De gezondheidszorg: de tewerkstelling in cijfers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De gezondheidszorg: de tewerkstelling in cijfers"

Transcriptie

1 De gezondheidszorg: de tewerkstelling in cijfers De Sectorfoto van het PC 330 in een notendop FE.BI

2 Een sectorfoto van het PC 330 : waarom? De social profit is een boeiende en bloeiende sector. Hij is echter niet zo makkelijk in kaart te brengen. Daar zijn verschillende redenen voor: de verschillende bevoegdheidsniveaus in België, de verdeling in een gedeelte publiek en privé, de statistische bronnen volgen niet altijd de logica van de sector, enz Eén van de belangrijkste subsectoren van die social profitsector bevindt zich op het federale niveau. Het gaat om de privé-instellingen die binnen het paritair comité 330 gegroepeerd werden onder de noemer Gezondheidsinrichtingen en -diensten. Op zijn beurt valt deze sector uiteen in diverse grote subsectoren waaronder de ziekenhuizen en de woonzorgcentra. De sociale partners vertegenwoordigd in het paritair comité 330 organiseren via verschillende fondsen voor bestaanszekerheid o.a. de sociale maribel en de vorming voor risicogroepen. Ze creëerden de overkoepelende vzw FE.BI (vereniging van Federale en Bicommunautaire fondsen in de non-profit) aan wie ze de opdracht toevertrouwden een sectorfoto op te maken voor het PC 330. Deze foto, genomen op federaal niveau, situeert de tewerkstelling van het PC 330 (en zijn subsectoren) in het geheel van de social profit. Ze brengt de voornaamste kenmerken in kaart van de instellingen en werknemers die er deel van uit maken. Deze analyses zijn gebaseerd op de RSZ-gegevens van het tweede semester De sectorfoto dient enerzijds om de leden van de diverse beheerscomités een hulpmiddel aan te reiken om de activiteiten van de fondsen makkelijker te kunnen plannen en beheren; anderzijds hopen de sociale partners dat externe partners en geïnteresseerden er gebruik van kunnen maken in hun inschatting van de grootte en diversiteit van de sector.

3 Op 30 juni 2010 wat is het belang van de socialprofitsector in België? In de socialprofitsector (SP)*, bieden werk gevers tewerkstelling aan loon trekkende werknemers. Arbeidsvolume Met voltijdse equivalenten, vertegen woordigt de socialprofitsector 11,5% van het arbeidsvolume in België. Op die manier vormt hij, na de publieke sector, de op één na grootste activiteitensector. De socialprofitsector is in volle groei: terwijl de totale tewerkstelling in alle sectoren tussen 30 juni 2008 en 2010 slechts gestegen is met 0,2%, kan er in de SP een tewerkstellingsgroei van 9,5% waargenomen worden. 4,7% 5% 6,8% 7,5% 9,3% 22,7% 11,5% 15,0% wat is het belang van het PC 330 binnen de SP? Binnen de SP is de sector van de gezondheidsinrichtingen en -diensten (PC 330) zowel in aantal werkgevers als in aantal loontrekkende werknemers en arbeidsvolume de grootste sector. n Publieke sector n Overige sectoren n Social profit n Metaalindustrie n Diensten en ondernemingen aan personen n Distributie n Transport en logistiek PC 330 Aantal % binnen de SP Werkgevers (1) 41,7% Werknemers (koppen) (2) 51,0% Arbeidsvolume (VTE) (2) 50,6% * De socialprofitsector (SP) omvat de PC 304, 318, 319, 327, 329, 330, 331, 332, 337. De socialprofitsector+ (SP+) omvat daarnaast ook de PC 152 en 225.

4 Zowel in de gehele SP als binnen het PC 330 valt er een tewerkstellingsgroei waar te nemen tussen 2008 en De groei binnen het PC 330 is in vergelijking met de SP wel iets minder sterk toegenomen. Evolutie van het aantal loontrekkende werknemers in het PC 330, de social profit en de totale tewerkstelling 113,0% 108,0% 105,2% 109,5% 106,5% 103,0% 98,0% 102,9% 100,0% 99,3% 100,2% 2008/2 2009/2 2010/2 PC 330 Social Profit Totale tewerkstelling wie zijn de werkgevers van het PC 330? Subsectoren Beschrijving Werkgevers (3) Arbeidsvolume (3) Privé-ziekenhuizen en psychiatrische verzorgingstehuizen Rusthuizen en rust-en verzorgingstehuizen N % N % 179 2,3% ,4% ,4% ,0% Diensten voor thuisverpleging 384 5,0% ,2% Autonome revalidatiecentra 123 1,6% ,7% Initiatieven voor beschut wonen 68 0,9% 713 0,4% Wijkgezondheidscentra 129 1,7% 888 0,5% Diensten bloed van het Rode Kruis 4 0,1% ,0% Bicommunautaire gezondheidsinrichtingen en -diensten 44 0,6% 569 0,3% Residuaire gezondheidsinrichtingen en -diensten ,6% ,3% TOTAL 330- PC 330 zonder de subsector % % Instellingen voor tandprothesen (niet de bevoegdheid van FE.BI)

5 De sector van de gezondheidsinrichtingen en -diensten bestaat hoofdzakelijk uit kleine structuren: 83,6% van alle instellingen binnen het PC 330 telt minder dan 20 loontrekkende werknemers! Deze sterke vertegenwoordiging van kleine structuren heeft vooral te maken met de subsector van de residuaire gezondheidsinrichtingen en -diensten (330.04) die een hele reeks van werkgevers omvat met een beperkt aantal werknemers zoals artsenpraktijken, kinesisten, tandartsen en andere paramedische beroepen. De andere subsectoren van het PC 330 tellen eveneens een belangrijk aandeel aan instellingen met minder dan 20 loontrekkende werknemers. De enige uitzondering hierop is de subsector van de privé-ziekenhuizen die vooral bestaat uit instellingen met minimum 100 werknemers. De grote instellingen spelen niettemin een centrale rol in termen van tewerkstelling: meer dan de helft van de loontrekkende werknemers is tewerkgesteld in instellingen met meer dan 500 loontrekkende werknemers en bijna 75% in instellingen met meer dan 100 loontrekkende werknemers! De grote structuren vertegenwoordigen het grootste deel van het arbeidsvolume in de subsectoren van de privé-ziekenhuizen en de thuisverpleging. Omgekeerd wordt in de subsectoren van de initiatieven voor beschut wonen en de wijkgezondheidscentra meer dan 90% van het arbeidsvolume gepresteerd in instellingen met minder dan 50 loontrekkende werknemers. In de andere subsectoren is het arbeidsvolume veel beter verdeeld over de verschillende grootteklassen. De instellingen en het arbeidsvolume binnen het PC 330 zijn vooral geregistreerd in het Vlaams Gewest. Sociale zetel gevestigd in Werkgevers (3) Arbeidsvolume (3) N % N % Vlaanderen ,4% ,3% Brussel ,0% ,2% Wallonië ,4% ,5% Deze tendens vinden we min of meer ook terug in de meeste subsectoren van het PC 330. De enige uitzonderingen hierop zijn de subsectoren van de wijkgezondheidscentra (vooral aanwezig in Brussel en Wallonië) en de bicommunautaire gezondheidsinrichtingen en -diensten (die in theorie uitsluitend gesitueerd zijn in Brussel).

