WSW Risicobeoordelingsmodel. Financial Risk Definities en Scoringsrichtlijnen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WSW Risicobeoordelingsmodel. Financial Risk Definities en Scoringsrichtlijnen"

Transcriptie

1 WSW Risicobeoordelingsmodel Financial Risk Definities en Scoringsrichtlijnen Inleiding Dit document bevat een gedetailleerde uitwerking van de financiële ratio s die WSW hanteert bij de risicobeoordeling van corporaties. WSW hanteert een raamwerk van financiële ratio s gevisualiseerd in de afbeelding hiernaast. WSW bepaalt voor deze vijf financiële ratio s een sturende normstelling. De vijf financiële ratio s zijn: Interest Coverage Ratio (ICR) Debt Service Coverage Ratio (DSCR) Loan To Value (LTV) Solvabiliteitsratio Dekkingsratio WSW Risicobeoordelingsmodel bevat drie additionele financiële ratio s die een rol spelen bij de bepaling van de uiteindelijke risico score van een corporatie. Voor deze drie financiële ratio s hanteert WSW geen sturende normstelling, maar het model houdt wel rekening met effect ervan op de kans op aanspraak (Probability of Default) 1. De drie additionele financiële ratio s zijn: Omvang van het eigen vermogen EBITDA als % van bedrijfsopbrengsten Financieringsruimte en liquiditeitspositie Toepassing WSW past de financiële ratio s toe: bij de jaarlijkse integrale risicobeoordeling op basis van verantwoordingsinformatie (dvi) en prognose-informatie (dpi), bij de beoordeling van een individueel borgingsverzoek (zware toets als onderdeel van het borgingsproces), en bij verzoeken tot aanvullend faciliteringsvolume. In lijn met de algemene uitgangspunten van de risicobeoordeling van WSW, beoordelen wij de financiële risico s op het niveau van de deelnemer als geheel op geconsolideerd niveau, dus inclusief geconsolideerde dochters en andere groepsmaatschappijen. De risico s voortvloeiend uit niet geconsolideerde deelnemingen en minderheidsbelangen, alsmede risico s voortkomend uit niet uit de balans blijkende verplichtingen 2 (derivatenposities, risico s uit garantstellingen, risico s voortvloeiend uit verkopen onder voorwaarden, etc) beoordeelt WSW in het Business Risk -onderdeel van het integrale WSW Rrisicobeoordelingsmodel. Type ratio s WSW hanteert de volgende typen financiële ratio s. Gegevensbron Kasstroomratio Toelichting Ratio gebaseerd op het kasstroomoverzicht uit de gegevensopvraag van het WSW (dvi, dpi, 10-jaars kasstroomoverzicht) 1 Een en ander is in lijn met de internationale standaarden van Standard & Poor s wat de basis is van het WSW Risicobeoordelingsmodel. 2 WSW streeft ernaar om in de toekomst de risico s voortvloeiend uit niet uit de balans blijkende verplichtingen te integreren in de solvabiliteitsratio. 1.

2 Gegevensbron Balansratio Winst- en verliesratio Toelichting Ratio gebaseerd op de geconsolideerde balans van de corporatie Ratio gebaseerd op de geconsolideerde winst & verliesrekening van de corporatie Aspect van de financiële positie en prestaties 3 Omvang Cash flow en interne financiering Vermogensstructuur Winstgevendheidsratio Toelichting Meet de absolute financiële omvang van de corporatie Meet de mate waarin de corporatie kasstromen genereert om de verplichtingen op het vreemd vermogen te voldoen Meet de verhouding tussen de bezittingen van de corporatie (activa) en de mate waarin deze gefinancierd zijn met eigen vermogen en vreemd vermogen Meet de mate waarin de corporatie in staat is een acceptabel rendement te realiseren Type grootheid Voorraadgrootheid Stroomgrootheid Toelichting Is een grootheid waarvan de omvang op een bepaald moment vaststaat Is een grootheid waarvan de omvang gedurende een bepaalde periode wordt gevormd Onderstaande tabel vat de typologie van de ratio s samen. Ratio Gegevensbron Aspect Type grootheid ICR Kasstroom Cash flow en interne financiering Stroom DSCR Kasstroom Cash flow en interne financiering Stroom LTV Balans Vermogensstructuur Voorraad Solvabiliteitsratio Balans Vermogensstructuur Voorraad Dekkingsratio Balans Vermogensstructuur Voorraad Omvang eigen vermogen EBITDA als % van bedrijfsopbrengsten Balans Omvang Voorraad Winst en verlies Winstgevendheid Stroom Financieringsruimte en liquiditeitspositie zit niet in dit overzicht, aangezien het hier niet gaat om een berekende ratio, maar om een score op basis van kwantitatieve en kwalitatieve kenmerken van de corporatie. 3 Gebaseerd op classificatie zoals gehanteerd door S&P in het risico score model. 2.

3 Definitie Interest Coverage Ratio Algemeen Naam Afkorting Doel van de ratio Belang van de ratio Typologie van de ratio Meetperiode Eenheid Interest Coverage Ratio ICR Meet in hoeverre de corporatie in de meetperiode in staat is (geweest) de rente-uitgaven op het vreemd vermogen te voldoen uit de kasstroom uit operationele activiteiten. WSW gaat ervan uit dat een corporatie streeft naar het genereren van een duurzame kasstroom zodanig dat deze de verplichtingen vanuit de leningenportefeuille op korte en lange termijn kunnen dragen. Zolang de kasstroomgenererende capaciteit van de voorraad voldoende in stand gehouden wordt, kan een corporatie een schuldpositie op lange termijn aanhouden. Aflossingen kunnen dan geherfinancierd worden. De operationele kasstroom moet dan duurzaam voldoende zijn om rente-uitgaven te dragen. ICR meet de renteverdiencapaciteit van de corporatie. Kasstroomratio Cash flow en interne financiering Stroomgrootheid WSW meet de ICR over een periode van drie verslagjaren (gemiddeld) en over een periode van vijf prognosejaren (gewogen gemiddeld). WSW drukt de ICR uit als een absoluut getal, niet als een percentage. Berekening Formule Gegevensbron voor bepaling van de ratio De ICR wordt bepaald op basis van het kasstroomoverzicht zoals opgenomen in de dvi (realisatie) en dpi (prognose). Saldo ingaande en uitgaande kasstromen uit operationele activiteiten + Rente-uitgaven -/- Renteontvangsten Geen Bruto rente-uitgaven conform dvi / dpi opgaaf. De bevat alleen de bruto rente-uitgaven, niet het saldo van renteontvangsten en rente-uitgaven. WSW is van mening dat een corporatie niet afhankelijk zou moeten zijn van renteontvangsten voor het kunnen voldoen van haar rente-uitgaven. Behandeling van bijzondere posten Activering van uitgaven ten behoeve van eigen projectontwikkeling Bij de bepaling van de ICR corrigeert 4 WSW de kasstromen uit operationele activiteiten (de ) en de rente-uitgaven (de ) niet voor geactiveerde productie t.b.v. eigen bedrijf en rente-uitgaven toe te rekenen aan investeringen. WSW wil de ICR zuiver beoordelen op de feitelijke kasstromen van de corporatie. Activering van uitgaven leidt tot een verstoring van die beoordeling. 4 Deze correctie werd in het verleden wel toegepast bij de bepaling van de 2% aflossingsfictie. 3.

