NATIONAAL CONGRES ANDERS DENKEN... JAARGANG 16, SEPTEMBER 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NATIONAAL CONGRES ANDERS DENKEN... JAARGANG 16, SEPTEMBER 2014"

Transcriptie

1 JAARGANG 16, SEPTEMBER 2014 NATIONAAL CONGRES ANDERS DENKEN... Regentesselaan EE Den Haag T (070) info@kompassie.nl

2 VAN HET MANAGEMENT Vanouds heeft Kompassie een stevige rol in de collectieve belangenbehartiging. Zeker nu de gemeente de zorg gaat regelen, wordt dat voor ons steeds belangrijker. Voor de gemeente is dit een nieuw veld en wij kunnen ze vertellen hoe lastig de dingen soms zijn voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Kompassie kan heel direct inspringen wanneer het bij iemand niet goed gaat. De gemeente en ook de zorgaanbieders zijn directe gesprekspartners geworden. Iedereen hier in Den Haag voelt de verantwoordelijkheid om er in een goede dialoog iets van te maken, en dat is een kans om zorg en welzijn met elkaar te verbinden. Naar mijn idee wordt er soms te makkelijk gepraat over participatie. Hebben mensen wel een sociaal netwerk? Kunnen en willen ze wel meedoen? Veel mensen in de psychiatrie kunnen er niet zoveel bij hebben. Verplicht vrijwilligerswerk is voor ons echt een contradictie. Als mensen iets willen doen, kunnen ze dat meestal niet zonder ondersteuning. Dan moet je weet hebben van iemands achtergrond. Daarvoor moet je met mensen gaan praten, ze ontmoeten. Dan krijg je gevoel en empathie voor die ander. Dat is de basis voor een netwerk. Je kunt niet solidair zijn met mensen die je niet kent. Contact is een voorwaarde voor participatie! Jacqueline van den Bos, directeur

3 EVEN VOORSTELLEN Jan van den Berg, vrijwilliger Mag ik mij even voorstellen? Mijn naam is Jan van den Berg, zestiger, geboren en getogen in Den Haag en al zo n 43 jaar samen met Gerda. We hebben een zoon, dochter en schoondochter die, natuurlijk, al ruim volwassen zijn en alle drie bezig met hun maatschappelijke carrière. Tot mijn 55 ste ben ik hoofdzakelijk bezig geweest met mijn carrière, gezin en het maken van muziek. Op het moment dat ik werkloos werd ben ik een studie Casemanagement gaan volgen. In het kader van deze studie moest ik 520 uur stage lopen en vond een stageplek, als assistent manager, bij Resto VanHarte. Mijn eerste echte kennismaking met vrijwilligerswerk. Na afloop van deze studie kwam een periode van af en toe betaald werk en incidenteel wat vrijwilligersklussen. Medio 2013 heb ik besloten mij veel meer op het vrijwilligerswerk te gaan richten, nog niet zo eenvoudig want wat zou ik dan willen doen en waar. Mijn dochter kwam met de oplossing: Ouwe, je moet eens bij Kompassie gaan kijken, dat is echt iets voor jou. Kompassie, nog nooit van gehoord, maar wie weet. Dus contact opgenomen en een gesprekje gevoerd met Mieke; ik was gelijk verkocht, het enthousiasme spatte er bij die vrouw vanaf. Al na de eerste paar keer gewerkt te hebben voelde ik mij als een vis in het water, dit was wat ik zocht. Komend uit een leidinggevende functie bij een organisatie die hoofdzakelijk belast was met het uitvoeren van EU beleid, met de bijbehorende procedures en regels, was Kompassie wel even wat anders. Je merkt nauwelijks het verschil tussen de beroepskrachten en de vrijwilligers, iedereen straalt dezelfde betrokkenheid uit, de sfeer is ontspannen en de ambiance (het huiskamer model) zorgt er voor dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Inmiddels ben ik twaalf uur per week bezig bij Kompassie en misschien in de nabije toekomst nog wel wat meer.

4 INTERVIEW CHRISTIEN REMMELINK gespreksleider lotgenotengroep OCD Het is al ruim 13 jaar geleden dat de lotgenotengroep OCD (Obsessieve Compulsieve Stoornis) haar eerste bijeenkomst hield in het pand van Kompassie. Medewerkers van het toenmalig Roosenburg hadden geconstateerd dat er na behandeling van dwangklachten vaak blijvend behoefte bestaat aan ondersteuning. Therapie is belangrijk, maar eindig, terwijl dwangklachten hardnekkig en langdurig kunnen zijn. En wanneer je hier in je eentje mee moet worstelen, raak je alsmaar verder in de knoop. Na contact met de Angst, Dwang en Fobie stichting kon op 15 januari 2001 de Haagse lotgenotengroep OCD van start gaan, onder leiding van twee gespreksleiders, waaronder Christien. Na enkele jaren kwam zij er alleen voor te staan en dat is uiteindelijk zo gebleven. Daar waar zij vroeger de bijeenkomsten nog nauwgezet voorbereidde, weet zij inmiddels ervaren in te spelen op de behoeften van de groep en dat moment; de groep is bepalend, Christien begeleidt het proces. Het bewaken van de veiligheid is één van haar kerntaken. Mensen moeten de ruimte krijgen en de veiligheid ervaren om hun verhaal te doen. Veel mensen met dwangklachten schamen zich hiervoor en durven hier met niemand over te spreken. Binnen de lotgenotengroep vinden zij een plek waar dit wél kan en (h)erkenning van hun problemen. De groep is voor elkaar, eigen ervaringen worden dienstbaar gesteld aan de ander, het is een kwestie van halen en brengen. Grofweg worden in de bijeenkomsten rondje actueel en themabesprekingen afgewisseld. In rondje actueel krijgt iedereen de kans om met de groep te delen hoe het gaat en wat hem of haar de laatste tijd heeft beziggehouden.