6 wat is het profiel van de werknemers van het PC 330? 83,5% van de loontrekkende werknemers is vrouwelijk. De subsector met procentueel het meest aantal vrouwen? De diensten voor thuisverpleging (91% vrouwen). De minst vrouwelijke subsector? Het Rode Kruis (55% vrouwen). 84,8% van de loontrekkende werknemers is bediende. Slechts 41,3% van de loontrekkende werknemers heeft een voltijdse tewerkstelling als hoofdactiviteit; 58,7% een deeltijdse tewerkstelling. De gemiddelde arbeidsduur bedraagt 0,74 VTE per loontrekkende werknemer. 22% van het arbeidsvolume wordt verzekerd door werknemers van 50 jaar of ouder en 16% door werknemers tussen 45 en 49 jaar. De problematiek van de vergrijzing van de werknemers zal in de volgende jaren een relatief grote rol gaan spelen. De subsector van de ouderenzorg is de subsector met het hoogste arbeidsvolume aan arbeiders (23%). In de subsectoren van de ouderenzorg, thuisverpleging, revalidatiecentra en wijkgezondheidscentra hebben tussen de 67% en 73% van de loontrekkende werknemers een deeltijdse tewerkstelling als hoofdactiviteit. Binnen de subsector van de privé-ziekenhuizen is dit 54%. De subsector van de Franstalige revalidatiecentra kent op dat vlak de grootste problemen: 32,5% van het arbeidsvolume wordt er gepresteerd door werknemers van 50 jaar of ouder. Bronnen Gegevens RSZ DmfA (situatie geregistreerd op het einde van de 7de maand volgend op het verstrijken van het betrokken trimester): (1) Website van de RSZ; (2) Gegevens bezorgd door het Steunpunt WSE; (3) Gegevens die door de RSZ bezorgd worden aan de sector via de SMALS. Voor meer informatie over de gepresenteerde cijfers en hun bronnen, verwijzen we u naar het inleidend hoofdstuk van de Sectorfoto van het PC 330.

7 Meer weten? De sectorfoto van het PC 330 vormt een volledig statistisch rapport en situeert het PC 330 binnen de socialprofitsector (SP) en de totale tewerkstelling. Hij vergelijkt eveneens de verschillende subsectoren van het PC 330 op een reeks van criteria (aantal werkgevers en werknemers, grootte van de instelling, karakteristieken van de werknemers, enz ). De sectorfiches geven op een viertal pagina s de essentiële informatie van iedere subsector weer. Ze situeren de subsector binnen het PC 330, de SP en de totale tewerkstelling en bieden een reeks van analyses aan met betrekking tot het aantal werkgevers en werknemers. Bovenop de analyses die u terugvindt in de algemene sectorfoto, vindt u er voor iedere subsector tevens: een kaart van België met de geografische verdeling van de werkgevers en het arbeidsvolume; een aantal cijfers rond de verdeling van het aantal loontrekkende werknemers of arbeidsvolume naar functie- en/of opleidingsniveau (indien beschikbaar); een lijst met de 20 grootste instellingen van de subsector. Deze fiches zijn beschikbaar voor 7 subsectoren: Privé-ziekenhuizen Ouderenzorg Thuisverpleging Revalidatiecentra Initiatieven voor beschut wonen Wijkgezondheidscentra Residuaire gezondheidsinrichtingen en -diensten Download op

8 De Sectorfoto van het PC 330 en de sectorfiches kunnen worden gedownload op de volgende site: Luc Van Waes Directeur tel: 02/ Virginie Milis Projectverantwoordelijke Onderzoek & Ontwikkeling (FR) tel: 02/ Kristof Dhoore Projectverantwoordelijke Onderzoek & Ontwikkeling (NL) tel: 02/ Leden Raad Van Bestuur FE.BI vzw Werkgeversorganisaties: BECOPRIVE-COBEPRIVE, CBI, CCI, FIH, Santhea, Vlaams Welzijnsverbond, VSO, WGKV, Zorgnet Vlaanderen. Werknemersorganisaties: ACLVB, AC-ABVV, BBTK, CNE, LBC-NVK, SETCA. De vzw FE.BI overkoepelt een aantal federale en bicommunautaire fondsen voor bestaanszekerheid, behorende tot de paritaire comités van de gezondheidsinrichtingen en diensten (PC 330), de opvoedings- en huisvestingsinstellingen (PC ) en de socio-culturele sector (PC ). Deze sociale fondsen hebben als hoofdopdracht het creëren van werk of het stimuleren van vorming bij de risicogroepen van de sector. Ze zijn respectievelijk gekend onder de noemer fondsen sociale maribel en fondsen risicogroepen. FE.BI vzw Handelskaai Brussel FE.BI Verantwoordelijke uitgever : Luc Van Waes, Handelskaai 48, 1000 Brussel Publicatiedatum: Oktober 2011

Sectorfiche van PC 330 Subsector

Sectorfiche van PC 330 Subsector Sectorfiche van PC 330 Subsector 330.01.30 Beschrijving : Subsector van de diensten voor thuisverpleging RSZ kengetal : 911 Referentieperiode : 2 de trimester 2012 Deze sectorfiche brengt een reeks kerngegevens