4 Vennootschapsbelasting De ICR kan bepaald worden vóór of ná aftrek van de feitelijk betaalde vennootschapsbelasting (Vpb). WSW kiest ervoor de ICR te bepalen ná aftrek van de feitelijk betaalde Vpb. Bij betaling van Vpb is sprake van een feitelijke uitgaande kasstroom. De corporatie moet in staat zijn om naast deze verplichte Vpb kasstroom ook de verplichte renteuitgaven uit hoofde van het vreemd vermogen uit de operationele kasstroom te voldoen. Score WSW Risicobeoordelingsmodel Het WSW Risicobeoordelingsmodel vergelijkt twee ICR-waarden met elkaar: 1. De gerealiseerde ICR over de afgelopen drie verslagjaren gebaseerd op de (ongewogen) gemiddelde kasstromen uit de drie meest recente opgaven van de verantwoordingsinformatie (dvi) 2. De geprognosticeerde ICR over de eerstkomende vijf prognosejaren gebaseerd op de gewogen gemiddelde kasstromen uit de meest recente prognose opgave (dpi). De wegingsfactoren zijn: Prognosejaar 1: 5x Prognosejaar 2: 4x Prognosejaar 3: 3x Prognosejaar 4: 2x Prognosejaar 5: 1x WSW hanteert de laagste van de twee voor de bepaling van het risico. WSW hanteert als kritieke grenswaarde voor de ICR van een gemiddelde corporatie een norm van 1,4. Voor ICR geldt daarnaast in het WSW risicobeoordelingsmodel een ondergrens die automatisch leidt tot de maximale (lees: slechtste) overall risicoscore, ongeacht de score op de andere financiële ratio s of de score op de business risk vragen. Als een corporatie een ICR heeft kleiner dan 1, dan is de uiteindelijke risicoscore automatisch maximaal (dus, de slechtst mogelijke score). 4.

5 Definitie Debt Service Coverage Ratio Algemeen Naam Afkorting Doel van de ratio Belang van de ratio Typologie van de ratio Meetperiode Eenheid Debt Service Coverage Ratio DSCR Meet in hoeverre de corporatie in staat is om voldoende kasstromen te genereren om, indien nodig, voldoende aflossingen op het vreemd vermogen te kunnen voldoen. WSW gaat ervan uit dat een corporatie streeft naar het genereren van een duurzame kasstroom zodanig dat deze de verplichtingen vanuit de leningenportefeuille op korte en lange termijn kunnen dragen. Als de kasstroomgenererende capaciteit van de voorraad niet voldoende in stand wordt gehouden, moet binnen de restant levensduur van de voorraad vanuit de operationele kasstroom voldoende middelen gegenereerd worden om de schulden af te bouwen, uitgaande van een minimaal niveau van onderhoud gericht op exploitatie tot aan het einde van de levensduur. De operationele kasstroom over de resterende levensduur moet dan voldoende zijn om rentelasten én de theoretisch benodigde aflossingen te dragen. De DSCR meet de aflossingsverdiencapaciteit. Kasstroomratio Cash flow en interne financiering Stroomgrootheid WSW meet de DSCR over een periode van drie verslagjaren (gemiddeld) en over een periode van vijf prognosejaren (gewogen gemiddeld). WSW drukt de DSCR uit als een absoluut getal, niet als een percentage. Berekening Formule waarbij Gegevensbron voor bepaling van de ratio DSCR DSCR WSW bepaalt de DSCR op basis van het kasstroomoverzicht zoals opgenomen in de dvi (realisatie) en dpi (prognose). Saldo ingaande en uitgaande kasstromen uit operationele activiteiten + Rente-uitgaven -/- Renteontvangsten + Onderhoudsuitgaven -/- Genormeerde onderhoudsuitgaven bij minimaal onderhoud gericht op exploitatie tot einde levensduur + Uitgaven t.b.v. eigen productie Als onderhoudsuitgaven bij minimaal onderhoud gericht op exploitatie tot einde levensduur wordt een bedrag van 700 per VHE (woonequivalent) per jaar gerekend. Het te hanteren aantal VHE voor deze berekening is het aantal VHE dat de corporatie aan het begin 5.

6 van de meetperiode in exploitatie heeft. Uitgaven voor projecten die de corporatie in eigen beheer ontwikkelt corrigeren we voor de bepaling van de DSCR op de operationele kasstromen. De achterliggende gedachte is dat de corporatie bij exploitatie tot einde levensduur geen eigen projecten meer zal ontwikkelen en dus deze uitgaven niet zal hebben. Vreemd vermogen Langlopende schulden/leningen overheid + Langlopende schulden/leningen kredietinstellingen + Schulden aan groepsmaatschappijen lang + Schulden aan maatschappijen waarin wordt deelgenomen lang + Kortlopende schulden aan kredietinstellingen + Schulden aan groepsmaatschappijen kort + Schulden aan maatschappijen waarin wordt deelgenomen kort Theoretische aflossing Verkoopopbrengsten Verkoopontvangsten bestaande huur, woon- en nietwoongelegenheden (2.1.A) + Verkoopontvangsten bestaande huur, woon- en nietwoongelegenheden (2.1.B) + Verkoopontvangsten grond (2.4.A) + Verkoopontvangsten grond (2.4.B) + (Des)investeringsontvangsten (2.5.A) + (Des)investeringsontvangsten (2.5.B) -/- Externe kosten bij verkoop (2.15.A) -/- Externe kosten bij verkoop (2.15.B) Restwaarde portefeuille Aantal VHE (woonequivalenten) x 5.000,- Voor de berekening van de theoretische aflossing mag rekening worden gehouden met verkoopopbrengsten uit bestaand bezit. Verkoopopbrengsten uit hoofde van nieuwbouw betrekt WSW niet in de bepaling van de theoretische aflossing, aangezien het daarbij niet gaat om verkoopopbrengsten uit hoofde van bestaand bezit. Verkoopopbrengsten uit bezit dat teruggekocht is uit hoofde van Verkopen onder Voorwaarden (VOV) rekent WSW evenmin mee. Op de verkoopopbrengsten komen de externe kosten bij verkoop in mindering. Theoretische aflossing WSW betrekt verkoopopbrengsten in de bepaling van de theoretische aflossing voor zover een corporatie voldoet aan de volgende voorwaarden (e.e.a. in lijn met de bepalingen voor de berekening van de bedrijfswaarde): Gebaseerd op geformaliseerd verkoopplan. Moment van verkoop baseren op realistische inschatting van mutatiegraad en marktomstandigheden. Inrekenen in DSCR-berekening voor periode van maximaal vijf jaar. Verwachte opbrengstwaarde gebaseerd op actuele biedprijs of geïndexeerde prijs van meest recente transactie, rekening houdend met verkoopkosten. In de berekening van de theoretische aflossing houdt WSW tevens rekening met een restwaarde van de portefeuille aan het einde van de levensduur. WSW normeert de restwaarde portefeuille op per VHE (woonequivalent). Het te hanteren aantal VHE voor deze berekening is het aantal VHE dat de corporatie aan het begin van de meetperiode in exploitatie heeft. 6.

