinking Vallen van hoogte Bewegende delen Waterstroom Verstikking: Door rotting,

Nadere informatie

Veilig werken met Life Saving Rules 01-10-2014

Veilig werken met Life Saving Rules 01-10-2014 1 Veilig werken met Life Saving Rules 01-10-2014 Wat zijn Life Saving Rules? Regels die ons beschermen tegen de meest voorkomende levensbedreigende gevaren binnen ons bedrijf. De Life Saving Rules zijn

Nadere informatie

Werkinstructie monteurs. Communicatie is de sleutel tot success!

Werkinstructie monteurs. Communicatie is de sleutel tot success! Werkinstructie monteurs Communicatie is de sleutel tot success! Werkinstructie: afgekeurde groepenkasten. Geen hoofdschakelaar Afgekeurd Open rails zonder afscherming in de groepenkast Afgekeurd Verouderen

Nadere informatie

Titel: Keuring en inspectie van aardingsgarnituren (TenneT GS) Procesdeskundige: Procesbeheerder: (Sr)IV (KEV) IV (KEV) Afdeling:

Titel: Keuring en inspectie van aardingsgarnituren (TenneT GS) Procesdeskundige: Procesbeheerder: (Sr)IV (KEV) IV (KEV) Afdeling: Keuring en inspectie van aardingsgarnituren (TenneT GS) Omschrijving Titel: Keuring en inspectie van aardingsgarnituren (TenneT GS) Proceseigenaar: Procesdeskundige: Procesbeheerder: (Sr)IV (KEV) IV (KEV)

Nadere informatie

Hoe te handelen bij aantreffen VWAM- Blokkering

Hoe te handelen bij aantreffen VWAM- Blokkering Hoe te handelen bij aantreffen Vergeten VWAM- Blokkering Rijden van Treinen op Openbare Infra Wijzigingshistorie Versie datum Opmerking, beschrijving wijziging Auteur(s) 0.1 03-09- 2015 0.2 25-09- 2015

Nadere informatie

I001 - werkvergunningen. Documentinformatie

I001 - werkvergunningen. Documentinformatie I001 - werkvergunningen Toepassingsgebied RWE Generation NL Geldigheid tot 01-09-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Autorisatie V.3.0 01-09-2017 Manager Health, Safety en Security - R. Kamst Wijzigingen

Nadere informatie

Veiligheid en veilig werken aan industriële stoominstallaties

Veiligheid en veilig werken aan industriële stoominstallaties Veiligheid en veilig werken aan industriële stoominstallaties Davy Van Paemel Steam & Thermal Energy Specialist Davy.VanPaemel@be.spiraxsarco.com +32 474 98 55 65 Veiligheid Onderhoud - Controles Veiligheid

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 1-1-2015 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 1-1-2015 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Stel de installatie veilig volgens een veiligstelplan: 3.4.2 De LVP

Nadere informatie

Nr 4146 Revisie

Nr 4146 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

NORM / LSA (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit)

NORM / LSA (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) S HSE guidelines mei 2012 NORM / LSA (Natural Occurring Radioactive Material / Lage Specifieke Activiteit) HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij

Nadere informatie

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn?

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Noem enkele gevaren op het werk. -2- Noem werkzaamheden of omstandigheden

Nadere informatie

Montagehandleiding voor H-Air

Montagehandleiding voor H-Air Montagehandleiding voor H-Air De mechanische installatie van de kachel, frontlijst e.d. wordt hier beschreven Elektrische montage van de ventilatorbak: De ventilator mag alleen door een erkend elektricien

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

A WAY OF LIVING FLENSVERBINDINGEN. Standaards voor professionals, wees alert!

A WAY OF LIVING FLENSVERBINDINGEN. Standaards voor professionals, wees alert! V G W M A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar je gaat werken, zo snel mogelijk kennen; wie/wat bevindt zich waar? Lees

Nadere informatie

Lockout-stappen. Hoe vergrendelen? Wat is Lockout/Tagout?