5 INTERVIEW CHRISTIEN REMMELINK vervolg In de themabesprekingen wordt met elkaar van gedachten gewisseld over bijvoorbeeld de volgende thema s: Dwang en taboe Dwang en medicatie Dwang en (tijds-)druk Dwang en vakantie Dwang en keuzes maken Momenteel komen er gemiddeld 4 tot 6 mensen naar de bijeenkomsten. Het voordeel hiervan is dat binnen deze veilige intieme sfeer de gesprekken meer diepgang kunnen krijgen. Maar anderzijds biedt een grotere groep meer diversiteit aan verhalen en meer mogelijkheden om van elkaar te leren en de blik te verruimen. Dat is de reden dat de groep toch graag wat nieuwe leden zou verwelkomen. Indien je interesse hebt kun je contact opnemen met de Angst, Dwang en Fobie stichting, tel , op werkdagen tussen 09:00 en 13:30 uur en op maandag- t/m donderdagavond tussen 19:00 en 20:30 uur. Na een telefonische intake stemmen zij met Christien af wanneer je voor het eerst aan kunt schuiven. De bijeenkomsten vinden driewekelijks plaats op maandagavond, van 19:45 tot 21:45 uur, in het pand van Kompassie. Er wordt per keer een financiële bijdrage gevraagd van 5,-. Koffie en thee staan klaar. Binnen deze besloten groep wordt jouw veiligheid en privacy gewaarborgd, daar staat tegenover dat er van jou hetzelfde wordt verwacht ten opzichte van de andere lotgenoten.

6 NATIONAAL CONGRES Anders denken over psychische aandoeningen Binckhorstlaan, 10/09/2014, 09:32 uur. Mark Rutte passeert de Anti-Stigmabus van Zorgbelang Gelderland. Het begin van een inspirerende en hoopgevende dag, waarin we met elkaar de vooroordelen over psychische kwetsbaarheid te lijf proberen te gaan. De sprekers uit het ochtendprogramma geven ons beurtelings alvast wat adviezen mee. Makkelijk zal het niet zijn, waarschuwt Edith Schippers (minister VWS), een wetswijziging is makkelijker doorgevoerd dan een cultuurverandering. Jaap van Weeghel (directeur Kenniscentrum Phrenos/hooglereraar psychiatrische rehabilitatie) roept werk c.q. participatie uit tot dé anti-stigma interventie. Politici worden door Marjan ter Avest (directeur LPGGz) uitgenodigd om uit de kast te komen. Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW) benadrukt het belang van openheid tussen werkgever en werknemer, en legt het verschil tussen liegen en niet alles vertellen uit. Myrthe van der Meer (auteur van PAAZ ) en Isa Hoes (actrice, auteur van Toen ik je tegenkwam ) vertellen uit persoonlijke ervaring hoe het is om te leven met (iemand met) een manische depressie. Wie A zegt moet B zeggen, wie depressief zegt, moet ook manisch zeggen, aldus Myrthe. Haar tweede boek is in de maak.

7 NATIONAAL CONGRES Anders denken over psychische aandoeningen In de middag konden er diverse workshops worden bezocht. De workshop Stigma in de wijk werd georganiseerd door de Zorgvragers Organisatie GGz Midden-Holland (ZOG MH) in samenwerking met Kompassie. Ofschoon het inmiddels tegen drieën liep, en de Fokker Terminal al wat dunner werd bevolkt, konden we rekenen op een bovengemiddelde belangstelling. Aan de hand van een korte stigmatest werden de aanwezigen in hokjes ingedeeld. Daarna volgden er vijf ervaringsverhalen over stigma in de wijk. De workshop werd afgesloten met een discussie aan de hand van een aantal stellingen (bv. Ik stigmatiseer nooit ). De aanwezige medewerkers en vrijwilligers van Kompassie kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag.

8 PROJECT VRIJWILLIGERSCOACHING GGZ Medio november zal bij Kompassie een nieuw project van start gaan: Vrijwilligerscoaching GGz. In dit project worden mensen uit de doelgroep ondersteund en bemiddeld naar voor hen geschikt vrijwilligerswerk, door vrijwillige jobcoaches die zelf ervaring hebben opgedaan met zowel de geestelijke gezondheidszorg als met vrijwilligerswerk. Doordat deze jobcoaches van binnenuit kennis hebben van het leven met een psychische kwetsbaarheid, weten zij zich goed in te leven in hun lotgenoten en hen te ondersteunen. Doelen van het project zijn zingeving, ontwikkeling en herstel, zowel voor de aankomend vrijwilliger als de ervaringsdeskundige jobcoach. Met als beoogd resultaat dat mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam en naar vermogen werken op een voor hen geschikte vrijwilligersplek, en hun sociale participatie wordt bevorderd. Het project past hierdoor uitstekend binnen het gedachtegoed van de participatiesamenleving, en binnen de doelstellingen van het Oranje Fonds, die dit initiatief steunt met een financiële bijdrage. Het gaat overigens nadrukkelijk niet om re-integratie of een voortraject naar betaald werk, dit laten we het terrein van de professionele re-integratiedienstverlening. Inmiddels staat er een team van enthousiaste vrijwilligersjobcoaches klaar. Zij zullen in oktober een korte training volgen en naar verwachting begin november daadwerkelijk starten met hun werkzaamheden.

