Investeringsstatuut Rentree

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Investeringsstatuut Rentree"

Transcriptie

1 Investeringsstatuut Rentree Versie 1.0 MT/DB besluit d.d. 22 september 2016 RvC goedkeuring d.d. 20 september 2016

2 0. Inleiding Een investeringsstatuut is met de nieuwe woningwet noodzakelijk, maar we vinden het vooral ook zelf van groot belang om goed en transparant te sturen op onze vastgoed(des-)investeringen. We willen dat ze maximaal bijdragen aan onze maatschappelijk doelen, binnen een financieel verantwoord kader. We zijn van plan om van 2017 tot en met 2021 ruim ingrepen te doen waar investeringen mee zijn gemoeid: nieuwbouw, energetische verbetering, interieurvernieuwing en grote aanpak van woningen: Deze ingrepen betreffen in totaal een uitgave van circa 62 miljoen, die geheel of voor het merendeel bestaat uit investeringen: de helft betreft nieuwbouw ( 31 miljoen), ruim een kwart grote aanpak (gecombineerde aanpak van interieur, energetische verbetering en planmatig onderhoud) van woningen ( 17 miljoen) en bijna een kwart energetische verbetering en/of interieurvernieuwing ( 14 miljoen). Met deze aantallen en bedragen doet een investeringsstatuut er voor ons dan ook wezenlijk toe. Doel Het doel van dit investeringsstatuut is een heldere koers en kaders voor onze investeringen in woningverbetering en nieuwbouw. Het biedt toezichthouders handvatten om onze investeringen te toetsen. Het investeringsstatuut draagt daarmee bij aan onze Governance en onze risicobeheersing. Opbouw en leeswijzer Bij investeringsafwegingen komen veel aspecten van ons bedrijf samen. We toetsen onze investeringen vanuit zeven invalshoeken:

3 Strategie Procedures Financiën project Organisatie investering Financiën organisatie Partners Risico s Deze invalshoeken komen in de volgende hoofdstukken één voor één aan bod. In elk hoofdstuk beschrijven we allereerst hoe we in beginsel vanuit het betreffende perspectief naar investeringen kijken. Daarna staat verwoord welke koers en kaders we op dit moment hanteren: actueel toetsingskader op basis van vastgesteld beleid. Als beleidsonderdelen in de loop der tijd worden herzien, blijft het beginsel overeind en volstaat een aanpassing van het actuele toetsingskader. In bijlage 1 zijn de zeven invalshoeken gebundeld tot een handzame checklist waar we onze investeringen in de praktijk aan toetsen. Hiermee zullen we ook rapporteren in de beslisdocumenten van investeringsprojecten. In bijlage 2 is een mindmap opgenomen die een visueel overzicht biedt van de zeven aspecten met hun inhoudelijke onderdelen om investeringen op te toetsen en de diverse bronnen. 1. Strategie Een existentiële vraag bij investering is: past de investering bij de strategie? Daarvoor toetsen we de investering aan onze portefeuilledoelstellingen. Die zijn benoemd in onze ondernemingsdoelen 1. Daarin geven we aan welke maatschappelijke bijdrage we willen leveren en op welke wijze we dat doen. De doelstellingen en strategie omvatten onze lange termijn doelen ten aanzien van ons vastgoed. Deze hebben betrekking op aspecten als omvang, werkgebied, woningtypes, prijs, functionele en technische kwaliteit, energieprestaties, zorggeschiktheid/toegankelijkheid etc. In de portefeuillestrategie staat ook op hoofdlijnen beschreven hoe we de vastgoeddoelen willen bereiken. Dat kan door maatregelen zoals nieuwbouw, sloop, verkoop, renovatie, specifieke woningtoewijzing en natuurlijk door maatregelen in regulier beheer en onderhoud. Daarom is het van belang om een heldere en meetbare portefeuillestrategie te formuleren, die toetsing van investeringen in de dagelijkse praktijk mogelijk maakt. Onder de paraplu van de portefeuillestrategie kunnen aspecten nader zijn uitgewerkt in specifieke doelen, randvoorwaarden en maatregelen, dit wordt doorgaans facetbeleid genoemd (denk aan 1 Ondernemingsplan Rentree, vastgesteld mei 2015, hoofdstuk 4.

4 huurbeleid, verkoopbeleid etc.). Bij het toetsen van investeringen aan de strategie, wegen we facetbeleid mee. Een goede aansluiting van facetbeleid op de portefeuillestrategie en congruentie tussen beleidsfacetten is dus onontbeerlijk voor toetsing van investeringen. Voor bestaande woningen hebben we op basis van de portefeuillestrategie complexplannen opgesteld. Daarin staat de strategie voor het betreffende complex met bijpassende maatregelen. Ook hieraan kunnen we investeringen toetsen. Omdat de ene investering een grotere bijdrage kan leveren aan de portefeuillestrategie dan een ander, toetsen we niet alleen of een investering past binnen de strategie, maar ook in welke mate de betreffende investering daaraan bijdraagt. Actueel toetsingskader Onze actuele portefeuilledoelstellingen zijn beschreven in ons ondernemingsplan 2. Als richting voor de portefeuille koersen we op: Voldoende betaalbare woningen voor de doelgroep In totaal minimaal woningen op respectievelijk de 1 e aftoppingsgrens voor 1- en 2- persoonshuishoudens en de 2 e aftoppingsgrens voor gezinnen in Toekomstbestendig aanbod Passende woningen voor onze doelgroep betekent voldoende kwaliteit tegen een redelijke prijs. We verversen/ moderniseren daarom onze voorraad. Vergroten klantwaarde, investeringen en aanvullende pakketten Als basis voor investeringsbeslissingen zal Rentree de directe waarde voor de klant als basis nemen. De directe waarde vertaalt zich in een huurprijs die past bij de investering. Of bij woningverbetering: in de potentieel hogere huurprijs en de verlengde levensduur die past bij de investering. Portefeuilleverandering en Investeringsvermogen genereren Om de portefeuille toekomstbestendig te houden en bovenstaande ambities mogelijk te maken gaan wij investeringsvermogen genereren. Dat doen wij door circa 280 woningen te verkopen. De opbrengsten gebruiken we voor genoemde investeringen en om leningen af te lossen. Daar waar wij mogelijkheden zien om onze portefeuille verandering ook met ruiling te bereiken zullen wij deze mogelijkheid nadrukkelijk onderzoeken. 2 Ondernemingsplan Rentree , vastgesteld mei 2015, hoofdstuk 4.

5 2. Financiën organisatie Vanuit de invalshoek van de totale bedrijfsfinanciën is het van belang te bepalen of een project op instellingsniveau gedragen kan worden. Brengt het de financiële continuïteit van bedrijf niet in gevaar? Hiervoor hanteren we financiële ratio s/criteria die inmiddels ook de standaard zijn in onze branche: Interest coverage ratio (ICR): de mate waarin de rente betaald kan worden uit de operationele kasstroom Debt service coverage ratio (DSCR): de mate waarin de rente en aflossing betaald kan worden uit de operationele kasstroom Loan to value (LtV): vreemd vermogen gedeeld door de bedrijfswaarde Solvabiliteit: eigen vermogen gedeeld door totaal vermogen op bedrijfswaarde Dekkingsratio: geborgde lening gedeeld door de WOZ-waarde De verwachte investeringen, op basis van projectbesluiten (nieuwbouw en renovaties) worden benoemd in de Meerjarenbegroting (MJB). In de MJB wordt een projectenlijst opgenomen. Bij doorrekenen van de meerjarenbegroting kijken we of aan de gestelde eisen van deze financiële kengetallen wordt voldaan. Bij het vaststellen van de MJB wordt daarmee expliciet besloten over de investeringen. Investeringen bestaan uit nieuwbouwprojecten, ingrepen in het bestaande vastgoed en verwachte investeringen (op basis van kengetallen) zoals verwoord in de portefeuillestrategie. Bij projecten die reeds in de begroting zijn opgenomen én binnen kaders van de begroting vallen kan de toetsvraag bevestigend worden beantwoord. Bij nieuwe projecten of projecten die buiten kaders van de begroting raken, zal de begroting opnieuw moeten worden doorgerekend alvorens de toetsvraag kan worden beantwoord. Naast deze vaststaande indicatoren, willen we zelf dat onze lening per verhuureenheid rondom het gemiddelde in de sector ligt. Daarom toetsen wij regelmatig de gemiddelde lening per woning. Actueel toetsingskader De doelen ten aanzien van deze ratio s leiden we af van de branchestandaard, zoals die gehanteerd wordt door het waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Deze leggen we indien nodig met een aanvullende eigen marge vast in onze meerjarenbegroting 3. Ze staan daarmee ook benoemd in ons huidige jaarplan 4 : LTV < 75% ICR > 1,4 DSCR > 1,0 Solvabiliteit tegen bedrijfswaarde > 25% Dekkingsratio < 50% Daarnaast toetsen we zelf op: Lening per verhuureenheid: maximaal (bedrag jaarlijks te bepalen in MJB) 3 Uitgangspunten en indicatoren MJB en begroting 2016, vastgesteld november Jaarplan 2016, Focus op kwaliteit en duurzaamheid, vastgesteld 26 oktober 2015 en goedgekeurd RvC 17 november 2015.

6 3. Financiën project De kernvraag is of de betreffende investering voldoet aan de (rendements-) eisen van ons financieel beleid. En een belangrijke controlevraag bij elke investering: is de vrije verkoopwaarde wel hoger dan de stichtingskosten? Voor de financiële toets op projectniveau zijn een aantal financiële ratio s/criteria gangbaar: Bruto of netto aanvangsrendement (BAR/NAR) Contante waarde berekening, de bedrijfswaarde Direct en indirect rendement Totaalrendement, ook wel IRR Marktwaarde verhuurde staat Actueel toetsingskader Rentree kiest ervoor om te sturen op bedrijfswaarde. Hiervoor zijn een aantal argumenten: Een BAR of NAR zegt vooral iets over het directe rendement bij aanvang van de investering. De exploitatiekosten gedurende de looptijd van de investering worden hierin niet meegenomen Bij het hanteren van een totaalrendement (een IRR) wordt getoetst op direct en indirect rendement. De invloed van het indirecte rendement (de waardeontwikkeling) is significant, maar feitelijk niet relevant. Immers: we willen onze woning voor eeuwig blijven verhuren. De bedrijfswaarde berekening is een zo realistisch mogelijke inschatting van de verwachte kosten en opbrengsten gedurende de looptijd van een investering. Bij de berekening van de bedrijfswaarde zoeken we aansluiting bij de parameters van het WSW. In principe investeren we alleen in DAEB-bezit. We maken onderscheid tussen investeringen in nieuwbouw en investeringen in huidige complexen. Voor de bedrijfswaardeberekening hanteren we diverse uitgangspunten. Deze splitsen we uit in beïnvloedbare en niet beïnvloedbare onderdelen. De beïnvloedbare onderdelen zijn elementen waarop door ons gestuurd kan worden. We verwachten van onze projectleiders dat zij deze onderdelen nadrukkelijk meenemen in de investeringsopgave. Niet beïnvloedbare onderdelen: Voor inflatieverwachtingen wordt aangesloten bij de uitgangspunten van het WSW. Voor de zakelijke lasten, zoals OZB, rioolbelasting en verzekeringen, gebruiken we de laatst bekende facturering door de betreffende instanties. Indien aanpassingen bekend zijn die verdergaan dan inflatiecorrectie, worden die ingerekend. De verhuurdersheffing is een heffing die langjarig zal blijven bestaan. Daarom wordt deze ingerekend. De saneringssteun is een onvoorspelbare heffing, deze wordt niet in de bedrijfswaarde ingerekend. Voor de disconteringsvoet hanteren we de uitgangspunten van het WSW. De IRR is in principe gelijk aan de disconteringsvoet.

7 Beïnvloedbaar door Rentree, niet project specifiek: De beheerslasten worden jaarlijks vastgesteld vanuit de MJB. De uitgaven voor leefbaarheid blijven binnen de wettelijke normstelling, tenzij anders overeengekomen met Gemeente Deventer, 5 en rekenen we zoveel mogelijk toe aan de complexen. Beïnvloedbaar door Rentree, project specifiek: De huurprijs volgt uit de portefeuillestrategie (zie ondernemingsplan). Voor de huurderving gebruiken we bij bestaande bouw het werkelijk niveau van het afgelopen jaar. Bij nieuwbouw hanteren we het gemiddelde van de huurderving. Voor de onderhoudsuitgaven maken we een project specifieke meerjaren onderhoudsbegroting (MJOB). De levensduur is afgestemd op de investering. Investeren in nieuwbouw is anders dan investeren in de bestaande voorraad. We omschrijven hieronder de twee methodes. Nieuwbouw De gebruikelijke exploitatieperiode is 50 jaar. De afweging tot door exploiteren, dan wel beëindigen van de exploitatie, ligt ver voor ons. Omdat we mogelijk tot in de eeuwigheid door exploiteren is het niet eenvoudig een restwaarde te berekenen. We hanteren daarom de restwaarde gebaseerd op door exploiteren gedurende vijftien jaar. Daar kunnen we een ingewikkelde berekening onder leggen. De betrouwbaarheid van aannames verder weg dan 10 jaar neemt echter sterk af. Vanuit deze gedachte hanteren we in de berekening van de bedrijfswaarde een exploitatie periode van 65 jaar. Dit sluit aan bij de handreiking van AEDES 6. Normaliter hanteren we de disconteringsvoet van het WSW. In de huidige markt zou het (nog) mogelijk moeten zijn een project te realiseren zonder onrendabele top. De komende investeringsvoorstellen dienen daar in principe aan te voldoen. Bij uitzondering kan een onrendabele top worden geaccepteerd. De maximale onrendabele top wordt vastgesteld door een minimale disconteringsvoet (gelijk aan de IRR) te hanteren van 4%, i.p.v. van de disconteringsvoet van het WSW. Deze aangepaste disconteringsvoet is gebaseerd op de huidige werkelijke rente van indicatief 1,5% met een risico-opslag van 2,5%. De risico-opslag is bedoeld voor risicoafdekking van rentestijging en inflatie. 7 Huidig bezit Als we investeren in het huidige bezit maken we de afweging op basis van een vergelijking van de bedrijfswaarde voor en na ingreep. Daarvoor hanteren we dezelfde uitgangspunten bij de bedrijfswaarde, als bij nieuwbouw per DAEB woongelegenheid. 6 Model Investeringsstatuut, consultatieversie 22 juli 2016, AEDES. 7 NB: Ortec hanteert in haar leidraad een opslag van 4,9% bij de marktwaarde berekening. Dat tarief past niet bij het risicoprofiel van sociale huurwoningen. Commerciële beleggers hanteren bij de portefeuille van sociale huurwoningen een IRR van 5% tot 7%. Daarin is een winstopslag opgenomen, dat past niet bij het profiel van een corporatie.

8 We bedenken bij een eventuele ingreep vooraf de effecten van de ingreep en vergelijken in verschillende scenario s de onderhoudskosten per woning, de huurprijs voor en na mutatie en de levensduur. Deze gebruiken we om de bedrijfswaarde te berekenen van de woning of het complex. Deze vergelijken we daarna met de huidige bedrijfswaarde. In de berekening van de huidige bedrijfswaarde hanteren we een reële inschatting van de opbrengsten en de kosten voor het complex. Bij ingrepen in het bestaande bezit is het zinvol de verschillende scenario s te kunnen vergelijken. We gebruiken hiervoor een afwegingsmodel. Eventuele investeringen niet DAEB Het kan toch noodzakelijk zijn om te investeren in niet-daeb bezit of in bezit in de verkoopportefeuille. Dan kiezen we niet de bedrijfswaarde methode, maar hanteren we een ander kader. Investeringen voor verbeteringen in niet-daeb worden alleen uitgevoerd indien de vrije verkoopwaarde meer toeneemt dan de kosten van de investering. Bij nieuwbouw koopwoningen investeren we alleen indien de verkoopwaarde hoger ligt dan de kostprijs (inclusief de toerekening van Algemene Kosten en risico). Eventuele investeringen specifiek DAEB vastgoed Indien er zwaarwegende argumenten zijn te investeren in specifiek (zorg)vastgoed dienen alle kosten gedurende de exploitatieperiode terug te worden verdiend. De investeringen worden getoetst door een onafhankelijke deskundige voordat er besluiten worden genomen. 4. Risico s Risico s zijn nooit uit te sluiten, wel te beheersen. Risicomanagement begint bij het gesprek te voeren over mogelijke problemen en het effect hiervan. Het risico is de kans vermenigvuldigd met het effect. Voor een goede risicobeheersing hanteren we een proces/aanpak voor risico s waar projecten aan moeten voldoen Analyseren risico s Kiezen beheersmaatregelen Uitvoeren beheersmaatregelen Evalueren beheersmaatregelen Analyseren risico s Vanuit verschillende invalshoeken en disciplines Met behulp van een checklist: opsomming van specifieke risico s per invalshoek Vervolgens prioriteren en kwantificeren: kans x gevolg Kiezen beheersmaatregelen: Is de maatregel uitvoerbaar? Is het risico te beïnvloeden? Waar kan het risico het best gealloceerd worden? Welke omgevingsfactoren kunnen de maatregelen verstoren? Brengt een bepaalde maatregel nieuwe risico s met zich mee of vergroot het een ander risico?

9 Resultaat risicoanalyse Het resultaat van de risicoanalyse: Alle belangrijkste risico s zijn in beeld gebracht Bijpassende beheersmaatregel is uitgewerkt Verantwoordelijke persoon voor nemen van deze maatregel is benoemd Beschikbare tijd en budget zijn bepaald Bijbehorende kwaliteits- en informatie-eisen zijn opgesteld De risicoanalyse wordt in elke projectfase geactualiseerd en beschreven in het betreffende fasedocument. Actueel toetsingskader Bij elk fasedocument wordt een risicoanalyse met bijbehorende beheersmaatregelen bijgevoegd. De risicoanalyse wordt getoetst aan de hand van de checklist projecten (zie bijlage 1). Ieder kwartaal worden de benoemde risico s in het project bewaakt en besproken. 5. Partners Bij de selectie van partners toetsen we op kwaliteit, betrouwbaarheid en financiële stabiliteit. Dit doen we conform onze integriteitscode en ons inkoopbeleid 8. Als we verbindingen aangaan (zoals een dochtermaatschappij of samenwerkingsvennootschap) toetsen we die aan ons verbindingenstatuut 9. De toetsvragen zijn: Voldoen de (potentiële) partners aan: Onze integriteitscode? Het inkoopbeleid? Indien van toepassing: het verbindingenstatuut? Actueel toetsingskader Getoetst wordt op de onderstaande elementen: (Periodieke) kredietwaardigheidstoets Relevante certificaten, keurmerken Gebruik integriteitscode Positieve referenties Vereisten in het kader van de Wet Keten Aansprakelijkheid Inleners vereisten 8 Inkoopbeleid vastgesteld d.d. september Verbindingenstatuut, vastgesteld d.d. september 2016

10 6. Organisatie Een andere invalshoek om investeringen te toetsen, is die van onze eigen organisatie. Hebben we voldoende capaciteit om het investeringsproject ook daadwerkelijk uit te voeren? Daarbij letten we op de aard van het betreffende project en op het aantal projecten op enig moment. De vraag is of we voldoende capaciteit (tijd) beschikbaar hebben en of we voor dit project de benodigde competenties (kennis, vaardigheden en attitude) in huis hebben. Dat doen we aan de hand van een onderbouwde inschatting van zowel de betrokken medewerker(s) als de leidinggevende. De resultaten leggen we vast in het fasedocument. Actueel toetsingskader Getoetst wordt op de volgende onderdelen: Zit er een organisatievoorstel bij het fasedocument waarin de betrokken medewerkers zijn opgenomen en is een verwachting van de benodigde tijd aangegeven Is de uitgevraagde tijd en capaciteit voldoende beschikbaar en is dit getoetst door betrokken teamleiders en managers 7. Procedure Investeringen toetsen we aan onze procedures. Daarbij kijken we naar de mandatering zoals die in de procuratieregeling is vastgelegd: wie is op welk moment en bij welke omvang bevoegd om een beslissing te nemen over investeringen? En we hanteren een gestandaardiseerde projectfasering met bijbehorende beslisdocumenten. Een belangrijke controlevraag hierbij is: is directeur/bestuurder gemachtigd om zonder goedkeuring van de RvC de investering aan te gaan? Actueel toetsingskader Het actuele toetsingskader bestaat uit twee elementen: Mandatering De actuele mandatering is benoemd in onze procuratieregeling 10 en krijgt invulling in het bijbehorende bevoegdhedenoverzicht 11. Daarin staat wie bevoegd is tot het aangaan van welke verplichtingen: Budgethouder: tot conform begroting. afwijkingen meer-/minderwerk tot 10%. Directeur/bestuurder vanaf conform begroting. rekening houdend met limieten in de statuten 12 (zie ook verwijzing in bestuursreglement 13 ) voor benodigde toestemming RvC, namelijk exclusief 10 Procuratieregeling 2015, vastgesteld d.d. maart Bevoegdhedenoverzicht 2016, maart 2016.

11 BTW met uitzondering van het in stand houden van of treffen van voorzieningen aan onroerende zaken in eigendom van de stichting conform artikel 7 lid 4c van de statuten en de handreiking van Aedes. Voor alle investeringen die zijn opgenomen in de MJB en expliciet zijn besproken bij de vaststelling van de MJB inclusief projectenlijst, is de directeur/bestuurder volledig bevoegd. Wijzigingen op projectniveau tot en met 10% worden achteraf verantwoord in de jaarrekening. Wijzigingen op projectniveau groter dan 10% worden vooraf gemeld aan de RvC. Procesbeschrijving Onze projectfasering is op 8 september 2016 vastgesteld. We hanteren vier fasen 14 : 1. Initiatief 2. Definitie 3. Voorbereiding 4. Uitvoering en Evaluatie Voor elk van deze fasen zijn onder meer de resultaten benoemd, evenals de wijze van informeren en besluiten en wie hiervoor verantwoordelijk is. Bijlagen Checklist investeringen Mindmap: visualisatie toetsingsaspecten en bronnen 12 Statutenwijziging woningstichting Rentree, concept 19 juli 2016 / ter passering notaris d.d. 4 oktober Bestuursreglement, vastgesteld d.d. september Projectfasering, vastgesteld 8 september 2016

12 Bijlage 1: checklist investeringen Finale versie d.d. september 2016

13 Checklist investeringen Versie 1.0, 6 september 2016, bijlage bij investeringsstatuut 1. Strategie Draagt de investering bij aan de portefeuillestrategie, het onderliggend facetbeleid en - bij bestaande bouw - onderliggende complexplan:? Toetsvragen ja nee omvang werkgebied prijs (segmenten en maandhuur) woningtype functionele kwaliteit (denk aan grootte, buitenruimte e.d.) energieprestatie toegankelijkheid/zorggeschiktheid technische kwaliteit Is dit besproken met direct betrokkenen en MT en beschreven in het fasedocument? 2. Financiën Organisatie Kan de organisatie de investering dragen? Toetsvragen ja nee Is de investering opgenomen in de actuele Meerjarenbegroting (projectenlijst) Heeft de MJB daarmee een LTV < 75% Is de ICR daarmee > 1,4 Is de DSCR > 1,0 Is de solvabiliteit tegen bedrijfswaarde > 25% Is de dekkingsratio < 50% Is de lening per verhuureenheid < Is dit besproken met direct betrokkenen en MT en beschreven in het fasedocument?

14 3. Financiën Project Voldoet de investering aan onze financiële eisen? Toetsvragen ja nee Bij nieuwbouw: past de ORT binnen het maximum zoals vastgesteld in de MJB? Bij bestaande bouw: is de bedrijfswaarde met de investering hoger dan de bedrijfswaarde in de bestaande situatie? Eventueel niet-daeb Bij bestaande bouw: is het verschil in de vrije verkoopwaarde groter dan de investering? Bij nieuwbouw koopwoningen: is de verkoopwaarde groter dan de investering (inclusief algemene kosten etc.)? Bij specifiek zorgvastgoed: worden alle kosten gedurende de exploitatieperiode terugverdiend Bij specifiek zorgvastgoed: is de investering getoetst door een onafhankelijke deskundige Is dit besproken met direct betrokkenen en MT en beschreven in het fasedocument? 4. Risico s Zijn de risico s goed in beeld en worden die voldoende beheerst? Toetsvragen ja nee Zijn alle belangrijke risico s in beeld gebracht, besproken en benoemd? Zijn bijpassende beheersmaatregelen uitgewerkt? Is daarbij de verantwoordelijke persoon voor het nemen van deze maatregelen benoemd? Is daarvoor de beschikbare tijd en het benodigde budget vastgesteld? Zijn de bijbehorende kwaliteits- en informatie eisen beschreven? Is dit besproken met direct betrokkenen en MT en beschreven in het fasedocument? 5. Partners Zijn de partners betrouwbaar en stabiel? Toetsvragen ja nee Zijn partners kredietwaardig? Beschikken partners over de benodigde keurmerken en certificaten? Zijn de overeenkomsten vooraf juridisch getoetst? Onderschrijven partners onze integriteitscode Scoren partners voldoende op klanttevredenheid Hebben partners tenminste drie positieve referenties Voldoen partners aan eisen in het kader van de Wet Ketenaansprakelijkheid Indien van toepassing: Voldoen partners aan Inleners vereisten Is dit besproken met direct betrokkenen en MT en beschreven in het fasedocument?

15 6. Organisatie Is de organisatie in staat om de investering daadwerkelijk uit te voeren? Toetsvragen ja nee Is er voldoende capaciteit voor de investering beschikbaar, ook in combinatie met andere inspanningen van de organisatie? Is de benodigde kennis en kundig daarvoor huis? Is dit besproken met direct betrokkenen en MT en beschreven in het fasedocument? 7. Procedure Sluit de investering aan op de mandatering en het projectenproces? Toetsvragen ja nee Is de investeringen binnen het budget (of wijkt die maximaal 10% af) zoals vastgelegd in MJB en fasedocument Past de investering binnen de limiet van exclusief BTW? Wordt het projectenproces juist doorlopen? Is dit besproken met direct betrokkenen en MT en beschreven in het fasedocument?

16 Bijlage 2: overzicht investeringsstatuut (mindmap) Finale versie d.d. september 2016

INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW

INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW Vastgesteld: 23 november 2016 INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW 1. Inleiding De Governancecode Woningcorporaties 2015 beveelt aan dat woningcorporaties beschikken

Nadere informatie

Investeringsstatuut Stichting Woontij

Investeringsstatuut Stichting Woontij Investeringsstatuut Stichting Woontij 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Procedures en besluitvorming 4 3. Organisatorische toets 5 4. Strategische koers 5 5. Financiële toets 6 6. Risicotoets 8 7. Partnerselectie

Nadere informatie

Investeringsstatuut. Van Alckmaer voor Wonen

Investeringsstatuut. Van Alckmaer voor Wonen Investeringsstatuut Van Alckmaer voor Wonen Vastgesteld op 13 maart 2015 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Toepassingskader... 2 1.3 Positionering van het investeringsstatuut... 2 2

Nadere informatie

Woningstichting Berg en Terblijt

Woningstichting Berg en Terblijt Woningstichting Berg en Terblijt Investeringsstatuut 1. Inleiding Sinds 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet van kracht. De nieuwe Woningwet geeft bij de governance aspecten ook extra aandacht aan verbindingen

Nadere informatie

15 november Investeringsstatuut Maasvallei

15 november Investeringsstatuut Maasvallei 15 november 2012 Investeringsstatuut Maasvallei Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Beleid en strategie 3 3 Processen 4 4 Strategische samenwerking en verbindingen 4 5 Risicobeheersing 5 6 Financiën 5 6.1 Financieel

Nadere informatie

Bijlage 2: Financiële paragraaf. Het bod in aantallen

Bijlage 2: Financiële paragraaf. Het bod in aantallen Bijlage 2: Financiële paragraaf Het bod in aantallen In onderstaande tabellen wordt de inhoud van het bod van Beter Wonen, zoals hiervoor is verwoord, concreet gemaakt in meetbare grootheden zoals aantallen

Nadere informatie

Activiteiten Beter Wonen in ALMELO

Activiteiten Beter Wonen in ALMELO Bijlage 3 Financiële paragraaf Beter Wonen Het bod in aantallen In onderstaande tabellen wordt de inhoud van het bod van Beter Wonen, zoals hiervoor is verwoord, concreet gemaakt in meetbare grootheden

Nadere informatie

Investerings- en financieel statuut

Investerings- en financieel statuut Investerings- en financieel statuut Inleiding Het belang van financiële sturing is in de afgelopen jaren toegenomen. Wijzigingen in de wettelijke regels, waaronder de scheiding van DAEB en niet-daeb activiteiten

Nadere informatie

15 november 2012. Investeringsstatuut Maasvallei

15 november 2012. Investeringsstatuut Maasvallei 15 november 2012 Investeringsstatuut Maasvallei Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Beleid en strategie 3 3 Processen 4 4 Strategische samenwerking en verbindingen 4 5 Risicobeheersing 5 6 Financiën 5 6.1 Financieel

Nadere informatie

Woningbouwvereniging Anna Paulowna. Investeringsstatuut. Versienummer: Datum: 7 maart Woningbouwvereniging Anna Paulowna

Woningbouwvereniging Anna Paulowna. Investeringsstatuut. Versienummer: Datum: 7 maart Woningbouwvereniging Anna Paulowna Investeringsstatuut Versienummer: 2017.01 Datum: 7 maart 2017 1 INLEIDING onderschrijft zo veel mogelijk de Governancecode voor Woningcorporaties. In deze code is extra aandacht voor verbindingen en risico

Nadere informatie

Het wettelijk kader van het investeringsstatuut is verankerd in het BBSH artikel 11 lid 1 en 2.

Het wettelijk kader van het investeringsstatuut is verankerd in het BBSH artikel 11 lid 1 en 2. Inleiding Met ingang van 1 juli 2011 is de nieuwe Governancecode voor woningcorporaties van kracht. In de nieuwe code is opgenomen dat iedere corporatie een toetsingskader dient op te stellen voor de investeringen

Nadere informatie

Financieel Statuut. Woonstichting SSW

Financieel Statuut. Woonstichting SSW Financieel Statuut Woonstichting SSW Vastgesteld: RvC 21 januari 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Interne sturing SSW... 3 3 Financiële kaders SSW... 4 4 Vertaling van de financiële kaders naar de

Nadere informatie

INVESTERINGSSTATUUT. Versiedatum: 20-8-2012 Versie: 1.4 Status: Vastgesteld Vastgesteld MT: 21-08-2012 Goedgekeurd RvC: Ter goedkeuring

INVESTERINGSSTATUUT. Versiedatum: 20-8-2012 Versie: 1.4 Status: Vastgesteld Vastgesteld MT: 21-08-2012 Goedgekeurd RvC: Ter goedkeuring INVESTERINGSSTATUUT Versiedatum: 20-8-2012 Versie: 1.4 Status: Vastgesteld Vastgesteld MT: 21-08-2012 Goedgekeurd RvC: Ter goedkeuring Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Inleiding en doel van het Investeringsstatuut...

Nadere informatie

Investeringsstatuut onderhoud en ontwikkeling vastgoed

Investeringsstatuut onderhoud en ontwikkeling vastgoed Investeringsstatuut onderhoud en ontwikkeling vastgoed Versie 1.4 (goedgekeurd door de RvC op 6 december 2012) Datum 22 november 2012 Auteur Robert van Veen en Frank aan de Wiel Afdeling Vastgoed en Financiën

Nadere informatie

VERDIEPING FINANCIAL RISK - UITLEG EN BEREKENING FINANCIËLE RATIO S

VERDIEPING FINANCIAL RISK - UITLEG EN BEREKENING FINANCIËLE RATIO S VERDIEPING FINANCIAL RISK - UITLEG EN BEREKENING FINANCIËLE RATIO S 1 Risico Beoordelingsmodel WSW Risico Management Model WSW baseert zijn risicobeoordeling op het bedrijfsmodel van een corporatie WSW

Nadere informatie

Investeringsstatuut. Status: versie Vastgesteld door het Bestuur d.d.:

Investeringsstatuut. Status: versie Vastgesteld door het Bestuur d.d.: Investeringsstatuut Status: versie 06-09-2017 Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 25-09-2017 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen d.d.: 25-10-2017 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Inleiding...

Nadere informatie

Bijlage: Financiële paragraaf

Bijlage: Financiële paragraaf Bijlage: Financiële paragraaf Disclaimer Het bod is onder voorbehoud van wijziging in wet- Ã regelgeving en veranderende marktsituatie. Havensteder werkt volgens het credo 'eerst verdienen, dan uitgeven'.

Nadere informatie

Activiteiten STJA in ALMELO. Bod onderdelen c.f. woningwet Beschikbaarheid woningen en woonvoorzieningen in Almelo:

Activiteiten STJA in ALMELO. Bod onderdelen c.f. woningwet Beschikbaarheid woningen en woonvoorzieningen in Almelo: Bijlage 4 Financiële paragraaf Sint Joseph In onderstaande tabellen wordt de inhoud van het bod van Sint Joseph, zoals hiervoor is verwoord, concreet gemaakt in meetbare grootheden zoals aantallen en percentages.

Nadere informatie

Knelpuntenanalyse Novelle en BTIV 2015

Knelpuntenanalyse Novelle en BTIV 2015 Knelpuntenanalyse Novelle en BTIV 2015 Frank Vermeij Augustus 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanpak... 3 3 Juridische scheiding... 3 3.1 Aannames... 3 3.2 Resultaten... 4 4 Administratieve scheiding...

Nadere informatie

INVESTERINGSSTATUUT 2.0

INVESTERINGSSTATUUT 2.0 INVESTERINGSSTATUUT 2.0 Versiedatum: 21 januari 2015 Versie: 2.0 Status: vastgesteld Vastgesteld MT: 3-2-2015 Goedgekeurd RvC: 16-03-2015 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 1.1 Inleiding en doel van het Investeringsstatuut...

Nadere informatie

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Onroerende zaken in exploitatie, bestemd voor verkoop Bij het bepalen van de bedrijfswaarde van voor verkoop bestemde huurwoningen verwijst de richtlijn voor woningcorporaties (RJ 645) naar de richtlijn

Nadere informatie

Versie 2013-08. TREASURYSTATUUT Stichting Woontij

Versie 2013-08. TREASURYSTATUUT Stichting Woontij Versie 2013-08 TREASURYSTATUUT Stichting Woontij 1. Inleiding Een groot deel van de kosten bij een wooncorporatie bestaat uit rente. Richtlijnen ten aanzien van financieren en beleggen zijn belangrijk.

Nadere informatie

1. Algemeen. 1.1 Toepassingssfeer

1. Algemeen. 1.1 Toepassingssfeer Investeringsstatuut 1. Algemeen 1.1 Toepassingssfeer 1.1.1 Dit investeringsstatuut van Woningstichting Eigen Haard (hierna: Eigen Haard) is van toepassing op de in dit statuut bedoelde investeringen van

Nadere informatie

Risicobeheersing en achtervang September / oktober 2014. Erik Terheggen

Risicobeheersing en achtervang September / oktober 2014. Erik Terheggen Risicobeheersing en achtervang September / oktober 2014 Erik Terheggen 1. WSW in cijfers 1983 Borginstituut opgericht in 1983 De WSW-borging geldt voor nieuwbouw en renovatie van sociale woningen en maatschappelijk

Nadere informatie

Fakton. Financial Engineering in de Praktijk Asset Management: sturen op verdienvermogen, waarde en rendement. Solving complex real estate challenges

Fakton. Financial Engineering in de Praktijk Asset Management: sturen op verdienvermogen, waarde en rendement. Solving complex real estate challenges Fakton Solving complex real estate challenges Financial Engineering in de Praktijk Asset Management: sturen op verdienvermogen, waarde en rendement Wim Weide, Partner Fakton 1 Relevante context / ontwikkelingen

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0565 Alphen aan den Rijn CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0565 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Verhuurderheffing en effecten investeringsfaciliteit

Verhuurderheffing en effecten investeringsfaciliteit Verhuurderheffing en effecten investeringsfaciliteit Johan Conijn & Wolter Achterveld 30 mei 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Gevolgen verhuurderheffing... 3 3 Gevolgen nieuwe investeringsfaciliteit,

Nadere informatie

Toezichtkader Raad van Commissarissen. Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw. Identificatie:

Toezichtkader Raad van Commissarissen. Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw. Identificatie: Toezichtkader Raad van Commissarissen Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw Identificatie: Versie: februari 2019 Vastgesteld in vergadering RvC d.d.: 18 februari 2019 Gecommuniceerd met Bestuur: februari

Nadere informatie

Q en A s IBW2018 website

Q en A s IBW2018 website Q en A s IBW2018 website Gebruik van de IBW Waarom publiceert BZK de IBW? Dat gebeurt formeel op grond van een wettelijke verplichting (Woningwet artikel 42 en Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0249 Helmond CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0249 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Van Marktwaarde naar Beleidswaarde

Van Marktwaarde naar Beleidswaarde Van Marktwaarde naar Beleidswaarde Een handvat voor het nemen van investeringsbeslissingen in sociaal vastgoed januari 2018 De Marktwaarde is totaal ongeschikt voor het nemen van verantwoorde investeringsbeslissingen

Nadere informatie

FACTSHEET WOONPARTNERS MIDDEN HOLLAND 53,0 = Exploitatie Verkoop Waardeverandering Markt Rente Overige. Financiële ratio's.

FACTSHEET WOONPARTNERS MIDDEN HOLLAND 53,0 = Exploitatie Verkoop Waardeverandering Markt Rente Overige. Financiële ratio's. 7. Financië n 7.1 Kerncijfers FACTSHEET WOONPARTNERS MIDDEN HOLLAND Resultaten per activiteit (in mln) 53,0 = 20,5 0,8-9,7 47,0-6,0 0,4 Exploitatie Verkoop Waardeverandering Markt Rente Overige % CIJFERS

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1909 Utrecht CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1909 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0837 Nieuwegein CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0837 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

8. Financiën. 8.1 Kerncijfers. 8.2 Algemeen. Niet-gerealiseerde waardeveranderingen. Loan to value 27%

8. Financiën. 8.1 Kerncijfers. 8.2 Algemeen. Niet-gerealiseerde waardeveranderingen. Loan to value 27% 8. Financiën 8.1 Kerncijfers Huuropbrengsten Bedrijfsopbrengsten Bedrijfslasten Bedrijfsresultaat Niet-gerealiseerde waardeveranderingen Resultaat na belastingen Maatschappelijke prestatie 40,1 miljoen

Nadere informatie

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij Versie 2015-06 1. Inleiding Een groot deel van de kosten bij een wooncorporatie bestaat uit rente. Richtlijnen ten aanzien van financieren en beleggen zijn

Nadere informatie

Consultatiedocument Scheiding DAEB en niet-daeb Stichting Viveste

Consultatiedocument Scheiding DAEB en niet-daeb Stichting Viveste Consultatiedocument Scheiding DAEB en niet-daeb Stichting Viveste 27 oktober 2016 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding... 4 2 Consultatieproces... 4 3 Keuze administratieve scheiding of juridische splitsing...

Nadere informatie

Titel Datum. Q&A beleidswaarde 18 september 2018 Pagina 1/7. Q&A Beleidswaarde

Titel Datum. Q&A beleidswaarde 18 september 2018 Pagina 1/7. Q&A Beleidswaarde Pagina 1/7 Q&A Beleidswaarde Pagina 2/7 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 ALGEMEEN BELEIDSWAARDE / MARKTWAARDE... 4 2.1 MOET DE MARKTWAARDE FULL OF BASISVERSIE ALS STARTPUNT WORDEN GEHANTEERD?... 4 2.2

Nadere informatie

Investeringsstatuut Wonen Midden-Delfland

Investeringsstatuut Wonen Midden-Delfland Investeringsstatuut Wonen Midden-Delfland September 2015 1 Inhoud 1 Inleiding 1.1 Algemeen 1.2 Wettelijk kader investeringsstatuut 1.3 Doel investeringsstatuut 1.4 Governance 1.5 Vaststelling, goedkeuring

Nadere informatie

VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU

VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU INLEIDING In onze voorgaande blog hebben we verschillende gangbare waarderingsmethoden toegelicht: de historische kostprijs, de bedrijfswaarde en de marktwaarde. Dit deden

Nadere informatie

Januari 2015, Birgitte van Hoesel. In dialoog met u over wat ons bindt

Januari 2015, Birgitte van Hoesel. In dialoog met u over wat ons bindt Januari 2015, Birgitte van Hoesel In dialoog met u over wat ons bindt Onze omgeving in historisch perspectief 2 Challenge om verandering te realiseren 3 Missie en risicostrategie 4 WSW-missie WSW draagt

Nadere informatie

VOLKSHUISVESTING ARNHEM INVESTERINGSSTATUUT

VOLKSHUISVESTING ARNHEM INVESTERINGSSTATUUT VOLKSHUISVESTING ARNHEM INVESTERINGSSTATUUT Vastgesteld door Directeur / Bestuurder op 8 november 2011 Goedgekeurd door Raad van Commissarissen op 13 februari 2012 INLEIDING Per 1 juli 2011 is de nieuwe

Nadere informatie

Huishoudboekje Raadscommissie Ontwikkeling 31 oktober 2016

Huishoudboekje Raadscommissie Ontwikkeling 31 oktober 2016 Huishoudboekje 2.0 2.0 Raadscommissie Ontwikkeling 31 oktober 2016 Agenda 1. Aanleiding 2. Waar staan de Haarlemse corporaties voor 3. Het Kasstroommodel door 4. Indicatieve bestedingsruimte door 5. Strategieën

Nadere informatie

Financieel Statuut 2015 Status: Definitief

Financieel Statuut 2015 Status: Definitief Financieel Statuut 2015 Status: Definitief 20151230 Financieel statuut 2015 definitief.doc 2 Inhoudsopgave 1. Waarom een financieel statuut... 4 1.1 Uitgangspunten... 4 1.2 Instrumenten... 4 1.3 Relatie

Nadere informatie

1. Inleiding Algemeen Doel Wettelijk kader Toepassing Goedkeuring en wijziging... 3

1. Inleiding Algemeen Doel Wettelijk kader Toepassing Goedkeuring en wijziging... 3 INVESTERINGSSTATUUT Opgesteld door: Julius Janssen Kasia Lobodzinska Versie: Datum: Vaststelling: 30 april 2018 Goedkeuring RvC: 27 juni 2018 Status: Definitief Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Algemeen...

Nadere informatie

Bijlage 1: Beschrijving berekening beleidwaarde

Bijlage 1: Beschrijving berekening beleidwaarde Bijlage 1: Beschrijving berekening beleidwaarde De beleidswaarde wordt bepaald door op vier aspecten aanpassingen door te voeren in de uitgangspunten van de DCF berekening van de marktwaarde. De (lagere)

Nadere informatie

Investeringsstatuut 4 december

Investeringsstatuut 4 december Investeringsstatuut 4 december 2013 0 ARTIKEL 1 ALGEMEEN Per 1 juli 2011 is de nieuwe Governance code woningcorporaties van kracht. In deze code is onder meer opgenomen dat iedere corporatie een toetsingskader

Nadere informatie

Investeringsreglement December 2016

Investeringsreglement December 2016 Investeringsreglement December 2016 Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 13-12-2016 Goedgekeurd door de Raad van Toezicht d.d.: 13-12-2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Inleiding en doel van het investeringsreglement...

Nadere informatie

Investeringsstatuut Versie: Vastgesteld door bestuur: 16 november 2016 Goedgekeurd door RvT: 22 november 2016

Investeringsstatuut Versie: Vastgesteld door bestuur: 16 november 2016 Goedgekeurd door RvT: 22 november 2016 Investeringsstatuut Versie: 2016.01 Vastgesteld door bestuur: 16 november 2016 Goedgekeurd door RvT: 22 november 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1. Doel... 2 1.2. DAEB en niet-daeb... 3 1.3. Sloop

Nadere informatie

DOORREKENING VERSNELD REALISEREN

DOORREKENING VERSNELD REALISEREN DOORREKENING VERSNELD REALISEREN HUISVESTING TEN BEHOEVE VAN DE DOORSTROMING STATUSHOUDERS 16 oktober 2015 AANLEIDING Vraagstelling Gezien de grote toestroom vluchtelingen is er sprake van een toenemende

Nadere informatie

INVESTERINGSSTATUUT Sprengenland Wonen

INVESTERINGSSTATUUT Sprengenland Wonen 1 INVESTERINGSSTATUUT Sprengenland Wonen Versie : 2013-001 Ingangsdatum : 1 december 2013 Vastgesteld door het bestuur : 7 november 2013 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen : 25 november 2013 2

Nadere informatie

Afwegingskader investeringsbeslissingen. Carole Vermolen & Annique Verkoeijen Corporatiedag 31 mei 2018

Afwegingskader investeringsbeslissingen. Carole Vermolen & Annique Verkoeijen Corporatiedag 31 mei 2018 Afwegingskader investeringsbeslissingen Carole Vermolen & Annique Verkoeijen Corporatiedag 31 mei 2018 Agenda 1. Doel en uitwerking afwegingskader (Annique) 2. Investeringsvoorstellen in de praktijk (Carole)

Nadere informatie

Fakton. Solving complex real estate challenges. Consultancy

Fakton. Solving complex real estate challenges. Consultancy Fakton Solving complex real estate challenges 1. De Majestic Mansion 2. Doelstellingen actualisatie handboek 3. De essentie van Asset Management 4. Maatschappelijke Kamer 5. Vermogenskamer 6. IRR eis 1.De

Nadere informatie

Lelystad, 20 november Financieel Statuut 2018

Lelystad, 20 november Financieel Statuut 2018 Lelystad, 20 november 2017 Financieel Statuut 2018 Inhoudsopgave 1. Waarom een financieel statuut... 3 1.1 Uitgangspunten... 3 1.2 Instrumenten... 3 1.3 Relatie externe toezichthouders... 3 1.4 Positionering

Nadere informatie

Beoordeling jaarrekening van een woningcorporatie versus WSW en CFV

Beoordeling jaarrekening van een woningcorporatie versus WSW en CFV Beoordeling jaarrekening van een woningcorporatie versus WSW en CFV FAMO, Den Haag Wim Pijffers, Senior Manager BDO Consultants B.V. 23 april 2015 Uw gesprekspartner Wim Pijffers Senior Manager Treasury

Nadere informatie

Bijlage bod. 1. Financiële positie en continuïteit

Bijlage bod. 1. Financiële positie en continuïteit Bijlage bod 1. Financiële positie en continuïteit Onze financiële continuïteit en financierbaarheid vormen onze belangrijkste financiële kaders Dit meten we af aan de normen die we geformuleerd hebben

Nadere informatie

Investeringsstatuut 2016

Investeringsstatuut 2016 Investeringsstatuut 2016 Status: ter bespreking RvC d.d. 15 november 2016 Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 10 november 2016 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen d.d.: 15 november 2016 Inhoud 1.

Nadere informatie

Geconsolideerde balans per 31 december 2014 (na voorgestelde resultaatbestemming x 1.000)

Geconsolideerde balans per 31 december 2014 (na voorgestelde resultaatbestemming x 1.000) Geconsolideerde balans per 31 december 2014 (na voorgestelde resultaatbestemming x 1.000) 31 December 2014 31 December 2013 VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa Software en website 497 473 Materiële vaste

Nadere informatie

L0765 Stichting Wonen Delden t.a.v. het bestuur Postbus AC DELDEN. Datum 7 november 2016 Betreft Oordeelsbrief 2016.

L0765 Stichting Wonen Delden t.a.v. het bestuur Postbus AC DELDEN. Datum 7 november 2016 Betreft Oordeelsbrief 2016. > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag L0765 Stichting Wonen Delden t.a.v. het bestuur Postbus 105 7490 AC DELDEN Inspectie Leefomgeving en Transport Autoriteit woningcorporaties Graadt van Roggenweg

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief Eindhoven Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

FINANCIERBAARHEID NOM RENOVATIES

FINANCIERBAARHEID NOM RENOVATIES FINANCIERBAARHEID NOM RENOVATIES De impact van NOM renovaties op het financial risk volgens het WSW 11 december 2015 VIER PROCENT VAN HET BEZIT PER JAAR NUL-OP-DE-METER RENOVEREN VOOR EEN GEMIDDELDE CORPORATIE

Nadere informatie

Financiële gevolgen extra betaalbare huurwoningen. Johan Conijn & Erik-Jan van der Goes 11 oktober 2016

Financiële gevolgen extra betaalbare huurwoningen. Johan Conijn & Erik-Jan van der Goes 11 oktober 2016 Financiële gevolgen extra betaalbare huurwoningen Johan Conijn & Erik-Jan van der Goes 11 oktober 2016 Content 1. Inleiding... 3 2. De modelomgeving... 3 3. De uitkomsten van de basisvariant... 4 4. De

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1962 Eindhoven CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1962 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Investeringsstatuut Van Alckmaer voor Wonen

Investeringsstatuut Van Alckmaer voor Wonen Investeringsstatuut Van Alckmaer voor Wonen Vastgesteld op : Goedgekeurd op : 16 november 2017 1 december 2017 Directeur bestuurder Voorzitter Raad van Commissarissen.. Investeringsstatuut Van Alckmaer

Nadere informatie

Hoofdstuk 9: Financiële gang van zaken

Hoofdstuk 9: Financiële gang van zaken Hoofdstuk 9: Financiële gang van zaken 9.1 Kerncijfers 9.2 Algemeen 9.3 Financiële kengetallen 9.4 Maatschappelijke prestatie 9.5 Toekomstige ontwikkelingen 9.5 Balans 9.6 Winst- en verliesrekening 9.1

Nadere informatie

INVESTERINGSSTATUUT STICHTING DE ALLIANTIE

INVESTERINGSSTATUUT STICHTING DE ALLIANTIE INVESTERINGSSTATUUT STICHTING DE ALLIANTIE Datum vaststelling statutaire directie: 24 november 2017 Datum goedkeuring RvC : 4 december 2017 Datum inwerkingtreding : 1 januari 2018 De statutaire directie,

Nadere informatie

STRATEGIEKAART WONINGCORPORATIE JULI 2018

STRATEGIEKAART WONINGCORPORATIE JULI 2018 STRATEGIEKAART WONINGCORPORATIE JULI 2018 Organisatie Maatschappelijke prestaties Financieel Governance Doelstellingen 2www.risicomanagement.nl Betaalbaarheid Beschikbaarheid Kwaliteit Duurzaamheid Leefbaarheid

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1548 Amstelveen CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1548 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering

Nadere informatie

FINANCIËLE ANALYSE TEN BEHOEVE VAN VOORGENOMEN FUSIE

FINANCIËLE ANALYSE TEN BEHOEVE VAN VOORGENOMEN FUSIE FINANCIËLE ANALYSE TEN BEHOEVE VAN VOORGENOMEN FUSIE 12 april 2017 DOEL EN OPZET ANALYSE Doel analyse Recent zijn AlleeWonen en WEL een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van een fusie. Doel van dit

Nadere informatie

Financieringsmodel EnergieSprong Is nul-op-de-meter te financieren?

Financieringsmodel EnergieSprong Is nul-op-de-meter te financieren? Financieringsmodel EnergieSprong Is nul-op-de-meter te financieren? Ugchelen, Oktober 2013 Agenda 1. Verwachtingen en uitgangspunten 2. Voorbeelden uit de praktijk: a. Project A (240 meergezinswoningen)

Nadere informatie

Investeringsstatuut Stichting Woonwijze

Investeringsstatuut Stichting Woonwijze Investeringsstatuut Stichting Woonwijze Het reglement is op 28 juli 2017 vastgesteld door de RvC Het reglement is op 19 juli 2018 gepubliceerd op de website Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Kaderstelling...

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0689 Ridderkerk CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0689 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Onze ambities MISSIE VISIE KERNWAARDEN. Onze droom is goed en betaalbaar wonen voor iedereen.

Onze ambities MISSIE VISIE KERNWAARDEN. Onze droom is goed en betaalbaar wonen voor iedereen. JAARVERSLAG 2016 Onze ambities VISIE MISSIE KERNWAARDEN Onze droom is goed en betaalbaar wonen voor iedereen. Wij richten ons op mensen uit de regio Apeldoorn met beperkte kansen op de woningmarkt. We

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0921 Almelo CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0921 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0692 Haarlem CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0692 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief Rotterdam Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief Zwolle Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1560 Texel CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1560 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

2014 VERBINDINGENSTATUUT

2014 VERBINDINGENSTATUUT 2014 VERBINDINGENSTATUUT 1. Inleiding 1.1 Algemeen 1.1.1. In het verbindingenstatuut is het toetsingskader vastgelegd dat door Woningstichting St. Joseph (hierna: de woningstichting) wordt gehanteerd bij

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Wageningen Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Wageningen

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Wageningen Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Wageningen Activiteitenplan 2015 Woonstede in Wageningen Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Wageningen Woonstede presenteert hierbij op grond van artikel 25a van het Besluit Beheer

Nadere informatie

Woningwet op weg: Workshop spoedcursus corporatiefinanciën 30 september 2015. Eindhoven

Woningwet op weg: Workshop spoedcursus corporatiefinanciën 30 september 2015. Eindhoven Woningwet op weg: Workshop spoedcursus corporatiefinanciën 30 september 2015 Eindhoven Natasja Georgius-van Dijk Adviseur BNG Advies 30 september 2015 BNG Advies ondersteunt haar cliënten bij het maken

Nadere informatie

Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid. Werk in uitvoering

Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid. Werk in uitvoering Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid Werk in uitvoering Vastgesteld door de Bestuurder op 17-06-2014 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen op 26-03-2015 INHOUD INVESTERINGSSTATUUT INLEIDING...

Nadere informatie

Woningbouwvereniging Bergopwaarts L1226

Woningbouwvereniging Bergopwaarts L1226 Woningbouwvereniging Bergopwaarts L1226 Versie I, januari 217 verslagjaar Colofon Versie I, januari 217 Verslagjaar Den Haag, januari 217 Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief (CiP) is

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 in Perspectief L0339 Woningbouwvereniging 't Goede Woonhuys Hilversum CFV 2009 in Perspectief L0339 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen

Nadere informatie

Stichting Portaal L0117

Stichting Portaal L0117 Stichting Portaal L117 Versie I, januari 217 verslagjaar 215 Colofon Versie I, januari 217 Verslagjaar 215 Den Haag, januari 217 Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief (CiP) is een uitgave

Nadere informatie

Investeringsstatuut. Wooncompagnie. 15 december 2014. Definitief. Rogier Vrolijk Controlling T (0229) 75 11 61 r.vrolijk@wooncompagnie.nl.

Investeringsstatuut. Wooncompagnie. 15 december 2014. Definitief. Rogier Vrolijk Controlling T (0229) 75 11 61 r.vrolijk@wooncompagnie.nl. Investeringsstatuut Wooncompagnie Datum 15 december 2014 Versienummer Definitief Auteur Rogier Vrolijk Controlling T (0229) 75 11 61 r.vrolijk@wooncompagnie.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Algemeen

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief Geertruidenberg Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

Investeringsstatuut Woningstichting Leusden

Investeringsstatuut Woningstichting Leusden Investeringsstatuut Woningstichting Leusden 1 Inleiding Dit investeringsstatuut van Woningstichting Leusden (WSL) beschrijft onder welke condities WSL (incl. haar verbindingen) investeringsbeslissingen

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0676 Gaasterlân-Sleat CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0676 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Woudenberg Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Woudenberg

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Woudenberg Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Woudenberg Activiteitenplan 2015 Woonstede in Woudenberg Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Woudenberg Woonstede presenteert hierbij op grond van artikel 25a van het Besluit Beheer

Nadere informatie

Investeringsstatuut SWB

Investeringsstatuut SWB Investeringsstatuut SWB Status: definitief Vastgesteld MT 13-2-2012 Vastgesteld RvC 14-3-2012 Raymond Rensen Lienden, maart 2012 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 1.1. Inleiding en doel van het Investeringsstatuut

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

L1226 Woningbouwvereniging Bergopwaarts t.a.v. het bestuur Postbus AH DEURNE. Datum 1 november 2016 Betreft Oordeelsbrief 2016

L1226 Woningbouwvereniging Bergopwaarts t.a.v. het bestuur Postbus AH DEURNE. Datum 1 november 2016 Betreft Oordeelsbrief 2016 > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag L1226 Woningbouwvereniging Bergopwaarts t.a.v. het bestuur Postbus 301 5750 AH DEURNE Inspectie Leefomgeving en Transport Autoriteit woningcorporaties Graadt

Nadere informatie

Investeringsstatuut. Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Investeringsstatuut. Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl Investeringsstatuut Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl Versie 1.0 d.d. 07-02-2013 Versie is goedgekeurd in de RvC vergadering van 28-02-2013 1 Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Definities...3 1.3

Nadere informatie

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij Status: Versie 2017-01 Vastgesteld door bestuur d.d.: 30-08-2017 Goedgekeurd door RvC 1 d.d.: 11-09-2017 1 Raad van Commissarissen Versie 2015-06 1. Inleiding

Nadere informatie

Stichting Woongoed Middelburg L0943

Stichting Woongoed Middelburg L0943 Stichting Woongoed Middelburg L943 Versie 214-1, december verslagjaar Colofon Versie 214-I Verslagjaar Den Haag, december 214 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief (CiP)

Nadere informatie

Scheiding DAEB/niet-DAEB. Door Imeldo Kwaak

Scheiding DAEB/niet-DAEB. Door Imeldo Kwaak Scheiding DAEB/niet-DAEB Door Imeldo Kwaak 1 Implementatie scheiding Publicatie hoofdlijnen beoordelingskader Aw (oktober 2015) Applicatie Aw beschikbaar voor indienen scheidingsvoorstellen (september

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief Rotterdam Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 Risico s voor borgstelsel nemen toe Corporaties nemen maatregelen om de financiële conti - nuïteit te waarborgen. Dit is het gevolg van de overheidsmaatregelen

Nadere informatie

Stichting Woontij L1560

Stichting Woontij L1560 Stichting Woontij L156 Versie IV, april 215 verslagjaar 213 Colofon Versie 214-IV, april 215 Verslagjaar 213 Den Haag, december 214 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief

Nadere informatie