INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW"

Transcriptie

1 INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW Vastgesteld: 23 november 2016

2 INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW 1. Inleiding De Governancecode Woningcorporaties 2015 beveelt aan dat woningcorporaties beschikken over een investeringsstatuut. In dit statuut is vastgelegd op welke wijze het Bestuur heeft geregeld dat investeringsbeslissingen doeltreffend, doelmatig en met voldoende oog voor risico s en rendementen worden genomen. Daarnaast wordt ingegaan op de wijze waarop risico s gedurende het proces van voorbereiding en uitvoering van projecten worden beheerst. Ten slotte wordt vastgelegd op welke wijze het toezicht door de Raad van Commissarissen is geregeld. In dit statuut zijn de aangescherpte regels vanuit de herziene Woningwet verwerkt. 2. Investeringsstatuut Dit investeringsstatuut geldt als een beleidsdocument en als het kader voor beslissingen omtrent investeringen. Het investeringsstatuut streeft daarbij het volgende na: - het bieden van een informatief en uniform kader voor besluitvoorbereiding; - het bieden van een afwegingskader voor het bestuur en de RvC; - het verschaffen van inzicht en verantwoording aan de RvC; - het borgen dat de investeringen voldoen aan de wettelijke bepalingen; - geven van kaders voor de investeringen; - het kunnen dienen als verantwoording en bieden van inzicht aan alle belanghebbenden (zoals de Aw, het WSW, de gemeente, huurdersorganisatie et cetera.). - het integer, zorgvuldig en transparant maken van (des-)investeringsbesluiten. Het investeringsstatuut regelt waarin en onder welke condities Woonstichting SSW (eigen of vreemd) vermogen vastlegt in kapitaalgoederen. Dit houdt in onder welke condities Woonstichting SSW bereid is huidige zekerheid in te ruilen voor toekomstige onzekerheid. Het investeringsstatuut is onderdeel van de governancestructuur van Woonstichting SSW. Het is nadrukkelijk gepositioneerd als toetsingskader. Dit houdt in dat besluiten met betrekking tot investeringen aan dit toetsingskader worden getoetst. Het investeringsstatuut wordt goedgekeurd door de RvC en vervolgens vastgesteld door het bestuur. Wijzingen ten aanzien van dit statuut zijn enkel mogelijk na goedkeuring van de RvC. 3. Vastgoed In het kader van dit investeringsstatuut en gelet op het huidige bezit, onderscheidt Woonstichting SSW het vastgoed naar: 1. DAEB vastgoed: woongelegenheden met een maandhuur tot de liberalisatiegrens en onzelfstandige woongelegenheden. 2. Niet-DAEB vastgoed: woongelegenheden met een maandhuur hoger dan de liberalisatiegrens en woongelegenheden met een maandhuurpotentieel vanaf de liberalisatiegrens.

3 3. Maatschappelijk onroerend goed: gebouwen met een maatschappelijke gebruiksbestemming conform de limitatieve lijst zoals bijgevoegd bij het BTiV en mogelijk door de minister per besluit vastgesteld ander maatschappelijk vastgoed. 4. Bedrijfsonroerend goed. Investeringen in vastgoed vallen uiteen in: A. Planmatig onderhoud B. Investeringsprojecten Investeringen in planmatig onderhoud vallen buiten de werking van dit investeringsstatuut. 5. Uitgangspunten Woonstichting SSW hanteert een aantal uitgangspunten die worden gehanteerd voor nieuwe investeringen. Zo dienen nieuwe investeringen: - uitsluitend te worden gedaan in DAEB vastgoed, niet-daeb woongelegenheden, maatschappelijk onroerend goed of bedrijfsonroerend goed; - in lijn te zijn met het ondernemingsplan, het vastgestelde strategisch voorraadbeleid en de portefeuillestrategie; - in maatschappelijk, niet-daeb woongelegenheden en bedrijfsonroerend goed te voldoen aan de daarvoor geldende wettelijke vereisten, te weten dat de Aw toestemming heeft verleend voor investeringen in niet-daeb woongelegenheden, bedrijfsonroerend goed en voor de bouw van een basisschool of centrum voor jeugd en gezin. De Aw let daarbij op de volgende rendementen: o voor zover die werkzaamheden bestaan uit het doen bouwen of verwerven van voor verhuur bestemde gebouwen: een uitkomst van de deling van het bedrag van de geraamde opbrengst uit de verhuur van die gebouwen over de eerste 12 maanden dat zij worden verhuurd door de geraamde kosten van het bouwen of verwerven van die gebouwen die ten laste van de niet-daeb tak komen, die ten minste 0,055 bedraagt en o voor zover die werkzaamheden bestaan uit het doen bouwen of verwerven van andere gebouwen: een uitkomst van de deling van het bedrag van de geraamde opbrengst uit de vervreemding van die gebouwen door de geraamde kosten van het bouwen of verwerven van die gebouwen die ten laste van de niet-daeb tak komen, die ten minste 1,05 bedraagt; o voor zover het gaat om de bouw van een basisschool of centrum voor jeugd en gezin: de jaarlijkse huurprijs bedraagt ten minste 6,25% van de geraamde kosten van het bouwen van die basisschool of dat centrum. - in zorgvastgoed getoetst te worden op de levensduur en alternatieve aanwendbaarheid van dit vastgoed op termijn. Bij DAEB vastgoed staan aspecten zoals beschikbaarheid en betaalbaarheid voorop. Dit bezit wordt primair als bedrijfsmiddel gezien. Bij de exploitatie gelden op het niveau van de kosten en uitgaven de uitgangspunten doelmatigheid en doeltreffendheid. Het niet-daeb bezit alsmede het DAEB bezit dat aan het niet-daeb segment is toegevoegd is te zien als belegging waarbij het verkrijgen van een rendement voorop staat. Ook daarin staan kasstromen centraal. De beleggingsdoelstelling leidt bij mutatie tot verhuur tegen de optimale prijs, de markthuur, of zelfs verkoop.