7 DSCR DSCR Theoretische aflossing Theoretische aflossing Rente-uitgaven -/- Renteontvangsten -/- Rente-uitgaven toe te rekenen aan projecten ontwikkeld in eigen beheer + Theoretische aflossing conform formule. De bevat de netto rente-uitgaven, dus het saldo van renteontvangsten en rente-uitgaven. Daarnaast komen op de renteuitgaven in mindering de rente-uitgaven toe te rekenen aan projecten ontwikkeld in eigen beheer Restant levensduur conform opgave van de corporatie Restant levensduur gelijk aan restant levensduur zoals gehanteerd bij de bepaling van de bedrijfswaarde. Restant levensduur wordt constant veronderstelt voor de bepaling van de DSCR. Behandeling van bijzondere posten Activering van uitgaven ten behoeve van eigen projectontwikkeling In tegenstelling tot de ICR corrigeert het WSW bij de bepaling van de DSCR de kasstromen uit operationele activiteiten (de ) en de rente-uitgaven (de ) wel voor geactiveerde productie t.b.v. eigen bedrijf en rente-uitgaven toe te rekenen aan investeringen. De achterliggende gedachte hierbij is dat de DSCR een (fictieve) situatie beoordeelt waarbij de corporatie het vastgoed exploiteert tot einde levensduur en daarna ophoudt te bestaan. In een dergelijke situatie zal de corporatie geen projectontwikkeling meer uitvoeren, en zal er dus geen sprake meer zijn van deze uitgaven. Daarom worden deze uitgaven voor de berekening van de DSCR gecorrigeerd. Vennootschapsbelasting De DSCR kan bepaald worden vóór of ná aftrek van de feitelijk betaalde vennootschapsbelasting (Vpb). WSW kiest ervoor de DSCR te bepalen ná aftrek van de feitelijk betaalde Vpb. Bij betaling van Vpb is sprake van een feitelijke uitgaande kasstroom. De corporatie moet in staat zijn om naast deze verplichte Vpb kasstroom ook de verplichte rente-uitgaven uit hoofde van het vreemd vermogen uit de operationele kasstroom te voldoen. Score WSW Risicobeoordelingsmodel Het WSW Risicobeoordelingsmodel vergelijkt twee DSCR-waarden met elkaar: 1. De gerealiseerde DSCR over de afgelopen drie verslagjaren gebaseerd op de (ongewogen) gemiddelde kasstromen uit de drie meest recente opgaven van de verantwoordingsinformatie (dvi) 2. De geprognosticeerde DSCR over de eerstkomende vijf prognosejaren gebaseerd op de gewogen gemiddelde kasstromen uit de meest recente prognose opgave (dpi). De wegingsfactoren zijn: Prognosejaar 1: 5x Prognosejaar 2: 4x Prognosejaar 3: 3x Prognosejaar 4: 2x Prognosejaar 5: 1x WSW hanteert de laagste van de twee voor de bepaling van het risico. WSW hanteert als kritieke grenswaarde voor de DSCR van een gemiddelde corporatie een norm van 1,0. 7.

8 8.

9 Definitie Loan To Value Algemeen Naam Afkorting Doel van de ratio Belang van de ratio Typologie van de ratio Meetperiode Eenheid Loan To Value LTV Meet in hoeverre de kasstroom genererende capaciteit van de portefeuille op lange termijn, gemeten aan de hand van de Bedrijfswaarde van de portefeuille vastgoed in exploitatie, in een gezonde verhouding staat tot de schuldpositie. Bij een bepaald niveau van Kasstroom Genererende Capaciteit (KGC) van de portefeuille hoort een bepaalde maximale schuldpositie. Zolang de KGC van de voorraad voldoende in stand gehouden wordt, kan een corporatie een schuldpositie op lange termijn aanhouden. Balansratio Vermogensstructuur Voorraadgrootheid LTV wordt bepaald op balansdatum. LTV wordt uitgedrukt als een percentage. Berekening Formule Gegevensbron voor bepaling van de ratio WSW bepaalt de LTV op basis van de balans zoals opgenomen in de dvi (realisatie) en de prognosebalans voor het voorlopig verslagjaar in de dpi (prognose). Langlopende schulden/leningen overheid + Langlopende schulden/leningen kredietinstellingen + Schulden aan groepsmaatschappijen lang + Schulden aan maatschappijen waarin wordt deelgenomen lang + Kortlopende schulden aan kredietinstellingen + Schulden aan groepsmaatschappijen kort + Schulden aan maatschappijen waarin wordt deelgenomen kort Geen Bedrijfswaarde van vastgoed in exploitatie conform opgaaf corporatie in dvi / dpi. Geen Score WSW Risicobeoordelingsmodel Het WSW Risicobeoordelingsmodel vergelijkt twee LTV-waarden met elkaar: 1. De LTV op basis van het meest recent afgesloten verslagjaar (dvi) 2. De LTV op basis van de prognosebalans voor het voorlopig verslagjaar uit de meest recente prognose (dpi). WSW hanteert de hoogste van de twee voor de bepaling van het risico. WSW hanteert als kritieke grenswaarde voor de LTV van een gemiddelde corporatie een norm van 75%. 9.

10 Definitie Solvabiliteitsratio Algemeen Naam Solvabiliteitsratio Afkorting - nvt - Meet de omvang van het weerstandsvermogen van de corporatie in Doel van de ratio relatie tot het totale vermogen. Een corporatie moet een periode of situatie van onverwacht slecht weer, leidend tot onvoorziene verliezen, kunnen doorstaan zonder Belang van de ratio dat dit leidt tot een situatie dat de corporatie niet aan de verplichtingen vanuit de leningportefeuille kan voldoen. Balansratio Typologie van de Vermogensstructuur ratio Voorraadgrootheid Meetperiode WSW bepaalt de Solvabiliteitsratio op balansdatum. Eenheid WSW drukt de Solvabiliteitsratio uit als een percentage. Berekening Formule Gegevensbron voor bepaling van de ratio WSW bepaalt de Solvabiliteitsratio op basis van de balans zoals opgenomen in de dvi (realisatie) en de prognosebalans voor het voorlopig verslagjaar in de dpi (prognose), en waardeert het vastgoed in exploitatie op de balans op basis van Bedrijfswaarde. Som van dvi balansposten m.b.t. Eigen Vermogen -/- Sociaal vastgoed in exploitatie -/- Commercieel vastgoed in exploitatie -/- Sociaal vastgoed in exploitatie gekwalificeerd als vastgoedbelegging + Bedrijfswaarde van vastgoed in exploitatie Bedrijfswaarde van het vastgoed in exploitatie is conform opgaaf van de corporatie in de dvi (verslagjaar) of dpi (voorlopig verslagjaar) Totaal Activa -/- Sociaal vastgoed in exploitatie -/- Commercieel vastgoed in exploitatie -/- Sociaal vastgoed in exploitatie gekwalificeerd als vastgoedbelegging + Bedrijfswaarde van vastgoed in exploitatie Voor de bepaling van het totale vermogen sluit WSW aan bij een balanswaardering op basis van Bedrijfswaarde. De consequentie is dat de solvabiliteit in sommige gevallen de reciproque zal zijn van de Loan to Value, in het bijzonder wanneer een corporatie geen andere activa of passiva heeft anders dan de voorraad en de daaraan gerelateerde leningportefeuille. WSW hecht er toch aan ook een solvabiliteit te bepalen om ook de niet-vastgoed gerelateerde activiteiten in een ratio te vatten. Daarnaast wil WSW op termijn in de solvabiliteit ook rekening houden met de niet uit de balans blijkende verplichtingen (zie hieronder). 10.

11 Score WSW Risicobeoordelingsmodel Het WSW Risicobeoordelingsmodel vergelijkt twee solvabiliteitwaarden met elkaar: 1. De solvabiliteit op basis van het meest recent afgesloten verslagjaar (dvi) 2. De solvabiliteit op basis van de prognosebalans voor het voorlopig verslagjaar uit de meest recente prognose (dpi). WSW hanteert de laagste van de twee voor de bepaling van het risico. WSW hanteert als kritieke grenswaarde voor de solvabiliteitsratio van een gemiddelde corporatie een norm van 20%. 11.