Lockout-stappen. Hoe vergrendelen? Wat is Lockout/Tagout? Elk jaar gebeuren er duizenden ongevallen tijdens het uitvoeren van reparatie- of onderhoudswerken aan industriële apparatuur. Veel van die ongevallen zijn toe te schrijven aan niet correct uitgeschakelde

Nadere informatie

Bijlage 1 Toelating voor het uitvoeren van handelingen. Toelating voor het uitvoeren van specifieke handelingen of werken

Bijlage 1 Toelating voor het uitvoeren van handelingen. Toelating voor het uitvoeren van specifieke handelingen of werken Pagina 1 B I J Z O N D E R E W E R K T O E L A T I N G Bijlage 1 Toelating voor het uitvoeren van handelingen Toelating voor het uitvoeren van specifieke handelingen of werken Dit document geldt als toelating

Nadere informatie

MEERSPILLIGE BOORMACHINE

MEERSPILLIGE BOORMACHINE 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Informatiemateriaal Werkvergunningen

Informatiemateriaal Werkvergunningen S4 Informatiemateriaal HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van Noordgastransport. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen

Nadere informatie

Werk veilig of werk niet

Werk veilig of werk niet H2 NORM/LSA HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van GDF SUEZ. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen daadwerkelijk

Nadere informatie

Gebruikershandleiding brandwerend opslagsysteem

Gebruikershandleiding brandwerend opslagsysteem Gebruikershandleiding brandwerend opslagsysteem Voorwoord: U heeft gekozen voor een brandwerend opslagsysteem van Bumax. Hartelijk dank voor uw vertrouwen. U heeft een brandwerend opslagsysteem conform

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

REFERENTIE BIJLAGE WERKVERGUNNING

REFERENTIE BIJLAGE WERKVERGUNNING Ref. no. 01355254-0001 Doc. no. G-414 Werkinstructie HSEW Blz. 1 van 24 Status FINAL Revisie A Onderwerp NAM WERKVERGUNNINGEN Datum 1-04-2013 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Afwijken van de instructie

Nadere informatie

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN Het werken met machines, apparaten, gereedschappen en installaties (hierna te noemen: machines) kan gevaren veroorzaken. Machines kunnen gevaarlijk zijn of gevaarlijk worden

Nadere informatie

33.41P Werkvergunningensysteem

33.41P Werkvergunningensysteem Opgesteld door Alfons Sprengers evisie 26-04-12 Pagina: 1 van 11 1. Doelstelling In deze procedure is het gebruik van werkvergunningen beschreven. Hiermee wordt de basis gelegd om te voorkomen dat de werkzaamheden

Nadere informatie

Werkinstructie verzegeling

Werkinstructie verzegeling Werkinstructie verzegeling Verzegelen van aansluitkasten en meetinrichtingen moet zorgvuldig gebeuren. Door schade en schande blijkt dat niet goed verzegelde meetinrichtingen de kans op fraude verhogen.

Nadere informatie

Toegangsbeleid Enecogen

Toegangsbeleid Enecogen Document name Revision number 1.0 Issue date 20-03-2017 Status Final Owner Janet Stolk Signature Date Checked by J.W. Broeken Signature Date Approved by A. van Ballegooijen Signature Date 1.0 Doel Deze

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING. SELCA IS200 klasse 2 alarm SELCA IS300 klasse 3 alarm. SCM goedkeuringsnr. AA030037

GEBRUIKSAANWIJZING. SELCA IS200 klasse 2 alarm SELCA IS300 klasse 3 alarm. SCM goedkeuringsnr. AA030037 GEBRUIKSAANWIJZING SELCA IS200 klasse 2 alarm SELCA IS300 klasse 3 alarm SCM goedkeuringsnr. AA030037 Beste klant, Wij danken u voor de aanschaf van het hightech SELCA modulair alarm systeem. Deze gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

juni 2011 OVERVERHITTE STOOM VGWM Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

juni 2011 OVERVERHITTE STOOM VGWM Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! juni 2011 OVERVERHITTE VGWM STOOM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar jij

Nadere informatie

Rol van de preventieadviseur bij onderhoud. 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager

Rol van de preventieadviseur bij onderhoud. 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager Rol van de preventieadviseur bij onderhoud 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager Voorstelling SPIE Belgium: activiteiten en markten Integrator van multitechnische

Nadere informatie

april 2009 FLENSVERBINDINGEN VGWM Veiligheid Milieu A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

april 2009 FLENSVERBINDINGEN VGWM Veiligheid Milieu A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! april 2009 VGWM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar je gaat werken, zo

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor een fiets met elektrische ondersteuning, de E-bike. Uw E-bike zal u door zijn elektrische ondersteuning

Nadere informatie

TM-WBP HANDLEIDING. TM-WBP_manual_nl_v2.doc

TM-WBP HANDLEIDING.   TM-WBP_manual_nl_v2.doc TM-WBP HANDLEIDING www.visionaudiovisual.com/nl/techmount/tm-wb 1 CONFORMITEITSVERKLARING Indien van toepassing, zijn alle producten van Vision gecertificeerd en voldoen ze aan alle bekende lokale voorschriften

Nadere informatie

Korte Checklist. 1. Organisatorische aspecten Zorg voor een brandveilige bedrijfsvoering!