Nadere informatie

Sectorfiche van PC 330 Subsector

Sectorfiche van PC 330 Subsector Sectorfiche van PC 330 Subsector 330.04 Beschrijving : Subsector van de residuaire gezondheidsinrichtingen en - diensten RSZ kengetallen: 722-735 Referentieperiode : 2 de trimester 2012 Deze sectorfiche

Nadere informatie

Sectorfiche van PC 330 Subsectoren en.42

Sectorfiche van PC 330 Subsectoren en.42 Sectorfiche van PC 330 Subsectoren 330.01.41 en.42 Beschrijving : Subsector van de autonome revalidatiecentra Subsectoren : 330.01.41 (NL) - 330.01.42 (FR + D) RSZ kengetallen : 511 (NL) - 711 (FR+D) Referentieperiode

Nadere informatie

Sectorfiche van PC 330 Subsector

Sectorfiche van PC 330 Subsector Sectorfiche van PC 330 Subsector 330.01.10 Beschrijving : RSZ kengetallen : 025 072 111 Referentieperiode : 2 de trimester 2012 Subsector van de privé-ziekenhuizen en psychiatrische verzorgingstehuizen

Nadere informatie

Sectorfiche van PC 330 Subsector

Sectorfiche van PC 330 Subsector Sectorfiche van PC 330 Subsector 330.01.20 Beschrijving : Subsector van de rusthuizen, rust-en verzorgingstehuizen, service-flats, dagverzorgingscentra voor bejaarden en dagcentra voor bejaarden RSZ kengetallen:

Nadere informatie

Sectorfiche van PC 330 Subsector

Sectorfiche van PC 330 Subsector Sectorfiche van PC 330 Subsector 330.01.10 Beschrijving : RSZ kengetallen : 025 072 111 Referentieperiode : 2 e trimester 2014 Subsector van de privé-ziekenhuizen en psychiatrische verzorgingstehuizen

Nadere informatie

Sectorfoto van PC 330. Tweede semester België

Sectorfoto van PC 330. Tweede semester België Sectorfoto van PC 330 Tweede semester 2010 - België 0 COLOFON Dit onderzoeksrapport is een uitgave van de vzw FE.BI. Eindredactie Kristof Dhoore en Virginie Milis Redactiecomité Kristof Dhoore, Virginie

Nadere informatie

Vzw FE.BI. Sociale Fondsen in de social profit op federaal en bicommunautair niveau. Luc Van Waes, directeur

Vzw FE.BI. Sociale Fondsen in de social profit op federaal en bicommunautair niveau. Luc Van Waes, directeur Vzw FE.BI Sociale Fondsen in de social profit op federaal en bicommunautair niveau Luc Van Waes, directeur 'Wegwijs op de arbeidsmarkt in de zorgsector - POM 1 Welke sectoren? zorgsector - POM 2 Welke

Nadere informatie

HET ANPCB IN EEN NOTENDOP

HET ANPCB IN EEN NOTENDOP HET ANPCB IN EEN NOTENDOP (4 e trimester 2011) Het ANPCB in een notendop Het ANPCB in een notendop (4 e trimester 2011) Het ANPCB 1 Ondernemingen Bedienden Elke 9 uur was het ANPCB een onderneming rijker!

Nadere informatie

Mentor + Opleiding 1 voor mentoren 2 die jongeren op de werkvloer begeleiden. Voorjaar 2019

Mentor + Opleiding 1 voor mentoren 2 die jongeren op de werkvloer begeleiden. Voorjaar 2019 Mentor + Opleiding 1 voor mentoren 2 die jongeren op de werkvloer begeleiden Voorjaar 2019 1 Deze opleiding komt in aanmerking voor de doelgroepvermindering voor mentors. 2 Vanaf 1 september 2019 verplicht

Nadere informatie

Mentor + Opleiding 1 voor mentoren die jongeren op de werkvloer begeleiden. Najaar 2018

Mentor + Opleiding 1 voor mentoren die jongeren op de werkvloer begeleiden. Najaar 2018 Mentor + Opleiding 1 voor mentoren die jongeren op de werkvloer begeleiden Najaar 2018 1 Deze opleiding komt in aanmerking voor de doelgroepvermindering voor mentors. 1 BELANG VAN EEN GOEDE MENTOR Niet

Nadere informatie

Sectorrapport: Social Profit

Sectorrapport: Social Profit Sectorrapport: Social Profit Een analyse van de RSZ-tewerkstelling op basis van de paritaire comités voor de social profit Wouter Vanderbiesen Opgenomen paritaire comités PC 152: arbeiders in het gesubsidieerd

Nadere informatie

VERSO- Cahier 2/ 2014 Profiel van de medewerkers in de social profit

VERSO- Cahier 2/ 2014 Profiel van de medewerkers in de social profit VERSO- Cahier 2/ 2014 Profiel van de medewerkers in de social profit Een beschrijvende analyse van de kenmerken van de social profitmedewerker Voor vragen en toelichting dirk.malfait@verso-net.be Zie verder

Nadere informatie

Sectorfoto PSC

Sectorfoto PSC Sectorfoto 2009-2013 PSC 149.01 Elektriciens: Installatie en Distributie 2014 Vormelek vzw Marlylaan 15/8 b2 1120 Brussel Tel.: 02/476.16.76 Fax: 02/476.17.76 Geen enkel gedeelte van dit werk mag gereproduceerd

Nadere informatie

Sectorfoto van het PC 330 Tweede trimester 2014

Sectorfoto van het PC 330 Tweede trimester 2014 Sectorfoto van het PC 330 Tweede trimester 2014 COLOFON Dit onderzoeksrapport is een uitgave van de vzw FE.BI. Eindredactie Kristof Dhoore en Laurence Marzucco Redactiecomité Kristof Dhoore, Laurence Marzucco

Nadere informatie

I N F O November 2018

I N F O November 2018 I N F O November 2018 Inhoudsopgave 1. Loonaanpassingen... 2 1.1. Conventionele verhogingen vanaf 1 november 2018... 2 1.1.1. Arbeiders... 2 1.1.2. Bedienden... 2 1.1.3. Arbeiders en bedienden... 3 1.2.

