Uitnodiging vergadering NECOV/WEW werkgroep exoten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitnodiging vergadering NECOV/WEW werkgroep exoten"

Transcriptie

1 Uitnodiging vergadering NECOV/WEW werkgroep exoten Datum: 9 april 2010 Plaats: Bilthoven, Sportvisserij Nederland, Leijenseweg 115, Bilthoven Tijd: 10:00 12:30 De agenda van de volgende vergadering zal bestaan uit: 1. opening 2. mededelingen 3. notulen presentatie nieuwe website a. inclusief adopteer een soort(groep)! 5. casus 'Mosseltransitie en exotenbeleid voor kustwateren' 6. nieuwe exoten 7. lopend onderzoek 8. bijeenkomsten & activiteiten a. workshop exotische vissen b. themadag 9. wvttk Ad4: a. algemene discussie over de nieuwe opzet b. adoptie van een groep c. indeling van de informatie d. status van een soort e. mailing a. De website is tijdens de vorige vergadering ter sprake gekomen, maar tegen eind maart is er diverse functionaliteit bijgekomen. Hoe staat men in het algemeen tegenover deze vorm? Wat vindt men van de kleurstelling, het nieuwe logo (de naam werkgroep exoten in regenboogkleuren) en het favicon (het symbool dat je voor het websadres in je browser afgebeeld krijgt en voor de naam van de website in je favorietenlijst (de groenblauwe X) Om de discussie te versnellen is er een verzoek om alternatieve voorstellen voor aanvang van de vergadering aan de leden toe te sturen en alleen deze voorstellen te bediscussiëren. b. De ontwikkeling van de nieuwe website is vooral bedoeld geweest om de efficiëntie met betrekking tot de discussies en de informatie uitwisseling te vergroten. Onderdeel daarvan is om het systeem redigeerbaar te maken voor een groot aantal mensen, op de manier zoals we die kennen van Wikipedia. We kunnen daardoor in betrekkelijk korte tijd veel informatie verzamelen over soorten. De nieuwe website is eind vorig jaar in gebruik genomen. Uit de mutaties blijkt echter, dat discussies en nieuwe soorten niet heel frequent worden toegevoegd. Naast het verduidelijken van de structuur van de soortenlijst, waardoor soorten gemakkelijker te vinden zijn, is er behoefte aan actieve input vanuit de leden van de werkgroep. Attendering op nieuwe toevoegingen en aanpassingen werkt stimulerend, maar het bestuur wil ook nog een laag tussen leden en webbeheer zetten: moderatoren. Dat betekent dat specialisten een bepaalde groep organismen adopteren en daarvoor:

2 proberen binnen hun netwerk mensen te simuleren informatie over soorten te leveren of dat eventueel zelf te doen. (nieuwe vondsten, verspreiding, kenmerken, literatuur ed) bij te houden wat er wordt aangevuld en de kwaliteit daarvan te bewaken. De vraag aan de vergadering: wie wil dat doen en wat houdt die adoptie dat precies in. c. Een ander punt is de indeling van de informatie. De indeling is in eerste instantie gemaakt op basis van de structuur van de vorige versie van de website. De groepsindeling is in de loop van februari aangepast; werk dat of werkt dat niet? Welke velden moeten worden aangepast? d. Hoe geven we een status aan een soort. Hierover volgt nog een voorstel, in de weken voorafgaande aan de vergadering. e. Ook de mailing is sinds de nieuwe website bruikbaar voor alle leden. De opties zijn om een digest per dag of per week te ontvangen. Hoe bevalt dit bij de leden. Daarnaast zijn er bij het bestuur enkele opmerkingen gekomen over ongewenste berichten (met name verwijzingen naar berichten op andere websites). Wat betekent dit voor de functionaliteit. Ad 5: Tom van der Have (TIE) bespreekt als casus 'Mosseltransitie en exotenbeleid voor kustwateren'. Ad 6: Meldingen over nieuwe exoten of nieuwe inzichten in recent verschenen exoten. Eventueel materiaal meenemen. Discussie over de waarde van de meldingen: mate van bedreiging, etc.

3 Notulen vergadering 20 oktober 2009 te Vredenburg, Utrecht Aanwezig: R. Pot (VZ), S. Kabuta, H. Merks, R. van Moorsel, T. Groenewegen, P. Heuts, J. Vos, J. Dekker, J. van Valkenburg, A. Dekker, A. Engelberts, J. Samuels, W. Reinhold, F. Kerkum, B. bij de Vaate, W. Lammers, T. Speek, L. Duistermaat, P. van Avezaath, M. van Riel, R. Verdonschot, L. Brederode, E. Raadschelders, H. van Kleef (Secr) Afmelding: R. Leewis, W. Tamis, G. van der Velde, T. Blacquiere, T. van der Have Afspraken staan onderstreept. Evt. links zijn te volgen door ctrl-click. Opening De vergadering wordt door de voorzitter geopend. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Notulen 12 maart Lijst van 100 ergste exoten is in de maak. Wordt in een volgende vergadering voorgelegd (RL) - Ook het verslag van de themadag 2008 is nog in de maak (HvK). - Er is inmiddels contact met het EIS en het Nederlands soortenregister over samenwerking. - De mysterie-myriophyllum die al enige tijd in Brabant bekend maar niet herkend is, blijkt als moederplant M. heterophyllum te hebben. De vaderplant is nog onbekend. Hopelijk kan onderzoek ons volgend jaar meer vertellen. - Het TIE heeft nog geen nieuws te melden over de Case categorisering van exoten. Vervolg op volgende vergadering. - De externe review van de risico-analyse-exoten van mosseltransport naar Oosterschelde en Waddenzee gemeld in de vorige notulen wordt uitgevoerd door Wim Wolff en Rob Leewis. - Notulen worden verder goedgekeurd. Mededelingen De werkgroep heeft momenteel meer dan 100 leden! Recente leden zijn Evelien Verblij (Bosschap), Elly Morrien en Mirka Macel (NIOO-Heteren), Pim van Avezaath (NIOO-Yerseke), Hans Merks (Waterschap Rivierenland), Ellen Raadschelders (Min. V&W) en Ralf Verdonschot (WUR). Nieuwe exoten - Door Gimares is recentelijk een monitoring van Waddenzee uitgevoerd als onderdeel van een risicobeoordeling van de mosseltransport i.o.v. LNV. Hierbij zijn 12 nieuwe exoten voor de Waddenzee aangetroffen. - Volgens B. bij de Vaate wordt er tegenwoordig vaak geen onderscheid meer gemaakt tussen beide Dreisena-soorten. Mensen die problemen hebben met het onderscheiden van de soorten kunnen bij hem exemplaren krijgen van de Quaga-mossel evenals een RWS-rapport naar de verspreiding van deze soort. - L. Duistermaat meld 2 nieuwe soorten. Juncus dudlei uit het oosten van het land en Lampranthus roseus van Texel. - J. Dekker meldt de Pampahaas van de Kwade Hoek in Zuid-Holland. Het niet bekend of het 1 of meerdere exemplaren betreft. Ook hebben stinkdieren zich voor de 2 de keer voortgeplant in Friesland. Weliswaar op een privéterrein, maar ontsnappen lijk niet onmogelijk. Het TIE is zich bewust van de situatie en er mee bezig. - De PD is bezig een advies op te stellen t.a.v. een reeds langer bekend populatie van Rhus radicans (Gifsumak, Poison Ivy). De soort komt al lang voor op een dijk in Friesland, is nog niet invasief, maar heeft wel venijnig sap. - A. Dekker meldt een nieuwe bloedworm Marphysa sanguinea.

