ICTscholingsaanbod. Onderwijsstichting KempenKind. Lenny

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ICTscholingsaanbod. Onderwijsstichting KempenKind. Lenny"

Transcriptie

1 ICTscholingsaanbod Onderwijsstichting KempenKind Lenny

2 ICT in de klas : Cursussen (bestaande uit meerdere momenten) De cursussen ICT in de Klas zijn gericht op het inzetten van ICT in de klas. Hoe kun je ICT meer integreren? Cursussen bestaan uit meerdere momenten. Men schrijft zich dus bij opgave van een cursus voor alle momenten in. -1- Wereldoriëntatie en ICT (3 momenten) Alle collega s, die graag de lessen wereldoriëntatie willen verrijken door gebruik te maken van ICT. Zowel in instructie, verwerking als verdieping. 3 momenten in 2016 (woensdag 6 januari 2 ½ uur, donderdag 21 januari 1 ½ uur, maandag 22 februari 1 uur) Nader te bepalen (afhankelijk van inschrijving) woensdag uur, donderdag uur, maandag uur Uiteraard zetten we het digibord veelal in om de lessen van Wereldoriëntatie op te fraaien met de beelden behorend bij de methode. (Via Basispoort) Vaak wordt het dan een presentatie van de leerkracht en gaan de leerlingen dan met het werkboekje aan de slag. In deze cursus gaan we het anders doen. Deze cursus bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst zal de eerste les gericht zijn op hetgeen er allemaal mogelijk is binnen instructie, verwerking en verdieping met ICT. Waar haal je het vandaan en wat is er mogelijk? Het gaat er vooral om hoe je de leerlingen actief met de stof bezig laat zijn. De tweede les breng je een les mee (of je krijgt er een) en ga je deze voorzien van ICT-toepassingen. Zo mogelijk ga je deze ook uitvoeren in een groep. Les 3 staat in het teken van uitwisselen. -2- ICT en thematisch werken (3 momenten) Alle collega s, die graag hun thematische lessen verrijken met ICT 3 momenten in 2016 (dinsdag 23 februari 1 ½ uur, woensdag 9 maart 2 ½ uur, maandag 11 april 1 uur) Nader te bepalen (afhankelijk van inschrijving) Dinsdag uur, woensdag uur, maandag uur Allereerst dien je allerlei beelden te hebben bij de mogelijkheden, die je hebt met ICT binnen je klas. De eerste bijeenkomst zal voornamelijk daarop gericht zijn. Vervolgens ga je aan de slag met een thema, al dan niet met een maatje. Je omschrijft je doelen, de activiteiten en we bekijken waar ICT een toegevoegde waarde kan zijn voor je lesaanbod. Voor een kleutergroep is dat natuurlijk anders dan in een groep 8. Bovendien is het ook van belang te kijken naar de middelen, die je tot je beschikking hebt. Het digibord, je tablet en mogelijk nog andere zaken. Alles wordt ingezet. Er zijn dus verschillende mogelijkheden. B.v. Digibordlessen, web 2.0 toepassingen, apps op je tablet, aanwezige software op school, gratis software, foto/film en zo mogelijk nog andere zaken.

3 -3-21 century skills in praktijk (3 momenten) Collega s midden-/bovenbouw 3 momenten (maandag 16 november 1 ½ uur, donderdag 3 december 1 ½ uur, donderdag 14 januari 1 ½ uur) Nader te bepalen (afhankelijk van inschrijving) Maandag uur, donderdag uur, donderdag uur Naast taal en rekenen en de kernvakken, zijn de competenties samenwerken, creativiteit, ict-geletterdheid, communiceren, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en sociale en culturele vaardigheden van belang. Deze competenties zijn worden de 21 century skills genoemd. Ook een betrokken, ondernemende en nieuwsgierige houding komen van pas in de 21ste eeuw. In de bijeenkomsten gaan we deze vaardigheden verkennen en onderzoeken we hoe deze vaardigheden geoefend kunnen worden in de klassenpraktijk door gebruik te maken van ICT. Zo mogelijk worden er lessen ontworpen, die ook in de praktijk uitgevoerd gaan worden. -4- Creatief gebruik maken van ICT (beeld/geluid) Foto- en filmbewerking en de inzet in de groep of tijdens presentaties Alle collega s die beelden en geluid graag creatief gebruiken op welke manier dan ook. 3 momenten in 2015 (donderdag 17 september 1 ½ uur, maandag 28 september 1 ½ uur, donderdag 5 november 1 ½ uur) donderdag uur, maandag uur, donderdag u De tablet zal bij deze bijeenkomsten veel gebruikt gaan worden. De eerste bijeenkomst wordt verkend welke apps en programma s er te gebruiken zijn om foto s te bewerken. De tweede bijeenkomst wordt gebruikt om film- en geluidsopnamen te maken en bewerken. De derde bijeenkomst komt alles samen. Hoe kun je met je bewerkte foto s, film- en geluidsopnamen nu creatief aan de slag met of in je groep. Tijdens deze bijeenkomsten worden veelal apps en programma s gebruikt die afgelopen jaar ook aan de orde kwamen. Maar er zullen ook een paar nieuwe gebruikt worden. -5- ICT in de kleutergroep. Hoe zet ik mijn bord optimaal in? Alle collega s met leerlingen, die op kleutergroepniveau functioneren 2 momenten in 2015 (woensdag 14 oktober 2 uur, dinsdag 1 december 1 ½ uur) Nader te bepalen (afhankelijk van inschrijving) Woensdag uur, dinsdag uur Zie deze bijeenkomst vooral als ontmoetingsmoment van collega s. We stellen in de eerste bijeenkomst : Taal centraal. Vanuit ICT wordt je een uur lang ondergedompeld in de mogelijkheden met het bord op het gebied van taal. Wat is er? Wat is er nieuw? Vervolgens gaan we samen aan de slag. Waar kunnen we met elkaar zaken voor elkaar krijgen? Waar is behoefte aan? Dit hoeft natuurlijk niet alleen maar op ICT-gebied te zijn. Tijdens een tweede bijeenkomst doen we hetzelfde voor: Rekenen.

