ICTscholingsaanbod. Onderwijsstichting KempenKind. Lenny

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ICTscholingsaanbod. Onderwijsstichting KempenKind. Lenny"

Transcriptie

1 ICTscholingsaanbod Onderwijsstichting KempenKind Lenny

2 ICT in de klas : Cursussen (bestaande uit meerdere momenten) De cursussen ICT in de Klas zijn gericht op het inzetten van ICT in de klas. Hoe kun je ICT meer integreren? Cursussen bestaan uit meerdere momenten. Men schrijft zich dus bij opgave van een cursus voor alle momenten in. -1- Wereldoriëntatie en ICT (3 momenten) Alle collega s, die graag de lessen wereldoriëntatie willen verrijken door gebruik te maken van ICT. Zowel in instructie, verwerking als verdieping. 3 momenten in 2016 (woensdag 6 januari 2 ½ uur, donderdag 21 januari 1 ½ uur, maandag 22 februari 1 uur) Nader te bepalen (afhankelijk van inschrijving) woensdag uur, donderdag uur, maandag uur Uiteraard zetten we het digibord veelal in om de lessen van Wereldoriëntatie op te fraaien met de beelden behorend bij de methode. (Via Basispoort) Vaak wordt het dan een presentatie van de leerkracht en gaan de leerlingen dan met het werkboekje aan de slag. In deze cursus gaan we het anders doen. Deze cursus bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst zal de eerste les gericht zijn op hetgeen er allemaal mogelijk is binnen instructie, verwerking en verdieping met ICT. Waar haal je het vandaan en wat is er mogelijk? Het gaat er vooral om hoe je de leerlingen actief met de stof bezig laat zijn. De tweede les breng je een les mee (of je krijgt er een) en ga je deze voorzien van ICT-toepassingen. Zo mogelijk ga je deze ook uitvoeren in een groep. Les 3 staat in het teken van uitwisselen. -2- ICT en thematisch werken (3 momenten) Alle collega s, die graag hun thematische lessen verrijken met ICT 3 momenten in 2016 (dinsdag 23 februari 1 ½ uur, woensdag 9 maart 2 ½ uur, maandag 11 april 1 uur) Nader te bepalen (afhankelijk van inschrijving) Dinsdag uur, woensdag uur, maandag uur Allereerst dien je allerlei beelden te hebben bij de mogelijkheden, die je hebt met ICT binnen je klas. De eerste bijeenkomst zal voornamelijk daarop gericht zijn. Vervolgens ga je aan de slag met een thema, al dan niet met een maatje. Je omschrijft je doelen, de activiteiten en we bekijken waar ICT een toegevoegde waarde kan zijn voor je lesaanbod. Voor een kleutergroep is dat natuurlijk anders dan in een groep 8. Bovendien is het ook van belang te kijken naar de middelen, die je tot je beschikking hebt. Het digibord, je tablet en mogelijk nog andere zaken. Alles wordt ingezet. Er zijn dus verschillende mogelijkheden. B.v. Digibordlessen, web 2.0 toepassingen, apps op je tablet, aanwezige software op school, gratis software, foto/film en zo mogelijk nog andere zaken.

3 -3-21 century skills in praktijk (3 momenten) Collega s midden-/bovenbouw 3 momenten (maandag 16 november 1 ½ uur, donderdag 3 december 1 ½ uur, donderdag 14 januari 1 ½ uur) Nader te bepalen (afhankelijk van inschrijving) Maandag uur, donderdag uur, donderdag uur Naast taal en rekenen en de kernvakken, zijn de competenties samenwerken, creativiteit, ict-geletterdheid, communiceren, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en sociale en culturele vaardigheden van belang. Deze competenties zijn worden de 21 century skills genoemd. Ook een betrokken, ondernemende en nieuwsgierige houding komen van pas in de 21ste eeuw. In de bijeenkomsten gaan we deze vaardigheden verkennen en onderzoeken we hoe deze vaardigheden geoefend kunnen worden in de klassenpraktijk door gebruik te maken van ICT. Zo mogelijk worden er lessen ontworpen, die ook in de praktijk uitgevoerd gaan worden. -4- Creatief gebruik maken van ICT (beeld/geluid) Foto- en filmbewerking en de inzet in de groep of tijdens presentaties Alle collega s die beelden en geluid graag creatief gebruiken op welke manier dan ook. 3 momenten in 2015 (donderdag 17 september 1 ½ uur, maandag 28 september 1 ½ uur, donderdag 5 november 1 ½ uur) donderdag uur, maandag uur, donderdag u De tablet zal bij deze bijeenkomsten veel gebruikt gaan worden. De eerste bijeenkomst wordt verkend welke apps en programma s er te gebruiken zijn om foto s te bewerken. De tweede bijeenkomst wordt gebruikt om film- en geluidsopnamen te maken en bewerken. De derde bijeenkomst komt alles samen. Hoe kun je met je bewerkte foto s, film- en geluidsopnamen nu creatief aan de slag met of in je groep. Tijdens deze bijeenkomsten worden veelal apps en programma s gebruikt die afgelopen jaar ook aan de orde kwamen. Maar er zullen ook een paar nieuwe gebruikt worden. -5- ICT in de kleutergroep. Hoe zet ik mijn bord optimaal in? Alle collega s met leerlingen, die op kleutergroepniveau functioneren 2 momenten in 2015 (woensdag 14 oktober 2 uur, dinsdag 1 december 1 ½ uur) Nader te bepalen (afhankelijk van inschrijving) Woensdag uur, dinsdag uur Zie deze bijeenkomst vooral als ontmoetingsmoment van collega s. We stellen in de eerste bijeenkomst : Taal centraal. Vanuit ICT wordt je een uur lang ondergedompeld in de mogelijkheden met het bord op het gebied van taal. Wat is er? Wat is er nieuw? Vervolgens gaan we samen aan de slag. Waar kunnen we met elkaar zaken voor elkaar krijgen? Waar is behoefte aan? Dit hoeft natuurlijk niet alleen maar op ICT-gebied te zijn. Tijdens een tweede bijeenkomst doen we hetzelfde voor: Rekenen.

4 -6- Mediawijsheidlessen voor mijn leerlingen Alle collega s vanaf middenbouw 2 momenten (dinsdag 10 november 1 ½ uur en woensdag 9 december 2 uur) Nader te bepalen (afhankelijk van inschrijving) Dinsdag uur, Woensdag 13:30-15:30 uur Het besef, dat leerlingen ook mediawijzer gemaakt moeten worden, wordt steeds groter. Belangrijk is dan wel te weten, wat dat dan is. In de eerste bijeenkomst bekijken we wat er te koop is en wat je wel of niet al van je leerlingen kunt verwachten. In de tweede bijeenkomst ga je voor je eigen groep aan de slag. Je ontwerpt een les, die je later ook werkelijk gaat uitvoeren. Deze lessen worden ook met elkaar gedeeld. Ook zul je tijdens de bijeenkomsten kant en klare lessen ontvangen en kan er in overleg besloten worden dat er een gastles volgt van een mediacoach uit de Onderwijsstichting KempenKind. Eigen vaardigheden : Cursussen (bestaande uit meerdere momenten) De cursussen Eigen vaardigheden zijn gericht op het bevorderen van de eigen vaardigheden m.b.t. ICT. Cursussen bestaan uit meerdere momenten. Men schrijft zich dus bij opgave van een cursus voor alle momenten in. -7- Prowise Presenter voor starters Iedereen (met of zonder eigen account. De mogelijkheden zijn ook zeer groot met free-accounts) 2 momenten (Maandag 14 september 1 ½ uur, dinsdag 13 oktober 1 ½ uur) Maandag uur, dinsdag uur Tijdens de bijeenkomsten gaan we gericht aan de slag met Presenter. Presenter heeft een gratis accountvariant, waardoor je dit programma altijd kunt gebruiken ook al heeft de school geen abonnement. Naast het uitleggen van de knoppen, gaan we gericht aan de slag met het maken van lesmateriaal. Waar haal je het materiaal vandaan en waar sla je je presentatie op. Wat kun je zelf, maar ook de leerlingen met een free account? -8- Prowise Presenter voor gevorderden Iedereen 2 momenten (maandag 5 oktober 1 ½ uur, donderdag 22 oktober 1 ½ uur) Maandag uur,donderdag uur, Voor de 1 e bijeenkomst krijg je de opdracht zaken aan te passen in een bestaande Presenter. Op die manier oefen je weer een aantal zaken in Prowise Presenter. Tijdens de eerste bijeenkomst ga je een les ontwerpen/maken voor een eigen groep.

5 -9- Gynzy voor starters Je gaat praktisch aan de slag. In de tweede bijeenkomst staan jullie eigen wensen en vragen centraal en zal er ook geoefend worden. Iedereen met een account 2 momenten (dinsdag 3 november 1 ½ uur, maandag 30 november 1 ½ uur) Dinsdag uur, maandag uur Tijdens de bijeenkomsten gaan we gericht aan de slag met Gynzy. Naast het uitleggen van de knoppen, gaan we gericht aan de slag met het maken van lesmateriaal. Waar haal je het materiaal vandaan en waar sla je je presentatie op. Wat kun je zelf, maar ook de leerlingen? -10- Gynzy voor gevorderden Iedereen met een account 2 momenten (Donderdag 10 december 1 ½ uur, maandag 11 januari 1 ½ uur) Donderdag uur, Maandag uur Voor de 1 e bijeenkomst krijg je de opdracht zaken aan te passen in een bestaande Gynzy-les. Op die manier oefen je weer een aantal zaken in Gynzy. Tijdens de eerste bijeenkomst ga je een les ontwerpen/maken voor een eigen groep. Je gaat praktisch aan de slag. In de tweede bijeenkomst staan jullie eigen wensen en vragen centraal en zal er ook geoefend worden Prezi voor starters Iedereen, die het programma beter wil leren kennen en gebruiken 2 momenten (Donderdag 28 januari 1 ½ uur, Maandag 29 februari 1 ½ uur) Donderdag uur, Maandag uur Tijdens de bijeenkomsten gaan we gericht aan de slag met Prezi. Je maakt een eigen account aan in de Education omgeving. Je leert met sjablonen te werken en je leert een presentatie te maken met een eigen ontworpen sjabloon. Belangrijk is bij beide lessen, dat je een eigen onderwerp of presentatie hebt, zodat je direct aan de slag kunt met een eigen presentatie, die je mogelijk in een les of bijeenkomst gaat gebruiken Excel voor starters Iedereen, die het programma beter wil leren kennen en gebruiken 2 momenten (dinsdag 12 april 1 ½ uur, donderdag 12 mei 1 ½ uur) Dinsdag uur, donderdag uur

6 Na verkenning van het programma in de eerste les ga je in de tweede les aan de slag met een opdracht die past binnen je eigen praktijk. Deze opdracht wordt samen uitgezocht Excel voor gevorderden Iedereen, die het programma beter wil leren kennen en gebruiken 2 momenten (maandag 18 april 1 ½ uur, donderdag 19 mei 1 ½ uur) Maandag uur, donderdag uur Erg afhankelijk van de groep. Er zal op de vraag van de cursisten ingegaan worden. Wat zeker aan de orde zal komen zijn de nieuwe functionaliteiten in Excel OneNote Iedereen die graag het programma OneNote wil leren kennen en gebruiken. 2 momenten (dinsdag 22 maart 1 ½ uur, maandag 4 april 1 ½ uur Stafbureau KempenKind in Eersel Dinsdag uur, maandag uur, Het programma OneNote wordt eerst verkend om het in ieder geval op de tablet goed te kunnen gebruiken. Als je een Windows Phone hebt werkt het ook prima. In Skool synchroniseert het nog steeds niet naar behoren. Echter het programma is wel een al veelvuldig gebruikt product in het onderwijs, omdat het vele mogelijkheden biedt. Grijp de kans om dit programma te verkennen en te gebruiken. De twee bijeenkomsten OneNote gaan we het programma inrichten voor de eigen situatie. ICT in de klas : Workshops (bestaande uit 1 moment) De workshops ICT in de klas zijn gericht op toepassen van ICT in een groep. Workshops zijn maar 1 x ingepland en bestaan dus niet uit meerdere momenten Interactief lesgeven met Proconnect en Wallwisher (1 moment) Alle collega s, die graag de leerlingen/leerkrachten wil betrekken bij het lesgeven of vergaderen. (Alle leeftijden mogelijk) Woensdag 11 november uur In deze bijeenkomst leer je 2 programma s kennen. Wallwisher en Proconnect, Vervolgens ga je aan de slag om de programma s zelf te verkennen en in te richten om deze in je eigen klas/ bij een groep mensen te gebruiken. Wallwisher is een online prikbord en Proconnect is van Prowise en daagt iedereen uit spelletjes en quizen online met elkaar te spelen. Verder kun je hetgeen je op het bord ziet, zenden naar smartphones en tablets. Zeer interactief te gebruiken.

7 -16- Interactief lesgeven met Kahoot en Lino-it (1 moment) Alle collega s, die graag de leerlingen/leerkrachten wil betrekken bij het lesgeven of vergaderen. (Alle leeftijden mogelijk) Donderdag 7 januari 2016 Stafbureau KempenKind in Eersel 15:45 17:15 uur In deze bijeenkomst leer je 2 programma s kennen Lino-it en Kahoot. Lino-it is een digitaal groot prikbord, dat je samen vult en Kahoot is een programma waar je de anderen uitdaagt antwoord te geven d.m.v. vragen. De antwoorden en standen kun je direct projecteren op het bord. Vervolgens ga je aan de slag om de programma s zelf te verkennen en in te richten om deze in je eigen klas/ bij een groep mensen te gebruiken Programmeren in de onderbouw met de Beebot (Ontwikkeling taal en rekenvaardigheden en voorbereiden op de 21 century skills) Leerkrachten en onderwijsassistentes in de onder-middenbouw van basisschool en speciaal onderwijs. Woensdag 7 oktober 14:30-16:00 uur Bij het woord programmeren denken veel mensen, de verkeerde zaken. Voornamelijk dat het ingewikkeld is en dat het daarom aan velen van ons niet besteed is. Dit is echter een verkeerde gedachte. Immers door de Beebot (een kleine robot ) de juiste commando s te geven, kun je de leerlingen uitdagen problemen op te lossen, creatief te zijn, maar ook te communiceren met elkaar, zich ruimtelijk te oriënteren, rekenvaardigheden te oefenen enz. Kortom vele vaardigheden kunnen worden geoefend op een hele eenvoudige wijze. Belangrijk erbij te vermelden, is dat de Beebot te leen is bij KempenKind. Het geleerde in de workshop kan direct uitgeprobeerd worden in de groep Kennismaken met programmeren van MakeyMakey in de midden-/bovenbouw Leerkrachten en onderwijsassistentes in de middenbouw/bovenbouw van basisschool en speciaal onderwijs. Woensdag 7 oktober 13:00-14:30 uur

8 Bij het woord programmeren denken velen aan ingewikkelde zaken. Dit is echter een verkeerde gedachte. Programmeren is niets anders dan de juiste commando s geven. Als ik hier druk, gebeurt er dat. Zeker met de MakeyMakey bevorder je probleemoplossend denken bij je leerlingen. De MakeyMakey kan bijvoorbeeld een aantal bananen omtoveren tot een piano. In deze workshop worden ICT, techniek en de 21 century skills op een hele mooie eenvoudige wijze met elkaar verbonden. Belangrijk erbij te vermelden, is dat de MakeyMakeys (waarschijnlijk) te leen zijn bij KempenKind. Het geleerde in de workshop kan direct uitgeprobeerd worden in de groep. Ook zijn er mogelijkheden om de expertise van de stafmedewerkers in te roepen bij de uitvoer in de klassenpraktijk -19- Creatieve Web 2.0 tools: Sway en Weebly Leerkrachten, die hun leerlingen op een verantwoorde manier hun leerlingen creatief informatie willen laten verwerken. Of collega s die zich willen verdiepen in Sway (Nieuw Microsoftproduct) en Weebly (online programma om websites te maken) Woensdag 3 februari 13: uur In deze bijeenkomst leer je Sway en Weebly.com kennen. Met Sway kun je informatie als digitaal boek of een soort website ordenen. Leerlingen in de midden- en bovenbouw kunnen het zelf gebruiken. Maar de leerkrachten uit de onderbouw kunnen het zeer goed gebruiken om hun les klaar te zetten voor de leerlingen. Het programma is eenvoudig in gebruik. Omdat het programma via het internet te benaderen is, kun je dus overal verder werken. Weebly kun je gebruiken om websites te maken. Websites die je af kunt sluiten, door ze niet te publiceren. Maar ook websites die je gebruikt om informatie te publiceren. Tijdens deze bijeenkomst worden beide besproken. Je kunt oefenen met allebei of je kiest er 1 waarmee je gaat oefenen Zelf digitaal lesmateriaal maken met YURLS Iedereen die een eigen yurlspagina wil maken. Met lesmateriaal, websites, of yurls als webpad voor de leerlingen wil gebruiken. Woensdag 23 september :00 uur 14:30 uur Yurls is een afkorting van Your URLS (jouw websites). Met yurls kun je allerlei materiaal voor jezelf, je leerlingen of collega s eenvoudig klaarzetten. Filmpjes, websites, maar ook quizen, lesstof. Ook leerlingen kunnen eigen yurlspagina s maken over allerlei onderwerpen, waarbij ze ook quizvragen en werkbladen kunnen toevoegen. In deze bijeenkomst leer je eerste basisvaardigheden. Hoe maak je pagina s, boxen en quizen. Je leert veel in korte tijd, omdat het ook eenvoudig te gebruiken is.

9 -21- Digitaal materiaal verzamelen met Pinterest Iedereen, die een eigen Pinterestpagina wil gaan maken en gebruiken Woensdag 23 september :30 16:00 uur Tijdens deze bijeenkomst leer je een Pinterestpagina te maken en te gebruiken. Pinterest wordt veel in het onderwijs gebruikt om met elkaar ideeën te verzamelen. Ook voor je leerlingen kun je een Pinterestbord maken met allerlei informatie of oefenstof, die je overal vindt. Pinterest is gemakkelijk in gebruik Zelf digitaal lesmateriaal maken met Wrts en Bloon Leerkrachten die online (gratis) oefenmateriaal willen maken voor hun leerlingen voor spelling, woordenschat of andere talen. Dit materiaal kunnen de leerlingen in tegenstelling tot Basispoort wel thuis gebruiken. Woensdag 11 november uur uur In de bijeenkomst worden beide programma s uitgelegd en maak je een eigen account aan om te oefenen. De beide programma s zijn via internet te benaderen. De leerlingen, kunnen dus ook thuis verder oefenen, mocht daar behoeften aan zijn. Eigen vaardigheden : Workshops (bestaande uit 1 moment) De workshops ICT in de klas zijn gericht op toepassen van ICT in een groep. Workshops zijn maar 1 x ingepland en bestaan dus niet uit meerdere momenten -23- PowerPoint 2013 voor starters Iedereen die het programma PowerPoint wil leren gebruiken Donderdag 18 februari 15:45 17:15 uur De bijeenkomst zal gericht zijn op het verkennen van het programma. Welke functies zijn er te vinden en hoe zet je die in bij een eigen presentatie. We beginnen met de eenvoudige basisfuncties en mochten er andere wensen zijn, dan kan daar nog een andere afspraak over gemaakt worden.

10 -24- Handigheidjes tablet Iedereen, die vindt dat de hij/zij de tablet onvoldoende gebruikt, omdat hij/zij de mogelijkheden en de handigheidjes met de tablet onvoldoende beheerst. Donderdag 10 september 2015 Stafbureau KempenKind in Eersel 15:45 17:15 uur Erg afhankelijk van de wensen en vragen van de groep. Vooraf wordt gevraagd wensen kenbaar te maken, zodat echt op vraag geoefend en gewerkt kan worden. Mogelijke onderwerpen kunnen zijn: Hoe haal ik de juiste zaken uit de Store? Hoe kan ik werken met Outlook op mijn tablet? Waar sla ik mijn spullen op? Onedrive? Waar kan ik dingen instellen? Hoe wissel ik van programma s enz Social media: Twitter/Facebook en Linked in Iedereen Donderdag 10 maart 2016 Stafbureau KempenKind in Eersel 15:45 17:15 uur Samen verkennen we wat social media is. Wat is Twitter/ Facebook en LinkedIn. Waar moet je op letten als je deze social media wilt gebruiken? -26- Hoe mediawijs ben jij? Iedereen Donderdag 26 november 2015 Stafbureau KempenKind in Eersel 15:45 17:15 uur Tijdens deze workshop ondervind je wat mediawijsheid is. Immers wij moeten de leerlingen opvoeden tot mediawijze burgers. Maar wat is dat dan? Waar moeten we beginnen? En hoe zit het met ons zelf? Allemaal vragen, die zeker aan bod komen OneDrive Iedereen Maandag 14 maart 2016 Stafbureau KempenKind in Eersel 15:45 17:15 uur Onedrive? Wat is dat nu precies? Ik sla mijn bestanden in de cloud op? Maar hoe vind ik ze dan terug? Opslaan in de cloud is het nieuwe werken. Stap voor stap gaan we kijken wat dat dan betekent en waar je rekening mee moet houden.

Omdat dit onderwerp meerdere mogelijkheden biedt, worden er verschillende workshops aangeboden.

Omdat dit onderwerp meerdere mogelijkheden biedt, worden er verschillende workshops aangeboden. Workshops Onderwijs en ICT Ook dit jaar proberen we weer aan te sluiten op de behoeften uit het werkveld. Maar zullen we ook nieuwe dingen aanbieden met het oog op de toekomst. We maken in het aanbod onderscheid

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

ICT- professionaliseringsaanbod Schooljaar 2014 2015.

ICT- professionaliseringsaanbod Schooljaar 2014 2015. ICT- professionaliseringsaanbod Schooljaar 2014 2015. Waar sta jij? Hoe is het met jouw ICT-bekwaamheid gesteld? Kun je goed uit de voeten met multimedia zoals tablet, computer,digibord, touchscreen en/of

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Routekaart Didactische ICT-vaardigheden

Routekaart Didactische ICT-vaardigheden Routekaart Didactische ICT-vaardigheden Uit PvA: - Aansluiten noodzakelijke hardware als scherm en muis - Tekstverwerken - Mail gebruiken - Absentie en cijfers invoeren in Som - Efficiënt zoeken met Google

Nadere informatie

cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014

cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014 WORKSHOPS thema avonden TRAININGEN team en individueel CURSUSSEN persoonlijk computergebruik OP MAAT cursussen, trainingen en workshops cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014 1 WORKSHOPS thema avonden

Nadere informatie

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs!

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Informatie avond over mediawijsheid/sociale media op school Media zijn voor kinderen en jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Ze nemen informatie

Nadere informatie

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen School en computers School en computers Computers zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Kinderen van nu spelen vaak al computerspelletjes voor ze naar groep 1 gaan. Op school nemen computers een

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma Juli - december 2016 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma januari - juli 2017 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Handleiding IC3T. Wat? Online software gemaakt door Prowise, maar kan ook gebruikt worden op andere digitale borden of op een computer of ipad.

Handleiding IC3T. Wat? Online software gemaakt door Prowise, maar kan ook gebruikt worden op andere digitale borden of op een computer of ipad. /. Wat? Online software gemaakt door Prowise, maar kan ook gebruikt worden op andere digitale borden of op een computer of ipad. Benodigdheden? - Computer / digitaal bord (merk speelt geen rol) / ipad

Nadere informatie

Taal en rekenen staan in het midden. Deze vakken blijven voor de hersenontwikkeling heel belangrijk. Andere vaardigheden zijn:

Taal en rekenen staan in het midden. Deze vakken blijven voor de hersenontwikkeling heel belangrijk. Andere vaardigheden zijn: Informatieavond 1 september 2015 De informatieavond werd vorige week goed bezocht. Sommige ouders konden niet aanwezig zijn en daarom staat hieronder een samenvatting van het algemene gedeelte. 1) Team

Nadere informatie

Aan de slag met Pinterest

Aan de slag met Pinterest Aan de slag met Pinterest Je hebt je account aangemaakt. Nu ga je aan de slag met het maken van je eigen borden. Je kunt borden volgen. En zaken daarvan overnemen. Maar je kunt ook websites, die je interessant

Nadere informatie

Office 365, SOMtoday & Ouderportaal. Wat kunt u verwachten op het Griftland College

Office 365, SOMtoday & Ouderportaal. Wat kunt u verwachten op het Griftland College Office 365 Office 365, SOMtoday & Ouderportaal Wat kunt u verwachten op het Griftland College Wie zijn wij? José Jansen Financiële administratie j.jansen@griftland.nl Irene Rog Functioneel beheerder SOMtoday

Nadere informatie

Leerlijn digitale geletterdheid

Leerlijn digitale geletterdheid Leerlijn Digitale geletterdheid Onze visie: erkent de digitale ontwikkelingen en ziet het als haar opdracht om kinderen, samen met ouders, te leren bewust, autonoom, creatief, veilig en gezond met digitale

Nadere informatie

Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant

Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant Veel scholen besteden aandacht aan het mediawijzer maken van leerlingen, docenten en ouders. De Bibliotheek Midden-Brabant kan hierbij inhoudelijk

Nadere informatie

Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing

Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing Inhoud Welkom Doelen Profielschetsen Materialen Bijlagen Met het Solly Systeem worden kinderen al op jonge leeftijd geïntroduceerd in de wereld

Nadere informatie

Van Industrieel tijdperk Kennis/Netwerk tijdperk

Van Industrieel tijdperk Kennis/Netwerk tijdperk Wat gaan we doen? 20.00u: Inloop 20.10u: Opening 20.15u: Start presentatie 21.00u: In groepjes uit elkaar 21.30u: Terugkoppeling 21.40u: Afsluiting 22.00u: Einde Veranderen Van Industrieel tijdperk Kennis/Netwerk

Nadere informatie

Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool

Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool Christelijke identiteit De Koningin Julianaschool is een open christelijke basisschool. Dat wil zeggen: iedereen is welkom. Daarbij is acceptatie van en respect

Nadere informatie

Mediawijsheid protocol Basisschool Op t Hof

Mediawijsheid protocol Basisschool Op t Hof Mediawijsheid protocol Basisschool Op t Hof Helga Bongers & Kim van Dooijeweert Tricht, 2013 'Mediawijsheid is niet gewoon belangrijk. Het is absoluut cruciaal. Mediawijsheid bepaalt of kinderen een instrument

Nadere informatie

Eindopdracht RKCS workshops Mediawijsheid

Eindopdracht RKCS workshops Mediawijsheid Workshops: In 10 workshops leert de leerkracht de competenties van mediawijsheid kennen en deze toe te passen. Mediawijsheid is vertaald in 10 competenties. Deze10 competenties vallen binnen 4 hoofdcompetentie

Nadere informatie

Snuffel Workshop Apps / Tools. Door: Pieter Vorstenbosch & Luuk Burgers

Snuffel Workshop Apps / Tools. Door: Pieter Vorstenbosch & Luuk Burgers Snuffel Workshop Apps / Tools Door: Pieter Vorstenbosch & Luuk Burgers Leerdoelen Ø Activeren Voorkennis Ø Aanscherpen leervragen Ø Brainstormen Ø Leerinteractie Ø Toetsing Ø Instructie buiten de les Ø

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

Van 20 oktober tot en met 5 november 2017 loopt de twaalfde editie van de Digitale Week.

Van 20 oktober tot en met 5 november 2017 loopt de twaalfde editie van de Digitale Week. Van 20 oktober tot en met 5 november 2017 loopt de twaalfde editie van de Digitale Week. De Digitale Week is een jaarlijkse campagne om mensen digitale vaardigheden bij te brengen, ze mediawijs te maken

Nadere informatie

VERSTERKING ICT [DOOR] PROGRAMMA 2015-2016. Intern cursus aanbod voor professionalisering van ICT toepassing in het onderwijs. Versie 1.

VERSTERKING ICT [DOOR] PROGRAMMA 2015-2016. Intern cursus aanbod voor professionalisering van ICT toepassing in het onderwijs. Versie 1. VERSTERKING [DOOR] ICT Intern cursus aanbod voor professionalisering van ICT toepassing in het onderwijs PROGRAMMA 2015-2016 Versie 1.0 20150616 Meer Primair Burgemeester Pabstlaan 10 D1 2131 XE Hoofddorp

Nadere informatie

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 1 van 13 OGD ict-diensten Inhoud Wat is onedrive for Business?... 3 Werken met onedrive for Business... 4 Inloggen:... 4 Nieuwe bestanden aanmaken:... 4 Bestanden openen

Nadere informatie

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl Schooljaar 2018/2019 Inleiding Professionalisering, er is nog nooit zoveel over geschreven.

Nadere informatie

Position Paper. Minor ICT deel 1

Position Paper. Minor ICT deel 1 Position Paper Minor ICT deel 1 Position Paper Minor ICT deel 1 Wendy Jacobs 470968 HADT3A Hogeschool Inholland Haarlem Onderwijs, Leren & Levensbeschouwing Haarlem, februari 2013 2 Inhoudsopgave Hoofdstukken

Nadere informatie

Voorstel nascholingen

Voorstel nascholingen Voorstel nascholingen 2017-2018 Website ict-cksa.be + leerlijn startersdag OV22 beginnende leerkrachten Kenninsmaken met de website ict-cksa.be en de mogelijkheden ervan voor gebruik in de klas + bekijken

Nadere informatie

Programma 31 januari 2018

Programma 31 januari 2018 Wil je zicht krijgen in het aanbod aan lesmaterialen mediawijsheid en meer weten over de mogelijkheden van media- & programmeertools voor jouw groep en jouw school? Kom dan naar de 2e Media Doe- & Inspiratiedag

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

BELEIDSPLAN ICT BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG.

BELEIDSPLAN ICT BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG. BELEIDSPLAN ICT BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG. VOORWOORD. Voor u ligt het beleidsplan ICT van Bs. De Blokkenberg. Dit plan is samengesteld door: Tom Jansen, ICT-beleidsmedewerker Movare. Theo Ramakers, ICT-er

Nadere informatie

Website maken Mediawijsheid lessen Juli 2013

Website maken Mediawijsheid lessen Juli 2013 Website maken Mediawijsheid lessen Juli 2013 Website maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone

Nadere informatie

Klantendag Heutink ICT

Klantendag Heutink ICT Klantendag Heutink ICT Google Apps for Education in de praktijk Wouter Stiekema Heutink ICT Agenda Inleiding Google apps for education Waarom? Essentie van Google producten Pilot op de Kerckeboschschool

Nadere informatie

Doetertoe Media. Projectenbrochure. Januari 2013

Doetertoe Media. Projectenbrochure. Januari 2013 Doetertoe Media Projectenbrochure Januari 2013 Mediawijsheidprojecten voor onderwijsinstellingen Doetertoe Media hecht veel waarde aan mediawijsheid; kritisch en bewust omgaan met media. Door middel van

Nadere informatie

Leerkracht, ict-coördinator, directie, IB 680,00. (BTW vrij), excl. reis- en evt. materiaalkosten

Leerkracht, ict-coördinator, directie, IB 680,00. (BTW vrij), excl. reis- en evt. materiaalkosten Tablet training en begeleiding Rondom de inzet en het gebruik van de tablet in en om het onderwijs, kunnen we u op de volgende manieren van dienst zijn: Inspiratiesessie tablets in het onderwijs Deze sessie

Nadere informatie

Verschillende zelftest Zelf test: Waar liggen jouw grenzen? Zelf test: Hoe ga jij om met agressie? Zelf test: Welke vrijwilligersklus past bij jou?

Verschillende zelftest Zelf test: Waar liggen jouw grenzen? Zelf test: Hoe ga jij om met agressie? Zelf test: Welke vrijwilligersklus past bij jou? Verschillende zelftest Zelf test: Waar liggen jouw grenzen? Zelf test: Hoe ga jij om met agressie? Zelf test: Welke vrijwilligersklus past bij jou? Microsoft office 2003 Office 2003 Word: Office 2003 Excel:

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

WORKSHOP AANBOD DOELGROEP VSO HAVO VMBO-BL-REA KICKOFF ICT 4 JUNI 2014 LOCATIE VSO DUINVLEUGEL, WIJK AAN ZEE

WORKSHOP AANBOD DOELGROEP VSO HAVO VMBO-BL-REA KICKOFF ICT 4 JUNI 2014 LOCATIE VSO DUINVLEUGEL, WIJK AAN ZEE WORKSHOP AANBOD DOELGROEP VSO HAVO VMBO-BL-REA KICKOFF ICT 4 JUNI 2014 LOCATIE VSO DUINVLEUGEL, WIJK AAN ZEE Titel POV aan de hand van 6 didactische stappen. Korte beschrijving workshop De deelnemers maken

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo

christelijke school voor mavo-havo christelijke school voor mavo-havo Jij kiest, leert en ervaart Coaching: wie ben je, wat kan je, wat wil je? Wij helpen leerlingen hun eigen koers te bepalen Your Hours: extra ondersteuning, verbreding

Nadere informatie

vormingsaanbod voor vrijwilligers I voorjaar 2013 www.vrijwilligersacademie.be

vormingsaanbod voor vrijwilligers I voorjaar 2013 www.vrijwilligersacademie.be DE VRIJWILLIGERSACADEMIE vormingsaanbod voor vrijwilligers I voorjaar 2013 www.vrijwilligersacademie.be Bent u een enthousiaste vrijwilliger en wilt u graag bijblijven, nieuwe vaardigheden aanleren, en

Nadere informatie

Computerlessen voorjaar 2014

Computerlessen voorjaar 2014 GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR SENIOREN Secretariaat : Astridplein 17, 9150 Bazel 03 740 04 08 - secretariaat.senior@gmail.com Informatie : http://users.telenet.be/kruibeke Voorzitter : Levien Foubert 03

Nadere informatie

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren Stellingen visie 1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren 2. Ik heb voldoende vertrouwen in mijn leerlingen om ze op afstand te coachen en begeleiden 3. Ik houd

Nadere informatie

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST Na de herfstvakantie starten we met de eerste inspiratiebijeenkomst van dit schooljaar. Woensdag 25 oktober vertellen Jet en Suus van het Onderwijspakhuis ons alles over SEPPO,

Nadere informatie

Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren

Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren Visie op onderwijs Bij Jong Leren geven we onderwijs waar

Nadere informatie

Docentenhandleiding. PC-vaardig - plus

Docentenhandleiding. PC-vaardig - plus Docentenhandleiding PC-vaardig - plus Titel Docentenhandleiding PC-vaardig - plus Eerste druk December 2017 De docentenhandleiding PC-vaardig - plus is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERK-portal.nl

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

21ste-eeuwse vaardigheden:

21ste-eeuwse vaardigheden: INLEIDING 21ste-eeuwse vaardigheden Het helpen ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden bij studenten vraagt het nodige van docenten. Zowel qua werkvormen als begeleiding. In hoeverre neem je een voorbeeldrol

Nadere informatie

2013 -. IC T Beleidsplan

2013 -. IC T Beleidsplan 2013 -. IC T Beleidsplan 0 Inhoudsopgave Beschrijving doelgroep... 2 Visie op onderwijs... 2 Basisvisie... 2 Inleiding... 3 Doelstellingen... 3... 3 Plan van aanpak... 3... 3 Schooljaar 2014-2015... 5

Nadere informatie

M2DESK BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het?

M2DESK BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? BESCHRIJVING M2DESK Wat is het? De M2Desk is een leerlingtafel waar een computer in geïntegreerd is. Met behulp van twee knoppen kan een computer uit het tafelblad geklapt worden. Tegelijk verschijnt een

Nadere informatie

Hoofdvraag 2. Inhoudsopgave

Hoofdvraag 2. Inhoudsopgave Hoofdvraag 2 Inhoudsopgave 2.2 Hoofdvraag 2 2.2.1 Digitalisering Nieuwe media Mediawijsheid 2.2.2 Media voor volwassenen? Media op de basisschool 2.2.3 Leerkrachten moeten ook leren Vaardigheden 2.2.4

Nadere informatie

Handleiding. Mediawijs met Kidsweek in de Klas. Inhoud 1. Inleiding pag.2

Handleiding. Mediawijs met Kidsweek in de Klas. Inhoud 1. Inleiding pag.2 Handleiding Mediawijs met Kidsweek in de Klas Inhoud 1. Inleiding pag.2 Mediawijs met Kidsweek in de Klas 2. Opbouw methode pag.3 Les 1 Inzicht hebben in de medialisering van de samenleving Les 2 Apparaten,

Nadere informatie

Toets-ICT voor het VO

Toets-ICT voor het VO Toets-ICT voor het VO De weg naar Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, HAVO en VWO Producten en prijzen 2016 Toets-ICT Vaardig en veilig online 1 Juni 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7 Inhoudsopgave 1 Het Microsoft-account 1 Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4 2 Office op de ipad installeren 7 Office 8 Word installeren 9 Excel installeren 9 PowerPoint installeren 10 OneNote

Nadere informatie

Reflection paper. Door: Daniëlle Beukman Klas: Havt3b Minor: ICT2 Docent: Sacha van de Griendt

Reflection paper. Door: Daniëlle Beukman Klas: Havt3b Minor: ICT2 Docent: Sacha van de Griendt Reflection paper Door: Daniëlle Beukman 488097 Klas: Havt3b Minor: ICT2 Docent: Sacha van de Griendt Inhoudsopgave Wat ik heb geleerd... 3 Flipping the classroom... 3 Strategie van Suchman... 3 Lipdub...

Nadere informatie

Alles weten over Office 365 in het onderwijs

Alles weten over Office 365 in het onderwijs Alles weten over Office 365 in het onderwijs APS IT-diensten Utrecht TAC:TIX Pagina 1 Microsoft Office 365 in het onderwijs Microsoft Office 365 biedt besturen en scholen de unieke mogelijkheid om samenhang

Nadere informatie

Evergem - Hoeksken. Evergem - Hoeksken. Gent - Jubileumlaan. Evergem - Hoeksken

Evergem - Hoeksken. Evergem - Hoeksken. Gent - Jubileumlaan. Evergem - Hoeksken start in september Beheer je foto's op je PC en in de cloud 18/12/18 Bestanden online en offline organiseren en beheren 18/9 25/9 2/10 9/10 16/10 23/10 6/11 13/11 20/11 27/11 4/12 11/12 18/12 Creatief

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014

Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014 Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014 Inhoud Informatie van school Deur 5 minuten later open! Kinderboekenweek Herfstvakantie Studiedag team 6 oktober dag van de leraar Inloop bij de directeur Agenda Verzoeken

Nadere informatie

ICT beleidsplan. Schooljaar 2015-2018. OBS de Pijlstaart

ICT beleidsplan. Schooljaar 2015-2018. OBS de Pijlstaart ICT beleidsplan OBS De Pijlstaart Schooljaar 2015-2018 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Leerdoelen leerlingen blz. 4 en 5 3. Management en organisatie blz. 6 4. Deskundigheid en professionalisering

Nadere informatie

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een ?

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een  ? Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een e-mail? Digitaal op weg in de bieb Draai om voor Hulp bij taal Digitaal op weg Wat past bij jou? Ik

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

Zowel leerkrachten als leerlingen gaan vanaf de meivakantie met Office365 werken.

Zowel leerkrachten als leerlingen gaan vanaf de meivakantie met Office365 werken. Voorwoord: In deze nieuwsbrief komt u meer informatie tegen over de aanpassingen c.q. vernieuwingen binnen het ICT gebeuren op De Driesprong. Daar wij als een van de eerste scholen zijn gaan werken met

Nadere informatie

Uitwerking en advisering Workshop Visie en Doelen.

Uitwerking en advisering Workshop Visie en Doelen. Uitwerking en advisering Workshop Visie en Doelen. Uitwerking Groepsresultaten Groep 1: V4: Met ICT kun je leerlingen die wat extra aandacht nodig hebben, heel goed laten oefenen met bepaalde leerstof.

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken Bert Plaat i-coach MBO 3-4 PowerPoint & Lessen maken Eerste opzet Invoegen media zoals video, camera, screencast Inspreken en opslaan als video De rol van Movie Maker Opdrachten studenten Probleem: Ontsluiting

Nadere informatie

Kinderen kunnen zelfstandig met de Skoolmate werken vanaf groep 4. Wel moeten zij eerst leren hoe ze met de laptop horen om te gaan.

Kinderen kunnen zelfstandig met de Skoolmate werken vanaf groep 4. Wel moeten zij eerst leren hoe ze met de laptop horen om te gaan. BESCHRIJVING SKOOLMATE Wat is het? De Skoolmate is een kleine laptop die speciaal is ontwikkeld voor kinderhandjes. Hij kan tegen een stootje en heeft een handvat. Daarnaast beschikt de laptop onder andere

Nadere informatie

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer Geachte ouders/verzorgers, Op 10 mei j.l. is er een ouderavond geweest. We zijn heel blij met de opkomst en de bereidheid van ouders om met ons mee te denken over de voorbereiding van de leerlingen op

Nadere informatie

1) ipad als persoonlijk gereedschapskist. 2) Inzet creatieve apps. 3) Veilige afspraken

1) ipad als persoonlijk gereedschapskist. 2) Inzet creatieve apps. 3) Veilige afspraken ipads Laterna Magica: persoonlijk- creatief- veilig 1 1) ipad als persoonlijk gereedschapskist 2) Inzet creatieve apps 3) Veilige afspraken Werken op een ipad. Wat het betekent dit vanuit het perspectief

Nadere informatie

Basisschool Op De Horst. Ervaringsgericht Onderwijs Als je mij het laat ervaren, zal ik leren Groep 5,6,7 en 8

Basisschool Op De Horst. Ervaringsgericht Onderwijs Als je mij het laat ervaren, zal ik leren Groep 5,6,7 en 8 Basisschool Op De Horst Ervaringsgericht Onderwijs Als je mij het laat ervaren, zal ik leren Groep 5,6,7 en 8 Methodes Groep 5 t/m 8 Rekenen: Wereld in getallen Spelling: Staal Taal: Staal Technisch lezen:

Nadere informatie

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openingscherm... 3 3. Outlook...

Nadere informatie

CATALOGUS DECOS TRAININGEN/WORKSHOP/ MASTERCLASSES

CATALOGUS DECOS TRAININGEN/WORKSHOP/ MASTERCLASSES CATALOGUS DECOS TRAININGEN/WORKSHOP/ MASTERCLASSES IT Solutions that work for your business Jan Segers INHOUD Beste Cursist, Voor u ligt de catalogus voor het eerste deel van 2019 van alle JOIN Zaak &

Nadere informatie

Reflection Paper. Hogeschool InHolland Haarlem. Minor ICT; Educatief gebruik van ICT en nieuwe media

Reflection Paper. Hogeschool InHolland Haarlem. Minor ICT; Educatief gebruik van ICT en nieuwe media Hogeschool InHolland Haarlem Reflection Paper Minor ICT; Educatief gebruik van ICT en nieuwe media Avelyn Vink, 501052 Klas HAVT3A Minor ICT 1 Sacha van de Griendt Inhoudsopgave Wat heb ik geleerd?...

Nadere informatie

www.gynzy.com Handleiding

www.gynzy.com Handleiding www.gynzy.com Handleiding Samen steeds beter is ons motto. Als leerkracht sta je elke dag voor de klas en weet je veel beter wat je nodig hebt dan wij. Door goed te luisteren naar jouw behoefte en deze

Nadere informatie

SCHOOLUPDATE TRAININGS GIDS SCHOOLJAAR 2013-2014 Meer info? Zie www.schoolupdate.nl 1

SCHOOLUPDATE TRAININGS GIDS SCHOOLJAAR 2013-2014 Meer info? Zie www.schoolupdate.nl 1 SCHOOLUPDATE TRAININGS GIDS SCHOOLJAAR 2013-2014 Meer info? Zie www.schoolupdate.nl 1 ductie Inhoud Computers en digitale schoolborden zijn op scholen gemeengoed geworden. Nu wordt het tijd ze ten volle

Nadere informatie

Wanneer : eenmaal per 2 weken op woensdag van uur Startdata : 13 september 2017 en 17 januari Docent : Henk Meijer

Wanneer : eenmaal per 2 weken op woensdag van uur Startdata : 13 september 2017 en 17 januari Docent : Henk Meijer Er is een groot aanbod in computercursussen. De lesstof wordt zoveel mogelijk aangepast aan de wensen en het niveau van de deelnemers. Tijdens de lessen kunt u aangeven wat u wilt leren. Indien u een laptop

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing:

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing: Gebruiksvriendelijkheid: Elon Education is een tool waarmee online woordjes geleerd kunnen worden voor de vreemde talen. Ook is het mogelijk om met Elon Education de tafels te oefenen, werkwoorden enz.

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD 2014 Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD Inhoud Inleiding... 2 Aanmelden bij office 365 via het portaal.... 2 Het portaal en gebruikers:...

Nadere informatie

SCHOOLUPDATE TRAININGS GIDS SCHOOLJAAR 2014-2015 Meer info? Zie www.schoolupdate.nl 1

SCHOOLUPDATE TRAININGS GIDS SCHOOLJAAR 2014-2015 Meer info? Zie www.schoolupdate.nl 1 SCHOOLUPDATE TRAININGS GIDS SCHOOLJAAR 2014-2015 Meer info? Zie www.schoolupdate.nl 1 ductie Inhoud Computers en digitale schoolborden zijn op scholen gemeengoed geworden. Nu wordt het tijd ze ten volle

Nadere informatie

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid.

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid. Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO Producten en prijzen 2018 DigitaleGeletterdheid.nl 1 Januari 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 21st century skills... 3 - H/V en -

Nadere informatie

OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016

OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016 OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016 Ook komend schooljaar zal de OPTIMUS Academie weer beschikbaar zijn voor al onze collega s. Bij het formuleren van het aanbod zijn we uitgegaan van de wensen van leerkrachten

Nadere informatie

Sire Filmpjes maken - Docent

Sire Filmpjes maken - Docent Mediawijsheid lessen Juli 2013 Sire Filmpjes maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone aan de

Nadere informatie

SeniorWeb. augustus t/m december 2015. aan de Vliet

SeniorWeb. augustus t/m december 2015. aan de Vliet SeniorWeb augustus t/m december 2015 aan de Vliet SeniorWeb Ook dit najaar verzorgt SeniorWeb opnieuw interessante computercursussen en workshops voor beginners en gevorderden in de Bibliotheek aan de

Nadere informatie

Google Applicaties Online samenwerken. Paul Diliën ICT integratie 2012. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs

Google Applicaties Online samenwerken. Paul Diliën ICT integratie 2012. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Google Applicaties Online samenwerken Paul Diliën ICT integratie 2012 Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs

Nadere informatie

OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016

OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016 OPTIMUS Academie schooljaar 2015-2016 Ook komend schooljaar zal de OPTIMUS Academie weer beschikbaar zijn voor al onze collega s. Bij het formuleren van het aanbod zijn we uitgegaan van de wensen van leerkrachten

Nadere informatie

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid.

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid. Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO Producten en prijzen 2018 DigitaleGeletterdheid.nl 1 April 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 21st century skills... 3 - H/V en - VMBO...

Nadere informatie

Prowise Laurent De Backer Robby Louwagie Tibo Minne Vives Brugge

Prowise Laurent De Backer Robby Louwagie Tibo Minne Vives Brugge Prowise 15.03.2017 Laurent De Backer Robby Louwagie Tibo Minne Vives Brugge 1 INLEIDING VAN JE CURSUS Samen werken aan optimaal digitaal onderwijs! Het grote verschil met een gewoon krijtbord is, de mogelijkheid

Nadere informatie

Programmaboekje. Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles. Leren in een rustig tempo. Voorjaar 2019

Programmaboekje. Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles. Leren in een rustig tempo. Voorjaar 2019 Programmaboekje Voorjaar 2019 Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles Vóór 50 + (en jonger) en dóór 50 + Leren in een rustig tempo SeniorWeb Veldhoven is een stichting met als doelstelling

Nadere informatie

Inloggen op het schoolaccount van office 365

Inloggen op het schoolaccount van office 365 Inloggen op het schoolaccount van office 365 Als leerling van Campus Sint-Jozef kunnen jullie gratis inloggen op Office365. Hiermee kan je online documenten, mails, formulieren gebruiken én kan je thuis

Nadere informatie

Lerarenopleidingen voor de 21 ste eeuw

Lerarenopleidingen voor de 21 ste eeuw Lerarenopleidingen voor de 21 ste eeuw Eindkwalificaties Leren en lesgeven met ict en beginmeting Anne-Marieke van Loon Dana Uerz Aanleiding Lerarenopleiding voor de 21e eeuw; Stand van zaken / beginmeting;

Nadere informatie

IXPERIUM NIJMEGEN SPETTERENDE OPENING IXPERIUM

IXPERIUM NIJMEGEN SPETTERENDE OPENING IXPERIUM IXPERIUM NIJMEGEN Nieuwsbrief IXPERIUM FEBRUARI 2015 SPETTERENDE OPENING IXPERIUM Onder overweldigende publieke belangstelling is afgelopen woensdag 23 februari ONS spiksplinter nieuwe inspiratie en experimenteer

Nadere informatie

Nieuwsbrief de Horizon

Nieuwsbrief de Horizon P a g i n a 1 Nieuwsbrief de Horizon Agenda november 4. Afsluiting project veilig internet (M2-B2) 8. Oudergesprekken 10. Oudergesprekken 11. Start techniekcircuit (M2-B2) 14. Start leestoetsen 22. Theo

Nadere informatie

Een innovatietraject van 6 inspirerende sessies inclusief toolkit om een eigen lessenreeks vorm te geven.

Een innovatietraject van 6 inspirerende sessies inclusief toolkit om een eigen lessenreeks vorm te geven. Voor inspiratie, persoonlijke ontwikkeling en een nieuw netwerk. Be inspired, get connected and pass it forward. Een innovatietraject van 6 inspirerende sessies inclusief toolkit om een eigen lessenreeks

Nadere informatie

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Samengevat door ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Eindtermen ICT Vanaf het schooljaar 2007-2008 zijn er eindtermen voor ICT in het lager onderwijs, dus zal men ICT meer en meer moeten integreren

Nadere informatie

Informatieavond groep 6. Even voorstellen

Informatieavond groep 6. Even voorstellen Informatieavond groep 6 Even voorstellen Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag juf Gabry juf Gabry juf Danielle juf Gabry juf Gabry Taal - Woordenschat - Taal verkennen - Schrijven - Spreken en Verschillende

Nadere informatie