4 6. Investeringsproces Het proces voor investeringsprojecten verloopt als volgt: 1. Initiatief: in deze fase wordt het project aan de hand van het investeringsstatuut beoordeeld. Als de toets negatief uitvalt, wordt het project onmiddellijk gestaakt. Indien de toets positief uitvalt wordt het project verder in behandeling genomen. 2. Voorlopig ontwerp. 3. Definitief ontwerp. 4. Uitvoering. Waar nodig wordt gedurende dit proces de goedkeuring van de RvC verzocht. De investeringsprojecten worden door het bestuur beoordeeld op grond van: A. De Woningwet B. Doeltreffendheid (waaronder maatschappelijk rendement) C. Financieel Rendement D. Risico s E. Financierbaarheid ad A: De Woningwet De (herziene) Woningwet met bijbehorende AMVB s omvat diverse beperkingen betreffende investeren in DAEB en niet-daeb vastgoed. Het bestuur toetst de investeringsvoorstellen op de bepalingen uit de wet. ad B: Doeltreffendheid Projectvoorstellen worden getoetst aan de portefeuilledoelstellingen, maatschappelijke doelstellingen en kwaliteitsdoelstellingen uit de ondernemingsstrategie. Voor alle projectvoorstellen wordt op een voorgeschreven wijze het maatschappelijk rendement bepaald. ad C: Rendement Woonstichting SSW hanteert financiële rendementsdoelstellingen waaraan projecten moeten voldoen. Deze worden periodiek vastgesteld door het bestuur. Projectvoorstellen worden getoetst aan de rendementsdoelstellingen. ad D: Risico s Bij elk besluitvormingsmoment over een individueel project worden de risico s financieel gewaardeerd en kwalitatief beoordeeld (met "hoog", "normaal" en "laag"). Indien van toepassing wordt per risico een toelichting gegeven en worden beheersingsmaatregelen beschreven. ad E: Financierbaarheid Woonstichting SSW heeft een financieel en een treasurybeleid. Projecten worden bezien binnen de Meerjarenbegroting (MJB), waarbij onderscheid wordt gemaakt in DAEB (diensten algemeen economisch belang) en niet-daeb. Projectvoorstellen worden getoetst aan de doelstellingen inzake het financiële beleid, waaronder de ruimte in de MJB, financieringsruimte (geborgd/niet geborgd) en interne en externe rendementseisen.

5 7. Financiële kaders investeringen Woonstichting SSW wil te allen tijde voldoen aan de door het WSW vereiste ratio s. Het WSW beziet de corporatie op geconsolideerd niveau. Kasstromen en de beheersing daarvan spelen daarbij een overheersende rol. In lijn met het risicobeoordelingsmodel hanteert het WSW ten tijde van het vaststellen van het investeringsstatuut de volgende DAEB grenswaarden: a) Interest Coverage Ratio (ICR): kritieke grenswaarde 1,4 b) Debt Service Coverage Ratio (DSCR): kritieke grenswaarde 1 c) Loan to Value (LTV) op basis van bedrijfswaarde: kritieke grenswaarde 75% d) Solvabiliteitsratio op basis van bedrijfswaarde: kritieke grenswaarde 20% e) Dekkingsratio: kritieke grenswaarde 50% Het WSW ziet ook toe op toepassing van de juiste parameters zoals voor huurverhoging, inflatie en disconteringsvoet en oordeelt in hoeverre de eigen middelen optimaal worden ingezet. Investeringsbeslissingen DAEB Afwegingen in het kader van investeringen in DAEB bezit geschieden in eerste instantie met behulp van de bedrijfswaardemethodiek. De uitgangspunten voor de bedrijfswaardeberekening worden jaarlijks bij de begroting door middel van een position paper vastgesteld. Daarbij dient de grondslag van bestendigheid zo veel mogelijk in acht te worden genomen. Het bestuur stelt dit position paper vast. De position paper zal worden gedeeld in de auditcommissie. Bij de investeringsbeslissing moet steeds worden getoetst of en in hoeverre een toereikend rendement wordt behaald. Woonstichting SSW wenst in beginsel kostendekkend te investeren (dus zonder onrendabele top) in nieuwbouw. Investeringsbeslissingen niet-daeb bezit Een investering in niet-daeb bezit is te zien als belegging waarbij het verkrijgen van een rendement voorop staat. Investeringsafweging geschiedt met de zogenaamde marktwaarde in verhuurde staat en de ingeschatte leegwaarde (verkoopwaarde in onverhuurde staat). Het rendement in niet-daeb bezit voldoet minimaal aan de daarvoor in de wet- en regelgeving gestelde eisen. De omvang van het eigen vermogen is ook voor het niet-daeb bezit van betekenis. Gelijke financieringsverhoudingen zijn het uitgangspunt. Verschaffers van vreemd vermogen vereisen een bepaalde omvang. Woonstichting SSW zal bij de start van de niet-daeb tak in verband met de administratieve scheiding een eigen vermogen in haar niet-daeb tak van maximaal 60% hanteren. Daarna zal Woonstichting SSW in haar niet-daeb tak een voldoende eigen vermogen voor de financierbaarheid van haar niet-daeb activiteiten houden.

VERBINDINGENSTATUUT WOONSTICHTING SSW

VERBINDINGENSTATUUT WOONSTICHTING SSW VERBINDINGENSTATUUT WOONSTICHTING SSW Vastgesteld: 23 november 2016 VERBINDINGENSTATUUT WOONSTICHTING SSW 1. Inleiding Dit verbindingenstatuut is gebaseerd op de op dit moment geldende herziene Woningwet

Nadere informatie

Investeringsstatuut Stichting Woontij

Investeringsstatuut Stichting Woontij Investeringsstatuut Stichting Woontij 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Procedures en besluitvorming 4 3. Organisatorische toets 5 4. Strategische koers 5 5. Financiële toets 6 6. Risicotoets 8 7. Partnerselectie

Nadere informatie

Bijlage 2: Financiële paragraaf. Het bod in aantallen

Bijlage 2: Financiële paragraaf. Het bod in aantallen Bijlage 2: Financiële paragraaf Het bod in aantallen In onderstaande tabellen wordt de inhoud van het bod van Beter Wonen, zoals hiervoor is verwoord, concreet gemaakt in meetbare grootheden zoals aantallen

Nadere informatie

Activiteiten Beter Wonen in ALMELO

Activiteiten Beter Wonen in ALMELO Bijlage 3 Financiële paragraaf Beter Wonen Het bod in aantallen In onderstaande tabellen wordt de inhoud van het bod van Beter Wonen, zoals hiervoor is verwoord, concreet gemaakt in meetbare grootheden

Nadere informatie

INVESTERINGSSTATUUT STICHTING WOONSTEDE

INVESTERINGSSTATUUT STICHTING WOONSTEDE INVESTERINGSSTATUUT STICHTING WOONSTEDE Vastgesteld door het bestuur d.d.: 27 december 2016 Goedgekeurd door de raad van commissarissen d.d.: 6 december 2016 Goedgekeurd door de Autoriteit woningcorporaties

Nadere informatie

Woningstichting Berg en Terblijt

Woningstichting Berg en Terblijt Woningstichting Berg en Terblijt Investeringsstatuut 1. Inleiding Sinds 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet van kracht. De nieuwe Woningwet geeft bij de governance aspecten ook extra aandacht aan verbindingen

Nadere informatie

Investeringsstatuut Stichting Woonwijze

Investeringsstatuut Stichting Woonwijze Investeringsstatuut Stichting Woonwijze Het reglement is op 28 juli 2017 vastgesteld door de RvC Het reglement is op 19 juli 2018 gepubliceerd op de website Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Kaderstelling...

Nadere informatie

Investeringsstatuut Versie: Vastgesteld door bestuur: 16 november 2016 Goedgekeurd door RvT: 22 november 2016

Investeringsstatuut Versie: Vastgesteld door bestuur: 16 november 2016 Goedgekeurd door RvT: 22 november 2016 Investeringsstatuut Versie: 2016.01 Vastgesteld door bestuur: 16 november 2016 Goedgekeurd door RvT: 22 november 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1. Doel... 2 1.2. DAEB en niet-daeb... 3 1.3. Sloop

Nadere informatie

Artikel 3 - Benoeming 1. De (her)benoeming van een Bestuurder geschiedt onverlet diens arbeidsrechtelijke positie voor een periode van vier jaar.

Artikel 3 - Benoeming 1. De (her)benoeming van een Bestuurder geschiedt onverlet diens arbeidsrechtelijke positie voor een periode van vier jaar. Reglement Bestuur Artikel 1 - Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. Aedes: de vereniging Aedes vereniging van woningcorporaties; b. Bestuur: het bestuur van de Stichting; c. Bestuurder:

Nadere informatie

INVESTERINGSSTATUUT Stichting Woonopmaat

INVESTERINGSSTATUUT Stichting Woonopmaat INVESTERINGSSTATUUT Stichting Woonopmaat (d.d. 11 december 2017) Goedgekeurd tijdens de vergadering van 11 december 2017 de Raad van Commissarissen van Drs. F.J. Wehrmeijer Voorzitter Raad van Commissarissen

Nadere informatie

Financieel Statuut. Woonstichting SSW

Financieel Statuut. Woonstichting SSW Financieel Statuut Woonstichting SSW Vastgesteld: RvC 21 januari 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Interne sturing SSW... 3 3 Financiële kaders SSW... 4 4 Vertaling van de financiële kaders naar de

Nadere informatie

15 november Investeringsstatuut Maasvallei

15 november Investeringsstatuut Maasvallei 15 november 2012 Investeringsstatuut Maasvallei Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Beleid en strategie 3 3 Processen 4 4 Strategische samenwerking en verbindingen 4 5 Risicobeheersing 5 6 Financiën 5 6.1 Financieel

Nadere informatie

Toezicht- en toetsingskader

Toezicht- en toetsingskader Toezicht- en toetsingskader Woonstichting Hulst hecht veel waarde aan goed bestuur (governance). Het doel van governance is het scheppen van waarborgen voor realisatie van de (maatschappelijke) doelstellingen,

Nadere informatie

Investerings- en financieel statuut

Investerings- en financieel statuut Investerings- en financieel statuut Inleiding Het belang van financiële sturing is in de afgelopen jaren toegenomen. Wijzigingen in de wettelijke regels, waaronder de scheiding van DAEB en niet-daeb activiteiten

Nadere informatie

Investeringsstatuut 1

Investeringsstatuut 1 Investeringsstatuut 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Kaders... 3 3. Regionaal werkgebied... 3 4. Doelgroepen van beleid... 3 5. Vastgoed... 4 6. Financieel beleid... 5 7. Afwegingskader... 8 8. Financiering...

Nadere informatie

Activiteiten STJA in ALMELO. Bod onderdelen c.f. woningwet Beschikbaarheid woningen en woonvoorzieningen in Almelo:

Activiteiten STJA in ALMELO. Bod onderdelen c.f. woningwet Beschikbaarheid woningen en woonvoorzieningen in Almelo: Bijlage 4 Financiële paragraaf Sint Joseph In onderstaande tabellen wordt de inhoud van het bod van Sint Joseph, zoals hiervoor is verwoord, concreet gemaakt in meetbare grootheden zoals aantallen en percentages.

Nadere informatie

Investeringsstatuut. Van Alckmaer voor Wonen

Investeringsstatuut. Van Alckmaer voor Wonen Investeringsstatuut Van Alckmaer voor Wonen Vastgesteld op 13 maart 2015 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Toepassingskader... 2 1.3 Positionering van het investeringsstatuut... 2 2

Nadere informatie

Investeringsstatuut Woningbouwvereniging Arnemuiden (WBVA) 21 juni 2017

Investeringsstatuut Woningbouwvereniging Arnemuiden (WBVA) 21 juni 2017 Investeringsstatuut Woningbouwvereniging Arnemuiden (WBVA) 21 juni 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Kaders... 3 3. Regionaal werkgebied... 3 4. Doelgroepen van beleid... 3 5. Vastgoed... 3 6.

Nadere informatie

DAEB: Destion richt zich primair op de doelgroepen naar inkomen of andere omstandigheden zoals in de Woningwet geduid.

DAEB: Destion richt zich primair op de doelgroepen naar inkomen of andere omstandigheden zoals in de Woningwet geduid. 1. Inleiding Dit investeringsstatuut is opgesteld op basis van de Woningwet. Het investeringsstatuut geeft een beschrijving van het proces dat gevolgd wordt binnen de organisatie voor het nemen van investeringsbeslissingen.

Nadere informatie

Investeringsstatuut Woonstichting Centrada

Investeringsstatuut Woonstichting Centrada Investeringsstatuut Woonstichting Centrada Versie: 1.0 Datum: Goedgekeurd d.d.: 4-12-2017 door de RvC Vastgesteld d.d.: 4-12-2017 door de directeur-bestuurder Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Doel investeringsstatuut...

Nadere informatie

Verbindingenstatuut Stichting Wonen Zuid

Verbindingenstatuut Stichting Wonen Zuid Verbindingenstatuut Stichting Wonen Zuid Vastgesteld door bestuurder op d.d. 10-3-2015 Goedgekeurd door Raad van Commissarissen op d.d. 26-03-2015 INHOUD VERBINDINGENSTATUUT 1. INLEIDING... 2 1.1 INTERNE

Nadere informatie

15 november 2012. Investeringsstatuut Maasvallei

15 november 2012. Investeringsstatuut Maasvallei 15 november 2012 Investeringsstatuut Maasvallei Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Beleid en strategie 3 3 Processen 4 4 Strategische samenwerking en verbindingen 4 5 Risicobeheersing 5 6 Financiën 5 6.1 Financieel

Nadere informatie

Het investeringsstatuut regelt waarin en onder welke condities Clavis (eigen of vreemd) vermogen vastlegt in kapitaalgoederen.

Het investeringsstatuut regelt waarin en onder welke condities Clavis (eigen of vreemd) vermogen vastlegt in kapitaalgoederen. Investeringsstatuut Vastgesteld door de waarnemend directeur/bestuurder in de MT-vergadering van 11 mei 2017 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen in de vergadering van 16 mei 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

2014 VERBINDINGENSTATUUT

2014 VERBINDINGENSTATUUT 2014 VERBINDINGENSTATUUT 1. Inleiding 1.1 Algemeen 1.1.1. In het verbindingenstatuut is het toetsingskader vastgelegd dat door Woningstichting St. Joseph (hierna: de woningstichting) wordt gehanteerd bij

Nadere informatie

Investeringsstatuut Rentree

Investeringsstatuut Rentree Investeringsstatuut Rentree Versie 1.0 MT/DB besluit d.d. 22 september 2016 RvC goedkeuring d.d. 20 september 2016 0. Inleiding Een investeringsstatuut is met de nieuwe woningwet noodzakelijk, maar we

Nadere informatie

Investeringsstatuut Woonvizier d.d

Investeringsstatuut Woonvizier d.d Investeringsstatuut Woonvizier d.d. 21-11-2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Kaders... 3 3. Regionaal werkgebied... 3 4. Doelgroepen van beleid... 3 5. Vastgoed... 3 6. Financieel beleid... 5 7. Afwegingskader...

Nadere informatie

1. Algemeen. 1.1 Toepassingssfeer

1. Algemeen. 1.1 Toepassingssfeer Investeringsstatuut 1. Algemeen 1.1 Toepassingssfeer 1.1.1 Dit investeringsstatuut van Woningstichting Eigen Haard (hierna: Eigen Haard) is van toepassing op de in dit statuut bedoelde investeringen van

Nadere informatie

Investeringsstatuut Wonen Midden-Delfland

Investeringsstatuut Wonen Midden-Delfland Investeringsstatuut Wonen Midden-Delfland September 2015 1 Inhoud 1 Inleiding 1.1 Algemeen 1.2 Wettelijk kader investeringsstatuut 1.3 Doel investeringsstatuut 1.4 Governance 1.5 Vaststelling, goedkeuring

Nadere informatie

Spoedcursus corporatiefinanciën. Fleur Elderhorst Hoofd BNG Advies 17 juni 2015

Spoedcursus corporatiefinanciën. Fleur Elderhorst Hoofd BNG Advies 17 juni 2015 Fleur Elderhorst Hoofd BNG Advies 17 juni 2015 BNG Advies ondersteunt haar cliënten bij het maken van afwegingen bij (des)investeringen, financiering, risico s Het resultaat van onze dienstverlening is

Nadere informatie

Het wettelijk kader van het investeringsstatuut is verankerd in het BBSH artikel 11 lid 1 en 2.

Het wettelijk kader van het investeringsstatuut is verankerd in het BBSH artikel 11 lid 1 en 2. Inleiding Met ingang van 1 juli 2011 is de nieuwe Governancecode voor woningcorporaties van kracht. In de nieuwe code is opgenomen dat iedere corporatie een toetsingskader dient op te stellen voor de investeringen

Nadere informatie

VERDIEPING FINANCIAL RISK - UITLEG EN BEREKENING FINANCIËLE RATIO S

VERDIEPING FINANCIAL RISK - UITLEG EN BEREKENING FINANCIËLE RATIO S VERDIEPING FINANCIAL RISK - UITLEG EN BEREKENING FINANCIËLE RATIO S 1 Risico Beoordelingsmodel WSW Risico Management Model WSW baseert zijn risicobeoordeling op het bedrijfsmodel van een corporatie WSW

Nadere informatie

Versie 2013-08. TREASURYSTATUUT Stichting Woontij

Versie 2013-08. TREASURYSTATUUT Stichting Woontij Versie 2013-08 TREASURYSTATUUT Stichting Woontij 1. Inleiding Een groot deel van de kosten bij een wooncorporatie bestaat uit rente. Richtlijnen ten aanzien van financieren en beleggen zijn belangrijk.

Nadere informatie

Januari 2015, Birgitte van Hoesel. In dialoog met u over wat ons bindt

Januari 2015, Birgitte van Hoesel. In dialoog met u over wat ons bindt Januari 2015, Birgitte van Hoesel In dialoog met u over wat ons bindt Onze omgeving in historisch perspectief 2 Challenge om verandering te realiseren 3 Missie en risicostrategie 4 WSW-missie WSW draagt

Nadere informatie

Woningwet op weg: Workshop spoedcursus corporatiefinanciën 30 september 2015. Eindhoven

Woningwet op weg: Workshop spoedcursus corporatiefinanciën 30 september 2015. Eindhoven Woningwet op weg: Workshop spoedcursus corporatiefinanciën 30 september 2015 Eindhoven Natasja Georgius-van Dijk Adviseur BNG Advies 30 september 2015 BNG Advies ondersteunt haar cliënten bij het maken

Nadere informatie

INVESTERINGSSTATUUT 2.0

INVESTERINGSSTATUUT 2.0 INVESTERINGSSTATUUT 2.0 Versiedatum: 21 januari 2015 Versie: 2.0 Status: vastgesteld Vastgesteld MT: 3-2-2015 Goedgekeurd RvC: 16-03-2015 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 1.1 Inleiding en doel van het Investeringsstatuut...

Nadere informatie

Investeringsstatuut Van Alckmaer voor Wonen

Investeringsstatuut Van Alckmaer voor Wonen Investeringsstatuut Van Alckmaer voor Wonen Vastgesteld op : Goedgekeurd op : 16 november 2017 1 december 2017 Directeur bestuurder Voorzitter Raad van Commissarissen.. Investeringsstatuut Van Alckmaer

Nadere informatie

Knelpuntenanalyse Novelle en BTIV 2015

Knelpuntenanalyse Novelle en BTIV 2015 Knelpuntenanalyse Novelle en BTIV 2015 Frank Vermeij Augustus 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanpak... 3 3 Juridische scheiding... 3 3.1 Aannames... 3 3.2 Resultaten... 4 4 Administratieve scheiding...

Nadere informatie

Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid. Werk in uitvoering

Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid. Werk in uitvoering Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid Werk in uitvoering Vastgesteld door de Bestuurder op 17-06-2014 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen op 26-03-2015 INHOUD INVESTERINGSSTATUUT INLEIDING...

Nadere informatie

Woningwet op weg: Workshop corporatiefinanciën 17 september 2015. Zwolle

Woningwet op weg: Workshop corporatiefinanciën 17 september 2015. Zwolle Woningwet op weg: Workshop corporatiefinanciën 17 september 2015 Zwolle Gabriël de Groot Senior adviseur BNG Advies 17 september 2015 BNG Advies ondersteunt haar cliënten bij het maken van afwegingen bij

Nadere informatie

Risicobeheersing en achtervang September / oktober 2014. Erik Terheggen

Risicobeheersing en achtervang September / oktober 2014. Erik Terheggen Risicobeheersing en achtervang September / oktober 2014 Erik Terheggen 1. WSW in cijfers 1983 Borginstituut opgericht in 1983 De WSW-borging geldt voor nieuwbouw en renovatie van sociale woningen en maatschappelijk

Nadere informatie

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij Status: Versie 2017-01 Vastgesteld door bestuur d.d.: 30-08-2017 Goedgekeurd door RvC 1 d.d.: 11-09-2017 1 Raad van Commissarissen Versie 2015-06 1. Inleiding

Nadere informatie

Richtlijn verkoop aan derden

Richtlijn verkoop aan derden 2/5 Inleiding WSW constateert dat er risico s verbonden kunnen zijn aan verkopen aan derden (niet zijnde verkopen aan natuurlijke personen voor eigen bewoning) voor zowel de individuele corporatie als

Nadere informatie

1 De woningcorporatie in een nieuwe werkelijkheid; van regels tot uitvoering 1

1 De woningcorporatie in een nieuwe werkelijkheid; van regels tot uitvoering 1 Inhoud Voorwoord V 1 De woningcorporatie in een nieuwe werkelijkheid; van regels tot uitvoering 1 2 Bouwen of verwerven 11 2.1 Algemeen 11 2.2 DAEB 11 2.3 Niet-DAEB 13 2.4 Grondposities 14 3 Financieren

Nadere informatie

Investeringsstatuut 2.0

Investeringsstatuut 2.0 Investeringsstatuut 2.0 Rondom Wonen is een betrokken woningcorporatie met de zorg voor ruim 3000 verhuureenheden in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag Wij zorgen voor gewoon goed wonen voor mensen in

Nadere informatie

REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER

REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER Status: definitief Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 30 augustus 2016 Goedgekeurd door de RvT d.d.: 26 september 2016 Goedgekeurd door de Autoriteit woningcorporaties

Nadere informatie

Bijlage: Financiële paragraaf

Bijlage: Financiële paragraaf Bijlage: Financiële paragraaf Disclaimer Het bod is onder voorbehoud van wijziging in wet- Ã regelgeving en veranderende marktsituatie. Havensteder werkt volgens het credo 'eerst verdienen, dan uitgeven'.

Nadere informatie

Toezichtkader Raad van Commissarissen. Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw. Identificatie:

Toezichtkader Raad van Commissarissen. Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw. Identificatie: Toezichtkader Raad van Commissarissen Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw Identificatie: Versie: februari 2019 Vastgesteld in vergadering RvC d.d.: 18 februari 2019 Gecommuniceerd met Bestuur: februari

Nadere informatie

REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER

REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER Status: Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 31 oktober 2016 Wijziging van het RFBB vastgesteld door het Bestuur d.d. 25 oktober 2017 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

Woningcorporaties en gemeenten. Samenwerking in het licht van de Borg April 2014

Woningcorporaties en gemeenten. Samenwerking in het licht van de Borg April 2014 Woningcorporaties en gemeenten Samenwerking in het licht van de Borg April 2014 WSW en het borgstelsel Statutair: Het doel van de stichting is te bevorderen dat toegelaten instellingen geld kunnen lenen

Nadere informatie

Lelystad, 20 november Financieel Statuut 2018

Lelystad, 20 november Financieel Statuut 2018 Lelystad, 20 november 2017 Financieel Statuut 2018 Inhoudsopgave 1. Waarom een financieel statuut... 3 1.1 Uitgangspunten... 3 1.2 Instrumenten... 3 1.3 Relatie externe toezichthouders... 3 1.4 Positionering

Nadere informatie

1 Definities. 2 Inleiding

1 Definities. 2 Inleiding VERBINDINGENSTATUUT Inhoud 1 Definities... 3 2 Inleiding... 3 3 Status van het statuut... 3 3.1 Positionering Verbindingenstatuut... 3 3.2 Vaststelling Verbindingenstatuut... 3 4 Nieuwe verbindingen...

Nadere informatie

Scheiding DAEB/niet-DAEB. Door Imeldo Kwaak

Scheiding DAEB/niet-DAEB. Door Imeldo Kwaak Scheiding DAEB/niet-DAEB Door Imeldo Kwaak 1 Implementatie scheiding Publicatie hoofdlijnen beoordelingskader Aw (oktober 2015) Applicatie Aw beschikbaar voor indienen scheidingsvoorstellen (september

Nadere informatie

INVESTERINGSSTATUUT. Versiedatum: 20-8-2012 Versie: 1.4 Status: Vastgesteld Vastgesteld MT: 21-08-2012 Goedgekeurd RvC: Ter goedkeuring

INVESTERINGSSTATUUT. Versiedatum: 20-8-2012 Versie: 1.4 Status: Vastgesteld Vastgesteld MT: 21-08-2012 Goedgekeurd RvC: Ter goedkeuring INVESTERINGSSTATUUT Versiedatum: 20-8-2012 Versie: 1.4 Status: Vastgesteld Vastgesteld MT: 21-08-2012 Goedgekeurd RvC: Ter goedkeuring Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Inleiding en doel van het Investeringsstatuut...

Nadere informatie

MODEL REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER

MODEL REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER MODEL REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER Status: Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 12-07-2016 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen d.d.: 21-07-2016 Goedgekeurd door de Autoriteit woningcorporaties

Nadere informatie

INVESTERINGSSTATUUT Status : Definitief Vastgesteld Bestuur : 24 mei 2018 Vastgesteld RvC : 21 juni 2018

INVESTERINGSSTATUUT Status : Definitief Vastgesteld Bestuur : 24 mei 2018 Vastgesteld RvC : 21 juni 2018 INVESTERINGSSTATUUT Status : Definitief Vastgesteld Bestuur : 24 mei 2018 Vastgesteld RvC : 21 juni 2018 Inhoud 1. Doelstelling en reikwijdte... 3 1.1. Doelstelling... 3 1.2. Besluitvorming... 3 1.3. Rol

Nadere informatie

Consultatiedocument Scheiding DAEB en niet-daeb Stichting Viveste

Consultatiedocument Scheiding DAEB en niet-daeb Stichting Viveste Consultatiedocument Scheiding DAEB en niet-daeb Stichting Viveste 27 oktober 2016 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding... 4 2 Consultatieproces... 4 3 Keuze administratieve scheiding of juridische splitsing...

Nadere informatie

Investeringsstatuut onderhoud en ontwikkeling vastgoed

Investeringsstatuut onderhoud en ontwikkeling vastgoed Investeringsstatuut onderhoud en ontwikkeling vastgoed Versie 1.4 (goedgekeurd door de RvC op 6 december 2012) Datum 22 november 2012 Auteur Robert van Veen en Frank aan de Wiel Afdeling Vastgoed en Financiën

Nadere informatie

Q en A s IBW2018 website

Q en A s IBW2018 website Q en A s IBW2018 website Gebruik van de IBW Waarom publiceert BZK de IBW? Dat gebeurt formeel op grond van een wettelijke verplichting (Woningwet artikel 42 en Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting

Nadere informatie

Investeringenstatuut van Stichting Bo-Ex 91

Investeringenstatuut van Stichting Bo-Ex 91 Investeringenstatuut van Stichting Bo-Ex 91 Goedgekeurd tijdens de vergadering van de Raad van Commissarissen op 25 juni 2018. Utrecht, 25 juni 2018 J. de Leeuw, voorzitter E. Meijerman, vice voorzitter

Nadere informatie

Beoordeling jaarrekening van een woningcorporatie versus WSW en CFV

Beoordeling jaarrekening van een woningcorporatie versus WSW en CFV Beoordeling jaarrekening van een woningcorporatie versus WSW en CFV FAMO, Den Haag Wim Pijffers, Senior Manager BDO Consultants B.V. 23 april 2015 Uw gesprekspartner Wim Pijffers Senior Manager Treasury

Nadere informatie

Bijlage bod. 1. Financiële positie en continuïteit

Bijlage bod. 1. Financiële positie en continuïteit Bijlage bod 1. Financiële positie en continuïteit Onze financiële continuïteit en financierbaarheid vormen onze belangrijkste financiële kaders Dit meten we af aan de normen die we geformuleerd hebben

Nadere informatie

8. Financiën. 8.1 Kerncijfers. 8.2 Algemeen. Niet-gerealiseerde waardeveranderingen. Loan to value 27%

8. Financiën. 8.1 Kerncijfers. 8.2 Algemeen. Niet-gerealiseerde waardeveranderingen. Loan to value 27% 8. Financiën 8.1 Kerncijfers Huuropbrengsten Bedrijfsopbrengsten Bedrijfslasten Bedrijfsresultaat Niet-gerealiseerde waardeveranderingen Resultaat na belastingen Maatschappelijke prestatie 40,1 miljoen

Nadere informatie

Investeringsreglement December 2016

Investeringsreglement December 2016 Investeringsreglement December 2016 Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 13-12-2016 Goedgekeurd door de Raad van Toezicht d.d.: 13-12-2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Inleiding en doel van het investeringsreglement...

Nadere informatie

Investeringsstatuut Zayaz

Investeringsstatuut Zayaz Investeringsstatuut Zayaz Versie: 5.0 Vastgesteld door Bestuurder 27-02-2017 Goedgekeurd door RvC XX-XX 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Definitie investering 3 1.2 Doel statuut 3 1.3 Positie binnen

Nadere informatie

Reglement Financieel beleid en beheer

Reglement Financieel beleid en beheer Reglement Financieel beleid en beheer Status: Vastgesteld door de directeur-bestuurder: 11 augustus 2016 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen: 18 augustus 2016 Goedgekeurd door de Autoriteit woningcorporaties

Nadere informatie

EEN BUSINESSMODEL VOOR ALL ELECTRIC

EEN BUSINESSMODEL VOOR ALL ELECTRIC EEN BUSINESSMODEL VOOR ALL ELECTRIC NUL OP DE METER WONINGEN Rob Rötscheid Ede 11 november 2014 UITDAGINGEN VOOR DE CORPORATIESECTOR Kwaliteit voorraad Betaalbaarheid Duurzaamheid TWEE FINANCIËLE VRAAGSTUKKEN

Nadere informatie

Visie Raad van Commissarissen op toezicht houden bij SSW

Visie Raad van Commissarissen op toezicht houden bij SSW 12-3-2017 Visie Raad van Commissarissen op toezicht houden bij SSW ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Inleiding Wet-

Nadere informatie

IMPLEMENTATIEPLAN HERZIENE WONINGWET (NOVELLE)

IMPLEMENTATIEPLAN HERZIENE WONINGWET (NOVELLE) IMPLEMENTATIEPLAN HERZIENE WONINGWET (NOVELLE) DAEB portefeuille portefeuille HOOFDLIJNEN IMPLEMENTATIE HERZIENE WONINGWET Bepalen strategie 1. Richting kiezen Uitvoeren scheiding 2. Uitwerken administratieve/juridische

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE STICHTING WOONLINIE d.d. 1 januari In dit reglement hebben onderstaande begrippen de navolgende betekenis:

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE STICHTING WOONLINIE d.d. 1 januari In dit reglement hebben onderstaande begrippen de navolgende betekenis: REGLEMENT AUDITCOMMISSIE STICHTING WOONLINIE d.d. 1 januari 2017 Artikel 1 Definities In dit reglement hebben onderstaande begrippen de navolgende betekenis: Auditcommissie: Bestuur: Deelneming: De auditcommissie

Nadere informatie

BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN BESLUIT TOEGELATEN INSTELLINGEN VOLKSHUISVESTING. Vergelijking van het concept en definitieve BTIV bij de Woningwet

BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN BESLUIT TOEGELATEN INSTELLINGEN VOLKSHUISVESTING. Vergelijking van het concept en definitieve BTIV bij de Woningwet BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN BESLUIT TOEGELATEN INSTELLINGEN VOLKSHUISVESTING Vergelijking van het concept en definitieve BTIV bij de Woningwet DAEB portefeuille Niet-DAEB portefeuille Governance Implementatietrajecten

Nadere informatie

WSW Risicobeoordelingsmodel. Financial Risk Definities en Scoringsrichtlijnen

WSW Risicobeoordelingsmodel. Financial Risk Definities en Scoringsrichtlijnen WSW Risicobeoordelingsmodel Financial Risk Definities en Scoringsrichtlijnen Inleiding Dit document bevat een gedetailleerde uitwerking van de financiële ratio s die WSW hanteert bij de risicobeoordeling

Nadere informatie

Reglement Financieel beleid en beheer

Reglement Financieel beleid en beheer Reglement Financieel beleid en beheer Status: Vastgesteld door de directeur-bestuurder: 4 maart 2019 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen: 14 maart 2019 1 Inhoud 0. Inleiding... 3 1. Status van

Nadere informatie

Investeringsstatuut. Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl. Versie 2.3 Vastgesteld door het bestuur dd. Goedgekeurd door de RvC dd. 1

Investeringsstatuut. Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl. Versie 2.3 Vastgesteld door het bestuur dd. Goedgekeurd door de RvC dd. 1 Investeringsstatuut Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl Versie 2.3 Vastgesteld door het bestuur dd. Goedgekeurd door de RvC dd. 1 1 Inleiding 1.1 Algemeen 1.1.1 Dit is het Investeringsstatuut van Stichting

Nadere informatie

Begroting Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw 2013

Begroting Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw 2013 Begroting Stichting Woningcorporatie Plicht Getrouw 2013 1. Inleiding Het eerste kabinet Rutte heeft nog geen twee jaar stand gehouden. In deze periode is er op de woningmarkt geen vooruitgang geboekt.

Nadere informatie

FINANCIËLE ANALYSE TEN BEHOEVE VAN VOORGENOMEN FUSIE

FINANCIËLE ANALYSE TEN BEHOEVE VAN VOORGENOMEN FUSIE FINANCIËLE ANALYSE TEN BEHOEVE VAN VOORGENOMEN FUSIE 12 april 2017 DOEL EN OPZET ANALYSE Doel analyse Recent zijn AlleeWonen en WEL een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van een fusie. Doel van dit

Nadere informatie

16 JU! j ZÖ18. Autoriteit woningcorporaties Inspeaie Leefomgeving en Transport. Interventies 2017

16 JU! j ZÖ18. Autoriteit woningcorporaties Inspeaie Leefomgeving en Transport. Interventies 2017 16 JU! j ZÖ18 Autoriteit woningcorporaties Inspeaie Leefomgeving en Transport > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag L1638 Woningstichting Accolade Postbus 341 8440 AH HEERENVEEN InspectieLeefomgeving

Nadere informatie

1. Inleiding Algemeen Doel Wettelijk kader Toepassing Goedkeuring en wijziging... 3

1. Inleiding Algemeen Doel Wettelijk kader Toepassing Goedkeuring en wijziging... 3 INVESTERINGSSTATUUT Opgesteld door: Julius Janssen Kasia Lobodzinska Versie: Datum: Vaststelling: 30 april 2018 Goedkeuring RvC: 27 juni 2018 Status: Definitief Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Algemeen...

Nadere informatie

Wonen Noordwest Friesland

Wonen Noordwest Friesland Investeringsstatuut Wonen Noordwest Friesland januari 2014 Sint Annaparochie Inhoudsopgave Inleiding... 3 1.1 Doelstellingen investeringsstatuut... 3 1.2 Reikwijdte en definitie investering... 3 1.3 Goedkeuring

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pagina

Inhoudsopgave Pagina Financieel Beleid Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Samenvatting 4 3. Basis 5 3.1 Startpositie 3.2 Financiële continuïteit 4. Doelstellingen 6 4.1 Normen WSW 6 4.2 Normen Centraal Fonds 8 4.3 Vryleve

Nadere informatie

VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU

VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU INLEIDING In onze voorgaande blog hebben we verschillende gangbare waarderingsmethoden toegelicht: de historische kostprijs, de bedrijfswaarde en de marktwaarde. Dit deden

Nadere informatie

Fakton. Financial Engineering in de Praktijk Asset Management: sturen op verdienvermogen, waarde en rendement. Solving complex real estate challenges

Fakton. Financial Engineering in de Praktijk Asset Management: sturen op verdienvermogen, waarde en rendement. Solving complex real estate challenges Fakton Solving complex real estate challenges Financial Engineering in de Praktijk Asset Management: sturen op verdienvermogen, waarde en rendement Wim Weide, Partner Fakton 1 Relevante context / ontwikkelingen

Nadere informatie

Investeringsstatuut. Status: versie Vastgesteld door het Bestuur d.d.:

Investeringsstatuut. Status: versie Vastgesteld door het Bestuur d.d.: Investeringsstatuut Status: versie 06-09-2017 Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 25-09-2017 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen d.d.: 25-10-2017 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Inleiding...

Nadere informatie

Rekenmodel IBW Handleiding Mei 2017

Rekenmodel IBW Handleiding Mei 2017 Rekenmodel IBW 2017 Handleiding Mei 2017 Inhoud Handleiding Rekenmodel IBW 2017... 3 1. Hoe gaat u aan de slag?... 4 2. Beschrijving tabbladen... 5 2.1. Algemeen... 5 2.1.1. Menu... 5 2.1.2. INF_DPI...

Nadere informatie

Investeringsstatuut 4 december

Investeringsstatuut 4 december Investeringsstatuut 4 december 2013 0 ARTIKEL 1 ALGEMEEN Per 1 juli 2011 is de nieuwe Governance code woningcorporaties van kracht. In deze code is onder meer opgenomen dat iedere corporatie een toetsingskader

Nadere informatie

Beoordeling jaarrekening van een woningcorporatie versus WSW en CFV

Beoordeling jaarrekening van een woningcorporatie versus WSW en CFV Beoordeling jaarrekening van een woningcorporatie versus WSW en CFV FAMO, Zwolle Wim Pijffers, Senior Manager BDO Consultants B.V. 2 juli 2015 Uw gesprekspartner Wim Pijffers Senior Manager Treasury en

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Wageningen Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Wageningen

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Wageningen Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Wageningen Activiteitenplan 2015 Woonstede in Wageningen Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Wageningen Woonstede presenteert hierbij op grond van artikel 25a van het Besluit Beheer

Nadere informatie

SCHEIDINGSVOORSTEL DAEB/niet-DAEB

SCHEIDINGSVOORSTEL DAEB/niet-DAEB SCHEIDINGSVOORSTEL DAEB/niet-DAEB Inhoud Algemeen scheidingsvoorstel... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Bijzondere situatie Vestia... 2 1.3 Proces... 2 2. Wettelijke uitgangspunten... 2 2.1 Verbeterplan... 2

Nadere informatie

Investeringsstatuut. Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Investeringsstatuut. Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl Investeringsstatuut Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl Versie 1.0 d.d. 07-02-2013 Versie is goedgekeurd in de RvC vergadering van 28-02-2013 1 Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Definities...3 1.3

Nadere informatie

Onze ambities MISSIE VISIE KERNWAARDEN. Onze droom is goed en betaalbaar wonen voor iedereen.

Onze ambities MISSIE VISIE KERNWAARDEN. Onze droom is goed en betaalbaar wonen voor iedereen. JAARVERSLAG 2016 Onze ambities VISIE MISSIE KERNWAARDEN Onze droom is goed en betaalbaar wonen voor iedereen. Wij richten ons op mensen uit de regio Apeldoorn met beperkte kansen op de woningmarkt. We

Nadere informatie

SCHEIDINGSVOORSTEL DAEB/niet-DAEB

SCHEIDINGSVOORSTEL DAEB/niet-DAEB SCHEIDINGSVOORSTEL DAEB/niet-DAEB Inhoud Algemeen scheidingsvoorstel... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Bijzondere situatie Vestia... 2 1.3 Proces... 2 2. Wettelijke uitgangspunten... 2 2.1 Verbeterplan... 2

Nadere informatie

Procuratieregeling externe versie

Procuratieregeling externe versie Procuratieregeling externe versie Definitie procuratie Onder procuratie wordt in het algemeen verstaan de bevoegdheid tot het aangaan van (financiële) verplichtingen. Deze verplichtingen, die in principe

Nadere informatie

FACTSHEET WOONPARTNERS MIDDEN HOLLAND 53,0 = Exploitatie Verkoop Waardeverandering Markt Rente Overige. Financiële ratio's.

FACTSHEET WOONPARTNERS MIDDEN HOLLAND 53,0 = Exploitatie Verkoop Waardeverandering Markt Rente Overige. Financiële ratio's. 7. Financië n 7.1 Kerncijfers FACTSHEET WOONPARTNERS MIDDEN HOLLAND Resultaten per activiteit (in mln) 53,0 = 20,5 0,8-9,7 47,0-6,0 0,4 Exploitatie Verkoop Waardeverandering Markt Rente Overige % CIJFERS

Nadere informatie

Verbindingenstatuut Stichting Wonen Zuid

Verbindingenstatuut Stichting Wonen Zuid Verbindingenstatuut Stichting Wonen Zuid Vastgesteld door de Bestuurder op 7-6-2016 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen op 24-6-2016 INHOUD VERBINDINGENSTATUUT 1. INLEIDING... 2 1.1 INTERNE ONTWIKKELINGEN...

Nadere informatie

Financiële gevolgen extra betaalbare huurwoningen. Johan Conijn & Erik-Jan van der Goes 11 oktober 2016

Financiële gevolgen extra betaalbare huurwoningen. Johan Conijn & Erik-Jan van der Goes 11 oktober 2016 Financiële gevolgen extra betaalbare huurwoningen Johan Conijn & Erik-Jan van der Goes 11 oktober 2016 Content 1. Inleiding... 3 2. De modelomgeving... 3 3. De uitkomsten van de basisvariant... 4 4. De

Nadere informatie

Samenvatting herziene Woningwet

Samenvatting herziene Woningwet Samenvatting herziene Woningwet 1. Algemeen De Tweede Kamer stemde op 5 juli unaniem in met de herziening van de Woningwet. In het najaar van 2012 wordt het wetsvoorstel door de Eerste Kamer besproken.

Nadere informatie

Afwegingskader investeringen

Afwegingskader investeringen Ortec Finance Afwegingskader investeringen Johan Conijn, Annique Verkoeijen en Joost Eijsvogels Inhoud Vooraf 3 1. Samenvatting 4 2. Doel en aanleiding van het project 10 3. Maatschappelijke beoordeling

Nadere informatie