4 -6- Mediawijsheidlessen voor mijn leerlingen Alle collega s vanaf middenbouw 2 momenten (dinsdag 10 november 1 ½ uur en woensdag 9 december 2 uur) Nader te bepalen (afhankelijk van inschrijving) Dinsdag uur, Woensdag 13:30-15:30 uur Het besef, dat leerlingen ook mediawijzer gemaakt moeten worden, wordt steeds groter. Belangrijk is dan wel te weten, wat dat dan is. In de eerste bijeenkomst bekijken we wat er te koop is en wat je wel of niet al van je leerlingen kunt verwachten. In de tweede bijeenkomst ga je voor je eigen groep aan de slag. Je ontwerpt een les, die je later ook werkelijk gaat uitvoeren. Deze lessen worden ook met elkaar gedeeld. Ook zul je tijdens de bijeenkomsten kant en klare lessen ontvangen en kan er in overleg besloten worden dat er een gastles volgt van een mediacoach uit de Onderwijsstichting KempenKind. Eigen vaardigheden : Cursussen (bestaande uit meerdere momenten) De cursussen Eigen vaardigheden zijn gericht op het bevorderen van de eigen vaardigheden m.b.t. ICT. Cursussen bestaan uit meerdere momenten. Men schrijft zich dus bij opgave van een cursus voor alle momenten in. -7- Prowise Presenter voor starters Iedereen (met of zonder eigen account. De mogelijkheden zijn ook zeer groot met free-accounts) 2 momenten (Maandag 14 september 1 ½ uur, dinsdag 13 oktober 1 ½ uur) Maandag uur, dinsdag uur Tijdens de bijeenkomsten gaan we gericht aan de slag met Presenter. Presenter heeft een gratis accountvariant, waardoor je dit programma altijd kunt gebruiken ook al heeft de school geen abonnement. Naast het uitleggen van de knoppen, gaan we gericht aan de slag met het maken van lesmateriaal. Waar haal je het materiaal vandaan en waar sla je je presentatie op. Wat kun je zelf, maar ook de leerlingen met een free account? -8- Prowise Presenter voor gevorderden Iedereen 2 momenten (maandag 5 oktober 1 ½ uur, donderdag 22 oktober 1 ½ uur) Maandag uur,donderdag uur, Voor de 1 e bijeenkomst krijg je de opdracht zaken aan te passen in een bestaande Presenter. Op die manier oefen je weer een aantal zaken in Prowise Presenter. Tijdens de eerste bijeenkomst ga je een les ontwerpen/maken voor een eigen groep.

5 -9- Gynzy voor starters Je gaat praktisch aan de slag. In de tweede bijeenkomst staan jullie eigen wensen en vragen centraal en zal er ook geoefend worden. Iedereen met een account 2 momenten (dinsdag 3 november 1 ½ uur, maandag 30 november 1 ½ uur) Dinsdag uur, maandag uur Tijdens de bijeenkomsten gaan we gericht aan de slag met Gynzy. Naast het uitleggen van de knoppen, gaan we gericht aan de slag met het maken van lesmateriaal. Waar haal je het materiaal vandaan en waar sla je je presentatie op. Wat kun je zelf, maar ook de leerlingen? -10- Gynzy voor gevorderden Iedereen met een account 2 momenten (Donderdag 10 december 1 ½ uur, maandag 11 januari 1 ½ uur) Donderdag uur, Maandag uur Voor de 1 e bijeenkomst krijg je de opdracht zaken aan te passen in een bestaande Gynzy-les. Op die manier oefen je weer een aantal zaken in Gynzy. Tijdens de eerste bijeenkomst ga je een les ontwerpen/maken voor een eigen groep. Je gaat praktisch aan de slag. In de tweede bijeenkomst staan jullie eigen wensen en vragen centraal en zal er ook geoefend worden Prezi voor starters Iedereen, die het programma beter wil leren kennen en gebruiken 2 momenten (Donderdag 28 januari 1 ½ uur, Maandag 29 februari 1 ½ uur) Donderdag uur, Maandag uur Tijdens de bijeenkomsten gaan we gericht aan de slag met Prezi. Je maakt een eigen account aan in de Education omgeving. Je leert met sjablonen te werken en je leert een presentatie te maken met een eigen ontworpen sjabloon. Belangrijk is bij beide lessen, dat je een eigen onderwerp of presentatie hebt, zodat je direct aan de slag kunt met een eigen presentatie, die je mogelijk in een les of bijeenkomst gaat gebruiken Excel voor starters Iedereen, die het programma beter wil leren kennen en gebruiken 2 momenten (dinsdag 12 april 1 ½ uur, donderdag 12 mei 1 ½ uur) Dinsdag uur, donderdag uur

6 Na verkenning van het programma in de eerste les ga je in de tweede les aan de slag met een opdracht die past binnen je eigen praktijk. Deze opdracht wordt samen uitgezocht Excel voor gevorderden Iedereen, die het programma beter wil leren kennen en gebruiken 2 momenten (maandag 18 april 1 ½ uur, donderdag 19 mei 1 ½ uur) Maandag uur, donderdag uur Erg afhankelijk van de groep. Er zal op de vraag van de cursisten ingegaan worden. Wat zeker aan de orde zal komen zijn de nieuwe functionaliteiten in Excel OneNote Iedereen die graag het programma OneNote wil leren kennen en gebruiken. 2 momenten (dinsdag 22 maart 1 ½ uur, maandag 4 april 1 ½ uur Stafbureau KempenKind in Eersel Dinsdag uur, maandag uur, Het programma OneNote wordt eerst verkend om het in ieder geval op de tablet goed te kunnen gebruiken. Als je een Windows Phone hebt werkt het ook prima. In Skool synchroniseert het nog steeds niet naar behoren. Echter het programma is wel een al veelvuldig gebruikt product in het onderwijs, omdat het vele mogelijkheden biedt. Grijp de kans om dit programma te verkennen en te gebruiken. De twee bijeenkomsten OneNote gaan we het programma inrichten voor de eigen situatie. ICT in de klas : Workshops (bestaande uit 1 moment) De workshops ICT in de klas zijn gericht op toepassen van ICT in een groep. Workshops zijn maar 1 x ingepland en bestaan dus niet uit meerdere momenten Interactief lesgeven met Proconnect en Wallwisher (1 moment) Alle collega s, die graag de leerlingen/leerkrachten wil betrekken bij het lesgeven of vergaderen. (Alle leeftijden mogelijk) Woensdag 11 november uur In deze bijeenkomst leer je 2 programma s kennen. Wallwisher en Proconnect, Vervolgens ga je aan de slag om de programma s zelf te verkennen en in te richten om deze in je eigen klas/ bij een groep mensen te gebruiken. Wallwisher is een online prikbord en Proconnect is van Prowise en daagt iedereen uit spelletjes en quizen online met elkaar te spelen. Verder kun je hetgeen je op het bord ziet, zenden naar smartphones en tablets. Zeer interactief te gebruiken.

7 -16- Interactief lesgeven met Kahoot en Lino-it (1 moment) Alle collega s, die graag de leerlingen/leerkrachten wil betrekken bij het lesgeven of vergaderen. (Alle leeftijden mogelijk) Donderdag 7 januari 2016 Stafbureau KempenKind in Eersel 15:45 17:15 uur In deze bijeenkomst leer je 2 programma s kennen Lino-it en Kahoot. Lino-it is een digitaal groot prikbord, dat je samen vult en Kahoot is een programma waar je de anderen uitdaagt antwoord te geven d.m.v. vragen. De antwoorden en standen kun je direct projecteren op het bord. Vervolgens ga je aan de slag om de programma s zelf te verkennen en in te richten om deze in je eigen klas/ bij een groep mensen te gebruiken Programmeren in de onderbouw met de Beebot (Ontwikkeling taal en rekenvaardigheden en voorbereiden op de 21 century skills) Leerkrachten en onderwijsassistentes in de onder-middenbouw van basisschool en speciaal onderwijs. Woensdag 7 oktober 14:30-16:00 uur Bij het woord programmeren denken veel mensen, de verkeerde zaken. Voornamelijk dat het ingewikkeld is en dat het daarom aan velen van ons niet besteed is. Dit is echter een verkeerde gedachte. Immers door de Beebot (een kleine robot ) de juiste commando s te geven, kun je de leerlingen uitdagen problemen op te lossen, creatief te zijn, maar ook te communiceren met elkaar, zich ruimtelijk te oriënteren, rekenvaardigheden te oefenen enz. Kortom vele vaardigheden kunnen worden geoefend op een hele eenvoudige wijze. Belangrijk erbij te vermelden, is dat de Beebot te leen is bij KempenKind. Het geleerde in de workshop kan direct uitgeprobeerd worden in de groep Kennismaken met programmeren van MakeyMakey in de midden-/bovenbouw Leerkrachten en onderwijsassistentes in de middenbouw/bovenbouw van basisschool en speciaal onderwijs. Woensdag 7 oktober 13:00-14:30 uur

8 Bij het woord programmeren denken velen aan ingewikkelde zaken. Dit is echter een verkeerde gedachte. Programmeren is niets anders dan de juiste commando s geven. Als ik hier druk, gebeurt er dat. Zeker met de MakeyMakey bevorder je probleemoplossend denken bij je leerlingen. De MakeyMakey kan bijvoorbeeld een aantal bananen omtoveren tot een piano. In deze workshop worden ICT, techniek en de 21 century skills op een hele mooie eenvoudige wijze met elkaar verbonden. Belangrijk erbij te vermelden, is dat de MakeyMakeys (waarschijnlijk) te leen zijn bij KempenKind. Het geleerde in de workshop kan direct uitgeprobeerd worden in de groep. Ook zijn er mogelijkheden om de expertise van de stafmedewerkers in te roepen bij de uitvoer in de klassenpraktijk -19- Creatieve Web 2.0 tools: Sway en Weebly Leerkrachten, die hun leerlingen op een verantwoorde manier hun leerlingen creatief informatie willen laten verwerken. Of collega s die zich willen verdiepen in Sway (Nieuw Microsoftproduct) en Weebly (online programma om websites te maken) Woensdag 3 februari 13: uur In deze bijeenkomst leer je Sway en Weebly.com kennen. Met Sway kun je informatie als digitaal boek of een soort website ordenen. Leerlingen in de midden- en bovenbouw kunnen het zelf gebruiken. Maar de leerkrachten uit de onderbouw kunnen het zeer goed gebruiken om hun les klaar te zetten voor de leerlingen. Het programma is eenvoudig in gebruik. Omdat het programma via het internet te benaderen is, kun je dus overal verder werken. Weebly kun je gebruiken om websites te maken. Websites die je af kunt sluiten, door ze niet te publiceren. Maar ook websites die je gebruikt om informatie te publiceren. Tijdens deze bijeenkomst worden beide besproken. Je kunt oefenen met allebei of je kiest er 1 waarmee je gaat oefenen Zelf digitaal lesmateriaal maken met YURLS Iedereen die een eigen yurlspagina wil maken. Met lesmateriaal, websites, of yurls als webpad voor de leerlingen wil gebruiken. Woensdag 23 september :00 uur 14:30 uur Yurls is een afkorting van Your URLS (jouw websites). Met yurls kun je allerlei materiaal voor jezelf, je leerlingen of collega s eenvoudig klaarzetten. Filmpjes, websites, maar ook quizen, lesstof. Ook leerlingen kunnen eigen yurlspagina s maken over allerlei onderwerpen, waarbij ze ook quizvragen en werkbladen kunnen toevoegen. In deze bijeenkomst leer je eerste basisvaardigheden. Hoe maak je pagina s, boxen en quizen. Je leert veel in korte tijd, omdat het ook eenvoudig te gebruiken is.

9 -21- Digitaal materiaal verzamelen met Pinterest Iedereen, die een eigen Pinterestpagina wil gaan maken en gebruiken Woensdag 23 september :30 16:00 uur Tijdens deze bijeenkomst leer je een Pinterestpagina te maken en te gebruiken. Pinterest wordt veel in het onderwijs gebruikt om met elkaar ideeën te verzamelen. Ook voor je leerlingen kun je een Pinterestbord maken met allerlei informatie of oefenstof, die je overal vindt. Pinterest is gemakkelijk in gebruik Zelf digitaal lesmateriaal maken met Wrts en Bloon Leerkrachten die online (gratis) oefenmateriaal willen maken voor hun leerlingen voor spelling, woordenschat of andere talen. Dit materiaal kunnen de leerlingen in tegenstelling tot Basispoort wel thuis gebruiken. Woensdag 11 november uur uur In de bijeenkomst worden beide programma s uitgelegd en maak je een eigen account aan om te oefenen. De beide programma s zijn via internet te benaderen. De leerlingen, kunnen dus ook thuis verder oefenen, mocht daar behoeften aan zijn. Eigen vaardigheden : Workshops (bestaande uit 1 moment) De workshops ICT in de klas zijn gericht op toepassen van ICT in een groep. Workshops zijn maar 1 x ingepland en bestaan dus niet uit meerdere momenten -23- PowerPoint 2013 voor starters Iedereen die het programma PowerPoint wil leren gebruiken Donderdag 18 februari 15:45 17:15 uur De bijeenkomst zal gericht zijn op het verkennen van het programma. Welke functies zijn er te vinden en hoe zet je die in bij een eigen presentatie. We beginnen met de eenvoudige basisfuncties en mochten er andere wensen zijn, dan kan daar nog een andere afspraak over gemaakt worden.

10 -24- Handigheidjes tablet Iedereen, die vindt dat de hij/zij de tablet onvoldoende gebruikt, omdat hij/zij de mogelijkheden en de handigheidjes met de tablet onvoldoende beheerst. Donderdag 10 september 2015 Stafbureau KempenKind in Eersel 15:45 17:15 uur Erg afhankelijk van de wensen en vragen van de groep. Vooraf wordt gevraagd wensen kenbaar te maken, zodat echt op vraag geoefend en gewerkt kan worden. Mogelijke onderwerpen kunnen zijn: Hoe haal ik de juiste zaken uit de Store? Hoe kan ik werken met Outlook op mijn tablet? Waar sla ik mijn spullen op? Onedrive? Waar kan ik dingen instellen? Hoe wissel ik van programma s enz Social media: Twitter/Facebook en Linked in Iedereen Donderdag 10 maart 2016 Stafbureau KempenKind in Eersel 15:45 17:15 uur Samen verkennen we wat social media is. Wat is Twitter/ Facebook en LinkedIn. Waar moet je op letten als je deze social media wilt gebruiken? -26- Hoe mediawijs ben jij? Iedereen Donderdag 26 november 2015 Stafbureau KempenKind in Eersel 15:45 17:15 uur Tijdens deze workshop ondervind je wat mediawijsheid is. Immers wij moeten de leerlingen opvoeden tot mediawijze burgers. Maar wat is dat dan? Waar moeten we beginnen? En hoe zit het met ons zelf? Allemaal vragen, die zeker aan bod komen OneDrive Iedereen Maandag 14 maart 2016 Stafbureau KempenKind in Eersel 15:45 17:15 uur Onedrive? Wat is dat nu precies? Ik sla mijn bestanden in de cloud op? Maar hoe vind ik ze dan terug? Opslaan in de cloud is het nieuwe werken. Stap voor stap gaan we kijken wat dat dan betekent en waar je rekening mee moet houden.

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

ICT- professionaliseringsaanbod Schooljaar 2014 2015.

ICT- professionaliseringsaanbod Schooljaar 2014 2015. ICT- professionaliseringsaanbod Schooljaar 2014 2015. Waar sta jij? Hoe is het met jouw ICT-bekwaamheid gesteld? Kun je goed uit de voeten met multimedia zoals tablet, computer,digibord, touchscreen en/of

Nadere informatie

Routekaart Didactische ICT-vaardigheden

Routekaart Didactische ICT-vaardigheden Routekaart Didactische ICT-vaardigheden Uit PvA: - Aansluiten noodzakelijke hardware als scherm en muis - Tekstverwerken - Mail gebruiken - Absentie en cijfers invoeren in Som - Efficiënt zoeken met Google

Nadere informatie

cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014

cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014 WORKSHOPS thema avonden TRAININGEN team en individueel CURSUSSEN persoonlijk computergebruik OP MAAT cursussen, trainingen en workshops cursusaanbod voor het onderwijs 2013-2014 1 WORKSHOPS thema avonden

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Taal en rekenen staan in het midden. Deze vakken blijven voor de hersenontwikkeling heel belangrijk. Andere vaardigheden zijn:

Taal en rekenen staan in het midden. Deze vakken blijven voor de hersenontwikkeling heel belangrijk. Andere vaardigheden zijn: Informatieavond 1 september 2015 De informatieavond werd vorige week goed bezocht. Sommige ouders konden niet aanwezig zijn en daarom staat hieronder een samenvatting van het algemene gedeelte. 1) Team

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma Juli - december 2016 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs!

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Informatie avond over mediawijsheid/sociale media op school Media zijn voor kinderen en jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Ze nemen informatie

Nadere informatie

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen School en computers School en computers Computers zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Kinderen van nu spelen vaak al computerspelletjes voor ze naar groep 1 gaan. Op school nemen computers een

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma januari - juli 2017 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Van 20 oktober tot en met 5 november 2017 loopt de twaalfde editie van de Digitale Week.

Van 20 oktober tot en met 5 november 2017 loopt de twaalfde editie van de Digitale Week. Van 20 oktober tot en met 5 november 2017 loopt de twaalfde editie van de Digitale Week. De Digitale Week is een jaarlijkse campagne om mensen digitale vaardigheden bij te brengen, ze mediawijs te maken

Nadere informatie

Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant

Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant Producten mediawijsheid de Bibliotheek Midden-Brabant Veel scholen besteden aandacht aan het mediawijzer maken van leerlingen, docenten en ouders. De Bibliotheek Midden-Brabant kan hierbij inhoudelijk

Nadere informatie

Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool

Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool Christelijke identiteit De Koningin Julianaschool is een open christelijke basisschool. Dat wil zeggen: iedereen is welkom. Daarbij is acceptatie van en respect

Nadere informatie

VERSTERKING ICT [DOOR] PROGRAMMA 2015-2016. Intern cursus aanbod voor professionalisering van ICT toepassing in het onderwijs. Versie 1.

VERSTERKING ICT [DOOR] PROGRAMMA 2015-2016. Intern cursus aanbod voor professionalisering van ICT toepassing in het onderwijs. Versie 1. VERSTERKING [DOOR] ICT Intern cursus aanbod voor professionalisering van ICT toepassing in het onderwijs PROGRAMMA 2015-2016 Versie 1.0 20150616 Meer Primair Burgemeester Pabstlaan 10 D1 2131 XE Hoofddorp

Nadere informatie

Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing

Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing Inhoud Welkom Doelen Profielschetsen Materialen Bijlagen Met het Solly Systeem worden kinderen al op jonge leeftijd geïntroduceerd in de wereld

Nadere informatie

Programma 31 januari 2018

Programma 31 januari 2018 Wil je zicht krijgen in het aanbod aan lesmaterialen mediawijsheid en meer weten over de mogelijkheden van media- & programmeertools voor jouw groep en jouw school? Kom dan naar de 2e Media Doe- & Inspiratiedag

Nadere informatie

Leerkracht, ict-coördinator, directie, IB 680,00. (BTW vrij), excl. reis- en evt. materiaalkosten

Leerkracht, ict-coördinator, directie, IB 680,00. (BTW vrij), excl. reis- en evt. materiaalkosten Tablet training en begeleiding Rondom de inzet en het gebruik van de tablet in en om het onderwijs, kunnen we u op de volgende manieren van dienst zijn: Inspiratiesessie tablets in het onderwijs Deze sessie

Nadere informatie

Aan de slag met Pinterest

Aan de slag met Pinterest Aan de slag met Pinterest Je hebt je account aangemaakt. Nu ga je aan de slag met het maken van je eigen borden. Je kunt borden volgen. En zaken daarvan overnemen. Maar je kunt ook websites, die je interessant

Nadere informatie

Mediawijsheid protocol Basisschool Op t Hof

Mediawijsheid protocol Basisschool Op t Hof Mediawijsheid protocol Basisschool Op t Hof Helga Bongers & Kim van Dooijeweert Tricht, 2013 'Mediawijsheid is niet gewoon belangrijk. Het is absoluut cruciaal. Mediawijsheid bepaalt of kinderen een instrument

Nadere informatie

Voorstel nascholingen

Voorstel nascholingen Voorstel nascholingen 2017-2018 Website ict-cksa.be + leerlijn startersdag OV22 beginnende leerkrachten Kenninsmaken met de website ict-cksa.be en de mogelijkheden ervan voor gebruik in de klas + bekijken

Nadere informatie

Snuffel Workshop Apps / Tools. Door: Pieter Vorstenbosch & Luuk Burgers

Snuffel Workshop Apps / Tools. Door: Pieter Vorstenbosch & Luuk Burgers Snuffel Workshop Apps / Tools Door: Pieter Vorstenbosch & Luuk Burgers Leerdoelen Ø Activeren Voorkennis Ø Aanscherpen leervragen Ø Brainstormen Ø Leerinteractie Ø Toetsing Ø Instructie buiten de les Ø

Nadere informatie

Eindopdracht RKCS workshops Mediawijsheid

Eindopdracht RKCS workshops Mediawijsheid Workshops: In 10 workshops leert de leerkracht de competenties van mediawijsheid kennen en deze toe te passen. Mediawijsheid is vertaald in 10 competenties. Deze10 competenties vallen binnen 4 hoofdcompetentie

Nadere informatie

21ste-eeuwse vaardigheden:

21ste-eeuwse vaardigheden: INLEIDING 21ste-eeuwse vaardigheden Het helpen ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden bij studenten vraagt het nodige van docenten. Zowel qua werkvormen als begeleiding. In hoeverre neem je een voorbeeldrol

Nadere informatie

Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren

Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren Visie op onderwijs Bij Jong Leren geven we onderwijs waar

Nadere informatie

Verschillende zelftest Zelf test: Waar liggen jouw grenzen? Zelf test: Hoe ga jij om met agressie? Zelf test: Welke vrijwilligersklus past bij jou?

Verschillende zelftest Zelf test: Waar liggen jouw grenzen? Zelf test: Hoe ga jij om met agressie? Zelf test: Welke vrijwilligersklus past bij jou? Verschillende zelftest Zelf test: Waar liggen jouw grenzen? Zelf test: Hoe ga jij om met agressie? Zelf test: Welke vrijwilligersklus past bij jou? Microsoft office 2003 Office 2003 Word: Office 2003 Excel:

Nadere informatie

M2DESK BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het?

M2DESK BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? BESCHRIJVING M2DESK Wat is het? De M2Desk is een leerlingtafel waar een computer in geïntegreerd is. Met behulp van twee knoppen kan een computer uit het tafelblad geklapt worden. Tegelijk verschijnt een

Nadere informatie

BELEIDSPLAN ICT BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG.

BELEIDSPLAN ICT BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG. BELEIDSPLAN ICT BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG. VOORWOORD. Voor u ligt het beleidsplan ICT van Bs. De Blokkenberg. Dit plan is samengesteld door: Tom Jansen, ICT-beleidsmedewerker Movare. Theo Ramakers, ICT-er

Nadere informatie

Hoofdvraag 2. Inhoudsopgave

Hoofdvraag 2. Inhoudsopgave Hoofdvraag 2 Inhoudsopgave 2.2 Hoofdvraag 2 2.2.1 Digitalisering Nieuwe media Mediawijsheid 2.2.2 Media voor volwassenen? Media op de basisschool 2.2.3 Leerkrachten moeten ook leren Vaardigheden 2.2.4

Nadere informatie

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 1 van 13 OGD ict-diensten Inhoud Wat is onedrive for Business?... 3 Werken met onedrive for Business... 4 Inloggen:... 4 Nieuwe bestanden aanmaken:... 4 Bestanden openen

Nadere informatie

Website maken Mediawijsheid lessen Juli 2013

Website maken Mediawijsheid lessen Juli 2013 Website maken Mediawijsheid lessen Juli 2013 Website maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone

Nadere informatie

vormingsaanbod voor vrijwilligers I voorjaar 2013 www.vrijwilligersacademie.be

vormingsaanbod voor vrijwilligers I voorjaar 2013 www.vrijwilligersacademie.be DE VRIJWILLIGERSACADEMIE vormingsaanbod voor vrijwilligers I voorjaar 2013 www.vrijwilligersacademie.be Bent u een enthousiaste vrijwilliger en wilt u graag bijblijven, nieuwe vaardigheden aanleren, en

Nadere informatie

Reflection paper. Door: Daniëlle Beukman Klas: Havt3b Minor: ICT2 Docent: Sacha van de Griendt

Reflection paper. Door: Daniëlle Beukman Klas: Havt3b Minor: ICT2 Docent: Sacha van de Griendt Reflection paper Door: Daniëlle Beukman 488097 Klas: Havt3b Minor: ICT2 Docent: Sacha van de Griendt Inhoudsopgave Wat ik heb geleerd... 3 Flipping the classroom... 3 Strategie van Suchman... 3 Lipdub...

Nadere informatie

Doetertoe Media. Projectenbrochure. Januari 2013

Doetertoe Media. Projectenbrochure. Januari 2013 Doetertoe Media Projectenbrochure Januari 2013 Mediawijsheidprojecten voor onderwijsinstellingen Doetertoe Media hecht veel waarde aan mediawijsheid; kritisch en bewust omgaan met media. Door middel van

Nadere informatie

2013 -. IC T Beleidsplan

2013 -. IC T Beleidsplan 2013 -. IC T Beleidsplan 0 Inhoudsopgave Beschrijving doelgroep... 2 Visie op onderwijs... 2 Basisvisie... 2 Inleiding... 3 Doelstellingen... 3... 3 Plan van aanpak... 3... 3 Schooljaar 2014-2015... 5

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

SCHOOLUPDATE TRAININGS GIDS SCHOOLJAAR 2013-2014 Meer info? Zie www.schoolupdate.nl 1

SCHOOLUPDATE TRAININGS GIDS SCHOOLJAAR 2013-2014 Meer info? Zie www.schoolupdate.nl 1 SCHOOLUPDATE TRAININGS GIDS SCHOOLJAAR 2013-2014 Meer info? Zie www.schoolupdate.nl 1 ductie Inhoud Computers en digitale schoolborden zijn op scholen gemeengoed geworden. Nu wordt het tijd ze ten volle

Nadere informatie

Computerlessen voorjaar 2014

Computerlessen voorjaar 2014 GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR SENIOREN Secretariaat : Astridplein 17, 9150 Bazel 03 740 04 08 - secretariaat.senior@gmail.com Informatie : http://users.telenet.be/kruibeke Voorzitter : Levien Foubert 03

Nadere informatie

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openingscherm... 3 3. Outlook...

Nadere informatie

Handleiding. Mediawijs met Kidsweek in de Klas. Inhoud 1. Inleiding pag.2

Handleiding. Mediawijs met Kidsweek in de Klas. Inhoud 1. Inleiding pag.2 Handleiding Mediawijs met Kidsweek in de Klas Inhoud 1. Inleiding pag.2 Mediawijs met Kidsweek in de Klas 2. Opbouw methode pag.3 Les 1 Inzicht hebben in de medialisering van de samenleving Les 2 Apparaten,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014

Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014 Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014 Inhoud Informatie van school Deur 5 minuten later open! Kinderboekenweek Herfstvakantie Studiedag team 6 oktober dag van de leraar Inloop bij de directeur Agenda Verzoeken

Nadere informatie

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een ?

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een  ? Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een e-mail? Digitaal op weg in de bieb Draai om voor Hulp bij taal Digitaal op weg Wat past bij jou? Ik

Nadere informatie

Wanneer : eenmaal per 2 weken op woensdag van uur Startdata : 13 september 2017 en 17 januari Docent : Henk Meijer

Wanneer : eenmaal per 2 weken op woensdag van uur Startdata : 13 september 2017 en 17 januari Docent : Henk Meijer Er is een groot aanbod in computercursussen. De lesstof wordt zoveel mogelijk aangepast aan de wensen en het niveau van de deelnemers. Tijdens de lessen kunt u aangeven wat u wilt leren. Indien u een laptop

Nadere informatie

Kinderen kunnen zelfstandig met de Skoolmate werken vanaf groep 4. Wel moeten zij eerst leren hoe ze met de laptop horen om te gaan.

Kinderen kunnen zelfstandig met de Skoolmate werken vanaf groep 4. Wel moeten zij eerst leren hoe ze met de laptop horen om te gaan. BESCHRIJVING SKOOLMATE Wat is het? De Skoolmate is een kleine laptop die speciaal is ontwikkeld voor kinderhandjes. Hij kan tegen een stootje en heeft een handvat. Daarnaast beschikt de laptop onder andere

Nadere informatie

WORKSHOP AANBOD DOELGROEP VSO HAVO VMBO-BL-REA KICKOFF ICT 4 JUNI 2014 LOCATIE VSO DUINVLEUGEL, WIJK AAN ZEE

WORKSHOP AANBOD DOELGROEP VSO HAVO VMBO-BL-REA KICKOFF ICT 4 JUNI 2014 LOCATIE VSO DUINVLEUGEL, WIJK AAN ZEE WORKSHOP AANBOD DOELGROEP VSO HAVO VMBO-BL-REA KICKOFF ICT 4 JUNI 2014 LOCATIE VSO DUINVLEUGEL, WIJK AAN ZEE Titel POV aan de hand van 6 didactische stappen. Korte beschrijving workshop De deelnemers maken

Nadere informatie

1) ipad als persoonlijk gereedschapskist. 2) Inzet creatieve apps. 3) Veilige afspraken

1) ipad als persoonlijk gereedschapskist. 2) Inzet creatieve apps. 3) Veilige afspraken ipads Laterna Magica: persoonlijk- creatief- veilig 1 1) ipad als persoonlijk gereedschapskist 2) Inzet creatieve apps 3) Veilige afspraken Werken op een ipad. Wat het betekent dit vanuit het perspectief

Nadere informatie

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer Geachte ouders/verzorgers, Op 10 mei j.l. is er een ouderavond geweest. We zijn heel blij met de opkomst en de bereidheid van ouders om met ons mee te denken over de voorbereiding van de leerlingen op

Nadere informatie

Prowise Laurent De Backer Robby Louwagie Tibo Minne Vives Brugge

Prowise Laurent De Backer Robby Louwagie Tibo Minne Vives Brugge Prowise 15.03.2017 Laurent De Backer Robby Louwagie Tibo Minne Vives Brugge 1 INLEIDING VAN JE CURSUS Samen werken aan optimaal digitaal onderwijs! Het grote verschil met een gewoon krijtbord is, de mogelijkheid

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs!

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! Kennismaking: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school aan de slag met mediawijsheid en digitale media, maar heeft u geen idee waar

Nadere informatie

Uitwerking en advisering Workshop Visie en Doelen.

Uitwerking en advisering Workshop Visie en Doelen. Uitwerking en advisering Workshop Visie en Doelen. Uitwerking Groepsresultaten Groep 1: V4: Met ICT kun je leerlingen die wat extra aandacht nodig hebben, heel goed laten oefenen met bepaalde leerstof.

Nadere informatie

Nieuwsbrief de Horizon

Nieuwsbrief de Horizon P a g i n a 1 Nieuwsbrief de Horizon Agenda november 4. Afsluiting project veilig internet (M2-B2) 8. Oudergesprekken 10. Oudergesprekken 11. Start techniekcircuit (M2-B2) 14. Start leestoetsen 22. Theo

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

ICT beleidsplan. Schooljaar 2015-2018. OBS de Pijlstaart

ICT beleidsplan. Schooljaar 2015-2018. OBS de Pijlstaart ICT beleidsplan OBS De Pijlstaart Schooljaar 2015-2018 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Leerdoelen leerlingen blz. 4 en 5 3. Management en organisatie blz. 6 4. Deskundigheid en professionalisering

Nadere informatie

Informatieavond groep 6. Even voorstellen

Informatieavond groep 6. Even voorstellen Informatieavond groep 6 Even voorstellen Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag juf Gabry juf Gabry juf Danielle juf Gabry juf Gabry Taal - Woordenschat - Taal verkennen - Schrijven - Spreken en Verschillende

Nadere informatie

Primair Onderwijs. 6 lessen

Primair Onderwijs. 6 lessen Maak je eigen land! Voor de docent Vak(gebied) Schooltype/afdeling Oriëntatie op jezelf en de wereld, Aardrijkskunde Primair Onderwijs Leerjaar Groep 3/4 Tijdsinvestering Vakinhoud Kerndoelen 6 lessen

Nadere informatie

Piramidepost 21 oktober 2014

Piramidepost 21 oktober 2014 Piramidepost 21 oktober 2014 Data Activiteit Bestemd voor Woensdag Start schoolreisje naar Texel Groepen 8 22 oktober Vrijdag Kledingbeurs (14.00 15.15) Alle ouders / verzorgers 24 oktober Laatste dag

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

Toets-ICT voor het VO

Toets-ICT voor het VO Toets-ICT voor het VO De weg naar Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, HAVO en VWO Producten en prijzen 2016 Toets-ICT Vaardig en veilig online 1 Juni 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

SeniorWeb. januari t/m juni 2016. aan de Vliet

SeniorWeb. januari t/m juni 2016. aan de Vliet SeniorWeb januari t/m juni 2016 aan de Vliet SeniorWeb Ook dit najaar verzorgt SeniorWeb opnieuw interessante computercursussen en workshops voor beginners en gevorderden in de locaties Leidschendam, Rijswijk

Nadere informatie

Hét centrale startportaal voor het onderwijs!

Hét centrale startportaal voor het onderwijs! Hét centrale startportaal voor het onderwijs! Mijn Omgeving Online (kortweg MOO) is een complete, persoonlijke digitale leer- en werkomgeving met sociale functionaliteiten. Door de modulaire opbouw kan

Nadere informatie

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid.

Digitale Geletterdheid. Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO. Producten en prijzen 2018 DIGIT DIGIT. DigitaleGeletterdheid. Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, en HAVO / VWO Producten en prijzen 2018 DigitaleGeletterdheid.nl 1 Januari 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 21st century skills... 3 - H/V en -

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs!

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! Kennismaking: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school aan de slag met mediawijsheid en digitale media, maar heeft u geen idee waar

Nadere informatie

SeniorWeb. augustus t/m december 2015. aan de Vliet

SeniorWeb. augustus t/m december 2015. aan de Vliet SeniorWeb augustus t/m december 2015 aan de Vliet SeniorWeb Ook dit najaar verzorgt SeniorWeb opnieuw interessante computercursussen en workshops voor beginners en gevorderden in de Bibliotheek aan de

Nadere informatie

SCHOOLUPDATE TRAININGS GIDS SCHOOLJAAR 2014-2015 Meer info? Zie www.schoolupdate.nl 1

SCHOOLUPDATE TRAININGS GIDS SCHOOLJAAR 2014-2015 Meer info? Zie www.schoolupdate.nl 1 SCHOOLUPDATE TRAININGS GIDS SCHOOLJAAR 2014-2015 Meer info? Zie www.schoolupdate.nl 1 ductie Inhoud Computers en digitale schoolborden zijn op scholen gemeengoed geworden. Nu wordt het tijd ze ten volle

Nadere informatie

ICT-plan. o.b.s de Wezeboom Oosteinde. ICT plan obs de Wezeboom Versie:

ICT-plan. o.b.s de Wezeboom Oosteinde. ICT plan obs de Wezeboom Versie: ICT-plan o.b.s de Wezeboom Oosteinde ICT plan obs de Wezeboom Versie: 10-10-2017 1 Inleiding ICT neemt een steeds belangrijkere plaats in de huidige samenleving in. Het onderwijs kan bij deze ontwikkeling

Nadere informatie

Mediawijsheid leerlingen

Mediawijsheid leerlingen c.bellaard@theek5.nl 06-22522218 Mediawijsheid leerlingen I make I learn - Futurelab NIEUW De kinderen aan de slag met allerlei digitale toepassingen, zoals Virtual reality met de vr-bril, Programmeren

Nadere informatie

Word step by step een meester (m/v) op het Web

Word step by step een meester (m/v) op het Web Word step by step een meester (m/v) op het Web Deel 1 ICT-idee Zes web-2.0-toepassingen stap voor stap uitgelegd door Herman van Schie Web 2.0 toepassingen die in dit katern worden toegelicht en van een

Nadere informatie

Even voorstellen. Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag)

Even voorstellen. Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag) Informatie groep 6b Even voorstellen Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag) De vakken in groep 6 Taal De basisstof is onderverdeeld in: Woordenschat Taal Verkennen

Nadere informatie

Een innovatietraject van 6 inspirerende sessies inclusief toolkit om een eigen lessenreeks vorm te geven.

Een innovatietraject van 6 inspirerende sessies inclusief toolkit om een eigen lessenreeks vorm te geven. Voor inspiratie, persoonlijke ontwikkeling en een nieuw netwerk. Be inspired, get connected and pass it forward. Een innovatietraject van 6 inspirerende sessies inclusief toolkit om een eigen lessenreeks

Nadere informatie

ICT-plan. o.b.s de Wezeboom Oosteinde ICT plan obs de Wezeboom Versie:

ICT-plan. o.b.s de Wezeboom Oosteinde ICT plan obs de Wezeboom Versie: ICT-plan o.b.s de Wezeboom Oosteinde ICT plan obs de Wezeboom Versie: 06-10-2016 1 Inleiding ICT neemt een steeds belangrijkere plaats in de huidige samenleving in. Het onderwijs kan bij deze ontwikkeling

Nadere informatie

Het vormt de basis om de andere oefenprogramma s te kunnen volgen.

Het vormt de basis om de andere oefenprogramma s te kunnen volgen. Aanbod van computer oefenprogramma s KBO Prinsenbeek. 1. Basis Windows. Hierbij leert u de basisbeginselen van het besturingssysteem Windows. Na het volgen hiervan kunt u de computer op de juiste manier

Nadere informatie

Selectie Heutinkcursussen tbv digitaal scholingsaanbod

Selectie Heutinkcursussen tbv digitaal scholingsaanbod Selectie Heutinkcursussen 2016-2017 tbv digitaal scholingsaanbod Talentontwikkeling in de klas: Studieduur: 9 uur Het werken vanuit talenten van kinderen krijgt steeds meer aandacht in basisscholen. Dit

Nadere informatie

OPLEIDINGEN VOOR GROEPEN

OPLEIDINGEN VOOR GROEPEN www.educo.be educo@educo.be V.Z.W. COMPUTEROPLEIDINGEN COMMUNICATIE & MEDIA OPLEIDINGEN VOOR GROEPEN EDUCO vzw Koning Albertlaan 27-9000 GENT (vlakbij Sint-Pietersstation) Gaat uw vereniging, organisatie

Nadere informatie

WAAR VERZAMEL JE ALLE INPUT?

WAAR VERZAMEL JE ALLE INPUT? WAAR VERZAMEL JE ALLE INPUT? Je hebt een probleem: informatie komt via steeds meer kanalen tot jou. Allerlei stuff komt bij je binnen via e-mail, whatsapp, sms, telefoon, collega`s in de gang en op kantoor,

Nadere informatie

Fases van vernieuwing. Beschikbare hardware/software

Fases van vernieuwing. Beschikbare hardware/software Het schoolportret Een portret brengt in beeld hoe iemand eruit ziet door het oog van degene die het portret maakt. Zo is dat ook bij het maken van een schoolportret. Ik heb de school waar ik stage loop,

Nadere informatie

Informatie avond groep 5 2011-2012

Informatie avond groep 5 2011-2012 Informatie avond groep 5 2011-2012 Even voorstellen Martin Geldermans Leerkracht groep 5, Theo Raateland Leekracht groep 5, Werff Thomas Gymleerkracht. Waar gaan we het over hebben? Het digibord, De vakken,

Nadere informatie

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 Inleiding De wereld verandert. Er zijn steeds nieuwe digitale ontwikkelingen.

Nadere informatie

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren Stellingen visie 1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren 2. Ik heb voldoende vertrouwen in mijn leerlingen om ze op afstand te coachen en begeleiden 3. Ik houd

Nadere informatie

Lerarenopleidingen voor de 21 ste eeuw

Lerarenopleidingen voor de 21 ste eeuw Lerarenopleidingen voor de 21 ste eeuw Eindkwalificaties Leren en lesgeven met ict en beginmeting Anne-Marieke van Loon Dana Uerz Aanleiding Lerarenopleiding voor de 21e eeuw; Stand van zaken / beginmeting;

Nadere informatie

Brigitte Moulaert Op onderzoek in de wereld van alledag

Brigitte Moulaert Op onderzoek in de wereld van alledag Brigitte Moulaert b.moulaert@rijkt.nl Op onderzoek in de wereld van alledag Nieuwsgierigheid Dagelijkse ontdekkingen Onderzoekende houding Uitkijktoren! Doelstellingen Plezier in wetenschap en techniek

Nadere informatie

Online een fotocollage maken

Online een fotocollage maken Online een fotocollage maken Informatie De kinderen maken een fotocollage over een (eigen) onderwerp. Foto s zoeken de kinderen via Google of hun eigen Social Media account, zoals Facebook en Instagram.

Nadere informatie

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openingscherm... 3 3. Outlook...

Nadere informatie

Computercursussen. Ons aanbod dit najaar 2015:

Computercursussen. Ons aanbod dit najaar 2015: Computercursussen Eigen Herd is officieel erkend als leercentrum van Seniorweb voor het geven van computercursussen. Op www.seniorweb.nl/lessen/leercentra vindt u meer informatie over deze leercentra voor

Nadere informatie

Reflection Paper. Hogeschool InHolland Haarlem. Minor ICT; Educatief gebruik van ICT en nieuwe media

Reflection Paper. Hogeschool InHolland Haarlem. Minor ICT; Educatief gebruik van ICT en nieuwe media Hogeschool InHolland Haarlem Reflection Paper Minor ICT; Educatief gebruik van ICT en nieuwe media Avelyn Vink, 501052 Klas HAVT3A Minor ICT 1 Sacha van de Griendt Inhoudsopgave Wat heb ik geleerd?...

Nadere informatie

In 5 stappen productiever met Office 365

In 5 stappen productiever met Office 365 In 5 stappen productiever met Office 365 Inleiding Met Office 365 van KPN beschik je altijd en overal over je zakelijke e-mail, agenda en documenten. Programma s als Excel, Word, PowerPoint en OneNote

Nadere informatie

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7 Inhoudsopgave 1 Het Microsoft-account 1 Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4 2 Office op de ipad installeren 7 Office 8 Word installeren 9 Excel installeren 9 PowerPoint installeren 10 OneNote

Nadere informatie

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD 2014 Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD Inhoud Inleiding... 2 Aanmelden bij office 365 via het portaal.... 2 Het portaal en gebruikers:...

Nadere informatie

De kinderen op onze school

De kinderen op onze school SPEERPUNTEN De kinderen op onze school Wij willen onze kinderen voorbereiden om de stap door het kleine deurtje naar de grote wereld te kunnen maken. In samenwerking met ouders willen wij met kinderen

Nadere informatie

Alles weten over Office 365 in het onderwijs

Alles weten over Office 365 in het onderwijs Alles weten over Office 365 in het onderwijs APS IT-diensten Utrecht TAC:TIX Pagina 1 Microsoft Office 365 in het onderwijs Microsoft Office 365 biedt besturen en scholen de unieke mogelijkheid om samenhang

Nadere informatie

SAMANTHA REEMEIJER HAVT4A POSITION PAPER 2

SAMANTHA REEMEIJER HAVT4A POSITION PAPER 2 SAMANTHA REEMEIJER HAVT4A 493612 POSITION PAPER 2 INHOUD Wie ben je?... 2 Praktijk tijdens de PABO... 2 Beargumenteer waarom je voor de ICT minor hebt gekozen... 3 Lees minimaal één digitale bron over

Nadere informatie

Zowel leerkrachten als leerlingen gaan vanaf de meivakantie met Office365 werken.

Zowel leerkrachten als leerlingen gaan vanaf de meivakantie met Office365 werken. Voorwoord: In deze nieuwsbrief komt u meer informatie tegen over de aanpassingen c.q. vernieuwingen binnen het ICT gebeuren op De Driesprong. Daar wij als een van de eerste scholen zijn gaan werken met

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

Start to ICT. Algemene opleiding Studiegebied Informatie- en communicatietechnologie AO IC

Start to ICT. Algemene opleiding Studiegebied Informatie- en communicatietechnologie AO IC Algemene opleiding Studiegebied Informatie- en communicatietechnologie AO IC 101 01.09.2016 Start to ICT Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs REFERENTIEKADER: ERKENDE BEROEPSKWALIFICATIE: KAPPER-

Nadere informatie

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken Bert Plaat i-coach MBO 3-4 PowerPoint & Lessen maken Eerste opzet Invoegen media zoals video, camera, screencast Inspreken en opslaan als video De rol van Movie Maker Opdrachten studenten Probleem: Ontsluiting

Nadere informatie

Handleiding Office 365 en Office 2016

Handleiding Office 365 en Office 2016 Handleiding Office 365 en Office 2016 Versie: juli 2017 1 Inhoudsopgave Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 Eerst een korte kennismaking met Office 365... 4 Wat je moet weten voordat je gaat installeren?...

Nadere informatie

Digitaal. bewust. vaardig. didactisch. wijs. April 2013 Ben Kort

Digitaal. bewust. vaardig. didactisch. wijs. April 2013 Ben Kort Digitaal bewust vaardig didactisch wijs April 2013 Ben Kort 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Inleiding... 3 3 Digi - bewust... 4 4 Digi - vaardig... 5 5 Digi - didactisch... 6 6 Mediawijsheid...

Nadere informatie

Keuchenius: School met Talent. Groep 4 Schooljaar 2015-2016

Keuchenius: School met Talent. Groep 4 Schooljaar 2015-2016 Keuchenius: School met Talent Groep 4 Schooljaar 2015-2016 Groepssamenstelling Groep 4 17 leerlingen 7 meisjes 10 jongens Leerkrachten Juf Annelies Griepink-Roodenburg (maandag, dinsdag, en de woensdag

Nadere informatie

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Marielle van Rijn 11 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73011 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Handleiding leerkrachten. Eigen strip maken. Kerndoelen: Taal en ict 1x per week 4 tot 5 weken

Handleiding leerkrachten. Eigen strip maken. Kerndoelen: Taal en ict 1x per week 4 tot 5 weken Handleiding leerkrachten Eigen strip maken Doelgroep: Vak: Duur: Midden/bovenbouw Taal en ict 1x per week 4 tot 5 weken Inhoud: Het project wordt uitgevoerd tijdens de taallessen die ingeroosterd zijn.

Nadere informatie

www.gynzy.com Handleiding

www.gynzy.com Handleiding www.gynzy.com Handleiding Samen steeds beter is ons motto. Als leerkracht sta je elke dag voor de klas en weet je veel beter wat je nodig hebt dan wij. Door goed te luisteren naar jouw behoefte en deze

Nadere informatie