Nadere informatie

Trefdag Arbeidsbemiddelaars 21/10/2011. Vele wegen leiden naar Verpleegkunde

Trefdag Arbeidsbemiddelaars 21/10/2011. Vele wegen leiden naar Verpleegkunde Trefdag Arbeidsbemiddelaars 21/10/2011 Vele wegen leiden naar Verpleegkunde 1 FE.BI Sociaal Fonds voor de privé-ziekenhuizen Het sociaal fonds voor de privé-ziekenhuizen financiert en organiseert opleidingen

Nadere informatie

Sectoren / paritaire comités Methodologie

Sectoren / paritaire comités Methodologie Sectoren / paritaire comités Methodologie Wouter Vanderbiesen Mei 2014 Methodologie Steunpunt Werk en Sociale Economie Parkstraat 45 bus 5303-3000 Leuven T:+32 (0)16 32 32 39 steunpuntwse@kuleuven.be www.steunpuntwse.be

Nadere informatie

HET APCB IN EEN NOTENDOP. BASIS (4 e TRIMESTER 2015)

HET APCB IN EEN NOTENDOP. BASIS (4 e TRIMESTER 2015) HET APCB IN EEN NOTENDOP BASIS (4 e TRIMESTER 2015) HET APCB IN EEN NOTENDOP 1 Aantal ondernemingen en bedienden: 2010 2015 2010 2011 2012 2013 2014 2015 54.783 55.721 55.176 54.844 54.217 52.623 404.451

Nadere informatie

Deeltijds leren - Deeltijds werken Schooljaar

Deeltijds leren - Deeltijds werken Schooljaar Deeltijds leren - Deeltijds werken Schooljaar 2018-2019 Opleiden van toekomstige werknemers met de steun van het Sociaal Fonds voor de Privé-Ziekenhuizen Inhoudstafel Opleiden van toekomstige werknemers

Nadere informatie

NOVEMBER voorlopige versie INDEXATIES EN CONVENTIONELE VERHOGINGEN. Gezondheidsindex oktober 108,26

NOVEMBER voorlopige versie INDEXATIES EN CONVENTIONELE VERHOGINGEN. Gezondheidsindex oktober 108,26 NOVEMBER - voorlopige versie INDEXATIES EN CONVENTIONELE VERHOGINGEN Index Basis 2013 Gezondheidsindex oktober 108,26 4 Maandelijks indexgemiddelde oktober 105,54 4 Maandelijks indexgemiddelde september-oktober

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN INFORMATIEBROCHURE VAN HET SOCIAAL FONDS VOOR DE PRIVÉ-ZIEKENHUIZEN DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2017-2018 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS Met de steun van het Sociaal Fonds voor de

Nadere informatie

De sociale maribel in de sector gezondheidsinrichtingen en diensten

De sociale maribel in de sector gezondheidsinrichtingen en diensten De sociale maribel in de sector gezondheidsinrichtingen en diensten Kamer Beschut wonen, Wijkgezondheidscentra en Diensten voor het bloed van Rode Kruis 330.01.51/52/53/54/55 Informatiebrochure 1 2 VOORWOORD

Nadere informatie

I N F O November 2016

I N F O November 2016 I N F O November 2016 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2 2.1. Conventionele verhogingen vanaf 1 november 2016... 2 2.1.1. Arbeiders... 2 2.1.2. Arbeiders en bedienden... 2

Nadere informatie

Alle vermelde informatie is voor u bedoeld als werkgever, maar is ook interessant voor de werknemersvertegenwoordiging in uw woonzorgcentrum.

Alle vermelde informatie is voor u bedoeld als werkgever, maar is ook interessant voor de werknemersvertegenwoordiging in uw woonzorgcentrum. Nieuwsbrief Vorming Werk IFG Sector ouderenzorg Maart 2014 Beste, In onze nieuwsbrief van september, informeren we u voornamelijk over acties vanuit: - het Maribelfonds Kamer Ouderenzorg (werk) - het Sociaal

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de regels tot bepaling van de bedragen

Nadere informatie

1algemeen overzicht deel van het anpcb

1algemeen overzicht deel van het anpcb 1algemeen overzicht deel van het anpcb inhoud Inhoudstafel Inhoudstafel udstafel Inleiding 9 Inleiding...9 Methodologisch 10 Methodologisch...10 Deel 1 Algemeen overzicht van het aantal ondernemingen en

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN INFORMATIEBROCHURE VAN HET SOCIAAL FONDS VOOR DE BICOMMUNAUTAIRE EN FEDERALE OPVOEDINGS- EN HUISVESTINGSINRICHTINGEN DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 206-2017 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS

Nadere informatie

Werken in de social profit. Infoavond KULeuven, 19 maart 2015 Dirk Malfait

Werken in de social profit. Infoavond KULeuven, 19 maart 2015 Dirk Malfait Werken in de social profit Infoavond KULeuven, 19 maart 2015 Dirk Malfait Welke vragen willen we beantwoorden? Wat is Verso? Wat is de social profit? Welke jobs zijn te vinden in de social profit? Waarom

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN INFORMATIEBROCHURE VAN HET SOCIAAL FONDS VOOR DE BICOMMUNAUTAIRE EN FEDERALE OPVOEDINGS- EN HUISVESTINGSINRICHTINGEN DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2015-2016 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS

Nadere informatie

I N F O November 2015

I N F O November 2015 I N F O November 2015 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2 2.1. Conventionele verhogingen vanaf 1 november 2015... 2 2.1.1. Arbeiders... 2 2.1.2. Bedienden... 2 2.1.3. Arbeiders

Nadere informatie

Loonsverhoging juni 2017

Loonsverhoging juni 2017 Loonsverhoging juni 2017 Loonaanpassing A de aanpassing geldt voor de schaallonen en voor de reële lonen M De aanpassing wordt berekend op het schaalloon. Het verschil tussen het reële loon en dat schaalloon

Nadere informatie

Monitor 2016Q4 15 Pag. MONITOR FLEXI-JOBS

Monitor 2016Q4 15 Pag. MONITOR FLEXI-JOBS Monitor 2016Q4 15 Pag. MONITOR FLEXI-JOBS 1 Flexi-jobs: Synthese Tabel 1: Aantal en aandeel flexi-arbeid -2016Q4- Aantal Aandeel Werkgevers 5 223 21,4% Arbeidsplaatsen tijdens kwartaal 1 16 831 9,4% Voltijdsequivalenten

