COLLECTIEVE BELANGENBEHARTIGING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "COLLECTIEVE BELANGENBEHARTIGING"

Transcriptie

1 Jaargang 15, juli 2013 Nieuws COLLECTIEVE BELANGENBEHARTIGING vanuit gezamenlijk cliëntperspectief Regentesselaan EE Den Haag Telefoon (070)

2 Van het management Ondersteuning en begeleiding GGz Er wordt de laatste tijd veel gesproken over participatie, zelfregie, zelfredzaamheid. De burger moet zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen leven. Als het niet lukt dan is er een rol weggelegd voor de mantelzorger of vrijwilliger, maar is dat realistisch? De mantelzorger binnen de GGz is vaak al zeer overbelast of helaas niet meer in beeld, tevens wordt de rol voor de familie in de komende jaren sowieso groter. De zorgvrijwilliger kan uitstekend ondersteunen maar wel naast de professional. Ook is het doen van vrijwilligerswerk gebaseerd op eigen waarden en levensovertuiging, zo gaat het al tijden. Het verplicht vrijwillig zorgen voor de ander, druist in tegen de ethiek van het vrijwilligerswerk. Wij hopen dat de vrijwillige inzet van Haagse burgers die zich inzetten als zorgvrijwilliger wordt erkend als een eigenheid, een bijzondere kans om elkaar te ontmoeten en te leren kennen. Belangenbehartiging GGz Naast de bijeenkomsten met al onze partners in de collectieve belangenbehartiging Den Haag, zal de focusgroep een doorstart maken. Het doel van de focusgroep om mensen met eigen GGz ervaring aan het woord te laten over kritiek, commentaar en verbeterpunten m.b.t. de GGz en over de wijze waarop begeleiding en ondersteuning van GGz clienten concreet inhoud moet krijgen binnen gemeentelijk beleid in het kader van de WMO ingaande Kompassie gaat fungeren als thuisbasis voor de focusgroep die in 2013 tot eind 2014 periodiek bijeen komt. Mocht u interesse hebben om deel te nemen aan de focusgroep of om de rapportages van de bijenkomsten te ontvangen, laat het ons weten via info@kompassie.nl of via onze website;

3 Van het management Kompassie in de zomer De openingstijden van Kompassie blijven ongewijzigd in de zomermaanden, u bent van harte welkom van maandag tot en met vrijdag van tot Uiteraard wensen we een ieder een mooie zomer toe! Jacqueline van den Bos, Directeur stichting Kompassie Deelnemers gezocht voor een landelijk onderzoek Kompassie doet mee aan een landelijk onderzoek naar erva-ringen van mensen met een psychische kwetsbaarheid met reïntegratie-trajecten richting werk. De landelijke koepelorganisatie die dit organiseert is het LPGGz (Landelijk Platform GGz) Het doel van het onderzoek is dat duidelijk wordt wat goed gaat, wat beter kan en wat de doelgroep nodig heeft om te kunnen reïntegreren. Kompassie richt zich in het onderzoek op de ervaringen opgedaan in de gemeente Den Haag. Het onderzoek bestaat uit vragenlijsten. Vrijwilligers van Kompassie kunnen bij dit invullen assisteren. Zij hebben zelf ervaring in de ggz. Gesprekken kunnen plaatsvinden daar waar u het prettig vindt. Uw ervaringen worden anoniem verwerkt. In het najaar worden de antwoorden gebundeld en teruggekoppeld naar de gemeenten. In Den Haag loopt dit via de cliëntenraad van de Sociale Dienst. Wij zoeken mensen die ervaring hebben met een reïntegratietraject. Dit mag al zijn afgelopen, maar niet langer dan een jaar geleden. Of het traject loopt nog en is in de laatste fase. Doe mee en geef u op: - Bel Henriette van de Pol , - Loop binnen bij of bel naar Kompassie. Laat uw stem horen, doe mee en zegt het voort..

4 MANISCH-DEPRESSIEF(36) Column van Bert 36 is een mooi getal: 3 x 12, driemaal een serie. Goed om af te sluiten (12e huis: eindaflevering). Goed om samen te vatten, eindconclusies zijn meer aan u, lezers, dan aan mij. Uitvoerig en gedetailleerd heb ik u verslag gedaan van hele en halve missers, afwisselend met soms ludieke momenten, maar ook tragisch en pijnlijke situaties, vooral met familie. De koude kleren daarvan heb ik inmiddels afgelegd, de ervaringen verwerkt en geëvalueerd. De grote doorbraak in september 2010, met geruisloos stoppen met lithium. Mijzelf genezen verklaard, hoewel de aanleg voor deze aandoening sluimerend aanwezig blijft. Maar daar blijf ik waakzaam onder: de ellende van een psychose is eigenlijk niet te overzien. Hoewel elke vergelijking ergens mank gaat ben ik uiteindelijk niet ongelukkig met deze stoornis, was toch te behappen nietwaar. Suikerziekte, kanker en reuma zijn m.i. ernstiger en vooral hardnekkiger. Want dat tast lichamelijk veel dieper door, terwijl de bipolaire stoornis je fysiek nauwelijks beschadigt. En met mijn goede gezonde lijf blijk ik ook mentaal behoorlijk sterk en ook veerkrachtig. Groeten en vaarwel Bert.