12 Definitie Dekkingsratio Algemeen Naam Dekkingsratio Afkorting - nvt - Meet de verhouding tussen de onderpandwaarde van het bij WSW Doel van de ratio ingezet onderpand en het schuldrestant van door WSW geborgde leningen. WSW moet haar positie in geval van een mogelijke deconfiture van de corporatie veilig kunnen stellen. In dergelijke gevallen moet WSW terug kunnen vallen op een bepaalde zekerheid of onderpand. Dit Belang van de ratio onderpand heeft een bepaalde waarde bij gedwongen verkoop. De dekkingsratio meet de zekerheidswaarde van het onderpand in relatie tot de waarde van de uitstaande schulden. Balansratio Typologie van de Vermogensstructuur ratio Voorraadgrootheid WSW stelt de dekkingsratio op een bepaald moment vast (meestal Meetperiode balansdatum), en hanteert voor zowel de als de eenzelfde moment. Eenheid WSW drukt de dekkingsratio uit als een percentage. Berekening Formule Gegevensbron voor bepaling van de ratio WSW bepaalt het schuldrestant van door WSW geborgde leningen op basis van de gegevens in de leningadministratie Treasury. WSW bepaalt de WOZ waarde van het bij WSW ingezet onderpand op basis van de jaarlijkse opgaaf van het bezit als onderdeel van de dvi gegevensopvraag. De som van de schuldrestanten van door WSW geborgde leningen, waarbij leningen met een variabele hoofdsom voor 100% van de hoofdsom meetellen in het schuldrestant. Geen De som van de WOZ-waarde van het bij WSW ingezet onderpand (zowel DAEB als Niet-DAEB). Geen Score WSW Risicobeoordelingsmodel De dekkingsratio vormt geen separate ratio in het WSW Risicobeoordelingsmodel. De reden is dat de dekkingsratio geen voorspeller is van de kans dat een corporatie niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. De dekkingsratio richt zich daarentegen op de mate waarin WSW in geval van aanspraak terug kan vallen op de onderpandwaarde van het ingezet bezit. Wel speelt de dekkingsratio een rol bij de bepaling van de score op het onderdeel Financieringsruimte en liquiditeitspositie. De reden is dat de dekkingsratio het beleningsniveau van het onderpand aangeeft. Hoe hoger dit beleningsniveau, hoe minder mogelijkheden de corporatie heeft om (geborgde dan wel ongeborgde) financiering aan te trekken. 12.

13 WSW bepaalt de onderpandwaarde van het bij WSW ingezet onderpand op 70% van de marktwaarde in verhuurde staat. De marktwaarde in verhuurde staat benadert WSW door uit te gaan van 70% van de WOZ-waarde. Voor deze berekeningen brengt WSW de WOZwaarde eerst op de juiste peildatum. Op grond hiervan hanteert het WSW als kritieke grenswaarde voor de Dekkingsratio van een gemiddelde corporatie een norm van 50%. 13.

14 Definitie Omvang Eigen Vermogen Algemeen Naam Omvang Eigen Vermogen Afkorting - nvt - Meet de absolute omvang van het eigen vermogen van de corporatie Doel van de ratio bij waardering van het vastgoed in exploitatie op basis van bedrijfswaarde. Het eigen vermogen van een corporatie vormt een buffer in geval van onverwacht slecht weer. De absolute omvang van het eigen Belang van de ratio vermogen is een indicatie voor de grootte van de corporatie. Over het algemeen geldt dat hoe groter de corporatie, hoe groter de weerstand in perioden van tegenvallende resultaten. Balansratio Typologie van de Omvang ratio Voorraadgrootheid Meetperiode WSW bepaalt de Omvang Eigen Vermogen op balansdatum. WSW drukt de Omvang Eigen Vermogen uit als een absoluut bedrag Eenheid in euro s. Berekening Formule Gegevensbron Omvang Eigen Vermogen is een absoluut bedrag in euro s. Er ligt geen formule aan ten grondslag. WSW bepaalt de Omvang Eigen Vermogen op basis van de balans zoals opgenomen in de dvi (realisatie) en de prognosebalans voor het voorlopig verslagjaar in de dpi (prognose). Som van dvi balansposten m.b.t. Eigen Vermogen -/- Sociaal vastgoed in exploitatie -/- Commercieel vastgoed in exploitatie -/- Sociaal vastgoed in exploitatie gekwalificeerd als vastgoedbelegging + Bedrijfswaarde van vastgoed in exploitatie Bedrijfswaarde van het vastgoed in exploitatie is conform opgaaf van de corporatie in de dvi (verslagjaar) of dpi (voorlopig verslagjaar) Score WSW Risicobeoordelingsmodel Het WSW Risicobeoordelingsmodel vergelijkt twee waarden voor Omvang Eigen Vermogen met elkaar: 1. De Omvang Eigen Vermogen op basis van het meest recent afgesloten verslagjaar (dvi) 2. De Omvang Eigen Vermogen op basis van de prognosebalans voor het voorlopig verslagjaar uit de meest recente prognose (dpi). WSW hanteert de laagste van de twee voor de bepaling van het risico. WSW hanteert geen normstelling voor de absolute omvang van het eigen vermogen. 14.

15 Definitie EBITDA als % van Bedrijfsopbrengsten Algemeen Naam EBITDA als % van Bedrijfsopbrengsten Afkorting - nvt - Doel van de ratio Meet de relatieve efficiëntie / winstgevendheid van de corporatie. Een lage efficiëntie of winstgevendheid c.q. voortdurende perioden van netto verlies leiden uiteindelijk tot een uitholling van het eigen Belang van de ratio vermogen van de corporatie en daarmee tot een verslechtering van de weerstand van de corporatie om perioden van slecht weer te kunnen doorstaan. Winst & Verliesratio Typologie van de Winstgevendheid ratio Stroomgrootheid WSW meet de EBITDA als % van Bedrijfsopbrengsten over een Meetperiode periode van drie verslagjaren (gemiddeld) en over een periode van vijf prognosejaren (gewogen gemiddeld). WSW drukt EBITDA als % van Bedrijfsopbrengsten uitt als een Eenheid percentage. Berekening Formule Gegevensbron voor bepaling van de ratio WSW bepaalt EBITDA als % van Bedrijfsopbrengsten op basis van de Winst- en Verliesrekening zoals opgenomen in de dvi (realisatie) en dpi (prognose). Som der bedrijfsopbrengsten -/- Positieve overige waardeveranderingen van (im)materiële vaste activa en vastgoedportefeuille -/- Som der bedrijfslasten + Afschrijvingen op immateriële en materiële vaste activa en vastgoedportefeuille + Overige waardeveranderingen van (im)materiële vaste activa en vastgoedportefeuille Som der bedrijfsopbrengsten -/- Positieve overige waardeveranderingen van (im)materiële vaste activa en vastgoedportefeuille -/- Geactiveerde productie eigen bedrijf Score WSW Risicobeoordelingsmodel Het WSW Risicobeoordelingsmodel vergelijkt twee waarden voor EBITDA als % van Bedrijfsopbrengsten met elkaar: 1. De gerealiseerde EBITDA als % van Bedrijfsopbrengsten over de afgelopen drie verslagjaren gebaseerd op de (ongewogen) gemiddelde winst- & verliesrekening uit de drie meest recente opgaven van de verantwoordingsinformatie (dvi) 2. De geprognosticeerde EBITDA als % van Bedrijfsopbrengsten over de eerstkomende vijf prognosejaren gebaseerd op de gewogen gemiddelde winst- & verliesrekening uit de meest recente prognose opgave (dpi). De wegingsfactoren zijn: 15.

16 Prognosejaar 1: 5x Prognosejaar 2: 4x Prognosejaar 3: 3x Prognosejaar 4: 2x Prognosejaar 5: 1x WSW hanteert de laagste van de twee voor de bepaling van het risico. WSW hanteert geen normstelling voor de EBITDA als % van Bedrijfsopbrengsten. 16.