4 - J. Samuels meldt uit de Oude Lei de Californische rivierkreeft als 4 de exotische kreetensoort van Brabant. - In het Veerse Meer zijn Mnemiopsis en het penseelkrabje Hemigrapsus penicillatus tegenwoordig talrijk en toenemend. Iedereen wordt verzocht alle nieuwe soorten voortaan ook te melden op de vernieuwde website ( Bijeenkomsten en activiteiten - Het programma voor de themadag op 10 december 2009 is rond en te vinden op - Als onderwerp van de workshop van 2010 wordt besloten voor de ecologie en herkenning van exotische vissen. RP benadert W. van Emmerik voor de organisatie. - Voor workshops 2011 en later worden Mollusca, zoogdieren en vogels als onderwerpen voorgesteld. - Voorstel voor themadag 2010 is Biologische bestrijding en exoten - 6 november is er een bomendag in Wageningen ( En van de onderwerpen is de aanplant van mediterrane soorten/genotypen om problemen met klimaatverandering tegen te gaan. - Abstracts voor de 17th International Conference on Aquatic Invasive Species kunnen nu ingediend worden op Lopend onderzoek - Vanuit WRL is een onderzoek gestart naar mogelijkheden om Grote waternavel te bestrijden met chemische middelen en vloeibare stikstof. - Er is een INTERREG-project van start gegaan dat zich richt op bestrijding, preventie en communicatieaspecten bij problemen met grote waternavel, stierkikker, zomerganzen en Amerikaanse vogelkers. Dit is een Nederlands/Vlaams initiatief. - Er loopt een KRW-inovatieproject naar ecologie, effecten en bestrijding van de rode en de geknobbelde rivierkreeft. - De Zoogdierenstichting is bezig met verspreidingsonderzoek en cadaveronderzoek aan de Amerikaanse Nerts. Alle dode nertsen kunnen naar J. Dekker. - Er lopen diverse onderzoeken naar Ambrosia, Heilige Ibis, Tijgermug en Halsbandparkiet. W. Reinhold heeft via de exotenmail hierover de informatie reeds rond gestuurd. Casus 1 Thijs Groenewegen is bezig met zijn Masterstage Biologie (sleutel identificatie zaden van exoten) bij Leni Duistermaat en Johan van Valkenburg en geeft hiervan een korte presentatie. - In zijn onderzoek maakt hij een voorlopige risicobeoordeling en een voorlopige zadensleutel van diverse potentieel invasieve plantensoorten. - Het gaat om 130 soorten die in de handel zijn en waarvan verspreiding wordt verwacht. - Riskgrading (risicobeoordeling) gebeurt op basis van de performance van de soorten elders, klimaatzone en eigenschappen. - Voor de zadensleutel wordt de digitale zadenatlas als basis gebruikt, waarin al een deel van de soorten is beschreven. Deze wordt aangevuld met nieuwe soorten en met extra variatie van de reeds beschreven soorten. Verder komen er foto s in en informatie over herkenning van overige levensstadia, invasiviteit en verspreiding. - Thijs mist nog zaden van een aantal soorten. Hij stuurt een lijst van missende soorten rond, evenals de weblink van de uiteindelijke zadensleutel. Status van de werkgroep

5 Het blijkt soms onduidelijk welke functies de werkgroep vervult. De leden bij de vergadering onderscheidden de volgende functies: - Signalerend - Adviserend - Platform voor overleg tussen deskundigen en geïnteresseerden - Forum voor bespreking van nieuwe soorten en ontwikkelingen Door sommigen is de beperkte/informele status van de werkgroep aan de orde gesteld. Momenteel wordt de status ontleent aan de deskundigheid van de leden en de activiteiten die ontplooid worden. Bij zelfstandigheid van de werkgroep verliezen we de financiële en organisatorische ondersteuning van de moederverenigingen evenals de inhoudelijke status die nu aan deze verenigingen wordt ontleend. Het bestuur doet het voorstel om de huidige constructie te handhaven, maar de uitstraling en de interactie via de website te verbeteren. Verdere onderbouwing hiervan is terug te vinden in de agendastukken. Dit wordt door de meerderheid van de vergadering ondersteund. Er is geen besluit genomen over de engelstalig naam, hierover wordt een poll gehouden. Naar aanleiding van de onduidelijkheid over de functie en positie van het Team Invasieve Exoten en de rol van de werkgroep zal Wiebe Lammers deze zaken op papier zetten en rond sturen. Nieuwe website De website is vernieuwd. Belangrijke veranderingen zijn: - Soortenlijst heeft een Wikipedia-opzet gekregen, waarbij leden alle informatie mogen redigeren; niet-leden kunnen discussieteksten toevoegen (forum-stijl). - Leden worden op alle toevoegingen en wijzigingen via de mailinglijst geatteneerd - Bevat een ledenlijst met aanvullende informatie over interesses en expertise. - Weblinks worden nog opgenomen. - Vanuit vergadering komt verzoek om mogelijkheid op te nemen om een soort om verschillende categorieën toe te delen. Bijv. water- en landplanten. Casus 2 Ralf Verdonschot (Alterra) presenteert resultaten van onderzoek naar effecten van Rode Amerikaanse Rivierkreeft (Procambarus clarkii) vegetatie en macrofauna. Rivierkreeften staan bekend als ecosystem engineers. Uit het Middellandse zeegebied is bekend dat ze een grote impact kunnen hebben op wetlands. Daar kunnen ze een verschuiving veroorzaken van waterplanten dominantie naar algengedomineerde vegetatieloze situaties. Er is onderzocht wat de dichtheden in Nederland zijn van deze rivierkreeftensoort en of een vergelijkbare shift optreedt. Uit mark-recapture onderzoek blijkt dat P. clarkii in dichtheden van 1 exemplaar/m oever voorkomt. In een mesocosm-experiment zijn de effecten op vegetatie onderzocht. Er konden geen effecten op aarvederkruid, waterpest aangetoond worden. Mogelijk is er wel een klein effect op fonteinkruid. De kreeften bleken aarvederkruid te ontwortelen. Er werden geen effecten op macrofauna gevonden. De kreeften aten vooral detritus, planten en lage aantallen macrofauna, mn. Mollusca. Volgende vergaderingen Voor vergaderingen in 2010 wordt een vergelijkbaar schema voorgesteld als in RP stuurt hiervoor een datumbriefje rond.

