l llllllll Il lllllll llll lllll RVB

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "l llllllll Il lllllll llll lllll RVB"

Transcriptie

1 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Nota Verbonden Partijen, zes kaderstellende spelregels : : 21 juli 2015 F.A. Petter : Mevr. mr. H.J. van Blitterswijk : Concernstaf : H.J.vanBlitterswijk@bergenopzoom.nl : (0164) : 1. Bestuurlijk domein Voorstel: 1. Kennis te nemen van de nota Verbonden Partijen en de volgende kaderstellende spelregels vast te stellen: a. Afspraken maken bij het aangaan van een verbonden partij Bij het aangaan van een verbonden partij leggen de deelnemers nadrukkelijk vast hoe de informatievoorziening dient te verlopen en welke evaluatiemomenten er zijn. b. Informatieplicht De informatieplicht op basis van artikel 169 en 180 Gemeentewet is ook voor wat betreft gemeenschappelijke regelingen en andere verbonden partijen leidend in de verhouding tussen college en raad en daarmee tevens het vertrekpunt in de aansturing van en verantwoording over de samenwerkingsverbanden. c. Afstemming en aansturing Door als gemeenten de krachten te bundelen en samen zorg te dragen voor integrale aansturing kan meer invloed worden uitgeoefend op een verbonden partij. d. Kaderstelling Richtlijnen waarop de verbonden partij de beleidsmatige en financiële kaders dient te baseren worden door de raden gelijktijdig met de gemeentelijke begroting vastgesteld. e. Begroting en jaarrekening Uitgangspunten bij de begroting en jaarrekening zijn dat weerstandscapaciteit aanwezig is bij deelnemende gemeenten en het jaarrekeningresultaat terugvloeit naar gemeenten. f. Meerjarenbeleidsplan en evaluatie De verbonden partij is verplicht om iedere vier jaar een meerjarenbeleidsplan op te stellen, dat samen met de jaarrekening de basis vormt om de resultaten van de verbonden partijen over een periode van vier jaar te evalueren en stil te staan bij de doelstelling, nut en noodzaak van de samenwerking. 2. De nota Verbonden Partijen, zeven kaderstellende spelregels, vastgesteld in 2008 gelijktijdig in te trekken. 3. Kennis te nemen van de brief van de griffiers en de daarin voorgestelde planningsafspraken als uitgangspunt toe te passen.

2 Type voorstel: 0 Kaderstellend ~ Controlerend ~ Rest Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Zijn doelen en/of effecten beschreven Financiële consequenties Inspraakverordening van toepassing Communicatieparagraaf: Ja Er is een regionale werkgroep samengesteld bestaande uit enkele contactambtenaren van de Regio West Brabant (adjudanten), griffiers en medewerkers financiën. Deze werkgroep heeft de nota voorbereid. De concept-nota is voorgelegd aan de GGD, OMWB, WVS, RWB, VR en BWB. Aan deze gemeenschappelijke regelingen is gevraagd of zij de nota en de daarin opgenomen spelregels werkbaar achten. Zij hebben overwegend positief gereageerd. Verder zal deze nota worden besproken in de commissie Regionalisering. Na vaststelling zal de nota aan alle verbonden partijen in West-Brabant worden toegezonden. Samenvatting: In 2010 hebben de West-Brabantse gemeenteraden, in navolging van onze gemeente, de 'Kadernota Verbonden Partijen' vastgesteld. Deze kadernota bevat samenwerkingsafspraken tussen achttien gemeenten in West-Brabant en de gemeente Tholen over hoe zij omgaan met verbonden partijen in het algemeen en de gemeenschappelijke regelingen in het bijzonder. In deze nota Verbonden Partijen worden zes spelregels benoemd voor verbonden partijen. Hierin worden afspraken gemaakt over informatievoorziening, evaluatiemomenten, krachtenbundeling en het opstellen van richtlijnen en zienswijzen. Door op deze manier samen te werken kan meer sturing worden gegeven door de gemeenten, zowel vanuit de raad als vanuit het college. Omdat er behoefte was om dit document op onderdelen te actualiseren, is een nieuwe nota opgesteld. Tevens zijn de planningsafspraken van de griffiers hierbij betrokken. Nee Bijlagen: (geef aan of een bijlage is bijgevoegd of ter inzage is gelegd; benoem en nummer deze bijlagen)

3 Datum raadsvergadering : 24 september 2015 Nummer : RVB Onderwerp : Nota Verbonden Partijen, zes kaderstellende spelregels Aan de gemeenteraad, Voorstel 1. Kennis te nemen van de nota Verbonden Partijen en de volgende kaderstellende spelregels vast te stellen: a. Afspraken maken bij het aangaan van een verbonden partij Bij het aangaan van een verbonden partij leggen de deelnemers nadrukkelijk vast hoe de informatievoorziening dient te verlopen en welke evaluatiemomenten er zijn. b. Informatieplicht De informatieplicht op basis van artikel 169 en 180 Gemeentewet is ook voor wat betreft gemeenschappelijke regelingen en andere verbonden partijen leidend in de verhouding tussen college en raad en daarmee tevens het vertrekpunt in de aansturing van en verantwoording over de samenwerkingsverbanden. c. Afstemming en aansturing Door als gemeenten de krachten te bundelen en samen zorg te dragen voor integrale aansturing kan meer invloed worden uitgeoefend op een verbonden partij. d. Kaderstelling Richtlijnen waarop de verbonden partij de beleidsmatige en financiële kaders dient te baseren worden door de raden gelijktijdig met de gemeentelijke begroting vastgesteld. e. Begroting en jaarrekening Uitgangspunten bij de begroting en jaarrekening zijn dat weerstandscapaciteit aanwezig is bij deelnemende gemeenten en het jaarrekeningresultaat terugvloeit naar gemeenten. f. Meerjarenbeleidsplan en evaluatie De verbonden partij is verplicht om iedere vier jaar een meerjarenbeleidsplan op te stellen, dat samen met de jaarrekening de basis vormt om de resultaten van de verbonden partijen over een periode van vier jaar te evalueren en stil te staan bij de doelstelling, nut en noodzaak van de samenwerking. 2. De nota Verbonden Partijen, zeven kaderstellende spelregels, vastgesteld in 2008 gelijktijdig in te trekken. 3. Kennis te nemen van de brief van de griffiers en de daarin voorgestelde planningsafspraken als uitgangspunt toe te passen.

4 Inleiding Aanleiding Grip op samenwerking Het in gezamenlijkheid effectief en doelmatig realiseren van taken met een publiek belang, daar waar dit op de schaal van de gemeente niet of minder goed mogelijk is, wordt al vele jaren door onze en andere gemeenten vorm gegeven door middel van gemeenschappelijke regelingen. Ook wordt gewerkt aan het bereiken van gemeentelijke doelstellingen of behartiging van belangen door deelname in bijvoorbeeld verenigingen en stichtingen. Indien gemeenten die deelnemer zijn in het zelfde samenwerkingsverband gezamenlijk komen tot uitgangspunten ten aanzien van controle en sturing, kan daarmee een sterkere positie in het bestuur verworven worden. U heeft daartoe in 2008 (RVB ) ingestemd met de nota Verbonden Partijen. Deze nota heeft vervolgens model gestaan voor een regionale kadernota. In 2010 hebben de overige gemeenten in West-Brabant en de gemeente Tholen besloten om de 'Kadernota Verbonden Partijen' vast te stellen. De nota bevat samenwerkingsafspraken over hoe de gemeenten omgaan met verbonden partijen in het algemeen en de gemeenschappelijke regelingen in het bijzonder. In de afgelopen jaren is de behoefte aan samenwerking door verschillende redenen alleen maar toegenomen. Raden, waaronder ook uw raad, geven regelmatig signalen af over het gebrek aan grip dat zij ervaren op verbonden partijen. Een aantal wijzigingen in de Wet gemeenschappelijke regelingen per 1 januari 2015 is tevens bedoeld om de positie van de raden te verbeteren. Daarnaast is met ingang van dit jaar het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten op enkele onderdelen gewijzigd. Zo is de informatieverplichting over verbonden partijen verduidelijkt in dit besluit. Ook deze wijzigingen in de regelgeving geven aanleiding de nota te actualiseren. Beoogd maatschappelijk effect/doelstelling Met het regiobreed hanteren van de spelregels wordt een betere beheersbaarheid van de samenwerkingsverbanden en een vergroting van de invloed van de raden beoogd. Het is immers van belang regie te houden op de constructies waarin samenwerking plaatsvindt. De spelregels uit de nota vormen daartoe een aanzet. Uitwerking voorstel Totstandkoming van het document De breed gevoelde behoefte om de huidige nota met betrekking tot verbonden partijen te actualiseren heeft er toe geleid dat diverse geledingen uit de gemeenten in de regio betrokken zijn geweest bij het opstellen van het document. Er is een regionale werkgroep samengesteld uit enkele contactambtenaren voor de Regio 2

5 West-Brabant (adjudanten), griffiers en medewerkers financiën uit een aantal West-Brabantse gemeenten. Deze werkgroep heeft de nota voorbereid. In de nota zijn tevens de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport over verbonden partijen door de Rekenkamer West-Brabant (die ook als rekenkamercommissie voor Bergen op Zoom functioneert) en het rapport van de Rekenkamer Breda over verbonden partijen en de rol van de raad verwerkt. Daarnaast is de handleiding 'Intergemeentelijke samenwerking toegepast; Handreiking voor toepassing van de Wet gemeenschappelijke regelingen' van de VNG gebruikt voor de mogelijkheden om praktische invulling te geven aan de spelregels. De conceptnota is vervolgens voorgelegd aan een aantal verbonden partijen, namelijk GGD West-Brabant, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, WVS-groep, Regio West-Brabant, Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en Belastingsamenwerking West-Brabant. Aan deze gemeenschappelijke regelingen is gevraagd of zij de nota en de daarin opgenomen spelregels werkbaar achten. Geconcludeerd kan worden dat deze partijen de nota in algemene zin onderschrijven. De zes spelregels De kaderstellende spelregels betreffen zes onderwerpen die hieronder kort worden toegelicht. De bestaande werkwijze wordt grotendeels gehandhaafd. Wel zijn er enkele nieuwe elementen aan toegevoegd. 1. Afspraken maken bij het aangaan van een verbonden partij Bij het aangaan van een verbonden partij leggen de deelnemers nadrukkelijk vast hoe de informatievoorziening dient te verlopen en welke evaluatiemomenten er zijn. Door bij de start van een samenwerkingsverband hieraan extra aandacht te schenken, vergroot dit de sturingsmogelijkheden omdat vooraf expliciet wordt aangegeven wat men verwacht. Door het opnemen van een evaluatiemoment biedt dit aanleiding om nadrukkelijk na te denken over het feit of het doel van de samenwerking nog steeds aansluit bij de doelstelling van iedere deelnemer. 2. Informatieplicht De informatieplicht op basis van artikel 169 en 180 Gemeentewet is ook voor wat betreft gemeenschappelijke regelingen en andere verbonden partijen leidend in de verhouding tussen college en raad en daarmee tevens het vertrekpunt in de aansturing van en verantwoording over de samenwerkingsverbanden. Daarnaast zijn de Wet gemeenschappelijke regelingen bepalingen opgenomen over verantwoording en informatieverstrekking richting gemeenten. Er dient een tijdige, juiste en volledige (actieve) informatiestroom op gang te worden gebracht. Zowel het college, de verbonden partij als de gemeenteraad zelf dienen hierin hun verantwoordelijkheid te nemen. Nieuw is dat wordt voorgesteld - aangezien de informatiebehoefte per verbonden partij kan variëren - om per gemeente voor iedere verbonden partij een risicoprofiel vast te stellen: hoe groter het financiële en bestuurlijke risico, des te zwaarder het 'toezichtregime' en hoe meer informatievoorziening is gewenst. 3. Afstemming en aansturing Door als gemeenten de krachten te bundelen en samen zorg te dragen voor integrale aansturing kan meer invloed worden uitgeoefend op een verbonden partij. Door als contactambtenaren in gezamenlijkheid bestuurlijke standpunten voor te bereiden en als portefeuillehouders voorafgaand aan de besluitvorming in 3

6 Gemeente ----:::>--- ~ {t lllll lllll llll llll de gremia van een verbonden partij afstemming te zoeken, kan een sterkere positie ingenomen worden. Per verbonden partij kan een gemeente worden aangewezen die in deze gezamenlijke voorbereiding de leiding neemt. 4. Kaderstelling Om de raden meer vooraf in het besluitvormingstraject van de begrotingscyclus te positioneren, in aanvulling op de bestaande mogelijkheid tot het indienen van een zienswijze, wordt voorgesteld dat deelnemers van de verbonden partij jaarlijks in november richtlijnen sturen waarop de verbonden partij de beleidsmatige en financiële kaders dient te baseren. Deze richtlijnen worden door de raden gelijktijdig met de gemeentelijke begroting vastgesteld. De kaderbrief van de verbonden partij waarin deze op hoofdlijnen de uitgangspunten voor de begroting van het volgende jaar aangeeft, dient op deze richtlijnen gebaseerd te worden. Uiterlijk 1 februari van het volgende jaar ontvangen de deelnemers dan de voorgestelde kaders van de betreffende verbonden partij. 5. Begroting en jaarrekening De ontwerpbegroting wordt uiterlijk 15 april door de verbonden partij naar de deelnemers gestuurd. Een regionale werkgroep bereidt deze en een eventuele zienswijze voor. De zienswijzen van de deelnemers dienen uiterlijk 1 juli door de verbonden partij te zijn ontvangen. Uitgangspunten bij de begroting en jaarrekening zijn dat weerstandscapaciteit aanwezig is bij deelnemende gemeenten en het jaarrekeningresultaat terugvloeit naar gemeenten. Aangezien de jaarrekening een belangrijk document is om als raad te kunnen controleren of de activiteiten binnen de gestelde financiële en beleidsmatige kaders zijn uitgevoerd, wordt deze gelijktijdig met de begroting voorgelegd. Overigens is dit in onze gemeente vanaf dit jaar al regel. 6. Meerjarenbeleidsplan en evaluatie Een nieuw element in de nota is het voorstel dat de verbonden partij verplicht is om iedere vier jaar een meerjarenbeleidsplan op te stellen. Het meerjarenbeleidsplan, dat bij aanvang van een nieuwe raadsperiode wordt opgesteld, is samen met de jaarrekening de basis om de resultaten van de verbonden partijen over een periode van vier jaar te evalueren en stil te staan bij de doelstelling, nut en noodzaak van de samenwerking. Planningsafspraken In aansluiting op de hiervoor genoemde spelregels hebben de griffiers, verenigd in de griffierskring West Brabant/Tholen, voorstellen gedaan om ook planningsafspraken te maken tussen de gemeenteraden onderling. Met deze afspraken wordt ondermeer beoogd 'grip en sturing' te vergroten en te komen tot gezamenlijke informatiebijeenkomsten, eenduidigheid van kaderbrieven en (nog verdere) eenvormigheid van zienswijzen. Consequenties van het voorstel Vanaf de begrotingscyclus 2017 zullen de spelregels breed in de regio worden toegepast. 4

7 Risico paragraaf Geidentificeerde risico's Risico-onderdelen NvT Laag Neutraal Hoog 1. Realiseren maatschappelijke effecten x 2. Politiek-bestuurlijk en draaqvlak x 3. Imago gemeente x 4. Algemene en externe omgeving x 5. VeiliQheid x 6. Financiën x 7. Juridisch x 8. PlanninQ x 9. Kwaliteit uitvoering x 10. Capaciteit orqanisatie en samenwerkinq partners x Beheersmaatregelen risico's hoog 1. Risico Effect Beheersmaatre el Verantwoordelïke Alternatieven Besloten kan worden om de nota niet, of aangepast, vast te stellen. Binnen de kaders van de zes spelregels is er ruimte om een eigen invulling te kiezen (maatwerk per gemeente). De kracht van deze afspraken is echter gelegen in de uniformiteit, waarbij 19 gemeenten afspreken om op dezelfde manier om te gaan met Verbonden Partijen. Door dit brede draagvlak kan gezamenlijk meer sturing worden uitgeoefend. Een ontwerpbesluit bieden wij u hierbij ter vaststelling aan. Het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom, 5

8 De raad van de gemeente Bergen op Zoom; gezien het voorstel van het college van 28 juli 2015, nr. ; gelet op de Gemeentewet, de Wet gemeenschappelijke regelingen en het Besluit Begroting en Verantwoording; BESLUIT: 1. Kennis te nemen van de nota Verbonden Partijen en de volgende kaderstellende spelregels vast te stellen: a. Afspraken maken bij het aangaan van een verbonden partij Bij het aangaan van een verbonden partij leggen de deelnemers nadrukkelijk vast hoe de informatievoorziening dient te verlopen en welke evaluatiemomenten er zijn. b. Informatieplicht De informatieplicht op basis van artikel 169 en 180 Gemeentewet is ook voor wat betreft gemeenschappelijke regelingen en andere verbonden partijen leidend in de verhouding tussen college en raad en daarmee tevens het vertrekpunt in de aansturing van en verantwoording over de samenwerkingsverbanden. c. Afstemming en aansturing Door als gemeenten de krachten te bundelen en samen zorg te dragen voor integrale aansturing kan meer invloed worden uitgeoefend op een verbonden partij. d. Kaderstelling Richtlijnen waarop de verbonden partij de beleidsmatige en financiële kaders dient te baseren worden door de raden gelijktijdig met de gemeentelijke begroting vastgesteld. e. Begroting en jaarrekening Uitgangspunten bij de begroting en jaarrekening zijn dat weerstandscapaciteit aanwezig is bij deelnemende gemeenten en het jaarrekeningresultaat terugvloeit naar gemeenten. f. Meerjarenbeleidsplan en evaluatie De verbonden partij is verplicht om iedere vier jaar een meerjarenbeleidsplan op te stellen, dat samen met de jaarrekening de basis vormt om de resultaten van de verbonden partijen over een periode van vier jaar te evalueren en stil te staan bij de doelstelling, nut en noodzaak van de samenwerking. 2. De nota Verbonden Partijen, zeven kaderstellende spelregels, vastgesteld in 2008 gelijktijdig in te trekken. 3. Kennis te nemen van de brief van de griffiers en de daarin voorgestelde planningsafspraken als uitgangspunt toe te passen. 6

9 l llllllll Il lllllll llll lllll llll llllll lllll lllll lllll llll llll Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van De griffier, De voorzitter, C.J.M. Terstappen 7

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Vaststelling Kadernota Integrale Veiligheid

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? ' ř Gemeente fi Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Nee

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Nee '\ (l) --:::>-. Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Ontwerp begroting ISO Brabantse

Nadere informatie

Gemeente jļj Bergen op Zoom

Gemeente jļj Bergen op Zoom Gemeente jļj Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Benoeming

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? 11111111111 1111111111111111111111111111111111111111111111111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer

Nadere informatie

Gemeente jñ Bergen op Zoom. RAADSVKGADERļNĢ. d.d. r^slissing: cru^ì - GRIFFIE ìergeņfl^zcof RVB Voorlegger Raadsvoorstel

Gemeente jñ Bergen op Zoom. RAADSVKGADERļNĢ. d.d. r^slissing: cru^ì - GRIFFIE ìergeņfl^zcof RVB Voorlegger Raadsvoorstel Gemeente jñ Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Beleidskader 2017-2020 : RVB 16-0041 : 10

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : 2e wijziging Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd.

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd. Raadsvoorstel Datum (datum) Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Dhr. Theunis Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Nota Verbonden Partijen Aan

Nadere informatie

Bergen op Zoom. Gemeente. Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Bergen op Zoom. Gemeente. Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren -naam : Benoeming

Nadere informatie

l llllllll Il lllllll llll lllll llll llllll lllll lllll lllll llll llll

l llllllll Il lllllll llll lllll llll llllll lllll lllll lllll llll llll l llllllll Il lllllll llll lllll llll llllll lllll lllll lllll llll llll Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon

Nadere informatie

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Bijlage 5 Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Aanbevelingen rapport Rekenkamer Breda 1. Geef als raad opdracht aan het college om samen met de raad een nieuwe Nota Verbonden

Nadere informatie

Gemeente jfl Bergen op Zoom

Gemeente jfl Bergen op Zoom Gemeente jfl Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Nota

Nadere informatie

Verbonden Partijen zes kaderstellende spelregels

Verbonden Partijen zes kaderstellende spelregels Verbonden Partijen zes kaderstellende spelregels Verbonden Partijen Een Verbonden Partij is een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie, waarin de provincie of de gemeente een bestuurlijk

Nadere informatie

Gemeente, Bergen op Z oom ---:::> u~

Gemeente, Bergen op Z oom ---:::> u~ '}- il..- Gemeente, Bergen op Z oom ---:::>- --...u~ l llllllll Il lllllll llll lllll 111 111 11 11 111 111111 1111111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling

Nadere informatie

Notitie uitwerking kaderstellende spelregels verbonden partijen

Notitie uitwerking kaderstellende spelregels verbonden partijen B16-021664 Notitie uitwerking kaderstellende spelregels verbonden partijen Bergen op Zoom Griffier K. Terstappen Adviseur L. de os 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 3 2. Concretisering 4 3. Invoering in de

Nadere informatie

Bergen op Zoom. Gemeente RVB Voorlegger Raadsvoorstel

Bergen op Zoom. Gemeente RVB Voorlegger Raadsvoorstel Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Inzetten LOP-gelden ter realisatie

Nadere informatie

Gemeente f Bergen op Zoom

Gemeente f Bergen op Zoom Gemeente f Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Begrotingswijziging

Nadere informatie

Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam Ontslag lid Rekenkamer West-Brabant

Nadere informatie

Gemeente f Bergen op Zoom

Gemeente f Bergen op Zoom Gemeente f Bergen op Zoom VooMegger _ I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Coördinatiebesluit

Nadere informatie

Ons kenmerl< Beh. door Afdeling. U J.G.C. de Jong Middelen, Beleid & Control

Ons kenmerl< Beh. door Afdeling. U J.G.C. de Jong Middelen, Beleid & Control . ~ ' Geme Bergen op Zoom --:::>-- ~ Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom l lllll llllll lllll llll llllll 1111111111 11111 111111 111 11111 Uwkenmerl< Uw brief Onderwerp:

Nadere informatie

: Aanvraag Rijksbijdrage in de kosten voor de opsporing van conventionele explosieven uit de Tweede Wereldoorlog : RVB Datum voorstel

: Aanvraag Rijksbijdrage in de kosten voor de opsporing van conventionele explosieven uit de Tweede Wereldoorlog : RVB Datum voorstel RVB16-77 I Voorlegger Nummer voorstel : Aanvraag Rijksbijdrage in de kosten voor de opsporing van conventionele explosieven uit de Tweede Wereldoorlog : RVB16-77 Datum voorstel : 15 januari 217 Onderwerp

Nadere informatie

Plan van aanpak uitwerking kaderstellende spelregels verbonden partijen

Plan van aanpak uitwerking kaderstellende spelregels verbonden partijen Plan van aanpak uitwerking kaderstellende spelregels verbonden partijen Griffier, K. Millenaar Cluster Advies, A. de Boer 23 december 2015 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 1 2. Concretisering 2 3. Invoering

Nadere informatie

Gemeente įn Bergen op Zoom. Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Communicatieparagraaf:

Gemeente įn Bergen op Zoom. Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Communicatieparagraaf: Gemeente įn Bergen op Zoom I Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam Vaststellen

Nadere informatie

Gemeente p Bergen op Zoom

Gemeente p Bergen op Zoom Gemeente p Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam Verantwoording

Nadere informatie

Gemeente fi Bergen op Zoom

Gemeente fi Bergen op Zoom Gemeente fi Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam Nota Investeren

Nadere informatie

Ill RVB Voorlegger Raadsvoorstel

Ill RVB Voorlegger Raadsvoorstel Ill Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam Vaststellen bestemmingsplan

Nadere informatie

Gemeente ř Bergen op Zoom

Gemeente ř Bergen op Zoom Gemeente ř Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren -naam : Nota Bodembeheer

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? dl...,_ j ---::>-- 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Team Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon

Nadere informatie

gemeente Bergen op Zoom.

gemeente Bergen op Zoom. Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren -naam : Eindrapportage

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Aanpassing van de Re-integratieverordening

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam : Verordening tot

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Gemeente Bergen op Zoom Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Parkeerverordening

Nadere informatie

Te besluiten de "eerste wijziging van de Legesverordening Verordening 2016" vast te stellen.

Te besluiten de eerste wijziging van de Legesverordening Verordening 2016 vast te stellen. ų ís Gemeente Įj Bergen op Zoom i Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer

Nadere informatie

l llllllll Il lllllll llll lllll

l llllllll Il lllllll llll lllll l llllllll Il lllllll llll lllll 111111111111111111111111111111111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer

Nadere informatie

Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Instelling

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1111

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1111 IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam : Toepassing gemeentelijke

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Nee

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Nee Gemeente p Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren naam Toepassen gemeentelijke coördinatieregeling

Nadere informatie

Gemeente f Bergen op Zoom

Gemeente f Bergen op Zoom m Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : 2e Concernbericht 2017 : : 26

Nadere informatie

Stand van zaken diverse aanbevelingen i.r.t. regionale samenwerking 22 november 2016

Stand van zaken diverse aanbevelingen i.r.t. regionale samenwerking 22 november 2016 diverse aanbevelingen i.r.t. regionale samenwerking 22 november 2016 Inleiding Met deze notitie wordt beoogd een overzicht te geven waar we inhoudelijk staan met Veerkrachtig Bestuur naar aanleiding van:

Nadere informatie

d.d. E.P. de Milliano Msc Veiligheid, Handhaving en Toezicht (0164) Bestuurlijk domein

d.d. E.P. de Milliano Msc Veiligheid, Handhaving en Toezicht (0164) Bestuurlijk domein Gemeente fì Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Team Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en

Nadere informatie

Ti Bergen op Zoom. Gemeente RVB Voorlegger Raadsvoorstel

Ti Bergen op Zoom. Gemeente RVB Voorlegger Raadsvoorstel Gemeente Ti Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam Verordening

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam : Verlenging overeenkomst

Nadere informatie

ill Gcmeente & Bergen op Zoom

ill Gcmeente & Bergen op Zoom Gcmeente & Bergen op Zoom ill Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanaam en nummer Concept-kademota Besturingsmodel Regionale

Nadere informatie

Gemeente fl Bergen op Zoom

Gemeente fl Bergen op Zoom Gemeente fl Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren -naam : startnotitie

Nadere informatie

Reactie op nota Verbonden partijen gemeente Woudrichem Datum: 20 oktober 2015

Reactie op nota Verbonden partijen gemeente Woudrichem Datum: 20 oktober 2015 A.B. 15/48 Aan: AB Leden Van: DB Betreft: Reactie op nota Verbonden partijen gemeente Woudrichem Datum: 20 oktober 2015 INLEIDING In deze notitie wordt de reactie weergegeven van het Dagelijks Bestuur

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam : 1e Wijziging

Nadere informatie

Met ingang van 1 januari 2014 ontslag te verlenen aan mevrouw mr. drs. A.M.M. van Breugel als lid van de Rekenkamer West-Brabant.

Met ingang van 1 januari 2014 ontslag te verlenen aan mevrouw mr. drs. A.M.M. van Breugel als lid van de Rekenkamer West-Brabant. I. 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam : Ontslag lid

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Gemeenteiii Bergen op Zoom ----::>--~~ l llllllll Il lllllll llll lllll 111111111111111111111111111111111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon

Nadere informatie

Gemeente ñ Bergen op Zoom

Gemeente ñ Bergen op Zoom Gemeente ñ Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp : Gewijzigd vaststellen bestemmingsplan 'Villapark Reimerswaaľ Nummer voorstel! Afdeling : Stedelijke Ontwikkeling, Datum voorstel : 19 augustus 2014 Ruimtelijke

Nadere informatie

Gemeente eente fl Bergen op Zoom

Gemeente eente fl Bergen op Zoom Gemeente eente fl Bergen op Zoom ^ p Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer : handvest actieve informatievoorziening : SB/05/03 Sector : Stafbureau Bestuursondersteuning 28 april

Nadere informatie

Bergen op Zoom. Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Bergen op Zoom. Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? dl >:r" ' Geme ~ ~ Bergen op Zoom Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Continuering

Nadere informatie

Gemeente /! Bergen op Zoom

Gemeente /! Bergen op Zoom Gemeente /! Bergen op Zoom RAADSVERGADERING 2 9 MAART 2012 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam Voorbereidingsbesluit

Nadere informatie

Gemeente fj Bergen op Zoom

Gemeente fj Bergen op Zoom Gemeente fj Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam Gewijzigd

Nadere informatie

I._._~-~.""' 00 Controlerend 00 Rest I ~_,-=--

I._._~-~.' 00 Controlerend 00 Rest I ~_,-=-- '" ~~ Gemeente J ~.. ~. Bergen op Zoom 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? l llllllll Il lllllll llll lllll 111111111111111111111111111111111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018. Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 4 juli 2018 / 38/2018 Onderwerp Regionaal rekenkameronderzoek Grip krijgen op Veilig Thuis Programma Bestuur & Middelen, Zorg en Welzijn Portefeuillehouder

Nadere informatie

Gemeente fl Bergen op Zoom

Gemeente fl Bergen op Zoom Gemeente fl Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren -naam Brede

Nadere informatie

Gemeente įfí Bergen op Zoom

Gemeente įfí Bergen op Zoom Gemeente įfí Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Vervanging

Nadere informatie

Gemeente RVB Voorstel:

Gemeente RVB Voorstel: Gemeente i t) Bergen op Zoom Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam Nota Parkeernormering

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1111

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1111 IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII1111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam : Tarief Hulp bij

Nadere informatie

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten

= Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Voorstel invulling aanbevelingen rapport Sturing grote projecten Raadsvoorstel = Datum raadsvergadering: 15 december 2010 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) Portefeuillehouder: Onderwerp: S. Adriaansen/J.A. Peeters Registratiecode: (in te vullen door griffie) Voorstel

Nadere informatie

Gemeente ñ Bergen op Zoom

Gemeente ñ Bergen op Zoom Gemeente ñ Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel _I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer

Nadere informatie

Mevr. A.M.A. Vrijenhoek - de Vries. 1. Bestuurlijk domein. Aan de heer Q.C.M. Hagenaars de erepenning der gemeente, met inscriptie, toe te kennen.

Mevr. A.M.A. Vrijenhoek - de Vries. 1. Bestuurlijk domein. Aan de heer Q.C.M. Hagenaars de erepenning der gemeente, met inscriptie, toe te kennen. Gemeente ñ Bergen op Zoom RVB16-63 I Voorlegger RAADSVERGADERING Onderwerp Toekennen erepenning Nummer voorstel RVB16-63 Datum voorstel 1 november 216 Portefeuillehouder(s) F.A. Petter Contactpersoon Mevr.

Nadere informatie

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM Agendering x Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en

Nadere informatie

Gemeente jn Bergen op Zoom

Gemeente jn Bergen op Zoom Gemeente jn Bergen op Zoom I Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam Bemensing werkgroep dóórontwikkeling

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI)

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-097 Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) Aan de raad, Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst

Nadere informatie

Gemeente ff Bergen op Zoom

Gemeente ff Bergen op Zoom Gemeente ff Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel aanwijzing openbare accountant 19 november 2015 Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0848 B.17.0848 Landgraaf, 4 mei 2017 ONDERWERP: Zienswijze raad op de ontwerpbegroting 2018 stadsregio Parkstad Limburg PROGRAMMA

Nadere informatie

--::::=--- \n J._, Gemeente. Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

--::::=--- \n J._, Gemeente. Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? \n J._, Gemeente --::::=--- l llllllll Il lllllll llll lllll 111111111111111111111111111111111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email

Nadere informatie

i,\ Gemeente 1 Bergen op Zoom --:>-~ Voorstel: Type voorstel: RVB

i,\ Gemeente 1 Bergen op Zoom --:>-~ Voorstel: Type voorstel: RVB i,\ Gemeente 1 Bergen op Zoom --:>-~ l llllllll Il lllllll llll lllll 11111 11 1111111 1 111 11111 1111 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon

Nadere informatie

Memo. openbaar lichaam.. hun zienswijze over de ontwerp-begroting naar voren brengen. Aan: Bas Nootenboom en Gert Logt. Betreft: Nieuwe Wgr

Memo. openbaar lichaam.. hun zienswijze over de ontwerp-begroting naar voren brengen. Aan: Bas Nootenboom en Gert Logt. Betreft: Nieuwe Wgr Aan: Van: Bas Nootenboom en Gert Logt Betreft: Nieuwe Wgr Datum: 11-05-2015 Inleiding De Wet gemeenschappelijke regeling is gewijzigd. Daarbij is vastgelegd dat voor 15 april van enig jaar gemeenschappelijke

Nadere informatie

RVB Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam.

RVB Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon  Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam. ñ Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam Rekening Courant Stichting Verenigde

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienr: [ 38024] Onderwerp Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant

Raadsvoorstel Registratienr: [ 38024] Onderwerp Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant Agendapuntnummer: Aantal bijlagen: -- Onderwerp Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant Voorgesteld besluit 1. Aan het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Geachte commissieleden,

Geachte commissieleden, Griffie Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft Retouradres : Gemeente Delft, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan: raadscommissies Rekening & Audit en gelijksoortige commissies van de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg,

Nadere informatie

RAADSVERGADERING ~ ~ ~ Het raadsvoorstel is in overleg met BWB (belastingsamenwerking West-Brabant) tot stand gekomen.

RAADSVERGADERING ~ ~ ~ Het raadsvoorstel is in overleg met BWB (belastingsamenwerking West-Brabant) tot stand gekomen. :dl Gerne. Bergen RAADSVERGADERING d.d. 2 7 SEP. 2012 Mf1ffl: 1.11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 t L_, _ Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon

Nadere informatie

Implementatieplan. nieuwe werkwijze. gemeenschappelijke regelingen

Implementatieplan. nieuwe werkwijze. gemeenschappelijke regelingen Implementatieplan nieuwe werkwijze gemeenschappelijke regelingen Gemeente Ferwerderadiel Juli 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2.1 2.2 2.3 2.3.1 2.4 Nieuwe werkwijze voor gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

Gemeente jf Bergen op Zoom

Gemeente jf Bergen op Zoom V Gemeente jf Bergen op Zoom,1 9 DEC. 2007 i Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanaam en nummer Intrekking 'Verordening regelende

Nadere informatie

Gemeente fj Bergen op Zoom

Gemeente fj Bergen op Zoom Gemeente fj Bergen op Zoom I Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Vaststellen

Nadere informatie

tr tr ergen op zoom Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Type voorstel: n X Commu n icatieparagraaf :

tr tr ergen op zoom Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Type voorstel: n X Commu n icatieparagraaf : ergen op zoom I ilillt il ]il] ilt ililt ilil ililt ilil ililt lll] llll llll Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam

Nadere informatie

Besluitenlijst B&W extern. 14 mei 2019 Gemeenschappelijke regelingen. Afd /Verseon. Zienswijze begroting 2020 Omgevingsdienst Middenen West Brabant

Besluitenlijst B&W extern. 14 mei 2019 Gemeenschappelijke regelingen. Afd /Verseon. Zienswijze begroting 2020 Omgevingsdienst Middenen West Brabant Besluitenlijst B&W extern 14 mei 2019 Gemeenschappelijke regelingen BESLUITENLIJST B&W D.D. 14 mei 2019 Nr Poho Afd /Verseon Onderwerp Besluit GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN 1 Hans Wierikx, 18481 2 Thomas

Nadere informatie

Gemeente fj Bergen op Zoom

Gemeente fj Bergen op Zoom Gemeente fj Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanaam en nummer : bestemmen voordelig rekeningresultaat

Nadere informatie

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit Nieuwegein m S\ Gemeenteraad Onderwerp Programmabegroting 2016 Datum 25 september 2015 Raadsvoorstel Afdeling Financiën Portefeuillehouder mr. J.A.N. Gadella 2015-415 1 Onderwerp Programmabegroting 2016

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0013626* 17.0013626 Raadsvergadering: 21-12-2017 Voorstel: 8.51 Agendapunt: 19 Onderwerp Verbetering informatievoorziening door gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Ja Nee ( () /'\ { o-1. \AA Zijn doelen en/of effecten beschreven ~ - _

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Ja Nee ( () /'\ { o-1. \AA Zijn doelen en/of effecten beschreven ~ - _ l llllllll Il lllllll llll lllll llll llllll lllll lllll lllll llll llll Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam : Gewijzigd

Nadere informatie

Gemeente jn Bergen op Zoom

Gemeente jn Bergen op Zoom Gemeente jn Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam Nieuwe Wet ruimtelijke ordening

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Gemeente fi Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Beschikbaarstelling

Nadere informatie

Adviesnota raad. Vaststellen zienswijzen over de begrotingen 2020 van vier gemeenschappelijke regelingen

Adviesnota raad. Vaststellen zienswijzen over de begrotingen 2020 van vier gemeenschappelijke regelingen *19bs00036* Datum besluitraad : 14 mei 2019 Datum oordeelraad : 23 april 2019 Agendapunt : Datum B en W : 2 april 2019 Volgnummer : 19bs00036 19.017 Programma begroting : 0, 1, 3, 7 en 8 Gewijzigd voorstel

Nadere informatie

in li ui li li li li in MI

in li ui li li li li in MI Gemeente p Bergen op Zoom in li ui li li li li in M Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam mplementatie

Nadere informatie

\ 3 NOV. E008 Annette Baart

\ 3 NOV. E008 Annette Baart Gemeente fj Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam verordening wachtlijstbeheer

Nadere informatie

Gemeente jļi Bergen op Zoom

Gemeente jļi Bergen op Zoom Gemeente jļi Bergen op Zoom ui Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam :

Nadere informatie

F~~.-~.:.. : -~..- :...""'_".,

F~~.-~.:.. : -~..- :...'_., F~~.-~.:.. : -~..- :.......""'_"., ~ I; 'RAADSVERGADERING ;x 11) J d.d. 2 5 APR. 2013 Gemeente Berg ~sztf9,?m- 1111111111111111111111111111111111111111111111111111111111II --:::::=-- ~ L 0

Nadere informatie

Voorstel: De "Aanwijzingsverordening voor verzuring gevoelige gebieden" in te trekken met ingang van 1 januari 2008.

Voorstel: De Aanwijzingsverordening voor verzuring gevoelige gebieden in te trekken met ingang van 1 januari 2008. Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanaam en nummer : Intrekking "Aanwijzingsverordening voor verzuring gevoelige gebieden" : RVB07-0146

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Nummer: 2011-769 Onderwerp: Raadsbeleidskader verbonden partijen (geactualiseerde versie raad 19 april 2012)

Raadsvoorstel: Nummer: 2011-769 Onderwerp: Raadsbeleidskader verbonden partijen (geactualiseerde versie raad 19 april 2012) Raadsvoorstel: Nummer: 2011-769 Onderwerp: Raadsbeleidskader verbonden partijen (geactualiseerde versie raad 19 april 2012) Datum: 28 maart 2012 Portefeuillehouder: P. IJssels Raadsbijeenkomst: 3 april

Nadere informatie

Beslispunten 1. de startnotitite integraal veiligheidsbeleid vast te stellen,

Beslispunten 1. de startnotitite integraal veiligheidsbeleid vast te stellen, OPENBAAR Adviseur: M. Boerman (BBO, tst. 803) Portefeuillehouder: E.M. Timmers - van Klink 10.02675 1 ADVIESNOTA Politieke Ronde d.d. 8 april 2010 Raadsvergadering d.d. 22 april 2010 Voorstel nr. Programma

Nadere informatie

Gemeente jn Bergen op Zoom

Gemeente jn Bergen op Zoom Gemeente jn Bergen op Zoom 2 2 NOV, 2007 > / Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanaam en nummer : Gewijzigd

Nadere informatie

Algemene conclusie per gemeente

Algemene conclusie per gemeente Oplegnotitie bij het RSD onderzoeksrapport Deze oplegnotitie vat de belangrijkste zaken uit het RSD onderzoek samen. Deze oplegnotitie is gebaseerd op het rapport dat het onderzoeksbureau De Lokale Rekenkamer

Nadere informatie

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport "Lage Zwaluwe West"

OPINIERONDE 7 maart 2013. Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek Kafi en Rekenkamerrapport Lage Zwaluwe West Aan de Raad Made, 29 januari 2013 OPINIERONDE 7 maart 2013 Agendapuntnummer: 6 Raadsvergadering 21 maart 2013 Registratienummer: 13int00406 Casenr: 13.00148 Onderwerp: Aanbevelingen n.a.v. Raadsonderzoek

Nadere informatie