Nadere informatie

LONEN EN INDEXATIES SEPTEMBER Indexaties

LONEN EN INDEXATIES SEPTEMBER Indexaties LONEN EN INDEXTIE EPTEMBER 2018 : De aanpassing geldt voor de schaallonen en de reële lonen. M: De aanpassing wordt berekend op de minimumlonen. Het verschil tussen het reële loon en dat schaalloon blijft

Nadere informatie

SEPTEMBER 2018 INDEXATIES EN CONVENTIONELE VERHOGINGEN

SEPTEMBER 2018 INDEXATIES EN CONVENTIONELE VERHOGINGEN SEPTEMBER 2018 INDEXATIES EN CONVENTIONELE VERHOGINGEN Index Basis 2013 Gezondheidsindex augustus 107,55 4 Maandelijks indexgemiddelde augustus 105,1 4 Maandelijks indexgemiddelde juli-augustus 105,02

Nadere informatie

DE VLAAMSE ARBEIDSMARKT IN SECTORAAL PERSPECTIEF

DE VLAAMSE ARBEIDSMARKT IN SECTORAAL PERSPECTIEF DE VLAAMSE ARBEIDSMARKT IN SECTORAAL PERSPECTIEF 2008-2016 Aandeel in de totale loontrekkende tewerkstelling (2016/2) social profit 14,6 ANPC bedienden 13,4 bouw metaal arbeiders uitzend scheikundige nijverheid

Nadere informatie

NOVEMBER 2017 INDEXATIES EN CONVENTIONELE VERHOGINGEN

NOVEMBER 2017 INDEXATIES EN CONVENTIONELE VERHOGINGEN NOVEMBER 2017 INDEXATIES EN CONVENTIONELE VERHOGINGEN Index Basis 2013 Gezondheidsindex oktober 105,84 4 Maandelijks indexgemiddelde oktober 103,55 4 Maandelijks indexgemiddelde september-oktober 103,485

Nadere informatie

LONEN EN INDEXATIES NOVEMBER Indexaties

LONEN EN INDEXATIES NOVEMBER Indexaties LONEN EN INDEXTIE NOVEMBER 2017 : De aanpassing geldt voor de schaallonen en de reële lonen. M: De aanpassing wordt berekend op de minimumlonen. Het verschil tussen het reële loon en dat schaalloon blijft

Nadere informatie

VERPLEEGKUNDE, OPSTAP NAAR VERPLEEGKUNDE WERK JE IN EEN PRIVÉ-WOONZORGCENTRUM? WIL JE EEN OPLEIDING VERPLEEGKUNDE VOLGEN?

VERPLEEGKUNDE, OPSTAP NAAR VERPLEEGKUNDE WERK JE IN EEN PRIVÉ-WOONZORGCENTRUM? WIL JE EEN OPLEIDING VERPLEEGKUNDE VOLGEN? VERPLEEGKUNDE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR VERPLEEGKUNDE WERK JE IN EEN PRIVÉ-WOONZORGCENTRUM? WIL JE EEN OPLEIDING VERPLEEGKUNDE VOLGEN? Het Sociaal Fonds Ouderenzorg betaalt de inschrijvingskosten terug

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN INFORMATIEBROCHURE VAN HET SOCIAAL FONDS VOOR DE GEZONDHEIDSINRICHTINGEN EN -DIENSTEN DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2015-2016 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS Met de steun van het Sociaal

Nadere informatie

I N F O November 2014

I N F O November 2014 I N F O November 2014 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2 2.1. Indexaties en conventionele verhogingen vanaf 1 november 2014... 2 2.1.1. Arbeiders... 2 2.1.2. Arbeiders en bedienden...

Nadere informatie

De sociale maribel in de sector gezondheidsinrichtingen en diensten

De sociale maribel in de sector gezondheidsinrichtingen en diensten De sociale maribel in de sector gezondheidsinrichtingen en diensten Kamer residuair 330.04 Informatiebrochure 1 2 VOORWOORD Moeilijke dingen eenvoudig uitleggen: het is niet eenvoudig. U bent vertrouwd

Nadere informatie

Fonds Maribel Social (FMS) 330 Fonds Sociale Maribel

Fonds Maribel Social (FMS) 330 Fonds Sociale Maribel IDENTIFICATIE VAN DE WERKGEVER Fonds Maribel Social (FMS) 330 Fonds Sociale Maribel Kamer voor de Revalidatie centra Chambre des centres de Revalidation JAARRAPPORT 2015 Periode van 1 januari 2015 31 december

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN INFORMATIEBROCHURE VAN HET SOCIAAL FONDS VOOR DE PRIVÉ-ZIEKENHUIZEN DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2016-2017 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS Met de steun van het Sociaal Fonds voor de

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Brochure voor de opleidingsverstrekker DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2018-2019 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS 1 GEZINSZORG Inhoud Deeltijds Leren en Werken in de social profit 3 Gesubsidieerde

Nadere informatie

Instituut voor de autocar en de autobus v.z.w. Institut pour l autocar et l autobus a.s.b.l. NALYSE VAN DE SECTORALE ARBEIDSMARKT

Instituut voor de autocar en de autobus v.z.w. Institut pour l autocar et l autobus a.s.b.l. NALYSE VAN DE SECTORALE ARBEIDSMARKT Instituut voor de autocar en de autobus v.z.w. Institut pour l autocar et l autobus a.s.b.l. NALYSE VAN DE SECTORALE ARBEIDSMARKT HD/--/HD/ECO.13/2010.13/048 mei 2010 ICB Instituut voor de autocar en de

Nadere informatie

LONEN EN INDEXATIES SEPTEMBER Indexaties

LONEN EN INDEXATIES SEPTEMBER Indexaties LONEN EN INDEXTIE EPTEMBER 2018 : De aanpassing geldt voor de schaallonen en de reële lonen. M: De aanpassing wordt berekend op de minimumlonen. Het verschil tussen het reële loon en dat schaalloon blijft

Nadere informatie

Diensten voor bloed van het Rode kruis van België

Diensten voor bloed van het Rode kruis van België Paritair Comité voor de gezondheidsdiensten 3300009 - Diensten voor bloed van het Rode kruis van België Collectieve arbeidsovereenkomst van 1 juli 1975 (4103)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 7

Nadere informatie

1. Hoeveel dienstenchequebedrijven telt Vlaanderen op dit moment? Graag ook cijfers voor de laatste vijf jaar, per maand en per provincie.

1. Hoeveel dienstenchequebedrijven telt Vlaanderen op dit moment? Graag ook cijfers voor de laatste vijf jaar, per maand en per provincie. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 326 van PETER VAN ROMPUY datum: 5 februari 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Dienstenchequebedrijven - Stand van zaken Door de zesde

Nadere informatie

GROEPSSECTORFOTO 2012

GROEPSSECTORFOTO 2012 GROEPSSECTORFOTO 2012 Colofon Samenstelling Vlaamse overheid Beleidsdomein Werk en Sociale Economie Departement Werk en Sociale Economie Koning Albert II-laan 35 bus 20 1030 Brussel 02 553 42 56 monitoring@vlaanderen.be

Nadere informatie

De maribel in de sector ouderenzorg

De maribel in de sector ouderenzorg De maribel in de sector ouderenzorg Kamer ouderenzorg 330.01.20 Informatiebrochure 1 2 VOORWOORD Moeilijke dingen eenvoudig uitleggen: het is niet eenvoudig. U bent vertrouwd met de basisprincipes van

Nadere informatie

Diensten voor bloed van het Rode kruis van België

Diensten voor bloed van het Rode kruis van België Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en diensten 3300009 - Diensten voor bloed van het Rode kruis van België Berekening van de anciënniteit bij de indienstneming... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

De sociale balans gewaardeerd en gecorrigeerd

De sociale balans gewaardeerd en gecorrigeerd De sociale balans gewaardeerd en gecorrigeerd Steunpunt WAV en VIONA SSA De arbeidsmarkt in Vlaanderen, Jaarreeks 2000, Deel III: De Sociale Balans, een aal-regionale analyse. In de sociale balansen brengen

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Brochure voor de opleidingsverstrekker DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2019-2020 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS 1 GEZINSZORG Inhoud Deeltijds Leren en Werken in de social profit 3 Gesubsidieerde

Nadere informatie

I N F O November 2013

I N F O November 2013 I N F O November 2013 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 1 2. Loonaanpassingen... 2 2.1. Indexaties en conventionele verhogingen vanaf 1 november 2013... 2 2.1.1. Arbeiders... 2 2.1.2. Arbeiders en bedienden...

Nadere informatie

Rondrit Social Profit

Rondrit Social Profit Rondrit Social Profit Latent Talent Tineke Cartreul Gent, stad in werking - Stad Gent Eerste bezoek MPI Sint-Lievenspoort Lode Verté, Algemeen directeur MPI Sint-Lievenspoort Kurt Filiz, medewerker onderhoudsploeg

Nadere informatie

VERPLEEGKUNDE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR VERPLEEGKUNDE

VERPLEEGKUNDE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR VERPLEEGKUNDE VERPLEEGKUNDE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR VERPLEEGKUNDE WERK JE IN EEN PRIVÉ-ZIEKENHUIS? WIL JE EEN OPLEIDING VERPLEEGKUNDE VOLGEN? SCHOOLJAAR 2018 2019 Voor de werknemers van de privé-ziekenhuizen die

Nadere informatie

Pensioenfonds van de federale gezondheidssectoren uit de startblokken

Pensioenfonds van de federale gezondheidssectoren uit de startblokken Tekst & U! tleg 2012/55 PC 330 2012/42 12/10/2012 Pensioenfonds van de federale gezondheidssectoren uit de startblokken Het Verbond Sociale Ondernemingen vzw bestaat uit: Federatie Sociale Ondernemingen

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Brochure voor de Centra Leren & Werken en Syntra leertijd DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2017-2018 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS 1 GEZINSZORG Inhoud Deeltijds Leren en Werken in de social

Nadere informatie

EEN OVERZICHT VAN 5 JAAR WERKERVARINGSPLAATSEN IN DE SOCIAL PROFIT

EEN OVERZICHT VAN 5 JAAR WERKERVARINGSPLAATSEN IN DE SOCIAL PROFIT EEN OVERZICHT VAN 5 JAAR WERKERVARINGSPLAATSEN IN DE SOCIAL PROFIT PERIODE 211-21 december 21 - Noerens Veerle 1. INLEIDING In het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de social profit verbinden de sociale

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Het ANPCB in cijfers Sectorfiches 3 Uitgeverijen A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren

Nadere informatie

SECTORFOTO Verhuissector 2008 DEpaRTEmEnT WERk En SOCialE ECOnOmiE

SECTORFOTO Verhuissector 2008 DEpaRTEmEnT WERk En SOCialE ECOnOmiE SECTORFOTO Verhuissector 2008 Departement Werk en Sociale Economie Colofon Samenstelling: Vlaamse overheid Beleidsdomein Werk en Sociale Economie Departement Werk en Sociale Economie Koning Albert II-laan

Nadere informatie

De sociale maribel in de sector thuisverpleging

De sociale maribel in de sector thuisverpleging De sociale maribel in de sector thuisverpleging Kamer Thuisverpleging 330.01.30 Informatiebrochure 1 2 VOORWOORD Moeilijke dingen eenvoudig uitleggen: het is niet eenvoudig. U bent vertrouwd met de basisprincipes

Nadere informatie

3300004 Thuisverpleging

3300004 Thuisverpleging Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300004 Thuisverpleging Collectieve arbeidsovereenkomst van 7 december 2000 (57703)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 7 november 2013

Nadere informatie

Opstap naar Verpleegkunde

Opstap naar Verpleegkunde sociaal fonds voor de privé-ziekenhuizen Opstap naar Verpleegkunde Informatiebrochure project 360 Schooljaar 2010-2011 Dit Fonds wordt gecoördineerd door Opstap naar Verpleegkunde Schooljaar 2010-2011

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN INFORMATIEBROCHURE VAN HET SOCIAAL FONDS VOOR OUDERENZORG DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2015-2016 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS Met de steun van het Sociaal Fonds Ouderenzorg FONDS

Nadere informatie

FOCUS Werkgelegengheid in het Brussels Grootstedelijk Gebied

FOCUS Werkgelegengheid in het Brussels Grootstedelijk Gebied Brussels Observatorium voor de Oktober 2013 FOCUS Werkgelegengheid in het Brussels Grootstedelijk Gebied De arbeidsmarkten van de 3 gewesten in België zijn erg verschillend en hebben elk hun eigen specificiteit,