17 Financieringsruimte en Liquiditeitspositie Algemeen Naam Financieringsruimte en Liquiditeitspositie Afkorting - nvt - De score voor Financieringsruimte en Liquiditeitspositie geeft een indicatie van de mogelijkheden die de corporatie heeft om financiering aan te trekken voor bestaande activiteiten (herfinanciering) en mogelijke uitbreidingsinvesteringen, en de Doel van de score liquiditeitspositie van de corporatie om korte termijn schommelingen in de liquiditeitsbehoefte op te vangen. De score slaat ook op de mogelijkheid om in tijden van financiële stress de financiering op orde te hebben. Belang van de score Eenheid WSW drukt de Financieringsruimte en Liquiditeitspositie uit als een score op een schaal die loopt van een laag naar een hoog risico. Toelichting Risico s die WSW met deze vraag beoordeelt Het risico dat WSW bij deze vraag beoordeelt, is het risico de corporatie onvoldoende mogelijkheden heeft om financiering (geborgd dan wel ongeborgd) aan te trekken om het bestaande niveau van activiteiten in stand te houden c.q. uitbreidingen te financieren. Indicatoren hiervoor zijn: De financiële positie van de corporatie gemeten aan de hand van de financiële ratio s ICR, DSCR, LTV en Solvabiliteit Het niveau van de belening van het bij WSW ingezet onderpand De omvang van het niet bij WSW ingezet onderpand dat tevens niet is ingezet voor ongeborgde financiering Kwalitatieve factoren, zoals het hebben van een stand alone externe credit rating Daarnaast beoordeelt WSW bij deze vraag het risico dat de corporatie een onvoldoende liquiditeitspositie heeft om korte termijn schommelingen in de liquiditeitsbehoefte op te vangen. Indicatoren hiervoor zijn: De ruimte die de corporatie heeft onder de door het WSW gehanteerde Kort Geld Limiet De beschikbare ruimte op door de corporatie aangehouden kort geld faciliteiten De hoogte van door de corporatie aangehouden vrij beschikbare liquide middelen Toelichting Een corporatie is voor de financiering van haar activiteiten in belangrijke mate afhankelijk van vreemd vermogen. Voldoende financieringsruimte is van groot belang voor de corporatie om haar activiteiten voort te zetten c.q. uit te kunnen breiden. Toegang tot de kapitaalmarkt (in de vorm van het kunnen aantrekken van geborgde of ongeborgde financiering) is dan van belang. Naast de financieringsruimte is een corporatie op korte termijn afhankelijk van haar liquiditeitspositie om korte termijn fluctuaties in de werkkapitaalbehoefte op te kunnen vangen. Ruimte onder beschikbare kort geld faciliteiten c.q. het aanhouden van een buffer aan liquide middelen is dan van belang. 17.

18 Hoog risico score Laag risico score Score WSW Risicobeoordelingsmodel Score Richtlijn Financieringsruimte De corporatie heeft een zeer goede financieringsruimte. Hiervan is onder andere sprake als: De corporatie gemiddeld op de financiële ratio s ICR, DSCR, LTV en Solvabiliteit een score van 4.0 of beter heeft De corporatie een dekkingsratio op het bij WSW ingezet onderpand heeft van 15% of lager De corporatie bezit heeft dat niet is ingezet bij het WSW en dat niet of voor maximaal 15% beleend is bij andere partijen De corporatie een aantoonbaar sterke toegang heeft tot de kapitaalmarkt of andere vormen van financiering (b.v. op basis van een stand alone externe credit rating) Liquiditeitspositie De corporatie heeft een zeer goede liquiditeitspositie. Hiervan is onder andere sprake als: De corporatie kort geld faciliteiten heeft ten bedrage van maximaal 1% van de MVA (evt aan te passen afhankelijk van kort geld beleid van WSW) De corporatie nog minimaal 75% ruimte heeft onder door derden beschikbaar gestelde kort geld faciliteiten De corporatie vrij beschikbare liquide middelen heeft ten bedrage van 10% of meer van de jaarhuuropbrengsten (maximum toegelaten door WSW) Financieringsruimte De corporatie heeft een slechte financieringsruimte. Hiervan is onder andere sprake als: De corporatie gemiddeld op de financiële ratio s ICR, DSCR, LTV en Solvabiliteit een lage score heeft De corporatie een dekkingsratio op het bij WSW ingezet onderpand heeft van 50% of lager De corporatie bezit heeft dat niet is ingezet bij het WSW en dat voor meer dan 80% beleend is bij andere partijen De corporatie een aantoonbaar zwakke toegang heeft tot de kapitaalmarkt of andere vormen van financiering (b.v. afhankelijk van één bank voor financiering) Liquiditeitspositie De corporatie heeft een slechte liquiditeitspositie. Hiervan is onder andere sprake als: De corporatie kort geld faciliteiten heeft ten bedrage van 7,5% of meer van de MVA (evt. aan te passen afhankelijk van kort geld beleid van WSW) De corporatie nog slechts 10% ruimte heeft onder door derden beschikbaar gestelde kort geld faciliteiten De corporatie vrij beschikbare liquide middelen heeft ten bedrage van 0% tot 3% van de jaarhuuropbrengsten 18.

VERDIEPING FINANCIAL RISK - UITLEG EN BEREKENING FINANCIËLE RATIO S

VERDIEPING FINANCIAL RISK - UITLEG EN BEREKENING FINANCIËLE RATIO S VERDIEPING FINANCIAL RISK - UITLEG EN BEREKENING FINANCIËLE RATIO S 1 Risico Beoordelingsmodel WSW Risico Management Model WSW baseert zijn risicobeoordeling op het bedrijfsmodel van een corporatie WSW

Nadere informatie

Financieel Statuut. Woonstichting SSW

Financieel Statuut. Woonstichting SSW Financieel Statuut Woonstichting SSW Vastgesteld: RvC 21 januari 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Interne sturing SSW... 3 3 Financiële kaders SSW... 4 4 Vertaling van de financiële kaders naar de

Nadere informatie

Geconsolideerde balans per 31 december 2014 (na voorgestelde resultaatbestemming x 1.000)

Geconsolideerde balans per 31 december 2014 (na voorgestelde resultaatbestemming x 1.000) Geconsolideerde balans per 31 december 2014 (na voorgestelde resultaatbestemming x 1.000) 31 December 2014 31 December 2013 VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa Software en website 497 473 Materiële vaste

Nadere informatie

Januari 2015, Birgitte van Hoesel. In dialoog met u over wat ons bindt

Januari 2015, Birgitte van Hoesel. In dialoog met u over wat ons bindt Januari 2015, Birgitte van Hoesel In dialoog met u over wat ons bindt Onze omgeving in historisch perspectief 2 Challenge om verandering te realiseren 3 Missie en risicostrategie 4 WSW-missie WSW draagt

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0249 Helmond CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0249 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

L0765 Stichting Wonen Delden t.a.v. het bestuur Postbus AC DELDEN. Datum 7 november 2016 Betreft Oordeelsbrief 2016.

L0765 Stichting Wonen Delden t.a.v. het bestuur Postbus AC DELDEN. Datum 7 november 2016 Betreft Oordeelsbrief 2016. > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag L0765 Stichting Wonen Delden t.a.v. het bestuur Postbus 105 7490 AC DELDEN Inspectie Leefomgeving en Transport Autoriteit woningcorporaties Graadt van Roggenweg

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1909 Utrecht CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1909 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0837 Nieuwegein CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0837 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

WONEN ZUID 2 7 AÜS. 2015

WONEN ZUID 2 7 AÜS. 2015 ontvangen dd. WONEN ZUID 2 7 AÜS. 2015 Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie van Jn/rastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 107 3740 AC Baarn L0081 Stichting Wonen Zuid t.a.v. het bestuur

Nadere informatie

L1226 Woningbouwvereniging Bergopwaarts t.a.v. het bestuur Postbus AH DEURNE. Datum 1 november 2016 Betreft Oordeelsbrief 2016

L1226 Woningbouwvereniging Bergopwaarts t.a.v. het bestuur Postbus AH DEURNE. Datum 1 november 2016 Betreft Oordeelsbrief 2016 > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag L1226 Woningbouwvereniging Bergopwaarts t.a.v. het bestuur Postbus 301 5750 AH DEURNE Inspectie Leefomgeving en Transport Autoriteit woningcorporaties Graadt

Nadere informatie

Nieuw beoordelingskader en werkwijze WSW

Nieuw beoordelingskader en werkwijze WSW Nieuw beoordelingskader en werkwijze WSW VTW bijeenkomst Juni 2014 Agenda WSW Missie en Risicostrategie Risicobereidheid Versterking van het risicobeoordelingskader corporaties Business Risk 24 kwalitatieve

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0565 Alphen aan den Rijn CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0565 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0921 Almelo CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0921 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0692 Haarlem CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0692 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief Rotterdam Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0689 Ridderkerk CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0689 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