9 PROJECT VRIJWILLIGERSCOACHING GGZ vervolg Ook al is het nog geen november: als u mee wilt doen aan dit project, laat nu alvast van u horen!! Dan kunnen de kersverse jobcoaches straks direct aan de slag. Wilt u graag vrijwilligerswerk verrichten? Heeft u te maken (gehad) met de geestelijke gezondheidszorg? Lukt het u niet op eigen kracht om vrijwilligerswerk te vinden en te behouden? Heeft u geen sollicitatieplicht? En komt u (nog) niet in aanmerking voor een traject naar werk? Neem dan contact op met Miranda Vogel, projectmedewerker, via (070) of m.vogel@kompassie.nl Uit de toespraak van Mark Rutte, 10/09/2014: ( ) 53% van de mensen met een psychische aandoening voelt zich gediscrimineerd. Maar 17% van de mensen met een psychische aandoening werkt, terwijl 60 tot 70% dat graag zou willen. ( ) ( ) Het mes snijdt aan twee kanten: de samenleving heeft vooroordelen en de cliënt anticipeert op die vooroordelen. Daardoor trekt hij of zij zich terug en doet niet meer mee in de maatschappij. Meer dan 50% van de GGZ-cliënten heeft daar last van. Kortom dames en heren, om het met de titel van dit congres te zeggen, het wordt hoog tijd dat Nederland anders gaat denken over psychische aandoeningen. In het belang van de mensen die het betreft en in het belang van ons allemaal. Dat vraagt om bewustwording en een andere mindset. ( )

10 LOTGENOTENGROEP DEPRESSIE deelnemers gezocht De Depressie Vereniging is op zoek naar personen met depressieve klachten, die behoefte hebben om zich aan te sluiten bij een lotgenotengroep in Den Haag. De groep zal ongeveer eens per maand bij elkaar gaan komen, in het pand van Kompassie. Op veel personen met depressieve klachten heeft contact met lotgenoten een positieve uitwerking. In samenwerking met Kompassie, start de Depressie Vereniging binnenkort een lotgenotengroep in Den Haag. Bij contact tussen lotgenoten moet gedacht worden aan een (maandelijkse) ontmoeting tussen personen die in een soortgelijke situatie verkeren mensen met depressieve klachten en die ervaringen, tips en informatie uitwisselen. De gesprekken worden geleid door een gespreksleider. Deelname biedt de deelnemers (h)erkenning, aandacht, emotionele en praktische steun, maar is geenszins therapie. Vanaf de tweede bijeenkomst wordt lidmaatschap een vereiste voor deelname. Door lid te worden kan de Depressie Vereniging met deze (financiële) steun verder werken aan het opbouwen van onder meer het landelijke bereik van de vereniging en lotgenotencontact op meer plaatsen in het land realiseren. In 2014 nog lid worden? Dit kan al voor 12,50 euro. Heb jij interesse je aan te sluiten bij deze groep en/of lid te worden van de Depressie Vereniging en haar initiatieven te steunen, neem dan contact op met hen via of mobiel Ook kun je via Kompassie contact opnemen: of (070)

11 NIEUWS Tussenrapportage Open voor werk De eerste tussenrapportage van het project Open voor werk is gepubliceerd en gaat over de periode april 2013 en juni Doel van het project is de arbeidsparticipatie van GGz-cliënten te bevorderen en verbeteringen te opperen bij de uitvoering van de Participatiewet voor deze doelgroep door gemeenten. In 2015 volgt een tweede toetsingsronde. Het onderzoek voor de tussenrapportage is gehouden onder 24 gemeenten, waaronder Den Haag, en 876 GGzcliënten. De twee belangrijkste conclusies uit de tussenrapportage zijn: er is te weinig kennis bij de gemeenten over de doelgroep en geen zicht op arbeidsmogelijkheden voor mensen met psychische problemen. Je kunt de volledige rapportage downloaden via de website van het LPGGz: (Open voor werk > Publicaties). Uitbetaling persoonsgebonden budget (PGB) verandert Mensen die voor het inkopen van zorg voor een persoonsgebonden budget (PGB) hebben gekozen, krijgen vanaf 1 januari 2015 niet meer zelf geld op hun rekening. De gemeente stort het geld op de rekening van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze betaalt rechtstreeks aan de hulp- of zorgverlener. Dit heet trekkingsrecht en gaat zowel voor de WMO- als de AWBZ-cliënten gelden. Cliënten die hiermee te maken krijgen, ontvangen begin augustus een brief van de SVB. Vanaf 1 januari kunnen mensen die PGB krijgen, gebruikmaken van de webdienst van de SVB: Mijn PGB. Zij loggen in met hun DigiD-code. Vervolgens hebben zij inzicht in de budgetoverzichten en transacties. Digitaal zijn ook wijzigingen door te geven zoals een verandering van hulp en een wijziging van een rekeningnummer. Wie geen computer heeft, kan de gegevens per post versturen. Meer informatie over de actuele ontwikkelingen met betrekking tot het PGB is te vinden op de website van Per Saldo, de belangenvereniging van PGB-houders:

12 KOMPASSIE OP DE KAART Kompassie is een steun- en informatiepunt waar we mensen met een GGz-achtergrond ondersteunen om de juiste oplossing te vinden voor hun problemen. Wij willen daarom ons uitgebreide folderaanbod actueel houden. Hou ons dus op de hoogte. Wij willen graag informatie ontvangen over jullie activiteiten zodat we onze cliënten juist kunnen informeren en verwijzen. Kompassie is vanuit alle richtingen goed bereikbaar. De Regentesselaan verbindt de Loosduinseweg met de Laan van Meerdervoort. Ons pand ligt aan de Regentesselaan 108, op de hoek van het Regentesseplein en de Weimarstraat. De dichtstbijzijnde haltes van het openbaar vervoer zijn Conradkade voor randstadrail 3, De la Reyweg (Noord) voor randstadrail 4 en tram 2, Weimarstraat (Oost) voor tram 11, Loosduinseweg (Midden) voor tram 12 en Copernicusplein voor bus 20. Loopt u eenmaal onze winkel binnen dan krijgt u van ons eerst een kop koffie of thee aangeboden om even bij te komen. Stichting Kompassie Regentesselaan EE Den Haag T (070) info@kompassie.nl Voor meer informatie kunt u terecht op onze website: BIJ KOMPASSIE BENT U VAN HARTE WELKOM maandag t/m vrijdag van tot uur

Nieuws. De beste wensen voor 2014, de medewerkers van Kompassie

Nieuws. De beste wensen voor 2014, de medewerkers van Kompassie Jaargang 16, december 2013 Nieuws De beste wensen voor 2014, de medewerkers van Kompassie Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN HET MANAGEMENT

Nadere informatie

COLLECTIEVE BELANGENBEHARTIGING

COLLECTIEVE BELANGENBEHARTIGING Jaargang 15, juli 2013 Nieuws COLLECTIEVE BELANGENBEHARTIGING vanuit gezamenlijk cliëntperspectief Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Jaargang 20, oktober Nieuwsbrief. Kompassie in beeld. Laan GN Den Haag T (070)

Jaargang 20, oktober Nieuwsbrief. Kompassie in beeld. Laan GN Den Haag T (070) Jaargang 20, oktober 2018 Nieuwsbrief Kompassie in beeld Laan 20 2512 GN Den Haag T (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Een mantelzorger in de GGz In deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Bijdragen aan een gezonde samenleving

Bijdragen aan een gezonde samenleving Bijdragen aan een gezonde samenleving De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving heeft De Zorgagenda voor een gezonde samenleving opgesteld. Zoals ook in De Zorgagenda beschreven staat, betekent een gezond

Nadere informatie

Beleidsplan Angst, Dwang- en Fobie (ADF) stichting

Beleidsplan Angst, Dwang- en Fobie (ADF) stichting Revisie 25-09-2014 Beleidsplan Angst, Dwang- en Fobie (ADF) stichting 2014 2019 Inleiding De ADF stichting, indertijd Stichting Fobieclub Nederland, is opgericht in 1968 door Marina de Wolf-Ferdinandusse.

Nadere informatie

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring ONTDEK DE KRACHT VAN JE EIGEN KWETSBAARHEID IN JE WERK Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring Heb jij als hulpverlener zelf ervaring met het doormaken van herstelprocessen? Wil je onderzoeken of je

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Onafhankelijke cliëntondersteuning. Jaargang 19, september 2016

Nieuwsbrief. Onafhankelijke cliëntondersteuning. Jaargang 19, september 2016 Jaargang 19, september 2016 Nieuwsbrief Onafhankelijke cliëntondersteuning Laan 20 2512 GN Den Haag T (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Intensievere samenwerking met

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Nieuws Werk maken van Herstel

Nieuws Werk maken van Herstel Jaargang 16, juli 2014 Nieuws Werk maken van Herstel Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN HET MANAGEMENT Op moment van schrijven buigt de

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Jeugdhulp. Jij bent jonger dan 18 Jouw regio heeft een contract met Frion

Jeugdhulp. Jij bent jonger dan 18 Jouw regio heeft een contract met Frion Jeugdhulp Jij bent jonger dan 18 Jouw regio heeft een contract met Frion Jij bent jonger dan 18. Jouw zorg valt onder de zorg van de Jeugdwet. Je krijgt begeleiding van Frion. Frion heeft een contract

Nadere informatie

Voorlichtingsen. cursusaanbod ervaringsdeskundigheid

Voorlichtingsen. cursusaanbod ervaringsdeskundigheid Voorlichtingsen cursusaanbod ervaringsdeskundigheid De ZOG MH is een belangenorganisatie voor cliënten en naastbetrokkenen in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

Jaargang 19, april Nieuwsbrief. een symbool voor Kompassie. Laan GN Den Haag T (070)

Jaargang 19, april Nieuwsbrief. een symbool voor Kompassie. Laan GN Den Haag T (070) Jaargang 19, april 2016 Nieuwsbrief een symbool voor Kompassie Laan 20 2512 GN Den Haag T (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management In contact met elkaar Het bespreekbaar maken

Nadere informatie

Nieuws. Hoe overleef ik de psychiatrie: 10 Tips. Regentesselaan EE Den Haag Telefoon (070)

Nieuws. Hoe overleef ik de psychiatrie: 10 Tips. Regentesselaan EE Den Haag Telefoon (070) Jaargang 15, februari 2012 Nieuws Hoe overleef ik de psychiatrie: 10 Tips Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Bezoekersaantallen

Nadere informatie

Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid. datum 1 augustus Vooruitgang door vernieuwend werkgeven

Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid. datum 1 augustus Vooruitgang door vernieuwend werkgeven Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid datum 1 augustus 2018 Vooruitgang door vernieuwend werkgeven Blad 2 van 7 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemene observaties...

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Vragen en antwoorden Klankbordgroep In het najaar van 2014 hebben een aantal cliënten en mantelzorgers uit de zes Dongemondgemeenten (Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem)

Nadere informatie

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert Wie zijn wij? We richten ons op Wat gaan we doen? Informeren over veranderingen voor zover mogelijk Veranderingen wegen Wat doen we niet?