Korte Checklist. 1. Organisatorische aspecten Zorg voor een brandveilige bedrijfsvoering! Korte Checklist 1. Organisatorische aspecten Zorg voor een brandveilige bedrijfsvoering! Er is een logboek aanwezig op het bedrijf / in de stallen. Hierin zijn o.a. certificaten (installaties, brandveiligheidsvoorzieningen)

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING

TECHNISCHE HANDLEIDING Pagina 1 van 6 Pagina 2 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. OMSCHRIJVING... 3 2. ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES... 3 3. TECHNISCHE GEGEVENS... 3 4. INSTALLATIE EN BEDIENING... 3 5. ONDERHOUD... 5 6. ALGEMENE VOORWAARDEN...

Nadere informatie

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE 2.1 Aflevering 2.2 Voorschriften 2.3 Opstelling 2.4 Montage beveiligingen 2.5 Montage rookgasafvoer 2.6 Montage

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Gumwand

Gebruiksaanwijzing Gumwand Gebruiksaanwijzing Gumwand Kauwgom verwijderen, een eenvoudige oplossing voor een kleverig probleem Lees voor gebruik de volgende punten: schoonmaken weer Easy voor u. 1. Een specifieke risicobeoordeling.

Nadere informatie

S4 Werkvergunningen HSEQ

S4 Werkvergunningen HSEQ S4 Werk vergunningen HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van GDF SUEZ. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen

Nadere informatie

Risico: blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributie net

Risico: blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributie net Netwerkbedrijven Blootstelling aan asbest in ruimtes die onderdeel zijn van het energie transport- en distributienet Versie: 15 november 2015, update 7 juni 2017, 2 e update 31 oktober 2017 Risico: blootstelling

Nadere informatie

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing KRUPS F380 Gebruiksaanwijzing 1 2 3 4 5 6 max. 30 cm 7 8 9 max. 3 /4 10 11 12 13 14 15 Nederland Veiligheidsvoorschriften Dit apparaat dient aangesloten te worden op een geaard stopcontact. Het voltage

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-465 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : D Onderwerp : HET VERWIJDEREN VAN ASBESTHOUDENDE PAKKINGEN

Ref. no. : Doc. no. : G-465 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : D Onderwerp : HET VERWIJDEREN VAN ASBESTHOUDENDE PAKKINGEN Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGE 6 REFERENTIES NAAM & HANDTEKENING DATUM OPGESTELD:

Nadere informatie

Montage Voorzorgsmaatregelen voor EVRA 32 & Bij het testen op druk De spoel Het juiste product... 18

Montage Voorzorgsmaatregelen voor EVRA 32 & Bij het testen op druk De spoel Het juiste product... 18 Inhoud Pagina Montage......................................................................................... 15 Voorzorgsmaatregelen voor EVRA 32 & 40.....................................................

Nadere informatie

HSE guidelines. september 2012 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. september 2012 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines S september 2012 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding. MatriX-stralingsbrander. voor de vakman

VIESMANN. Montagehandleiding. MatriX-stralingsbrander. voor de vakman Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN MatriX-stralingsbrander type VMIII Gas-ventilatorbrander voor Vitocrossal 300, type CM3 Nominaal vermogen 87 tot 142 kw MatriX-stralingsbrander 11/2014 Na montage

Nadere informatie

Best Practice Site Werkvergunning

Best Practice Site Werkvergunning Pagina : 1 van 7 De bestaat uit een afloopschema plus toelichting. De nummers in de toelichting corresponderen met de nummers in het afloopschema. Pagina : 2 van 7 Afloopschema Pagina :3 van 7 Nr. stap

Nadere informatie

HSE guidelines. december 2014 CAUSTIC SODA HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. december 2014 CAUSTIC SODA HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines H december 2014 CAUSTIC SODA HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie