Verlenging overeenkomst Combinatie Wmo en Jeugdhulp

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verlenging overeenkomst Combinatie Wmo en Jeugdhulp"

Transcriptie

1 Openbaar Onderwerp Verlenging overeenkomst Combinatie Wmo en Jeugdhulp Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Voor 2017 moeten de zorgaanbieders voor de nieuwe Wmo en Jeugdhulp opnieuw gecontracteerd worden. De contractering vindt plaats in regionaal verband. De besluitvorming in dit voorstel gaat over de verlenging van het contract met de Combinatie voor BW-nummer Directie/afdeling, ambtenaar, telefoonnr. MO10, Leonie Braks Datum ambtelijk voorstel 29 november 2016 Registratienummer Ter besluitvorming door het college Onder voorbehoud van vaststelling door regiogemeenten en verlening van volmacht door de regioburgemeesters bijgaande overeenkomst verlenging 2017 met de Combinatie vast te stellen voor Ter besluitvorming door de burgemeester Wethouder Bert Frings te machtigen om namens de gemeente Nijmegen de Overeenkomst verlenging Combinatie te tekenen. Steller Leonie Braks Paraaf akkoord Datum Alleen ter besluitvorming door het College Besluit B&W d.d. 13 december 2016 X Conform advies Aanhouden Anders, nl. nummer: 4.3 Bestuursagenda Paraaf akkoord Datum Portefeuillehouder CVS Verlenging Combinatie 2017 DEF (2)

2 1 Probleemstelling De contractering van de nieuwe Wmo en jeugdhulp was in 2015 en 2016 gericht op transitie en continuïteit van zorg tegelijkertijd met forse bezuinigingen. In de nota Kracht door Verbinding is vastgelegd dat we lokaal doen wat lokaal kan en regionaal wat regionaal moet. Uitgangspunt is dat we zoveel mogelijk ondersteuning en zorg zo licht en dichtbij mogelijk willen hebben. Specialistische, zwaardere zorg is beschikbaar op regionaal niveau met oog voor tijdige afschaling naar lichtere vormen van zorg. In 2015 is een inkoop- en subsidiemodel geïntroduceerd gericht op het ondersteunen van de lokale werkelijkheid van de verschillende gemeenten en tegelijkertijd de bundeling van de regionale krachten om een stevige positie te verkrijgen in het zorglandschap. In 2016 is dit model gecontinueerd. Tabel 1 Regionaal inkoop- en subsidiemodel Uitvoeren Inkopen Lokaal Regionaal Lokaal Regionaal Blok A Diensten: Inloop ontmoeting, belevingsgerichte dagbesteding ouderen en vervoer Blok B Wmo en Jeugdhulp Diensten: Ontwikkelingsgerichte dagbesteding, vervoer, kortdurend verblijf, ambulante trajecten, observatie en diagnostiek voor jeugd en volwassenen Blok C1 Jeugdhulp met verblijf Diensten: pleegzorg, gezinshuizen en residentiële jeugdhulp Blok C2 Jeugdhulp Diensten: jeugdbescherming en jeugdreclassering Beschermd Wonen (met regio Rivierenland) In 2017 blijft het model gehandhaafd en willen we een aantal verbeteringen doorvoeren in de contractering waarmee we verder invulling geven aan de inhoudelijke en financiële uitgangspunten uit Kracht door Verbinding. De belangrijkste veranderingen zijn: 1. Specialistische dagbesteding ouderen en kortdurend verblijf ouderen wordt overgeheveld naar de lokale inkoop (Blok A) om een verbinding met de lokale welzijnsvoorziening te maken. Bovendien bleek het onderscheid tussen basis- en specialistische dagbesteding voor ouderen in de praktijk niet goed werkbaar. 2. Dyslexie wordt apart aanbesteed zodat we de groei kunnen ombuigen middels plafonds. 3. We gaan nog meer sturen op een goede inbedding van zorgaanbieders in de lokale netwerken per gemeente/wijk. 4. We stoppen met de bovenregionale inkoop van complexe jeugdhulp (blok C) en bundelen dit nu met de regionale inkoop om een betere verbinding tot stand te brengen met de lokale netwerken. De bezuinigingen op jeugdhulp maken een meerjarig transformatiescenario noodzakelijk in de complexe jeugdhulp. Dit voorstel gaat over de verlenging van Blok B de Combinatie. In blok B hebben we op 2 manieren ingekocht: 1. Een raamcontract voor kleinschalige aanbieders, regionaal ongeveer Een contract met De Combinatie, een samenwerkingsverband van zorginstellingen. Dit contract gaat uit van een vast budget dat beschikbaar is voor de aanbieders. De aanbieders worden geacht in gezamenlijkheid de zorg te organiseren binnen dit budget. Onderhavig voorstel gaat over verlenging van dat contract in 2017.

3 2 2 Juridische aspecten Het contract met de Combinatie is gesloten in 2015, verlengd in 2016 en kan nog eenmaal verlengd worden. Wethouder en contractmanagement hebben daartoe intensief overlegd met de Combinatie. Er zullen een aantal wezenlijke wijzigingen in het contract worden opgenomen (zie 4. Argumenten) die wederzijdse instemming vereisen. De regiogemeenten verlenen Wethouder Frings het volmacht om deze verlengingsovereenkomst te ondertekenen. 3 Doelstelling De gemeente heeft zorgplicht uit hoofde van de Wmo 2015 en de Jeugdwet. Hiertoe moeten ook voor 2017 zorgaanbieders gecontracteerd worden om de gevraagde diensten te leveren aan de inwoners van het Rijk van Nijmegen. De contractering moet bijdragen aan de kerndoelstellingen van de transitie zoals in de door de gemeenteraad vastgestelde beleidsnota Kracht door Verbinding : 1. Zorg dichtbij de burger organiseren 2. Gericht op zelfredzaamheid en eigen netwerk 3. 1 gezin, 1 afgestemd plan 4. Samenhang in het zorgaanbod 5. Stevige inbedding in het lokale veld 6. Zo licht mogelijk 7. Sneller afschalen 8. Preventief en collectief boven curatief en individueel 4 Argumenten We verlengen het contract met de Combinatie voor het 3 e en daarmee laatste jaar. De Combinatie levert de diensten ontwikkelingsgerichte dagbesteding, vervoer, kortdurend verblijf, ambulante trajecten, observatie en diagnostiek voor jeugd en volwassenen. De contractering in 2015 was geen laagste-prijs inkoop (economisch meest voordelig), maar een inkoop waarbij kwaliteit en samenwerking voorop stond bij de gunning. De Combinatie is in 2015 gecontracteerd met als achterliggende gedachte dat 1 samenwerkingsverband het grootste deel van de ambulante zorg levert. Uitgangspunt in 2015 was dat de Combinatie een vast budget ontvangt om daarvoor: 1. De zorg naar het lokale veld te brengen in gebiedsgebonden ambulante teams per gemeente, waar de werkers met elkaar en het voorveld goed samenwerken; 2. De zorg binnen een gezin optimaal op elkaar af te stemmen, door het hele palet van Wmo en jeugdhulp te bieden met casemanagement waar nodig. In 2015 en 2016 zijn door de Combinatie ambulante teams ingericht. De taken zijn als volgt geformuleerd: 1. Het leveren van zorg en ondersteuning, 2. het inrichten van de consultatie- en adviesfunctie voor verwijzers, 3. het organiseren van casusregie, op een manier die gebiedsgericht is, gekanteld, gericht op afschalen en uitgaande van voorliggende voorzieningen. In 2017 moeten de ambulante teams echt goed ingebed raken in de lokale netwerken en een krachtige verbinding maken met de sociale wijkteams. De lokale samenwerking moet gekleurd worden door de specifieke kansen en uitdagingen van het gebied (wijk of dorp). Een jonge wijk vraagt immers iets anders dan een vergrijzende wijk. In 2017 willen we dat die ontwikkeling doorzet en vorm krijgt in goede lokale plannen van sociale wijkteams en ambulante teams samen.