Nadere informatie

Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs vzw Guimardstraat BRUSSEL

Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs vzw Guimardstraat BRUSSEL Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs vzw Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL VSKO/Dienst Beleidscoördinatie/07.1 Brussel, 18 januari 2007 MEDEDELING Meesters-, vak- en dienstpersoneel (PC 152): nieuwe

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZG/17/019 ADVIES NR. 17/10 VAN 7 FEBRUARI 2017 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN ANONIEME GEGEVENS UIT

Nadere informatie

Lokale besturen 2008

Lokale besturen 2008 SECTORFOTO Lokale besturen 2008 Departement Werk en Sociale Economie Colofon Samenstelling: Vlaamse overheid Beleidsdomein Werk en Sociale Economie Departement Werk en Sociale Economie Koning Albert II-laan

Nadere informatie

De loopbaanonderbreking Actualisatie

De loopbaanonderbreking Actualisatie De loopbaanonderbreking 1985-1998 - Actualisatie De belangrijkste wijzigingen van de koninklijke besluiten inzake loopbaanonderbreking De reglementering van de privé-sector K.B. van 22.03.1995 - Koninklijk

Nadere informatie

Lonen en indexaties juni 2019

Lonen en indexaties juni 2019 Lonen en indexaties juni 2019 (A) = De aanpassing geldt voor de schaallonen en voor de reële lonen. (M) = De aanpassing wordt berekend op het schaalloon. Het verschil tussen het reële loon en dat schaalloon

Nadere informatie

DE AUDIOVISUELE SECTOR CIJFERS OPLEIDINGSINSPANNINGEN

DE AUDIOVISUELE SECTOR CIJFERS OPLEIDINGSINSPANNINGEN DE AUDIOVISUELE SECTOR CIJFERS 2013 OPLEIDINGSINSPANNINGEN INHOUDSOPGAVE I. INLEIDING... 2 II. SOCIALE BALANS... 3 III. ANALYSE VAN DE OPLEIDINGSINSPANNINGEN BINNEN HET PC 227... 5 1. REPRESENTATIVITEIT...

Nadere informatie

Fonds Sociale Maribel paritair comité voor de diensten Gezinszorg van de Vlaamse Gemeenschap

Fonds Sociale Maribel paritair comité voor de diensten Gezinszorg van de Vlaamse Gemeenschap Fonds Sociale Maribel paritair comité 318.02 voor de diensten Gezinszorg van de Vlaamse Gemeenschap JAARVERSLAG SOCIALE MARIBEL 2016 1 INHOUD 1. Juridisch kader... 3 2. Engagement van de sector en aanwervingsresultaten

Nadere informatie

Diensten voor bloed van het Rode kruis van België

Diensten voor bloed van het Rode kruis van België Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en diensten 3300009 Diensten voor bloed van het Rode kruis van België Vaststelling van de berekeningswijze van de anciënniteit van de werknemers die met

Nadere informatie

SECTORFOTO / JAAROVERZICHT 2016 PC336 - PARITAIR COMITÉ VOOR DE VRIJE BEROEPEN

SECTORFOTO / JAAROVERZICHT 2016 PC336 - PARITAIR COMITÉ VOOR DE VRIJE BEROEPEN SECTORFOTO / JAAROVERZICHT 216 PC336 - PARITAIR COMITÉ VOOR DE VRIJE BEROEPEN INHOUD Een woordje vooraf 5 Algemeen: hoeveel wg ers en wn ers telt de sector een overview 6 Werkgevers per provincie 6 Werkgevers

Nadere informatie

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Juli 2013 De evolutie van de werkende beroepsbevolking te Brussel van demografische invloeden tot structurele veranderingen van de tewerkstelling Het afgelopen

Nadere informatie

VERPLEEGKUNDE, IETS VOOR JOU?

VERPLEEGKUNDE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR VERPLEEG- KUNDE SCHOOLJAAR 2017-2018 VERPLEEGKUNDE, IETS VOOR JOU? WERK JE IN EEN PRIVÉ-WOONZORGCENTRUM? WIL JE EEN OPLEIDING VERPLEEGKUNDE VOLGEN? Het Sociaal Fonds Ouderenzorg betaalt de

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN INFORMATIEBROCHURE VAN HET SOCIAAL FONDS VOOR DE GEZONDHEIDSINRICHTINGEN EN -DIENSTEN DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN SCHOOLJAAR 2017-2018 OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS Met de steun van het Sociaal

Nadere informatie

HET ANPCB IN EEN NOTENDOP

HET ANPCB IN EEN NOTENDOP HET ANPCB IN EEN NOTENDOP (4 e trimester 2012) Het ANPCB in een notendop Aantal ondernemingen en bedienden: 2007 2012 2007 2008 2009 2010 2011 2012 55.924 55.413 54.746 54.783 55.721 55.176 406.021 413.356

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur 12 Verhuur A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren in kaart die werknemers tewerkstellen

Nadere informatie

HET A(N)PCB IN EEN NOTENDOP BASIS (4 e TRIMESTER 2014)

HET A(N)PCB IN EEN NOTENDOP BASIS (4 e TRIMESTER 2014) HET A(N)PCB IN EEN NOTENDOP BASIS (4 e TRIMESTER 2014) HET A(N)PCB IN EEN NOTENDOP Aantal ondernemingen en bedienden: 2009 2014 2009 2010 2011 2012 2013 2014 54.746 54.783 55.721 55.176 54.844 54.217

Nadere informatie

INFOBROCHURE VOOR Centra voor Leren & Werken DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN IN DE SOCIAL PROFIT

INFOBROCHURE VOOR Centra voor Leren & Werken DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN IN DE SOCIAL PROFIT INFOBROCHURE VOOR Centra voor Leren & Werken DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN IN DE SOCIAL PROFIT Een overzicht van het aanbod, de deelsectoren en mogelijke werkervaringsplaatsen SCHOOLJAAR 2015-2016 1

Nadere informatie

De Vlaamse social profit: groei en meerwaarde

De Vlaamse social profit: groei en meerwaarde De Vlaamse social profit: groei en meerwaarde Vereniging voor Social Profit Ondernemingen Intersectorale werkgeversorganisatie voor de socialprofitsector in Vlaanderen, opgericht in 1997. Krachtenbundeling

Nadere informatie

MENTOR + Een opleiding voor mentoren 1. voor mentors. 1 Deze opleiding komt in aanmerking voor de doelgroepvermindering

MENTOR + Een opleiding voor mentoren 1. voor mentors. 1 Deze opleiding komt in aanmerking voor de doelgroepvermindering MENTOR + Een opleiding voor mentoren 1 1 Deze opleiding komt in aanmerking voor de doelgroepvermindering voor mentors. Belang van een goede mentor Niet iedereen is geschikt als mentor. Het is in de 1 ste

Nadere informatie

Brochure voor de Centra voor Leren & Werken

Brochure voor de Centra voor Leren & Werken Brochure voor de Centra voor Leren & Werken Een overzicht van het aanbod, de deelsectoren en mogelijke werkervaringsplaatsen Schooljaar 2016-2017 1 Inhoudstafel GEZINSZORG Deeltijds Leren en Werken in

Nadere informatie

Onder werknemers wordt verstaan: het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel.

Onder werknemers wordt verstaan: het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel. PC 305 dd 29/09/2005 PARITAIR COMITE VOOR DE GEZONDHEIDSDIENSTEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST INZAKE DE VRIJSTELLING VAN ARBEIDSPRESTATIES IN HET KADER VAN DE EINDELOOPBAANPROBLEMATIEK EN DE TOEKENNING

Nadere informatie

ZORGKUNDIGE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR ZORGKUNDIGE

ZORGKUNDIGE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR ZORGKUNDIGE INFORMATIEBROCHURE SOCIAAL FONDS OUDERENZORG ZORGKUNDIGE, IETS VOOR JOU? OPSTAP NAAR ZORGKUNDIGE WERK JE IN EEN WOONZORGCENTRUM? WIL JE EEN OPLEIDING VOLGEN TOT ZORGKUNDIGE? Het Sociaal Fonds betaalt de

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Het ANPCB in cijfers Sectorfiches 18 Callcenters A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren

Nadere informatie

Studies. De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen. Beschrijvende analyse

Studies. De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen. Beschrijvende analyse Studies De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen Beschrijvende analyse van 1995 tot 1999 Inleiding Deze analyse heeft tot doel na 5 jaar een balans op te maken van het stelsel van de Plaatselijke

Nadere informatie

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur

1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur 2 Diensten l Wasserijen deel 20 Wasserijen A Algemeen overzicht van de sector 1 Beschrijving van de activiteiten in de sector op basis van de Nace-Bel nomenclatuur Deze studie brengt die sectoren in kaart

Nadere informatie

DE MOGELIJKHEID OM TE STUDEREN VOOR BACHELOR IN DE

DE MOGELIJKHEID OM TE STUDEREN VOOR BACHELOR IN DE BERICHT AAN DE WERKNEMERS PROJECT «VORMING 600» OPENBARE SECTOR DE MOGELIJKHEID OM TE STUDEREN VOOR BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE OF GEGRADUEERDE VERPLEEGKUNDIGE MET LOONBEHOUD NIEUWE SELECTIES VOOR HET

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN Oktober 2011 De arbeidsongevallen in de uitzendarbeidsector in 2010 1 Inleiding De arbeidsongevallen van de uitzendkrachten kunnen worden geanalyseerd op basis van drie selectiecriteria

Nadere informatie

Kamer revalidatiecentra (NL) (FR) Informatiebrochure

Kamer revalidatiecentra (NL) (FR) Informatiebrochure De sociale maribel in de sector revalidatiecentra Kamer revalidatiecentra 330.01.41 (NL) - 330.01.42 (FR) Informatiebrochure 1 2 VOORWOORD Moeilijke dingen eenvoudig uitleggen: het is niet eenvoudig. U

Nadere informatie

SECTORFOTO 2012 LOKALE BESTUREN

SECTORFOTO 2012 LOKALE BESTUREN SECTORFOTO 2012 LOKALE BESTUREN Inleiding Sectoren spelen een belangrijke rol in het Vlaamse arbeidsmarktbeleid. Via de sectorconvenants (protocollen tussen de Vlaamse Regering en sectoren) engageren de

Nadere informatie

Deeltijds Leren Deeltijds Werken. Samen voor vorming in de social profit OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS. Schooljaar 2014-2015

Deeltijds Leren Deeltijds Werken. Samen voor vorming in de social profit OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS. Schooljaar 2014-2015 Schooljaar 2014-2015 Deeltijds Leren Deeltijds Werken OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS Met de steun van het Social Fonds voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten SOCIAAL FONDS VOOR DE GEZONDHEIDSINRICHTINGEN

Nadere informatie

I N F O November 2011

I N F O November 2011 I N F O November 2011 Inhoudsopgave EASYPAY Info november 2011 Ref. nr: 226 1. Loonaanpassingen... 2 1.1. Indexaties en conventionele verhogingen vanaf 1 november 2011... 2 1.1.1. Arbeiders... 2 1.1.2.

Nadere informatie

Deeltijds Leren Deeltijds Werken. Samen voor vorming in de social profit OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS. Schooljaar 2014-2015

Deeltijds Leren Deeltijds Werken. Samen voor vorming in de social profit OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS. Schooljaar 2014-2015 Schooljaar 2014-2015 Deeltijds Leren Deeltijds Werken OPLEIDEN VAN TOEKOMSTIGE WERKNEMERS Met de steun van het Sociaal Fonds voor de privé-ziekenhuizen SOCIAAL FONDS VOOR DE PRIVÉ-ZIEKENHUIZEN Dit Fonds

Nadere informatie

JAARVERSLAG SOCIALE MARIBEL 2017

JAARVERSLAG SOCIALE MARIBEL 2017 Fonds Sociale Maribel paritair comité 318.02 voor de diensten Gezinszorg van de Vlaamse Gemeenschap JAARVERSLAG SOCIALE MARIBEL 2017 1 Sainctelettesquare 13 15, 1000 Brussel Socmar31802@vspf.org www.vspf.org

Nadere informatie

1/09/ /12/2015

1/09/ /12/2015 Extra tewerkstellingsplaatsen in PC 319.01 voor laatstejaars studenten uit het deeltijds onderwijs 1/09/2014 31/12/2015 BROCHURE VOOR CLW PC 319.01 1. Het project Werken en studeren Situering project Eind

Nadere informatie