5 EVEN VOORSTELLENet Leon Goddijnt Hallo, ik ben Leon Goddijn, geboren in 1969 te Leiderdorp maar woon inmiddels al zo n twintig jaar in Den Haag. In de zomer van 2011 is er een abrupt einde gekomen aan mijn horecacarrière van ruim vierentwintig jaar. Het is een gegeven dat er in de horeca nogal wat alcohol gedronken word en ik deed daar keurig aan mee, niet wetende dat ik op een gegeven moment het punt zou bereiken dat alcohol mijn leven zou gaan controleren. Na een lange periode van ontkenning van mijn probleem diende het rookverbod in de horeca en de huidige crisis zich aan, mijn salaris werd lager en mijn financiële problemen werden groter waardoor ik meer dronk tot ik het moment bereikte dat ik niet anders kon dan aankloppen bij de verslavingszorg en later ook de schuldhulpverlening. In september 2012 ben ik begonnen met mijn vrijwilligerswerk hier bij Kompassie en merkte al snel dat ik mijn ervaring kon inzetten bij het helpen van onze cliënten en dat ik deze tevens kon uitwisselen met medevrijwilligers waardoor ons oplossend vermogen groeide en nog steeds groeiende is. Zie hier de kracht van Stichting Kompassie. Het is erg bevredigend als wij een cliënt een wat rustiger gevoel kunnen geven door advies, een luisterend oor, bemiddeling met schuldeisers, en soms een wat intensievere begeleiding of een juiste doorverwijzing. Fantastisch is het, om iemand die echt even door omstandigheden in de knoop zit, na wat begeleiding weer helemaal rechtop te zien te lopen. Uiteraard ben ik bezig met het re-integreren op de reguliere arbeidsmarkt maar vooralsnog ben ik dankbaar dat ik dit vrijwilligerswerk kan doen met steun van mijn collega s, mijn werkbegeleiders en het bestuur van Kompassie.

6 COLLECTIEVE BELANGENBEHARTIGING De Gemeente Den Haag heeft Kompassie gevraagd haar taken uit te breiden met het coördineren en bundelen van het gezamenlijke cliëntengeluid van de GGz-doelgroep in Den Haag. Kompassie is gestart met een inventarisatie begin 2012: Wie houdt zich bezig met belangenbehartiging in Den Haag en wat zijn de belangrijkste thema s? Na deze kennismaking zijn alle betrokkenen uitgenodigd voor een gezamenlijke bijeenkomst. Wie zijn de Haagse belangenbehartigers van de GGz-doelgroep? Bewonersraad Stichting Anton Constandse (SAC) Cliëntenraad Brijder Cliëntenraad Palier Cliëntenraad Parnassia Volwassenen Cliëntenraad PsyQ Cliëntenraad REAKT Jongerenraad Jutters St. Kaabassi St. Kompassie MSS Straatconsulaat Sinds de zomer van 2012 komen de betrokkenen bij belangenbehartiging regelmatig bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en signalen te bundelen, die worden doorgespeeld naar zorgaanbieders en Gemeente. De bijeenkomsten worden goed bezocht en

7 Gezamenlijk vanuit cliëntperspectief verlopen in een opbouwende sfeer van samenwerking. Deelnemers vinden het prettig met elkaar ervaringen uit te wisselen. Tussen de bijeenkomsten door weten zij elkaar gemakkelijker te vinden om samen plannen te maken of acties voor te bereiden. Alle belangenbehartigers vinden het belangrijk zich samen in te zetten voor de GGz-doelgroep vanuit cliëntperspectief. Belangrijke thema s zijn (verwachte) gevolgen voor de GGz-doelgroep van bezuinigingen, de behoefte aan ondersteuning en begeleiding en bijdragen aan een positieve beeldvorming. Met de overheveling van taken uit de AWBZ naar de gemeentelijke Wmo (in 2014 of later), wordt het steeds belangrijker dat de Gemeente een goed beeld heeft van de GGz-doelgroep, zowel van de eigen kracht als van de ondersteuningsbehoefte. Kompassie onderhoudt intensief contact met de beleidsmedewerker van de Gemeente. Twee maal per jaar wordt een bijeenkomst georganiseerd waarbij de wethouder de GGz-doelgroep ontmoet. Binnen de Wmo zijn ondersteuning en begeleiding belangrijk. In juni heeft hierover een bijeenkomst met de wethouder plaatsgevonden (zie ook het verslag elders in dit blad). Voor de volgende bijeenkomst met de wethouder in november wordt het thema De noodzaak voor kwetsbare bur-gers uit de GGz-doelgroep om continu terug te kunnen vallen op ondersteuning en begeleiding als het nodig is.

8 BELANGENBEHARTIGING Visie van enkele betrokkenen Wat een enorm proces, het benoemen waar we als clienten behoefte aan hebben! Wat gaat de Gemeente ermee doen? Het is voor mij niet voor niets geweest, een stukje herstel dat ik nog miste. Maar ik hoop wel dat we de vinger aan de pols houden. Margriet van As Cliëntenraad PsyQ Ik ben via het MSS Den Haag betrokken geweest bij de vraag wat mensen met een GGz achtergrond nodig hebben om ondersteund te worden door de WMO. Bij de vraag hoe we de impact van de veran-deringen in de AWBZ zichtbaar maken heb ik concreet voorgesteld om de statistieken van de Politie te gebruiken. Mijn persoonlijke indruk is dat de discussiegroep erg bezorgd is over de overstap naar de WMO, zoals de regering heeft ingezet. Dora Medoza Castillo MSS Ik vind het belangrijk dat wij als cliëntenraad en REAKTgroep bekend zijn bij de politiek. Het is ook goed samen met andere Haagse cliëntenorganisaties in gesprek te gaan voor onze gezamenlijke belangen. We werken immers voor dezelfde cliëntengroep. Veel cliënten komen bij meerdere instanties. Het versterkt indien we als organisaties elkaar zo aanvullen Ruud Cliëntenraad REAKT