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg

Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg WELKOM 10 oktober 2016 Gilze Rijen 2 Zorg Verandert Ontmoeting Informatie Ophalen van signalen Programma Kennismaking en inventarisatie vragen Informatie

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Nieuws. Karsten Klein spreekt zijn waardering uit voor vrijwilligers van Kompassie

Nieuws. Karsten Klein spreekt zijn waardering uit voor vrijwilligers van Kompassie Jaargang 16, februari 214 Nieuws Karsten Klein spreekt zijn waardering uit voor vrijwilligers van Kompassie Regentesselaan 18 2562 EE Den Haag Telefoon (7) 427 32 4 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN

Nadere informatie

Jaargang 22, maart Nieuwsbrief. Kom even zitten. Laan GN Den Haag T (070)

Jaargang 22, maart Nieuwsbrief. Kom even zitten. Laan GN Den Haag T (070) Jaargang 22, maart 2019 Nieuwsbrief Kom even zitten Laan 20 2512 GN Den Haag T (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management De stille Hagenaar De wensen van mensen met een psychische

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

Participatie in rollen. De cliënten die van de Awbz naar de Wmo gaan. Overzicht. Mensen met beperkingen participeren in de wijk (en daar buiten)

Participatie in rollen. De cliënten die van de Awbz naar de Wmo gaan. Overzicht. Mensen met beperkingen participeren in de wijk (en daar buiten) Maatschappelijke participatie, stigma en openheid Overzicht Maatschappelijke Participatie Participatie door rehabilitatie Openheid Lies Korevaar Groningen, 27 januari 2015 Afsluiting De cliënten die van

Nadere informatie

problemen Lex Hulsbosch Aafje Knispel

problemen Lex Hulsbosch Aafje Knispel Titel panel van Psychisch deze presentatie Gezien Ervaringen Subtitel van van de mensen presentatie met langdurige psychische problemen Lex Hulsbosch Aafje Knispel Workshop panel Psychisch Gezien Doel

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

Inhoud Inleiding... 1 Resultaten... 3 Wat neem je mee uit deze bijeenkomst?... 3 Wat vond je van de bijeenkomst?... 4 Heb je een tip?...

Inhoud Inleiding... 1 Resultaten... 3 Wat neem je mee uit deze bijeenkomst?... 3 Wat vond je van de bijeenkomst?... 4 Heb je een tip?... Werkconferentie Zorg Verandert en Contactpunt Mantelzorg Hoogeveen van 28 februari 2018 Inhoud Inleiding... 1 Resultaten... 3 Wat neem je mee uit deze bijeenkomst?... 3 Wat vond je van de bijeenkomst?...

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen

Het Persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen Het Persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen Met het persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen kun je zorg of ondersteuning zelf inkopen. Over Beschermd wonen Als je Beschermd woont,

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2017

Training & themabijeenkomsten 2017 Training & themabijeenkomsten 2017 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 10 11 Trainingen en themabijeenkomsten voor uw ontwikkeling Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol

Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol, STIP OP DE HORIZON 2021 Provinciehuis Flevoland te Lelystad, 14 september 2017 1 Samenwerkingsovereenkomst Cliënt in de Hoofdrol Ondertekenaars Partijen

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 Algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die nu een PGB hebben 3. PGB trekkingsrecht

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa WIJ ZIJN IXTA NOA IXTA NOA. OFTEWEL IK STA NIEUW. IXTA NOA IS EEN EIGENZINNIGE VERZAMELING VAN MENSEN DIE ZELFBEWUST EN

Nadere informatie

EMG-platform 8 april 2008 Hans van der Knijff, consultant

EMG-platform 8 april 2008 Hans van der Knijff, consultant EMG-platform 8 april 2008 Hans van der Knijff, consultant Eigen keuze Pgb is een keuze Voordeel: eigen regie, ruime mogelijkheden Maar wel: zelf regelen Ook keuze mogelijk voor zorg in natura : alles wordt

Nadere informatie

Nieuws SIGNALERINGS WERKGROEP BINNEN KOMPASSIE. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.

Nieuws SIGNALERINGS WERKGROEP BINNEN KOMPASSIE. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie. Jaargang 15, september 2012 Nieuws SIGNALERINGS WERKGROEP BINNEN KOMPASSIE Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Als deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n.

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Steunpunt Mantelzorg, Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Informatie, advies & bemiddeling Geachte lezer, Steunpunt Mantelzorg: iets voor

Nadere informatie

Zelfhulpgroepen en verslavingen

Zelfhulpgroepen en verslavingen 2011 1 Zelfhulpgroepen en verslavingen 2011 2 deel I: Zelfhulpgroepen in Nederland Wat gebeurt er in een zelfhulpgroep? belang van samenwerking tussen zelfhulp en de professionele zorg. deel II: Dubbel

Nadere informatie

Zijn gemeenten klaar om mensen met psychische problemen aan het werk te helpen?

Zijn gemeenten klaar om mensen met psychische problemen aan het werk te helpen? Zijn gemeenten klaar om mensen met psychische problemen aan het werk te helpen? Landelijke tussenrapportage Open voor Werk van het Landelijk Platform GGz Belangrijkste resultaten uit het onderzoek Open

Nadere informatie

PARTNERS IN ZORG. Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten. rivierduinen.nl

PARTNERS IN ZORG. Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten. rivierduinen.nl PARTNERS IN ZORG Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten Contactgegevens voor familieleden Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie: Afdeling: Uw contactpersoon

Nadere informatie

Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt!   DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats Werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Dwangstoornis 2014

Jaarverslag Stichting Dwangstoornis 2014 Jaarverslag Stichting Dwangstoornis 2014 INDEX GEREALISEERD: BEKNOPT... 2 GEREALISEERD IN 2014... 2 GEREALISEERD: UITGELICHT... 3 VRIJWILLIGERS... 3 KERNGROEP... 3 COMITÉ VAN AANBEVING... 3 SAMENWERKING...

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Spiegelgesprek Wie en wat? Hoe? Resultaat?

Spiegelgesprek Wie en wat? Hoe? Resultaat? Spiegelgesprek Wie en wat? Luisteren naar ervaringen van cliënten kan de kwaliteit van de zorg en het aanbod sterk verbeteren. Jongeren en ouders vertellen tijdens het spiegelgesprek aan de hand van een

Nadere informatie

Bijeenkomst van de participatieraad gemeente Buren: PGB in Wmo en jeugdhulp voor (psychisch) kwetsbare mensen

Bijeenkomst van de participatieraad gemeente Buren: PGB in Wmo en jeugdhulp voor (psychisch) kwetsbare mensen Bijeenkomst van de participatieraad gemeente Buren: PGB in Wmo en jeugdhulp voor (psychisch) kwetsbare mensen Spreker van Per Saldo*: Kristine Durksz *Per saldo is een vereniging van PGB budgethouders

Nadere informatie

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bergeijk De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bergeijk De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Wegwijzer naar de AWBZ

Wegwijzer naar de AWBZ Wegwijzer naar de AWBZ Kinderen met een psychiatrische stoornis hebben soms veel zorg nodig. Als dat bij uw kind het geval is, dan kunt u gebruikmaken van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Deze

Nadere informatie

Eigen bijdrage 2016. Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen

Eigen bijdrage 2016. Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen Eigen bijdrage 2016 Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg vanuit de Wet langdurige

Nadere informatie

B E R A A D S G R O E P

B E R A A D S G R O E P Deze Beraadsgroep kent 20 deelnemers. Annet Visscher zal de deelnemers aan de Beraadsgroep informeren over het Steun- en informatiepunt Geestelijke Gezondheidszorg Almere (STIP GGz). Na de pauze is er

Nadere informatie

Nieuws. DVD: het unieke levensverhaal van drie vrijwilligers

Nieuws. DVD: het unieke levensverhaal van drie vrijwilligers Jaargang 14, mei 2011 Nieuws DVD: het unieke levensverhaal van drie vrijwilligers Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Preventie

Nadere informatie

Cliëntenservicepunt. Ontmoeting, belangenbehartiging, ondersteuning bij herstel. Algemene informatie

Cliëntenservicepunt. Ontmoeting, belangenbehartiging, ondersteuning bij herstel. Algemene informatie Ontmoeting, belangenbehartiging, ondersteuning bij herstel Algemene informatie Het van De Woenselse Poort werkt nauw samen met het Cliëntenbelangenbureau van GGzE Werken aan herstel is voor forensische

Nadere informatie

Nieuwe Wmo: dagbesteding en individuele begeleiding

Nieuwe Wmo: dagbesteding en individuele begeleiding Nieuwe Wmo: dagbesteding en individuele begeleiding Wat verandert er in 2015? Veel mensen die niet meer alles zelf kunnen, lukt het prima om hun leven te organiseren met hulp van familie of buren. Maar

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen

Het Persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen Het Persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen Met het persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen kun je zorg of ondersteuning zelf inkopen. Over Beschermd wonen Als je Beschermd woont,

Nadere informatie

Jaargang 19, februari 2016 Nieuwsbrief Collectieve belangenbehartiging Laan GN Den Haag T (070)

Jaargang 19, februari 2016 Nieuwsbrief Collectieve belangenbehartiging Laan GN Den Haag T (070) Jaargang 19, februari 2016 Nieuwsbrief Collectieve belangenbehartiging Laan 20 2512 GN Den Haag T (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Hulp van buren en vrijwilligers is

Nadere informatie

Cliëntenservicepunt. Ontmoeting, belangenbehartiging, ondersteuning bij herstel. Algemene informatie

Cliëntenservicepunt. Ontmoeting, belangenbehartiging, ondersteuning bij herstel. Algemene informatie Cliëntenservicepunt Ontmoeting, belangenbehartiging, ondersteuning bij herstel Algemene informatie Het Cliëntenservicepunt van De Woenselse Poort werkt nauw samen met het Cliëntenbelangenbureau van GGzE

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning

Zorg en ondersteuning Zorg en ondersteuning Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Ondersteuning thuis Mensen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Odensehuis Hoeksche Waard no.3. 1 e kwartaal 2015. Inleiding

Nieuwsbrief Odensehuis Hoeksche Waard no.3. 1 e kwartaal 2015. Inleiding Nieuwsbrief Odensehuis Hoeksche Waard no.3. 1 e kwartaal 2015 Inleiding Over 3 maanden is het Odensehuis al weer een jaar open. We beginnen goed op gang te komen. Het is duidelijk dat er behoefte is aan

Nadere informatie

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen 1 Het regionaal platform ervaringskennis Wie zijn wij? Wij zijn mensen uit cliëntenraden in Nijmegen en begonnen in 2013.Wij vinden het belangrijk om wat cliënten

Nadere informatie

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddyzorg Nijmegen e.o. Panovenlaan 1 6525 DZ Nijmegen Tel: 024-3297731 Fax: 024-3245558 Email: buddyzorg@nim.nl Buddy worden, buddy zijn Deze brochure

Nadere informatie

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Wie/wat is de ervaringsdeskundige in het wijkgericht werken? Waarin onderscheidt zij zich? Wat is haar

Nadere informatie

Vragenlijst: Partner in Balans

Vragenlijst: Partner in Balans Samenvatting juni 2016 www.villabalans.nl Algemeen Enquête naam Auteur Ingrid Schoen-van Bommel (info@villabalans.nl) Taal NL - Enquête URL http://www.survio.com/survey/d/x8p6m6c4n9t9b8h1n Eerste antwoord

Nadere informatie

AALTEN ACTUEEL. Agenda IN HET KORT... Gewijzigde data afvalinzameling en openingstijden met de feestdagen OPENBARE BEKENDMAKINGEN.