8. Financiën. 8.1 Kerncijfers. 8.2 Algemeen. Niet-gerealiseerde waardeveranderingen. Loan to value 27%

8. Financiën. 8.1 Kerncijfers. 8.2 Algemeen. Niet-gerealiseerde waardeveranderingen. Loan to value 27% 8. Financiën 8.1 Kerncijfers Huuropbrengsten Bedrijfsopbrengsten Bedrijfslasten Bedrijfsresultaat Niet-gerealiseerde waardeveranderingen Resultaat na belastingen Maatschappelijke prestatie 40,1 miljoen

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief Eindhoven Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief Zwolle Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1560 Texel CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1560 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Woningcorporaties en gemeenten. Samenwerking in het licht van de Borg April 2014

Woningcorporaties en gemeenten. Samenwerking in het licht van de Borg April 2014 Woningcorporaties en gemeenten Samenwerking in het licht van de Borg April 2014 WSW en het borgstelsel Statutair: Het doel van de stichting is te bevorderen dat toegelaten instellingen geld kunnen lenen

Nadere informatie

Hoofdstuk 9: Financiële gang van zaken

Hoofdstuk 9: Financiële gang van zaken Hoofdstuk 9: Financiële gang van zaken 9.1 Kerncijfers 9.2 Algemeen 9.3 Financiële kengetallen 9.4 Maatschappelijke prestatie 9.5 Toekomstige ontwikkelingen 9.5 Balans 9.6 Winst- en verliesrekening 9.1

Nadere informatie

Inspectie Leefomgeving en

Inspectie Leefomgeving en kwaliteit behoud financieel draagkracht Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie van lnfastructuur en Milieu > Retotiradres Postbus 107 3740 AC Baarn i L0093 Woningstichting SWZ Transport t.a.v.

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0669 Roermond CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0669 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Nee. Alle gemeenten. Geen totaal. Geen totaal. Geen totaal

Nee. Alle gemeenten. Geen totaal. Geen totaal. Geen totaal De Prospectieve informatie verslagjaar 2015 Instellingsnr L0758 Datum maandag 14 december 2015 Checksum FD634FE450 Naam instelling Woningstichting Kockengen 1.2 A. Gegevens corporatie Instellingsnummer

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1962 Eindhoven CFV 2012 Corporatie in Perspectief L1962 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Financieel statuut 2017

Financieel statuut 2017 Financieel statuut 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Uitgangspunten financierings- en beleggingsbeleid... 2 2.1 Algemeen kader... 2 2.2 Liquiditeit en vermogensstructuur... 2 2.3 Financieringsbeleid...

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2011 Corporatie in Perspectief L1691 Apeldoorn CFV 2011 Corporatie in Perspectief L1691 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Stichting Woongoed Middelburg L0943

Stichting Woongoed Middelburg L0943 Stichting Woongoed Middelburg L943 Versie 214-1, december verslagjaar Colofon Versie 214-I Verslagjaar Den Haag, december 214 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief (CiP)

Nadere informatie

Stichting Woontij L1560

Stichting Woontij L1560 Stichting Woontij L156 Versie IV, april 215 verslagjaar 213 Colofon Versie 214-IV, april 215 Verslagjaar 213 Den Haag, december 214 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0740 Menterwolde CFV 2012 Corporatie in Perspectief L0740 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Woningwet op weg: Workshop spoedcursus corporatiefinanciën 30 september 2015. Eindhoven

Woningwet op weg: Workshop spoedcursus corporatiefinanciën 30 september 2015. Eindhoven Woningwet op weg: Workshop spoedcursus corporatiefinanciën 30 september 2015 Eindhoven Natasja Georgius-van Dijk Adviseur BNG Advies 30 september 2015 BNG Advies ondersteunt haar cliënten bij het maken

Nadere informatie

correcties op de door de corporatie in dpi ingevulde informatie. - Ten slotte verrekent WSW het borgingstegoed met het borgingsplafond.

correcties op de door de corporatie in dpi ingevulde informatie. - Ten slotte verrekent WSW het borgingstegoed met het borgingsplafond. Nr. Vraag Antwoord Wat is een borgingsplafond Het borgingsplafond van een corporatie is de maximale omvang van de geborgde leningportefeuille van een corporatie gedurende het betreffende kalenderjaar.

Nadere informatie

Autoriteit woningcorporaties. Inspectie Lee[orngeving en Transport

Autoriteit woningcorporaties. Inspectie Lee[orngeving en Transport t.a.v. het bestuur > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag Autoriteit woningcorporaties Graadt van Roggenweg 500 2500 BD Den Haag www.ilenlnl 9765 BL PATERSWOLDE Postbus 16191 inuusrieweg Utrecht

Nadere informatie

Richtlijn borgingsplafond

Richtlijn borgingsplafond Richtlijn borgingsplafond Pagina 2/8 Inleiding Het borgingsplafond van een corporatie is de maximale omvang van de geborgde leningportefeuille van een corporatie per ultimo kalenderjaar. Voor borging door

Nadere informatie

Versie 2013-08. TREASURYSTATUUT Stichting Woontij

Versie 2013-08. TREASURYSTATUUT Stichting Woontij Versie 2013-08 TREASURYSTATUUT Stichting Woontij 1. Inleiding Een groot deel van de kosten bij een wooncorporatie bestaat uit rente. Richtlijnen ten aanzien van financieren en beleggen zijn belangrijk.

Nadere informatie

Stichting De Leeuw van Putten L1896

Stichting De Leeuw van Putten L1896 Stichting De Leeuw van Putten L1896 Versie 214-1, december verslagjaar 213 Colofon Versie 214-I Verslagjaar 213 Den Haag, december 214 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief

Nadere informatie

Investerings- en financieel statuut

Investerings- en financieel statuut Investerings- en financieel statuut Inleiding Het belang van financiële sturing is in de afgelopen jaren toegenomen. Wijzigingen in de wettelijke regels, waaronder de scheiding van DAEB en niet-daeb activiteiten

Nadere informatie

Wonen Noordwest Friesland L0003

Wonen Noordwest Friesland L0003 Wonen Noordwest Friesland L3 Versie IV, april 215 verslagjaar 213 Colofon Versie 214-IV, april 215 Verslagjaar 213 Den Haag, december 214 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief

Nadere informatie

WINST & VERLIESREKENING TOELICHTING PER POST 4 MEERJARENPERSPECTIEF BALANS OP TOTAALNIVEAU 9

WINST & VERLIESREKENING TOELICHTING PER POST 4 MEERJARENPERSPECTIEF BALANS OP TOTAALNIVEAU 9 CIJFERS 2017 WINST & VERLIESREKENING 2017 2 TOELICHTING PER POST 4 MEERJARENPERSPECTIEF 2017-2021 BALANS OP TOTAALNIVEAU 9 KASSTROOMOVERZICHT 11 MARKTWAARDE IN VERHUURDE STAAT BALANS IN MEERJARENPERSPECTIEF

Nadere informatie

Activiteiten Beter Wonen in ALMELO

Activiteiten Beter Wonen in ALMELO Bijlage 3 Financiële paragraaf Beter Wonen Het bod in aantallen In onderstaande tabellen wordt de inhoud van het bod van Beter Wonen, zoals hiervoor is verwoord, concreet gemaakt in meetbare grootheden

Nadere informatie

Woningbouwvereniging Bergopwaarts L1226

Woningbouwvereniging Bergopwaarts L1226 Woningbouwvereniging Bergopwaarts L1226 Versie I, januari 217 verslagjaar Colofon Versie I, januari 217 Verslagjaar Den Haag, januari 217 Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief (CiP) is

Nadere informatie

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij Status: Versie 2017-01 Vastgesteld door bestuur d.d.: 30-08-2017 Goedgekeurd door RvC 1 d.d.: 11-09-2017 1 Raad van Commissarissen Versie 2015-06 1. Inleiding

Nadere informatie

Risicobeheersing en achtervang September / oktober 2014. Erik Terheggen

Risicobeheersing en achtervang September / oktober 2014. Erik Terheggen Risicobeheersing en achtervang September / oktober 2014 Erik Terheggen 1. WSW in cijfers 1983 Borginstituut opgericht in 1983 De WSW-borging geldt voor nieuwbouw en renovatie van sociale woningen en maatschappelijk

Nadere informatie

Lelystad, 20 november Financieel Statuut 2018

Lelystad, 20 november Financieel Statuut 2018 Lelystad, 20 november 2017 Financieel Statuut 2018 Inhoudsopgave 1. Waarom een financieel statuut... 3 1.1 Uitgangspunten... 3 1.2 Instrumenten... 3 1.3 Relatie externe toezichthouders... 3 1.4 Positionering

Nadere informatie

Stichting Portaal L0117

Stichting Portaal L0117 Stichting Portaal L117 Versie I, januari 217 verslagjaar 215 Colofon Versie I, januari 217 Verslagjaar 215 Den Haag, januari 217 Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief (CiP) is een uitgave

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief Rotterdam Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken L1585

Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken L1585 Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken L1585 Versie I, januari 217 verslagjaar 215 Colofon Versie I, januari 217 Verslagjaar 215 Den Haag, januari 217 Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief

Nadere informatie

Inspectie Leefomgeving en Transport M'misierk van Infrasmamr en Milieu

Inspectie Leefomgeving en Transport M'misierk van Infrasmamr en Milieu Inspectie Leefomgeving en Transport M'misierk van Infrasmamr en Milieu > Retouradres Postbus 107 3740 AC Baam L0045 Domesta t.a.v. het bestuur Postbus 1120 7801 BC EMMEN Inspectie Leefomgeving en Transport

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L2004 Delft CFV 2013 Corporatie in Perspectief L2004 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0582 Hardinxveld-Giessendam CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0582 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5

Nadere informatie

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij Versie 2015-06 1. Inleiding Een groot deel van de kosten bij een wooncorporatie bestaat uit rente. Richtlijnen ten aanzien van financieren en beleggen zijn

Nadere informatie

Bijlage 2: Financiële paragraaf. Het bod in aantallen

Bijlage 2: Financiële paragraaf. Het bod in aantallen Bijlage 2: Financiële paragraaf Het bod in aantallen In onderstaande tabellen wordt de inhoud van het bod van Beter Wonen, zoals hiervoor is verwoord, concreet gemaakt in meetbare grootheden zoals aantallen

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1926 Rotterdam CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1926 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Inspectie Leefomgeving en Transport. Ministerie vai Infrastructuur en Milieu. L1226 Inspectie Leefomgeving en. Woningbouwvereniging Bergopwaa rts

Inspectie Leefomgeving en Transport. Ministerie vai Infrastructuur en Milieu. L1226 Inspectie Leefomgeving en. Woningbouwvereniging Bergopwaa rts financieel www. iie ni ii 5750 AH DEURNE 3740 AC Baarn Woningbouwvereniging Bergopwaa rts Autoriteit woningcorporaties Postbus 301 Postbus 107 Baarn t.a.v. het bestuur Oude Utrechtseweg 19 Transport L1226

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 in Perspectief L0339 Woningbouwvereniging 't Goede Woonhuys Hilversum CFV 2009 in Perspectief L0339 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1217 Sittard-Geleen CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1217 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

GECONSOLIDEERDE JAARREKENING 84

GECONSOLIDEERDE JAARREKENING 84 JAARREKENING GECONSOLIDEERDE JAARREKENING 84 1 Geconsolideerde balans per 31 december 2008 84 2 Geconsolideerde winst- en verliesrekening over 2008 86 3 Geconsolideerd kasstroomoverzicht 2008 (indirecte

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief Geertruidenberg Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke gegevens 2.1 Verhuur 2.1.1 Verhuurgegevens

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1548 Amstelveen CFV 2009 Corporatie in Perspectief L1548 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Vraag- / aanbodverhoudingen 4 1.3 Situering

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0676 Gaasterlân-Sleat CFV 2013 Corporatie in Perspectief L0676 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Een nieuwe werkwijze van het WSW

Een nieuwe werkwijze van het WSW Een nieuwe werkwijze van het WSW 1 Inhoud September 2013 1 WSW Missie en Risicostrategie 6 2 Risicobereidheid 10 3 Risicobeoordelingsproces 12 4 Risicobeoordelingskader corporaties 14 5 Risicoclassificatie,

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2011 Corporatie in Perspectief Rotterdam Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke ingrepen 5 1.3 Samenstelling van het

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2011 Corporatie in Perspectief L0762 Hardenberg CFV 2011 Corporatie in Perspectief L0762 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

± < > < < < > > < > > < < < > > < > > < < < > < > < >= < >= < >= < >= < >= < >= . Periode . < 20,0 15,0 Solvabiliteit 2,4 2,2 Rentedekkingsgraad percentage 10,0 5,0 ratio

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1836 Utrechtse Heuvelrug CFV 2013 Corporatie in Perspectief L1836 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling van het bezit 5 2 Volkshuisvestelijke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2013 Corporatie in Perspectief L2067 Wooncentrum voor Ouderen St. Zuidrandflat Gouda CFV 2013 Corporatie in Perspectief L2067 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Samenstelling

Nadere informatie

Financieringsstrategie

Financieringsstrategie Financieringsstrategie 15-4-2019 Vastgesteld op : d.d.. Directeur-bestuurder.. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 2. Vastgoedstrategie... 3 3. Risicobeoordeling Aw/WSW... 4 3.1. Samenvatting...

Nadere informatie

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 Risico s voor borgstelsel nemen toe Corporaties nemen maatregelen om de financiële conti - nuïteit te waarborgen. Dit is het gevolg van de overheidsmaatregelen

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2011 Corporatie in Perspectief Zwolle Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke ingrepen 5 1.3 Samenstelling van het bezit

Nadere informatie

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING L0045 Domesta t.a.v. de raad van commissarissen Postbus 1120 7801BCEMMEN CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Postbus 107 3740 AC Baarn Bezoekadres: Oude Utrechtseweg 19 Baarn Telefoon 035-69 54 070 Telefax

Nadere informatie

2 Trendanalyse Woningcorporaties 2014 2018

2 Trendanalyse Woningcorporaties 2014 2018 WSW Trendanalyse 14 218 Woningcorporaties 214 218 WSW Trendanalyse Woningcorporaties 214 218 214 WSW Waarborgfonds Sociale Woningbouw Marathon 6 1213 PK Hilversum Postbus 1964 12 BZ Hilversum T (+31) (35)

Nadere informatie

1. GECONSOLIDEERDE KENGETALLEN

1. GECONSOLIDEERDE KENGETALLEN 1. GECONSOLIDEERDE KENGETALLEN Kengetallen (geconsolideerd) 2012 2011 2010 2009 2008 1. Gegevens verhuureenheden in exploitatie Woningen en woongebouwen 7.257 7.308 7.237 6.926 6.770 Parkeergelegenheden

Nadere informatie

Bijlage bod. 1. Financiële positie en continuïteit

Bijlage bod. 1. Financiële positie en continuïteit Bijlage bod 1. Financiële positie en continuïteit Onze financiële continuïteit en financierbaarheid vormen onze belangrijkste financiële kaders Dit meten we af aan de normen die we geformuleerd hebben

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2011 Corporatie in Perspectief L0249 Helmond CFV 2011 Corporatie in Perspectief L0249 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Woningstichting SWZ L0093

Woningstichting SWZ L0093 Woningstichting SWZ L93 Versie III, januari 216 verslagjaar Colofon Versie III, januari 216 Verslagjaar Den Haag, januari 216 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief (CiP)

Nadere informatie

Wonen Noordwest Friesland L0003

Wonen Noordwest Friesland L0003 Wonen Noordwest Friesland L3 Versie IV, februari 216 verslagjaar Colofon Versie IV, februari 216 Verslagjaar Den Haag, februari 216 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief

Nadere informatie

Woonstichting Centrada L1888

Woonstichting Centrada L1888 Woonstichting Centrada L1888 Versie I, januari 216 verslagjaar 214 Colofon Versie I, januari 216 Verslagjaar 214 Den Haag, januari 216 Benchmark Centrum Foto omslag: Chris Pennarts Achtergrond in Perspectief

Nadere informatie

inventaris en machines overige vorderingen bank, rekening-courant overige banken

inventaris en machines overige vorderingen bank, rekening-courant overige banken Stichting NKV Gebouw te Helmond 1 Balans per 31 december 2017 (ná verwerking voorstel resultaatbestemming) ACTIVA Vaste activa 31 december 2017 31 december 2016 Materiële vaste activa inventaris en machines

Nadere informatie

Beoordeling jaarrekening van een woningcorporatie versus WSW en CFV

Beoordeling jaarrekening van een woningcorporatie versus WSW en CFV Beoordeling jaarrekening van een woningcorporatie versus WSW en CFV FAMO, Den Haag Wim Pijffers, Senior Manager BDO Consultants B.V. 23 april 2015 Uw gesprekspartner Wim Pijffers Senior Manager Treasury

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0672 Wijk bij Duurstede CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0672 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit:

Nadere informatie

Spoedcursus corporatiefinanciën. Fleur Elderhorst Hoofd BNG Advies 17 juni 2015

Spoedcursus corporatiefinanciën. Fleur Elderhorst Hoofd BNG Advies 17 juni 2015 Fleur Elderhorst Hoofd BNG Advies 17 juni 2015 BNG Advies ondersteunt haar cliënten bij het maken van afwegingen bij (des)investeringen, financiering, risico s Het resultaat van onze dienstverlening is

Nadere informatie

FINANCIERBAARHEID NOM RENOVATIES

FINANCIERBAARHEID NOM RENOVATIES FINANCIERBAARHEID NOM RENOVATIES De impact van NOM renovaties op het financial risk volgens het WSW 11 december 2015 VIER PROCENT VAN HET BEZIT PER JAAR NUL-OP-DE-METER RENOVEREN VOOR EEN GEMIDDELDE CORPORATIE

Nadere informatie

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2015

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2015 Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Algemeen... 2 2. Jaarrekening... 3 2.1 Balans per 31 12 2015 (voor winstbestemming)... 3 2.2 Winst en verliesrekening over 2015...

Nadere informatie

Direct rendement 3,1% 3,0% Indirect rendement 1,6% 2,0%

Direct rendement 3,1% 3,0% Indirect rendement 1,6% 2,0% 8. Financiën 8.1 Kerncijfers 2015 2014 Huuropbrengsten 43,2 miljoen 40,1 miljoen Bedrijfsopbrengsten 48,3 miljoen 44,6 miljoen Bedrijfslasten 29,9 miljoen 29,6 miljoen Bedrijfsresultaat 18,5 miljoen 15,0

Nadere informatie

INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW

INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW Vastgesteld: 23 november 2016 INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW 1. Inleiding De Governancecode Woningcorporaties 2015 beveelt aan dat woningcorporaties beschikken

Nadere informatie

Moyee Nederland B.V. te Amsterdam. Rapport inzake de balans en winst-en-verliesrekening over de periode van tot en met

Moyee Nederland B.V. te Amsterdam. Rapport inzake de balans en winst-en-verliesrekening over de periode van tot en met te Rapport inzake de balans en winst-en-verliesrekening over de periode van 01-01-2017 tot en met 31-12-2017 Inhoudsopgave Pagina Balans per 31 december 2017 3 Winst-en-verliesrekening over 2017 5 Grondslagen

Nadere informatie

MoerdUk. gernfenfe RAADSINFORMATIEBRIEF

MoerdUk. gernfenfe RAADSINFORMATIEBRIEF gernfenfe MoerdUk RAADSINFORMATIEBRIEF Verantwoordel illehouder: Jaa Kam Nummer qriffie Zaaknummer Documentnummer 'at.+ o)\ 4,(.Hh\N,+ Van Colleqe van burqemeester en wethouders ß',lr\-o?- +47ô61 Aan Onderwerp

Nadere informatie

Ministerie van Infrastrnccun ren Milieu

Ministerie van Infrastrnccun ren Milieu ilent. - kwaliteit - behoud - financieel - draagkracht www. ilen t. ni 3000 CH ROTTERDAM 3740 AC Oearn Postbus 107 Postbus 2346 tav. het bestuur Oude Iitrechtsoweg 19 Autoriteit woningcorporaties ilaarii

Nadere informatie

Inspectie Leefomgeving en Transport. L2044 Stichting Wonen Wierden-Enter. tav. het bestuur Postbus AE WIERDEN Postbus 16191

Inspectie Leefomgeving en Transport. L2044 Stichting Wonen Wierden-Enter. tav. het bestuur Postbus AE WIERDEN Postbus 16191 Autoriteit woningcorporaties Inspectie Leefomgeving en Transport > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag L2044 Stichting Wonen WierdenEnter Transport tav. het bestuur Postbus 228 Utrecht 7640 AE WIERDEN

Nadere informatie

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV Jaarbericht Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Jaarrekening 3 2.1 Balans per 31-12-2014 (voor winstbestemming) 3 2.2 Winst en verliesrekening over 2014 4 2.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Jaarrekeninglezen voor non-financials. Ruitenburg University 15 november 2016

Jaarrekeninglezen voor non-financials. Ruitenburg University 15 november 2016 Jaarrekeninglezen voor non-financials Ruitenburg University 15 november 2016 Introductie Welkom Voorstelronde sprekers Doel Eerst even dit! Inhoud Waarom een jaarrekening? Onderdelen van de jaarrekening

Nadere informatie

VERKENNING FINANCIËLE EFFECTEN FUSIE WELBIONS EN WOONBEHEER BORNE. 22 mei 2014

VERKENNING FINANCIËLE EFFECTEN FUSIE WELBIONS EN WOONBEHEER BORNE. 22 mei 2014 VERKENNING FINANCIËLE EFFECTEN FUSIE WELBIONS EN WOONBEHEER BORNE 22 mei 2014 MANAGEMENTSAMENVATTING Onderzoek fusie Woonbeheer Borne (hierna Borne) en Welbions zijn een onderzoek gestart naar de mogelijkheden

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief Rotterdam Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke ingrepen 5 1.3 Samenstelling van het

Nadere informatie

Financieel Statuut 2015. Financierings- en beleggingsbeleid Beter Wonen IJsselmuiden

Financieel Statuut 2015. Financierings- en beleggingsbeleid Beter Wonen IJsselmuiden Financieel Statuut 2015 Financierings- en beleggingsbeleid Beter Wonen IJsselmuiden 1 Inhoud 1. Waarom een financieel statuut... 3 1.1 Uitgangspunten... 3 1.2 Instrumenten... 3 1.3 Relatie externe toezichthouders...

Nadere informatie

BIJLAGE Bijlage 3 bij de Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015

BIJLAGE Bijlage 3 bij de Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 BIJLAGE Bijlage 3 bij de Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN... 2 1.1 Toelichting... 2 1.2 Algemene gegevens... 2 HOOFDSTUK 2 ACTIVITEITEN... 3 2.1

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief Zwolle Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke ingrepen 5 1.3 Samenstelling van het bezit

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1777 Moerdijk CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1777 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1226 Deurne CFV 2010 Corporatie in Perspectief L1226 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie fysieke

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Analyse CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0928 Tilburg CFV 2010 Corporatie in Perspectief L0928 Inhoud 1 Algemeen 1.1 Algemene gegevens corporatie 4 1.2 Situering van het corporatiebezit: indicatie

Nadere informatie