4 3 Een zoektocht binnen de Combinatie is naar de organisatorische aspecten van het ambulante team: welke disciplines moeten erin zitten, hoe is de lijn naar de moederorganisatie georganiseerd, hoeveel uren zijn de professionals beschikbaar in de wijk, hoe verloopt het contact met wijkteams, scholen en huisartsen enz. Kernvraagstuk is welke professionals echt in de kern van het wijknetwerk moeten zitten en dus veel aanwezig moeten zijn en welke disciplines meer invliegbaar kunnen zijn vanwege een kleinere vraag van cliënten of zeer specifieke expertise. Een inhoudelijke wijziging in de contractverlenging ten opzichte van 2016 is dat de specialistische dagbesteding ouderen en kortdurend verblijf ouderen wordt overgeheveld naar de lokale inkoop (Blok A) om een verbinding met de lokale welzijnsvoorziening te maken. Bovendien bleek het onderscheid tussen basis- en specialistische dagbesteding voor ouderen in de praktijk niet goed werkbaar. Daarnaast zijn er wijzigingen in de bouwstenen, dat is ons productenboek. Deze wijzigingen zijn tot stand gebracht na inventarisatie van knelpunten bij zorgaanbieders, sociale wijkteams en gemeentelijke backoffices. Het betreft aanscherpingen in de beschrijvingen, toevoegen van ontbrekende bouwstenen en samenvoeging van gelijkwaardige bouwstenen. Toegevoegd aan het contract zijn 3 innovatieprojecten in het domein jeugd. Dit zijn projecten die bijdragen aan vroeg signalering van de problematiek van kinderen, expertise beschikbaar maken voor het voorveld en betere toeleiding naar zware zorg waar nodig. Passende Kinderopvang versterkt de kennis bij de kinderopvang, De School Als Vindplaats op scholen en Specialistische Ondersteuning Huisartsen bij huisartsen op het gebied van jeugd-ggz. Passende kinderopvang en De School Als Vindplaats werden voorheen gesubsidieerd vanuit Nijmegen. Uit business cases blijkt dat het zinvolle preventieve activiteiten zijn die zwaardere zorg op termijn kunnen voorkomen. De Gemeente Wijchen voerde het project Specialistische Ondersteuning Huisartsen Ggz uit met positieve resultaten. Alle 3 de projecten worden verder regionaal uitgerold. Tenslotte is er een wijziging aangebracht in het budget en de verdeling van de middelen binnen de Combinatie. Deze wordt toegelicht in de paragraaf financiën. Voor de contractering van 2018 kan geen verlenging meer plaats vinden van de Combinatie. We gaan evalueren hoe de samenwerking tussen wijkteams en ambulante teams van de Combinatie verloopt, hoe de gewenste doorontwikkeling eruit moet zien en welke contractvorm daarbij het beste aansluit. Dit heeft ook een relatie met de kleine aanbieders die we gecontracteerd hebben voor dezelfde zorg in blok B. 5 Klimaat Dit voorstel heeft geen consequenties voor het klimaat. 6 Financiën Financiële kader - integratie uitkering sociaal domein voor Wmo en Jeugdhulp De integratie uitkering sociaal domein voor Wmo en Jeugdhulp van de regiogemeenten vormt het budgettaire kader voor de regionale contractering Wmo en Jeugd. In het collegevoorstel Regionale contractering Wmo en Jeugdhulp 2017 hebben we de meerjarenontwikkeling van deze middelen in beeld gebracht. In 2017 is het regionale rijksbudget Wmo en Jeugd 102 mln (Jeugd 62 mln en Wmo 40 mln). De septembercirculaire voor 2017 resulteert in een regionale korting van 4 miljoen ( 2 miljoen op Wmo en 2 miljoen op Jeugdbudget), - 3,9% ten opzichte van Het budget voor

5 4 Nijmegen bedraagt 58,6 miljoen ( 36,8 miljoen jeugd en 21,9 miljoen Wmo). De Nijmeegse korting bedraagt voor jeugd en Wmo samen 2,2 miljoen, - 3,5% ten opzichte van We proberen binnen budget te blijven door de onzekerheid over de uitgaven te reduceren met contracten met vaste budgetten en plafonds. Het gaat om de vaste bijdrage aan de combinatie in dit voorstel en de plafonds voor dyslexie (collegevoorstel Regionale contractering Wmo en Jeugdhulp 2017 ). In onderstaande tabel een overzicht van de beschikbare middelen in 2017 en de budgetten die we hebben weggezet. In * miljoen Regionaal Gemeente Nijmegen Jeugd Wmo Totaal Jeugd Wmo Totaal Decentralisatie uitkering 62,0 40,0 102,0 36,8 21,9 58,6 jeugd en Wmo Eigen bijdrage en 1,9 1,9 1,2 1,2 thuisbegeleiding Totaal middelen 62,0 41,9 103,9 36,8 23,1 59,9 Uitgaven Blok B Combinatie 17,2 * 8,7 26,0 10,3 5,7 16,0 Blok B plafondbedrag 1,6-1,6 0,7-0,7 dyslexie Overige regionale en lokale uitgaven pm pm pm pm pm pm * incl 0,5 mln innovatiesubsidie Door afronding zijn er kleine verschillen in de tellingen Met de vaste budgetten aan de combinatie en de plafondbedragen dyslexie hebben we regionaal 27% en voor Nijmegen 28% van de middelen ingezet. We kunnen nu nog niet aangeven hoe we onder aan de streep uitkomen. De aanbesteding/subsidieverlening met de zorgpartijen jeugdhulp met verblijf (C1) en jeugdbescherming en reclassering (C2) is nog niet afgerond. We leggen de uitkomst hiervan nog in een collegevoorstel voor. Ook op de gunning van de (nieuwe) kleine aanbieders en van de dyslexiezorg komen we nog in een voorstel terug. We zullen bovenstaande tabel in deze voorstellen steeds aanvullen met nieuwe prognoses. Bekostigingsmodel Voor de Combinatie hanteren we het bekostigingsmodel van een vast budget (lump-sum). Een vast budget is het bekostigingsmodel wat het preventief werken het meeste stimuleert. Er zit immers geen productieprikkel in om zoveel mogelijk zorg te leveren. Het geeft de aanbieders de ruimte om te doen wat nodig is. Dat kan dus bij voorkeur een preventieve activiteit zijn of een kortere behandelduur. We vragen de aanbieders van de Combinatie om de beweging te maken richting wijkgerichte zorg. We vragen ook om (beschikkingsvrije) preventieve activiteiten- en collectieve activiteiten te ontplooien gericht op het bevorderen van participatie en inclusie en het besparen van kosten doordat minder individuele zorg nodig is. Door inrichting van het berichtenverkeer zijn we beter in staat de uitnutting van het vaste budget te monitoren per gemeente. Als gedurende 2017 blijkt dat budgetten te snel worden uitgeput en bijvoorbeeld tot te lange wachtlijsten leiden dan treden de gemeenten in overleg met de

6 5 aanbieders om een analyse te maken en maatregelen te nemen om tekorten te voorkomen. Mocht dat niet lukken en zijn er extra middelen nodig voor de zorg dan is het aan de afzonderlijke gemeenten of ook financiële aanvullingen worden toegekend. Dat zal mede afhangen van de bestemde reserves en begrotingskaders van de afzonderlijke regiogemeenten. Uit de laatste prognoses van 2016 blijkt dat met name de Licht Verstandelijke Gehandicapte Jeugd meer zorg nodig heeft. Aanbieders voeren daarvoor nu een casusanalyse uit. Een tegenovergesteld risico is dat de productie zich verplaatst naar de kleinschalige aanbieders en het combinatiebudget onvoldoende wordt benut. Dit risico is het grootst voor de Wmo en een belangrijke maatregel daarbij is de toeleiding door de sociale wijkteams. Het is van belang dat zij bij gelijke geschiktheid van zorgaanbieder toeleiden naar de Combinatie. Budget Combinatie Het vaste budget van 26 miljoen voor de Combinatie is gebaseerd op de realisatie van productie in 2015 en een onderhandeling. In 2015 en 2016 hadden we ook een vast budget maar daarbij nog een veiligheidsmarge van 10%: als er meer dan 10% overproductie was dan betaalden we bij, als er minder dan 10% onderproductie was dan haalden we budget terug. Die veiligheidsmarge laten we nu los na 2 jaar, omdat we meer inzicht in de realisatie hebben en beter prognoses kunnen maken. De eerste jaren na de transitie was dat nog niet mogelijk. Daarnaast zijn er een aantal mutaties ten opzichte van 2015 en 2016 waarvan we financiële effecten hieronder weergeven: De overheveling van de specialistische dagbesteding ouderen naar Blok A. Dit zorgt voor een afname van het inkoopbedrag met de combinatie, effect - 3 ton Indexering van het budget 2017 met 1,5 %, effect + 4 ton Aanpassing van een aantal tarieven, waaronder specialistische dagbesteding, effect + 4 ton Zorgleveranciers die in 2017 uit de combinatie stappen, effect - 4 ton. Per saldo heffen bovenstaande plussen en minnen elkaar min of meer op. Het totaalbudget 2017 is daarmee min of meer vergelijkbaar met voorgaande jaren. In onderstaande tabel geven we aan hoe het budget 2017 zich verhoudt tot de realisatie 2015 en de prognose 2016 op basis van de derde kwartaalcijfers 2016: In mln Realisatie 2015 Prognose 2016 Budget 2017 Wmo 8,5 9,2 8,8 Jeugdhulp 17,0 17,5 16,7 Innovatie Voorheen aparte lokale subsidies Voorheen aparte lokale subsidies Totaal 25,5 26,7 26,0 Door afronding zijn er kleine verschillen in de tellingen 0,5

7 6 Uit bovenstaande tabel blijkt dat het budget 2017 krapper dan de prognose 2016 is. Daar zit voor de Combinatie een uitdaging om door slim zorg in te zetten te besparen conform de doelstellingen van een vast budget. Binnen de Combinatie wordt het budget verdeeld over 7 onderdelen. Voor elk onderdeel is het budget vast. En daarnaast is er een innovatiebudget van , dit budget werd voorheen ingezet door Nijmegen en Wijchen als aparte subsidies. Uiteindelijk moeten het volledig reguliere activiteiten worden maar daarvoor is het nu nog te vroeg. Nr Instelling of Groep instellingen Primaire Sector Bedrag 1 Ribw, Pluryn, Driestroom, s-heerenloo, Wmo (B1) Unik 2 Ribw, Pluryn, Driestroom, s-heerenloo, Wmo (B2) Unik, ZZG en Zozijn Pluryn, UniK, De Driestroom, en s- Heerenloo. J-LVB, J&O en Ggz productie van deze instellingen vallen in dit budget. Jeugd LVB Entrea. J&O, Wmo productie en R75. J&O Instellingsbudget Karakter J-Ggz Instellingsbudget Pro-Persona J-Ggz Instellingsbudget Iriszorg J-Ggz Innovatiebudget In bijlage 3 van de Overeenkomst verlenging (zie bijlagen) staan de bouwstenen benoemd. Dit zijn de diensten die geleverd worden voor het budget. De omvang van het budget is gebaseerd op de productierealisatie 2015 en een onderhandeling. We zetten het budget nu voor 1 jaar vast. Voor 2018 moet een nieuwe aanbesteding plaatsvinden voor blok B. Budget per gemeente Elke gemeente legt zijn aandeel in in het budget van de Combinatie naar rato van de realisatie in zijn gemeente. Dit aandeel wordt uiteindelijk gebaseerd op de definitieve productierealisatie 2016 per gemeente. Daarmee maken de bijdrage per gemeente zo actueel mogelijk. In onderstaande tabel hebben we een voorlopige verdeling van de combinatiebudgetten 2017 opgenomen. Deze is gebaseerd op het aandeel per gemeente in de geleverde zorg 2015: in Jeugd Wmo Totaal in % Berg en Dal % Beuningen % Druten % Heumen %

8 7 in Jeugd Wmo Totaal in % Mook/Middelaar % Nijmegen % Wijchen % Eindtotaal % Voor het innovatiebudget van stellen we een definitieve verdeling voor. Deze baseren we op het aandeel van de gemeenten in de integratie uitkering sociaal domein jeugd Dit levert de volgende verdeling op: in Jeugd In % Berg en Dal % Beuningen % Druten % Heumen % Mook/Middelaar % Nijmegen % Wijchen % Eindtotaal % Het Nijmeegs aandeel bedraagt voorlopig aandeel contract combinatie en definitief aandeel innovatiebudget, in totaal Participatie en Communicatie Cliënten In de aanloop naar de contractering hebben we gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van cliëntenraden uit de regio. Op deze manier zijn er veel signalen en aandachtspunten opgehaald. Het partnership model maakt dat we niet hoeven te wachten op nieuwe contracten on nieuwe eisen door te voeren, we zijn continu in gesprek met de aanbieders. In bijlage B Ontwikkelagenda staan een aantal onderwerpen die ook aansluiten bij de signalen van cliënten, zoals het onderwerp personele wisselingen, wachttijden en tijdigheid in de toeleiding. Opgemerkt moet worden dat elke aanbieder van de Combinatie zelf ook vanuit de wet een medezeggenschapsregeling moet hebben en we zien dat de cliëntenparticipatie serieus is ingevuld. Regiogemeenten De regiogemeenten werken samen aan de inkoop en uitvoering van Wmo en Jeugdhulp. Daarvoor zijn de volgende structuren ingericht: 1. Er is een regionaal ondersteuningsbureau (ROB) voor de contractering en het contractmanagement 2. Er is een regionale coördinator lokale toegang om de krachten te bundelen rond de sociale wijkteams en andere toeleiders 3. Wethouders, hoofden van de gemeentelijke uitvoering, beleid en financiën stemmen af in regionale overleggen.

9 8 8 Uitvoering en evaluatie Met de Combinatie vinden reguliere contractmanagementgesprekken plaats waarin wordt besproken hoe het loopt met de levering van zorg aan cliënten en hoe het staat met diverse afspraken, samenwerking in het veld en de uitnutting van het budget. 9 Risico Risico s zijn er op het vak van betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit. Betaalbaarheid De betaalbaarheid komt onder druk, omdat de bezuinigingen van de rijksmiddelen nog niet structureel zijn doorgevoerd in de hele keten van informele en collectieve hulp tot individuele maatwerkvoorzieningen. De transformatie is ingezet maar moet nog verder worden doorgevoerd. We proberen de onzekerheid over de uitgaven te reduceren met vaste budgetten. Met uitzondering van het innovatiebudget, is de verdeling van het budget per gemeente nog niet definitief. Het aandeel per gemeente baseren we op de realisatie De bijstelling van de budgetten leidt tot herverdeeleffecten waarvan we de omvang nog niet kunnen inschatten. Door inrichting van het berichtenverkeer zijn we beter in staat de uitnutting te monitoren en tijdig in gesprek te gaan met de aanbieders en toeleiders om maatregelen te treffen. Het is echter geen automatisme dat we binnen de vaste budgetten blijven want de behoefte aan zorg valt niet helemaal te sturen. Als de maatregelen onvoldoende effect sorteren dan doen we een beroep op de bestemde reserve Wmo/Jeugd F058. Deze bestemde reserve heeft in Nijmegen een saldo van 9,3 miljoen (incl. besluitvorming slotwijziging 2016 en incl. onttrekking tijdelijke uitbreiding formatie SWT van 0,5 mln in 2017). Als deze reserve uitgeput dreigt te raken omdat in 2017 blijkt dat budgetten en plafonds te snel worden uitgeput zullen we binnen het programma Zorg en Welzijn maatregelen nemen om dreigende tekorten op te vangen. Het tegenovergestelde risico op budgettekort is het risico dat het budget onvoldoende wordt benut. Dit risico is het grootst voor de Wmo en een belangrijke maatregel daarbij is de toeleiding door de sociale wijkteams. Het is van belang dat zij bij gelijke geschiktheid van zorgaanbieder toeleiden naar de Combinatie. Zie ook de volgende paragraaf over toegankelijkheid. Toegankelijkheid De toegankelijkheid vormt een risico voor de betaalbaarheid en kwaliteit. Enerzijds als de toeleiding onvoldoende slaagt in het vinden van lichte oplossingen en teveel blijft doorverwijzen naar zorg. Anderzijds als de toeleiding naar zorg verstopt raakt en de problematiek van burgers verergert gedurende de wachttijd. Van groot belang is dat de toeleiding passend toeleidt: zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig en met de juiste snelheid. Deels hebben de gemeenten grip op de toeleiding zoals de sociale wijkteams en de regieteams, deel liggen die buiten de directe aansturing zoals huisartsen en jeugdartsen. In de contractering vragen we van zorgaanbieders om te ondersteunen in de toeleiding door consultatie en advies te leveren en hun expertise in te brengen (beschikbaarheidsfunctie). De afzonderlijke gemeenten zijn verantwoordelijk voor het sturen op de toeleiding en de totstandkoming van een sterk lokaal netwerk tussen aanbieders, sociale wijkteam, huisartsen, welzijnswerk en onderwijs. Kwaliteit Als gemeenten zijn wij verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo 2015 en de Jeugdwet. We zijn daarmee ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg en het toezicht daarop. Wij hebben verschillende instrumenten om de kwaliteit van Wmo- en Jeugdhulpvoorzieningen te borgen. Deels gaat het om bestaande (wettelijk verplichte), deels om nieuwe instrumenten en deels om ontwikkelingstrajecten. De landelijke jeugdinspecties houden toezicht op de uitvoering van de Jeugdwet en het toezicht op de Wmo hebben we uitbesteed aan de GGD Gelderland

10 9 Zuid. Het kwaliteitsbeleid en de kwaliteitsmonitoring zijn volop in ontwikkeling. Daarbij staat de cliënt centraal. Risico s op kwaliteit worden ingeperkt door de wettelijke eisen waar zorgaanbieders aan moeten voldoen bijvoorbeeld het opleidingsniveau van personeel, afhandeling van incidenten- en klachten en cliëntenparticipatie. Zeker bij Jeugdhulp zijn deze wettelijke eisen zeer uitgebreid. In de contracten worden deze eisen herhaald. Monitoring van kwaliteit vindt plaats door contractmanagementgesprekken, cliëntervaringsonderzoeken en kwaliteitscontroles. Het regionale toezicht en handhaving krijgen vorm door middel van een fraudemeldpunt, onderzoeken en inspecties. Bijlagen: - Overeenkomst Verlenging 2017 Regio Gemeente Nijmegen o Bijlage A: budget per Onderdeel o Bijlage B: Ontwikkelagenda o Bijlage C: Bouwstenen 2017

Gunning Dyslexie. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma Zorg & Welzijn.

Gunning Dyslexie. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma Zorg & Welzijn. Openbaar Onderwerp Gunning Dyslexie Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Voor 2017 moeten de zorgaanbieders voor de nieuwe Wmo en Jeugdhulp opnieuw gecontracteerd

Nadere informatie

Subsidievaststelling en verevening regiogemeenten Jeugdhulp 2016

Subsidievaststelling en verevening regiogemeenten Jeugdhulp 2016 Openbaar Onderwerp Subsidievaststelling en verevening regiogemeenten Jeugdhulp 2016 Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Voor het zogeheten Blok C (jeugdhulp met

Nadere informatie

Regionale contractering Wmo en Jeugdhulp 2017

Regionale contractering Wmo en Jeugdhulp 2017 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Regionale contractering Wmo en Jeugdhulp 2017 Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Voor 2017 moeten de zorgaanbieders voor de nieuwe Wmo

Nadere informatie

Raadsmemo. Gemeente Mook en Middelaar INIM M M

Raadsmemo. Gemeente Mook en Middelaar INIM M M Raadsmemo Gemeente Mook en Middelaar Postadres: Postbus 200, 6585 ZK MOOK Bezoekadres: Raadhuisplein 6 Mook Telefoon: (024) 696 91 11 Fax: (024) 696 19 39 E-mail: gemeente@mookenmiddelaar.n1 Internet:

Nadere informatie

Subsidies 2017 Jeugdhulp

Subsidies 2017 Jeugdhulp Openbaar Onderwerp Subsidies 2017 Jeugdhulp Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Voor 2017 wordt opnieuw subsidie verstrekt aan drie Gecertificeerde Instellingen en het Time-Out

Nadere informatie

Aanpassen begroting Zorg en Welzijn

Aanpassen begroting Zorg en Welzijn Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Aanpassen begroting Zorg en Welzijn Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Met dit voorstel leggen wij een begrotingswijziging

Nadere informatie

Inleiding Inkoopsystematiek Blok Betreft Diensten Contractering 2015 en 2016

Inleiding Inkoopsystematiek Blok Betreft Diensten Contractering 2015 en 2016 Memo Van : Sonja van Kampen Aan : college Datum : 15 december 2015 Onderwerp : Onderhandelingsresultaat C1 en C2 regionale en bovenregionale jeugdzorg Registratienummer : INT15.0682 Registratiecode : *INT15.0682*

Nadere informatie

Transitie AWBZ en Jeugdzorg Regio Nijmegen. Bas Linders, Sander Otto, Erik van Aalzum Team contractering Regio Nijmegen Mei 2014

Transitie AWBZ en Jeugdzorg Regio Nijmegen. Bas Linders, Sander Otto, Erik van Aalzum Team contractering Regio Nijmegen Mei 2014 Transitie AWBZ en Jeugdzorg Regio Nijmegen Bas Linders, Sander Otto, Erik van Aalzum Team contractering Regio Nijmegen Mei 2014 1. Samenwerking Regio 2. Traject 3. Inkoop- en subsidiemodel 4. Sturings-

Nadere informatie

Beantwoording vragen kamerronde beleidskader Wmo & Jeugd 2015

Beantwoording vragen kamerronde beleidskader Wmo & Jeugd 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen kamerronde beleidskader Wmo & Jeugd 2015 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Tijdens de kamerrondebespreking

Nadere informatie

MANAGEMENTRAPPORTAGE 2018

MANAGEMENTRAPPORTAGE 2018 MANAGEMENTRAPPORTAGE 218 Bijlage 7 Managementrapportage team Regionaal Ondersteuningsbureau, 27-5-219 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Onderwerp Aanpassen begroting Zorg en Welzijn i.v.m. regionale subsidiëring jeugdzorg en WIZ-portaal

Onderwerp Aanpassen begroting Zorg en Welzijn i.v.m. regionale subsidiëring jeugdzorg en WIZ-portaal Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 17 december 2014 / 155/2014 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Aanpassen begroting Zorg en Welzijn i.v.m. regionale subsidiëring jeugdzorg

Nadere informatie

GEMEENTE HEUMEN. MEDEDELING AAN DE RAAD ss

GEMEENTE HEUMEN. MEDEDELING AAN DE RAAD ss GEMEENTE HEUMEN MEDEDELING AAN DE RAAD ss Onderwerp: Managementrapportage Wmo, Jeugdhulp en Beschermd wonen Gemeente Heumen, 15 december 2016 Samenvatting Met de managementrapportage (nnarap) geeft het

Nadere informatie

Beantwoording artikel 39 vragen VVD Toename inzet crisisopvang Gelderse jongeren. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen.

Beantwoording artikel 39 vragen VVD Toename inzet crisisopvang Gelderse jongeren. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording artikel 39 vragen VVD Toename inzet crisisopvang Gelderse jongeren Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 15 december jl.

Nadere informatie

Stand van zaken inning eigen bijdrage Wmo en herbeoordeling pgb's

Stand van zaken inning eigen bijdrage Wmo en herbeoordeling pgb's Openbaar Onderwerp Stand van zaken inning eigen bijdrage Wmo en herbeoordeling pgb's Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Met bijgaande raadsinformatiebrief informeren

Nadere informatie

Openbaar. Publicatie aanwijzingsbesluiten GGD en opvanginstellingen t.b.v. onderzoek naar maatschappelijke ondersteuning

Openbaar. Publicatie aanwijzingsbesluiten GGD en opvanginstellingen t.b.v. onderzoek naar maatschappelijke ondersteuning Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Publicatie aanwijzingsbesluiten GGD en opvanginstellingen t.b.v. onderzoek naar maatschappelijke ondersteuning Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B.

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen D66 art. 39 RvO over vervanging bij ziekte Wmo

Beantwoording schriftelijke vragen D66 art. 39 RvO over vervanging bij ziekte Wmo Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen D66 art. 39 RvO over vervanging bij ziekte Wmo Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 29 juni 2016 heeft

Nadere informatie

Bijlage 1: Notitie inkoop- en subsidiekader Regio Nijmegen 10.2 MUG Herindeling Intern - 49 Bijlage 2: Bijlage Plan van aanpak software ICT:

Bijlage 1: Notitie inkoop- en subsidiekader Regio Nijmegen 10.2 MUG Herindeling Intern - 49 Bijlage 2: Bijlage Plan van aanpak software ICT: Memo Zaaknummer: MUG-14-00049 Documentnummer: Datum: 20 maart 2014 Onderwerp: Memo inkoop- en subsidiemodel en ict-systeem Datum behandeling PG: 13 maart 2014 Datum behandeling SG: 18 maart 2014 BOR/BGO:

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 30 november

Nadere informatie

Openbaar. Decentralisatie-uitkering Invoeringskosten Jeugdzorg

Openbaar. Decentralisatie-uitkering Invoeringskosten Jeugdzorg Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Decentralisatie-uitkering Invoeringskosten Jeugdzorg Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Vanaf 1 januari 2015

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Rigtergroep

Raadsinformatiebrief Rigtergroep Embargo tot 5 september 2017, 17:45 uur Onderwerp Raadsinformatiebrief Rigtergroep Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 10 juli jl. is de gemeenteraad geïnformeerd

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Inzet educatiemiddelen 2017.

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Inzet educatiemiddelen 2017. Openbaar Onderwerp Inzet educatiemiddelen 2017 Programma Onderwijs Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De gemeente Nijmegen maakt, op grond van de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB), afspraken

Nadere informatie

2*. Raadsvoorstel GEMEENTE LEUNINGEN. Jaarrapportage 2015 en eindafrekening decentralisaties Wmo en Jeugd. Raadsvergadering 12 juli 2016

2*. Raadsvoorstel GEMEENTE LEUNINGEN. Jaarrapportage 2015 en eindafrekening decentralisaties Wmo en Jeugd. Raadsvergadering 12 juli 2016 GEMEENTE 2*. LEUNINGEN Raadsvoorstel Onderwerp Jaarrapportage 2015 en eindafrekening decentralisaties Wmo en Jeugd Raadsvergadering 12 juli 2016 Nummer(agenda) Commissie 1 Registratienummer BW16.00341

Nadere informatie

Openbaar. Uitvoering Toelage Hulp bij het Huishouden. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp. Programma Zorg & Welzijn

Openbaar. Uitvoering Toelage Hulp bij het Huishouden. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp. Programma Zorg & Welzijn Openbaar Onderwerp Uitvoering Toelage Hulp bij het Huishouden Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De gemeenten in regio Nijmegen hebben op 19 november jl. het bericht

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen D66 over dagopvang ouderen Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De fractie van D66

Nadere informatie

Vaststellen formatie nieuwe taken Wmo, Jeugdzorg en Beschermd Wonen en samenwerkingsovereenkomst ROB

Vaststellen formatie nieuwe taken Wmo, Jeugdzorg en Beschermd Wonen en samenwerkingsovereenkomst ROB Openbaar Onderwerp Vaststellen formatie nieuwe taken Wmo, Jeugdzorg en Beschermd Wonen en samenwerkingsovereenkomst ROB Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings, B. van Hees Samenvatting In

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Meldpunt Bijzondere Zorg 2017

Subsidieaanvraag Meldpunt Bijzondere Zorg 2017 Openbaar Onderwerp Subsidieaanvraag Meldpunt Bijzondere Zorg 2017 Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De gemeente Nijmegen is centrumgemeente voor de Openbare Geestelijke

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 5 februari 2019 Zaaknummer: 582187 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

Reactie op de brief van Vérian omtrent verlenging contracten Hulp bij het Huishouden

Reactie op de brief van Vérian omtrent verlenging contracten Hulp bij het Huishouden Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Reactie op de brief van Vérian omtrent verlenging contracten Hulp bij het Huishouden Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 24

Nadere informatie

Brief BUIG oktober 2015

Brief BUIG oktober 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief BUIG oktober 2015 Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Het voorlopige BUIG-budget voor 2016 is bekend gemaakt, net als

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST REGIONAAL ONDERSTEUNINGSBUREAU RIJK VAN NIJMEGEN

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST REGIONAAL ONDERSTEUNINGSBUREAU RIJK VAN NIJMEGEN Onderwerp : Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Ondersteuningsbureau Rijk van Nijmegen 2019 Registratienummer : at19000079 Registratiecode : *at19000079* Auteur : André Goudriaan Status : Openbaar SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

Nadere informatie

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2017-084 Houten, 28 november 2017 Onderwerp: Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Beslispunten: 1. De regionale koers maatschappelijke

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1110466 Datum: 28 januari 2014 Behandeld door: M. Megens Afdeling / Team: MO/BMO Onderwerp: Raadsvoorstel bij beleidsplan jeugdzorg Purmerend Samenvatting:

Nadere informatie

Aanwijzing toezichthouders Wmo 2015

Aanwijzing toezichthouders Wmo 2015 Openbaar Onderwerp Aanwijzing toezichthouders Wmo 2015 Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Met ingang van 1 januari 2015 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de inspectie

Nadere informatie

Onderwerp Voorstel tot het instemmen met de evaluatie nota Plan van aanpak transformatie jeugdhulp

Onderwerp Voorstel tot het instemmen met de evaluatie nota Plan van aanpak transformatie jeugdhulp Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 19 november 2018 9 n.v.t. wethouder M. Blind Zaaknummer 9820-2018 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Vaststellen kwaliteitsrapportage Hulp bij het Huishouden 2013

Vaststellen kwaliteitsrapportage Hulp bij het Huishouden 2013 Collegevoorstel Embargo tot 18 februari 12.00 uur Onderwerp Vaststellen kwaliteitsrapportage Hulp bij het Huishouden 2013 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings

Nadere informatie

Aanwijzingsbesluit, Samenwerkingsovereenkomst en Bewerkersovereenkomst sociale wijkteams

Aanwijzingsbesluit, Samenwerkingsovereenkomst en Bewerkersovereenkomst sociale wijkteams Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Aanwijzingsbesluit, Samenwerkingsovereenkomst en Bewerkersovereenkomst sociale wijkteams Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting

Nadere informatie

Volmacht aan Arnhem voor uitvoeren aanbesteding doelgroepenvervoer

Volmacht aan Arnhem voor uitvoeren aanbesteding doelgroepenvervoer Openbaar Onderwerp Volmacht aan Arnhem voor uitvoeren aanbesteding doelgroepenvervoer Programma Mobiliteit Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting In oktober 2015 heeft ons college de gemeente Arnhem

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het beleidsplan Wmo 2015 en Jeugdwet 2015 en 2016 Samen kan er meer vast te stellen.

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het beleidsplan Wmo 2015 en Jeugdwet 2015 en 2016 Samen kan er meer vast te stellen. Raadsvoorstel Aan : Gemeenteraad Datum vergadering : 15 oktober 2014 Agenda nummer : 2014-07-13997 Portefeuillehouder : K. Krook Onderwerp : Vaststelling beleidsplan Wmo 2015 en Jeugdwet 2015 en 2016 Samen

Nadere informatie

Openbaar. Stopzetten innen ouderbijdrage Jeugdwet. Ter besluitvorming door de Raad (uiterlijk ) Collegevoorstel.

Openbaar. Stopzetten innen ouderbijdrage Jeugdwet. Ter besluitvorming door de Raad (uiterlijk ) Collegevoorstel. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Stopzetten innen ouderbijdrage Jeugdwet Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Ons college heeft op 4 maart jl. in het Raadskamerdebat

Nadere informatie

Sector : DIR Reg.nr. : 5007895 Opsteller : P.N. Dijkstra - de Jager Telefoon : (033) 469 44 86 Datum : 18 juni 2015 User-id : DIJX 030915A2a2 BOSD

Sector : DIR Reg.nr. : 5007895 Opsteller : P.N. Dijkstra - de Jager Telefoon : (033) 469 44 86 Datum : 18 juni 2015 User-id : DIJX 030915A2a2 BOSD Collegevoorstel Sector : DIR Reg.nr. : 5007895 Opsteller : P.N. Dijkstra - de Jager Telefoon : (033) 469 44 86 User-id : DIJX 030915A2a2 BOSD Onderw erp Start aanbesteding zorg en ondersteuning 2016 sociaal

Nadere informatie

raadsvergadering: 1 juli 2015 Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein

raadsvergadering: 1 juli 2015 Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 1 juli 2015 onderwerp: Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein bijlage: ontwerp-besluit datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: Aan de gemeenteraad, 1.

Nadere informatie

Transformatie Jeugdzorg

Transformatie Jeugdzorg Transformatie Jeugdzorg Inhoud presentatie 1. Opdracht gemeente en besluitvorming 2. Zorgstructuur jeugd Oosterhout 3. Terugblik 2015 4. Doelen en aandachtsgebieden 2016 e.v. 5. Vragen Nieuw jeugdzorgstelsel

Nadere informatie

Openbaar Embargo tot 13 mei Subsidieverlening na overgang medewerkers van MEE naar NIM

Openbaar Embargo tot 13 mei Subsidieverlening na overgang medewerkers van MEE naar NIM Openbaar Embargo tot 13 mei 2016 Onderwerp Subsidieverlening na overgang medewerkers van MEE naar NIM Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting In het kader van het ontwikkeltraject

Nadere informatie

Aan de raad. No. 10. Wissenkerke, 21 oktober 2013

Aan de raad. No. 10. Wissenkerke, 21 oktober 2013 Raadsvergadering d.d. 19 december 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 10. Wissenkerke, 21 oktober 2013 Onderwerp: Voorstel/alternatieven

Nadere informatie

Subsidieverlening Innovatie Regionale Pleegzorg en residentiële zorg voor jeugd 2015

Subsidieverlening Innovatie Regionale Pleegzorg en residentiële zorg voor jeugd 2015 Onderwerp Subsidieverlening Innovatie Regionale Pleegzorg en residentiële zorg voor jeugd 2015 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op basis

Nadere informatie

Subsidieverlening Regionale Pleegzorg en (semi-)residentiële zorg voor jeugd 2015

Subsidieverlening Regionale Pleegzorg en (semi-)residentiële zorg voor jeugd 2015 Embargo tot 29 oktober 16.00 uur. Onderwerp Subsidieverlening Regionale Pleegzorg en (semi-)residentiële zorg voor jeugd 2015 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie

Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie Openbaar Onderwerp Vaststellen verzuimprotocol Beroeps en Volwassenen Educatie Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Om schooluitval

Nadere informatie

Ter besluitvorming door het college 1. Brief aan de gemeenteraad van Nijmegen aangaande de stand van zaken met betrekking tot TSN vast te stellen.

Ter besluitvorming door het college 1. Brief aan de gemeenteraad van Nijmegen aangaande de stand van zaken met betrekking tot TSN vast te stellen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Programma Zorg & Welzijn BW-nummer N.v.t. Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting In november 2015 heeft TSN surseance van betaling aangevraagd. In veel gevallen leidt

Nadere informatie

Onderwerp Begrotingswijziging: Tijdelijke uitbreiding formatie Sociale Wijkteams, Stips en I&A-lijn

Onderwerp Begrotingswijziging: Tijdelijke uitbreiding formatie Sociale Wijkteams, Stips en I&A-lijn Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 11 mei 2016 / 68/2016 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Begrotingswijziging: Tijdelijke uitbreiding formatie Sociale Wijkteams, Stips en I&A-lijn

Nadere informatie

Subsidie Schoolmaatschappelijk Werk 2016

Subsidie Schoolmaatschappelijk Werk 2016 Openbaar Onderwerp Subsidie Schoolmaatschappelijk Werk 2016 Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Schoolbesturen binnen het voortgezet onderwijs (VO), het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Sturen op de transformatie van het sociale domein Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Inhoud Landelijke kaders Opgave Proces Uitgangspunten Proces Jeugdwet Aangenomen door de TK en EK O&O, Jeugdwelzijn,

Nadere informatie

Opheffen gemeenschappelijke regeling Archiefverzorging

Opheffen gemeenschappelijke regeling Archiefverzorging Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Opheffen gemeenschappelijke regeling Archiefverzorging Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing BW-nummer B. van Hees Samenvatting De gemeenschappelijke regeling

Nadere informatie

Subsidie A: De School als Vindplaats en Subsidie B: Passende Kinderopvang.

Subsidie A: De School als Vindplaats en Subsidie B: Passende Kinderopvang. Openbaar Onderwerp Subsidie A: De School als Vindplaats en Subsidie B: Passende Kinderopvang. Programma A:Zorg & Welzijn en B: Onderwijs BW-nummer nvt Portefeuillehouder B. Frings en R. Helmer-Englebert

Nadere informatie

1. Deel te nemen aan de stichting Legal Valley 2. De brief aan de raad als reactie op de ingediende wensen en bedenkingen vast te stellen

1. Deel te nemen aan de stichting Legal Valley 2. De brief aan de raad als reactie op de ingediende wensen en bedenkingen vast te stellen Openbaar Onderwerp Definitieve deelneming stichting Legal Valley Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Op 1 november 2016 hebben wij besloten om deel te nemen

Nadere informatie

Vaststelling Jaarverslag Bureau Sociaal Raadslieden

Vaststelling Jaarverslag Bureau Sociaal Raadslieden Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vaststelling Jaarverslag 2015-2016 Bureau Sociaal Raadslieden Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Bureau Sociaal Raadslieden

Nadere informatie

Jeugdhulp. Regio Gooi en Vechtstreek. Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs

Jeugdhulp. Regio Gooi en Vechtstreek. Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Jeugdhulp Regio Gooi en Vechtstreek Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs m.vanelten@regiogv.nl 06-13122989 1 Regio Gooi en Vechtstreek 29 maart 2016 programma 1. Ingewikkelde tijd 2. Regio

Nadere informatie

Nummer : 2013/65 Datum : 23 oktober 2013 Onderwerp : standpuntbepaling Zeeuws Transitiearrangement Jeugd

Nummer : 2013/65 Datum : 23 oktober 2013 Onderwerp : standpuntbepaling Zeeuws Transitiearrangement Jeugd Voorbereidende raadsvergadering: 26 november 2013 Besluitvormende raadsvergadering: 17 december 2013 Portefeuillehouder: L.F. Kosten AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2013/65 Datum : 23 oktober 2013 Onderwerp

Nadere informatie

Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp 1. Kennisnemen van 2. Inleiding 3.

Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp 1. Kennisnemen van 2. Inleiding 3. Raadsmededeling Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp Het college van burgemeester en wethouders De gemeenteraad 5 juli 2016 80699 Openbaar Mw. drs. M.

Nadere informatie

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B.

Mantelzorgwaardering. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / BW-nummer. Portefeuillehouder B. Openbaar Onderwerp Mantelzorgwaardering Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting In de Wmo 2015 is vastgelegd dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk

Nadere informatie

Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties

Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Artikel 39 vragen van de fractie van D66 over privacy decentralisaties Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De

Nadere informatie

G5 Uitgangspunten Bovenregionale Inkoop Jeugdhulp 2017

G5 Uitgangspunten Bovenregionale Inkoop Jeugdhulp 2017 G5 Uitgangspunten Bovenregionale Inkoop Jeugdhulp 2017 Opgesteld door: G5 Team Bovenregionale Inkoop en Contractmanagement Datum: 26 mei 2016 Versie: ter bestuurlijke instemming naar inkoop G5 Vooraf Vanuit

Nadere informatie

Raadsbrief social return en verdringing

Raadsbrief social return en verdringing Collegevoorstel Openbaar Onderwerp en verdringing Programma Economie & Werk Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 10 februari j.l. heeft de raad de motie Houd social return on investment ook echt

Nadere informatie

Openbaar. Inkoopnotitie bovenregionale inkoop G6 jeugdhulp

Openbaar. Inkoopnotitie bovenregionale inkoop G6 jeugdhulp Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Inkoopnotitie bovenregionale inkoop G6 jeugdhulp Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Zes Gelderse regio's hebben op basis van eerdere bestuurlijke

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Versterking regionale aanpak huiselijk geweld en ouderenmishandeling

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Versterking regionale aanpak huiselijk geweld en ouderenmishandeling Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Versterking regionale aanpak huiselijk geweld en ouderenmishandeling Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Nijmegen

Nadere informatie

Uitvoering Participatieverklaring

Uitvoering Participatieverklaring Openbaar Onderwerp Uitvoering Participatieverklaring Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Aan gemeenten is gevraagd om voor 1 september 2016 een Plan van Aanpak/Brief

Nadere informatie

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Programma Grondbeleid; Sport & Accommodaties Portefeuillehouder B. Velthuis; R. Helmer-Englebert Samenvatting Na het succesvol afronden

Nadere informatie

Subsidieverlening armoedebestrijding Met dit collegevoorstel handelen we deze aanvragen af. Alleen ter besluitvorming door het College

Subsidieverlening armoedebestrijding Met dit collegevoorstel handelen we deze aanvragen af. Alleen ter besluitvorming door het College Openbaar Onderwerp Subsidieverlening armoedebestrijding 2016 Programma Inkomen en armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting In 2015 hebben we rond het product armoedebestrijding een

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF14.20056 Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Portefeuillehouder: De heer J.C.F. Broekhuizen Behandelend ambtenaar: Mevrouw M. Mulder Onderwerp: Integrale

Nadere informatie

Beoordelingskader Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland

Beoordelingskader Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland Inleiding Beoordelingskader Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland 2018-2019 De 11 gemeenten in Holland Rijnland, die gezamenlijk alle jeugdhulp inkopen via de TWO jeugdhulp, hebben besloten een Tijdelijk

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER 2018 Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Te besluiten om: In te stemmen met de regionale visie op inkoop voor het Sociaal Domein

Nadere informatie

Landelijke Aanpak Adreskwaliteit

Landelijke Aanpak Adreskwaliteit Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Landelijke Aanpak Adreskwaliteit Programma Dienstverlening & Burgerzaken Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Om de kwaliteit van de basisregistratie te verbeteren

Nadere informatie

Besluitvorming duurzaamheid doelgroepenvervoer

Besluitvorming duurzaamheid doelgroepenvervoer Openbaar Onderwerp Besluitvorming duurzaamheid doelgroepenvervoer Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder H. Tiemens; B. Frings; R. Helmer - Englebert Samenvatting In de aanbesteding van het vervoer

Nadere informatie

Budget Jeugdhulp Holland Rijnland 2016 en Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland

Budget Jeugdhulp Holland Rijnland 2016 en Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland Ra ad sv oorstel Raadsvoorstel Budget Jeugdhulp Holland Rijnland 2016 en Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 168795 datum

Nadere informatie

Doorontwikkeling dagbesteding. Vanuit voorveld en dagbesteding naar een laagdrempelige basisvoorziening

Doorontwikkeling dagbesteding. Vanuit voorveld en dagbesteding naar een laagdrempelige basisvoorziening Doorontwikkeling dagbesteding Vanuit voorveld en dagbesteding naar een laagdrempelige basisvoorziening Hoe ziet de dagbesteding er nu uit? 614 cliënten Ruim 55 aanbieders en daarnaast onderaannemers Aanbod

Nadere informatie

Raadscommissie 13 oktober 2014 Transitie Jeugdzorg Sint Anthonis

Raadscommissie 13 oktober 2014 Transitie Jeugdzorg Sint Anthonis Raadscommissie 13 oktober 2014 Transitie Jeugdzorg Sint Anthonis Annemiek van Woudenberg transitiemanager Land van Cuijk Jeannette Posthumus CJG manager Land van Cuijk 2013 RICHTEN 2014 INRICHTEN 2015

Nadere informatie

Het beleidsplan is tot stand gekomen door overleg met en participatie van betrokken doelgroepen, jeugdigen, ouders en professionals.

Het beleidsplan is tot stand gekomen door overleg met en participatie van betrokken doelgroepen, jeugdigen, ouders en professionals. RAADSVOORSTEL Nummer 2017/04 datum raadsvergadering : 16 Februari 2017 onderwerp : Beleidsplan preventief jeugdbeleid en jeugdhulp 2017-2020 portefeuillehouder : M. van der Weele datum raadsvoorstel :

Nadere informatie

Managementrapportage Wmo, Jeugdhulp en Beschermd wonen 2016

Managementrapportage Wmo, Jeugdhulp en Beschermd wonen 2016 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Managementrapportage Wmo, Jeugdhulp en Beschermd wonen 2016 Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Met deze Managementrapportage

Nadere informatie

Ter besluitvorming door het college 1. De raadsinformatiebrief over 'Stand van zaken Meldpunt geen stage' vast te stellen.

Ter besluitvorming door het college 1. De raadsinformatiebrief over 'Stand van zaken Meldpunt geen stage' vast te stellen. Openbaar Onderwerp geen stage Programma BW-nummer Onderwijs Portefeuillehouder R.D. Helmer-Englebert Samenvatting In mei van dit jaar hebben wij de gemeenteraad Nijmegen via een raadsinformatiebrief een

Nadere informatie

Subsidie zorg in onderwijstijd St. Maartenschool

Subsidie zorg in onderwijstijd St. Maartenschool Openbaar Onderwerp Subsidie zorg in onderwijstijd St. Maartenschool Programma Onderwijs BW-nummer Portefeuillehouders B. Frings en R. Helmer-Englebert Samenvatting De St. Maartenschool biedt speciaal onderwijs

Nadere informatie

Themabijeenkomst Transitie Jeugdzorg Land van Cuijk

Themabijeenkomst Transitie Jeugdzorg Land van Cuijk Themabijeenkomst Transitie Jeugdzorg Land van Cuijk 2013 RICHTEN 2014 INRICHTEN 2015 VERRICHTEN Programma Beleidsplan Jeugdzorg 2015-2018 Verordening Jeugdzorg Budgetten Centrumregeling Beleidsplan en

Nadere informatie

Openbaar. Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad.

Openbaar. Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Openbaar Onderwerp Frictiekosten Museum het Valkhof en stichting LUX Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De afgelopen jaren zijn er verschillende generieke

Nadere informatie

Openbaar. Subsidieverlening aan Stichting De Bastei t.b.v. NME taken. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad

Openbaar. Subsidieverlening aan Stichting De Bastei t.b.v. NME taken. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad Openbaar Onderwerp Subsidieverlening aan Stichting De Bastei t.b.v. NME taken Programma / Programmanummer Klimaat & Energie / 1022 BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Het Milieu Educatie

Nadere informatie

Inkoopkader 2018 e.v. ambulante Wmo en Jeugdhulp

Inkoopkader 2018 e.v. ambulante Wmo en Jeugdhulp Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Inkoopkader 2018 e.v. ambulante Wmo en Jeugdhulp Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Met bijgaande raadsinformatiebrief informeren wij

Nadere informatie

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Ontwerp Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Gemeente Midden-Delfland Datum: 18 mei 2015 Inkoopkader Wmo 2016: toelating nieuwe aanbieders Inleiding De gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk

Nadere informatie

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Sturen op de transformatie van het sociale domein Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Inhoud Landelijke kaders Opgave Uitgangspunten Proces Jeugdwet Aangenomen door de TK en EK O&O, Jeugdwelzijn,

Nadere informatie

Intentieverklaring Regenboogsteden

Intentieverklaring Regenboogsteden Openbaar Onderwerp Intentieverklaring Regenboogsteden Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Het ministerie van OCW heeft de afgelopen jaren

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: transitie sociaal domein: beleidskader beschermd wonen BBV nr: 2014/ Inleiding. Het transitieproces sociaal domein

Raadsstuk. Onderwerp: transitie sociaal domein: beleidskader beschermd wonen BBV nr: 2014/ Inleiding. Het transitieproces sociaal domein Raadsstuk Onderwerp: transitie sociaal domein: beleidskader beschermd wonen BBV nr: 2014/271414 1. Inleiding Het transitieproces sociaal domein De raad heeft vanaf 2012 de kaders voor de transitie van

Nadere informatie

Aanvraag Transformatiefonds Jeugdhulp regio Amersfoort

Aanvraag Transformatiefonds Jeugdhulp regio Amersfoort Aanvraag Transformatiefonds Jeugdhulp regio Amersfoort Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Ambitie en inkoop regio Amersfoort 3. Transformatie agenda jeugd 4. Samenwerking Utrechtse regio s 5. Inzet transformatiefonds

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP Informatienotitie resultaat inkoop voorzieningen jeugdhulp en Wmo 2016 DATUM 28 januari 2016 BIJLAGE Zorgproducten

Nadere informatie

Brief accountant over verklaring Stadsrekening 2015

Brief accountant over verklaring Stadsrekening 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief accountant over verklaring Stadsrekening 2015 Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting In april heeft ons College de Stadsrekening

Nadere informatie

Tabel saldi Inkoop en prognose per perceel (afgeronde bedragen) Inkoop Prognose Tekort

Tabel saldi Inkoop en prognose per perceel (afgeronde bedragen) Inkoop Prognose Tekort Memo Aan: de gemeenteraad van Leusden Cc: Van: College van Leusden Datum: 25 oktober 2017 Betreft : Tekort op begroting Sociaal Domein 2017 Met deze memo informeren wij u over de prognose van de uitgaven,

Nadere informatie

AAN DE RAAD. Voor 2015, het eerste jaar van deze gedecentraliseerde taak, gold de verevening de volledige jeugdzorg (exclusief uitvoeringskosten).

AAN DE RAAD. Voor 2015, het eerste jaar van deze gedecentraliseerde taak, gold de verevening de volledige jeugdzorg (exclusief uitvoeringskosten). Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. Voorstel tot het niet meer regionaal verevenen van de kosten van jeugzorg met ingang van 2018 AAN DE RAAD Samenvatting Binnen het proces van de transitie van de jeugdhulp hebben

Nadere informatie

Zienswijze kaderbrief MGR

Zienswijze kaderbrief MGR Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Zienswijze kaderbrief MGR 2017-2018 Programma Economie & Werk / Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief / H. Bruls / B. van Hees Samenvatting De

Nadere informatie

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Benoeming wethouder L.C.M. Frings in gemeenschappelijke regelingen.

Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Benoeming wethouder L.C.M. Frings in gemeenschappelijke regelingen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Benoeming wethouder L.C.M. Frings in gemeenschappelijke regelingen Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer W.J.A. Dijkstra Samenvatting In verband

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/51

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/51 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 23-9-2014 Nummer voorstel: 2014/51 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 10 Onderwerp:

Nadere informatie

Openbaar. Beantwoording vragen van de fractie Eigenhuijsen en de fractie PvdA over de eigen bijdrage in de Jeugdwet

Openbaar. Beantwoording vragen van de fractie Eigenhuijsen en de fractie PvdA over de eigen bijdrage in de Jeugdwet Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen van de fractie Eigenhuijsen en de fractie PvdA over de eigen bijdrage in de Jeugdwet Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Benoeming en ontslag Adviescommissie JMG

Benoeming en ontslag Adviescommissie JMG Collegevoorstel Openbaar Benoeming en ontslag Adviescommissie JMG Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Met de brief van april 2014 dient de Adviescommissie

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. Woerden, 17 oktober 2013

Transitie Jeugdzorg. Woerden, 17 oktober 2013 1. Transitie Jeugdzorg Woerden, 17 oktober 2013 Inhoud Stand van zaken Jeugdwet Regionaal Transitiearrangement Regionale Samenwerking Jeugdwet Voor de zomer wetsvoorstel ingediend 9, 10 en 15 oktober:

Nadere informatie

\ Ļ í C. gemeente Langedijk. Agendanummer. \ ļ. Vertrouwelijk Onderwerp Informatiememo Jeugdhulpbudget Afdoening

\ Ļ í C. gemeente Langedijk. Agendanummer. \ ļ. Vertrouwelijk Onderwerp Informatiememo Jeugdhulpbudget Afdoening \ Ļ í C gemeente Langedijk C o l l e g e v o o r s t e l Agendanummer \ ļ Adviseur M. (Marina) Poel Afdeling I team BP/Sociaal Domein Vertrouwelijk Nee Onderwerp Informatiememo Jeugdhulpbudget 2016 Afdoening

Nadere informatie