6/4/2010. Beleidscyclus. Opzet van de presentatie. En wat doet het Team Invasieve Exoten? Wiebe TIE bestaat uit: José Tom. Team Invasieve Exoten

6/4/2010. Beleidscyclus. Opzet van de presentatie. En wat doet het Team Invasieve Exoten? Wiebe TIE bestaat uit: José Tom. Team Invasieve Exoten Opzet van de presentatie Beleidscontext Risicoanalyses Maatregelen Water gerelateerde projecten Juridische vragen Afsluiting 2 En wat doet het? Wiebe TIE bestaat uit: Biodiversiteitsverdrag (1992) (Convention

Nadere informatie

Opzet van de presentatie. Beleidscontext Team Invasieve Exoten Risicoanalyses Maatregelen Water gerelateerde projecten Juridische vragen Afsluiting

Opzet van de presentatie. Beleidscontext Team Invasieve Exoten Risicoanalyses Maatregelen Water gerelateerde projecten Juridische vragen Afsluiting Opzet van de presentatie Beleidscontext Team Invasieve Exoten Risicoanalyses Maatregelen Water gerelateerde projecten Juridische vragen Afsluiting 2 En wat doet het Team Invasieve Exoten? Wiebe TIE bestaat

Nadere informatie

Amerikaanse rivierkreeft in veenweidegebied. Onderzoek naar de verspreiding, abundantie en beheer in relatie tot het bereiken van de KRWdoelen

Amerikaanse rivierkreeft in veenweidegebied. Onderzoek naar de verspreiding, abundantie en beheer in relatie tot het bereiken van de KRWdoelen Amerikaanse rivierkreeft in veenweidegebied Onderzoek naar de verspreiding, abundantie en beheer in relatie tot het bereiken van de KRWdoelen Inhoud exotische kreeften in Nederland autecologie geknobbelde

Nadere informatie

Studiedag Rivierkreeft: Exoot uit de sloot. Jeffrey Samuels

Studiedag Rivierkreeft: Exoot uit de sloot. Jeffrey Samuels Studiedag Rivierkreeft: Exoot uit de sloot Jeffrey Samuels 14-11-2018 Kreeftenproblematiek bij Waterschap Brabantse Delta Wat ga ik vertellen? Waar wij als WSBD tegen aanlopen als het om invasieve (uitheems)

Nadere informatie

planten voor planten en plantengemeenschappen

planten voor planten en plantengemeenschappen Formele beoordeling van risico s s van planten voor planten en plantengemeenschappen Johan van Valkenburg en Ton Rotteveel Plantenziektenkundige Dienst Wageningen g 11 december 2008 Inhoud Internationale

Nadere informatie

titel Opbouw Vis, exoten en KRW Visexoten en achtergrond MWTL 2008 Visexoten in Nederland Oorzaken

titel Opbouw Vis, exoten en KRW Visexoten en achtergrond MWTL 2008 Visexoten in Nederland Oorzaken Opbouw Vis, exoten en KRW visexoten- achtergrond en ecologie KRW-maatlatten en visexoten andere exoten (rivierkreeften) en vis signalering nieuwe visexoten Themadag exoten en de KRW 10 dec 09 Willie van

Nadere informatie

Kwetsbaarheid van watertypen binnen de Nederlandse zoete en zoute wateren voor exoten

Kwetsbaarheid van watertypen binnen de Nederlandse zoete en zoute wateren voor exoten Kwetsbaarheid van watertypen binnen de Nederlandse zoete en zoute wateren voor exoten Arjan Gittenberger GiMaRIS Marine Research, Inventory, & Strategy solutions Stichting ANEMOON in samenwerking met TPS,

Nadere informatie

1nvexo. Interreg Vlaanderen Nederland. minder invasieve planten en dieren. Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

1nvexo. Interreg Vlaanderen Nederland. minder invasieve planten en dieren. Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 1nveo minder invasieve planten en dieren Interreg Vlaanderen Nederland Europa investeert in uw regio Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Communiceren over invasieve eoten Paul Bogaert

Nadere informatie

Een ongenode gast: Amerikaanse rivierkreeft

Een ongenode gast: Amerikaanse rivierkreeft Amerikaanse rivierkreeft Een ongenode gast: Opzet workshop Een ongenode gast: Inleiding (Fabrice Ottburg; WUR) Nader inzoomen op een aantal projecten (Winnie Rip; Waternet) Praktijk ervaring aanpak (Jouke

Nadere informatie

Omgaan met exoten. een controversiële en beladen discussie. Gerard Oostermeijer

Omgaan met exoten. een controversiële en beladen discussie. Gerard Oostermeijer Omgaan met exoten een controversiële en beladen discussie Gerard Oostermeijer Ecologische effecten van exoten Positief soortenrijkdom bloemenrijkdom grote hoeveelheden voedsel - nectar en stuifmeel voor

Nadere informatie

Brabantbrede aanpak Exoten en plaagsoorten. 6 mei 2014 Bart Brugmans, waterschap Aa en Maas Amersfoort

Brabantbrede aanpak Exoten en plaagsoorten. 6 mei 2014 Bart Brugmans, waterschap Aa en Maas Amersfoort Brabantbrede aanpak Exoten en plaagsoorten 6 mei 2014 Bart Brugmans, waterschap Aa en Maas Amersfoort Aanleiding Brabantbrede samenwerking Interreg project Invasieve exoten (2009-2012) Partners o.a. Waterschap

Nadere informatie

het Nederlandse invasieveexotenbeleid

het Nederlandse invasieveexotenbeleid ALV zoogdiervereniging VZZ 18 april 2009 het Nederlandse invasieveexotenbeleid Edo Knegtering (Directie Natuur, Landschap en Platteland i.o.) Exotenbeleid Nederlands exotenbeleid vroeger recent Nederlands

Nadere informatie

De Universele Verklaring tot Exoot

De Universele Verklaring tot Exoot De Universele Verklaring tot Exoot Roelf Pot P Waarom zo n verklaring? P Wat verklaren anderen? P Hoe verklaar ik de verschillen? P Voorstel Aanleiding P Behoefte aan uitspraak over sommige soorten: is

Nadere informatie

Lezing waterschap en exoten bestrijding

Lezing waterschap en exoten bestrijding Lezing waterschap en exoten bestrijding -Wie -Waarom -Wat -Hoe 20 mei 2017 Jeff Samuels, afd.kennis & Advies Samenwerken! Bestrijding van invasieve exoten vraagt om: Een gezamenlijke aanpak! Het maken

Nadere informatie

Coördinerend Orgaan Invasieve Exoten (COIE)

Coördinerend Orgaan Invasieve Exoten (COIE) Coördinerend Orgaan Invasieve Exoten (COIE) Wiebe Lammers Kwartiermaker COIE Ministerie van LNV / Plantenziektenkundige Dienst j.w.lammers@minlnv.nl Tel: 0317 496 646 13 december 2007 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Invasieve exoten in de tuin. KNPV Najaarsbijeenkomst, 22 november 2018

Invasieve exoten in de tuin. KNPV Najaarsbijeenkomst, 22 november 2018 Invasieve exoten in de tuin KNPV Najaarsbijeenkomst, 22 november 2018 In de media 2 Invasieve exoten (definitie) dieren, planten en micro-organismen die door menselijk handelen in een nieuw gebied terechtkomen