9 OVERLEG MET DE WETHOUDER Een verslag Op 14 juni heeft Kompassie samen met Haagse de cliëntenorganisaties een lunchbijeenkomst georganiseerd met wethouder Baldewsingh. Samen vormen deze organisaties een brede afvaardiging van de Haagse GGz-doelgroep. De wethouder heeft in een vorig overleg de groep opdracht gegeven aantal thema s en vragen te onderzoeken. De groep is twee keer bij elkaar geweest ter voorbereiding. De volgende thema s zijn besproken: herstel, ervaringsdeskundigheid en positieve beeldvorming, ondersteuning en begeleiding, criteria voor toegankelijkheid (zie ook artikel Collectieve belangenbehartiging elders in deze Nieuwsbrief). De wethouder vindt dat er hard is gewerkt aan de opdracht. Stigma s in de GGz moeten verdwijnen. De wethouder is positief over Kompassie wat betreft het oppakken van de taak als belangenbehartiger GGz. Hij vindt het van belang dat de doelgroep gezamenlijk optrekt vanuit cliëntperspectief. Enkele opmerkingen die de wethouder meegaf zijn: - Ik wil een samenleving waarin ieder zich thuis voelt. Het college van de gemeente heeft recent het inclusief beleid vastgesteld: iedereen hoort erbij. Van belang is een wij-samenleving in plaats van een individualistische. - Welzijn en welbevinden zijn belangrijker dan welvaart. - Ook al ben je kwetsbaar,dan nog moet je jouw leven niet op slot zetten. Organisaties en Gemeente moeten dat ook niet uitstralen. Het streven is de samenleving een niveau ho ger te krijgen. - Met geld en macht alleen, bereik je niet genoeg als het over mensen gaat. De wethouder geeft aan dat hij blij is met de inrichting van de lunchbijeenkomsten om hem op deze manier zo goed mogelijk te informeren vanuit cliëntperspectief. Hij wil dat deze lunchbijeenkomsten met de GGz-doelgroep twee keer per jaar plaatsvinden. Het volledige verslag kunt u terugvinden op

10 Nieuwtjes Mensen met een beperking doen mee in Moerwijk Zorgbelang Zuid-Holland start in samenwerking met Stichting MOOI een project om mensen met een beperking en mantelzorgers uit Moerwijk mee te laten doen aan activiteiten in de wijk, welke belemmeringen zij hierbij ervaren en wat er nodig is om de activiteiten toegankelijk te maken voor iedereen. We zijn op zoek naar ervaringsdeskundige vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten. Na een training leggen de vrijwilligers contact met mensen uit Moerwijk met dezelfde achtergrond om te kijken wat hun wensen zijn en hoe ze wel mee kunnen en willen doen in de wijk. Kijk voor meer informatie: Eigen bijdrage PGB budget. Dit jaar wordt voor het eigen vermogen (box3 voor de belastingen) meegewogen bij het bepalen van de eigen bijdrage over je Persoons Gebonden Budget (PGB). Het C.A.K. heeft niet in ieder geval alle gegevens aan het begin van het jaar. Dan krijg je in de loop van het jaar een herziening. Het is aan te raden je eigen bijdrage te controleren. Dit kan met het rekenformulier eigen bijdrage. Dit kunt u vinden op Meer informatie over PGB, Patiënt nauwelijks betrokken bij dwang in GGZ De meerderheid van de mensen met langdurige en ernstige psychisch problemen is ontevreden over het contact met de hulpverlener tijden een periode van dwang. Bij 80 % van de patiënten is er geen inspraak over het type dwangmaatregel of de duur ervan. Marjan ter Avest, directeur van het Landelijke Platform GGZ geeft aan dat er in 2009 onderzoek is gedaan naar het terugdringen van dwang en drang in de psychiatrie. Anno 2013 is er nog weinig mee gedaan. Bijna de helft van de patiënten geeft aan de dwang als negatief te hebben ervaren. Ongeveer 57 % van de patiënten die met een dwangmaatregel te maken had was ontevreden over het contact met hulpverleners. Meer informatie kunt u vinden op Bron:

11 Nieuwtjes het management Resto van Harte Regelmatig eet een groepje bezoekers en medewerkers van Kompassie met elkaar in Resto van Harte aan het Jonkbloetplein in Laak. Het concept van Resto van Harte is om voor mensen met een krap budget een drie gangendiner te serveren met ingrediënten uit de buurt. Meer informatie over prijzen, acties, locaties en werkwijze kunt u vinden op : Schrijfwedstrijd: De ideale psychiatrie Deviant, een onafhankelijke en kritische tijdschrift tussen psychiatrie en maatschappij, bestaat twintig jaar. Daarom organiseert de redactie een positieve schrijfwedstrijd over de ideale psychiatrie. De redactie van Deviant nodigt cliënten en andere ervaringsdeskundigen, beleidmakers, onderzoekers en andere critici uit om hun visie te geven over de ideale psychiatrie. De beste inzendingen worden gepubliceerd in Deviant 80 en de drie meest opmerkelijke bijdragen worden beloond met een geldprijs (van 110, 50 en 25).De vorm is naar eigen keuze. Verhalen, gedichten, essays, liedteksten of een strip, alle genres zijn toegestaan en iedereen mag meedoen. De inzending kan over elk aspect van de GGz gaan. Alle dromen, wensen, oplossingen of adviezen in maximaal 1000 woorden zijn welkom. Stuur uw bijdrage vóór 1 december 2013 naar Deviant. Meer weten? Stuur een aan: redactie@tijdschriftdeviant.nl of kijk op de website van Deviant: Bron:

12 KOMPASSIE OP DE KAART Kompassie is een steun- en informatiepunt waar we mensen met een ggz-achtergrond ondersteunen om de juiste oplossing te vinden voor hun problemen. Wij willen daarom ons uitgebreide folderaanbod actueel houden. Hou ons dus op de hoogte. Wij willen graag informatie ontvangen over jullie activiteiten zodat we onze cliënten juist kunnen informeren en verwijzen. Kompassie is vanuit alle richtingen goed bereikbaar. De Regentesselaan verbindt de Loosduinseweg RR 3 met de Laan van Meerdervoort. Ons pand ligt aan de Regentesselaan 108, op de hoek van het Regentesseplein en de Weimarstraat. Tr 11 De dichtstbijzijnde haltes van het Kompassie openbaar vervoer zijn Conradkade Tr 12 voor randstadrail 3, De la Reyweg (Noord) voor randstadrail 4 en tram 2, Weimarstraat (Oost) voor tram 11, Loosduinseweg (Midden) voor tram 12 en Copernicusplein voor bus 20. Loopt u eenmaal onze RR 4 winkel binnen dan krijgt u van ons Tr 2 eerst een kop koffie of thee aangeboden om even bij te komen. Stichting Kompassie Regentesselaan EE Den Haag Telefoon: (070) Voor meer informatie kunt u terecht op onze website: Bij Kompassie bent u van harte welkom van maandag t/m vrijdag van tot 16.00

Nieuws. De beste wensen voor 2014, de medewerkers van Kompassie

Nieuws. De beste wensen voor 2014, de medewerkers van Kompassie Jaargang 16, december 2013 Nieuws De beste wensen voor 2014, de medewerkers van Kompassie Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN HET MANAGEMENT

Nadere informatie

Nieuws. Karsten Klein spreekt zijn waardering uit voor vrijwilligers van Kompassie

Nieuws. Karsten Klein spreekt zijn waardering uit voor vrijwilligers van Kompassie Jaargang 16, februari 214 Nieuws Karsten Klein spreekt zijn waardering uit voor vrijwilligers van Kompassie Regentesselaan 18 2562 EE Den Haag Telefoon (7) 427 32 4 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN

Nadere informatie

NATIONAAL CONGRES ANDERS DENKEN... JAARGANG 16, SEPTEMBER 2014

NATIONAAL CONGRES ANDERS DENKEN... JAARGANG 16, SEPTEMBER 2014 JAARGANG 16, SEPTEMBER 2014 NATIONAAL CONGRES ANDERS DENKEN... Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag T (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN HET MANAGEMENT Vanouds heeft Kompassie een stevige

Nadere informatie

Nieuws LUNCHBIJEENKOMST MET WETHOUDER BALDEWSINGH. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.

Nieuws LUNCHBIJEENKOMST MET WETHOUDER BALDEWSINGH. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie. Jaargang 15, februari 2013 Nieuws LUNCHBIJEENKOMST MET WETHOUDER BALDEWSINGH Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Bijeenkomst

Nadere informatie

Bijdragen aan een gezonde samenleving

Bijdragen aan een gezonde samenleving Bijdragen aan een gezonde samenleving De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving heeft De Zorgagenda voor een gezonde samenleving opgesteld. Zoals ook in De Zorgagenda beschreven staat, betekent een gezond

Nadere informatie

Nieuws. Hoe overleef ik de psychiatrie: 10 Tips. Regentesselaan EE Den Haag Telefoon (070)

Nieuws. Hoe overleef ik de psychiatrie: 10 Tips. Regentesselaan EE Den Haag Telefoon (070) Jaargang 15, februari 2012 Nieuws Hoe overleef ik de psychiatrie: 10 Tips Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Bezoekersaantallen

Nadere informatie

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen 3 Parnassia Groep is specialist in geestelijke gezondheid Psychische klachten, een psychische stoornis of ziekte: ze kunnen iedereen treffen en ernstig

Nadere informatie

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n.

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Steunpunt Mantelzorg, Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Informatie, advies & bemiddeling Geachte lezer, Steunpunt Mantelzorg: iets voor

Nadere informatie

Informatie- en steunpunt geestelijke gezondheid. Jaarverslag 2012. Den Haag, Juni 2013 Het bestuur van Stichting Kompassie

Informatie- en steunpunt geestelijke gezondheid. Jaarverslag 2012. Den Haag, Juni 2013 Het bestuur van Stichting Kompassie Informatie- en steunpunt geestelijke gezondheid Jaarverslag 2012 Den Haag, Juni 2013 Het bestuur van Stichting Kompassie Voorwoord Onze samenleving is voortdurend in beweging en ieder van ons heeft daarmee

Nadere informatie

Evaluatierapport Participatiecafé Deurne voorjaar Maak gebruik van eigen ervaring om anderen te helpen!

Evaluatierapport Participatiecafé Deurne voorjaar Maak gebruik van eigen ervaring om anderen te helpen! Evaluatierapport Participatiecafé Deurne voorjaar 2016 Maak gebruik van eigen ervaring om anderen te helpen! Inleiding Op 26 mei jl. vond alweer het negende Participatiecafé Deurne plaats. Ditmaal was

Nadere informatie

Jaargang 20, februari Nieuwsbrief. Nieuwe training familiecoach. Laan GN Den Haag T (070)

Jaargang 20, februari Nieuwsbrief. Nieuwe training familiecoach. Laan GN Den Haag T (070) Jaargang 20, februari 2017 Nieuwsbrief Nieuwe training familiecoach Laan 20 2512 GN Den Haag T (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Psychiatrie in het nieuws Het afgelopen

Nadere informatie

Nieuws WEEK V/D PHSYCHIATRIE SAMEN STERK TEGEN STIGMA. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.

Nieuws WEEK V/D PHSYCHIATRIE SAMEN STERK TEGEN STIGMA. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie. Jaargang 15, mei 2013 Nieuws WEEK V/D PHSYCHIATRIE SAMEN STERK TEGEN STIGMA Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Samenwerken

Nadere informatie

Jaargang 14, februari Nieuws. Regentesselaan EE Den Haag Telefoon (070)

Jaargang 14, februari Nieuws. Regentesselaan EE Den Haag Telefoon (070) Jaargang 14, februari 2011 Nieuws Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl HET NIEUWE JAAR 2011 Van het management Na een weekje vakantie voor alle

Nadere informatie

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg?

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg? Missie, visie en strategie Straat Consulaat Den Haag anno 2019 Wij zijn ervan overtuigd dat mensen gelijkwaardig zijn en dat alle mensen recht hebben op waardigheid, wonen, voeding, kleding, goede zorg

Nadere informatie

Aandacht voor iedereen

Aandacht voor iedereen Aandacht voor iedereen Veranderingen in de zorg Klankbordgroep belangenbehartiging Aalsmeer 12 mei 2014 Esther Anker Adviseur versterking Wmo In deze presentatie 1. Landelijke ontwikkelingen 2. Hoe is

Nadere informatie

Meldactie AWBZ oktober 2010

Meldactie AWBZ oktober 2010 pagina 1 van 13 Meldactie AWBZ oktober 2010 Inleiding Zeven cliëntenorganisaties werken samen om de gevolgen van de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in kaart te brengen.

Nadere informatie

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bergeijk De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bergeijk De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Nieuws. DVD: het unieke levensverhaal van drie vrijwilligers

Nieuws. DVD: het unieke levensverhaal van drie vrijwilligers Jaargang 14, mei 2011 Nieuws DVD: het unieke levensverhaal van drie vrijwilligers Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Preventie

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Hanneke Henkens Congres Herstelwerkzaamheden 14 december 2006 WMO, WIA, WWB, Poortwachter AWBZ ZVW Forensisch wettelijk kader GGz Maatschappelijke

Nadere informatie

CCR NIEUWSBRIEF OKTOBER 2016 / JAARGANG 2 - NR. 3 EEN INITIATIEF VAN DE CENTRALE CLIËNTENRAAD VAN LIMOR

CCR NIEUWSBRIEF OKTOBER 2016 / JAARGANG 2 - NR. 3 EEN INITIATIEF VAN DE CENTRALE CLIËNTENRAAD VAN LIMOR EEN INITIATIEF VAN DE CENTRALE CLIËNTENRAAD VAN LIMOR CCR nieuwsbrief oktober 2016 / JAARGANG 2 - NR. 3 Een initiatief van de Centrale Cliëntenraad van LIMOR WEER EEN NIEUW CCR-LID ERBIJ: WELKOM DESIREE

Nadere informatie

De kortste lijn naar herstel

De kortste lijn naar herstel De kortste lijn naar herstel met ggz 1 met Met 450 mensen werken we hard aan de ggz van Noord- en Midden-Limburg. Waarom doen we dat? elkaar 2 4 5 Onze missie Met ggz biedt de kortste lijn naar herstel

Nadere informatie

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis.

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis. Blended learning mantelzorg, Doelgroep verzorgenden Docentenhandleiding fysieke bijeenkomst Inleiding Zorgen voor een naaste is een liefdevolle en dankbare taak. Mantelzorg, ook wel informele zorg genoemd,

Nadere informatie

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert Wie zijn wij? We richten ons op Wat gaan we doen? Informeren over veranderingen voor zover mogelijk Veranderingen wegen Wat doen we niet?

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Kompassie jaarbeeld 2018

Kompassie jaarbeeld 2018 Kompassie jaarbeeld 2018 Voorwoord Het jaarbeeld van Kompassie schetst in 10 bladzijden onze activiteiten in het jaar 2018 en wat dat heeft opgeleverd. Samenvattend was het een jaar van ontmoeting. Ontmoetingen

Nadere informatie

Nieuws Werk maken van Herstel

Nieuws Werk maken van Herstel Jaargang 16, juli 2014 Nieuws Werk maken van Herstel Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN HET MANAGEMENT Op moment van schrijven buigt de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 1 Wat is Mezzo? Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Visie: Wij maken het mogelijk dat mensen op eigen wijze voor elkaar

Nadere informatie

Jaargang 20, mei Nieuwsbrief. Haagse Crisiskaart. Laan GN Den Haag T (070)

Jaargang 20, mei Nieuwsbrief. Haagse Crisiskaart. Laan GN Den Haag T (070) Jaargang 20, mei 2018 Nieuwsbrief Haagse Crisiskaart Laan 20 2512 GN Den Haag T (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Vooroordelen rond arbeidsparticipatie De positie van

Nadere informatie

Denk even mee. Oeps! Meteen kiezen! Even voorstellen. Terug in de tijd De toekomst van de langdurende GGZ. Van verleden naar toekomst

Denk even mee. Oeps! Meteen kiezen! Even voorstellen. Terug in de tijd De toekomst van de langdurende GGZ. Van verleden naar toekomst Van verleden naar toekomst Ypsilon Jubileumdag Midden De toekomst van de langdurende GGZ Ypsilon Jubileumdag Midden Bert Stavenuiter 11 oktober 2014 Bert Stavenuiter 11 oktober 2014 Oeps! Meteen kiezen!