AALTEN ACTUEEL. Agenda IN HET KORT... Gewijzigde data afvalinzameling en openingstijden met de feestdagen OPENBARE BEKENDMAKINGEN. Iedere week worden in Aalten Actueel de openbare bekendmakingen gepubliceerd. U kunt het actuele nieuws volgen op www.aalten.nl, facebook en twitter. 9 december 2014 Gewijzigde data afvalinzameling en

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die vóór 2015 een PGB hadden 3. PGB:

Nadere informatie

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Hanneke Henkens Congres Herstelwerkzaamheden 14 december 2006 WMO, WIA, WWB, Poortwachter AWBZ ZVW Forensisch wettelijk kader GGz Maatschappelijke

Nadere informatie

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Factsheet Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Colofon Uitgave Landelijke Cliëntenraad Postbus 95966 2509 CZ Den Haag T (070) 3499790 www.landelijkeclientenraad.nl info@lcr-suwi.nl Auteurs

Nadere informatie

Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen

Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten Inhoud Contactgegevens voor familieleden 1. Inleiding 2. Betrokken? Ja, tenzij 3. Familiebeleid in het

Nadere informatie

Jaargang 20, februari Nieuwsbrief. Nieuwe training familiecoach. Laan GN Den Haag T (070)

Jaargang 20, februari Nieuwsbrief. Nieuwe training familiecoach. Laan GN Den Haag T (070) Jaargang 20, februari 2017 Nieuwsbrief Nieuwe training familiecoach Laan 20 2512 GN Den Haag T (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Psychiatrie in het nieuws Het afgelopen

Nadere informatie

Voor Marja zorgt Harteraad dat ze precies weet wat haar te wachten staat.

Voor Marja zorgt Harteraad dat ze precies weet wat haar te wachten staat. Voor Marja zorgt Harteraad dat ze precies weet wat haar te wachten staat. leven met hart- en vaataandoeningen Harteraad helpt jou je leven weer op te pakken met een aandoening aan je hart of vaten. Sluit

Nadere informatie

Advies WMO raad Haarlem op nota. Welzijnswerk klaar voor toekomst.

Advies WMO raad Haarlem op nota. Welzijnswerk klaar voor toekomst. WMO raad Haarlem op nota Welzijnswerk klaar voor toekomst. Inleiding De Wmo-raad Haarlem heeft met belangstelling kennis genomen van de nota Welzijnswerk klaar voor de toekomst. De Wmo-raad adviseert positief

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN DE ANGST DWANG EN FOBIESTICHTING

JAARVERSLAG VAN DE ANGST DWANG EN FOBIESTICHTING JAARVERSLAG VAN DE ANGST DWANG EN FOBIESTICHTING 2009 Hierbij hebben wij het genoegen om u het jaarverslag over 2009 te doen toekomen. Statutaire naam Angst Dwang Fobiestichting Vestigingsplaats Driebergen-Rijsenburg

Nadere informatie

PG-monitor 2011. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten. support

PG-monitor 2011. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten. support PG-monitor 2011 Factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten support pg-monitor 2011 Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord 1 1 Organisatie 2 2 Opbouw achterban 3 Organisaties van patiënten,

Nadere informatie

Fonds PGO Activiteitenplan

Fonds PGO Activiteitenplan Let op! Dit formulier graag digitaal invullen, uitprinten, ondertekenen en retour sturen. Fonds PGO enplan Naam organisatie 1 Lotgenotencontact > U geeft aan voor welke activiteiten op het gebied van lotgenotencontact

Nadere informatie

Wegwijzer persoonsgebonden budget (pgb)

Wegwijzer persoonsgebonden budget (pgb) Wegwijzer persoonsgebonden budget (pgb) Met een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt u geld (een budget) waarmee u zelf de langdurige zorg kunt betalen die u nodig heeft. Daar komt veel bij kijken. Deze

Nadere informatie

Persoonsgebonden Budget Trekkingsrecht in 2015

Persoonsgebonden Budget Trekkingsrecht in 2015 Persoonsgebonden Budget Trekkingsrecht in 2015 Oplossen van de problemen Herstel van tijdelijke maatregelen Gemeenten, zorgkantoren, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het ministerie

Nadere informatie

Kennissynthese arbeid en psychische aandoeningen. Dr. F.G.Schaafsma Dr. H. Michon Prof. dr. J.R. Anema

Kennissynthese arbeid en psychische aandoeningen. Dr. F.G.Schaafsma Dr. H. Michon Prof. dr. J.R. Anema Kennissynthese arbeid en psychische aandoeningen Dr. F.G.Schaafsma Dr. H. Michon Prof. dr. J.R. Anema Ernstige Psychische Aandoeningen (EPA) Definitie consensus groep EPA¹ - Sprake van psychische stoornis

Nadere informatie

Therapiegroep voor zwangeren met psychische klachten

Therapiegroep voor zwangeren met psychische klachten Therapiegroep voor zwangeren met psychische klachten Albert Schweitzer ziekenhuis april 2011 pavo 0746 Inleiding De afdeling Psychiatrie heeft een therapiegroep voor zwangeren van achttien jaar en ouder

Nadere informatie

Harteraad strijdt voor goede harten vaatzorg voor iedereen.

Harteraad strijdt voor goede harten vaatzorg voor iedereen. Harteraad strijdt voor goede harten vaatzorg voor iedereen. informatie voor zorgverleners Samen met jou strijdt Harteraad voor de beste zorg voor mensen met hart- en vaataandoeningen. Harteraad zorgt voor

Nadere informatie

Stepped care bij Angst & Depressie: van eerste tot tweede lijn

Stepped care bij Angst & Depressie: van eerste tot tweede lijn Stepped care bij Angst & Depressie: van eerste tot tweede lijn Het SAD-project Een onderzoek naar de behandeling van angst- en stemmingsklachten. Informatie voor deelnemers Drs. L. Kool Dr. A. van Straten

Nadere informatie

Maatschappelijke Participatie

Maatschappelijke Participatie Maatschappelijke Participatie Marjolein Kolstein September 2016 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek 3 1.2 Doel van het onderzoek 3 1.3 Opzet van het onderzoek

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Verslag participatiedebat deel 2. Het werknemersperspectief

Verslag participatiedebat deel 2. Het werknemersperspectief Verslag participatiedebat deel 2. Het werknemersperspectief Datum: Plaats: Gespreksleiding: Gastsprekers: Participanten: Bezoekers: Thema: vrijdag 17 oktober 2014, 15:00-17:00 uur De Gouden Zaal van DROOMvilla

Nadere informatie

Wat is het en wie kan er gebruik van maken? Hoe werkt het pgb bij uw zorgverzekeraar?

Wat is het en wie kan er gebruik van maken? Hoe werkt het pgb bij uw zorgverzekeraar? Wat is het en wie kan er gebruik van maken? Hoe werkt het pgb bij uw zorgverzekeraar? Wanneer u een indicatie hebt voor verpleging en/of verzorging kunt u hiervoor bij uw zorgverzekeraar een persoonsgebonden

Nadere informatie

Jaargang 20, mei Nieuwsbrief. Haagse Crisiskaart. Laan GN Den Haag T (070)

Jaargang 20, mei Nieuwsbrief. Haagse Crisiskaart. Laan GN Den Haag T (070) Jaargang 20, mei 2018 Nieuwsbrief Haagse Crisiskaart Laan 20 2512 GN Den Haag T (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Vooroordelen rond arbeidsparticipatie De positie van

Nadere informatie

3.12 Familie en cliëntenorganisaties in de GGZ. Familie-organisaties. Handleiding Familiebeleid

3.12 Familie en cliëntenorganisaties in de GGZ. Familie-organisaties. Handleiding Familiebeleid 3.12 Familie en cliëntenorganisaties in de GGZ Familie-organisaties Balans Balans is een landelijke vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, waaronder ADHD,

Nadere informatie

Landelijk Platform GGz

Landelijk Platform GGz Herstel en Burgerschap Wat vinden cliënten belangrijk? Elske ten Vergert, LPGGz 17 november 2010 t.b.v. de vergadering Platform Herstel en Burgerschap 5 regionale conferenties Juni-sep 2010 280 bezoekers

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

Basistraining Psychiatrie. Psychische klachten na de bevalling Donderdag 19 oktober Voorschoten

Basistraining Psychiatrie. Psychische klachten na de bevalling Donderdag 19 oktober Voorschoten Basistraining Psychiatrie Psychische klachten na de bevalling Donderdag 19 oktober 2017 - Voorschoten Introductie Karin den Oudsten Ervaringsprofessional Geboortezorg/GGZ Gecertificeerd coach (NOBCO) Integratief

Nadere informatie

CCR NIEUWSBRIEF OKTOBER 2016 / JAARGANG 2 - NR. 3 EEN INITIATIEF VAN DE CENTRALE CLIËNTENRAAD VAN LIMOR

CCR NIEUWSBRIEF OKTOBER 2016 / JAARGANG 2 - NR. 3 EEN INITIATIEF VAN DE CENTRALE CLIËNTENRAAD VAN LIMOR EEN INITIATIEF VAN DE CENTRALE CLIËNTENRAAD VAN LIMOR CCR nieuwsbrief oktober 2016 / JAARGANG 2 - NR. 3 Een initiatief van de Centrale Cliëntenraad van LIMOR WEER EEN NIEUW CCR-LID ERBIJ: WELKOM DESIREE

Nadere informatie

Regiobijeenkomst communicatie november 2012

Regiobijeenkomst communicatie november 2012 Regiobijeenkomst communicatie november 2012 Regionale communicatiebijeenkomst Welkom, voorstelronde Regeerakkoord/lobbyagenda Bestuurlijk akkoord toekomst ggz: communicatiethema s Destigmatiseringsprogramma

Nadere informatie

Marjoke Verschelling MOVISIE Henk-Willem Klaassen GGZ NHN

Marjoke Verschelling MOVISIE Henk-Willem Klaassen GGZ NHN Marjoke Verschelling MOVISIE Henk-Willem Klaassen GGZ NHN ! MOVISIE kennis en advies sociale vraagstukken! Adviseur team participatie en burgerschap! Auteur Handreiking MSS! Bezig met transities sociale

Nadere informatie

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem 2012 Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten September 2011 Aanleiding

Nadere informatie