Nadere informatie

Invasieve exotische kreeften in het beheergebied van waterschap Rivierenland

Invasieve exotische kreeften in het beheergebied van waterschap Rivierenland Invasieve exotische kreeften in het beheergebied van waterschap Rivierenland Verkenning van effecten, risico s en mogelijke aanpak Pim Lemmers (i.s.m. Ronald Gylstra, Ben Crombaghs en Rob Leuven) 14 november

Nadere informatie

Bestrijding exoten met exoten Mogelijkheden voor de graskarper? Willie van Emmerik Sportvisserij Nederland

Bestrijding exoten met exoten Mogelijkheden voor de graskarper? Willie van Emmerik Sportvisserij Nederland Bestrijding exoten met exoten Mogelijkheden voor de graskarper? Willie van Emmerik Sportvisserij Nederland Laatste jaren veel klachten over waterplanten Waterplanten, ecosysteem en vis Waterplanten van

Nadere informatie

lastige exotische invasieve water- en oeverplanten in de kleine stromende wateren

lastige exotische invasieve water- en oeverplanten in de kleine stromende wateren Invasieve exootplanten en KRW, in kleine wateren Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Voorbeelden Waterlichamen 3. Wanneer probleem en wanneer zegen Maarten Zonderwijk, ws Regge en Dinkel, dec 2009 4. Beheer

Nadere informatie

Exoten in zoetwater: vissen

Exoten in zoetwater: vissen Indicator 7 juli 2009 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Het aantal soorten vissen dat zich

Nadere informatie

Exoten, een beleidsgeschiedenis. Ton Rotteveel

Exoten, een beleidsgeschiedenis. Ton Rotteveel Exoten, een beleidsgeschiedenis Ton Rotteveel Exoten Wat is een exoot? Een voor ons land nieuw organisme dat hier niet op eigen kracht kon komen. Al 4000-6000 jaar geleden: akkerbouwonkruiden naar West-

Nadere informatie

Invasieve plantensoorten zijn in de laatste decennia sterk toegenomen in Nederland

Invasieve plantensoorten zijn in de laatste decennia sterk toegenomen in Nederland Invasieve plantensoorten zijn in de laatste decennia sterk toegenomen in Nederland Indicator 5 januari 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met

Nadere informatie

Wageningen IMARES Risico inventarisatie schelpdier transporten

Wageningen IMARES Risico inventarisatie schelpdier transporten Wageningen IMARES Risico inventarisatie schelpdier transporten Edwin Foekema Themadag werkgroep exoten NecoV Wageningen, 13 december 2007 Project-team IMARES Yerseke: Jeroen Wijsman, Aad Smaal TNO-IMARES

Nadere informatie

Het effect van invasieve rivierkreeften op de ondergedoken waterplanten in Loenderveen- Oost, Terra Nova en de Waterleidingplas

Het effect van invasieve rivierkreeften op de ondergedoken waterplanten in Loenderveen- Oost, Terra Nova en de Waterleidingplas Het effect van invasieve rivierkreeften op de ondergedoken waterplanten in Loenderveen-, Terra Nova en de Waterleidingplas Liesbeth Bakker en Martijn Dorenbosch november 21 Afdeling Aquatische Ecologie

Nadere informatie

Rivierkreeften, wat doen we ermee? Menno Soes

Rivierkreeften, wat doen we ermee? Menno Soes Rivierkreeften, wat doen we ermee? Menno Soes Foto: Theodoor Heijerman Rivierkreeften Overzicht in Nederland voorkomende rivierkreeften. Nederlandse naam Europese rivierkreeft Turkse rivierkreeft Californische

Nadere informatie

Aanpak Invasieve exoten. Henk Siebel mei 2014

Aanpak Invasieve exoten. Henk Siebel mei 2014 Aanpak Invasieve exoten Henk Siebel mei 2014 Aanpak probleem met invasieve exoten in bos- en natuurgebieden Waar hebben we het over? Welke strategie is de beste? Algemene opties Struiken, bomen en ruigtekruiden

Nadere informatie

Ecologische monitoring

Ecologische monitoring Ecologische monitoring Op dit deel van de website staan de monitoringsgegevens die Eco-Niche heeft verzameld voor de jaarlijkse ecologische monitoring van de Meeslouwerplas. Gegevens over vissen, vogels,

Nadere informatie

Broodje roofvis. 14 november 2018, Fabrice Ottburg Studiedag kreeften Bilthoven

Broodje roofvis. 14 november 2018, Fabrice Ottburg Studiedag kreeften Bilthoven Broodje roofvis 14 november 2018, Fabrice Ottburg Studiedag kreeften Bilthoven https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/onderzoeksinstituten/environmental-research/publicaties.htm v.l.n.r. Alterra-rapport

Nadere informatie

Pim opent de vergadering. Aansluitend aan de vergadering wordt het jaarplan besproken.

Pim opent de vergadering. Aansluitend aan de vergadering wordt het jaarplan besproken. Verslag Dagelijks Bestuur KleinLef Woensdag 18 november 2015 09.00 11.00 uur Huurcommissie, Turfmarkt 104, Den Haag 1. Opening Pim opent de vergadering. Aansluitend aan de vergadering wordt het jaarplan

Nadere informatie

Bestrijding invasieve exotische planten, struiken en bomen

Bestrijding invasieve exotische planten, struiken en bomen Bestrijding invasieve exotische planten, struiken en bomen Laatste update: 26 november 2015 Reuzenbalsemien Trosbosbes (Foto s: Johan van Valkenburg) Waarom een advies over bestrijding? In toenemende mate

Nadere informatie

Plaag/risico analyses en habitatgebruik van exoten in de grote rivier

Plaag/risico analyses en habitatgebruik van exoten in de grote rivier Plaag/risico analyses en habitatgebruik van exoten in de grote rivier Frank Spikmans RAVON I.s.m: Nils van Kessel - Natuurbalans Inhoud presentatie Exotische vissen in Nederland Habitatgebruik & trendontwikkeling

Nadere informatie

Belgisch Biodiversiteits Platforum

Belgisch Biodiversiteits Platforum Belgisch Biodiversiteits Platforum Sonia Vanderhoeven Etienne Branquart [HET HARMONIA INFORMATIESYSTEEM EN HET ISEIA PROTOCOL] Verklarend document voor het Life + Project AlterIAS Oktober 2010 Algemene

Nadere informatie

Themadag Werkgroep Exoten 8 december 2011 Waterschap Rivierenland, Tiel

Themadag Werkgroep Exoten 8 december 2011 Waterschap Rivierenland, Tiel Themadag Werkgroep Exoten 8 december 2011 Waterschap Rivierenland, Tiel Mechanische en chemische bestrijding van exoten Sommige exoten vermenigvuldigen zich ongebreideld in de omgeving waar ze worden geïntroduceerd

Nadere informatie

Verslag Themadag Werkgroep Exoten 13 december 2007 Probleemveroorzakende exoten in diverse sectoren

Verslag Themadag Werkgroep Exoten 13 december 2007 Probleemveroorzakende exoten in diverse sectoren Verslag Themadag Werkgroep Exoten 13 december 2007 Probleemveroorzakende exoten in diverse sectoren In de gezamenlijke Werkgroep Exoten van de NecoV (Nederlands-Vlaamse Ecologische Vereniging) en de WEW

Nadere informatie

Exoten 2010 marien/estuarien. Ocinebrellus inornatus. Haliclystus salpinx. Synidotea laevidorsalis. Ocinebrellus - economie -06/12/2010

Exoten 2010 marien/estuarien. Ocinebrellus inornatus. Haliclystus salpinx. Synidotea laevidorsalis. Ocinebrellus - economie -06/12/2010 Exotenparade 2010 De presentaties zijn samengevoegd tot één print. De soorten die werden besproken staan hier per slide aangegeven; de nummering komt overeen met de slides. N.B. Dit is niet een lijst van

Nadere informatie

Themadag Werkgroep Exoten 2 december 2010 Naturalis, Leiden

Themadag Werkgroep Exoten 2 december 2010 Naturalis, Leiden Themadag Werkgroep Exoten 2 december 2010 Naturalis, Leiden Biologische bestrijding of biologische weerstand tegen exoten Exoten hebben de reputatie zich ongebreideld te kunnen vermenigvuldigen in de omgeving

Nadere informatie

Themadag Exoten, 2 december

Themadag Exoten, 2 december OPENHEID maakt KWETSBAAR Rob Leewis NCB Naturalis OF BIOLOGISCHE WEERSTAND??? STEL JEZELF OPEN OP EN JE WORDT KWETSBAAR CONCLUSIE: DAT MOET JE DUS ALLEEN DOEN ALS JE STERK (WEERBAAR) BENT Themadag Werkgroep

Nadere informatie

Doorgroeimodel. Van KNX Professionals. Naar Community

Doorgroeimodel. Van KNX Professionals. Naar Community Doorgroeimodel Van KNX Professionals Naar Community Waar komen we vandaan? Van EIB Userclub 1997 naar KNX Professionals in 2009 Grote veranderingen, nieuwe wensen Digitalisering is dominant. Mensen laten

Nadere informatie

Plaag/risico analyses en habitatgebruik van exoten in de grote rivier

Plaag/risico analyses en habitatgebruik van exoten in de grote rivier Aantal soorten Inhoud presentatie Plaag/risico analyses en habitatgebruik van exoten in de grote rivier Habitatgebruik & trendontwikkeling in de grote Actuele verspreiding & Ecologie Risico s voor inheemse

Nadere informatie

Exoten. Inhoud. 8/12/ Roeselare. Bram D hondt Agentschap voor Natuur en Bos Regionaal Overleg Milieu Prov. West-Vlaanderen

Exoten. Inhoud. 8/12/ Roeselare. Bram D hondt Agentschap voor Natuur en Bos Regionaal Overleg Milieu Prov. West-Vlaanderen Exoten Bram D hondt Agentschap voor Natuur en Bos Regionaal Overleg Milieu Prov. West-Vlaanderen 2016-12-08 Inhoud Inleiding Aanpak Wetgeving Uitvoering 1 Inleiding exoten = invasieve, uitheemse soorten

Nadere informatie

Toepassingsmogelijkheden van edna voor het opsporen van invasieve exoten. Jeroen van Delft & Jelger Herder Driebergen - Zeist, 14 juni 2017

Toepassingsmogelijkheden van edna voor het opsporen van invasieve exoten. Jeroen van Delft & Jelger Herder Driebergen - Zeist, 14 juni 2017 Toepassingsmogelijkheden van edna voor het opsporen van invasieve exoten Jeroen van Delft & Jelger Herder Driebergen - Zeist, 14 juni 2017 Wat is een exoot? Exoot = plant, dier, micro-organisme of schimmel

Nadere informatie

De waarde van VIM-rapportages. Miriam van Keulen Coördinator Kwaliteit, Arbo & Milieu Kijlstra Ambulancegroep Fryslân

De waarde van VIM-rapportages. Miriam van Keulen Coördinator Kwaliteit, Arbo & Milieu Kijlstra Ambulancegroep Fryslân De waarde van VIM-rapportages Miriam van Keulen Coördinator Kwaliteit, Arbo & Milieu Kijlstra Ambulancegroep Fryslân Mrt 2015 Indeling Workshop 1. Hoe is het VIM systeem in Noord Nederland georganiseerd

Nadere informatie

Ecologische kwaliteit oppervlaktewater, 2009

Ecologische kwaliteit oppervlaktewater, 2009 Indicator 2 maart 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De ecologische kwaliteit van het

Nadere informatie

Exoten in zoetwater: vissen

Exoten in zoetwater: vissen Indicator 23 september 2011 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Het aantal soorten vissen

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM UUR.

VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM UUR. VERSLAG VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE MAASSLUISE SPORT- EN RECREATIERAAD, GEHOUDEN OP dinsdag 15 mei 2001 OM 20.00 UUR. Aanwezige leden Secretaris Notulist(e) Afwezige leden Tevens aanwezig Mw. J.

Nadere informatie

veronderstelde voordelen van Natuurvriendelijke oevers.

veronderstelde voordelen van Natuurvriendelijke oevers. 1 veronderstelde voordelen van Natuurvriendelijke oevers. verbeteren van chemische water kwaliteit verbeteren van de oever stabiliteit verbeteren van de ecologische kwaliteit 2 waarom aandacht voor NVO

Nadere informatie

Themadag Werkgroep Exoten 2 december 2010 Naturalis, Leiden

Themadag Werkgroep Exoten 2 december 2010 Naturalis, Leiden Themadag Werkgroep Exoten 2 december 2010 Naturalis, Leiden Biologische bestrijding of biologische weerstand tegen exoten Exoten hebben de reputatie zich ongebreideld te kunnen vermenigvuldigen in de omgeving

Nadere informatie

Datum: Dinsdag 27 augustus 2013 Hans, Kees, Marian, Harald, Jack, Jochem, Robert

Datum: Dinsdag 27 augustus 2013 Hans, Kees, Marian, Harald, Jack, Jochem, Robert Notulen bijeenkomst Dorpsraad Velp Datum: Dinsdag 27 augustus 2013 Aanwezig: Hans, Kees, Marian, Harald, Jack, Jochem, Robert Afwezig: René, Marieke Agenda 1 Opening Spreekuur voor gast om situatie brede

Nadere informatie

Soort? Risico? Grijze eekhoorn Vector parapokkenvirus. Soort? Hammerheaded fruitbat Vector Ebola virus. Soort? Risico?

Soort? Risico? Grijze eekhoorn Vector parapokkenvirus. Soort? Hammerheaded fruitbat Vector Ebola virus. Soort? Risico? Hammerheaded fruitbat Vector Ebola virus Grijze eekhoorn Vector parapokkenvirus (Elke gelijkenis met bestaande personen berust op puur toeval ) Siberische grondeekhoorn Reservoir Borrelia burgdorferi Halsbandparkiet

Nadere informatie

NVO's en vis. Wat is het effect van NVO s op de visstand? 32 tigste bijeenkomst Vissennetwerk: KRW, Vis & Maatregelen

NVO's en vis. Wat is het effect van NVO s op de visstand? 32 tigste bijeenkomst Vissennetwerk: KRW, Vis & Maatregelen NVO's en vis Wat is het effect van NVO s op de visstand? 32 tigste bijeenkomst Vissennetwerk: KRW, Vis & Maatregelen Amersfoort, 24 november 2011 Carlo Rutjes & Michelle de la Haye Scoren met natuurvriendelijke

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Bestrijding Invasieve wateren oeverplanten

Bestrijding Invasieve wateren oeverplanten Bestrijding Invasieve wateren oeverplanten wet- en regelgeving 2 mei 2014 Doel presentatie: Inzicht nieuwe/aankomende wet- en regelgeving m.b.t. aanpak invasieve water- en oeverplanten Inzicht nieuwe/aankomende

Nadere informatie

Casus Zomerganzen. Inhoud: Project INVEXO Ganzen Zomerganzen Aanleiding Doel Acties Acties 2010 Vragen?

Casus Zomerganzen. Inhoud: Project INVEXO Ganzen Zomerganzen Aanleiding Doel Acties Acties 2010 Vragen? Casus Zomerganzen 1 Casus Zomerganzen Inhoud: Project INVEXO Ganzen Zomerganzen Aanleiding Doel Acties Acties 2010 Vragen? 2 Project INVEXO Projectomschrijving: INVEXO: Invasieve exoten in Vlaanderen en

Nadere informatie

Workshop KRW Maatlatten

Workshop KRW Maatlatten Workshop KRW Maatlatten IHW netwerkdag 2018 Frank van Herpen (Royal HaskoningDHV) Marcel Tonkes (provincie Overijssel) 7 November 2018 Programma Opwarmen 15 min Technische toelichting 30 min Aan de slag

Nadere informatie

Eindrapportage. Inleiding. WiFï Probe Requests. projectnaam: WIFI Probe Requests contactpersoon: datum: versie: 30: 5285cefa5c7c

Eindrapportage. Inleiding. WiFï Probe Requests. projectnaam: WIFI Probe Requests contactpersoon: datum: versie: 30: 5285cefa5c7c projectnaam: WIFI Probe Requests contactpersoon: datum: 207410-15 versie: 30: 5285cefa5c7c Inleiding Eindrapportage WiFï Probe Requests Dit is een eindrapportage voor het project WIFI Probe Requests, dat

Nadere informatie

Invasieve uitheemse planten in het beheer

Invasieve uitheemse planten in het beheer Invasieve uitheemse planten in het beheer Casper de Groot september 2011 Aanleiding project Keuze voor zes soorten: Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw, reuzenbalsemien, Amerikaanse vogelkers, rododendron

Nadere informatie

Invasieve, uitheemse soorten. Bram D hondt Agentschap voor Natuur en Bos ANKONA-ontmoetingsdag

Invasieve, uitheemse soorten. Bram D hondt Agentschap voor Natuur en Bos ANKONA-ontmoetingsdag Invasieve, uitheemse soorten Bram D hondt Agentschap voor Natuur en Bos ANKONA-ontmoetingsdag 2017-02-03 Inhoud Inleiding Aanpak Wetgeving Uitvoering Inleiding exoten = invasieve, uitheemse soorten Invasieve,

Nadere informatie

Voorstel workshop ETV.nl

Voorstel workshop ETV.nl Voorstel workshop ETV.nl Hans Hummel (presentatie klankbordgroep 17 mei, Utrecht) Presentatie + discussie (10.30-12.30) Intro, aanleiding, geschiedenis, context (20 min) Presentatie voorlopige opzet workshop

Nadere informatie

Exoten in terreinen van HZL. Lucien Calle, Ecologie en kwaliteitszorg HZL

Exoten in terreinen van HZL. Lucien Calle, Ecologie en kwaliteitszorg HZL Exoten in terreinen van HZL Lucien Calle, Ecologie en kwaliteitszorg HZL Soorten Hoeveel soorten aanwezig? Totaal > 500? Aanwezigheid, talrijkheid en effecten van de meeste soorten niet precies bekend

Nadere informatie

Visplan R&IJ. Stand van zaken. Door Frank Bosman Hengelsport Federatie Midden Nederland

Visplan R&IJ. Stand van zaken. Door Frank Bosman Hengelsport Federatie Midden Nederland Visplan R&IJ Stand van zaken Door Frank Bosman Hengelsport Federatie Midden Nederland Inhoud Visplan Hfdst 2. Hfdst 3. Hfdst 4. Hfdst 5. Hfdst 6. Huidige situatie gebied en beleid Huidige situatie visserij,

Nadere informatie

Perzische berenklauw Heracleum persicum

Perzische berenklauw Heracleum persicum Perzische berenklauw Heracleum persicum Algemene opmerkingen: Noot 1: De soorten Fallopia japonica, F. x bohemica en F. sachalinensis hebben veel overeenkomsten en deze soorten zijn in het verleden vaak

Nadere informatie

faculteit ruimtelijke wetenschappen

faculteit ruimtelijke wetenschappen faculteit ruimtelijke wetenschappen faculteitsraad notulen Faculteitsraadsvergadering Datum en tijd 14 januari 2016, 11.00-13.00 uur Aanwezig Erik, Gerd Weitkamp, Wim Meester, Elroy van Ostheim, Ronald

Nadere informatie

Het Groene Hart Werkt

Het Groene Hart Werkt Het Groene Hart Werkt Verwaarding van grasmaaisels Aldert van der Kooij Alphen a/d Rijn, 29 maart 2018 Wat zijn maaisels? Maaisels van wegbermen, dijken, parken, watergangen en natuurterreinen Bestaat

Nadere informatie

Verslag Werkcomité vergadering 10 april 2014

Verslag Werkcomité vergadering 10 april 2014 Visstandbeheercommissie De Stichtse Rijnlanden Secretaris: Hofman Stoombootweg 39, 1035 TT Amsterdam Tel: 020-6828040, Email: hofman@aquamarien.nl Verslag Werkcomité vergadering 10 april 2014 Aanwezig:

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. Auteurs;

Nadere informatie

niet-inheemse vaatplanten in Nederland

niet-inheemse vaatplanten in Nederland niet-inheemse vaatplanten in Nederland Wil Tamis & Ruud van der Meijden in samenwerking met de PGO FLORON naar het proefschrift van W.L.M Tamis: Changes in the flora of the Netherlands in the 20th century

Nadere informatie

NOTULEN SCHOOLRAAD HEIACKER D.D. 7 DEC.

NOTULEN SCHOOLRAAD HEIACKER D.D. 7 DEC. NOTULEN SCHOOLRAAD HEIACKER D.D. 7 DEC. 2017 Aanwezig: Afwezig: Igor Martin (voorzitter), Ester den Otter, Hans Nuhn, Martin Romeijn, Hannie Roosen, Judith Aust, Jeroen Verhoeven, Sander Pustjens, Marie-

Nadere informatie

NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 13 april 2010

NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 13 april 2010 NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAADVERGADERING 13 april 2010 Aanwezig Rol Ingrid Nauta Y Team Joost Stekelenburg N Team Edward Kleinjan Y Secretaris Michel v.d. Meulen Y Ouder Anja Brugman Y Ouder Wim Boog Y

Nadere informatie

BIOLOGISCHE INVASIES IN BELGIE

BIOLOGISCHE INVASIES IN BELGIE I. INLEIDING BIOLOGISCHE INVASIES IN BELGIE Steeds meer en meer uitheemse soorten ingevoerd in België Momenteel telt men meer dan 200 uitheemse soorten op het Belgisch grondgebied. 80% daarvan zijn superieure

Nadere informatie

Spiegelplas en Ankeveense plassen

Spiegelplas en Ankeveense plassen Spiegelplas en Ankeveense plassen Klankbordgroep Vechtplassen 9 dec 2016 tussenresultaten ecologische systeemanalyse Gerard ter Heerdt en anderen Spiegelplas Toestand: matig Spiegelplas Toestand Biologie

Nadere informatie

Notulen Werkgroep Eerbeek

Notulen Werkgroep Eerbeek Notulen Werkgroep Eerbeek Datum: 19 maart 2009 Locatie: Café Spoorzicht, Eerbeek Vergadering: 2 Aanwezig: Rudi Theunissen, Bas Assink, Marina Propadalo (Kuiper Compagnons), Hein Reusken, Casper Heine,

Nadere informatie

Smart Monitoring Innovatie van waterkwaliteitsbeoordeling. Milo de Baat

Smart Monitoring Innovatie van waterkwaliteitsbeoordeling. Milo de Baat Smart Monitoring Innovatie van waterkwaliteitsbeoordeling Milo de Baat ILOW Symposium 15 februari 2017 KRW waterkwaliteitsbeoordeling Chemische status? Ecologische status Chemische analyse 45 prioritaire

Nadere informatie

CONVENANT WATERPLANTEN. Partijen: A De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, handelend als bestuursorgaan, hierna LNV ;

CONVENANT WATERPLANTEN. Partijen: A De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, handelend als bestuursorgaan, hierna LNV ; CONVENANT WATERPLANTEN Partijen: A De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, handelend als bestuursorgaan, hierna LNV ; B De Unie van Waterschappen, te s Gravenhage, namens alle Waterschappen;

Nadere informatie

Verslag : Bestuur Margriet. Punt Onderwerp Toelichting actie 1 Opening Opening 19.40 door voorzitter

Verslag : Bestuur Margriet. Punt Onderwerp Toelichting actie 1 Opening Opening 19.40 door voorzitter Verslag : Bestuur Margriet Datum bijeenkomst: 19 april 2011 notulist: Jan Vos Aanvang: 19.30. bestuurskamer Margriet Aanwezig: Afwezig: Piet de Jongh, Jan Vos Ellen vd Bosch Marc v Luijk Cor Hoeks Jo van

Nadere informatie

Macrofaunanieuwsmail 85, 29 juni 2009

Macrofaunanieuwsmail 85, 29 juni 2009 Macrofaunanieuwsmail 85, 29 juni 2009 Beste lezers, Net voor de grote vakantie uittocht nog een macrofaunanieuwsmail samengesteld. Ik wens jullie een goede zomer met veel schrijfinspiratie toe. Blijf je

Nadere informatie

KRW en N2000. KRW: Doelen voor water en oever; Basisconditie: ecologisch gezond water:

KRW en N2000. KRW: Doelen voor water en oever; Basisconditie: ecologisch gezond water: fonteinkruiden KRW en N2000 KRW: Doelen voor water en oever; Basisconditie: ecologisch gezond water: Natura2000: Volledige verlandingsreeks van helder water, trilveen, veenmosrietland tot hoogveenbossen;

Nadere informatie

edna vismonitoring van grote modderkruiper naar soortsamenstelling (KRW)

edna vismonitoring van grote modderkruiper naar soortsamenstelling (KRW) edna vismonitoring van grote modderkruiper naar soortsamenstelling (KRW) Jelger Herder Utrecht, 9 april 2015 Sommige soorten zijn lastig te monitoren Grote modderkruiper (Misgurnus fossilis) Vrijwilligers

Nadere informatie

Kraaiachtigen een bedreiging voor weidevogels? Attie F. Bos Pim Vugteveen

Kraaiachtigen een bedreiging voor weidevogels? Attie F. Bos Pim Vugteveen Rijksuniversiteit Groningen Wetenschapswinkel Biologie Rapport 67 Kraaiachtigen een bedreiging voor weidevogels? Een literatuuronderzoek naar de rol van kraaiachtigen als predator en de invloed daarvan

Nadere informatie

26 april 2015: Gerard Dutmer stuurt waterschap Vechtstromen een herinnering van de mail van 1 april.

26 april 2015: Gerard Dutmer stuurt waterschap Vechtstromen een herinnering van de mail van 1 april. Activiteiten overzicht PBB 2015. 1 april 2015: Gerard Dutmer vraagt waterschap Vechtstromen om een datum vast te stellen voor overleg over Krabbenscheer vegetaties. 26 april 2015: Gerard Dutmer stuurt

Nadere informatie

De otter en de bever zijn terug!

De otter en de bever zijn terug! De otter en de bever zijn terug! Ook in Noord-Holland? Hans Bekker Voorzitter Calutra Haarlem 16 november 2018 Met dank aan Hugh Jansman (WUR) en Vilmar Dijkstra (Zoogdiervereniging) Otter: Bever: vis

Nadere informatie

Programma naar een Rijke Waddenzee

Programma naar een Rijke Waddenzee Programma naar een Rijke Waddenzee Waddenacademie 24 juni 2010 Kees van Es Inhoud presentatie 1. Achtergrond 2. Doel en rol van het programma 3. Waar staan we nu? 4. Prioriteiten, Uitvoeringsagenda 2010-2011

Nadere informatie

Verslag van de 4e CCR Praktijk vergadering. van woensdag 1 september 2010 te Den Haag

Verslag van de 4e CCR Praktijk vergadering. van woensdag 1 september 2010 te Den Haag Verslag Verslag van de 4e CCR Praktijk vergadering. van woensdag 1 september 2010 te Den Haag 1. Opening De voorzitter heet alle aanwezigen van harte welkom 2. Verslag vorige vergadering en actiepunten

Nadere informatie

EVALUATIE KRW-VISMAATLATTEN : zienswijze Sportvisserij Nederland. J. Quak Hoofd cluster Kennis en informatie

EVALUATIE KRW-VISMAATLATTEN : zienswijze Sportvisserij Nederland. J. Quak Hoofd cluster Kennis en informatie EVALUATIE KRW-VISMAATLATTEN : zienswijze Sportvisserij Nederland J. Quak Hoofd cluster Kennis en informatie Opbouw Belang KRW sportvisserij Sportvisserij Nederland Onderzoek TAUW Uitkomsten discussiebijeenkomst

Nadere informatie

VERGADEREN VOOR DUMMIES

VERGADEREN VOOR DUMMIES VERGADEREN VOOR DUMMIES DE AGENDA VASTSTELLEN Er zijn verschillende soorten agendapunten: Open Bij open agendapunten zijn er nog geen plannen gemaakt, er is nog geen concreet voorstel. De discussie is

Nadere informatie

themadag exoten WEW/NecoV 2012 Thema Wat maakt exoten invasief?

themadag exoten WEW/NecoV 2012 Thema Wat maakt exoten invasief? themadag exoten WEW/NecoV 2012 Thema Wat maakt exoten invasief? Programma 9:30-10:00 inschrijvingen en ontvangst met koffie/thee 10.00-10.15 Opening en welkomstwoord door gastheer en dagvoorzitter Rob

Nadere informatie

(MK_DoVd_02) document. Document wordt in standaard weergave gepubliceerd (document) ipv presentatie Plaatsen lesdocumenten Verwijderen gaat ook goed

(MK_DoVd_02) document. Document wordt in standaard weergave gepubliceerd (document) ipv presentatie Plaatsen lesdocumenten Verwijderen gaat ook goed Usabilty test docent Leerarrangement Aantal Evenementen (SBE-1) 2 Vakdidactiek (LO-1) 2 Lesgeven VO C BAW (LO2) Totaal Bekendheid met het systeem Goed (veel mee gewerkt) Normaal (regelmatig mee gewerkt)

Nadere informatie

CSI in de Polder Environmental DNA voor het opsporen van dieren

CSI in de Polder Environmental DNA voor het opsporen van dieren CSI in de Polder Environmental DNA voor het opsporen van dieren Jelger Herder Nijmegen, 20 april 2013 Veel soorten zijn lastig te vinden Grote modderkruiper Verlandende vegetaties Verstopt zich bij gevaar

Nadere informatie

Protocol machtsmisbruik / meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Protocol machtsmisbruik / meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling geweld en kindermishandeling Doelgroep: Directies, leerkrachten en interne contactpersonen in primair onderwijs In deze protocollen beperken we ons tot een korte beschrijving van de taken die de interne

Nadere informatie

Op de agenda worden de volgende agendapunten toegevoegd: - Besluitenlijst en actiepuntenlijst. CB

Op de agenda worden de volgende agendapunten toegevoegd: - Besluitenlijst en actiepuntenlijst. CB Verslag Bespreking: 2. Klankbordgroep Herontwikkeling Tongerseweg 135 28-09-2015 Project: 13.07 Studentenhuisvesting Maastricht - Bonnefantencollege Datum: Locatie: 28 september 2015 Café Servais Aanwezig:

Nadere informatie

Nieuws over exotische vaatplanten 2007

Nieuws over exotische vaatplanten 2007 Plantennieuws uit 2007 H. Duistermaat Nieuws over exotische vaatplanten 2007 Leni Duistermaat i.s.m. Wout Holverda & René van Moorsel Nationaal Herbarium Nederland & FLORON Wageningen, 13 december Plantennieuws

Nadere informatie

Weerbaarheid Wietse de Boer NIOO-KNAW (Microbiële Ecologie) WUR (Bodemkwaliteit)

Weerbaarheid Wietse de Boer NIOO-KNAW (Microbiële Ecologie) WUR (Bodemkwaliteit) Weerbaarheid Wietse de Boer NIOO-KNAW (Microbiële Ecologie) WUR (Bodemkwaliteit) E-mail:w.deboer@nioo.knaw.nl Ziekteverwekkers Actoren Activiteit / Mechanisme Gevolg Duur Ziekteverwekkers Indringers Verstoring

Nadere informatie

Ecosysteem voedselrelaties

Ecosysteem voedselrelaties Ecosysteem ecologie Ecosysteem voedselrelaties Oceanen: voedselweb + energiestromen Ga naar Mypip.nl en open de oefening 3 voedselketen - voedselweb Doe de oefening en maak vervolgens de aangeleverde vragen.

Nadere informatie

Reglement. Netwerk. Doel. Uitgangswaarden / Verantwoordelijkheden t.a.v. Reglement Netwerk/ April 2013 Pagina 1. Lidmaatschap: Organisatie:

Reglement. Netwerk. Doel. Uitgangswaarden / Verantwoordelijkheden t.a.v. Reglement Netwerk/ April 2013 Pagina 1. Lidmaatschap: Organisatie: Reglement Netwerk Een netwerk bestaat uit verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die affiniteit hebben met een specifiek deskundigheidsgebied of thema binnen de oncologie waarbinnen zij zich volgens

Nadere informatie

Workshop Sturen op structuren Handvatten voor inrichting, onderhoud en beheerder. 27 juni 2014 Pim de Kwaadsteniet en Martin Kroes

Workshop Sturen op structuren Handvatten voor inrichting, onderhoud en beheerder. 27 juni 2014 Pim de Kwaadsteniet en Martin Kroes Workshop Sturen op structuren Handvatten voor inrichting, onderhoud en beheerder 27 juni 2014 Pim de Kwaadsteniet en Martin Kroes Programma werksessie 14:00-14:10 u Achtergronden NIOO 14:10-14:20 u Sturen

Nadere informatie

Kevers, kreeften en bloedzuigers van de Habitatrichtlijn,

Kevers, kreeften en bloedzuigers van de Habitatrichtlijn, Kevers, kreeften en bloedzuigers van de Habitatrichtlijn, 2012-2017 Indicator 6 februari 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Onzichtbaar maar wel aanwezig! Soorten in kaart brengen met Environmental DNA

Onzichtbaar maar wel aanwezig! Soorten in kaart brengen met Environmental DNA Onzichtbaar maar wel aanwezig! Soorten in kaart brengen met Environmental DNA STOWA Gentechnieken-dag Presentatie is eigendom van RAVON en SPYGEN Enkel voor eigen gebruik deelnemers. Niks uit deze presentatie

Nadere informatie

NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 2 april 2013

NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 2 april 2013 NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 2 april 2013 Aanwezig Rol Inge Stassar Y Team Coby Markerink Y Team Remy Janssen Y Ouder Sven Peters Y Ouder Danielle Lambour Y Ouder Cock v. Velthoven Y Ouder

Nadere informatie

Verslag Werkteam Swifterbant groeit

Verslag Werkteam Swifterbant groeit Verslag Werkteam Swifterbant groeit Bijeenkomst 11 Datum : woensdag 1 november 2017 Tijd : 16.30 uur 18.00 uur Plaats : De Hoeksteen te Swifterbant Aanwezig De heer A. Withaar (voorzitter), de heer G.J.

Nadere informatie

Invasieve exoten algemene inleiding

Invasieve exoten algemene inleiding Invasieve exoten algemene inleiding Wilfred Reinhold platform Stop invasieve exoten www.invasieve-exoten.nl www.tijgermug.info www.twitter.com/invasieveexoten www.facebook.com/wilfred.reinhold 1 Opbouw

Nadere informatie

NOTULEN MR-OVERLEG maandag 17 september 2018 Aanwezig: Ellen, Anne, Dorien, Anneloes, Anke Afwezig: Tom, Pim, Monica

NOTULEN MR-OVERLEG maandag 17 september 2018 Aanwezig: Ellen, Anne, Dorien, Anneloes, Anke Afwezig: Tom, Pim, Monica NOTULEN MR-OVERLEG maandag 17 september 2018 Aanwezig: Ellen, Anne, Dorien, Anneloes, Anke Afwezig: Tom, Pim, Monica AGENDAPUNTEN MR-OVERLEG 19.00-20.00 uur 1. OPENING EN WELKOM Status Er zijn diverse

Nadere informatie