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

AVI-nieuwsbrief #18 11 juli 2013

AVI-nieuwsbrief #18 11 juli 2013 AVI-nieuwsbrief #18 11 juli 2013 Beste lezers De decentralisaties komen steeds dichterbij. Gemeenten zijn druk met alle voorbereidingen. Want om de overgang in 2015 goed te kunnen maken, zou hun Wmo-beleidsplan

Nadere informatie

Bezuinigingen in de zorg Awbz-enquête

Bezuinigingen in de zorg Awbz-enquête Jaargang 13, september 2010 Bezuinigingen in de zorg Awbz-enquête Kompassie Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl STEEDS MEER BEZOEKERS Van het

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

Activiteitenplan FODOK 2016

Activiteitenplan FODOK 2016 Federatie van Ouders van Dove Kinderen - met of zonder CI Postbus 354 3990 GD Houten 030-2900360 1. Algemene informatie Hoofddoelstelling Aan te vragen subsidie voor 2016 De FODOK streeft naar een situatie

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

VraagRaak ondersteunt bij medezeggenschap

VraagRaak ondersteunt bij medezeggenschap VraagRaak ondersteunt bij medezeggenschap VraagRaak is het steunpunt medezeggenschap in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. VraagRaak maakt onderdeel uit van de vereniging KansPlus, belangennetwerk

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Wie/wat is de ervaringsdeskundige in het wijkgericht werken? Waarin onderscheidt zij zich? Wat is haar

Nadere informatie

Jaarverslag stichting Kompassie

Jaarverslag stichting Kompassie Jaarverslag 2013 stichting Kompassie April 2014 Voorwoord Onze samenleving is voortdurend in beweging en ieder van ons heeft daarmee te maken. Waar de één echter in staat is om daar goed op te reageren,

Nadere informatie

Kompassie op Haags water

Kompassie op Haags water Jaargang 13, juni 2010 Kompassie op Haags water Kompassie Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl UITBREIDING VRIJWILLIGERS Van het management De

Nadere informatie

ZGW : 27590. Voorstelronde De aanwezigen stellen zich kort voor. Het overzicht van aanwezige organisaties is opgenomen in de bijlage.

ZGW : 27590. Voorstelronde De aanwezigen stellen zich kort voor. Het overzicht van aanwezige organisaties is opgenomen in de bijlage. Aanwezig namenlijst laatste pagina Afwezig Kenmerk ZGW : 27590 Datum Notulen Door 13 april 2016 Henny Jansen Datum Vergadering Vergadering van 12 april 2016 Aftrap Mevrouw Bouchier, projectleider van de

Nadere informatie

Spiegelgesprek Wie en wat? Hoe? Resultaat?

Spiegelgesprek Wie en wat? Hoe? Resultaat? Spiegelgesprek Wie en wat? Luisteren naar ervaringen van cliënten kan de kwaliteit van de zorg en het aanbod sterk verbeteren. Jongeren en ouders vertellen tijdens het spiegelgesprek aan de hand van een

Nadere informatie

Zorgloket Bladel. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bladel. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bladel > De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bladel De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol

Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol, STIP OP DE HORIZON 2021 Provinciehuis Flevoland te Lelystad, 14 september 2017 1 Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol Ondertekenaars Partijen

Nadere informatie

PARTNERS IN ZORG. Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten. rivierduinen.nl

PARTNERS IN ZORG. Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten. rivierduinen.nl PARTNERS IN ZORG Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten Contactgegevens voor familieleden Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie: Afdeling: Uw contactpersoon

Nadere informatie

Inspiratiedocument cliëntondersteuning

Inspiratiedocument cliëntondersteuning Inspiratiedocument cliëntondersteuning VNG / 1 juni 2015 Sinds de invoering van de Wmo in 2007 hebben gemeenten een taak op het gebied van cliëntondersteuning. In de Wmo 2015 is deze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Jaargang 21, januari Nieuwsbrief. Op weg in het nieuwe jaar. Laan GN Den Haag T (070)

Jaargang 21, januari Nieuwsbrief. Op weg in het nieuwe jaar. Laan GN Den Haag T (070) Jaargang 21, januari 2019 Nieuwsbrief Op weg in het nieuwe jaar Laan 20 2512 GN Den Haag T (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Depressie als symptoom van onze tijd Dat

Nadere informatie

INWONERS KWETSBARE BURGERS IN EEN GEMEENTE MET...

INWONERS KWETSBARE BURGERS IN EEN GEMEENTE MET... KWETSBARE BURGERS IN EEN GEMEENTE MET... 100.000 INWONERS Dee l2 MEE Zuid-Holland Noord biedt ondersteuning bij leven met een beperking in de gemeenten: Alphen aan den Rijn - Delft - Den Haag ('s-gravenhage)

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn Stichting Samen Onbeperkt

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn Stichting Samen Onbeperkt Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2017-2018 Stichting Samen Onbeperkt Maart 2019 Initiatief Het Meldpunt Zorg is een initiatief van de Stichting Samen Onbeperkt. Naast collectieve belangenbehartiging

Nadere informatie

Visienota netwerk Samen tegen eenzaamheid in Den Helder

Visienota netwerk Samen tegen eenzaamheid in Den Helder Visienota netwerk Samen tegen eenzaamheid in Den Helder Inleiding Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Mensen die zich eenzaam voelen zijn over het algemeen angstiger, achterdochtiger, wantrouwiger

Nadere informatie

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2016 Stichting Samen Onbeperkt

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2016 Stichting Samen Onbeperkt Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2016 Stichting Samen Onbeperkt Januari 2017 Inleiding Het Meldpunt Zorg is een initiatief van de Stichting Samen Onbeperkt in samenwerking het Buurtloket 6211. Naast

Nadere informatie

Persoonsgebonden budget in de Wmo. Handreiking voor Wmo-raden, cliëntenorganisaties en belangenbehartigers

Persoonsgebonden budget in de Wmo. Handreiking voor Wmo-raden, cliëntenorganisaties en belangenbehartigers Persoonsgebonden budget in de Wmo Handreiking voor Wmo-raden, cliëntenorganisaties en belangenbehartigers AVI-toolkit 9 12 februari 2014 1 Inhoud Persoonsgebonden budget in de Wmo... 3 1. Wat is het persoonsgebonden

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Specifiek Concept S2ch2ng MeeleefGezin

Specifiek Concept S2ch2ng MeeleefGezin Landelijk Concept Specifiek Concept S2ch2ng MeeleefGezin Specifieke kwetsbare doelgroep (nieuw voor WMO): - MeeleefGezin heed een inhoudelijk Concept ontwikkeld dat expliciet aan het jonge kind (- 0 tot

Nadere informatie

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Almelo, juli 2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 In 2006 is Scoop gestart met het bezoeken van 75-plussers in de gemeente

Nadere informatie

j72, werkplaats voor zelfregie Sterker in de samenleving.

j72, werkplaats voor zelfregie Sterker in de samenleving. j72, werkplaats voor zelfregie Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Werken met multimedia was altijd al mijn passie. Tijdens de Talentenexpeditie liep ik stage bij het Multimediacentrum van Pluryn.

Nadere informatie

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht Cliëntenperspectief op de compensatieplicht De Wmo-adviesraad Leerdam heeft samen met MOVISIE een visiedocument opgesteld over het cliëntenperspectief op de compensatieplicht. De Wmo-adviesraad wilde een

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015 Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief De stand van zaken medio 2015 AVI-toolkit 22 April 2015 Inhoudsopgave Onafhankelijke cliëntondersteuning... 3 1. Het belang van onafhankelijke

Nadere informatie

Informatie- en steunpunt geestelijke gezondheid. Jaarverslag 2011. Den Haag, Juni 2012 Het bestuur van Stichting Kompassie

Informatie- en steunpunt geestelijke gezondheid. Jaarverslag 2011. Den Haag, Juni 2012 Het bestuur van Stichting Kompassie Informatie- en steunpunt geestelijke gezondheid Jaarverslag 2011 Den Haag, Juni 2012 Het bestuur van Stichting Kompassie Voorwoord De samenleving, een veelvoud van unieke mensen. Ieder mens heeft zijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Onafhankelijke cliëntondersteuning. Jaargang 19, september 2016

Nieuwsbrief. Onafhankelijke cliëntondersteuning. Jaargang 19, september 2016 Jaargang 19, september 2016 Nieuwsbrief Onafhankelijke cliëntondersteuning Laan 20 2512 GN Den Haag T (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Intensievere samenwerking met

Nadere informatie

Nieuws SIGNALERINGS WERKGROEP BINNEN KOMPASSIE. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.

Nieuws SIGNALERINGS WERKGROEP BINNEN KOMPASSIE. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie. Jaargang 15, september 2012 Nieuws SIGNALERINGS WERKGROEP BINNEN KOMPASSIE Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Als deze nieuwsbrief

Nadere informatie

J72, werkplaats voor zelfregie Sterker in de samenleving.

J72, werkplaats voor zelfregie Sterker in de samenleving. J72, werkplaats voor zelfregie Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Werken met multimedia was altijd al mijn passie. Tijdens de Talentenexpeditie liep ik stage bij het Multimediacentrum van Pluryn.

Nadere informatie

Decentralisatie van de AWBZ en de nieuwe Wmo: wat betekent dit voor ouderen

Decentralisatie van de AWBZ en de nieuwe Wmo: wat betekent dit voor ouderen Decentralisatie van de AWBZ en de nieuwe Wmo: wat betekent dit voor ouderen Presentatie Bijeenkomst KBO Bondsbestuur Herman Eitjes, adviseur programma Aandacht voor Iedereen Programma Aandacht voor iedereen

Nadere informatie

GGZ AWBZ WMO DAE. Dagbesteding Arbeid Educatie

GGZ AWBZ WMO DAE. Dagbesteding Arbeid Educatie GGZ AWBZ WMO DAE Dagbesteding Arbeid Educatie Joop Elke middag ben ik bij het DAC Oosterhout en werk mee aan een arbeidsproject. Ik doe dingen die ik eng vind maar omdat ik weet dat ik daarvoor kan terugvallen

Nadere informatie

JAARBERICHT Hoogstraat BR Vlaardingen

JAARBERICHT Hoogstraat BR Vlaardingen Hoogstraat 168 3131BR Vlaardingen www.devlaardingseboei.nl info@devlaardingseboei.nl 06-43740072 Het begin is er! Op 7 juli 2017 heeft De Vlaardingse Boei haar deuren aan de Hoogstraat 168 in Vlaardingen

Nadere informatie

Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen

Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten Inhoud Contactgegevens voor familieleden 1. Inleiding 2. Betrokken? Ja, tenzij 3. Familiebeleid in het

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 komen er aan. Uw fractie zal zich in de komende tijd

De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 komen er aan. Uw fractie zal zich in de komende tijd Aan de fractievoorzitter van.. Postbus 6099 6077 ZH SINT ODILIENBERG Ons kenmerk: 2013/np/gve/gemeenteraadsverkiezingen 130909 Uw kenmerk: Bijlage(n): Onderwerp: Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Heerlen/Posterholt,

Nadere informatie

Beleidsnotitie. Hulpdienst Nijmegen

Beleidsnotitie. Hulpdienst Nijmegen Beleidsnotitie Hulpdienst Nijmegen 2012-2016 2 INLEIDING Stichting Hulpdienst Nijmegen is een vrijwilligersorganisatie die zinvolle en nuttige ontmoetingen organiseert tussen vrijwilligers, hulpbehoevenden

Nadere informatie

88% Inwoner enquête (onderzoek)

88% Inwoner enquête (onderzoek) Bijlage 1. Sturing en monitoring Meedoen naar Vermogen Niveau 1: Maatschappelijke effecten Wat? Norm Bron Rapportage Percentage inwoners dat zich verantwoordelijk voelt voor de buurt 88% Inwoner enquête

Nadere informatie

Maak het waar met de cliëntenraad

Maak het waar met de cliëntenraad Maak het waar met de cliëntenraad Ouderen Maak het waar met de cliëntenraad Wat is de Cliëntenraad ouderen De cliëntenraad is een groep van vijf tot tien mensen die met de directeur overlegt over bepaalde

Nadere informatie

Jaargang 20, oktober Nieuwsbrief. Kompassie in beeld. Laan GN Den Haag T (070)

Jaargang 20, oktober Nieuwsbrief. Kompassie in beeld. Laan GN Den Haag T (070) Jaargang 20, oktober 2018 Nieuwsbrief Kompassie in beeld Laan 20 2512 GN Den Haag T (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Een mantelzorger in de GGz In deze nieuwsbrief

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Vragen en antwoorden Klankbordgroep In het najaar van 2014 hebben een aantal cliënten en mantelzorgers uit de zes Dongemondgemeenten (Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem)

Nadere informatie

De belofte van nabijheid: samenleven in de buurt! Lunchlezing Ypsilon 5 april 2018 Dr. Femmianne Bredewold 1

De belofte van nabijheid: samenleven in de buurt! Lunchlezing Ypsilon 5 april 2018 Dr. Femmianne Bredewold 1 De belofte van nabijheid: samenleven in de buurt! Lunchlezing Ypsilon 5 april 2018 Dr. Femmianne Bredewold 1 Harry, Tiny en Sonja in de buurt 2 https://www.npo.nl/2doc/13-04-2015/vpwon_1225840 9-4-2018

Nadere informatie

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet.

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Op 1 januari 2015 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) van kracht. De zes Drechtsteden zijn dan verantwoordelijk voor de ondersteuning

Nadere informatie

Verder in deze Nieuwsbrief... Nieuwe vrijwilliger * Oproepje * Cliëntenraad * Afscheid Floor

Verder in deze Nieuwsbrief... Nieuwe vrijwilliger * Oproepje * Cliëntenraad * Afscheid Floor DE ONTMOETING VRIENDSCHAP IN UTRECHT Editie 30 juni 2019 Verder in deze Nieuwsbrief... Nieuwe vrijwilliger * Oproepje * Cliëntenraad * Afscheid Floor Vriendschap in Utrecht Kromme Nieuwegracht 50 3512

Nadere informatie

WERKPLAN. Onbeperkt Oost

WERKPLAN. Onbeperkt Oost WERKPLAN Onbeperkt Oost 2015 Onbeperkt Oost p/a Timorplein 8 1094 CB Amsterdam September 2014 Met dit werkplan en deze begroting vraagt de vereniging Onbeperkt Oost een subsidie aan voor het jaar 2015.

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen Bijlage Overzicht Doelgroepen Overzicht Doelgroepen participerend in Wmo-werkplaatsen Wmo werkplaats Participerende doelgroepen praktijken Actieve burgers Actieve burgers Actieve buurtbewoners / managers

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013 Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen 8 mei 2013 Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord Eind april presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plannen voor hervorming van de langdurige zorg. Daarbij

Nadere informatie

Presentatie voor cliëntenorganisaties

Presentatie voor cliëntenorganisaties Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Presentatie voor cliëntenorganisaties 18 oktober 2013 Ambitie 1. Hulp en zorg anders georganiseerd: dichtbij huis, snel beschikbaar, minder versnipperd 2. Groter beroep

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering: Om u nog beter te helpen

Deskundigheidsbevordering: Om u nog beter te helpen Jaargang 13, mei 2010 Deskundigheidsbevordering: Om u nog beter te helpen Kompassie Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VRIJWILLIGERS ONTDEKKEN

Nadere informatie

Landelijk Platform GGz

Landelijk Platform GGz Herstel en Burgerschap Wat vinden cliënten belangrijk? Elske ten Vergert, LPGGz 17 november 2010 t.b.v. de vergadering Platform Herstel en Burgerschap 5 regionale conferenties Juni-sep 2010 280 bezoekers

Nadere informatie

(Foto)verslag 3 december Workshop zelfregie: vrijwilligers Vrijwilligerscentrale Nijmegen

(Foto)verslag 3 december Workshop zelfregie: vrijwilligers Vrijwilligerscentrale Nijmegen (Foto)verslag 3 december Workshop zelfregie: vrijwilligers Vrijwilligerscentrale Nijmegen Welkom Uitleg workshop Zelfregieversterkend werken, met de eigen kracht van mensen als uitgangspunt, is niet alleen

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Doetinchem 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

Onze punten van zorg en onze aanbevelingen hebben betrekking op de volgende onderwerpen die in de bijlage nader worden uitgewerkt:

Onze punten van zorg en onze aanbevelingen hebben betrekking op de volgende onderwerpen die in de bijlage nader worden uitgewerkt: Gemeente Amsterdam Wethouder E. van der Burg Postbus 202 1000 AE AMSTERDAM Amsterdam, 22 januari 2015 Betreft: Evaluatie Wijkzorgteams Geachte heer Van der Burg, De Stedelijke Wmo-Adviesraad is een aantal

Nadere informatie

Mantelzorg waardering en ondersteuning

Mantelzorg waardering en ondersteuning 6 juli 2017 Mantelzorg waardering en ondersteuning Betreft: kadernota 2017-2021 Beste leden van de gemeenteraad, burgemeester, wethouder en andere aanwezigen, Vanavond wordt de kadernota 2017-2021 van

Nadere informatie

Cliëntenservicepunt. Ontmoeting, belangenbehartiging, ondersteuning bij herstel. Algemene informatie

Cliëntenservicepunt. Ontmoeting, belangenbehartiging, ondersteuning bij herstel. Algemene informatie Cliëntenservicepunt Ontmoeting, belangenbehartiging, ondersteuning bij herstel Algemene informatie Het Cliëntenservicepunt van De Woenselse Poort werkt nauw samen met het Cliëntenbelangenbureau van GGzE

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie